Youfone België gaat binnenkort vast internet aanbieden

Youfone gaat vast internet aanbieden in België. Er waren al aanwijzingen dat de Nederlandse virtuele provider dit van plan was, maar nu is het door Youfone zelf ook bevestigd. Wanneer de provider begint met het aanbieden van vast internet is nog niet bekend.

In een Facebook-bericht meldt Youfone België dat het 'binnenkort internet thuis lanceert'. De provider zegt niet vanaf welke datum de internetabonnementen beschikbaar komen en hoe die abonnementen er precies uit gaan zien.

In november hadden meerdere klanten een mail gekregen dat Youfone binnenkort vast internet zal introduceren in België. De provider schrijft dat het vaste internet zonder optie voor televisie of vaste telefonie zal zijn, maar geeft geen details over de abonnementen.

Voordat Youfone vast internet in België wil uitrollen, is hij naar eigen zeggen op zoek naar twintig van zijn huidige klanten die het product willen testen. Die klanten krijgen een halfjaar gratis internet en moeten op bepaalde tijdstippen hun ervaringen delen. Het is niet bekend met welke snelheden deze testers zullen kunnen internetten en of er sprake is van een datalimiet.

Bron: Youfone

Door Loïs Franx

Redacteur

26-12-2022 • 09:15

58 Linkedin

Submitter: satsurfer

Reacties (58)

58
58
31
4
0
24
Wijzig sortering
Hopelijk een prijsstunter voor glasvezel.... maar ik vrees ervoor gezien die miljarden investering nog lang niet is terugverdiend.
Een glasvezel project wordt gemiddeld in 4 a 5 jaar terug verdient, in Nederland in ieder geval. Dat zal in België ook wel zo zijn.
Fiberklaar project: 2,5 Miljard eur, 1,5 Miljoen potentiele aansluitingen. Als 50% effectief een aansluiting neemt, en in 5 jaar moet terugverdiend zijn, kost dat 55 eur/maand enkel voor het gebruik van de "wachtbuis". Daar komen dus nog providerkosten bovenop.

De realiteit zal eerder 25% zijn, en 25 eur per maand dat de provider moet betalen voor het gebruik van de kabel. Dan zit je al op 20 jaar terugverdientijd.
Ik heb dagelijks te maken met aanleg van FttH en er is geen partij die glasvezel aanlegt met een terugverdientijd langer dan 4 a 5jaar.

Volgens jouw rekensom zou elke aansluiting bijna 1700euro kosten als iedereen een aansluiting zou nemen. Die rekensom klopt echt niet want de aanleg is echt een heel stuk goedkoper dan dat.
Bron:
Met een investering van tweeënhalf miljard euro wil het anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting in huis tegen 2028
Zoals ik het lees, is het de schatting dat er 1,5 miljoen aansluitingen worden geplaatst; niet 375000. Ik kom dan op €46,33 per maand, verspreid over 3 jaar terugverdientijd.

Ik vind dat eigenlijk nog wel meevallen; in die zin dat ik denk dat zelfs buizenpost naar een groot deel van de huizen financieel gezien mogelijk moet zijn voor kleine pakjes. Dat kost dan misschien 10x zo veel per huis; met een terugverdientijd van 15 jaar als de abonnementskosten €92,67 per maand zijn. Of een eindstation voor de buizen per 10 huizen; dan moet je nog een klein stukje lopen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 26 december 2022 21:05]

Er wordt in 1,5 miljoen huizen een aansluiting gratis binnengelegd. Dit is een soort wachtbuis.
Niet elke aansluitbare klant zal overgaan op een effectief abonnement. Pas op dit moment wordt de glasvezel er door geblazen.

Van die 1,5 miljoen aansluitingen die ze gratis uitdelen lijkt mij dat er misschien 25% zal overstappen. De rest blijft gewoon op de goedkopere kabel (Telenet+partners), telefoonlijn (Proximus+partners) of 4/5G. Niet iedereen is een die-hard gamer of streamer :)
In de plaatsen waar fiber uitgerold wordt wordt na enkele jaren het kopernetwerk uitgeschakeld. Op termijn zit iedereen op fiber, providers hebben er geen belang bij om twee netwerken tegelijk te onderhouden.
De inkomsten die wegvallen uit koper, kan je moeilijk bijtellen bij de terugverdientijd van fiber. Immers had je die inkomsten al en waren niet te wijten aan de nieuwe investering.

Ik zie het in België niet rap gebeuren. Telefoonkabel en coax bestaan ook nog steeds naast elkaar en kunnen al 15 jaar volledig elkaars functie vervullen).

Bovendien begint Fluvius ook glasvezel aan te leggen. Jawel, 2 bundels in de straat, alles opnieuw open graven en 2 onafhankelijke glasvezelnetwerken met grote overlap.

Het kan niet veel gekker in BE 8)7

[Reactie gewijzigd door Jim80 op 26 december 2022 22:22]

Toch fantastisch, hoe luxe is het om toegang te krijgen tot 2 glasvezel netwerken in je woning.
Super redundant! Meeste woningen kunnen dan 2x glas, 1x kabel, 1x dsl en nog eens 3x mobiel netwerk.
" Pas op dit moment wordt de glasvezel er door geblazen."

Dit is een veel te dure oplossing. Alle glas wordt gelijk aangelegd.

Bij niet afnemen van de diensten, wordt het glas niet afgemonteerd.
Hier is dat toch echt de manier van werken. Niet van horen zeggen maar effectief al verschillende aansluitingen kunnen bewonderen in de buurt.

Als dat duur is, verklaart dat alvast waarom onze telecomfactuur tot de hoogste van Europa behoort.
Nederland staat niet vol met lintdorpen en moeilijk bereikbaar heuvelland, beide landen zijn niet altijd goed te vergelijken.
Op dit moment leggen ze enkel aan waar het makkelijk en goedkoop kan: In een beperkt aantal centra. De intbebouwing is bijlange nog niet aan de beurt.
Ligt daar ook niet een taak voor de overheid? Bij een (middelgrote landelijke) gemeente waar ik vroeger woonde was de deal bij de aanbesteding dat je alleen mee mocht doen als je alles aansluit. Het succes van deze aanpak is ook te zien op de kaart met aansluitingen, want het was destijds een van de weinige gemeenten die geheel waren aangesloten en niet alleen het laaghangend fruit.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 27 december 2022 00:34]

kan intressant zijn om de prijzen wat omlaag te halen bij de concurrentie.
over welk medium zal men dit gaan aanbieden?
VDSL/Coax/4 of 5G/ GPON / fibre....
Zo veel invloed heeft het doorgaans niet op de prijs; ofwel dienen ze koper te huren bij Proximus, ofwel kabel bij Telenet.

Kijk maar naar Orange, edpnet, Scarlet (ok, dat is nu wel van Proximus),... die hebben ook de markt niet bepaald 'verstoord' hoor.
Ze hebben de markt misschien niet verstoord maar alternatieve providers kunnen toch wel een scherpere prijs aanbieden dan de big 2 (Telenet en Proximus).

Kijk maar eens naar de prijzen voor een klassiek triple play pakket (TV, vaste telefonie en internet):
• Scarlet Trio: 40 euro
• FastFiber: 44,90 euro
• Orange: 66,50 euro
• Telenet: 69,10 euro
• Proximus: 74,99 euro

Ik heb voor elke provider het goedkoopste pakket genomen ter illustratie. Ik vind het nog behoorlijke verschillen tussen Scarlet en Proximus of Telenet. Het lijkt niet enorm veel maar per jaar is het toch weer een mooi bedrag waar je iets anders mee kan doen.

Uiteraard zijn er dan nog verschillen. Scarlet biedt een relatief traag internet abonnement aan en de grote spelers proberen klanten te binden met extra (betalende) opties die het gebruiksgemak verhogen. Zo heeft Scarlet bijvoorbeeld oude Proximus TV decoders, geen TV apps, enzovoort.

De grootste reden dat ze de markt niet echt overhoop gooien is dat de grote providers er in geslaagd zijn om een associatie tussen stabiel internet en hun merk te maken én dat ze er goed in geslaagd zijn om pakketten te verkopen waarbij de drempel om van provider te wisselen steeds groter wordt. Veel mensen hebben ondertussen alle telecomdiensten bij één provider en dan is het meer een gedoe om te wisselen voor internet, TV, alle mobiele abonnementen en de vaste telefoon.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 26 december 2022 09:30]

Gelukkig voor Telenet en Proximus mikken zij niet op particuliere klanten... Als ge de abonnementen voor gezinnen met 2 kinderen erbij neemt liggen de verschillen toch wat anders.
4 GSM's (2 kinderen), snel internet (gamende kinderen of veeleisendere familieleden) en nog een pakketje er links of rechts bij, maar Telenet plots de goedkoopste, los van hun belabberde service (maar zijn ze dat niet allemaal)...
Ik verbruik tussen 2 en 3 TB per maand, heb 2 kinderen (22 en 17), televisie, vaste telefoon en wil F1 en voetbal zien... Dat grapje kost me netto >200€/maand.
Dat wil ik eens zien welke kleinere speler beter doet, want dan stap ik direct over.
Mobile vikings combineren met apptv en de vaste lijn eruit/bij VoIP provider. Dan ga je een heel eind komen, afhankelijk wat er aan koper/fiber mogelijk is op het adres.
Yup, sorry maar anno 2022 geloof ik nog niet in de Apps... te weinig aanbod, teveel netwerkproblemen bij de providers (voordeel van vb een tvbox/digicorder die buffert) om deftig en gegarandeerd TV te kijken.
Ik heb Mobile Vikings juist verlaten omdat ze tegenwoordig gebruik maken van een netwerk dat echt zwaar s*ckt... Na 15 jaar gebruiker van het eerste uur is MV sinds haar laatste overname geen haar beter dan de andere providers.
En daarmee benoem je direct het probleem van de markt: TV. Internet is bij elke provider goed te krijgen, beetje afhankelijk of je coax/fiber/koper kabel in orde is maar vanaf daar kun je gewoon je netwerk aanleggen in je huis, welke provider je ook hebt. Vaste telefonie is helemaal niets spannends, vaak zelfs overbodig. Maar een fatsoenlijke tv ervaring is iets anders. Je hebt in de praktijk enkel Telenet/Orange met coax, Proximus/Scarlet met hun eigen IPTV platform en eventueel TV Vlaanderen via schotel/antenne.

Als je het concept van koppelverkoop kunt laten varen valt daar ook iets voor te regelen, je hoeft niet per se alles bij een provider te behouden he. Als je gaat vergelijken is het verstandig om ook eens te zien wat je betaalt als je de diensten los neemt en welke koppelpromoties er zijn. Het kan soms interessanter zijn om internet bij een goedkopere provider te nemen en tv bij Telenet of TV Vlaanderen te laten. Ik kan me serieus niet voorstellen dat er geen beter aanbod te regelen is dan de 200+ die je nu per maand betaalt, al is het afhankelijk van hoeveel mobiele abonnementen.
Edpnet Fiber XS: €36
OVH vaste lijn (VoIP): €2 (als je niet veel belt kan je deze eruit laten, Edpnet heeft gratis vaste lijn maar kost je wel per minuut, terwijl je bij OVH gratis belt naar vaste lijnen)
Youfone: €12 voor 10GB internet + 200 min/sms, maal 4 denk ik? dus €48
Televisie: Gewoon online, vrt.nu, VTM GO, Vier, ... F1 kijk ik gratis via Tipik, voetbal is waarschijnlijk wel een probleem als je een Belgische club volgt. Je kan eventueel TV Vlaanderen via internet kijken, duurste versie is €20 per maand.

€106 per maand in totaal (inclusief TV vlaanderen), indien geen TV vlaanderen: €86.

Of het "beter" is, dat is relatief. Je kan ongeveer hetzelfde maar het comfort is niet vergelijkbaar, je zit bij veel verschillende providers, de aangeboden diensten zijn niet exact hetzelfde, bv. F1 gratis kijken kan maar met reclame tussendoor en in het Frans, ...
Het is ieders eigen beslissing of zeker voetbal kunnen kijken, alles bij 1 provider, "volledig TV aanbod", ... hem €1200 per jaar waard is.
gezin: 3 x 10GB en onbeperkt bellen 10 euro bij Simpel in Nederland, 1 x Tmobile in Nederland onbeperkt alles 25 euro
Internet: Proximus: 49 euro (100Mb onbeperkt)
F1TV 5,50 euro per maand ( gemiddeld)

109,50 euro per maand. En TV kijken doen we niet.

School en werk is in Nederland. Dus is zo perfect.

Wij wonen in de grensstreek en zelfs zo dat we de helft van de tijd gewoon nog op de Nederlandse masten zitten als we thuis (België) zijn.
Scarlet wordt €42 vanaf 2023.
Dat is me toch wel een serieuze stijging terwijl Scarlet Trio lange tijd €39 was en we pas de eerste stijging naar €40 hebben gehad. Lijkt niet de juiste richting uit te gaan (laten we hopen dat het enkel en alleen door de huidige, sterke inflatie is).
Scarlet is een budgetdochter van Proximus. Dus die verstoren niks.
hoe meer van deze kleinere providers de markt betreden, hoe meer mensen zullen overstappen en hoe scherper de prijzen zullen worden.

enkel koper bij proximus of kabel bij telenet is wat kort door de bocht, er zijn al redelijk wat gemeentes en straten die glasvezel aangelegd hebben.
Er zijn eigenlijk maar twee echte netwerken in België; dat van Proximus en Telenet. Dat in België nu ook glasvezel komt is leuk, maar wordt ook aangelegd door Proximus of The Last Mile, die een poging doet om te concurreren met Proximus en een open netwerk aanbiedt. Al met al nog altijd niet veel concurrentie voor Proximus.
Of fiberklaar die wel een onafhankelijke rol opneemt met proximus als 2e grootste aandeelhouder wel.

Maar ze bieden louter Wholesale aan en is dus niet gwn een proximus shell
Voor zover ik weet. Is er een overeenkomst dat Fiberklaar volledig in Proximus opgaat eenmaal er een bepaald marktaandeel of coverage deel bereikt is. Weet het fijne er niet van en of dit klopt. Maar zou Fiberklaar niet zomaar als 3de speler aanzien.
Je vergeet Voo, België is groter dan Vlaanderen :) .
hoe meer van deze kleinere providers de markt betreden, hoe meer mensen zullen overstappen en hoe scherper de prijzen zullen worden.

enkel koper bij proximus of kabel bij telenet is wat kort door de bocht, er zijn al redelijk wat gemeentes en straten die glasvezel aangelegd hebben.
Die glasvezel is in handen van Proximus, of Fiberklaar (50 procent van proximus) of Telenet (Fluvius glasvezel)..
Ligt grotendeels aan wij, Belgen zelf.
Orange IS goedkoper dan Telenet. Maar de meesten durven niet veranderen.
Zie je ook met energieleveranciers en bv banken.
Of met supermarkten...
Absoluut. Mensen zijn vooral ook klant bij een bedrijf/provider omdat de ouders dat ook waren.
Gebruikt YouFone niet Proximus voor hun mobiele dekking? Dan kan ik me best inbeelden dat dit ook bij hen zal zijn en dus een mix van de beschikbare mediums.

[Reactie gewijzigd door KayJay1989 op 26 december 2022 09:48]

Prijzen omlaag halen zie ik niet gebeuren. Goedkopere, onafhankelijke opties bestaan al jaren en slaan ook geen deuk in de prijzen van de grote 2.
Waar zou Youfone dan de markt betreden als de prijzen niet lager zijn, waarom zouden klanten dan overstappen?
Service, andere apparatuur, mensen overhalen die principieel niets meer met bedrijf x te maken willen hebben door ervaringen uit het verleden etc. Prijs is slechts een deel van een product/dienst uiteindelijk.
Ik zeg niet dat Youfone niet goedkoper zal zijn, maar wel dat het geen invloed zal hebben op de prijzen van de grote 2. Maar als je kijkt naar de bestaande prijsvechters, dan zie je dat die klein blijven omdat ze gewoon geen budgetten hebben om reclame te maken, want reclame kost geld.
Het is vast internet dus dan valt mobiel internet (4G / 5G)al af.
Daarnaast is GPON geen medium.
gpon is ook inderdaad fiber, maar niet zoals we die kennen. GPON is een gedeelde fiber , en ligt zoals coax in een lus in de wijk.

dedicated fiber kunnen we naar topology vergelijken met adsl/vdsl waarbij iedereen een aparte lijn heeft naar de wijkkast.
Ik heb gpon via een dedicated fiber naar de pop. Tmobile plaatst namelijk de gpon apparatuur in de pop en niet in de straat.
Er zijn dus meerdere manieren en combinaties mogelijk maar fysiek ligt er in mijn geval gewoon een eigen vezel van mijn huis tot de pop. Een andere provider kan daardoor ook andere apparatuur in de pop plaatsen en op een andere manier leveren.
Dit juich ik alleen maar aan i.v.m. concurrentie. Zelf een Nederlandse Youfone gebruiker (3 mobieltjes en vast internet) Super tevreden, maar is natuurlijk ook gewoon KPN netwerk hier (ADSL 100-30).
Ook altijd tevreden geweest over youfone, zolang alles werkt. Klantenservice kan je het niet noemen.

Overgestapt op simyo, ook goedkoop maar wel goede service.
Lebara is goedkoper eerste 6 maanden 5 euro daarna 10 per maand.
Voor wat? Ik betaal nu 11 euro voor 250 belminuten (gebruik ik nooit) en 20gb internet.
Datt is ook redelijk
Ik heb geen idee hoe het hele mobiele netwerk en vaste netwerk in Belgie in mekaar steekt maar ik neem aan dat Youfone dan toch bij een kabelaanbieder ruimte moet gaan huren. Althans ik denk dat het in Belgie niet veel anders zal zijn dan hier in NL waar bepaalde netwerken in beheer zijn van een aanbieder. Toch heb ik mij daarbij altijd wel afgevraagd of dit allemaal er wel zo eerlijk aan toe gaat.

Wat ik mij dan af vraag is of er bepaalde prijsafspraken zijn waaraan dan een kabelaanbieder zich moet houden. Anders zou je op die manier de concurrentie wel heel gemakkelijk buiten spel kunnen zetten door gewoon de huurprijzen hoog te maken.

Ander punt is dat het op zich wel goed is dat er meer kleinere spelers op de markt komen maar het kan ook wel weer verwarrend worden voor de doorsnee consument. Waar velen vooral niet naar kijken is de combinatie prijs en snelheden die een provider bied. Zeker, als je niet veel te missen hebt dan heb je weinig keuze en kan je alleen kijken naar de prijs. Jammer genoeg word daar dan vaak ook wel min of meer misbruik van gemaakt door providers.

Zeker wanneer ik b.v. naar de pakketten van b.v. Ziggo kijk dan zit er vaak wel erg veel verschil in qua snelheid t.o.v. van de prijs. Anders gezegd vind ik de verschillen vaak niet evenredig met het prijsverschil en mensen zich dan toch door de prijs laten leiden. Vaak genoeg heb ik mensen dit proberen uit te leggen en zelfs mensen die het zich kunnen permitteren maar toch dan de prijs het meeste telt.
Vraag mij af of ze misschien in de achtergrond met edpnet aan het onderhandelen zijn. Zat edp niet in moeilijkheden en is hun bescherming tegen schuldeisers niet verlengd?

Kennis en klantenbestand overnemen zou hen mooie start kunnen geven.
Dat zou kunnen inderdaad. Edpnet zelf zou aanzienlijke schulden hebben bij Proximus. Er zijn andere bedrijven van de eigenaar failliet gegaan. Ondertussen hebben ze een verlenging van bescherming tegen de schuldeisers gekregen. Hopelijk gaan ze niet failliet want eigenlijk heb je dan enkel nog maar Orange, Telenet en Proximus.
het zou voor youfone iig een mooie start kunnen zijn, mogelijks zijn er wel gesprekken gezien edpnet naar verluidt op zoek is naar een investeerder. We zullen het eind januari wel zien...
Edpnet Statement
Moet het niet beste klant zijn? Lieve is slechte vertaling van Russisch?

"Lieve klant,

De gerechtelijke reorganisatie is verlengd tot eind januari 2023, om een minnelijke schikking te treffen met bepaalde schuldeisers.

Intussen blijft edpnet nv actief, zonder impact voor jou als klant.

We doen er alles aan een akkoord te bereiken, en we zijn er nog altijd van overtuigd dat ons dat zal lukken.

We wensen je alvast warme feestdagen!

Het edpnet team"
In Spanje spijkeren ze glasfiber gewoon van gevel naar gevel. Wordt in BE alles in de grond gelegd?
zeker niet, een combinatie van ondergronds en gevel. Het hangt van de situatie af.
Kan ik kiezen voor fiber, zonder dat er een aannemer door mijn tuin komt en gaat graven?
Om gebruik te maken van fiber, moeten we jouw persoonlijke fiberkabel tot in je woning brengen. Dat gebeurt via de gevel. De glasvezelkabel loopt ofwel onder- ofwel bovengronds van aan de straat tot in je woning. De aannemer komt vooraf al eens langs om de beste optie te bekijken. Gaat hij de kabel onder de grond naar de woning trekken? Geen zorgen, hij laat je tuin na de werken altijd netjes achter.

Als je absoluut niet wil dat we fiber door je tuin aanleggen, kunnen we je woning helaas niet fiberklaar maken. Wil je je woning later alsnog aansluiten, dan kan het zijn dat je aansluitingskosten moet betalen.
vb: https://www.fiberklaar.be/nl/faq#Aanleg

[Reactie gewijzigd door HierarchyHero op 26 december 2022 20:38]

ik las bij iemand: "Fiberklaar heeft geweigerd fiber te leggen bij ons omdat ze onze tuin niet proper kunnen terugleggen... Dus geen fiber. Enkel koper en coax..."

In Brugge -historisch- centrum wordt het op de gevel gelegd. Aangezien onder nutsvoorzieningen, kan je niet gaan klagen.

[Reactie gewijzigd door satsurfer op 26 december 2022 22:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee