Investeringsbedrijven willen Nederlandse tak T-Mobile kopen voor 5 miljard euro

Investeringsmaatschappijen Apax en Warburg Pincus willen de Nederlandse tak van T-Mobile kopen voor 5,1 miljard euro. De bedrijven zijn het eens geworden over een deal met Deutsche Telekom en het Zweedse Tele2, de huidige eigenaars van de T-Mobile Nederland.

Er verandert na de geplande overname niets voor klanten, zegt T-Mobile. De huidige merken T-Mobile, Tele2, Ben en Simpel zouden blijven bestaan. De bedoeling is om na de overname te groeien in aantal klanten en marktaandeel, aldus het bedrijf. Apax spreekt specifiek over het uitbreiden van het aantal glasvezelklanten van T-Mobile.

Er gaan al jaren geruchten over een overname. Onlangs leek het erop dat het Indiase Reliance in de race was om de Nederlandse provider over te nemen. Telekom zei al eerder dit jaar dat het een verkoop van de Nederlandse tak van T-Mobile overwoog.

Investeringsmaatschappijen nemen doorgaans bedrijven over om de waarde binnen een aantal jaar te verhogen en ze vervolgens met winst te verkopen. Apax werd bijvoorbeeld bekend in Nederland door de overname van krantenbedrijf PCM vijftien jaar geleden, maar het heeft veel meer bedrijven. Zo is Wehkamp van Apax en zijn Apax en Warburg Pincus samen met twee Canadese pensioenfondsen eigenaar van Inmarsat, dat een grondstation in Burum heeft en daardoor de veiling van de voor providers belangrijke 3,5GHz-frequentie voor 5G tegenhoudt.

Toezichthouders moeten de overname nog goedkeuren. De bedrijven verwachten de overname te kunnen afronden voor het einde van het jaar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-09-2021 • 07:59

140

Submitter: Muncher

Reacties (140)

140
140
60
11
0
70
Wijzig sortering
“Investeringsmaatschappijen nemen doorgaans bedrijven over om binnen een aantal jaar de waarde te verhogen door middel”

Door middel van…? Ja? Van wat!? Laat ons niet in spanning!! :Y) zonder dollen: Helaas voor de consument betekent het net iets te vaak dat de prijzen dus flink opgedreven worden en/of klantenservice sterk achteruit gaat door bezuinigingen.
Die kans is idd aanwezig. De mobile markt is nu niet echt een groei markt. De markt is verdeeld en groeien kun je alleen door aandeel van de concurrentie weg te halen. die zullen er alles aan doen dat dat niet gebeurt.

Grote kans dat men de prijzen gaat verhogen. kpn zal braaf meedoen, vodafone/ziggo heeft er ook geen probleem mee. Ieder blijft zijn marktaandeel ongeveer houden maar de marges gaan omhoog. Daar hoeft men niet eens prijsafspraken over te maken, als de ene de prijs gaat verhogen volgt de ander vanzelf. Geen van de concurrenten zit te wachten op een prijsoorlog. Grote kans dat die er dus ook niet komt want dat zet alleen maar de marges onder druk en aangezien de 5 miljard terugverdiend moet worden, moeten de marges omhoog.
Maar als 1 provider achterblijft met de prijsverhogingen, krijgen zij alle klanten omdat ze de enige zijn met een goedkoop aanbod.
Klopt maar waarom zo 1 achterblijven ?
De keuze is een race naar beneden met lagere en lagere prijzen.
Of race omhoog waarbij iedereen meer gaat verdienen.
Bekijk de prijzen voor vast internet bij ziggo kpn maar eens. Die gaan alleen omhoog.
Ze verliezen onder de streep bijna geen marktaandeel en houden meer over.
Dat gaat een bedrijf alleen doen als ze een flinke oorlogskas hebben of grote partij die dit financiert. Zo hebben Chinese zonnepanelen ook de Europese markt gewonnen, gewoon de rest kapotconcurreren.
Het is geen voordeel voor de burger, want i.p.v. gebalanceerde concurrenten, heb je nog maar 1 grote partij. Die kan zich dan veroorloven om minimaal te investeren en toch te cashen.

Sinds het netwerk van T-mobile door Huawei gebouwd maar ook beheerd wordt, had ik persoonlijk wel zo'n actie verwacht. Huawei zou dan de prijs laag kunnen houden (zelfs met verlies lokaal in dit Europees landje), om de rest kapot te maken of ook naar hun apparatuur te dwingen. (* Vervang Huawei in dit voorbeeld door elke andere grote partij met genoeg budget)
Zonder vier partijen is er inherent geen concurrentie, dat is uit EU-onderzoek gebleken. Daarom werd een vierde partij aangemoedigd, dat werd uiteindelijk Tele2 en desondanks werd de overname door T-Mobile goedgekeurd. We leven nou eenmaal in een rechts land, een slechte positie voor consumenten t.o.v. bedrijven is juist gewenst.
Toevoeging, 4 tot 5. Voor de rest helemaal mee eens. Eigenlijk moeten ze in NL dit ook eens gaan afdwingen, want alleen 3 providers in NL zorgt ervoor dat alles weer duur gaat worden (dat was het voordat Tele2 de markt binnenkwam).
Je hoeft niet per se 4 partijen te hebben, een beauty contest is ook een prima optie, imho zelfs de betere optie, daar als je iets gratis weg geeft, je er veel betere voorwaarden voor kan vragen/eisen.

En dat heeft het voordeel dat de consumenten bv betere voorwaarden/snelheden/dekking kan krijgen tegen vooraf bepaalde prijzen/marges.

Voor marktwerking is concurrentie nodig, bij het gebrek daar aan, is het een goed alternatief.
Dit werkt alleen als je gemakkelijk ook een nieuwe speler op de markt kan krijgen. Dat kan hier niet. Internet infrastructuur had nooit private gemogen. Het is ook niet dat we nu meer innovatie krijgen KPN heeft nu al z'n goede 2 jaar glas vezel hier in de grond liggen, of, beter gezegd, het kabeltje dat mooi bovenuit steekt zodat een concurrent er niks kan neerleggen. Zullen ze het ooit gaan aansluiten zodat ik wel daadwerkelijk meer dan 19.8mbits kan krijgen? Hehehe, nee. tuurlijk niet.
In mobiele markt wel. In vaste lijnen niet denk ik.

Hier in mijn woonplaats is het ziggo(prima verbinding) of adsl van max 50mbit(theoretisch) en niks er tussen in
Als iedereen alleen naar prijs zou kijken wel. Maar zo werkt het niet. Genoeg klanten die ergens al jarenlang zitten en geen zin hebben om over te stappen. Het werkt. Dus waarom overstappen, vinden ze vaak alleen gedoe.

En er is ook aanbod probleem. Glasvezel is nog steeds niet landelijk beschikbaar. Ik vind zelf het aanbod van Tmobile echt scherp. Uit en thuis voor 50 euro in de maand. Maar als je geen glasvezel kan krijgen moet je dus genoegen nemen met langzamer internet.

En hierdoor zitten dus veel mensen bij Ziggo. En doordat ze korting krijgen nemen ze vaak mobiel ook van Vodafone. Dit is een slimme zet geweest om klanten te binden.
Uit het artikel: "Apax spreekt specifiek over het uitbreiden van het aantal glasvezelklanten van T-Mobile."
En dat is wel een groei markt, één die bovendien een kapitaal investering vergt. Zo heel gek is het dus niet. Of Apax daadwerkelijk een goede investeerder is, dat kan ik niet beoordelen.

[Reactie gewijzigd door EelcoG op 23 juli 2024 02:32]

Glasvezel is hot maar kpn investeert er in net als lokale bedrijven. Krijgen we straks 2 glasnetten van 2 eigenaars voor je deur.
5g staat op de deur met snel internet via mobiel, dat is ook een concurrent voor glas.
Hoewel duurder starlink wil 1gb internet aanbieden met in de toekomst 10gb.

een investering in glas is leuk maar je moet zeker weten dat ook terug te kunnen verdienen.
Is dat niet al zo? Het Delta fiber netwerk wat in het buitengebied vaak het enige netwerk is ook een ding in steden. Of maken ze in steden gebruik van het KPN glasnet?
Marktaandeel veroveren is een zinnige bedrijfsstrategie, maar vergt de nodige investeringen en zal ook op korte termijn (want: investeringsbedrijf) moeten worden terugverdiend. Ergo goede winstgevendheid en stijgende aandelenkoers. En komt het dan niet uit de lengte, dan moet het uit de breedte.

Apax en Warburg Pincus zijn allebei geen kleine jonge jongens in de private equity wereld en zijn opgericht in de jaren '60 vorig eeuw.

Apax werd in 2004 eigenaar van PCM Uitgevers, je weet wel die van de latere DPG media groep, die tegenwoordig eigenaar is van ... tweakers. Enfin hoe dat toen ging met PCM:
https://www.parool.nl/nie...pax-was-onnodig~bbc9d73e/
https://www.trouw.nl/nieu...ediaconcern-pcm~b7c9efdb/

Laten we wel wezen, het gaat enkel en alleen over de knikkers. Leuk dat ze er marketing en PR bullshit omheen lullen, maar dit zijn verdienmodellen met als enig doel groot geld nog groter maken.

Uiteraard vinden de investeringsbedrijven daar wat anders van: https://www.apax.com/create/responsibility/sustainability/
Die kans is idd aanwezig. De mobile markt is nu niet echt een groei markt. De markt is verdeeld en groeien kun je alleen door aandeel van de concurrentie weg te halen. die zullen er alles aan doen dat dat niet gebeurt.

Grote kans dat men de prijzen gaat verhogen.
Die kans is er, maar ik denk uiteindelijk dat klanten die álle diensten afnemen bij één provider juist (iets) minder gaan betalen. Die beweging zie je al wat langer in de markt, bij T-Mobile is het prijsverschil zelfs extreem.

De mobiele markt is geen groeimarkt, bovendien stappen klanten relatief snel over doordat nummerbehoud goed werkt. Een klant die je nu hebt, kun je volgende jaar heel eenvoudig weer kwijt zijn. Maar omdat die klant het eerste jaar korting kreeg, maak je er minder winst op.

Op vast stappen mensen veel minder eenvoudig over. Want dat ziet men als 'gedoe'. Je krijgt weer nieuwe 'kastjes', er moet een monteur over de vloer komen en 'wat ik nu heb is toch goed'. Veel mensen gebruiken bovendien nog steeds de mail van een provider. Kortom: op de vaste markt scoor je klanten die je langer trouw blijven.

Het is niet voor niks dat deze investeerders vooral praten over het vergroten van het aantal glasvezelklanten. Maar, hoe doe je dat? Natuurlijk met aantrekkelijke prijzen maar zeker ook door het huidige thuis+mobiel aanbod te handhaven of zelfs iets scherper te zetten. En in het laatste geval kunnen KPN en VodafoneZiggo ook niets anders doen dan volgen.

Wat je dus kunt gaan zien is dat het prijsverschil tussen een los abonnement en een vast+mobiel abonnement groter wordt.
Klopt de alles in 1 diensten zullen toenemen. De vraag blijft echter of je thuis vast internet over x jaar niet of via 5g of 6g gedaan kan worden. Dan heb je thuis gewoon een modem met 5g/6g staan.

Nu heb je idd alles in 1 met tv erbij maar ook die diensten kun je steeds meer los afnemen bij willekeurige provider. Daarnaast jongere generatie kijkt steeds minder tv maar on demand.

Geef alleen maar aan dat er voor investeringen een boel onzekerheden kunnen zitten voor de toekomst.
Klopt de alles in 1 diensten zullen toenemen. De vraag blijft echter of je thuis vast internet over x jaar niet of via 5g of 6g gedaan kan worden. Dan heb je thuis gewoon een modem met 5g/6g staan.
Bij mobiele oplossingen blijft capaciteit het probleem en daarnaast is het een draadloze oplossing. Die zijn altijd onbetrouwbaarder. Natuurlijk, in topsnelheden kan het vast gaan bijbenen. Op een korte afstand van de mast met een zichtverbinding. Niet binnen.
Nu heb je idd alles in 1 met tv erbij maar ook die diensten kun je steeds meer los afnemen bij willekeurige provider. Daarnaast jongere generatie kijkt steeds minder tv maar on demand.
Ik noem het nog alles-in-1, maar je kunt het ook wel vast+mobiel noemen. Daar zit tegenwoordig de korting op bij KPN en T-Mobile. En die zal blijven, want een klant die vast internet afneemt blijft langer klant. Zeker als die daardoor ook nog korting krijgt op mobiel.
Waarde bij zo'n bedrijf wordt vaak bepaald door EBITDA x een multiple (die afhankelijk is van o.a. de industrie).

EBITDA kun je verhogen door:
- organische groei (meer marktaandeel winnen) leidt tot meer omzet
- 'Buy and Build': overnemen van anderen om zodoende meer marktaandeel te verwerven
- Kosten besparen

Daarnaast wordt er met financial engineering voor gezorgd dat de aandeelhouders zoveel mogelijk upside hebben. Dus de overname financieren met zoveel mogelijk leningen op naam van het bedrijf, zodat de aandeelhouders een hefboom hebben.

Dit hoeft niet te leiden tot slechtere ervaring voor de klanten, maar bijv. de Hema kwam destijds door de schuldenlast in de problemen.
Nou….


In de VS is de laatste jaren de focus op de waarde van aandelen waarbij continu eigen aandelen worden ingekocht waardoor je balans er uitstekend uit kan zien ondanks torenhoge schulden. Alleen is dat een zeepbel dat tzt gaat barsten.
In de VS is het bestuur van een onderneming verplicht om aandeelhouderswaarde voorop te stellen. In Nederland geldt een bredere 'stakeholdersbenadering' en moet een bestuur ook rekening houden met de continuïteit van het bedrijf en de belangen van medewerkers.

Niet dat het nooit fout kan gaan, zoals ik al over de Hema schreef.
Investeerder mag bedrijf niet kaalvreten Zelfde investeerder die PCM overnam.
Uit het artikel:
Achteraf bleek Apax een roofridder, die PCM volhing met dure leningen.
Tja... Ik zit al jaren bij T-Mobile, ik voorzie dat dit weinig goeds gaat betekenen. Dat soort investeringsmaatschappijen proberen altijd alles te strippen om kosten te besparen... Zonde.

[Reactie gewijzigd door SeenD op 23 juli 2024 02:32]

Het kan ook het afstoten zijn van bedrijfsonderdelen die niet heel winstgevend zijn, ontslagrondes van slecht presterende werknemers, wat financiële (op de aandelenmarkten dan wel boekhoudkundige) trucjes, strategische partnerships met andere partijen, een nieuwe directie / wind of een nieuwe marketingcampagne die wellicht wèl aanslaat. Of denk aan schaalvoordelen die ontstaan bij bepaalde fusies of mogelijkheden die ontstaan door het delen van patenten of technologie. Allemaal dingen waar je als “oh zo zielige consument” niks van merkt.
Het is meestal ontslagrondes van alle medewerkers - naar prestaties worden meestal helemaal niet gekeken. Alle contracten die niet verlengd hoeven worden, verlengen ze niet. Daarna zijn alle jonge werknemers aan de beurt.

Ik wens de werknemers van T-Mobile veel geluk want investeerders zijn de slechtst mogelijke managers.
Als de entiteit in zijn geheel wordt gekocht, dan blijven de arbeidsovereenkomsten geldig. Dus onbepaalde tijd blijft dat ook; ook al is er een andere eigenaar.

Natuurlijk zijn er trucjes om daar onderuit te komen; de meeste kun je succesvol aanvechten bij de kantonrechter. Die kan dan oordelen dat je toch een arbeidsovereenkomst hebt.

Eén van mijn vorige werkgevers had haar personeel bijvoorbeeld ondergebracht in een aparte BV ("Werkgever" Services BV) die het personeel "uitleende" aan de holding. Toen puntje-bij-paaltje kwam, werden de gewenste werknemers overgenomen door de holding en wie achterbleef in "Werkgever" Services BV, kreeg te horen dat het bedrijf ("Werkgever" Services BV dus; niet de holding) ermee ging stoppen en er voor iedereen ontslag werd aangevraagd.

Aanvechten was zinloos; de arbeidsovereenkomst verviel door opheffing van het bedrijf waar je (wellicht zonder dat je het wist) éigenlijk voor werkte.

Dit is overigens wel meer 20 jaar geleden; er is een hoop veranderd.
Het kan ook het afstoten zijn van bedrijfsonderdelen die niet heel winstgevend zijn,
deutsche telekom staat ver in het rood: ze verkopen t-mobile om iets minder onder water te staan. Raar is alleen dat ze tegelijkertijd een miljard spenderen in glasvezel voor t-mobile, misschien dat ze meer rendement voorzien in data transport dan in services ? Of op deze manier een achterdeurtje openhouden om tzt weer als ISP in NL te landen (waarbij de nieuwe eigenaren van t-mobile middels fiberomzet de war chest mogen vullen) ?
Klopt niet helemaal. T-Mobile investeert niet zelf het geld voor de uitrol van glasvezel. Dat doen KKR en DTCP ;)

T-Mobile is "slechts" de provider op het netwerk van Open Dutch Fiber.
Ik schijf het nog eens: deutsche telekom (niet t-mobile) investeert een miljard in de uitrol van glasfiber voor t-mobile (en anderen mochten die geinteresseerd zijn), heeft een 50% minderheidsbelang daarin. Die aktiviteit is geen onderdeel van de verkoop van t-mobile, kortom deutsche telekom blijft aktief met assets en aktiviteiten op de nederlandse markt.
Je hebt gelijk, maar dat is nog steeds Deutsche Telekom Capital Partners. Weet niet hoe die juridische entiteit precies zit.
En dat is juist wat mij intrigeert: ze verkopen de dienstverlening, assets, maar niet de fiber assets, verder niet ... ?
Terugkijkend in de tijd (ander artikel hier bij tweakers) lees ik wel dat deutsche telekom middels tmobiel en andere opgekochte partijen wel goedkoop zend licenties heeft bemachtigd Raar blijft dat schaarse goed genaamd etherfrekwenties . Alsof BTW op telefoondiensten en winstbelasting niet genoeg inkomsten biedt ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 23 juli 2024 02:32]

Er staat ook in dat ze meer willen investeren in glasvezel, dat is opzicht al goed nieuws voor de consument.

Verder zijn investeringsmaatschappijen allemaal verschillend. De Amerikanen zijn vaker van snel geld verdienen en uitknijpen, maar ik heb wel het gevoel dat er tegenwoordig wordt gewerkt met plannen.

We praten hier over verkopen met dikke winst, andere partijen opkopen en eventueel weer terugkopen. Dat doe je niet zonder enige vorm van langer termijn strategie. Vaak zit hem ook de uitdaging erin dat het lukt, anders wordt het weer afgestoten.

Of we echt heel erg blij mij moeten zijn met deze partijen is de vraag, op de huizenmarkt is het zeer onwenselijk (hoge huren, slecht onderhouden huizen, verkopen van sociale woningen, etc.), maar voor een tech. bedrijf zijn die wellicht weer helpend om te groeien.
Er zijn verschillende soorten, maar ze hebben altijd een plan.

Soms is het gewoon schandalig: ze hebben door dat er ergens tafelzilver in een bedrijf zit, dat ze snel kunnen doorverkopen en daarna de overgebleven schil dumpen.

Soms hebben ze gewoon een slimme visie op de markt: het bestaande management raakt soms vastgeroest in “zo hebben we het altijd gedaan”, dat een wat meer op prestatie sturende eigenaar echt de boel kan opschudden.

Voor consumenten valt het wel mee, die kunnen doorgaans overstappen naar een concurrent.

Personeel, dat is vaak de sjaak.
Voor consumenten valt het wel mee, die kunnen doorgaans overstappen naar een concurrent.
Ik begrijp wat je bedoelt met doorgaans, maar het gevaar is wel dat er minder concurrenten overblijven. Ze kunnen kleintjes* uit de markt drukken of deze opkopen en samenvoegen.

Als meerdere investeerders gaan opkopen zoals in de huizenmarkt, ziet het totaal plaatje er uiteindelijk minder rooskleurig uit voor de consument. TM kan zodanig groot worden, dat een KPN/Ziggo wel de kleintjes moet opkopen waardoor je nog maar met drie grote spelers overblijft. Iets dat in feite er al is en deze drukken kleintjes ook al uit de markt met belachelijke tarieven of zeggen dat concurrenten toelaten niet kan.

Voor mij had de overheid investeren moeten doen en daarop spelers toelaten, iets dat al gebeurt in andere EU landen.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 02:32]

Verder zijn investeringsmaatschappijen allemaal verschillend. De Amerikanen zijn vaker van snel geld verdienen en uitknijpen, maar ik heb wel het gevoel dat er tegenwoordig wordt gewerkt met plannen.
Allemaal verschillend klopt. Degenen van snel geld verdienen zijn de hedgefunds. Pensioeninvesteerders kijken vaak op de langere termijn. En echte investeringsmaatschappijen zitten daar dan weer tussenin, kunnen in feite beide kanten op gaan.
Meestal door middel van alle waardevolle bezittingen los verkopen en het bedrijf daarna uitgekleed verkopen. Bijvoorbeeld kantoorpanden verkopen en daarna terughuren. Net zoals bij HEMA.
Een bedrijf volstoppen met schulden, al het bezit eruit halen en dan weer verkopen.
Ik vind de V&D een mooier voorbeeld eigenlijk.
Nee nee, er verandert niets!
De eerste jaren vast niet daarna vast wel. Maar dat geldt voor elke bedrijf. Die Veranderen nu eenmaal doe je niets aan.
Tuurlijk, ik was sarcastisch. Jammere (maar onvermijdelijk) van dit soort overnames is bij iedere overname worden de klanten minder klant en meer een nummertje. Er wordt veel geschoven met werk en verantwoordelijkheden en uiteindelijk betekent die klant niets meer voor de mensen die er (al dan niet technisch) verantwoordelijk voor zijn.
Maar... 'er verandert door de overname niets voor klanten' is voor mij een mooie geruststelling. Daar kunnen we ze aan houden
Op z'n minst zal de naam toch veranderen? Of mogen ze de naam blijven gebruiken?
Oja? KPN: Voor bestaande klanten van XS4all zal er niets veranderen.
Ondertussen blijft er niets meer over van de extra's die XS4all aan bestaande klanten leverde.

Niemand die ze daaraan kan houden hoor ;-)

Zal hier vast niet anders gaan.

[Reactie gewijzigd door janssuhhh op 23 juli 2024 02:32]

Als de prijzen omhoog gaan, dan komt er van groei weinig terecht lijkt me.
Door middel van…? Ja? Van wat!? Laat ons niet in spanning!! :Y) zonder dollen: Helaas voor de consument betekent het net iets te vaak dat de prijzen dus flink opgedreven worden en/of klantenservice sterk achteruit gaat door bezuinigingen.
Dat klopt wel, maar 'helaas voor de consument' is maar de helft van het verhaal. Een groot deel van de besparingen wordt ook gehaald bij het personeel. Want negen van de tien keer gaat een investeerder ook snoeien in de kosten.

Waar we als consument nog rond kunnen shoppen, betekent het voor het personeel dat ze werkloos thuis komen zitten met alle gevolgen van dien.

Een andere besparing kan gemaakt worden op infrastructuur. Misschien vinden de nieuwe eigenaars het huidige mobiele netwerk van T-Mobile wel prima zo en wordt er voorlopig niet in geïnvesteerd. Op termijn ga je dan achterlopen, maar het scheelt weer kosten.

De prijs opdrijven is dus maar de helft van het verhaal. Snijden in kosten is minstens zo belangrijk. Het is in feite nooit goed nieuws als een investeerder als Apax langs komt. Warburg Pincus lijkt minder erg. Die zijn 7 jaar eigenaar geweest van Ziggo en dat was in die tijd best een goeie provider.
T-Mobile verkocht als sinds vorig jaar abonnement Internet van 25 euro per maand en vaak onder de kostprijs en moet zeggen ze hebben een goede deal gesloten. T-Mobile had al gehoopt tussen de 4-5 miljard en Tele 2 verkoopt zijn aandeel ook. Tele2 wilde al af van die 25% en dat kan nu.

Als het net zo gaat als met Ziggo die dik 6 jaar geleden altijd een euro goedkoper was dan KPN en nu zelf 8-12 euro meer vraagt vanaf de standaard abo's dan denk ik dat dit hier ook wel gaat gebeuren. Ze kopen dit soort bedrijven om een rendement te maken en die ligt bij T-Mobile niet zo hoog tov bijvoorbeeld Ziggo.

We zullen het meemaken.
Wartburg pincus zat ook achter de fusie en beursgang van Ziggo (Ziggo UPC). Verder is er een link tussen de oude T-Mobile medewerker en oud ceo van Ziggo mbt warburg pincus.

Als warburg pincus dit overneemt en dat gaat gebeuren, dan komt er een beursgang voor het nieuwe bedrijf en zo wordt het dan overgenomen door of Vodafone of kpn.

En op dat moment zet ik mijn geld op Vodafone.

Het zal effe duren, maar uiteindelijk verwacht ik die gang van zaken. Weg T-Mobile weg tele2 .. en de prijs van KPN en Vodafoneziggo gaat omhoog.
Ik denk niet dat KPN of VodafoneZiggo dit mogen overnemen. Dat zag je al toen Vodafone en Ziggo samen gingen, toen moest Vodafone ook zijn vast internet verkopen (aan T-mobile) omdat er anders te weinig concurrentie overbleef.
Dus van 3 naar 2 mobiele spelers, gaat niet gebeuren.
Misschien dat op termijn een Telefonica het wel overneemt ofzo?
Dit is allemaal koffiedik kijken en speculeren, maar andere telecompartijen zoals Telefonica of Orange zullen eerder geïnteresseerd zijn in KPN. Ook al omdat KPN niet door een investeerder overgenomen wil worden. KPN heeft het voordeel van een groot eigen netwerk (dat willen kopers graag) en veel klanten op het vaste net (willen ze ook graag).

Het ontbreken daarvan is zelfs de reden dat Deutsche Telekom T-Mobile van de hand heeft gedaan. Misschien zijn die nu wel in de markt voor KPN :+.

De kans dat VodafoneZiggo of KPN uiteindelijk T-Mobile over gaan nemen acht ik nihiel. Het was goedkoper geweest om dat nu direct te doen als dat een optie was. Al gaan de ACM of de EC daar überhaupt nooit mee akkoord.
Te weinig concurrentie : een duo polie mag best. Ook een duo poli is concurrentie.
Het is niet zo dat je verplicht bent om een partij te nemen.

En als je in niet Randstedelijk gebied woont met alleen kpn .. tja dan heb je zelfs het alternatief voor een satelliet. Maw tuurlijk kan het maar een concurrentieel duo polie werkt misschien beter voor de klant dan drie partijen die over elkaar heen vallen.

Deutsche telecom heeft het NL. Niet voor niets te koop gezet. Maw men wil er vanaf om bepaalde redenen.
De investeringsmaatschappijen kopen een bedrijf in elk geval op om er uiteindelijk winst mee te maken. Dat kan op veel manieren. Men kan het bedrijf meer waard maken door meer klanten te lokken, de prijzen te verhogen of flink te bezuinigen.
Het bedrijf hoeft men uiteindelijk niet als geheel door te verkopen, maar men kan het ook opknippen en in stukken verkopen. Onverkoopbare delen haalt men gewoon leeg en laat men failliet gaan. De consument is voor investeringsmaatschappijen totaal niet interessant, anders dan dat die gezamenlijke inkomende geldstroom vormen.

T-Mobile Nederland functioneert binnen T-Mobile eigenlijk al jaren als zelfstandig bedrijf en staat al jaren in de etalage. Omdat ze redelijke winsten maken had men echter geen haast met de verkoop.
Natuurlijk gaan de prijzen omhoog. Tmobile staat al jaren in de verkoop en de strategie de laatste jaren was marktaandeel winnen. Klanten, met name zakelijk, werden onderhand gekocht om maar zoveel mogelijk logo's binnen te halen. Dit is geen strategie waarmee je op de lange termijn kan investeren in je netwerk en een gezonde organisatie houdt. Die 5,1 miljard zal terug verdiend moeten worden, dus de prijzen zullen inderdaad terug gaan naar een normaal en gezond niveau. Benieuwd ook wat het inderdaad gaat betekenen voor de kwaliteit van de klantenservice en roamingscontracten.
Warburg Pincus was een van de investeerders in Casema en Eneco Telecom die later Ziggo is geworden. Na jaren van samenvoegen en investeren hebben zij Ziggo BV verkocht en UPC. Dus Warburg Pincus is een bedrijf die kennis heeft van de Nederlandse Telecom branche.
Titel:
Investeringsbedrijven willen Nederlandse tak T-Mobile kopen voor 5 miljard euro
Tekst:
Investeringsmaatschappijen Apax en Warburg Pincus kopen de Nederlandse tak van T-Mobile voor 5,1 miljard euro.
Willen ze T-mobile kopen, of is T-mobile al gekocht?
Willen ze T-mobile kopen, of is T-mobile al gekocht?
T-Mobile is verkocht, Tweakers houdt alleen vast aan "willen" in de titel.
Er wordt nog gewacht op goedkeuring van toezichthouders. Ik zie niet in waarom de overname niet door zou kunnen gaan.
Dat jij het niet inziet, betekent niet dat de overname rond is. Het gaat voorlopig om een 'voorgenomen verkoop', dus het is gewoon écht nog niet rond :)
Maar je tekst zegt van wel.....
Mail van T-Mobile
Beste heer ...,

We hebben belangrijk nieuws dat we natuurlijk meteen met jou willen delen. Vandaag is de voorgenomen verkoop van T-Mobile aangekondigd. Onze aandeelhouders hebben overeenstemming bereikt met Apax en Warburg Pincus.

We zijn blij met deze mooie stap voor T Mobile. Met Apax en Warburg Pincus als toekomstige eigenaren kunnen we onze ingeslagen koers voortzetten en onze volgende groeifase onder nieuw eigenaarschap starten. De wijziging van eigenaren moet officieel nog goedgekeurd worden. We verwachten dat de overdracht voor het einde van dit jaar plaatsvindt.

Wat betekent dit voor jou?
Voor jou verandert er niets, want we blijven doen wat we al doen: onze klanten voorzien van hoogwaardige vaste en mobiele netwerken, en innovatieve diensten tegen aantrekkelijke prijzen.

We houden je op de hoogte.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Cihan19887 september 2021 08:11
Nee hoor, dat gaat over hetzelfde. NOS verwoordt het anders en laat uit de kop weg dat de overname nog niet formeel rond is :)
Als zakelijke klant kreeg ik dit mailtje:
We hebben belangrijk nieuws dat we natuurlijk meteen met onze zakelijke klanten willen delen: vandaag is namelijk de voorgenomen verkoop van T-Mobile aangekondigd. T-Mobile zal hiermee de volgende groeifase onder nieuw eigenaarschap kunnen starten. Onze aandeelhouders hebben hierover overeenstemming bereikt met Apax & Warburg Pincus.

Wij zijn blij met deze keuze. Dit betekent dat wij de ingeslagen koers kunnen voortzetten en jou kunnen blijven voorzien van hoogwaardige vaste en mobiele netwerken en innovatieve diensten, tegen aantrekkelijke prijzen. De wijziging van eigenaren moet nog goedgekeurd worden door diverse autoriteiten. Wij verwachten dat de overdracht voor het einde van dit jaar zal plaatsvinden.
Lijkt toch tamelijk definitief.
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @Jan-E7 september 2021 09:37
Daar staat toch hetzelfde? Ze hebben een overeenkomst gesloten, maar de overname is nog niet goedgekeurd. Ze schrijven het zelf:
De wijziging van eigenaren moet nog goedgekeurd worden door diverse autoriteiten.
Er is niet echt reden om te denken dat de overname niet doorgaat, maar soms gaan deals niet door, zoals de overname van NXP door Qualcomm. Soms gaat het wel door, maar onder voorwaarden, zoals de fusie van Vodafone en Ziggo.

It ain't over til it's over, en tot die tijd mag ik natuurlijk niet opschrijven dat het definitief is :)
Overigens is niet alleen de overheid een autoriteit. Ze moeten ook de ondernemingsraad consulteren.
Als ze weigeren gaan de aandeelhouders naar de rechter, voor het mislopen hun investeringswinsten.
Volgens mij moeten technisch gesproken toezichthouders nog goedkeuring geven.

Er is echter geen enkele reden om aan te nemen dat die bezwaar zouden maken.

[ed.] spuit 11 hier, staat ook als laatste paragraaf in het artikel

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 02:32]

Beste meneer,

We hebben belangrijk nieuws dat we natuurlijk meteen met jou willen delen. Vandaag is de voorgenomen verkoop van T-Mobile aangekondigd. Onze aandeelhouders hebben overeenstemming bereikt met Apax en Warburg Pincus.

We zijn blij met deze mooie stap voor T Mobile. Met Apax en Warburg Pincus als toekomstige eigenaren kunnen we onze ingeslagen koers voortzetten en onze volgende groeifase onder nieuw eigenaarschap starten. De wijziging van eigenaren moet officieel nog goedgekeurd worden. We verwachten dat de overdracht voor het einde van dit jaar plaatsvindt.

Wat betekent dit voor jou?
Voor jou verandert er niets, want we blijven doen wat we al doen: onze klanten voorzien van hoogwaardige vaste en mobiele netwerken, en innovatieve diensten tegen aantrekkelijke prijzen.

We houden je op de hoogte.
Belangrijk nieuws over T-Mobile
Met vriendelijke groeten,
T‑Mobile Thuis
wel grappig deze discussie over verkocht of niet verkocht zonder handtekening :) Normaal zijn het juist de kopjes van tweakers die niet altijd kloppend zijn en nu is die wel kloppend tijdens het schrijven en valt iedereen daar weer overheen.

Het moet overigens lijkt me goedgekeurd worden, maar lijkt me geen probleem. Het bedrag is wel hoog voor een bedrijf met enorme schulden. Ik vraag me af waarom ze ooit zijn begonnen met glasvezel aan te sluiten. KPN klaagt al steen en been dat onderhoud, vernieuwing en aanpassingen op het netwerk enorm veel geld kost . Die hebben de vergoeding mogen verhogen per aanbieder, maar mooi dat T-Mobile er zo mee wegkomt.

Je ziet dat ook terug bij de budget aanbieders.- energie geeft veel minder service en met telecom zien ze gewoon dat het geld kost en zie je ook langzaam dat een aantal al meer geld vragen.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 02:32]

Er verandert niets voor klanten
De quote bij elke overname. Is er een jaarlijkse bijeenkomst ofzo van collega's die bij PR afdelingen werken, waar ze ideeën uitwisselen om het publiek te manipuleren? Het is altijd dezelfde standaard taal.
Hadden ze maar ideeen, het is inderdaad altijd hetzelfde riedeltje. Ik heb sowieso het gevoel dat PRafdelingen vaak ver van de realiteit staan. Maar ja misschien denken ze dat ook van mij :+
Precies, kijk maar naar XS4ALL.

Investeringsbedrijven zijn vaker slecht dan goed nieuws.
Inderdaad. Nog nooit in de geschiedenis is er "niets" veranderd voor klanten na een overname. Die 5.1 miljard is een investering, daar willen de investeerders geld mee verdienen.

Het is vrijwel gegarandeerd dat de prijzen zullen stijgen en mogelijk de service minder wordt. Wellicht gaan ze het doen zoals Ziggo/UPC/Liberty Global het doet: eerst een kleine snelheidsverhoging die ze eigenlijk niets kost en dan een maand of wat later de prijzen meer laten stijgen dan de inflatie.

En dat dan natuurlijk jaar op jaar waardoor na een paar jaar de winstmarge flink is toegenomen. Naja, zolang de klanten het pikken natuurlijk want op de mobiele markt is nog wel iets van concurrentie aanwezig.
Best-case bedoelen ze dat ze nog niet precies weten wat ze gaan veranderen en dat we nog een tijdje goed zitten terwijl ze daar over nadenken. Maar op termijn verandert er natuurlijk altijd iets. Of dat nou de intentie van de investeerder was of niet. Niets blijft langdurig hetzelfde, zeker niet in deze sector.
"We kopen het bedrijf op en gaan echt absoluut he-le-maal niets veranderen omdat we geen intentie hebben om meer geld te verdienen"
- geen enkel bedrijf ooit

Laat staan een investeringsbedrijf.

:+

[Reactie gewijzigd door Chefd op 23 juli 2024 02:32]

Hoewel ik geen fan ben van overnames door investeringsmaatschappijen vind ik alles beter dan een Chinese overname.
Investeringsmaatschappijen willen vaak op korte termijn winst zien. In de praktijk betekent dit vaak prijzen omhoog, service omlaag.
en daar ben jij voorstander van, In plaats van een Chinese bedrijf dat er normalieten voor het lange termijn er in gaat zitten.
En beïnvloed(of zelfs achter de schermen volledig wordt bestuurd) wordt door de Chinese staat, die zich op grote schaal schuldig maakt aan mensenrechten schennis, economisch valsspelen, overtreden privacy regels en grootschalige censuur toepassen. Dan maar een voorstander van een investeringsgroep ja.
die zich op grote schaal schuldig maakt aan mensenrechten schennis, economisch valsspelen, overtreden privacy regels en grootschalige censuur toepassen. Dan maar een voorstander van een investeringsgroep ja.
Dat is opvallend; China zegt hetzelfde over het westen 👀
•Hier een sociaal stelsel maar bij uitbestedingen naar het buitenland maakt het ze allemaal minder uit, ze hebben daar zelf ervaring mee 🙂 In China werden ze uitgebuit door westerse bedrijven met een te laag loon onder toeziend oog van de overheid, vb Apple.
•Een ander voorbeeld is dat ondanks het feit de rijkste naties zijn we nog steeds voedselbanken hebben. Ter verduidelijking, deze mensen krijgen dus wel geld overgemaakt (salaris/uitkering) maar schuldeisers gaan voor. Worden er ook steeds meer.
•IP van allerlei technieken zit in handen van een klein scala aan bedrijven en je mag er ook niks mee doen zonder “toestemming”. Enkele jaren geleden had je bekend akkefietje tussen Apple en Samsung waarbij de inzet knopjes waren 😐
•Privacy is een non-issue en we doen het hier ook slechter. China is de macht van de bedrijven rap aan het inbinden juist ook met privacy-regels. Die bedrijven weten (potentieel) meer dan de staat zelf zou willen.
•Daar waar je spreekt over “censuur” doen we hier echt aan zelfcensuur. In de EU met grote nationale zenders houden ze de overheid te vriend,
in de VS zijn de zenders zwaar politiek gekleurd. Wat is het verschil?


Er bestaat de illusie dat China “evil” is omdat ze zaken anders pakken, totdat je de getallen erbij haalt. Het continent is groter dan VS en EU bij elkaar en hier hebben we toch echt meer domme politici en maffe overheden.
Als die investeringsgroep en ook weer geld krijgen van China schiet je nog niets op. Een wassen neus.
Dan maar voorstander van failliet laten gaan.*

FTFY :Y)
Ja, op korte termijn het bedrijf er beter uit laten zien door de cijfers wat op te kalefateren en daarna met winst doorverkopen, terwijl je het bedrijf op de lange termijn ernstig beschadigd hebt. Ik word er niet enthousiast van, al heb je gelijk: het is net iets beter dan overname door Chinezen.
Hoeft niet altijd op die manier. Zie de V&De: je verkoopt eerst het vastgoed wat je onderpand was bij de banken. Huurt dat terug voor lage huur. En dan last je de boel klappen.
Er was al geen noemenswaardige service, dus dat zal niet zo'n probleem vormen. De prijzen omhoog kan ze wel gaan nekken, want hun lage prijs is de enige reden om überhaupt voor ze te kiezen naar mijn idee.
Mooi moment dat ik ga investeren in een nieuw abonnement elders.
Vraag me af waar dat geld heen gaat? wordt dit verdeeld onder aandeel houders? nooit bij stil gestaan eigenlijk
De prijs van het aandeel zal stijgen naar ongeveer de waarde die de overname reflecteert (overnameprijs/uitstaande aandelen). Stel er wordt een premium betaald van 20% tov de huidige prijs en het aandeel was eerst 100 euro, zal het stijgen naar ongeveer 120. Dit zal even blijven tot de overname helemaal rond is (goedgekeurd etc).

Het kan ook dat de aandelen daarna gedelist worden, dan worden ze dus verplicht verkocht voor de prijs inclusief premium. Soms worden de aandelen omgezet in aandelen van het overnemende bedrijf.

Zijn vast nog meer opties, maar komt erop neer dat aandeelhouders eraan verdienen ja.

[Reactie gewijzigd door i7x op 23 juli 2024 02:32]

Naar de partijen waar deutsche telecom veel geld van heeft geleend, een zoethoudertje op de gloeiende plaat....
Komt op de balans te staan.
Is dit puur en alleen mobiel of gaat Thuis ook mee over?
Allebei het word als geheel gekocht
In het artikel staat:
Apax spreekt specifiek over het uitbreiden van het aantal glasvezelklanten van T-Mobile.
T-Mobile Thuis dus ook.
Ah thanks!
Daar had ik overheen gelezen.
Mag de naam tmobile nog gebruikt worden?
Ik vermoed voor een paar jaar
Waarschijnlijk tijdelijk. T-Mobile heeft een aantal keer eerder een nationale dochter verkocht, en die zijn uiteindelijk steeds van naam verandert.

Apax en Warburg Pincus hebben beiden ook andere telco's in hun portfolio. Wellicht dat ze daar een en ander willen samenvoegen.
Nemen ze de naam Ben toch weer aan voor het hoofdmerk.
Blijft een bekende naam in Nederland met een positief imago als uitdager die het anders doet.
Tele2 zal z'n naam er ook wel af willen, gaat dat samen met Simpel als budgetmerk.
Heb je met Ben en Simpel een prima propositie voor mobiel.

Ben Online zal het ook wel aardig doen voor vast. Is dat circeltje ook weer rond aangezien Online.nl voortkwam uit de vaste divisie van Orange die T-Mobile aan de straatstenen niet kwijt raakte en maar verzelfstandigde.
Mail van T-Mobile zojuist:

Beste <klant>,

We hebben belangrijk nieuws dat we natuurlijk meteen met jou willen delen. Vandaag is de voorgenomen verkoop van T-Mobile aangekondigd. Onze aandeelhouders hebben overeenstemming bereikt met Apax en Warburg Pincus.

We zijn blij met deze mooie stap voor T Mobile. Met Apax en Warburg Pincus als toekomstige eigenaren kunnen we onze ingeslagen koers voortzetten en onze volgende groeifase onder nieuw eigenaarschap starten. De wijziging van eigenaren moet officieel nog goedgekeurd worden. We verwachten dat de overdracht voor het einde van dit jaar plaatsvindt.

Wat betekent dit voor jou?
Voor jou verandert er niets, want we blijven doen wat we al doen: onze klanten voorzien van hoogwaardige vaste en mobiele netwerken, en innovatieve diensten tegen aantrekkelijke prijzen.

We houden je op de hoogte.
=========
Nou, we gaan het zien en beleven :P

[Reactie gewijzigd door Vrijdag op 23 juli 2024 02:32]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.