Mensen hadden het ook over spoofing, hoewel dat niet het onderwerp is, kan je spoofing prima gebruiken in combinatie met baiting vermoed ik.
(en extra uitleg geven is leuk)
Vroeger kwam from spoofing vaker voor.
Om dat uit te leggen kan je beter even spelen met het volgende tooltje:
https://emkei.cz/ (Let op, ga niet zomaar vreemde bedrijven 'testen'. Het is wel erg nuttig om e-mail beter te begrijpen) Je kan dus doen alsof de mail komt vanuit info@legitbedrijf.com. Echter, deze spoofmails worden erg makkelijk onderschept als de gespoofde partij een SPF record heeft en jouw mailomgeving dat ook controleert. Een SPF-record een stukje tekst in de publieke DNS records van een domein, die aangeeft welke addressen namens dat domain mogen mailen, zodat onvangers daarop kunnen controleren.
Als je gespoofde mailtjes vanuit deze tool vandaag de dag nog doorgelaten worden in jouw mailomgeving, dan is er wel iets vreselijks mis. Er is veel druk geweest van grote partijen (zoals Google en Microsoft) om te conformeren aan minimale vereisten van mailbeveiliging, anders kwam je mail gewoon niet meer aan.
Wat ik steeds vaker zie en wat ook regelmatig prima door spam filters komt is
display name spoofing. Dat wil zeggen dat je een naam ziet van iemand (je baas of zo) maar het adres is iets heel wat anders. Bijvoorbeeld het mailadres is louche_gast88 (at) gmail.com (voorbeeld! is niet mijn adres) maar de naam die je in de inbox ziet is "Henk de Baas".
In outlook op een desktop kan je hier haast niet meer intrappen, maar op mobieltjes worden e-mail adressen niet altijd getoond. Dit is soms voldoende om mensen te laten intrappen. Als het van de baas is, dan moet het wel belangrijk zijn. Je kan heel makkelijk in gmail gewoon onder personalia naam en achternaam veranderen. Je kan zelfs als displayname henk.debaas@echtbedrijf.nl invullen. En die staat dan groots bovenaan de ontvangen mailtjes (met heeeeel klein het echte e-mail adres).
spoofing en baiting kan dus prima samengaan. Wanneer je een mail verstuurt om te baiten en meteen een telefoonnummer vraagt bijvoorbeeld (vrij bescheiden voorbeeld. De kans is klein, maar als iemand terugmailt met zijn nummer, is dat dubbelbonus. Zelfs als iemand het doorheeft en terugmailt met "He p*k, leer spellen" dan is dat ook waardevolle informatie. Iemand die makkelijk uit te lokken is. Mooi.
En dan heb ik het nu meer over spoofing gehad dat het baiten. Als ik de eerdere reacties lees, wordt er niet eens meer de moeite gedaan om mensen uit te lokken tot een reactie.
Ik zie hiermee wel een wijziging van strategie. vorig jaar zag ik nog optimistische mails waarbij de "baas" vraagt snel wat ruggen over te maken. Nu is het dus vrij bescheiden of zelfs helemaal niets, om mensen niet al te hard te alarmeren. Erg interessant.
Overigens waar ik werk kwamen ook massaal slechtgeschreven gmails aan, maar wel met displayspoofing. Ik wacht met vol verwachting de toegespitste phishingmails af. Ik heb niet geantwoord, ik wil ze niet te veel spoileren natuurlijk. Ben benieuwd wat het wordt!