Microsoft-werknemer onthult dat kladblok in Windows 11 tabbladen krijgt

Microsoft is van plan om tabbladen naar het kladblok van Windows 11 te brengen. Dat liet een medewerker van het bedrijf weten in een tweet, maar hij had dat nog niet vrij mogen geven. De vertrouwelijkheid van die update is zelfs te zien in de screenshot.

In het beeld is het kladblok van Windows 11 te zien, inclusief twee tabbladen. In een rode balk bovenaan het venster staat 'vertrouwelijk; bespreek functies niet en maak geen screenshots'. Desalniettemin liet deze werknemer zich niet tegenhouden. De tweet is kort daarna verwijderd, maar sites als Windows Central hadden de vergistweet al in de smiezen.

Wanneer de tabjes naar het kladblok van Windows 11 komen, is niet bekendgemaakt. De eerstvolgende grotere Windows 11-update waarin de functie zou kunnen verschijnen, is Windows 11 22H2 Moment 2. Volgens bronnen van Windows Latest komt die update in januari 2023. Windows 11 22H2 Moment 1 is kort geleden vrijgegeven en voegde tabbladen toe aan de verkenner.

Microsoft is achter de schermen al langer bezig met tabbladen naar zijn applicaties brengen. In 2017 was er sprake van dat het kladblok, de verkenner en Office in Windows 10 al tabs zouden krijgen. Dat is echter nooit werkelijkheid geworden.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

25-12-2022 • 13:33

181 Linkedin

Reacties (176)

176
169
86
0
0
41
Wijzig sortering
Als dit uitgebracht wordt met de mogelijkheid om de inhoud van meerdere tabbladen te vergelijken zou dat ideaal zijn.
Ik denk dat andere editors beter zijn in meer “geavanceerde” features. VSCode, Notepad++ en ga zo maar door. Notepad is vooral een simpele editor zonder poespas en laten we dat alsjeblieft zo houden :)
net als de calculator een advanced optie ofzo er in ?
Meh, ik vind dat je met zulke applicaties heel erg uit moet kijken voor feature creep. Ik zeg niet dat nieuwe features slecht zijn maar imho zou er zeer selectief mee omgegaan moeten worden. Voor je het weet zit er syntax highlighting en een markdown preview in, waarmee je al aardig in het vaarwater van andere editors komt.

Als ze al dingen willen verbeteren aan notepad mogen ze wat mij betreft eerst wel eens kijken naar de undo/redo en woordselectie, die zijn nu echt brak.
Wat betreft functionaliteitsoverwoekering (feature creep) ben ik het helemaal met u eens. Kladblok is bedoeld om even snel een configuratiebestand aan te passen of iets dergelijks, en niet om hele programma's mee te schrijven. Syntaxiskleuring kan bij het opzoeken van een bepaalde variabele in een configuratiebestand wel erg handig zijn. Andere extra's horen in andere programma's.

[Reactie gewijzigd door ByteArray op 26 december 2022 00:46]

Tbh ik weet niet waarom ik uberhaupt ooit kladbord zou open.
Heb Notepad++ als default staan voor .txt bestanden (en allerhande config bestanden zoals .ini .cfg etc).
De extra opties die in Notepad++ zitten (zoals, jawel, tabbladen!) storen me niet wanneer ik 'even iets simpels wil neerploppen' dus heb echt nul komma nul reden om kladbord te openen.

Denk dat het belangrijk is om te beseffen dat deze updates voor Notepad (of calculator) niet bedoel zijn voor ons tweakers, maar voor de gemiddelde huis tuin en keuken computer gebruiker, die never nooit niet op het idee zou komen om een alternatief programma te installeren, laat staan dat die persoon überhaupt weet dat dat iets is wat men kan doen.
Vanuit dat perspectief kan ik het wel begrijpen. Browsers hebben tabbladen, pdf viewers hebben tabbladen, Excel heeft tabbladen (sheets).. dus tja, waarom notepad niet? :)
Als oude tweaker en ervaren programmeur gebruik ik sinds windows notepad omdat het nu eenmaal zo enorm licht is, snel opstart, altijd beschikbaar is en minder moeilijk doet met bestanden die gebruikt worden, als ik hoor dat er tabbladen bijkomen dan wordt ik kriebelig, als het maar niet langzamer gaat opstarten zoals vele andere editors. Interesant voer over notepad: https://stackoverflow.com...34/notepad-beats-them-all. Vast dat andere editors het ook zo doen maar die zijn zonder uitzondering stukken zwaarder.
Hoewel ik moet bekennen dat Notepad in der daad echt direct geopend is.. ik kan nou niet bepaald zeggen dat het openen van Notepad++ noemenswaardig langzaam is (in mijn configuratie met enkel een paar standaard lichte tekst bestandjes in geheugen)..
Als we zó gaan mierenneuken over opstart-tijden die productiviteit dempen, dan had je beter jou reactie niet kunnen typen want ik garandeer dat dat meer tijd heeft gekost dan Notepad++ elke dag 3x openen voor een paar jaar. :P

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 26 december 2022 03:22]

Het voordeel van Notepad is dat het overal beschikbaar is. Ik werk op honderden servers en het is niet te doen om overal Notepad++ te installeren.
Wellicht dat Ansible een optie is? Je kan er vrij eenvoudig software op meerdere servers tegelijk installeren :)
Daar gaat het niet om, ik hoef/wil niet overal notepad++ geinstalleerd hebben. Want alles wat je installeert moet je ook weer beheren en updaten. Hoe minder hoe beter (ook ivm attack surface). En een notepadje is af en toe wel handig om even snel iets te copy/pasten. Meer moet dat niet kunnen.
En toch voelt notepad doordat het zo snel reageert als een extensie van men toetsenbord, enter op iets en voila notepad toont het me. Dat gevoel verliest het als er ook maar iets van vertraging inzit en maakt voor mij dat het langzaam voelt en dan ga ik me irriteren :P Het is niet de tijd die je bespaard maar het is puur het gevoel dat mijn machine me geeft door in een flits dingen te openen, notepad++ doet dat alleen als je het open laat staan, en zelfs dan vaak nog niet.
Bij grotere (log) bestanden wint Notepad++ het weer van Notepad. Om een of andere reden wordt Notepad wat minder vlot bij bestanden met duizenden regels.. Bij het volgen van een log is de auto reload functie van Notepad++ ook heel handig, en natuurlijk de al wat eerder genoemde compare functie om vergelijkbare bestanden te vergelijken.

Moet Notepad daarom richting Notepad++ veranderen? Zeker niet wat mij betreft. Juist het ongecompliceerd zijn van Notepad maakt het denk ik populair. Net als anderen ben ik ook wel beducht voor mission creep, al zie ik meerdere tabs nog niet als een probleem. Als Notepad daarmee ook een geheugen krijgt voor laatst opgeslagen bestanden dan lijkt mij de verandering alleen maar een verbetering.

Verder moet Notepad gewoon lekker Notepad blijven, Een simpele, laagdrempelige, tool om in ieder geval mee te kunnen fladderen en die altijd beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door teacup op 26 december 2022 18:07]

ik weet niet waarom ik uberhaupt ooit kladbord zou open.
Ik wel, die kladblokken met extra dingen voor programmeurs is leuk.
Als je gewoon onderzoek doet via het web, is kladblok een ideale plek om dingen plat te slaan.
Ik doe aan genealogie, daar moet je alles overal weg plukken en dan weer op zijn plek zetten.

Ooit de tip gehad van een schrijver van boeken.
We moesten samen een jaarverslag schrijven.
Doe het eerst op kladblok omdat dit de minste afleiding geeft.
Daarna pas in de tekstverwerker om het op te maken.
Het was een gouden tip, die ik nooit vergeten ben.

Als er te veel dingen bij komen, is het geen kladblok meer.
Tabbladen is wel handig.

[Reactie gewijzigd door erikmeuk3 op 26 december 2022 12:22]

Of gewoon als kladblok, dat is waar ik het voor gebruik (tijdens een telefoongesprek even wat notieties maken). Meerdere tabbladen heb ik dan meestal niet nodig, misschien heel soms maar dan kan ik ook een tweede notepad openen.

Net als een tweede paint, in paint kun je ook maar een ding tegelijk doen, het is niet vaak nodig en als je ingewikkeldere dingen moet doen zijn er betere programma's.
Ik denk dat een wat uitgebreidere text editor meer dan welkom is op Windows.
Op Linux heb je ook vi en nano (welke de beste is laat ik ter discussie... kuch nano)
Het hoeft niet super complex te zijn of zo, maar goed genoeg om een simpel json of yaml bestand te editen zonder een complexe editor te moeten downloaden
Ten eerste wordt Linux minder gebruikt door huis-tuin-en-keuken-gebruikers en ten tweede is het bewerken van config bestanden op Linux gebruikelijker dan op Windows, zéker in CLI-only omgevingen. Dus ik snap dat het op Linux wenselijk is om een editor beschikbaar te hebben met ingebouwde ondersteuning voor dergelijke zaken.

Op Windows wordt kladblok normaliter meer gebruikt voor simpele notities en krabbeltjes. Geavanceerde toevoegingen zouden wellicht juist het gemak en de gebruiksvriendelijkheid voor de “ongeschoolde” gebruiker in de weg kunnen zitten (“hé, waarom zijn deze woorden ineens blauw?”, omdat Notepad denkt dat je een markdown file aan het bewerken bent)
Daarbij hebben ze al vscode die erg goed werkt als teksteditor.
Uiteraard zijn er alternatieven beschikbaar die uitgebreider zijn, maar om even iets snel te vergelijken zou het fijn zijn als dit ook in Notepad zou kunnen.

VSCode is Electron-based, voelt daarom log en start bij mij ook ontiegelijk langzaam op, wat voor mij niet een fijne ervaring is als ik iets snel even wil vergelijken.

Het vergelijken van bestanden is tevens niet ingebouwd in de Notepad++ installatie, hiervoor moet je eerst de compare plugin downloaden en installeren. Hiervoor zal je al kennis moeten hebben van het plugin-systeem en de mogelijkheid hebben dit te downloaden + installeren.

Dat laatste is met name voor commercieel gebruik relevant, tenzij ze een package aanleveren met de plugin vooraf geïnstalleerd, zijn deze systemen vaak dusdanig dichtgebouwd dat je geen plugins kan binnenhalen. Maar dat is ook met de voorwaarde dat er überhaupt een package voor Notepad++ beschikbaar is binnen het bedrijf waar je werkt.

Op dit moment gebruik ik Notepad++ eigenlijk vrijwel alleen voor het vergelijken van bestanden, maar zelfs deze actie is dusdanig sporadisch dat als Notepad deze functionaliteit zou hebben ik vrijwel geen reden heb om Notepad++ te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Kantenklaar op 25 december 2022 15:09]

Je issue met VScode herken ik niet, heerlijke editor en loopt bij mij gewoon super soepel. Als je blijkbaar heel veel files te vergelijken hebt continu, maak er een powershell scriptje van?
Geen idee wat exact de oorzaak was van de trage start-up maar mijn ervaring was vergelijkbaar met deze bug report op Github:
https://github.com/microsoft/vscode/issues/156557

Deze is automatisch afgesloten omdat de aanmelder geen reactie meer gegeven heeft, maar wellicht is het probleem nu al wel verholpen. Het is inmiddels ook al 6+ maanden terug dat ik VSCode uitgeprobeerd heb. Qua interface fijner dan Notepad++ maar de trage opstart deed hem voor mij destijds de das om, eenmaal opgestart dan werkt dit verder inderdaad vloeiend.

Ben geen programmeur dus heb het niet zo heel veel nodig, mijn gebruik met deze functionaliteit is dusdanig weinig dat een Powershell scriptje overkill zou zijn, de extra functionaliteit die VSCode/Notepad++ biedt (standaard en/of plugins) is veel meer dan ik echt nodig heb. Op dit moment gebruik hier echter Notepad++ hiervoor, wat prima zijn werk doet als ik het nodig heb maar qua functionaliteit(knoppen) blijft het overkill voor mijn gebruik.

Dus als het vergelijken van bestanden out-of-the-box in Notepad zou zitten, dan is dat voor mij persoonlijk al voldoende. Simpel programma voor simpel gebruik.
Ik denk at iedereen hier genoeg verstand heeft om te kunnen begrijpen wat je bedoeld zonder dat je elk derde woord bold maakt.
Kijk eens naar flo’s notepad2 super editor. Veel kleiner dan notepad++ maar veel handiger dan notepad
Compare Plugin voor notepad++ kan dit
Ja, maar als dat standaard in Windows komt scheelt dat weer een applicatie :)
Waarom zou een OS met een grafische diff-tool moeten komen?

Een OS moet lean-and-mean zijn. Als je een diff wilt draaien met GUI, dan moet je die zelf er in zetten.
volgens die logica mag er geen enkele applicatie in een OS zitten, maar dat lijkt niet te zijn wat het merendeel van de gebruikers wil gezien quasi élk OS met een GUI eigen applicaties meelevert (al dan niet in beperkte mate)
Nouja, daar zit wel een crux: Linux levert namelijk vaak geen ‘eigen’ applicaties mee, maar apps van ‘willekeurige’ derden. Microsoft en Apple juist eigengemaakte programma’s.
Ik zeg niet wat beter is of logischer, maar het is wel een groot verschil.
Elk OS wat je maar kan bedenken komt met willekeurige extra rommels. Ik zou me er niet zo druk om maken. Notepad.exe in Windows 10 is 197kB... Als dat je levensproblemen zijn dan mag je jezelf gelukkig prijzen.
Een diff tool zat al in msdos gebakken: 'FC file1 file2'. hetzelfde verhaal met notepad, dat was vroeger edit op msdos.
Dan deinstalleer je notepad volledig
En dan weer klachten dat Microsoft de concurrentie geen kans geeft in haar eigen OS.. Wanneer hebben we dit verhaal eerder gehoord
Wanneer hebben we dit verhaal eerder gehoord
Te vaak. Terwijl de verantwoordelijkheid volledig bij ons ligt. Microsoft doet niks, helemaal niet dat ze "de concurrentie geen kans geeft in haar eigen OS". Het is gewoon mogelijk om andere programma's te installeren. Als jij hun Windows gebruikt kan je verwachten dat daar standaard hun Edge browser bij zit, hun notepad. Het is aan ons om ervoor te kiezen iets anders te gebruiken. Dat is niet Microsoft's taak.
En als je dan vervolgens voor iets anders kiest, dan zorgt Windows er bij een update voor dat de "Windows default" weer ineens ingesteld staat. Of dat het systeem je begint lastig te vallen met de vraag om bijvoorbeeld Edge weer "de standaard" te maken, mocht die ineens (al dan niet per ongeluk) geopend worden.

Een systeem hoort geprogrammeerd te zijn zodat het de keuze van de gebruiker respecteert. Dat doet Windows niet. Helaas...
Je zou Sublime nog kunnen overwegen. Deels gratis, in ieder geval de basic dingen. Daarbij is Sublime lekker snel en heeft veel van de power die VSCode ook heeft.

Ik heb N++ vervangen voor Sublime. Met name omdat de interface van N++ zo onduidelijk en lelijk is.
Gewoon beyond compare installeren. Zodra je dat programma gewend bent heb je geen enkele andere file / directory compare tool meer nodig
Alsjeblieft niet. Laten we het kladblok vooral heeel simpel houden. Dat soort speciale functies kan je prima met notepad++ doen.
Notepad++ heeft deze functie al jaren, en is vele malen beter dan notepad.
Column edit mode... hoe kunnen mensen zonder leven.
Het merendeel van de mensen computert als bijzaak ;)
Excel en dan terug naar normale notepad ;-)
Ben wat dat betreft al (10-15+) jaren verknocht aan UltraEdit. Wel betaald, maar werkt zo fijn. Vooral de regex find/replace is iets waar ik inmiddels niet meer zonder zou kunnen (heeft notepad++ misschien ook wel, maar geen idee).
Toen ik 2 jaar geleden van Windows overschakelde naar MacOS was ik dan ook erg blij dat er een MacOS versie van UltraEdit was.
Ik gebruik notepad om vooral snel ff aantekeningen te maken en dat kan per direct op elke windows computer waar ik achter kom te zitten zonder dat ik eerst iets hoef te installeren. Notepad is dus vele malen beter.
Ik gebruik bijna dagelijks kladblok en de mogelijkheid van verschillende tabbladen zou voor mij zeer welkom zijn. (Ik heb soms 3 "kladjes" open staan)

Offtopic: Vergistweet _/-\o_ Mooi woord zeg!
Waar gebruik je dat dan voor als ik vragen mag?
Om snel alles te reduceren tot platte tekst. Met kerst mag ik graag een recept van internet plukken, maar als je dat voor een boodschappenlijstje in word plakt, dan komt er allemaal opmaak mee.
Ipv ctrl+c en ctrl+v

Ctrl+shift +c en ctrl+shift+v

:)


Of zelf instellen:
You can assign your own keyboard shortcut:
Select File > Options.
Select 'Customize Ribbon' in the navigation pane on the left.
Click the Customize... button near the bottom, to the right of 'Keyboard shortcuts'.
Scroll down the list of Categories and select 'All Commands'.
Scroll down the list of Commands and select PasteTextOnly.
Click in the 'Press new shortcut key' box.
Press the desired keyboard shortcut, for eac
If it is already in use, the currently assigned command will be listed below the 'Current keys' box. It is up to you to decide if you want to overrule that assignment. If not, clear the 'Press new shortcut key' box and press another keyboard shortcut.
Click Assign to assign your keyboard shortcut, then click Close.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 25 december 2022 15:03]

In Outlook werkt plaintext plakken niet met de toetscombinatie die in Teams wel werkt.

Ik begrijp niet goed waarom Microsoft deze functies apart per applicatie anders implemteert. Dit zijn typisch functies die je heel goed generiek kunt ontwikkelen en dan de code hergebruiken in al je applicaties.

Dat is ook makkelijker voor rubuste sandboxing (scheiden werk/privé gebruik, etc.).

[Reactie gewijzigd door djwice op 25 december 2022 20:15]

Andere development teams die aan andere applicaties werken waarschijnlijk
Ik snap dat het ene van het Exchange team is, het andere van het Skype team (teams heeft nog veel Skype onderhouds) en er is ook nog het Office365 team en het Edge team.

Dat maakt samenwerking vast uitdagend. We zien gelukkig dat de teams op veel vlakken goed samenwerken.

De klembord functies mogen wat mij betreft ook onderdeel zijn van de samenwerking.

[Reactie gewijzigd door djwice op 25 december 2022 22:10]

Een Office365 team 8)7

Maak er maar gerust heel veel van
Elke Office product wordt door een apart team gemaakt. (Word, Wxcel, PowerPoint, Outlook, Acces, Teams etc..)

Maar ook alle losse teams voor verschillende dienten (SharePoint, Exchange Online, Teams online (met o.a. Telefoondiensten)

Office364 is gigantisch qua omvang, en dan ook verantwoordelijk voor een behoorlijk deel van de Microsoft omzet.

Maar verder snap ik je punt wel :)
Ik begrijp dat je het anders leest dan ik bedoelde.
Met team bedoel ik de groep mensen die het product verzorgd. Dat kan een hele divisie zijn met tientallen subgroepen wat mij betreft, honderden mensen.

Als het goed is werken die als geheel samen als een team dat het product zo wil blijven ontwikkelen dat een genot is en blijft om mee te werken. En de taken van de gebruiker stukken efficiënter en met minder fouten laat verlopen.
In Outlook kan je steeds op het icoontje klikken die verschijnt als je het net geplakt hebt en kiezen om enkel de waardes te plakken. Maar waarom ze actief die Ctrl+shift+v blokkeren, vind ik ook maar dwaas..

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 25 december 2022 22:06]

Ja, precies, ik moet dan een paar keer klikken in plaats van een toetscombinatie gebruiken. Dat is gewoon super onhandig. Ook dat het standaard geen plain-text paste is - het geen ik het meeste gebruik - maar een opgemaakte is lastig.

Idealiter plakt ie platte tekst met behoud van links, maar met verlies van font grotes en met verlies van font types als default.
Die oude plakfuncties zijn ook gekoppeld aan toetsen. Om zonder opmaak te plakken kan je bijvoorbeeld ctrl+v,ctrl,m gebruiken.
Thanks voor de tip!

Ik ga ctrl+m eens proberen, die kende ik nog niet, ctrl+v heeft incl. opmaak.

Het icoontje heeft geen title/alt tekst, 'vroeger' toonde de hover van een icoontje de toets combinatie, helaas is dat niet zo bij de plakken zonder opmaak in de Outlook op m'n werk.
Ik ben een Linux gebruiker. Maar dacht dat het er al lang inzat in kladblok :X

Verwonderd mij ook dat niet alle toetsencombi's hetzelfde zijn. Dit is in Linux vaak centraal geregeld. (Al valt het wel decentraal in te stellen volgens mij?
Wat te denken van MS Teams die by default niet eens het normale notificatie systeem van Windows gebruikt..
old habbits die hard. Ik weet dat er voor heel wat dingen eenvoudigere manieren bestaan, maar als je al enkele decennia met computers werkt is het gewoon moeilijk om ze af te leren.
Dit zit letterlijk in mijn vingers ingebakken:

winkey + r, "no", enter, "blabla dit niet vergeten", alt + tab

Duurt een paar seconden en ik heb een textdocumentje open dat ik zowizo nog lees voordat ik de computer weer afsluit. En bij het afsluiten krijg je ook meldingen als ze niet opgeslagen zijn :)
Heyy goeie die kende ik nog niet. Mijn dank :)
Ik gebruik kladblok om mijn gekopieerde kolommen in te plakken voor ik het in excel plak.. dit voorkomt vaak problemen als je het excel bestand moet inlezen en de software de kolommen in excel niet herkent.
Tabbladen in kladblok zouden voor mij hiermee welkom zijn.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 25 december 2022 14:55]

Waarschijnlijk offtopic maar toch wil ik je vraag beantwoorden.

1. Ik ben zeer actief in de Tweakers huiskamer (en dan vooral het Grote Kleine Mededelingentopic) waar ik elke dag wel begin met een soort "ochtendgebed", waar ik op veel reacties wil reageren dus uiteindelijk ook één lange post plaats (ipv dubbelposten). Met mijn slechte motoriek is het al diverse malen gebeurd dat ik dan het tabblad waarin ik typte afsloot en voor Jan met de korte achternaam aan het typen was en weer opnieuw mocht beginnen. Dus zie het als back-up.

2. Voor mijn 2do lijstje. Dingen wat ik gedaan wil hebben die dag.

3. Om een copy/paste van bijvoorbeeld Facebook om te zetten in plain text zodat het leesbaar gepost kan worden.

4. Om een copy/paste van een songtekst aan te passen naar eigen creativiteit.

edit: Linkje naar "ochtendgebed" toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Technomania op 25 december 2022 15:09]

Ik heb geen toegang tot dat forum? (Ben wel ingelogd?)
Offtopic!

Dan moet je toegang tot de huiskamer aanvragen en volgens mij voldoe je aan de eisen

Kan even duren want de modjes vieren ook kerst. Succes!
Waarom gebruik je geen Notepad++?

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 25 december 2022 17:09]

Omdat ik tevreden ben met kladblok. Waarom dan wat anders?
Omdat je hierboven meld dat je graag een tabblad functie wil, die zit in notepad++ ;).
En straks dus ook in Notepad.
Ik ben ook tevreden met kladblok om mijn Java code in te schrijven, en daarna gewoon met commandline compileren en uitvoeren. Werkt perfect. Zou niet weten waarom ik iets anders zou moeten gebruiken.

Zonder dollen, Notepad++ (en een hoop andere alternatieven) biedt meer dan alleen maar tabbladen. Het onthoudt welke tabbladen openstaan inclusief diens inhoud, zelfs als dat niet in een bestand op de harde schijf is opgeslagen, het heeft ondersteuning voor syntax highlighting, auto indentation, geavanceerde editing zoals block selection, geavanceerde search and replace, en heeft een breed scala aan plugins, om maar een paar features te noemen.

Dat kladblok op 40-jarige leeftijd eindelijk tabbladen krijgt wil niet zeggen dat het ineens een goed product is. Het is echt nog steeds heel basic en gelimiteerd voor een text editor.

Doe met deze informatie wat je wil, maar weet in elk geval dat er alternatieven zijn die gewoon echt meerwaarde bieden.
Niet dat Notepad++ nou zo geschikt is om in te programmeren. Zonder integratie met een compiler ontbreken veel geavanceerde functies. Even een functie opzoeken die in een ander bestand staat is er niet bij.

Vooral handig om even snel wat code te lezen, dat wel.
Het punt dat ik wil maken is dat je het juiste gereedschap voor de juiste taak gebruikt: programmeren doe ik zeker niet in Notepad++, daar heb ik gewoon een IDE voor toegespitst op de taal van mijn keuze. Notepad++ is gewoon een zeer veelzijdige, zeer userfriendly text editor die ik voor allerlei zaken gebruik waar ik nog geen beter gereedschap voor heb gevonden.
Soms wil je gewoon de simpelste versie. Net zoals geldt voor het goede oude Paint. Natuurlijk, je kan het gedrocht Paint 3D gebruiken of het capabele maar ingewikkeldere Paint.net. Maar niets werkt beter om b.v. rap een rood vierkantje om een highlight in snipshot heen te trekken. Mijn OCD botje tintelt elke keer weer bij een handmatig getrokken "cirkel" vanuit de snipit tool zelf. Ik neem dan graag die 3 seconden extra.

Notepad++ kan inderdaad veel meerwaarde bieden als je iets meer wil dan enkel tekst typen en een word wrap instellen. Zo heeft Notepad++ een legio aan add-on tools. Ik heb recent nog de XML tools gebruikt om een xml parsing error uit een Word bestand te verwijderen. Om over de dark mode en thema's nog maar te zwijgen.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 26 december 2022 00:00]

Je hebt gelijk, simpel (zoals Kladblok en MS Paint) is niet per se slecht. Ik heb ook nog een Nokia 106 gewoon omdat die batterij een week meegaat
Heb je Notepad++ ooit gebruikt, zo te horen niet. Correct me if I am wrong.
Kan notepad inmiddels al Unix newlines aan? Altijd leuk als de newlines uit je tekst wegvallen.

Nou ja, leuk dat MS dit soort zaken weer oppakt, beter laat dan nooit. Het was altijd nogal jammer dat zaken als notepad en CMD zo gebrekkig waren.
Wat is het nut van uitbreidingen in Notepad/Kladblok, als alles al kan in Notepad++ (multi tab, automatisch opslaan, herkenning syntaxis,...)? Ik was bijna vergeten dat Kladblok nog bestond...
Handig als je moet werken op een apparaat waar je geen rechten hebt om extra software te installeren bijvoorbeeld.
En daar heb je dan weer notepad ++ portable voor. Hoef je niks voor te installeren. Gewoon te downloaden van hun eigen site.

[Reactie gewijzigd door dutchmoses op 25 december 2022 19:25]

Webbrowser openen
Googelen naar de website
Website openen
Downloadpagina zoeken
Notepad++ portable opzoeken op de downloadpagina
Bestand downloaden
Download locatie openen
Notepad ++ openen
Aantekening maken

of

Windows toets indrukken
No intypen
Kladblok openen
Aantekening maken

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 26 december 2022 13:19]

Ik neem aan dat je vaker in je leven aantekeningen maakt en dat je niet voor elke aantekening notepad++ weer gaat downloaden. :+
Ik reageerde specifiek met de stelling van Admiral Freebee in gedachten aangezien je daar op reageerde. :) Maar het geldt ook wanneer je op je werk met meerdere pc bezig moet van bijv collega's..

Dat gezegd hebbende, ik heb wel notepad++ op mijn eigen pc. Maar dat gebruik ik eigenlijk alleen wanneer ik hobbymatig (nooit tot zelden) met code bezig ben. Maar voor snelle aantekeningen gebruik ik voornamelijk notepad omdat het zo clean is waardoor ik niet afgeleid wordt door allerlei extra functionaliteiten en hun knoppen zoals in notepad ++. Misschien is dat uit te zetten maar in dat geval kan ik nog steeds evengoed notepad gebruiken.

Ergens hier in de comments zei iemand iets in de strekking van de juiste app voor de juiste taak gebruiken, en daar kan ik me wel in vinden. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik wel op tabbladen zit te wachten in Notepad. Dus ik ben benieuw hoe het in de praktijk gaat uiitvallen 'gedwongen' wordt om op W11 over te stappen.

[Reactie gewijzigd door Dwarlorf op 27 december 2022 18:10]

Grappig is dat Linux en macOS al jaren geleden tabs hebben gekregen in vrijwel al hun (standaard) apps, maar Windows anno 2022 nog steeds niet.

Het is allemaal mogelijk met 3rd-party, maar de UI van W11 is zo inconsistent en ook niet super strak (persoonlijke mening), zelfs iets als Gnome-shell vind ik tegenwoordig strakker dan het geen dat W11 laat zien, dat voor een miljarden bedrijf.

Maar goed, fijn dat ze komen met tabbladen, nu nog de interface aanpakken.
Inderdaad dit, ja. Mijn eerste reactie was "Huh, had Kladblok dit nog steeds niet?" Ik dacht dat Windows sinds Win10 flink aan het werken was aan de ingebouwde features, maar blijkbaar valt dat dus nog flink tegen.
Het meest bizarre is dat het bij windhoos kennelijk nodig is om er een compleet nieuwsbericht aan te wijden.
Het is niet te geloven dat de Microsoft gemeenschap cruciaal opgewonden raakt over een trivialiteit als dit.... Een programma uit de MS Windows oertijd, draaiend op een aan alle kanten rammelend en abominabel OS. Doet me denken aan de mensen bij een bedrijf van Sanderink die euforisch waren over nieuwe features in MS Windows die al 30 jaar in UNIX/Linux zitten...

Maar goed, misschien wordt de rest van MS Windows nu ook eens opgeknapt (zonder dat je een 10e generatie Core i7 nodig hebt om het OS te kunnen starten)....
Een soort basic OneNote is geboren :)
Ben overgestapt naar VScode. Wel wat zwaarder alhowel het meevalt en veel extensies beschikbaar.
zou me niks verbazen als ze iets gaan maken wat meer lijkt op Gedit of Kate of iets daar tussenin
Hoezo 11 tabbladen? Raar aantal. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee