KPN schakelde tot dusver drie miljoen koperlijnen uit

KPN heeft tot dusver meer dan drie miljoen koperlijnen buiten werking gesteld. Deze klanten gebruiken in plaats daarvan de glasvezelinfrastructuur. KPN en Glaspoort zijn naar eigen zeggen op 59 procent van de Nederlandse huishoudens aangesloten.

Op het gebied van vast internet kwam het aandeel van glasvezelklanten bij KPN kwam in het afgelopen kwartaal voor het eerst boven de 60 procent; 39 procent van de huishoudens die klant is bij KPN heeft nog een internetabonnement via een koperverbindingen. In de betreffende periode kreeg KPN er 13.000 nieuwe klanten bij die een vast internetabonnement afsloten.

De totale omzet van KPN in het eerste kwartaal van 2024 was ruim 1,37 miljard euro, wat een stijging van 3,3 procent is ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst daalde desondanks met 11 procent naar 175 miljoen euro. Dit komt volgens de telecomprovider door een 'eenmalige kostenpost met betrekking op herfinanciering'.

Wat mobiele abonnementen betreft steeg de omzet van KPN in de betreffende periode met 14 miljoen euro naar 204 miljoen euro. De provider schrijft deze stijging van bijna 8 procent toe aan nieuwe abonnementen met verschillende snelheden. Het bedrijf kreeg in totaal 30.000 nieuwe klanten die een mobiel abonnement afnemen.

KPN Q1 2024

Door Yannick Spinner

Redacteur

24-04-2024 • 13:47

231

Submitter: HerZon

Reacties (231)

231
229
92
5
0
115
Wijzig sortering
@YannickSpinner Ik mis in je artikel , in tegenstelling tot het nu.nl artikel, het verhaal over concurrentie in het aanbod en de hogere kosten die een glasvezelabonnement met zich meebrengt voor mensen die op een vdsl lijn zaten.

Ik citeer:
Maar met het uitzetten van de telefoonlijn verdwijnt wel concurrentie. In het midden van de jaren negentig werd de telecommarkt geprivatiseerd en werd KPN de eigenaar van het landelijke telefoonnetwerk. In ruil daarvoor moest KPN concurrenten toelaten op het telefoonnet.

Daardoor kun je via de telefoonlijn internetabonnementen bij andere providers afsluiten. Die zijn 10 tot 15 euro per maand goedkoper dan het aanbod van KPN.
en
De aanleg van het glasvezelnetwerk betaalt KPN zelf. Daardoor is KPN niet verplicht concurrenten toe te laten op zijn glasvezelnetwerk. Maar om toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) tevreden te houden, laat de provider concurrenten vrijwillig toe op zijn glasvezelnetwerk.

Daardoor kun je bij bijvoorbeeld Odido, Online.nl of Budget Alles-in-1 een internetabonnement afsluiten op het glasvezelnetwerk van KPN. Maar in de praktijk ben je bij deze bedrijven duurder uit dan bij KPN zelf. Daardoor is er feitelijk geen concurrentie op het glasvezelnetwerk van KPN, zoals dat wel het geval was op de telefoonlijn.
Je constatering is feitelijk correct, maar hoe zou het beter kunnen? KPN moet de financiering uit eigen zak betalen, het netwerk is van KPN. Het zou dan krom zijn als KPN verplicht andere aanbieders tegen een lager tarief moet toelaten op het netwerk.
Dat zou op lange termijn contraproductief zijn: Nu worden aanbiedens geprikkeld zelf glasvezels de grond in te stoppen, wat echte concurrentie mogelijk maakt. Als aanbieders goedkoop bij KPN op het netwerk zouden kunnen, zou dat ze "lui" maken. Je krijgt dan wel keuze, maar schijnconcurrentie, omdat iedereen hetzelfde product wederverkoopt.

Je ziet dat nu overigens ook: Ik zit bij BudgetThuis, vanwege combikorting met elektriciteit is dat economisch, maar het is gewoon wederverkoop KPN, tot op het punt dat je gewoon een Experiabox krijgt en een IP-adres uit de KPN-reeks. Of je bij KPN zit of Budgetthuis maakt dus niet uit, enig verschil is het logo op de factuur.
Eh.. je stelt dat voor concurrentie meerdere glasvezels tot in elke woning nodig zouden zijn. Kun je dat onderbouwen? Want tegelijkertijd is juist het aanleggen van die 'last mile' verbindingen nogal een gedoe, met veel overlast en verhoudingsgewijs grote kosten en bij 'koper' simpelweg nooit van toegevoegde waarde geweest.

De (andere) aanbieders plaatsten nl. al jaren eigen apparatuur aan het andere eind van het (koper)lijntje naar je huis, in de wijkcentrale dus. De gehele lijn werd / wordt daarmee overgedragen op de aanbieder van je keuze (sinds het POTS systeem al jaren eerder is uitgeschakeld). Ja, tuurlijk waren er ook resellers zoals je schetst, maar zeker niet uitsluitend.

KPN lijkt de ontstane gelegenheid volop te gebruiken om dat nu (grotendeels) de nek om te draaien. Inderdaad is de prikkel zelf door te pakken met vezels leggen wel sterk daardoor, maar of dat nu goed voor de concurrentie is?

Hoe het anders kan? Met netbeheerders, wellicht? We lijken er inmiddels wel uit dat een huishouden met een goede glasvezel tientallen jaren voort kan - alleen de apparatuur aan beide uiteinden verandert, zoals ook bij koper tientallen jaren is gebeurd. Dus wellicht, als we over X jaren weer 'ns een echte overheid hebben..

@dmantione Lees ff goed.. zo simpel is het dus niet; één kabel naar de woning betekent niet automatisch één netwerk. (Misschien helpt @Wouterie's beschrijving, onder jouw post?)

[Reactie gewijzigd door Gwaihir op 22 juli 2024 14:26]

Nog even een reactie op je toevoeging: Het oude telefoonnetwerk was heel geschikt voor het systeem wat je bedoelt en we hadden in Nederland op een bepaald moment dan ook 5 ADSL-netwerken: KPN, BBned, BabXL, Versatel en Cistron. Allemaal hadden ze glasvezels naar de telefooncentrales waar ze hun eigen apparatuur gebruikten. Er was nog steeds een hoop gemopper over de vergoeding die aan KPN betaald moest worden voor beheer van het koperdraad, maar tegelijkertijd ontstond een markt waar enorm veel te kiezen was, want op elk van die netwerken zaten weer meerdere internetaanbieders. ADSL was goed en goedkoop.

Niet ieder netwerk is geschikt voor een dergelijke werkwijze: Bij het kabelnetwerk ontvangt iedereen hetzelfde signaal. Je kunt niet zomaar een woning loskoppelen en op een ander netwerk aansluiten. Je hebt de situatie met zenders die op de kabel zitten die iedereen ontvangt, maar ook bij internet krijg je de situatie dat de eigenaar van het netwerk het verkeer over lange afstand zou moeten verzorgen en alleen op een centraal punt aan andere aanbieders zou kunnen afleveren.

Ook het telefoonnetwerk werd minder geschikt: Bij VDSL kreeg je de situatie dat apparatuur in de straatkasten werd geplaatst i.p.v. de telefooncentrales en dat werd gedaan omdat VDSL alleen op korte lijnen veel snelheidsvoordeel kon bieden. De straatkasten waaren niet geschikt voor apparatuur van meerdere partijen.

Komen we aan bij glasvezel: AON-techniek is zeer geschikt voor het model waarbij je kunt kiezen uit meerdere belichters. Ik denk evenwel dat de kaarten geschud zijn: De PON-techniek heeft te veel voordelen t.o.v. AON om deze niet in te zetten. De toekomst van glasvezel is, leuk of niet, PON en daarmee vervalt de mogelijkheid tot een model zoals je voorstaat.

Daarmee zijn meerdere vezels naar ieder huis toch echt de meest realistische mogelijkheid om concurrentie mogelijk te maken en er is dan ook geen discussie over de vergoeding die nodig is naar een KPN of netbeheerder voor gebruik van de vezel.
Hoe verklaar je dan dat KPN aangeeft niet over Delta glas te kunnen leveren, maar hun dochter Solcon dat wel kan? