Man registreerde 160 domeinen om via phishing ongepubliceerde boeken te stelen

Een 29-jarige Italiaan wordt ervan verdacht dat hij ruim honderdzestig domeinnamen registreerde om onder meer van schrijvers en uitgevers manuscripten te stelen via phishing. De man vroeg niet om losgeld en verspreidde de gestolen boeken ook niet verder.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de man de domeinen gebruikte om e-mailadressen aan te maken en zich voor te doen als werknemers van uitgeverijen, zoals redacteuren en agenten. Die e-mailadressen leken sterk op de echte mailadressen van die uitgeverijen, alleen was de letter m bijvoorbeeld vervangen door rn.

Met deze e-mailadressen wist de Italiaan zich voor te doen als honderden anderen en probeerde hij 'in honderd unieke gevallen' manuscripten te stelen van schrijvers, door zich als een uitgever voor te doen. De man werkte zelf ook bij een uitgeverij en had daardoor kennis van de uitgeverswereld.

Het ministerie verdenkt de man ervan dat hij de literaire ideeën van anderen wilde stelen en zich daarmee wilde voordoen als een schrijver. Hij startte in augustus 2016 met de fraude. Hoe vaak de man succesvol was, is niet duidelijk. Wel zou hij in ieder geval een manuscript hebben ontvangen van een auteur die een Pulitzer-prijs heeft gewonnen. De Volkskrant meldt dat van de Nederlandse Hanna Bervoets een boek werd gestolen en dat de Belgische Saskia de Coster door de man is benaderd. Bij Bervoets stuurde een medewerker van haar uitgever een manuscript op.

De man probeerde daarnaast toegang te verkrijgen tot een boekenscoutingbedrijf door een phishingpagina op te zetten. Die pagina leek op de echte website van dat bedrijf. In 2020 stuurde hij mails naar twee gebruikers van deze site en deed hij zich voor als een werknemer van dit bedrijf. Hierbij vroeg hij de gebruikers op de malafide site in te loggen, zodat hij de inloggegevens kon ontfutselen. Of dit lukte, is niet duidelijk.

Met zijn gedrag heeft de man wire fraud en identiteitsfraude gepleegd, zegt het ministerie. Hiervoor zou hij maximaal 22 jaar cel kunnen krijgen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

07-01-2022 • 14:29

45 Linkedin

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (45)

45
45
23
1
0
13
Wijzig sortering
Ik heb er ooit een interessante longread over gelezen. Kennelijk is het al vele jaren een soort mysterie. Leest weg als een detective, dus als je tijdens deze dagen even tijd hebt, aanrader: https://www.vulture.com/2...fore-release-mystery.html
Wow, dit klinkt wel als de meest omslachtige weg om te proberen wat geld te verdienen. Eerst hopen dat je een goed manuscript in handen krijgt, dan moet je dat nog omzetten in een boek en weten uit te geven. En dan moet het boek nog eens succesvol worden om er wat mee te verdienen.
En dat allemaal eerder voor elkaar krijgen dan de ander zn boek publiceert, anders is het gewoon plagiaat. En andersom? De ander is later, dan moet deze man die andere gaan aanklagen voor plagiaat, anders is het verdacht niets te doen, en dan blijkt de ander gigantische hoeveelheden aan drafts en cut content te hebben en dus makkelijk kan bewijzen dat hij de echte auteur is ...

Als dit niet het eindplan is, wat anders? Anders kan hij toch net zo goed wachten tot het boek daadwerkelijk uit is, als het puur om inspiratie voor een eigen werkt gaat.

Ik snap werkelijk niet hoe dit ooit op een goede manier voor deze man kon uitpakken.
En dat allemaal eerder voor elkaar krijgen dan de ander zn boek publiceert, anders is het gewoon plagiaat. En andersom? De ander is later, dan moet deze man die andere gaan aanklagen voor plagiaat, anders is het verdacht niets te doen, en dan blijkt de ander gigantische hoeveelheden aan drafts en cut content te hebben en dus makkelijk kan bewijzen dat hij de echte auteur is ...
Ik zie nog een mogelijkheid: chantage.
Je dreigt een auteur/boek kapot te maken door kort voor of na de publicatie het gestolen document te publiceren. Je weet dat je dat uiteindelijk gaat verliezen maar voor de auteur is de mogelijkheid om aan het werk te verdienen verpest, om het maar niet over hun reputatie te hebben.
En ze kunnen dat allemaal voorkomen door even een "klein" bedrag te betalen.

Het voordeel van die aanpak is dat de auteur/uitgever het stil zal willen houden, want als er ook maar een gerucht naar buiten komt is de schade al gedaan. Zelfs als ze niet willen betalen zullen ze waarschijnlijk niet naar de politie gaan.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 7 januari 2022 15:04]

Nog steeds: omslachtig.
Misschien is het wel een uit de hand gelopen hobby.
Of heel heel heel heel erg leesgierig.
Of heel heel heel heel erg leesgierig.
Die domeinnamen kosten niks zeker?
Als je zo'n domeinnaam maar kort aanhoud, dan kun je domeinnamen al kopen voor minder dan een appel en een ei.
Een appel van 150 gram tegen prijs van 1,73 per kilo geeft 26 cent per appel. Plus 16ct voor een ei geeft 42 cent. Is nog net wat minder dan een .nl domein bij Strato...
Ik denk niet dat de oplichter .nl heeft gebruikt. .website TLDs zie ik hier al voor 50 dollarcent voor het eerste jaar. Dan is het wel goedkoper.
Hij heeft straks lekker de tijd om te lezen, als hij veroordeeld wordt. :P
Jammer dat de overheid je weer op de vingers tikt zelfs met onderbouwing
Zeker als je kijkt dat op Amazon een hele markt low-effort digitalen boeken te vinden is, met schrijvers die gewoon boeken uitpompen als water en 9/10 nooit goed verkoopt.
Ik heb een tijdje met een partij gewerkt die voor dat soort uitgevers websites maakte, die hadden dan een abonnement waar ze voor een paar tientjes per maand een website met een lijstje van hun boeken en een 'uitgever' hadden als tussenpersoon voor Amazon, belachelijk hoeveel geld zo'n auteur toch nog kan verdienen met eigenlijk niks anders dan gekopiëerde en/of (deels) automatisch geschreven rommel.
Anoniem: 421923
@Frame1647 januari 2022 16:25
als je zelf geen goede schrijver bent maar de creativiteit en inzicht hebt van hoe je een goed verhaal maakt zou je hier best wel een nieuw boek mee kunnen samenstellen.
Als je dan met de 'copyright'/'plagiaat' weg weet te komen (door eerder te publiceren dan de oorspronkelijke schrijvers) kan je het voor elkaar krijgen dat het boek populair wordt en zelfs verfilmd wordt. En dan ben je binnen.

Op zich slim, maar wel veel werk. Je moet er wat voor over hebben, zo'n oude dag voorziening :D

Ik heb zelf wel ideeën voor een meervoudige boekenserie, maar mijn gebrek is dat ik geen dialogen kan schrijven. En dan houdt het op.
De techniek werkte wel volgens het artikel op de NOS. Volgens de NOS maakte hij werk van honderden auteurs buit.

https://nos.nl/artikel/24...rden-manuscripten-ontving
Hoever je wel niet wilt gaan om bekend te worden voor een boek schrijven
Ik denk niet dat het daar om te doen is geweest. Als jij een boek uitbrengt dat als twee druppels water lijkt op een vergevorderd manuscript van een grote schrijver als Hanna Bervoets dan blijft dat natuurlijk niet onopgemerkt. Zowel Bervoets als haar uitgever zullen genoeg bewijs hebben dat het werk origineel van haar hand is (eerdere kladversies die uitgewisseld zijn bijvoorbeeld).
als het nog nooit eerder gepubliceerd is, bewijs dan maar eens wie er eerder was.
Eerste publicatie lijkt me degene met voorsprong.
Dat is trouwens een aanname. Het is nog niet duidelijk waarom hij dat deed. Andere roepen weer dat hij gewoon een boekenfreak was en zo al die manuscript wou hebben. Hij heeft ze niet verkocht, gedeeld, misbruikt of andere afgeperst.
Een uit de hand gelopen spel? De drang om iets te betekenen?
Hij wou NFT's maken van al die manuscripten :+ .
Daar heb je het manuscript zelf toch niet voor nodig?
Wel als je dat als eerste wil doen. Maar het geeft maar aan dat nft geen eigendom bewijzen.
De NFT is alleen een briefje waarop staat dat ik de eigenaar van een ding ben en niet het ding zelf.

Bij het maken van een NFT voor een boek is het handig om de titel te weten maar je kunt het even goed voor het Xde boek van schrijver doen.

Of het in de echte wereld iets betekent is een ander ding.
Waarschijnlijk ga je de Mona Lisa niet mee krijgen als je bij het Louvre aankomt met de NFT voor de Mona Lisa.
Als hij nou later op de propen komt met het manuscript van een goed boek. Kan best wel wat op leveren.
Als je de 1e print/iets van een manuscript heb misschien. Het liefst nog handgeschreven of met wat aantekeningen en krabbels van de auteur erbij. Maar een digitale kopie? Die is misschien tegenwoordig als NFT nog wel iets waard maar in 2016 zeker nog niet.

Ik zou het meer zoeken in de richting van een sociaal-minder-vaardig figuur die het interessant vond om tegen collega's op te scheppen dat hij bevriend is met een bepaalde schrijver en zelfs de manuscripten heeft kunnen lezen van boeken die nog niet zijn uitgebracht.

[Reactie gewijzigd door NBK op 7 januari 2022 15:20]

Die e-mailadressen leken sterk op de echte mailadressen van die uitgeverijen, alleen was de letter m bijvoorbeeld vervangen door rn.
Wat zou de wereld toch mooi zijn als alle lettertypen waarvan in één oogopslag het onderscheid tussen m en rn, en l en I niet zichtbaar is, zijn uitgefaseerd.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 7 januari 2022 15:44]

En alle straten recht, landen rechthoekig en iedereen blauwe ogen. :/
Anoniem: 421923
@torp7 januari 2022 16:40
hey! blauw haar en blonde ogen!
En de netflix-adaptatie dan natuurlijk wel weer bruine ogen en donkere huidskleur.
Want wat er in een boek staat boeit dan niet meer.
Het probleem met rechthoekige landen, en dus rechte grenzen op de landkaart, is dat ze in realiteit krom zijn door de kromming van de aarde. Een rechte grens zou dus krom moeten worden getekend op de landkaart. Vreemd genoeg vind je op de merkator landkaart wel rechte grenzen, maar geen kromme grenzen die in het echt recht zijn. Behalve Noord-Zuid grenzen, die zijn we recht.
Anoniem: 1532362
7 januari 2022 14:36
Dat is natuurlijk niet heel slim van hem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1532362 op 7 januari 2022 14:37]

Het kan ook zijn dat hij geestesziek is.

Iemand die heel intelligent is en geestesziek kan ook heel domme dingen doen.
Identity theft is not a joke
Millions of families suffer every year!
Dit valt nog mee. Laatst kreeg ik een email van Parkmobile, dat ik nog iets van 2,50 moest betalen over september. Bleek ook phishing te zijn. De ideal-site van de bank en het betaal-deel van de parkmobile-site waren geheel nagebouwd. Pas toen ik eens goed naar de url keek, zag ik dat de link van abnamro wat vreemd was: abnamro.payments.org dacht ik dat het was, ik heb die mail meteen weggegooid. Meteen gestopt natuurlijk, maar het wordt op die manier wel heel erg gevaarlijk.

[Reactie gewijzigd door poktor op 7 januari 2022 15:10]

Tja. Het is een beetje vergelijkbaar met pushende verkopers die vroeger aan je deur kwamen, of van die "probeer het uit" abonnementen waar je dan automatisch overging op een jaar abonnement bij verlenging. Als je niet goed oplet dan ben je de sjaak.

Helaas zijn goed ontworpen valse emails een stuk minder opvallend. IT is niet alleen vooruitgang helaas, het is soms ook een flinke stap achteruit.
Literaire ideeën stelen en je voordoen als schrijver dat kun je ook gewoon doen met boeken die al zijn uitgegeven.

'Komt Een Vrouw Bij De Dokter' is, naast dat het de openingszin is van een hele flauwe mop, een flauw aftreksel van 'Turks Fruit' bijvoorbeeld.

Of pak er een willekeurige krimi bij... het plot is altijd wel al eens in een ander boek gebruikt.
check de lijst van dwergen uit 'De Hobbit' van Tolkien en leg die naast het eerste hoofdstuk van het oud-noorse manuscript Voluspä en dan vanaf stanza 10:
https://www.sacred-texts.com/neu/poe/poe03.htm

Maar goed, daar zit al wat langere tijd tussen qua schrijftijdperk en natuurlijk met een heel ander doel.
Als er iemand heeft zitten grasduinen in de oude Germaanse en Keltische mythologie-manuscripten (en Grieks/Romeins/Fins) dan is het Tolkien wel.

Zolang bijna niemand van het grote publiek dit door heeft kan dat prima. En zolang er geen winstoogmerk is van de oorspronkelijke schrijvers (eeuwen geleden) is dat ook prima.
Dat is van deze man wel anders dan inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 7 januari 2022 16:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee