Ziggo zet particuliere abo's automatisch om naar zakelijke op basis van KvK-info

Ziggo lijkt sommige klanten met een particulier abonnement automatisch om te zetten naar een zakelijke overeenkomst, gebaseerd op Kamer van Koophandel-nummers die klanten zelf hebben opgegeven. Onder andere verschillende tweakers hebben daar een mail over ontvangen. VodafoneZiggo kon daar woensdag niet op reageren.

Ziggo mail"U gebruikt een particulier product van ons. En we zien in uw klantgegevens dat u een KvK-nummer heeft. Grote kans dat u uw Ziggo-diensten zakelijk gebruikt. Daarom registreren we u vanaf juni als zakelijke klant", schrijft Ziggo in een e-mail die meerdere abonnees hebben ontvangen en die Tweakers ook in heeft kunnen zien. Klanten 'behouden hun huidige abonnement' en 'gaan niets extra's betalen, buiten de geplande inflatiecorrectie', schrijft de provider. Ziggo liet in maart weten alle prijzen met 8,3 procent te verhogen als inflatiecorrectie.

Zakelijke klanten krijgen vanaf juni, als het abonnement ingaat, wel met een paar andere veranderingen te maken. Zo krijgen abonnees voortaan een btw-factuur en verandert de betaaltermijn van 14 dagen voor particulieren naar 30 dagen voor zakelijke gebruikers. Daarentegen verdwijnt de 'bedenktijd bij orders' van nieuwe abonnementen, terwijl die voor particulieren nog 14 dagen is.

Het is onduidelijk waarom Ziggo dat nieuwe beleid voert en voor hoeveel gebruikers dat geldt. Aanvankelijk leek het erop dat de provider zich baseert op gegevens uit het Handelsregister van de KvK, maar het bedrijf zegt in een reactie dat het alleen KvK-registraties gebruikt die klanten zelf hebben opgegeven. Inmiddels hebben verschillende tweakers de mail ontvangen, maar verschijnen er ook meerdere meldingen op het Ziggo-forum van klanten die zich erover beklagen. Ook op Twitter zijn meldingen te vinden.

Het is evenmin onbekend op welke juridische grond of algemene voorwaarden de provider zich beroept. Een eenzijdige wijziging van een contract betekent in de meeste gevallen dat klanten dat kunnen opzeggen als ze nog aan een jaarcontract vastzitten. Dat lijkt nu ook te kunnen. "Wilt u uw abonnement aanpassen of zegt u liever kosteloos op? Kosteloos opzeggen kan tot en met 25 mei 2023", schrijft Ziggo in de e-mail die door Tweakers is ingezien.

Tweakers heeft VodafoneZiggo gevraagd om hoeveel klanten het gaat en op basis waarvan de omzetting gebeurt, maar de provider verwacht pas volgende week te kunnen reageren.

Update 1 mei 08.05 uur: Ziggo geeft aan dat het zich alleen baseert op KvK-gegevens die klanten zelf hebben aangedragen. We hebben daar een nieuw artikel over geschreven en dit artikel is daarop aangepast.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

26-04-2023 • 15:30

451

Submitter: Miesjh

Reacties (451)

451
448
231
14
0
193
Wijzig sortering
@TijsZonderH Reden voor Ziggo lijkt me bijna troiviaal?
Zakelijke klanten hebben geen consumenten bescherming. Bij verhogingen en andere wijzigingen zijn er veel minder rechten voor de afnemer.

Welke bytes je over je internet verbinding gooit mag i.v.m. netneutraliteit niet uitmaken. De afnemer moet zelf kunnen bepalen of ze zakelijk of privé een dienst afnemen, dat hoort de dienstverlener niet te bepalen.

Ik vind het opmerkelijk - ik een vermoed onrechtmatig actie van Vodafon/Ziggo - dat dit gebeurd buiten het initiatief van de consument om. De consumenten bescherming afnemen van een consument.

Wat vinden IT-juristen hier van?

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:06]

Volgens mij heeft @TijsZonderH het niet helemaal begrepen. Hij schrijft dat Ziggo het abonnement gaat wijzigen maar dat lees ik niet. Het enige wat wijzigt is de contractant, van een particuliere klant naar een zakelijke klant. Het abonnement blijft ongewijzigd.

Zakelijke klanten kunnen bij Ziggo ook een particulier abonnement nemen (al willen ze dat liever niet).

Als je als eenmanszaak op je privé adres bent ingeschreven, dan kun je volgens mij via de klantenservice laten weten dat het product particulier gebruikt en dan blijft de overeenkomst ongewijzigd. Het lijkt mij een ander verhaal als je op een bedrijfsterrein zit in een pand waarin je niet kunt wonen. Dan is het duidelijk dat je een zakelijke klant bent.
Sorry Robert, je zegt het wijzigt niet. Maar in het artikel staat toch een wijziging, eenzijdige wijziging van consument naar zakelijk? (Met alle gevolgen voor consumentenrecht(sbescherming).
Dat is toch echt een wijziging.

Bizar dat ziggo meent eenzijdig een overeenkomst aan te kunnen gaan met een andere rechtspersoon. Hoop dat niemand dit pikt.
Een ander rechtspersoon is enkel bij een bv van toepassing. Bij een eenmanszaak is het dezelfde als de natuurlijke persoon.
Ben het met je eens dat een BV een ander rechtspersoon is, maar er zijn er meer, dus niet enkel bij een BV. In ieder geval is een eenmansbedrijf of een zzp geen rechtspersoon. daar heb je volkomen gelijk in.
ZZP is geen rechtsvorm: zzp kan gaan om elke rechtsvorm. Een bv kan een zzp’er zijn.
Een BV kan nooit een zzp'er zijn en omgekeerd ook niet. Een zzp is een persoon. De afkorting zzp staat ook voor zelfstandige (= een natuurlijk persoon) zonder personeel. En een natuurlijk persoon kan nooit een rechtspersoon zijn. Een natuurlijk persoon kan wel bijvoorbeeld een bestuurder van een rechtspersoon zijn of een DGA.
Dit is onjuist. Ook als je een B.V. hebt ben je een zelfstandig ondernemer en kan je ZZP zijn.

Quote van de website van de KVK:

De meeste zzp’ers starten een eenmanszaak. En soms een besloten vennootschap (bv). Met de keuzehulp rechtsvormen kom je erachter welke rechtsvorm bij je past.

https://www.kvk.nl/advies...rijke-stappen/#rechtsvorm
Je hebt de tekst bij KvK niet helemaal begrepen. Je start als zzp'er een BV (io) en zodra je BV effectief is, dan ben je zzp'er af. Zolang je een BV io hebt, ben je zzp'er en ben je volledig met je privévermogen aansprakelijk. Zodra io eraf is heb je een rechtspersoon en ben je geen zzp'er meer, behalve als je er een ander bedrijf naast gaat doen en daar als zzp'er gaat werken.
Helaas. ZZP is geen rechtsvorm maar een ‘generieke’ term voor een onderneming zonder personeel.
Voor de onderneming zelf kies je een rechtsvorm, dat kan zijn een eenmanszaak of een B.V.

Vooruit, nog een linkje:
https://www.zzp-nederland.nl/kennisbank/zzp-en-bv

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door mbe81 op 22 juli 2024 19:06]

Als dit juridisch onmogelijk is, zoek jij dan even de eerste wet op waarin de term ZZP voorkomt? Die wetten zijn er niet niet, in de wet is ZZP geen begrip.

Je bent ondernemer met of zonder personeel en met een eenmanszaak of een B.V.
(En soms een VOF, Maatschap, of andere rechtsvorm)

En om te zeggen dat je bij je eigen B.V. onder het personeel valt klopt ook niet helemaal…

Als ZZP-er met een B.V. ben je DGA, geen werknemer. Ja, je bent in dienst bij de B.V. en de B.V. draagt loonbelasting af maar bij bijvoorbeeld faillissement of langdurige ziekte heb je geen recht op WW of WAO. En zo zijn er nog veel meer verschillen tussen de ondernemer en de werknemer.

[Reactie gewijzigd door mbe81 op 22 juli 2024 19:06]

ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel. Dat ook net zo goed een B.V. zijn.

Net als een eenmanszaak ook gewoon personeel kan hebben.
zodra je BV effectief is, dan ben je zzp'er af.
Lijkt mij dat jij, buiten je BV om, nog steeds mag handelen als ZZP'er. Met persoonlijke aansprakelijkheid, omslachtig, etc. etc. etc. dus het is maar de vraag of je dit wil doen. Als jij een nieuwe rechtspersoon creëert, blijf jij toch nog steeds bestaan? Net zoals wanneer je een nieuw natuurlijk persoon creëert, trouwens. :+
Totaal onjuist. Ook met een BV zonder personeel ben je een ZZP-er (zelfstandige zonder personeel). Dat de meeste ZZP-ers kiezen voor een eenmanszaak ipv een BV doet daar niets aan af.
Bizar dat ziggo meent eenzijdig een overeenkomst aan te kunnen gaan met een andere rechtspersoon.
Dat heb je mooi verwoord!

Lijkt me dus ook dat die andere rechtspersoon (lees: je bedrijf), dus ook geen betalingsverplichting heeft, want er is niet getekend voor dat nieuwe contract.
Het enige wat wijzigt is de contractant, van een particuliere klant naar een zakelijke klant. Het abonnement blijft ongewijzigd
Ik ben geen jurist, maar ik zou zeggen, dat omdat een zakelijk abonnement andere voorwaarden heeft (onvermijdelijk), het abonnement, of op z'n minst de voorwaarden, veranderen. En dat is meestal in het nadeel van de consument. Dus mag ie opzeggen. aangenomen dat het nieuwe contract nog steeds op zijn naam staat.

Afgezien daarvan: jij zegt dat het enige dat wijzigt, de contractant is. Dat maakt het juridisch gezien per definitie een ander contract. Als ik een huis koop, dan lopen de abonnementen van de vorig eigenaar ook niet door, omdat het enige wat wijzigt 'de contractant' is. De contractanten zijn nu net de belangrijkste onderdelen van een contract !
Het is ook maar de vraag of Ziggo dit zomaar mag doen. Ik zou hier persoonlijk niet mee akkoord gaan. Het gaat Ziggo niets aan of ik een bedrijf aan huis heb die van hun verbinding gebruik maakt. Het is ook nogal relevant in hoeverre je "zakelijk" van een verbinding gebruik maakt. Maar goed, monopolisten doen gewoon lekker waar ze zin in hebben.
Het is ook maar de vraag of Ziggo dit zomaar mag doen. Ik zou hier persoonlijk niet mee akkoord gaan. Het gaat Ziggo niets aan of ik een bedrijf aan huis heb die van hun verbinding gebruik maakt. Het is ook nogal relevant in hoeverre je "zakelijk" van een verbinding gebruik maakt. Maar goed, monopolisten doen gewoon lekker waar ze zin in hebben.
Ik denk eerlijk gezegd, dat het wel mogelijk is om zakelijke voorwaarden te gaan hanteren als blijkt dat dat contract door, en ten behoeve van een bedrijf afgesloten is. Dus, jij een internet-contract afsluit voor jouw BV, op het adres van de BV (verschillend van het huisadres), en betaald door de BV, maar je tekent persoonlijk, dan neem ik aan dat Ziggo kan claimen dat het een zakelijk contract is, en dat dus de zakelijke voorwaarden gelden. Dat zullen ze dan waarschijnlijk wel hard moeten maken. Maar dat lijkt hier dus niet van toepassing.

Verder, als een particulier contract vooral zakelijk gebruikt wordt, en dat wil Ziggo niet, dan kunnen ze natuurlijk ook het contract opzeggen. Dat is het recht van elk bedrijf, zeker indien de voorwaarden daarover ook nog wat zeggen.
Daar noem je wel een heel belangrijk detail: jij gaat er, als ik het goed begrijp, vanuit dat je voor een bedrijf op persoonlijke naam een verbinding afsluit. Je doet dit dus bewust, om wat voor reden dan ook (lagere prijs, betere voorwaarden / bescherming).

Waar ik het over heb (en wat ik ook uit de informatie van anderen haalde) is dat je privé een verbinding hebt op een adres waar je ook je bedrijf geregistreerd hebt staan (om te beginnen iedere ZZP-er, maar dat kunnen natuurlijk nog veel meer bedrijven zijn).

Wat begin je als privépersoon tegen een dergelijk bedrijf wanneer zij besluiten meer geld te willen halen bij mensen / bedrijven door dit soort dingen te gaan doen?

Als er hier een betrouwbaardere (dus los van snelheid) verbinding mogelijk was dan Ziggo, dan zou ik dat direct doen. Ziggo ben ik al vele jaren spuugzat, maar verbindingen via koper van KPN is hier zeer onbetrouwbaar gebleken.
Ongeacht deze omstandigheid is het alsnog op z’n minst opmerkelijk dat Ziggo eenzijdig zijn voorwaarden wijzigt op basis van een twijfelachtige gegevensverwerking.
Dat er een bedrijf gevestigd is op een bepaald adres zegt verder weinig over de bewoner van dat adres en nog veel minder over de eigenaar van dat abonnement (die hoeft er immers niet eens te wonen). Daar komt nog bij dat een zakelijk abonnement voor Ziggo andere voorwaarden heeft dan een particulier abonnement. Er is dus niet eens een verandering van een abonnement, het abonnement voor de ene rechtspersoon stopt compleet en start als nieuw voor de andere rechtspersoon en deze twee hoeven niet eens wat met elkaar te maken te hebben. Dat de naam van het abonnement en het tarief mogelijk niet veranderen is nog het minste.
Niet gaat wijzigen? Ondertussen weten we met zijn allen hopelijk dat dit enkel betekent dat ze dit "op dit moment" niet gaan wijzigen. Nog los van wat @RJG-223 ook al aangeeft.

Niet geloven wat bedrijven zeggen. Waarom zouden ze dit willen doen terwijl er niets gaat veranderen (buiten dat consumenten betere wettelijke bescherming hebben)? Denk maar niet dat een bedrijf als dit iets doet zonder verder winstbejag.
Dit is ook het eerste dat ik dacht toen ik het las. Dit beperkt de mogelijkheden om bijvoorbeeld het contract te beëindigen enorm.

Zelf ben ik ondernemer en laat bij voorkeur een partij waar ik zakelijk afneem niet weten dat het om een zakelijke bestelling gaat. De voordelen van een zakelijke bestelling wegen in Nederland in mijn ogen bij lange na niet op bij de bescherming welke consumenten genieten. Ook zonder het opgeven van je zakelijke gegevens is het prima mogelijk om activa op je balans te activeren en de btw terug te vorderen.
Hier het zelfde bestel wanneer het om sporadisch goederen of om eigen gebruik gaat altijd zo veel mogelijk als particulier. De voordelen zijn veel groter dan de mogelijke extra kosten.

Bij grote hoeveelheden voor doorlevering kom je er bij een leverancier niet onder uit

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 19:06]

Ik wist niet dat er een verschil in zit. Na even te zoeken, las ik dat zakelijke gebruikers maar 1 jaar garantie, in plaats van 2 jaar garantie op goederen, zoals een iPhone of laptop, hebben.

ZZP’ers hoeven alleen hun persoonlijke gegevens op een factuur te hebben staan om het fiscaal af te trekken. Je kunt dus bij een bestelling gewoon je privé gegevens invullen. Bij een BV moet je bedrijfsnaam wél op de factuur staan; anders mag je de factuur niet fiscaal aftrekken.

[Reactie gewijzigd door iApp op 22 juli 2024 19:06]

zzp er moeten net als alle berijven voldoen aan de factuur eisen van de belasting dienst.
een zzp er is een zelfstandig ondernemer
zzp er moeten net als alle berijven voldoen aan de factuur eisen van de belasting dienst.
een zzp er is een zelfstandig ondernemer
Zelfs als je een BV hebt kun je gewoon spullen als particulier kopen en vervolgens bij je eigen bedrijf declaren (en de BTW terugkrijgen). De factuur en declaratie zijn je bewijs voor de Belastingdienst. Voordeel: je koopt voor je bedrijf met BTW-aftrek, en je hebt consumentengarantie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:06]

Dat is helaas niet correct. Als BV-ondernemer mag je bij een aankoop van een particulier geen BTW in aftrek brengen. Bij een eenmanszaak zijn de ondernemer en de particulier verenigd in één persoon, daar kan het wel (en dan hoef je ook niet apart aan je zaak te declareren).
Een BV mag alleen BTW aftrekken als deze een factuur ontvangt waarop de BTW expliciet vermeld staat, en die factuur moet bovendien voldoen aan de eisen voor een BTW-factuur (https://www.belastingdien...factuureisen/factuureisen).
Daar ga je de mist in als je als privépersoon iets verkoopt aan je BV, want je kunt als particulier geen BTW in rekening brengen. Je hebt ook geen BTW-identificatienummer. Je kunt dus nooit een factuur opstellen die aan de eisen voldoet.
Daar ga je de mist in als je als privépersoon iets verkoopt aan je BV, want je kunt als particulier geen BTW in rekening brengen.
Je verkoopt niet. Je declareert als werknemer, met een factuur met BTW-informatie. Voor de Belastingdienst is de declaratie i.c.m. de factuur (gericht aan de particulier die declareert) voldoende. Wat daarmee gekocht is, is dan uiteraard en vanzelfsprekend wel eigendom van het bedrijf.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 19:06]

We gaan nu wel erg off-topic, maar om te voorkomen dat anderen foutief voorgelicht worden, dit is wat er in de wet op de omzetbelasting staat:
Artikel 15
1 De in artikel 2 bedoelde belasting welke de ondernemer in aftrek brengt, is:
a. de belasting welke in het tijdvak van aangifte door andere ondernemers ter zake van door hen aan de ondernemer verrichte leveringen en verleende diensten in rekening is gebracht op een op de voorgeschreven wijze opgemaakte factuur;
De levering of dienst is niet aan de ondernemer zelf verricht maar aan een particulier/werknemer (= andere rechtspersoon). Dat blijkt ook uit het feit dat de factuur - zoals je zelf al opmerkt - is gericht aan de particulier die declareert.
Ik kan je (uit mijn belastingadviespraktijk en uit ervaringen met de Belastingdienst) melden dat dat voor de Belastingdienst zeker niet voldoende is om BTW-aftrek toe te mogen passen.
Sorry voor de onduidelijkheid ik reageerde op iapp.
https://www.belastingdien...turen_maken/factuureisen/
De factuur eisen voor een ZZPer en bv zijn het zelfde
Na even te zoeken, las ik dat zakelijke gebruikers maar 1 jaar garantie, in plaats van 2 jaar garantie op goederen, zoals een iPhone of laptop, hebben.
Dan heb je verkeerde informatie gevonden, want Nederland kent geen garantietermijn van 2 jaar voor particulieren. In Nederland geldt: zolang je redelijkerwijs mag verwachten dat een product naar behoren functioneert. En dat is vaak langer dan 2 jaar, zeker bij witgoed en andere dure electronica.
Daar heb je helemaal gelijk in.
De bewijslast voor de verkoper ligt op het 1e jaar, daarna moet de koper het bewijs voor het defect kunnen aantonen. (Al werken de meeste winkels gewoon netjes mee aan het verzoek)

Maar mochten er moeilijkheden ontstaan over het garantierecht, dan kan je naast je Nederlandse recht je ook altijd beroepen op het Europese recht.
Deze geeft voor diverse zaken wel een duidelijke garantietermijn voor de verkoper.
Voor electronica is dit 2 jaar, mits het product gebruikt wordt waar deze voor bedoeld is. (Geen consumenten wasmachine in een wasserette zetten bijvoorbeeld)
De bewijslast wordt na 6 maanden zelfs al omgedraaid, en stelt dat het aan koper is om aan te tonen dat het defect al vanaf het begin aanwezig was.
Deze regels zijn niet al te lang geleden aangepast voor aankopen aangeschaft na de wetswijziging:
https://www.consumentenbo...ks/nieuwe-regels-garantie

Aankopen voor 27 April 2022: 6 maanden
aankopen na 27 April 2022: 1 jaar
Dan heb je verkeerde informatie gevonden, want Nederland kent geen garantietermijn van 2 jaar voor particulieren. In Nederland geldt: zolang je redelijkerwijs mag verwachten dat een product naar behoren functioneert. En dat is vaak langer dan 2 jaar, zeker bij witgoed en andere dure electronica.
Het is nog iets specifieker dan dat.
Je hebt recht op een deugdelijk product. Dwz. een product dat geen defecten mag vertonen die gegeven de aard van het product er niet horen te zijn.

Dat maakt dat bijv. een gescheurde rubberen manchet aan een wasmachine na 3 jaar intensief gebruik wellicht niet onder 'garantie' (eigenlijk formeel: onder het conformiteitsbeginsel) afgehandeld wordt. Want dat onderdeel is onderhevig aan veel slijtage en na 3 jaren kan dat gebeuren.

Tegelijk betekent het dat als je een laptop hebt met een SSD opslag erin die na 4 jaar de geest geeft, het niet zo is dat je ineens geen recht meer hebt op kostenloos herstel "want een laptop is na 3 jaar afgeschreven." Je moet daarbij specifiek kijken naar het stuk van het product wat faalt. Als die SSD onder normaal gebruik gewoon nog jarenlang verder mee had moeten kunnen gaan; dan valt het wel gewoon onder het conformiteitsbeginsel als non-conformiteit en heb je recht op kostenloos herstel.

Al die kul over standaardtermijnen voor verschillende soorten elektronica en witgoed wordt door die sector zelf verkondigt en is absoluut op geen enkele wettelijke basis gestoeld.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Wat betreft dat laatste: het helpt niet dat Consuwijzer (een overheidssite want onderdeel van de ACM) zelf verwijst naar zo'n standaardtermijnentabel van Techniek Nederland. Ze zetten er wel correct bij dat het geen wettelijke termijnen zijn en dat het slechts als hulpmiddel dient, maar jammer is het wel.
Vertel mij wat.
Zelfs rijksoverheid.nl spreekt schijnbaar nog steeds over de "gebruiksduur van een product" wat je reinste kul is en nergens in de titels van BW7 inzake koop&ruil terug te vinden is.

RoamingZombie in 'Ziggo zet particuliere abo's automatisch om naar zakelijke op basis van KvK-data'

Sterker nog; zij geven je het meest lomp domme advies mogelijk: "vraag het aan de verkoper."
Zodra je dat doet heb je een uiting over de gemiddeld te verwachten levensduur van het product als geheel te pakken; en dat is vanaf dat moment dus ook bindend - want dan is dat de levensduur die je had mogen verwachten.
Terwijl als je dit niet vraagt en niet gemeld krijgt; het uitgangspunt is 'wat je mag verwachten' wat per individueel defect kan verschillen.

En dat is dus het verschil tussen: "Ja; die laptop, die zal ongeveer 3 jaar meegaan en dan is 'ie 'op.' "
en een SSD in de laptop die na 4 jaar de geest geeft, maar waarvan de fabrikant vermeld dat deze een mean-time-to-fail van bijv. ~7 jaar heeft gegeven een normaal schrijfgebruik.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Het gaat hier natuurlijk niet om een BV, aangezien dit een geheel ander rechtspersoon is. Het is daardoor duidelijk dat dit om zzp'ers gaat. Een smerige actie van Ziggo en ik denk dat ze dit bij de rechter niet hard kunnen maken als de zzp'er van huis uit werkt.
U heeft een zakelijk abonnement, maar ik vermoed dat u er ook privé gebruik van maakt, daarom zetten we uw zakelijk abonnement maar om in een privéabonnement. 8)7
Dit geintje al een aantal keer mee gemaakt met webshops die eenzijdig besloten om mijn order een zakelijke bestelling te maken terwijl die gewoon op persoonlijke titel besteld was.
Kwam er in alle gevallen achter bij garantie claimen na het eerste jaar.

Supervaag en in alle gevallen na licht aandringen werd het omgezet naar consumenten order maar blijft vreemd net als dit verhaal :?
Belangrijkste is dat het niet zo kan zijn dat een ander bedrijf gaat bepalen hoe jij hun diensten afneemt.

De volgende stap kan worden dat ze zeggen: "we zien dat u wel eens gebruik maakt van uw privéabonnement om wat voor de werkgever te doen, daarom zien we dit als een zakelijke lijn".

Bedrijven en overheden nemen iedere keer een stukje van je vinger totdat ze de hele arm in bedwang hebben en je niets meer kunt.
"gebaseerd op Kamer van Koophandelnummers die klanten hebben opgegeven"

Maar het zijn dus klanten die een KvK nummer hebben ingevuld. Waarom zou je dat doen als het account niet zakelijk gebruikt?
Omdat iemand het vraagt op een formulier en je browser het ook nog invult. Dat is voor veel mensen al genoeg om het in te vullen. Zelf ben ik er tegenwoordig bedacht op om de automatische invulling even te corrigeren.
Maar bij een consumenten aansluiting wordt dat niet gevraagd. Ik heb zojuist even ter verificatie zowel de aanvraag procedure voor een consumenten aansluiting als voor een zakelijke aansluiting doorlopen. En alleen bij het afsluiten van een zakelijke aansluiting kan je een KVK nummer invullen.

Een scenario zoals jij schetst lijkt hier dus niet het geval te kunnen zijn. Wat mogelijk wel kan, is dat er mogelijk na het afsluiten alsnog een KVK opgegeven kan worden, om bijvoorbeeld een BTW factuur te verkrijgen bij een particuliere aansluiting. Dit heb ik echter uiteraard niet getest, omdat ik gestopt ben op het moment dat ik een overeenkomst moest aangaan.
Heb je als zakelijke gebruiker ooit geprobeerd een Horizonbox of extra TV-pakket af te nemen?
Ik wel. Lukt niet. Dikke kans dat je dus functionaliteit in gaat leveren...
Misschien kom ik nu wel van de particuliere abo's af die door willekeurige collega's zijn besteld. En we niet weg krijgen omdat ik hun geboortedatum en initialen niet weet...
Ik begrijp de laatste alinea niet. Het gaat hier duidelijk over zzp'ers en collega's zijn werknemers en het bedrijf waarvoor je werkt is ook geen zzp als er personeel in dienst is.
ben benieuwd wat dat gaat doen met alle thuiswerkers voor de baas...
Dat zijn dus geen zelfstandigen.
Hebben die dan een KvK registratie?
Het is inderdaad onrechtmatig. Een klant mag dit wel beslissen, want op als jij je bedrijf registreert op jouw woonadres heb je zelf als klant de keus welke optie je gebruikt. Het is gewoonweg niet aan hun om te beslissen. Het staat ook niet in hun voorwaarden.

1. Je hebt minder rechten
2. Je betaalt meer voor dezelfde verbinding

Ze zeggen dat je nu niet betaald, maar de volgende stap is dat ze bijvoorbeeld privé verbindingen relatief goedkoper maken over 3 maanden en jij er niet in meegenomen wordt.

Mijn laatste factuur van ziggo was € 70,79 (20 Mei 2022) en mijn eerste was € 53,50 (29 April 2015) Om het helemaal gelijk te trekken was mijn factuur van 25 april 2022 ook € 70,79. In die tijd heb ik niets gewijzigd aan mijn abonnement, anders dan hem omgezet naar een bedrijfsmatige verbinding (omdat ze alleen daarop een vast IP aanboden en niet op een privé verbinding) en hebben ze dus 32.3% meer gevraagd voor de verbinding. Vervolgens verwijderden ze de optie om een vast IP te kunnen krijgen op een ZZP verbinding, dus zat ik met een verbinding die 1/3 duurder was en nog steeds hetzelfde bood als voor de overstap. Goede trucendoos, maar ze zijn wel voor het leven een klant kwijt.

Edit:

Voor de volledigheid: Op dit moment kost diezelfde verbinding nu voor privé gebruik € 53,00 mocht ik die nu willen afsluiten.

[Reactie gewijzigd door markoverklift op 22 juli 2024 19:06]

Dit heeft weinig met IT-juristen te maken. Dit valt meer onder consumenten en zakelijke juristen.

Het is enorm dom. Ziggo gaat er van uit dat een abonnement op een adres met kvk nummer zakelijk is. Ook vanwege btw nummers.

1. Volgens mij doet Ziggo hier een aanname. Een rechter maakt mijn inziens (maar dat is ook een aanname) hier compleet gehakt van.

2. De rechten en plichten richting een consument en bedrijf zijn anders. De vraag hierin is ook: is het abonnement van Ziggo een dienst of een product? In het geval van een dienst kan er zakelijk bij storingen nog een schadeclaim richting derving overheen komen ook. Als consument heb je daar geen recht op (behalve onder bepaalde voorwaarden) . Als bedrijf zijnde in veel gevallen kan dit nog een behoorlijke staartje krijgen.

Het kan dus alleen maar voordelig uitpakken.

1. Je doet niets gaat het fout op de zakelijke manier klaag je ze aan. Zegt de rechter. Ja maar u bent erover geïnformeerd. Dan vraag ik mij gelijk af. Wie is er geïnformeerd: de consument. (Je hebt immers als consument het abo afgesloten) of de verantwoordelijke van het bedrijf. (Dat zie ik ook nog een juridische nachtmerrie worden)

2. Maak je gebruik van je consumenten rechten. (Hoe gaat Ziggo aantonen dat je het zakelijk gebruikt? ) Dat zie ik ook nog een juridische nachtmerrie worden.

Ik ben geen jurist. Maar dit is denk ik niet slim om te doen?
Ik weet niet hoe dit juridisch precies zit, maar ik kon als ondernemer ooit bij Ben het mobiele abonnement wat ik wilde, niet betalen vanaf mijn zakelijke rekening.

Je kon met een zakelijke rekening alleen een duurder abonnement nemen, dat was waarschijnlijk mede waar hernomen te doen was.

Ik heb me altijd afgevraagd of een leverancier dit wel mag bepalen op deze manier.
Volgens mij gaat dit alleen over klanten die zelf hun KvK nummer hebben opgegeven bij Ziggo. Dan lijkt het mij niet zo gek dat Ziggo die klanfen als zakelijk registreert.

Overigens ben ik al lang weg gevlucht van de alsmaar stijgende prijzen van Ziggo, maar in dit geval kan ik ze geen ongelijk geven dat ze het administratief recht zetten zolang ze verder niet aan de prijs rommelen.
Ik ben ook prive afnemer van Ziggo (voor zo lang het nog duurt), maar heb op mijn adres ook een bedrijf met KVK nummer staan. Dit nummer is nooit aan Ziggo doorgegeven, maar toch krijg ik regelmatig (en 3x in de afgelopen 2 weken) een belletje vanuit Ziggo of ik niet wil omschakelen naar een zakelijk abonnement omdat ze zien dat er een KVK inschrijving op het huis is.
Ziggo lijkt dus zelf de link te leggen met hun adressenbestand en informatie die ze vanuit de KVK ophalen.
Mag dit uberhaupt vanuit de AVG gezien? De KVK mag je toch niet zomaar even leegtrekken om te kijken of er bedrijven ergens gevestigd zijn. Dit klinkt bijna als direct marketing op basis van het handelsregister...
Ongevraagd bedrijven commercieel benaderen die dit niet willen (non mailing indicator bij de KvK) mag niet. Je mag, volgens deze link, wel je eigen relaties benaderen:

https://www.kvk.nl/privacy/direct-marketing-en-regelgeving/
Maar ze benaderen hier niet de "eigen relaties". Of dit is op z'n minst een grijs gebied. Jij als particulier en het bedrijf op hetzelfde adres, zijn twee aparte rechtsvormen. Ziggo benadert indirect het bedrijf via de particulier, want alleen een bedrijf kan een zakelijk abonnement afsluiten. De vraag is dus nog steeds of dit mag vanuit de AVG.
De AVG is bedoeld voor de bescherming van persoonsgegevens en niet voor de bescherming van bedrijfsgegevens. KVK raadplegen mag vooralsnog gewoon.
Maar, mag je persoonsgegevens van een klant ermee verrijken waardoor je weet wat voor werk iemand doet en of hij zelfstandige is? En dat is nog afgezien van het gegeven dat voor ZZPers de KVK registratie wel degelijk als persoonsgegevens worden gezien (zie dit advies van de AP). Want dat lijkt hier gebeurd te zijn.
Het is allemaal op het randje. Ze benaderen niet een privé-persoon maar het bedrijf dat ingeschreven staat bij de KVK.
Men vraagt niet een consument om over te stappen op een zakelijk abonnement. Ze zeggen tegen een bedrijf dat het bedrijf een particulier abonnement heeft.
Men vraagt niet een consument om over te stappen op een zakelijk abonnement. Ze zeggen tegen een bedrijf dat het bedrijf een particulier abonnement heeft.
Als ze een bedrijf aanschrijven, dan zouden ze hem aan de directie van de BV moeten richten, en dan kloppen deze zinnen niet:
U gebruikt een particulier product van ons. En we zien in uw klantgegevens dat u een KvK-nummer heeft. Grote kans dat u uw Ziggo-diensten zakelijk gebruikt.
Met andere woorden: Ziggo beseft donders goed dat ze consumenten aanschrijven waarvan de kans heel reeel is dat die gewoon geen ondernemer zijn, anders hadden ze dit niet zo verwoord. Ze sturen het naar een particuliere abbonnee, waarvan zij slechts een vermoeden hebben dat die bedrijfsmatig iets onderneemt van hetzelfde adres.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 19:06]

Het zijn niet allemaal BVs. Het gaat in de meeste gevallen om eenmansbedrijven.
Ik geef overigens aan hoe het werkt en ben het er ook mee eens dat er iets moet veranderen. Gegevens bij de KVK zijn vooralsnog vogelvrij.
Nee, want je hebt een consumenten abbo afgesloten. In die hoedanigheid ben je dus een consument en niet een bedrijf. Gaan ze die mail dus naar de consument sturen. Dan zitten zij fout neem ik aan?
Zij mogen grasduinen in de gegevens van de KvK en die bedrijven ook aanschrijven. Als zij zien dat eenzelfde adres ook voorkomt als consumentenabonnement mogen ze je gewoon aanschrijven. Je bent immers klant.
Dat mag inderdaad. Totdat jij bij de KvK een ander mailadres hebt dan via je abbonement. Je hebt immers je consumenten contract afgesloten met een consumenten adres.

Kijk als je je email voor beiden gebruikt. Of ze schrijven je aan op het zakelijke mailadres wat via de KvK verkregen is. Dan is het een ader verhaal.
Dat maakt helemaal niet uit. Probleem hierbij is dat die KvK-gegevens heel weinig bescherming kennen. Ziggo mag gewoon al haar klanten benaderen en als ze vermoeden dat een inschrijvig in de KvK eenzelfde persoon betreft mogen ze gewoon mail en daarin aangeven "mocht u de eigenaar van dit bedrijf zijn, dan...".
Staat nog even los van alle mensen die zich alleen hebben ingeschreven voor hun zonnepanelen. Die worden hier vast niet blij van.
Die heeft de KvK nooit ingeschreven.
Jawel, er was een manier eerder om btw terug te krijgen door je bij de KvK in te schrijven.
Klopt, maar KvK heeft die inschrijvingen nooit verwerkt of weer verwijderd. Het was echter nooit nodig om je in te schrijven, veel mensen dachten dat en schreven zich in.
Ja, de wet/regels zijn weer zodanig geschreven dat ze tweedeling zijn uit te leggen helaas.

Dus begrijp wel dat ze alsnog om die AVG heen kunnen werken.
Wetten zijn nooit specifiek geschreven. Dat maakt ze zwart/wit waar men liever juist altijd een bepaalde "bandbreedte" heeft wat binnen die Wet valt wat strafbaar is. Alles daar buiten is dan (kort door de bocht gezegd) wel toegestaan.
Dat is afhankelijk van hoe de wet geschreven is 😉

Neem bijvoorbeeld de Wet op de proefdieren. (WOD) Dat is een nee, tenzij wet.


Oftewel dierproeven zijn bij wet verboden tenzij; en dan volgt de gehele wet.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0003081/2021-07-01

Er zijn dus wel degelijk uitzonderingen.
Maar het stramien is dan nog wel hetzelfde. Al is het dan "Nee, tenzij...". ;)
Wat er achter die "tenzij..." komt is ook niet specifiek omschreven maar laat ook heel veel aan de interpretatie over.
Echter, dit is B2C vermomd als B2B. De klant zoals die zich bij Ziggo gemeld heeft om een product af te nemen, heeft dat in de hoedanigheid van particulier gedaan. Dat Ziggo nu de klant anders wil labelen, maakt dit niet B2B.
Maar je mag je eigen particuliere klanten ook gewoon benaderen.
Sterker nog ik wordt gebeld op mijn 06 nummer wat ik alleen aan ziggo heb doorgegeven voor de 2fa op mijn prive abonnement. Daarnaast heb ik ze wel gebeld vanaf dat nummer als ik ze nodig had (voor verlening, dus misschien hebben ze het zelf vastgelegd). Ik heb namelijk ook een vaste lijn bij ze. Dus men benaderd mij particulier! Overigens heeft mijn zaak een andere vaste lijn nummer, wat ze niet hebben gebruikt.

Ziggo weet niet dat ik mijn 06 nummer (ook) zakelijk gebruik, ik heb wel een vodafone prive abonnement maar dat staat op een ander adres.

Ik heb even gechecked, ik heb mij 06 nummer ook als 2fa bij mijn ouders opgegeven, en bij hen staat mijn 06 nummer ook bij hun gegevens in mijn ziggo als mobiel nummer. Waarom is dit relevant, omdat ik het nummer alleen als 2fa nummer heb opgegeven, niet als nummer om gebeld te worden.

Ik moet nu dus gaan oppassen als ziggo mij belt, want voordat ik het weer bellen ze voor mijn ouders en veranderd hun abonnement, als ik ergens ja op zeg....

[Reactie gewijzigd door jeanj op 22 juli 2024 19:06]

Rechtsvormen wellicht wel, maar voor veel personen is het wel dezelfde rechtspersoon. De vraag is dan wat zwaarder weegt dat je dezelfde rechtsvorm hebt of dat je dezelfde rechtspersoon bent.
Het lijkt me dat een bedrijf haar consumenten alleen mogen benaderen met de gegevens die door de consument verstrekt zijn, niet om een zakelijk voorstel te doen op gegevens die niet door de consument verstrekt zijn. De kvk-gegevens horen niet maar bij de consument, net als ze de consumentengegevens niet zomaar mogen gebruiken om zakelijke klanten te benaderen.
Dat is het vervelende van de KvK gegevens, die zijn gewoon opvraagbaar en mogen gebruikt worden. Ik heb direct na inschrijving direct diverse cold-case brieven mogen ontvangen van allerlei bedrijfjes. Ziggo staat hier dus denkelijk gewoon in hun recht.
In het nieuws staat niet zomaar de vraag of dit juridisch wel mag. Dat bedrijven gegevens opvragen, opkopen of hebben om het ongevraagd in hun voordeel proberen te combineren, zorgt er niet zomaar voor dat het mag.

Er is geen recht om als bedrijf zomaar andere gegevens over hun klanten te gaan verwerken.

Bedrijfsgegevens uit het kvk kunnen halen geeft niet zomaar recht om te mengen met prive-zaken.

Het is al een tijd niet toegestaan om kvk-gegevens zomaar te gebruiken om als bedrijf ongevraagd bij andere bedrijven iets aan te bieden zonder dat ze als bedrijf klant zijn.

Als een klant als consument klant is, dan kun je die niet spontaan gaan aanschrijven met bedrijfsgegevens uit het kvk. De consument is geen zakelijke klant. Het bedrijf, of personen daarvan, aanschrijven gaat ook niet, want geen zakelijke klant.
Mengen van zakelijk en prive is hoe dan ook niet zomaar redelijk, dus dat ziggo zelf een scheiding wil tusse consumentendiensten en bedrijfsdiensten, maar niet als ze er zelf voordeel bij hebben is duidelijk selectief, gemakzucht en proberen de regels te omzeilen, in plaats van recht hebben.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 19:06]

Het is al een tijd niet toegestaan om kvk-gegevens zomaar te gebruiken om als bedrijf ongevraagd bij andere bedrijven iets aan te bieden zonder dat ze als bedrijf klant zijn.


Toch is dat afgelopen jaar nog diverse keren gebeurd, net na mijn inschrijving bij KvK.
Wat mij betreft lijkt het me dat te toezichthouder hoort in te grijpen, maar het lijkt me ook nut hebben als consumenten die merken dat Ziggo de gegevens van hun bedrijf voor dit soort eenzijdige acties gebruikt apart zowel als consumentenklant als bedrijf ziggo aanschrijven en aansprakelijk stellen voor dit ongevraagd mixen en ongevraagd omzetten van de dienstverlening. Want doe je niets, dan wek je kennelijk bij dit soort opportunistische bedrijven de indruk dat het maar prima is wat ze met je gegevens doen zonder verantwoording af te hoeven leggen.
Er bestaat zoiets als doelbinding, wat een van de fundamenten is van de AVG. Je kunt gegevens bij de KVK opvragen om zeker te zijn dat de persoon waarmee jij handelt ook bevoegd is voor die handelingen. Dus om te voorkomen dat jij 5000 pizza's komt bezorgen, die besteld zijn door een stagaire zonder enige bevoegdheden. Dat is een heel ander doel dan diezelfde informatie misbruiken om bedrijfseigenaren prive lastig te gaan vallen om zeilboten te verpatsen. Dan kom je toch echt de AVG tegen.

Een vergelijkbare discussie heb ik gehad met een makelaar, die het interessant vond om de kadastergegegevens (die hij nodig heeft om vast te stellen dat ik daadwerkelijk de rechtmatige eigenaar van het huis ben dat hij gaat verkopen) ging gebruiken om gericht reclame te maken. Hij mag bij de data, maar niet voor dat doel.
Kadastergegevens zijn persoonsgegevens, maar wel openbaar en er is geen beperking op het gebruik. Voor zover mij bekend dan. Maar ik zou de AVG nog even na moeten kijken, 100% zeker ben ik niet.
Omgekeerd zou niet mogen. Als ze als bedrijf geregistreerd zijn mag je ze niet als particulier benaderen.
Dan gaan ze dus de fout in. Je staat namelijk particulier bij ze bekend. Je bent dus een particuliere relatie en geen zakelijke relatie.
De non-mailing indicator leek wat meer een verzoek dan een verplichting. Maar voor ZZP-ers is inmiddels al weer jaren wettelijk geregeld dat ze net als consumenten niet zo maar benaderd mogen worden.

Ziggo is een van de bedrijven die dat systematisch negeert. Meerdere telefoontjes per jaar, hoewel ik erg duidelijk maak geen interesse te hebben. Daarbij is het wel zo dat ze het door marketing bureaus op laten knappen (op commissie basis?). Vermoedelijk om juridisch Ziggo buiten schot te houden én niets met mijn afmeldingen te hoeven doen.

Zo is het immers steeds een nieuwe partij die belt en 'geheel toevallig' de wet naast zich neer legt. Tja.. helaas voor Ziggo snapt de rest van Nederland het best aardig, dus ca. 1/3 van de verboden cold calling waar ik nog mee te maken heb is van / voor Ziggo. (En de rest voor allerlei vage investeringsfondsen.) Dan zet je je er als 'gerenommeerde partij' toch wel gekleurd op..
Precies dit. Ben gisteren ook weer gebeld door/namens Ziggo met een zakelijk aanbod, voor de tweede keer dit jaar. Ik heb het ook gelijk gemeld bij de ACM: https://www.consuwijzer.nl/meldformulier-telemarketing .
Als meer mensen dat melden, hoop ik dat de ACM Ziggo op de vingers tikt zodat dit stopt.
En nee, ik ben geen (ex-)klant van Ziggo; er zit wel een eenmanszaak op mijn adres die ze dus niet cold mogen bellen.
De KvK lijkt daar eerder op betrapt te zijn:

https://www.rtlnieuws.nl/...esgegevens-zzper-dwang-ap
https://www.businessinsid...egevens-zzp-doorverkopen/

Wel een interessante markt om in te 'opereren': bedrijven zijn verplicht zicht te registreren bij de KvK, en die op hun beurt vinden het wel te verantwoorden om die gegevens fijn door te verkopen aan ieder die ze wil hebben...

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 19:06]

Benaderen mag niet zomaar inderdaad maar de gegevens kan je er zo uit trekken als je wil, zelfs een uitgebreide zoekfunctie erin:
https://www.kvk.nl/zoeken/handelsregister/
Daarnaast kan je ook op allerlei manieren koppelen of gewoon adresbestanden kopen.

De KvK zelf heeft weinig te zeggen over de data, ze zijn zelf namelijk niet de eigenaar van de data, ze produceren zelf ook geen data. Ze krijgen alles aangeleverd omdat het verplicht is voor bedrijven om dit te doen. Om die reden mogen ze dan ook niet zomaar de data ontoegankelijk maken. Daar was een tijdje terug nog een rechtzaak over.
nieuws: KVK mag van rechter toegang tot register niet beperken met Databankenwet

Dat Ziggo dan dit soort fratsen uithaalt met de KvK data, dat kan wellicht wel een probleem zijn, maar dat is dan een probleem voro Ziggo. Neemt niet weg dat ik het bizar vindt dat de KvK data verkoopt dat ze gratis en verplicht aangeleverd hebben gekregen.... je zou verwachten dat het dan ook op zeker hoogte publiekelijk is net zoals dat alle addressen in Nederland ook publiekelijk zijn.
Je moet zelf aangeven of je gegevens voor marketingdoeleinden mogen worden gebruikt. Als het goed is is de standaard 'nee'.
Je krijgt tenminste nog de vraag. Dat is wat anders dan de mededeling dat je wordt overgezet.
Nee, je krijgt de mededeling dat je wordt overgezet, tenzij je naar een nummer belt die willekeurig wel of niet werkt.
Vraag me af of je toestemming hebt gegeven hiervoor jouw gegevens te gebruiken.
Dit is echt ontzettend smerig. Ziggo besluit dus gewoon dat je waarschijnlijk geen particuliere klant wil zijn alleen omdat je iets van een eigen bedrijfje hebt geregistreerd.
Anoniem: 58485 @youridv127 april 2023 04:06
Ik zie het probleem niet. Ziggo is zakelijk aftrekbaar.
Dat ligt er aan. Indien je het zowel zakelijk als privé gebruikt; in thuis situaties dus in deze gevallen, mag het maar deels naar rato verrekenen & opvoeren als bedrijfslast

Het is niet zo dat als je zakelijk gebruik het je gelijk 100% mag opvoeren. (Zelfde geldt voor je mobieleabonnement etc)
Het probleem komt waarschijnlijk nog. Volgend jaar ander tarief/pakket voor zakelijke gebruikers, snelheid omlaag, etc. Bij veel woningen is geen degelijke alternatieve aanbieder dus is dit een prima manier om het klantenbestand nog verder uit te knijpen.
Het probleem zit hem er in dat je zakelijk gezien niet langer de rechtsbescherming geniet die een consument geniet. Grofweg kan Ziggo in hun voorwaarden zetten wat ze willen; en dat heb je te vreten. Er is geen "ho 'ns even!" meer.
Zelf ben ik nooit benaderd door Ziggo hiervoor, de klantenservice geeft aan dat ze wel een KVK nummer in mijn profiel zien, op verzoek hebben ze deze verwijderd uit het profiel.

De mutatie van wanneer die is toegevoegd konden ze niet zien.. Er is in ieder geval geen optie op de website om dat toe te voegen..
Ik kan er 1 ding over zeggen alle klanten met een zakelijk internet abo krijgen een 4g router met simkaart als back-up erbij.

[Reactie gewijzigd door Vage_Karel op 22 juli 2024 19:06]

Ik ben al jaren zakelijk Ziggo-klant maar heb echt geen 4g router... :(

Sterker nog - ik kreeg een "Smart" Router waarop je helemaal niets meer zelf kunt instellen.
Geen portforwards, geen IP-ranges, geen BridgeMode en de indeling van wat er dan wel op staat is echt dramatisch vertaald. Als je iets wil dan mag je dat vragen aan Ziggo en dan stellen ze het voor jou in. |:(

En in de begeleidende brief staat niets over de omzetting met een inferieur modem. Er staat alleen: "het is in een kwartiertje geïnstalleerd"... Nou, noem het 48 uur voordat je bedrijf weer online is.

Dus ik zet zo mijn vraagtekens bij de KvK/huisadres-actie. Ziggo zou al deze moeite niet doen als het hen geen geld op zou leveren. Dus waar zit het addertje hier?
Vraag erom.
De 4g router is een back-up.
Koop een wifi 6e router en vraag om de nieuwe Sagemcom modem van Ziggo daar zit de beste chipset in van Broadcom.
Forward je eigen router en geniet ervan.
Heb je een groter oppervlak neem een Tp-Link Deco of de betere ap's.
Inderdaad, gewoon even bellen.
Via het nummer voor zakelijke klanten wordt je snel geholpen.

Geef aan dat je een zeer interresant aanbod hebt gekregen van bijv KPN of T-Mobile glasvezel en dat je serieus overweegtcer gebruik van te maken, maar twijfelt omdat je altijd heel tevreden bent geweest over Ziggo.
Grote kans dat je dan ook 3 tot 12 maanden een flinke korting krijgt.

Ziggo wil namelijk heeeeeeeel erg vraag zakelijke klanten.
Ik vermoed voor de jaarcijfers om groei in die markt aan te kunnen tonen.
Een andere reden kan ik niet bedenken, want je krijgt aals zakelijke klant alleen maar voordlen t.o.v. particuliere klanten.
Een andere reden kan ik niet bedenken, want je krijgt aals zakelijke klant alleen maar voordlen t.o.v. particuliere klanten.
Nou ja; behalve het feit dat je met het aangaan van een zakelijk contract natuurlijk al je rechtsbescherming als consument overboord zet en Ziggo in de basis in hun contract kan zetten wat ze willen; en dat heb je dan maar te vreten.
Maar hey; een geschil met Ziggo?
Waar er echt noo---it wat fout gaat?
Wie maakt zich daar nou druk om? Toch?
(oh wacht...)
Mijn vrouw heeft een KvK inschrijving waar al jaren nagenoeg niets mee gedaan wordt, we hebben ook geen administratie plicht en hoeven geen belastingaangifte te doen. Bij de KvK hebben we telefoon etc afgeschermd vanwege ongewenste reclame en telefoontjes. Echter ziggo zakelijk benaderde mij op mijn prive telefoon omdat er een KvK nummer op ons adres stond. We proberen juist alle koppelingen tussen bedrijf en prive te beperken om dit soort dingen. Ik vraag me af of ze die link mogen maken.
Het is niet mijn bedrijf en deel alleen het adres met het bedrijfje en toch maken ze de link. Lijkt mij niet wenselijk en ik weet niet of het wel mag zo te koppelen

Was wel de druppel om over te stappen naar glasvezel en ziggo vaarwel te zeggen
Nou je het zo zegt, ik heb de laatste tijd gemiste oproepen gehad (want waarom zou ik overdag tijdens mijn werk de telefoon opnemen), die te herleiden zijn tot Ziggo zakelijk.
Alleen, ik heb geen bedrijf! Althans, hoogstens als zonnepanelen-energie-leverancier. De vorige bewoners hebben wel een bedrijf gehad, maar dat was 15 jaar terug. Als ik het telefoontje binnen zie komen, ga ik het toch maar eens opnemen.
Het is heel dubieus wat Ziggo hier doet.

Het gaat hier om persoonsgegevens, ze kunnen de data immers tot jou herleiden, dus AVG is van toepassing.

Kennelijk koppelt Ziggo de particuliere bestanden met KvK gegevens. Het doel van die verwerking lijkt het aanbieden van een zakelijk abonnement aan particulieren. Of zelfs het geautomatiseerd uitvoeren van een abonnement omzetting van particulier naar zakelijk.

De vraag is natuurlijk of dit mag. Voor zover ik weet zijn er 6 grondslagen om een verwerking te mogen uitvoeren:
  • Toestemming van de persoon. Dat lijkt niet aan de orde. Ik denk ook niet dat ze wegkomen met eventuele kleine lettertjes in voorwaarden, omdat een dergelijke toestemming vrij expliciet moet zijn.
  • Het is noodzakelijk om een overeenkomst uit te voeren. Deze verwerking lijkt me ook niet nodig om de particuliere overeenkomst uit te voeren.
  • Het is een wettelijke verplichting. Deze marketing lijkt mij geen verplichting.
  • Het is noodzakelijk om vitale belangen te beschermen. Dit aanbod lijkt me geen zaak van leven of dood, dus deze valt ook af.
  • Het is noodzakelijk om een taak van algemeen belang of openbaar gezag uit te oefenen. Dat is hier ook niet aan de orde.
  • Ziggo heeft een gerechtvaardigde belang voor de verwerking. Ik ben reuze benieuwd waarom Ziggo zou denken dat ze hierbij kunnen spreken van gerechtvaardigd belang...
Ik gok dat Ziggo inzet op een gerechtvaardigd belang, maar ik zie hem niet. Ik ben benieuwd naar de uitleg van Ziggo. Die gaat er vermoedelijk niet zomaar komen. De beste aanpak lijkt me om (massaal) melding te maken bij AP.
Die telefoontjes heb ik ook gehad, dat ik geen ondernemer was, was geen enkel probleem voor een zakelijk contract.
Is er misschien een link met zonnepanelen? Als je die hebt dan krijg je toch ook een ondernemingsnummer vanuit de belastingdienst?
Dan heb je nog geen kvk registratie. Dan ben je alleen bij de belastingdienst geregistreerd als (kleine) ondernemer.
En dit is dus precies!! wat er mis is met de privacybescherming van het KvK register, voor met name ZZP-ers.
En mensen maar schreeuwen dat ze niks te verbergen hebben....
Wat arbitrair.
Bij ons wordt ook veel thuis gewerkt.

Waar ligt 't kantelpunt? Bij dat KVK nummer? Zakelijk gebruik? Percentage zakelijk gebruik?
Waarom boeit het ze überhaupt?

Dat ze pas volgende week reageren zal wel inhouden dat ze een reactie juridisch toetsen.
Ik zou dit sterk in de gaten houden als betrokkene. Ruikt naar een voorbode.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 19:06]

AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Polderviking26 april 2023 15:54
Dat had 'met Koningsdag en de vakantieperiode' te maken. Ze wilden dinsdagmiddag met een reactie komen, ik heb gezegd dat dat wel echt rijkelijk te laat is en dat we dan maar zonder reactie willen publiceren.
Klinkt nogal als een smoes. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn om voor 5 uur vandaag een inhoudelijk antwoord te leveren?
Lijkt me zelfs logisch dat je als bedrijf de helpdesk informeert voordat je zulke dingen doet, want dat er vragen over komen, ongeacht via welk kanaal, lijkt me 100% zeker.

M.a.w. daar heb je geen persvoorlichter voor nodig.

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 22 juli 2024 19:06]

Alsof ze vrijdag niet gewoon werken...
En die timing is gegarandeerd bewust. Want zo’n actie plan je uitvoerig, inclusief effecten rondom vrije dagen en vakanties. Hierdoor krijgt de actie een grotere kans op succes.

Op voorwaarde dat het überhaupt mag, want ik betwijfel dat dat het geval is.
Volgens mij denken ze bij Ziggo over dingen na.
Dat deze chantage een stormpje zou veroorzaken wisten ze bij voorbaat.
Er is ongetwijfeld bewust voor dit tijdstip gekozen, hopende dat de wind gaat liggen in de vakantie en Koningsdag en weekend.
Volgens mij zijn ze trouwens behoorlijk kansloos, want een ZZP-er bepaalt zelf waar hij wat van betaalt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de auto, die al dan niet zakelijk is, wel of niet in de BTW boekhouding gaat. Ook zijn er nog vele ZZP ers die er voor kiezen om geen zakelijke rekening te hebben enz enz.
Elke ondernemer legt verantwoording af aan de belastingdienst, niet aan Ziggo :z
Voorwaarden voor een zakelijk abonnement is doorgaans minder goed, geen consumentenbescherming.
Laatste keer dat ik checkte was het zakelijk abonnement eigenlijk het prive abo + 21% btw extra.
Ik ben 4-5 maanden geleden overgegaan op Ziggo Zakelijk omdat ik mijn internet en mobiel heel veel zakelijk gebruik. Ik kon toen ook nog gebruik maken van de 50% korting actie en ben van €72,50 voor Internet+TV en 25 voor telefoon naar: 42,00 p/m gegaan incl btw dus excl nog iets minder. Daarbij hoef ik ook minder netto te betalen omdat het eerst van mijn omzet af gaat. Al met al een dikke winst.
Als je ZZP-er bent (eenmanszaak) maakt het belastingtechnisch niets uit of je abonnement 'zakelijk' heet of niet. Je mag het in beide gevallen in dezelfde mate wel / niet als zakelijk rekenen, afhankelijk van je situatie, inclusief het terugvragen van (een deel van) de BTW.

Je TV kosten op de zaak laten, lijkt mij bijvoorbeeld erg moeilijk verkoopbaar naar de Belastingdienst toe. (Maar ik weet natuurlijk niet welk werk jij doet.)
Je TV kosten op de zaak laten, lijkt mij bijvoorbeeld erg moeilijk verkoopbaar naar de Belastingdienst toe.
Zou ik normaliter ook zeggen, maar sowieso kan je daar met de 'Ziggo koppelverkoop' constructie niet omheen als je internet via Ziggo wil. Dat zal dus vast geen probleem zijn om te verklaren.
Met andere woorden gewoon meer geld ophalen. Terwijl er niets tegenoverstaat. Alsof iedereen die een KvK-nummer heeft ook daadwerkelijk facturen verstuurt en omzet draait.
Heb je de tekst wel gelezen? Er staat in dik gedrukt 2e alinea in de brief "zelfde abonnement, zelfde prijs, andere voorwaarden. Dus neen het is niet gewoon meer geld ophalen, schijnbaar is VZ er van overtuigd dat dit juridisch moet - tijd zal leren of dat klopt.
Dus neen het is niet gewoon meer geld ophalen, schijnbaar is VZ er van overtuigd dat dit juridisch moet - tijd zal leren of dat klopt.
Men moet niets volgens mij. Het is immers de wettelijke taak van de ondernemer om te zorgen dat zijn boekhouding klopt, niet die van de toeleveranciers. Als ik voor mijn werkgever (ben in loondienst) spullen of diensten koop en vervolgens declareer mag dat ook gewoon. De belastingdienst heeft hier ook nul problemen mee volgens mij als het om internetverbindingen gaat. Andere telco's (inclusief Vodafone) hoor je hier niet over.

Dus waarom forceert een Ziggo haar mogelijke zakelijk klanten naar een zakkelijk abbo toe? Hier is in praktijk de bewijslast ook nog eens omgekeerd: je wordt omgezet tenzij je een medewerker via de telefoon weet te overtuigen dat je dat niet bent. Het klopt gewoon niet, en dit soort operaties kosten best wat geld, dus dan zijn er maar twee redenen voor: óf ze moeten van de wetgever/toezichthouder (maar dan hadden andere telco's dit ook moeten doen) óf er is een commerciele business case die de kosten van het aankopen van het bestand, het verwerken daarvan en al het extra gezeur bij de helpdesk afdekt. Ik denk het laatste, en ik denk dat die kosten op een of andere manier door de zakelijke klanten betaald gaan worden. Misschien niet nu, maar dan over 6 maanden.

En men zegt "de voorwaarden wijzigen niet", maar volgens mij staan de opzegtermijnen niet in de voorwaarden, en zitten klanten dus binnenkort gemiddeld 6 maanden langer aan hun contract vast na opzegging.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 22 juli 2024 19:06]

óf er is een commerciele business case die de kosten van het aankopen van het bestand, het verwerken daarvan en al het extra gezeur bij de helpdesk afdekt.
De timing hiervan valt pal nadat de rechter een streep door het prijswijzigingsbeding gezet heeft van Vattenfall. En Ziggo houdt er heee--l erg van om hun prijzen meerdere malen per jaar te verhogen.
Sterker nog: er zit een 8.3% verhoging vanwege inflatie-correctie aan te komen.

En die zou dus wel eens aangevochten kunnen worden.
Zou het dan niet fijn zijn, als je een flink segment van je klanten dat ZZPer is, even een poot uit kunt draaien door ze op voorhand over te zetten op een zakelijk contract; zodat ze niet langer de rechtsbescherming genieten waaronder dat beding bij Vattenfall geschrapt is?

En houdt er even rekening mee:
als dat beding aangevochten zou worden, en de rechter zou het ook bij Ziggo vernietigen dan houdt dat in dat je als consument zijnde al die jaren structureel teveel betaald hebt, en je recht hebt om dat allemaal terug te krijgen. Gewoon helemaal terug naar de allereerste prijs, zoals 'ie was toen je het contract afsloot.

Dat maakt bij mij op het moment geloof ik 25 EUR verschil per maand. Doe dat even keer 12 maanden per jaar; keer 5 tot 10 jaar; keer 500.000 klanten. Olè. Leuke deuk in je jaarwinst.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Zou het dan niet fijn zijn, als je een flink segment van je klanten dat ZZPer is, even een poot uit kunt draaien door ze op voorhand over te zetten op een zakelijk contract; zodat ze niet langer de rechtsbescherming genieten waaronder dat beding bij Vattenfall geschrapt is?
Dit klinkt bijna als kwade opzet op basis van een bijna frauduleus plan en niet meer kunnen vertrouwen op het "ter goeder trouw handelen" van Ziggo. Grenst gevoelsmatig ook aan het misbruik maken van het contractrecht. Geen partij om nog zaken mee te doen dus...
Ja, dit zaakje stinkt nog erger dan rotte vis die drie weken geleden door de kat opgekotst is.

Ik ben vooral benieuwd wat de PR spin gaat zijn die ze hier nu weer op los willen gaan laten.
Pak de popcorn maar vast. Wordt weer een mooie. 🍿

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Niet waar.

Je betaalt hetzelfde maar krijgt sneller internet + 3 TP-Link boosters. Ik krijg voor de prijs van internet complete (400 down/ 40 up) 1,5 keer zoveel (600down/60up). En die TP-Link boosters zijn echt goeie dingen. De wifi boosters voor consumenten zijn vrij slecht.

Ik vindt persoonlijk de zakkelijke abbo's beter dan de consumenten varianten die ze hebben. De prijs die je betaald is tevens gewoon hetzelfde als de consumenten versie als je de btw erbij optelt.

In bepaalde gevallen kreeg ik zelfs meer zenders en de 4K mediabox terwijl de consumenten het niet kregen voor die prijs.

Ook bij een belletje met zakelijk krijg je vaak goeie korting als je er naar vraagt. Er was een deal voor nieuwe klanten die 1 jaar voor de helft van de prijs kregen. Toen ik ernaar vroeg kreeg ik ruim 400 euro korting en gratis ziggo sport totaal voor 6 maanden.

Geloof mij maar, je zit liever bij zakelijk dan consument als je een KVKtje hebt.
Vertel eens, vindt de balastingdienst het zomaar goed dat je je televisieabonnement zakelijk aftrekt als je op je huisadres je bedrijf hebt? Of dient er een verdeelsleutel worden toegepast?
Daarom heeft een zakelijke klant een specificatie met onderscheid tussen TV en internet. Je kan en mag TV niet zakelijk opvoeren.
Nou, ik denk dat je de regels wel een beetje te scherp pakt nu. Als binnen een pakket jij recht hebt op diensten of producten mag je gewoon het gehele pakket van de btw aftrekken.

In sommige gevallen kun je niet specifiek per artikel in de doos een afschrift krijgen.

Enkel een leaseauto is hierin een uitzondering gezien deze zowel zakelijk als privé gebruikt kan worden als best een pittig grote aanschaf. En hierom dus bijtelling over betaald wordt. Zakelijke producten mogen doorgaans ook privé gebruikt worden en als men bij een bestelling kan aantonen dat het zakelijk gezien voordeliger is dan een los abonnement is dat ook gewoon toegestaan.

Maar schaf jij een nieuwe TV aan als taxi chauffeur, ja dan komen er zeker vragen bij kijken ;)

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 19:06]

Hangt toch echt van het type beroep af. Als aandelen handelaar is het fijn om de gehele dag het nieuws op te hebben. Kan natuurlijk ook op 1 van je schermen, maar ik zie niet in waarom dat niet op een tv zou mogen
Ik trek helemaal niks af. Ik betaal de btw gewoon en trek die vervolgens NIET af wanneer ik mijn belasting aangifte doe.

Los van het feit dat ruim 99% van de ondernemers die ook wel een thuis werken gewoon recht hierop hebben.

Maar los hiervan, vrijwel elke ondernemer heeft ook een mobiele abonnement nodig, koppel dit met ziggo en dan mag het ook ;)

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 19:06]

Voor Internet geldt hetzelfde als voor andere zakelijke kosten. Je mag aftrekken voor zoverre het gebruik een zakelijk karakter heeft. Wat Ziggo betreft:
- het TV deel mag je niet aftrekken. Dit deel kun je uitrekenen door op de Ziggo website een vergelijk te maken tussen Internet+TV en Internet-only. Zo geldt het ook voor de WKR immers.
- het Internet deel mag je op een woonadres (tenzij je een 2e verbinding hebt) ook niet geheel aftrekken. Er is immers sowieso ook prive gebruik.
- in tegenstelling tot bij voedsel zijn hier de regels qua BTW en kosten hetzelfde. Het moet naar ratio van zakelijk gebruik.

Ik weet ook wel dat veel zzpers 100% van hun thuis factuur opvoeren en zolang je niet gecontroleerd wordt gaat dat altijd goed. Maar dat geldt voor alles. Tot je controle krijgt en die Ziggo verbinding die je eerst 10 jaar prive had opeens 100% (ZZP startdatum) bent gaan opvoeren als zakelijk. Daar trapt geen belasting inspecteur in.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 19:06]

- het TV deel mag je niet aftrekken. Dit deel kun je uitrekenen door op de Ziggo website een vergelijk te maken tussen Internet+TV en Internet-only. Zo geldt het ook voor de WKR immers.
Ik snap je redenatie, maar het TV component moet je simpelweg afnemen om internet te kunnen krijgen, dus het lijkt mij logisch dat je dit mee aftrekt als onderdeel van je verbindingskosten. Je zou immers ook kunnen claimen dat je dit geheel niet gebruikt.
Die vlieger gaat alleen op als je geen extra decoders, smartcards en tv pakketten afneemt...
Ziggo verkoopt al vele jaren Internet Only https://www.ziggo.nl/internet/internet-only dus daar gaat de belastinginspecteur echt niet in mee.

Er heerst al jaren een hardnekkige theorie dat Ziggo geen Internet Only zou aanbieden terwijl dat al die tijd prominent aanwezig is op de website. Zonder kortingen voor €43,- per maand.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 19:06]

Wat moet je zakelijk met een tv-pakket?
Afgezien van horeca en Angela de Jong.
Support is wel vaak (als in niet altijd) beter voor zakelijke klanten. In ieder geval bij KPN.
Sowieso, zal ik nooit van mijn leven Ziggo klant worden, te veel drama's meegemaakt met die club, zowel bij particulieren als zakelijke klanten.

Ik ben nu nog xs4all klant en dat heeft nog steeds voordelen tov KPN klant zijn, maar mocht xs4all uiteindelijk dezelfde drama's geven als KPN klanten beleven, wat niet helemaal onverwacht is, dan zijn er genoeg alternatieven voor Ziggo.
Ik merk echt geen verschil met de support voor zakelijke klanten. Nog altijd even slecht. Ze willen het liefst dat je geen contact op neemt.
...Ze willen het liefst dat je geen contact op neemt.
:) Dat beaam ik volledig.
Ik merk echt geen verschil met de support voor zakelijke klanten. Nog altijd even slecht. Ze willen het liefst dat je geen contact op neemt.
Ik heb onze netwerk- en systeembeheerders wel eens over Ziggo zakelijk gevraagd. Kreeg van één van terug: "Jij hebt Ziggo privé, toch? Nou. Denk dat. Maar dan nog een paar tandjes erger."

Dus tja; ik kan het beamen.
XS4ALL bestaat alleen nog in naam, je bent gemigreerd naar KPN systemen inmiddels en de helpdesk zijn dezelfde mensen als van KPN service plus. Zelfs mijn xs4all is nu mijn kpn. Dus wat voor voordelen zie jij nog dan ? Ik ben zelf net voor migratie naar KPN overgestapt voor 35 euro p/mnd voor 12 maanden en mijn korting gaat met 1 jaar verlengd worden, ik heb nog steeds dezelfde fritzbox in gebruik, alleen een IP adres wijziging gehad en naar 1 Gbit gezet (ik had 500 mbit) Voor de rest merk ik geen verschil hoor tov XS.

Freedom was en is eigenlijk nog steeds te duur. En ik heb er ook Ziggo TV naast gewoon consumenten abo. Ik zou niet blij worden als ze op basis van een KvK inschrijving op eigen houtje gaan bepalen dat ik een zakelijk abo krijg zonder mijn toestemming.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 19:06]

Dat dacht ik ook, maar ik zit bij xs4all, mijn buurman bij KPN. Beide glasvezel, vergelijkbaar pakket.
Hij regelmatig geëmmer, ik nooit.

Ik heb wel een IP-adreswijziging gehad, maar mijn Fritz!box/internet is gewoon stabiel en zijn Chinese modem/router reset vaak qua instellingen (port-forwardingen o.a.) en heeft frequent hikken in de verbindingen. Dit bemerk ik ook bij een aantal mensen die ik support en die KPN gebruiken met de standaard KPN-apparatuur. Dus hoewel alles is gemigreerd lijkt er nog wel verschil.

Stabiel internet is voor mij erg belangrijk, als thuiswerker, en als xs4all niet meer voldoet, dan is Freedom toch de eerste partij waar ik naar ga kijken.
Ik kan je garanderen dat er geen verschil is. De experiaboxen zijn niet vergelijkbaar met een fritzbox maar verder is alles hetzelfde en je kiest zelf wat je er aan hangt. Je zit gewoon bij KPN alleen betaal je nog een duurdere prijs.
Blijkbaar is dan de Fritz!box het apparaat dat het verschil maakt en waar ik bij xs4all wel kan aankloppen voor support en kpn zal zeggen dat ik een experiabox moet gebruiken en daar bedank ik voor.
Nee, de Fritzbox wordt gewoon ondersteund door KPN zelfs, gezien ze die zelf ook kunnen leveren maar je dan 7,50 euro p/mnd extra betaald als je die van hun huurt.

Overigens is de meerderheid tevreden met hun Experiabox alleen V12 schijnt wat nukken te hebben.
[OT]
Moest je je Fritz!box niet inleveren?
ik heb dezelfde van marktplaats gehaald en opgestuurd.
Ik had Telfort en daar kwam de KPN monteur ook gewoon in het weekend langs. Dat was gewoon privé, maar die monteur was eigenlijk voor zakelijke klanten.
stel je hebt bij een dsl of starlink of dergelijken al een zakelijk abbonement wat doen ze dan?

dan gaat het verhaal niet op dat je het zakelijk gebruikt...
Bijzonder.. Zowieso gebruik je als je een bedrijf hebt toch je abonnament niet alleen maar voor zakelijke doeleinden als dit op een huisadres staat? Verder heb ik mijn twijfels bij de bedenktermijn van 0 dagen.
Dit is smullen voor juristen. Er is rechtspraak van het Hof van Justitie (het Gruber-arrest, URI ECLI:EU:C:2005:32), waarbij een boer zijn hele boerderij (dus één gebouw, voorin woongedeelte achterin bedrijf) opnieuw laat bedakpannen. Dan gaat er iets mis en wil hij er vanaf, waardoor de vraag ontstaat of hij als consument (de bewoner van een pand) handelde of zakelijk (de eigenaar van een bedrijfsruimte).

Hof zegt: zo'n gemengde koop is zakelijk "tenzij het beroepsmatige gebruik dermate marginaal is dat het in de globale context van de betrokken verrichting onbetekenend is; dat het niet-beroepsmatige aspect zwaarder weegt is daarbij irrelevant". Als je daarbij de indruk wekt zakelijk te kopen, dan is het zakelijk.

De bewijslast dat je consument bent, ligt bij de koper want die wil profiteren van het rechtsgevolg (het consumentenrecht). Dus iedereen die nu omgezet is, laat maar zien dat je je internetverbinding in principe alleen gebruikt voor consumptief gedrag.
Dit is smullen voor juristen. Er is rechtspraak van het Hof van Justitie (het Gruber-arrest, URI ECLI:EU:C:2005:32), waarbij een boer zijn hele boerderij (dus één gebouw, voorin woongedeelte achterin bedrijf) opnieuw laat bedakpannen. Dan gaat er iets mis en wil hij er vanaf, waardoor de vraag ontstaat of hij als consument (de bewoner van een pand) handelde of zakelijk (de eigenaar van een bedrijfsruimte).

Hof zegt: zo'n gemengde koop is zakelijk "tenzij het beroepsmatige gebruik dermate marginaal is dat het in de globale context van de betrokken verrichting onbetekenend is; dat het niet-beroepsmatige aspect zwaarder weegt is daarbij irrelevant". Als je daarbij de indruk wekt zakelijk te kopen, dan is het zakelijk.

De bewijslast dat je consument bent, ligt bij de koper want die wil profiteren van het rechtsgevolg (het consumentenrecht). Dus iedereen die nu omgezet is, laat maar zien dat je je internetverbinding in principe alleen gebruikt voor consumptief gedrag.
Ik zou eerder denken dat de bewijslast voor het overzetten van de vorm van het contract bij Ziggo ligt.
Primair zijn mensen hun contract als consument aangegaan en is Ziggo daar mee akkoord gegaan.

Eenzijdig een overenkomst met een consument aanpassen mag enkel als daar duidelijk een geldige reden voor gegeven is in de overeenkomst zelf. (Zelfde reden dat het prijswijzigingsbeding in de contracten van Vattenfall recent gesneuveld is.)

Maar zelfs als Ziggo zou kunnen rondboksen dat er in de overeenkomst staat dat ze dit mogen; geldt alsnog het algemene principe dat elke vorm van niet individueel uit-onderhandeld beding wat in strijd met goeder trouw de balans in rechten en plichten voortvloeiende uit de overeenkomst verstoord ten nadele van de consument, als oneerlijk en dus niet-bindend bestempeld kan worden.

En laten we wel wezen: een beding wat Ziggo arbitrair zou toestaan om contracten onder de rechtsbescherming van het consument-zijn, om te zetten naar zakelijke contracten zonder die bescherming. Dat zou dus wel echt zwaar de balans verstoren, niet?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Sorry, zie je reactie nu pas. Je redenering vanuit consumentenrecht is helemaal valide, maar volgens mij draait het hier om het eerdere punt OF het wel een consumentenovereenkomst is. Volgens mij zegt het bewijsrecht dat als ik stel een consumentenovereenkomst te hebben, ik dat moet bewijzen. Krijg ik dat bewijs niet rond, dan geniet ik niet de bescherming van consumenten. Dat lijkt me logischer (en in lijn met dat Gruber-arrest) dan dat Ziggo moet bewijzen dat ik géén consument was.

Mijn insteek is dus meer algemeen dat Ziggo alleen wilde contracteren met een consument, ik kan niet bewijzen consument te zijn dus is er nooit een overeenkomst gesloten. Of, zo je wil, is die te ontbinden omdat niet aan een essentieel kenmerk is voldaan, namelijk dat wederpartij een consument is.

Hoe zie jij de redenering, ik ben een bedrijf en sluit een consumentenovereenkomst met Ziggo. Is die nu rechtsgeldig gesloten ondanks dat Ziggo dat niet wilde? Als Ziggo stelt, er is geen overeenkomst want u bent een bedrijf, hoe gaat het bewijstechnisch dan verder?
Is het niet zo dat per definitie elke overeenkomt gesloten door een consument een consumentenovereenkomst is, tenzij bewezen kan worden geacht dat de consument op het moment van afsluiten v/d overeenkomst niet uit een positie van leek aan het handelen was? Dat is geloof ik ook waarom in sommige randgevallen ZZPers nog steeds aanspraak kunnen maken op consumentenrechten, toch?

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Het punt is: hoe weet je dát de overeenkomst gesloten is door een consument? Volgens mij is dat omdat de consument dat stelt, bijvoorbeeld omdat hij een consumentenrecht wil opeisen ("ik wil deze bestelling retourneren binnen 14 dagen") of consumentenbescherming als verweer inroept ("die AV staat op de zwarte lijst"). Dan moet de consument ook bewijzen dat hij consument is, dat is elementair bewijsrecht. Volgens mij staat dat ook zo in Gruber, overweging 46: wil jij je beroepen op de consumentenregels uit het Executieverdrag, dan moet jij bewijzen consument te zijn.

Reflexwerking (waar jij op doelt) is als vaststaat dat je géén consument bent. Dan is het betoog dat jij tóch aanspraak moet kunnen maken op die rechtsbescherming, omdat je er mee op één lijn te stellen bent. Je wordt dan niet "consument verklaard", maar je krijgt bescherming van dezelfde regels.
Wanneer men zelf geen KvK-nummer heeft doorgegeven aan Ziggo lijkt het me in dit geval een eenvoudige zaak.
Het is vooralsnog onduidelijk of dat ook daadwerkelijk is gebeurd (klanten zelf kvk opgeven) of dat men vanuit ziggo het klantbestand heeft vergeleken met de gegevens van de kvk

In dat laatste geval kunnen er 2 scenario’s gaan spelen

Of ziggo was rechtmatig misbruik van de contractuele afspraken aan het handhaven

Of ziggo was artikel 5 en 6 GDPR aan het schending en daarbij tevens mogelijk regelen van de ACM aan het schenden enz

Heel veel andere conclusies lijken me onwaarschijnlijk

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 19:06]

Ik heb dit nog niet maar ik ben wel telefonisch benaderd door ziggo met het aanbod over te stappen op zakelijk en ik heb mijn KVK nooit doorgegeven aan Ziggo. Waarom, omdat ik geen voordeel zag aan een zakelijk abo. Ook weet ik dat het lastig is om je verbinding op te voeren als zakelijke kosten als je het voornamelijk privé gebruikt, laat staan je TV. Nu sinds corona is het wel veranderd naar 90%+ thuis werken maar er zitten nog zoveel andere uren in de maand.... Dus zij matchen op basis van postcode/adres van kvk met hun abo bestand...

Overigens hebben ze mij 3x gebeld, 1ste keer kwam niet uit, nieuwe afspraak gemaakt, volgende keer een aantal dagen na de afspraak waardoor het weer niet uitkwam en poging 3 een dag te vroeg (kwam ook weer niet uit). Ze zouden weer bellen, dat is nu een maand geleden. Een zeer slechte call desk (nummer uit Haarlem of omgeving). Paar dagen later werd ik gebeld door een nummer uit Utrecht, die wilde mij een andere decoder slijten, heb er Ziggo Sport aan over gehouden....
Eens, maar dit lijkt me niet in het voordeel van Ziggo spreken.
Is toch niet moeilijk? De meeste bandbreedte gaat naar Netflix in Nederland en niet maar Office365.

Maar los daarvan is dit geen boerderij met woongedeelte.
Dit is een internetverbinding met netneitraliteit. Ziggo/Vodafone mag geen onderscheid maken tussen zakelijk of prive verkeer.

Dus hier gaat het simpelweg over helderheid van opdracht, niet van gebruik.

En als je vergelijkt met ECLI:NL:RBROT:2020:10169 waar niet duidelijk opdracht gegeven was voor het leveren van de dienst. Zou je hier ook kunnen stellen er is geen opdracht voor de dienst vanuit het bedrijf, maar vanuit de prive persoon. Dus het bedrijf hoeft niet te betalen voor de ongevraagde dienst. Ook niet als het prive persoon er gebruik van maakt. En aangezien Ziggo zelf eenzijdig het contract met de prive persoon heeft ontbonden, vraag ik me af of ze überhaupt wel een factuur kunnen sturen voor de geleverde dienst na omzetting van het contract.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:06]

Ik heb Ziggo als consument en kpn glasvezel als zakelijk, op hetzelfde adres. Zodra Ziggo besluit me om te zetten ben ik weg bij ze. Sowieso is Ziggo behoorlijk klantjes aan het pesten, ook al met het verplichten om Ziggo internet te gebruiken om tv te kunnen kijken.
Hoe werk dat bij KPN kan je daar wel tv kijken zonder internet. Ze hadden vroeger wel z’n kastje dígitenne maar daar heb weinig aan.
zonder internet hier alleen de 'open' zenders. De rest geeft een foutmelding. Opzoeken van die melding leert dat de internetverbinding met Ziggo gemaakt moet zijn.
Ga ik naar de tv-gids en naar het programma dat ik wil kijken kan ik wel 'kijk vanaf begin' doen en zo kijken, zolang ik EEN (niet perse Ziggo) internetverbinding heb. Bij live-tv met een niet-ziggo internetverbinding krijg ik een melding dat het zenderpakket opgehaald wordt en dat 15 min kan duren. Het zenderpakket komt nooit binnen, en alleen de open zenders doen het. Geen commercielen.
Dat staat dan wel haaks op hoe de belastingdienst ernaar kijkt in deze situatie. Die lijken zich veelal op het standpunt te stellen dat een internetabonnement op een privéadres geen zakelijke kostenpost is, omdat je die kosten ook gehad zou hebben zónder er zakelijk gebruik van te maken. Is het een aparte speciale lijn voor zakelijk of moet je bijvoorbeeld perse een hogere snelheid hebben om je werk (efficiënt) te kunnen doen: dan kan je dat deel onder voorwaarden wel aftrekken.

Maarja, ik denk niet dat het heel moeilijk is. Zakelijk wat mails sturen, een meeting of whatever staat in geen verhouding tot de gemiddelde bandbreedte en aantal uur privégebruik. Al helemaal niet als je partner ook thuiswerkt of je kind soms thuis studeert en dan ook meetings doet en dergelijken. Dan is dat naar rato beetje zakelijk echt niet dat het je overwegend een zakelijke gebruiker maakt. Ironisch ramt Ziggo dan een BTW-factuur door je strot waar je in principe alsnog niet mee kan aankloppen bij de belastingdienst.

Blijft ook interessant of Ziggo eenzijdig mag besluiten om consumentenrechten opeens links te leggen en andere voorwaarden er doorheen te jassen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:06]

Ben je dan wanneer je voor een baas werkt, maar wel fulltime vanaf thuis, ook zakelijk gebruiker?
Ik denk niet dat deze redenering opgaat voor een dienst als internet en de jurisprudentie dus niet valide is.
Waar staat dat iemand met een onderneming ingeschreven op een woonadres, het recht verliest om persoonlijk een dienst af te nemen?
Zakelijk kent geen in de wet vast gelegde bedenktermijn of een 14 dagen online retour wet of 2 (x) jaar garantie enz.

Daarom bestel ik privé ook nooit wat zakelijks. Niet alleen omdat er een duidelijke scheiding is maar ook omdat het als consumenten beter rechts bescherming en vaak andere voordelen met zich mee brengt.


Misschien dat @Arnoud Engelfriet dit verschil beter kan uitleggen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 19:06]

Geen garantie? Weet je dat zeker, dat klinkt compleet idioot.
Geen garantie volgens consumentenrecht. Uiteraard is het over het algemeen wel zo dat er een garantietermijn is vanuit concurrentie oogpunt, die je veelal voor een x-bedrag verder kunt uitbreiden.
Zakelijk geldt niet de bescherming die je als consument hebt.
https://gielenjuridischad...n-van-zakelijke-aankopen/

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 22 juli 2024 19:06]

Niet "geen garantie", maar een hele hoop vanzelfsprekende consumentenrechten zijn zakelijk opeens niet meer van toepassing, waaronder de wettelijke garantie of bedenktermijn. Daar moet je dan ook erg mee oppassen. Voor je het weet zit je ergens heel lang aan vast of met idiote kosten die je consumenten nooit mag rekenen maar een naive ZZPer wel.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 19:06]

Die "wettelijke garantie" is in Nederland toch ook geen harde grens? Althans ik heb altijd begrepen dat we hier werken met het conformiteitbeginsel, als dat de juiste term is. Het houdt in dat je als consument een bepaalde levensduur mag verwachten en dat het product daar aan dient te voldoen. Vaak is die levensduur langer dan de "wettelijke garantie", maar is die niet zwart op wit vastgelegd. Je moet dan wel vaak extra stappen ondernemen om je recht te halen wanneer de "wettelijke garantie" is verstreken.

Bestaat er bij zakelijke aankopen dan niet het conformiteitbeginsel? Het zou toch vreemd zijn als het product ineens niet meer hoeft te voldoen aan de verwachtingen puur omdat het zakelijk aangekocht is? Of valt dat in Nederland dan onder het ondernemersrisico?
al die regeltjes vervallen bij zakelijke aankopen, ja. Zoals je zelf al zegt: “als consument…”

Hoe het wel werkt is gewoon wat je afspreekt (lees de voorwaarden), maar reken nergens op

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 19:06]

Voor je het weet zit je ergens heel lang aan vast..
Voor de duidelijkheid ik zit in Spanje, en hier zijn alle diensten, zoals mijn internet, voor zelfstandigen juist 'ieder moment opzegbaar'

Maargoed, geen consumentenrechten snap ik, maar dus wel gewoon garantie, dat was mn punt.
In een zakelijk contract zijn de contractvoorwaarden leidend. Voor consumenten geldt dat veel minder. Die worden beschermd. Zakelijk is er geen consumentenbescherming.
Als een laptop zegt '1 jaar fabrieksgarantie' dan heb je als consument gewoon nog altijd recht op 3 jaar garantie, want dat is de wet. Als zakelijke gebruiker heb je dan garantie voor slechts 1 jaar.
Die wet bestaat niet. De wet spreekt namelijk over een 'redelijk termijn' en dat is geheel afhankelijk van het product.
De wet hier in Nederland spreekt niet over termijnen, laat staan redelijke termijnen. De wet zegt dat een consument recht heeft op een deugdelijk product en wat ze daarbij redelijk mogen verwachten gegeven de aard van het product. De handelaar is daarvoor simpelweg blijvend aansprakelijk.

Per euvel moet worden gekeken of dat een geval van non-conformiteit betreft; of dat het een geval betreft wat gezien de aard van het product redelijkerwijs te verwachten viel. Valt het euvel onder non-conformiteit, dan heb je recht op kostenloos herstel; vervanging; een deel van de aanschafprijs terug; of - indien het een groot defect is en de handelaar niet in gareel wil - het ontbinden van het contract en complete restitutie.

Valt het euvel onder wat redelijk te verwachten viel, zoals bijv. normale gebruiksslijtage; dan is een handelaar niet verplicht voor de herstelkosten op te draaien. Vaak doen ze dat dan uit coulance wel handje-klap met gesplitste kosten; deel voor de consument, deel voor de handelaar - maar die verplichting is er niet.

Voorbeeld:
Een voorgeladen wasmachine begint na een jaar of 3 intensief gebruik elke andere dag, aan de voorzijde te lekken. Er blijkt een scheurtje te zitten in het rubberen manchet aan de voorzijde. Dat is natuurlijke slijtage en had je rekening mee kunnen houden. Wordt dus niet gedekt onder non-conformiteit en je zult zelf (ten dele) voor de kosten van vervanging op moeten draaien.

Stel nu dat diezelfde voorgeladen wasmachine na een jaar of 3 ineens electronica problemen krijgt. Een printplaat blijkt problemen te hebben; condensator opgezwollen. Dat valt wel onder non-conformiteit, want je mag redelijkerwijs verwachten dat de elektronica er niet ineens na 3 jaar spontaan mee op houdt vanwege een rotte condensator. Dat is gewoon een slecht onderdeel.


Het is via de EU dat aan deze wetgeving gedwongen toegevoegd is dat er een ondergrens van 2 jaren is waar producten, enkele logische zaken zoals bederfelijke waren uitgezonderd, aan moeten kunnen voldoen qua verwachtte levensvatbaarheid van onderdelen. En het is via de EU dat er de eerste 6 maanden - doch sinds Jan 2022 uitgebreid naar 1 jaar - omgekeerde bewijslast geldt. (Dwz. een handelaar moet bewijzen dat een klacht niet non-conformiteit betreft; maar normale slijtage.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Een hele lap maar je zegt gewoon het zelfde. Het staat nota bene in je eigen tekst

8)7
Nee. Jij hebt het over een 'redelijke termijn' waarbinnen, als we naar het voorgaande bericht kijken waarop je reageerde, een consument nog recht heeft op garantie cq. herstel/vervanging.

En dat is niet hoe het werkt. Er is geen termijn waarbinnen een consument nog recht heeft daarop, dwz waarbinnen de handelaar nog aansprakelijk is. De handelaar is gewoon blijvend aansprakelijk.

Het is alleen zo dat er per individueel geval gekeken moet worden wat de aard van het defect is; en of dat gerelateerd is aan non-conformiteit; of aan wat een consument gewoon had kunnen verwachten. En dat laatste kan op zijn beurt weer terugkoppelen naar de verwachtte levensduur gegeven een normaal slijtagepatroon van een bepaald onderdeel.


Dit onderscheid is belangrijk te maken, want het is debet aan een lawine aan misinformatie inzake 'verwachtte levensduur' die voornamelijk vanuit de elektronica en witgoed sector binnen blijft waaien waar men standaard termijnen hanteert zoals dat een laptop 3 jaar meegaat. Dat is dus alllemaal kul.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Gozer... dat is toch echt letterlijk wat ik zeg. Jij haalt er allemaal andere dingen bij zoals de verantwoordelijke partij.

Er is wel een termijn en dat is een redelijk termijn afhankelijk van het product. Nergens zeg ik dat het vaste termijnen zijn.
Er is wel een termijn en dat is een redelijk termijn afhankelijk van het product.
Nee. Dat is dus exact niet hoe het werkt. Zie laatste alinea van mijn vorige bericht.
Het gaat niet om een termijn per soort product.
Het gaat om of het defect aan het product te verwachten viel of niet.

En dat kan gerelateerd zijn aan de verwachtte levensduur voor dat ene stukje van het product waar het defect aan ontstaan is.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Rijksoverheid.nl

Uw wettelijke recht op een goed product geldt ook na de garantieperiode. Gaat een product kapot en is de fabrieksgarantie, verkopersgarantie of bijgekochte garantie verlopen? Dan kunt u nog steeds gebruik maken van uw wettelijke garantie. Dit hangt af van de gebruiksduur van het product. De verkoper of fabrikant kan u vertellen hoe lang het product mee gaat.

Het is toch echt afhankelijk van het product meneer eigenwijs.
En nu mag je even door Burgerlijk wetboek deel 7, titel 1 - Koop en ruil heen gaan en vertellen waar iets over die termijn genoemd wordt.

Staat er dus niet in.
Er staat alleen dat jij recht hebt op een deugdelijk product dat aan de overeenkomst moet voldoen, gegeven de aard van het product en de kenmerken van dat product, o.a. inzake duurzaamheid.

De relevante artikelen hier zijn
Artikel 17, lid 2:
Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.
En
Artikel 18, lid 2d:
Voorts moet de zaak:
[..]
de hoeveelheid hebben en de kenmerken bezitten, onder meer met betrekking tot duurzaamheid, functionaliteit, compatibiliteit en beveiliging, die voor hetzelfde type zaken normaal zijn en die de koper redelijkerwijs mag verwachten gelet op de aard van de zaak, rekening houdend met publieke mededelingen die zijn gedaan door of namens de verkoper of andere personen in eerdere schakels van de transactieketen, waaronder de producent, in het bijzonder in reclameboodschappen of op de etikettering.
Er - is - geen - gegeven - termijn - per - soort - product.

Die termijn zou pas ontstaan wanneer de verkoper de consument vooraf aan de koop informeert dat een product slechts een bepaalde hoeveelheid jaren geschat is mee te gaan. In dat geval betreft het een "mededeling gedaan door de verkoper" over de te verwachten levensduur.

Echter ligt de bewijslast over het de consument geinformeerd hebben over zgn. materiële pre-contractuele informatie vanuit de EU afgedwongen bij de verkoper. Dus tenzij ze een handtekening of iets hebben onder een statement dat jij akkoord bent gegaan met het feit dat er sprake is van een vooraf door de verkoper opgegeven te verwachten levensduur, zegt zoiets niets.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Ik zou die wet wel eens willen zien waar in staat dat een consument 3 jaar garantie heeft op laptops.
Als heb je in de regel helemaal gelijk, maar er zijn wel degelijk webshops in NL die geen onderscheid maken tussen consumenten en zakelijke bestellingen. Zo bestel ik regelmatig zakelijk bij de bekende blauwe webwinkel met naam in oranje rondje (nee ik werk daar niet en krijg niets voor deze vermelding), in de wetenschap dat als het product toch niet voldoet (ik doe altijd uitgebreid vooronderzoek) het toch retour kan. Dat heb ik nog maar 2x moeten doen op een heleboel zakelijke bestellingen.
Veel shops pricewatch accepteren geen kosteloos retouren voor zakelijke klanten. Tenminste Azerty en Alternate bijv. Coolblue en Mediamarkt doen niet moeilijk.

Ik bestel dan ook altijd zakelijke dingen zonder vermelding van bedrijfsnaam, vul adres in van bedrijf en betaal dan gewoon met zakelijke pas. Boekhouder blij, en consumentenrechten blijven actief.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 19:06]

Ik bestel dan ook altijd zakelijke dingen zonder vermelding van bedrijfsnaam, vul adres in van bedrijf en betaal dan gewoon met zakelijke pas. Boekhouder blij, en consumentenrechten blijven actief.
Het zou wel eens kunnen zijn dat je tussen de mazen doorslipt... Gewoon doen, hoor, maar als er een conflict zou ontstaan, en zij komen er achter dat zij een overeenkomst hebben afgesloten met een zakelijke gebruiker, dan zullen ze gelijk de zakelijke voorwaarden voor jou van stal halen, en dan ben je je consumentenbescherming kwijt. Dat zou jij ook doen, als een zakelijke klant van jou zich als particulier voordeed. Het feit dat je het zakelijke adres invult, en met de zakelijke pas betaalt, bewijst (mijns inziens) dat het om een zakelijke aanschaf gaat, en dan heb jij dus geen enkel consumenten-been om op te staan.

Zo lang ze het niet weten, zullen ze je vanzelfsprekend wel gewoon als consument behandelen.
Dat zou jij ook doen, als een zakelijke klant van jou zich als particulier voordeed.
Ik zou al mijn klanten gelijk behandelen ongeacht of ze zakelijk of particulier zijn.
Ik zou al mijn klanten gelijk behandelen ongeacht of ze zakelijk of particulier zijn.
Zakelijke klanten hebben meestal niet dezelfde wensen en eisen als particuliere klanten. En andersom. Dus als je je klanten goed wilt bedienen, dan behandel je ze meestal verschillend. Het hangt natuurlijk wel af van welke dienst of produkt je verkoopt. Voor internet zullen de meeste zakelijke klanten andere wensen hebben dan de meeste particuliere klanten.

Afgezien daarvan: als je een conflict krijgt met een zakelijke klant, en dat kun je eenvoudig en goedkoop oplossen door te wijzen op het feit dat bepaalde voorwaarden die voor consumenten verplicht zijn, niet van toepassing zijn voor zakelijk, dan doe je dat. De meeste ondernemers zullen natuurlijk hun klanten goed willen behandelen, maar je dat stadium voorbij bent, dan ga je als ondernemer echt geen cadeautjes uitdelen.
Zakelijke klanten hebben meestal niet dezelfde wensen en eisen als particuliere klanten. En andersom. Dus als je je klanten goed wilt bedienen, dan behandel je ze meestal verschillend.
Je behandelt ze op basis van hun wensen, niet of ze particulier of zakelijk zijn.

Net zoals dat je roze scheermesjes verkoopt aan vrouwen omdat dat hun wens is, niet omdat het vrouwen zijn. Als een man een roze scheermes wil kopen: Ga je gang.
Je behandelt ze op basis van hun wensen, niet of ze particulier of zakelijk zijn.

Net zoals dat je roze scheermesjes verkoopt aan vrouwen omdat dat hun wens is, niet omdat het vrouwen zijn. Als een man een roze scheermes wil kopen: Ga je gang.
Als een zakelijke klant met jouw bedrijf een overeenkomst aangaat voor goederen en/of diensten t.w.v. 100000 euro (bijvoorbeeld de aankoop van een voertuig, of een verbouwing), en zich binnen twee weken beroept op een of andere consumentenbescherming, en het contract daarom opzegt, dan geloof ik geen ene milliseconde dat jij daarmee zomaar akkoord gaat. Ook als het een consument was, zou je beslist niet blij zijn, maar dan zou je wel moeten.
Ook als het een consument was, zou je beslist niet blij zijn, maar dan zou je wel moeten.
Dat is alleen bij koop op afstand. Wellicht dat ik geen 100K overeenkomsten zou aanbieden via kopen op afstand, tenzij ik die overeenkomsten zelf ook vrijwel kosteloos ongedaan kan maken.

Een auto kan je bijv. aan iemand anders verkopen. Bedenktijd bij koop op afstand is trouwens alleen voor goederen die niet op maat zijn gemaakt. Een auto waarbij je zelf een kleur en opties kan kiezen, kan je al best onder "op maat gemaakt" schuiven, en de consument informeren dat er geen bedenktijd is zodra de productie van de auto gestart is. (of zodra de productie-order niet meer gestopt kan worden) Als de auto niet op maat gemaakt is (omdat je maar een zeer beperkte set aan varianten verkoopt of de auto is uit voorraad) verkoop je de auto gewoon aan iemand anders.

Ik zou in ieder geval geen lage-marge webshop willen hebben, zoals een Megekko of Azerty.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 19:06]

Maar waarom zou je je KvK nummer dan opgeven?
Die heb ik ook nooit opgegeven.. Wordt gewoon gematched op basis van adres.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Rann26 april 2023 15:46
In de brief staat duidelijk ""En we zien in uw klantgegevens dat u een KvK-nummer heeft.". Dat heb je dan waarschijnlijk zelf opgegeven. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat Ziggo de door jou opgegeven data verrijkt met andere bronnen zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven.
Even contact gehad met een dame van Ziggo, dat gaat in ieder geval lekker:

Screenshot gesprek ziggo

In het kort: Er is dus kennelijk wel een KVK nummer bij mijn profiel toegevoegd, echter kan ik hem niet zelf toevoegen via de website. Als ik ga doorvragen wordt ineens het gesprek beëindigd..

[Reactie gewijzigd door Rann op 22 juli 2024 19:06]

Klinkt alsof je eens moet gaan praten met rechtsbijstand en een ondertekende aangetekende brief moet gaan sturen.

Briefpapier van een jurist doet spreken, zeg maar.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

KvK gegevens zijn openbaar. Is een redelijk eenvoudig proces om die te linken aan het adres dat je wel hebt opgegeven. Vandaar dat er ook meldingen zijn van personen die het Ziggo account op een andere naam hebben staan als die bij de KvK is opgegeven. Als je als zzp'er je naam en adres op de KvK hebt staan, maar het ziggo abbo op de naam van een andere huisgenoot, wordt schijnbaar vrolijk op basis van het adres het KvK aangevuld.
De KvK van tegenwoordig verkoopt onze gegevens aan iedereen die betaald. Ziggo heeft ook ff de dataset gekocht en de adressen naast elkaar lopen leggen. Et Voila... Een heleboel zakelijke klanten erbij die ze vast op de een of andere manier nog een poot uit gaan draaien, anders deden ze deze actie niet.
Precies. Er is maar 1 reden waarom ze dit doen: het levert ze ergens in de toekomst meer geld op. Hogere prijsverhogingen misschien?
Dus zonder een kvk ooit opgegeven te hebben wordt op basis van je adres omgezet naar zakelijk? Frappant
Dat lijkt nu net wel aan de hand te zijn. Zeer klantonvriendelijke praktijken als je het mij vraagt.
De brief van Ziggo is enigszins ambigu, maar van dit artikel krijg ik de indruk dat dit niet aan de hand is:
gebaseerd op Kamer van Koophandelnummers die klanten hebben opgegeven.
In de reacties wordt volop gespeculeerd. Kan dit misschien wat duidelijker in het artikel @TijsZonderH?
KvK gegevens zijn, tot grote ergernis, gewoon openbaar. Eerlijk gezegd denk ik dat het koppelen van mijn privé gegevens aan een KvK nummer een bepaalde inspanning vereist en dus een doelbewuste actie is.

Een actie die weliswaar openbare bronnen gebruikt maar het koppelen aan prive gegevens is denk ik gewoon een schending van de privacy en daarmee onrechtmatig. Da's 1

2 Ziggo gaat nu ineens bepalen dat bepaalde uitgaven zakelijk zijn in plaats van prive en vervolgens moet ik dat weer gaan verantwoorden bij de fiscus? Hiermee veroorzaakt Ziggo een voor mij misschien helemaal niet rechtmatig e situatie.

3 ik sluit als rechtspersoon een contract af. Mijn KvK is een bv en dus een hele andere rechtspersoon. Wie is Ziggo om conclusies te verbinden over een relatie tussen die twee personen?

Ik heb een bv en dan is juist de scheiding zakelijk en prive fiscaal het belangrijk. Het kan niet zo zijn dat Ziggo hier eigenhandig besluiten in gaat nemen.
Ik ken de avg niet zo goed maar gaat die over de privacy van bedrijven of consumenten.
Je kan op zich gewoon prive betalen, net als voorheen.
Ook staat er dat ze gekoppeld hebben op basis van de aangeleverde KVK.

Oftewel; Het zijn allen klanten die zich hebben aangemeld als "bedrijf" en een niet zakelijk abbonement hebben afgesloten. (Wat prima mag ansich).

Ziggo heeft ze nu alleen een zakelijk abo gegeven voor dezelfde kosten en service.

Zie het probleem niet helemaal.
Het gaat dus niet om klanten die zich hebben aangemeld als bedrijf. Het gaat om privé klanten die op hetzelfde adres ook een KvK nummer hebben. Nog los van het punt dat de Ziggo niet voor mij beslist of ik iets zakelijk of privé gebruik zijn de kosten en service nu misschien gelijk maar er gelden toch hele andere rechten en in de toekomst weet je nooit wat ze gaan doen dus
Ziggo heeft ze nu alleen een zakelijk abo gegeven voor dezelfde kosten en service.

Zie het probleem niet helemaal.
Het probleem is dat consumenten hierbij formeel zakelijk gecontracteerd te boek staan en hun rechtsbescherming als consument verliezen.

14 dagen bedenktijd bij koop op afstand? Weg.
Non-conformiteitsbeginsel? (Wat ook gewoon op levering van diensten van toepassing is...) Weg.
Bescherming tegen oneerlijke bedingen in contracten? Weg.

Als je als consument dit accepteert, en akkoord gaat met een zakelijk geregistreerd contract waar in staat dat Ziggo naar eigen goeddunken eenzijdig prijzen kan verhogen; dienstverlening kan aanpassen; en het contract kan aanpassen, dan zit je aan die termen vast. Je hebt dan geen bescherming bij wet meer om te zeggen: "ho, eens even!"
Dat laatste gaat het denk ik meer om. Als een zakelijke klant heb je veel minder rechten dan een particuliere klant. Dit moet je vooral als ZZP-er denk ik niet willen en eenzijdig is het sowieso een beetje leip allemaal eigenlijk. Als Ziggo dan wil eisen dat elke ZZP-er met een internetverbinding thuis perse Zakelijk neemt, zelfs als ze die hele internetverbinding niet eens of slechts zeer sporadisch voor zaken gebruiken, dan zou ik snel naar een andere provider hollen. :P Maar een particuliere verbinding zomaar overzetten naar zakelijk, waarbij de consumentenrechten vervallen, lijkt me zo 1,2,3 ook niet juridisch houdbaar (denk ook niet met vage provisies in de voorwaarden, wet staat er immers boven). Maar wie weet.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:06]

dus als ik een kvk registreer voor die 2 mensen die ik wel eens help en daarvoor wit geld verdien, gaat ziggo dus een zakelijke verbinding opleggen, nog een reden om geen ziggo te nemen ;)
Dit moet je vooral als ZZP-er denk ik niet willen en eenzijdig is het sowieso een beetje leip allemaal eigenlijk. Als Ziggo dan wil eisen dat elke ZZP-er met een internetverbinding thuis perse Zakelijk neemt, zelfs als ze die hele internetverbinding niet eens of slechts zeer sporadisch voor zaken gebruiken, dan zou ik snel naar een andere provider hollen. :P Maar een particuliere verbinding zomaar overzetten naar zakelijk, waarbij de consumentenrechten vervallen, lijkt me zo 1,2,3 ook niet juridisch houdbaar (denk ook niet met vage provisies in de voorwaarden, wet staat er immers boven).
Mag dat eigenlijk wel van de belastingdienst (m.a.w. breng je ZZPers niet enorm in de problemen)? Als je internet+TV afneemt, dan kun je nog roepen dat internet voor de ZZPer noodzakelijk is, maar TV is een stuk lastiger. Dit kan dan weer als verkapt inkomen gezien worden met al het gezeur van dien.
Je kan corrigeren voor privégebruik, het deel dat privé is wordt dan normaal belast en daar vorder je ook de BTW niet over terug. Dat zal je, tenzij je een aparte zakelijke lijn hebt, ook moeten doen voor het internet deel als je daar privé ook gebruik van maakt. Je mag die “zakelijke” verbinding ook gewoon geheel als privé beschouwen, dus in de problemen kom je in principe sowieso niet.

Internetkosten als aftrekpost op een privéadres is trouwens wel onderwerp van discussie in hoeverre het mag en er zitten wat haken en ogen aan.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 19:06]

Ja, maar dat is dan de fout van de zzper of zijn boekhouder, die moet zijn belasting aangifte volgens de regels doen en dat is correctie voor privé gebruik
Dit mag toch niet zomaar? Genoeg zzp-ers die bij de klant aan de slag gaan maar thuis staan ingeschreven
buiten zzp, wat denk je van gewoon bedrijf aan huis waar het internet een bijzaak is. In ons geval, is het internet alleen om even de facturen te betalen, en een paar facturen te maken gezien een groot deel al automatisch door klanten (huur) gedaan word....
Dit dus,

Ik werk voor een kleine detacheringspartij en zit doordeweeks gedetacheerd en werk 9/10 keer thuis of op het kantoor van de klant.
Eens in de twee weken zit ik op het kantoor van mijn werkgever en dat geld voor de meeste medewerkers.
Maar jij bent geen zzp-er dan toch?
Maar als je gedetacheerd word, heb je ook geen eigen KVK toch?
Dan ben je in loondienst (?) en is dit niet relevant voor je.
Dat is zakelijk gebruik.
dus voor 2x 10 minuutjes in de maand zakelijk gebruik tegenover 99% particulier gebruik moet ik ineens een zakelijk abbo gaan nemen? En die dan in de boekhouding proppen van de zaak, waardoor dat weer heel lastig verwerken is.

dit heeft alleen maar voordelen voor Ziggo, vandaar dat ze het er doorheen drukken. Als ik zakelijk abbo wilde om het te kunnen aftrekken had ik dat van te voren wel gedaan ;)
Ik verzin de regels niet. Als je kan aftrekken, is dat dan niet ook aantrekkelijker?
Ongeacht wat iemand wel of niet wil kunnen doen "omdat het kan"/"omdat het financieel aantrekkelijk is" is het niet aan Ziggo om dat voor iemand te bepalen.

Ik gebruik mijn internet voornamelijk voor thuiswerken voor mijn werk, ik ben in loondienst, laat ze 'm dan ook maar ff overzetten naar een zakelijk abonnement want het wordt voornamelijk zakelijk gebruikt.

Op basis waarvan? Geen idee, maar het is voornamelijk zakelijk gebruik waarschijnlijk/mogelijk, dus volgende stap: iedereen ongevraagd naar zakelijk dan maar, ook zonder KvK-nummer?

Consumentenrecht is er met een reden (een consument staat wettelijk gezien minder sterk in zijn/haar/hen schoenen en dat biedt ook voordelen voor de positie die je als consument hebt).
Een zakelijk contract van Ziggo kan zomaar bevatten dat het stilzwijgend met een jaar verlengd wordt, tenzij minimaal 2 maanden voor afloop van het contract opgezegd. Voor een consument kan Ziggo dat niet. (En dat zijn leuke trucjes voor Ziggo om klanten onnodig lang te binden, zeker nu het net in snel tempo aan het 'verglazen' is, zou ik als Ziggo ook hard proberen mensen vast te binden.)

Als je dan als persoon wilt verhuizen, zit je nog altijd als bedrijf aan een dienst vast die je daar niet meer afneemt.

[Reactie gewijzigd door EwickeD op 22 juli 2024 19:06]

Nee, het wordt pas omgezet als jij een kvk blijkt te hebben en de aansluiting daarvoor gebruikt. Dat is wat Ziggo aangeeft. Niet als je net als iedereen in loondienst thuiswerkt.
Dan lees je niet begrijpend wat ik zeg.
Waar houden dit soort acties straks op?
Lees ook even de toevoeging die ik net nog had geplaatst, over mogelijke redenen hoe en waarom Ziggo dit doet. ;)
en de aansluiting daarvoor gebruikt.
En op welke wijze gaan ze dan constateren dat je de aansluiting daarvoor gebruikt?

Gaan ze de inhoud van jouw internet verkeer bekijken of vast te stellen of het particulier of zakelijk gebruik is?
Of zakelijk gebruik van jou als ZZP-er onderscheiden van zakelijk gebruik van je echtgenoot die aan het thuiswerken is?
stel dat je 99% privé gebruikt, dan mág je maar 1% zakelijk aftrekken. Kansloos dus
Klopt en ga als stucadoor of schilder maar uitleggen aan de belastingdienst dan het andersom is.
maar dat is het probleem dus, 99% is particulier gebruik. We hebben alles in 1 op het huis adres, dus de TV en de vaste lijn zijn particulier gebruik. Mobiel net zo. Ik kan een 2e sim gaan nemen op de zaak, maar waarom zou ik voor die paar keer dat ik mijn nummer deel gezien we een heel select aantal klanten hebben.

Internet gebruik is dus 99% particulier gebruik. Zeker als je naar de data hoeveelheid gaat kijken. Want netflix tegenover internet bankieren....
Je kunt niet zomaar je internet en telefoon thuis als zakelijke aftrek gebruiken, net zoals dat je niet zomaar je gasrekening e.d. kunt aftrekken omdat je nou eenmaal van thuis werkt.

Als je een los kantoor hebt met een eigen ingang en WC (wat het laat tellen als kantoorruimte voor de BD) dan zou je daar een los abonnement voor af kunnen sluiten, anders dan kun je een deel aftrekken, mits je kunt aantonen dat je van thuis uit werkt.
los abbo voor je kantoor aan huis is weer heel lastig, dan moet daar een A nummer op komen en eigen fysieke aansluitingen.
Ik verzin de regels niet. Als je kan aftrekken, is dat dan niet ook aantrekkelijker?
Ligt een beetje aan je business, denk ik. Soms kan een aantrekkelijker iemand meer aftrekken. ;)

[Reactie gewijzigd door Bacchus op 22 juli 2024 19:06]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @aadje9326 april 2023 15:41
In ons geval, is het internet alleen om even de facturen te betalen, en een paar facturen te maken gezien een groot deel al automatisch door klanten (huur) gedaan word....
Waarvoor je een zakelijke internet verbinding gebruikt is niet relevant lijkt mij. Dat gaat Ziggo ook niets aan zo lang je maar binnen de voorwaarden blijft. Een zakelijke verbinding heeft in ieder geval voor Ziggo voordelen waaronder het vervallen van het bedenktermijn.
Of een zzp'er die mooie dingen kan maken met zijn handen bij klanten, lees onderhoud aan laad-/losdocks, service aan heftrucks, etc etc.
Omgekeerd mag ook niet. Een particulier abbo als aftrekpost voor je internet gebruik.

Vind het ook een vreemde actie om het zo te doen. Kan me indenken dat je eerste een vragenlijstje uitstuurt en aan de hand van de uitslag deze actie doet. Ik snap niet wat de winst is als er meer zakelijke abbo's zijn ... zijn ze in de markt voor een overname?
mag best, als je je gebruik maar kan aantonen. Lang leve de vlan's zo kan ik precies laten zien wat het data verbruik is van mijn zakelijke laptop en mijn thuis server. (spoiler, een fractie van het totaal met gamende en streamende pubers. In de praktijk geeft ik het niet eens op en hou het lekker privé)

[Reactie gewijzigd door divvid op 22 juli 2024 19:06]

Even omdat ik nieuwsgierig ben, waarom zou dat niet mogen als je een eenmanszaak bent? Dan ben je de zelfde entiteit, of je nu hatseflats timmerwerken heet of Pietje Puk.

Mits natuurlijk de factuur voldoet aan de regels die de belastingdienst stelt.
Dat mag je wel?

Je mag gerust een niet zakelijk abonnement afsluiten en dat zakelijk gebruiken (en de kosten aftrekken)
Of je het volledige mag aftrekken is de vraag, maar er staat nergens dat het niet mag.

Net als dat je als bedrijf gerust bij de supermarkt mag kopen en de kosten aftrekken of als aannemer gereedschap bij de Aldi zou mogen halen.

Het voornaamste verschil tussen zakelijke en particuliere abonnementen zit hem over het algemeen in de uptime en garantievoorwaarden.
Bepalen zakelijk deel telefoonkosten
Bij gemend gebruik van een telefoon of abonnement is het dus belangrijk om te weten welk gedeelte zakelijk en welke gedeelte privé is. De eenvoudigste manier om dit bij te houden is door een gespecificeerde factuur op te vragen bij je provider. Let op goed op de voorwaarden van je provider, het kan zijn dat je moet betalen voor een gespecificeerde factuur.

Je mag het privé versus zakelijk gebruik ook schatten van de Belastingdienst. Ze gaan dan uit van redelijkheid. Maar mocht je een controle krijgen en je treft een lastige belastinginspecteur, dan moet je wel jouw schatting kunnen verantwoorden.

Moet ik een zakelijk abonnement afsluiten?
Nee. Dat hoeft niet per se om de kosten toch zakelijk te kunnen boeken. Je mag ook een privéabonnement nemen. Dat geldt voor zowel de inkomstenbelasting als de btw. Voorwaarde is wel dat je de telefoon koopt op naam van het bedrijf. Met een eenmanszaak is dat natuurlijk geen probleem want dan is dat voor privé en zakelijk hetzelfde.
Ik ben secretaris van een stichting en heb daardoor een KvK inschrijving op mijn naam staan terwijl ik thuis helemaal niets zakelijks doe. Zou Ziggo mijn internet abonnement dan ook zien als een zakelijk abonnement?
Als ze inderdaad de data via KvK scrubben, zou dat zomaar kunnen.... Maar is natuurlijk ook 100% onterecht. PS: ik zit met exact hetzelfde, maar gelukkig niet bij Ziggo :-)
stel je hebt bij een dsl of dergelijken al een zakelijk abbonement wat doen ze dan?

dan gaat het verhaal niet op dat je het zakelijk gebruikt...
Dat boeit ziggo niet, en ze weten het ook niet. De inspecteur van de belastingen vind het vast wel interessant... Misschien je boekhouder ook
Ik ben secretaris van een stichting en heb daardoor een KvK inschrijving op mijn naam staan terwijl ik thuis helemaal niets zakelijks doe. Zou Ziggo mijn internet abonnement dan ook zien als een zakelijk abonnement?
Ze kunnen het in ieder geval niet zomaar omzetten. De stichting is een andere rechtspersoon, dus moet er een heel nieuw contract komen. Ik vermoed dat het hier gaat om zzp-ers, waarvoor een zakelijk contract ook op hun eigen naam staat, met dezelfde handtekening eronder als een privé-contract.
Grappig, aangezien een huishouden groter kan zijn dan een persoon; het is niet raar dat een kind van de familie een KVK heeft en dan worden de ouders omgezet. Wel nice dat je dan 30 dagen betaaltermijn hebt.
Betaaltermijn die er in de praktijk niet toe doet omdat Ziggo >95% met incasso doet.
Neem dit als een korreltje zout is lang geleden, maar ik kan me herinneren dat ik afgesloten werd omdat ik te weinig betaald had, was < 1 euro volgens mij.

En er kwam geen incasso ter pas; het was wel 5 a 10 jaar geleden volgens mij zal vast wel veel veranderd zijn. Maar moest wel lang wachten tot ik weer aangesloten werd..
Dat is inderdaad bij mijn broertje het geval. Ik ben benieuwd of hij mail heeft ontvangen van Ziggo. Voor de goede orde, hij is vrachtwagenchaffeur - hoe wil Ziggo zijn internetverbinding dan bestempelen als zakelijk?
Misschien heeft ie een roadwarrior vpn ingericht zodat hij Ziggo Go kan kijken op zijn 57 inch tv in zijn vrachtwagen?
Leuke zaak voor GDPR en AVG ook, Ziggo gebruikt eigenhandig data zonder overleg, daar zijn ook regels voor...
stel je hebt bij een dsl of starlink of dergelijken al een zakelijk abbonement wat doen ze dan?

dan gaat het verhaal niet op dat je het zakelijk gebruikt...
Wat heeft dat nu te maken met je internet door de "zaak" te laten gebruiken. Als zelfstandige kan je dat beter zakelijk betalen, want dan is het de zaak die dat betaald, dat zijn ook minder inkomsten, dus minder belasting te betalen. Zelfs als je dit 99,9% privé gebruikt, dan nog doe je dit zakelijk. Ongeacht waar je werkt of wat je doet. Privé hou je meer over en zakelijk moet je minder belasting betaling. Bij telenet hier krijg ik ook een 2de sim kaart in mijn bundel. Tsja mijn vrouw gebruikt deze dus, geen haan die daar naar kraait, want het is inbegrepen ! Als jij je btw moet betalen of sociale bijdrage heeft de zaak internet nodig, dus het is een zakelijke kost. Zelfs mijn tv abonnment en streamz (en vroeger ook sports) betaal ik zakelijk. Moet toch een klant bezig houden terwijl hij moet wachten lijkt me ? Tevens moet ik op de hoogte zijn van het laatste sportnieuws en moet ik aan tafel kunnen meepraten. Ok dat is erover, maar doe dit al jaren zo.
Wat als je zoon een eigen bedrijf heeft ingeschreven op ouderlijk adres?
Wat als je verhuist bent en je geen adreswijziging hebt doorgestuurd aan de KvK?
Volgens mij ben je verplicht om adreswijzigingen door te geven. Straks krijgen de nieuwe bewoners een mail die niet voor hen bestemd is.
Buiten dat het niet slim is, matchen ze niet op adres maar op kvk zoals je kan lezen.
De KvK krijgt automatisch bericht vanuit de BRP weet ik uit ervaring.
Same. Na onze verhuizing kregen we allebei een strenge brief ;)
Hmm, mijn kvk heeft jaren op een oud adres gestaan..
Dan gebeurt er niks.
"U gebruikt een particulier product van ons. En we zien in uw klantgegevens dat u een KvK-nummer heeft. Grote kans dat u uw Ziggo-diensten zakelijk gebruikt. Daarom registreren we u vanaf juni als zakelijke klant"
Dan wordt je omgezet, en moet je bellen om dit te corrigeren. Je zou maar een oud ziggo klant zijn nog met upc email die je niet meer gebruikt; toegegeven mogelijk ontvang je dit ook per post.
Je zou maar een oud ziggo klant zijn nog met upc email die je niet meer gebruikt
Alhoewel ik deze actie van Ziggo kwalijk vind is het niet bereikbaar zijn voor communicatie vanuit een bedrijf waarbij jij lopende diensten afneemt je eigen verantwoordelijk.

Je kunt uiteraard je e-mailadres waarop je je communicatie vanuit Ziggo ontvangt aanpassen, en dit hoeft ook zeker niet een emailadres van Ziggo zelf te zijn. Dat je een primaire dienst als je internet abonnement geregistreerd laat staan op een emailadres welke je niet meer gebruikt is sowieso niet handig.
Ik heb geen idee waarom Ziggo je zou omzetten. De vraag van @AOC was wat er zou gebeuren als een gezinslid een bedrijf registreert op je adres. Nou, helemaal niks dus omdat Ziggo acteert op basis van een KvK-nummer dat je hebt opgegeven bij je account.

Ziggo communiceert sowieso niet automatisch naar je ziggo mailbox (of UPC of wat dan ook). Gewoon op het emailadres waar je ook facturen en andere mail binnenkrijgt, en dat kan ook Gmail oid zijn.
Ziggo acteert op basis van een KvK-nummer dat je hebt opgegeven bij je account
Er zijn signalen van andere gebruikers hier dat Ziggo dit ook doet bij abonnementshouders die geen KvK nummer opgegeven hebben. Ziggo lijkt deze gegevens zelf te koppelen. (Dat kan; want de KvK registraties zijn openbaar.)
Dan zou ik ook een mail hebben gehad. Is niet gebeurd.
Dan moet je toch eens gevallen zoals deze verklaren:
dirk 1964 in 'Ziggo zet particuliere abo's automatisch om naar zakelijke op basis van KvK-data'
Crazy Harry in 'Ziggo zet particuliere abo's automatisch om naar zakelijke op basis van KvK-data'

Misschien heb jij die mail gewoon nog niet gehad.
Of misschien wordt er een heel naieve "string a" == "string b" vergelijking gebruikt en staat je adres bij de KvK net iets anders genoteerd dan bij Ziggo zelf, waardoor je de dans ontspringt.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Gebruikt hij het zakelijk, dwz voor het doen van zaken?
Dat maakt in dit geval niet uit, ze trekken de gegevens uit het KVK register en koppelen die met hun eigen klantenbestand.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @AOC26 april 2023 15:44
Als hij zijn KvK nummer heeft opgegeven val je hier ook onder zo te lezen. Wie er nog meer aanwezig is op een vestigingsadres is voor Ziggo niet relevant denk ik.
Lijkt mij dat er niets verandert, behalve als hij ook de contracthouder is op de overeenkomst met Ziggo.
Wat als je zoon een eigen bedrijf heeft ingeschreven op ouderlijk adres?
Dan staat het Ziggo contract hopelijk niet op naam van je zoon.
Ziggo kan met deze switcheroo op de proppen komen omdat er bij ZZPers geen evidente sprake is van verschillende rechtspersonen: in beide gevallen staat er dezelfde naam en handtekening.

Dat geintje kunnen ze niet flikken als de naam van de abonnementshouder niet overeenkomt met de KvK registratie. Dan is er namelijk wel evident sprake van een andere rechtspersoon en dan moet er dus sprake zijn van een nieuwe overeenkomst. Ze kunnen de bestaande niet zomaar oversluiten.

[EDIT]
Alhoewel er dus al signalen boven zijn komen drijven van mede-tweakers die stellen dat dit bij hun wel gebeurd is. Ziggo lijkt dus kennelijk enkel te matchen op post-adres dat bij het KvK nummer hoort.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Dat is toch vreemd. Omdat iemand ingeschreven is bij de KvK betekend toch niet automatisch dat de internetverbinding zakelijk gebruikt wordt. Laat staan of het primair zakelijk gebruikt wordt.
Maar als die klanten zelf hun KvK-nummer doorgeven aan Ziggo, is dat dan geen impliciet signaal dat ze deze verbinding als zakelijke kosten willen gaan opvoeren?
Impliciet houdt juridisch geen stand. Stel je hebt een ziggo aansluiting voor privé en daarnaast een KPN aansluiting zakelijk. Waarom zou Ziggo dan het recht hebben om de privé aansluiting om te zetten naar zakelijk? Vanwege een match op een KVK nummer? Belachelijk toch.
Belachelijk inderdaad. Met een eigen zaak bepaal je toch zelf wat je prive of zakelijk afneemt dat gaan zij toch niet voor jou bepalen? Wat een raar bedrijf.
Sterker nog, je mag prima prive iets afnemen en dit zakelijk opvoeren als kosten. Heb voor mijn eenmanszaak een prive rekening, prive mobiel abbo, etc. Is vele malen goedkoper als de zakelijke versies zonder toegevoegde service.

Komt nog bij dat KvK niet voor alle sectoren verplicht is dus een deel mis je. Om nog maar te zwijgen over het nut van de KVK zelf. Die doen werkelijk niks behalve je gegevens doorgeven.
Dat lijkt me niet kunnen want dan heb je geen btw factuur?
Dat hoeft ook niet bij alles. Als je een bedrijf aan huis hebt vraag je toch ook geen btw factuur van je hypotheek of energie? Maar je mag wel kosten opvoeren omdat je op je huisadres je bedrijf voert. Geldt ook voor telefoon en internet.
Waarom heb je dan een kvknummer doorgegeven bij je factuurgegevens, dat doe je over het algemeen alleen als je het zakelijk wil afschrijven. Vervolgens kan je het natuurlijk een deel prive gebruiken, maar dat maakt het nog steeds een zakelijke aansluiting die prive wordt gebruikt.

Het kan natuurlijk anders zijn en dat Ziggo zelf die kvk gegevens bijelkaar sprokkelt en concludeert dat een adres in de kvk per direct geheel zakelijk is. Maar dat kan ik niet uit het Tweakers.net artikel halen.
Als je de reacties hierboven leest, dan hebben niet alle getroffen klanten dat gedaan, maar heeft Ziggo de klantadressen gematcht met gegevens van de KVK.
Als je je Ziggo abonnement niet zakelijk gebruikt, waarom zou je dan bij het aanvragen een KVK nummer invoeren?
Dat hang hel erg van de situatie af

Als jij bij het bestelproces van ziggo een consumenten abonnement afsluit

A. Op naam van jan jansen bv.
Dan is het dus daadwerkelijk een zakelijke transactie

B. Heb jij een eenmanszaak en geef je het btw nummer op zodat je btw kunt terugkrijgen van de belastingdienst dan gedraag je je ook als bedrijf en dan is het dus ook een zakelijke transactie

C. Heb je echter een eenmanszaak maar betaal je wel gewoon het abonnement mét BTW dan gedraag je je als consument

Mocht dit laatste zo zijn dan heeft ziggo geen moer te maken met jouw btwnummer zelfs al zou je jouw verbinding ook (of zelfs uitsluitend) zakelijk gebruiken, heeft ziggo daar niets mee te maken. Wat jij als privé persoon met jouw privé account doet is binnen redelijke grenzen dan ook gewoon je eigen zaak (overduidelijk misbruik daargelaten)

Als ze in dat laatste geval via de kvk hebben achterhaald dat jij toevallig ook een bedrijf hebt dan hebben ze zowel jouw klantgegevens en die van de kvk mogelijk onrechtmatig gebruikt en dat is in beginsel verboden door de GDPR.
Conform art 5 en 6 gdpr


Alles hangt dus af van wellke scenario hier speelt

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 19:06]

Alles hangt dus af van wellke scenario hier speelt
Het lijkt me dat dit sowieso alleen kan bij een eenmanszaak. Een BV is een andere rechtspersoon, en dat kunnen ze nooit omzetten. Dan kunnen ze alleen het ene contract beëindigen, en de BV vragen om een nieuw contract af te sluiten.

Bij een eenmanszaak staat het contract op dezelfde naam, is het dezelfde persoon die het contract ondertekent, of het nu zakelijk is of privé. Dus dan is het (waarschijnlijk) juridisch wel mogelijk om het 'om te zetten'.

Als ze een goede reden hebben om te vermoeden dat een abonnement (voornamelijk) zakelijk gebruikt wordt, en als de consumenten-voorwaarden dat verbieden, dan hebben ze wellicht een juridische reden om het om te zetten. Als dat niet zo is, dan is er geen enkele reden dat ze zich bemoeien met de keuze van de contractant...
Nee in principe zou ik eerlijkheidshalve verwachten dat het óók in geval eenmanszaak eigenlijk niet kan om de contractant aan te passen

Maar daar zouden ervarener juristen beter naar moeten kijken

Ik vind het hoe dan ook een rare en erg onfrisse zaak en zou hier als het mij betrof absoluut werk van laten maken
Nee in principe zou ik eerlijkheidshalve verwachten dat het óók in geval eenmanszaak eigenlijk niet kan om de contractant aan te passen
Het punt is dat de contractant niet verandert. Als Jan Jansen een contract heeft met Ziggo, dan blijkt uit de inhoud van dat contract of het een zakelijk contract is of een privé contract. In beide gevallen is de contractant Jan Jansen: hij tekent persoonlijk, en hij is persoonlijk verantwoordelijk. Bij een BV (of zo) tekent de gemachtigde namens het bedrijf, en is dan verder niet meer verantwoordelijk jegens de tegenpartij. De BV is dan verantwoordelijk.

Voorbeeld: als een eenmanszaak een auto koopt, dan komt die op naam te staan van de persoon (Jan Jansen in dit voorbeeld). Als een BV een auto koopt, dan staat die op naam van de BV, niet op naam van een persoon.

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 22 juli 2024 19:06]

Het punt is dat de contractant niet verandert.
Dat gebeurt dus wel.

Er zijn al een paar gevallen bekend van mede-Tweakers waar de ene huisgenoot de KvK registratie heeft en de andere de abonnementhouder voor Ziggo is. En toch komt de mededeling dat het abonnement omgezet wordt.

Ziggo kijkt dus evident niet naar de geregistreerde rechtspersoon; maar enkel naar het postadres dat bij de KvK geregistreerd is.
Als ik de reacties hier lees zijn er evenveel klanten die geen kvknr hebben doorgegeven aan Ziggo, maar zijn wel omgezet op basis van adres matching. Dus scenario C lijkt iig van toepassing.
Als dat inderdaad zo blijkt hoop ik oprecht dat de ACM genadeloos hard ingrijpt
Ik weet niet of mensen hun KvK opgeven bij Ziggo. Waarom zou je als consument een KvK nummer doorgeven aan je Provider? Het kan ook zo zijn dat Ziggo gewoon zoekt op adres op de site van de KvK om te zien of iemand een nummer heeft.

[Reactie gewijzigd door lordsnow op 22 juli 2024 19:06]

Ik heb even gecheckt hoe het nu op hun website zit.

Bij de adrescontrole zit al meteen een opzichtige checkbox met de vraag of je ondernemer bent. Ze vragen dus niet "wilt u een zakelijk contract".
Als je dat dan aanvinkt, word je subtiel doorgeschakeld naar de zakelijke paketten, maar als je niet oplet, merk je dat niet. Dan vragen ze nog voor je naam en adresgegevens om je KvK-nummer.

Ik kan me voorstellen dat veel mensen die inderdaad ondernemer zijn dat maar aanvinken, gewoon omdat ze eerlijk zijn of omdat ze hopen dat het een belastingvoordeeltje geeft.
Maar dat is hier niet het geval. Op het ziggo gebruikersforum zijn er al meerdere mensen die geen zakelijk abo hebben, ook nooit een KVK opgegeven hebben en het nu niet eens bij hun gegevens in mijn Ziggo hun KVK registratie kunnen vinden. Ik las zelfs van één gebruiker die het particuliere abo heeft aangevraagd op zijn naam, terwijl de partner, met andere achternaam, een KvK heeft en toch de mail heeft gehad.

Dus Ziggo baseert zich op andere, waarschijnlijk gegevens van het KvK zelf, door het matchen van het adres.

[Reactie gewijzigd door Marc H op 22 juli 2024 19:06]

Dat laatste is hier ook het geval, ik heb een onderneming (nooit kvk aan ziggo doorgegeven overigens) maar mijn vriendin, die het abo bij ziggo heeft, heeft de mail gehad…
Nice. Dus Ziggo kijkt echt puur naar KvK geregistreerd postadres en kijkt niet eens naar de geregistreerde rechtspersoon.
Man, oh man. Hier gaan een paar advocaten rijk aan worden...
Massa-claim, kom er maar in.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

Maar de mensen die dat doen en niet doorhebben nemen dus een zakelijk pakket af en geen particulier pakket. Dat is niet het hetzelfde als wat er nu gebeurt. Daarbij worden bestaande particulieren pakketten omgezet naar een zakelijk pakket.
Je zou kunnen aanvoeren dat bedrijven die particuliere pakketten zakelijk gebruiken mogelijk misbruik of zelfs fraude aan het plegen zijn

Een en ander hangt wél af van

A of je het pakket zakelijk of privé gebruikt
B of er iets iets over in je contract staat dat zakelijk gebruik niet mag


Let op : stap a leg ik uit in deze post - i-chat in 'Ziggo zet particuliere abo's automatisch om naar zakelijke op basis van KvK-data'
Leuk, maar dat mag volgens mij niet van de GDPR/AVG. Je mag gegevens alleen verwerken voor het doel waarvoor ze zijn afgegeven. Het adres van een privé klant is dus niet bedoeld om te matchen met een database met zakelijke adressen.
Dan is het
A,. Terecht: omdat ze het abonnement aftrekken voor belasting voordeel.
B. Onterecht: een KvK ingevuld omdat ze ook als ZZPer die sporadisch zelfstandig werkt, maar het gewoon afneemt op woonadres.
Gaat Ziggo niets aan of jij wel of geen kosten kan aftrekken. Bij een kantoorpand kan je het nog wel voorstellen maar thuisadres? Dit is pesterij.
Nee

Mits het als zodanig in je contract staat
Dat commercieel gebruik verboden is

Dan zou er mogelijk wel eens enige rechtvaardiging kunnen bestaan

Wel gek is
1: dat ziggo je wel eerst in de gelegenheid moet stellen om zelf de keuze te maken tussen ontbinding of wijzigen of bewijzen dat je geen misbruik maakt

Dat ze dat niet hebben gedaan kan wel eens gaan zorgen voor een schending van verschillende wetten zowel op het gebied van klantdata als op het gebied van contractrecht
Hoe kan je commercieel gebruik hebben vanuit een woning? Dan zou de bank bij me moeten aankloppen en zeggen dat ik mijn woning commercieel exploiteer omdat ik een onderneming op mijn adres heb staan.
Ja je kunt wel degelijk je woonhuis commercieel gebruiken.
Sterker nog als je dat doet bijvoorbeeld omdat je kantoor aan huis hebt of omdat je woonkamer tevens kinderdagverblijf is, kun je zelfs bepaalde kosten van de woning als zodanig opvoeren dat het bedrijfskosten worden.


In grote maten kun je dan bijvoorbeeld een bepaald percentage naar redelijkheid natuurlijk van de energiekosten btw vrij inkopen of kun je de reparatie van de kozijnen van de kamer maar in jou thuis kantoor zit eveneens btw vrij late repareren of zelfs een procentueel gedeelte van je hypotheek als bedrijfskosten opvoeren.

Mocht je hier meer over willen weten dan raad ik je van harte aan eens met een notariële adviseur te gaan praten dit kan namelijk echt geld besparen/ opleveren maar heeft juridisch wel heel wat voeten in de aarde dus professioneel advies is een absolute vereiste

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 19:06]

Anoniem: 352566 @i-chat26 april 2023 19:05
Dat er een bedrijf is ingeschreven zegt ook niets over het gebruik van het internet. Er kan ook gewoon een particuliere bewoner van dat adres zijn. Het gaat Ziggo ook niets aan of jij richting de belasting wel correct handelt.
Lees mijn aandere berichten nog eens

Wat je zegt klopt namelijk niet (helemaal)

Er zijn specifieke gevallen waarin je mogelijk gelijk hebt maar lang niet in all
Maar ze kiezen er ook expliciet voor een particulier abonnement af te sluiten.
Haal dan het KVK invul veld weg bij particuliere abonnementen, dat zorgt alleen maar voor verwarring.
Ik denk dat ze straks willen dat je twee abbo's afneemt. 1 voor het 5% zakelijke gebruik en 1 voor de overige 95% particulier....
Daar heeft Ziggo niets mee te maken, zo werkt dat ook niet. Als je een aansluiting zowel zakelijk als privé gebruikt, is het aan jezelf om dit correct door te geven bij de belastingdienst en alleen het zakelijke deel als zakelijke kosten op te voeren. Niemand doet dit uiteraard, maar je hebt niet twee aansluitingen nodig en dat kan Ziggo je ook niet verplichten.
maar je hebt niet twee aansluitingen nodig en dat kan Ziggo je ook niet verplichten
Kunnen ze ook niet leveren, trouwens :)
Voor geld kan alles..... Wacht maar, ze hebben uitendelijk Amerikaanse eigenaren.
Lijkt wel op de overheid

Voor extra inkomen en kijken hoeveel mensen het terug gaan zetten, Doet mij denken aan tmobile van zo'n 2+ jaar geleden, ook dergelijke walgelijke praktijken.
Zelfs al wordt het zakelijk gebruikt: het gaat Ziggo niets aan.
Ze hebben een contract afgesloten met iemand, dit is waar ze zich aan dienen te houden/
Mij ontgaat even hoe Ziggo die koppeling legt. Als de klanten gewoon zelf een KVK-nummer hebben ingevuld toen ze klant werden hebben ze er zelf al een quasi-zakelijke aanmelding van gemaakt, zij het met product dat bedoeld is voor particulieren.
Kvk nummers die inderdaad zelf ingevuld zijn, vervolgens uit het KvK/ubo register de data ophalen.

Maar er zullen veel zzp'ers zijn die gewoon niet nadenken en altijd alle velden invullen, dan krijg je dus ook dat de KvK is ingevuld ondanks dat het een particulier is die het afneemt.
Ik heb nooit een KVK nummer ingevuld hoor.. Dat matchen ze gewoon op basis van adresgegevens..
En je wordt nu toch omgezet? Want zoals ik het lees, betreft het klanten van wie kvk in de klant gegevens staat reeds.
Klopt, ik heb afgelopen week de mail ook ontvangen. In mijn profiel kan ik ook nergens een KVK nummer vinden, werkt mooi dit :+
Dat gaat echt veel te ver. Heb je het op je bedrijfsnaam afgesloten of is er een match match met je bedrijf te maken? Mail alias? En gebruik je die op je website?

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 22 juli 2024 19:06]

Nope.. Alles is op prive gegevens, en ik heb geen website waar mijn gegevens op staan.

Even contact gehad met een dame van Ziggo, dat gaat in ieder geval lekker:

Screenshot gesprek ziggo

In het kort: Er is dus kennelijk wel een KVK nummer bij mijn profiel toegevoegd, echter kan ik hem niet zelf toevoegen via de website. Als ik ga doorvragen wordt ineens het gesprek beëindigd..
Ze weten bij Ziggo blijkbaar al dat dit geintje ze terug kan gaan bijten?
'Maxime' mag uiteraard nooit antwoorden geven die Ziggo kunnen benadelen, de chat simpelweg beëindigen in zo'n geval is waarschijnlijk standaard procedure...
Dit ziet er allemaal niet heel mooi uit Ziggo! :?
wat dacht je van veel ZZP die gewoon op de voorletters in KVK staan ;)
Dat is dan wel heel vreemd dat ze dat doen.
Wat ik omschreef leek mij het meest logische hoe ze te werk gaan, maar als ze ook de mensen die het niet hebben opgegeven omzetten vind ik het maar een rare kwestie
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Freeaqingme26 april 2023 15:43
De koppeling wordt zo te lezen inderdaad gelegd doordat mensen zelf een KvK nummer hebben ingevuld bij de aanvraag en nu dus een product gebruiken dat niet voor hen is bedoeld waar o.a. wettelijk zaken aan zijn verbonden die voor zakelijke klanten niet gelden.
Dat lijkt mij ook, maar in het nieuwsbericht staat ook: "De provider zegt in de verzonden e-mail zich te baseren op gegevens bij de Kamer van Koophandel", dus misschien hebben ze de adresgegevens van hun klanten met de KVK-database gechecked.
Ik ben al 10+ jaar klant en heb nog nooit mijn kvk ingevuld. Kreeg ook deze mail.
Ik kan het beleid van ZiggoVodafone de laatste tijd niet echt volgen. Het lijkt wel alsof ze weten dat ze in de toekomst niet kunnen concurreren met o.a. glasvezelpartijen en dat ze nu proberen nog zo veel mogelijk binnen te harken.
Ziggo lijkt bezig aan z'n eigen ondergang. Ze hebben de F1 losgelaten terwijl we een Nederlandse wereldkampioen hebben, ze blijven schaamteloos tarieven verhogen, ze hebben de Go app voor Android TV aardig verkloot (zit al heel lang weinig verbetering in), en nu dit. Benieuwd wat voor Powerpoints daar aan het hoge management getoond zijn.
Ziggo is dramatisch bezig idd. Ze zijn nu zo ver dat ik voor het eerst in 10 jaar serieus weeg om over te stappen. Gelukkig heeft T-Mobile hier onlangs glas aangelegd en ook voor KPN zijn ze nu bezig.
Nou, ja, ViaPlay bood zo'n absurd bedrag dat het voor Liberty blijkbaar interessanter was om daar de licentie aan te verstrekken en het verlies te pakken op Ziggo.
Nou, ja, ViaPlay bood zo'n absurd bedrag dat het voor Liberty blijkbaar interessanter was om daar de licentie aan te verstrekken en het verlies te pakken op Ziggo.
Dat inderdaad. Bij alle beslissingen omtrent Ziggo moet je heden ten dage jezelf realiseren:

Het gaat er niet meer om of dat de beste beslissingen zijn voor Ziggo.
Het gaat er om of dat de beste beslissingen zijn voor Liberty Global.

Als zij zien dat Ziggo langzaamaan aan het instorten is en het moet afleggen tegen mobiele diensten en glasvezelverbindingen; waarom dan niet pakken wat je nog pakken kunt en vervolgens gewoon de stekker er uit trekken en 'op naar de volgende'?

Hun een biet wat de bedrijfscontinuiteit van die ene kleine asset in nietszeggend Nederland is ...
Het is inderdaad een heel bijzonder bedrijf. Prijsverhogingen zijn nog wel begrijpelijk, is gewoon een kwestie van zo veel mogelijk winst proberen te maken. Maar stappen zoals dit zijn heel raar. Het levert ze op dit moment alleen maar extra werk en slechte publiciteit op, want de tarieven blijven hetzelfde.

Als je je in de positie van Ziggo bevind, waarin je steeds meer concurrentie krijgt van glasvezel providers die technisch dingen kunnen leveren die Ziggo niet kan, zou ik verwachten dat je juist gaat proberen je op andere manieren te onderscheiden door bijvoorbeeld juist een hele goede service te bieden.
Maar wat betreft klantenservice is Ziggo het meest waardeloze bedrijf dat ik ken. Ik heb zowel prive als voor meerdere zakelijke abonnementen veel contact gehad met Ziggo, en het verbaasd mij elke keer weer hoe slecht de service is.
Het begint al bij het bellen naar de klantenservice. Het eerste wat ze je vragen is je postcode en huisnummer in te spreken. Vervolgens moet je aangeven of je een particuliere of zakelijke klant bent. En als je eenmaal met een medewerker bent verbonden, is het eerste wat ze vragen weer je postcode en huisnummer. Terwijl ik ze bel vanaf mijn Vodafone nummer die ook nog aan mijn account staat gekoppeld. Ze zouden voordat ik ook maar iets zeg, al kunnen zien wie ik ben en wat voor aansluiting ik heb.
Vergelijk dat eens met de klantenservice van Coolblue. Als ik Coolblue bel, hoef ik bijna niets uit te leggen: ze herkennen mijn nummer en hebben meteen mijn klantgegevens open.

Als je eenmaal contact hebt, kunnen ze vaak geen antwoord geven op je vraag, geven ze verkeerde antwoorden of kunnen/mogen ze niets. Deze week had ik chatcontact met Ziggo omdat ik mijn abonnement had geupgrade naar 1.200 mbit/s (zakelijk). Ze begrepen niet dat je met een modem die alleen maar Gigabit poorten heeft, en waar maar één poort actief is omdat bridge modus ingeschakeld is, niet in staat bent om 1.200 mbit te halen, en je dan dus een ander modem moet krijgen. Eerst wordt de schuld bij je eigen netwerk gelegd, want 'ons modem ondersteunt het'. Wat antwoorden betreft is ChatGPT beter dan de klantenservice van Ziggo, ChatGPT kwam na mijn eerste bericht namelijk al tot de conclusie dat het modem vervangen moest worden.
Overigens zijn de medewerkers over het algemeen wel heel aardig. Alleen hebben ze bij Ziggo niet de mogelijkheid om dingen op te lossen. Ik heb in het verleden wel eens meer dan 15 keer contact gehad omdat ze ten onrechte een korting hadden verwijderd. Elke keer zou de medewerker het oplossen, maar de medewerkers waren niet bevoegd om het te wijzigen waardoor de wijziging elke keer ongedaan werd gemaakt door het systeem.
Overigens zijn de medewerkers over het algemeen wel heel aardig.
Je hebt ze in drie smaken:
De horken; de "sorry, maar ik mag niet"; en de "eigenlijk mag ik niet, maar..."
Ervaring leert dat op termijn die laatste er uit gewerkt wordt omdat ze zich niet aan instructies houden; de tweede het in efficientie af moet leggen tegen de eerste en daarom de laan uit gaat; en je met de eerste blijft zitten.
Prive adressen zouden toch afgeschermd worden door de kvk?
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @Mushroomician26 april 2023 15:55
De tekst in de mail impliceert dat het gaat om KvK-nummers die klanten zelf hebben opgegeven, maar dat kon Ziggo dus niet bevestigen dus dat is een beetje speculatie.
Ziggo chat afbeelding

Kennelijk kunnen we het ook niet zelf toevoegen via je eigen profiel. Nadat dit gesprek abrupt werd afgesloten het nogmaals geprobeerd. De volgende medewerker gaf aan dat ze geen mutatie hierop konden zien..

[Reactie gewijzigd door Rann op 22 juli 2024 19:06]

Dat is niet langer speculatie. Het klopt gewoon niet.
Hier in de reacties zijn al een paar Tweakers voorbij gekomen die een abo bij Ziggo hebben lopen maar waarbij een huisgenoot een ZZP KvK registratie heeft. En ook zij hebben gewoon de brief voor omzetten gekregen.

De kans dat de abo-houder in die gevallen het KvK nummer van de huisgenoot heeft ingevuld is nul; want het is gewoon een andere rechtspersoon - dus dat kan niet.

Het is dus wss. zo dat Ziggo het bestand van de KvK aan het doorploegen is gegaan en zonder verder te kijken dan hun neus lang is, lukraak als een setje idioten op postadres aan het vergelijken en aanvullen is geslagen.

Zou goed kunnen dat dat niet de intentie geweest is; maar dat hier gewoon iemand episch gefaald heeft met het matchen van de data. In dat geval: binnenkort een nieuwe vacature open voor een data-analist bij Ziggo...

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 19:06]

"Als u een eenmanszaak heeft of u wilt een eenmanszaak inschrijven, dan biedt KVK u nu al de mogelijkheid om uw bezoekadres af te schermen . Hiervoor moet u een postadres afwijkend van het woon- en bezoekadres registreren."

Telefoonnummers zijn afgeschermd, adressen niet..

Bron kvk.nl
Ik heb als ZZP'er bij de KvK aangegeven dat mijn gegevens niet gebruikt mogen worden voor marketing, maar ik wordt echter nog steeds met enige regelmaat gebeld door telemarketeers. Ironisch genoeg is dat vaak door "partners van Ziggo Zakelijk" als Budget Coach en Quick Net Solutions die me een internetverbinding proberen aan te smeren.
Bij mij vooral via KPN, hoewel het toch wel heel rustig is geworden sinds de KVK het niet meer openbaar deelt, nu nog ongeveer 1x per maand.
Alleen als je een postbus of ander postadres opgeeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.