Oxxio begint 5 oktober met overzetten internetklanten naar KPN

Energieleverancier Oxxio begint op 5 oktober met klanten overzetten naar KPN. Het bedrijf verkoopt sinds dit voorjaar al geen internetabonnementen meer en had al eerder gezegd dat het klanten zou gaan overzetten naar KPN.

De overzetting begint op 5 oktober, maar het verschilt per klant wanneer dat precies gebeurt, zegt Oxxio. Het is nog onbekend wanneer alle klanten omgezet zouden moeten zijn. Als de omzetting klaar is, krijgen klanten de rekening van KPN en moeten ze voor klantenservice ook met dat bedrijf contact opnemen.

Het is voor het eerst dat Oxxio een datum noemt. Het bedrijf zei dit voorjaar dat het zou stoppen met het aanbieden van internet, televisie en telefonie. Oxxio zegt 'zich volledig te willen richten op haar kernactiviteiten', ofwel energie.

Bij klanten die een combinatiepakket hebben van telecom en energie worden die twee losgetrokken. Klanten gaan voor telecom naar KPN maar blijven hun energiecontract bij Oxxio houden. Het financiële voordeel dat ze daarvan hebben, wordt 'een vast voordeel'. Klanten krijgen bij KPN geen nieuw jaarcontract en houden in ieder geval nu dezelfde prijs.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

07-09-2021 • 09:27

65

Submitter: itsnaud

Reacties (65)

65
62
28
1
0
30
Wijzig sortering
Oxxio was toch eigenlijk in feite al KPN, maar dan met andere tarieven en wat minder keuze in de pakketten ze aanboden, net zoals budget-alles-in-1 dat is.
Zelfde netwerk en zelfde hardware, maar met een andere klantenservice.
Dat verklaart dan ook de soepele overstap op KPN zelf.

Ben eigenlijk wel benieuwd wat de ACM hier van gaat vinden, aangezien er nog wel eens wat gedoe is geweest qua gebrek aan concurrentie *kuch*
Telfort en XS4ALL zijn al verdwenen en nu dat Oxxio ook ervandoor gaat blijft er niet veel over.
Gebrek aan concurrentie? Je kan naar de kabel, Ziggo, je kan gebruik maken van adsl (via kpn) / fiber van T-Mobile

@tweaker2010 T-Mobile legt zelf meer en meer glas aan.

Edit; Voor iedereen die denkt dat adsl traag en oud is, ik woon ver van de centrale, maar het is verglast tot t laatste punt, ik haal 160/60. Kijk naar de snelheden voor dat je denkt dat je nog de oude adsl lijn van 20 mbit hebt

[Reactie gewijzigd door jaenster op 23 juli 2024 03:07]

T-Mobile heeft geen eigen vast netwerk. Ze liften grotendeels mee op de bestaande infrastructuur van KPN. Er zijn feitelijk maar 2 grote spelers die monopolie hebben: KPN en Ziggo.
Dan is het toch gek dat de glasvezel die in mijn meterkast binnenkomt sinds juni dit jaar een magenta kleur heeft...(En ik daar alleen t-mobile abonnementen op kan afsluiten)
In de regel is alleen de HDPE mantel buis kenmerkend voor de beheerder.
Als het kabeltje waar de fysieke vezels door lopen magenta gekleurd is heb je een onderscheid in type vezels en niet beheerder.
Als ik het goed heb is magenta multimode en reguliere blauw is singelmode.
Woon je toevallig in een flatgebouw? Zou kunnen dat er een centrale switch/router verbonden zit met singel mode WAN en multimode vertakt naar de individuele woningen.
Mijn hele wijk ligt vol met magenta mantelbuizen en glasvezel kabels naar de woningen.

https://www.t-mobile.nl/thuis/internet/glasvezel/denhaag
Dat het infrastructuur van KPN is betekent niet dat er geen concurrentie is. Energiebedrijven beconcurreren elkaar wezenloos over dezelfde infrastructuur.
Dat het infrastructuur van KPN is betekent niet dat er geen concurrentie is. Energiebedrijven beconcurreren elkaar wezenloos over dezelfde infrastructuur.
Dat is niet helemaal hetzelfde, omdat de infrastructuur jaren geleden is losgekoppeld van de energiemaatschappijen. Het is daar dus niet zo dat er een partij is die de leidingen en kabels in handen heeft en daar ook eindklanten mee bedient, zoals KPN en Ziggo dat wel doen.
Dat klopt, maar dat betekent niet dat er op het netwerk van KPN geen concurrentie tussen twee bedrijven bestaat. Dat KPN hun netwerk tegen een redelijk tarief moet openstellen voor andere aanbieders is per wet geregeld. Dat heeft ook altijd prima gewerkt. Die aanbieders konden prima concurreren met de consumententarieven van KPN zelf.
KPN hoeft het niet meer open te stellen (zie reviews: KPN en Ziggo hoeven hun netwerken niet open te stellen). Althans niet hun fiber netwerk. Dat ze het nog doen is omdat de situatie nu eenmaal zo is en het lucratief genoeg is voor ze. Daarnaast voorkomen ze zo gedoe in de toekomst als het onvermijdelijk toch weer moet als ze het nu zouden dichtgooien.
Dat klopt, maar dat betekent niet dat er op het netwerk van KPN geen concurrentie tussen twee bedrijven bestaat.
Op het netwerk van KPN kan je niet eerlijk concurreren met KPN, omdat alleen KPN (als netwerkprovider en ISP) diens netwerk heeft geopend en daar de prijs van kan bepalen. Voor de eigen ISP rekent KPN voor het gebruik van het eigen netwerk natuurlijk niet zoveel als voor anderen (vestzak, broekzak).

Infrastructuur en dienstenaanbieders zouden opgebroken moeten worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 03:07]

Er is geen concurrentie. Je hebt te accepteren wat KPN biedt en daarmee uit. T-Mobile's reactie over glasvezel:
Er zijn diverse netwerkbeheerders die het glasvezel in de grond beheren. Wij hebben op sommige plekken zelf het Glasvezel in beheer en KPN Netwerk NL heeft op andere plekken het glasvezel in beheer. Wij kunnen ook leveren over het netwerk van KPN. Zij maken de inkoopprijzen voor ons echter zo hoog, dat wij de snelheid moeten limiteren tot 100 Mbit/s. Als wij hogere snelheden zouden inkopen, moeten wij zulke hoge prijzen naar onze klanten doorberekenen en dat willen we niet. Daarom kunnen wij op ons eigen netwerk een snelheid van maximaal 1000 Mbit/s aanbieden en zijn wij op het netwerk van KPN jammer genoeg beperkt. Het is heel flauw, maar op deze manier probeert KPN de klant naar zichzelf te trekken en maken ze het klant worden bij een andere provider minder aantrekkelijk.

Weet dat wij hard aan het onderhandelen zijn met KPN om deze prijzen omlaag te krijgen, zodat we ook op jouw adres het snelste Internet kunnen aanbieden. Daarnaast zijn we natuurlijk hard bezig om ons eigen Glasvezelnetwerk uit te rollen!

[Reactie gewijzigd door Blizz op 23 juli 2024 03:07]

T-Mobile heeft ook wijken waar ze tot aan de wijk kast alles onder eigen beheer hebben en alleen het stuk van de wijk kast naar het huis bij KPN afnemen, daar kunnen ze dan ook 1Gbit aanbieden. Ergens zou ik bijna willen zeggen, maak dat laatste stuk gemeente eigendom of iets dergelijks. Elk huis glasvezel An de providers gaan maar lekker met elkaar over de rest vechten.
Dat vindt ik een hele rare reactie van T-Mobile. Nu zijn we dat gewend van ze, zitten altijd te vitten op KPN, terwijl als je de pakketten (los van de bergen korting en cadeaus die worden uitgedeeld) naast elkaar zet valt het prijsverschil mee. De service van KPN is ook wel beter vindt ik Zij noemen het flauw, ik vindt het ontzettend kinderachtig om dit zo aan klanten mee te geven. Zij kunnen ook hun eigen marges verlagen en toch hogere snelheid afnemen, het is een keuze van T-Mobile.
Hier hebben we nog caiway als speler met hun eigen netwerk
T-mobile heeft zeker wel een eigen netwerk.
Ze gebruiken alleen voor de 'last-mile' verbinding de KPN kabels. Alles daarna is hun eigen glas netwerk

Daarnaast hebben ze ook eigen glasvesel kabels tot in huis op verschillende plekken.
Valt toch echt tegen. Als je een beetje kennis van de glasvezelmarkt hebt weet je dat er veel kleine bedrijven zijn die worden opgezet en later overgenomen word door KPN. De provider, aanbieder en infrastructuur is allemaal nu van KPN geworden. Wat er voorheen gebeurde is dat de aanbieder (reggefiber bijvoorbeeld) apart dus pakketten maakt. Een provider koopt het in van een Reggefiber, en de infrstructuur (waarvan ik even de naam ben vergeten) is ook over genomen. Kan je hier nog een splitsing maken in de beheerder en de installateur, welke ook lokalere bedrijven kunnen zijn die in opdracht van hen werken.

Uiteindelijk komt het er op neer dat providers en aanbieders over worden genomen, en je kunt dan nog alleen een provider soms kiezen. Als je geluk hebt is heb je de keuze van Vodafone/Ziggo (voorheen Vodafone) of KPN.

Er word wel vaker gesproken over overnames en concurrentie en monopolieposities. Maar dat is vooralsnog lastig.

Mijn mening; Ik wil persoonlijk nooit en te nimmer meer met KPN iets te maken te hebben. Ik vind het een verschrikkelijk onsympathiek bedrijf. Echter hebben ze wel een prima netwerk.
Niet overal in NL is kabel en fiber.
Kabel hier van ziggo is bedroevend slecht, en er daadwerkelijk wat mee doen gebeurt ook niet, en omdat wij hier minimaal 25mbit download hebben kunnen we komende jaren ook nog steeds fluiten naar fiber ^^
Er is amper keus, Ziggo is overal beschikbaar en dsl is overal beschikbaar.

niet op alle plekken is dsl verbeterd naar vdsl en zit je op een maximimum van 24mbit op adsl (afhankelijk hoe ver je van de kast woont)

Ik had toen als keuze 13/1 of ziggo. Met 13/1 kun je tegenwoordig echt niet uit de voeten komen dus heb toen gekozen voor ziggo. Later is het hier geupgrade en zit ik nu op vdsl (100/30)

glasvezel aansluiting zit hier niet, gezien dit het stadshart is en ze geen kabels over de gevel willen en de VVE is tegen binnenshuis oplossing...

dusja dan is het 100/30 of ziggo. of terwijl KPN netwerk of Ziggo netwerk. Gezonde concurrentie (voor consument) begint bij 4 partijen met een eigen netwerk, uiteindelijk zijn vaak 3 grote partijen de max. maar twee is echt te weinig.
Ziggo is niet landelijk. Vrijwel geheel Zeeland en een aantal gebieden in de Randstad, Twente en nog wat andere delen van Nederland hebben een andere kabelaar (Delta/Caiway)

Zo ook Schiedam. In Schiedam doet Caiway niet aan internet via de kabel. Dat doen zij via glasvezel. Echter moederbedrijf Deltafiber vraagt aan derde providers een hoge vergoeding met als gevolg dat buiten Caiway,/Delta alléén Online.nl als onafhankelijke provider beschikbaar is. Wanneer je bij Online een glasvezel abonnement via het Deltafiber netwerk afneemt dan betaal je zo'n 10 euro meer per maand dan hetzelfde Online abonnement via het KPN glasvezelnetwerk.

Dus de keuze is òf glasvezelinternet via Caiway/Delta òf via een DSL verbinding van het KPN netwerk. Ik ben "jaloers" op de mensen die kunnen kiezen voor Ziggo, DSL of één van de vele aanbieders op het KPN glavezelnetwerk. Zij hebben veel meer keuze dan de inwoners van Caiway/Delta gebieden.
In Hengelo hebben wij gewoon ziggo hoor.
Het gaat om de plaatsen die vroeger onder het Cogas gebied vielen.

nieuws: Ziggo-abonnees in Twente moeten overstappen naar Caiway
Zeeland heeft Delta op coax of je daarin nu ziggo of delta hebt principe is hetzelfde je blijft bij twee partijen die een netwerk hebben liggen (als er geen glasvezel aansluiting is), met glasvezel heb je een derde maar dat is in de meeste gevallen ook kpn.
Dat is precies wat ik bedoel. In Caiway gebieden liggen er 3 infrastructuren: glas, coax en DSL. Slechts 2 worden daarvan gebruikt voor internet (geen coax) en op de glasvezel is er nauwelijks keuze omdat eigenaar Deltafiber (moeder van Caiway en Delta) de wholesale prijzen te hoog houdt.

KPN laat tenminste andere aanbieders toe op de glasvezel en vraagt daar niet de hoofdprijs voor.
Je hebt gelijk, geen 20mbit meer, ik kan max 24/4 halen op ADSL!
Dus ja, geen keuze als je iets fatsoenlijks wil. Alleen Ziggo, want er ligt ook geen glas. En ziggo is niet goedkoop, maar ik ga geen 42,50 betalen voor 24mbit bij KPN.
Ik ben echt blij dat ze het netwerk hier hebben geupgrade van adsl naar vdsl.
waardoor het ineens wel weer een concurrent werd voor ziggo, mits je een gunstige prijs kan krijgen.

Ziggo is inderdaad erg duur maar zit wel echt (bijna) overal.
Hier in de randstad onder de rook van Rotterdam:
- kpn levert een 2Mbit adsl (je leest het goed! het is geen schrijffout!)
- glas ligt er niet
- ziggo kan wel leveren.

Samenvattend. Er is niets te kiezen en er is geen concurrentie (behalve wel of geen internet)
Starlink is te prijzig, maar mobiel internet mogelijk een optie?

Het hangt een beetje van de masten af, maar een goeie 4G verbinding is vaak sneller dan een VDSL.

Helemaal als je een beetje beschaafd 4G-modem gebruikt. Hooguit iets meer latency.

Ik woon in stedelijk gebied, met een nogal oud koperlijntje, dankzij pair bonding haal ik, net getest, over de wifi 48/7, ping van 9 ms en met 1 streepje bereik over 4G 45/6 met ping van 25 ms.

Mogelijk verbruik je per maand meer dan 500GB (was een zachte datalimiet die ik ooit bij een provider tegenkwam) maar ik kom daar niet aan, al heb ik ook gewoon een 4K netflix abbo en is mijn huis tegenwoordig een 2-persoons kantoor!

Uiteindelijk niet overgestapt, maar vs. Ziggo heb je wel prijsvoordeel, ws.

@casberrypi
In de jaren '00 was je met 25ms een Low Ping Bastard. Mijn ervaring is dat mensen geen flauw idee hebben wat de performance is van hun netwerk zonder te meten. 25 ms zal je voor weinig use cases echt in de weg zitten.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 03:07]

... sorry, slecht gelezen.

Maar goed, 25ms is wel echt hoog.

25ms bij een website die 40 assets heeft is 1 seconde vertraging. Dit is overigens round-trip en voor een enkel http request ga je eerst een paar round trips moeten doen.
Natuurlijk is er caching, en http/2 maar zeker dat een gebruiker dit merkt.

Mijn werk speelt zich voor een groot gedeelte af in terminalvensters, daar is 25ms echt niet fijn.

Ping tijden zijn overigens in de buurt van 25ms via 4G, maar zeker niet zo stabiel. Kan door slecht bereik of interferentie hard oplopen.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 23 juli 2024 03:07]

Wat kan de ACM er aan doen als een bedrijf stopt met een dienst? Ze kunnen toch moeilijk een bedrijf verplichten die te blijven aanbieden, zeker in een markt waar voldoende andere spelers zijn. En door de tijdige aankondiging zet je klanten niet voor blok maar geef je ze voldoende tijd om een alternatief te zoeken als ze niet mee wensen te gaan naar KPN.
Oxxio was toch eigenlijk in feite al KPN [...] Telfort en XS4ALL zijn al verdwenen en nu dat Oxxio ook ervandoor gaat blijft er niet veel over.
Die partijen zijn niet helemaal vergelijkbaar. Telfort en XS4ALL waren zelfstandig, en zijn op enig moment overgenomen door KPN, en vanaf dat moment waren ze 100% KPN, alleen met andere kleurtjes en logo's, en anders samengestelde productpakketjes. Oxxio en andere partijen zijn partijen die totaal iets anders doen in een totaal andere markt, maar als klantenbinding ook internet willen verkopen. Hoe meer producten je bij ze koopt, hoe minder gauw je overstapt naar een ander, want lastig. Dus Oxxio en anderen kopen die andere producten (internet, mobiel, tv) gewoon 100% in bij KPN (wholesale) en anderen. Ze doen inhoudelijk/technisch niks met deze extra producten, hooguit marketing.

Dus qua niet zoveel overblijven: Telfort en XS4ALL waren concurrenten en met de overname is de concurrentie afgenomen. De Oxxio's en anderen zijn gewoon rebrands van wat al is, en nooit écht concurrerend. ACM zal daar weinig van vinden, want KPN blijft technisch leveren, en KPN blijft de centen opstrijken. Daar kun je er dus zoveel of weinig van hebben als je wilt, en dat veranderd niet de aanwezigheid van onderliggende 'echte' leveranciers als KPN, Voda/Ziggo, etc. Het maakt het vergelijken hooguit wat lastiger vanwege bomen&bos.
Er is een verschil tussen dochterbedrijven (Telfort en XS4all) en bedrijven die infrastructuur gebruiken om een dienst aan te bieden. Oxxio hoorde bij die laatste. Die stoppen er nu mee en dragen hun klanten over aan KPN (als ze dat willen).
Dat is Online eigenlijk ook, daar krijg je ook gewoon WBA van. Straks is er nog enkel de keus, xDSL/Glas (KPN) of kabel (Ziggo, Caiway/Delta). Of je hebt helemaal geen keus. Als ik al kijk wat ik op mijn adres kan krijgen is dat best wel karig. Hier mag de ACM best wel wat aan gaan doen lijkt me.

[Reactie gewijzigd door dfury op 23 juli 2024 03:07]

Even ter correctie:
Caiway/delta bied ook glas aan maar niet overal.
Daarnaast heb je nog veel meer keuzes waaronder tweak en t-mobile.
Daarnaast wordt starlink ook steeds interessanter alleen hoop ik dat de kosten hiervan ook omlaag gaan.
XS4ALL verdwenen? Nee hoor, die heten nu Freedom.nl :-)

(ja ik weet dat het een nieuw bedrijf is, met oud xs4all medewerkers)
Laat het XS4ALL-medewerkers niet horen
Freedom heeft al menige storingen achter de rug inclusief mail en vriend van mij dacht een goede zet te hebben gedaan en zit zijn abo nog uit en hoopt dat het beter gaat. Heeft al issues sinds februari en wil graag weer terug naar XS4all. De TV is ook drama en als je Freedom wil dan neem je beter internet only.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 03:07]

Alle aanbieders zoals oxxio, budgetenergie ,youfone hebben gewoon de know HOW niet en hebben gewoon een eigen (id) signaal voor hun eigen produkten. Zo huren de meesten aanbieders vaak maar de modem en tv kastjes en moeten ze zelf de service regelen. Je kan niet terecht bij KPN voor service/storingen . De aanbieder Youfone gebruikt alleen de modem van KPN, maar daarnaast een eigen android tv kastje met een draaiende tv app.

Overigens volgens de consumentenbond van vorige jaar was het opvallend dat KPN zo weinig storingen heeft tov andere aanbieders en krijgt KPN een 8,5 voor TV. De andere grote aanbieders scoren iets lager en Ziggo heeft al een tijd een 7,5 voor TV en meer storingen. Maar goed budget aanbieders en storingen.

Als je een monteur moet hebben kost het die aanbieder gewoon geld en je krijgt natuurlijk ook vragen van klanten en te maken met storingen , niet werkende webcam etc. Dus alleen het aanbod is niet genoeg en het is geen energie of water en je moet dus meer service leveren en dat kost geld. DIt is denk ik ook de reden dat Oxxio het afstoot en het is makkelijk voor oxxio klanten om over te gaan naar KPN ivm dat ze de hardware huren van KPN.

De software moet worden aangepast op de modems en het signaal moet over naar KPN en dan zijn ze fysiek over, Het is overigens niet dat oxxio dit kan regelen. KPN zal hier zorg voor moeten dragen. :)

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 03:07]

Precies voor mij de reden om niet over te stappen op partijen die een uitstapje willen maken naar een andere markt of dienst. Je weet nooit voor hoelang ze het gaan doen, met als risico dat voor je het weet bij één van de grote drie zit.... En reken er maar op dat dit invloed gaat hebben op de prijs die je betaald, ook al zal dat de eerste maanden niet het geval zijn.

Ja, ik weet je kan dan overstappen, maar sommige consumenten willen niet elk jaar switchen.
Ja, ik weet je kan dan overstappen, maar sommige consumenten willen niet elk jaar switchen.
Tja dat is dan hun eigen niet zo slimme keus, die 15 min dat het je kost om (potentieel) geld te besparen is echt geen grote investering.

Je hoeft buiten wat gegevens af te geven zelf ook zo goed als niks te doen (ja 1 keer thuis te zijn voor het aansluiten/afsluiten) en de oude hardware op te sturen.

Persoonlijk snap ik je argument ook niet, je moet niet bij de kleintjes zitten want dan beland je bij de grote, dus wat is je optie dan? Meteen bij de grote beginnen? En hoe is dat dan beter?
Je hoeft ook niet te switchen om te besparen.
Vroeger bij Telfort belde ik gewoon op met de vraag of er nog een voordeeltje was als ik het abonnement verlengde met een jaar.
Meestal leverde dat dan weer een een besparing op van 10 - 15 euro per maand (Internet + TV).

Nu Telfort KPN is geworden kostte me internet abonnement in eens 50 euro ipv 35 en ze wilden geen korting geven, dus ben ik nu overgestapt naar T-Mobile (40 per maand).

Maar je hebt sowieso gelijk, want overstappen is je gegevens invullen en de nieuwe provider regelt alles voor je. Dan 2 kastjes vervangen en de oude mogelijk terug sturen.
Vroeger bij Telfort belde ik gewoon op met de vraag of er nog een voordeeltje was als ik het abonnement verlengde met een jaar.
Dat werkt bij de meeste providers zo. Gewoon bellen en nieuwe klantenvoordelen (korting, etc.) aanvragen tegenover een nieuw jaarcontract. Het ligt er natuurlijk aan of de provider meewerkt, maar ook hoe vriendelijk je bent aan de telefoon.

En als ze alsnog niet meewerken, dan wordt het eens tijd om over te stappen. ;)
Klopt, afgezien van de cashbacks die je dan mist. Naast de kortingen die je als nieuwe klant dan krijgt, heb je het al snel over ruim een tientje per maand.
Hoe bedoel je cashbacks?

Je abonnement is toch gewoon de prijs op de site (of wat je op dat moment betaalt) minus de korting die je krijgt?
En zolang je een paar providers met elkaar vergelijkt dan weet je toch of blijven voordeliger is of overstappen?
Tenminste ik maak altijd voordat ik bel om te verlengen even een overzichtje met prijzen van anderen op dat moment.
Indien je via een vergelijkingswebsite doorlinkt naar de provider van keuze, hangt daar vaak een cashback aan vast. Wil je het uiterste er uit persen, dan kun je er zelfs voor kiezen om via een vergelijkingswebsite naar de website van een andere tussenpersoon door te linken om daar pas uiteindelijk doorgestuurd te worden naar de betreffende (nieuwe) provider. In dat laatste geval kun je in aanmerking komen voor twee cashbacks. Die cashback(s) mis je indien je rechtstreeks naar de provider keuze surft als nieuwe klant of klant blijft nadat het jaarcontract is afgelopen.
Ok check, nu begrijp ik je.
Heb mijn nieuwe abo ook via pricewice afgesloten, daar kreeg je ook € 10 van en bij internetten.com niets extra.
Maar een dubbele doorlink heb ik nog niet meegemaakt / gevonden.

Heb trouwens wel ellende gehad met een energie contract die te vroeg werd overgenomen door de nieuwe aanbieder, dat kostte me bijna € 400 aan cashback van de oude aanbieder.
Uiteindelijk met tussenkomst van de rechtsbijstand wel alles gekregen (de oude aanbieder had het centrale register niet goed gevuld en daardoor had de nieuwe het te snel overgenomen).

[Reactie gewijzigd door Corsa_GSi op 23 juli 2024 03:07]

Je bent daarmee toch gewoon een uitzondering? Waarom betrekken mensen alles zo op letterlijk hunzelf? Als je hele specifieke eisen hebt (100% uptime) dan val je gewoon buiten de massa, niks mis mee maar die uitzonderingen hoeven echt niet benoemd te worden als we over de grote massa praten...

Mits je kabel en glas hebt kun je ook nog wisselen en/of gelijktijdig laten lopen als het zoals bij jou soort van cruciaal is.

Ik werk (ook) vanuit huis maar als dat niet kan heb ik altijd nog internet op mijn werk of bij mijn ouders of via 5G of op iemands wifi die het niet goed dicht heeft getimmerd of bij de mac donalds :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 03:07]

Als het je zoveel kost om zonder internet te zitten dan lijkt het me dat je nu ook al wel een backup oplossing en/of een Sla hebt. Anders is dat een beetje dom. Een 4G simkaartje is zo geregeld... Sterker nog, ik zou denk ik Ziggo en KPN aanhouden.

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 23 juli 2024 03:07]

Ik ben inderdaad aan het kijken naar KPN zakelijk voor de SLA en backup oplossing.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 03:07]

Sommige consumenten blijven toch vast plakken aan een provider vanwege zaken als e-mailadres (stom maar gebeurt nog steeds), opnames van tv die verdwijnen en het halve huis moeten verbouwen voor kabels als de DSL/Fiber op een andere plaats binnen komt als de coax. Ook zijn er genoeg huizen waar veel coax is voorzien, geen UTP en dan kun je voor de tv in de slaapkamer weer aan de gang met powerline en wifi rommel met alle gevolgen van dien. Als je bouwt of verbouwt helpt het enorm als je dan ineens de interne bekabeling op orde brengt maar ja...
Ook zijn er genoeg huizen waar veel coax is voorzien, geen UTP en dan kun je voor de tv in de slaapkamer weer aan de gang met powerline en wifi rommel met alle gevolgen van dien. Als je bouwt of verbouwt helpt het enorm als je dan ineens de interne bekabeling op orde brengt maar ja...
Het is een initiële investering in tijd, maar alles vervangen met UTP verdient zichzelf vanzelf terug. Bij Ziggo hoef je geen gebruik te maken van DVB-C om TV te kijken. Dat kan ook gewoon over het internet (bijvoorbeeld met Android TV als set-top box).
Probleem is dat mensen het niet doen en van de monteur verwachten dat die op het uurtje dat die bezig kan zijn alle kabels die in de muren vastgemetseld zijn gaan vervangen. In veel situaties niet te doen, daarom lopen alle powerline en mesh setjes ook zo goed in de winkel.
Dan heb ik zeker pech, want iedere keer als ik overstap en KPN is in de buurt zit ik minstens een paar dagen tot een keer twee weken zonder internet. Laatst ben ik weer eens overgestapt, van xs4all naar Freedom. Meteen weer een week zonder, gewoon de glasverbinding weer gesloopt in de wijkcentrale, en dat is niet de eerste keer, ik denk dat het me nu al vier of vijf keer is gebeurd.
Tja dat is dan hun eigen niet zo slimme keus, die 15 min dat het je kost om (potentieel) geld te besparen is echt geen grote investering.
Bij GWL geef ik je gelijk, bij internet is het een ander verhaal (bij een overstap binnen hetzelfde medium). Het duurt vaak heel lang voordat de provider de lijn 'vrijgeeft' voordat de volgende provider je kan aansluiten. In het meest gunstigste geval mag je het een paar weken met een dongel doen (al dan niet met een beperkte databundel op kosten van de provider), in het andere geval zit je diezelfde paar weken zonder internet. Bij een ander medium (van bijvoorbeeld kabel of DSL naar glas) kun je de andere provider nog even aanhouden om zo geen downtime te hebben.
Tegenwoordig heet dat gewoon een lijnmigratie en hoef je niet te wachten totdat de latende provider de lijn "vrijgeeft" ;-)!
En toch is het niet zo makkelijk volgens mij. Als je van glasvezel naar glasvezel gaat is er niks aan de hand inderdaad of van ADSL naar AdSL. Maar al sje van ADSL naar Glasvezel of van Kabel naar glasvezel/adsl gaat dan is dat toch niet zomaar even een 15 minuten.

En zoals ook al door Corsa aangegeven je kunt ook bellen met je huidige provider om een korting te krijgen (niet iedere provider gaat daar in mee ). Zo doen wij dat bij Ziggo als ze weer eens de zoveelste verhoging er door drukken. Bellen en dan krijg je heel vaak een aanbieding.
Dat is juist beter. Kun je 1 of meer dagen overlap plannen en heb je geen 15 minuten maar nul downtijd. En als het niet goed gaat zit je niet helemaal zonder.
Of je hebt het probleem dat bij aanbieder x er toch nog iets niet helemaal klopt waardoor je uit je overlap periode komt en je alsnog zonder internet zit ( ja.. dat is mij wel eens gebeurd )
Je kan maandelijks opzeggen. Dan zeg je pas je oude verbinding op als je nieuwe verbinding volledig werkt.
En toch is het niet zo makkelijk volgens mij. Als je van glasvezel naar glasvezel gaat is er niks aan de hand inderdaad of van ADSL naar AdSL. Maar al sje van ADSL naar Glasvezel of van Kabel naar glasvezel/adsl gaat dan is dat toch niet zomaar even een 15 minuten.
Als je van één medium naar een ander gaat, dan kan je toch een bufferperiode inplannen? Mogelijk heb je dan tijdelijk twee verbindingen, maar dat geniet de voorkeur boven geen verbinding. ;)
Maakt dat uit dan? Je kunt toch later alsnog switchen?
Als Oxxio klant, is vandaag ook op mijn deurmat een brief van Oxxio gevallen. Daarin staat o.a. dat, vanwege de hogere beltarieven bij KPN t.o.v. de huidige beltarieven bij Oxxio, het abonnement tot 5 oktober a.s. kosteloos kan worden opgezegd. Na die datum wordt een (eventueel) nog lopend jaarcontract meegenomen naar KPN, welke tegen het einde van de looptijd kan worden opgezegd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.