Delta Fiber wil deel glasvezelaansluitingen verkopen aan Glaspoort

Delta Fiber wil zo'n 200.000 glasvezelaansluitingen verkopen aan Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP. Het gaat om 'dunbevolkte gebieden verspreid over meerdere regio's'. Een overnamebedrag wordt niet genoemd.

De overname is nog niet rond; eerst moet de Autoriteit Consument & Markt toestemming geven, schrijft Delta Fiber. Delta Fiber en Glaspoort willen in afwachting van die goedkeuring voorlopig geen verdere details bekendmaken. Het is dan ook niet bekend waarom Delta Fiber de glasvezelaansluitingen wil verkopen aan Glaspoort. Het is ook niet bekend hoeveel huishoudens gebruikmaken van de Delta Fiber-glasvezelaansluitingen.

Delta Fiber heeft op dit moment 1,6 miljoen glasvezelaansluitingen, inclusief de 200.000 die het wil verkopen. Het bedrijf heeft aangegeven te willen groeien naar 2 miljoen aansluitingen. Het is niet duidelijk of die plannen nu gewijzigd zijn. Glaspoort wil de komende jaren 1,2 miljoen huizen en bedrijven aansluiten op zijn ftth-netwerk. KPN zelf heeft 4,39 miljoen ftth-glasvezelaansluitingen, exclusief Glaspoort.

Door Hayte Hugo

Redacteur

29-05-2024 • 09:48

144

Submitter: Doane

Lees meer

Reacties (143)

143
142
89
0
0
51
Wijzig sortering
Bij ons in de dorpskernen van de gemeente Midden-Groningen had Delta de stekker uit het plan getrokken om glasvezel te leggen. Dit met als reden dat ze het "niet verantwoord" vonden dat de straten tweemaal opengetrokken zouden worden, aangezien zowel Delta als Glaspoort glasvezel zouden gaan leggen.

Ik heb zo'n gevoel dat dit dan de echte reden zal zijn, gezien het verkopen van glasvezelaansluitingen aan Glaspoort niet echt logisch is, als Glaspoort op diezelfde locaties al aansluitingen heeft :+
Daar hadden ze bij ons anders geen moeite mee. Straat ging 2 keer open in een maand tijd.
Wanneer was dat dan? Want bij ons was het de bedoeling dat het vorig jaar zou worden gelegd, maar dat werd halverwege het jaar dus alsnog afgeblazen. Vond het zelf ook niet overtuigend qua redenering vanuit Delta, gezien ze het inderdaad elders wel zonder probleem uitvoerden.
Volgens mij in 2022, eerst kwam KPN, paar weken daarna Delta. Woon wel in Zeeland, daar zitten de meeste Delta klanten volgens mij. Dus dat kan natuurlijk de reden zijn.

[Reactie gewijzigd door Lawine93 op 22 juli 2024 13:40]

Zelfde verhaal bij ons, begin dit jaar delta door de straat, vorige maand glaspoort.
En achter de schermen zijn het dezelfde werklui.
Friesland.
Ja geinig om te zien. Ze laten allemaal dezelfde onderaannemers het werk doen. Laatst zag ik in Friesland ergens 8 man aan/in een glasvezel geul werken. De ene had een reflecterend hesje van KPN, de andere van ODF, de volgende van Selecta, weer ander van Ziggo. En dat laatste terwijl er toch echt glasvezel de grond in ging voor FTTH.
Best vreemd dat er geen toezicht is van de opdrachtgever richting hun onderaannemers m.b.t. herkenbaarheid. Die werkers aan de geul kun je het niet kwalijk nemen, die spreken de taal niet eens. 8)7
Dat valt best tegen, want de "Zeeuwse" provider laat gemakshalve veel kleine kernen links liggen.

Het is juist Glasdraad, een onderdeel van Glaspoort (Wat dan weer voor een deel KPN is.), dat hier glasvezel aan het leggen is. Bijvoorbeeld in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland.
Beetje jammer dat je in de "kleine" dorpen dan in de buidel mag tasten om die glasvezel te krijgen. Woon nog geen kilometer van Goes, waar iedereen de mogelijkheid heeft gehad om gratis aangesloten te worden op de glasvezel van Delta of KPN. Vind ook dat de overheid een verantwoordelijkheid laat liggen. Ze willen het platteland toch bewoonbaar houden, maar alles wordt wegbezuinigd. Internet is toch eigenlijk een nutsvoorziening aan het worden, waar de overheid zich voor zou moeten inzitten. Maar de gedeputeerden laten zich lijmen om reclame te maken voor een organisatie van als Glasdraad. En Glasdraad doet dan vervolgens aan een soort van dwang toepassen zo als bij van die piramidespellen, nu maar 300 euro en als je later wil aansluiten mag je 1200,- euro of meer betalen. Ik blijf voorlopig op de kabel, snel zat voor mijn situatie.
En €300 is enkel binnen de kernen. Daarbuiten is het nu ook al veel meer.
Maar dat is toch een investering in je huis ook, ik bedoel als huurder wil je zulke dingen misschien niet betalen. Maar een woning eigenaar die dan op een woning van tonnen kiest om een van de weinigen zonder glasvezel te zijn. Succes over tien jaar met dat vastgoed denk ik dan, dan gaat steeds waarschijnlijker en waarschijnlijker de koper dat gewoon van de vraagprijs aftrekken voor je, om tegen nog veel hogere kosten zoiets iets alsnog aan te sluiten.
Vandaag verkoop je nog prima aan wat mensen die de kabel wel prima vinden en die is nu nog goed onderhouden ook. Tijdens een woning crisis dat je binnen een uur moet beslissen verkoop je ook prima. Maar verder in de toekomst in een normale woningmarkt, wie wil dan nog zonder zitten?
Ik ben het met je eens, zeker dat internet bijna een recht is en eigenlijk een nutsvoorziening zou moeten zijn. Maar hoe kom je erbij dat ze? het platteland bewoonbaar willen houden? Ze, de overheid? Ze, de banken? Ze, de supermarkt? Ik twijfel er sterk aan of ZE dit wel willen.
Maar gelukkig heb je nog kabel, zolang het onderhoud niet te duur wordt, want dan zullen ZE of de prijs schrikbarend verhogen of gewoon afsluiten.
Hier (Gouda) ook, maar in omgekeerde volgorde. Zat wel wat meer tijd tussen.
Idem hier: Gouda, nieuwbouw uit 2018: eerst Rekam (heden ten dage Delta), toen KPN.
Gebeurde hier ook hoor,
Delta was eerst, glaspoort komt erachteraan en ze lopen letterlijk achter elkaar aan met aanleggen, in 2x in 2 weken ging de straat open
2x fiber, pfffff, en wij hier in belgenland zitten nog op 1x VDSL !!!!!!!!!!
Nederland is dan ook een planologische droom... Drukbevolkt dus het is al snel rendabel, en geen nare rotsen of heuvels in de weg (meestal). Kabeltje graaf je gewoon in, niet veel voor nodig.
Daarnaast hebben we concurrentie, Ziggo vs KPN vs een paar kleintjes, en die concurreren ook echt, in plaats van halve dealtjes te maken (zover ik het zie, ik weet te weinig van de ranzigere details).
Juist door dat dichtbevolkte, is Nederland planologisch in sommige opzichten ook een nachtmerrie. Je kan geen gat graven of je raakt een leiding. Je kan niet leggen zonder tig wegen, waterwegen, gebouwen, windmolens rioleringen, industrie etc etc te moeten omzeilen. De Klic-melding kaarten kloppen nooit helemaal. De elektriciteitskabels in de straat worden bij ons nu verzwaard en wat blijkt.. Kost veel meer extra tijd omdat de leidingen toch anders liggen dan op de kaart. Zoals met alles. Zelfs binnen in huis klopt het niet. En dat terwijl heel de wijk in 2005 pas is aangelegd, door grote, 'officiële' bedrijven met een goede reputatie.

Door klei en zand graven in de polder gaat lekker makkelijk, maar daar moeten er ook weer veel meer meters gemaakt worden om één klant aan te sluiten. Dus dat gebeurt vaak niet. Delta Fiber was eindelijk eentje die dat aandurfde.

Onze gemeente heeft, buiten de dorpen, pas in 2022 / 2023 fatsoenlijk internet (glasvezel van Delta) gekregen. Kabel ligt ook alleen in de dorpen en daarbuiten was wel ADSL maar vaak onwerkbaar traag.

ALS er dan een initiatief kwam voor mobiel internet voor thuis of zo, voor in de polder en gehuchten, kocht KPN het op zodra het succesvol dreigde te worden, zodat je toch weer afhankelijk bleef van hun brakke ADSL.

Ziggo vs KPN was (is lokaal nog steeds) een duopolie dat weinig te duchten heeft van anderen. Ik ben juist héél blij dat Delta (en anderen) dit op veel plaatsen doorbroken hebben. Ik hoop niet dat deze recente plannen betekenen dat het verglazen van dunbevolkte gebieden nu stokt.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 13:40]

Maar je mag bij ons dan weer geen kabels langs de gevels timmeren, zoals het in sommige Europese landen of streken weer wel mag en kan.
Dan zou ik sowieso overstappen op Starlink tot er iets beters te krijgen is. Waar ik woon is enkel Ziggo (tv-kabelaar) beschikbaar en ik heb al jaren enorme problemen met knipperende verbindingen (waarna het modem reset en ik elk uur wel een paar minuten zonder internet zit). Er wordt wel gegraven voor glasvezel, maar het duurt nog een paar maanden tot dat is aangesloten. Starlink valt ook elke dag wel een paar keer een seconde uit wanneer er nét geen satelliet in beeld is, maar daar merk ik letterlijk niks van. Daarnaast snelheden die ruim drie tot vijf keer hoger liggen dan VDSL.
Heb je je kabel wel eens laten door meten.

Die is een ziggo issue die opgelost moet worden door ziggo, hun modem dient gewoon full speed meerdere dagen zonder issue online te zijn
Er kwam hier letterlijk elke twee/drie maanden een monteur en ze kunnen allemaal geen oorzaak vinden. Het is niet mogelijk iemand hogerop bij Ziggo te pakken te krijgen, dus de mensen gaan weg en we horen er nooit meer van. Bij elke nieuwe melding behandelen ze het probleem weer opnieuw van voor af aan (dus eerst meerdere keren moeten bellen en tijdens het gesprek het modem uit en aanzetten, fotos sturen dat de kabel daadwerkelijk is aangesloten, etc). We krijgen ook elk half jaar wel een nieuwe modem (wat natuurlijk niet helpt want het probleem zit niet in onze woning).
Kun je zelf in je modem de signaal waardes niet zien dan. Ik kan dat wel nl.

Als die ruk zijn heb je toch gewoon een goed verhaal.
Signaalwaardes zijn goed ~tot ze het niet meer zijn~. Ik denk dat er fysiek iets mis is met de kabel of de aansluiting in de wijkcentrale, maar ik krijg Ziggo zelfs niet zo ver naar dat kastje te gaan om onze kabel een keer aan te drukken of op een andere poort vast te zetten, laat staan de kabel vervangen.

De wijkcentrale staat overigens op nog geen 10 meter van mijn woning, dus bij wijze van test zou er gewoon tijdelijke een nieuwe kabel over straat uitgerold kunnen worden.
raar.,

bij ons toen we belde kwam er direct een monteur geen standaard gast maar eentje met allerlei meet apperatuur en die had de hele kabel door gemeten aan onze kant en in de wijk kast en meteen besloten dat er een stuk vervangen moest worden.

Daarna gewoon 100% geen enkele issue meer.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 22 juli 2024 13:40]

Ik lees je verhaal ook verwonderd. Ook ik heb deze ervaring niet. In mijn geval kwam er op korte termijn een monteur met een meetapparaat waarmee ze precies de (buiten) coax op fouten kunnen meten, en zelfs tot op de cm nauwkeurig kunnen zien waar de kabel precies kapot is. Lang verhaal kort: er lag al vrij vlot een compleet nieuwe coaxkabel van mij naar de wijkkast, die tot op heden perfect werkt. En je krijgt zelfs restitutie vd downtime.Eigenlijk zoals @Scriptkid ook omschrijft.
Restitutie is helemaal een brug te ver waar ze niet aan willen beginnen. Tweemaal ben ik daar traject doorlopen waarbij ze vroegen om exact een log bij te houden van de downtime. Aldus gedaan, kreeg ik zelfs een bevestiging dat het overeen kwam met hun gegevens, maar uiteindelijk werd het alsnog afgewezen omdat ze pas iets kunnen vergoeden als de storing is verholpen, maar daar komt dus weer geen vervolgactie op...
goed dat dit zo wordt opgepakt. Spijtig dat het bij ons in de dorp in Duitsland hier zo niet is.
Die vinden het te duur, en niet redabel om de straten te openen, en zitten alsnog met vdsl aansluitingen 8)7 8)7 alsof we in een 3de wereldland wonen! man man, wat was het moeilijk voor mij om hier te wennen.
Hangt er vanaf waar je in Duitsland woont. Ik het al een paar jaar "deutsche glasfaser".
En alle omliggende dorpen en gehuchten zitten er ook op. Zij zijn gaan graven\aanleggen bij een minimaal aantal deelnemers. En dat was in mijn dorp snel het geval.
Deutsche Glasfaser is begonnen door Nederlands ex-Reggefiber geld en mensen ;-)
Mijn manager woont in Hannover, toch niet echt een gehucht. Maar als hij thuis werkt gebruikt hij zijn telefoon als mobile hotspot omdat vast internet van 3e wereldniveau is (al is dat misschien een belediging voor 3e wereldlanden).
we wonen in omgeving Trier, Olk, met ongeveer 600-700 mensen.
Dit heeft geen stimulans voor glasvezel aanbieders.

helaas, die vinden het wel weer belangrijk dat er bejaardehuizen komen, niet lullig bedoeld. dat is wel het geval hier.
Wat in Nederland een enorme stimulatie aan de glasvezel uitrol heeft gegeven is dat pensioenfondsen op zoek waren naar een veilige lange termijn investering. Er zijn miljarden in Glaspoort gepompt.
Dat is eerder aan KPN te danken in veel gevallen. Zelf hadden er in de Koper-tijd die geen enkele moeite om andere aanbieders te dwingen om hun diensten via het KPN netwerk te laten aanbieden, en nu is o.a. Delta ze voor op sommige plekken in het landen leggen ze doodleuk hun eigen verbinding ernaast omdat zij niet via Delta's infrastructuur willen werken.
Het nieuws stelt dat Delta Fiber in dunbevolkte gebieden wil verkopen. Waar kennelijk nog geen glasvezelnetwerk van Glaspoort ligt. Voldoet je omgeving daar aan? Anders kun je verwachten dat er niet zomaar dezelfde houding van beide bedrijven zijn en ze dus wel gaan proberen te concurreren.
De stelling is altijd geweest om niet dubbel aan te leggen vanuit Delta. Dat kpn dit nadien wel doet is de keuze van kpn.

Als er al een kon lijn ligt wordt geen delta lijn gegraven.
Het was andersom, kpn lag er al, daarna Delta.
Semi-offtopic - de vraag is even of er hier (buiten de dorpskern in 1 van de dorpen in diezelfde gemeente) uberhaupt nu wel 1x gegraven gaat worden, mijn postcode was niet bekend gisteren bij de 'aannemer', wel bij Glaspoort zelf trouwens. Lang daarvoor was Snel Internet Groningen het ook al van plan. Gaat allemaal erg moeizaam, vooral als je niet binnen het (enorm kleine) centrum van het dorp woont hier.

[Reactie gewijzigd door rscheper op 22 juli 2024 13:40]

Tja, het hele glasvezel proces is in bijna de hele gemeente gestokt in het afgelopen jaar. Snel Internet Groningen's moederbedrijf Rodin is failliet en had al een geschil met de provincie, ViberQ is ook van Rodin en dus ook ten dode opgeschreven, Delta is voor een groot deel vertrokken en bij Glaspoort zijn er ook vertragingen.

Glaspoort had voor de kernen de planning om zoveel mogelijk aansluitingen te realiseren in het eerste kwartaal van dit jaar, maar volgens mij is er nog niet één schop de grond in gezet. In ieder geval nul contact vanuit Glaspoort of KPN tot dusverre. Eind 2025 wordt nu door de gemeente genoemd als einddatum van het proces, maar dat klinkt mij onrealistisch op dit tempo.

VodafoneZiggo heeft dus nog wel even de monopolie positie voor snel internet in de binnengebieden, en de situatie in de buitengebieden wordt triester met de dag.

[Reactie gewijzigd door VDV op 22 juli 2024 13:40]

Gisteren gaven ze, bij de bijeenkomst hier, aan dat ze binnen 2 weken beginnen met graven en dan 2 kanten op gaan (zouden dan starten in Slochteren). Glaspoort zelf geeft op de website aan september/oktober waar KPN november/december aangeeft dat het werkend zou moeten kunnen zijn. Maar het zal inderdaad allemaal niet zo snel gaan als dat ze aangeven.

Aardig off-topic, maar toch even goed om het er met iemand even 'over te hebben'.
Gisteren gaven ze, bij de bijeenkomst hier, aan dat ze binnen 2 weken beginnen met graven en dan 2 kanten op gaan
Ja graven misschien en daarna ... 'Dream on' zou ik zeggen. :z
Overal lopen de glasvezelprojecten jaren vertraging op, er zijn gewoon niet genoeg mensen om het in/uit en van de grond te krijgen. De genoemde cijfers die hier boven in het artikel staan, zijn niet daadwerkelijke aansluitingen maar 'mogelijke' (Homs passed) De kans is groot dat de 200.000 te verkopen aansluitingen ook nog lang niet afgeronde zijn...
Hier nog een leesvoer bericht uit 2022 over de ambities in de regio Midden Groningen
https://www.glaspoort.nl/...ws/2022/midden-groningen/
Gemeente Midden-Groningen heeft een samenwerkingsovereenkomst met Glaspoort getekend waarin de ambities zijn vastgelegd om 21 dorpen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Glaspoort start begin volgend jaar met de uitrol van glasvezel. Het doel is om in het eerste kwartaal van 2024 vrijwel alle woningen aangesloten te hebben op het snelle glasvezelnetwerk.
Aannemer Allinq zal in opdracht van Glaspoort ruim 14.000 woningen in de dorpen Muntendam, Foxhol, Froombosch, Harkstede, Hellum, Kiel-Windeweer, Kolham, Kropswolde, Meeden, Meerwijck, Noordbroek, Overschild, Sappemeer Noord, Scharmer, Schildwolde, Siddeburen, Slochteren, Tjuchem, Westerbroek, Wolfsbarge en Zuidbroek gaan voorzien van een kosteloze aansluiting op het glasvezelnetwerk. In totaal wordt circa 275 kilometer glasvezelkabel aangelegd.
Je zit half goed maar niet helemaal. Homes Passed betekent dat er al gegraven en gelast is en dat er een kabel voor die woning klaarligt. Inclusief bijbehorende PoP met actieve apparatuur. Na HP komt HC (Homes Connected) waarbij je werkelijk telt hoeveel woningen er binnen zijn aangesloten.
HC is wel HP, maar niet andersom uiteraard.

Dus deze 200K woningen zijn al ingegraven, deels ook al aangesloten (waar mensen de eigen bijdrage betaalden) en deels klaar liggend bij de erfgrens of gevel.

De vertragingen ontstaan door gebrek aan ploegen die kunnen aansluiten in de woning. Teveel vraag, te weinig aanbod. Graaf/las ploegen zijn momenteel wel voldoende beschikbaar.
Je zit 99% goed denk ik }>
Er ligt bij HP voor de woning 'op zijn minst' een mantelbuisje, niet altijd gevuld met een glasvezeltje...
De erfgrens is inderdaad voldoende voor een kabelaar om mee te tellen, wat ik best bizar vind.
Het in de woning brengen vergt niet alleen technische/klus handigheid maar vooral ook sociale vaardigheden. Veel rauwdouwers ontberen een 'Goede morgen' en beseffen vaak niet dat ze zich bevinden in het domein van een klant. Een glasvezel naar binnen brengen inclusief een FTU plaatsen is trouwens een behoorlijk klusje. Als je er 5 op een dag wil doen, moeten ze wel bij elkaar in de buurt zitten.
Overigens moet daarna ook nog iemand van een provider langskomen om het huis te voorzien van een bijvoorbeeld Fritz al dan niet met een mogelijkheid voor de TV. De sociale vaardigheden van deze nerds zijn nog veel belangrijker omdat de meeste bewoners vaak geen idee hebben wat bijvoorbeeld hun 'Wi-Fi overkomt'. Laat staan dat ze zelf een ONT kunnen aansluiten of hun vaste telefoonnummer kunnen porteren etc. Oftewel: 'We' zijn nog lang niet klaar :z
idd volgens glaspoort:
Goed nieuws! Het is zeker dat jouw adres op de planning staat voor glasvezel. Volgens onze gegevens wordt je adres het komende jaar aangesloten op ons glasvezelnetwerk.

maar de brief die ik heb gehad verwijst ergens naar mei volgend jaar.
Heb in het verleden gewerkt bij een provider die levert over het netwerk van Snel Internet Groningen en het hele proces was altijd een drama wanneer men nog wachtte op de aansluiting.

Afspraken werden niet nagekomen, werkzaamheden regelmatig geannuleerd zonder opgave van een reden, Aansluitingen in de woning al lange tijd gereed maar werd niet administratief afgerond, wijkcentrales soms pas een half jaar later online om dan nog niet te beginnen over de valse beloftes waar iedereen een volledige glasvezelverbinding zou krijgen maar ze achteraf te horen krijgen dat ze het moeten doen met een straalverbinding.

Dat Rodin failliet is gegaan verbaast me niet, maar vond het wel jammer want de engineers waar ik contact mee had werkten allemaal erg hard om wat ze konden uitvoeren klaar te krijgen.
Rodin is nooit serieus geweest in Groningen en omstreken. Die hebben als de sodemieter alle subsidies en achtergestelde leningen geinvesteerd in een belachelijk groot en nieuw kantoorpand.in Hoogkerk. Toen hebben ze van het restantje geld mondjesmaat wat FTTH en draadloos internet aangelegd. Het had toen al een teken moeten zijn voor de gemeenten en provincie dat de grote jongens KPN (Reggefiber), Delta en anderen al aangaven dat zelfs met deze subsidies het onrendabel zou zijn om FTTH aan te leggen.
Aangezien de investeerders in Glaspoort (KPN) het koperen netwerk van KPN willen vervangen en het nieuws is dat er kennelijk ook nog steeds/weer interesse is om bestaande netwerken in dunbevolkt gebied op te kopen zal het eerder een kwestie zijn van lang(er) moeten wachten. Wat ook niet zo vreemd is, aangezien er geen onbeperkte hoeveelheid aannemers is om die netwerken aan te leggen en aanleg in dichtbevolkte gebieden momenteel weer aantrekkelijk is.
Ook in Het Hogeland grote problemen met de aanleg van glasvezel. Volgens de regionale media vanwege "Harde kleigrond en slechte weersomstandigheden zorgen voor vertraging bij aanleg glasvezel". Aanleg hiervan meer dan vier jaar geleden gestart en een groot deel van de aangemelde huishoudens niet aangesloten en een groot deel van de verdeelstations niet werkend. Wellicht is het e.e.a. in dit buitengebied niet meer rendablel te krijgen voor Delta (zelfs niet na het faillissement van ViberQ)?
Het duurt inderdaad allemaal erg lang in gemeente Het Hogeland.
De aannemer geeft aan dat ze de verdeelkasten niet op het stroom krijgen vanwege een overvolle stroomnet. Ze zijn nu in gesprek met Enexis om dit op te lossen.

De glasvezelaansluiting heb ik overigens al wel een jaar in de meterkast hangen.
Hier ook (Bedum, Hogeland zuid). Zit al meer dan 1 jaar in de meterkast. De aansluiting zou vorige jaar ook al actief zijn was beloofd maar probleem na probleem met de centrale en uitgestelde werkzaamheden voor het laatste stukje vertraging het continue. Eind juni was nu beloofd maar ik verwacht er niets meer van. Ach, Ziggo werkt tenminste stabiel......... trage upload maar stabiel....
Check. Hier ook Bedum, meer dan een jaar een glasvezeldraadje in de meterkast en geen signaal. Ben wel benieuwd of wij bij die 200.000 te verkopen aansluitingen horen....
Geen idee, maakt me ook weinig uit als de prijs gelijk blijft en de aansluiting binnenkort gaat werken. Wat veranderd er voor ons dan? Tenzij er opeens andere aanbieders komen, dan wordt het wel zuur misschien.
Als KPN het glasvezelnet gaat exploiteren neem ik aan dat Delta en co geen diensten meer zullen/kunnen aanbieden. Hier een overzicht https://netwerk.kpn.com/providers/. Daar staat Delta Zakelijk wel bij zie ik.

Maar goed, voorlopig speculatie. Al zou het me niks verbazen als de vertraging met de aansluiting van de wijkkasten iets met verkoop te maken heeft.
Maar het hele ding met nieuwe glasvezelnetwerken is toch juist dat die kasten (OAP's) allemaal passief zijn, helemaal geen stroom neer nodig hebben. In tegen stelling tot de oudere netwerken waar nog met een POP's in de wijk gewerkt werd. Er zijn natuurlijk nog wel City POP's waar de OAPS naar verbinden, maar ik heb het beeld dat dat vaak bestaande ruimtes zijn waar eerder de telefooncentrales zaten.
KPN en Glaspoort zijn de enigen die zo'n soort netwerk aanleggen als jij nu bedoelt.

Alle anderen (waaronder Delta) leggen een Point to point netwerk aan met PoPs en zonder OAP's. Dus precies zoals de oudere netwerken.
In die PoPs zitten alle splitters en uiteraard de PON apparatuur dus die PoP's hebben wel stroom nodig.
Het ding is dat het aanleggen van die kabels een duur project is. Dat maakt mensen in dunbevolkte gebieden economisch flink minder interessant dan in dichter bevolkte gebieden zoals grote steden.
Het stukje dat me meer verbaast is dat GlasPoort überhaupt bereid was die 200k mensen over te kopen.
Het ding is dat het aanleggen van die kabels een duur project is.
Alles is relatief :z
Het is volstrekt onwaar dat een dunbevolkt gebied niet interessant zou zijn om te voorzien van glasvezel.
Het is sowieso zeer rendabel om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Niet voor niets hebben diverse bedrijven zich hier op gestort de laatste tijd. Als je een netwerk goed aanlegt en geen enkele boerderij overslaat heb je een netwerk op het platteland binnen 15 jaar volledig terugverdient inclusief onderhoud etc.
Elke kabel in Nederland (dus ook de coax) levert per huis/klant per maand tussen de 15 en 20 euro op.
Een glasvezel netwerk op 't Hogeland bijvoorbeeld is voorzien van multibuizen waar allerlei zaken (5G masten bijvoorbeeld) in een later stadium bij ingeblazen kunnen worden. Al die mogelijke zaken worden verhuurd aan diverse providers en brengen veel geld op. De graafkosten van die ene boerderij die uit de route ligt zijn in verhouding van een heel netwerkproject, heel ver achter de komma. Het überhaupt opzetten van een netwerk inclusief vergunningen overleggen met gemeentes en provincies, POP etc. etc. brengen de meeste kosten met zich mee, de graafwerkzaamheden zijn slechts een onderdeel. Uiteraard gaat het bij elk bedrijf om winstmarges dus efficiënt graven is niet oninteressant. Maar als gemeente of provincie kun je legaal afdwingen dat een kabelaar iedereen moet aansluiten, bijvoorbeeld in ruil voor medewerking aan diverse vergunningen en andere meewerkende (overleg)zaken waar kabelaars blij van worden.
Trouwens voor overname van een Home passed of een Home connected betaalt KPN hetzelfde bedrag...
Het is volstrekt onwaar dat een dunbevolkt gebied niet interessant zou zijn om te voorzien van glasvezel.
Ander land, maar zeg dat maar aan bv Comcast. Het is een onontkoombaar economisch gegeven dat de bevolkingsdichtheid van een gebied enorm uitmaakt voor de verwachte omzet, omdat dat een maximum zet op wat je als exploitant uit zo'n gebied kan trekken, en in de tussentijd betaal je wel hetzelfde platte bedrag om de infrastructuur aan te leggen. Dit betekent dat er een omklappunt in termen van de bevolkingsdichtheid waar de kosten van het aanleggen gewoon meer kost dan in redelijke tijd terug is te verdienen.

