Reclame doorspoelen op tv is in België binnenkort niet meer mogelijk

Telenet gaat als eerste in België een tv-reclamemodel hanteren waardoor het niet meer mogelijk is om reclame door te spoelen in opnames en Terugkijk TV. Telenet voert dit eind september door bij zenders van DPG Media en SBS. Later volgen VRT en andere zenders.

Vanaf dat moment krijgen opnames van VTM-programma's en PLAY-programma's eerst een minuut niet-doorspoelbare reclame voordat ze te bekijken zijn en gebruikers van Terugkijk TV kunnen reclame helemaal niet meer doorspoelen. In eerste instantie gaat het om programma's van deze zenders, maar VRT en andere zenders volgen later.

De reden achter het nieuwe tv-reclamemodel is dat het toenemend doorspoelen van reclame investeringen in lokale producties onder druk zet, zegt Telenet. Zendergoepen zien een afname van het aandeel live-tv-kijkers en een toename van streaming en uitgesteld kijken in België. Daarbij valt op dat veel mensen reclame doorspoelen. Daardoor wordt het minder interessant voor merken om te adverteren via televisiezenders, terwijl reclame-inkomsten nog steeds de belangrijkste inkomstenbron is voor commerciële zenders in België. Er wordt daarom al jaren nagedacht over verschillende reclamemodellen, zoals reclame tonen als een programma gepauzeerd wordt. Het niet meer mogelijk maken van het doorspoelen van reclame lijkt de televisiesector het beste.

Belgische zendergroepen vragen telecomproviders als Telenet daarom om een aangepast, uniform model door te voeren voor tv-reclame. Telenet is de eerste die daar in meegaat. De zendergroepen zijn nog in gesprek met andere providers over het doorvoeren.

Telenetklanten kunnen vanaf eind september reclame niet langer doorspoelen. In eerste instantie gaat het om zenders VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4, VTM GOLD, Play4, Play6 en Play7 voor klanten die gebruik maken van de nieuwste Telenet TV-box. De verandering wordt als automatische update doorgevoerd op de decoder en geldt ook voor het kijken op een tweede scherm, bijvoorbeeld via Chromecast of de Telenet TV-app.

In een latere fase volgen alle andere digitale televisieklanten en volgen meer zenders: één, Canvas en andere Belgische zenders. Ter compensatie krijgen Telenet-klanten gratis toegang tot Terugkijk TV. Ook blijft het doorspoelen van programma's zelf gewoon mogelijk.

Eind 2018 zei Telenet-topman John Porter nog dat het blokkeren van het doorspoelen van reclame 'commerciële zelfmoord' zou zijn. "We kunnen klanten niet afnemen wat ze al een decennium kunnen doen", zei hij destijds in een interview met de krant De Standaard.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

10-08-2021 • 11:22

535 Linkedin

Submitter: jordy-maes

Reacties (535)

535
528
267
14
0
185
Wijzig sortering
Reclame is de verschrikking van de maatschappij. Er is een film aan het spelen, maar ik heb begin gemist. Even snel downloaden. Zien zonder reclame. Na de film terug naar de tv... De reclame blok voor laatste deel was net begonnen...
Ik wil gerust betalen voor iets te kunnen zien, maar het moet gemakkelijk blijven en vooral geen reclame bevatten!
Ik vermoed dat Telenet bij ons buiten gaat...
Waarom kijk je de film dan niet op een streaming service? Kans is groot dat je hem bij 1 van de vele streaming providers kunt vinden zij het in de vorm van het huren/kopen van de specifieke film danwel een dienst waar je zoveel kunt kijken voor een vast bedrag per maand.
Weet je hoe veel streaming services je dan moet bekijken of de film er werkelijk tussenstaat.

Bv was laatst naar een specifieke film aan het zoeken. Netflix beweerde dat ze die film aanboden. Ik log in via de account van familie. Nope, ze hebben die film niet in Nederland. En Netflix is niet de enige die dat soort trucjes flikt.
JustWatch.com - aanrader en antwoord op je vraag 8-)
Beetje toelichting, er staan trailers, en je kan zien, via welke diensten die film beschikbaar is en evt. wat het kost om te kijken.

[Reactie gewijzigd door JackBe op 10 augustus 2021 22:31]

Site zet zich automatisch in het frans. Zonder ook maar ergens aan te geven waar je de taal kan veranderen. Das een directe blacklist voor mij.
Rechts bovenin zie je het bekende profiel icon van een poppetje met een tandwiel.
Klik erop en je kan heel makkelijk je locatie selecteren en eventueel je taal keuze aanpassen.
Bij Amazon Prime zijn veel films de Franse versie en kan m'n geen Nederlands of Engels selecteren.

Bovendien worden Angelsaksische termen verbasterd.

Los van het feit dat constant de ondertitels niet gelijk lopen of langs geen kanten kloppen.

[Reactie gewijzigd door MissUnikitty op 11 augustus 2021 13:00]

En wat heeft dat te maken met justwatch.com???
Nope, niet zichtbaar. Je krijgt de bekende 3 streepjes pas als je naar beneden hebt gescrolled en een land selecteert. Maar zelfs dan kan je de taal niet aanpassen. Heb je een account nodig om de taal aan te passen? Wat een belachlijk config is dat?

Nope, komt een site standaard in het frans, dan heb ik al geen zin het te gebruiken. Is er geen standaard flag icon beschikbaar om de taal te selecteren? Dan kan het nog de best site zijn dat er is, ik gebruik het niet.
Probeer het eens op je telefoon.
En ja, je heb een account nodig om het watchlist bij te houden tenzij je afhankelijk wil zijn van cookies en wil hopen dat het blijft werken.

Bij mij is het niet frans. Misschien moet je even goed nadenken over je config en waarom frans bij jou gedetecteerd wordt. Zit je in België in het franstalig deel? Gebruik je een VPN?
Ik heb een sterk vermoede dat je wel vaker tegen het probleem van franstalig detectie aan loopt en nu gewoon even afreageert op justwatch.com voor niks.
Mijn config is bijzonder consistent. Alles heeft overal, over al mijn devices en apps dezelfde instelling als standaard en gewenste taal. Dit is ook wat de site zou moeten gebruiken bij localization. Locatie van exit point zou niet gebruikt moeten worden net omdat het niet consistent is. Net omdat het niet aansluit bij de effectieve wensen van de bezoeker. Er zijn legio sites die het wel correct doen. Justwatch is nr 83 op de lijst die het niet goed doen.
Ah dus nog voordat je een account heb aangemaakt, want dat vindt jij een belachelijke constructie, wil je dat de website een of ander magisch localization gebruikt want all jou andere accounts zijn zo ingesteld.

Nr 83? Yup probleem ligt bij jouw...
Waarom zou ik in godsnaam een account willen aanmaken? Waarom zou ik een account moeten aanmaken? Ben je dan echt niet op de hoogte dat je browser localization settings heeft waar een bepaalde taal expliciet kan gekozen worden, alsook backup talen indien de gewenste taal niet beschikbaar is op de site die je bezoekt? En dat het best practices is voor sites om deze settings te gebruiken voor localization? Wat voor een onwetend "betweter" ben jij? En dan nog zo'n slechte praktijken verdedigen door je onwetendheid?
Je bedoelt net zoals het niet werkende anti-tracking functie in browsers want elke browser werkt hetzelfde toch?
Het is tegenwoordig standaard om het initiële verbinding met jou systeem te configureren aan de hand van het geo locatie van het IP waar jij verbinding mee maakt. Dat werkt veel sneller en is voor het overgroot deel van de bevolking het meest foolproof methode om locatie te detecteren.

Dat jij vervolgens gaat afwijken van standaard gedrag maakt jou verantwoordelijk voor enige "extra" configuraties om jou situatie te bedienen. Kortom je creëert je eigen probleem en zit gewoon op willekeur websites af te kraken op niks af.
Nope. Enkel de sites die het niet goed doen. Zit geen willekeur achter....
Aangezien het nr83 is op je lijst van niet werkende sites zal je online ervaring wel aardig belabberd werken of niet?
Nope, genoeg alternatieven.
Als je daar nou mee begon en je alternatief van justwatch.com had genoemd was je misschien nog behulpzaam geweest.
Wacht, ik ge even m'n fluwelen handschoenen aandoen, moet ik je noise canceling headset ook brengen samen met je blinddoek?
Dus iemand neemt de tijd om een tip/suggestie te maken voor iemand anders en jij gaat dat afkraken vanwege problemen die jezelf gecreëerd heb met als oplossing dat er genoeg alternatieven zijn maar wil die niet opnoemen omdat je dan fluwelen handschoenen nodig hebt?
Met de verkeerde been uit bed gestapt vandaag?
Graag even uitleggen hoe ik de problemen zelf gecreëerd heb. Moet ik even de blinddoek afdoen zodat je kan lezen wat er staat?
Alle normale mensen in Nederland krijgen Nederlands lokalisatie. Jij krijgt Frans dus is het jouw probleem.
Ik heb je al uitgelegd hoe het lokalisatie uitgevoerd wordt en waarom met eventuele tips on je netwerk config te controleren.
Ooit gezegd dat ik nederlander ben? Als ik nederland als land ingeef in justwatch.com dan krijg ik engels voorgeschoteld.......hoe raar is dat?
Je VPN tool geeft je een verkeerd land terug t.o.v het originele geo locatie van de VPN server? Gebeurt wel vaker.
Waar heb ik ooit gezegd dat ik een VPN tool gebruik?
Note to self: geen suggesties geven op tweakers ;)
Bedankt voor de support in elk geval :D
Rechts bovenin zie je het bekende profiel icon van een poppetje met een tandwiel.
je bedoelt nadat je je ziel en zaligheid hebt weggegeven en in gelogd bent ??
Uhm nope als je voor de eerste keer navigeert naar justwatch.com (op je telefoon) is dit waar je de instelling aan past zonder eerst een account aan te hoeven maken.
Da's omdat je lokaliteit wellicht België is en voor ontzettend veel bedrijven is België = miniatuur Frankrijk. |:(
Ik krijg het er ook van op m'n heupen, vaak bieden ze zelfs geen NL optie aan wanneer je surft vanuit BE.

Heeft idd. niks met VPN te maken, het staat bij mij ook standaard op FR, ook als ik surf zonder VPN.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 16 augustus 2021 10:04]

Het is idd zo dat de site zichzelf automatisch op Frans zet. De optie Nederlands is in het account menu niet te vinden (het was de eerste keer inladen van deze site, dus geen cookies oid) . Wel allerlei andere talen.. Het gebeurd wel vaker dat site's in België in het Frans komen te staan zelfs met geolocatie lijken de sites zelf foutief. Maar wellicht is de geolocatie te dicht bij Brussel en krijg ik daarom meteen Frans. Waarom Nederlands niet aangeboden wordt is mij een raadsel.... (de Vlamingen en Walen zijn daar erg gevoelig aan. Er zijn zelfs regels dat in bv tankstations in Vlaanderen niet standaard Frans gesproken mag worden..ook al zit je op een steenworp van Brussel of Wallonië )

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 31 augustus 2021 11:05]

Geolocatie is geen wondermiddel... Maar om sites nu meteen te bannen is misschien wat overdreven... Google translate die site (ook gen wondermiddel) behalve natuurlijk als de content mee verschuift.....

BTW zelfs bij het kiezen van Nederlands als land en het aanmaken van een account is er nog geen Nederlands te vinden... Voor mij geen probleem.. Dan maar Engels.. Frans zal bedoeld zijn voor Franstaligen in Canada bv..

[Reactie gewijzigd door jayjay_seal op 31 augustus 2021 11:15]

Net geprobeerd, Doom Patrol ingetypt. Zou in NL te kijken zijn op Prime.
Ik heb Prime. Ik zit in NL. Kan het niet kijken in deze regio...

Volgens mij gaat er iets mis.
Bij mij werkt het prima tot nu toe.
Moet er wel bij zeggen dat ikzelf in Zweden woon.
Misschien is het een "one off"?
Ik geloof je meteen, zal het zeker nog een aantal keer proberen.

Bedankt voor de tip alleszins
Je kan ook op www.film.nl zien via welke streaming dienst een serie of film aanbied. Gericht op de nederlandse markt, dus geen gedoe dat het bij amerikaanse Netflix wel is, maar in NL niet :)
Als je een specifieke film wilt zien kan je die beter van amazon of google kopen. De content van Netflix wisselt regelmatig wat ik persoonlijk wel prima vindt.
Daarom download ik dus. Die achterlijke filmindustrie wil gewoon niet begrijpen waarom mensen downloaden. En ik heb al Netflix om er series te bekijken en dat bevalt me. Maar ik ga absoluut geen tig abonnementen afnemen, dat mogen ze lekker dromen.

En mocht dit bullshit hetzelfde gebeuren bij KPN, dan zeg ik de tv abonnement op, geen probleem. Al die t*fus bullshit over reclame niet mogen doorspoelen moet helemaal afgelopen zijn!
Netflix en andere hebben in mijn ogen inderdaad eigenlijk de plicht om te weten waarvoor je betaald.

Toch kan je niet zien wat er op netflix staat. En tot wanneer.

in ieder geval niet bij netfilix zelf.
Gebruik zelf reelgood.com
Als je er wel voor wilt betalen, kun je de film normaal gezien ook wel ergens huren en meteen zien. Is zelfs nog sneller dan de film eerst downloaden.

Dat een TV zender reclame toevoegt aan de programmering, is nogal logisch. Het is niet dat die TV zender gratis kan uitzenden.

En dan hoor ik je zeggen, maar er zijn toch publieke zenders? Ja, die zijn er. En daarop kun je ook reclame vrij films kijken (vaak ook nog eens een stuk betere films dan op commerciële zenders).
"Eind 2018 zei Telenet-topman John Porter nog dat het blokkeren van het doorspoelen van reclame 'commerciële zelfmoord' zou zijn."

Het is inderdaad niet slim om OPZETTELIJK je eigen klanten te gaan pesten. Wat "De Belg" nu doet is zichzelf onmogelijk maken en haar klanten dwingen om naar alternatieven te gaan zoeken.

Marketing-technisch een hele domme zet in een markt die al sterk aan het krimpen is.
Hou in gedachten dat Telenet (eigenaar van PLAY) en DPG media (eigenaar van VTM) recent ook samen een streamingplatform Streamz hebben opgericht.
Ze lijken er wat op te gokken dat ze hun klanten daarheen kunnen pushen.
Verder was ook aangekondigd dat ze in de toekomst een betalende service zouden uitwerken die je toch reclames laat skippen.
Al bij al is er marketing-technisch wel over nagedacht.

Blijft echter een dickmove en m.i. wat gepruts in de marge van de gigantische internationale concurrentie door streamingservices. Ze pushen wel degelijk mensen die richting uit maar zullen er niet in slagen hun eigen platform een gelijkaardige waarde te geven als de internationale concurrentie en dus als nog op die manier klanten kwijtraken en nog steeds hun irritante reclame niet kunnen slijten.
Alles om de kijker naar streaming te jagen! ;)
Nog even en alles wat je nodig hebt is een smart-tv met streaming apps (of een los device) en een internet verbinding, alles-in-1 kan er wel uit.
Probleem in streaming is de versnippering aan het worden, en het gebrek aan "gewoon wat kijken"
20 minuten door Netflix bladeren om er achter te komen dat eigenlijk niks je trekt.
Terwijl neerploffen op de bank en voor de 10e keer Die Hard of LOTR op de buis kijken omdat-het-gewoon-uitgezonden-wordt eigenlijk best prima is. Wel 30 minuten na begin uitzending starten, opnemen en de reclames doorspoelen, ik betaal al genoeg voor tv :/
Probleem in streaming is de versnippering aan het worden, en het gebrek aan "gewoon wat kijken"
20 minuten door Netflix bladeren om er achter te komen dat eigenlijk niks je trekt.
Ik ben dit wel met je eens. Ja, het is een kwestie van persoonlijke smaak, ik merk bijvoorbeeld dat een vriendin heel makkelijk met Disney+ vooruit komt omdat ze gek is op hun producties (vooral de oude animaties, maar ook nieuwe content). Daarentegen voel ik persoonlijk niks voor het continu betalen voor specifieke dingen die ik daarop zou willen zien om m'n jeugd weer een beetje te herbeleven. Heb dan wel Netflix, maar ik merk dat ik er steeds meer afgrijzen voor voel. Waar "vroeger" veel externe content te vinden was, zijn ze nu vooral aan het inzetten op eigen producties. Voor mij is dit bizar merkbaar, aangezien die producties me veelal niet trekken en ze ondertussen wel minder externe content aanprijzen wat het voor mij moeilijk maakt om iets nieuws te ontdekken. Na 10 minuten rondklikken geef je het dan toch maar op. Hierom ben ik ook aan het overwegen om Netflix stop te zetten aangezien ik betaal voor iets waar ik niet meer dezelfde liefde voor voel, maar ik snap wel dat de Netflix producties anderen zou aantrekken.

De versplintering maakt de (voor mij aanwezige) problematiek alleen maar erger, aangezien ik dan hetzelfde probleem potentieel ga krijgen voor andere services. En ondertussen: de dingen die ik absoluut probeer te kijken, via legale wijze, zijn veelaal niet op Nederlandse services beschikbaar en worden ook niet fysiek verkocht. Waar is dan het gemak gebleven? Persoonlijk beschouw ik 50+ euro per maand voor alle services bij elkaar betalen om maar zekerheid te hebben dat ik iets kan kijken op het moment dat ik dat wil niet als gemak. Dat noem ik FOMO.
Waar "vroeger" veel externe content te vinden was, zijn ze nu vooral aan het inzetten op eigen producties. Voor mij is dit bizar merkbaar, aangezien die producties me veelal niet trekken en ze ondertussen wel minder externe content aanprijzen wat het voor mij moeilijk maakt om iets nieuws te ontdekken. Na 10 minuten rondklikken geef je het dan toch maar op.
Ze lijken allemaal de kant op te gaan dat ze alleen hun eigen content aanbieden.
Ik vind dat erg jammer want volgens mij zou het veel gezonder voor de markt zijn als iedere streaming dienst materiaal kan uitbieden uit ieder bron. Net zoals een boekwinkel boeken kan bestellen bij iedere uitgever. Boekwinkels concurreren niet op exclusieve boeken die je nergens anders kan kopen (we hebben het even niet over antiek) maar vooral op smaak en advies.
Voor mij als kijker is het ook onhandig. Als ik bv "Games of Thrones" heb gezien op HBO en dan iets wil kijken dat daar op lijkt dan kan Netflix me dat niet aanraden. Netflix weet immers niet wat ik bij HBO heb gezien, en andersom. Netflix zal altijd adviseren om meer content van Netflix te kijken, zelfs als dat geen goede match is met mijn voorkeuren.
Ik zou die aspecten liever loskoppelen. Zoals ik het zie is de informatie wat ik heb gezien van mij. Ik vind dat ik die informatie moet kunnen meenemen naar iedere aanbieder.

Je kan je zelfs afvragen of dit probleem al niet ontstaat bij productie. Neem bijvoorbeeld muziek die typisch onder exclusief contract wordt geproduceerd met als gevolg dat er precies één versie is die je via één kanaal kan kopen. Stel je voor dat bands geen exclusiviteitscontract hadden maar voor iedereen die genoeg betaalt een eigen versie inspelen. Ik snap dat er wat praktische problemen zijn zoals dat het ook nog gemixed moet worden, maar die zijn imho oplosbaar. Het gaat me vooral om het lolslaten van het exclusiviteitsprincipe.

Dat exclusiviteitsprincipe is in mijn ogen namelijk niet compatible met het kapitalistische vrije-markt systeem. Dat systeem is gebaseerd op concurrentie tussen verschillende aanbieders die dingen naar de gunst van klanten die vrij kunnen kiezen tussen producten. Deze vrije keuze stimuleert de aanbieders om steeds betere producten te leveren.

Maar dat werkt niet in deze markt. Het is niet zo dat iedere volgende film/serie/cd die wordt uitgebracht beter is dan de vorige, of dat je verschillende varianten van ongeveer hetzelfde product kan kopen die je objectief kan vergelijken op kwaliteit.

In deze markt is smaak de voornaamste factor. Op smaak kun je eigenlijk niet concurreren. Natuurlijk smaakt het ene product beter dan het andere maar er is geen techisch of wetenschappelijk proces dat verbeterd kan worden om betere producten te leveren. Technisch vooruitgang zit vooral in de randzaken (minder ruis in je opname, zuivere instrumenten) die los staan van smaak. Dat moeten we niet nemen als belangrijkste as voor innovatie.

Een symptoom hiervan is dat al die streamingdiensten een flut interface hebben en een zeer matige video-decoder. Vergeleken met een dedicated videospeler als VLC is het maar treurig. Als de techniek eenmaal goed genoeg dan verschuift de aandacht helemaal naar de inhoud. Op zich is dat natuurlijk prima, de techniek is dienend, geen doel op zich, maar zoals eerder aangegeven werkt het vrije-markt-met-concurrentie principe dan niet. Niemand kiest voor Netflix boven HBO (of andersom) op grond van kwaliteit van de videospeler, het enige wat er toe doet is wie serie X heeft, al het andere moet je dan maar accepteren zoals het is.

Een ander symptoom zijn de series die niet volledig zijn. Voor de klant is het helemaal idioot dat je midden in een serie moet stoppen en hopen dat je de rest ergens anders kan vinden. Dat is zo'n slechte ervaring dat je zou verwachten dat het heel zeldzaam is. Maar blijkbaar is zelfs dit niet genoeg argument om weg te gaan. Dat impliceert dat er (in ieder geval gevoelsmatig) geen beter alternatief is.

Ik zou dus willen dat we een einde maken aan exclusiviteitscontracten en meer gaan naar het boekwinkelmodel waarbij er een duidelijke scheiding is tussen "producenten" en "verkopers", zodat ieder zich kan richten op één specialiteit. Ofwel het maken van goede content, ofwel het maken van een goede streaming dienst.

Dat zou ook de deur open zetten voor meer gespecialiseerde diensten, zoals thema's. Bv een dienst die zich speciliseert in kookshow of natuurdocumentaires. Ik het is een beetje cru, maar rond 'natuurfilms' is er wél een fel concurrerende markt waar talloze producenten, resellers en eindleveranciers elkaar over en weer beconcurreren en voor iedere denkbaar doelgroep gespecialiseerde aanbieders zijn. En dit is nota bene een sector die in sommige landen niet eens legaal is en het dus moeten redden zonder de wettelijke bescherming die exclusiviteit mogelijk maakt.

Als die wereld laat zien hoe de markt zich ontwikkelt zonder dat copyright of exclusiviteit kunnen worden afgedwongen dan denk ik dat we nog veel kunnen leren dat we ook in andere creatieve markten kunnen toepassen.

We hebben natuurlijk een decennium gehad waarin de wereld min of meer zo werkte, met dank aan Napster en The Pirate Bay. In mijn ogen was dat een cultureel, sociaal en technologisch hoogtepunt. Youtube en Netflix zijn direct voortgekomen uit die periode. Maar sindsdien is de wereld weer op slot gegaan en staat de vooruitgang min of meer stil. De nieuwste ontwikkeling is dat we steeds meer reclame te zien krijgen. Dat is in mijn ogen een teken dat het niet goed gaat met de concurrentie want reclame jaagt mensen weg. Daar begin je niet aan als je denkt dat je klanten een goed alternatief hebben.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 10 augustus 2021 13:39]

Helaas legt de kern van je antwoord de verantwoordelijkheid neer bij beleidsmakers, want Netflix en de zijnen wil niets liever dan wat jij voorstelt. Echter, zo lang exclusieve deals toegestaan zijn leveren ze de maker meer op (en die zijn natuurlijk ook niet gek). Exclusieve deals verbieden… ik zou niet weten hoe je die zou aanvliegen, juridisch gezien.

Verder is het verdienmodel van deze bedrijven nog altijd middeleeuws en ook bij de trek naar de 21e eeuw proberen ze die waar mogelijk in stand te houden. Daarvoor spenderen ze liever miljoenen aan lobbyisten dan aan innovatie.
Exclusieve deals verbieden… ik zou niet weten hoe je die zou aanvliegen, juridisch gezien.
We doen het al op andere gebieden zoals me bepaalde boeken, radio en tech patenten, dus volgens mij zijn die juridische problemen wel oplosbaar. De implementatie kan vrij simpel zijn. "Als je het voor prijs X verkoopt aan partij A dan mag partij B het het ook kopen voor die prijs". Misschien kunnen we het nog een beetje afzwakken door het aan copyright* te koppelen en dit alleen te verplichten voor werken die juridische bescherming tegen kopieren willen. Voor de duidelijkheid, ik het het alleen over copyright (het maken van kopietjes) niet over de andere auteursrechten en je bent dus ook niet verplicht je werk met de wereld te delen. Maar als je er geld voor vraagt én wettelijke bescherming wil dan moet je het werk aan iedereen verkopen die dat wil.

Radio is overigens een echt interessant voorbeeld. Op de radio mogen ze alles uitzenden zonder vooraf toestemming te hoeven vragen. Ze hoeven niet eens van een legale CD te spelen, een gejat casettebandje is ook goed. Ze moeten achteraf wel betalen voor het werk dat ze uitzenden maar die prijs staat vast en is voor alle werken hetzelfde. De radio moet zelf bijhouden wat ze uitzenden en zorgen dat er voor betaalt wordt maar het punt is dat de aanbieders helemaal niks te kiezen hebben. We kunnen natuurlijk van mening verschillen of dit een goed model is, maar juridisch gezien is het duidelijk mogelijk.

Voor zover ik weet hebben de meeste makers eigenlijk niks te kiezen omdat de toegang tot de markt volledig in handen is van een handvol partijen. Er was een tijd dat je vanuit het niks groot kon worden op Youtube maar om vanaf daar door te groeien naar een professionele carriere moet je nog steeds in zee met de paar grote "leveranciers" die de markt beheersen. Van een distributienetwerk voor bioscopen tot optredens op festivals tot filmstudios tot televisietijd tot prijsuitreikingen. Ze kunnen kiezen tussen de ene of de andere reus maar weigeren is maar lastig.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 10 augustus 2021 17:16]

[...]

We doen het al op andere gebieden zoals me bepaalde boeken, radio en tech patenten, dus volgens mij zijn die juridische problemen wel oplosbaar. De implementatie kan vrij simpel zijn. "Als je het voor prijs X verkoopt aan partij A dan mag partij B het het ook kopen voor die prijs".
Ik meen dat Plex hier al mee bezig is. Maar zonder een juridische ondergrond kan dit een enorme opgave zijn. Ben benieuwd of ze zover komen, zou wel ideaal zijn om zo'n "meta streamer" te hebben.
Wat jij zoekt qua overkoepelende is denk ik gewoon een app icm bijvoorbeeld trakt.tv
Zelf gebruik ik wako. Kan zelfs apps starten op je media device vanaf je telefoon, over verschillende providers.
Precies... ik heb nu alleen netflix en tv.. en kijk daar al amper naar... ik ga niet nog 50 euro pm bijleggen voor nog 4 apps (die je ook allemaal moet doorspitten om iets te vinden) omdat ik op zoon app misschien 1 keer per jaar een serietje wil kijken.. Als ik bv de grand tour (1 aflevering per half jaar) of Clarksons Farm (ook HB0) wil kijken dan download ik deze wel gewoon.. ik ga er niet voor meerdere jaren een service voor afnemen..
maar dat hoeft toch ook niet? Je kunt de abonnenten toch stoppen en starten per maand. Neem je de ene maand Amazon Prima, kijk je daar wat bij en doe je de volgende maand iets anders.
Dan ben ik elke paar weekenden een half uur-uur bezig om vervelende dingen te doen om dingen op te zeggen... aan te vragen.. en dan vergeet je het weer/zit je een jaar aan iets vast.. ik zit al vol genoeg in de paar uurtjes die ik heb om iets te kijken/doen in het weekend.. Plus in het geval van de grand tour (1 afl per jaar ofzo) moet je dus voor elke aflevering eerst een dienst gaan regelen en dan weer opzeggen.. dat kost net zoveel tijd als het kijken van de aflevering.

Realistisch gezien: als ik de keus had om de 8 afleveringen van Clarksons farm te betalen (voor 2 euro per aflevering) dan had ik dit gedaan als het enkel een druk op de knop was.. maar het gedoe weerhoud me ervan om ervoor te betalen.. in 5 seconden de hele serie aangeklikt op torrents.. een 2 minuten later kon ik kijken naar afl1 in HD.. (en na afl1 had ik de rest al binnen). Dat is een kwestie van gemak.. dat het me zo iets minder kost kan me weinig schelen.. (je kan het ook zien als een gratis kratje voor bij de serie maar das wat lullig natuurlijk).

Het gaat me in dat geval niet om het geld maar meer om het gemak/de moeite die ik moet doen en dan ook nog betalen... Ik zou ook alles kunnen betalen maar daar gebruik ik het weer veel te weinig voor. (dan ben je geld aan het uitgeven voor niks, ik voel me ook graag een gutmensch maar geen dief van de eigen portemonnee. Anderzijds maak ik die 20 euro per maand liever over naar een goed doel dan naar de zakken van 1 of andere miljardair.
Hoewel ik je begrijp, ben ik het niet helemaal met je eens.
Ik heb inmiddels praktisch alle streaming diensten (op discovery+ na), ik deel dit gewoon met familie (5 gezinnen)...het kost me nu net zoveel als alleen Netflix me normaliter zou kosten.

Daarbij, als je 8 x 2 euro = 16 euro over hebt voor alleen Clarksons Farm, waarom dan niet 5 maanden abo nemen bij Amazon Prime (kosten 2,99 per maand). Dan hoef je niet elke paar weekenden op te zeggen ;)
Tevens is het opzeggen en aanmelden niet zo moeilijk, als je het eenmaal een keer hebt gedaan.

Wat ik wel jammer vind is dat ik nog steeds een boel content mis...showtime content staat bijv. nergens op in NL...
Hoewel ik je begrijp, ben ik het niet helemaal met je eens.
Ik heb inmiddels praktisch alle streaming diensten (op discovery+ na), ik deel dit gewoon met familie (5 gezinnen)...het kost me nu net zoveel als alleen Netflix me normaliter zou kosten.
Over wat het makkelijkste is kan ik niks zeggen, maar je moet niet de illusie hebben dat het delen van accounts buiten je eigen gezin meer legaal is dan torrents downloaden. Het mag niet, ook al doet Netflix nog geen moeite om het tegen te gaan.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 10 augustus 2021 17:16]

Nu gaat het geld iig naar de juiste mensen, ook al is het niet toegestaan ;)
Misschien wil je even nazoeken wat de echte uitvoerende personen hiervan ontvangen. Als je dat vergelijkt met de 'old fashioned' media is dat nihil - voor zowel beeld als geluid als andere vormen.

Daarnaast is het ratio model discriminerend naar kleine/opkomende/obscure artiesten. Per play betalen is de zakken van de groteren sponsoren en de kleineren vrijwel geheel buitensluiten. Je helpt Taylor Swift, maar bijvoorbeeld L'Âme Immortelle zal een paar (waarschijnlijk geen) cent zien.
Dat is niet de discussie, ze zullen in sommige gevallen vast minder verdienen dan dat ze toekomt...zo is de wereld helaas.
Maar nu krijgen ze iig iets, als ik via torrents download en dat met mijn familie deel (zoals vroeger), dan krijgen ze helemaal niets.

Om toch even daarop in te haken, social media en dingen als YT, hebben overigens voor echt talent wel een podium gemaakt. Als ze niet doorbreken in de main stream, waar het grote geld ligt, dan ligt dat toch echt aan de artiest. Vraag en aanboad, dat is hoe de hele markt werkt.

Als we dat zouden doortrekken naar een loempia op de markt, dan zou het ook niet eerlijk zijn dat de minst lekkere loempia bakker, evenveel verdiend als de beste loempia bakker.
Nu gaat het geld iig naar de juiste mensen, ook al is het niet toegestaan ;)
Analoog daaraan, bij @CAPSLOCK2000 gaat het ook niet naar de verkeerde mensen :-D
Dat bedoel ik ook met het gemak... showtime content...sport; ufc/F1/boksen/etc...oude films/documentaires/series.. alles staat op torrents.. op de site die ik gebruik kan je ook aanvragen doen en dan is er vaak iemand die iets nog wel heeft/het er op zet voor je.. zelfs als het een film is uit 1940 ofzo.. eigenlijk kan je alles wat ooit is gemaakt/ wat soms nog maar 1 dag in de bioscoop is (of 1 keer gescreened ergens) er vinden. Je kan er zelfs een 10.000+ tv kanalen live ontvangen..

Zelfs als ik alle streaming diensten zou afnemen (en door alle 10 apps heen zou willen ploegen).. dan heb je misschien 20% van de hoeveelheid content te pakken die ik op 1 website kan vinden.. (en dat lijkt me ruim geschat).

Dan zou ik dus 30-40+?euro per maand moeten betalen, en dan zit je met ongemak met allemaal apps.. en dan kan je nog net niet seizoen 2 van de serie die je wil kijken vinden of die ene oude film.
Je laat het overkomen alsof je drie papieren formulieren met zegel van de koning verspreid over de wereld moet zoeken en die moet inleveren op een hoge berg om een abonnement te nemen of op te zeggen. Dit is toch allemaal binnen een paar drukken met je duim te regelen. Zeker als het abonnement via een AppStore verloopt, dan zit bijna alles op 1 plek. En volgens mij zijn alle abonnementen voor deze diensten per maand af te sluiten.

Het kost mij in ieder geval veel meer moeite om een goede en complete torrent te vinden tegenwoordig.
Ten eerste moet ik dan opzoeken onder welke leverancier een bepaalde serie valt en of/wanneer deze daar beschikbaar is (en tot wanneer).. Daarna opzoeken hoe ik lid moet worden/een app downloaden (moet ook op de tv nog werken)..

Dan nog aanmelden/registreren/betalen.. (hopen dat je hier niet eerst een week op moet wachten voor activatie).. en dan na het kijken niet vergeten om het weer te annuleren (afhankelijk van de voorwaarden)... Zo krijgen ze de meeste mensen.. die vinden het teveel werk om te annuleren, kijken nooit maar hebben wel die abbo's lopen... Of als ik bv elke week een aflevering wil (kan) zien dan moet ik 3-5 maanden een abbo afnemen om 1 serie te kunnen zien...

Betreft torrents heb ik al 15+ jaar 1 website, je kan hier alleen lid worden met een uitnodiging van een bestaand lid, hier kan ik alles vinden en er staat nooit rommel tussen en omdat veel mensen met seedboxen werken kan je met 1 uploader vaak al 100mbit downloaden (of 1000)...

Als ik bv got wil downloaden is het 2-3 keer klikken (en dan even wachten).. heb ik alle seizoenen binnen. Het kost me niks (incl gratis vpn).. en ik kan letterlijk alles vinden op 1 plek dus hoef ik niet eerst onderzoek te doen.. Zolang daar geen consequenties aan hangen zie ik niet het voordeel in van allemaal streaming diensten.. en de moeite die daar bij komt kijken.

Nogmaals, ik heb best wel wat over voor meer media of meer gemak... maar ik ga niet betalen voor het tegenovergestelde...

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 10 augustus 2021 16:21]

Natuurlijk hangen daar gevolgen aan. Contentmakers krijgen minder inkomsten en gaan daarom minder investeren in nieuwe content.
Tja maar de wereld groeit, net als de engelse taal.. en het internet.. contentmakers blijven toch steeds meer afnemers jkrijgen.. als er dan een paar niet betalen dan kan je daar ook wel omheen werken (zie eens naar hoe ze dat doen op utube).. de marketing werkt heus wel door intussen.

Uiteindelijk heft dit elkaar meer op dan je denkt... natuurlijk zou iedereen in het ideale geval betalen en dan ook nog alle reclame's kijken.. maar dan kijk ik liever niet of zeer selectief.
Doe zo min mogelijk via de Appstore omdat Apple zulke onredelijke voorwaarden heeft. Beter direct.
Nee dat vertik ik. Dan kijk ik het wel niet en ga ik lekker een potje gamen. Ik ben zo klaar met die industrie, ze zoeken het maar uit. Het is ook niet zo dat ik uuuuuuuuren series kijk, want daar heb ik geen tijd voor. Dat is ook iets wat ze zich blijkbaar niet realiseren.
Ja precies. Ik wil gerust betalen voor content, maar dan moet men me niet actief tegenwerken om het voor een redelijke prijs te krijgen in m'n eigen regio.
Exact. Jarenlang hebben Brein en consorten ons van het illegaal downloaden af te krijgen (met ellenlange reclames en filmpjes over illegaal downloaden op een gekochte(!) DVD aan toe).
Streaming was voor veel mensen een reden om het illegaal downloaden af te zweren, maar nu gaat het weer de verkeerde kant op. Het wordt de consument te lastig gemaakt.
Bij elke film of serie moet je je afvragen waar je die dan zou kunnen zien, als dat uberhaupt al mogelijk is, om er vervolgens een abonnement te voor moeten afsluiten.
Het zou mij niets verbazen als het illegaal downloaden weer een vogelvlucht neemt.
Het zou mij niets verbazen als het illegaal downloaden weer een vogelvlucht neemt.
Of dat iedereen zich terug voor z'n zetel ploft en lineare TV kijkt, inclusief alle irritante reclame. Er was toch iets mooi en sociaals aan iedere dinsdag avond ofzo een nieuwe aflevering van de X-files kijken. En de dag erna deze te bespreken met vrienden, collega's, familie ?
Waar ik me eigen nog het meeste aan stoor bij de meeste streamingsdiensten dat series niet compleet er op staan. Soms ook wil je iets kijken is bijvoorbeeld alleen seizoen 2 of 3 beschikbaar dan heb ik al geneens zin meer om te kijken. Want denk ik waar is seizoen 1 of dan staat seizoen 1 online en dan ergens seizoen 5 ofzo.
Dat is sowieso gratis te bekijken op southparkstudios.com ;-) (alleen lastiger om te streamen naar een TV)

Maar op Netflix inderdaad een ramp, met wat random seizoenen en afleveringen
Gewoon met wilde webbrowser of chromecast?
Nou maakt dat bij SP niet zoveel uit, het is niet alsof het verhaal doorloopt tussen seizoenen. Het is vooral storend voor "serials".
Of een half seizoen, zoals bij Suits
Suits staan er wel compleet op. De serie hanteert alleen een pauze van een paar maanden tussen de afleveringen. http://epguides.com/Suits/
Dus Netflix heeft de keuze om het beginnen met uitzendingen wanneer mogelijk met pauze (wat inderdaad wel irritant is voor de kijker) of wachten tot de hele seizoen beschikbaar is met mogelijkheid dat de serie minder populair lijkt omdat mensen het gedownload hebbrn.
Ja nu… ik heb het over pak em beet een jaar geleden, werd groots seizoen 8 aangekondigd.. kreeg je de helft van het seizoen..
Zoals ik zei de serie had gewoon een pauze. Ook voor de normale tv.

Seizoen 8 aflevering 10 is op tv uitgezonden op 19 september 2018 en aflevering 11 op 23 januari 2019. Hier zit dus 4 maanden tussen en van deze maanden heeft Netflix ook gewoon last van gehad. Ja Netflix had ook kunnen kiezen voor het wachten tot ze de hele seizoen mochten uitzenden maar hun hebben er dus voor gekozen om dit zo snel mogelijk te beschikbaar te maken met als gevolg dat we moesten wachten.
Bij "Beck" b.v. staan alleen 5,6 en 7 er op. Zo mis je hele context van de serie.
Maar zonder TV betaal je toch minder, zelfs met die versnippering. Een Internet only abbo betaal ik hier 40euro en tv 70. Netflix + Disney + prime + Apple tv is met een groep vrienden samen goedkoper dan die 30 euro voor tv...
Maar zonder TV betaal je toch minder, zelfs met die versnippering. Een Internet only abbo betaal ik hier 40euro en tv 70. Netflix + Disney + prime + Apple tv is met een groep vrienden samen goedkoper dan die 30 euro voor tv...
Dat "met een groep vrienden samen" vind ik een slecht argument. Ik kan me niet voorstellen dat dit de bedoeling is van die abonnementen. Ik snap dat ze het om praktische redenen tolereren maar dat gaat niet voor altijd duren. Vroeg of laat komt daar een einde aan. Ofwel met een verbod, ofwel door zo'n abonnement aan je hardware te koppelen ofwel met andere beperkingen die het delen van een account minder prettig maken ("u heeft deze exclusieve premiere al gezien. betaal 12.50 om nog een keer te kijken of wacht 6 maanden")
Het is niet aan bedrijven om te bepalen wie voor mij familie is. :P
Maar wel wat de voorwaarden voor een family abbo zijn, zoals op 1 adres wonen...

Daar buiten delen om de kosten laag te houden is ook gewoon een vorm van piraterij.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 10 augustus 2021 15:29]

Daartegen betaal je wel dat meer mensen tegelijk mogen kijken. Dus echt piraterij zou ik het niet willen noemen. Het zou anders zijn als je bijvoorbeeld 1 persoon abonnement gebruik en deelt met iemand aan de andere kant van de wereld omdat je dan toch slaapt.
Nope. Je betaald meer om beneden en boven ter gelijkertijd te kijken. Sterker nog, de prijs van een abbo voor anderen is hoger doordat sommige er niet gewoon voor willen betalen.
Piraterij zie ik als illegaal downloaden/kopiëren of bij een shady website van de vrachtwagen afgevallen code kopen. Je zou de definitie kunnen uitbreiden naar dat je account deelt met mensen die niet directe familie van je zijn. Of dat je steeds een proefabonnement afneemt of niet te hoeven betalen. Of een vpn neemt voor een abonnement te nemen in een land waar Netflix erg goedkoop is. Al is het de vraag of dit echt onder piraterij valt want Steam blokkeerde dit en moest de blokkade weghalen. Dus ook zeggen ze in hun voorwaarden dat het niet mag was het wettelijk gezien gewoon goedgekeurd en kan het dus eigenlijk geen piraterij zijn. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/

Of Netflix echt minder verdient is nog de vraag. Ik deel het met me moeder maar me moeder zou zelf geen Netflix nemen. Ik zou dus dan maar een 1 persoon account nemen. Ik heb toch maar een hd ready tv dus voor betere beeldkwaliteit hoef ik het niet te doen (wel gemeen van Netflix trouwens dat je voor 1 persoon geen hd kwaliteit los kan nemen, maar dat is een ander verhaal). Of te wel ze verdienen nu extra omdat ik me account deel. Ook zit ik nu eigenlijk "vast aan" Netflix omdat ik me account deel. Ik kan dus niet zo makkelijk even zeggen dat ik stop voor een maand of 2 om even naar Disney+ of Prime te gaan. Ik "moet" rekening houden met de andere persoon. En je gaat er van uit dat Netflix niet meer winst zou willen hebben met dat de prijzen lager zou zijn. Zelfs al had iedereen zijn of haar eigen account dan houdt Netflix niets tegen om het evengoed te verhogen.
De Steam zaak zat anders in elkaar. Dat had ook meer met de manier van handhaving te maken. Die vlieger gaat niet op. Mede daarom zijn er nog geen procedures geweest om dat aan te vechten.

Maar idd of er meer omzet gedraaid zou worden is maar de vraag. Wel is er een paar jaar terug een prijsverhoging geweest juist om die reden.

Natuurlijk moeten we het niet groter maken dan het is, maar echt netjes is het niet
Bij Netflix staat er “gezinsleden”, dus over familie wordt niet gesproken. Piraterij vind ik trouwens ook een erg negatieve klank hebben, je neemt nl niets van een ander weg die dat vervolgens niet meer heeft. Je bekijkt iets zonder ervoor te betalen.
je neemt nl niets van een ander weg die dat vervolgens niet meer heeft.
Neem je bij illegaal downloaden wel iets van een ander af dan?

Je haalt nog steeds illegaal content binnen ook al betaal je er wel een deeltje van de prijs voor.
Nee.
Ik bedoel dat piraterij een te sterke term is. Je wordt ook geen piraat genoemd als je iets uit een winkel neemt zonder te betalen. Dat heet diefstal, je bent dan een dief.
Natuurlijk past het niet.. het is een geuze naam
ze moeten op hetzelfde adres wonen dacht ik..
Voor spotify is de straat voldoende 😋
10% van de kosten betaald, is nog steeds 90% gestolen..

Ik begrijp de consensus, maar dan kunnen we net zo goed (weer) gaan torrenten toch?
Heel leuk, tot dat ook de streamingsdiensten actief gaan optreden tegen het delen van abonnementen zoals: Netflix test waarschuwen van gebruikers die account van een ander gebruiken Dan wordt het afnemen van 4 streamingsdiensten wel een stukje prijziger.
Ja, maar die streaming diensten hoef je niet per se elke maand te nemen. Je kunt ook makkelijk je series "opsparen" en dan 1 maandje betalen om even te bingen. Afhankelijk van wat voor type gebruiker je bent kun je het zelfs zonder te delen werkbaar maken.

En ja, natuurlijk, gemak dient de mens, maar soms moet je wat over hebben om her en der wat centen te besparen.
En dan blijkt die serie ineens weggehaald te zijn bij die dienst, of een aantal episodes/seizoenen.

Ja, dat kan je weer allemaal gaan tracken, maar de meeste mensen hebbe wel wat beters te doen.
Ja, daarom zeg ik ook, gemak dient de mens. Ik hou het ook niet bij en heb tot nu toe ook nog geen abo stop gezet. Ik klaag daarintegen ook niet over de kosten die ik maar die ik suboptimaal uitgeef :)
nou idd dit dus, ik kan prima ipv tv abbo 3 aanbieders pakken. en later in het jaar eventueel switchen. Niemand die je verplicht in ieder geval reclamen laat kijken.
Voor NLZiet betaal je 8 euro p/m voor 36 TV kanelen. Als je dan een internet only abbonnement afneemt betaal je 48 euro.
Beetje lastig in België...
Je vergeet telenet internet + flow tv = €55
Dan heb je 150gb volume... Dan moet je al niet veel tv meer kijken.
Dat is met onbeperkt internet van Telenet.
Met basic zou de kost op €35 komen
Kan je mij hiervan een link bezorgen?
Heb zelf nu proximus epic pack maar de proximus verbinding is bij ons zeer slech dus wil ik overstappen naar Orange /Telenet.

Als ik kijk bij telenet internet + TV
Dan zie ik andere prijzen voor onbeperkt internet + flow tv.
https://www2.telenet.be/n...ernet-en-tv/abonnementen/
Ik ben niet helemaal correct.

De €55 sloeg op onbeperkt internet zoals je al aangeeft.
https://www2.telenet.be/nl/producten/internet/abonnementen/

Maar wat je wel kan doen om de kosten te drukken is dus:
easy internet + flow tv = €40
all-in internet + flow tv = €65

Maar allen zijn wel IPTV.
Zolang je een compatible toestel hebt (apple tv / android htpc, smart tv,smartphone,tablet,laptop), kan je tv kijken. Scheelt toch €20/maand als je kijkt naar het alternatief met decoder
Scarlet biedt een totaalpakket met reguliere tv voor €40. Echter ging het hier over IPTV via een app.
Heb ik ook, bevalt uitstekend. Jammer alleen dat je hier bij sommige commercieele zenders ook niet mag doorspoelen. Reteirritant en dan stoppen we gelijk met kijken
Ja precies. Ik erger me dood aan de versnippering die nu aan het gebeuren is. Ik heb geen probleem met 15-25 euro per maand te betalen voor de content die ik wil. Maar ik ga echt geen 3x of meer een abbonement afnemen om dan te moeten sukkelen tussen de verschillende onhandige apps om te vinden wat ik wil kijken.

Het is alsof ze mijn geld niet meer willen. Dan maar weer de wijde zee op denk ik, net zo handig en gratis.
Op de Apple TV kan je volgens mij van meerdere diensten lid zijn, en het dan allemaal in één “app” bekijken die alles samenvoegt.

Edit: blijkbaar is die app ook op de andere Apple platformen aanwezig.

https://www.apple.com/apple-tv-app/

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 10 augustus 2021 14:03]

Dat ken ik niet, maar klinkt interessant. Ben wel benieuwd of dat goed werkt, heeft iemand daar ervaring mee?
Het werkt matig aangezien Netflix niet meespeelt. Amazon Prime en Disney+ werken wel mee.

Door de integratie van de iTunes movie store zou je een praktisch 100% dekking verwachten van films: is die niet streaming beschikbaar, dan kan je die huren of kopen bij Apple zelf. Helaas pindakaas. Bijv. Austin Powers International Man of Mystery staat nergens, net als Rat Race (met Rowan Atkinson). Veel Nederlandse films ook niet--althans die ik geprobeerd heb te zoeken.

De synchronisatie van welke aflevering je gezien hebt van bijv. Clone Wars op Disney+ in de Apple TV app werkt niet 100% van de tijd, dus regelmatig oude afleveringen geserveerd gekregen, wat dan weer Disney+ in de war brengt. Verder is het met name een reclamebord voor Apple TV+, de streaming dienst van Apple.

De werking van SIRI op de Apple TV 4k laat veel te wensen over. Regelmatig komt er absoluut niets fatsoenlijks uit. Bijv. Rat Race. Daarentegen is Austin Powers The Spy Who Shagged Me wel direct via SIRI in te voeren.

Ik denk dat Apple met name zaken goed bouwt voor de US en alles wat niet US is er bekaaid van af komt.
Apple voorziet dit inderdaad op de apple tv.
Maar andere streaming diensten maken (jammergenoeg) geen gebruik van die optie.
behalve apple tv+ zelf natuurlijk.
Disney en Apple TV+ zitten in die app ja, maar geen Netflix, Plex etc..
Dat klinkt handig. Ik meen dat Google ook plannen had dergelijke integratie in Google TV / Chromecast toe te voegen. Hopelijk komt dat snel.
Gewoon helemaal neit kijken lijkt me een betere optie.


Wordt het product niet aangebonden op de jouw gewenste manier of prijs, dan kijk je het gewoon niet.
Dan mis je ook weer veel. Misschien niet belangrijk voor jou, maar ik vind het best leuk om bepaalde content te kunnen bekijken en daar met vrienden of collega's over te kunnen praten.

In de regel wil ik daar graag voor betalen, maar het moet wel handig kunnen en zonder reclameonderbrekingen. Twee jaar terug kon dat met Netflix. Maar nu er veel concurrentie op streamingvlak is, zien we dat content verdeeld wordt over de grote spelers, of enkel beschikbaar is op de streaming platformen van de media-concerns zelf. Dat is jammer en onhandig, en bovendien wordt het ook snel heel duur.
Wordt het product niet aangebonden
aangebonden
Freudian slip? Wel zeer acuuraat verwoordt, want er is weldegelijk sprake van een vorm van binding/dwang. Sociale druk om 'erbij te horen' en bepaalde content te consumeren om er over mee te kunnen praten. Dat effect moet je mee in beschouwing nemen. (En ook daar hebben de hype-builders binnen de media het zelf naar gemaakt...)
Daar heeft hij het niet over toch... het product wordt op het internet namelijk op genoeg plekken aangeboden tegen ieders gewenste prijs, namelijk 0... Je kan natuurlijk zeggen dat dit niet je gewenste manier is, dan kan je er voor kiezen om maar niet te kijken.. maar dan mis je ook een hoop.
Je kunt je ook afvragen wat je mist. Wat als je het niet ziet? Je mist meer dan je weet, omdat je niet weet wat je allemaal mist. Prachtige content die wereldwijd gemaakt wordt en je nooit zult zien. Is dat erg? Nee, want je weet het niet dat het er is.
Als je er zo naar kijkt krijg je ook weer tijd voor andere zaken als bv een boek lezen oid.
Laat ze de versnippering maar toenemen. Dan wordt Popcorn Time weer populairder en gaat iedereen weer illegaal kijken :) Korte termijn winstmaximalisatie gaat voor op lange termijn gezonde winst.
Dat is wel het logische gevolg inderdaad. Gevolgd door de krokodillentranen van de mediabedrijven.
Ze hebben het tij weten te keren toen Netflix uit kwam, maar door de versplintering / honger naar meer winst verkloten ze het voor zichzelf...
.. verkloten ze het WEER voor zichzelf ... :+
En voor ons, want ze moeten natuurlijk massaal optreden tegen deze criminelen die hun geld stelen.
"Je steelt download toch ook geen auto?" (wat een walgelijke anti piraterij reclame)

In de VS is er weer een ISP aangeklaagd voor enorm veel geld omdat ze niets gedaan hadden tegen de IPs dat doorgegeven waren aan hun ivm illegale download activiteiten.

Edit: het was download en niet steelt zoals hieronder aangegeven. Ik was niet aan het opletten precies.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 10 augustus 2021 14:52]

Volgens mij is je quote verkeerd en moet dat zijn: "You wouldn't download a car" en ja we zouden dat gewoon doen.
Volgens mij is je quote verkeerd en moet dat zijn: "You wouldn't download a car" en ja we zouden dat gewoon doen.
Standaard meme-antwoord is inderdaad: "F* you, I would if I could."
Maaruh; dat is dezelfde campagne die hier inderdaad inderdaad (fout!) vertaald is als "Je steelt toch ook geen auto?"
Een betere vertaling zou zijn: Je maakt toch ook geen kopie van een auto zonder dat de oorspronkelijke eigenaar daar last van zou ondervinden?

Wait... :)
Ik denk dat dat wel tegen zal vallen, zodra je er mee de weg opgaat zijn er allerhande (digitale) opsporingsdienst middelen om je een bekeuring te sturen of je te laten arresteren voorzet illegaal in het bezit hebben van die auto. De pakkans is daar ook vrij groot dus denkniveau er wel even over na voordat je dat zou doen.

Wat dat betreft is de pakkans bij digitale priesterwijding gewoon nog te laag. Meer middelen om het vast te stellen en boetes te kunnen uitdelen zijn dan wel nodig, Brein is dat aan het proberen maar de publieke opinie is nog te veel tegen. Als justitie dit zeg zou gaan doen is het een ander verhaal denk ik, maar daar wil de politiek niet aan.
Anderzijds lijkt me dat ook niet echt een positieve vooruitgang.. uit verschillende onderzoeken is ook gebleken dat inkomstenverlies uit downloads eigenlijk te verwaarlozen is.. een groot gedeelte had het anders toch niet betaald bekeken.. en de extra bekendheid welke het genereerd zorgt er ook voor dat er nog meer mensen kijken/over praten (die soms ook betalen).. Plus de mensen die het graag willen blijven het toch wel doen icm een vpn..

Plus boefjes kunnen je anders ook mooi lastig vallen.. link je ip even aan een torrent en je staat er bij in de lijst voor een boete... doe dat 1000 keer en je kan iemand behoorlijk failliet maken..
haha ja amai, dat was hem :D

Ooh zooo een irritante.

En ja hoor, natuurlijk wel :D
"Je steelt toch ook geen auto?"

Nee, want die auto is op meerdere plekken te krijgen waar en wanneer het je uitkomt, tegen verschillende tarieven en volgens verschillende koop/huur/lease/leen modellen en desnoods 2e of 3e hands.

En hoe meer kunstmatige beperkingen en andere kunstgrepen hoe groter ze het probleem zelf maken.

Aan de ene kant heb je mediamagnaten en investeerders die overal het meeste uit willen halen en denken dat een ander geen rechten heeft. Aan de andere kan hen je mensen die principieel overal recht op denken te hebben en geen noodzaak zien om ook maar ergens iets voor te betalen. Maar ja, wie zou het denken dat de grootste groep daar misschien tussenin zit en dat die gewoon een bruikbaar product wil tegen een redelijke en betaalbare prijs.. Er wordt hoe dan ook met geen enkele andere groep of mogelijkheid rekening gehouden zo lijkt het.
Een auto lenen van de buurman mag toch ook?
Bij lease lang niet altijd.
Bij lease lang niet altijd.
Klopt maar dan is de auto ook niet van de buurman.
Atoom voor atoom nabouwen dacht ik meer aan. Of inscannen ofzo.
In de VS is er weer een ISP aangeklaagd voor enorm veel geld omdat ze niets gedaan hadden tegen de IPs dat doorgegeven waren aan hun ivm illegale download activiteiten.
zo... dat is nog eens je eigen graf graven. Als alle ISPs failliet zijn geprocedeerd dan....zijn er geen afnemers meer, en nee, die rennen niet ineens massaal naar de bios en platenwinkel (oh, wacht, die zíjn al weg)
Plex servertje hosten voor de familie dan maar :+
Ook mijn gedachte, straks weer huilen omdat iedereen weer gaat downloaden.
Ik heb twee streaming diensten op familieaccount. Beide betaal ik nog geen 8 euro pm. Ik heb mijn tv-dienst opgezegd en kijk dus nu alleen Netflix en Disney+ (+ gratis NPO). Ik merk nu dat de tv veel minder vaak aangaat (aanzetten om maar wat aan te hebben). Hiermee bespaar ik toch klein beetje op elektriciteit/voor t milieu. Als ik nu iets kijk, is dat gericht iets wat ik leuk vind, zonder reclame.
Deze constructie is het beste oplossing ooit voor mij. Als ik weer bij iemand anders live tv kijk, verbaas ik mij weer eens om de hoeveel minuten reclame komt. Nee, ik wil niet meer terug en het bespaart mij nog 2 euro pm.

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 10 augustus 2021 11:35]

Tsja, ik heb dus een hekel aan het uitzoeken, de suggesties zijn doorgaans waardeloos / niet aantrekkelijk (AI big data "wij weten beter wat je wilt voordat je het zelf weet" mn aarsch :') ).
Family stream services zijn al een smak duurder en ook Disney+ heeft/gaat z'n aanbod opgehakt in verschillende pakketten omdat ze domweg te veel hebben om het voor €10/mnd aan te bieden.

Ik kijk het journaal en een filmpje of 2 eps van een serie, en de kleine kijkt 30 minuten een tekenfilm per dag, dat is de mediaconsumptie maximaal per dag (vaak minder, ik game af en toe wat).

Dat het zo voor jou werkt is natuurlijk prima, maar voor velen zoals mij niet :)
Mijn vriendin kijkt enorm veel series (Friends, Community, TBBT, HIMYM) en deze staan vrijwel heel de avond aan, al is het maar voor achtergrond geluid. Snap inderdaad je punt met bladeren naar een film... Merk ook dat ik al gauw opzoek ben naar iets om te kijken wanneer wij een filmavond willen houden, tenzij er echt een film is die we willen zien.
Wij hebben Netflix, Disney+, Discovery+ en een NAS met wat zelf gedownloade dingen die niet of nauwelijks verkrijgbaar hier of waar we niet voor 1 aflevering een abo voor zouden afsluiten. Daarnaast een vast tv-abo (Ziggo), waar we eind dit jaar afscheid van nemen, omdat we er alleen RTL Ontbijtnieuws en F1 voor- en nabeschouwing op kijken. Ons TV abo gaat er dus uit en we gaan over op Videoland en NLZiet. En dan moeten we maar 's kritisch kijken of we die andere streamingdiensten aanhouden, of dat we ons met de Nederlandse zenders en Youtube kunnen vermaken.

Zo kijken we al een week een Britse spelshow Task Master op Youtube (hilarisch leuk trouwens). Alles staat erop en af en toe komt er even reclame tussendoor. De meeste skip ik na 5 seconden en zo zie ik minder reclame op tv dan als ik reguliere tv zou kijken. En als we dit hebben uitgekeken (10 seizoenen, dus we kunnen nog even), komt er vast wel weer wat anders voorbij wat we interessant vinden. Ik denk dat we misschien wel 50-75% van de tijd op Youtube onze geabonneerde kanalen afgaan op zoek naar content ipv dat we iets op Netflix zoeken.
Heb inderdaad ook een NAS / Plex server staan thuis voor de pure 4K remux content 8-)
En ja, wij kijken ook enorm veel op YouTube, het is maar net waar we zin in hebben.
Al wordt je tegenwoordig wel heel erg dood gegooid met reclame op YouTube.
Tsja, ik heb dus een hekel aan het uitzoeken, de suggesties zijn doorgaans waardeloos / niet aantrekkelijk (AI big data "wij weten beter wat je wilt voordat je het zelf weet" mn aarsch :') ).
De suggesties zijn bij mij juist spot-on, alleen jammer dat ik ze dan allemaal al gekeken heb. 8)7
De suggesties zijn bij mij juist spot-on, alleen jammer dat ik ze dan allemaal al gekeken heb. 8)7
Een van mijn frustraties is dat die suggesties ook altijd gebonden zijn aan één dienstverlener. De content is verdeeld over vele aanbieders. Zowel de 'hits' als de 'dertien in een dozijn' shows zijn wijd verspreid.
De meeste streaming diensten (en TV-zenders) hebben nauwelijks specialisatie en doen een beetje van alles. Als je een bepaald onderwerp zoekt dan is overal een stukje te vinden, maar nergens alles.
Het is bijvoorbeeld vaak zo dat verschillende zenders vergelijkbare shows hebben. Je kan het copycats noemen en daar negatief over doen, maar er is een duidelijk markt voor. Als ik bv bij Netflix tien films over haaien heb gezien dan wil ik Disney ook graag laten weten dat ze me haaien moeten laten zien. Sterker nog, ik wil een overkoepelende dienst hebben die mij adviseert dat ik eens bij Disovery moet gaan kijken als ik graag haaien zie. Dat krijg je niet.

Het liefst zou ik het nog veel verder willen opsplitsen tussen producenten en leveranciers van content. Zodat de producenten hun product kunnen verkopen aan alle leveranciers en dat die leveranciers zelf een specialisatie kunnen kiezen (bv haaien, ondertiteling, 4k hdr, kinderseries). Je kan zelfs stukken van de dienstverlening, zoals automatische suggesties, lossnijden en apart aanbieden, of via een API koppelen aan externe dienstverleners, net zoals ik in mijn webbrowser kan instellen welke zoekmachine er gebruikt wordt.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 10 augustus 2021 17:17]

Disney+ heeft/gaat z'n aanbod opgehakt in verschillende pakketten omdat ze domweg te veel hebben om het voor €10/mnd aan te bieden
Bron?
Ik kan het niet helemaal meer terugvinden, maar ze gingen alles (en dat is extreem veel bij Disney https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_acquisitions_by_Disney) onder de Star-merknaam hangen en dan verschillende pakketten aanbrengen.
nieuws: Disney komt volgend jaar met nieuwe streamingdienst onder Star-merknaam
Star is gewoon een onderdeel binnen Disney+ en daar hoef je niets extra's voor te betalen. Binnen Disney+ heb je verschillende secties: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic en Star. Alles zit gewoon in het pakket, alleen voor de Premier Access films (tegelijkertijd streamen als in de bioscoop), moet je een extra bedrag betalen. Uiteindelijk komen ook deze films uit binnen het normale pakket (3 maanden later).
Star is gewoon onderdeel van Disney+. Ze hebben wel de prijs verhoogd met €2,00 per maand, maar daar kun je ongeveer alle Disney content voor kijken...
tis denk ik eerder anders om als je naar de cijfers kijkt. voor velen werkt dit prima, voor sommmigen zoals jou niet.
Ik mis vaak ook wat ik waar kan zien. De bibliotheken van streamingdiensten veranderd vaak en ze doen er geheimzinnig over (lees je moet al klant zijn om te zien wat ze nu wel of niet aanbieden in je regio/land).

Ik zocht laatst waar ik The Shield kon kijken, maar dat lijkt niet beschikbaar in België . Andere series die ik zocht maar niet kon vinden zijn Burn Notice, Miami Vice, Third Watch, Chicago Fire. Ik zoek wel vaak iets wat ik niet direct kan vinden. Futurama was lang ook niet legaal te bekijken, maar dacht dat deze ondertussen op DisneyPlus staat.

Soms lijkt het ‘alternatief’ aanbod aantrekkelijker…
Belangrijker voor het individu is misschien wel dat je nu gekeken uren elders kunt besteden uit die je nooit meer terugziet! :)
Er staat inderdaad zoveel troep op Netflix dat het een flinke investering is om iets fatsoenlijks te vinden. De eigen producties van Netflix zijn vaak echt drek en zitten vol met propaganda. Het is dat ik er maandelijks cashback voor krijg anders zou het de deur uit gaan. Verder bieden andere platforms ook geen waar voor het geld, die een a twee goede films / series haal ik wel op een andere manier binnen.
IPTV is een geweldige uitvinding. Digitale kwaliteit, aanbod en dat voor een leuke prijs.

In tegenstelling tot reguliere TV waar je je blauw betaald en alsnog doodgegooid worden met reclames.
Als ik een tip mag geven. Ik had zelf ook steeds het gevoel dat niks me trok. Het probleem was voor mij de overvloed aan series.

Nu klik ik een serie aan en na 2 a 3 afleveringen besluit ik of het wat voor me is(terwijl ik eerder na een paar minuten de boel al afzette :+ ). Zo ben ik ook begonnen met Brooklyn 99 die me eerst helemaal niks leek (maar toch erg leuk vind achteraf). The Punisher hetzelfde verhaal.
Ik heb sinds kort chromecast met Google TV en dan app TV van tv Vlaanderen.
-1week alles terug kijken
-alle Vlaamse zenders
-10€ per maand ipv de 29€/maand bij Telenet.
-werkt tot zover echt goed.

Eigenlijk is de discussie fout en zouden die zenders geld moeten terug vragen bij Telenet, dat kost telenet heus geen 29€/maand… nu betalen we dik en dan nog reclame…
Ik heb al gehoord dat de beeldkwaliteit hiervan wel slecht is?
Of valt dit nogal mee?
Ze geven zelf aan ‘hd en 700p’.

Maar dat is geen HD, amper HD ready. Echt niet meer van deze tijd.
Ik heb het vorig jaar getest en toen was kwaliteit niet super en was de app niet stabiel bij het casten.

Ik heb het idee dat kwaliteit een stuk beter is nu (geen Netflix kwaliteit maar dat is Proximus/Telenet ook zeker niet).

Die chromecast met Google tv zorgt voor hetzelfde gebruikers comfort (vereiste vd vriendin :-))
app TV, VTM Go, vrtnu, Streamz, flow TV... Opties genoeg, en sommige gratis...
Dan kun je toch ook gewoon even snel de tvgids erbij pakken en de film handmatig opzoeken?

Ik kijk zelf overigens al minstens 10 jaar geen reguliere TV meer.
Voor het neerploffen heb ik inmiddels YouTube met genoeg interessante content (nee, GEEN vloggers), waar ik een avond mee kan vullen.

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 10 augustus 2021 12:18]

Ga lekker naar buiten.
In weze heb je dus een random "Watch something" knop nodig die je TV na doet? :P
Zou echt ideaal zijn. Een soort van 10 suggesties aan films van verschillende jaren / genres.
LOTR, Titanic, Die Hard, Transformers, een romcom en iets als scifi Interstellar. Om maar wat te noemen.
Ik kijk helemaal geen TV meer. Ik heb youtube premium, Disney, Apple TV en Netflix. En ik pirate heel soms ook nog wel eens wat. Zero reclame voor mij.
Als ik op een willekeurig moment in de avond wat zap op tv, zijn 50% van de zenders reclame aan het uitzenden..
Blokken van 5-7 minuten reclame..
Er komt een moment dat ze bij de streamingservices ook reclames voor een film of serie gaan tonen...
Het moment om geen tv meer te kijken :)
Persoonlijk kap ik er dan gewoon mee of ga weer deels illegaal kijken. Stik er maar in met dat misbruik van het menselijk brein dat men reclame noemt.
Geen reclame en niet willen betalen. Klinkt alsof je voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten.
Dat is denk ik niet wat hij bedoelt. Als ze reclame gaan plaatsen voor streams van series terwijl je er al voor betaald.
Dat punt kan ik absoluut begrijpen dat is gewoon geld trekken uit iets waar al specifiek voor betaald wordt.
Je betaald ook voor je commerciele kabel tv en daarbij zit je minimaal 12 minuten per uur naar reclame te kijken.
Kabel tv is de laatste jaren steeds duurder geworden. Het is niet dat het gratis is.
Precies dan gaan de mensen weer massaal "lenen".
Mogelijk maar het is een dunne grens van wat de kijkers aanvaarden. 5s reclame voor een serie begint kan ik nog mee leven.

3x 2 mins reclame midden in een serie op een platform waarvoor ik betaal? No, thanks, dan ga ik weer over op de alternatieve aanboden.
precies. Maar reken maar dat ze er mee gaan experimenteren. En als blijkt dat men 10 seconden accepteert, dan krijg je dat maar langzaamaan wordt dat opgerekt.
dat noemt men een stroman argument. iets wat je niet weet als argument aanvoeren.
Dat lijkt mij toch niet het idee achter Pay per View.
Netflix en consorten zijn dan ook geen pay per view
Of... in je smart tv app, dus voordat je überhaupt bij de app van je streamingservice bent.
Zoals Amazon dat al doet?
Nee alles om de kijker naar zijn eigen video recorder te jagen.

Voordelen:
- je kan alles opnemen
- je kan onbeperkt terug kijken.
- content verdwijnt niet zomaar of wordt aangepast
- je hebt geen maandelijkse abo kosten
- je kan het onbeperkt uitlenen
- en j kan reclame overslaan.
Alleen wat een hoop werk, moet je eerst iets opnemen.. dan kan je net zo goed gewoon downloaden, ik kijk ook wel eens een oude film op tv.. maar zodra de eerste reclame van 10 minuten start heb ik de film al gedownload (in betere kwaliteit) voordat het reclameblok is afgelopen. het uur wat je anders verspilt met reclames/hvn... kan ik ook zowat 2 films kijken...
Video recorder ? Analoog ?

Dat werkt dus niet meer sinds alles digitaal is...je hebt minimaal een DVB ontvanger nodig om iets op te
kunnen nemen, althans bij Ziggo in NL dan...

Nee, je kunt niet *Alles* opnemen, hooguit twee of zo tegelijk.

En leuke van die HD recorders is dat de harde schijf ruimte beperkt is, dus je moet toch eens wat gaan
kijken en weggooien om ruimte te maken....

En daarbij heb ik al meegemaakt dat ik een oude opname aan het bekijken was, halverwege gestopt ben
en toen ik later verder wilde kijken werd er doodleuk gezegd: "U hebt geen recht meer om dit te bekijken"..dus ja, ook hier zit nog een beperking op...

En uitlenen ? Ga je dan je harde schuif uitbouwen of leen je de hele HD recorder uit ? Lijkt me niet erg praktisch...

Daarbij heb ik nu nog een "oude" HD recoder met lokale HD schijf, de nieuwe Ziggo Next box heeft dat niet en streamt alles vanuit het netwerk, en je "opnamens" mag je maximaal 1 jaar later nog bekijken...

En dat reclame overslaan is daar ook zo aan te passen dat je dat niet mag overslaan...dus zijn we
weer terug bij af...lang leve de vooruitgang...

Er MOET reclame gekeken worden bij de oude (commerciele) linieare TV club...de jeugd van tegenwoordig kijkt bijna geen normale TV meer, dus voor de toekomst moeten ze toch iets verzinnen...
Nee alles om de kijker naar zijn eigen video recorder te jagen.
Dan moet je behoorlijk moeite doen, omdat opnemen ook beveiligd is.
De gemiddelde tv kijker, neemt deze moeite niet.
Met mijn "Dreambox" kan ik alles opnemen wat uit de lucht komt. Zo moeilijk is het niet, als je niet de spul van je provider gebruikt.
Ik heb 2 HD recorders (Humax, en Samsung). Hebben beide een CI module. En bij afspelen kan ik alles doorspoelen.
Inderdaad! ik dacht er net aan. Tijd om weer terug te gaan naar de harddiskrecorder. Alleen dit keer eentje met een CI module i.p.v. een analoge tuner (als ik al niet al lang op internet only zat en alleen Netflix en NLZiet gebruikte....). Maar zodra NL-ziet ook teveel reclame gaat krijgen dan is dat altijd nog een optie...
Vrijwel alle tv's kunnen opnemen op een HDD via een USB poort.
Nu woon ik in Duitsland en niet meer in Nederland (geen idee of daar verschillen zijn), maar ik heb een oude 250GB SSD aan de tv hangen waar ik alles opneem en later terugkijk. Door de dubbele tuner kan ik max 2 zenders kijken en/of opnemen.

Geen kastjes van de kabelaar, geen extra afstandsbediening, geen reclame...
Vrijwel alle tv's kunnen opnemen op een HDD via een USB poort.
En vrijwel alle TVs formatteren die HDD met een custom encrypted file system waarmee je buiten die ene specifieke TV met dat ene specifieke hardware ID wat in het moederbord gegrift zit, geen moer meer mee voor elkaar kunt krijgen.

Bijv. Sony's implementatie is daarnaast notoir gammel. Ze hebben een lange geschiedenis met file systems die spontaan corrupt gaan; of schijven die spontaan fysiek gebrickt worden en niet meer detecteerbaar zijn - ook niet op andere apparaten; en die door een PC niet eens meer geherformatteerd kunnen worden zonder specialistische low level tools van de originele fabrikant.

Ver van weg blijven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 10 augustus 2021 13:14]

Je overdrijft enorm.
Zolang je iets opneemt en op dezelfde tv later weer terugkijkt er is geen enkel probleem.
Je kunt toch niet een heel archief opslaan op een 250 GB schijf. Het is een kwestie van opnemen, kijken en wissen.
Je overdrijft enorm.
Uhm nee?
De problemen met Sony's platform zijn algemeen bekend en kun je zo terugvinden.
Zolang je iets opneemt en op dezelfde tv later weer terugkijkt er is geen enkel probleem.
Als je het alleen gebruikt voor één keer opnemen en later terugkijken, dan is er geen probleem. Inderdaad. (En als je niet te maken krijgt met eerder aangehaalde problemen die een aangesloten schijf onklaar kunnen maken.)
Je kunt toch niet een heel archief opslaan op een 250 GB schijf. Het is een kwestie van opnemen, kijken en wissen.
Spreek voor jezelf. Ik heb diverse series en films die ik gewoon leuk vind om later nog eens terug te kijken. Dat tikt toch al snel richting de 250 GB hoor, in FullHD opgenomen.
En wat is het verschil met het volkomen gesloten systeem van de tv providers met eigen kastjes/decoders etc? Daar kun je ook niet aan...
En wat is het verschil met het volkomen gesloten systeem van de tv providers met eigen kastjes/decoders etc? Daar kun je ook niet aan...
Geen. Als het je puur om het gemak van één afstandbediening te doen is, dan is een geintegreerde TV-oplossing net zo goed (of slecht) dichtgetimmerd als het kastje van de provider zelf. Het verschil zit hem in de kastjes van derden die niet altijd potdicht getimmerd zijn.

En dan nog zou ik voorzichtig zijn met AndroidTV implementaties van HDD opname. Het is als leek niet leuk als je geconfronteerd wordt met een brick waarbij je de tools van de fabrikant nodig gaat hebben om een 50~80 EUR externe HDD weer normaal werkend te kunnen krijgen,of wel?
Maar helaas ben je dan nog wel afhankelijk van de aanbieder, al denk je misschien van niet. De opnames zijn namelijk versleuteld. Je kunt ze ontsleutelen met je smartcard. Als je je abonnement opzegt en je smartcard dus niet meer geldig is, dan werken je opgenomen programma's ook niet meer.

Het is inderdaad niet zo'n gek idee om weer terug te gaan naar de harddiskrecorder. Of, om het niet onnodig ingewikkeld te maken, een pc. Die je dan ook meteen kunt gebruiken om de programma's gewoon met torrents binnen te trekken.

Echt, het is niet te geloven. De content aanbieders jammeren hard om piraterij, maar tegelijkertijd doen ze ALLES om gebruikers, die er net een beetje aan gewend waren om maandelijks iets te betalen voor hun content, weer terug te jagen naar het grote boze internet. Dit soort flauwekul komt nog eens bovenop de versplintering in het streaminglandschap. Afijn, als dat is wat ze willen, dan is dat wat ze krijgen :)
De vraag is wat opgeslagen wordt. Is het het ruwe signaal zoals dat uit de kabel komt, of een reeds gedecodeerd signaal...
CI word helaas niet meer gebruikt, alles is CI+ en daarmee vervallen zo goed als alle voordelen die wica opnoemt.
CI word helaas niet meer gebruikt, alles is CI+ en daarmee vervallen zo goed als alle voordelen die wica opnoemt.
Humax heeft lange tijd nog CI+ HDD recorders gehad die met FTP benaderbaar zijn en waar je decoded MPEG2-TS files vanaf kunt halen. De control-bits om doorspoelen onmogelijk te maken zijn uit die files gewoon uit te slopen, als ze überhaupt gebruikt worden.

Kwestie van zoeken om er nog eentje op de kop te tikken. Weet niet zeker of er nog courante modellen zijn die ook remote filesystem-access geven of die het aansluiten van een niet-versleutelde externe HDD voor opslag toestaan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 10 augustus 2021 13:11]

tja maar moet je als nog wachten tot het ergens wordt uitgezonden, en zit je dus alsnog aan tv vast
Nog even? Wij doen dit al een ruime tijd!
Kijk al jaren geen TV meer (mede dankzij reclames).
Wij kijken alleen nog maar naar Netflix en Prime van Amazon, voor Formule 1 heb ik een abonnement aangeschaft bij F1 zelf en dat stream ik naar m'n chromecast :)
Hier hetzelfde indd. En verder kun je tegenwoordig heel veel van de TV gewoon terugkijken via apps. NL 1,2 en 3 via NPO Start. RTL 4, 5, 7 via RTL XL. SBS 6 en andere Talpa dingen via Kijk. En dit is allemaal met een keer een reclame aan het begin en dat is het. (via Chromecast)

Ik heb al heel lang geen TV meer, maar kijk nog wel af en toe iets terug via deze apps. Alle TV's in huis een Chromecast en je kunt overal alles kijken. Ik vraag mij echt af waarom mensen nog een TV abonnement hebben. :P
en het is niet dat ze 4k hdr of zelfs netflix / amazon / apple+ / disney bitrates aanbieden voor 1080p he ...
Dat ze uberhaupt nog steeds niet via Chrome 4K kunnen uitzenden blijft onzin trouwens. Je MOET Edge op Windows gebruiken.
Volgens mij roepen we nu al 15 jaar dat TV binnen 5 jaar echt helemaal dood is.

1. Providers hebben er handig op ingespeeld door combopacks mét TV het voordeligst te maken. Packs zonder TV bestaan niet bij veel providers en zijn bij andere nauwelijks goedkoper dan packs met TV. Ze gooien ermee naar je hoofd.

2. We onderschatten toch nog het gemak van een zender opzetten en gewoon lui de programmatie volgen en desnoods eens van zender wisselen 'om te zien wat er te zien is'. Bij streaming moet je telkens zelf bewust beslissen wat je wanneer wil zien. We staan er niet bij stil hoe de drempel van TV flink lager is op dat gebied.

3. Streamingcontent geraakt veel te versnipperd.

De combo van die drie puntjes zorgt er naar mijn inziens voor dat TV nog lang zal bestaan.

Ik behoor zelf tot die generatie waarvan men vroeger zei dat ze nooit TV in huis zouden hebben. We keken enkel nog via streaming en toen we gingen studeren had er niemand op kot/kamers een tv'tje. En toch merk ik om me heen dat de overgrote meerderheid, op enkel wat uitzonderingen na, toch gewoon een TV-abonnement neemt wanneer ze gaan samenwonen.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 10 augustus 2021 11:47]

Ik ben bewust voor een internet only abbo gegaan. Geen kabel tv, geen indoctrinatie, geen geforceerde reclame. Heerlijk.
Internet + mobiel apart zou bij mijn provider duurder zijn dan een pack internet+mobiel+TV.

Dus ja, die decoder staat hier. Ik zet hem zelf nooit op behalve om naar het nieuws te kijken.
En eerlijk is eerlijk: het is gebruiksvriendelijker om de decoder op te zetten (aanknop + zendernummer induwen) dan via streaming het nieuws op het scherm proberen krijgen (gsm nemen + naar juiste app gaan + programma zoeken + casten en wachten tot de stream doorkomt. De smart-tv app opstarten is al helemaal een geknoei).

[Reactie gewijzigd door Dashter op 10 augustus 2021 11:57]

Ik kan er zeker inkomen dat de prijs de meesten overhaalt, goed truukje van de netwerkproviders.
Ze zouden natuurlijk in hun eigen voet schieten als ze dat geld genererend bakje niet onder jou tv krijgen.

Ik ben een beetje een buitenbeentje maar ik zou het iedereen aanraden om kabel tv weg te doen.
Rust en peace of mind krijg je er voor in de plaats. De TV zal veel minder op staan. De FOMO (fear of missing out) gevoelens die reclame probeert op te wekken heb je niet meer.

"The battle is won when the average American regards a corporate journalist exactly as they regard a tobacco executive." - Michael Malice
Het is een vergissing te denken dat je niet meer beïnvloed wordt door (verdoken) reclame als je je kabel wegdoet & een adblocker gebruikt.

Er bewust van zijn dat je beïnvloed wordt is beter dan ten onrechte denken dat je alle invloeden hebt kunnen afketsen.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 10 augustus 2021 12:15]

Helemaal akkoord, ik ben er mij van bewust dat youtube mij ook een richting op stuurt met hun algo. Dan ga ik naar reddit voor een andere nuance. Begint een bepaalde subreddit te veel bias te tonen, dan ga ik eens kijken wat er op twitter over het onderwerp gezegd word.

Meestal kom ik op een boek uit als ik me echt in een topic wil verdiepen. Elk platform heeft zijn eigen invloeden van de big whales die de platformen bezitten, gelukkig zijn er verschillende platformen. Mijn oma heeft maar 1 platform. Kabeltv.

Een monopolie wil je nergens, kabeltv is gewoon een monopolie. Ik kan morgen geen nieuw kanaal opstarten op de kabeltv. Ik kan wel een nieuwe show beginnen op youtube / bitchute / ..
"Andere nuance". Goede reflex, maar je noemt wel 3 platformen uit exact dezelfde hoek. Die nuance is dus een stuk minder afwisselend dan het lijkt.
True, maar het zijn 3 platformen met miljoenen verschillende 'shows'. Elk van die shows heeft andere incentives, elk van die shows heeft een volledig andere politieke insteek.

Voorbeeldje;
Ik vertrouw Jordan Peterson veel meer om mij een goed geinformeerd beeld te geven over wat er speelt op universiteiten wereldwijd dan wat het journaal daar over te zeggen heeft.

Ik vertrouw hartchirurg Dr. Gundry en anderen hun kennis boven wat het schoolsysteem mij heeft aangeleerd. De voedselpiramide heb ik ooit zelfs verplicht van buiten moeten leren.. Nu blijkt dat je hem gewoon helemaal moet omdraaien |:(

https://youtu.be/J_dMkFogBFQ
Die staat inderdaad hier ook in de lijst met veelbekeken bronnen :)
Begint een bepaalde subreddit te veel bias te tonen, dan ga ik eens kijken wat er op twitter over het onderwerp gezegd word.
...Dat is wat ik bedoel. Wees je ervan bewust dat je het grootste deel van de tijd niet eens opmerkt dat er een bias is / dat je zelf een bepaalde bias hebt.

Verlies jezelf niet in de illusie daarboven te staan, want dat is niet zo.
Ik ben bekend met dat fenomeen, en het is ook mijn argument voor de diversificatie van media bronnen. Zonder diversificatie is het niet mogelijk om een gebalanceerde mening te vormen. In China lachen ze met hoeveel geloof wij in kabeltv steken, bij hun is het natuurlijk ook overduidelijk wat het doel van dat platform is.

Edit:
The modern struggle - Naval Ravikant
https://youtu.be/3qHkcs3kG44?t=3183

[Reactie gewijzigd door thibaultvdb op 10 augustus 2021 14:17]

Geen indoctrinatie.... :+

Ze te horen ben jij idd al genoeg beïnvloed. :P
Uhmm.. fout!
The Earth is a close approximation of an oblate spheroid ellipsoid.

https://enterprise-insights.dji.com/blog/geoid-vs-ellipsoid
hangt van de definitie van beter af.....maar ja er zit zeker verschil in mensen
Mijn ervaring is anders, ik hoor dat jongeren geen TV abbo meer nemen.

Hoe dan ook, de TV combo pack's moeten betaald worden, de conventionele TV distributeurs kunnen hun inkomsten dus alleen gewaarborgd zien via andere methoden als reclame; en hoe minder kijkers des te minder de reclame's opbrengen.

Zappen is voor het grootste deel opgelost door on-demand.
Ach, ook daar zal de leverancier er alles aan doen om je reclame door je strot te duwen, en zal een flink deel van de kijkers dat wel best vinden, en de rest gaat op zoek naar opties om ongewenste stukken beeld te verwijderen. IP-blocks, handmatig markeren van stukken (a la SponsorBlock voor Youtube) of gewoon downloaden van gestripte content.

Ik voorzie een lang en vervelend gevecht, maar zo lang er genoeg mensen geen zin hebben in reclame, gaan we lekker door met zoeken naar mogelijkheden.
Inderdaad. Sinds november heb ik enkel nog een (domme) TV met een chromecast met google TV.
Een besparing van €30/maand.
Zo doe ik het al jaren. Apple TV, een scherm en alles gaat via Apple TV. Zelfs reguliere TV kijk ik via een app op de Apple TV maar als die app me nu gaat tegenhouden van reclame door te spoelen dan ga ik die app gewoon verwijderen. Genoeg apps die content die leveren zonder reclame te pushen.
Doen we nu al. Nvidia shield, NLZiet, Zattoo, VTM Go, Netflix, Youtube. NLZiet en Zattoo kijken we meeste terug en niet live. We zijn goedkoper uit dan vergelijkbaar pakket bij een kabelboer, stukken flexibeler en zien amper nog reclame.
Hoe lost streaming dit op? Ik kan in diverse programma's op NLZiet ook niet door de reclame spoelen als ik ze terugkijk (wel als ik ze een paar dagen later terugkijk via ‘Mijn series’).
Volgende stap: verplicht een tv met ingebouwde camera om te zien als je wel degelijk naar de reclame kijkt 😄

misschien kunnen we in de toekomst gewoon loon ontvangen om 12h per dag naar reclames te kijken? 8)7 8)7 8)7
Volgende stap: verplicht een tv met ingebouwde camera om te zien als je wel degelijk naar de reclame kijkt 😄
Je lacht erom maar ik weet zeker dat dit als use case bij een commerciële partij voorbij is gekomen. Zeer vergelijkbaar met bv een kastje in je auto zodat je korting krijgt op je premie.....
Volgende stap: verplicht een tv met ingebouwde camera om te zien als je wel degelijk naar de reclame kijkt 😄
Te laat.
Bij de introductie van de XBox Kinect was het al een concept-voorstel om de techniek te gebruiken om met een room scan na te gaan of je niet met teveel mensen in de kamer tegelijk naar je gehuurde content zit te kijken.

(Ja echt.)
Sterker nog, gewoon downloaden. Streaming is ook 3x niks om hier ook al genoemde redenen.
Mensen willen geen reclame. Punt. En dat kan ook gewoon. Hier een inspirerend voorbeeld:

https://www.vpro.nl/progr...020/reclame-rebellen.html
Wat op zichzelf geen slecht ontwikkeling is, alleen zijn ze daar ook al lekker bezig met reclame doorvoeren. Voorlopig valt het gelukkig allemaal mee, maar hoe meer mensen gaan streamen, netflix, hulu, prima video, etc, hoe meer ze daar reclame gaan tonen. Een begrijpelijk iets, bedrijven verdienen er goed geld mee, het hoeft echter niet overal in je face gegooid te worden. En de hoeveelheid reclame mag ook echt een stuk minder.

Voorbeeld: nieuws: Nvidia begint met introductie reclame streamingdiensten op Shield TV-...
Alles-in-1 is helaas wel waar partijen zoals KPN en Ziggo je naar pushen want je bespaart echt bizar weinig bij hen door internet-only te nemen. Bij andere kleinere spelers is het gelukkig wel een stuk goedkoper, maar dan moet je wel geluk hebben dat die beschikbaar zijn met fatsoenlijke snelheden.

En in die prijzen van KPN en Ziggo zie ik het ware probleem: de klant betaalt echt SLOTEN geld om TV te kunnen kijken, maar de TV-zenders zien daar echt helemaal niets van terug, alles maar dan ook alles verdwijnt in de bodemloze put van de hebzucht van Ziggo en KPN. De enige zenders die daadwerkelijk iets van geld krijgen van Ziggo en KPN zijn de achterlijk dure sportzenders die sportevenmenten achter een torenhoge betaalmuur vergrendelen.
Dan is het dus niet vreemd dat TV-zenders een manier zoeken om nog wat te verdienen: een eigen streaming platform zoals NPO+ en NLziet, meer reclame, etc. Klassieke TV is daarmee helaas het eigen graf aan het delven: de prijzen stijgen door het monopolie van hebzuchtige luie klantonvriendelijk ISPs, en de klantonvriendelijkheid neemt toe door versnippering en toenemende rotreclame waar niemand op zit te wachten.

Ik heb alvast geen TV pakket meer, voor mij hebben ze het verpest, en in mijn omgeving zie ik hetzelfde bij iedereen van mijn generatie.
Streaming doet het voor ons prima. echter is versnippering daar echt een ding, en ik moet toegeven dat ik het wel mis om elke week met collega's te praten voer wat er gisteren weer gebeurt was bij die ene populaire serie. Dat is nu, met bingen en gefragmenteerde streamingplatforms, helaas voorbij.
Bij ons thuis is dat al ruimte tijd zo.
Streamers gaan ook reclame implementeren. Dus de consument word aan beide kanten gepakt :)

Zelfs Netflix overweegt het maar laat het nog gaan, ze wachten totdat ze nog groter zijn volgens mij en nog dominanter zijn. Zodat mensen niet meer weg kunnen.
Je betaalt voor de dienst, komt daar reclame bovenop, dan is het klaar voor netflix. :+
Al zullen er helaas altijd genoeg mensen zijn die het accepteren en hun abonnement niet beëindigen.
Maar als genoeg het wel doen, dan gaan ze het lastig krijgen om die mensen terug te winnen.
hoezo 'nog even'? dat is hoe ik al een hele tijd tv kijk. ook 'normale' tv programmas streamen we (bv npo app). Alleen voor live voetbalwedstrijden, maar dat boeit me ook niett echt...
Eigenlijk stream ik het meeste ook al, maar live dingen als Formule 1 of als je tv kijkt uit verveling.
Maar inderdaad niet echt de moeite om een abonnement voor aan te houden nee :P
Misschien toch eens een Atv 4k er bij halen.
Hoezo "nog even"? Dat is echt al heel lang heel prima mogelijk hoor! Zelfs als je alles uit legale bron wilt tappen heb je echt alleennogmaar internet nodig + de diensten die je wilt zien.
Precies wat we hebben gedaan een klein jaar geleden, alleen internet, nlziet en netflix. Tot nu toe geen gemis in vergelijking met kabel tv
Internet only abbo icm Apple TV, NLZiet (enkel voor voetbal, Netflix, Disney en Plex (allen gedeeld met familie) is voor ons goud.
Maar maakt qua kosten toch niks of bijna niks uit?!
25 euro voor internet en de streaming diensten gedeeld door 3. Reken maar uit
Ik ben 8 jaar geleden gestopt met mijn TV abonnement. Ik heb het nog niet gemist.
Als ik nu bij mijn ouders ben is de continue eindeloze reclameblokken een verschikking: ik kan er echt niet meer aan wennen.

Ik denk dat de enige mensen die zo TV kunnen kijken degene zijn die over decennia zijn gaan wennen aan elk jaar een paar % meer reclame.
"We kunnen klanten niet afnemen wat ze al een decennium kunnen doen"

En 3 jaar later is het wel mogelijk, terwijl streamingdiensten zonder reclame steeds meer terrein winnen... Logisch, toch? :+
Begrijp de beslissing wel. Bij streamingdiensten betaal je een abonnementsbedrag voor de content. Bij lineaire tv betaal je door het kijken naar reclame.
Het TV-abonnementsgeld blijft hangen bij de telecomprovider en gaat niet naar de TV-zenders.
Toch wel hoor, een deel gaat mooi richting zender
Van die 10-20 euro per huishouden moeten 50+ zenders in de lucht gehouden worden, na het afromen door de serviceprovider. Dat is natuurlijk geen vetpot.

Er is mijns inziens weinig mis met reclame, als het maar binnen de perken blijft: geen plotselingen toename in volume, niet iedere 20 minuten. Persoonlijk stoor ik met er niet enorm aan, het is ook al decennia een ding (en reclame doorspoelen is dat zeker niet).

Het probleem lijkt 'm er vooral in te zitten dat de oplossing voor minder mensen die naar reclames kijken enkel wordt gezocht in "dan maar meer reclame voor de groep die nog wel kijkt". Daarmee jagen ze nog wat mensen weg en zo wordt het een race met enkel verliezers. En dat is na wetgeving die iets van beperkingen oplegt (vooral rond kinderprogramma's).
50+ zenders, hoeveel daarvan kijkt de gemiddelde persoon? Ik wilde 20 jaar geleden al m'n eigen pakket samenstellen, maarja, toen was Discovery channel ook nog de moeite waard om te kijken en had cartoon network ook nog "echte" leuke cartoons.

Wat reclame betreft, zelfs bij de NPO ergerde ik me er al aan, gewoon tijdverspilling en zo vaak hoef ik ook niet naar de wc/iets te drinken te pakken.
Prachtig dat het U niet stoort. Als bij mij reclame begint ben ik weg en kom niet meer terug. Kijk dus bijna nooit naar VTM etc.
Vandaar ook "mijns inziens" :) Dat is inderdaad zeer persoonlijk. Ik ben er natuurlijk niet blij mee en het maakt ook nog uit wat voor een programma ik aan het kijken ben. Bij films stoort het me meer dan bij de rest, waarschijnlijk omdat bij de rest al rekening wordt gehouden met reclame in de opbouw van een programma. Reclame in films lijkt met een klok ingevoegd te worden, in plaats van zoeken naar een passend moment (begrijpelijk, handmatig invoegen kost een hoop tijd).

Maar lineaire tv heeft voor mij toch nog voldoende te bieden (nieuws, actualiteiten, sommige specifieke programma's) om de reclame voor lief te nemen. En doorspoelen van reclame kan hier al vrij lang niet bij de meest populaire zenders.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 10 augustus 2021 14:48]

... geen plotselingen toename in volume, niet iedere 20 minuten.
Dat is dus bij de commerciëlen rond prime time gegarandeerd het geval. Iedere 20 minuten, of ieder kwartier en de lengte van de reclameblokken varieert zo rond de 8 minuten.
Daar zit er m.i. een groter probleem: moest Telenet een (groter) deel van het abonnementsgeld afdragen richting zenders zou dit niet nodig zijn... Maar natuurlijk gaat dat ten koste van hun winst, dus doen ze het maar op deze manier.

Lijkt mij ideaal om nog meer kijkers richting streamingdiensten te duwen.
Een decennium? De videorecorder in de jaren 90 (of eerder) kon dit toch ook al... Ja het is afgelopen 20 jaar wel veel eenvoudiger geworden om door te spoelen. Er is ook veel meer reden om door te spoelen dan in de vorige eeuw: toen had je een beperkt aantal zenders en geen alternatieven, nu kun je bij iedere reclame uitwijken naar 50 andere zenders of streamingdiensten. Misschien is reclame gewoon niet meer het juiste verdienmodel voor video-content en zijn mensen bereid om te betalen voor kwaliteit.
Dan moet er wel kwaliteit zijn. Ik ben niet van plan geld neer te leggen voor het zoveelste nutteloze praatprogramma, de saaiste quiz, slechte platte saaie Vlaamse serie of film, de 25ste uitzending van LOTR/Harry Potter/James Bond, etc. Ja, soms zit er eens iets goed tussen, maar vaak komt het dan nog van de VRT (één)... en héél soms op andere zenders een keer een film die men nog niet gezien heeft...

Voorbeeldje: Vroeger was er VTM, nu is er VTM, VTM 2, VTM 3, VTM 4 en VTM Gold. Ik vraag mij af of hun inkomsten door reclame even snel toenemen als het aantal zenders dat ze proberen te onderhouden. Deze zenders worden dan ook overspoeld door buitenlandse series en heruitzendingen van films en oude (Vlaamse) programma's/series. Als ze het aantal zenders zouden verminderen en de financiële kracht zouden focussen op één of enkele zenders (i.p.v. 5), dan zou de kwaliteit toch ook omhoog moeten gaan. Daarnaast zijn er dan ook minder zenders om reclame te ontlopen.
En het is al verschillende keren gebeurd, dat op VTM en op VTM 3 dezelfde film op hetzelfde moment wordt uitgezonden. Het nut zie ik daar al helemaal niet van in, buiten dubbele reclame inkomsten. Diezelfde film wordt dan de dag nadien op een andere VTM kanaal herhaald om dan binnen een paar dagen op één van de Play zenders ook nog eens uitgezonden te worden.
Je hoeft je decoder niet eens meer te programmeren. Mis je een film, kijk je die de dag nadien of een paar dagen later op een ander kanaal.

Ze zouden beter stoppen met het onderbreken van reclame door filmfragmentjes of stukjes van een serie en gewoon 24 uur aan een stuk reclame blijven uitzenden. Dan moeten ze ook geen goedkope brol uit het buitenland aankopen, geen kosten maken in "eigen" producties.
Nieuw decennium is ingegaan he :D
En over nog eens 3 jaar komen er reclames bij de betaalde streamingsdiensten om alles kostendekkend te maken, en dan is het cirkeltje rond... :+
Er zijn een paar grote verschillen met toen nl Telenet werd in 2018 volledig eigenaar van Vier en Telenet ziet dat de klanten nog steeds niet massaal hun tv abonnementen aan het stopzetten zijn. Beide openen de deur om klassieke tv kijkers "extra" te gaan plagen.
Moest er ook echt meer concurrentie zijn van streaming diensten en Telenet zou echt merken dat er een leegloop is, dan zou zo'n evolutie minder ruimte krijgen.

Het massaal stopzetten van de tv abonnementen wordt overigens niet gedaan om verschillende redenen. Aan de ene kant omdat de Belg typisch zeer passief is en nu eenmaal niet vertrekt, een reden die ik vaak hoor is "de kindjes" (een digitaal tv abonnement biedt behoorlijk veel kinder tv aan en daar is linaire tv eigenlijk eenvoudig "aanzetten en weinig naar omkijken") maar ook het bundel aanbod met internet waardoor het moeilijker is geworden om enkel tv uit je pakket te halen (en er mogelijk weinig financiële impact zal zijn).

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 10 augustus 2021 13:18]

Tsja, een populaire mening zal ik wel niet hebben, maar commerciële omroepen kunnen niet anders, geen reclame, geen inkomsten. Of zouden kijkers lievers een betaald abo willen afsluiten? Denk het niet.
Ik betaal voor Netflix, Youtube, Spotify om geen reclame te zien of horen.
Binnenkort betaal ik voor Telenet om dat wel te moeten doen.
Stel dat ze je de keuze geven op meer te betalen zodat het zonder reclame kan. Ben je dan bereid om maandelijks bij te betalen? De meeste mensen gaan daar ofwel neen op zeggen danwel ja, als het voor een bedrag is dat een veelvoud lager is dan wat ze vandaag opbrengen als ze wel reclame kijken.
Ja, maar dan moet het abonnement mét reclame goedkoper. Ik begrijp perfect dat niemand gratis werkt en ik kan me helemaal vinden in de businessmodellen van Spotify of Youtube dat je ofwel betaalt ofwel reclame krijgt.

Iedereen betaalt momenteel bij Telenet 18,41 euro per maand voor de TV-component, zonder huurkost hardware.

Voor dat bedrag verwacht ik reclame vrije of doorspoelbare TV. Want bijna alle gangbare streaming diensten kunnen dit voor een veel lager bedrag.

De hogere prijs is gerechtvaardigd omdat Vlaamse/Nederlandse tv een hogere productiekost per kijker heeft (denk ik toch), gezien de afzetmarkt kleiner is dan bijvoorbeeld die van Netflix.

Als reclame verplicht wordt, is er niks nog dat me tegenhoudt om 18,41 euro per maand uit te sparen, en direct op de app of website van de zender te kijken, waar je ook de verplichte reclame kijgt maar dan gratis.

[Reactie gewijzigd door Jim80 op 10 augustus 2021 12:28]

Nee, maar de reden daar voor is dat je geen keuze hebt. Je moet kijken wat de omroepen aanbieden.
En dan denk ik dat veel mensen ook gaan kijken naar wat ze krijgen voor dat geld. In mijn ogen is een groot deel van het aanbod van lage kwaliteit op de Nederlandse commerciële zenders. Dat ze een of twee programma's en wat geïmporteerde content (films en series) hebben die de moeite waard zijn maakt het mij geen geld waard. Denk dat ze dit op den duur ook gaat opbrengen. De tijden dat je geen keuze behalve tussen zenders is voorbij, en ze hebben het voor nu meet de belachelijke hoeveelheid reclame ook gewoon verpest voor veel mensen die niet meer terug komen.
Binnenkort betaal ik voor Telenet om dat wel te moeten doen.
Je betaald een kabelaar voor de doorgifte van het signaal, niet zozeer de tv zender erachter.
Net als dat je met je internet abonnement ook niet advertenties op websites af koopt.
Je betaald een kabelaar voor de doorgifte van het signaal, niet zozeer de tv zender erachter.
Voor een deel wel, maar:
1) als je ook internet hebt via dezelfde kabel, betaal je 2x voor dezelfde kabel (weliswaar een andere type signaal)
2) op mijn Telenet factuur is de bijdrage opgesplitst in "Abonnement kabel-tv" en "Auteursrechten". Het eerste deel is dan wat jij bedoelt, maar het tweede deel interpreteer ik toch echt als de content waarvoor je betaalt.
Dat zegt niet per se iets. Op NLZiet moet ik, tenzij ik een paar dagen wacht, ondanks dat ik betaal ook door reclame spoelen.
En op YouTube zie ik, ondanks dat ik betaal voor YouTube Premium+Music, ook nog steeds reclame, al is het dan wel reclame van YouTube zelf wat wel anders is dan als je niet betaalt, maar toch.
En op Spotify zijn ze nu een abonnement aan het testen waarbij je betaalt maar toch reclame krijgt.
Niemand is er tegen dat een TV-programma af en toe wordt onderbroken voor reclame. Want het is inderdaad zo dat commerciële omroepen reclamegeld nodig hebben om programma's te kunnen aanbieden.
MAAR! 5 keer een programma onderbreken voor schreeuwerige reclame die luider staat dan de film of serie, is hinderlijk voor het gehoor en om de draad van het verhaal te blijven volgen.
Als op VTM reclame komt en ik kijk per ongeluk live, kan ik tijdens de reclameblok naar het toilet gaan, nadien een tas thee of koffie maken, naar mijn brievenbus gaan om de post op te halen (woon in appertement op het eerste) en dan nog ben ik op tijd om het vervolg van het programma te bekijken.
Op het moment dat reclame irritant en hinderlijk wordt, is een grens overschreden.
Even als advocaat voor de duivel sprekende, ik denk dat de commerciële zenders toch hebben gezocht naar de sweet spot wanneer de kijkers afhaken om zodoende voldoende inkomsten te behouden/genereren. Zelf heb ik ook wel eens gedacht, maak reclame 2x zo duur en dan heb je maar de helft nodig aan reclame zendtijd, maar dan zal wel meer dan de helft van de adverteerders afhaken waardoor het netto resultaat in een verlies omslaat. Is reclame te goedkoop dan haken weer teveel kijkers af. Die zenders zijn altijd op zoek naar de juiste balans.

Gelukkig hebben wij als kijker nogal wat te kiezen tegenwoordig, toch?

Edit: eigenlijk kijk ik nooit commerciële tv, niet vanwege alleen de reclame maar al die gesponsorde producten en kritiekloze programma’s ben ik echt allergisch voor.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 10 augustus 2021 12:40]

Geen idee waar je het over hebt. Voor mij is de onderbreking zelf al irritant, laat staan de reclames waarmee dat gevuld wordt.

Ik ben geheel tegen elke reclame onderbreking, en vind dat er betaalde abonnementen moeten zijn. Dat aanbieders weigeren dat te doen, maakt reclame niet opeens acceptabel.

Thee/koffie maken of de post ophalen doe ik wanneer het mij uitkomt, niet wanneer de tv mijn tijd wil verspillen met troep.

Natuurlijk kijk ik al meer dan 10 jaar geen tv meer (wel ziggo, dus betaal er wel voor) en heb altijd adblockers en noscript aan staan. En ik gebruik absoluut geen settop boxen of dergelijke apparaten, maar gewoon een volwaardige computer zodat ik nog enige controle heb over wat er mijn hersens binnen komt.
Kijkers hebben al een betaald abonnement...
Doel je op belasting? Hoe het in België is weet ik niet, maar in Nederland gaat er geen belastinggeld naar de commerciële zenders voor zover ik weet.
het gaat niet zozeer om commerciele zenders, maar op het abonnement dat je hebt om TV te mogen kijken. Het geld wat je afdraagt aan je provider gaat voor een gedeelte natuurlijk ook naar de commerciele zenders.
Ja een klein deel. Het is niet óf betalen óf reclame. Het is een tussenvorm: je betaalt een hee klein bedrag (enkele dubbeltjes per maand voor een zender) en daarnaast krijg je reclame voorgeschoteld. Dat is zo in het geval van bijv. zenders van Discovery. Die worden betaald om doorgegeven te worden. Zenders als RTL en SBS krijgen zover ik weet niets van de kabelmaatschappij. Ik dacht zelfs dat die betalen om doorgegeven te worden.
Dat klopt. Maar ik doelde op het tv abonnement dat je hebt. Daarvan zal ook een deel naar de zenders gaan die in het pakket worden aangeboden.
Behalve dan via het corona-noodfonds, maar dat was eenmalig.
Dat ik wat ik me al 30 afvraag, wat lever reclame een zender nu per persoon per uur kijken op?

Ik denk dat €10 per maand of 15 voor een gezin, net zoals Netflix, Youtube Premium etc etc het zou moeten dekken voor dat geld zou ik het zeker doen (... als ik in nog NL zou wonen)
Als ik goed begrijp wat je bedoelt, dat kan al, dat heet NLziet, kost iets van 8 euro per maand en kan je bijna alle programma’s terugkijken van de publieke en de commerciële zenders, reclamevrij.

Oja, en je hebt live tv erbij, maar dan heb je dus gewoon de normale zenders incl. reclames.

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 10 augustus 2021 14:01]

Ik vermoedde al zoiets, heb er wel van gehoord maar was al uit NL weg voordat dat bestond.

Wat ik me dan afvraag, als dat maar 8 euro per maand kost en inclusief de commerciële zenders is, waarom bestaat het "gewone" tv abonnement (met reclame) via de kabel dan nog?
In je kabelpakket heb je ook discovery, buitenlandse zenders, muziekzenders en noem maar op hebt. Plus een stukje gebruiksgemak natuurlijk.

Edit: Woon je in een mooi stukje Spanje? (Sorry, maar zag ik in je profiel)

[Reactie gewijzigd door Mr. Freeze op 10 augustus 2021 14:23]

Vroeger, toen Discovery nog interessant en informatief was ipv al die fake scripted series van tegenwoordig en de laatste keer dat ik tv keek kon je muziekzenders ook geen muziekzenders meer noemen ;)

Ik houd het wel gewoon bij Youtube premium, netflix, NPO start en prime - allemaal op m'n smart tv en zonder reclame, dus meer gebruiksgemak dan klassieke tv als je het mij vraagt.

PS: Het mooiste stukje, Asturias aan de noord kust - geen overstromingen, geen hittegolven, geen bosbranden, het enige nadeel is het weer... ik zou bijna zeggen typisch Nederlands, maar dan NL 10 jaar geleden: gemiddeld 1 à 2 dagen in de week echte zon, 3 dagen bewolkt en 2 dagen regen(achtig)
Zelfs al zouden we het willen (en dat willen we) kunnen we vaak geen abonnement afsluiten of wordt het in alle mogelijke manieren tegengewerkt. Zo kijken we veel Duitse tv, daar een abonnement op nemen kan vaak niet, en de zenders waar het wel kan werken dan alsnog tegen dat je dit buiten Duitsland kijkt (terwijl je dus betaald, wordt alsnog tegen alle regels/wetten in de content in een ander land geblokkeerd). Met vpn komen we wel een eind, maar wordt ook steeds vaker alsnog geblokkeerd, ook al hebben we een abonnement.
het goedkoopste pakket met TV bij ziggo kost 53 euro per maand. Dat is 23 euro meer dan ik betaal voor Internet-only bij Budget Thuis. Dat geeft je een idee van wat je voor TV betaalt: dubbel zo veel als ik voor Netflix betaal, en Netflix kan ik gewoon kijken zonder een volel minuut reclame die door mn strot geduwd wordt voor ik iets begin te kijken.

Je hebt zeker gelijk dat zenders wat moeten verdienen, maar het probleem is niet dat mensen niet willen betalen, en Netflix, met tonnen eigen producties, toont aan dat je ook geen reclame moet opdringen aan je kijkers.
Het probleem ligt bij de grenzeloze walgelijke hebzucht van Ziggo en KPN. die rekenen dik aan voor TV maar geven praktisch niets door aan de zenders.
Bij kpn is het verschil 10€ mits 1 ontvanger zonder opnemen.
Als je dit bekijkt, in combinatie met de kwaliteit van de aangeleverde programma's en de prijs voor digitale TV in Vlaanderen sta ik verstelt dat ze nog klanten hebben...
Ja, vind ik ook qua tv in NL, ik kijk dus al jaren geen tv meer. Mis ik iets? Ja, ik weet allang niet meer de namen van de nieuwe BN-ers, verder is er zoveel meer interessants te vinden op Youtube et al. Ik vraag me echt af wanneer het tv-model verleden tijd is.
Eigenlijk vindt ik de reclames op YouTube nog irritanter dan om een tv programma heen zoals bij de npo.
YouTube reclame kijken is inmiddels best wel een keuze van jezelf aan het worden.

Voor Android kan je YouTube Vanced of (als je helemaal geen Google Account wil gebruiken voor YouTube) NewPipe gebruiken ipv de officiële app. Beide zijn inmiddels al een paar jaar heel populair.

Voor AndroidTV heb je SmartTubeNext.

Wat overblijft zijn reclames die je ziet als je YouTube cast naar je tv. Ook hiervoor is een oplossing door op je homeserver CastBlock te draaien. In een halve minuut geregeld als je reeds Docker Compose gebruikt. Het gebruikt een crowdsourced database van reclame video IDs. Wanneer een Chromecast device een video ID wil afspelen dat bekend is in de database wordt het geblokkeerd/skipped. Wanneer de ID niet bekent is, wordt audio van de advertentie tijdelijk gemute. Ideaal!
De Nvidia ShieldTV geeft nooit een ID door dus daar wordt het met CastBlock gemute.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 10 augustus 2021 11:50]

En de meest voor de hand liggende optie (betalen) laat je dan gewoon compleet weg?

Ik snap wel dat bedrijven meer reclame gaan forceren als een deel ze op legale maar totaal niet eerlijke manier weg houdt, meestal ben ik pro-consumer maar deze groep consumers mag het zo moeilijk mogelijk gemaakt worden :>

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 augustus 2021 11:56]

Ik zie dat toch echt anders, er is heel duidelijk onderscheid te maken tussen Google en lokale mediaboeren. Ik heb het specifiek over Youtube (want zie de reactie waarop ik reageer) en jij trekt het door naar Telenet/DPG etc. Totaal andere situatie.

Ik heb het over Youtube van Google. Niet over mediabedrijven als DPG en Telenet. Google raak je hier absoluut niet mee. Daarvoor zijn de aantallen gebruikers gewoon veels te groot (letterlijk onvoorstelbaar) en kunnen dit soort projectjes zelfs geen deuk in een pakje boter slaan. De impact op het pakje boter is vergelijkbaar met de impact van een vlieg die erop land. De aantallen zijn zo groot, het zal nooit de 5% blokkeerders halen (vanaf 5% wordt het interessant voor een bedrijf om rekening mee te houden).
Daarnaast verdient Google sowieso al aan je, ongeacht of je Youtube ads blokkeert.

DPG, SBS, RTL, die leven vooral nog omdat er een enorm grote groep is die niet of nauwelijks aan cord cutting doet of gaat doen (bepaalde groepen gezinnen en 50+ in ons vergrijsde land zijn dat samen een hele grote groep).
Wil je graag hun media kijken, dan dien je natuurlijk de reclame te accepteren.
Het bizarre is dat deze organisaties simpelweg kunnen opdoeken wanneer ze een subscription-only model zouden hanteren: ze verdienen veel meer met reclame inkomsten dan ze ooit met abonnementen-only zullen doen en hun gehele bedrijfsvoering is daar ook op geent.

Nog gekker is dat hun content contracten dit model simpelweg niet toelaten.
Ook de content eigenaren/publishing houses van buitenlandse Amerikaanse films en series waar zij rechten op hebben staan dat niet toe. De content mag alleen met reclames getoond worden.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 10 augustus 2021 12:08]

Ik zie dat toch echt anders, er is heel duidelijk onderscheid te maken tussen Google en lokale mediaboeren. Ik heb het specifiek over Youtube (want zie de reactie waarop ik reageer) en jij trekt het door naar Telenet/DPG etc. Totaal andere situatie.
Ik heb het gewoon over Youtube hoor :)
Ok, zoals ik al schreef, Google raak je hier niet mee.. vlieg op een pakje boter :)
Neah,

het bedrijf geeft niks om de contentmakers, niks om Nederland want ze betalen hier praktisch geen belasting,

waarom zou ik iets om hun geven.

Tzt verplaatsen de contentmakers zich ook naar iets wat pragmatischer is.
Ik heb via een VPN verbinding via Argentinië een abonnement genomen op Youtube Premium en betaal nu 1,10 per maand voor YouTube. Voor mij de meest makkelijkste en goedkoopste optie om van de reclame af te zijn.

Ik heb Tunnelbear geïnstalleerd op mijn Android smartphone, gratis account aangemaakt en even een VPN verbinding opgezet naar Argentinië. Daarna kan je naar de Youtube website een abonnement afsluiten met een (Nederlandse) creditcard. Werkt echt perfect.
Als je die niet afvangt wellicht wel, hangt ook van de maker van de video's af dan. Maar toen ik laatst een keer ergens weer eens de tv aan zette, zat ik meteen in een blok van 10 minuten. Dat niet kunnen skippen oid is voldoende om meteen mijn interesse weer te verliezen.
Dat gaat nog wel even duren schat ik zo in. Ik ben 35 maar best wel wat vrienden en kennissen zitten helemaal nog niet zo fanatiek op Youtube en de streaming diensten als ikzelf. Het is veel Netflix+TV als ik zo een beetje om mij heen kijk. Om over de generaties boven ons nog maar te zwijgen.
Ja ook dat, daar doel ik op met de "et al". :) We hebben hier idd ook Netflix en Disney+, bij Youtube vang ik de meeste reclames zelf af.
Youtube premium via India heb ik dan.
Voor mij is het 50/40/10 denk ik.

50% Series, films, met welke bron dan ook.
40% Youtube
10% "tv" (maar nooit live).

Alleen ik heb mijn Youtube omgeving na al die jaren best wel op orde, lid van kanalen met de ondewerpen die mij aanspreken, mix tussen leerzaam en entertainment etc. Dat heeft alleen best wel even geduurd.

Kan mij zo voorstellen dat het daarom ook nooit echt voor iedereen zal worden.
Dat het even tijd kost je Youtube naar je hand te zetten klopt ja, dus wat dat betreft kan het mensen afschrikken. Maar dan zijn de meerdere streaming opties er ook nog, het zelf in de hand hebben van wat ik wanneer kijk, dat trekt mij enorm. Ik heb mijn interesses en bepaal dus ook zelf of ik daar veel over wil zien of niet, iets wat bij tv nog steeds niet kan. Mijn desinteresse begon al toen Discovery Channel en anderen, begonnen met interessante content om te vormen naar dezelfde soep van reality en andere "spektakel" shows.
Ja, vind ik ook qua tv in NL, ik kijk dus al jaren geen tv meer. Mis ik iets? Ja, ik weet allang niet meer de namen van de nieuwe BN-ers, verder is er zoveel meer interessants te vinden op Youtube et al. Ik vraag me echt af wanneer het tv-model verleden tijd is.
Ik kijk ook al jaren geen TV meer, ik zit het meeste op YouTube en ik kijk wat ik wel wil zien via een andere methode, maar alles wat op Nederlandse TV komt is oud, en ik werd dood ziek van de reclame in series iedere +/- 10 minuten, en iedere 20 minuten +/- met films, en ik miss helemaal niks, heerlijk geen TV abonnement meer.
Bij de commerciële zenders in Nederland (RTL, SBS Veronica) is dit al jaren het geval en de kijkcijfers daar blijven gewoon. Daarnaast heb ik er ook geen last van. Alles wat ik wil zien neem ik gewoon op.
Als je dan een uur later de opname start in plaats van op 'programma terugkijken' te klikken, dan kun je de reclames alsnog gewoon doorspoelen, zelfs als het einde van het programma nog bezig is.
Nou nee.

RTL en SBS zien hun marktaandeel enorm onder druk staan. Niet het aandeel ten opzichte van andere TV-zenders, maar wel ten opzichte van andere mediavormen (zoals streamingdiensten). De absolute kijkcijfers zijn flink lager dan, pakweg, 25 jaar geleden; zoveel is wel duidelijk. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals livesport, en daar wordt dan ook flink op geboden.

Het is niet voor niets dat men ook op streaming inzet (Videoland; NLZiet, KIJK). De infra-aanbieders proberen juist lucratieve contentdeals te sluiten voor hun VOD-diensten (VodafoneZiggo kocht HBO Nederland); beide partijen deden dat om de niet-lineaire TV-kijker toch als klant te behouden.

RTL en SBS/Talpa gaan in NL fuseren (tenzij de ACM er een bom onder legt natuurlijk). Onder de streep hebben we over 5 jaar minder TV-zenders in Nederland; ook als de fusie niet doorgaat. Dat is op zich niet erg; gezien onze bevolkingsgrootte hebben we (buitensporig) veel TV-zenders hier.

Nu ben ik niet heel bekend met de Vlaamse televisiemarkt, maar als ik het zo lees lijkt het wel wat op die van ons. Een paar grote mediagroepen die de hele advertentiemarkt op slot hebben gezet en een paar grote infra-aanbieders (Proximus, Telenet) die in feite een duopolie vormen. Klinkt als KPN vs. VodafoneZiggo hier in NL.

Die infra-aanbieders en mediagroepen zijn voor een groot deel afhankelijk van elkaar en delen dus een belang. Daarom komen dit soort dingen er gewoon doorheen. De kijkers die weglopen, neemt men voor lief.
Bij de commerciële zenders in Nederland (RTL, SBS Veronica) is dit al jaren het geval en ...
.. een factor waarom ik niet meer kijk.
Er was maar 1 programma dat ik keek dus een groot offer was het niet.
Ik zie liever niets dan dat ik me blootstel aan de geestdodende reclames en de daarmee vaak gepaarde volume verhogingen. En voor wat? twee farizeeërs en een gluiperige gladjakker. PAS.
En dan raar vinden dat mensen via andere wegen gaan kijken. HET grote nadeel van online-opnames. Een aflevering van 42 minuten die een uur (of langer) duurt. Daarom kijk ik NOOIT naar een tv-serie op tv. Dus kijk ik NOOIT naar reclame, terwijl als er eens 5 of 6 minuten aan reclames zouden zijn het de moeite niet waard zou zijn om te zappen of niet lineair naar die serie te kijken. Tel uit je winst.
Ik vind het niet erg dat er reclame is, ik snap dat reclame inkomsten belangrijk zijn. Mijn hoofdprobleem met die reclame op TV is dat het meer lijkt alsof ik mijn film kijk tussen de reclames door. En dan is men verwonderd zijn dat mensen reclames doorspoelen & overgaan op streaming diensten :|
Binnenkort hopelijk nog een stukje minder.
De laatste stuiptrekkingen van een stervend medium. Alsof mensen nog meer redenen nodig hadden om de kabel op te zeggen.
In Nederland is dit al enige tijd bij de commerciële zenders zoals RTL4, dat je reclame niet kunt doorspoelen. (Tenminste via T-Mobile vast internet. Ik weet niet of het provider specifiek is)

[Reactie gewijzigd door Duingras op 10 augustus 2021 11:37]

Via ziggo go kun je ook van de commerciele zenders de reclames niet doorspoelen.
Bij ziggo kan je bij een opname wel doorspoelen door de reclames (ze laten in de tijdsbalk zelfs zien waar die zitten) echter als je een programma terugkijkt dan kan dat niet
Het is maar de vraag hoe lang ze dat nog gaan toestaan.
Zolang het mogelijk is de programma's ook op een andere manier op te nemen, zullen ze het blijven toestaan. Het is namelijk een unique selling point van hun duurdere abonnementen. Zodra ze het verbieden wordt het wel erg aantrekkelijk om over te gaan op een goedkoper start abonnement (biedt geen opname mogenlijkheid) en een Ci module. Kan die hele Horizon de deur uit en neem je gewoon direct van je TV op.
Ik neem dan het programma op, als je dan gelijk naar je opnames gaat kan je gewoon vooruit spoelen.
Moet je natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om op te nemen uiteraard. :P

Verkeerd gelezen zie ik nu; ik bedoel tìjdens het kijken van een programma van de commerciele zenders.

[Reactie gewijzigd door werphengel op 10 augustus 2021 16:29]

Ja klopt die truc gebruik ik ook vaak.

Werkt helaas niet als iets tegenkom van een dag eerder dat je terug wil kijken. Of de opnamefunctie de verkeerde aflevering heeft gepakt
Kwestie van bij het begin van het programma de TV een half uur op pauze zetten. Daarna gaan kijken en alle reclames doorspoelen. Wel zonde van de stroom dat dit nodig is..
En het wordt steeds een stapje erger.
Het heeft te maken met de contract afspraken.
Als die verlopen, moet de tv dienst weer onderhandelen met de zenders.
Sommige zenders kan ik ook niet meer stop zetten of opnemen.
Zenders die ik niet kan pauzeren of opnemen kijk ik niet. Dat is de macht die we als consument hebben. Als genoeg mensen stoppen met naar die ze deed kijken zullen die zenders er vanzelf mee stoppen.
Klopt, behalve bij opnames. Bij sommige uitzendingen kan je zelfs niet live-pauzeren en terug/doorspoelen. :+ Dit alles maakt interactieve TV best ruk, kabel was beter; daar konden ze dat soort shit niet flikken.
In Nederland is dit al enige tijd bij de commerciële zenders zoals RTL4, dat je reclame niet kunt doorspoelen. (Tenminste via T-Mobile vast internet. Ik weet niet of het provider specifiek is)
Bij KPN ook niet, althans RTL van prime time kun je helemaal niet vooruitspoelen, bv als je van een uitzending het eerste deel gezien hebt maar het tweede deel niet. Bij het ochtendjournaal gaat dat doorspoelen dan weer wel.

Maar bij ook veel zenders* kun je helemaal niet terugkijken.
Dreamworks, ARD, ZDF. WRD, RTL, ARTE, ...
Via de Ziggo App is het heel erg afhankelijk van de zender en het getoonde programma. Zo kun je bijvoorbeeld F1 niet naar een chromecast oid streamen en kun je veel programma's niet doorspoelen.
Live heb ik F1 tot nu toe altijd naar de Chromecast kunnen streamen.
Terugkijken gaat via de Chromecast gaat inderdaad niet, maar meen bij geen enkele zender.
Ja en dit is gewoon de reden dat ik er klaar mee ben. Waarom mag ik niet alles casten? Slaat nergens op.
En dat niet door spoelen van reclame is tot daar en toe maar de helft van de tijd werkt het verder kijken niet omdat de ziggo app niet heeft onthouden waar je was. Wil je dus de laatste 15 minuten van iets nog kijken, moet je eerst 3 reclame blokken kijken.

Gewoon klanten weg jagen naar streaming en minder legale varianten.
Mja zo langzamerhand mis je er steeds minder aan. Sowieso is het al lang geleden voor me dat ik een commerciële zender heb opgezet om een serie of film te kijken. Verder is de versnippering van het online-landschap voor aanbieden van films en series ook al dermate aan het verslechteren, dat ik me afvraag hoeveel mensen ze nu gewoon weer de piraterij injagen. Mensen willen geen 100 euro per maand uitgeven aan media. En als ze het nog moeilijker maken, dan kijk ik gewoon niks meer (legaal)
Doorspoelen van reclame vind ik sowieso echt hopeloos ouderwets. Ik heb in Nederland mijn 'vaste tv abonnement' al jaren geleden opgezegd en gebruik nu NLZiet naar grote tevredenheid. Alle programma's terugkijken zonder reclame, zonder dat je ze hoeft op te nemen o.i.d. Werkt echt perfect en kost maar €7,95 per maand.
eens, ik ben er ook heel blij mee, Nlziet is toch wel 2 van de beste...leen via via een ziggo account van maat om af en toe naar formule 1 te kijken (max) en dan via de telefoon naar de tv.. :)
Mja maar dat laatste gaat dan ook niet meer binnenkort als F1 weggaat.
F1TV Pro abbonoment voor 65 euro per jaar kan eventueel nog :)
Hier hetzelfde. De laatste keer dat ik een tv-reclame zag is alweer even geleden. Ik heb m'n tv-abonnement nog geen seconde gemist.
Van bij een Nederlandse vriend meen ik me te herinneren dat je op NLZiet de meeste Nederlandse zenders mooi gegroepeerd in een app op smart tv/AppleTV/... kan zien.
Bewijst maar weer eens dat België (zoals gewoonlijk) hoooooooooopeloos achter staat op Nederland. Wel vaker ondervonden :-(
Of je kent je eigen markt gewoon niet, dat is een groter probleem.

https://www.tv-vlaanderen...bonnementen/app-tv-light/
Ik moet eerlijk zijn dat ik dit compleet vergeten was. |:(
Stel me de vraag of dit behoorlijk werkt inmiddels? Ik herinner me nog dat ik het bij een TVV klant zag toen het net gereleased was. Haperde en stotterde meer dan het werkte.
Klantendienst van TVV zoals vanouds onbereikbaar.
Maar goed, dit is weer even geleden...

Dan stel ik gelijk de vraag of het vandaag inmiddels bruikbaar is? (kwaliteit, betrouwbaarheid?)
Ik wil toch nog eens terugkomen op jouw reactie. Ben eens wat dieper onderzoek gaan doen ivm jouw reply...
Het verschil is dat die NLziet app bvb op de AppleTV te installeren is. Handig om zonder al teveel poeha je beeldjes op groot scherm te krijgen.
De TVV app tv moet op smartphone of tablet staan. Moet je dan casten oid. Mja, zo heeft het weinig zin natuurlijk...
I rest my case :o
Precies waar ik niet op zit te wachten: (extra) betalen om maar geen reclame te hebben. Net zoiets als in-app aankopen bij spelletjes op je tablet/mobieltje....?
Volgende fase :
verplichte sensoren in je zetel, wanneer je weggaat stoppen ze de reclame en beginnen opnieuw als je terug zit.
Er zijn TV's die detecteren dat je weg bent en dan de energiespaarstand aanzetten, dus dit is een kleine stap...
Of zoals in Black Mirror, waarbij je geforceerd wordt je ogen open te houden om naar de reclame te kijken, anders word je aangemaand of stopt de reclame ook met spelen tot je verder kijkt.

Mij lijkt dit alleszins een "oplossing" op korte termijn. Je kan nu nog even harken door extra reclame-inkomsten te krijgen omdat het niet meer doorgespoeld kan worden, maar uiteindelijk gaan de jongere mensen met hun "gestream" de overhand nemen en zit je daar, Telenet zijnde. Met een uitgestorven medium waar niemand nog naar kijkt. Behoud toch het lineair kijken. Beter met wat minder inkomsten dan dat het helemaal opdroogt, imho.

Nu goed, zolang Orange en Proximus ook niet direct op deze boot springen, mag Telenet van mij lekker doen wat ze willen :z

[Reactie gewijzigd door RangedNeedles op 10 augustus 2021 11:52]

Of TV waar de reclames blijven doorlopen als je naar een ander kanaal schakelt.
Verplicht je credit card koppelen: als je niet genoeg reclame kijkt kopen zij wel wat voor je.
Arme belgen..
Zoiets zou echt een meerwaarde zijn van tv kijken, het doorspoelen van reclames.
Ik weet niet wat hier "Arme belgen" aan is, dit is in Nederland al jaren de praktijk bij KPN en Ziggo.
Helaas wel :P zou wel de uitvinding van de eeuw zijn als ze iets uitvinden dat je reclames kan doorspoelen
Er is ook een oplossing voor, en niet zozeer het doorspoelen zelf maar het niet tonen van reclame, gewoon de abonnementen 4x zo duur maken dan is de reclame niet nodig.

Want dat is het probleem, het is gewoon nodig om de kosten te betalen, dus ja als mensen die inkomsten van een zender wegnemen dan moeten ze toch wat he? Je zou bijna denken dat het bedrijven zijn met personeel en producties die ingekocht/betaald moeten worden...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 augustus 2021 12:00]

Die oplossing is niet mogelijk. 1) 4x zo duur is lang niet genoeg, echt niet. TV reclame inkomsten vang je zelfs daar niet mee op en 2) de contracten met content owners (die gaan jaren terug) staan niet toe content uit te zenden zonder reclame.
En dat je dan een WC geluid hoort.
Onzin. Je kan in ieder geval bij Ziggo opnames gewoon doorspoelen. Of deze nu lokaal bij je staan of bijv. via de Next in de cloud. Laten we niet doen alsof dit in Nederland heel gewoon is. Dat is niet zo.
Ik kan opgenomen programma's gewoon nog doorspoelen, dit kan ik op verschillende andere zenders ook wel. RTL 4 etc. alleen bij terugkijken bij bepaalde programmas niet.
En dan de bijdrage via de belastingen verhogen?
Het "kijk en luistergeld" is in België al tientallen jaren afgeschaft.
Volgens mij is dit enkel in Vlaanderen al jaren geleden 'op hold' gezet.
Voor zover ik weet moet er in Brussel en Wallonië nog steeds kijk- en luistergeld betaald worden.
Sinds enkele jaren niet meer in Wallonië. Sinds pak em beet 2018
En toch geven we miljoenen in subsidies aan winstgevende bedrijven als DPG media. Wereld op z'n kop.
Wat heeft dat hier nu mee te maken?
Het gaat over commerciële zenders.
In eerste instantie gaat het om programma's van deze zenders, maar VRT en andere zenders volgen later.
1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee