Telecompaper: 100.000 Nederlandse woningen hebben dubbele glasvezelaansluiting

Meer dan 100.000 woningen in Nederland hebben twee glasvezelaansluitingen, schrijft de NOS op basis van cijfers van Telecompaper. Vooral KPN legt vaak een eigen glasvezelnetwerk aan, ook als er al een aansluiting van een concurrent aanwezig is.

Vooral de laatste maanden zijn er veel huizen met meerdere glasvezelaansluitingen bijgekomen, schrijft de NOS. De omroep baseert zich daarbij op cijfers die onderzoeksbureau Telecom met het medium heeft gedeeld. Vooral KPN zou hier een groot aandeel in hebben. Het telecombedrijf kiest er naar eigen zeggen bewust voor om zijn eigen glasvezelkabels aan te leggen bij klanten, ook als er al een netwerk van een concurrent ligt.

Het bedrijf is van plan om binnen drie jaar 80 procent van zijn koperlijnen te vervangen door fiber to the home-aansluitingen, ongeacht of er al glasvezel aanwezig is. Daardoor zullen in korte tijd nog veel meer woningen een dubbele verbinding krijgen. Concurrent Delta spreekt zich tegenover de NOS kritisch uit over deze aanpak. Volgens de provider is het een dure onderneming en komen die kosten bij de klanten terecht.

De Autoriteit Consument en Markt laat aan de nieuwssite weten een dubbele uitrol van glasvezel een goede ontwikkeling te vinden. Volgens de toezichthouder komt dit de concurrentie en keuzevrijheid van consumenten en bedrijven ten goede.

Eind vorig jaar waren er 7,13 miljoen ftth-aansluitingen, bleek eerder deze maand. Eigenaren van dubbele glasvezelverbindingen werden hierbij dubbel geteld in de cijfers, al was tot dusver niet duidelijk hoeveel huishoudens er precies twee aansluitingen hadden. Ongeveer de helft van het glasvezelnetwerk in Nederland is in handen van KPN.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

28-04-2024 • 13:17

397

Submitter: Hermes-3040

Reacties (395)

395
390
187
2
0
164
Wijzig sortering
Ja, en soms is dat heel irritant, want ze gooien de straat dan twee keer open en weer dicht. En zouden ze dat dichtgooien dan netjes doen is zelfs dat nog niet zo erg, maar alles ligt hier schots en scheef. En de gemeente kan het weer oplossen van belastinggeld, door herbestraten, want de aanleggende partij maakt er een zootje van.

Begin vorig jaar is hier glasvezel aangelegd door Open Dutch Fiber, met T-Mobile Thuis (nu Odido) als abonnement-verstrekker. Een paar maanden daarna werden de woningen ook daadwerkelijk aangesloten. Daarbij lag de hele straat etc schots en scheef qua tegels. Zo erg dat er echt mensen gestruikeld zijn. Letterlijk, dus niet bij wijze van spreken.

Dat is toen allemaal door de gemeente (netjes) hersteld. En kort nadat de gemeente dat gedaan had, kwam er bericht dat KPN vermoedelijk in Q2 dit jaar (dus binnen nu en 2 maanden) de straat nóg een keer open gaan gooien, om ook hun eigen kabels te trekken... kan de gemeente dus nóg een keer alles gaan herbestraten.

Dan heb ik af en toe het idee, kan dat niet wat efficienter? Stem dan jullie werkzaamheden op ellkaar af en leg beide kabels tegelijkertijd. En vooral: doe de herbestrating fatsoenlijk, zodat de gemeente het niet nóg een keer moet doen van belastinggeld....
De gemeente kan (en zal) gewoon een rekening sturen als de tegels niet netjes teruggelegd zijn. Dat kost dus geen belastinggeld. Wel frustrerend natuurlijk, zeker als er mensen gestruikeld zijn.
Nouja. Uiteindelijk kost het de klant wel geld. Het moet ergens vandaan komen.

Misschien dat KPN dan de verantwoordelijke partij weer in gebreke moet stellen om daar weer wat van terug te krijgen?
De rekening is vaak al betaald in de vorm van subsidies en belastingvoordelen voor deze bedrijven om 'de economie en nieuwe denkbeeldige banen te stimuleren'.

Komt dus direct uit de staatskas, driedubbele uitgaven betaald uit staatskas zijn een zeer groot-groei economisch model.

Het lijkt er op dat we aan het leren zijn hoe het communisme "werkt" of niet en dat alles gelabeld als democratisch milieuvriendelijke ontwikkeling voor diversiteit.

Edit:
Ik wil hier nog even aan toevoegen hoe het verspil ook nog eens verergerd wordt door het afsluiten van telefoonlijnen (door datzelfde KPN), wat concurrentie en alternatieven langzaam maar zeker onmogelijk maakt.

We weten niet van voor technologische ontwikkelingen nog mogelijk zijn voor koper kabels, want voorlopig is dat nog altijd vooruit gegaan.

Met dubbele aansluitingen kan er ook statistische fraude gepleegd worden door dit te verkopen aan de overheid als 'groei van glasvezel aansluitingen' gekoppeld aan aantoonbare "legacy" koperlijn afsluitingen.

En dan nog al de agressieve overnames van ISP's, denk aan Xs4all.

Edit2:
Aan de KPN: Voor een gemoedelijke betaling van 10 Bitcoin wordt deze comment gememoryholed ;)

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 22 juli 2024 13:58]

De rekening is vaak al betaald in de vorm van subsidies en belastingvoordelen voor deze bedrijven om 'de economie en nieuwe denkbeeldige banen te stimuleren'.

Komt dus direct uit de staatskas, driedubbele uitgaven betaald uit staatskas zijn een zeer groot-groei economisch model.

Het lijkt er op dat we aan het leren zijn hoe het communisme "werkt" of niet en dat alles gelabeld als democratisch milieuvriendelijke ontwikkeling voor diversiteit.

Edit:
Ik wil hier nog even aan toevoegen hoe het verspil ook nog eens verergerd wordt door het afsluiten van telefoonlijnen (door datzelfde KPN), wat concurrentie en alternatieven langzaam maar zeker onmogelijk maakt.

We weten niet van voor technologische ontwikkelingen nog mogelijk zijn voor koper kabels, want voorlopig is dat nog altijd vooruit gegaan.
Lijkt op het eerste zicht zinloos mede door glasvezel uitvinding, want daarvan bestaan er al nieuwere varianten die 4 tot 8 keer zo snel gaan door middel van 4 kleinere glasveselkabels in 1 geheel samen te binden in een coating of buis, en wie is er dan zo zot om daarin in investeren, hier in België geraken ze aan 1gbs door kleinere connectie met glasvezel, maar daar stopt het ook en voorlopig is 1gbs meer als voldoende, en wss is koper ook een pak duurder dan glasvezel?
https://www.proximus.be/fiber-extreme/nl

Hoezo stopt aan 1Gbit/s? (Even er vanuit gaande dat je dat bedoelt met "gbs"...)

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 13:58]

Wat is er zinloos aan een netwerk dat er al ligt, wat dus niet uitgebreid hoeft te worden en wat inmiddels voor de meeste huishoudens voldoende bandbreedte heeft, naast het glasvezel netwerk.

Het gaat om de investeringskosten voor deze aansluitingen.

De bedoeling is dat het overal wordt aangelegd, maar in de werkelijkheid levert het meer winst op om dit alleen op papier te doen.
Simpel. Het kopernetwerk is inefficiënt qua stroomverbruik, het aantal gebruikers op PSTN is immens teruggelopen - onderhoud kost dus enorm veel geld - en de toekomst zit in glas. Delta, ODF en KPN (en nog meer partijen) zetten hier groots op in, dus de investeringskosten zullen dan ook wel terugverdiend worden, anders doen ze dat niet.
De bedoeling is dat het overal wordt aangelegd, maar in de werkelijkheid levert het meer winst op om dit alleen op papier te doen.
Maak eens concreet wat je hier nu precies mee bedoelt? Ik snap er werkelijk niets van wat je hier nu zegt.

In deze link zie je - keurig rapport van ACM - zie dat in Q4 2023 het aantal glasvezel abo's gestegen is met 110.000. In 2023 was de totale stijging zo'n 300.000 abonnementen. Dat is een echt getal en een echte stijging.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 13:58]

Simpel. Het kopernetwerk is inefficiënt qua stroomverbruik, het aantal gebruikers op PSTN is immens teruggelopen - onderhoud kost dus enorm veel geld - en de toekomst zit in glas.
Maar volgens Ziggo is vrijwel hun hele netwerk al glasvezel. Alleen het laatste stukje is koper.
In ieder geval volgens de folders die ze hier verspreiden, aangezien ODF hier ook glasvezel aan het aanleggen is.
Dat is de marketing prietpraat. Zij zitten vast een TV-kanalen waarin IP wordt gemoduleerd. En aan een bepaalde upload/download verhouding die lastig te wijzigen is. Ze houden ook stug vol dat de (zeer beperkte) upload prima is en dat klanten niet meer nodig hebben. De coax techniek is simpelweg geen glas en de TV techniek die eronder ligt biedt geen optie voor symmetrisch gebruik, de upload bij Ziggo zal altijd zwaar achterlopen met deze techniek.

Er zullen zat gebruikers zijn die een hoge upload niet nodig hebben. Ik backup mijn NAS in de nacht naar een backup buiten de deur en dan is het wel fijn dat dat een beetje vlot gaat. Ook mijn webserver thuis heeft baat bij een vlotte upload. Maar dat is per klant verschillend.

Coax is simpelweg een oude en inferieure techniek t.o.v. glas.
Flauwekul natuurlijk, en ik zal alweer te wachten op het argument "ik backup mijn nas naar de cloud". Gefeliciteerd: je behoord tot de 1% (waarschijnlijk minder) van de particuliere internet gebruikers. De rest van nederland doet dit soort rare dingen niet en gebruikt zijn/haar verbinding voor alledaagse zaken, maar zeker niet om terrabytes aan data met externe locaties te synchroniseren.

Dat is de ellende met websites zoals tweakers.net, mensen die hier reageren zijn (vaak) totaal niet representatief voor de gemiddelde gebruiker en zien ook geen kans om buiten hun eigen usercase te denken. Ondertussen is docsis wbt bandbreedte in te zetten tot 10gbit, en is de techniek nog lang niet uitontwikkeld. Daarnaast zit je met glasvezelproducten wbt televisie meestal opgescheept met propriëtaire iptv producten die stijf staan van de DRM, waardoor gebruik van eigen apparatuur niet mogelijk is. Bij kabel wordt nog steeds de open standaard dvb-c gebruikt, waardoor het eenieder vrijstaat eigen apparatuur te gebruiken of gewoon een cam direct in de tv te plaatsen waardoor een losse iptv ontvanger niet nodig is. Erg fijn in gebruik en dit zijn juist de dingen waar veel klanten over te spreken zijn, niet die 1gbit upload.

Om maar een praktijkvoorbeeld te noemen: gisteravond werd over dit nieuwsbericht op de nos op het acht uur journaal een item uitgezonden. Hier interviewde ze een mevrouw die inderdaad een tweede glasvezel het huis binnen kreeg en hier redelijk verbaasd over was. Op de vraag wat ze hiervan vond antwoordde ze: "ik zal het beide niet gebruiken, ik blijf mooi bij mijn ziggotje". En dat is hoe de meeste mensen in het verhaal staan, die kijken helemaal niet naar enorme bandbreedtes en hebben al helemaal geen nas draaien, laat staan dat ze die backuppen via internet.
Het is het geheel van zaken beste, een betere upload, goedkopere techniek, minder storingskansen, keuze van providers, het is zoveel meer dan de keuze onvrijheid die Ziggo biedt.

Docsis techniek op coax is een beetje wat DSL voor koper was. Rekken wat er uit oude techniek te halen valt, maar het blijft oude techniek. Ziggo kiest voor Docsis 4 in plaats van glas en ik snap dat. Met Docsis 4 hoef je geen coax te vervangen bij een kleine 4 miljoen gebruikers, maar je kiest wel voor een doodlopend pad en dat is te zien aan het dalende aantal Ziggo klanten.

Aardig dat je begint over het gebruik van eigen DVB-C apparatuur, dat is iets waar Ziggo zich aan onttrekt, ondanks dat wetgeving dat niet toestaat. Als ik een TV abo betaal, moet ik daarnaast nog steeds een kaart huren van Ziggo, dat gaat lijnrecht in tegen het gebruik van eigen apparatuur. DVB-C iz zeker "open", maar Ziggo gaat hier tegen wetgeving in, waar ACM ook niet handhavend optreedt. Voor de goede orde, ACM heeft bepaald dat het overdrachtspunt een passief ding is (bij Ziggo de AOP) en alles daarachter eigen apparatuur moet kunnen zijn, dus ook die kaart.

Maar goed, Ziggo gaat het niet redden, kwestie van tijd en rustig afwachten.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 13:58]

Het is je er kennelijk alles aan gelegen om via allerlei omwegen, aannames en onderbuikgevoelens je geliefde glasvezelnetwerk de hemel in te prijzen. Je eerste alinea is enkel een opsomming van aannames en eigen mening, daar ga ik in zijn geheel aan voorbij.

"in plaats van glas"? Een grapje zeker, meer dan 90% van het ziggo netwerk is verglaasd. Daarbij heeft niemand gezegd dat docsis 4 het einde van de ontwikkeling is. Dat is gewoon weer een aanname die je voor het gemak maar even poneert.
maar je kiest wel voor een doodlopend pad en dat is te zien aan het dalende aantal Ziggo klanten.
Ik heb je al eens geprobeerd duidelijk te maken dat de gemiddelde klant helemaal niet bezig is met netwerktechnieken zoals docsis, pon of aon. Jij als betweter denkt dat iedereen dezelfde zienswijze erop nahoudt als jou. In de praktijk sta je eenzaam op je eigen eilandje je gelijk te prediken.

Ik zou als ik jou was ook niet teveel prediken over dvb-c. Ik gebruik toch echt al sinds jaar en dag eigen apparatuur op het open dvb-c netwerk. Uiteraard betaal je voor een smartcard, dat kan éénmalig zijn (zoals voor de liberty global overname) of via een huurovereenkomst. Dit staat los van het gebruik van eigen apparatuur. Stel je wilt een vu+ ontvanger met quad tuners gebruiken, dan kan dat bij ziggo gewoon. Bij glasvezelproducten ben je veelal aangewezen op een propriëtaire iptv ontvanger of als je geluk hebt een propriëtaire iptv smarttv app. Dat is ook de reden waarom veel mensen voor kabeltv kiezen, je zit niet met lullige losse ontvangers te rommelen, die er vaak heel lang over doen om op te starten waardoor je ze eigenlijk niet spanningsvrij kan maken , en het tv dressoir weer een extra kastje mag herbergen. Een ziggo ci+ module steek je eenvoudigweg in je tv en met een beetje geluk, met een moderne tv, kan je nog timeshiften ook.

Nu de dubbele aanleg van glasvezelnetten gestaag doorgaat en glasvezel als internetdienst voor de gemiddelde consument eigenlijk geen echte toegevoegde waarde kent, zie ik de eerste faillissementen al aankomen. Het is een kwestie van tijd voordat de eerste netwerken omvallen.
We gaan elkaar niet overtuigen en dat hoeft ook niet. Jammer dan je aan feitelijkheden voorbijgaat, maar ook dat mag, iedereen heeft recht op een mening. Faillissementen is overigens ook iets wat bij een vrije markt hoort, dat is dan ook niet bijzonder. De feiten zijn dat er een dalende tendens te zien is bij de vrienden van Ziggo. Dat is geen verzinsel, iets wat bij mij in het hoofd zit, maar feitelijk juist. Kijk even bij een marktmonitor van ACM en het is gewoon te lezen. Maar zoals gezegd, het is goed zo.
Er wordt gesproken over een fluctuatie van enkele 10.000-en abonnee's op een klantenbestand van 3,7 miljoen betalende gebruikers. Leuk voor een smaakmakend sensationeel artikel op den internets, maar weinig om je zorgen over te maken. Het aantal abonnees worden overigens nauwelijks bepaald door de onderliggende netwerktechniek, maar veel meer door zaken zoals gratis ziggo sport en wie formule 1 (tegen welke kosten) mag uitzenden. Dat is waar mensen naar kijken, niet of ze 's nachts hun nas kunnen backuppen in de cloud.

Dat gezegd hebbende, als je iedere avond terrabytes aan data over je consumenten glasvezellijntje verstookt, is de kans groot dat je je fair use policy schend. Dus niet raar kijken als je spoedig geknepen wordt. Als iedereen dit zou gaan doen , dan kan het glasvezelnetwerk dit helemaal niet aan door de grote meervoudige overboekingen in het netwerk. Ik zou als ik jou was overstappen op een zakelijke leased line met 1:1 overboeking.
Ik weet het, maar ze blijven maar die flyers verspreiden hier. En omdat ODF hier glasvezel zou aansluiten raakten sommige mensen in de war en dachten dat ze glasvezel kregen, maar dat is inderdaad een fraai staaltje misleiding van Ziggo. Ze willen je snel nog even een abo aansmeren (voor zover je dat niet al hebt) zodat je niet snel kunt overstappen.

Maar aan de anderen kant: ik heb nu Ziggo 1Gb en dat werkt prima. Ik stap straks wel over, maar dat is voornamelijk omdat het bij Odido goedkoper is voor hetzelfde. En ik neem alleen maar internet af, tv heb ik geen boodschap aan.
Simpel. Het kopernetwerk is inefficiënt qua stroomverbruik, het aantal gebruikers op PSTN is immens teruggelopen - onderhoud kost dus enorm veel geld - en de toekomst zit in glas. Delta, ODF en KPN (en nog meer partijen) zetten hier groots op in, dus de investeringskosten zullen dan ook wel terugverdiend worden, anders doen ze dat niet.
Bij het afbreken van het PSTN heeft KPN ook wel bewust klanten weggejaagd. Ik heb jarenlang een PSTN aangehouden omdat ik met regelmaat een fax gebruikte. Tot de dag dat mijn fax uit het niets niet meer werkte. Pas na veel omzwervingen en heel veel vragen gaf KPN toe dat in de afgelopen nacht mijn verbinding was omgezet van PSTN naar een VOIP constructie en die VOIP meuk kon niet omgaan met een fax.
Ik heb diezelfde dag nog mijn abonnement bij KPN opgezegd omdat ze zonder boe of bah hun dienst zo hadden aangepast dat het voor mij onbruikbaar werd.
Was het maar zo dat er een communistische gedachtegang achter zat in plaats van een kapitalistische. Dan zou er namelijk één aansluiting per huishouden zijn, omdat dit voldoende is, nog beter voor het milieu ook. Wat mij betreft mag er een onafhankelijke of staats netbeheerder komen waar partijen als odido en kpn gebruik van mogen maken. Net als bij het electriciteitsnet zeg maar. Ben je van het gedoe af dat er onzinnig veel kabels de grond in gaan, het scheelt kosten, beter voor het milieu en kostenefficiënter.
Dat weet ik zo nog niet... Als ik de analogie van netbeheerders doortrek, dan zouden we nog enkel koper hebben in de straat, inclusief congestie, ipv glasvezel. De ACM zou nutteloze investeringen niet hebben goedgekeurd. Wie had na iTunes nou verwacht dat streamingdiensten als Spotify en Netflix zo snel zouden opkomen ;)

[Reactie gewijzigd door GENETX op 22 juli 2024 13:58]

Koperverbindingen en congestie kennen geen correlatie. Glasvezel kent evengoed forse overboeking in het netwerk, en al helemaal bij PON netwerken. Ik heb het al vaker gezegd: dit geld voor ALLE particuliere internetlijntjes. Je kunt een verbinding zonder overboeking afnemen, kost je waarschijnlijk alleen een paar maandsalarissen per maand.
De overboeking op COAX is in mijn ervaring toch vele malen meer merkbaar dan bij glasvezel. Ik merkte zelf aan het begin van de avond altijd een speed en ping dip, twee vrienden die in een grotere stad wat verderop woonden hadden steevast op bepaalde punten van de avond geen werkende internetlijn meer, met elke avond om dezelfde tijden van discord afvallen, 500ms ping in online games en webpagina's die niet meer laden.

Nu zijn we allemaal om naar glasvezel inmiddels en al die issues zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.
Ik geloof je, maar kan hier enkel op melden dat ik hier niets van merk, en altijd volle bak heb. Ook zie ik dit niet bij andere ziggo gebruikers in mijn omgeving. Wellicht speelt ook mee welk modem er gebruikt is. Er zijn nogal wat docsis modems door ziggo uitgegeven die gebruik maken de beruchte puma chipset. Op het moment dat je over bent naar een Ubee UBC1318ZG met broadcom chipset heb je meestal een veel stabielere verbinding. En een liefhebber gebruikt natuurlijk zijn eigen firewall/router, en dan is het fijn dat je een kabelmodem heel makkelijk in bridge mode kan zetten met behoud van voip ata functionaliteit.

Overigens hoor je deze voorbeelden van netcongestie wel vaker uit stedelijke gebieden, en niet alleen bij kabel, maar bijv. ook bij 4g/5g netwerken. Wellicht dat de grotere bevolkingsdichtheid in verhouding tot in de provincie ook meespeelt.

Het zal ook afhangen van het gebruik in de wijk en in welke mate mensen hun verbinding misbruiken. Ik hoor steeds vaker op tweakers pro glasvezel lieden het argument gebruiken dat ze iedere dag hun volledige nas naar de cloud backuppen. Als iedereen dat gaat doen dan knalt ook een glasvezelnetwerk eruit, omdat er simpelweg niet voldoende bandbreedte is om zo krankzinnig veel data te verstoken. Het zal waarschijnlijk ook de FUP schenden. Gelukkig is zo'n extreem gebruik nu nog eerder uitzondering dan regel.
Mijn comment over communisme gaat over het probleem dat rapportage en werkelijkheid niet met elkaar overeenkomen.

In alle communistische rapporten staat altijd dat alles naar wens verloopt, uit eigen belang, in dit geval word er ook rapporteerd aan de regering en ook in dit geval uit eigen belang.

Niets kapitalistisch aan corporaties die hun winsten direct gespekt krijgen uit de staatskas.

Ik zie geen vooruitgang in nog meer centralisatie ( naar communistisch voorbeeld) als er zo eenvoudig en zonder gevolgen eindeloos gemistapporteerd of gemisinterpreteerd kan worden.

We hebben het hier over corruptie die direct gevoed wordt door overheidsfondsen meer centralisatie gaat dat alleen maar nog meer bieden.

Het probleem is hoe rapportages geïnterpreteerd moeten worden, nu is het zo dat de overheid alles wat haar interesseerd blindelings tekend (zie communisme) en als de toepassing van AI voorlopig voor de huidige doeleinden gebruikt gaat blijven worden, zullen de rapporten en hun irrationele interpretaties er niet beter op worden.

AI kan immers alles nog beter verbloemen in eindeloze taal die lijkt op conversaties over de werkelijkheid.
Heel verhaal, maar heb je ook bewijs voor al deze aantijgingen (driedubbele uitgaven betaald door de staat, fraude)?

Xs4all is overigens al 26 jaar geleden overgenomen. Beetje gek om daar nu nog over te beginnen, toen xs4all werd overgenomen lag er nog niet eens DSL in het land laat staan glasvezel.
XS4ALL was geen aggresieve overname, maar dat is notabene in gang gezet door de toenmalige eigenaren. KPN is daarnaast net als Ziggo een commercieel bedrijf en die willen nu éénmaal vooruit. De BV Nederland heeft eind jaren 80 van de vorige eeuw dit geprivatiseerd. Dat bedrijven zich naar dat model gaan gedragen is dan ook iets wat democratisch ingezet is. Daar kan je nu iets van vinden, maar dat heeft niet zoveel zin.

KPN is inmiddels geen monopolist meer en er zijn meer concurrenten dan er ooit geweest zijn Wat bedoel je dan concreet met "concurrente en alternatieven langzaam maar zeker onmogelijk maakt"? KPN wil geen twee netwerken in de lucht houden, dat kost gewoon veel geld. Daarnaast is glasvezel - zeker de PON varianten - enorm veel efficiënter met energieverbruik.

In deze marktmonitor staat dat er in 2021 nog zo'n 218.000 PSTN aansluitingen waren (sheet 20), in 2009 waren dat er nog bijna 4 miljoen (sheet 1) wat een factor 20 tussen zit(!). Die koperdienst wordt dan ook onbetaalbaar en het is dan ook een wonder dat het nu nog steeds in de lucht is voor nog steeds relatief weinig geld. De hardware zal wel afgeschreven zijn inmiddels, maar het onderhoud kost gewoon bakken met geld.

Kortom, leuk al die complottheorieën, maar hier geldt simpelweg de wet van de commercie.

Tenslotte, gaaf om te wijzen naar subsidies en belastingvoordelen "voor deze bedrijven", maar maak het eens concreet met feitelijkheden?
Der rekening voor het netjes in originele staat terugbrengen van het straatwerk is zeker niet al betaald.
Ja, het is mogelijk dat er subsidies zijn gegeven (maar dat is lang niet altijd zo). De straat weer netjes maken kost geld en dat zal de aannemer die de kabels legt uiteindelijk moeten betalen. De kabelaar (die de eventuele subsidie ontvangt) betaalt gewoon de vooraf vastgestelde aanneemsom.
Als een aannemer de boel weer netjes in orde maakt (zoals hier al twee keer gedaan is), dan bespaart die gewoon (flink) op de kosten. Een aantal aannemers heeft geen stratenmakers in dienst en die gooien de boel het liefst provisorisch dicht en zien de rekening van de gemeente dan wel komen. Als je als aannemer weinig bestratingswerk hebt kan dat goedkoper zijn dan zelf stratenmakers in dienst nemen.
Maar ik hoor je nog niks zeggen over het prachtige gesloten netwerk genaamd Ziggo?
Helaas is Ziggo in mijn omgeving/woonplaats helemaal niet zo prachtig, ik zit hier met een kapotte kabel in de grond van mijn huis naar de straatkast, het vorige en huidige Ziggo (laatste overname) weigert om deze te vervangen.

Delta zou vorig jaar okt/nov hier gaan beginnen met het aanleggen van glasvezel, ik heb mij ongeveer 1,5 jaar geleden al ingeschreven maar ze zijn nog steeds niets begonnen en heb sindsdien ook niets meer van ze gehoord.
KPN komt hier dus niet heb ik begrepen, toch zit ik wel bij KPN als (oud) XS4ALL klant (nog steeds XS4ALL maar onder de KPN vlag) met 80mbit VDSL2 met pair bonding.

Zo prachtig vind ik ZIGGO dus helemaal niet.
ZIGGO wil dat ik eerst een abonnement neem en dan komen ze kijken naar de kabel omdat ze de gegevens niet meer hebben van de periode waarin men er achter kwam na 5 monteurs in 3 maanden tijd die dat destijds hadden vastgesteld.
Met de vermelding dat ze ook dan nog niet zeker wisten of de kabel wel vervangen zou worden.

Ze kunnen wat mij betreft de !@#$%^ krijgen... om het maar even grofweg te zeggen.
Ik vind het echt een waardeloos bedrijf.
Als je klant bent en storing hebt omdat je kabel niet goed is dan gaat Ziggo die kosteloos vervangen. Tot aan het AOP is voor hun kosten. Wel niet heel raar dat je dan al klant moet zijn voor ze die kosten gaan maken...

Je kunt het overigens ook zelf aanvragen en betalen via mijnaansluiting.nl kostte mij in 2020 ongeveer 500 euro om het AOP te verplaatsen inclusief een nieuwe kabel onder de voortuin door.
Vorig jaar: omleggen van woonkamer naar meterkast (ouder huis) 12m grond zelf uitgegraven) 195,=

Glasvezel wil ik ook om laten leggen. Melding gemaakt bij Mijnaansluiting bij KPN en een jaar later nog geen enkele afspraak ondanks rappeleren. Heb de kabel nu weggeknipt.
Zoals @sdk1985 ook aangeeft. Een kapotte grondkabel wordt gewoon netjes vervangen is mijn eigen ervaring. Daar hoeft niet vijf keer een monteur voor te komen. Er wordt 1x een lijntest gedaan met een daarvoor bedoeld apparaat. Daarmee kunnen ze zelf precies zien op welke afstand er schade aan de kabel is. Vervolgens komt een aannemer speciaal voor jou de hele stoep openbreken om een nieuwe kabel te leggen, en dit kost je niks. Je kan natuurlijk niet verwachten dat men pro deo kabels gaat vervangen voor lieden die nieteens lid zijn. Ziggo is geen filantropische instelling (net als iedere provider).
Euhhh dat was toen ik wel bij Ziggo zat, ik schreef dan ook 'het vorige en huidige Ziggo (laatste overname) weigert om deze te vervangen.'

Het huidige wil natuurlijk (logisch) dat ik eerst weer Ziggo lid word, maar dan moest ik wel gelijk een jaar abbo nemen maar ze wilden geen garantie geven dat de kabel dan ook vervangen zou worden.
Misschien heb ik wel een raar persoon aan de lijn gehad, had er snel genoeg van dus ben bij XS4ALL gebleven, als het allemaal zo moeilijk moet...
Ik geloof je, maar herken me niet in het verhaal, Ik heb een zelfde situatie meegemaakt en heb er totaal geen problemen bij ondervonden. De nieuwe grondkabel lag bij mij binnen de kortste keren in de grond.
Ach ja het is wat het is nu en ik blijf wel lekker zitten waar ik zit, Delta zou hier glasvezel aan gaan leggen en zouden rond okt vorig jaar starten, hebben begin vorig jaar hier een behoorlijke campagne gestart, heb me gelijk ingeschreven en aangemeld bij provider maar tot nu toe blijft het muisstil, heb daarna niets meer gehoord of gezien.

En wanneer ik bel of mail wanneer ze nu eens gaan beginnen krijg ik telkens het antwoord, weten we nog niet precies...
Maar goed mijn 80mbit VDSL2 met pair bonding van XS4ALL doet het prima.

Misschien doet ZIGGO hier anders omdat ik in een gehucht woon hahahah ;)
We weten niet van voor technologische ontwikkelingen nog mogelijk zijn voor koper kabels, want voorlopig is dat nog altijd vooruit gegaan.
Watte? Grammaticaal klopt er weinig van die zin.
Ja, uiteraard betaalt de klant dat uiteindelijk. Maar niet de belastingbetaler, dus als je geen glasvezel gaat nemen kost het je niets.
M.a.w, gemeenten sturen te lage rekeningen ;)
Hier ligt het op plekken netter dan ervoor :+ maar over algemeen net werk.
Degene die dat controleert bij de gemeente, degene die de rekening opstelt, degene die contact opneemt met het bedrijf, die werken allemaal gratis?
Die uren worden gewoon gerekend in de vorm van administratiekosten.
Klopt Idd. Als tijdens openbare werken het gebied niet wordt hersteld in oorspronkelijke staat, laat de gemeente Rdam (anderen weet ik niet) herstel plegen op kosten van de uitvoerende partij en daarbovenop komen er nog administratiekosten.

Dit kan behoorlijk in de papieren lopen dus je wilt dit het liefst vermijden.
In België is er een verplichting waarbij aanbieders van telecom en andere nutsvoorzieningen moeten samenwerken. Het doel daar is de hinder voor de burger te verminderen. Wil je niet samenwerken en breekt men de straat open? Dan moet je x jaren wachten eer je dit opnieuw mag doen (herstellingen etc buiten beschouwing gelaten).

Het is een wettelijke verplichting met veel ondersteuning van de aanbieders omdat ze door samen te werken ook veel geld uitsparen. Perfect is het systeem nog niet, maar het helpt alvast enorm!
Het ZZP-gehalte en goedkope inleen is in deze sector ook heel hoog. Helaas zijn er veel ZZP niet echt vakbekwaam en geven ze die, wie wel trots op hun werk willen kunnen zijn, een slechte naam. Zo goedkoop mogelijk voor de aanlegger en de bewoner van de gemeente kan weer extra ophoesten.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 22 juli 2024 13:58]

Bij ons was een groep Roemenen bezig. Telefoonlijn gesloopt oa. Glasvezels liggen ook los in de grond, dus niet in een buis ofzo. Toen ze 4-5 maanden later de straat weer openhaalde om de waterleiding te vervangen hebben die gasten ook meerdere malen de glasvezel gesloopt omdat ze zoveel mogelijk met de minigraver werkten
Veel glasvezel kabels die vanuit een DP in de straat naar de woningen gaan worden los in de grond gelegd.
Dit zijn zogenoemde D(irect)B(uried)C(ables) ook wel DAC genoemd, die kunnen en mogen dus zonder extra bescherming in de grond. Hier zitten 2 klantvezels in en een hoop mantel eromheen.
Als het kan zou het mooi zijn als deze met een tuinboring in de grond zitten als extra bescherming, maar dit gebeurt lang niet altijd, vaak ook kosten plaatje.

@jongetje hieronder, wat is een juiste diepte voor glasvezel?? Ik weet gemeenten die 30cm meer dan genoeg vinden, maar ken ze ook die in bestaande bouw 60cm eisen en in nieuwbouw minimaal 80, maar liever nog diepen eisen. En voor prive-grond zijn regels nog minder aanwezig.
En ja het beste is om alles op minimaal 60cm te leggen, 100% mee eens.
De meeste gemeentes, maar ook ODF houden 60cm aan (juist ter voorkoming van graafschades). Ik heb weleens een uitzondering gemaakt (moet ook officieel vastgelegd worden ivm click) op 50 of 40cm als er vervuiling op 60cm en dieper zat. Maar dat waren uitzonderingen.
60cm is inderdaad de standaard, maar dan is vraag 2 of de civiele ploegen ook alles op 60cm leggen!
Vaak zodra er een DP of koppeling in de buurt komt ligt alles netjes, maar even snel meters maken gebeurt helaas vaak minder diep. Zoals veel genoemd, vaak Oost-Europese arbeiders of Turkse die per meter betaald worden doen dit werk en die hebben niets met een ODF, KPN, of welke partij dan ook te maken, vinden zij.
Daar wil ik wel bij zeggen dat er ook genoeg partijen zijn die dit en snel en netjes kunnen. Ook het straatwerk.
Daarvoor lopen er uitvoerders van de aannemer maar ook de opdrachtgever (zoals ODF) rond. Als die hun werk goed doen dan is er voldoende toezicht dat alles goed ligt.
Ik heb in mijn wat jongere jaren nog als grondwerker en kabeltrekker bij zo'n kabeltrekbedrijf gewerkt, ik kan je uit ervaring vertellen dat er meer dan genoeg gerommeld word, wellicht gaat dat tegenwoordig beter of anders maar dat weet ik niet.
Het is ook alweer even geleden dat ik dit een jaartje heb gedaan.
Klopt, zo hoort het en gebeurt het vaak ook, alleen ik weet vele kilometers glasvezel in de Provincie Groningen te vinden waar dit niet zo is, helaas.
Vorstgrens zit op 60cm. In principe zullen alle kabels daaronder neergelegd moeten worden ook als ze zelf geen vloeistoffen verplaatsen puur vanwege druk bij vorst (ijs zet uit) en het feit dat er dan een goede registratie moet worden gedaan (KLIC melding).

In principe is men altijd verplicht om op 60 of lager te gaan zitten tenzij bestaande bekabeling of leidingwerk dat niet mogelijk maakt.
Graafschade kost de gravende partij echt veel geld, dat doen ze echt niet express. Tenzij de glasvezel niet op diepte is gelegd....
Ik heb het met mijn eigen ogen kunnen aanschouwen. Op vrijdag werd straat dichtgegooid en op maandag begonnen ze de boel weer open te graven met een minigraver, alleen gingen ze te diep. Het mag dan allemaal veel kosten voor de werkgever om de reparatie te betalen maar het personeel maakt nogal eens een fout ;)
De gemeente kan gewoon handhaven en dwingen het netjes te maken. Moet je het wel melden bij je wegbeheerder.

Verder moet je als vergunninghouder degeneratiekosten betalen en dat zijn bedragen waar de gemeente echt wel iets mee kan.
Dat gaat alleen als het door een overheidspartij wordt georganiseerd en dat gaat niet omdat het aan de markt is. Elke aannemer heeft zijn eigen planning met tig onderaannemers die ook weer alles uitbesteden. Dat is op grote reconstructieprojecten waarbij het riool en straatwerk vervangen wordt al een drama om alle partijen aan tafel te krijgen. Dan moet je alle verkeers- en veiligheidsmaatregelen nog op elkaar gaan afstemmen en bepalen wie welke risico’s gaat nemen. Ondoenlijk.

Heb ooit een second best geprobeerd in een aan te leggen nieuwbouwwijk: een mantelbuis waar iedereen z’n spul doorheen kan trekken. Ging ook niet, want niemand wil zo’n buis beheren en onderhouden.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 13:58]

In Deurne is het dus wel gelukt. Initieel had open dutch fiber ervoor gezorgd dat er glasvezel ging komen in de hele gemeente, toen kwam kpn ineens om de hoek met een eerdere vergunning van 10 jaar geleden toen er niet genoeg inschrijvingen waren aanzetten. ODF en KPN hebben toen een gezamenlijk plan gemaakt, gevolg uitrol vertraagd met 1 jaar. Overigens wilde kpn alleen de dorpskern van Deurne verglazen terwijl ODF de hele gemeente heeft aangepakt.
Het hoeft niet zo zeer door de overheid georganiseerd te worden maar wel gereguleerd. De kabel (glas/koper) is toch al aardig wat jaren verplicht opengesteld voor providers in Nederland? Ik begrijp daarom ook niet echt waarom gemeentes meerdere vergunningen afgeven en niet gewoon bij 1 kabelactie blijft. Welke daarna KPN/Odido/Freedom etc over het lijntje laat gaan afhankelijk wat de consument afneemt. Nu ligt alles 2 en soms 3 keer open met alle kosten en gedoe van dien. Ook zijn 2 FTU's in je meterkast een beetje knullig.
Simpelweg omdat een gemeente dat allemaal niet kan weigeren, in de Telecomwet staat beschreven dat telecombedrijven een netwerk aan mogen leggen en er is geen regel dat een gemeente daar allerlei beperkingen aan mag stellen.
Overigens is alleen de koperen telefoonlijn verplicht opengesteld. De glasvezel wordt door KPN vrijwillig aangeboden aan andere providers.
Hier ook zo een ervaring met herhaaldelijke ondergrondse werkzaamheden, de straat was een half jaar een vieze blubberzooi , ze kwamen het niet schoonmaken want het zand zou vanzelf tussen de tegels voegen. .
Daarna elke week een vage man met een mapje aan de deur die een breedbandproduct wilde aanbieden.
Wij moeten vaak het straatwerk na enkele jaren weer opknappen van die glasvezelboeren.
Meer toezicht vanuit de gemeente zou helpen, maar daar hebben ze de mensen vaak niet voor.
Is ook niet normaal hoe ze het zooitje zo de grond in pleuren, sommige kabels liggen maar net 10cm onder het tegelwerk.
Ik vind het echt helemaal niks, je spit ook zo door de kabels heen met je schep en dan heb je meteen 1400 euro schade.
Alleen de uitvoerder van de glasvezel leggers spreekt Nederlands, dat is ook gewoon ruk.
Al paar keer gehad dat ze de uitvoerder bellen en op speaker zetten om te vertalen.
Vind zelf glasvezel wel belangrijk, maar hoe ze die zooi de grond in trappen verdiend echt een hele grote onvoldoende!
Hier wordt het 4 keer, eerst voor de aanleg van ODF, toen KPN een maand of twee later. Maar naar binnen brengen? Nope. ODF deed dat alleen als je een abo bij (toen nog) T- Mobile afnam, KPN heeft er geen tijd/mensen voor. Inmiddels is de stoep volledig vervangen, waarbij alle sprieten zijn verdwenen onder een stevige laag zand.

Binnenkort komt ODF alsnog de boel aansluiten (beweren ze al anderhalve maand), daarna zal KPN ongetwijfeld volgen. Kan de boel weer twee keer open, ben benieuwd hoe de nu nog strakke stoep er straks bij ligt. Inefficiënt gepruts. |:(
De opzichter die ik sprak kortgeleden zei dat ze met "samendoen" slechte ervaringen hebben, hij was overigens de enige die NL sprak van de hele ploeg. Wordt er een gasleiding geraakt dan is er ineens niemand meer van en wordt er naar elkaar gewezen. In Amsterdam doen ze dat slimmer, de gemeente is de spil van het samen aanleggen waardoor je dat denk ik grotendeels voorkomt.
Ik heb zo'n 15 jaar gesmacht naar glasvezel.
In de omgeving waren er diverse "Glasvezel" centra waar je met vragen terecht kon, reggefiber zelf had ook nog een kantoortje, maar er gebeurde verder niets.

Ondanks dat er op een gegeven moment kpn glasvezel onder de stoep gelegd werd voor een zorgcentrum een kleine 100m verderop, weigerde KPN pertinent om mij/de wijk ook van glasvezel te voorzien.

Enkele jaren later kwam er vanuit een dorp een samenwerking met een nieuwbouwwijk waar ze samen een glasvezel netwerk neerlegden, 25m verder dan waar de kpn lijn uitkwam stopte ook het nieuwe glasvezel netwerk en zat ik natuurlijk weer zonder...

Tot het moment jaren later dat de gemeente besloot het maar zelf te doen, ging wel per wijk en ik moest alsnog lang wachten maar jawel er kwam fiber in de wijk.
Wat er ook kwam waren dreigbrieven van upc/ziggo dat de mensen het niet moesten wagen glasvezel te nemen, want het zou rampzalig zijn; maandenlang afgesloten worden van telefoon en televisie ...
En KPN ging plots ook een leuke marketing voeren dat hun koper/adsl netwerk ter plaatse ook wel erg goed was en meer dan voldoende voor het gewone volk en men werd afgeraden om aan het project mee te doen .... (over een puinhoop gesproken)

Maar waarempel, uiteindelijk werd er overal glas gelegd, wie niet wilde kreeg het alleen tot aan de stoep... alles verder netjes afgewerkt en herhaaldelijk vanuit de gemeente oproepen dat als je toch scheve tegels had van de werkzaamheden je dat melden kon en het gefixt werd...
Kortom prima geregeld, en overal was het netjes.

Totdat T-Mobile (toen nog) ineens trek kreeg en OOK glas ging aanbieden in dezelfde wijken...dat werd een 2e lijn, maar de aanleg daarvan bleek vaak een rommeltje, de oude fiber werd soms niet alleen in huis maar ook in de straat kapot gemaakt, de nieuwe lijn erg rommelig in gegraven en van afwerking bijna geen sprake meer.
Vernielde of modderige tuin/stoep? "Werking van de natuur"
Bij klachten dat de oude lijn minder storing gaf etc. kreeg men te horen ja die glasvezel is opgegraven en je kunt niet meer van het T-mobile netwerk af...

Al met al ben ik blij met het lokale initiatief, maar het maakt het allemaal niet goedkoper want veel mensen zijn of bij ziggo gebleven of er naar teruggegaan en hebben nu wel vaak 2 fibers + coax onder de stoep liggen.

Als conclusie vind ik ook dat er uiteindelijk (ondanks de glasvezelkantoortjes) in de jaren totaal geen samenwerking was en er dubbel fiber ligt wat vaak niet nodig is en soms bijzonder rommelig aangelegd.
Maar concurrerende prijzen zoals we bij adsl aanbieders zagen nou nee dat zit er niet in, glas blijft duur.

Overigens weigert kpn zelf nog steeds hier in de straat glasvezel aan te leggen en is de max vdsl 200mbit.
Odido heeft bij mij in de wijk mijn appartementencomplex volledig verglaasd, maar omdat het hierbij nogal tegen zat, is het in de rest van de wijk bij een sprietje wat boven de grond uitsteekt, gebleven.
Kan zeker effecienter, hier heeft men in grote steden een aantal groot formaat pvc buizen liggen. In Nederland ondanks we met enige regelmaat onder de stoep moeten rommelen is niemand bereid dit technisch beter aan te pakken. Uiteindelijk liggen deze kosten bij de kabelaar (en ons) maar het gebrek aan visie drijft de kosten onnodig op.
En wat moet je met lege pvc buizen als je alsnog bij elke woning een kabel moet leggen?
we hebben maar één waterleiding buis, één electriciteitskabel, één gasbuis (en één rioolaansluiting). Dat zijn essentiele voorzieningen (nutsvoorzieningen) en die zijn van de overheid. Electriciteit kun je overal kopen, maar het komt via dezelfde kabel binnen. Inmiddels is internet geen wizzkid hobby meer, maar een essentiele voorziening. Naar de overheid met die glasvezelkabels en de providers mogen erop. Concurrentie genoeg.
En dan noemen we het PTT. De overheid heeft juist de infrastructuur aan de markt verkocht eind vorige eeuw. Er zijn zeker gedachtenspinsels geweest om onderdelen terug te kopen, maar is het allemaal niet geworden. Het is wat het is.
Hier is de straat netjes dicht gemaakt, geen klachten. Onze tuin was wel een chaos en die was net aangelegd. Dit had ook voorkomen kunnen worden, maar daar hadden ze geen zin in. Na een klacht van ons kwamen ze de schade contant vergoeden. Het verdiende allemaal zeker geen schoonheidsprijs. Ik zou dus ook niet heel enthousiast zijn als dit onnodig nog een keer moet.
Het kan nog inefficiënter hoor. Hier is de straat 3x open geweest: een keer voor het riool en daarna 2x voor een glasvezel. Toen de straat open ging voor het riool vond men het niet nodig om tegelijkertijd glasvezel aan te leggen.
hier moeten ze alles op de kop terugleggen waarna een partij wordt aanbesteed om de tegels weer om te draaien... degene die de stoep open wilde hebben betaalt. Dus dan moeten ze de regels veranderen.
Ligt er ook maar net aan welke partij het uitvoert, hier is alles perfect recht teruggelegd, heeft de gemeente een keer groot onderhoud gescheeld aan de tegels die aan het verzakken waren
Hier doen ze ook nog vaak de mooie bestrating dan eruit halen en dan leggen ze de meest standaard tegel terug. Ook echt idioterie. https://m.nieuwsblad.be/c...7028692?utm_source=google
Projectmanager glasvezel aanleg hier:

In de meeste gemeenten dienen wij als hoofdaannemer ervoor te zorgen dat het straatweek in oude staat hersteld wordt, we doen bij oplevering een ronde met de gemeente om het gehele tracé te bekijken en alle restpunten op te leveren. Deze punten worden dan of door ons hersteld op onze kosten of door een aannemer van de gemeente, wederom op onze kosten.

In sommige gemeenten wil men de bestrating zelf doen, omdat het bijzonder straatwerk is of omdat er al herbestrating gepland staat in zulke gevallen maken we afspraken over tijdelijk bestraten.

Op plekken waar al een ander netwerk gegraven wordt in een zelfde periode proberen we afspraken te maken dat degene die als eerste komt de mantelbuizen bij inritten meelegt. Zo voorkomen we dat inritten 2 x in korte tijd open moeten.

Gaat het altijd perfect? Nee zeker niet... Maar vroeg of laat moet het wel hersteld zijn want anders kunnen wij de projecten niet opleveren aan de klant.
Er was paar jaar geleden in den Haag een verbod om zonder overleg met concurrenten graafwerkzaamheden uit te voeren voor glasvezel. Vind dat meer gemeenten dit moeten afdwingen, 1x de straat open voor glasvezel en niet per leverancier.
Bij mijn ouders precies hetzelfde. Bestrating was vanwege ophogen van de straten helemaal netjes gemaakt een paar maanden eerder en toen ging men graven voor glasvezel en werden de tegels letterlijk weer teruggegooid waardoor alles scheef en los lag. Maar dat pikte de gemeente niet en kon de aannemer het zelf komen herstellen (dit keer wel netjes).

Wat me wel (positief) verbaasde is dat ook hier zowel ODF als KPN min of meer gelijktijdig aan het aanleggen waren en het doortrekken van de 2 vezels van verschillende aanbieders naar de gevel in 1x werd gedaan door dezelfde aannemer.
Ik ken dit verhaal.
Bij mij is zelfs de andere glaskabel beschadigd en hebben zij toen gefixt met een tussenstukje/lasdoosje oid. Sinds toen merk ik dat ik storing op de lijn heb.. + op die plek blijft na regen heel veel water staan. Ik stap nu dus vaak een plas in als ik mijn huis verlaat...
Klein stukje context. In Roosendaal is de afspraak met Open Dutch Fiber dat de gemeente zelf moest herstraten. Believe me, dat had ODF ook liever anders gezien.. ;) Daar is door ODF gewoon voor betaald aan de gemeente. Maar dat zeggen ze er niet bij.
Veel gemeentes hebben hun eigen vaste onderaannemers die moeten herbestraten, de bestrating die "wij" terugleggen is vaak sowieso maar voor tijdelijk bedoelt. Dit betekend overigens niet dat het niet gewoon fatsoenlijk hoort te gebeuren.

En wat betreft het overgraven, de meeste gemeentes hanteren tegenwoordig graafrust (6-12 mnd) waardoor we niet achter een andere opdrachtgever aan mogen graven.
Voor ons best vervelend aangezien we voor verschillende partijen dezelfde gebieden aanleggen.
ODF heeft de gemeente Roosendaal vooraf een hele grote zak met geld moeten geven voor het straatwerk
In de gemeente Roosendaal mocht je tot april van dit jaar als Infra bedrijf niet zelf dichtstraten daarvoor had de gemeente een contract met een stratenmaker die dus verantwoordelijk was voor het goed terug straten

Dus niks geen belastinggeld en ook hebben de civiele ploegen niks te maken met het straatwerk achteraf
( de graafploeg maakte het tijdelijk dicht en de stratenmakers moesten de zelfde werkdag zorgen dat alles netjes terug gestraat werd)

* en ja , ik ben een insider in de Telecom Infra
In tijden van personeelstekorten vraag ik me echt af waarom er geen afstemming is, geleid door de ACM of een andere overheidsinstantie. Dit soort marktfalen kan je voorkomen en scheelt de consument uiteindelijk geld.
Waarom is dit marktfalen?

Had ik ook maar een KPN AOP in huis.
Ik heb alleen een Caiway AOP, dus ik kan op glas alleen kiezen tussen Caiway, Delta en Odido.
Het vervelende is, alle 3 maken gebruik van het zelfde netwerk, Delta heeft Caiway overgenomen, ik heb een Delta verbinding, maar een caiway hostname.
Odido zal dit dan ook hebben, hetzij een Delta of een Caiway hostname.

Had ik ook KPN gehad, dan had ik een vrijere keus gehad in aanbieder.
Klopt, maar KPN is echt vreselijk duur met glasvezel.
Niet vergeleken met Ziggo. Ik en mijn vrouw zijn qua mobiel ook overgestapt naar KPN en zijn nu voordeliger uit gecombineerd met 1Gbps glasvezel.
Zelfde hier. Graftakkes hekel aan de klantenservice van KPN, maar ze zijn zonder de korting nog steeds een tientje in de maand goedkoper dan Ziggo en je krijgt sneller (verdubbeling in download en 20x in upload) en stabielere verbinding voor terug ondanks de aggresieve strategie benoemt in het artikel.

Misschien een domme vraag, maar waarom is er niet net als in de energiewereld een scheiding tussen netbeheerder en leverancier?

[Reactie gewijzigd door metaalverf op 22 juli 2024 13:58]

Mijn Duitse familie had die scheiding.
1 bedrijf heeft het netwerk tot aan het begin van de straat, een ander in het huis en ze hebben dan een abo bij de derde.
Na enkele overnames ligt het nu eenvoudiger.

Maar daarvoor was het gewoon bijzonder frustrerend wanneer er problemen waren met de verbinding.
Elk bedrijf gaf aan dat je een van de anderen moest hebben etc.

Een dergelijk systeem werkt alleen met overzicht en afspraken.
Duitsland heeft sowieso hele rare internet constructies.
Bij 2 adressen (regio Trier en Winterberg) hangt er een mooie glasvezel aansluiting in de meterkast, vergelijkbaar met Nederland.
Dan moet je bij een 3e partij internet afnemen.
Vervolgens hangen ze er een mini-soho DSLAM kastje aan de muur als ONT, en mag/moet je vervolgens zelf een VDSL modem hierop aansluiten 8)7
200/10mbit internet.
En ondanks dat je dus een DSL verbinding van 20cm hebt, noemen ze dit 'glasvezel'.
Anoniem: 2058398 @Madshark28 april 2024 16:41
Heeft Duitsland geen autoriteit waar je dit kunt melden? Het lijkt mij niet dat je dit glasvezel mag noemen.
Duitsland kennende mag je dat nog netjes op de post naar Berlijn sturen waarna iemand dat weer doorfaxt naar een of ander slaperig kantoortje dat er dan achteraan moet gaan.
Weet je zeker dat het een DSLAM is? Die dingen zijn nog al groot en stroomvreters.
Ik woon in Duitsland. En heb glasvezel. Er hangt hier een kastje waar de 2 vezels binnenkomen. Daar achter aan mediaconverter glas-coper. En daarachter mijn eigen apparatuur, ipv de door de ISP geleverde modem.
Glas direct eigen apparatuur in kan en mag ook. Maar een firewall met sfp+ plus module was me te duur.
Daarom zei ik al mini 😉
Het is uiteraard geen wijkcentrale kast, meer het formaat van een thuis router, maar dan ipv ethernet een RJ11 DSL uitgang. En daar sluit je een Fritzbox VDSL modem met een RJ11 kabeltje op aan, op jawel de DSL poort, geen ethernet.
Ik stond zelf ook wat raar te kijken naar deze constructie, vooral omdat het technisch gezien nogal omslachtig is als daar al een glasvezel binnenkomt. Maar schijnt heel normaal te zijn in die regio(s). Heeft blijkbaar te maken met de verschillende leveranciers die jouw lijn moeten opleveren.
In Nederland doen we dat met PPPOE accounts en evt andere VLAN's, daar maken ze blijkbaar mini DSL netwerkjes.
Zelf daar met een SFP+ aan de gang gaan is uitnden boze, alles wat voor de DSL modem zit mag je niet aan zitten.

[Reactie gewijzigd door Madshark op 22 juli 2024 13:58]

Dat kan de ISP wel zeggen. Maar ook in Duitsland is het bij wet geregeld dat alle achter de eerste aansluitmogelijkheid (isra) door de klant zelf gekozen mag worden.
Concreet alles na de glaskoppeling is voor de eindgebruiker. Ja er zijn ISP's die dit lastig maken. Maar zij zijn verplicht alle benodigde info te geven om eigen apparatuur te plaatsen.
1&1 en deutsche glasfaser zijn er heel open in.
Hoe Deutse telekom er nu voor staat weet ik niet. Maar zij probeerde alles zo veel mogelijk te frustreren, maar gaven uiteindelijk wel alle benodigde info.
Ziggo noemt de coax ook 'glasvezel' :+
De reden is dat er op Europees niveau in de jaren '90 besloten is dat overheden zich niet met telecommunicatienetwerken mogen bezighouden. Dat was met goede reden: In de V.S. was dankzij concurrentie telefonie spotgoedkoop en er werd geinnoveerd, terwijl in Europa euro's per minuut voor een internationaal telefoontje neergeteld moest worden. Telefoonbedrijven zijn toen inclusief hun kopernetwerken geprivatiseerd.

De besluiten uit de jaren '90 zijn nog steeds geldig: De overheid mág niet eens glasvezelnetwerk aanleggen. Bij energie zijn andere keuzen gemaakt, daar is besloten dat de overheid eigenaar is van de elektriciteitskabels.

De markt glasvezelnetwerken aanleggen heeft zo zijn voordelen: Er is nu een soort goudkoorts aan de gang waarbij aanbieders zo snel mogelijk Nederland proberen te verglazen. Al die miljarden die erin gaan hoef jij niet te betalen, het zijn pensioenfondsen en andere investeerders die er voor zorgen. Als de overheid het zou doen, zou het je via de belastingen wel geld kosten. Uiteraard ga je uiteindelijk via je internetabonnement als nog betalen, maar daarom wil je nu juist concurrentie tussen meerdere aanbieders.
Of je het nu linksom of rechtsom betaalt, betalen doe je het toch. Door het aan de markt over te laten heb je echter geen zeggenschap terwijl als de overheid iets in handen heeft, kan je daar doormiddel van het democratische proces nog enigszins invloed op uitoefenen.

Dat de markt het goedkoper zou doen dan de overheid is ook een illusie. Ja, er valt zat aan te merken over hoe de overheid met onze belastingcenten omgaat (Sywert en zijn handlangers, kuch kuch) maar daar valt wellicht iets aan te doen. Hoe marktpartijen met ons geld van consumenten omgaan is altijd dat wat goed is voor de aandeelhouders en dat zijn dus niet wij. Wat mij betreft nationaliseren we deze onzinnige markten dan ook. Infrastructuur als deze is in mijn ogen te essentieel voor de samenleving om dit aan de hyenas van de markt over te laten.
Dat de markt niet per definitie goedkoper is, onderschrijf ik volledig. Dat betekent niet dat overheid beter is. In de telecommarkt was de overheid evenwel rete-inefficiënt, niet alleen hier, maar overal. Daarom is men naar privatisering van de telecommarkt overgegaan.
De ontwikkelingen in de telecom markt gingen vanaf half jaren 80 ineens wel razendsnel. Vooral omdat mobiele telefonie van 0-100% ging in 15 jaar. Maar voor het gemak wordt vergeten dat de technische ontwikkeling in de basis is gebeurt in een monopolie setting, namelijk Bell-labs in amerika. Dus oorzaak en gevolg lopen wel eens door elkaar.
Ja, dat het in de handen van de overheid niet perfect was, was inderdaad wel duidelijk. Je hoeft mij ook niets over de ambtenaren mentaliteit te leren, maar we zijn inmiddels natuurlijk wel een paar jaartjes verder. Bovendien deed de overheid het met beperkte middelen.

Ik heb in het verleden eens uitgerekend wat de burger/consument uitgaf aan de telecommarkt voor de privatisering en daarna. Ik zal vast wel een aantal variabelen vergeten zijn en ook internet als dienst is er bij gekomen en dat was er vroeger niet, maar zelfs met mijn basis berekening, waar waarschijnlijk nog behoorlijk veel meer geld er naar de marktpartijen ging was al snel duidelijk dat ondanks dat ik netjes een inflatie correctie had toegepast dat men in slechts zo'n 15 jaar tijd of zoiets twee keer zoveel aan dezelfde diensten uitgeeft als voorheen, maar dan enkel met internet er bij dus. Dus dat hele verhaal van privatisering werkt, kijk maar naar de telecommarkt is mijns inziens dan ook gewoon een fabeltje. Als de overheid het dubbele budget had gehad, dan hadden ze het ook beter kunnen doen als toen.

Ergens is dat ook wel logisch natuurlijk. Hoeveel extra geld moet er wel niet naar marketing, overhead, aandeelhouders? En dat voor iedere partij op de markt. Nee, voor het geld hebben we niet hoeven privatiseren.
Je haalt me de woorden uit de mond. Ik krijg echter het idee dat @dmantione de marktkapitalist van tweakers.net is, dus zaken als regulering en nationalisering krijg je hem niet aan z'n verstand gebracht (uiteraard met respect voor ieders eigen mening).

En de amerikaanse markt met die van nederland / europa vergelijken is appels met peren vergelijken, dat zijn twee totaal verschillende scenarios.

-offtopic: dankzij die europese unie zitten we nu met stofzuigers opgescheept met amper zuigkracht (gesproken als een ervaringsdeskundige). Dus ik ben niet zo heel erg onder de indruk van europese besluiten (kost me nu ook al m'n rookworst).

[Reactie gewijzigd door terradrone op 22 juli 2024 13:58]

Dankzij de EU functioneren stofzuigers nu niet meer, althans minder, als ventilatorkachels. Vroeger hadden stofzuigers vermogens van 150 watt en zogen net zo goed. Door de zuigkracht onterecht in watt uit te drukken kochten mensen stofzuigers met het hoogste verbruik omdat ze dachten dat dat iets uitmaakte.
Anoniem: 2058398 @terradrone28 april 2024 16:39
In tot hoeverre kun je de Amerikaanse markt niet vergelijken? De gemiddelde downloadsnelheid is daar vergelijkbaar met Nederland, ondanks wij 552 personen per vierkante kilometer hebben en de Amerikanen slechts 37. Dat vind ik best een knappe prestatie van die Amerikanen.
Dat zijn gemiddelden, dat zegt niet veel. Als je daar een grote stad verglaast en de boer op een ranch 150km verderop het mag doen met een telefoonlijntje klopt je gemiddelde aantal mensen per vierkante kilometer nog terwijl je er minder werk aan hebt.
Die oude koe weer? Serieus? Stofzuigers werden op een gegeven moment gewoon geproduceerd om MEER te verbruiken aangezien de consument alleen maar dacht "hoger opgenomen vermogen = meer zuigkracht" en we met zn allen dus onnodig energie lopen te verstoken met die dingen. Daarom heeft de EU die stofzuigers aan banden gelegd en mogen fabrikanten aan de slag met efficiëntie wat voor sommigen blijkbaar te moeilijk is.

Vergelijk het met lumen van een lamp, tot niet zo heel lang geleden moest ook iedereen een 60W lamp of meer hebben, nu doen we het met een 10-12W LED lampje met hetzelfde effect. Zo slecht zijn die regels echt niet ;) .

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 13:58]

-offtopic: dankzij die europese unie zitten we nu met stofzuigers opgescheept met amper zuigkracht (gesproken als een ervaringsdeskundige).
MIjn nieuwe stofzuiger heeft een hoop meer zuigkracht dat de 3000watt Miele die ik hiervoor had. De woonkamer warmt ook niet meer op tijdens het stofzuigen. De markt ging echt helemaal het padje af met almaar hogere vermogens omdat mensen alleen maar naar getalletjes kijken. Elke generatie ging het verbruik omhoog en daarmee alleen maar de warmteontwikkeling en niet de zuigkracht. Bijkomend voordeel is dat er duidelijk minder lawaai uit de nieuwe stofzuigers komt. Niet onbelangrijk als je nog een gesprek wilt voeren. Ik heb nog een ouderwetse stofzuiger in de garage staan, man man man. Gesproken als ervaringsdeskundige ;)

Jammer wat je kankerverwekkende rookworst, shit happens. Het alternatief is voedselregulering zoals de VS en een berg kalium bromide in je brood en Red 40/Yellow6 in je drinken of titanium dioxide in de zuivel. Kies maar. Ik vind persoonlijk echt dat je aan het zeuren bent (is ook maar een mening natuurlijk). Zeker omdat je de echt gerookte rookworst nog steeds zal kunnen kopen, lijkt me qua smaak alleen maar een vooruitgang toch?

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 13:58]

Heeft dit niet vooral te maken met de opkomst van efficiente brushless motoren?
Voor vaste telefonie heeft dat inderdaad geleid tot enige daling in tarieven. Toen mobiele telefonie opkwam zagen de telecomproviders hun kans schoon door voor internationale gesprekken weer torenhoge tarieven te rekenen en ook nog eens roamingtarieven te bedenken.

Dat verdween pas toen de EU de providers verplichtte binnen de EU het binnenlandse tarief te gebruiken.

Waarbij onverklaarbaar blijft waarom gesprekken vanuit het eigen land naar een ander EU-land daar niet onder vallen; heel onhandig als je net zoals ik dicht bij de grens woont en je soms op (in mijn geval) Duitse torens inlogt.
Die roaming kosten gaan toch om je abonnement? Dus zogezegd bellen naar de Duitse of Belgische overburen kost je veel, maar voor jezelf maakt het toch niet uit of je met NL abonnement op een Belgische of Duitse mast zit, als iemand anders met een NL abonnement jou belt of jij hen, NL abo naar NL abo, altijd NL bundel en tarief binnenland toch, zolang je maar eens per vier maanden minimaal weer een periode op een NL mast zit?

Dat trage roamen in grensgebied en soms een minuut bij herhaling onbereikbaar zijn, dat is wel mega irritant lijkt me.
Er is in dat land geen enkele goedkope provider meer op de plekken waar mijn kennissen en vrienden wonen. Nog sterker vele zitten nog steeds met een modem uit de middeleeuwen.
Alleen in de grotere steden word er wel het een en ander verbeterd.
Ja voor u het zegt de afstanden zijn enorm vooral als het buiten de stad mensen zijn, dus een oude modem uit de oertijd is daar dan ook het enige wat je kan voor elkaar krijgen en dan moet je echt zelf ook nog eens zorgen voor een verbinding naar een hub
Die goudkoorts is leuk maar laat. Kpn heeft enorm veel gedaan om alles uit DSL te halen.

Maar die investeringen betalen we echt wel zelf. Via abonnement, pensioenfonds of belasting. Niets is gratis.
Uiteraard is niets gratis. Een goede markt moet verhinderen dat het abonnementsgeld voor superdividenden aan de aandeelhouders gebruikt wordt, wat zonder concurrentie veel lastiger is. Als het abonnementsgeld gebruikt wordt om de kosten van de aanleg te betalen, dan ben ik dik tevreden.
En dat is een betere optie aangezien er helemaal geen issues zijn met het energienet? Oftewel: elk nadeel heeft zijn voordeel :+

Snap wel wat je zegt wat vind het ook wel van de zotte dat er meerdere kabels nodig zijn met daarbij meerdere keren het werk. Maar snap wel weer dat op deze manier de verantwoordelijkheid wel erg duidelijk is.

Kan me goed voorstellen dat de KPN niet zit te wachten op meldingen dat de klant slechte internetverbinding heeft terwijl een andere partij alles heeft aangelegd en beheerd.
Ook u maakt een denk fout glas word niet aangelegd maar een pijp waar heel veel vezeltjes in geschoten kunnen worden.
Deze multi pijpen maken het mogelijk om vele klanten een eigen glas lijntje te kunnen gebruiken.
Ik heb vergeten te vragen hoeveel er werkelijk in zo een pijp kunnen worden geschoten, gezien de enorme dikte van die dingen lijkt het mij dat er meer dan genoeg ruimte is voor dikke uitbreidingen.
Of providers ook prive meerdere glas lijntjes gaan aanbieden lijkt mij niet echt een optie omdat heel veel mensen genoeg hebben aan 200 Mbit dus een 1 Gbit glasje is overkill
Ik trek mijn huidige 400 Mbit lijntje vrijwel altijd tot de max als ik weer eens bezig ben om nieuwe spellen te proberen xD
Helaas is er geen enkele goede aanbieder in mijn straat waar ik een aansluiting bij wil hebben.
Dus freedom zorg dat er glas komt in mijn woning liefst een 8 Gbit lijntje zodat ik weer kan emialen :D

[Reactie gewijzigd door rschwartnld op 22 juli 2024 13:58]

Wordt er dan gebruik gemaakt van die mogelijkheid (het gebruik van multi-pijpen) door de verschillende leveranciers? Volgens mij blijft dan nog steeds het probleem: wie beheert de pijp? dat antwoord is volgens mij de reden waarom er toch meerdere pijpen worden aangelegd.

Edit: overigens zijn er ook voor verschillende soorten kabels de mogelijkheid om mantelbuizen te gebruiken. Bij de aanleg van glasvezel hier en bij het bepalen van waar de glasvezel naar binnen moest, is er echt niet gekeken of de glasvezel op zelfde wijze het huis naar binnen kon, als de al aanwezige kabels.

[Reactie gewijzigd door H.Klinkhamer op 22 juli 2024 13:58]

Ook u maakt een denk fout glas word niet aangelegd maar een pijp waar heel veel vezeltjes in geschoten kunnen worden.
De glasvezels liggen hier los in de grond, geen pijp te bekennen.
Omdat mensen met financiële belangen het voor elkaar hebben gekregen zaken als markt regulering, nationalisatie, toezicht en zelfs overheid een vieze term te laten zijn in de geest van de kiezer, waardoor we massaal op partijen stemmen die precies de belangen behartigt van zij met die financiële belangen en niet de kiezers die op ze stemmen.
Anoniem: 334725 @Super_Fred28 april 2024 14:08
Heeft Ziggo nog wel bestaansrecht met hun kabel? Zou ze alleen overwegen als er geen andere opties waren.
Ze moeten investeren in hun netwerk en dat laatste stukje ook glas maken.
Maar tot dat inzicht zullen ze pas komen wanneer het al een paar jaar te laat is
Wanneer ik hier door het dorp loop zie ik overal groene kabeltjes van Delta. Ga er dus min of meer van uit dat zeer veel mensen hier overstappen.
Niet vanwege snelheid maar omdat het tientjes per maand kan schelen.
Dat laatste stukje glas is juist erg kostbaar en nog niet noodzakelijk. Ik werk als freelancer voor meerdere isp opdrachtgevers het Ziggo HFC netwerk is stabieler dan de gemiddelde glas aansluiting de uptime van Ziggo is 99,6% het hoogste van alle providers.
Goedkoop glas heeft ook ze mindere kanten alles heeft een prijs.
Thuis heb ik Ziggo en KPN glas de Ziggo lijn is buiten onderhoud altijd in de lucht heb een alarm systeem en werk met remote desktop de KPN lijn kan hier ieder geval nog wat stappen maken.
De ping is hier 4ms naar 8.8.4.4 met KPN en 7ms met Ziggo.

[Reactie gewijzigd door Vage_Karel op 22 juli 2024 13:58]

Ik denk dat het probleem van Ziggo ook niet direct in dat laatste stukje coax zit, coax an sich biedt een zee aan bandbreedte. Het is meer de setup van hun netwerk die ze nekt. De onvoorstelbare asymmetrie van hun netwerk is nauwelijks oplosbaar zonder enorme investeringen.

Met de opkomende glasmarkt die voor zeer concurrerende prijzen kan leveren, heeft Ziggo niet meer de ruimte om die investering op een redelijke termijn terug te verdienen. Gezien het aantal actieve componenten in een coax netwerk vergeleken met glasvezel geloof ik eerlijk gezegd niet dat HFC stabieler kan zijn. Glas biedt immers end to end eenzelfde techniek, waar coax met Docsis techniek allerhande conversies doet, daar zal die extra ping-tijd dan ook vandaan komen. Bij de Ziggo feiten en fabels staat letterlijk: "Omdat glasvezelnetwerken uit minder afzonderlijke onderdelen bestaan, zijn ze minder foutgevoelig."
Op papier is dat ook zo maar in de praktijk liggen verschillende glasproviders er geregeld uit en is hun klantenservice onbereikbaar.
KPN en Ziggo zijn de duurste en presteren in mijn beleving het beste ook de nieuwe hardware voor thuis is de top Arris, Arcadyan, Ubee, Humax en Sagemcom zijn uitstekende producenten en niet goedkoop.
Goedkope glas abonnementje moet ergens uitkomen.
Het HFC netwerk van Ziggo is iets van 98% glas waar het coax gedeelte goed word onderhouden elke schade die ik pulse gaat naar de aannemer en die fixed het probleem.
Veel schades komen door glasvezel aanleg gestuurd boren of de schep laten ook geregeld de brandweer uitrukken omdat de gasleiding, elektra en het water zijn geraakt.
Die laatste herken ik, bij de aanleg van ODF zijn er talloze gasbuizen geraakt hier, soms meerdere keren per week. Ik lees elders dat Ziggo zegt 97% verglaasd te zijn. Stel even dat de 3.5miljoen aansluitingen gemiddeld 25 meter lang zijn, waarvan ik vermoed dat het langer is. Dan is dat 3%. Teruggerekend zou de 97% dan 2.8miljoen kilometer glas zijn. Dat lijkt me erg veel. Dat zal de berekening dan ook niet zijn denk ik. Maar hoe komen ze dan aan die 97 of 98%?

En laten we wel wezen, iedereen kent wel horrorverhalen over willekeurig welke provider, soms heb je pech. En dat is ook niet erg, het ios hoe het opgelost wordt. Exact om die reden hou ik mijn koperverbinding ook nog in de lucht naast glas. En het is exact wat je zegt, een goedkoop abonnementje komt ergens vandaan. Veel mensen hebben geen idee wat een service afdeling kost aan handjes en kennis. De gemiddelde Tweaker zal de eigen broek wel kunnen ophouden, maar dat zal bij lange na niet eens 1% van de bevolking zijn.
De laatste 200-400m is coax de rest is glas, beetje afhankelijk van de regio.
Nieuwe wijken krijgen het laatste stuk ook glas.
Gemeente Edam/Volendam is druk met eigen glas netwerk aanleggen daar gaan de providers Ziggo, KPN en Odido hun diensten op aanbieden.
Ziggo is nu al te laat steeds meer mensen kiezen voor het state of art glasvezel. Daarnaast tikt de tijd voor de coax die vaak al tegen de 50 jaar in de grond ligt ook door. Laat ik het zo zeggen Ziggo zal wel moeten.
Waarom zou je ze alleen overwegen als er geen andere opties zijn? Ik heb glasvezel en Coax in de meterkast en ook op beide wel diensten gehad en op dit moment voor via de coax, maar zie geen reden om over te stappen naar glavezel op dit moment.
Ziggo heeft echt de meest kansloze service van alle providers in Nederland en zouden echt een tik moeten krijgen van acm
Mijn mening: Ziggo is te laat. Er wordt in NL nu glas gelegd door diverse grote partijen (Delta, ODF, KPN) en diverse lokale initiatieven. Ziggo zal van ACM geen van deze partijen mogen opkopen vanwege "aanmerkelijke marktmacht". Daarnaast zou Ziggo het stuk coax moeten verglazen en hun volledige netwerk anders moeten inrichten. Dat kost enorm veel geld en kost ook heel veel tijd. Partijen die glas kunnen graven zijn er niet meer te vinden in NL, of tegen de hoofdprijs. Toen de rechter in maart 2020 bepaalde dat Ziggo zijn netwerk niet hoefde open te stellen zijn ze wellicht iets te lang in hun luie stoel blijven zitten.
52,5 Euro voor een gigabit is niet zo duur imo, een pak minder dan de directe concurrent.
Sinds kort hebben wij 2x glas naar het huis, Glaspoort en ODF. Over twee weken worden wij aangesloten op ODIDO via ODF.

45 euro pmnd en de eerste 10 maanden 30 euro per maand, voor een 1 Gb verbinding (symmetrisch)... Dat is toch echt nog wel een stukje goedkoper dan KPN.

En dan krijgen we ook nog 5 euro korting omdat mijn vrouw en ik beiden ook een mobiel abbonement hebben bij ODIDO...
Heb je dan ook tv erbij?
Nee, tv doen we via NL-ziet en verder enkel streamingdiensten
52,5 Euro voor een gigabit is niet zo duur imo, een pak minder dan de directe concurrent.
Wij worden volgende maand aangesloten (als het goed is) en krijgen dan voor 36 37,50 1000/1000 via Glasnet.
52,50 voelt mij dus best wel duur.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 13:58]

Voor een jaar zeker? En dan het dubbele
Nee, dat is de altijd prijs. Glasnet is €37,50 per maand en dat is gewoon het maandelijkse tarief, geen speciale kortingen of iets dergelijks.
Voer je postcode nog maar eens in. Dan kom je op 40 euro.

Als je op 37,50 zit heb je geluk en heb je nog het oude tarief ;).
Voor een jaar zeker? En dan het dubbele
Een jaarcontract inderdaad maar dat is wel gebruikelijk toch?
De betaling vind per maand plaats.
Ja maar bedoel daarna is het flink duurder
Ja maar bedoel daarna is het flink duurder
Nee het is daarna niet duurder, 37,50 is mijn maandprijs zonder actie.
Ook niet na een paar maanden of na een jaar, etc.
Waar zit je dan?
Zie mijn eerdere bericht
Wij worden volgende maand aangesloten (als het goed is) en krijgen dan voor 36 37,50 1000/1000 via Glasnet.
52,50 voelt mij dus best wel duur.
En de reactie van @D0ubleD0uble hierboven:
Nee, dat is de altijd prijs. Glasnet is €37,50 per maand en dat is gewoon het maandelijkse tarief, geen speciale kortingen of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 13:58]

Hier glasvezel buitengebied via mabin: 85,- in totaal per maand voor 1 gb/s waarvan 17,- vastrecht
Ik betaalde 34 euro per maand voor 1 Gbps up en down. Helaas verhuisd :(
Dat kunnen ze omdat glasvezelnetwerken vooralsnog weinig overlappen. Glas is beter dan coax, dus daar kun je wat voor vragen. Zodra er meer overlap komt, zal ook KPN moeten gaan concurreren.
Haha ja KPN zal nooit goedkoper worden en altijd vinden dat zij de enige echt aanbieder zijn.
Wat ze in feite eigenlijk ook zijn want er is totaal geen echte concurrentie.
En tot op heden is er nog steeds amper tot geen concurrentie op welk vlak dan ook al die andere merkjes zijn of KPN zelf of bedrijfjes die trachten mee te liften op het NETWERK VAN KPN.
Ook nu weer met de aanleg van glas is er amper tot geen echt concurrentie, al heeft Delta hier een glas kabeltje gelegd.
Deze aanbieder zal mij nooit als klant krijgen, en concurrentie komt er niet al denk ik dat enkele buren hier die al klant zijn bij ziggo om zullen gaan voor het aanbod sneller internet te krijgen.
Denk ik dat er in mijn dorp aanbieders bij komen, NEE dus KPN gaat ook hier echt geen GLAS plaatsen want er zijn gewoon te weinig mensen die de hoofdprijs willen betalen voor een 1Gb glas lijntje
Mede omdat vele bij ziggo blijven hangen dus zal ik het nog vele jaren moeten doen met een 400 Mbit kpn lijntje
KPN is niet gek veel duurder dan Odido met glasvezel, in combinatie met aanbiedingen. Zonder aanbiedingen scheelt het ook amper wat.
Hier niet, zelfde prijs als Delta en dan ook nog allerlei kortingen. Bovendien was KPN al aangesloten voordat we de sleutel kregen van ons nieuwbouw huis en kwam Delta pas de dag nadat ook de straatstenen waren gelegd. Dus dat kon allemaal weer open.
Het is een bewuste keuze dat KPN niet over die Caiway kabel diensten aanlevert. Ligt dus aan kpn
En Caiway biedt wel aan via KPN? Net zo goed een bewuste keuze om ook dat niet te doen natuurlijk.
Het is niet Delta die voornamelijk dubbel legt.

Hier in de regio liggen de groene kabeltjes ook al bij de gevels.
Voor de grotere afstanden (tussen dorpen zelf) hebben ze, waar mogelijk, gebruik gemaakt van de buizen van. Kabelnoord die er al in lagen. Kabelnoord heeft niet in de dorpen zelf fiber liggen maar wel in de buitengebieden waar ze alleen keuze hadden uit de telefoonlijn van kpn.

Als het om samenwerking gaat valt er dus onderling nog wel wat te verbeteren.

Maar kpn wil nooit afhankelijk zijn van een ander.
In een buurgemeente hier liggen 3 aanbieders. De laatste die aankondigde te komen was Delta.

Delta wil per definitie niet via bijv. KPN of ODF leveren volgens mij - net zo min als KPN dat wil. Dus daar zit niet zo heel veel verscihl in. En ja, als ze ruiken dat KPN komt trekken ze bij Delta vaak de keutel in (na een hele hoop aan het lijntje houden van mensen die al ingetekend hadden) dus ze leggen in veel gevallen niet aan als er al KPN ligt; maar vanuit KPN oogpunt is het ook niet vreemd om een eigen netwerk te willen: zij hebben dat nu ook al...
Het ligt ook aan de caiway aanbieder genaamd ziggo die wil echt geen kpn op hun netwerk erbij.
Want het zijn nog steeds de eeuwen (lichtelijk overdreven ;)) oude coax kabels waar ZIGGO nu wel hogere snelheden op wil gaan aanbieden let wel de werkelijke mogelijke snelheid van COAX is not steeds 10 Gbit.
Ook daar kan ik u van garanderen dat dit nog minstens 50 to 100 jaar gaat duren voor ZIGGO deze snelheden gaat toestaan ( voor de duidelijkheid dit is dan max 5 Gbit wat er over dit medium naar de klant geleverd kan worden dit in verband dat er meerdere klanten die lijntjes gebruiken)
Bij coax kunnen er geen extra aansluitengen bij worden geschoten dat kan op glas echt wel, deze pijpen in de grond kunnen vaak hele hordes glas lijntjes bevatten.
Persoonlijk ben ik jaloers. Delta is echt stukken goedkoper. Ik heb alleen een KPN aansluiting en kan kiezen tussen de hoofdprijs betalen bij Ziggo of bij KPN.
Ik heb ook kpn glasvezel en gebruik odido?
Weet je zeker dat je niet meer betaald dan bij e.g. Odido over ODF? Want Odido moet daarvoor afdragen aan KPN netwerk.
Geen idee. Kpn heeft het in de wijk aangelegd
Er zijn tegenwoordig meer providers die via het Delta netwerk leveren.
Glasnet bijvoorbeeld. In hun ervaringen topic wordt ook het leveren van diensten via het Delta netwerk besproken. Je krijgt een PPP sessie die direct met het netwerk van Glasnet verbindt.
Misschien is er hoop. Bij freedom.nl op de site staat dat zij al wel samenwerken met Delta (https://freedom.nl/nieuwsartikel/update-delta-fiber)

Toegegeven, op Delta is het nog duurder dan op KPN: https://freedom.nl/diensten/netwerken

Daarbij moet ik aantekenen dat ik op een (ex reggefiber) kpn netwerk zit waar we nu (sinds begin 2024) FiberOperator hebben als belichter.
Imho is het beter als er één partij voor de installatie verantwoordelijk is ipv in stad A bv Reggefiber, in dorp B VolkerWessels en in gehucht C een kleine partij / lokale aannemer.

Daaroverheen kunnen de afzonderlijke ISP's hun diensten leveren.
Waarom is dit marktfalen?
Is 2x de straat openbreken en 2x zo'n netwerk aanleggen echt de optimale oplossing / benutting van resources?
Zolang er geen concurrentie mogelijk is door gedwongen kabelopenstelling is dit the next-best-thing.
Mee eens, maar dat is nou net het punt? We hebben geen dubbele nutsvoorziening (glas) nodig naar ieder huis. De connectie kan van provider worden geswitched als ie eenmaal is aangelegd.

Ik ben nog steeds niet helemaal zeker of we dit niet aan de overheid hadden moeten overlaten. In mijn studententijd gaf ik ooit aan dat het aan de telecom kan worden overgelaten en dat de overheid meer op de dienstverlening moet investeren. Vanwege zo'n opmerking kreeg ik zelfs een invitatie om voor de overheid te gaan werken (ik was te bang dat dat te veel vergaderen zou worden). Nu denk ik dat we dit door een semi-overheid hadden moeten laten aanleggen, net zoals de energie-infra.

Aan de andere kant heeft NL een prima internet structuur natuurlijk. Ook niet zo lastig met ons druk bewoon de landschap.
Ja, dat had gemoeten. Maar ik begrijp dat Europa wat regels omtrent telecom heeft die dit lastig maken. Klinkt als een lobby die gelukt is ten nadele van de klant.
En het milieu. Het slaat nergens op om heel NL twee keer om te ploegen, terwijl allerlei bouwprojecten stilliggen vanwege stikstof.
Zeker, anders kan die ene netwerkbeheerder alsnog de markt bepalen.

Het is niet voor niets dat hetzelfde internet via het KPN netwerk duurder per maand is dan via bijvoorbeeld ODF (freedom is daar transparant in).
Energie is iets anders dan telecom.
Eurofiber, Surfnet, tele2/Odido, BT en andere partijen hebben ook een (zakelijk) netwerk liggen door heel Nederland.

Of moeten we ook naar 1 mobiele provider want dan hoeven ze niet meerdere antennes in de masten te hangen?
Of moeten we ook naar 1 mobiele provider want dan hoeven ze niet meerdere antennes in de masten te hangen?
Er staan in ieder geval niet drie masten naast elkaar..
En MVNOs hebben inderdaad niet hun eigen antennes.
Precies om jouw situatie is dit een marktfalen. Fysiek netwerk en provider moet worden gescheiden. Net als het stroom- en gasnetwerk.
Idealiter kun je dan elke willekeurige provider kiezen en nieuwkomers op de markt toestaan.

We hebben ook geen apart asfalt per autoleverancier. Dat zou een beetje gek zijn: geen Mazda kunnen kopen omdat VW een propriëtair asfaltnetwerk heeft in jouw buurt.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 juli 2024 13:58]

Dat is toch al gescheiden? Ik heb over hetzelfde glasvezel kabeltje internet gehad van KPN, Tweak en T-Mobile.
Waarbij KPN sowieso wint ten opzichte van Tweak en T-Mobile als de lijn van KPN is.
Anoniem: 2058398 @The Zep Man28 april 2024 18:46
Naar ik weet gaat T-Mobile over hun eigen netwerk via dezelfde glasvezel kabel. En de prijzen zijn lager.
Precies om jouw situatie is dit een marktfalen. Fysiek netwerk en provider moet worden gescheiden.
Eens. Op die manier concurreert ieder op diens eigen gebied, en kan niet de macht in één markt gebruikt worden om een oneerlijke positie te krijgen in een ander.
Dat is al zo. Kpn netwerk is de eigenaar van het netwerk en de provider kpn levert er diensten over.

We hebben wel een apart laadnetwerk van een aantal automerken. Dus je kunt niet vergelijken met zaken die je niet kunt vergelijken. Er passen namelijk wel 20 of meer glasvezels in de grond per woning.

ODF is een van de weinige partijen die zo goed als onafhankelijk is.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 13:58]

Wat is er mis met die verbinding?
ACM vindt dit juist fijn door de concurentie die dan plaatsvindt. Verder natuurlijk vrij stom om ongebruikte kabels in de grond te stampen
Ik denk dat over twintig jaar niemand het raar meer vindt dat er twee glasvezelaansluitingen in huis zijn, net zoals niemand het nu raar vindt dat er zowel een telefoonlijn ligt als kabelaansluiting. Net als het telefoonnetwerk, kan het glasvezelnetwerk zo maar een eeuw mee gaan. Het coaxnetwerk ligt er ook al een halve eeuw.

Ik denk niet dat het dom is: Je kunt het vergelijken met de oude PTT die naar iedere woning niet één, maar twee lijnen legde. Destijds kon dat verspilling van koper geleken hebben, de laatste jaren bleek het gruwelijk nuttig vanwege DSL-pairbonding. In een eeuw verandert er een hoop, wat nu nutteloos lijkt, kan goud blijken.

Wat we nu aanleggen, bepaalt hoe de markt er voor minimaal tientallen jaren uit zal zien. Er zijn nu 3 spelers met landelijke ambities (KPN, Delta, ODF). Het is niet gezegd dat alle drie levensvatbaar zijn, het kan zo maar zijn dat er eentje wegvalt of er fusies komen. We hebben jaren gehad dat KPN dominant was op de internetmarkt, de laatste jaren is Ziggo dominant. Mijn inziens moet we nu inzetten op tenminste twee glasvezels naar iedere woning, omdat twee gelijke infrastructuren waar meerdere aanbieders op zitten, een goede basis is voor een gezonde markt.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 13:58]

Ik denk niet dat het dom is: Je kunt het vergelijken met de oude PTT die naar iedere woning niet één, maar twee lijnen legde. Destijds kon dat verspilling van koper geleken hebben, de laatste jaren bleek het gruwelijk nuttig vanwege DSL-pairbonding. In een eeuw verandert er een hoop, wat nu nutteloos lijkt, kan goud blijken.
Al zou het waar zijn wat je zegt, dan nog is het dom om 2x de straat open te gaan breken om kabels te graven in korte tijd. Dan zou het gewoon goed gecoordineerd moeten worden zodat er in 1x 2 kabels gelegd kunnen worden.
Dat ben ik met je eens en daar kan je gemeente een rol spelen, die heeft alle bevoegdheid om te coördineren. Er is via de telecomwet evenwel gezorgd dat gemeenten niet dwars kunnen gaan liggen, als iemand glasvezel wil aanleggen, dan is de gemeente verplicht dat te faciliteren.
gaat niet gebeuren ook al is openfiber en odiddo toch echt voor deze optie en willen deze ook echt samen met en andere grote partijen tot een oplossing komen.
Maar u snapt het al beide willen dit NOOIT NIET.
Want dan moeten ze hun eigen pijpjes ook openstellen zodat de concurrent daar ook glas doorheen mag schieten... uiteraard zouden deze twee partijen ook graag alle vrije pijpjes val gaan schieten bij de concurrent maar andersom nooit NEVER NIET
Ik denk niet dat het dom is: Je kunt het vergelijken met de oude PTT die naar iedere woning niet één, maar twee lijnen legde. Destijds kon dat verspilling van koper geleken hebben, de laatste jaren bleek het gruwelijk nuttig vanwege DSL-pairbonding. In een eeuw verandert er een hoop, wat nu nutteloos lijkt, kan goud blijken.
Dat van de PTT met in iedere woning 2 lijnen is bij mij in huis met glasvezel ook al vanaf het begin aan de hand: 2 vezels. Die komen uit de zelfde kabel bundel en zijn allemaal onderdeel van het zelfde (glasvezel) netwerk. Bij pots was dat om 'eenvoudig' meer diensten te kunnen leveren. Bij glasvezel komt het bij mijn aansluiting toevallig mooi uit omdat 1 vezel beschadigd is en niet goed wil meewerken.
Ik weet het niet zeker dus neem mijn woorden niet voor waar aan. Maar het verschil met de PTT was volgens mij dat die twee lijnen op hetzelfde netwerk zaten en dus aanbieders ook via hetzelfde netwerk konden aanbieden.

Nu heb je twee kabels, van twee verschillende aanbieders op twee verschillende netwerken. Dat lijkt me overbodig. Wat als 5 aanbieders dat gaan doen, krijg je dan 5 aansluitingen in je huis? (Wellicht een beetje overdreven maar het zou kunnen)
Euhm ik wil niet lullig doen maar heel veel mensen zijn afgelopen jaren toch echt hun KPN lijntje kwijtgeraakt.
KPN had besloten dat men maar over moest naar moderner producten.
Veel van de klantjes zitten nu ongewild met een andere aansluiting.
Ook ik hier in het achtergebleven gebied zou daar last van kunnen krijgen want dan dwingt kpn mij naar een andere oplossing te moeten gaan zoeken.
Overigens vind ik dat KPN gedwongen moet worden om samen te werken met alle aanbieders die glas lijntjes willen aanbieden.
Waardoor het iets minder oplevert voor KPN maar zij wel sneller de kosten van de aanleg terug verdienen.
En als men dan ook nog eens het allersnelste gaat aanbieden aan thuis bezitters gaan ze toch echt wel nieuwe klantjes trekken.
Maar kpn kennende vinden zij dat absoluut niet een optie waar men aan wil werken
kpn/ziggo hebbrn nog steeds een dikke machts positie en dat zal door de politiek alhier niet snel gaan veranderen
Op zich hebben we al tientallen jaren én KPN én Ziggo in bijna elk huis. Daarvan is ook de helft ongebruikt gemiddeld maar die concurrentie is nog altijd beter dan één monopolist.
Waarschijnlijk is het goedkoper alle huizen in een straat glasvezel te schieten dan kijken wie al heeft en dat te plannen en coördineren
Bij ons lag al een delta glasvezel in een mantelbuis. De kpn-ers hebben hun oranje glasvezel gewoon door diezelfde mantelbuis heen geduwd. Scheelt weer "schietwerk".( En dus kosten). Wat Delta daarvan vindt, weet ik niet.
Denk dat ze dit wettelijk moeten toelaten. KPN moet ook zijn netwerken delen
Een ander toelaten op je netwerk is iets heel anders dan een ander kabels laten trekken door jouw buis.
Klopt, verplichten tot toegang netwerk gaat veel verder
Normaal gesproken is de hele straat al voorzien van glasvezelaansluitingen.
Ik denk het gebeurt vaker in apartamentencomplex, daar is het veel makkelijker een extra kabel door de kabelgoot te duwen, kost ook niet zoveel, denk ik.
hier licht alleen kpn glasfiber en er zit dus geen tweede aansluiting voor glass.Van kpn wel te verstaan.
Deze bedrijven willen alles voor zichzelf houden en liefst geen concurrentie
Wat er ook gebeurt zal men met hand en tand alle andere weren
Ziggo blijft maar doorklooien met zijn kabel spul wat nog steeds ver onder de haalbare snelheden of mogelijkheden blijven aanbieden.
En nogmaals delen van infrastructuur word ten alle tijden vermeden.
Dit houd ook mede in dat er geen hogere of betere producten gebruikt gaan worden omdat met de andere partij uiteraard niets gunt
Typische ikke ikke zaken mentaliteit gaat ook ECHT nooit veranderen.
Als het aan de oude machten had gelegen zaten wij nu nog aan een 512 baud modem
Ik las ergens dat met name KPN graag overal hun eigen kabels wil hebben liggen, dus zelfs als ze weten dat er al glas ligt, moet hun kabel er ook nog bij.
Ik weet wel waar je dat gelezen hebt, in dit artikel waarop je reageert.
Oh verdomd, daar had ik het dus niet eens gezien. Lekker wakker.
Als je end-to-end controle wilt houden over je dienstverlening dan is dat ook een uiterst gezonde insteek. Met infra van derden in je netwerk is het altijd weer feest bij verstoringen wie er verantwoordelijk is en heb je eerst wat tijdverlies door vingertje wijzen.
Delta heeft boter op het hoofd. Ik heb ook 2 aansluitingen, maar die van Delta is een Coax over fiber aansluiting. Vele keren gevraagd dit te wijzigen in een echte glasfiber aansluiting. Geen enkele positieve reactie. De meeste die ik bij Delta aan de telefoon kreeg wisten niet waar ze het over hadden. Jammer want dit is verspilde energie. Maar de overheid is de hoofschuldige, waar niet meerdere providers over 1 glasfiber aansluiting! Dat kan wel met gas en elektra!
Anoniem: 390704 @jpcvh29 april 2024 12:16
"niet meerdere providers over 1 glasfiber aansluiting!" ... uhhh, dat is er gewoon hoor. Op mijn Delta-glas kan 5-10 providers kiezen
Dat klopt wel, maar dat is iets wat Delta wel doet maar andere kabelaars weer niet. Het is geen wettelijke verplichting!
dat was mijn punt en niet in het bijzonder, al had je wel gelijk dat je er op reageert, is bijv. ook mogelijk bij KPN.
Personeel wat dit deed waren bij ons klein leger Turken en Serven. Aan de kwaliteit die ze beide afleverde heeft het odido en kpn weinig gekost :/
Met alle respect, maar die lui die hier de straat hebben opengebroken zie ik niet snel ergens anders aan de slag kunnen.

Moest er een duidelijk maken dat een paar klinkers veel te hoog waren teruggestopt en je er zo je nek over breekt als je het niet weet. Moest Google translate aan te pas komen..
Het scheelt de consument geld, de planeet grondstoffen en zoals je al benoemt, arbeidskrachten zijn ook schaars. Glasvezel was van het begin af bestemd als open infrastructuur waar veel providers dan gebruik van kunnen maken. Blijkbaar is dat niet voldoende gelukt.
Het lijkt me helemaal geen goede zaak om onnodig dingen dubbel te hebben. Verspilling. KPN moet maar afspraken maken met degenen die al voor infrastructuur hebben gezorgd. Straten opengooien voor onnodige zaken en niet opengooien voor wel nodige zaken, is bizar.
Het lijkt me helemaal geen goede zaak om onnodig dingen dubbel te hebben.
Vraag het de mensen gerust eens die de afgelopen jaren Odido hebben gehad, maar weken of zelfs maanden zonder diensten hebben gezeten door een storing. Een alternatief was er niet, 1.2.3. overstappen zonder afkoop was niet mogelijk en je moet het maar doen met een voucher voor mobiele data. Juist in zo'n geval zou het heerlijk zijn als je even via een andere vezel een andere ISP kan afnemen zodat je alsnog kunt thuiswerken etc.

Vergeet n.l. niet dat bij storingen, veel toko's afhankelijk zijn van monteurs en dat er qua monteurs bij bijvoorbeeld Odido (Guidion dus) het soms erg moeizaam kan verlopen om diensten weer up and running te krijgen.
Verspilling. KPN moet maar afspraken maken met degenen die al voor infrastructuur hebben gezorgd. Straten opengooien voor onnodige zaken en niet opengooien voor wel nodige zaken, is bizar.
KPN afspraken maken? Je weet dat dit dan andere glasvezel infrastructuren kan en zal frustreren? KPN is weer begonnen met de aanleg omdat ze de concurrentie van ODF en Delta in hun nek voelde. Als KPN maar afspraken moet maken, ga je pas echt ongewenste situaties krijgen.

KPN: Jongens, wij gaan aanleggen in Lutjebroek. ODF en Delta, oh die hebben wij nog niet op de planning staan. Oké dan leggen we er niet.

Odido: Jongens, wij gaan in Klaaswaal aanleggen, KPN en Delta, oh die hebben wij nog niet op de planning staan. Oké dan leggen we er niet.

Delta: Jongens, wij gaan in Eygelshoven aanleggen, KPN en Odido, oh die hebben wij nog niet op de planning staan. Oké dan leggen we er niet.

En zo hebben we drie plaatsen die geen glasvezel krijgen omdat er onderling afspraken gemaakt moeten worden of omdat een overheid of gemeente bepaalt dat partijen moeten samenwerken. Ik moet zeggen dat ik het wel een fantastisch idee vind, het wordt n.l. wel eens tijd dat de naïevelingen in de praktijk ervaren dat een overheid, gemeente of samenwerking juist e.e.a. zullen frusteren.
Die concurrentie druk viel wel mee, ODF is pas in 2021 opgericht, dus nadat KPN weer met grootschalige uitrol is begonnen. Delta was tot dat punt ook enkel met kleinschalige buitengebied projecten bezig. Om nu te stellen dat KPN druk voelde van andere glasboeren gaat wat ver. Het is eerder de druk van Ziggo en de limieten van xDSL die tot deze grote uitrol hebben gevoerd.
Je onderschat de lokale glasvezel initiatieven.
Het gaat niet alleen om huizen aansluiten maar vooral om de hele infrastructuur.
Ook de kilometers (half lege) buizen tussen de steden en dorpen zijn inmiddels aantrekkelijk bezit.
Drenthe en Friesland zijn enkel vanwege kleine initiatieven (bijna) volledig voorzien van uitstekende netwerken, inclusief extra voorzieningen, daar kan in de toekomst nog van alles bij op.
De aanleg ging daar op de meeste plaatsen al meer dan 10 jaar geleden van start...
Uiteraard worden ze nu langzamerhand opgeslokt door KPN en of anderen. Maar deze netwerken zijn behoorlijk gewild en gaan inmiddels niet (meer) voor een prikkie van de hand.
Zoiets zat ik ook te denken.
KPN wil zijn koper abonnees overzetten naar glasvezel. Je zal dan als KPN klant maar afhankelijk zijn van de service van de leverancier van de glasfiber die er toevallig in je straat ligt. Dat wil je als klant niet en ook als KPN niet.
Waarom niet? Odido heeft ook geen eigen ftth netwerk en zit bij meerdere netwerken met apparatuur in de POPs. KPN kan prima in de ODF POPs ruimte huren. KPN kan alleen meer verdienen aan een eigen netwerk.
Waarom niet? Omdat dan je kwaliteit afhankelijk is van andere fiberboeren, waardoor je dan de kwaliteit niet in de hand hebt. Zie de voorbeelden hierboven.
Ik denk dat een andere overweging speelt: KPN wil een landelijke speler blijven. Ik denk dat een speler als Freedom graag buiten KPN om had willen werken, maar helaas, KPN is de enige die in heel Nederland een lijn kan leveren.

De landsgrens is economisch gezien een heel logische plaats om je diensten tot aan te bieden: Als je aan marketing doet, dan verschijnen dagbladen, televisiezenders e.d. landelijk, het is tot aan de landsgrens waar dezelfde taal gesproken wordt en dat soort dingen.

KPN zal die troefkaart willen behouden en dus overal in het land zijn eigen kabels willen hebben.
KPN kan prima via ODF leveren. Alleen willen ze dat niet.

Doordat Odido over ODF, Primevest, KPN, Delta etc. levert hebben die op dit moment de grootste dekking met glasvezel. Freedom is ook via de meeste glasvezel providers te krijgen.
Lees wat ik schrijf: Internetaanbieder KPN zou inderdaad via ODF kunnen leveren, maar netwerkaanbieder KPN wil in het hele land actief zijn, om de partij te zijn waar geen internetaanbieder omheen kan als hij in het hele land internet wil leveren.
LOL Guidion ggrrrrr en monteurs huh welke ze doen nooit iets, volgens mij zijn het geen momteurs want het kastje staat voor mijn deur maar nee de man heeft echt alles doorgemeten ..........
Het ware verhaal is dat hij ergens in het parkje een kop koffie zat te lurken in zijn busje en vervolgens op pad ging om bij mij thuis te melden dat er niets verdacht was gemeten.
Helaas voor die idioten weten ze niet hoe mensen die echt IT werk hebben verricht met een buur kunnen kijken wat er echt gebeurt :D
Toen ik de provider daarmee ocnfronteerde hingen ze gewoon op en kon ik dagenlang het nummer niet bereiken, ben toen maar naar welke provider dan ook gaan overstappen.
Het probleem is pas opgelost toen ik naar Freedom ben overgestapt, tot op heden heeft freedom zover ik weet geen plannen om zich in de glas oorlogjes te gaan mengen.
Nee, geen verspilling, maar marktwerking. Ik krijg later dit jaar KPN fiber erbij in mijn huis, terwijl ik nu sinds kort via ODF geleverd krijg. Ik vind het heel prettig dat er keuze is - pure luxe overigens - en dat bij verstoringen er vlot een oplossing geboden kan worden als dat nodig is. Met het thuiswerken tegenwoordig is die aansluiting overdag net wat belangrijker dan "vroeger". Daarnaast, als (zeg) ODF de enige in de straat is en er is een verstoring, waarom zouden ze dan nog haast maken? Een dagje later kan immers ongestraft ook wel. Kortom, voor de gretigheid van de providers - en daarmee ook de prijs - is dit een prima ontwikkeling.
Vrije keuze is leuk en geen verspilling als er door de vrije keuze niet (of amper) onzinnig wordt geproduceerd en verspild. In de supermarkt kan ik kiezen uit 100 verschillende jampotten van een hele hoop fabrikanten en ik kan ook kiezen naar welke supermarkt ik ga. Maar uiteindelijk kopen we met zijn allen evenveel ja ls wanneer het aanbod maar de helft zou zijn.

Met meerder fibernetwerken is het meer dat ze bij jou 10 jampotten thuis afleveren en je betaald de potten die je wilt gebruiken en de rest is verspilling.
Als er maar één supermarkt jam verkocht en dan maar 3 smaken ook nog, heb je ook keuze. Maar ik voorspel dat dat heel dure jam wordt en niet de kwaliteit die je nu kent, dat is ook niet prettig toch? Marktwerking is echt wel heel fijn voor ons als gebruikers. Je vergelijking met het thuis afleveren van 10 jampotten volg ik niet vrees ik. Ik zie het maar zo dat beide potten jam leveren, maar beide met net wat andere specificaties. Met één leverancier is het slikken, met twee is het kiezen welke het beste past bij jou als gebruiker. Fijn toch?
Als er maar 1 supermarkt zou zijn, dan zou die in dit geval gedwongen zijn om iedereen die via hen jam wil verkopen gelijk te behandelen. Er zouden dus net zoveel smaken en merken komen als anderen willen aanbieden. Precies zoals met het stroom en gasnet.
Ik woon in een gebied waar je kunt kiezen uit 1 aanbieder: Caiway. Ze hebben glas en coax, maar beiden zijn van Caiway. En daarbij is vooraf gecommuniceerd dat zij geen andere aanbieders toe zouden staan. Volgens mij is uiteindelijk Odido nu beschikbaar, maar dat is dus vele jaren nadat alles was aangelegd en ingeschakeld. Dan stappen de meeste mensen niet meer snel over.

Dus nee: in het geval van een enkele aanbieder wordt die zeker niet gedwongen om het netwerk open te stellen.
Maar dat zou wel moeten. Wat er nu in Nederland gebeurt is je reinste kolder.

Ik mag geen fatsoenlijk rietje voor mijn milkshake, maar 1.000 km kabel en mantelbuis voor Jan lul in de grond is geen probleem....
Schiphol kreeg onderhands van de overheid een stikstofontheffing, maar de 130 km/u regel blijft bestaan ondanks de minimale werking ervan. Een perfect geasfalteerd fietspad verwijderen met stomende en dieselende graafmachines om er een vies grindpad voor in de plaats te leggen, onder het mom van "In dit project is het meeste asfalt verwijderd...". Ja dat geeft de burger moed.
Volledig off-topic. Maar zolang ze het hele parlement elke maand 2x verhuizen kan ik ze op geen enkele manier serieus nemen.
Dit argument zou voor veel zaken kunnen gelden. Neem supermarkten. Dus waarom daar wel en voor internet niet?
Het gaat niet alleen om KPN. Op de andere netwerken en bij prividers die afhankelijk van de netwerken zijn speelt net zo goed dat die niet zomaar samen willen werken. Dat is altijd al zo geweest niet alleen in concurrerende markten. Op de inmiddels miljoenen mogelijke aansluitingen is het aantal dubbele fysieke keuzes niet eens hoog. Wat waarschijnlijk komt omdat die netwerkeigenaren het alleen doen als ze er genoeg winst in zien. Dat gaat net zo goed voor KPN op.
Beetje apart dat er geen enkele aansturing vanuit de ACM is, om partijen te dwingen om samen op te trekken bij ingrijpende aanleg van dit soort infra, bijv. indien meerdere bedrijven binnen 4/6/8 kwartalen van plan zijn om de boel open te trekken.
Zoals al benoemd, de overlast en vooral herbestrating is vaak genoeg om te janken en wordt dan weer op gemeentekosten hersteld.
De ACM schrijft uiteraard niet z'n eigen regels, wetgeving dient deze aansturing dwingend te vereisen.
Omdat de ACM daarvoor niet de geschikte instantie is: zij houden zich bezig met het voorkomen en bestraffen van machtsmisbruik door marktpartijen, niet met overlast van aanleg van netwerken.
De ACM kan geen enkel bedrijf dwingen die doen echt gewoon wat ze zelf willen of niet.
ACM juicht dit alleen maar toe, dat staat zelfs in het artikel ... Daarbij heeft ACM daar niets van te vinden, sinds eind jaren 80 van de vorige eeuw is dit aan de markt overgelaten. Dit is dan ook gewenst gedrag ...
Bij ons in Deurne is dit het geval. Wij hebben een E-Fiber (Open Dutch Fiber) en KPN glasvezelaansluiting in de meterkast. Zie ook: https://www.ed.nl/de-peel...-in-kern-deurne~aabb6dd5/
Hier (Zuidplas) gaat het anders helaas: https://gouweijsselnieuws...-de-aanleg-van-glasvezel/

En nu de boodschap van KPN: Goed nieuws, KPN maakt in Nieuwerkerk aan den IJssel plannen voor de aanleg van Glasvezel.
Inderdaad slim 1x de stoep open (het kan dus wel), en dan tot in de MK afgemonteerd ipv sprietjes uit de grond. Niet zoals in Oss vorig jaar de stoep open voor E-Fiber en dit jaar weer voor KPN, nog meer sprietjes uit de grond.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 22 juli 2024 13:58]

U bent een geluksvogel ik zou graag openfiber hier hebben maar er zit alleen delta en dat zal nog lang zo blijven. ziggo zal ik zelfs niet gebruiken al was het de laatste optie die er zou zijn dan maar geen internet meer.
Het heeft geen zin om een huis meer dan één elektriciteits- of glasvezelaansluiting te geven.
Alle fysieke infrastructuur (spoorwegen, coaxkabel, waterleiding, ...) hoort in handen te zijn van één beheerder, die aan kostprijs moet werken en geen winst mag maken. Dan pas heb je echte concurrentie, omdat leveranciers dezelfde goedkope infrastructuur moeten gebruiken.
Ideaal zou zijn dat alles onder de stoep bij eenzelfde beheerder zit: gas, elektriciteit, telecom, leidingwater, afvalwater.
Maar welk netwerk leg je dan aan. Delta en kpn verschillen nogal van elkaar. Delta is bijvoorbeeld redundant, KPN niet. En Delta is in de moderniteit ook een stap verder.

Wie gaat er dan over die keuzes, vanuit de politiek hoeven we van a-technici al niets te verwachten.
En dat is waar de overheid jaren geleden al in had moeten grijpen. Er is maar 1 waternetwerk, 1 elektriciteitsnetwerk, 1 gasnetwerk. Bij die laatste 2 is er vrije keuze van leverancier en er is 1 partij per aansluiting die zonder winstoogmerk het netwerk aanlegt en onderhoudt.

Elders in het buitenland doet de (lokale) overheid wel wat van haar wordt verwacht. In Zurich had ik een aansluiting van de gemeente (een door de gemeente opgericht bedrijf voor aanleg en onderhoud welke elk huis in de gemeente heeft aangesloten) deze stelde tegen kostprijs de lijnen beschikbaar aan aanbieders. Als gevolg daarvan een enorme keuze en een 10/10Gbps lijn voor 50,- per maand.

We noemen internet noodzakelijk, we zien het als nutsvoorziening maar behandelen het als als een doos hagelslag in de supermarkt.
In principe doen we dat meervoudig aanbieden, gebruik en onderhoud al jaren. Electriciteit gaat ook om zelf opwekken en leveren via je lokale netwerk. We kopen ook drinkwater in de supermarkt. Niet al het spoor valt onder prorail en we hebben ook meerdere wegen en wegbeheerders van en naar dezelfde plaatsen. Dat het mogelijk niet bevalt waarom mensen dat doen of willen maakt het niet zomaar algemeen irrelevant. Daarbij is het een misvatting dat één netwerk of beheerder of keuze hebben perse maar beter is of genoeg voordelen geeft. Dat is juist waarom er meer variatie is ontstaan. Niet omdat het perse maar beter was dan één aansluiting.
Dit is gewoonweg de grootste kapitaalvernietiging die er is, naast het feit dat er veel grondstoffen/materialen en arbeid verloren gaan en het onder de grond een nog grotere bende van leidingen wordt.

Ikzelf vind het niet uit te leggen, dat je wel vrij bent je eigen elektra en gas aanbieder over je elektriciteitskabel en gasleiding (naast lokale netbeheerder) aan te sluiten maar er voor internet/tv/data aparte lijnen aangelegd worden. Dat er van oudsher coax in (de meeste) woning(en) ligt, welke mijn persoonlijke voorkeur heeft boven extra kastje aangezien meeste TV's geen IPTV ondersteuning hebben is ander verhaal. Dat ik per maand in verhouding meer betaal omdat ik ervoor kies coax en glasvezel naast elkaar af te nemen bij 2 verschillende aanbieders is vanwege zoals gezegd ik geen kastjes bij de TV wil, extra afstandsbedieningen.

De ACM zou snoeihard in moeten grijpen bij KPN-Reggefiber/Ziggo/Deltra-Caiway/etc dat koper/coax/glasvezel evenals elektriciteit en gasleidingen voor de eindgebruiker een vrije keuze zou moeten opleveren welke dienst/leverancier ze over deze 'lijn' afnemen. Het excuus van Ziggo/LibertyGlobal dat andere aanbieders niet in staat zouden zijn om te kunnen gaan met DOCSIS vind ik klinkklare onzin! Aanbieders op het netwerk van KPN dienen ook kennis te hebben van zaken, dat kan een Ziggo ook regelen; maar dat ze het niet willen is andere zaak. Naast dat je als gebruiker zoals nu een deel vastrecht betaalt aan de 'netbeheerder'. Vastrechttarieven die in heel Nederland gelijk zijn en zijn vastgesteld en uitgerekend door onafhankelijk bureau. Dit idee zal het levenslicht wellicht nooit zien aangezien alle bedrijven aandeelhouders hebben welke alleen maar vette winsten willen zien.
ACM juicht het alleen maar toe, dat staat ook in het artikel. De markt is geprivatiseerd en één aanbieder met een verplichte openstelling past daar niet (meer) bij, ook omdat de grote drie allemaal eenzelfde marktaandeel hebben. Vanuit de ACM gezien is er dan ook geen monopolist meer. Toen de markt werd geprivatiseerd had men het netwerk achter moeten houden, maar dat is niet gebeurd. Dan is de huidige situatie de best haalbare.
Ik begrijp je verhaal wel en dat van de privatisering maar blijf het compleet van de gekken vinden. Je hebt dus nu zoals je schrijft 3 partijen, straks komen er nog meer bij en hebben we in de meterkast (of woonkamer wat sommige mensen wensen) 5 en misschien wel 12 kastjes aan de muur met glasvezel? Welke ook allemaal onderhouden moeten worden ivm veroudering van de techniek etc.?

Blij dat het in de energiemarkt anders/goed geregeld is anders hadden we straks 7 elektra/gas aansluitingen in huis.
Nee hoor, iedereen legt ze voor je deur neer en als je klant dreigt te worden, wordt het laatste stukje aangesloten. Blijft bijzonder, maar dat is dan maar zo. Hier zou KPN en Delta nog langskomen en die wil ik naast ODF alle drie binnen hebben, dan heb ik wat te kiezen. Als het goed is komt KPN net 1 jaar na mijn ODF aansluiting, kan ik mooi op tijd switchen. Ik zag afgelopen week een paper uit 2001 waar ze gekeken hebben wat het kostte om het netwerk terug te kopen, dat werd toen al geschat op 10-20 miljard gulden. Wat de energiemarkt betreft, daar was het identiek aan de markt verkocht, dat is na wat bedenkingen (crash in Californië) teruggekocht voor 2.5 miljard gulden. (zelfde paper). Het KPN netwerk is toen niet teruggekocht omdat wat dan zou overblijven niet interessant was voor de beleggers.
De glasvezel boer hier biedt gewoon dvb-c aan via een coax plug op de glasvezel modem. Zelfs FM radio is voorhanden.
De coax boer hier heeft geen fm radio meer want hebben de bandbreedte nodig voor een snellere upload.
Heb je voor mij voorbeelden, dit mag ook via PB, bij KPN krijg ik naast die beroerde ExpediaBox (vervangen met eigen modem) een losse decoder welke ik met HDMI moet verbinden. Ik ben zeer benieuwd naar "converters" heb ze zelf nog niet kunnen vinden (of zoek verkeerd), alvast bedankt!.
Is geplaatst door breedband Helmond. De coax aansluiting zit op de doos waarop de glasvezel binnen komt. Maar geen idee welk type doos dat is, ik ben nu niet thuis om te checken.
Converters bestaan niet. DVB-C en FM-radio op glasvezel aanbieden is prima mogelijk, maar dan moet de glasvezelaanbieder een mediaconverter van glas naar coax plaatsen. Op een XGSPON van KPN kun je geen DVB krijgen.

Dit is ook precies wat Ziggo doet in nieuwe woonwijken: Wel glasvezel aanleggen, maar mediaconverter naar coax installeren en gewoon DVB en Docsis aanbieden net als overal.

Glasvezelaanbieders scheiden coax en internet, je bij bij glas alles zijn eigen kleurtje licht geven, het zit elkaar niet in de weg. Dus die kunnen zowel een coaxconverter installeren, als een mediaconverter voor internet. Omdat er geen internet over het coaxdeel van het signaal hoeft, is er nagenoeg onbeperkte capaciteit voor DVB, FM-radio, zelfs analoge TV en dat soort dingen.
Ziggo gebruikt als backbone glasvezel zet deze om naar coax (DOCSIS/DVB-C) voor eindgebruikers. Ziggo zet vol op in op ontwikkeling en upgrading van DOCSIS en naar mijn weten hebben ze geen FTTH/B (of heb ik iets gemist?).

Als ik me niet vergis is Ziggo onlangs door de Stichting Reclame Code teruggefloten dat ze de term glasvezel niet mogen gebruiken in hun marketing aangezien ze het niet bij de eindgebruiker aanbieden.

update: vele jaren zet ik me in voor aansluitingen kabel om hierachter een zo goed mogelijke oplossing te maken. De hele achterliggende techniek welke Ziggo/kabelaar gebruikt heb ik me niet in verdiept (maar sta er wel voor open).

[Reactie gewijzigd door phubert op 22 juli 2024 13:58]

en naar mijn weten hebben ze geen FTTH/B (of heb ik iets gemist?).
Ik denk het. Het artikel is wel een beetje sensatiejournalistiek, het doet alsof Ziggo in paniek is, terwijl het zo al lang van tevoren gepland is.

Maar, als er Ziggo-glasvezel naar je huis ligt, merk je daar weinig van anders dan dat je AOP er wat anders uitziet, je sluit gewoon je kabelmodem en televisies via coax aan.
Het zijn ook echt bizarre fratsen die de nieuwkomers soms uithalen.

Hier in Maastricht is KPN Glasvezel aan het ingraven en aansluiten. Ze waren de eerste, ze hebben zich netjes bij de gemeente gemeld, volgorde bekendgemaakt van de wijken, brieven aan iedereen verstuurt etc...

Ze begonnen aan de oostkant van Maastricht. Toen ze daar na een jaar volledig klaar waren begon T-Mobile / ODF inééns 'spontaan' de westkant van Maastricht snel in te graven.

Niet aangesloten, nee gewoon allemaal zo rap mogelijk wat kabels de grond in de sprietjes een jaar of langer laten uitsteken. Ze stuurden iedereen brieven dat ze van "de glasvezel campagne" waren en teerden zo expres mee op alle PR van KPN. Ze hebben geen enkel plan om de rest van Maastricht ook te doen...

KPN heeft zich uiteraard niet laten kennen en is gewoon door gegaan met hun actie om heel Maastricht aan te sluiten. En dan zodra KPN "begon" aan de westkant van Maastricht begon T-Mobile te zeiken dat KPN dubbel werk verricht, dat de straat 2x open moet voor niks en dat KPN beter kan samenwerken en gaven ze dus KPN de schuld van het 'dubbel ingraven' terwijl de hele planning van KPN al jaren bekend was.

Echt schandalig.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 13:58]

KPN heeft zich uiteraard niet laten kennen en is gewoon door gegaan met hun actie om heel Maastricht aan te sluiten. En dan zodra KPN "begon" aan de westkant van Maastricht begon T-Mobile te zeiken dat KPN dubbel werk verricht, dat de straat 2x open moet voor niks en dat KPN beter kan samenwerken en gaven ze dus KPN de schuld van het 'dubbel ingraven' terwijl de hele planning van KPN al jaren bekend was.
Het gezanik van Odido/ODF en Delta over KPN die aan dubbele aanleg zou doen is grappig genoeg het soort gedrag wat je zou verwachten van de gevestigde marktpartij. Het lijkt mij in ieder geval uiterst verstandig voor de politiek om dat soort klachten vooral te negeren - dubbele aanleg is alleen maar bevorderlijk voor de prijzen.
Ja, concurrentie is fijn voor jou als klant, maar voor degene die moet concurreren is het juist buitengewoon naar. Delta/ODF zien de gevolgen voor hun broodwinning, daar gaat de salarisverhoging voor het personeel en de bonus voor de aandeelhouders. Het logisch dat ze zo reageren.
Je bent ondernemer of niet. De Telecommunicatiemarkt is eind jaren 80 vorige eeuw geprivatiseerd. Als je als partij niet mee kan, dan is dat gewoon dikke pech. Dat is de gewenste "marktwerking" die hier zijn werk doet. Dat is niet "naar", dat is gewenst gedrag.
Hier in Gemeente Velsen precies hetzelfde KPN netwerk/ glaspoort hebben in 2020 een overeenkomst afgesloten om in heel gemeente Velsen glasvezel aan te leggen. Omdat de aanleg in Santpoort en Velserbroek nog niet begonnen was heeft Delta snel een vergunning aangevraagd. Die kon op grond van de telecomwet niet geweigerd worden. Nu heeft ook Santpoort een dubbel netwerk en Velserbroek straks ook.
U ziet het echt verkeerd KPN wil met geen enkele andere aanbieder samenwerken voor geen goud
Dit ligt totaal niet aan de andere partijen die willen dit juist wel.....
Dus u boosheid richting de goede partij is ECHT onterecht
Inderdaad een goede ontwikkeling dat je kabeltjes van meerdere providers hebt, maar het zou wel fijn zijn als dit beter gecoördineerd wordt in samenspraak met gemeentes. (Al mag dat dan niet zodanig ingeregeld worden dat een concurrent trainerend kan werken.)
het zou fijner zijn geweest als de aanleg van de kabel gewoon provider onafhankelijk was en de consument alle opties kon kiezen, nu ben je weer beperkt tot de providers die je provider genoeg geld betalen om op die kabel te mogen (em veelal zit je dan ook vast aan die tarieven, op acties na)
Als u bedoelt op de zelfde wijze als het stroomnet ben ik het volledig met u eens, voordeel is dat men dan uit alle providers kan kiezen en als gevolg veel meer concurrentie
Het energienet heeft momenteel alleen gigantische capaciteitsproblemen als gevolg van regulering bedoeld om de kosten voor consumenten binnen de perken te houden. De enige reden waarom daar die setup leverancier-netbeheerder bestaat is omdat het runnen van een energienet fors duurder is dan het runnen van een glasvezelnetwerk.
Dat ben ik echt niet met u eens de ware reden is dat de energie maatschappijen niet hebben opgeloet wat er ontwikkelde in energie land, zij zijn van leverancier naar door schuiver gedegradeerd.
Want vele vooral rijkeren in dit land zijn geheel in de zonnepaneel / windmolen gedoken.
Ik ken heel veel mensen die een heel zonnepark op hun prive grond hebben gedumpt waardoor er een overschot is ontstaan op de zonnepaneel tijden. En vervolgens heeft de staat er voor gezorgd dat de energie bedrijven overal dikke windparken worden gedumpt zodat de zonnepanelen ineens nutteloos zijn geworden voor het net. Want die kl... windmolens leveren zo enorm veel dat ze inmiddels met elkaar concurreren om hun stroom te kunnen dumpen op het net.
Vandaar dat je steeds vaker ziet dat die krengen stilstaan, dit omdat er NOG veel grotere windpakren inmiddels op zee worden gedumpt met nog grotere windmolens welke hopelijk allemaal snel kapot gaan xD
Want ik verwacht dat het weer steeds minder aangenaam gaat worden nu de mens de halve planeet al heeft vermoord, u zult het waarschijnlijk als onzin afdoen maar steeds meer leven is aan het verdwijnen op de planeet het great barriere reef is dood, vele hele grote regionen bevatten geen enkel leven meer.
In mijn tuin hoor ik geen vogels meer ( de afstammelingen van de dino's)
Wij de mens zijn heel snel op weg naar alweer een GREAT WIPE of life op de planeet.
Veel sneller dan ooit in de geschiedenis, ja er zal waarschijnlijk nog wat overblijven, maar waarschijnlijk heel weinig net als voorgaande super rampen.
Het lijkt erop dat de mens misschien wel die enorme klomp steen uit de ruimte gaan verslaan met de uitroeing van leven.
Ook dat heeft zo z’n voor- en nadelen en eerlijk gezegd weet ik niet of ik dit door de overheid beheerd zou willen zien, mede met oog op sleepnetten en meer van dat soort geintjes. Daarnaast is er niets mis met redundantie en techniekkeuze. :)

Ik zou eerder pleiten voor en/en eigenlijk. Prima als er een generieke kabel komt, zeker doen en desnoods laat je netbeheerders van elektra/gas die meetrekken. Maar dat moet commerciële kabels en innovatie niet in de weg liggen of verbieden o.i.d.. Maar ook toegang tot een genationaliseerde kabel zal alles behalve gratis zijn.

Dat laatste wat je noemt: niets staat je in de weg om zelf dus ook zo’n kabel aan te leggen en als je kiest dat niet te doen: voor niets gaat de zon op, logisch dat je voor toegang moet betalen. Een bedrijf dat er wel miljoenen in pompt geeft dat vervolgens uiteraard niet gratis weg en zelf doen is goedkoper. Bedrijven die niets serieus willen investeren maar wel voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten heb ik eerlijk gezegd weinig medelijden mee.
U maakt een grote denk fout, KPN of welke provider dan ook zal als er concurrent is helemaal niets sneller aanbieden, zeker als je een kleinere plaats woont dat vind men niet interresant
Ik heb alleen keuze tussen delta of de oude coax van Ziggo welke bij mij voor geen meter deugt.
Nog sterker ik zit met mijn huis bovenop een totale hel van coax onder mijn huis
U zult dan denken dan heeft u het beste punt ooit, nou NEE dus
Mijn aansluting van dez coax heeft nooit gewerkt en zal nooit werken voor mij
Nu wil ziggo mij een supersnel internet aanbieden, maar die mafkezen zijn vergeten dat mijn coax ellende jaren lang nooit echt goed gewerkt heeft.
Ik heb jarenlang in conflict gezeten met de CAI en de later genoemde Ziggo men heeft het NOOIT opgelost of enige moeite gedaan anders dan een zogenaamde monteur langs sturen die werkelijk nooit maar ook echt nooit iets heeft gedaan.
Even voor de duidelijkheid ik had het duurste abbonnement en kon met 128 baud downloaden wat inhield dat TV kijken echt een hel was omdat dit over diezelfde kloterige coax kabel gaat.
Gisteren kwam er een verkoper langs of ik niet wilde overstappen van mijn vdsl lijn naar de nieuwe snelle coax, en ik legde hem netjes uit waarom ik dat NEVER NOOIT zou doen zelfs als ZIGGO mij een miljoen zou aanbieden zal ik toch echt dit niet gaan doen als men geen nieuwe coax kabel gaat trekken.
Simpel gezegd gaat dat uiteraard ook nooit gebeuren, dus ziggo houd je rotzooi maar en kom nooit meer langs met verkopers want mijn antwoord zal blijven NEE NEE NOOIT
Want ze mogen niet onderling samen werkzaamheden plannen en uitvoeren, al dan niet op initiatief van de gemeente die de vergunningen verstrekt, zonder dat dit in de wet wordt vastgelegd?
Natuurlijk mogen ze samen werken. Maar als elke partij met een jaar ertussen gaat graven mag dat omdat volgens de telecomwet iedereen zijn netwerk maar aanleggen.

Ik ben wel benieuwd hoe je het voor je ziet om in 1 geul 2 verschillende netwerken aan te leggen. Dan moet je je dp gebieden evengroot hebben en samen een design maken.
Als je dan samenwerkt kun je net zo goed 1 netwerk met een gezamenlijke pop bouwen.
Voor diegenen die dit beleid verdedigen: bij ons is de straat twee keer open geweest voor het leggen van een glasvezelkabel. Twee keer, maar beide doorgaand. Dus géén aansluiting voor ons. Misschien dat het te maken heeft met het datacentrum in de Eemshaven of de aansluiting voor het industriegebied hier, maar voor ons 16.000 inwoners, geen glasvezel in huis. Het bedrijf dat dat zou doen is gestopt. Het wilde niet aan de regels voldoen en dacht dat ie maar een sleuf van 30 centimeter diep hoefde te graven om geen last te hebben van al het andere spul dat er ligt. Dat ging dus niet door. Terwijl wij dus nog steeds geen glasvezel hebben zijn er dus 100.000 woningen met een dubbele aansluiting.
Als ik mijn postcode check krijg ik allemaal mooie aanbiedingen totdat ik doorklik en de melding krijg dat “Er nog niet overal glasvezel ligt, maar u kan alvast… ”. Nou ja, je snapt het al. Als ik snel internet wil hebben zit ik dus aan Ziggo vast. In mijn beleving is dit beleid gewoon idioot.
Je toont alleen aan de je straat twee keer open is geweest. Het feit dat je straat twee keer open is geweest voor andere zaken heeft niet zomaar te maken met het hebben van geen / een /meerdere glasvezel aansluitingen. Er zijn daarbij nog miljoenen adressen zonder werkelijke aansluiting. Dat heeft niet zomaar te maken met alleen maar die 100.000 adressen waar dubbele keuze is. Want dat kunnen net zo goed zeer gemakkelijke en lucratieve keuzes zijn geweest door bijvoorbeeld hoge dichtheid goedkoop kabels te leggen, maar aansluitingen werkelijk bruikbaar maken gaat een stuk moeizamer. Het is niet voor niets dat de telecombedrijven het zelfs al een aansluiting proberen te noemen als er feitelijk nog geen kabel de woning in is.
En dat is harstikke zuur. Maar de andere kant is dat de telecommarkt is geprivatiseerd en bedrijven kunnen dus de lucratieve steden/straten voorrang geven boven dorpen waar weinig te halen valt, het is helaas wel hoe het werkt. Ben ik daarom een verdediger van dit beleid? Geen idee eigenlijk. Feit is dat zowel netwerk als diensten naar de markt zijn gebracht, de vergelijking met het electriciteits-netwerk gaat dan ook niet op. Ik denk dat de huidige vorm de best haalbare is. Het heeft wel attentie van de overheid, maar geen idee wat zij kunnen afdwingen.
Het bedrijf dat dat zou doen is gestopt. Het wilde niet aan de regels voldoen en dacht dat ie maar een sleuf van 30 centimeter diep hoefde te graven om geen last te hebben van al het andere spul dat er ligt. Dat ging dus niet door. Terwijl wij dus nog steeds geen glasvezel hebben zijn er dus 100.000 woningen met een dubbele aansluiting.
Is het bedrijf dat is gestopt het failliete ViberQ? Vergeet dan niet dat in dezelfde regio de uitrol van glasvezel door Delta zo ongeveer volledig is geflopt. De via Delta aangeboden glasvezelabonnementen werden door veel inwoners te duur werden gevonden en waren, gezien de prijs-kwaliteit, geen alternatief waren voor de bestaande (x)dsl lijnen en Ziggo. Verder begon Delta potentiele geinteresseerden te dreigen dat als er niet onmiddellijk na het leggen van de kabels werd gekozen er voor een glasvezelaansluiting er € 650,- aansluitkosten in rekening zouden worden gebracht. Het gevolg: hier en daar wel glasvezel aangelegd maar bijna nergens aangesloten.
ViberQ Ja klopt..
Dat verhaal van Delta kende ik nog niet.
Welke kleur buis ging erin?
Kan ook bijvoorbeeld een eurofiber, KPN, BT, Odido etc. zijn voor hun backbone, naar een zendmast of een zakelijke klant aan te sluiten.

Ik heb ook een tijdje in de zakelijke glasvezel gezeten en toen werd er ook kms door een stad gegraven om een gebouw aan te sluiten.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 13:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.