KPN wil Nederlandse activiteiten van Youfone overnemen voor 200 miljoen euro

KPN wil de Nederlandse tak van Youfone overnemen. Die provider is al actief op het netwerk van KPN en telt 'meer dan' 540.000 klanten. Met de overname is een bedrag van ongeveer 200 miljoen euro gemoeid.

Youfone blijft na de beoogde overname zelfstandig opereren, meldt KPN op donderdag. De provider biedt momenteel al mobiele en vaste diensten via het KPN-netwerk en blijft dat na de overname doen. KPN betaalt naar eigen zeggen 'circa 200 miljoen euro' voor de Nederlandse activiteiten van Youfone. De provider is ook actief in België.

KPN wil met de acquisitie doorgroeien in het 'no frills'-segment, zo zegt het bedrijf. In dat segment bieden providers een relatief simpel en beperkt aanbod aan abonnementen zonder verdere niet-essentiële onderdelen. KPN bezit al merken als XS4ALL, Solcon en Simyo.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

22-06-2023 • 09:04

212

Submitter: dutchnltweaker

Lees meer

KPN erkent tv-storing - update
KPN erkent tv-storing - update Nieuws van 19 juli 2023

Reacties (212)

212
210
87
1
0
103
Wijzig sortering
Youfone blijft na de beoogde overname zelfstandig opereren
Maar dan gaat KPN dus eigenlijk met zichzelf concurreren?
Want als de tarieven gelijk getrokken worden, heeft het merk Youfone ook geen toegevoegde waarde.
Zelfstandig opereren is relatief. Totdat men "inziet" dat alles beter onder 1 vlag kan. Zo is het onder andere ook bij XS4All gegaan. XS4All blijft zelfstandig opereren... En waar is XS4All nu? Niets meer als een merknaam en opererend onder de vlag van KPN. Dit ook in het kader van het kan beter onder 1 vlag.

Voortkomend uit die verandering met XS4All is Freedom Internet ontstaan.
Je vergeet erbij te zeggen dat tussen de overname van XS4ALL in 1998 en samensmelten van de bedrijven in 2022 dus 24 (!) jaar zat.
Maar wel hypocriet dat je dit bij Xs4all hebt gedaan en nu weer "hetzelfde" wil gaan doen als xs4all al deed.
Wie is er hypocriet en waarom? Ik snap niet wat je wil zeggen, sorry.

KPN is gewoon een groot bedrijf wat net als andere grote bedrijven constant kleinere bedrijven opslokt. Een deel van de klanten zal hier niet blij mee zijn en gaan naar een ander kleiner bedrijf wat nu al bestaat of opgericht wordt.

In feite koopt KPN hiermee gewoon elke keer een deel van zijn oude klanten terug. En zolang ze dezelfde prijs en kwaliteit aanbieden zal een (groot) deel van de klanten blijven hangen. Als ze aan het merk gaan sleutelen, zoals ze bij XS4ALL deden, dan loopt een deel weg (in geval van XS4ALL naar Freedom).

En zo is de cirkel rond wat mij betreft. Gelukkig hebben we een vrije markt en kan iedereen voor zich bepalen of ze blijven of gaan.
Zo is het, heb bij KPN (Consulting) gewerkt. Ze kopen liever (kleine NL) concurrenten op dan zelf iets groot te maken. Ze kopen dus gewoon klanten (en niet zo zeer het bedrijf vanwege de kennis). Deze strategie is veel risicolozer dan zelf te investeren in een verzuild bedrijf met allemaal afdelingen die niet samenwerken. KPN is wel groot qua naam en klanten, niet qua organisatie. Bijna alles is uitbesteed.
XS4all is/wilde zijn wat KPN hier nu ogenschijnlijk met Youfone wil bereiken.

Dus twee jaar geleden doek je XS4all op en je start met een nieuwe XS4all. Lijkt mij niet perse goed management.
Er is wel een belangrijk verschil. XS4All stond toch bekend als duurder merk. En dat is bij Youfone niet het geval.
Het is beslist niet eenvoudig om de daden en het beleid van molochen op hun waarde te schatten, juist omdat het meestal niet om iets goeds gaat. Dus pas op je woorden, is het devies.

Als ik KPN lees en hoor denk ik aan de aftakeling van Xs4all. Voor de goede orde, ik was 25 jaar bij Xs4all, met website en al, en heb die aftakeling door KPN in al zijn geledingen mogen meemaken. Hoeveel beloften KPN ook deed over handhaving van een bedrijf dat zich onderscheidde van de rest van de markt, het ging de moloch er uiteindelijk alleen om de abonnees van Xs4all binnen te harken. En verder niks. Ik vind dat niet normaal. Het gebeurt, maar zou de norm niet mogen zijn.

Maar dat mag dat bedrijf toch, is de standaard reactie. Ten eerste liegen mag niet, ook al doen de jaren de beloften verdampen tot een soort onhaalbaar ideaal, ten tweede, als ik iemand recht op de man af vraag of hij/zij zich echt niet interesseert in de afbraak die vrijwel alle grote spelers in het digitale veld veroorzaken, en dat alleen uit overwegingen van optimaal rendement, dan zegt inderdaad vrijwel niemand dat hij/zij het verschrikkelijk vindt, abonnee van Xs4all of niet, maar de smoezen zijn zonder uitzondering flauw.

Dus als nu iemand van leer trekt over de annexatie van Youfone door KPN, dan zie ik die iemand als een onverwachte medestander in een vruchteloze poging de wereld divers en boeiend te houden. En eigenlijk zou ik graag willen dat er veel meer van die mensen waren.
KPN is gewoon een groot bedrijf wat net als andere grote bedrijven constant kleinere bedrijven opslokt. Een deel van de klanten zal hier niet blij mee zijn en gaan naar een ander kleiner bedrijf wat nu al bestaat of opgericht wordt.
Welk ander (onafhankelijk) klein bedrijf? Doordat vrijwel alles al overgenomen is, blijft er steeds minder open. Niet enkel op het gebied van telefonie, maar op alle vlakken!

Als consument hebben we steeds minder keuze in bedrijven op allerlei gebieden. Dit is een ongezonde situatie voor de markt in zijn geheel. Er is steeds minder sprake van concurrentie in de huidige wereld. Iets nieuws opstarten zonder enorme investeringen (lees: gebruik maken van investeerders) is zo goed als onmogelijk.

Een dergelijke overname is dan ook ongezond voor de economie als geheel.
Tja, of misschien moet je wel blij zijn dat een nederlands (?) bedrijf deze overname doet. We zijn als nederland erg goed in verkopen aan het buitenland en vervolgens klagen dat prijzen omhoog gaan... Ik wacht zo op de eneco klapper. Tmobil wat is afgestoten door deutsche telekom en vervolgens aan investors verkocht. Hoe beweegt de markt zich onder druk van het grote geld ..
Goed, dat is dan wellicht nog het enige "positieve". Het is verkocht aan een Nederlands bedrijf. Maar dat doet niets af aan het probleem. Ik heb heel bewust KPN ver achter me gelaten (door allerlei zaken die ik met ze meegemaakt heb).

Ja, die uitverkoop aan buitenlandse bedrijven is ook een serieus probleem. Maar dat gaat weer terug naar de aandeelhouders (of dit nu personen of investering vehikels zijn) die alsmaar meer willen terwijl iedereen snapt dat dit niet vol te houden is.
IMHO kun je het 'meeste rendement' halen door de pijnpunten als feiten te brengen, te kiezen met je portemonee/wensenpakket. De telecom markt is op dit moment behoorlijk in beweging (lees net dat een week geleden primevest ook is overgenomen door KPN, dat is IMHO een grotere klapper dan youfone: primevest levert/leverde aan de tmobile klanten in nederland). Een lange termijn 'goede' provider zal niet ten koste van de klant diensten verkopen, maar ten gunste van- (tegen een redelijk kostenplaatje). Prijsvechters zullen je gek maken met gratis ipads, halve abonneeprijzen, met ergens iets wat tegenvalt ...
Alles is tijdelijk, overnames, het leven en reacties op Tweakers.net posts... ;)
Ik dacht niet alleen bij XS4ALL maar KPN had meerdere onder merken die het nu onder de KPN paraplu heeft geplaatst. Dus vreemd dat ze nu weer een zogenaamd zelfstandige merk in de markt zetten.
XS4ALL mocht niet met KPN concurreren op prijs. Tegelijkertijd werden ze gedwongen om te bezuinigen waardoor er een braindrain ontstond. Het is echt geen rozegeur en maneschijn geweest gedurende die 24 jaar. Zowel binnen het bedrijf als voor de klant niet. Maar voor een paar honderd miljoen euro zal Youfone vast wel bereid zijn om milde morele bezwaren aan de kant te zetten en wat geklaag binnen het bedrijf aan te horen.
Maar niemand heeft de klanten óf medewerkers verplicht om bij XS4ALL te blijven toch in die 24 jaar (en nu nog steeds niet)? Er zijn al jaren alternatieven. Tenzij je hele specifieke redenen had om bij XS4ALL te blijven, al kan je om de meeste ook wel heenwerken en zal er slechts een klein deel van de klanten echt gebruik van hebben gemaakt. Toen XS4ALL ontstond en groot werd hadden ze een uniek aanbod, maar dat is al een tijdje achterhaald.

Ik vond het vooral sentiment wat nergens op gebaseerd was. Meer dan 99% van de XS4ALL klanten is dit geworden ná de overname door KPN (in 1998 had Nederland amper internet thuis) en vroeger was alles beter. Zo boeiend was XS4ALL niet als je eerlijk bent, hoop diensten waren al weg of elders interessanter.

Waarom zouden de klanten of medewerkers van Youfone bezwaar moeten hebben, maar als ze het hebben: banen en aanbieders genoeg in NL toch?
Hangt er vanaf welke bril je op doet als je ernaar kijkt. XS4ALL kon sowieso niet anders omdat het de enige manier was om hun diensten te kunnen aanbieden omdat ze niet over een eigen netwerk beschikten. Dat is althans wat ze zeggen over die overname, ik neem dat voor waarheid aan omdat ik zelf geen verstand heb van hoe dat werkt.

Het bedrijf is succesvol geworden met name door de kennis en dienstverlening die ze konden bieden. Klanten waren daar blij mee en medewerkers waren daar trots op. Dat imago bouw je op en vervolgens kan je dat gebruiken om nog meer technisch onderlegde mensen aan te trekken. Het was in dat opzicht misschien niet het meest efficiënte bedrijf, maar wel een kwalitatief goed bedrijf. Dat wordt dan vervolgens om zeep geholpen door de efficiëntie machine en dan kan je als klant of medewerker wel switchen naar een andere aanbieder, maar op dat niveau zijn ze er niet echt meer. Dat feit op zich zegt natuurlijk ook wel iets, er is simpelweg geen vraag naar. In onze cultuur is het gros tevreden met 'goed genoeg'. Dát vind ik jammer. Als dat me een sentimentele oude l*l maakt, so be it ;)

Ik ben overigens nooit zelf XS4ALL klant geweest, maar ik heb een poosje het genoegen gehad om achter de schermen mee te mogen kijken.
De enige reden dat XS4ALL verkocht is: € € €.
Niets mis mee, ik zou hetzelfde doen. Al denk ik dat ze wel spijt hebben dat ze niet langer gewacht hebben met de verkoop, pas na 1998 ging het hard. Elke andere reden die ze noemen is een smoes, het gaat altijd om geld.

XS4ALL werd deels door KPN gebruikt om specialisten in huis te halen. XS4ALL was een mooie proeftuin en bepaalde mensen en diensten werden overgenomen de moederorganisatie in. Na 24 jaar was dit blijkbaar op en veranderde KPN in hoe ze naar hun submerken keken (mede door VodafoneZiggo vermoed ik).

Ik heb het genoegen gehad om in het verleden een aantal jaren voor één van de grotere providers van Nederland te werken (WorldOnline). Wij hadden toen ook al tig submerken zoals 12Move, The Internet Plaza en Filternet. Allemaal met hun eigen unieke propositie. En allemaal draaiend op letterlijk hetzelfde netwerk en door dezelfde mensen. Hooguit inbelnummers verschilden in die tijd, maar het kwam allemaal op dezelfde modembanken uit en ging via dezelfde verbindingen naar het internet. Toch had elke provider zijn eigen klanten die gek waren op "hun" merk. Ik weet zelfs nog testen uit de computerbladen uit die tijd die bijvoorbeeld 12Move op plek 1 zette qua snelheid en service en dan WorldOnline op plek 25. Allemaal kolder. Net als XS4ALL en KPN, die waren ook al jaren 1 bedrijf.

Nederlanders kiezen graag voor goedkoop, dat is goed genoeg. Wat je zegt is dat wel jammer, maar om eerlijk te zijn is dat ook precies wat ik zelf doe....
Na 24 jaar was dit blijkbaar op
Maak daar gerust maar 5 van. Misschien nog wel minder. De enige reden dat ze het niet sneller de nek om hebben gedraaid is de shitstorm die het mee zou brengen. Ze hebben langzaam de zaken voor klanten en personeel onprettiger gemaakt zodat de kritische klanten 1 voor 1 afhaken, samen met toegewijd en kundig personeel. Ik snap ook wel dat het geen slimme bedrijfsvoering is om allemaal kopieën van alle afdelingen binnen je bedrijf te hebben om het zogenaamd onafhankelijk te houden, in dat opzicht is het alsnog wonderlijk dat het zo lang heeft geduurd.
het kwam allemaal op dezelfde modembanken uit en ging via dezelfde verbindingen naar het internet.
Ik heb me laten vertellen dat er ook een stukje onderhandeling is over welke kabels en welke routing de boel loopt. Dat zou nogal wat invloed kunnen hebben op je ping. Maar ik weet daar dus niet zo veel van af. Ik ben ook wel geneigd te geloven dat het niet half zo veel waard is als ze geloven, zeker niet met het moderne internet.
Nederlanders kiezen graag voor goedkoop, dat is goed genoeg
En toch is er ruimte voor. Coolblue was er bijvoorbeeld nooit geweest als (o.a.) bol.com niet zo'n k*t service had en de andere electronica bedrijven zich iets meer in online hadden verdiept.
De enige reden dat XS4ALL verkocht is: € € €.
Ik weet dat XS4All in 1997 even flirtte met A2000, maar die besloten het toch op hun eigen manier te doen. Breedband internet kwam op, 'always on' begon inbellen op analoog en ISDN te verdringen en die infrastructuur was in handen van telecomproviders als KPN, Telfort en de kabelaars. Zonder samenwerking met die telecomproviders zou XS4All al snel niet meer relevant zijn geweest. En ja, KPN kon de expertise van XS4All ook wel gebruiken.
Ik heb het genoegen gehad om in het verleden een aantal jaren voor één van de grotere providers van Nederland te werken (WorldOnline). Wij hadden toen ook al tig submerken zoals 12Move, The Internet Plaza en Filternet. Allemaal met hun eigen unieke propositie. En allemaal draaiend op letterlijk hetzelfde netwerk en door dezelfde mensen.
Haha, ik ken dat verhaal. Iedere organisatie zijn eigen virtuele internetprovider :*) , Je vraagt je ook af waarop die providertests zijn gebaseerd...
Nederlanders kiezen graag voor goedkoop, dat is goed genoeg. Wat je zegt is dat wel jammer, maar om eerlijk te zijn is dat ook precies wat ik zelf doe....
KPN is zeker niet de goedkoopste maar als ik wel eens lees hoeveel klachten er zijn over budget providers heb ik zeker geen behoefte om over te stappen...
KPN is zeker niet de goedkoopste, maar als ik wel eens lees hoeveel klachten er zijn over budget providers heb ik zeker geen behoefte om over te stappen...
Absoluut geen aanval op hoe je er tegenaan kijkt, maar een geheel andere manier om hiernaar te kijken.

Zijn die bedrijven die je voor ogen hebt wel "budget providers"? Zijn die andere bedrijven die dat niet zijn misschien juist niet veel te duur i.v.m. de eisen van de aandeelhouders en zwaar overbetaalde directie?

Voor "zaken" die niet nodig zijn in de maatschappij is dat wellicht wat minder relevant, maar dit (internet / telefonie) is ondertussen toch wel een basis behoefte, aangezien je zonder heel veel niet meer kunt in de huidige maatschappij (belastingen o.a.).

Daarnaast, toen ik destijds op zoek ging naar een andere provider voor telefonie, had ik eerst hetzelfde gevoel als jij had met de horrorverhalen op internet. Totdat je gaat kijken hoeveel "beter" de grote drie het deden. Daar kwam je dezelfde horrorverhalen tegen, maar dan veel vaker (logisch, want ze zijn groter), maar vaak ook beter onderbouwd en - in het geval dat mogelijk was - zonder ook maar enige reactie van een klantenservice van die grote drie.

Mijn eigen ervaring is dat wanneer het flink fout gaat, het bij een groot bedrijf vaak langer zal duren voordat het opgelost is dan bij een klein(er) bedrijf. Uitzonderingen daargelaten uiteraard.

Het zal een groot bedrijf een zorg zijn dat ze een aantal klanten kwijtraken door slechte klantenservice, gezien het percentage van het totale aantal klanten waar ze over kijken. Bij kleine(re) bedrijven is dit anders.
Weet niet of het sentiment is voor velen het geval is, maar heb vanaf het begin van XS4ALL abo's bij zowel XS4ALL als KPN gehad op twee adressen; dan merkt je het verschil van vriendelijkheid, kennis en de snelheid van het oplossen van problemen toch echt wel.
XS4ALL mocht niet met KPN concurreren op prijs. Tegelijkertijd werden ze gedwongen om te bezuinigen waardoor er een braindrain ontstond. Het is echt geen rozegeur en maneschijn geweest gedurende die 24 jaar. Zowel binnen het bedrijf als voor de klant niet. Maar voor een paar honderd miljoen euro zal Youfone vast wel bereid zijn om milde morele bezwaren aan de kant te zetten en wat geklaag binnen het bedrijf aan te horen.
Wie weet dwingt Youfone nu KPN om te bezuinigen :)
Of leren ze daar hoe je goedkoper betere diensten kunt leveren ?
Na een jaar of tien bestond XS4ALL alleen nog maar op papier. De infra en alle diensten gingen via KPN er zat alleen nog maar een sticker XS4ALL op. De extra diensten die XS4ALL bood zoals de mail en de BBS werden nog redelijk lang onderhouden maar op een gegeven moment ging daar ook de stekker uit. Mail werd overgeheveld naar KPN (ook weer met een XS4ALL sticker).
Ja inderdaad, het is lange termijn werk. Ze kunnen vandaag iets beloven, dat maakt echt niks uit. Toto de tijd dat de twee bedrijven administratief en technisch gelijkgesteld zijn gaat toch wel een paar jaar overheen.

Is ook de reden waarom de toezichthouders de overname van Activision afkeuren. Vandaag is leuk en Microsoft kan beloftes, maar over 10 jaar bestaat Microsoft nog steeds en dan kunnen ze ineens wel beweren dat het anders is.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 23:32]

Inderdaad lange termijn - 200M gedeeld door 540K klanten is 370 euro per klant. En dat dan terugverdienen met budgetactiviteiten.
Maar... die Eur 370 vergelijken ze met de wervingskosten van een nieuwe klant, en ze kunnen proberen andere diensten te upsellen.

Soms heeft KPN aanbiedingen waarbij je een nieuwe TV of XBOX kreeg als je een all-in-one abonnement afsloot. Dat kost ook wel Eur 400 of zo per klant.
Vergeet niet dat aandeelhouders daar niet zo erg naar kijken wel naar winst en groei.
Wie weet, misschien verdwijnt het merk Youfone binnen een paar maanden en misschien duurt het 24 jaar of langer. Niemand weet het, maar het is ook niet zo belangrijk. Als het je als klant niet bevalt stap je over naar een andere aanbieder, er zijn er meerdere in Nederland. En er staan vanzelf weer nieuwe providers op. Jaren terug had je ook alleen PTT (nu KPN), daarna kwamen partijen als Libertel (via Vodafone nu VodafoneZiggo) en Ben (nu T-Mobile). Daarna kwamen er weer allerlei providers zoals Youfone, Simpel en dergelijken. Nu worden die opgeslokt en zullen er, als er vraag naar is, weer nieuwe ontstaan.

[Reactie gewijzigd door Drardollan op 22 juli 2024 23:32]

KPN heeft al meer providers overgenomen op telefoongebied en die hebben het niet zo lang volgehouden als zelfstandige naam. Ik vraag mij echt af wat KPN met dit merk wil doen en wanneer ze er genoeg van krijgen. Dan wordt het weer volledig geïntegreerd in KPN en houden ze er alleen 540.000 klanten aan over. Tenminste als ze nog niet zijn overgestapt naar een andere provider.
En Telfort niet te vergeten. Wel vele jaren zelfstandig maar daarna wordt het merk alsnog de nek om gedraaid.

Zou me niets verbazen als ze dit bij Youfone ook gaan doen over enkele jaren, zo jammer dit..
Je vraagt je af wat het verschil is met Telfort. Als men werkelijk in zo'n segment wil zitten dan had je Telfort al. Of een zwabberbeleid of simpelweg de concurrentie klein houden.
Dat laatste natuurlijk. Concurrentie is prima want dat houdt de ACM op afstand, maar als de concurrentie te sterk wordt lijven we het in. En dan staat er wel weer een nieuwe concurrent op. Dat is in het begin wederom een mini speler. Prima. En als ze succesvol blijken lijven we die over 5 of 10 jaar ook in. Enz, enz.
Helemaal mijn idee. Op papier concurrentie genoeg .. in praktijk een monopolie.
Je ziet het letterlijk in elke branche gebeuren. En in elke branche staat vanzelf weer een echte concurrent op. Of je nu kijkt naar supermarkten (zoek voor de gein eens op hoe Jumbo groot is geworden in NL), naar energieleveranciers, naar aanbieders van TV+Internet, naar aanbieders van mobiele telefonie en zelfs naar automerken. Constant verhaal van overnames en fusies.

Maar ondanks al die overnames en fusies is er nog meer dan voldoende te kiezen.
Zwabberbeleid is wat sterk, maar je verwijst nu naar beslissingen van jaren geleden. Andere RvB, andere inzichten.
Wellicht is nu wel het idee om het als merk in stand te houden, net zoals Simyo al jaren succesvol doet.
Ze hadden nog ergens 200 miljoen euro op de plank liggen. :) Volgens mij heeft Eufone echt niets meer dan Telfort.
Telfort had z'n eigen netwerk en moest gaan investeren voor 4/5G!
Dat was voor de overname door KPN. Telfort is vervolgens een tijdlang een budget/submerk van KPN geweest, en vervolgens de nek omgedraaid onder het mom van efficiëntie etc.
En nu positioneert men Youfone wat Telfort ooit binnen KPN al was.
Ik meen eerder te herinneren dat zendlicenties afliepen en miljarden door de telecom bedrijven op tafel gelegd moesten worden (verkapte belastingheffen bij de consument). Ik lees op wikipedia dat vooral Marcel Boekhoorn een behoorlijke graanschuur heeft meegepikt ~ 350 miljoen euro winst in een maand of 8 ... Ouwehands dierenpark kan weer een tijdje doordraaien :)
Zo kan ik je nog wel lijsten met voorbeelden geven. VodafoneZiggo is ook 1 groot opkoopfeest geweest. Vroeger had elke regio zijn eigen TV (en later TV+Internet) aanbieder, bijvoorbeeld Casema - Multikabel - A2000 - etc. etc. Dat is ook allemaal opgeslokt en samengevoegd tot wat het nu is. Aan de andere kant is Nederland altijd verwend geweest met een goed en open kopernetwerk wat nu met gezwinde spoed vervangen wordt door glas.

Telfort zelf heeft overigens ook voldoende partijen overgenomen. Bijvoorbeeld Tiscali. Wat dan weer onder andere het oude WorldOnline had overgenomen.

Voor de rest zie ik niet in waarom het jammer is. Er ontstaat nu weer een gat voor een nieuwe partij, lang niet iedereen zal bij Youfone willen blijven (zeker niet als tarieven en voorwaarden veranderen). En dan over een paar jaar wordt die ProviderX ook weer overgenomen en ontstaat er weer iets nieuws. En daarmee is de cirkel rond.
En daarmee is de cirkel rond.
Denk eerder aan een zeepbel. :)
xs4all is gewoon door ( bewust ) prijsverschil KPN <> xs4all zo absurd groot te maken uit de markt gedrukt, en xs klanten daardoor wel over stappen.
bv 1 G glas is bij Xs bijna 80, en bij kpn 55. Dus zo doen ze dat.

Youfone is een typische overname-opzet wat je ook veel zag bij cheapo energie leveranciers. Zorg dat je vooral veel klanten krijgt, hou je marge laag ( of draai zelfs verlies ) , en dan verkoop je dus je klanten DB.
Youfoon heeft best lang bestaan voor iets dat is opgezet om over genomen te worden. Ver der een goedkope maar niet sympathieke club, je moest betalen als je een waarschuwing wilde krijgen dat je je bundelgrens naderde. Zo'n waarschuwing genereren is niet echt duur voor een telco.
XS4ALL is altijd duurder geweest dan KPN. Was niet erg, want de service was fantastisch. WAS, want het is nu gewoon KPN met de service van KPN, dus is er geen toegevoegde waarde, die de meerprijs gerechtvaardigd maakt.
XS4All was een premium merk dat direct concureerde met het eigen premium merk KPN. Prijzen en mogelijkheden kwmen voor eeen groot deel overeen XS4All had voor de echte nerds/ tweakers wel wat leuke extra's, maar visten voornamelijk in dezelfde vijver met gebruiker. Dus tweemaal PR/ reclamebudget om voor een groot deel klanten administratief van het ene bedrijfsonderdeel naar het andere over te schrijven.
YouFone is een budgetmerk dat vooral mensen aanspreekt die voor weinig geld willen bellen en mobiel internetten. Dat concurreert veel minder met het duurdere KPN. YouFone zal dus niet zo snel worden samengevoegd met KPN, maar samenvoeging met Simyo zal wel een optie zijn.
Ze hadden dus beter Telfort gewoon kunnen aanhouden als merk voor hun no-frills. Of ben ik nou gek?
Youfone is goedkoper dan KPN, zal ook wel niet lang meer duren.
Waarom niet? Simyo is ook goedkoper dan KPN. Ben is ook goedkoper dat T-mobile, hun moedermaatschappij. Ziezo is ook goedkoper dan Zilveren kruis.
Nu was 't voor mij voordeliger om los mobiel te nemen bij Youfone naast tv/internet van KPN (extra filmpakket was verschil niet waard). Mijn inschatting is dat dat in de toekomst niet meer zo is. Dus in totaal duurder.
Ik heb een mobiel abonnement bij Ben en TV/Internet via T-mobile. Bij ben krijg ik daarom 1 Gb extra, bij T-mobile €5 korting.
Simyo is goedkop, omdat ze moeten concurreren met Youfone. Als die concurrentie wegvalt dan kunnen ze dus de prijzen verhogen. Er zijn niet meer zoveel providers die concurreren op het KPN-netwerk. Zeker geen providers die de omvang hebben van Youfone en derhalve lage prijzen kunnen bieden.
Gelukkig net een nieuw abbo afgesloten bij youphone, eerste 6 maanden 18.50 daarna 6 maanden 34 euro voor 100mbit.
Ik kan ook glasvezel nemen maar ik ga gaan 50+ euro betalen voor een internet verbinding.
Niet echt concurreren. Ik denk dat ze net zoiets als Simyo voor zich zien. En wat T-Mobile met het merk Ben doet.
Vanuit hetzelfde bedrijf ook klanten bedienen die het goedkoper zoeken.
Dat had KPN al in de vorm van Telfort en dat is de nek omgedraaid. Mijn inziens niets anders dan de concurrentie beperkt houden.
Tja, de marge die Youfone binnenharkte valt nu bij KPN. En je hebt ineens 550K aan gebruikers erbij. De aandeelhouders kopen vandaag een extra dikke koek denk ik.
Maar een flink deel van die gebruikers komt (hoogstwaarschijnlijk) bij Telfort vandaan. Had men niet beter Telfort kunnen aanhouden en zo direct kunnen concurreren met Youfone? Dubbele winst... Nu is Youfone Telfort 2.0 en is het wachten tot met tot het geniale inzicht komt om weer merken te reduceren om vervolgende de volgende prijsvechter op te kopen.
Niet echt concurreren. Ik denk dat ze net zoiets als Simyo voor zich zien. En wat T-Mobile met het merk Ben doet.
Vanuit hetzelfde bedrijf ook klanten bedienen die het goedkoper zoeken.
Hiermee sla je inderdaad de spijker op zijn kop.

De eerste tijd zullen ze het merk nog wel wat voortzetten zoals het nu is, maar de concurrentie met KPN budgetmerk Simyo zullen ze niet teveel aan willen blijven gaan.

KPN doet een aankoop en er zijn veel meer voordelen:

De klantenaantallen stijgen in 1 klap
Het marktaandeel stijgt daarmee, goed verhaal voor de aandeelhouders
De investeringen schrijf je af, waardoor je minder belasting betaalt
De klanten kan je nu een trippleplay aanbieding doen van mobiel, internet en TV wat het KPN merk versterkt.
In plaats van genoegen moeten nemen met de afdracht van een wederverkoper, haal je nu de volledige omzet binnen.

Mijn verwachting is dat het nog even blijft hoe het was. Achter de schermen gaat alles al snel over naar Simyo. Op termijn zullen de klanten over gaan naar het Simyo merk en zal Youfone verdwijnen als zelfstandig onderdeel. Simyo is de afvang voor wie goedkoper zoekt dan je dure premium merk en daar moet geen Youfone tussen komen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 23:32]

Is natuurlijk niet de eerste keer voor KPN, met Telfort/KPN/XS4all concurreerde KPN ook al met zichzelf
Je kunt dan binnen je bedrijf verschillende proposities maken die elkaar niet bijten, ieder gericht op een eigen marktsegment.
Tmobile heeft toch ook simpel als allergoedkoopste, dan met ben iets hoger segment en Tele2 als eena hoogste. Werkt prima, al is de vraag hoelang deze providers nog naast elkaar gaan functioneren.
Youfone is een budgetmerk en richt zich niet op dezelfde klanten als KPN.
Als ze abbonementen met kleinere bundels voor een lager bedrag aanbieden, geen 5G, lagere snelheden en andere besparende mogelijkheden is het geen concurrentie.
Youfone biedt 5G sinds februari 2023.
Je loopt een beetje achter... 5G bieden ze al een tijdje aan èn met de integratie van Telfort had KPN ooit wel de ambitie om de kostenbewuste consumenten via KPN te bedienen. Dat is niet echt gelukt, dus nu maar weer een poging met Youfone?
Volgens KPN zelf is dit om het "no-frills segment" aan te spreken, het segment dat geen barst geeft om franje en service, maar waar prijs het enige is wat telt. En die onderkant van het segment hebben zij nu niet. Het zal best wat schuren met Simyo zo hier en daar, maar dat is dan de prijs daarvoor.

Youfone België bestaat ook zie ik, gaat KPN weer over de grens pionieren?

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 23:32]

Youfone België is hier ook deels een prijsvechter. Zou KPN na BASE toch terugkeren als een MVNO met gebruik Proximus netwerk?

Ik weet het niet. Ik weet alleen dat youfone hier heel interessante bundels aanbied.
Ach, KPN heeft weer wat nieuws bedacht... Ze zijn even vergeten dat ze dit segment prima hadden kunnen bedienen met Telfort. Oelewappes.
Maar stel dat 80% van de Telfort gebruikers binnen KPN is gebleven - mensen zijn gemaksdieren immers - en je koopt je vervolgens weer in op dat marktsegment met 550.000 gebruikers, dan ben je er netto alsnog een stuk op vooruitgegaan. Nieuwe klanten afsnoepen van concurrenten is veel lastiger dan deze truc. Zulke oelewappers zijn het denk ik ook weer niet :)
[...]

Maar dan gaat KPN dus eigenlijk met zichzelf concurreren?
Want als de tarieven gelijk getrokken worden, heeft het merk Youfone ook geen toegevoegde waarde.
Voor zover je van concurrentie kunt spreken: Youfone opereert in het no-frills segment en je kunt van KPN zeggen wat je wilt maar 'no-frills' is het zeker niet. KPN heeft nu ook 'concurrentie' van Youfone, en wonderwel kunnen ze beide bestaan. Dus met deze overname verbreedt KPN eerder het aanbod dan dat het met zichzelf gaat concurreren.

Ik vraag me hooguit af of Simyo en Youfone beide levensvatbaar zijn onder de paraplu van KPN, want die twee concurreren wél met elkaar.
De tarieven van Simyo zijn ook nog steeds voordeliger dan van KPN zelf. Het verschil zit hem vooral in de extra diensten die KPN kan leveren eventueel, maar de minuten en gb's zijn goedkoper.
Youfone heeft zeker toegevoegde waarde. Ze hebben namelijk een voicemail app! Ik krijg veel voicemailberichten voor mijn werk en hoef, sinds mijn overstap naar YF, niet meer door die trage frustrerende stemmenu's :D
Dat is toch niet zo bijzonder? Dat doen ze ook met het merk Simyo, of vroeger met Hi.
Ik neem aan dat youfone bij KPN dezelfde rol gaat spelen als HollandsNieuwe bij Vodafone. Die van budget provider.
Is XS4ALL nog wel een merk te noemen? Deze is vakkundig de nek om gedraaid door KPN.

Dat ze dat bij Solcon nog niet gedaan hebben verbaast mij tot de dag van vandaag eigenlijk.
Het is een merk te noemen, want het is geen echt bedrijf meer met een aparte propositie, alleen een label dag ze ergens op plakken: een merk.
In de kleding- en meubelwereld wordt het ook vaak daadwerkelijk "label" genoemd.
Net als: Tulip , Atari , C64, (Amiga?)
Er zullen er duizenden zijn.
Het is inmiddels minder, want het 'merk' is niet meer verkrijgbaar. Opnieuw aansluiten is onmogelijk.
Dan dekt Private Label meer de lading
Private Label is meer dat bedrijf A een product maakt en bedrijf B het als zijn eigen product verkoopt. Bijvoorbeeld de Unox worst dat door Hema wordt verkocht als haar eigen.

Als je onder dezelfde moeder hangt, is het gewoon labeling.
Dat gebeurt in meer branches; ik werk bij een IT bedrijf dat ook niet 'echt' bestaat; wij zijn een verzameling BV's die onder een bepaalde merknaam opereren. Een aantal van onze zuster-bv's zijn eigendom van hetzelfde moederbedrijf maar opereren net in een andere tak van de markt en dus ook onder een andere merknaam. Voor telefoonklanten kan dat ook prima zo werken.
XS4all is onder KPN wel geworden wie ze zijn/waren. XS4all is sinds 1998 al onderdeel van KPN, dat is de tijd dat internet echt groot en bekend werd. Ik denk zelfs dat de meeste klanten van XS4all pas klant zijn geworden toen het al van KPN was en bijna 25jaar onderdeel van KPN is geweest, dat is best een lange tijd en er is enorm veel veranderd in die tijd. Van inbelmodems, dsl tot glasvezel.

Veel providers hebben meerdere merken, zo had KPN hiervoor Telfort als budgetmerk. En nu wordt dat Youfone die ook al mobiel op het KPN netwerk heeft. Het is natuurlijk de wet van de grote getallen om op deze manier meer te verdienen en er een laag tussenuit te halen.
Telfort en Xs4all hebben ze juist de nek omgedraaid om het bedrijf efficiënter te laten functioneren, dus niet gek dat ze dat op termijn ook met Youfone gaan doen.
Het is tenslotte uiteindelijk weer een merk die concurreert met het hoofdmerk.
Een soort van schijnconcurrentie ook wel, waar ze door druk van de aandeelhouders zijn afgestapt.
Je hebt ook wel een punt hoor.
Uiteindelijk draait het voor de waarde van het bedrijf maar om 1 ding en dat is het aantal actieve aansluitingen en betalende klanten.
Dit maakt ze nog aantrekkelijker voor een buitenlandse overname. Ik hoor de aandeelhouders al juichen.
Eens. De argumenten die nu worden aangedragen zijn uiteraard kolder. Het beoogde segment werd via Telfort namelijk al bedient en dat is vakkundig de nek omgedraaid. Dit gaat uiteraard ook gebeuren met Youfone. Geef ze een paar jaar en ze komen weer tot dit 'nieuwe' inzicht.
Had er deze link bijgezet en ik had je meteen geloofd: https://nl.wikipedia.org/wiki/XS4ALL
Dat vind ik een beste tijd om nog zo los te opereren en eigenlijk best netjes van KPN.
KPN is alles aan het overnemen, uiteindelijk is dit alleen maar ten slechte voor de consument.
Want KPN history kennende zullen de afnemers naderhand dus veel duurder zijn of zullen hun diensten integreren in KPN of moeten sluiten.

Dan behoudt je alleen KPN, T-mobile en VodafoneZiggo(internet alleen)

Is 3 operators genoeg voor concurrentie?
In deze markt is 3 operators het maximum. Zelfs in grotere landen zijn er maar maximaal 3 providers. Als je meer providers hebt wordt het te duur. Ongeacht hoe groot je bent heb je nog steeds dezelfde hoeveelheid mensen nodig. Dus als er 4 providers zijn heb je ineens 33% meer mensen nodig met die kennis en bijbehorende relatief hoge lonen. De kosten van de apparatuur is minimaal t.o.v. overige kosten.
In deze markt is 3 operators het maximum. Zelfs in grotere landen zijn er maar maximaal 3 providers. Als je meer providers hebt wordt het te duur.
Dus de oplossing: strikte scheiding tussen netwerkoperators en dienstenaanbieders. Zo concurreert iedereen eerlijk in de eigen vijver, en kan de positie van netwerkoperator niet misbruikt worden als dienstenaanbieder (en andersom).
Dan is er geen concurrentie op netwerk, dus niet rendabele gebieden, hoeven geen mast te hebben. Op dit moment is de beste dekking een verkoop argument.
Yariva Moderator internet & netwerken @willieverhoef22 juni 2023 10:22
Het doel is dan toch juist geen concurrentie maar regulering? Net zoals je verplicht bent om een elektra aansluiting te krijgen van een netbeheerder. Als huishouden moet je verplicht toegang krijgen tot DSL en coax. En nu alvast de netwerkoperators laten tekenen dat over 4 jaar iedereen op glas moet zitten. Moet je eens kijken hoe snel dat soort projecten dan gaan.
Het doel is dan toch juist geen concurrentie maar regulering? Net zoals je verplicht bent om een elektra aansluiting te krijgen van een netbeheerder. Als huishouden moet je verplicht toegang krijgen tot DSL en coax. En nu alvast de netwerkoperators laten tekenen dat over 4 jaar iedereen op glas moet zitten. Moet je eens kijken hoe snel dat soort projecten dan gaan.
Ik snap de emotie, maar dat punt is verloren gegaan in de "marktwerking" die ergens rond 1990 ingezet is, toen PostNL en KPN zelfstandig geworden zijn en commercieel gingen. Je kan een commercieel bedrijf niet verplichten verliesgevende diensten te leveren, die kunnen cherry picken en in plaats A wel leveren en niet in de buitengebieden van plaats A. Fijn die marktwerking. Toen hadden ze inderdaad netwerk en diensten moeten scheiden.

Maar de strekking van het verhaal, je kan een commercieel bedrijf zoals Delta, Ziggo of KPN helemaal niets verplichten. Regulering zegt iets over marktmacht, wat je vooral niet mag. Maar op dit moment is er helemaal niets gereguleerd, dat is al enige tijd geleden van tafel geveegd door de rechter.
Yariva Moderator internet & netwerken @Houtenklaas23 juni 2023 09:53
Nee dat is ook waarom een omslag zoals een Nuon / Alliander splitsing in 2008 noodzakelijk zal zijn om de regie terug te krijgen op de markt. Je kan dit niet overlaten aan een commerciële instantie dat ben ik met je eens.
Tja. Lees dit eens, pagina 5/36 punt 14:
Vanuit het oogpunt van infrastructuurconcurrentie is exclusiviteit van één glasvezelaanbieder op de lange termijn onwenselijk.
Oftewel, ACM juicht het toe dat er een enorme kapitaalvernietiging aan de gang is om gebouwen van meer dan één glasvezel te voorzien. Blijkbaar is er geen enkele intentie om naar een "netwerk bedrijf NL" te komen. Ik zou overigens ook niet goed weten hoe je al die versplinterde partijen in NL (Delta, T-Mobile, Ziggo, KPN, weetikveel) in één zo'n bedrijf weet te krijgen. Bij mij in de straat gaat één partij glas uitrollen, Delta en KPN waren er als de kippen bij om ook te melden dat ze precies ons dorp óók hadden verkozen om glas te gaan leggen, wat een "toeval". ACM vindt dat geweldig nieuws dus, ik vind het de meest ergerlijke vorm van "marktwerking" die ik kan verzinnen.
Ik zie niet zo in wat het voordeel van een dergelijke splitsing zou zijn? Op dit moment zijn er letterlijk tientallen MVNO's actief op de 3 Nederlandse mobiele netwerken (niet alleen consumenten, maar ook zakelijk). De netwerkoperators hebben een incentive om het netwerk dekkend te krijgen, voldoende capaciteit te geven en up to date te houden. Werkt toch goed?
Ik denk dat nationalisering van de netwerken uiteindelijk voor de consument een betere situatie geweest was. We betalen, zeker voor de vaste aansluiting, veel te veel voor een kunstmatig dure dienst, die sociaal verplicht is.
Vergeten we Tele2 niet? Die heeft toch ook (gedeeltelijk) een eigen netwerk.
Had, eigen 4G netwerk in in 2020 uitgezet, maakt nu als label met een eigen propositie gebruik van T-Mobile netwerk.
Voor consumenten bestaat Tele2 nog als merk. voor zakelijk is het opgegaan in de zakelijke tak van T-Mobile.
Ik neig te zeggen dat het vooral voor mensen die genoeg hebben aan een wat kleinere databundel een ramp zou zijn als alleen de 3 grote overblijven.

Het goedkoopste aanbod bij KPN begint op 15 euro per maand, en dan heb je alleen bellen zonder data :z Bij Vodaphone en Tmobile krijg je voor die 15 euro i.ig. wat data (2.5 of 3GB), maar het leuke aanbod zit toch echt bij de Youphone's en consorten waar je voor 10 euro al hele leuke bundels hebt van 10-15GB :)

Ben je een wat grotere verbruiker en heb je een 'unlimited' abonnement dan zit je waarschijnlijk al bij de grote 3 omdat virtuele providers dit niet aanbieden en zal er weinig veranderen voor je
Maar ook die grote drie hebben op dit moment al budget-labels, waar je goedkopere abonnementen met minder mogelijkheden af kunt sluiten.
Nog wel ja, en qua prijs zijn ook die labels best aantrekkelijk juist omdat ze moeten concurreren met de virtuele providers die tot op zekere hoogte onafhankelijk zijn,

Echter als ik zie hoeveel en snel deze laatste nu opgekocht worden door de grote 3 vrees ik er toch wel een beetje voor dat zodra ze dit allemaal zijn de prijzen bij die labels significant omhoog gaan of zelfs omgaan in het moederbedrijf.
Simpel (Tmobile) en HollandsNieuwe (Vodafone) leven ook nog steeds.
Denk het niet, want onbeperkt mobiel internet is toevallig 25 euro per maand bij alle drie (al dan niet met thuis voordeel).

Nu gaat er dus weer een zelfstandige budget partij verdwijnen, wat is er dan nog over voor alternatief? Hollands Nieuwe is van Vodafone, Tele2 is al samen met T-Mobile, Simyo is volgens mij ook al van KPN?
Zolang ze mij met Black Friday braaf elke jaar weer 50% korting geven op een jaarabonnement, gratis ESPN, etc geven, vind ik alles best. ;)
Ja en nee, deze actie zorgt er voornamelijk voor dat ze nog aantrekkelijker worden voor een buitenlandse partij om overgenomen te worden. Geld, geld en geld.
hopelijk blokkeert de ACM dit KPN is al te groot naar mijn smaak
Volgens mij is ziggo Vodafone nog steeds groter toch? In iedergeval vast netwerk wel. Mobiel is tmobile groter met tele2, ben en simpel. Die overnames mochten toen wel doorgaan, waarom deze niet?
het maakt me niet wie de grootste is en op welk gebied hoewel die achteraf ook best geblokkeerd hadden mogen worden
KPN hoeft van mij niet groter te worden dan het al is
Dus KPN is niet de grootste, maar hoeft ook niet groter te worden? Vreemde logica..
wat is daar raar aan voorkomen is beter dan genezen toch
Zo werkt dat gelukkig niet, dat is ruling by emotion. En dat is voor niemand goed. Gewoon de regels volgen en laat er maar een uitspraak worden gedaan als dat nodig is door ACM. MVNO's (Mobile Virtual Network Operators) zoals Youfone kopen belminuten in bij providers zoals T-Mobile, KPN of Vodafone. Nieuwe klanten zijn er eigenlijk niet meer te verwerven, dus groeien kan alleen door een overname of je prijzen dusdanig verlagen dat mensen overstappen. En dan ontketen je een prijsoorlog waar geen van de drie partijen op zit te wachten. Oftewel, een overname is de enige fatsoenlijke optie om nieuwe klanten te verkrijgen.

Met drie netwerken is er nog steeds genoeg keuze, dus ik zou niet weten waarom dit niet zou kunnen/mogen.
Hoezo is dit emotie gebaseerd kpn en t mobile nemen veel teveel over daar mag best wat strakker naar gekeken worden
hopelijk blokkeert de ACM dit KPN is al te groot naar mijn smaak
Daar zit weinig feitelijks bij toch? Bij een dergelijke overname is er een meldingsplicht bij ACM, geven die toestemming dan is er - op dat moment - totaal niets aan de hand. En dat kan nog worden getoetst door een rechterlijke uitspraak mocht iemand daar bezwaar tegen hebben. Zo werken de regels die daarvoor zijn opgesteld. Alle overnames tot nu toe zijn dan ook getoetst en akkoord bevonden.
voorkomen is beter dan genezen toch
Bij het geblinddoekt oversteken van een snelweg is dat zeker waar, maar het raakt kant noch wal bij dit soort processen waar ACM gewoon zijn werk doet.
op die fiets zeker waar maar als ik kijk naar hoeveel merken en zo KPN al bezit en overneemt lijkt mij dat men zeker vraagteken kan plaatsen of dit gewenst is

niet met je eens als ik naar het hele meta en whatsapp gedoe (we integreren niet oh toch wel foutje sorry nou ja splitsen gaat niet meer he) kijk geld dat ook voor toezichthouders voorkomen is beter dan genezen

natuurlijk is de situatie in bovenstaande voorbeeld anders maar voor mij zeker een voorbeeld van hoe dit ook voor toezichthouders opletten blijft voordat je iets toestaat
Dit inderdaad. Hier mag de ACM van mij ook wel eens goed naar gaan kijken.
Het ACM is al lang vergeten dat er een C in hun naam zit.

Laatst gaven ze nog aan dat inflatiecorrecties volledig legaal waren, ondanks nieuwe abonnementen afgesloten konden worden voor de prijzen waar KPN inflatiecorrectie op moest toepassen om de kosten te dekken.

Dus het abonnement van 25 euro uit 2022 moest verhoogd worden met inflatie om kosten te dekken, maar het abonnement kan dit jaar ook afgesloten voor 25 euro en dan dekt het de kosten wel.

Het ACM vond niet dat de inflatiecorrectie gebruikt werd als excuus om binnen een contractperiode de tarieven te verhogen.
Dus het abonnement van 25 euro uit 2022 moest verhoogd worden met inflatie om kosten te dekken, maar het abonnement kan dit jaar ook afgesloten voor 25 euro en dan dekt het de kosten wel.
Hoe weet je dat het de kosten dekt? Misschien worden hier wel klanten "gekocht" wat het eerste jaar geld kost. Uit gemak blijft 80% hangen na dat jaar en de inflatiecorrectie gaat zijn werk doen en er komt steeds ietsje meer geld binnen. Dat is een uitstekende methode om klanten te werven.

De inflatiecorrectie wordt onafhankelijk bepaald door het Centraal Bureau van de Statistiek, daar heeft geen provider, of welk bedrijf dan ook invloed op. De constatering van de ACM lijkt me dan ook juist, alhoewel ik de emotie snap dat het leven vorig jaar inderdaad bijna 10% duurder is geworden. Dit jaar zijn alleen als de salarissen bij Vodafone-Ziggo met 5-7% gestegen, naast de energieprijzen die enorm toegenomen zijn. Iemand moet dat betalen ... En let wel, ik zit ook niet te wachten op dit soort prijsstijgingen, maar ik tik inmiddels bij de Appie echt veel meer dan 10% af voor dezelfde boodschappen als exact 1 jaar geleden.
Met een hypotheek zie ik inflatie wel zitten hoor. Ditto de regering, ze kijken wel zielig maar weten terdege wel dat ook daar schulden 'kleiner' worden... Met een rentepercentage dat lager is dan inflatie is zo'n anker om je nek to gek nog niet, mits je salaris redelijk bijblijft (zoals in belgie overigens ..).
Anoniem: 767041 @atthias22 juni 2023 10:21
Kpn is klein met mobiel tegenover tmobile
wat cijfers over 2022 die dit bevestigen (correct me if I'm wrong):
Deutsche Telekom 106 mld E
KPN heel 2022 13.9 mld. E
Liberty global heel 2022 7.6 miljard US$
Doe maar niet, geen zin om op zoek te gaan naar een andere provider die zulke goede deals heeft. (15gb + onbeperkt bel/sms voor 13 euro, maandelijks opzegbaar)
Simpel.nl? Is wel via het T-Mobile netwerk ipv KPN netwerk.

Weliswaar slechts 500 smsjes, maar wel 10 euro
14 GB
onbeperkt bellen*
500 sms'jes

[Reactie gewijzigd door MeNTaL_TO op 22 juli 2024 23:32]

Echter bij Simpel hanteren ze 'trucjes' zodat jij gegarandeerd ooit een keer dik buiten je bundel komt (terwijl dit feitelijk niet zo is).
De klantenservice geeft dit overigens ook ruiterlijk toe dat zij dit doen. Helaas wilde Simpel/T-Mobile de stap naar de rechter niet maken, bleef bij het dreigen van een incassobureau.
En wat voor trucjes zijn dit dan?
Sorry maar wat een onzin, kun je dit beter onderbouwen? Zit nu al heel wat jaren bij deze provider maar nog nooit iets van deze 'trucjes' gemerkt of extra buitenbundel kosten gemaakt.

Het enige wat wel zo is is dat je zelf verantwoordelijk bent voor het niet meer data verbruiken dan je bundel groot is, anders maak je extra kosten. Maar dat is behoorlijk eenvoudig op te lossen met een datalimiet instellen op je telefoon (en Simpel rond netjes af per kB dus een onverwacht hoger dataverbruik gemeten door de provider komt ook niet voor) en als je jezelf echt niet vertrouwd kun je er voor 0,50 euro per maand een plafond op laten zetten en maak je boven de 10 euro/maand sowieso geen kosten.
Die hele goede deals kunnen natuurlijk ook de reden zijn dat ze zichzelf gaan verkopen. Als je te goedkoop bent overleef je het niet als zelfstandig bedrijf.
Zelfde in België, geen enkele provider komt in de buurt van de prijs/kwantiteit die Youphone aanbiedt.
Dan vraag ik me af, hoe kan Youphone zo'n prijzen al jarenlang volhouden? Of nemen de concurrenten dan echt zo'n woekermarges?
Ja, best hoge marges, zeker als je ziet dat Youphone bij hun het netwerk moet inkopen.
Hahaha, ik zit al sinda jaren op een 3-euro abonnementje. Alleen wat belminuten, data gebruik van mijn tweede simkaart die ik van mijn werkgever heb.
Hahahaha 36 euro per jaar, zonde van het geld. Hier nog geen 1 euro, per jaar.
Hollandsnieuwe -> Thoorn en maak winst :Y) .
Hoe doe je dat dan? Ik dacht inderdaad dat ik het redelijk voor elkaar had, maar dat is nog veel beter!
Heb ik nu bij Ben, voor een Euro minder (wel na een contract van 2 jaar).
Kan iemand deze bedragen uitleggen? Bijna 370e per klant klinkt duur, stel dat ze 3e per klant per maand verdienen dan zijn ze meer dan 10 jaar bezig om dit terug te verdienen. Of zit de winst erin dat er minder concurrentie is voor KPN?
Er zijn 0 extra kosten (want ze zitten al op het KPN netwerkt) en je snijdt de marge van Youfone weg, dus ik denk dat het wel meer is dan 3 euro per maand.
Ik denk dat het eerder dat laatste is (strategisch) en dan gaat het meer over opportunity kosten (minder concurrentie en niet zozeer het binnenhalen van de youfone klantjes zelf)

(edit: beter zelf kopen voordat een concurrent hem koopt)

[Reactie gewijzigd door Yongshi op 22 juli 2024 23:32]

De grote beurswaarde zit in marktaandeel. Hiermee kopen ze marktaandeel.
"Youfone blijft na de beoogde overname zelfstandig opereren"
Wie gelooft dit nog? De eerste paar jaar misschien, daarna zie je het wel verdwijnen in het KPN merk. Want "zo kunnen ze de service en diensten nog beter aanbieden".
Dan ga je naar de volgende inwisselbare budgetspeler die DSL en glasvezel aanbiedt. Zo bijzonder is Youfone toch ook niet? Online.nl en Budget Internet doen ongeveer hetzelfde (en CheapConnect ook, als je al een modem hebt liggen), en als Youfone verdwijnt staat er vast weer een nieuwe speler op.
Dat is het hele punt, uiteindelijk gaan alle weg, en dan bij wie ga je dan bij KPN de duurste.
Kortom is gewoon slechte zaak dat is het hele punt.
Of er staat weer een nieuwe budget-aanbieder op, want blijkbaar kun je een virtuele internet-operator na een paar jaar voor een paar honderd miljoen aan KPN verkopen, klinkt alsof er best investeerders kunnen zijn die dat interessant vinden.
Maar die budget-aanbieder moet dan wel vanaf 0 beginnen, dat kost tijd en geld. Dat wordt dan weer doorberekend in de prijs die aan de consument wordt gevraagd. Uiteindelijk is de consument (in een markt waar feitelijk maar weinig keuze is) dan toch verliezer, of profiteert er in ieder geval het minste van.

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 22 juli 2024 23:32]

Of dat wordt betaald door de investeerders die een zak geld van 200 miljoen van KPN zien liggen aan het einde van de tunnel. Die zak geld moet natuurlijk wel betaald worden, maar dat gebeurt door de mensen die klant bij KPN zijn.
Die paar jaar is wel is wel wat meer dan je denkt. YouFone is opgericht in 2008 volgens Wikipedia, dus eer je groot genoeg bent om door een groot bedrijf te worden overgenomen, ben je echt wel "even" zoet.
Een MVNO oprichten is helaas niet gratis ;) Youfone heeft vrij aggressief geadverteerd om groot te worden, zeker in het begin. Nog even los van alle organisatie etc. eromheen :)
KPN de duurste? Ik denk eerlijk gezegd dat die dubieuze eer tegenwoordig naar Vodafone Ziggo gaat.
Het is een goede budget aanbieder minder op de markt dan, denk dat dat nooit goed is als dat verdwijnt.
Heb Youfone juist voor mobiel genomen. Kon KPN niet tegenop. En geen moment spijt gehad.
Het zou dan ook redelijk zijn bij beweringen eerst na te vragen wat in tijd precies de betekenis is van 'zal blijven bestaan'. Niets is zo tijdelijk als een bewering die nergens uit blijkt.
Die beloftes worden altijd gedaan om mensen tevreden te houden, maar het uiteindelijke doel is toch echt samenvoegen tot 1 bedrijf.
Het is een beetje zoals de supermarkt geworden. Je denkt 100 verschillende merken te zien, maar het zijn er eigenlijk maar 3.
Geef daar eens voorbeelden van? Of bedoel je 3 grote bedrijven die verschillende merken voeren?
Lijkt mij dat je er wel bekend mee bent, maar hier is een voorbeeld.
Alsjeblieft niet! Ik zit prima bij Youfone en hun prijzen zijn top! Ik ben bang dat deze laatste nu flink gaan stijgen :(
Dat zal wel een beetje meevallen als ik de business case een beetje bekijk.

Simpel is ook overgenomen door T-mobile en daar stijgen de prijzen ook niet ineens heel hard. Simpel heeft dezelfde doelgroep als YouFone, zo veel mogelijk data/min halen en zo weinig mogelijk betalen. KPN had die formule niet (Ze hebben Simyo, maar die werkt veel intensiever met KPN samen qua voordeeltjes als je thuis ook KPN internet hebt, wat T-Mobile Thuis dus ook doet met Ben).

KPN doet precies hetzelfde eigenlijk als wat T-mobile heeft gedaan met Ben en Simpel. Daar hoor je niemand over, maar zodra KPN het doet staat half NL op z'n kop.
KPN had die formule wel, n.l. Telfort.
Waar is er gebeurd met die door de VVD alom geroemde marktwerking waar we zo beter worden.
Die blijven toch bezig met op te kopen.
Zo blijft er voor de consument weinig over om uit te kiezen op termijn...
Dit is letterlijk marktwerking.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.