Thinka introduceert voor HomeKit gecertificeerde Z-Wave-controller

Het Amsterdamse bedrijf voor smarthomeproducten Thinka brengt een Z-Wave-controller op de markt die voor Apple HomeKit gecertificeerd is. De controller voor Apples smarthomeplatform komt op de markt voor 429 euro.

Volgens Thinka gaat het om de eerste Z-Wave-controller die officieel overweg kan met Apple HomeKit. Certificering hiervoor zou niet eenvoudig zijn, gezien de verschillen in de aansturing van Z-Wave-producten en de veiligheidseisen die Apple voor HomeKit hanteert. Het bedrijf zou twee jaar bezig zijn geweest met certificering.

Thinka heeft geen eigen app voor de bediening, maar verwijst gebruikers naar de Apple Home-app. Alleen voor de set-up is er een eigen app. Gebruikers zouden na registratie via een webclient hun Z-Wave-smarthomeproducten via een QR-code in de set-up-app kunnen koppelen met HomeKit. Vervolgens zijn deze zichtbaar in de Apple Home-app voor de bediening.

Het compacte, witte apparaat heeft een ethernetaansluiting, een USB-C-poort voor de voeding en een USB-poort voor het flashen van de software. Het bedrijf levert de controller inclusief wallmount. Naast Siri-ondersteuning is spraakbediening met de Google Assistant en Alexa mogelijk. Ook meldt het bedrijf dat er wel een Android-app voor de set-up komt, maar de focus ligt hoe dan ook op HomeKit.

Thinka is een zes jaar geleden opgericht softwarebedrijf dat zich aanvankelijk vooral op de combinatie van HomeKit met KNX richtte. KNX is een high-end domoticaplatform.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-09-2021 • 08:00

63 Linkedin

Reacties (63)

Wijzig sortering
Ter referentie; dat is € 30 duurder dan Homey Pro, die naast Z-Wave óók Zigbee, Infrarood, 433 MHz, Bluetooth LE, Wi-Fi en cloud apparaten naar HomeKit bridged, alleen niet officieel Apple-gecertificeerd omdat Apple dat niet wil.

[Reactie gewijzigd door WeeJeWel op 7 september 2021 08:07]

Homey was toch die club die om de haverklap integraties uitschakelde?
Ik weet niet exact hoe het zit maar wel dat ze ergens na introductie voice commands hebben uitgeschakeld omdat ze het niet voor elkaar kregen met hun hardware. Ik heb sinds een jaar of twee een gewone Homey nadat ik voor de tweede keer mijn Pi met Domoticz opnieuw moest installeren/configureren na een crash en dat was beide keren een complete studie / zondag naar de kloten.

Met de Homey is dat een stuk eenvoudiger en zoals al aangegeven ondersteund Homey vrijwel alle gangbare protocollen. Daarnaast beschikt hij over een redelijk bruikbare interface die zonder studie al snel is te gebruiken. Daarnaast hebben ze een open platform waar ook andere ontwikkelaars hun techniek op kunnen loslaten en zijn ze actief met updates e.d.
Nou, met thread en matter om de hoek ben ik benieuwd wat Homey gaat brengen. Ik denk wel een hardware upgrade
Matter is backwards compatible dus daarvoor vermoed ik dat een software update genoeg zal zijn maar dat moet nog blijken.
Toevallig heeft Homey vanavond een Keynote, waar ze waarschijnlijk een nieuwe Homey aankondigen.
Ziet er meer uit als een soort hub, en niet als een complete homey.
Ik hoop dat ze eindelijk met een externe API komen. Dan ben ik om.
Klinkt als een incompleet backup systeem... ipv een probleem met pi/domoticz.
Hier werkt Dominicz op een Raspi 4 prima 😬
Love Homey! Heerlijk apparaat, met zoveel mogelijkheden 🙌
Ik vindt het niet direct in de documentatie, maar heeft de Homey (Pro) een internetpoort? Voor een device dat zo centraal staat zou een bedrade verbinding betrouwbaarder zijn, lijkt mij
Nee, werkt via wifi en dat is eigenlijk behoorlijk stabiel. Heb em nu 2 jaar en zonder problemen.
Is inderdaad een vaak gehoorde wens. Ik draai nu 4 jaar en nog nooit connectie (tcp/ip) problemen gehad met de Wifi eigenlijk. Alles schreeuwt bij intern dat we een bedrade netwerk connectie moeten hebben.... Alleen de realiteit laat zien dat het via de wifi eigenlijk ook wel goed werkt.
Zenuwachtig voor vanavond ? 😉 #homey4life

[Reactie gewijzigd door Sjalabert op 7 september 2021 08:36]

Haha ja dankje, had hem al verstopt als easter egg ;)
Maar kun je Homey (Pro) ook direct aan Home Assistant hangen, zodat je niet afhankelijk bent van een externe partij voor je integraties?
Waarom zou je dan een Homey gebruiken?
Je kan ook alles door HA laten besturen.
Daarbij is een Pi4 met een mSSD vele malen goedkoper dan een homey.
Ok, je mist de bal met leuke verlichting in je woonkamer maar of dat nou de hogere aanschaf waard is.
En wat als Thread uitkomt? Ik verwacht dat het me HA gewoon een kwestie is van een USB stick in de Pi en de integratie installeren.
Maar met de homey? Alle hardware daar is geïntrigeerd, dus grote kans is dat er dan een compleet nieuwe homey aangeschaft moet worden.
Een Raspberry Pi met HomeBridge doet het zelfde, maar het gaat er hier om dat het een officieel gecertificeerd aparaat is, en dat is best wel een goede eerste stap.
Wat, werkt infrarood dan weer op Homey's?
Zigbee > Z-wave
Thread zal nog eerder een concurrent kunnen worden, maar tot dat protocol breed beschikbaar is en net zo betaalbaar als Zigbee..
Naar mijn ervaring is Zwave > Zigbee, zolang je budget het toelaat.

Mijn Zwave netwerk is van begin af aan stabieler met een beter bereik. Inmiddels is het dusdanig uitgebreid dat een eerlijke vergelijking met het Zigbee deel er niet meer in zit, maar het zit nog vers in mijn geheugen.

Qua prijs is Zigbee uiteraard wel veel interessanter.

*edit, bedankt @Rav

[Reactie gewijzigd door deDenDen op 7 september 2021 13:30]

Ik denk dat je dan zwave > zigbee bedoelde te zeggen.
Ben het met je eens trouwens.
Je hebt gelijk, bedankt voor de correctie.
redelijk logisch dat je zwave netwerk stabieler is
aangezien zigbee de band deelt met onder andere wifi (2.4ghz) en zwave zit nagelang de instelling rond de 0.9ghz band
en wat zit daar nog meer ??? ik weet het niet (gsm en... ??)

[Reactie gewijzigd door xtrme op 7 september 2021 09:41]

En Thread > Zigbee, alleen dat duurt nog even voordat dat feestje begint. Betaalbaarheid zou niet zo'n groot probleem moeten zijn, certificeringen zijn niet heel duur

[Reactie gewijzigd door tweegroenethee op 7 september 2021 08:39]

Hoewel het niet direct ingaat op het artikel ben ik het wel met je eens. Z-Wave is leuk, maar zigbee bied een groter assortiment met apparatuur.

Samen met een hub gebaseerd op homeassistant kun je lekker mixen met fabrikanten en systemen.

Daar komt bij, dat we dit jaar of volgend jaar de Matter standaard gaan zien van o.a. Apple, Amazon, Google, Ikea, Signify, Somfy en Tuya die gebaseerd is op Zigbee.
Dat Zigbee beter is dan Z-wave is compleet afhankelijk van je gebruik en de portemonnee.

Als je genoeg geld over hebt om een goede backbone van Z-wave aan te leggen reageert het vele malen sneller dan Zigbee en daarnaast heeft het geen last van 2.4GHz band interferentie/drukte.
Als je een kleiner budget hebt valt Z-wave gewoon af en is Zigbee inderdaad beter voor je situatie.

Ik gebruik een mix van voornamelijk Z-wave apparatuur en daarnaast ook Zigbee en wat Bluetooth maar Z-wave is steekt er met kop en schouder bovenuit qua snelheid en stabiliteit. Als ik problemen heb is het Zigbee doordat een node in de mesh offline gaat dat het bereik niet voldoende is of dat zonder melding een signaal gewoon niet doorkomt.

Enige punten waarin Zigbee van Z-wave wint is de hoeveelheid apparaten in een netwerk en de iets hogere bandbreedte van het netwerk. De vraag is of je die limieten ooit gaat halen.

Wat voor sommige mensen wellicht ook meetelt is dat er veel meer Z-wave apparaten beschikbaar zijn dan Zigbee en dat deze apparaten allemaal voldoen aan een gecertificeerde standaard.

Nieuwe "standaarden" als Thread en Matter brengen hier geen verbetering in (nog steeds 2.4GHz), dus ik blijf voorlopig bij voornamelijk Z-wave.

[Reactie gewijzigd door drocona op 7 september 2021 11:45]

Het is een Amsterdams bedrijf. Alleen daarom al overweeg ik het te kopen.

En dan lees ik op de website: "Thinka is the only hub to not make use of the cloud. All data stays on your local Thinka and we have no access to it. Use Thinka with HomeKit to run all your automations within your home."

NOG een reden om het te kopen. Ik lees hierboven allemaal redenen waarom je het NIET zou moeten kopen, maar als we niks zouden kopen wat niet perfect was konden Apple en Google ook wel op doeken..

Supporten die hap! Als ze genoeg geld binnen kunnen halen hebben ze vast wel oren naar ZigBee en whatever andere protocollen.
Conbee 2. Kost 50 euro, heb je zigbee zonder cloud. En sponsor je ook geen over het paard getilde Amsterdammers :) Ik noem ze over het paard getild vanwege de prijs, niet de afkomst.

Z-Stick Gen5+ zelfde verhaal voor Zwave.

Nooit kopen deze troep. 500 euro voor 1 protocol en dan ook nog eens cloudless (hoe dan alexa, hoe dan google assistant, hoe dan siri? Gelul is het) is van de zotte

[Reactie gewijzigd door SmertHerm op 7 september 2021 09:25]

Nou, dit praat met je lokale homekit apparaatje, dus op die manier kun je je zwave dingetjes aansturen via homekit. Maar verder komt dit niet als een heel indrukwekkend product over. Meer een soort Hue Bridge, maar dan voor zwave. Nou, fantastisch... Zo'n Hue Bridge is 50 euro, waarom moet dit bijna het tienvoudige kosten?
Ze richten zich dan ook op high-end Domotica markt... staat ook in de laatste zin. KNX is ook stervensduur en niet echt gericht op de "modale" markt.
High-end domotica en dan enkel Z-Wave apparatuur koppelen aan je Homekit aanbieden? Het is niks anders dan een doorgeefluik. Hoe is dat meer dan €400 waard?
Niet, maar het is dan ook niet voor "ons" bedoeld. Een beetje KNX setup kost een paar duizend euro... ook niet voor ons.
Dit artikel had beter in Forbes magazine geplaatst kunnen worden :+
Haha ja dat snap ik wel. Maar bedoel ook dat de vergelijking Z-Wave KNX niet echt eerlijk is. Z-Wave is consumenten domotica, KNX voornamelijk niet. Dus beweren dat je je op high-end domotica richt en vervolgens een Z-Wave doorgeefluik voor een veel te hoge prijs aanbiedt rijmt in mijn ogen niet echt.

Lijkt wel zo'n typische truc van we vragen een hoge prijs, dan denkt men dat het het geld waard is. Zelfde truc als Apple, die daar wel prima mee weg komt.
Het is geen liefdadigheid he.
Ik vind het heel fijn als ik een product van een Nederlandse fabrikant kan kopen, en dit lijkt me zeker een mooi product. Maar wel stevig aan de prijs. Dat supporten is dan ook alleen aan de orde als dit product echt helemaal is wat je zoekt, of gewoon geld over hebt...
Altijd leuk die "tribe mentality" die je ziet in alle markten en groepen.
Ik woon in het buitenland en de lokale Nederlanders hebben heel erg sterk die "we zijn een minderheid in dit land, we moeten elkaar met elke poep en scheet helpen! We moeten er voor elkaar zijn! Koop van X, want hij is Nederlands"
(Ik steun dit niet trouwens, ik vind dat veel te bekrompen. Waarom zou ik Nederlander die groenten verbouwt steunen, maar een lokale boer niet?)

Het feit dat dit ding in Amsterdam is gemaakt is voor mij geen reden om zo'n gigantisch bedrag uit te geven voor iets dat één standaard ondersteunt. Dat je info op je apparaat blijft en niet in een cloud bewaard wordt is wel een mooi streven, maar ben wel benieuwd of je dan iets van backups hebt, mocht je Thinka kapot gaan of mocht je een nieuwe versie kopen over X jaar, zodat je niet alles opnieuw in hoeft te stellen.

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 7 september 2021 10:15]

Omdat ik een KNX domotica-installatie heb en ook wat HomeKit-functionaliteit heb, heb ik Thinka een tijdje geleden benaderd met wat technische vragen. Het ging specifiek over de vraag of de Thinka KNX-module een bepaald HomeKit-product kon aansturen. Dat was niet evident vanwege het gesloten karakter van HomeKit. De Thinka-medewerker nam uitgebreid de tijd voor mijn vragen en gaf aan dat hij daarna nog even wilde testen met wat hardware of zijn uitspraken ook echt correct waren. Een uurtje later belde hij terug. Hij had het in de praktijk getest en het werkte inderdaad zoals hij dacht.

Dit soort uitstekende support rechtvaardigt wat mij betreft ten volle een wat hogere prijs ten opzichte van concurrerende producten. Bedenk daarbij ook dat de producten die Thinka verkoopt geen massaproducten zijn. Een aanzienlijk deel van de prijs wordt bepaald door de grote hoeveelheid ontwikkeluren die de engineers erin moeten steken.

Een vergelijking met een niet-gecertificeerd product dat ongeveer hetzelfde kan zoals Homey Pro is dan ook niet fair. Juist de laatste puntjes op die i, die echt noodzakelijk zijn voor certificering, kosten over het algemeen een behoorlijk grote ontwikkelinspanning. Als je de domotica in je huis niet als een hobbyprojectje ziet maar als een professioneel systeem dat altijd aantoonbaar correct moet functioneren, geeft die certificering een behoorlijke meerwaarde.
Mooi een Amsterdams bedrijf, waarom dan alleen een website in het Engels ? of is dat Amsterdams hip ?
Je kan ook stellen omdat het niet in het Nederlands is zou ik al overwegen er niet te kopen.
Precies, of omdat het uit amsterdam komt je het juist NIET wilt kopen. Nederland is wat groter dan de grachtenring.
Heb anders nog geen zigbee deurbel kunnen vinden, we een zwave. Wellicht dat ze elkaar aan kunnen vullen ipv concurreren?
Bedoelde zo’n gong ;) in het Engels is het “chime”
Ok, een complete Zigbee gong is voor zover ik weet niet in Europa verkrijgbaar.
Maar, er is wel een Amerikaans alternatief wat prima te te gebruiken is in NL
Hiermee maak je je bestaande gong Zigbee.
Probleem van zwave zijn de hoge licentiekosten die je moet betalen om zwave te mogen gebruiken.
Daarnaast is zigbee een beter ondersteund protocol. Zelfs de mars helicopter gebruikt het.
Ik heb thuis nog verschillende zwave apparaten, maar langzaam nemen zigbee apparaten het over. zwave is stervende.
Ik heb juist voor z-wave gekozen omdat Zigbee een veel te vrij protocol is. De licentie en bijhorende certificatie zorgt er voor dat z-wave apparaten netjes met elkaar kunnen samenwerken. Bij Zigbee is dat niet altijd het geval. Zo kan je b.v. de Hue schakelaars niet gebruiken met Tradfri lampen.
Wel als je een intermediate gebruikt als bv homeassistant.
Maar dan ben je dus afhankelijk van die controller.

Ik gebruik ook een controller (OpenHAB) voor de complexere automatisering, scenes, etc. maar ik heb nog steeds schakelaar die rechtstreeks, zonder tussenkomst van de controller, lampen kunnen bedienen (via z-wave association groups). Dit heeft als grote voordeel dat als de computer om wat voor reden dan ook down is ik nog steeds het licht aan kan zetten.
Of je pleurt gewoon OpenHAB op een PC (of raspberry pi) en stopt er een goedkopie USB Z-Wave stick in.
Wat een vermoeiende tech reactie.
één van de mooiste "hautaine-techneut" reacties was wel toen dropbox werd gepresenteerd: https://news.ycombinator.com/item?id=9224
heb je gezien welke site we hier zijn ?
429 voor alleen maar zwave ondersteuning? Lijkt me niet echt een prijs die in verhouding staat met de functionaliteit?
Overbodig product met een absurde prijs.
Wow... ik was even op Thinka website bekijken en ik zag iets cools...

Ga naar hun website en scroll naar beneden tot je TV met Apple Home app ziet:
https://www.thinka.eu/z-wave

Mijn Apple TV heeft geen Apple Home App. Is dat iets nieuw voor tvOS 15?

UPDATE: "geen" vergeten toe te voegen, niet genoeg wakker ;)

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 7 september 2021 09:49]

Neen, dat zou al in tvOS 14 moeten zitten. Bij mijn weten is het wel afhankelijk van je AppleTV versie.

AppleTV 3rd Generation of hoger.
https://www.lifewire.com/...odels-of-apple-tv-1999427

En als het dan niet te zien is:
https://discussions.apple.com/thread/250193083

(Ik heb zelf de 2e generatie dus kan het niet controleren).
Vreemd, ik zal het vanavond thuis controleren... waarschijnlijk moet ik Apple Home App voor Apple TV zelf installeren. Ik dacht dat het na update door Apple auto geinstalleerd was. Ik gebruik AppleTV als hub voor Apple Home. Ben benieuwd...

Ben thuis en hieronder info van mijn AppleTV:
Apple TV 4k
TvOS 14.7 (18M60)
Model A1842 (64 GB)

En geen Apple Home app aanwezig.
Ik ga toch een mail naar support van Thinka sturen, om te vragen waar het vandaan komt.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 7 september 2021 18:09]

Is het nou nog steeds zo dat de flexibiliteit die je hebt voor het maken van regels binnen de Apple Home app zeer beperkt is? Hier schakel ik de spots in het plafond van de keuken aan als mijn lux sensor onder een bepaalde waarde komt. Zodra er beweging is in de keuken gaan de spots feller branden, bij 2 minuten geen beweging gaan ze weer terug naar de dim stand. Volgens mij is dit onmogelijk binnen de Apple Home app, of niet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee