KPN trekt komende jaren 4,5 miljard euro uit voor glasvezelaanleg, 5G en AI

KPN investeert tot en met 2027 'ruim 4,5 miljard euro' in het verbeteren van digitale infrastructuur in Nederland. Een groot deel van dat bedrag gaat naar de uitrol van glasvezel, zo zegt de provider op dinsdag.

KPN zegt niet welk bedrag precies wordt uitgetrokken voor glasvezelaanleg, maar meldt alleen dat het gaat om 'een groot gedeelte' van de genoemde 4,5 miljard euro. Het bedrijf benadrukt opnieuw dat tachtig procent van alle Nederlandse huishoudens eind 2026 aangesloten moet zijn op de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort. Om dat doel te behalen, moet KPN de komende jaren nog twee miljoen extra huishoudens aansluiten. De provider zei eind oktober dat het momenteel glasvezel kan aanbieden bij 4,7 miljoen huishoudens.

De telecomprovider zegt de komende jaren ook te investeren in 'nieuwe 5G-toepassingen', maar weidt daar niet verder over uit. Volgend jaar vindt een frequentieveiling voor 5G plaats. Het bedrijf zegt ook geld te steken in 'cloud en AI'. KPN wil daarnaast tegen 2027 een 'duurzaam en efficiënt netwerk' dat is gevoed door groene stroom. In 2030 wil de provider zijn stroomverbruik met 55 procent verlaagd hebben ten opzichte van 2010.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

07-11-2023 • 14:57

183

Submitter: Doane

Lees meer

Odido stopt begin 2024 met Tweak
Odido stopt begin 2024 met Tweak Nieuws van 10 oktober 2023

Reacties (183)

183
180
50
4
0
100
Wijzig sortering
Snap dat gezeur niet zo van iedereen.

Ben blij dat ze heel NL gaan aansluiten.

Ben echt super blij dat wij ook bijna de glasvezel aansluiting krijgen.
Euh, we zijn al op het internet aangesloten via koper. Via glas kan ook, maar dat is significant duurder. Ik snap wel dat KPN iedereen op glas wil als dat er voor zorgt dat er maandelijks veel leukere bedragen binnenkomen.
Euh, we zijn al op het internet aangesloten via koper. Via glas kan ook, maar dat is significant duurder. Ik snap wel dat KPN iedereen op glas wil als dat er voor zorgt dat er maandelijks veel leukere bedragen binnenkomen.
Het gaat KPN om de beperking in de techniek. De koperlijn heeft geen isolatie waardoor de snelheidswinsten in de xDSL techniek beperkt zijn. Bij VDSL hebben we de street cabinets gekregen maar ook dan blijven de snelheden en resultaten beperkt.

Nu Docsis (standaard die kabelinternet gebruikt) steeds sneller wordt kan xDSL simpelweg niet mee komen en kan KPN niet anders dan in beweging komen. Ziggo zit nu op 1 Gbps en de upload gaat straks ook richting de 200 Mbps. Dat is tevens slechts het begin. Die snelheden gaan de komende jaren nog verder omhoog.
Het gaat mij vooral om de prijsstijging die dat voor ons, in elk geval, zou meebrengen. De voordelen liggen puur aan de kant van KPN. Ik ben tevreden over mijn aansluiting, over de snelheid en de beperkingen. Wat mij betreft is er geen noodzaak tot verandering. Mocht KPN die noodzaak wel ervaren dan verwacht ik vanuit hen ook een mooi aanbod.
Over niet al te lange tijd zal iedereen in plaats van koper op glasvezel aangesloten zijn. De achterblijvers zullen daar ook aan moeten geloven, aangezien KPN op een bepaald moment stopt met het koperen netwerk wegens de te hoge onderhoudskosten. Ze hebben inmiddels ook de acceptgirokaart al afgeschaft en we rijden ook niet meer met paard en wagen door de straten. Vooruitgang is niet tegen te houden en wat de prijs betreft: wegens de zelfde hoge onderhoudskosten gaat ook de prijs voor DSL omhoog. En het is onzin om te stellen dat de voordelen puur aan de kant van KPN liggen. De consument heeft door glasvezel de beschikking over sneller en stabieler internet.
Je voorbeelden gaan behoorlijk mank en zijn er alleen voor om te doen lijken dat internet over koper belachelijk ouderwets zou zijn. Beetje goedkoop als je het mij vraagt. Paard en wagen waren vele malen duurder en ontoegankelijker voor de normale mens dan de auto, dus het is niet zo gek dat die omslag is gemaakt. Acceptgirokaart net zo. Digitaal is makkelijker, sneller en goedkoper. Dat goedkoper is doorgaans de drijfveer achter de acceptatie van nieuwe technologie. De elektrische auto werd rond 1890 vervangen door de brandstofauto vanwege exact dezelfde problemen die nu spelen. Op het moment dat de elektrische auto goedkoper is dan de brandstofauto zul je zien dat de acceptatie vele malen groter is en de transitie binnen no-time is gepiept.
Mensen dwingen naar een duurdere techniek puur om je bedrijfsdoelen te halen is over het algemeen een bar slechte zet voor het draagvlak en acceptatie.
Hahaha, weet wat werkelijk mank gaat? Dat was dat bij de invoering van al mijn voorbeelden het moderne duurder was dan het toen gebruikelijke. De auto was niet weg gelegd voor de gewone man, de computer was niet weggelegd voor de gewone man bij de invoering van digitaal bankieren. Daarnaast ga je eraan voorbij dat glasvezel op den duur goedkoper zal zijn dan koper. En wat je laatste zin betreft: als je heel goed de commentaren leest is de acceptatie en draagvlak voor glasvezel al lang een feit. Oh ja, dat goedkoper doorgaans de drijfveer achter de acceptatie is heb ik net weerlegd.
Nog een voorbeeld: de eerste amateurvideocamera was vele malen duurder dan de filmcamera's van toen en de banden die gebruik werden daarvoor waren ook prijzig. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen. Pas in de loop van de tijd zijn die prijzen gedaald en zo moet je ook jouw eigen voorbeeld zien van de overgang van de elektrische auto naar de auto op brandstof.
Nog een voorbeeld: de eerste bespeelde CD's kostten tegen de 50 gulden terwijl LP's ongeveer 13 gulden kostten.
Zo nieuw is optische vezel helemaal niet, al sinds 2000 is het op de markt. Neem dan de T-Ford als voorbeeld voor een auto voor het volk, of de CD rond het jaar 2000, toen was het kantelpunt allang geweest. Die 'in de loop der tijd' is allang passé. We konden 15 jaar geleden ook glasvezel krijgen voor de hoofdprijs, maar over die tijden hebben we het allang niet meer. We hebben het over anno 2023 waarbij optische vezel een bewezen techniek is om data over te brengen en door verschillende boeren zo de grond in wordt gepompt... Je doet net of ze het wiel hebben uitgevonden bij KPN, maar wat ze in feite hebben uitgevonden is een manier om te bezuinigen èn abonnees meer te laten betalen.
Ik heb het nergens over het jaar 2000 gehad, niet als het over CD's gaat en niet als het over glasvezel gaat. Het gaat ook niet over het wiel uitvinden. Je haalt er dingen bij die nergens op slaan, puur om je gelijk te krijgen. Mijn advies: Blijf lekker in je koper hangen, interesseert mij voor geen meter. Niemand verplicht je ergens toe.
Ehm de prijzen van abonnementen bij kpn zijn drager onafhankelijk.... Op koper betaal je net zoveel als op glas. Sterker nog kans dat als je al langer klant bent er misschien een korting is te regelen bij een abonnement wijziging inclusief glasvezel overstap.
In dit geval doelt Wouterie op andere providers die via koper leveren. En die providers gaan wel de tarieven omhoog gooien zodra die van koper naar glas worden omgezet.

KPN zelf rekent inderdaad niet extra voor de overstap naar glas.
Het resultaat is hetzelfde bedrag ja, maar het is meer dat KPN een hogere marge lijkt te hebben bij DSL. Dat zie je terug aan de prijzen die wederverkopers vragen voor DSL versus Glasvezel (nav de prijzen die KPN aan hun vraagt ervoor).
De prijzen zijn niet drager onafhankelijk. Het prijs/leveringsverschil hangt immers af van de mogelijkheden en verschillen van de dragers. Daarbij hangt dat verschil in prijs/levering behoorlijk af van de (on)wil en door het bedrijf uitstellen van het verglazen en (on)aantrekkelijk maken voor concurrenten. Met andere woorden is het dus nogal makkelijk om te doen alsof klagen over het bedrijf onredelijk is enkel omdat er glas komt (of zelfs alsof er nog geen internet was) door belangrijke factoren te negeren.
Bij KPN zijn prijzen wel degelijk onafhankelijk van de drager. Waar zie jij dat dit niet zo is? Koper is nu zelfs duurder voor kpn dan glas. Graag onderbouwing van je claims.
Gebruikskosten wellicht. Maar koper investering zelf is allang afgeschreven, dus wat dat betreft zal het niet zo duur zijn, bij glas zit dit er nog wel in en dat moet terugverdiend worden.

Dit kan je dus ook zien aan het feit dat providers via wholesale lagere tarieven betalen voor DSL dan voor Glas en dat resulteert in lagere tarieven voor de consumenten op DSL bij deze alternatieve providers.

Je kan nmi dus stellen dat het gegeven dat KPN hetzelfde bedrag bij vergelijkbare snelheid DSL versus Glas gestoeld is op hogere marges bij DSL. Op glas zetten ze dit dan recht door meer hogere snelheden te slijten aan consumenten. Qua gebruikskosten zullen ze dan wellicht hogere energiekosten hebben en het is gek om twee netwerken naast elkaar in de lucht te houden op adressen (want ja dat brengt wel extra kosten met zich mee.).

[Reactie gewijzigd door elponchis op 22 juli 2024 19:14]

De kosten voor onderhoud en energie die nodig zijn voor het netwerk zijn voor koper vele malen hoger dan voor glas. De abonnementen voor glas en dsl zijn identiek qua propositie alleen is dsl beperkt tot lagere abonnementen.

Natuurlijk is de initiële investering nu hoger maar die betaald zich makkelijk terug.

Dus nogmaals mijn vraag, waar heb je de informatie gezien dat de prijzen niet drager onafhankelijk zijn?
betaalt*

Van logisch nadenken:

KPN heeft zijn wholesale tarieven voorgelegd aan ACM met een onderbouwde kostprijs + marge verhaal.
Dit resulteerde in het gegeven dat wholesale aanbieders over DSL voor veel lagere prijzen diensten kunnen leveren dan via glasvezel. In andere woorden: dat KPN ervoor kiest om voor DSL bij dezelfde snelheden hetzelfde te vragen als voor glas is een keuze (of in andere woorden 20 kostprijs +60 marge is 80 maar ook 50 kostprijs + 30 marge is 80, dit zijn uiteraard fictieve bedragen om punt duidelijk te maken).

De bewering van niet drager onafhankelijk zijn is voor mij irrelevant, ik baseer me meer op het gegeven wat ik hier heb gegeven. Die discussie over drager (on)afhankelijk zijn voer jij met @kodak .

[Reactie gewijzigd door elponchis op 22 juli 2024 19:14]

Je hebt natuurlijk gelijk, niet goed gekeken wie er antwoordde. Excuses. Op de wholesale website van kpn kan ik zelf geen onderscheid in de prijsstelling vinden.
Vroeger betaalde je juist meer voor een fiber aansluiting, nu is koper in glasgebieden gewoonweg niet rendabel. Er is geen reden om die goedkoper te maken omdat deze op langere termijn juist veel duurder zijn.

[Reactie gewijzigd door DrWaltman op 22 juli 2024 19:14]

Als je ze belt en zegt dat je maar max 27MB haalt dan maken ze wel een leuk prijsje voor je (zoals bij mij het geval was)

Al trek ik nu gewoon de glasvezel verbinding van de overburen via WiFi.
Zeker niet! Als ik nu zou overstappen dan zou ik ongeveer 15 Euro per maand meer gaan betalen. Ik ben een oud Telfort klant, dus mijn abonnement loopt al een tijdje. Ik heb al contact gehad met de klantenservice en zij weten mij keer op keer te vertellen dat voor mij het meest voordelige is als ik niets doe en het lekker door laat sudderen.
Koper kan je lang niet de snelheden van glas mee halen. Waar ik woon is de officiele max 100mnit, en de daadwerkelijke max iets van 75 mbit
Ik heb officieel 50/5 maar in werkelijkheid heb ik pakweg 85/25. Voor 50/5 i.c.m. interactieve TV betaal ik een leuk bedrag. Ik heb eerlijk gezegd totaal geen interesse in sneller internet, ik ben tevreden met wat ik hier haal en betaal.
Leuk dat het voor jou wel werkt en er zullen genoeg mensen zijn waar dat voor geld. Maar voor mij is dat echt te langzaam, ik heb er een tijdje op gezeten omdat ik zat was van ziggo (continu storingen destijds), maar een dag wachten om een game te downloaden op steam vind ik niks.

Daarnaast voelt ziggo met hun monopolie op snel internet op veel plaatsen nu eindelijk de hete adem van glas in hun nek, getuige de reclame/propaganda die ze hier verspreiden over dat FttH echt niet beter is dan hun "glas/kabel" netwerk.

Hopelijk schudden de glasvezel aanbieders de markt eens goed op.
Ziggo haalt al een tijdje beroerde resultaten en kunnen de omzet alleen maar op peil houden door prijsverhogingen. Als ik het zo zie dan wordt het alleen maar duurder. We zitten met inflatie en hoge energieprijzen die doodleuk worden doorberekend naar de klanten, met een verschraling van de infrastructuur door het verdwijnen van koper en de infra die overblijft wordt tegen veel hogere tarieven opengesteld voor de concurrentie.
Het is maar net waar je je geld aan wilt uitgeven. Wij hebben een huishouden met 3 kinderen, ons maandbudget is niet onbeperkt en aangezien je het geld maar één keer kan uitgeven zit ik er niet perse op te wachten dat alles zoetjes aan steeds duurder wordt, zeker als het niet aansluit bij de behoeften die we hebben als gezin.
Dat ik er langer over doe om een game te downloaden stoort me totaal niet. De tijd om te spelen is toch beperkt dus als ik iets wil spelen en het moet nog worden gedownload dan doe ik dat vast een paar dagen van te voren. Kan mijn PC en alles aanzetten vanaf m'n werk, dan kan het lekker doen wat het moet doen en tegen de tijd dat ik kan gamen staat alles klaar.
Hier hetzelfde.

We kunnen prima uit de voeten met ADSL 100 Mb/s down en 31 Mb/s up

Er wordt nu druk gegraven en overal in de buurt groeit er oranje buis en kabel uit de grond :)

Als KPN ADSL straks uitzet moet ik naar glas en dat is €13 p/m duurder.
Daarvoor krijg ik dan 100 Mb/s down en 100 Mb/s up. Daar schiet ik dus niet veel mee op.
Win - win voor KPN. En ze weten het nog zo te verkopen dat je er haast blij van wordt.
ADSL zal binnenkort vele malen duurder worden als ze die 60 jaar oude kabeltjes moeten gaan vervangen omdat het oude net OP is.
Dat lijkt me onzin om te doen, en wordt glas goedkoper dan de oude en versleten techniek.
Dat schijn je niet te WILLEN inzien. Maar blijf lekker hangen en klagen over een paar centen hoor, maakt mij niet uit.
Maar als je geen enkele vooruitgang wil, wat doe je dan op tweakers????
Dank voor je excellente opinie.
Toen ik door KPN aangesloten werd op glas bleef mijn abonnementsprijs hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door Brechtje op 22 juli 2024 19:14]

Helaas bij ons dus niet. Maar ik heb een oud Telfort abonnement met veel leukere prijzen dan wat ze nu durven vragen.
“tachtig procent van alle Nederlandse huishoudens eind 2026 aangesloten moet zijn op de glasvezelnetwerken van KPN en Glaspoort.”
20 procent zal dus geen glasvezel hebben van KPN eind 2026.
Niet via KPN - maar wellicht wel via andere provider zoals Delta / Odido etc.. Dus dat wil niet zeggen dat ze geen glasvezel hebben :) .

Daarnaast zijn er ook gewoon keuzes, sommige kiezen voor een woning en buiten gebieden. Dan kies je ook direct voor dat dit soort ontwikkelingen niet of langzaam er zullen komen. keuzes - gevolgen.
Of je kiest voor geen glasvezel omdat het gewoon teveel gedoe is. Hier hebben we het geweigerd. Die kabel moest en zou op een heel andere locatie het huis binnen moeten komen dan de huidige kabel van Ziggo, en om nou het halve netwerk in huis overhoop te gaan halen (plus het graven in de tuin) terwijl we bij Ziggo met een van de lagere tiers al ruim voldoende hebben.. nee, laat maar.
Er is nog uitbreidingsruimte genoeg bij Ziggo. Overigens wat ik ook snel klaar met de leugens van de Delta-verkopers aan de deur. Ziggo zou er constant uit liggen. Nou, nee.
Als je dit huis verkoopt heeft het dus geen glas. En dan mag de volgende bewoner maar zien hoe hij ooit nog glas in zijn huis krijgt.
Ik mis even waarom dat het probleem zou moeten zijn van de huidige bewoner, en waarom die zich daarvoor gedoe op de hals zou moeten halen.
Ik denk waar @Skynett op doelt is dat bewoners éénmalig de kans krijgen om gratis aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk, omdat dat in het uitrolproject zit meegenomen op dat moment in die wijk. Als een volgende bewoner wel heel graag die glasvezelaansluiting wil hebben, zal hij een aanvraag moeten doen bij mijnaansluiting.nl en daar d volledige kosten voor moet dragen, welke op kunnen lopen tot een paar duizend euro (afhankelijk van de situatie).
Als @PurifieR1980 ervoor zou hebben gekozen om wel gebruik te maken van de aanleg van de glasaansluiting, maar gewoon zijn abonnement bij Ziggo had behouden had hij zonder extra kosten en gedoe meerwaarde gehad bij de verkoop van zijn huis (en naast voordeel voor de toekomstige bewoner ook zelf de vrijheid gehouden om op een later moment alsnog over te stappen).

Overigens wordt meestal in een tuin geen geulen gegraven, maar wordt aan het eind van de tuin en het begin bij de gevel een gat gegraven en wordt door middel van een 'raket' de leiding door de grond heen gepushed van gat naar gat. :)
Geen paniek, KPN sluit je gewoon aan voor de normale aansluit kosten.

In 2016 kon ik glasvezel krijgen, maar ik ben nooit aangemeld geweest (brief was niet ontvangen), toen ik daar achter kwam waren de graafwerkzaamheden al begonnen en kon ik het niet meer zo snel geregeld krijgen. Ik ging op vakantie en de enige optie was als er op een bepaalde dag tussen 8 en 16:00 iemand aanwezig was. Dan maar overgeslagen en bij Ziggo blijven.

2 jaar geleden alsnog gekeken of het mogelijk was, aanvraag bij KPN.com (ik dacht dat is de beste keuze) proces doorlopen, de standaard aansluitkosten betaald van 25 euro. Ik kreeg een telefoontje voor een afspraak, het loze buisje lag al onder de stoep voor de deur (in de gemeentegrond). Dus dat hebben ze op gegraven, een putje gemaakt bij mijn meterkast en de buis onder mijn tuin doorgeschoten.

Geen extra kosten gehad.

[Reactie gewijzigd door nasdude op 22 juli 2024 19:14]

Dat is wel heel coulant, want dat zijn ze meen ik niet verplicht :). Fijn dat die service er (soms) is.
Dat is wel afhankelijk van de situatie.

Wanneer je de initiële aanleg weigert komen er vaak kosten bij kijken.
Bij de initiële aanleg word je niet verplicht glasvezel af te nemen en is het gratis, mits complexe aansluit situatie.

Heb je echter eerder geweigerd en wil je dan glasvezel dan gaat het door middel van een abonnementsaanvraag of via kpnnetwerk/glaspoort direct met eventuele aanleg kosten.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 22 juli 2024 19:14]

Toen hier in de gemeente Beek glasvezel zou komen, was ik een van de eersten die daarop intekende, maar ik was een van de allerlaatsten die werd aangesloten.
Dat komt omdat ik kort daarvoor heb mogen 'oefenen' met dat soort bedrijven en hun onderaannemercircus toen we nieuwe waterleidingen in de straat kregen. (We hebben nu 'groen' water :+ )
Ik wilde de kabel perse bij de andere nutsleidingen hebben liggen, en niet ergens op een willekeurige plek door de tuin, nog geen spade diep. En ondanks de druk die die jonge knullen (vakantiewerkers?) uitoefenden -ze moesten natuurlijk een target halen, maar ook aan het eind van elke dag de stoep weer dichtgooien, de tegels liggen nog steeds scheef-, ben ik als een ware Van Zeikestein op mijn strepen blijven staan. Pas toen de rust in het dorp was weergekeerd, kwamen er twee mannen om mijn kabel daar aan te leggen waar ik het wilde. Deze mannen waren wel gecertificeerd en mochten wel binnen twee meter van gas en elektraleidingen de torpedo door de grond jassen. De kabel komt nu mijn huis binnen waar het mij uitkomt. Alleen hebben ze me vanaf dat punt voor die 12 meter naar de meterkast maar 7 gegeven...
De urgentie van snel internet is mede door corona, nu wel bij de meeste mensen doorgedrongen.
Ik zou ook altijd voor een glasaansluiting kiezen en dit zou ook op mijn wenslijst komen bij een nieuwe woning.
In de huidige krappe huizenmarkt zou het mijn inziens niet veel uitmaken, maar tijden veranderen.
Toen ik verhuisde in 2011 van de randstad naar Drenthe, stond de makelaar mij nog raar aan te kijken als ik klaagde over de schotel en het slechte mobiele bereik.
Ik maakt dan vaak de grap, ze hebben hier wel riool en stromend water, prettig maar minder belangrijk.
De urgentie van snel internet is mede door corona, nu wel bij de meeste mensen doorgedrongen.
Volgens mij is stabiliteit veel belangrijker dan snel internet.
Ik werk regelmatig thuis met mijn vriendin en kunnen zonder problemen ons werk doen op een 50/30 lijn van Odido.

Toen wij haperingen hadden en dachten dat we sneller internet nodig hadden contact opgenomene met Odido, bleek het modem kapot te zijn. Gratis vervangen en gecompenseerd en we werken weer verder.

Zie zelf op dit moment niet de voordelen van €250 per jaar extra betalen voor glasvezel. Overigens laat ik het wel gewoon aanleggen “voor de toekomst”.
Dat is op zich niet PurifieR1980 zijn probleem. Enige risico is dat mensen iets minder voor zijn huis willen betalen.... Denk dat maar weinig mensen daar op letten.
Overigens kan dat vaak gewoon worden aangevraagd. Maar bij de oplevering is het vaak gratis, later moet je er voor betalen. Ligt waarschijnlijk gewoon onder de stoep...
Lijkt me geen groot probleem. Hier in de straat ligt er glasvezel van KPN en Odido onder de stenen bij de voordeur van ieder huis. Zelf heb ik voor KPN gekozen maar ik denk dat Odido hun kabel ook graag bij me naar binnen brengt als ik op enig moment besluit om over te stappen...
Odido is een virtuele provider en zit oa op de kabels van KPN...
Toch maar eens verder kijken dan, want Odido (oud T-Mobile) heeft wel degelijk ook eigen FTTH liggen .
Ah dat wist ik niet. Ik heb Odido, maar komt binnen via een KPN lijn. Mijn schoonouders hebben Odido, maar die zitten via een Reggefiber (tegenwoordig ook KPN) lijn. Tis blijkbaar maar net waar je woont.
T-Mobile heeft de kabel hier in de grond gelegd. Dit is nu Odido geworden en die zit zeker niet op dezelfde kabel als KPN die er dus naast ligt...
Hoewel het je natuurlijk vrij staat om te weigeren, kan dit in de toekomst wel eens een grote gemiste kans worden. De grenzen van coax komen echt in zicht en de toekomst is glas. Nu nog niet nodig, maar in de toekomst zal het meer en meer nodig zijn.
Nou, ik had zelf DSL via Odido, heb glasvezelaansluiting (KPN) laten aanleggen, het ligt in de meterkast die tegen de muur aan zit waar de huidige DSL en coax-kabel aansluiting zit. Gaatje geboord, UTP kabel getrokken en vervolgens loos laten zitten, want ik ben naar Ziggo gegaan vanwege de aanbieding van 1gbit + tv start voor 38,25 (en 85 euro cashback via cashbackxl.nl). DSL zal op termijn uitgeschakeld worden en nadat mijn aanbiedingsperiode van een jaar voorbij is bij Ziggo heb ik nu de keuze om naar een andere aanbieder (Glasvezel) te gaan met welkomstkorting en dan is het een kwestie van de getrokken UTP kabel gebruiken en aansluiten aan mijn bestaande MESH wifi netwerk van TP-Link.

Wat ik alleen maar wil zeggen is, aansluitpunt laten zetten kost je niets, kan eventueel op termijn iets opleveren. Dat je nu blij bent met Ziggo wil niet zeggen dat dat altijd zo hoeft te zijn, je beperkt je eigen keuzemogelijkheid alleen maar.
Zo had ik weer opdringerige verkopers van ziggo aan de deur.

Het zijn allemaal klootzakken. Als potentiële klant wordt je geschoffeerd door de jongens aan de deur. Als klant wordt je geschoffeerd door het bedrijf omdat je al binnen bent gelokt.

Kpn, ziggo, delta whatever, je blijft sponser van Google, Facebook, microsoft. Jij betaald het bestaan van het netwerk en meta/alphbet/... roomt het af.
En weer een die het niet kan hebben dat mensen andere keuzes maken. Typisch weer.

Ik. Heb. Er. Geen. Behoefte. Aan. Uitbreidingsruimte genoeg nog.
Hier ligt het vanaf 2005, dat duurt toch allemaal veel te lang?
Gaat KPN dan ook glasvezel aanleggen in gemeentes die al glasvezel van een bedrijf hebben? In mijn gemeente is e-Fiber bijna klaar en met Odido een mooie prijs voor internet als je ook al je mobiele telefoon bij hun hebt.
Hier KPN, Delta en ziggo. Maar het nut van 2x glas snap ik nog niet..
Nou nu kunnen de ISP's kiezen welke netwerkaanbieder ze willen gebruiken. En er dus geen monopolie is op welke netwerkpartij internet in jouw huis brengt.

Of dit nou tot goedkoper internet voor jouw leid of grotere winsten voor de ISP weet ik niet.
Onzin, het trekken van de kabels had nooit geprivatiseerd moeten worden. Gewoon 1 partij die het overal neerlegt en vervolgens kunnen de ISP's daar gebruik op kopen. Je hebt ook geen twee water of elektriciteit aansluitingen.

OF

Kabels trekken wel geprivatiseerd laten maar elke ISP mag er dan op aanbieden en dan de kabeltrekker betalen voor gebruik.

[Reactie gewijzigd door masterwillems op 22 juli 2024 19:14]

Zeer eens, aan de andere kant kan het wel nuttig zijn failover te hebben van een andere provider met eigen apparatuur en lijntjes.
Tenzij je zelf een datacentre'tje draait thuis lijkt me dat een beetje dure een dure setup... 2x internet abbo per maand betalen. Hoeveel zou je dan per jaar kwijt zijn als je primaire lijn misschien 1 keer in het jaar het even een uurtje niet doet?
Er zijn ook mensen die het zich niet kunnen permitteren om offline te zijn.
Denk aan een webwinkel, thuiswerkers etc...

Zelf heb ik en glas van de KPN en coax van Ziggo
Het is niet gebruikelijk om een webwinkel thuis te draaien. Tenzij je al een NAS ofzo heb draaien met een WordPress - Woocommerce docker container erop ofzo.

En ik denk dat bij de meeste bedrijven als je tegen je baas roept dat je niet thuis kan werken vanwege internet storing, dat die dan zegt 'dan ga je naar (een) kantoor. Daar kan je wel werken'...
Zij er genoeg die van huis een webshop draaien hoor.

Maar wat ik aangaf zijn er ook andere redenen zoals bijv het thuis werken. Ik werk inmiddels al 18 jaar als gehandicapte fulltime vanuit huis, even naar kantoor zit er gewoon niet in.

Maar wat dacht je van een alarmsysteem bijv via het internet? Knap knudde hoor als je provider er uit ligt en je alarm werkt niet meer
Ja een alarm systeem dat Internet nodig heeft is idd ook wel een goeie reden om 2 internet verbindingen te hebben voor failover.
Maar zonder glasvezel heb ik ook al 3 keer een mogelijkheid tot aansluiten op het internet.
De KPN (en zijn voorgangers) trekken al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw standaard 2 aderparen woningen in. En in de 2e helft van die eeuw hebben we er ook nog een coax kabel bij gedaan.

De wereld is nu eenmaal zoals die nu is. Ik geen alleen maar antwoord op de vraag wat het voordeel is van 2 glaslevels in de woning. Denk alleen niet dat het voor de consument echt een voordeel is. Maar er is concurrentie en dat zou in theorie tot goedkopere prijzen moeten leiden....
Dat komt volgens mij al voor, dan heb je twee glasvezelaansluitingen
Daar zit ik inderdaad ook op te wachten, wil graag glasvezel alleen ligt erbij ons van caiway, en heb geen zin om daar naartoe over te stappen....
Moet zeggen dat ik vrij weinig problemen heb gehad met Caiway en nu sinds kort naar Delta, zelfde netwerk, maar weer een jaar korting.
Dat is ook niet zo zeer de reden, maar heb echt alles daar lopen t
2x 06 1x thuis 2x tab dusja....

Iets te veel om in fases over te zetten ivm de lopende contracten ook
Heb sinds oplevering hier al KPN glasvezel. E-Fiber heeft deze week al de kabels gelegd en krijgen binnenkort een extra aansluiting hier.
Hier net andersom (KPN glas en Ziggo Coax waren al aangelegd bij huis oplevering). Aansluiting waren we wel weer 2 maanden verder maargoed.

Vorig jaar e-fiber aangelegd en aangesloten. (2e glaslijn).

Wel makkelijk overschakelen met aanbiedingen nu ieder jaar. Gaat (tot nu toe) ieder jaar nog vlekkeloos.
Waarschijnlijk wel. Hier is de aanleg door e-fiber ook bijna klaar, mijn verbinding is net opgeleverd. Postcode check bij KPN NetwerkNL geeft aan dat zij nu een planning aan het maken zijn.
deed Duitsland dit maar.

Ik woon in 54310 /(Ralingen) daar kan ik het vergeten.
Dorp ziet niet de waarde er van in, kost veel geld, maar of ze het terug verdienen.
Helaas beheren de oudjes dat, en is een bijeenkomsthuis vele malen belangrijker voor hun dan de toekomst (want daar verzamelen ze wel geld voor. Mij niet gezien)

Echt jammer dit allemaal.


Moet het nu doen met een miezerige vdsl lijntje van tot maximaal 25mbs als ik geluk heb.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 19:14]

Dat is nu eenmaal het nadeel van in kleine dorpjes wonen :)
Het is simpelweg niet kostefficiënt om daar glasvezel te trekken.
Ikzelf wacht nog steeds op riolering :+
Ik ken woningen hier in het buitengebied die wel glasvezel en geen riolering hebben.
De buitengebieden hebben ze laatste 10 jaar veelal gedaan met extra bijbetaling van eenmalig rond de 1750 EURO.
Yep en KPN berekend uiteraard ook zo'n soort bedrag, alleen zit dan het bedrag bij je maandprijs in.
Het lijkt veel, maar een jaar of 20 heb je er waarschijnlijk nauwelijks omkijken naar en dan is het een paar euro in de maand :z
edit: in Noord Drenthe was het eenmalig een schappelijke €700,-

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 19:14]

Dan ben ik benieuwd waar jij dan woont :o
In Glanerbrug. @nightgold heeft al wel kabeltelevisie.

(~ Herman Finkers)
@nightgold is vertaald toch niet nachtspiegel :+
Ah, mijn schoonouders hebben inmiddels een persriool en glasvezel van Delta. Het komt heus een keer goed.
" en is een bijeenkomsthuis vele malen belangrijker voor hun dan de toekomst"

Een bijeenkomsthuis waar ze nu wél wat aan hebben, vs nog wat sneller internet. Wat mij betreft maken ze de juiste keuze.

Ik heb hier glasvezel ook geskipt. Ruimte genoeg nog bij Ziggo.
Ik heb daar niks aan.

Die gaan binnenkort allemaal naar de bejaarde tehuis, enige zijn al en dan omdat hun zon huisje belangrijker vonden. Heeft de toekomstige bewoner geen goede internet, en dat vindt jij belangrijk.

snap dat niet,
"Ik heb daar niks aan."

En die ouderen hebben niets aan sneller internet.

Hier kwamen de verkopers ook met het 'jamaar volgende bewoners' "argument". Dat is gewoon geen argument voor de HUIDIGE bewoners.
Toch fijn dat je niet het woord gemeenschapshuis gebruikte. Dat is mij in een klein Pools dorpje op basis van hele brakke computervertaling op een vrij genante spraakverwarring komen te staan.
Ik kopieerde het enkel vanuit het bericht waar ik op reageerde :)

En computervertalingen kunnen soms voor leuke situaties volgen inderdaad..
Ik heb hier glasvezel ook geskipt. Ruimte genoeg nog bij Ziggo.
Ja bij ziggo maar dus niet echt op zijn vdsl als die maar 25mbit haalt...
Sja. Als een bewoner daar genoeg aan heeft, prima. Die hoeft niet een complete glasvezelinstallatie te gaan doen omdat er ooit wellicht een ander in komt te wonen.
Ik woon aan de rand van het centrum van een middelgrote stad, en kan maar 11mbs krijgen met vdsl... Als het goed is komt er volgend jaar eindelijk eens glas.
"KPN wil daarnaast tegen 2027 een 'duurzaam en efficiënt netwerk"
Nee ze willen een goedkoper netwerk waardoor er meer winst voor de aandeelhouders is.

Met PON ipv AON bereik je dat bijvoorbeeld.
Een goedkoper netwerk maar dan zonder goedkoopie instapabonnementen. Ik snap de jongens bij KPN wel.
Met PON kan je wel 4gbit/s krijgen en met AON niet.
Technisch kan dat prima, AON kan bijvoorbeeld probleemloos 10gbit/s hebben, ook wel 40 als het zou moeten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 19:14]

Dat klopt, maar toch is 4gbit/s bij KPN niet beschikbaar op AON.
Omdat KPN AON liever in de doofpot stopt, en met PON deel je de bandbreedte. Als de hele straat of appartementencomplex gaat downloaden kan je die 4gbit/s wel vergeten. Bovendien vind ik het niet zo'n prettig idee dat mijn signaal bij iedereen thuis aankomt.

Ik ben in ieder geval blij met mijn AON verbinding. Liever 1gbit AON dan 10gbit PON.
Moah bij AON deel je ook bandbreedte, die lijnen zijn flink overboekt in de pop.
dat is niet goed haha....gaan de abbo en internet flink omhoog.
Je meent het. Je kunt ook niet investeren, en wachten tot je faillliet gaat.
To be fair, als een bedrijf failliet gaat is het wel een stuk goedkoper voor de consument :+

edit; @Cyw00d zeker maar KPN zelf word 0 euro per maand :+

[Reactie gewijzigd door jaenster op 22 juli 2024 19:14]

Nee hoor, als de concurrentie verdwijnt worden de prijzen vanzelf hoger.
Als een bedrijf failliet gaat wordt het over het algemeen juist duurder voor de consumenten want schaarste.
Kijk maar eens naar de energieleveranciers die vorig jaar omvielen en vraag hun klanten eens hoeveel goedkoper ze daarna niet uitwaren.
Ligt er in dit geval aan om welk bedrijf het gaat. Ik denk dat de redenering van mensen hier het volgende kan zijn:

Als een bedrijf met een goed netwerk (bijv KPN) failliet gaat, kan dat betekenen dat de investeerders hun geld verliezen (of banken die geld hebben geleend), maar de partij die dat netwerk dan overkoopt van de curatoren heeft dan wellicht minder afschrijvingskosten, wat kan resulteren in minder kosten voor de consument (en veel verlies dus voor de investeerders).

Andersom kan het natuurlijk ook gebeuren, als netwerkloze partijen als budget, youfone, online.nl enz failliet gaan, dan betekent dat minder concurrentie en dus hogere prijzen.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 22 juli 2024 19:14]

lol....zij gaan echt niet failliet elk jaar de zelfde smoes met verbeteren .

[Reactie gewijzigd door noway op 22 juli 2024 19:14]

Lol, rolf, lmao. Ze gaan niet failliet omdat ze blijven investeren, met je smoes.
prima...als jij daar in gelooft het zij zo.
ik kom ook in andere landen....daar is het stukken goedkoper en net zo snel.
True, het kan er stukken goedkoper omdat salarissen, sociale zekerheden etc. er ook totaal niet vergelijkbaar zijn met die wij in Nederland kennen.

Neem een land als de VS, in de VS is het niet zo vanzelfsprekend om vakantie te krijgen laat staan dat je überhaupt doorbetaald wordt als je vakantiedagen opneemt. ATV kennen ze er niet echt en als je ziek bent krijg je over het algemeen ook niks doorbetaald. Raak je arbeidsongeschikt mag je blij zijn als je verzekerd bent want ook werknemersverzekeringen zijn er vaak niet of niet goed geregeld, pensioen? Vaak vrijblijvend, als de baas niet op die kosten zit te wachten heb je als werknemer gewoon pech.

Nou verschilt het soms per staat hoe e.e.a. geregeld is, maar al die voordelen wisselen per staat en een combinatie van meerdere van die voordelen zijn er vrijwel niet iets wat in Nederland gewoon 'per default' het geval is omdat het is vastgelegd in wet en regelgeving.

Overigens geldt bovenstaande niet alleen voor de VS maar voor wel meer landen. Dus eenvoudigweg vergelijken met andere landen is leuk, maar vergelijk het dan wel op basis van het hele plaatje en niet alleen op wat het je bespaart als consument. En dan nog... Het gras bij de buren lijkt altijd groener.....
hahaha klopt gras is groener....boodschappen en benzine :) bij de buren
Dan moet je je zaakjes verder wel heel slecht geregeld hebben als je zelfs als je van 2 walletjes kan eten nog wat te klagen hebt...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 19:14]

Inderdaad. Ik haal m'n boodschappen gewoon bij de NL supermarkt en tank ook in Nederland en nu hoor je mij niet klagen hoor, maar als je ook al goedkoop tankt en diezelfde goedkope boodschappen haalt. Waarom klaag je dan precies?

Misschien moet je dan bij de buren gaan wonen als het gras daar voor jou zoveel groener is. Of ben jij er misschien een van wel de lusten, maar niet de lasten?

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 22 juli 2024 19:14]

Prima ...als jij dat vind.
Dus dat anderen dichtbij de grens wonen moet ik maar boodschappen blijven doen in Nederland? Hahaha
Wel de lusten maar niet de lasten hmm....hou toch op.zeg je dat ook tegen die rijke mensen die belastingen ontduiken of niet?

Jij bent wel heel naïef hier
Waar zeg ik dat precies? Je moet lekker in het buitenland boodschappen doen, maar als je blijkbaar vindt dat alles bij de buren beter is en in Nederland is alles zo slecht, dan ga je daar toch lekker wonen. 🤷‍♂️

Rijke mensen mogen best wat meer belasting betalen, maar vergeet niet dat die mensen ook al veel meer belasting betalen dan Jan Modaal.
prima jij ziet het anders en ik ook.
En als ik mijn leeftijd heb gehaald dat ik mag stoppen met werken dan yup.....lekker naar buitenland.
wat jij ook niet moet doen is mijn woorden verdraaien simpele ziel { maar als je blijkbaar vindt dat alles bij de buren beter } Dus omdat ik tank en boodschappen doe in het buitenland is dat verkeert?
Elke persoon die bij de grens doet dat!!! en andersom ook.

Rijke mensen mogen best wat meer belasting betalen, maar vergeet niet dat die mensen ook al veel meer belasting betalen dan Jan Modaal.??? die doen dat helemaal niet!!!
de rijke betalen minder belasting of bijna helemaal niet.
Sommige gaan zelf in het buitenland wonen vb { verstappen } die betaald NUL belasting over zijn geld.
of die postbus bedrijven?
en grotere bedrijven...waarom denk je dat ze hier zitten? belasting paradijs voor de rijken.
Er zijn ook wel dingen die niet zo logisch zijn hoor. Om even een voorbeeld te noemen: Goudse kaas jong 48+ bij de aldi in Nederland 3,99 aldilink en dezelfde kaas (komt dus uit dezelfde fabriek in Nederland) kost bij de Aldi in België 2,85 aldilinkbe. Om daar ook nog even bij te zeggen dat minimumjeugdloon in België hoger ligt dan Nederland (mocht men beginnen over personeelskosten).
Kan jij lezen?
Waar staat dat ik mijn zaken slecht geregeld heb ;)
Ja, en alle voorzieningen zijn daar natuurlijk net zo goed en belastingen ook enzo. Echt goed vergelijkbaar wel.
Volgens mij staan wij al jaren in de top 5 van landen met de snelste internetverbindingen (vaste lijn) en qua mobiel, tja er zijn landen waarbij dat hun enige manier is om (snel) internet aan te bieden, dus snap wel dat het daar dan mogelijk beter/sneller werkt.

Klagen is overigens ook iets waar wij in Nederland goed in zijn, ondanks dat alles hier zo fucking goed geregeld is. En ja ik kom ook in andere landen en eigenlijk is het nergens zo goed geregeld als in ons koude kikkerlandje.
https://www.speedtest.net/global-index
We zijn al lang niet meer de lijstaanvoerder die we ooit waren.
Ook zijn wij in verhouding een van de duurdere landen qua kosten voor telecom:
https://ec.europa.eu/euro...tat-news/-/ddn-20201221-1

Nu is het echt wel goed geregeld in Nederland qua voorziening an sich, maar ik ben wel van mening dat de oligopolie in Nederland ervoor zorgt dat we teveel betalen. Kabel = Ziggo, V/ADSL = KPN. Nu met glasvezel zijn er wel wat andere aanbieders, maar als er al KPN in je huis is aangesloten, komt Delta niet alsnog aansluiten bijvoorbeeld.

Volgens mij zijn de cijfers voor mobiel internet in Nederland slechter dan vast, maar daar kon ik zo gauw geen bronnen voor vinden.
Mobiel staat overigens ook in dat overzicht wat je gaf (die eerste link). Des te meer reden om dus fors te inversteren om niet nog verder weg te zakken. :+

Ja, ik begrijp w.b.t. die duopolie ook niet dat er niet meer concurrentie wordt toegelaten op beide netwerken. Ik ben overigens ook van mening dat het glas netwerk gescheiden zou moeten worden van de aanbieders. Dus beetje zoals de stroom het ook doet, alleen dan niet beide van KPN laten zijn. Want ik weet dat de KPN die het netwerk beheert een andere KPN is dan die de abonnementen aanbiedt, maar ik geloof niet dat dat echt goed voor de concurrentie is.

En Ziggo, tja daar begrijp ik al helemaal niets van. Bij onze nieuwe wijk kon je inderdaad KPN en Delta krijgen qua glas. Maar nu de wijk echt bewoord gaat worden en niemand Delta lijkt te nemen kan ik dus geen Delta meer aanvragen.
Och ik zie het, haha. Shit :P. Waarschijnlijk beschrijven beide bronnen de combi van vast en mobiel besef ik me nu.
De investering komt voor mij eigenlijk te laat. Dit bericht komt er eerder uit om de publieke opinie wat te stillen (en daarmee indirect ook de aandeelhouders), dan een oprechte intentie om glas zo snel en goed mogelijk uit te rollen. Althans, zo voelt het voor mij. Reggefiber bestaat al sinds 2005, opgericht om glasvezel uit te rollen in Nederland. Dat we dan in 2027 80% dekking pas hebben, komt scheef over. De opgetelde nettowinst van KPN de afgelopen 5 jaar is om en nabij 4 miljard. Ik geloof dan niet dat alleen externe factoren verantwoordelijk zijn voor die late uitrol, maar dat ook zeker de inkomsten uit hun monopolie op ADSL meetellen. Misschien zeg je dat ik een aluhoedje moet gaan vouwen of dat het te kort door de bocht is, maar zo zie ik het wel.
KPN heeft Reggefiber overgenomen en heeft toen de snelheid er een tijd uitgehaald. Dat ze sinds een paar jaar ineens weer meer gas geven is best raar, al is het natuurlijk wel fijn dat er meer gas gegeven wordt.
Speedtest houdt niet bij wat er beschikbaar is voor een redelijke prijs. Misschien komt daar onze zuunigheid om de hoek kijken? Ik heb bijvoorbeeld 100 mbit omdat ik dat wel snel genoeg vind, en daarmee kom ik op plek 43 van de world index. Maar op mijn adres kan ik 1 gbit krijgen.

[Reactie gewijzigd door Blaise op 22 juli 2024 19:14]

Nee, daarom had ik ook de tweede bron erbij gehaald. Ok, we hebben relatief snel internet, maar het is ook relatief duur. Dus wordt die zuinigheid afgedwongen of is het echt vrije keuze? :+
Als je nu eens Denemarken vergelijkt met Nederland. Beiden waren er vroeg bij met een implementatie van internet en zijn relatief gelijk in welvarendheid (kun je in mijn optiek stellen.) Wat mij altijd bij is gebleven als gene die altijd de mobieltje- en computerhulp moest geven aan ook de Deense kant van mijn familie, is dat Whatsapp in Denemarken pas heel laat populair is geworden. Waarbij wij als Nederlandse familie nog amper SMS gebruikten en massaal op Whatsapp zaten, kende mijn familie heel de app niet. In Denemarken is SMS namelijk praktisch altijd gratis geweest. SMS is een soort van restproduct van mobiel bellen immers, waardoor er niets voor gerekend wordt in Denemarken. Terwijl de SMS'jes bij ons gewoon doorberekend worden (nog steeds, wat ik gewoon niet kan geloven). Noem het gekleurd, incorrect en/of te simpel, maar voor mij is het wel een grond om te durven stellen dat we hier in Nederland meer "gemolken" worden dan in een ander welvarend Europees land als DK. En dat eigenlijk door maar 1 bedrijf en ziijn dochters (oke Tele2) op telefoonlijnen, KPN en 1 op coax, Ziggo. Ik ben daardoor ook wat minder onder de indruk van de toewijding van KPN om 4,2 miljard te investeren in glas, terwijl ze al jaren geleden Reggefiber heeft overgenomen. Had van mij wel wat eerder gemogen zeg maar :)
Prijzen zeggen weinig over de kwaliteit imo. Zelfs al doe je de downloadsnelheden erbij. Het zegt niets over de uptime, de pingtijd en de betrouwbaarheid van de verbinding. Ik denk niet dat de meeste landen in dat lijstje dat beter voor elkaar hebben
Het gaat er niet om of wij iets nodig hebben. Overigens als jij iets niet nodig hebt wil dat niet zeggen dat andere mensen er wel baat bij hebben.

Tja, de dingen die jij nu aanhaalt gelden volgens mij voor meer landen (inflatie, huizen tekort, voedselbanken). Staan er echt meer mensen op straat (als in dakloos) dan een paar jaar terug?

We betalen inderdaad veel belasting en daar kunnen zaken nog veel beter (de echte toppers mogen best wat meer belast worden wat mij betreft). Maar vergelijk het eens even met het gros van de landen in de wereld, dan doen wij het nog steeds erg goed. Ondanks dat er bij ons ook voldoende verbeterpunten zijn. En werken loont nog steeds hoor. Als ik nu werkloos zou zijn dan zou ik er toch echt wel op achteruit gaan, voordeel is wel dat ik dan 40+ uur meer vrije tijd heb per week, maar werken loont bij mij (en vele anderen) zeker wel.

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 22 juli 2024 19:14]

Dat is toch mooi dat jij er goed van kan leven.
De snelheden is leuk voor de bedrijven.
voor consument is 100/100 als snel zat.
De 1 gig snelheid is al belachelijk en onnodig....Mijn mening
1GB is wel fijn hoor als je vaak download. Of wacht jij liever paar uurtjes nadat je vrij bent van werk?
Fijn dat jij voor anderen gaat bepalen dat 100Mbps snel genoeg is. 🤷‍♂️ Er zijn inderdaad mensen die daar meer danken aan hebben, maar genoeg mensen hebben baat bij sneller internet.
Er is natuurlijk in de praktijk niets algemeens over te zeggen.
Een vrijgezel heeft in de regel voldoende aan een hatchback. Heb je drie kinderen, dan is een stationwagen toch echt wel 'nodig'. Uiteraard kun je ook met zijn vijven in een hatchback of alleen in een stationwagen. (Uiteraard kan iemand een hobby hebben waardoor het praktischer is om een grotere auto te hebben, omdat ie regelmatig grote spullen moet vervoeren, enz. Maar eventjes voor de algemene deler)

Ik denk dat je gelijk hebt dat voor 'de meeste' consumenten 100/10 (ik weet dat je 100/100 schreef, maar ik wil hem zelfs nog strakker trekken) ruim voldoende is. Ik denk dat de meeste consumenten inderdaad weinig meer doen dan surfen en filmpjes streamen en daar is 100/10 meer dan voldoende voor. Het kan hooguit tricky worden als je met een paar pubers/thuiswonende volwassen in huis zit. Dan kan het op momenten krap worden (meerdere 4k streams/colleges/enz.), en dan is misschien 200/20 beter (voornamelijk voor de marge).

Het kan uiteraard dat iemand voor zijn of haar werk een krachtigere verbinding nodig heeft voor thuiswerken. Als je werk vereist (of het in elk geval de voorgeschreven manier van werken is) dat je regelmatig gigabytes aan data moet versjouwen of dat je werkgever 'vereist' dat je met 4k op je webcam moet zitten. Dan is die 10 niet voldoende (20 ook niet), en dan kom je dus al snel op de 100/100 die je zelf aangaf.

Ga je naar de actieve mensen op dit platform kijken, dan zul je in de praktijk waarschijnlijk zien, dat er relatief veel mensen zijn die hun internetverbinding op minder (voor consumenten) gebruikelijke manieren gebruiken. Een NAS synchroon houden met een andere NAS op een ander adres, thuis streaming servers draaien, enz. enz. enz.

Maar er zijn ook prima andere redenen waarom een snellere verbinding 'nodig' is. Voor games zie je regelmatig dat je ettelijke gigabytes aan patches aan het downloaden bent. Uiteraard kan dit prima op een 100/10 verbinding, maar dan is 300/400+ wel erg fijn. Zeker als dit regelmatig gebeurd.
Ook als iemand hobbymatig YouTube filmpjes en dergelijke. Dan is een hogere upload wel erg fijn.

Onder aan de streep is er natuurlijk ook een verschil tussen 'noodzaak, nodig, fijn en 'omdat het kan' '. Als iemand z'n werkgever het domweg vereist, dan is er een noodzaak. Moet iemand vaak grote patches voor games downloaden, dan is het 'nodig'. Dit kan voor iemand verder gaan dan 'fijn'. (afhankelijk van hoe iemand z'n beleving van gamen is). Enzovoorts.

Je kunt uiteraard stellen dat gamen een luxe-ding is, en daarmee nooit 'nodig', zeker rekening houdend met honger en oorlog in de wereld, maar ook dichterbij als daklozen en voedselbanken, maar om dat te doen, dan is er maar heel weinig 'nodig'. (zaken als een televisie, gebotteld drinken, een waterkoker, koekjes, enz., enz. zijn dan in die context ook niet 'nodig')
Ik kom ook in andere landen. In de VS bijvoorbeeld is het veel duurder. Mijn collega's in de VS vinden het heel normaal om meer dan $100 per maand aan internet (puur internet, geen TV of zoiets) te betalen.
mwoah, ik heb een poos aan de binnenkant van KPN kunnen kijken. Zij zijn echt ontzettend aan het inzetten op uitbreiding van het Glasvezel netwerk, ook op plekken waar al glasvezel ligt.
Investeren is iets anders dan klanten op een andere infrastructuur dwingen en hogere abonnementskosten doordrukken. Dat is gewoon een smerig verdienmodel.
Aan de andere kant: het oude telefoonnetwerk kan dan uitgeschakeld worden, dat scheelt ook een hoop onderhoudskosten. Daar merken wij als consument waarschijnlijk niks van, maar stijgt de winst bij KPN wat harder.
Niet perse, uiteindelijk betaal je als consument natuurlijk wel overal voor, dus ik heb ook niet de illusie dat we dit niet betalen. Maar misschien hebben we het reeds betaald (en zit het dus al in de huidige prijs), ipv dat de rekening nog komt zoals jij stelt :)
kan maar ik geloof er weinig van....de onderhoud dat begrijp ik maar die ouwe meuk is op en versleten of niet?
laatste jaren stijgen de prijzen flink ....inflatie gelul...onderhoud...en nog meer smoesjes.
jaarlijks overstappen loont....
Idd. Bij mij ligt Ziggo kabel, en T-Mobile glasvezel. Binnenkort komt er KPN glas bij. En dan wordt het leuk. Jaarlijks overstappen = kosten halveren.
Klopt. Wat ik nu betaal voor mijn 70/20 VDSL verbinding is ongeveer de helft van wat ze vragen voor glas. Ik zie voor mij geen enkele noodzaak om over te stappen naar een andere infra als het alleen maar duurder wordt.
KPN gaat zorgen dat jij moet overstappen. Wanneer is de vraag, maar er zijn al plekken waar aangekondigd is dat de VDSL infrastructuur uitgezet gaat worden.
Dat is helemaal prima, ik zie hun aanbod wel verschijnen ;)
Ik hoop dat ik het verkeerd begrepen heb. Zoals ik het begrepen heb komt er geen goed aanbod. Voor zover ik weet, krijgen mensen de melding dat de VDSL per datum X wordt uitgezet. Als je nog geen glasvezelaansluiting hebt, dan mag je betalen voor de aansluiting. Als je nu aansluit dan is dat gratis. Maar, dan moet je ook per direct een abonnement nemen. Wederom, zo heb ik het begrepen.
We zullen het zien. Zoverre houden ze zich koest en heb ik nog niets ontvangen.
Op zich interessant te zie. Dat de glasvezelbedrijven enorme bedragen (blijven) investeren.

Ik mis alleen Ziggo in dit verhaal. Wat is de toekomst van “coax” in deze?
Wat heeft Ziggo met de glasvezel aanleg van KPN te maken?
Concurrentie van glas is waarschijnlijk de reden dat ze verlies maken bij Ziggo, waar mensen eerst geen keus hadden hebben ze dat nu wel en gaan ze blijkbaar voor het snellere en stabielere netwerk (glas dus) :)

nieuws: VodafoneZiggo verliest weer meer dan 30.000 klanten met abo voor vast...
Zo slecht gaat het echt niet met Ziggo. Ze keren dit jaar wel vierhonderd miljoen uit aan hun aandeelhouders.

Als hun concurrentiepositie echt zo belabberd was dan zouden ze dat geld wel investeren in plaats van het weg te gooien.
Het gaat mij om de investeringen in breedband internet in het algemeen.

Waarbij ik veel lees over de miljoenen/miljarden die er vanuit glasvezel partijen ingestoken worden. Maar rond Ziggo/coax/‘glasvezel-kabel’ hoor ik vrij weinig. En lopen ze dan op een gegeven moment niet dusver achterop…

Gewoon een vraag…
Dat je weinig hoort over Ziggo mbt tot aanleg van glasvezel is simpelweg omdat ze dat niet aanleggen (tot in de woning).
Het gaat mij om de investering an such in de netwerken. Maakt niet uit of het nu glas of coax is.

Zoals aangegeven hoor je veel over glasvezel. En maar weinig tot niets over de non-glasvezel netwerken en partijen.

Is hier een (speciale) reden voor?
Of gebeurt dit gewoonweg niet of minder? Dat laatste kan ook gewoon hoor 😆
Ziggo heeft toch nieuwsberichten over nieuwe docsis standaarden waarmee ze sneller internet kunnen leveren. Zoals deze: nieuws: Ziggo wil vanaf 2025 internet aanbieden met hogere snelheden door Doc...
Ze zullen de sprong wel moeten maken naar FTTH ipv FTTC. Ze verliezen momenteel al zoveel klanten met miljoenenverliezen tot gevolg.
weet je wat kpn moet doen? meer mensen inhuren voor aansluiten van de glasvezel, en geen smoes elke keer verzinnen zo als bij mijn
Weet je wat je ook kunt doen? Er gaan solliciteren en aan de slag. Er is in veel sectoren nog altijd een personeelstekort. Je kunt dan vaak en hard roepen dat ze volk moeten aannemen maar als dat volk niet te vinden of te betalen is stopt het ook he. Onder de streep is KPN een commercieel bedrijf en is de telecommarkt een vrije markt. KPN moet helemaal niets :) .
KPN moet helemaal niets :)
KPN laat het vuile werk door een ander doen....zodra het er ligt kopen zij het op. { gebeurde ook met reggefiber }

toch wel gek dat zuster of neef bedrijven wel goedkoper konden zijn dan KPN zelf.
Dat geeft ook aan dat zij AL DIK verdienen aan abbo's en internet.
KPN laat het vuile werk door een ander doen....zodra het er ligt kopen zij het op. { gebeurde ook met reggefiber }
Vraag me echt af wat je nu wilt zeggen?

Ik koop toch ook dingen waar een ander het vuile werk voor gedaan heeft (letterlijk alles wat je in de winkel koopt dus)? Waarom zou je dat veroordelen als KPN dat doet? Waarom zelf aan leggen als je het kan kopen....

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 19:14]

Het is toch al duidelijk.
Mensen/bedrijven met GELD kopen het op en daarna word het duurder...betekent niet dat het goed is voor ons { wij consument } snap je het nu?
als kpn meer betaald dan komen er meer mensen werken, dat is in iedere vak zo, reden waarom personeels tekort is, is omdat iedereen onderbetaald krijg, vooral in de bouw, ze moeten geen onozeledingen aanschaffen zo als een ai, ze moeten meer man kracht aanschaffen voor betere ondersteuning en een goed werkende lijnen, en sneller aansluiten,

we betalen allemaal een gods vermogen aan get lijntje , en wat doet kpn er mee? gewoon een ai aanschaffen, dat is belangrijker dan goede hulp of een aansluiting om klanten blij te maken,

maar ja, wie ben ik? gewoon een domme klant tog ? want ja ik heb geen betere aansluiting nodig, dat is niet belangrijk, goede support zo als xs4all is ook niet belangrijk, een ai dat mensen hulp moeten vragen aan een bot is super belangrijk zo dat kpn nog meer mensen eruit ken gooien, tja ik ken het fout hebben,

we gaan dadelijk net zo als in anime/manga, werken en leven volgens de computer normen, een computer bepaald onze leven en de hoeveelheid hulp we nodig hebben, je krijg geen menselijk contact meer,
KPN "schaft een AI aan" zegt u?
Een AI bestaat niet. KPN maakt gebruik van AI net als alle andere bedrijven in Nederland dat (gaan) doen. KPN probeert zijn klanten te ondersteunen met goede en veilige keuzes te maken op het gebied van gebruik van AI.
Een Google search op KPN AI levert meerdere recente links op met informatie voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers.

https://www.kpn.com/belee...og/ai-in-simpele-taal.htm
https://www.kpn.com/zakelijk/blog/ai-game-changer-sector.htm

Ze organiseren ook events om het bewustzijn van iedereen over AI te vergroten, zoals het Webinar Generative AI wat via hun site terug te kijken is.

Ik weet ook nog niet zoveel van AI. Heb al wel wat gestoeid met Dall-E2 (het maken van plaatjes/foto's op basis van tekst input) en vind het zeker interessant.
Meld je aan bij de aannemers, scheelt weer wat oostblokkers die hierheen gehaald moeten worden om het vuile werk op te knappen waar Nederlanders te beroerd voor zijn., Makkelijk lullen altijd
Zolang ze eindelijk eens reageren op m'n mailtjes om de glasvezelaansluiting toch wel te gaan plaatsen, ipv de kabels lekker op het dak te laten liggen, vin' ik t prima...
Zolang ze eindelijk eens reageren op m'n mailtjes om de glasvezelaansluiting toch wel te gaan plaatsen, ipv de kabels lekker op het dak te laten liggen, vin' ik t prima...
Wat bedoel je precies? Kpnnetwerk en KPN zijn namelijk 2 aparte bedrijven.
https://nl.wikipedia.org/wiki/KPN_Netwerk

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 19:14]

I know, was gewoon even aan het klagen. KPNNetwerk doet zijn werk niet helemaal zoals t heurt, maar ik ga er vanuit dat KPN die 4,5miljard gebruikt voor KPNNetwerk om die aansluitingen te verzorgen.
Eh, de eigenaar van KPN Netwerk is KPN?
Klopt, maar zijn nog steeds 2 aparte bedrijven.
Mwoah, niet helemaal natuurlijk. Een dochteronderneming is wat anders dan een zelfstandige onderneming,
En hier ben ik al 10 jaar bezig om de glasvezel die voor mijn deur ligt naar binnen te krijgen verzoek na verzoek word niet in behandeling genomen omdat ze het teveel werk vinden dat gaatje in de muur boren en de modem aan te sluiten.

Ik zie iedere keer als ik naar buiten ga die oranje spriet uit de grond steken en bij iedere prijs verhoging van Ziggo denk ik SH*T ik kan gewoon niet overstappen omdat KPN iedereen wil aansluiten behalve mij :(

Nu zelfs een poging gedaan bij t-mobile/odido in de hoop dat die het wel willen doen.
Even bellen met KPN Netwerk? 0880 06 37 44.
Ligt die glasvezel voor uw deur, m.a.w. is die spriet voor u bedoeld? En wat nu als u iemand inhuurt die de kabel naar de meterkast trekt, en daarna een KPN Netwerk monteur het glasvezelkastje aan laat leggen?
KPN Netwerk zowel gebeld als haalbaarheidsonderzoeken aangevraagd zonder succes.
Als jij enig idee hebt waar ik iemand kan vinden die dat oranje sprietje (kabel) naar mijn huis kan trekken dan ben ik best bereid daarvoor te betalen.

KPN is heel duidelijk die hebben geen zin om überhaupt ook maar langs te komen om een kijkje te nemen hoe haalbaar het is in hun systemen staat duidelijk dat de reggefivber voor mijn deur ligt dit heb ik ook al bevestigd gekregen alleen heeft die fiber in het systeem een oneindige oplever datum

[Reactie gewijzigd door copywizard op 22 juli 2024 19:14]

Ben benieuwd of ze buitengebied die nu ziggo-only zijn, ook meepakken.

Die zijn eerder door oa het huidige Delta, uitgesloten van aanleg, ook al werd er in de hele gemeente wel glas aangelegd.
Hier in M-Limburg zijn ze, in dit Ziggo-buitengebied, wel degelijk aan de deuren geweest. Verkopers van Delta. Die overigens nogal wat leugens in hun verkooppraatje hadden zitten, zoals dat Ziggo vaak storing heeft en zou gaan stoppen in deze regio.
Als KPN het hier ook zou gaan proberen zou ik die wellicht nog in overweging nemen. Maar Delta niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.