Bemoeien met een partij die betrokken is geraken in een scenario die ze niet in handen hadden kunnen hebben op de wijze met de vraagstukken en verwijten zoals u ze schetst zijn kinderachtig en onverantwoord.
Het bedrijf wordt op deze manier zwart gemaakt
Het spijt me dat u dat zo ervaart, dat is niet de bedoeling.
opdat u loopt te redeneren dat het bedrijf niet genoeg zou hebben gedaan om de data te waarborgen waar u absoluut geen weten van heeft. Dit schaadt het ego van het bedrijf zonder dat dit toepasselijk is gezien de omstandigheden en ik hoop dat u dit is een keer mee neemt alvorens het rond zaaien van ongestoorde opinies die geen context of kennis bevatten.
Er is hier sprake van een industriebreed probleem. Ik reageer er vooral op dat er hier en in de media naar de medewerker wordt gewezen die is gephishet.
Als u in een fatsoenlijk bedrijf werkt weet u als geen ander dat programma's als Office 365 Mail een directe link hebben met het AD om mede collega's sneller te laten verschijnen als aanbevolen bij het invullen van een mail adres, hierbij is het ook nog eens zo dat dit soort programma's toegang hebben tot een "contactpersonen" functie wat in theorie een gele telefoonboek is waar meer info van de gebruiker uit gehaald kan worden dan de bedoeling is, mits je weet wat je doet en kwaadwillende doeleinden hebt.
Ja, zo werkt het en dat is een probleem. Vanalles en nog wat wordt aan elkaar geknoopt want handig is als je het nodig hebt maar tegelijkertijd verliezen we zo de controle over onze data en systemen. De nadruk ligt op data verzamelen, bewaren en delen. Het verzamelen van e-mail-adressen en een automatisch adresboek zijn daar voorbeelden van. Het is zeker handig als je veel mailt maar niemand stelt ooit de vraag op welk PC's/accounts die functionaliteit aan of uit moet staan. Het staat standaard overal aan, ik weet niet eens of je dat kan uitzetten, en de meeste adressen die verzameld worden zullen waarschijnlijk nooit gebruiken worden. Toch staat zo'n beetje iedere PC in de wereld mail-adressen te verzamelen.
Het is deels onvermijdelijk omdat we steeds meer willen met minder mensen en tegen een lagere prijs. Daardoor wordt er door de industrie ingezet op schaal en eenheidsworst. De one-size-fits-all betekent echter dat de meesten veel te veel krijgen terwijl ze zelf niet in staat zijn om het te beheren. Het is alsof je uit gemak je personenauto weg doet en een huurauto neemt zodat iemand anders vooo het onderhoud zorgt, maar er is maar 1 model: een enorme legerjeep met alle uitrusting er bij om in de woestijn en op de toendra te vechten. Ja, dat gaat vroeg of laat fout en dat kun je de chauffeur eigenlijk niet verwijten, die wilde een huurauto om z'n leven simplere te maken.
We werken nu nog heel veel volgens een model waarin alles is toegestaan tot we selectief deurtjes dicht gaan doen. We zijn er trots op hoe we met één druk op de knop hele stukken infrastructuur uitrollen, en technisch gezien is dat ook gaaf. Maar voor de veiligheid begint het wel een probleem te worden.
Ik zou graag een voorbeeld nemen aan OpenBSD dat veiligheid als hoogste prioriteit heeft. In dat systeem is het zo dat de meeste functionaliteit standaard is uitgeschakeld of afgesloten. De beheerder moet het eerst configureren voor het gaat werken.
Oftewel nee: er had hier niets aan gedaan kunnen worden, hooguit een extra les phishing voor de gebruikers maar daar houdt het ook mee op. Het aanpakken van de scammers is een effectiever middel dan de medewerkers die slachtoffer zijn geworden gaan trachten te corrigeren.
Misschien, maar ook met de beste training in de wereld ga je phishing niet helemaal tegen houden, al is het omdat mensen wel eens per ongeluk op hun muisknop drukken. Mijn mening is dat we ons meer moeten richten op systemen die fouten voorkomen (bijvoorbeeld door data-minimalisatie, compartementalisatie, least-privilige authorisaties, sandboxes & containers) dan op anti-phishing-training. Die training blijft ook nodig (al is het maar tegen andere vormen van oplichting) maar we moeten ook met een heel andere manier met data om gaan.
Dat is niet aan een enkel bedrijf maar vereist industriebrede verandering, maar de vraag zal bij de klanten (bedrijven die IT-diensten afnemen) vandaan moeten komen, de leveranciers zijn vooral met hun eigen belang bezig en dat is zo groot mogelijke systemen bouwen en verkopen. Ik zie ze dat net snel veranderen maar de klanten zullen er om moeten vragen en/of een andere leverancier zoeken en/of samenwerken met elkaar of de politiek om de leveranciers te dwingen. Ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, maar daar komt het uiteindelijk wel op neer.
Het lastige is wel dat de klanten veelal zelf de mensen en de kennis niet (meer) hebben en helemaal afhankelijk zijn van de leverancier dus ik ben bang dat de politiek in moet gaan grijpen en daar gaat ook niemand gelukkiger van worden. Daarom probeer ik mensen anders te laten denken over IT- en beveiligingsvraagstukken.