Bloomberg: Indiaas bedrijf Reliance overweegt bod op T-Mobile Nederland

Het Indiase conglomeraat Reliance Industries overweegt volgens Bloomberg om een bod uit te brengen op T-Mobile Nederland. Het bedrijf van de Indiase miljardair Mukesh Ambani is actief in onder andere de olie-, energie-, technologie- en telecomsector.

Volgens bronnen van Bloomberg werkt Reliance Industries samen met een adviseur aan een bod op T-Mobile Nederland. Deutsche Telekom, de huidige eigenaar van de Nederlandse provider, zou rekenen op een bedrag van zo'n 4,5 miljard euro.

Eerder meldde Bloomberg al dat ook grote investeringspartijen zoals Apax Partners, Apollo Global Management, BC Partners, Providence Equity Partners en Warburg Pincus interesse hebben, maar het is niet bekend of die partijen al in onderhandeling zijn over een eventuele koop.

In mei bevestigde Deutsche Telekom dat de verkoop van T-Mobile Nederland een optie is. Het bedrijfsonderdeel is onder 'strategische review' geplaatst. T-Mobile is de grootste mobiele provider van Nederland en Deutsche Telekom heeft 75 procent van de aandelen. De rest is in handen van het Zweedse Tele2, dat ook open zou staan voor een verkoop.

Reliance Industries Limited is een Indiaas conglomeraat dat wereldwijd actief is in tal van sectoren. Het bedrijf heeft een omzet van zo'n 78,5 miljard euro per jaar en is eigendom van de miljardair Mukesh Ambani, die in de boeken staat als de rijkste man van Azië. Reliance is onder meer eigenaar van Jio, de grootste mobiele telecomprovider van India en de derde grootste mobiele provider ter wereld.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

10-08-2021 • 11:41

73 Linkedin

Submitter: juliank

Reacties (73)

73
73
33
2
0
27
Wijzig sortering
is eigendom van de biljonair Mukesh Ambani
dat zou hem de rijkste persoon op aarde maken, met minimaal ruim 5x het vermogen van Jeff Bezos. Dat lijkt me sterk...
hint: het Engelse "billion" betekent niet "biljoen" in het Nederlands.
Beetje off-topic maar… Ik heb vrij weinig met dit soort bedrijven en mensen. Ik koop niks van Amazon bijvoorbeeld (deze persoon is net zo een excentriekeling als Jeff Bezos). Wat zouden goede opties voor me zijn als ik niet wil dat mijn geld in elitaire zakken eindigt? Ik heb liever bijvoorbeeld een kleinere, lokale provider die niet in eigendom is van megabedrijven.
En al de mensen (eigenaren) van die kleine lokale bedrijven proberen niet te cashen?
Kijk eens in de historie van o.a.de NL-glasvezel markt of WhatsApp. En zo zijn er nog vele voorbeelden te vinden.
Dus de door jouw gevraagde opties moet ik je schuldig blijven.
Even onderscheidt tussen excentriek en elitair vergeten heb je in de telecom markt weinig opties. Tot voor kort had je nog wat onafhankelijke kleinere kabel boeren (zoals REKAM, Caiway en Delta) maar tegenwoordig zijn er geen kleintjes meer over. Eventueel op de glasvezel markt maar ook daar zie je flinke consolidatie.

Maximale wat je eruit kan halen zijn virtuele providers... dan gaat je geld alsnog naar de grote partijen maar gaat er ook een stukje naar een minder grote partij :p
Niet overal beschikbaar. Maar Tweak heeft ook zijn eigen netwerk. En zou ik niet echt groot noemen.
Zonder dat je een eigen zendmast netwerk opzet zou ik zeggen: geen enkele optie..

Alle kleinere jongens, als die nog bestaan, zijn afhankelijk van die ‘elitaire’ bedrijven voor hun netwerk
Dat is afhankelijk van jouw regio; in sommige omgevingen zijn kleine(re) providers beschikbaar, zoals Rebel in Houten. Als je een KVK inschrijving hebt kun je kiezen voor een kleinere provider zoals Helden van Nu of A2B Internet. Die leveren veelal via het KPN netwerk (WBA of RoutIT) maar hebben zelf hun eigen infrastructuur en leveren de support.

Ook zou je kunnen kijken naar een provider als Freedom. Die leveren via verschillende netwerken, afhankelijk van wat er beschikbaar is.
Dat moet inderdaad ‘miljardair’ zijn
Soms bij dit soort vertaal fouten denk ik wel eens fuck it doe het artikel dan maar helemaal in het Engels. :'(
Hij staat op de 10e plaats volgens forbes, https://www.forbes.com/billionaires/
De lijst van grootste (gemeten naar aansluitingen) mobiele telecomproviders is te vinden op wikipedia :

https://en.wikipedia.org/...ork_operators#Terrestrial

Ze staan nu op 3, (brons) op 20 miljoen klanten minder dan nummer.2 (zilver) - Bharti Airtel Limited (ook uit india).

Misschien proberen ze een inhaalslag te maken met het binnenhalen van nederlandse consumenten.

olympische mode off :)

[Reactie gewijzigd door doodleman op 10 augustus 2021 11:51]

We moeten oppassen dat India niet het nieuwe China wordt want India wil machtig worden.
We moeten oppassen dat India niet het nieuwe China wordt want India wil machtig worden.
Zo 🧐

Maar dat is even een ouderwetse kolonialistische gedachte.


Ik ga er van uit dat elke mens ongeveer gelijkwaardig is, en dan is India per definitie een grootmacht tov EU of USA.

Of je moet denken dat 10 indiërs gelijk zijn aan 1 europeaan conform inkomsten statistieken.


Ipv rare gedachtens kun je ook hun modellen kopiëren,
je hebt praktisch geen bestaansrecht als als je buiten de EU komt behalve als 50% van het bedrijf door een europese evenknie wordt gerund. China heeft laten zien dat dat best lucratief kan zijn.
[...]
Of je moet denken dat 10 indiërs gelijk zijn aan 1 europeaan conform inkomsten statistieken.


Ipv rare gedachtens kun je ook hun modellen kopiëren,
Wat? Sinds wanneer meten we grootmachten aan populatie? Het gaat om invloed/politieke, militaire en economische macht.

De bbp van India is net zo groot als die van de VK/Frankrijk en dus niet bijzonder hoog, ongeveer 1/3 van NL.
India is militair gezien iets machtiger dan Frankrijk maar daar is toch echt wel een duidelijk top 3 waar India niet echt aan mee doet met Rusland, USA en China.
De invloed/politieke macht van India is zover ik weet ook niet bijzonder.

India is voor zijn grootte niet echt machtig, althans vooralsnog aangezien ze wel grote stappen maken.

De opmerking van @timoootjex kan je als koloniaal opvatten "we moeten ze onder de duim houden" of opvatten als "we zien hoe afhankelijk we nu van China zijn en waar we hen macht hebben gegeven (over ons), daar moeten we bij India beter naar kijken".
India is een grootmacht, dat valt niet te ontkennen. Als je economie als handvat pakt, groeit de economie naar 5 biljoen USD in 2025 (Vooruitzicht van India zelf, IMF meent 4,5.). Hoe dan ook, het is tenminste een verdubbeling van het BNP ten opzichte van 2016. Ongeziene verwachtte groei dus. Hierom alleen al kun je India niet echt beoordelen op basis van bestaande modellen.

Daarnaast is India militair gezien een grootmacht, de 4e totaal van de wereld en de 2e op basis van manschappen. India is een van de 4 landen die een nucleaire triade vormt (nucleaire lancering vanaf zee, lucht en land) en een van de weinige landen die zelf “aircraftcarriers” (INS Vikrant, INS Vishal) bouwt, zelf tanks bouwt (Arjun MK1/1A, superieur aan de Russische T90), zelf straaljagers bouwt (HAL Tejas gen 4.5, HAL AMCA gen 5 vergelijkbaar met F35). Daarnaast bouwt men de Brahmos kruisraketten, de snelste en meest potente ter wereld. En niet te vergeten, men bouwt ook zelf de nieuwste generatie nucleaire onderzeeërs en nieuwe generatie fregatten en destroyers (bijvoorbeeld de Arihant en Kolkata klasse).

Op basis van betrekkingen met landen is India ook een grootmacht, niet alleen heeft het unieke sterke betrekkingen met landen zoals Israel, de VS, Frankrijk, Duitsland en het VK, gek genoeg heeft het ook zeer warme betrekkingen met Iran, Rusland, Saoedi Arabië, Palestina en Noord Korea. Ik meen dat geen enkel land in de wereld zulke extreem polariserende betrekkingen geniet en dus automatisch in een zeer unieke en sterke positie terecht is gekomen.

Enkel op basis van populatie en huidige economie een oordeel vellen is mijns inziens veel te kortzichtig.
Iemand die dit op deze manier linkt heeft weinig geschiedenis gelezen.
Op basis van gemiddeld inkomen is 10-1 nog redelijk accuraat.
Nu word dit natuurlijk wat omlaag getrokken omdat circa 1,5% van de bevolking onder slavernij omstandigheden leeft (bron wikipedia) Daarnaast zorgt het Kaste systeem dat kansen zeker niet gelijk zijn voor iedereen
Het is ten opzichte van China zeker een democratisch bestuurd land maar het staat wel ver af van wat we hier in het westen de normale normen en waarden vinden.

Maar los daarvan deel ik wel wat zorgen dat het weer een groot onderdeel van de Nederlandse infrastructuur is wat buiten Europese controle zou kunnen vallen. Een Duitse eigenaar van een Nederlands telecom netwerk is wat anders als een niet-EU eigenaar. Er is dan minder sprake van een gemeenschappelijk belang en de kans dat als ontmantelen en laten omvallen winstgevender is dit ook werkelijk word uitgevoerd is een stuk groter. De chaos die volgt als 1/3 van ons mobiele netwerk verdwijnt is voor bedrijven buiten de EU niet zo relevant.
[...]

Zo 🧐

Maar dat is even een ouderwetse kolonialistische gedachte.


Ik ga er van uit dat elke mens ongeveer gelijkwaardig is, en dan is India per definitie een grootmacht tov EU of USA.

Of je moet denken dat 10 indiërs gelijk zijn aan 1 europeaan conform inkomsten statistieken.


Ipv rare gedachtens kun je ook hun modellen kopiëren,
je hebt praktisch geen bestaansrecht als als je buiten de EU komt behalve als 50% van het bedrijf door een europese evenknie wordt gerund. China heeft laten zien dat dat best lucratief kan zijn.
Toch wel gek dat jij hiermee op komt dagen en niet TimootjeX. Reflectie?

Ik ben het eens dat we aziatische machten zoals india en china, die niet onze normen en waarden delen, te veel macht geven hier, zoals bijvoorbeeld een grote telecom partij op laten kopen waardoor toch een gedeelte van onze infrastructuur in buitenlandse handen komt.
Als in?

De VS laat zien dat het kapitalistisch model in huidige vorm er voor zorgt dat kapitaal zonder enige vorm van begrenzing het buitenland kan opgaan.

Neem als vb de techbedrijven als Amazon, Apple, Google, Facebook, maar het speelt al langer met oa starbucks,
https://nos.nl/artikel/20...wijkt-starbucks-belasting

Zowel Amazon, Apple, Google, Facebook kopen allemaal eigen aandelen zodat die blijven stijgen, daar wordt geen dividendbelasting over betaald, maar pas wanneer de aandelen worden verkocht en je verkoopt ze voor hogere prijs dan wat je voor betaalt hebt (lijkt op box 2 in NL).

Facebook heeft dit jaar al 10mld teruggekocht, vorig jaar 6
mld,
Apple vorig jaar 70mld en dit jaar al 40mld, etc, etc.


Je hebt daar als EU compleet geen invloed meer op terwijl dergelijke bedrijven zeker +30% van hun omzet uit de EU halen. Een dergelijke vrijbrief wil je niet meer.
Wat is er mis mee als India machtig is/wordt? Je wilt juist meerdere grootmachten hebben voor een zoveel mogelijke evenwichtige machts verdeling. India is ook een Democratie voor zover ik weet.
Dat probleem is er nu eigenlijk al, overal die je indiaanse bedrijven die IT diensten leveren voor lagere prijzen (de kwaliteit is gelijk aan de lage prijs - ik werk al 10+ jaar met India en kwaliteit is meer uitzondering dan regel). Hierdoor geeft het westen wel een hoop uit handen en kennis stroomt weg. Dat zal op het lange termijn in ons nadeel zijn.
India is totaal niet te vergelijken met China. India is een pure democratie (beoordeeld door onafhankelijke waarnemers) dat betreft het economische spel gewoon de westerse regels volgt.
Enig uitzondering is dat hun ideologie over medicijnen en medische ontwikkelingen niet gepatenteerd kunnen/mogen worden.
Ik als T-mobile klant ben benieuwd.
In ieder geval is het geen hedge fund of andere snelgeldverdienen club...

Zolang ze het Internet niet gaan routeren via India, vind ik het prima 😉
Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als de intenties van de overname ook bijdragen aan gezondheid van het bedrijf tenminste. Ik heb veel gewerkt met deze partijen, dat ging eigenlijk altijd erg goed. BC Partners sprong er voor mij trouwens dan wel weer negatief uit, die maakten echt hele vreemde keuzes vlak voor en na overnames..
Nee, het is de rijkste man van Azie die vrolijk overal van alles en nog wat opkoopt om in te lijven bij zijn persoonlijke geld-machine.

Principieel gezien heb ik dan toch liever dat mijn abbo-geld (of althans, de winst er van) binnen de EU blijft, als dit er doorgaat ga ik toch maar weer eens naar KPN kijken
Anoniem: 100047
@2cents10 augustus 2021 11:57
Ach, als je als T-Mobile klant al Duitsland gewend bent, dan kan een paar duizend kilometertjes erbij ook wel. Of is het routeren naar Duitsland weer teruggedraaid?
Dit is al een tijdje teruggedraaid idd, de routes lopen weer over de AMS-IX.
Echter zijn ze alleen van een Open Peering policy naar Case by Case Policy gegaan,
Maar ze gebruiken de AMS-ix wel waar nodig, ze hebben zelfs tijdje geleden de links geüpgraded naar 2x400G.
Voor zover ik weet was het heel snel teruggedraaid. Mijn glasvezel verbinding is in ieder geval zeer snel en stabiel.
Routeren naar Duitsland is weer terug gedraaid, een snelle check net laat zien dat de routes naar diverse bekende en mijn eigen omgevingen eigenlijk allemaal ergens in amsterdam t netwerk van t-mobile verlaten.
Gelukkig wel. Als ik het goed herinner begon de DTAG routing (via Duitsland dus) op een donderdag of vrijdag. Daar kwam gelukkig behoorlijk wat tegengeluid en stennis op, waardoor ze het een paar dagen later (maandag geloof ik) weer hebben terug gedraaid.
Er bestaan over 20 jaar geen "Nederlandse" bedrijven meer.

Ze zijn al allemaal door Duitsers & Amerikanen opgekocht.

Onze TV...IT bedrijven...zelfs kippen komen uit Duitsland.

Ik moet maar een cursus Duits volgen binnenkort.
Je leest blijkbaar alleen maar berichten over buitenlandse bedrijven die iets in Nederland kopen. Maar de berichten over Nederlandse bedrijven die buitenlandse bedrijven overnemen sla je over.
Alleen zijn de grote NL bedrijven voor gemiddeld 95% in handen van niet Nederlandse aandeelhouders.

http://www.oecd.org/corpo...rlds-Listed-Companies.htm

Van ASML is nog maar zo'n 2% in Nederlands bezit. Zelfs van een typisch Nederlands bedrijf als Nationale Nederlanden is volgens hun 2020 jaarverslag nog maar 3% van de aandelen in Nederlands bezit. Er zijn een paar uitzonderingen zoals Heineken en Randstad waar de (erven van) de oorspronkelijke oprichter nog een flink belang in heeft. En voor dat er iemand bijdehand gaat doen over ons overheidsbelang in ABN Amro en KLM, deze bedrijven zijn inmiddels gedegradeerd uit de AEX omdat ze naar marktwaarde te klein zijn geworden.
Dat is voor veel buitenlandse bedrijven niet anders hoor. Hoe "Duits" denk je dat bijvoorbeeld Daimler is? Niet heel erg Duits meer. Of "Engelse" bedrijven als Jaguar.

Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit waar aandeelhouders zitten. Een bedrijf met 100% Nederlandse aandeelhouders is echt niet beter dan als er veel aandeelhouders uit het buitenland komen. Dat laatste geeft alleen maar aan dat ze vertrouwen hebben in een Nederlands bedrijf. Als buitenlandse investeerders niet meer in Nederlandse bedrijven willen investeren moeten we ons echt zorgen gaan maken.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 10 augustus 2021 19:48]

Misschien moet je toch even eerst het rapport goed lezen. Er is bijna geen land zo extreem uitverkocht als Nederland.
Dat laatste geeft alleen maar aan dat ze vertrouwen hebben in een Nederlands bedrijf.
Het geeft eerder aan dat wij Nederlanders onze aandelen te goedkoop verkocht hebben, temeer daar bij zo'n beetje elke crisis veel Nederlanders in paniek gaan verkopen i.p.v. aandelen met fikse korting in te slaan.
Uiteindelijk maakt het helemaal niet uit waar aandeelhouders zitten.
Serieus? Dus jij denkt echt dat het niet uitmaakt wie de patenten bezit, naar wie het meeste winst toegaat (de nettowinst van ASML is inmiddels hoger dan alle loonkosten bij elkaar opgeteld), wie bepaalt in welk land de nieuwe vestiging komt te staan, waar de winstbelasting wordt betaalt (ASML betaalt deze niet in NL), ...etc.
Tsja, de meeste werknemers van ASML komen ook al niet uit Nederland. Daarbij moet je niet alleen focussen op winstbelasting, maar ook kijken naar werkgelegenheid. En ondertussen steken wij ons geld ook weer in buitenlandse bedrijven. De wereld is groter dan Nederland. Middels onze pensioenen profiteren wij ook weer van winsten van bedrijven als Apple.
Met 1.2 miljoen thuisinvesteerders in Nederland kan je moeilijk voor elke buy order een persbericht eruit gooien :9
Vergeet Frankrijk niet. Op OV-gebied zijn Keolis en Transdev samen met Arriva de grootste vervoerders (even NS terzijde, omdat dat semi-overheid is). Arriva is onderdeel van DB, maar Keolis en Transdev zijn Frans.
(en daarnaast als vierde nog Qbuzz, wat tegenwoordig Italiaans is)

En vergeet ook België niet, want diverse kranten en zo zijn onderdeel van het Belgische DPG Media.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 augustus 2021 12:14]

T-Mobile NL is nu toch ook al in handen van buitenlandse bedrijven?
Kan je wel droevig over wezen, maar het is niet anders. Aan de andere kant: gezien de milieurapporten kan het zomaar wezen dat velen van ons over een paar jaar zich Duitser of Belg mogen gaan noemen. Landsgrenzen zijn al heel wat jaar geleden afgeschaft en nu tijdelijk weer getekend om Corona in te dammen.
dan hadden de Canadezen ons destijds net zo goed niet kunnen bevrijden ;)
Cursus mandarijn is dan ook aan te raden :+
Het zijn vooral rijke Amerikanen die qua marktwaarde meer dan de helft van de wereldwijde bedrijven in handen hebben.

http://www.oecd.org/corpo...rlds-Listed-Companies.htm

De 1% van de rijkste Amerikanen alleen al hebben pakweg 50x zo veel aandelenbezit dan het grote boze alles opkopende Chinese staatsfonds.

https://www.forbes.com/si...-than-bottom-50-combined/
Genau, aber ist die Deutsche spräche nicht das Problem.

In Duitsland kennen ze veel meer het gelaagde, jij praat met je teamleider, teamleider met manager en manager met de rest van de managers. Dat steekt vaak, net zoals NL met de Belgen hebben, in de bedrijfsvoering en samenwerking.
Lineaire TV gaat sowiezo dood binnen nu en 10 jaar met die rommel dat er tegenwoordig op komt.
Vroeger was er net zoveel rommel, maar je herinnert je waarschijnlijk alleen de goede dingen.
Onze hele economie is gebaseerd op ruilhandel (plus het bestaan van ASML).

We zeggen niet "Ik hou van je". Maar "Kijk deze gave broek, 1 euro bij de kringloop".

Zou mij een worst wezen wie met zijn handen of robot aan mijn product heeft gezeten, zolang het maar het beste product is op de wereld voor de beste prijs :P
Als T-Mobile Nederland wordt overgenomen, ben ik weg. Ik heb jaren plezier gehad van T-Mobile en haar 9+ mentaliteit. Ik heb geen behoefte aan een andere eigenaar+waarschijnlijk andere naam, aangezien de naam T-Mobile van Deutsche Telecom is.
Wat maakt de eigenaar en de naam uit als de ervaring hetzelfde blijft?
Omdat ik :
1) Het een geweldig merk vind en hun bedrijfscultuur apprecieer.
2) Elke nieuwe eigenaar gaat gaande weg, meer van zichzelf laten zien. Happens all the time. En daar heb ik geen zin in. Why ruin a successful format?
Misschien effe afwachten? Je trekt conclusies die vrij zwak in de basis zijn. De vergelijking met Telfort gaat compleet mank. Die werden overgenomen door een ander Nederlands bedrijf die hun infrastructuur niet kun gebruiken omdat deze achter liep met o.a. Edge data ipv 3G/HSPA.

Het lijkt me niet dat deze partij niet gewoon de infrastructuur voorzet die er al ligt en alleen op financieel niveau de boel geïntegreerd wordt.
We hoeven t ook niet eens te zijn. Geen 2 consumenten zijn gelijk. Je hoeft t ook niet met mij eens te zijn.
Voor mij was de overweging T-Mobile in eerste instantie vanwege t merk en daarna pas hun 9+ mentaliteit.
En koper mag dan de mensen en de infrastructuur kopen, maar t merk kopen ze niet en de 9+ mentaliteit, de bedrijfscultuur kan anders zijn/worden, doordat t bedrijf nieuwe doelstellingen krijgt.
Bottomline voor mij is er al een aantasting van 1 van de 2 punten, dus ben ik weg.
Ik neem aan dat het merk zijn waarde kreeg vanwege andere factoren. Niet alleen om het merk. Maar wie zegt dat ze dat merk niet op licentie in stand houden? Verder weet je ook niet of ze diezelfde mentaliteit meenemen.

Je zegt het zelf, dat het anders kán zijn. Dit weet je niet zeker.
Vraag eens aan Telfort klanten of XS4all klanten of ze nog steeds dezelfde beleving hebben nu KPN de scepter er zwaait 🧐.
Precies my point exactly...I rest my case 😜
Laat maar komen een dergelijke overname.
Het in de etalage staan kan alleen maar als stilstand aangemerkt worden en zoals bekend is stilstand achteruitgang.

De marktwerking van het vaste internet in NL is redelijk ontdaan van enige concurrentie door het duopolie van Ziggo en KPN.
Tmobile probeert met een strak laag tarief een stukje uit die taart te happen en heeft inmiddels samen met een investeerder ingezet op het aanleggen van "eigen" (gehuurde) fiber verbindingen.
Wie weet, misschien waait er dan wel een frisse wind door het wat stoffige Tmobile.
Laat maar komen een dergelijke overname.
Het in de etalage staan kan alleen maar als stilstand aangemerkt worden en zoals bekend is stilstand achteruitgang.

De marktwerking van het vaste internet in NL is redelijk ontdaan van enige concurrentie door het duopolie van Ziggo en KPN.
Tmobile probeert met een strak laag tarief een stukje uit die taart te happen en heeft inmiddels samen met een investeerder ingezet op het aanleggen van "eigen" (gehuurde) fiber verbindingen.
Wie weet, misschien waait er dan wel een frisse wind door het wat stoffige Tmobile.
Ziggo en KPN blijven de prijzen maar verhogen tegen minder diensten. Er komt een break even point, waardoor het voor een nieuwe partij interessant gaat worden weer infrastructuur aan te leggen om marktaandeel te pakken. Als dat gaat gebeuren, dan is DIT wel het moment. Zowel Ziggo als KPN beginnen namelijk opeens weer met glasvezel uitrol, vooral op plaatsen waar een concurrent de slag dreigt te winnen.IN plaats van jaren lang slechts 1 partij kunnen kiezen wrden het straks 2 of 3 infrastructuur aanbieders als dit spel zo door gaat.
Wat je weg laat is waarom de stilstand die jij vermoed erger zou zij dan deze verkoop. Het is immers niet zomaar van toepassing dat een nieuwe eigenaar dus iets doet wat jou beter bevalt. Er vanuit gaan dat dat wel zo is klinkt niet redelijk zonder de intenties van de nieuwe eigenaar te weten.
Inmiddels + 2 jaar klant op de glasvezel van Tmobile.
Frequent bezoeker van het help forum wat nogal ironisch community is genoemd.
Lezen in de topics die daar geplaatst worden toonde in sommige gevallen een gedrag waarvan ik dacht dat Tmobile zich m.b.t. glasvezel onder één of andere steen verborgen zat te houden.

Ter overname aangeboden worden is bij diverse ondernemingen een plaatje van "ff mooi oppoetsen en laten glimmen tegen zo laag mogelijke kosten"
Geen structurele zaken die aangepakt worden.

Inderdaad moet ik raden naar de intenties van een nieuwe eigenaar.

Een klein beetje positieve verwachting is dat een dergelijke investeerder er op uit is om nog (veel) rijker te worden. Wat neemt hij over ? +6 miljoen? mobiele klanten en +800.000 (groeiend aantal) klanten op een vaste internet aansluiting.
Investeren in groei met aantal klanten is één van de manieren om dat doel te halen. Er zijn weinig bezittingen die verkocht kunnen worden zoals gebeurde bij V&D. De markt in NL is behoorlijk open. Mijn reden om klant bij Tmobile te zijn is het lage tarief (40 eu/mnd.) voor een gigabit glas aansluiting. Als deze prijs onverhoopt flink stijgt omdat de koper denkt door tarief verhoging meer geld te genereren heb IK de keuze om naar een andere provider om te zien.
Nou is T-mobile Duits, maar de ervaringen met Tata steel voor de hoogovens zijn niet heel postief bij dit soort overnames. Er is natuurlijk nauwelijks ervaring met de Nederlandse markt of het niveau van service dat hier normaal is. En sowieso gelden afspraken met medewerkers maar voor een bepaalde tijd. Zelfs KLM en Airfrance is een en al problemen door vershcillen in cultuur. Ik ben benieuwd.
Ach, de meeste helpdeskmedewerkers zitten toch al in India (lekker goedkoop). Denk niet dat er veel veranderd. India is net als China, heel groot en heel veel mensen. In het India van Shri Narendra Modi heeft het volk in ieder geval niks te vertellen (alleen de heeel rijke bovenlaag).
De Duitse degelijkheid wordt ook minder en minder, want in Duitsland doen ze ook veel diensten afnemen uit India (ik spreek hier ook uit ervaring). Wat met een Duitser vroeger 10 minuten kostte, kost het met de nieuwe 3de partij 4-5 uur om hetzelfde te doen (ook continue poppetjes wisselen helpt niet.).
Affiniteit met de Nederlandse markt is uiteindelijk niet belangrijk als je groot aandeelhouder/eigenaar bent, dan gaat het echt wel op de Indiaanse manier gemanaged worden (wel net binnen de Nederlandse wet).

[Reactie gewijzigd door UTMachine op 10 augustus 2021 14:41]

In eerste instantie maakt het niet uit, en dan wordt er bezuinigd of gereorganiseerd, want een bedrijf waar 30000 mensen werken of iets dergelijks gaat dan kijken welke onderdelen relatief duur zijn, en de aandeelhouders vinden dat er niet genoeg winst gemaak wordt. En dan begint het gezeik voor de mensen die er werken. Dat is natuurlijk ook zo met multinationals die van oorsprong Nederlands of Duits zijn, maar in de ondewrhandelingen maakt dat toch wel uit denk ik.
Wel erg makkelijk om te doen alsof se problemen bij Tata Steel te maken heeft met culturele verschillen. Daar gaat het gewoon om ouderwets corporate opportunisme.

Dat het gaat over twee Indiase parijen zegt ook niets. Compleet andere case. Hoogovens ging slecht en werden opgeslokt door een wereldwijd grote speler. Reliance zoekt gewoon naar uitbreiding en een voet in de Europese markt voor telecom. T-Mobile Nederland is heus niet het enige waar ze naar kijken.
biljonair Mukesh Ambani, zal hij dolgraag willen zijn, maar hij is nog steeds miljardair :P (vertaalfoutje van engels -> miljard/billion?)

Toevallig zat ik vorige week nog heel stuk te kijken over zijn appartementje, Antilia, en met name de discussie er omheen, geen idee dat hij zo gigantisch bezig was met bedrijven.

Hij lijkt erg actief in de naam 'Reliance', zou dat mogelijk dan ook de nieuwe naam worden?
Chinese infrastructuur en Indiase investeerder. Ik blijf lekker bij de operator met max. Made in EU apparatuur, Vodafone. Niet de hoogste piek snelheid, maar overal wel voldoende snelheid.
Gaan ze dan straks routeren via India? :+ /s

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee