WhatsApp gaat mogelijk rapporteeroptie voor statusupdates bij desktopapp testen

WhatsApp werkt aan de mogelijkheid om statusupdates te rapporteren. De functie is opgemerkt door WABetaInfo, die schrijft dat het beschikbaar komt in een toekomstige bètaversie van de desktopapp.

WABetaInfo heeft een screenshot gedeeld waarin de rapporteerknop te zien is bij de statusupdate van een andere gebruiker. De optie is nog niet beschikbaar, maar komt waarschijnlijk in een toekomstige update naar de bètaversie van de desktopapp. Wanneer bètatesters de mogelijkheid krijgen om de functie uit te proberen, is nog niet bekend.

Het is al mogelijk om een gebruiker te rapporteren aan WhatsApp door de laatste vijf berichten van een gesprek of specifieke berichten door te sturen. Die berichten worden beoordeeld door de moderators van de chatapp, die kijken of de berichten in strijd zijn met de regels van WhatsApp. Alleen degene die rapporteert, krijgt die melding te zien, de andere partij niet.

WhatsApp statusupdate rapporteren

Door Loïs Franx

Redacteur

26-12-2022 • 10:52

40 Linkedin

Reacties (36)

36
26
17
0
0
2
Wijzig sortering
Enerzijds denk ik, dit is handig om te hebben voor spam, scam, stalkers en uitingen van geweld te rapporteren. Anderzijds met één bericht of vijf berichten als je een account rapporteert ontbreekt toch iedere vorm van context? Privacy-technisch zeg ik nee tegen inzage tot meer berichten maar zonder context heeft het rapporteren van berichten toch weinig zin tenzij er echt iets overduidelijk illegaals staat in één bericht?

Scenario 1 - Enkel (status)bericht rapporteren:
Die scene in X film was geweldig..
Vooral het moment dat hij de kamer binnenliep....
Hier en daar een aantal schurken kapotgeslagen heeft...
Vervolgens kwam hij de bad guy tegen en zei hij
I am going to kill you <--- Gerapporteerd

Scenario 2 - Laatste 5 berichten rapporteren:
Volgende keer gaat het je niet zo makkelijk af in World of Warcraft PvP. <-- Niet meegenomen bij het rapporteren
Ik ga je killen de volgende keer dat ik je zie :). <--- Gerapporteerd
Wacht maar totdat ik je vind... <--- Gerapporteerd
Dan geef ik je er van langs.. <--- Gerapporteerd
Zodat je daarna nooit meer kan lachen :P. <--- Gerapporteerd
Dan zal je zien wie sterker is je denkt ik maak grappen hierover :D... <--- Gerapporteerd

De situaties hierboven zijn absurd, maar het geeft wel weer dat net het stukje context ontbreekt wat het verschil maakt, waardoor een onschuldige discussie over een film en banter tussen twee vrienden(of in een groepsgesprek) oogt alsof iemand een ander aan het bedreigen is.

Om de context te begrijpen zou je bij wijze van inzage moeten hebben van de gesprekken tot 12+ uur terug anders kan deze functionaliteit ook simpel misbruikt worden om iemand in een kwaad daglicht te zetten door hele specifieke berichten te rapporteren die out-of-context enorm erg lijken.

[Reactie gewijzigd door Kantenklaar op 26 december 2022 17:50]

Je hebt op zich een punt dat de context anders bedoelt zou kunnen zijn. Maar over het algemeen zullen mensen die vrienden/familie/goede kennissen zijn je niet rapporteren (ja er zitten gekken tussen die het voor de grap doen). Met algemene kennissen zul je het niet gauw over vermoorden hebben. En iemand die je niet in je contacten heb staan zal het al helemaal niet gauw voorkomen. Dus de kans dat ze al zo een situatie zien is al klein.

Daarnaast heeft de 12 uur geen ook geen garantie dat de context altijd aanwezig is (al is de kans wel veel groter). Je kan bijvoorbeeld ook de (voice)chat in de game gebruiken en bijvoorbeeld de volgende dag een berichtje sturen dat je wraak zal nemen.

Uiteindelijk is het dus een beetje vertrouwen in de personen waar je mee chat en ook zelf goed genoeg nadenken tegen wie je zulke dingen zegt.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 26 december 2022 20:15]

Ik heb het anders vaak genoeg met mijn beste gaming-buddys van 30 jaar er vaak genoeg over dat ik ze mank ga schoppen en af gaat slachten. Het voorbeeld van " Kantenklaar" is IMHO spot-on en voor mij van toepassing.
Maar als ze in die context rapporteren, in hoeverre zijn het dan daadwerkelijk beste gamingbuddys…
Daarom heb ik ook het verschil tussen "vrienden/familie/goede kennissen" en algemene kennissen gemaakt. Bij vrienden (ja online die je nooit gezien hebt kunnen hier ook onder vallen) kan je dat inderdaad doen en die zullen je niet rapporteren. Jouw situatie valt dus hier onder. Nogmaals ja er zijn best gekken die het voor de grap doen maar over het algemeen niet.

Algemene kennissen (collega's die je niet echt kent, buren waarvan je misschien een telefoonnummer hebt voor noodgevallen maar verder eigenlijk nooit meer zegt als hallo, om even wat voorbeelden te geven) zal de tekst "ik ga je doden" toch niet zo vaak voorkomen.

Ja misschien wel richting je (toekomstige) ex maar dan is het ook niet meer als grap. Meestal ook niet dat je het dan echt van plan bent maar in die situatie snap ik het wel dat ze je rapporteren.
Inderdaad. Het moet geen tweede Reddit worden waar je een normaal woord binnen een bepaalde context gebruikt, maar Reddit vindt dat je iemand beledigt en je reactie daarom verwijdert.
Je hebt tegenwoordig ook groepen en communities waarin je ook niet met iedereen op beste voet bent en enkel degene die jou rapporteert weet ervan. Het is ook niet duidelijk of jij direct te zien krijgt voor wat jij gerapporteerd bent als hier actie bij ondernomen wordt of dat je een algemeen bericht krijgt te zien.

Voorbeeld:
Optie A:
"Je bericht verstuurd op 19.12 naar Persoon A is aanstootgevend, hierdoor is je account afgesloten/kan je tijdelijk geen berichten versturen naar Persoon A/al je contacten."

Optie B:
"Je hebt aanstootgevende berichten gestuurd naar contacten, na inzien van deze berichten hebben we besloten je account af te sluiten / is het tijdelijk niet mogelijk berichten te versturen naar contacten."

Als je optie A te zien krijgt dan en het betreft een gesprek tussen twee personen dan is het overduidelijk wie je gerapporteerd heeft, krijg je Optie B te zien dan weet je niet welk bericht aanstootgevend was en/of wie jou uiteindelijk gerapporteerd heeft. Tenzij je plots een bericht niet meer ziet staan waarvan je zeker weet dat je het gestuurd hebt.

Het is per situatie verschillend, maar laatste 5 berichten garandeert al helemaal niet dat je contextueel gezien voldoende weet om er een passend oordeel over te vellen zoals ik al in het voorbeeld liet zien. Of je moet al in de laatste 12 uur precies 5 berichten verstuurd moeten hebben naar die persoon/groep. Daarnaast is het ook de vraag of verwijderde berichten ook meegenomen kunnen worden.

Dat laatste is uiteraard zo, maar wat voor jou misschien niet aanstootgevend is, kan voor een ander wel zo zijn en helaas is niet iedereen zo dat ze je dit 'durven' te vertellen. Ik heb bijvoorbeeld vrij donkere humor, om een redelijk licht voorbeeld te geven:
Link

Hier zou ik bijvoorbeeld wel om kunnen lachen, maar iemand anders kan dit dusdanig aanstootgevend vinden dat ze je hiervoor rapporteren. Of ze lachen met je mee om 95% van de dingen die je stuurt, maar dat net deze foto ze persoonlijk grijpt omdat ze zelf die situatie hebben meegemaakt.

Dus stel ik weet niet dat mijn contact een wees is of hierdoor geraakt kan worden, maar over het algemeen wel lacht om dit soort humor, kan je altijd wel tegen een situatie aanlopen waarin je iemand onbedoeld kwetst. Nu weet ik wel zo ongeveer wat iedere specifieke contact kan waarderen (of niet) maar garanties zijn er niet.
Maar het gaat hier over het rapporteren van statusupdates. Niet over het rapporteren van chatgesprekken.
Er staat ook een alinea over het rapporteren van accounts (met laatste 5 berichten), maar hetzelfde geldt hiervoor, als de context ontbreekt is het lastig om hier een passend oordeel over te vellen.

Tenzij het uiteraard overduidelijk is zoals "Bezoek www.totale-legitieme-website-absoluut-geen-scam.nl" o.i.d. in je (status)bericht staat of iets dusdanig aanstootgevend dat het zelfs als quote te ver gaat.
Eens (het is best eenvoudig om met een paar berichten iets volledig uit context te haken en dat te melden), Ik ben het persoonlijk niet eens met die melding knop. Je hebt letterlijk de mogelijkheid om een account te blokkeren in whatsapp, Ik zie persoonlijk daarna niet weinig argumenten om persoonlijke gesprekken richting whatsapp te melden. Als het om bedreigingen gaat e.d. dan wordt het eerder een taak van justitie. Whatsapp is geen openbaar discussie platform.

[Reactie gewijzigd door Aeternum op 27 december 2022 13:53]

In eerste instantie begreep ik de context van de titel van het artikel niet helemaal en leek het mij een vrij onschuldige extra functie van Whatsapp. Maar o.a. na het lezen van de reactie van @Kantenklaar heb ik ook wel zo mijn twijfels of die rapporteerfunctie wel zo slim is. Bij de minste of geringste woordenwisseling op Whatsapp loopt iemand dan al de kans dat hij/zij onterecht gerapporteerd word.

Denk ook dat de eisen aan zo'n rapportage opgeschroefd moeten worden en minimaal dan aan bepaalde regels moeten voldoen. Dus dat niet alleen dan een bepaalde zin gerapporteerd word maar de hele context bekeken word. Wanneer het dan om spammers of scammers gaat valt dat ook wel vrij snel terug te zien deels ook wel aan b.v. de naam.
Maar daar is meta goed in, hoe kill ik mijn eigen bestaansrecht?
Grijnzzzz, ja daar zeg je inderdaad iets.

Denk dat een slim bedrijf veel meer ingaat op de wensen van hun gebruikers maar tegenwoordig zie je vaak vooral bij social media dat het net andersom gaat. Alhoewel, hier b.v. op Tweakers vind ik dat ze zeker de laatste jaren wel de goede weg ingeslagen zijn. Er word ook echt serieus iets mee gedaan met de input van gebruikers waardoor de site ook blijft bloeien.
Kortzichtige reactie, ben je niet bezig met een vorm van projectie? WhatsApp is sowieso al semi besloten. Uitgangspunt van een meldknop zal voornamelijk het beschermen van tieners en kinderen zijn bij het online pesten. Iets waar ouders en scholen zelf weinig zicht op hebben.
Hoppa, en weer zo een "woke" reactie van iemand die iets ziet wat niet "politiek correct" is in zijn wereldbeeld.....
Je doet exact waar je anderen van beschuldigt.
Dat is niet helemaal waar. Als je last had van een “hijger” (bestaan die nog), dan was het zeker mogelijk om de telecom in te schakelen.

Ook voor zaken als sms-phishing, of die terugbelverzoeken uit Algerije, of die robocalls “This is the Dutch government”, zijn telecoms betrokken om het te bestrijden.
(PS de minimum leeftijd voor whatsapp is 16, niet dat iemand zich daar waarschijnlijk aan houdt, maargoed dat is dan hun eigen schuld)
Nope, dat is alleen in de EU, daarbuiten is het 13. Wellicht even buiten je eigen "bubble" kijken :)
https://faq.whatsapp.com/695318248185629
En het beschermen van kinderen vind ik ook gelul, als ze hier niet mee om kunnen gaan zijn ze nog niet oud/wijs genoeg en/of heb je als ouder gefaalt je kind om te leren gaan met de digitale samenleving anno 2022.
Je zou al bijna gaan denken dat iemand anders dan de ouders verantwoordelijk is voor het opvoeden van kinderen tegenwoordig. Je bestaat alleen om werkers op de aarde te zetten, maar daarna moet je je mond houden.

Dit soort argumenten vallen trouwens onder gewapende empathie.

Laatst op werk was er ook een discussie met iemand die het raar vond dat de ander zijn kinderen van 11 GTA V liet spelen, daarbij de opmerking plaatsend dat het spel voor 18+ was. Hij werd met de opmerking "IK bepaal wat wel / niet kan voor MIJN kinderen, IK ken ze nl. het beste." snel weer terug naar zijn plek verwezen.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 26 december 2022 23:53]

Er kan niemand ongewenst meekijken in je whatsapp gesprekken. Alleen de ontvanger kan, en dat was altijd al zo natuurlijk, gesprekken en screenshots doorsturen. Zo ook naar whatsapp ter controle, maar dat is dus alleen als de gebruiker dat zelf doet en niet passief. Overigens gaat dit bericht over de status en niet over gesprekken.

edit: met dat laatste bedoel ik dan primair. Er wordt inderdaad aan een eerder tweakers bericht gerefereerd maar dat is niet het hoofdonderwerp van dit artikel.

[Reactie gewijzigd door daellat op 26 december 2022 12:42]

Het gaat óók over berichten:

"Het is al mogelijk om een gebruiker te rapporteren aan WhatsApp door de laatste vijf berichten van een gesprek of specifieke berichten door te sturen. Die berichten worden beoordeeld door de moderators van de chatapp"

Maar het blijft vreemd om dit bij Whatsapp te rapporteren, tenzij het om een openbaar kanaal zou gaan, wat hebben ze in godsnaam met prive-communicatie te maken. Een goed voorbeeld waarom er een instant messaging standaard ingevoerd moet worden eendezelfde bescherming als voor telefoon/sms/email/brieven geldt.
Maar het blijft vreemd om dit bij Whatsapp te rapporteren, tenzij het om een openbaar kanaal zou gaan, wat hebben ze in godsnaam met prive-communicatie te maken.
Maar statusupdates zijn toch zo goed als openbaar in Whatsapp?

[Reactie gewijzigd door Grauw op 26 december 2022 14:17]

Een goed voorbeeld waarom er een instant messaging standaard ingevoerd moet worden eendezelfde bescherming als voor telefoon/sms/email/brieven geldt.
En welke "bescherming" houdt tegen dat één van de deelnemers de communicatie via telefoon/sms/email/brieven door stuurt?
Moet chat nu opeens meer "bescherming" krijgen dan de rest?

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 26 december 2022 13:21]

Als ik van een random persoon op whatsapp hate ontvang dan rapporteer ik deze graag. Niets privé aan dat gesprek.
Rapporteren moet je kennelijk zelf bewust doen omdat de moderators niet zelf de gesprekken kunnen inzien. Zou ook niet echt passen bij e2e encryptie. Daarom dus ook de mogelijkheid.

Gebruik van de app zegt (hoop ik) niets over de geestelijke vermogens van de gebruiker, anders zou het slecht nieuws zijn voor ondergetekende :+
Dus ik ben niet helemaal 100? Anders lees je het nieuwsbericht nog eens door.
Wellicht handig om te realiseren dat als je met iemand communiceert dat hij of zij best die communicatie door kan sturen aan anderen... e2e encryptie boeit in dit geval helemaal niet, want die encryptie stopt bij het eindpunt.
e2e, e2e?

Hier moet je vooral met een juridisch oog naar kijken. Van mijn whatsapp naar de frontend van meta is ook e2e, vervolgens is het niet e op de backend en wordt het bericht weer e2e doorgestuurd van de frontend van meta naar jouw whatsapp, mocht ik jou een berichtje sturen.

Meta, hoe kill ik mijn bestaansrecht!

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 27 december 2022 03:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee