sorry maar waar haal je in godsnaam DIE onzin vandaan,
de ACM is DE uitgewezen partij om hier iets van te vinden,
om je daar staatskundig iets over uit te leggen kun je stellen dat we in nederlande 3 bronnen van recht hebben.
de formele wet (vastgelegd in wetboeken) deze gaan door de 2 kamers en worden daar besproken en uiteindelijk aangenomen.
de uitvoering van die wetten gebeurd via het zogehete regelende recht. dit zijn in feite besluiten (bestuursrecht) van de minister die belast is met het uitvoeren van bepaalde wetten.. doet de minister het niet zelf, dan zorg de wet dat er een ander is om die taak uit te voeren, "belasting word geheven door de belastingdienst", uitkeringen verstrekt door "Het UWV" en toezicht op consument en markt -zaken gebeurt door de ACM.
dat wil dus zeggen dat, onder het bestuursrecht, Elke beslissing van de ACM in beginsel recht is, dat wil zeggen, je moet gewoon doen wat ze zeggen of je bent een wetbreker (met alle gevolgen van dien).
Echter, in tegenstelling tot de WET, kun je over regels en uitvoeringsbesluiten wel klagen. namelijk bij de bestuursrechter. en dat is de laatste (en minst duidelijke / betrouwbare) bron van recht. de (bestuurs)rechter toetst namelijk alleen in jouw specifieke geval of of een bepaald besluit wel of niet in orde is. was de ambtenaar voor ingenomen? - streep door zijn besluit, hebben ze bepaalde belangen niet voldoende gewogen - streep, heb je je zegje niet mogen doen - streep, is het besluit discrimineren - streep, en zo zijn er nog een tal van grondslagen.
maar door te claimen dat de ACM geen juridische toets doet, zeg je feitelijk dat de wet opstellen geen juridische toets is.
dan kom je vervolgens bij het laatste punt: maar je weet het pas echt zeker als de rechter.....
dat is natuurlijk ook dikke BS, rechters zijn juristen, net als de vele (top)ambtenaren die dit soort regelineng opstellen, sterker nog, voordat je mag beginnen aan je opleiding tot rechter moet je eerst x jaar buiten de rechterlijke organisatie werkzaam zijn geweest, best een dikke kans dus dat je als aanstormend-rechter eerst een tijd je voor een bestuursorgaan gaat werken om ervaring op te doen in 'het veld'
Dat gezegd hebbende ziijn dus ook uitspraken van rechters gewoon interpretaties die proberen zo onpartijdig mogelijk te zijn, niets meer of minder dan dat. het beste dat we hebben maar verre van perfect.
met dat in het achterhoofd dus het volgende: de regels zijn in beginsel opgesteld om te zorgen dat bedrijven zonder constant gezeur, hun prijzen mochten aanpassen aan de inflatie, dit was een goed systeem toen inflatie laag en stabiel was en zorge er feitelijk voor dat bedrijven hun prijzen laag zouden houden. als je immers rekening moet houden met toekomstige prijsstijgingen dan begin je gewoon met hogere prijzen (just in case) en als het dan achteraf niet nodig was; des te beter.
maar toen kwam de mega inflatie, iets dat we al meer dan 50 jaar niet meer hadden gezien. de vraag is dan natuurlijk of de regels wel bestand zijn tegen zo'n harde stijging.
of anders gezegd, het moet natuurlijk niet zo zijn dat er hele hordes klanten falliet gaan als al hun vaste maandlasten zoals telefoon-abonementen, ineens 10% duurder worden. want als 1 bedrijf dat doet, zal er weinig aan de hand zijn, maar als alle bedrijven dat doen kan dat al snel een flinke aanslag zijn op het geld dat je overhoud voor in de supermarkt (ongeveer een derde tot de helft),
dan is de vraag natuurlijk, mag ik in redelijkheid van kpn verwachten dat ik mag opzeggen omdat ik simpelweg nooit had kunnen verwachten dat de prijzen ooit ZO sterk zouden stijgen,
aan de andere kant, kpn heeft kosten en investeringen, dus kpn mag best van mij verwachten dat ik me aan mijn contract houd...
eigenlijk hadden we hier met een compromis-regel moeten kompen.
een voorbeeld had kunnen zijn dat je niet mag opzeggen: maar wel een stap terug mag... zo blijven de kosten in balans voor jouw, maar kpn (of elke andere provider) houdt tenminte nog het grootste deel van zijn inkomsten.
voor kpn zou dat betekenen dat je van 52,50 (gbit oude prijs) naar 53,20 (nieuwe prijs 200) (ipv 56) kunt met weliswaar verlies van snelheid, maar in ieder geval een realistische prijsstijging.
iets lulliger (voor kpn) maar tegelijk ook niet helemaal onredelijk zou kunnen zijn om ook naar 100/100 terug te mogen. dan ga je ook écht een paar euro bespraren.
gezien het "doel" van de regels rond inflatie-correctie vind ik eigenlijk dat deze extreme situatie een te groot nadeel legt bij de consument, het bovenstaande voorbeeld zou een optie kunnen zijn. maa rlet er tegelijk wel op. dat kpn hier al best veel doet, geen enkele van de prijsverhogingen komt zelfs maar in de buurt van die maximale 10% dat is bij een andere provider wel gebeurd.