Of dat hier het geval is weet ik niet. Maar zelfs als het niet zo is, is het duidelijk dat het winstgevender is voor Delta om die 200k klanten van de hand te doen.
Als je een netwerk goed aanlegt en geen enkele boerderij overslaat heb je een netwerk op het platteland binnen 15 jaar volledig terugverdient inclusief onderhoud etc.
Zoals m'n oma wel eens zei, as as as, as is gebrande turf.
Daarnaast is 15 jaar een flinke tijd, waarin heel veel kan gebeuren. Als terugverdientermijn is het niet bepaald risicoloos. Maar goed dat is aan Delta om te bepalen of ze dat aan willen nemen of niet.
Elke kabel in Nederland (dus ook de coax) levert per huis/klant per maand tussen de 15 en 20 euro op.
Dat is nogal vreemd, want ik betaal dus 17, 50 voor 1Gbit/s symmetrisch. Aannemende dat dat bedrag aan de lagere kant van je spectrum landt, zou dat moeten betekenen dat de verbinding (als in de data) zelf maar 2,50 kost per maand? Want dat lijkt me nogal sterk.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 22 juli 2024 13:40]

Sorry hoor maar die netwerken op het platteland worden niet voor niets aangelegd... letterlijk :+
Geniet maar van die 17,50 die je nu nog betaalt, in de toekomst ga je net als iedereen 'vanzelf' een veelvoud (mee)betalen voor wat er ooit is aangelegd...
Sorry hoor maar die netwerken op het platteland worden niet voor niets aangelegd... letterlijk :+
Nee idd, die worden goeddeels aangelegd omdat er een mandaat ligt die het illegaal maakt om boeren en hun boerderijen over te slaan, maar dat heeft dus niets met goede bedrijfsvoering of winstgevendheid te maken :+

Wat ik impliceer is dat als een provider de keus heeft tussen een dichtbevolkt gebied en een dunbevolkt gebied, het dunbevolkte gebied het nakijken heeft, omdat het gewoon flink minder winstgevend is.
Geniet maar van die 17,50 die je nu nog betaalt, in de toekomst ga je net als iedereen 'vanzelf' een veelvoud (mee)betalen voor wat er ooit is aangelegd...
Ik geniet er idd flink van :)
Maar die prijs zal sowieso nooit richting de 60 euro van bv KPN gaan, want mijn ISP heeft z'n zaakjes zowaar op orde, en ik woon gelukkig niet in het midden van nergens.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 22 juli 2024 13:40]

Nee idd, die worden goeddeels aangelegd omdat er een mandaat ligt die het illegaal maakt om boeren en hun boerderijen over te slaan, maar dat heeft dus niets met goede bedrijfsvoering of winstgevendheid te maken
Er bestaat ook nog zoiets als solidariteit. Bepaalde zaken zoals wegen, verzekeringen, het OV, riolering water gas etc. zijn bedoeld voor iedereen... Je woont duidelijk niet in het midden van nergens... of zoals Herman Finkers al omschreef over Gerard de man die zat achter de organisatie van mensen die dichtbij het station wonen.... Deze organisatie wilde ooit afschaffing van de stadsbussen. Als wij van huis naar het station kunnen lopen, kunnen andere mensen dat ook wel :+
De straat is hier inmiddels 3x open geweest. Het is in mijn ogen ook echt complete onzin om dit iedere keer door verschillende mensen te laten doen. Kost onnodig veel geld en tijd en irritatie. Heb dit ook aangekaart bij gemeentes / providers / aannemers, met helaas standaard reacties dat ze er niks aan kunnen doen.
Hier een beetje verder zijn ze ook Fiber aan het leggen (Proximus in België) stoep heeft al 4x open gelegen in een jaar tijd. En nu zijn ze voor de 5de maal bezig ... Blijkbaar zitten ze met een paar problemen en vinden ze het niet ... Lijkt me nogal amateuristisch.

Hier nog zo een grap ... in 2021 hebben ze hier een hele nieuwe straat gestoken, met een fietspad in gekleurde asfalt waar je met gemak met zijn 2 naast elkaar kan fietsen. Op de vergadering/infomeeting had ik toen meteen gezegd, gaat proximus/telenet dan ook meteen Fiber steken ? Er was iemand aanwezig van Proximus en ook van Telenet ... Nee dat is niet voorzien. Ik daarop direct ... Ja maar wat als dat er dan wel komt alles openbreken ? De gemeente daarop direct ... Het is nu en de komende 5 jaar mag er niks opengebroken worden. Maar dus Fiber mogen we hier dus vergeten, wachtbuizen etc was ook niet nodig. Soms snap je niet hoe incompetent dat sommige mensen zijn. Als je weet dat je dat gaat doen, hoe moeilijk is het dan al om dat te voorzien ? Alles ligt open ... Nee we gaan asfalt openbreken binnen x aantal jaar en dan nieuwe asfalt leggen ... Nu gaan ze de kruising met onze straat aanpakken, aansluitend op de bovenstaande werken ... Nee wij gaan geen Fiber leggen, terwijl in het verlengde van de straat (kilometer verder) ze daar nu mee bezig zijn (poging 5 dus ...). Begrijpen wie begrijpen kan
In gemeente Hollands Kroon hetzelfde verhaal.
Alles staat op pauze omdat er ook een andere partij is die glasvezel wil aanleggen.
Zal nog wel tijd duren voordat we glasvezel krijgen.
Klopt, vorige week een brief in de bus gehad van Delta. Maar wie zal de andere partij dan zijn?
Als grote bedrijven ineens ethisch gaan lopen doen dan wéét je gewoon dat er meer achter zit.
Misschien, Toch wel vreemd dat sommige onafhankelijke partijen wel overal kunnen aanleggen (ook in buitengebied) en veel goedkoper zijn dan KPN.
Probleem is dat wettelijk gezien de gemeente het niet mag weigeren wanneer een glasvezelboer wil gaan graven. Dat de gravende partij er geen brood meer in ziet is zo'n beetje de enige optie die overblijft. Normaal gesproken boeit het hen namelijk niets hoe vaak de straat open gaat.
Weigeren niet, maar ze mogen wel eisen stellen en een gemeente kan het proces ook lang traineren als ze dat willen. Bij ons is dat destijds misgegaan, omdat men alleen de grote kernen wilde aanleggen en de gemeente wilde dat in heel de gemeente, dus ook in de buitengebieden zou worden aangelegd. Toen kwam een andere partij die dat wel wilde doen en die kregen snel een vergunning om te gaan graven.
In mijn beleving is "niet verantwoord om de straat 2x open te trekken" een drogreden.

De echte reden was hier: KPN gaat binnenkort ook aanleggen, en we gaan de concurrentie niet aan met de hoeveelheid aanmeldingen die we nu hebben. In een naburige plaats is in 2 maanden tijd de straat 3 keer open gegaan voor 3 verschillende providers, waaronder Delta.

Dat Delta vervolgens (na de aankondiging van KPN) hier degenen die ingetekend hadden nog bijna een half jaar aan het lijntje hield zullen we dan maar even voor het gemak vergeten...
Hier soort van vergelijkbaar. Delta was bezig. Moest hier in het dorp versneld de vezels in de grond jagen want de gemeente wilde de weg opnieuw bestraten. Dus halve dorp de vezels in de grond. De rest liet op zich wachten (aansluiting naar binnen ed).

Recent een brief dat Delta er de brui aan geeft want de gemeente heeft besloten dat er twee fiberboeren moeten zijn. En Delta vond dat niet handig en ook niet duurzaam want mogelijke twee fibers naar elke woning. Dus die hebben maar besloten om de stekker eruit te trekken. Fibers liggen dus wel in de grond, maar (bij de meesten) nog niet in huis.

Later vond ik dat die andere fiberboer dus Glaspoort zou zijn.

Geen idee hoe ze dat hier nu op gaan lossen. Dus of Delta de gelegde fibers aan Glaspoort gaat overdoen of dat Glaspoort alsnog de boel weer open moet trekken.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 22 juli 2024 13:40]

Hier gaat alles ook twee keer open. 1x voor ODF en een keer voor KPN. Soms binnen een aantal weken.... Echte verhaal zal wel zijn dat het niet rendabel is....
Hier is ook alles 2x open gegaan. Van de zotte. In ben blij met het groene en oranje sprietje, maar het is eigenlijk absurd dat dit 2x achter elkaar open moet in korte tijd.

Wel blij dat ik straks keuze heb: Delta, KPN en Ziggo. Let the games begin.
Bij ons in de dorpskernen van de gemeente Midden-Groningen had Delta de stekker uit het plan getrokken om glasvezel te leggen. Dit met als reden dat ze het "niet verantwoord" vonden dat de straten tweemaal opengetrokken zouden worden, aangezien zowel Delta als Glaspoort glasvezel zouden gaan leggen.

Ik heb zo'n gevoel dat dit dan de echte reden zal zijn, gezien het verkopen van glasvezelaansluitingen aan Glaspoort niet echt logisch is, als Glaspoort op diezelfde locaties al aansluitingen heeft :+
Ze willen glasvezel daar uitrollen waar dit voldoende klanten oplevert. In stedelijk gebied is het al minder rendabel als er een andere partij actief is. Maar voor het buitengebied is dit helemaal lastig met een andere partij die al aanwezig is, of die de uitrol snel begint.

En hoe gaat dat nu: daar waar het lijkt dat Delta gaat uitrollen (of een andere concurrent van KPN) daar wordt opeens snel door KPN aangekondigd dat er glas gaat komen, waardoor de businesscase voor Delta opeens uitgrijst.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 13:40]

Daarom hadden ze ook een vraagbundeling gaande, waar een bepaald percentage van inwoners zich moest aanmelden voor een pakket van Delta Fiber of partners van Delta, voor ze zouden gaan aanleggen. Als ik het goed herinner, was dat een drempel van 30%. Die hebben we gehaald, en ze hebben zelfs een extra maand uitgetrokken waar men zich nog kon aanmelden, om zo nog gratis de aansluiting te kunnen verkrijgen.

Wel had onze gemeente dat samen met een vraagbundeling laten lopen van ViberQ. Die hadden daarom maar in twee dorpen hun drempelwaarde bereikt, waarna ze besloten hadden om die twee dan aan te gaan sluiten. Is nooit wat van gekomen wegens Rodin's faillissement, en Delta heeft de rest in de steek gelaten.

Destijds had ik het idee dat Delta inderdaad toch maar weer vertrok omdat ze geen trek hadden in concurrentie, en eigenlijk dezelfde positie beoogden voor glasvezel in het gebied, als Ziggo dat nu voor de kabel heeft, maar dat was met dit nieuws achteraf gezien wellicht iets te cynisch. }>
Nu weet ik wel 2 gebieden waar glaspoort ook schijnt te willen aan te leggen waar al delta ligt, of komt. dus ik weet niet of dat hier ook mee te maken heeft. Al zijn dat niet dunbevolkte gebieden.
Oa in Gieten (Drenthe). Heb een Delta glasvezel aansluiting in de meterkast. Glaspoort aansluiting ligt al in de voortuin, moeten ze nog naar binnen trekken. Lekker zinvol de stoepen 2x open trekken in 2 jaar tijd. :?
Ik snap ook echt niet dat de overheid het toelaat. Dit kunnen ze prima in de wijkkast (PoP) regelen en dan hoeven er geen 2 lijntjes naar elk huis getrokken te worden.
De overheid heeft niks te willen hier in. De partij (DFN, Glaspoort, ODF, Enexis, ...) heeft alleen een plicht om het bij de gemeente te melden / af te stemmen. De gemeente kan dus wel eisen stellen aan de aanleg (waaronder ook "wacht nog maar een jaar want de straten zijn net allemaal open geweest"). Maar kan de aanleg niet volledig voorkomen (met dan "gebruik maar de vezels van de concurrent").

En ik verwacht dat je met XGS-PON ook niet even een vezel kunt om prikken. Aangezien er in de POP dan 1 vezel binnen komt met daarop het signaal van 96(?) huisaansluitingen.
Eigenlijk is XGS-PON dus een manier om concurrentie onmogelijk te maken op je netwerk alla coax bij Ziggo? En dan vervolgens "Ja maar we kunnen ons netwerk niet open stellen, dat is technisch onmogelijk"?

Klinkt als achteruitgang.

En dan heb je dus 10 PoP's, 10 vezelbundels door de wijk heen etc als er 10 providers zijn? En 10 kastjes bij de mensen thuis op de muur. Toegegeven de vezelbundels zijn bij XGS-PON minder dikke bundels natuurlijk, maar alsnog moet je iets gaan trekken.

Mooi verbieden en AON verplichten zou ik dan zeggen, maar dat is natuurlijk niet mogelijk en daarbij nu al te laat. :F

edit: verduidelijkt.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 13:40]

Nee hoor, vele partijen maken gebruik van KPN WBA. Alleen kan je geen eigen apparatuur meer in POP's neerzetten omdat dat technisch nogal lastig is met GPON. Vooropgezet plan van KPN? Weet ik niet, maar aangezien de halve wereld naar GPON stapt omdat de uitrol van vezels veel goedkoper wordt, veel minder netwerkpoorten nodig zijn, minder lasers, minder stroom is dat een gevolg van de technologische vooruitgang.

Verbieden kan niet, de hele bende is eind vorige eeuw naar de markt gebracht met het huidige resultaat, Dat is onomkeerbaar kapot gemaakt door te toenmalige regering. Men had toen al een splitsing moeten maken tussen netwerkbedrijf en dienstenbedrijf, maar ook dat is achteraf ,,,
Simpel....concurentie, doet wonderen met het aanbod.

Woon in een gebied met enkel KPN koperlijn met de geweldige capaciteit van 8MB ADSL (6MB als het regent zoals nu en VDSL wordt het nog lager).
Delta Fiber zou hier glasvezel aanleggen :P maar is helaas afgeblazen :'( (reden zou zijn dat eigenaren van grond waar ze in moeten graven geen toestemming geven maar toen ik ze wees op Telecomwet en dat ze dat gewoon mogen doen bleef het stil, vermoed met grote zekerheid dat het dus om kosten gaat die ze in ons dunbevolkte gebied niet terug kunnen winnen).

Hierdoor betaal ik voor mijn ADSL meer als ik voor de glasvezel zou betalen. Daarom wil je meerdere aanbieders naar huizen, ook als het twee keer glasvezel is (meeste heben tenslotte ook koper voor de telefoon en koper voor de COAX (wat wij ook missen)).

Stiekem hoop dat ons gebied ook in de 'glaspoort' deal zit en we alsnog glas gaan krijgen hier maar businessecase is mager.

[Reactie gewijzigd door bastro op 22 juli 2024 13:40]

Waarom moet dat met meerdere kastjes op de muur? Slaat he-le-maal nergens op. Dat kan dus gewoon lekker in de PoP. Gelukkig denken ze hier in Veenendaal wel na en ligt er een mooi AON netwerk sinds 2014 ofzo al. En ik kan elke provider krijgen die ik wil ongeveer. Als we het zoals jij voorstelt gaan doen, dan kunnen we er allemaal wel een 2de meterkast bijnemen, alleen voor de 10 glasvezel NTU's van elke provider.
Begin het te snappen, 1 lijn per techniek. dus één algemeen glasvezelwerk waar dan iedereen op mag aanbieden. En het onderhoud wordt dan betaald vanuit de aanbieders (via het abonnement)?
Wel goede afspraken maken dat het dan echt onafhankelijk en open is maar zou van mij ook welkom zijn.
Dat snapt inderdaad niemand, maar het is helaas ook een gepasseerd station.
Overheden zijn verplicht om alle kabelaars die met een serieus plan komen toe te laten in de grond.
Leve de liberalisering zeg maar :z
Ja, top. Goed voor concurrentie en redundantie - prima. :) Uiteraard fijner als gemeenten zorgen dat de glasboeren het af moeten stemmen met elkaar, maar dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan (ook met oog op concurrentiepositie.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 13:40]

Vóór glasvezel hadden we ook geen 2 PSTN lijnen in de meterkast... Zolang je coax naast glas hebt, is er altijd concurrentie.
Bij de meeste aansluitingen zijn er wel 2 PSTN lijnen. Er komen 2 aderparen binnen. VDSL maakt daar gebruik van.
Ik bedoelde uiteraard van twee verschillende aanbieders.

Overigens maakt VDSL gebruik van slechts 1 aderpaar, wat je bedoelt is 'pairbonding' (BVDSL).
Ik zie coax absoluut niet als serieuze concurrentie voor glasvezel met die prijzen, latency en enorm trage upload. Voor mij zal het iig absoluut geen optie.

Overigens had men prima een tweede koperlijn aan kunnen leggen hoor. Dat niemand dat deed: tja? Dus? Dan nooit meer de situatie verbeteren?

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 13:40]

Kost toch gewoon onnodig veel geld? Zorgt voor irritatie bij de bewoners en wie heeft er nou werkelijk 2 of 3 aansluitingen in huis? Bij mij zijn ze wel 10+ keer aan de deur geweest of ik ook niet die 2e aansluiting binnen wil hebben. Nou nee bedankt. Eentje is voldoende. Maar nu zit ik wel met een extra kabel die uit de stoep steekt (die ik nooit ga gebruiken...).
Ik woon ook in Gieten en in mijn geval heb ik beide glasvezels al binnen in de meterkast....
Delta was als eerste naar binnen gelegd en paar weken daarna de KPN.
Enkele weken daarna is mijn KPN ADSL verbinding overgezet naar de KPN glasvezel.
Overigens was een kennis van mij (ook uit Gieten) overgestapt van Ziggo naar Delta, maar daar heel snel weer op teruggekomen is omdat er veel problemen waren bij Delta...
Delta, tja. Ben er gelukkig niet in getrapt. Al jaren Ziggo klant, bevalt prima. Modem staat in Bridge, gebruik eigen router en wifi. Super stabiel. :)
alhoewel KPN prima anderen op hun glasvezel toelaat, willen ze zelf alleen via eigen glasvezels hun producten aanbieden en niet over een glasvezel van derden leveren. Dan krijg je dus dat er een 2e kabel gelegd wordt.
Er zijn veel gebieden in Nederland waar meerdere glasvezelnetwerken liggen, zoals van deze twee bedrijven. Waarschijnlijk verwacht(te) men daar dat elkaar beconcurreren de investering wel waard zou zijn. Maar op een gegeven moment weegt een miljoeneninvestering niet meer op tegen het risico deze nog via klanten af te kunnen dekken. Dan is verkoop voor het te laat is een alternatief om de investering deels nog af te dekken.
Zijn dit dan al aansluitingen die gerealiseerd zijn? Waarom zou je aansluitingen verkopen die geld gaan opbrengen? Dan zitten ze volgens mij verlegen om cash, cash dat ze willen inzetten om fiber te trekken in dichtbevolkte gebieden, in de hoop dat er daar meer return is.
Wat is "gerealiseerd"? De officiële cijfers over het aantal aansluitingen zijn altijd "tot minimaal de gevel". Dat vind ik geen gerealiseerde aansluiting, maar de kabelaars blijkbaar wel.
En bv bij mij in het dorp is de situatie al een jaar dat de sprietjes (van DFN) aan de voordeur uit de grond steken. Maar huisaansluitingen lijken er nog nergens te zijn, en een POP is er ook nog niet. Waarbij dat laatste ook op de status pagina van DFN staat. Incl vermelding van "Verwachte opleverdatum: nader te bepalen". Ergo: DFN maakt hier totaal geen haast om het werk af te ronden of loopt tegen problemen aan (stroomtekort voor realisatie van het POP?).

Zou mij dan ook niks verbazen als Glaspoort hier de kabels zou overnemen en het traject wel af rond.
Gerealiseerd als in functioneel, actief. Maar uit je bericht begrijp ik dat het dus eigenlijk enkel de kabel in de straat is, en de aftakkingen naar de woningen, maar geen actieve contracten.
Die buitengebieden zijn de oudste gebieden van Delta (CIF, Glasvezelbuitenaf). De investeerder ziet dat de bezetting op het FTTH Netwerk niet echt meer toeneemt, zeker niet zonder serieuze providers erbij.
Dus nu verkopen aan Glaspoort, die op termijn KPN zullen gaan toelaten/leveren geeft een hogere bezetting op het netwerk. Dus beter nu verkopen dan wachten tot klanten weglopen. Mobile only, of naar een 3e FTTH netwerk gaan.
Tenmisnte dat gok ik ;)
In de meeste gevallen bestaan de glasvezelnetwerken naar huishoudens maar gedeeltelijk uit werkelijke aansluitingen. En zelfs als er wel een bruikbare aansluiting is wil dat niet zomaar betekenen dat de huishoudens er gebruik van maken, ivm alternatief als kabel en mobiel wat al voldoende kan zijn. Tel daarbij het risico op dat een grote concurrent met een eigen netwerk de kans op terugverdienen nog verder verkleint en de poging verkoop (of poging tot aankoop door die grote concurrent) valt te verwachten.
Misschien is dit het moment dat de overheid de glasvezel aansluitingen opkoopt. Dan hebben we vanuit de overheid tenminste weer één infrastructuur in handen, zodat we dit als basisvoorziening kunnen inrichten en er echte concurrentie kan plaatsvinden.
Laat de overheid eerst maar eens het elektriciteitsnet op orde brengen en zich dan druk maken dat we over 10 jaar nog schoon drinkwater hebben.
De markt lost prima de internet voorziening op, met meestal keuze uit meerdere aanbieders. Als het telecomnetwerk nog in overheidshanden was geweest, belde iedereen nu nog via ISDN...
Ik ben het met je eens, als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een sterke rol speelt in het reguleren van de markt. Als de ACM toestaat dat kleinere partijen worden opgeslokt door grotere bedrijven, verdwijnt de concurrentie. Daarnaast is ook prijsregulering noodzakelijk voor toegang tot het glasnetwerk en ook dat is voor de kleinere partijen nu lastig. Dit gebrek aan concurrentie leidt nu al meerdere jaren tot voortdurende prijsstijgingen. Het is cruciaal dat de ACM hier stevig op toeziet om een eerlijke marktwerking te waarborgen en verdere prijsverhogingen te voorkomen.

Dus in de praktijk werkt dat niet.

[Reactie gewijzigd door jongerenchaos op 22 juli 2024 13:40]

Welke dan na 20 jaar verkocht kan worden voor een appel en een ei aan een commercele instantie welke het dan kan uitmelken tot ze een ons wegen (kuch PTT netwerk, kuch lokale kabellussen).

Een betere oplossing zou iets in de categorie tennet zijn waarbij er een wettelijk verplichting tot bepaalde service is.
Aangezien je dan eerst de wet moet laten wijzigen is dit dus niet het moment.
Kan iemand met meer technische achtergrond dan ik uitleggen of glasvezel over 5 of 10 jaren nog wel nodig is? Is 5g of 6g of 7g over de telefoniemasten ook niet capabel genoeg? Dat gaat ook steeds sneller. Zou enorm veel fysiek gegraaf en overlast om niet te zwijgen: veel ninder milieu belastend zijn. Maar wellicht is dat mijn naieve efteling kijk en is dat niet realistisch.
Er bestaat geen Wet van Moore die de capaciteit van de ether doet groeien. Je ziet nu al dat 5G op zich niet veel meer capaciteit biedt dan 4G, behalve dat er veel meer radiospectrum is toegewezen (en allerlei andere diensten uit de ether moeten verdwijnen om plaats te maken voor 5G). Nu al is het zo dat het mobiele netwerk onmiddelijk een totaal verkeersinfarct zou krijgen als iedereen over 5G zou internetten. Met de groei van het internetverkeer in de toekomst is er geen denken aan dat het mobiele netwerk voldoende capaciteit kan bieden.

Er zijn nu abonnementen met "onbeperkt 5G" alsof er geen capaciteitsprobleem is. Dat is evenwel onder aanname dat je dat alleen voor je mobieltje gebruikt. Het is contractueel verboden dat voor je thuisinternet te gebruiken en ja, je wordt daadwerkelijk afgesloten als je je SIM-kaart waar een mobiel abonnement op zit in je router drukt. Verder moet je "onbeperkt 5G" iedere keer opnieuw activeren als je veel verkeer gebruikt, allemaal om te voorkomen dat het mobiele netwerk te veel verkeer te verwerken krijgt.
Voor gsm verkeer. Welke versie dan ook. Heb je een radio verbinding nodig vanuit je woning naar de mast.
En hier zit het grootse probleem. Huizen worden steeds beter geïsoleerd. En doordoor een kooi van Faraday. Dubbel glas met metaal opgedampte. HR++ en HR+++ Dakisolatie met aluminiumfolie. Buitenmuur isolatie met een aluminiumfolie laagje.
Met glas, dus een data verbinding, binnen de kooi heb je er geen last van. Wifi in huis werkt gewoon.
Een kabel stoort minder en is minder storingsgevoelig dan radio signalen.

radio is geweldig bij mobiele toepassingen, voor vaste aansluitingen is een draadje koning :)

Ja, en starlink dan? In Amerika blijkt er gecapt te worden in dichtbevolkte gebieden waar "te veel" starlink gebruikers zijn. SL verhoogde ook nog eens de prijzen.
De modernisering met snelheidsverhogingen tot gevolg gaat net zo goed voor glasvezel en andere communicatiemiddelen op. Alleen hebben ze allemaal hun eigen voor- en nadelen.

En waar jij er een nadeel in ziet dat de straat 'vaak' open moet (wat in de praktijk vooral neer komt op 1x graven, tientallen jaren geen last) kan een ander het als nadeel ervaren dat er veel vergunningen en afspraken nodig zijn om masten op te zetten en onderhouden (waar overigens ook veel voor gegraven moet worden ivm masten, glasvezel en elektriciteit die nodig is)

Gebruikers willen nu eenmaal niet perse een vorm van communicatie. Dat willen de netwerkbedrijven vaak niet eens, waarom ze meer netwerken aanleggen of gebruiken en er in handelen door ze aan te schaffen, verkopen en (laten) gebruiken.
Gaat denk ik niet helemaal lekker daar bij Delta. We wonen hier in het Limburgs Heuvelland en sinds 2022 steekt hier een groen glasveltje voor de deur uit de grond. Daar stokt het, geen planning beschikbaar, voorlopig zal er geen voortgang hier zijn aldus de aannemer. (MIH)

Maargoed, Ziggo Zakelijk werkt vooralsnog prima. Dus ze doen maar.
Dit is echt een business die het moet hebben van schaalgrootte. Als je niet nummer 1 of 2 bent wordt het al heel gauw moeilijk. Een groot deel van de kosten zijn immers onafhankelijk van het aantal klanten dat je hebt. Of je nu 100.000 of 10.000.000 aansluitingen hebt, je hebt nog steeds evenveel mensen nodig voor het ontwerp, en beheer van je netwerk. Plus dat de kosten van de apparatuur relatief duurder is als je kleiner bent. Kosten per klant worden dan hoger, of marge per klant lager. Een bedrijf al KPN kan makkelijker investeringen doen die voor kleinere spelers niet rendabel zijn, domweg omdat ze uit hun installed base als een vaste cashflow halen.
Nou, dan ben jij een van de gelukkige. Hier zijn ze überhaupt nog niet eens begonnen met aanleggen, maar ondertussen wel abbonementen verkopen. Wanneer treedt men eens op tegen dit soort onzin.
Het is overigens soort van verboden wat ze doen. (Geen verrassing)

https://rechtswinkel.info/product/glasvezel-komt-maar-niet/

1. Ze moeten je op de hoogte houden en een redelijke opleverdatum geven.
2. Als de oplevertermijn veranderd en het bevalt je niet, heb je recht tot ontbinding
3. Als ze de oplevertermijn niet weten, heb je recht op ontbinding.

Ik citeer de bovengelinkte advocaat:
Een te verwachten levertermijn is volgens de ACM een zeer belangrijk punt. Het bedrijf moet van te voren een stip op de horizon stellen. Op die manier weet u van te voren dat het in ieder geval zo lang nog gaat duren. Vervolgens is het bedrijf verplicht u binnen een jaar na aangaan abonnement te informeren als die beloofde datum niet wordt gehaald en moeten ze een nieuwe termijn stellen. U kunt met die termijn akkoord gaan of u moet zonder kosten kunnen ontbinden.
Persoonlijk al jaren een Detla Fiber glaslijn en zou er geld voor willen neerleggen zodat het overgenomen word door een partij die wel zijn zaken op orde heeft. Een en al gezeik dat delta.
Ik zag in de buurt ook een bord, heb al prima KPN glasvezel, hier gaan de tegels niet weer uit de voortuin.
Dit klinkt wel erg als 'niet rendabel genoeg' in mijn oren.
Wat mij betreft is 1 glasvezelkabel naar een woning meer dan zat. Leg dan glasvezel van meerdere providers naar de buurtcentrale. Daarnaast ben ik wel blij dat er flink glasvezel wordt gelegd. Dan kan op den duur die coax en telefoonlijntjes ook de grond uit. Gewoon mooi 1 strakke glasvezelaansluiting per woning, dat zou meer dan zat moeten zijn voor de komende 20 jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.