Odido verhoogt prijzen vanaf 1 januari 2024 met 5,7 procent wegens inflatie

Odido voert per 1 januari 2024 een inflatiecorrectie door. Vanaf die datum worden de vaste abonnementskosten bij de provider verhoogd met 5,7 procent. De verhoging geldt voor bestaande klanten die voor 1 oktober 2023 hun abonnement hebben afgesloten.

Odido kondigt de inflatiecorrectie aan op zijn website. Deze geldt voor zowel vaste abonnementen als mobiele abonnementen. Net als voorgaande jaren, wordt die in de eerste maand van het nieuwe jaar doorgevoerd. Klanten krijgen de verhoging te zien op de eerste factuur die ze in 2024 ontvangen. Het bedrijf houdt daarbij naar eigen zeggen de inflatiecijfers van het CBS aan. De provider hanteert het inflatiepercentage van juni 2023, dat is vastgesteld op de genoemde 5,7 procent.

De verhoging geldt voor bestaande klanten. Klanten die op of na 1 oktober hun abonnement hebben afgesloten of verlengd, krijgen geen inflatiecorrectie doorberekend. Klanten die eerst bij Tele2 mobiel zaten, krijgen in juli een inflatiecorrectie doorgevoerd. Die bedroeg afgelopen jaar 10 procent. De nieuwe prijsverhoging bij Odido gaat dus niet voor die klanten gelden.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

04-12-2023 • 12:13

288

Lees meer

Odido stopt begin 2024 met Tweak
Odido stopt begin 2024 met Tweak Nieuws van 10 oktober 2023

Reacties (288)

288
282
82
5
0
171
Wijzig sortering
Hoeveel van deze 'inflatiecorrectie' gaat er eigenlijk naar het personeel?

Las dat in 2022 het personeel een eenmalige uitkering kreeg van 1000 euro bruto en iedereen er 250 euro bij, maar dat staat toch in een schril contrast met wat daadwerkelijk er qua 'inflatiecorrectie' extra wordt verdiend?

Ik bedoel voormalig tele 2 (ben ik zelf klant van) vorig jaar 10% en volgend jaar zomer nog een keer wat procent erbij?

Tuurlijk is het personeel een onderdeel van de gehele boekhouding, maar als je ziet hoeveel inflatiecorrectie er wordt gedaan en hoe weinig blijkbaar (correct me if Iam wrong) naar het personeel gaat?

[Reactie gewijzigd door Mooraalkikker op 22 juli 2024 14:54]

Dat is natuurlijk een beetje scheef bekeken, er zijn voldoende andere kostenposten. Ik noem even een paar voorbeelden; huur hardware apparatuur, huur datacenters, inhuur externen, onkosten personeel, die allemaal zijn gestegen in de afgelopen maanden. Zo'n extreem hoge inflatie stijging van 17% die we hebben gehad kun je van tevoren lastig inschatten (normaliter schat je 2 a 3% in omdat de afgelopen tientallen jaren de inflatie altijd zo was geweest) en dus neem je dat op als voorwaarde in je contract. Zo kom je altijd +- uit op in ieder geval geen verlies voor je organisatie.

Ik begrijp ze daarom wel. Het is geen leuke oplossing voor de consument, maar welk beter alternatief is er?
Ik begrijp het niet. Want bedrijven maken record winst na record winst en gaan dan nog lopen zijken. Je moet kijken naar je daadwerkelijk gemaakte kosten. En niet elk jaar van bestaande abonnementen verhogen omdat CBS dat heeft bepaald. Want stel voedsel wordt ineens 100% duurder. Dan merk je daar als consument extreem veel van. Als internet provider niet echt. Maar toch ga je dan verhogen omdat CBS dat zegt?

Hollands nieuwe doet ook aan inflatie correctie maar verlaagd wel elk jaar hun abonnement voor nieuwe klanten.

Om het nog leuker te maken. Bij odido we gaan inflatie correctie toepassen. Maar als je weer voor een jaar tekent wordt je maand bedrag minder krijg je niet de inflatie correctie van 10% niet toegepast en krijg je meer snelheid... Vertel mij maar waarom ik als slaper dan ineens 10% meer moet betalen.

En een beter alternatief is kijken naar je daadwerkelijke kosten en niet CBS een berekening laten maken.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 22 juli 2024 14:54]

I vindt het niet vreemd als je nagaat hoe een record winst wordt berekend. Die gaat altijd over absolute bedragen.

Een bedrijf rekent niet in absolute bedragen maar in marges uitgedrukt in procenten. Als een bedrijf zijn winstmarge even groot houdt, alle kosten 10% stijgen dan stijgt de winst ook 10%.

Wat ik graag in het nieuws zou zien is of de winst groter is geworden in percentage van de omzet ten opzichte van een gemiddelde van de afgelopen 5 of 10 kaar, en niet in euros ten opzichte van vorig jaar. Nu zeg ik niet dat niet is gebeurd maar eerlijkheid verplicht mij te vertellen dat ik te lui ben om dat op te zoeken.
Krijg je niet te zien denk ik, want ook diegene die erachter zitten, daar gaan ook de salarissen van omhoog.
Dat is nu het kromme erin, men draait iets minder WINST ivm inflatie en wij moeten dan maar dit gaan ophoesten? Maar het is nog steeds WINST.
Voor mij een duidelijk ! en straatje erom heen en mijden.

@Dennism Vraag jezelf eens af, waarom bepaalde zaken, hier zo duur zijn en in de andere EU landen aardig wat goedkoper. Ik denk dat je dan snapt wat dit allemaal doet met prijzen en salarissen en ook met het nadeel, het kan goedkoper, maar dan nog wil men die winst van het afgelopen boekjaar vangen en daar zit dus de angel.
Winst is wat er overblijft na alle onkosten en als die onkosten betaald zijn en je draait een goede winstmarge, is dat dan een reden om nog eens de prijzen omhoog te gooien in naam van inflatie?
Je vergeet zeker dat we die allemaal moet dragen, dus ook die bedrijven.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 14:54]

Wat ik me wel eens afvraag bij dit soort meningen, wat voor werk doe je en zit je er bij je eigen werkgever ook zo in? Veel werkgevers van Tweakers zullen immers hetzelfde doen en als ik kijk bij de eigen werkgever of de bedrijven waar ik bij kom zie ik maar weinig werknemers (mezelf incluis) op de barricades springen en protesteren tegen de verhogingen die de werkgever eruit gooit, want dat moet nu eenmaal om de schoorsteen te laten roken en dan is het geen probleem dat de klanten van de werkgever een prijsverhoging krijgen.

Maar wanneer er dan zelf tegen een prijsverhoging aangelopen wordt kan het allemaal ineens echt niet meer. Ik blijf dat zeker de laatste tijd regelmatig een vreemde gewaarwording vinden.

@GameNympho

Dat snap ik allemaal wel, maar is mijn punt niet, mijn punt is waarom veel mensen bijna uit hun vel springen wanneer bijvoorbeeld een telecom provider een indexatie doet. Maar wanneer de eigen werkgever dat doet niemand klaagt, 'want het hoort erbij en de schoorsteen moet roken'. Het is vooral de laatste jaren steeds zo'n vreemde selectieve verontwaardiging. 'Zelf' wel de prijzen verhogen, maar als een ander het doet is de wereld ineens te klein.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben er zelf ook geen fan van. En zou zelf ook liever zien dat dit soort indexaties geen standaard voorwaarde zouden zijn. Maar ik ga aan de andere kant ook niet de vermoorde onschuld uithangen, aangezien ik zelf simpelweg ook werk voor een bedrijf ook de gestegen kosten doorberekend aan de klanten, en onze klanten zullen dat weer doen aan hun klanten tot het uiteindelijk bij de consument op het bordje komt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 22 juli 2024 14:54]

Meer salaris uitbetalen (a.k.a winst delen met medewerkers die die winst opleveren) is niet hetzelfde als prijsverhogingen.

De prijsverhogingen zijn optioneel en de hele reden dat mensen salarisverhogingen willen. Probleem is dat bedrijven 0,0 van hun winst willen opofferen. Sterker nog; ze willen nog meer winst maken. Dus dan gaan de prijzen weer omhoog en willen mensen weer meer salaris.
Ditzelfde voorbeeld is exact het probleem met verhoging van minimumloon. Het werkt gewoon niet, zolang je niet ook iets aan de andere kant (prijzen) doet.

Het is een vicieuze cirkel waar we nooit uitkomen zolang winst niet beperkt wordt.

Edit: voordat iemand erover valt, tuurlijk gaat dit niet om alle bedrijven en zijn er bedrijven die wel gewoon normale winstmarges hanteren en goed zijn voor de medewerkers. Of waar een prijsverhoging echt noodzaak is. Maar dit zijn er heel weinig en zeker geen corporates.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 22 juli 2024 14:54]

winst delen met medewerkers die winst opleveren vind ik wel erg kort door de bocht.

als werkgevers echt uit zouden keren wat werknemers aan waarde creëren dan zouden we allemaal meer geld moeten krijgen, en de aandeelhouders minder.

maarja, kapitalisme, we accepteren het allemaal blind, (ik ook..) zonder de vraag te stellen of het eigenlijk wel eerlijk is. en daarom dus die 'inflatiecorrectie' - die echt niet altijd nodig is, maar wel blind geaccepteerd wordt..
En ook die kan niet zo makkelijk vergelijken. Omdat investeringen van je winst afgaan maar wel(als het goed is) later voor meer omzet gaan zorgen.

En tuurlijk moet er winst gemaakt worden maar we moeten als consument kon kritisch naar bedrijven kijken die klakkeloos x% extra in rekening brengen omdat het CBS er een cijfer aan heeft gehangen op basis van categorieën die misschien helemaal niet van toepassing zijn op jou bedrijf/bedrijfstak.
Daarom dat het CBS heel veel verschillende inflatieberekeningen doet en er dus diverse indexen voor zijn.
En daarom pakken ze altijd het gemiddelde van alle berekeningen?
Als je dit jaar 110 euro winst maakt en in voorgaande jaren was het 100 euro dan draai je dit jaar inderdaad een record winst. Maar vergeleken met 17% inflatie is 10% winststijging natuurlijk nog steeds een stevige achteruitgang. Ook voor aandeelhouders (incl pensioenfondsen etc) is het leven duurder geworden.

Dat gezegd hebbende is het inderdaad irritant dat je vaak moet wisselen van provider of bellen om voordeeltjes te krijgen. Maar dat is helaas al heel lang zo, ook in jaren met een lage inflatie/prijsstijging.
Dan is het toch een winst maximaliseren correctie ipv een de kosten zijn gestegen dus moeten we wel duurder worden.
Winst is natuurlijk ook aan inflatie onderhevig. Als ik in 2021 een miljoen winst had en in 2022 hebben we een inflatiecrisis van 17% wil ik natuurlijk dat de waarde van de winst ook ongeveer gelijk blijft en dus met 17% stijgt.
De meeste bedrijven hebben overigens gewoon normale winsten gemaakt. Er komt een hoop stemmingmakerij bij kijken vanuit o.a. de politiek.
Met een normale bedrijfsvoering en een meer jaren plan kom je echt niet tot verassingen te staan. Juist op dit moment groeit Odido enorm door de aanleg van glasvezel. Door te automatiseren en grotere volumes klanten gaan de kosten juist omlaag. Ook wordt hardware relatief goedkoper ipv duurder.

Als energie leveranciers dit zouden doen dan zou de wereld te klein zijn maar voor internetproviders is dit blijkbaar logisch. Sterker nog, de afgelopen jaren was een verbinding even duur en nu nog steeds voor nieuwe klanten. Deze prijsverhoging inflatiecorrectie is dan ook alleen voor bestaande klanten.
Dat is natuurlijk een beetje scheef bekeken, er zijn voldoende andere kostenposten. Ik noem even een paar voorbeelden; huur hardware apparatuur, huur datacenters, inhuur externen, onkosten personeel, die allemaal zijn gestegen in de afgelopen maanden. Zo'n extreem hoge inflatie stijging van 17% die we hebben gehad kun je van tevoren lastig inschatten (normaliter schat je 2 a 3% in omdat de afgelopen tientallen jaren de inflatie altijd zo was geweest) en dus neem je dat op als voorwaarde in je contract. Zo kom je altijd +- uit op in ieder geval geen verlies voor je organisatie.

Ik begrijp ze daarom wel. Het is geen leuke oplossing voor de consument, maar welk beter alternatief is er?
De inflatie correctie blijkt onzin en slechts een verdien model te zijn. Als de kosten echt hoger werden, dan zouden nieuwe abonnementen ook niet meer voor dezelfde prijzen verkocht kunnen worden. Maar daar verandert niets in. Ook de winsten stijgen flink.


Wij als schaapjes mogen sponsoren
Welkom bij de "nieuwe westerse cultuur" waar nieuwe klanten gelokt worden met aanbiedingen, en bestaande klanten worden uitgemolken.
Hoe anders is dat bij de zelfstandig kleine ondernemer, daar krijg ik juist als vaste klant de extraatjes.
Zolang je de zelfde abonnementen na 1-1-24 kan afsluiten tegen dezelfde prijzen is het enkel maar diefstal in mijn ogen. Afgelopen jaar had ik het ook, mijn unlimited ging omhoog bij T-mobile, in maart kon ik voor het zelfde oude bedrag een unlimited afsluiten... Die correctie is dus nergens voor nodig in mijn ogen.
Het zou wel rechtvaardig zijn, maar eerst komt de aandeelhouder, dan het bedrijf zelf, dan de klant en dan de medewerker. Sowieso zijn bij een bedrijf als dit (dank voor de referentieartikelen, had anders geen idee of dit een dochteronderneming van Adidas was anders), vele andere kosten dan slechts het personeel, die ook gestegen zijn.

Wellicht dat hun financieel jaaroverzicht je de antwoorden biedt die je zoekt?
Als bestaande klant sta je altijd onderaan. Nieuwe klanten worden de wereld beloofd. Zodra je het bent ben je een nummertje met een vaste waarde waar verder geen aandacht, en vooral geen geld, aan wordt besteedt.
Tja, dat is de cultuur waar we met ons land zo trots op zijn kennelijk. De "Amerikaans-westerse" kan je het noemen.
Waar andere culturen (maar bah! zie de verkiezingsuitslag, die blieven we niet) vaak meer aandacht besteden aan vaste klanten en vriendschappen.
Ik kijk bij KPN altijd hoeveel personeel ze per jaar ontslaan (inkrimpen!). Moet minimaal 5% per jaar zijn om winst te maken.

Als Odido de abonnementskosten maar laag genoeg houdt lopen er geen klanten weg, en dan is er geen personeel en nieuwe apparatuur+gedoe nodig om nieuwe klanten te winnen en op gang te helpen.
Een klant die blijft levert zo een hoop besparing op!

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 14:54]

Kpn neemt ook constant bedrijven over. Duur geintje voor een mono/duopoliepositie.
Blijf het fascinerend vinden dat dit normaal is voor een 2 jarig contract. Je sluit voor 2 jaar een contract af, wat gewoon 2 jaar zo zou moeten blijven. Om maar te zwijgen over nieuwe klanten, die nog voor het oude bedrag nu een abo kunnen afsluiten....oftewel de prijsverhoging is alleen voor mensen die nog 1 jaar vastzitten aan hun abo

[Reactie gewijzigd door magnat505 op 22 juli 2024 14:54]

Je tekent een contract waarin de inflatiecorrectie in staat.
Ja dat snap ik, maar waarom is die correctie alleen op het moment dat je niet weg kan....Nieuwe klanten hebben toch ook inflatie?
Nieuwe klanten hebben toch ook inflatie?
Er is geen enkele provider dat de inflatie correctie doortrekt naar nieuwe klanten. Daarom is het ook totale onzin om inflatie als redenen te gebruiken. Ze kunnen het beter noemen "maximaliseren van onze winstmarge"
Ook elke keer frappant dat als de inflatie 1,5% is er toch een prijsverhoging van 5.7% komt.
Misschien omdat ze lang daarvoor niet gecorrigeerd hebben?
Maar goed, we weten ook dat uiteindelijk er meer winst komt bij het bedrijf en dan is de geaccepteerde inflatiecorrectie wel vreemd. Want dan betaal je dus gewoon mee aan de extra winst. Maar goed, daar zou concurrentie dan een stokje voor moeten steken. Wat doet Freedom Internet bijvoorbeeld?
De vraag is of dat extra winst is, winst is namelijk ook aan inflatie onderhevig. Stel bedrijf X zegt - we hebben X% winst nodig om handeling XYZ te doen (aandeelhouders betalen/warchest op te bouwen om iets te kunnen/het bedrijf te laten groeien(Puur hypothetische voorstellingen)). Daar waar je in 1990 met 100 miljoen genoeg had om die 3 punten te doen, moet dat tegenwoordig na 30 jaar aan inflatie bijv. het dubbele kosten. Dus dat winst stijgt zegt niet perse dat ze meer besteedbaar inkomen hebben, maar is nodig om de business te laten draaien. Natuurlijk kan het ook een keuze zijn om te zeggen dan bouwen we minder grote warchest op of betalen we de aandeelhouders minder uit. Maar dat is dan een keuze, maar het is perse zo dat ze nu meer winst maken, het besteedbare inkomen kan hetzelfde blijven.
Is de bedrijfsnaam Odido niet bedacht door de investeringsmaatschappij die T-Mobile Nederland gekocht heeft? In dat geval geeft dat al het antwoord op de vraag. Investeringsmaatschappijen hebben namelijk als doel maximaal rendement te halen op hun investeringen.
Tja, als die investeringsmaatschappij niet nodig was geweest dan was dit een non-issue geweest. Maar ze hebben hun nut, dus moet T-mobile ze ook betalen. Jij bent ook bezig met maximaal rendement van het arbeid dat jij 20/30/40 uur per week verricht. Als dat is als medewerker in een lagere schaal heb je te slikken wat ze je geven, maar zit je in de top kan je meer vragen. Oftewel vraag en aanbod.

Wat ik aangeef in mijn bericht is dat investeringsmaatschappijen niet perse meer geld krijgen als inflatie de reden is van verhoging. Althans ze krijgen meer geld, maar het geld is minder waard dus dat kan vertekend beeld geven als die verhoging parralel loopt aan inflatie, is dat hoger dan inflatie dan maken ze inderdaad meer winst.
Ik werk 50-55u per week, maar krijg gewoon een CAO loon voor mijn werk. Dus maximaal rendement is maar zo-zo. Daarbij betaal ik mijn baas niet om meer salaris te krijgen dan ik bijbetaal. Beetje scheve vergelijking mi.
De reden dat jij maar een CAO loon krijgt is omdat je iets uitoefent wat genoeg te krijgen is op de markt. JIj betaald met talenten/kunde/ervaring. Principe exact hetzelfde, als ik als investeerder met maar een miljoen aan tafel kom zitten bij grote bedrijven zal je ook geen harde eisen mogen stellen, althans mag wel, maar dan krijg je 0 op rekest. Als ik daar kom met een bedrag wat het bedrijf direct verder helpt kan ik ook meer eisen stellen.

Jij bent in dit geval de persoon die met een te laag bedrag aan tafel komt zitten. Mijn inziens is het dus zeker niet scheef, maar natuurlijk mag je dat vinden. Nogmaals - vraag en aanbod, naarmate je hogere vraag hebt krijg je een beter aanbod.
Fyi er is elke jaar een inflatiecorrectie bij Odido/tmobile.
Alleen in de maand november was er al een inflatie van 1,6%.
Als je alle maanden van 2023 tot nu toe neemt ligt het gemiddelde ergens tussen de 4 en 5%.
Nee dan begrijp je het inflatie cijfer niet goed... In november was de inflatie 1,6% ten opzichte van een jaar eerder.
Het is niet zo dat er elke maand 1,6% of iets vergelijkbaars bij komt.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...economie/prijzen/inflatie
Volgens mij schreef ik duidelijk gemiddelde en niet een optelsysteem.

Januari 2023 - 7,6%
Februari 2023 - 8.0%
Maart 2023 - 4,4%
April 2023 - 5,2%
Mei 2023 - 6,1%
Juni 2023 - 5,7%
Juli 2023 - 4,6%
Augustus 2023 - 3,0%
September - 0,2%
Oktober - -0,4%

= Gemiddeld t/m oktober 4,44%
Bron

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:54]

De labels in je tabel zijn misleidend. Hieronder staat de juiste tabel, en daaruit blijkt wel dat het onzinnig is om het gemiddelde van deze cijfers te pakken.
De onderliggende cijfers staan hier. Het CPI (de consumentenprijsindex) was 128,25 in oktober 2022 en is 127,73 in oktober 2023. Dat betekent dat het getal -0,4% (=(127,73 - 128,25)/128,25) betrekking heeft op de inflatie van november 2022 t/m oktober 2023.

Inflatie februari 2022 t/m januari 2023: 7,6%
Inflatie maart 2022 t/m februari 2023: 8.0%
Inflatie april 2022 t/m maart 2023: 4,4%
Inflatie mei 2023 t/m april 2023: 5,2%
Inflatie juni 2022 t/m mei 2023: 6,1%
Inflatie juli 2022 t/m juni 2023: 5,7%
Inflatie augustus 2022 t/m juli 2023: 4,6%
Inflatie september 2022 t/m augustus 2023: 3,0%
Inflatie oktober 2022 t/m september 2023: 0,2%
Inflatie november 2022 t/m oktober 2023: -0,4%

Odido heeft dus een inflatiecorrectie toegepast voor de periode van juli 2022 t/m juni 2023. Dit is in lijn met hun algemene voorwaarden:
Odido is gerechtigd om ieder jaar in januari haar tarieven aan te passen als gevolg van inflatie. Deze aanpassing wordt gebaseerd op de jaarmutatie CPI (Consumenten-prijsindexcijfer) van het CBS in de maand juni van het voorafgaande jaar. Odido voert geen inflatiecorrectie door als er drie maanden of minder van je overeenkomst verstreken zijn.

[Reactie gewijzigd door fopjurist op 22 juli 2024 14:54]

Als je Excel vraagt, is dat een gemiddelde, ja. Maar wat je doet is statistisch niet verantwoord.

De inflatie-cijfers die jij opvoert zijn zelf al lopende gemiddelden over periodes van 12 maanden. Dus de cijfers die jij opvoert zijn lopende gemiddelden over in totaal 22 maanden, van januari 2022 tot oktober 2023. Maar de middelste maanden daarin wegen 10 keer mee (november/december 2022) terwijl januari 2022 en oktober 2023 maar 1 keer meewegen.

Die "4.44%" wordt dus gedomineerd door de middelste twee maanden.
Dus je zegt dat de informatie van de gelinkte website niet klopt?
De gemiddelde CPI inflatie in Nederland in 2023 is 4.44%.
Ja, inderdaad.

Overigens citeer je een site die als verdienmodel heeft om mensen over te halen om te gaan beleggen, specifiek in producten die niet onder AFM toezicht vallen. Het is niet wat je noemt de meest objectieve bron
Daarbij moet je wel meenemen dat de manier van inflatie berekenen is aangepast. Zie https://www.cbs.nl/nl-nl/...eetmethode-energieprijzen em https://www.cbs.nl/nl-nl/...-energieprijzen-in-de-cpi. Daardoor zijn de inflatiecijfers wat lager dan volgens de oude rekenmethode. Dat effect zal nog doorwerken tot juni volgend jaar...
Wat overigens vrij discutabel is. Inflatiecijfers worden berekend aan de hand van hoeveel producten of diensten kosten als je dat op dat moment koopt. Maar omdat de inflatiecijfer te hoog werd hebben ze ervoor gekozen om het voor energie anders te doen. Omdat je eerder ingekochte energie nog goedkoop kan blijven krijgen rekenen ze dat mee. Als je dat doortrekt zouden ze dat ook met aardappelen kunnen doen die ik vooraf inkoop als ze goedkoop zijn en in de schuur bewaar. Verder wacht ik geregeld op 1+1 aanbiedingen vanwege veel te hoge prijzen, rekenen we ook gelijk mee. Dan houden we lekker lage inflatie cijfers, ondanks dat alles flink duurder is geworden.
1,6% eigenlijk, maar inderdaad vreemd dat die "Inflatie correcties" vele malen hoger zijn dan de werklelijke Inflatie.
Ze pakken het cijfer van juni. 5,7% dus.
Dat lijkt me niet logisch, aangezien ze voor ex-Tele2-klanten 10% inflatiecorrectie hebben gerekend in juli.
Laat er per juli nou een andere berekening zijn van de inflatie aldus CBS / Raboresearch waarin het veel minder hoog is. Zo zie je maar weer, men pakt de inflatiecijfers die men goed uitkomt.

Edit: dit is juni 2023.

[Reactie gewijzigd door lama83 op 22 juli 2024 14:54]

Alle officiele berekeningen terzijde, hoeveel inflatie ervaar jijzelf?

Voor ons personeel hebben we het salaris met ruim 25% verhoogd dit jaar. De CBS berekeningen komen simpelweg niet in de buurt van wat onze mensen zelf ervaren.
Odido is gerechtigd om ieder jaar in januari haar tarieven aan te passen als gevolg van inflatie. Deze aanpassing wordt gebaseerd op de jaarmutatie CPI (Consumenten-prijsindexcijfer) van het CBS in de maand juni van het voorafgaande jaar. Odido voert geen inflatiecorrectie door als er drie maanden of minder van je overeenkomst verstreken zijn.
dat is dus gewoon toeval. Zolang je een bestendig gedrag aanhoud, is het prima om op deze manier te indexeren.
(zo zie je maar weer, dat de waarheid minder spannend is dan je misschien denkt ;))

dat gezegd hebbende....
ik vind indexeren op basis van dit soort getallen altijd redelijk dubieus. bij het bedrijf waar ik werk, pleit ik altijd ervoor om de tarieven te indexeren op basis van de cao lonen en enkele andere grote terugkerende posten.
Er staat duidelijk dat het inflatiecijfer van juni 2023 gebruikt is, die was toen 5,7%. Als je dit niet gelooft, dan kun je dit altijd controleren bij het CBS,
Inflatiecorrectie is natuurlijk ook een beetje een modewoord geworden. Die 5,7% slaat natuurlijk niet op het gemiddelde inflatiecijfer van dit moment (waar wij als consument mee te maken hebben), maar het betreft ook salarisverhogingen van personeel (vanwege de inflatie, natuurlijk). Daarnaast is odido ook minder afhankelijk van prijsverhogingen in de supermarkt en bijvoorbeeld weer meer op het gebied van elektronica, energie, etc. Ik denk echt wel dat er een goede berekening aan ten grondslag ligt.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 22 juli 2024 14:54]

Obido gebruikt wel degelijk het nationale inflatiecijfer van het CBS als uitgangspunt.
Tuurlijk doet odido dat, maar ik reageerde meer op het 1,7% verhaal. En dan wat de grondslag is voor een bedrijf als odido. Ja, die zullen naar het inflatiecijfer hebben gekeken, maar nemen dat ook niet 100% over. Ze kijken ook naar hun eigen kosten. En dat zal vast redelijk overeenkomen met het inflatiecijfer van het CBS, maar dat is het uitgangspunt. Daarbij gebruiken ze voor zichzelf relevante cijfers om het in te vullen.
Eh, in de voorwaarden staat dat ze het CBS inflatiecijfer (CPI) gebruiken, de titel van dit artikel is: Obido verhoogt de prijzen met 5,7%. Het CBS inflatiecijfer in juni was 5,7%, dus wat bedoel je nou?
waarschijnlijk juli als pijldatum. Je weet wel dat is t.o.v. vorig jaar ook vaak de hoogste.
Het verhogen van prijzen *is* de inflatie.

Het is gewoon een (zeer irritante) manier van winstmaximalisatie, die in de sector mogelijk is vanwege gebrek aan concurrentie en barrieres om over te stappen (zeker in deze tijd van triple- en quadplay).
Want de salarissen van het personeel en de prijzen van alles wat ze inkopen zijn immuun voor inflatie? |:(
De salarissen gaan structureel net onder de inflatiecijfers omhoog.
Hun personeel mogen ze zelf mee onderhandelen.

Verder is het met dit soort business modellen altijd zo dat de marginale kosten helemaal niet zo spannend zijn. Een extra klant op het netwerk kost praktisch niks extra.

Het zijn de investeringskosten en die zijn altijd vooraf.

Dus nee, natuurlijk is hun bedrijfsvoering niet immuun voor inflatie, maar de relatie met de abonnementskosten is zeer indirect.
Zeer indirect - zeker als je er vanuit gaat dat het enkel een klant aansluiten is. Maar de klant krijgt apparatuur, modem, mediabox en die moeten weer vervangen worden en moeten dan weer aangeschaft worden voor huidige prijs. Aan de order zelf zitten ook menselijk handelen zoals order picken/PostNL afleveren die ook weer inflatie rekenen voor personeelskosten. Maar ook dezelfde mensen die aan het order systeem werken krijgen een hoger salaris en dit geldt ook voor de ondersteuning zoals monteurs.

Ik snap dat inflatie een veelgebruikte term is door providers om prijzen te verhogen, maar noem het hoe je wil dat wijzigt niks aan het feit dat prijzen stijgen. Als ik kijk wat ik betaalde in de supermarkt 10 jaar geleden vs nu is dat bizarre stijging. De prijssteiging zijn gewoon feiten of wij het leuk vinden of niet of de kosten nou direct of indirect zijn, dat veranderd niks.
Ik ga juist *niet* uit van de kosten van het aansluiten van een klant (daarvoor rekent (in theorie) Odido namelijk aansluitkosten), het gaat hier om de kosten van de "run", het doorlopende abonnement. Daar verhogen ze namelijk de prijzen van.

Daar zit echt heel weinig extra kosten op door inflatie, omdat zo hun model namelijk ook helemaal niet werkt.
Nee, maar je kan het 1 toch niet zomaar uitsluiten of begrijp ik je verkeerd. Een abonnementsprijs is opgebouwd uit alle kosten (indirect en direct) als 1 daarvan stijgt gaat de abonnementsprijs ook omhoog. Het enige wat het bedrijf kan doen om dit door te berekenen is in hun 'run'. Dus het doorlopende abonnement.

Dat ze zelf maar moeten onderhandelen met het personeel veranderd niks aan het feit dat kosten stijgen, of ze dat nou met jouw doen of met pipo de clown. Die 2/5/10% verhoging wordt doorberekend in de kostprijs/consumentenprijs.

Dus ik snap je punt niet zo goed?

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 22 juli 2024 14:54]

Tuurlijk kan ik het wel uitsluiten. Jij hebt het over aansluitkosten, daar heeft Odido een apart postje voor.

Maar dat andere kosten stijgen, en daarom de abonnementsprijs omhoog moet, dat is geen natuurwet, dat is vrij doorzichtige winstmaximalisatie. Dat we het als consument accepteren is 1 ding (wat moeten we anders*…), maar om dit argument te omarmen van Odido alsof ze ook maar slachtoffer van omstandigheden zijn.

Als de run-kosten echt zo hoog waren, dan konden ze namelijk net zo makkelijk bezuinigen. Gooi 5% van je personeel eruit en die (redelijk fictieve gestegen) kosten zijn ook opgelost.

Dat zou een fabriek wellicht doen.

Het spelletje van een telecomaanbieder is echter een heel andere dan die van een fabriek.

De reden: de lopende kosten van een telco zijn niet afhankelijk van het aantal klanten.

Waar een fabriek voor elk extra potje pindakaas de pinda’s en het potje moet inkopen, geldt voor een telecom netwerk dat het eigenlijk niet zo heel veel scheelt of er 1000 mensen gebruik maken, of 10.000. Of 100.000.
Ook maakt het eigenlijk niet echt uit of een gebruiker 1x per dag gebruik maakt, of superzwaar gebruiker is.

Het netwerk is namelijk al aangelegd en bevat de zelfde hoeveelheid kabels en switches

Uiteraard heb je wel enige schalende kosten, zoals een extra callcenter medewerker hier en wat extra stroomkosten daar, maar hetgeen wat je echt probeert terug te verdienen zijn je aanlegkosten van al die kabels.

Het doel is om de som #aantal-klanten x € maandelijks bedrag/klant zo groot mogelijk te maken.

De meesten gebruiken daar een simpele truc voor (en zo ook Odido). Mensen lokken met een laag tarief, zodat de eerste variabele zo hoog mogelijk wordt en daarna proberen als ze binnen zijn om het tweede bedrag op te schroeven, zodat die variabele zo hoog mogelijk wordt.

Vandaar ook dat de “aansluitkosten” door praktisch niemand daadwerkelijk betaald worden. Dat is alleen maar een psychologische barrière voor binnenhalen klanten.

En vandaar dat alle telecoms die inflatie-verhogingen altijd en consequent en standaard doorvoeren, terwijl andere sectoren helemaal niet zo raar met hun abonnementsprijzen doen**.

*In deze sector is het de moeite waard om te bellen en dreigen met opzeggen/overstappen. Dat bedreigt de eerste variabele immers.
**Ja, de krant verhoogd ook wel eens de abonnementsprijzen, maar ik heb het nog *nooit* lopende het abonnement meegemaakt!
ben nergens een nieuwsbericht tegengekomen over ontslagen bij odido
Ik kijk vooruit net als bij Spotify. Zo gaat het gewoon! Kunnen ze mij wel een -1 geven

[Reactie gewijzigd door Orgel op 22 juli 2024 14:54]

Je krijgt -1 omdat je het niet onderbouwd. Zeggen dit gebeurd bij Spotify ook is natuurlijk niet te vergelijken. Spotify is al zolang een speler op deze markt en maakt pas sinds een jaar winst en als je het dan omdraait kun je stellen dat het bijzonder is dat ze al 10.000 medewerkers in dienst hadden. Maarja ik dwaal af, dit soort stellingen moet je wel onderbouwen, anders voegt het niks toe en krijg je dus -1 of je nu gelijkt hebt of niet.
Het is onderbouwd omdat een top altijd zijn winstmarge wil maximaliseren. Zo werkt een bedrijf namelijk. Personeel is dan het eerste wat eruit wordt gesodemieterd.
Nee, voor de 'nieuwe klanten' is de inflatiecorrectie al eerder toegepast aldus de website:
Inflatiecorrectie gaat elk jaar op 1 januari in. Heb je op of na 1 oktober 2023 je contract afgesloten of verlengd? Dan hebben we de inflatie al verwerkt. Krijg je dus het jaar erna pas weer een inflatiecorrectie, met het percentage wat dan geldt.
Dit is complete onzin wat ze hier verkondigen.
Voor nieuwe klanten is er in ieder geval de laatste 3 jaar geen correctie geweest bij odido/t-mobile.
De abonnementsprijs voor nieuwe klanten is al die tijd hetzelfde gebleven.
Incorrect, bij mijn (kleine maar fijne) provider Netrebel betaal ik sinds afsluiten van het contract (2018, op een ander adres dan mijn huidige adres) 37,50 euro met maand voor 1gb/s internet.

Nieuwe klanten betalen sinds begin dit jaar 39,95 voor de zelfde verbinding.
We hebben het hier over Odido en niet Netrebel.
Dat is meer omdat, als je november een abonnement hebt genomen, er niet plots in januari al een jaar inflatie overheen is gegaan.
Ja dat snap ik, maar waarom is die correctie alleen op het moment dat je niet weg kan....Nieuwe klanten hebben toch ook inflatie?
Voor mijn gevoel is het ook echt iets wat leeft bij providers. Ik vind het nog steeds apart… je sluit toch niet voor niets een contract voor een jaar of twee af?
Dat is voor mij ook bizar. Bij een een- of tweejarig contract zou je een vaste prijs mogen verwachten en niet een prijs die halverwege alsnog flink hoger wordt. Ze weten toch vooraf ook al dat er inflatie zal zijn? Dan kan dat ook ingecalculeerd worden in de prijs.
Wist jij eerder dan het CBS dat de inflatie 5.7% zou zijn? Het ECB doel is maar 2% inflatie, maar die lopen momenteel nogal te falen. (Zuidelijke landen met een excessieve staatsschuld komen in de problemen als de ECB de rente verhoogt tot het vereiste nivo)
Wist jij eerder dan het CBS dat de inflatie 5.7% zou zijn?
Nee. Maar dat risico kun gewoon incalculeren in de prijs. Dat doen andere ondernemers ook. Die houden zich aan de afgesproken prijs of geven jou de kans om alsnog van de koop af te zien.
Dat kan inderdaad, incalculeren in de prijs. Dan heb je dus een hogere prijs vooraf, omdat de inflatie misschien wel 8% wordt. Professionele partijen beprijzen risico's, en de prijs van dat risico is altijd hoger dan de verwachtignswaarde.
Dat is juist het vreemde, de prijs gaat helemaal niet omhoog voor nieuwe klanten, alleen voor lopende abonnementen...
Dat is nu juist iets dat je niet wil hebben, dan betaal je immers constant veel meer, ook als de inflatie niet hoog is, zoals redelijk gebruikelijk is. We hebben nu toevallig wat slechte jaren qua inflatie voor de consument.

Daarnaast mogen bedrijven in dit geval geen percentages uit hun duim zuigen, daar de hoogste EU geoordeeld heeft dat een clausule als deze in een contract mag, maar alleen wanneer de verhoging wordt vastgesteld op basis van een 'objectieve consumentenprijs index' en dan kom je in Nederland dus al snel op de data van het CBS uit.
Toch is het opvallend. Het leeuwendeel van de inflatie zit hem waarschijnlijk in de energiekosten, zoals overal. Juist energie wordt door dit soort bedrijven vaak lang vooruit ingekocht en kan dus worden vastgezet.

Bijvoorbeeld bij kranten lees je nooit dat de prijs omhoog gaat specifiek vanwege inflatiecorrectie, terwijl bijvoorbeeld krantenpapier toch ook duurder zal zijn geworden de laatste jaren.
Ook als je energie (of wat dan ook) structureel lange tijd tevoren inkoopt heb je last van inflatie. Prijsverhogingen sijpelen weliswaar met wat meer vertraging door, maar met het verstrijken van de tijd blijft alles wat je als organisatie inkoopt steeds een beetje duurder worden.
Precies dat! Als je nu een abo afsluit kan dat gewoon voor de "oude prijs" dus ze hebben het niet "nodig" om rendabel een abo aan te bieden. Gewoon geldklopperij.
Introductie-korting is bepaald niet nieuw. Hoe ze die korting precies noemen maakt verder niet uit.
Extra trigger om te verlengen zodra je contract erop zit. Doe je dat niet blijft je maandprijs elk jaar lekker stijgen.
Als je ze wilt plagen, dan zeg je op en ga je naar een ander. Kost aan administratie en handelingen heel veel meer. Maar kennelijk "willen ze dat".
Nou ja, boekhoudmethoden. Ik wilde ooit een klant een jaarabonnement op ons product cadeau geven, dus 12 keer 15 euro. Kwam finance dat het niet kon, dat is een "langlopende schuld".
Vroeg ik: kan ik dan wel in 1 keer 180 euro geven aan die klant? Dus het hele jaar vooruit? Ja, dat kon wel.
Dat is niet zo, de verhoging is ook van toepassing op doorlopende abonnementen die maandelijks opgezegd kunnen worden. Het is dus niet zo dat alleen de mensen met een doorlopend 2 jaar contract deze verhoging krijgen. Iedere oud T-Mobile klant (Tele-2 in juli) krijgt deze verhoging, behalve als je tussen 1-10-2023 en 1-1-2024 een contract aan gaat.
Blijft het raar want als ik een energie contract afsluit voor 2 jaar dan blijven de prijzen hetzelfde voor 2 jaar, zelfs al is de inflatie 14%, en is er een oorlog uitgebroken waardoor de inkoop prijzen voor energie toren hoog worden.
ja maar dat kan je niet helemaal vergelijken,er is geen termijn markt waar je 10min 5g inkoopt bijv.
Bij energie (als je leverancier het goed heeft gedaan) word dat op de termijn markt al ingekocht dus je koop het nu om over 2 jaar te gebruiken. Soort van opties.
Volgens mij werkt t wel zo. Ze kopen servercapaciteit in op basis van hun klanten/abo-bestand.
Als ze enorm groeien of krimpen schalen ze op of af.
Dan zou het in principe dus wel in de prijs moeten zitten.
Een groot deel van de kosten is personeel. Dat is anders bij energieleveranciers.
Ja maar er is geen termijn markt. Ik heb nog nooit gehoord van opties op server capaciteit. Ik bedoel bij mij op het werk is het 2 klikken en we zijn groter met de server en 2 klikken later zijn we kleiner. Bij energie werkt dat niet zo. Dit vergelijken is een beetje appels en peren eigenlijk
ook daarbij wordt tussentijds de eindrekening anders; % inflatie wordt oa op leveringskosten in rekening gebracht
In een vast energiecontract is een inflatiecorrectie al meegenomen. Vergelijk het maar met de prijzen die je betaald bij een flexibel contract of van een 1 jaar contract met een 3 jaar contract (laatste is vaak hoger per jaar). De energiemaatschappij gaat uit van een bepaalde inflatie en energieprijs. Wordt de echte inflatie hoger, dan heb jij geluk. Is de echte inflatie lager, dan zijn de mensen zonder vast contract of met een 1 jaar contract de gelukkigen omdat zij het 2de jaar of de volgende maand goedkoper uit zijn.
Je zult ook zien dat bij hogere inflatie nieuwe contracten ook niet meer de 'kadootjes' erbij krijgen of dat er helemaal geen vast contract meer wordt aangeboden (zie een jaar geleden).

Maar ik vraag mij af hoe lang energiemaatschappijen dat nog gaan doorvoeren. Ik denk dat daar binnenkort ook wel inflatiecorrectie in de contracten wordt gezet.
Dat klopt. Maar ik heb net even in mijn oude Tele2 contract gekeken die nog steeds geldig is en daarin staat toch echt dat ze dit alleen in Juli mogen doen.
Tele2 is gerechtigd om ieder jaar in juli het maandbedrag
van je Abonnement aan te passen als gevolg van inflatie.
Deze aanpassing wordt gebaseerd op de jaarmutatie CPI
(Consumenten-prijsindexcijfer) van het CBS over het
voorafgaande kalenderjaar. Tele2 voert geen inflatiecorrectie
door als er drie maanden of minder van je Abonnement
verstreken zijn.
In theorie zou je dus bezwaar kunnen maken op de verhoging als in je contract anders vermeldt staat :)
Even het artikel lezen! Daar staat duidelijk dat Tele2-klanten de prijsverhoging in januari niet betalen.
Dat staat dan ook gewoon in het nieuwsbericht hierboven:
Klanten die eerst bij Tele2 mobiel zaten, krijgen in juli een inflatiecorrectie doorgevoerd. Die bedroeg afgelopen jaar 10 procent. De nieuwe prijsverhoging bij Odido gaat dus niet voor die klanten gelden.
Dit is dus al afgevangen door Odido.
Maar: ik sloot eind 2022 een Unlimited contract af voor €25 per maand (na de korting icm vast internet). Datzelfde abonnement kan ik nu, met ook weer een combinatiekorting, nog steeds afsluiten voor €25 per maand. Sterker nog, ze bieden nu een Unlimited abonnement met lagere snelheid aan wat na die korting op €17,50 uitkomt.

Als er echt inflatie was, zou het abonnement nu duurder zijn geworden en dan kan ik die clausule nog wel begrijpen.
Deze geldt voor zowel vaste abonnementen als mobiele abonnementen.
Zoals ik het lees kan Odido per 1 januari je bestaande mobiele abonnement gewoon met het inflatie-percentage duurder maken, ook al doen ze dat niet met nieuwe contracten.
Als je de kleine lettertjes leest, had je inderdaad kunnen weten dat je genaaid wordt.
Maar dat betekent niet dat het ok is.
Ja staat er in, dat klopt. Maar....
Ik heb bij odido afgelopen keer ook een inflatie correctie gehad. Toen ging mijn vrouw een verlenging doen van haar abbo en toen bleek dat ze het zelfde abbo als ik kon afsluiten voor zelfs minder dan mijn start bedrag was voor mijn abbo een jaar eerder.
Dan hadden dat voor haar ook niet kunnen doen, toch? Zij heeft nu maar een jaar genomen, vanwege deze nep inflatie correcties.
Ik twijfel nu heel hard of ik wel bij Odido blijf, want ook al mogen ze het verhogen, maar voor nieuwe of verlengen klant is het goedkoper. Dat vind ik oneerlijke bedrijfsvoering. Dan hadden ze maar ook de kosten van de abbo moeten verhogen, want nu is het gewoon scheef.
Je hebt ook geen keuze hierin of iig maar zeer beperkt.

Ik denk mogelijk zelfs geen keuze want voor vast internet heb ik nog maar zelden gezien dat je een maand abbo kan afsluiten.
Nou dit dus.
Ik zit al jaren bij T-Mobile, nu Odido en vind dit eigenlijk niet kunnen.
Plus heb ik als klant nog niks gehoord dus ben benieuwd.
Daar ga je ook niks van horen, je ziet het ineens op je factuur, net als bij simyo
Idd! Die hadden 'iedere klant gemaild over de verhoging' jq..in de maandelijkse factuur, ergens onderaan.

Hollandsnieuwe nog erger, helemaal geen melding.
Mocht je geen vast contract hebbend dan bellen met de boodschap dat je graag een aanbieding ontvangt en anders overstapt.

Juist omdat nieuwe abonnementen goedkoper zijn gaat dit je makkelijk lukken.
Daar hoef je ook niets van te horen, dat heb je al zelf ondertekent bij aangaan van je overeenkomst.

Die discussie is al gevoerd en helaas is de wetgeving het eens met de provider dat inflatiecorrectie geen notificatie per persoon individueel behoeft. Men hoeft het niet eens centraal aan te kondigen omdat de datums al vastgesteld zijn bij ingaan van de overeenkomst.

Toen dit nog onder tariefswijziging viel werd dit niet doorgevoerd omdat je dan contractsbreuk pleegt en men is vrij om dan op te zeggen. Sinds dat dit onder een toegestane regel valt wordt het ook actief opgevoerd. Voorheen deed KPN het in elk geval alleen op contactloze abonnementen.
Anoniem: 1918002 @Groax4 december 2023 13:36
Ja dat is je eigen schuld.

Mijn energiecontract had ik voor 5 jaar afgesloten en elk jaar krijg ik automatisch meer korting. Als ik meer moeten betalen voor een dienst omdat ze zo nodig een prijscorrectie in mijn nadeel moeten toepassen, kies ik een andere aanbieder. Zo lastig is het toch niet?

Blijkbaar geven veel bedrijven liever meer uit aan marketing dan aan trouwe betalende klanten.
oh bij welke provider zit jij dan waar ze dit niet doen want elke provider doet dit zover ik weet.
Anoniem: 1918002 @Hakker4 december 2023 14:02
Ik zit nu bij Hollandsnieuwe voor 10 euro sinds 1 maand qua telefonie omdat Vodafone de tarieven heeft verhoogd van 15 naar 17 euro per abonnement. Voor energie zit ik bij Essent al een jaar of 10, met nog steeds een 0.17e/kw prijs tm aug 2024 en elk jaar meer korting en voordeeltjes. Zo hou je je klanten. Zo ben ik ook bij Ziggo weggegaan. Zodra ik me niet meer gewenst of gewaardeerd voel bij een leverancier dan ben ik weg. Helaas blijven te veel mensen hangen en voelen bedrijven dit niet echt. Anders zou je elk jaar wel een mail krijgen van je leverancier met:

"Lieve klant, dank voor je vertrouwen en je constante betalingen aan ons. Hopelijk ben je tevreden over onze dienstverlening. In het komende jaar gaan we xyz doen om het nog leuker voor je te maken. Hopelijk blijf je klant en mocht je van ons productportfolio nog iets anders nodig hebben dan hebben de mogelijkheid om zyx toe te voegen voor gunstige prijs".

Op die manier heb je veel meer klantenbinding, minder overstappers, daarmee minder administratie en minder marketing nodig om je klantenbestand op een goed niveau te houden. Echter is marketing en “new business” nog steeds gehypet bij CEO’s. Meer dan Funnel en Customer satisfaction & retention.
Ben ik toch benieuwd hoe ze die € 0,17 / kWh vol gaan houden en zelfs nog meer korting daarop gaan geven. Of heb je een bedrijf wat heel veel energie verbruikt? Die krijgen ironisch genoeg de meeste korting namelijk.
Anoniem: 1918002 @laptopleon4 december 2023 15:29
oh, ik ga er vanuit dat die prijs wel veranderd hoor. Maar alsnog krijg ik korting op de hele rekening. Het gaat om het concept. Wanneer je langer klant blijft krijg je meer korting en omdat ik dat weet heb ik lange contracten afgesloten die toevallig nu voor mij wel goed uitvallen.

Voor energie maak ik trouwens andere beslissingen dan voor iets eenvoudigs als mobiel internet. Helaas denkt de nederlandse overheid er anders over en ondersteunen ze gok gedrag van nederlanders op energiemarkt. bizar eigenlijk.
Nou ja, ik vond T-Mobile gewoon heel fijn. Plus mobiel en internet + tv gaf meer korting dan een andere provider. Dus nee, ik wil het liefst niet hoppen, plus dat gezeik met aansluiten van je nieuwe modem en bla bla.. (Ja ik kan dat zelf maar iets met een fysieke schakelaar wat een monteur moet doen ofzo).
Anoniem: 1918002 @Groax4 december 2023 14:03
Ja exact. Niet de controle over je aankoop. Een vendor lock-in. Je moet er niet voor vallen tenzij je het gemak daarvan graag consumeerd en wil betalen.
Ik snap hem wel. Ik teken een contract voor 1 of 2 jaar aan de hand van wat ik nodig heb. Iedere keer kijk ik weer naar de andere aanbieders, maar al met al blijft het een voordelig aanbod bij T-Mobile (voor wat wij aan diensten gebruiken in huis).
Dan heb je per 1-1-23 ook een soortgelijke verhoging gehad.
Het meest fascinerende is dat als je een nieuw abonnement afsluit de correctie er niet op zit. Men blijft adverteren met de lage prijs zonder "inflatiecorrectie".
Dat maakt dat dit ook niet een inflatiecorrectie is, maar een variabele prijsopslag bovenop de prijs van een lopend abonnement die vooraf al is ingecalculeerd.

Bij andere providers zoals Ziggo en KPN wordt de prijs voor iedereen aangepast, ook als je een nieuw abonnement afsluit.
Ik zie nu zelf bij KPN, waar ik ook "inflatiecorrectie" betaal (27,35), dat de prijs van een nieuw abonnement wel gewoon 25 euro is. Dus daar speelt het ook.
Bij mobiele abonnementen blijkbaar heel normaal. Bij internetabonnementen is het niet gangbaar.
Bij internetabonnementen bij KPN gaat het niet anders.
Afgelopen week heb ik bij KPN een verlenging gedaan waarbij ik terug gezet werdt naar 52,50 p/m, mijn eigenlijk abonnement was ondertussen al dik 60 euro p/m wegens de inflatie correcties die doorgevoerd waren.
Dat komt omdat je een mobiel abonnement voor een vaste periode afsluit (denk aan 1 a 2 jaar) voor de prijs die dan geldt + inflatiecorrectie. Wanneer je verlengt na die periode kan je opnieuw voor de dan geldende prijs een abonnement afsluiten.

Waar internetabonnementen over het algemeen doorlopend zijn, dus moet de inflatiecorrectie anders verrekend worden. Je ziet dan ook wel vaker 'korting voor de eerste 6 maanden' oid.
Internet abonnement gaat toch ook gewoon per jaar? Enige is dat mensen misschien verzuimen om na dat jaar even te bellen en het abonnement te verlengen tegen de dan geldende (lagere) prijs.
Dat is ook het oneerlijke eraan. Inflatie geldt voor iedereen, niet alleen de klanten die je al gevangen hebt met een contract.
Zo zwart-wit is het gelukkig allemaal niet. Dat is misschien wat voor de consument wel fijn is, maar we (als consumenten) moeten er ook gewoon rekening mee houden dat prijzen nu eenmaal veranderen doordat geld minder waard wordt (inflatie).

De Wet kent daarvoor dus uitzonderingen. Zo kan je met een dergelijke prijsstijging dus ook niet opzeggen, bijvoorbeeld.
Het is alleen zo'n ongeloofwaardige redenatie welke de providers eraan geven, gezien ze het allemaal alleen voor bestaande klanten zo doen.

Als nu het aanbod voor nieuwe klanten ook met 5.7% omhoog gaat (of ~5% minder MBs in dezelfde bundels) dan zou ik dat niet onredelijk vinden vanwege gestegen kosten inderdaad. Op deze manier voelt het voor mij een beetje als geldklopperij, 'Het mag en de klant met vast contract kan toch niet weg, dus let's go :+ '

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 14:54]

Dat vaste contract is meestal 1 jaar, dus zo verschrikkelijk lang is dat ook niet. Het is daarnaast ook niet ondenkbaar dat prijzen vanwege inflatie ooit wel eens kunnen gaan stijgen, dus ik mag hopen dat men bij aanvang van het contract er wel rekening mee houdt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:54]

Helemaal met je eens, de praktisch oplossing is om uitsluitend nog contracten voor één jaar met zulke providers aan te gaan. En dan steeds afsluiten/verlengen vlak voor het jaarlijkse indexatie moment (tussen 1 Oktober en 31 December bij Odido en dochters), dan heb je in principe nooit een inflatiecorrectie en ook nog eens meer flexibiliteit. Het aan gaan van 2 jarige contracten had altijd als voordeel een iets lagere maandprijs tegenover minder flexibiliteit, maar nu dat eerst voordeel teniet wordt gedaan door inflatiecorrectie zie ik geen enkel voordeel meer aan 2 jarige contracten aangaan.
Ik vind de situatie bij T-Mobile/Odido veel transparanter dan bij andere aanbieders, die verhogen de prijzen naar goeddunken en je moet maar afwachten hoe veel meer je bij KPN, Ziggo en de rest gaat betalen. Bij Odido weet je van tevoren dat je enkel een inflatiecorrectie krijgt. Het maakt daarvoor niet uit of je aan een contractperiode vast zit, alle klanten worden gelijk behandeld. De inflatiecorrectie is onderdeel van het contract, dus ook degene die een contract afsluit weet waar hij aan toe is.
Zijn de contracten in NL niet maandelijks opzegbaar zoals hier in België?
Jawel, maar pas na afloop van de oorspronkelijk afgesproken contractduur. Dus stel je sluit een contract voor 24 maanden dan wordt na de laatste maand het lopende contract stilzwijgend telkens met 1 maand verlengd (da’s de opzegtermijn).
Afkopen is uiteraard ook mogelijk (maar niet erg interessant).
Oh dit is inderdaad anders dan België. Hier mogen consumenten nooit vastzitten voor een vaste contractduur aan een telco abo
Ja, EU recht. (Na de eerste 12 maanden)
Er word net na de piek van januari 2023 en juni 2023 met precies die 5.7% gehanteerd terwijl er over de volgende maanden een behoorlijke daling is , in september zelfs een -0,4% was , en over heel 2023 een dalende lijn te zien is , snap ook niet dat het is toegestaan om maanden terug een inflatie correctie te doen want het lijkt nu echt graaiflatie met een dalende inflatie.
Ze mogen niet zomaar een maand pakken natuurlijk. In het contract (of in de algemene voorwaarden) zal een pijlmoment beschreven staan. Bij Odidi (voorheen T-mobile) is dat al sinds jaar en dag de CBS cijfers over de maand juni in het voorgaande jaar. De ene keer is dat gunstig, de andere keer zoals nu mogelijk wat minder.

Zie ook de voorwaarde zelf:
Odido is gerechtigd om ieder jaar in januari haar tarieven aan te passen als gevolg van inflatie. Deze aanpassing wordt gebaseerd op de jaarmutatie CPI (Consumenten-prijsindexcijfer) van het CBS in de maand juni van het voorafgaande jaar. Odido voert geen inflatiecorrectie door als er drie maanden of minder van je overeenkomst verstreken zijn.
Vodafone gebruikt de jaar cijfers van het CBS als pijnmoment:
Leverancier behoudt zich het recht voor om ieder kalenderjaar de tarieven voor Zaken en/of Diensten te corrigeren voor inflatie op basis van de CBS Consumentenprijsindex van het voorafgaande kalenderjaar. Het opzegrecht van Contractant als verwoord in lid 6 van dit artikel is niet van toepassing op tariefsverhogingen voortvloeiend uit inflatiecorrecties.
Ja, precies. Kennelijk kan een bedrijf gewoon het inflatiecijfer van een willekeurige maand pakken en dat gebruiken voor hun tariefverhogingen...
Nee dat is niet willekeurig. De maand die ze gebruiken staat gewoon in de algemene voorwaarden vermeld.

Dat die maand niet willekeurig gekozen is kan ik me ook nog wel indenken. Waarschijnlijk is op basis van historische data bepaald dat juni vaak het hoogste inflatiecijfer kent.
En het kromme eraan is dat dan de nieuwe abonnement goedkoper bent omdat daar de correctie niet op zicht.
Zoals ik bij kon na een jaar al 27 euro voor onbeperkt betaalde (in de koppelverkoop) waar een nieuw abonnement gewoon 25 was.
Ik ben oprecht verbaasd. Ik dacht dat dit soort tussentijdse verhogingen alleen voorkwamen bij "budget" providers zoals Ben of hollandsenieuwe en zulks.

Na een korte google search zie ik dat alle grote providers intussen ook wel aan de beurt geweest zijn. Vind het ronduit schandalig. Ik heb een abonnement afgesloten voor 2 jaar voor een bepaalde prijs, die overigens een paar maanden later alweer niet helemaal eerlijk is > voor 20 euro per maand kreeg ik 10 gb, een half jaar later was dat alweer 12 gb of meer voor het zelfde bedrag.

Nooit zou ik er bij stil gestaan hebben dat het bedrag en hoeveelheid GB die ik contractueel heb afgesloten voor een relatief korte looptijd van 2 jaar tussentijds verhoogd zou kunnen worden. Als het afgesproken bedrag de kosten niet meer dekt zou dat in mijn ogen een stukje verlies zijn wat voor de aanbiedende partij.

We hebben het hier immers niet over doorlopende contracten zoals bij energieleveranciers waarbij je ten minste nog de keuze krijgt om je bedrag vast te zetten. We hebben het hier over bijna wurgcontracten van mobiele providers waarbij ze standaard ook een "korting" van zo'n 50% hanteren gedurende de looptijd van je contract, waarmee ze afdwingen dat je dit contract na 1 of 2 jaar niet maandelijks door laat lopen tegen het zelfde tarief maar na die looptijd gedwongen wordt om een nieuw jaarcontract af te sluiten.
Ik zie m'n factuur langzaam steeds hoger worden omtrent inflatie... Maar als ik dan kan verlegen is het gewoon weer de €35,- zoals ik origineel 2 jaar geleden had.
Dan krijg ik toch het gevoel dat dit gewoon weer een rare manier is om extra geld te verdienen.
Dat zelfde hier, mijn KPN mobiel abonnement is omhoog gegaan vanwege inflatie correctie, maar een nieuwe abonnement is voor de oude prijs op de website.
Te bizar voor woorden 8)7
Je gevoel klopt ook. Dat is het ook. Nieuwe klanten geef je korting om binnen te komen, op je bestaande klanten ga je geld verdienen. Wisselen kost tijd en geld, dus mensen gaan niet weg.

Daarom verhoog je langzaam aan de prijzen bij bestaande klanten.

Bedrijven moeten in Q (klanten/producten) groeien en ook in hun omzet.
Gewoon bellen als je contract voorbij is, je kunt op zn minst dezelfde prijs krijgen als nieuwe klanten.
Je kunt gewoon verlengen.
Nou deze klant ging wel gewoon weg bij KPN. Dikke doei met je inflatiecorrectie aan mijn kant en zelfs een prijsverlaging voor nieuwe klanten (nog los van x-maanden voor x-euro)

Overal hetzelfde natuurlijk maar switchen is een eitje. Mobiel heb je amper downtime met switchen van provider en mijn glasvezelverbinding is welgeteld zo'n 15 minuten down geweest met switch van KPN naar Odido. En in die 15 minuten is hun router aangesloten geweest en getest en heb ik daarna mijn eigen router weer aangesloten en geconfigureerd (vlan omgezet van 6 naar 300).

Ik snap dat dit verhaal voor mij als IT-er wat makkelijker is dan voor de gemiddelde Henk en Ingrid en dat het ook zeker niet zo makkelijk hoeft te gaan, maar ik ga over 2 jaar gewoon weer shoppen voor de beste aanbieding (voor glasvezel mogelijk al over 1 jaar)
Ik zal volgend jaar toch ook weer gaan overstappen, al was mijn glasvezel overstap wèl problematisch, er is zelfs een nieuwe module in mijn meterkast geplaats na 2 dagen down te zijn geweest.
Iedereen wil graag een salarisverhoging gelijk aan inflatie. Dan krijg je dit soort verhogingen.
Dan is dat geen salarisverhoging...
Precies. Die ‘loonstijging’ is dan toch ook een inflatiecorrectie? Van echte loonstijging is pas sprake als het inkomen meer stijgt dan het prijspeil.
Dat heet een "reële loonstijging". Doorgaans kan dat alleen als de kapitaalkosten dalen, maar momenteel kampen we juist met een stijgende rente.
Precies mijn mening. Maar toch hebben veel personen in mijn netwerk geklaagd dat zij geen inflatiecorrectie hebben ontvangen.
Mensen willen meer salaris door dit soort verhogingen.
Precies, dus @Orangelights23 heeft gewoon gelijk. Dit heet een loon-prijs spiraal. Een externe schok (olieprijs na Russische invasie van Oekraine) werkt nog lange tijd door, omdat (arbeids)contracten naijlen.
De meeste mensen zijn pas om heftige salarisverhogingen gaan vragen nadat ze het dubbele voor dezelfde boodschappenkar aan de plaatselijke Albert Heijn moesten gaan afdragen en een veelvoud zelfs aan de energieboer.

De onderliggende suggestie van "dit komt omdat mensen meer geld willen" is dat mensen maar gewoon die vermindering van koopkracht moeten accepteren om prijsstijging te drukken.
Daar heb ik een beetje moeite mee, aangezien daar niet het grote geld zit.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:54]

Grappig … dit soort verhogingen komt juist na de loonsverhoging….elke keer als er x % loonsverhoging is weten de bedrijven je weer te vinden.
Precies wat ik schrijf dus :)

Is een bekend fenomeen in de economie. Inflatie -> hogere salarissen -> inflatie, etc.
Beetje het kip en het ei verhaal.
Maar ik kan je vertellen dat ik pas om salaris verhoging ben gaan vragen nadat ik tig bedrijven zag die vanwege tekorten en inflatie de prijzen zijn gaan verhogen. Verrassend genoeg leek de winst ook gelijk prima te stijgen.....

Ja klopt toen ben ik toch wel even gaan praten met de baas.
Dit klopt alleen als 100% van de prijs wordt bepaalt door salarissen. Dat is niet zo dus men kan gewoon om salarisverhogingen blijven vragen.
Hangt toch weer per situatie af.
Ik heb nog een oud T-Mobile contract, net na Vodafone tijdperk, en heb daardoor wat voordelen: Zo is het basisabonnement voor 1Gb € 25,00 per maand, dat is nu € 5 euro korting op het gekozen abonnement (€ 45,00).
Daarnaast zal klantvoordeel anders worden, in mijn geval, gratis ESPN Eredivisie (1,2 en 3) á €7,50 / maand, vervalt en wordt dan € 10,00 per maand. En mijn sim only wordt dan iets duurder.

Ik neem de inflatiecorrectie voor lief, als hetzelfde abonnement per maand € 21,50 duurder is, wanneer ik verleng.
Moeten ze dit niet 1 maand van te voren aankondigen? Dan zouden ze dit dus voor 1 december aangekondigd moeten hebben.
Op 29 november 2023 stond daar nog de inflatie correctie van 2023 (8,6%):
https://web.archive.org/w...factuur/inflatiecorrectie
Niet voor inflatiecorrectie, zolang dit in de algemene voorwaarden staat. In dit geval heb je ook geen recht tot opzeggen wat bij een normale prijsverhoging wel het geval is. En in principe is de provider niet eens verplicht je hierover te informeren.
Alstublieft niet weer, als mensen/organisatie,s op hun principe's gaan staan wordt het voor ons allen nog duurder dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Organisatie wordt op de vingers getikt en maand later komt er nog een schep bovenop, ofwel sigaar uit eigen doos.
Ze vragen bijna om te gaan hoppen van de ene naar de andere provider en dan weer terug
Jep, moet je eigenlijk ook gewoon doen. Jammer genoeg zijn er al die combi voordeel pakketten, waardoor je direct de hele mikmak moet overgooien. Ik verwacht dat veel mensen dat teveel gedoe vinden en daarom maar akkoord gaan met dit soort verlepte voorwaarden die prijsverhogingen mogelijk maken.
Nou de enigste reden waarom providers combi voordeel hebben uitgevonden is Stickyness creëren.
Helaas heeft bij ons niet gewerkt. Weg bij Ziggo (tv, vaste telefoon en interbet), 2x Hollands Nieuwe en 1x Vodafone...
In totaal 6 rgu's...
En volgend jaar mei het laatste Vodafone abonnement.
Retentie om de churn laag te houden. Dat krijg je als budgetten van bedrijven vaak overwegend aan marketing besteed worden.
Niet te hard roepen, straks hebben ze het door dat hoppen loont.
Dat doe ik ieder jaar, het is hier alleen maar even modempje omwisselen, mijn router regelt de rest geen gedoe met alles opnieuw configureren
Erg leuk allemaal, bij Tweak een abbo afgesloten voor een jaar, 400 euro. ~33 euro per maand.. Nu is het basis abonnement al 45 euro ofzo. Tweak is overgenomen door obido en ze zouden met een aanbod komen... Ik wacht nu nog.
Hun aanbod heb je als het goed is al gehad. 10 maanden voor 30 euro, daarna 45 euro. Onder de streep ben je €0,50 goedkoper uit per maand (voor het eerste jaar).
Ben over gegaan naar glasnet, en mijn verbinding is er nog op vooruit gegaan ook.
Btw als je overstapt en je hebt een jaar vooruitbetaald, rekenen ze in eens 41 euro er verbruiksmaand krijg je dus 410 euro minus het aantal maanden sinds contractvernieuwing x 41. Ook weer een lekker verdienmodel bij het Odido ( we doen het anders , beter,)
Er is mij toegezegd dat na 10 maanden, einde van de aanbieding, weer een aanbieding zou komen. Ik heb een herinnering gezet.
Dan zal het waarschijnlijk de "huidige" nieuwe gebruikers aanbieding (6 maanden 30, daarna 45) zijn.
Als mijn gigabit verbinding omhoog gaat in maandprijs ga ik die downgraden, ik heb het zo gelaten omdat het toch goedkoop was voor 40 euro p/m, merk toch best vaak dat ik amper boven 500 mbit uit kom doordat de server aan de andere kant het niet aankan.

(Steam etc haalt prima gigabit).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:54]

Ik heb hier hetzelfde, servers op internet trekken het niet bij de bekabelde apparaten. En het leeuwendeel van mijn apparaten hangt sowieso aan Wifi waar het bij 600 megabit wel een keer ophoud.

Ik heb alleen maar gigabit van Ziggo omdat je dat moet hebben om de hoogste upload te krijgen die ze aanbieden, maar als ze hier daadwerkelijk glas komen aansluiten ga ik voor 500/500 ofzo. Meer dan voldoende.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 14:54]

Op 1 juli 2023 heeft Tele2 nog een inflatiecorrectie van 10% ingevoerd, en nu komen ze weer?

edit:
Zat je eerst bij Tele2 mobiel? Dan voeren we de inflatiecorrectie door in juli. Voor 2023 was dat 10%. Dit berekenen we over het hele afgelopen jaar. Dus de inflatiecorrectie van 2023 is berekend over heel 2022. Je ziet de nieuwe prijs op je factuur van augustus.

[Reactie gewijzigd door jmxd op 22 juli 2024 14:54]

Dan ben ik wel benieuwd wat er in je contract staat. Ik gok dat ze één correctie per jaar mogen doen, en dan hoop ik dat 1 juli 2023 de enige van 2023 is, en 1 januari 2024 de enige van 2024.

Jaren geleden stond er bij T-mobile - meen ik mij te herinneren - zelfs een specifieke maand in het contract waarin de correctie doorgevoerd zou worden.

Edit: ik zie dat je het al aangevuld hebt. Dank!

[Reactie gewijzigd door iam2noob4u op 22 juli 2024 14:54]

Ze mogen het één keer per jaar doen, dus bij Odido weet je al waar je aan toe bent. Ik ben benieuwd wat de rest doet... 5,7% is niet echt hoog dus wel een goeie van Odido om meteen de norm te bepalen.
Die 5,7% komt gewoon bij het CBS vandaan ;)
Het blijft bijzonder: loyale maar ietwat passieve klanten kunnen mooi de hoofdprijs betalen. Weer een reden dat ik sowieso maar een abonnement van max een jaar neem. Ik doe maand nummer 11 altijd een verkenningsrondje bij de concurrentie, bel de klantenservice om op te zeggen en dan komen ze vaak nog met een interessant aanbod die je in overweging kunt nemen... Het is even wat 'gedoe', maar loont vaak wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.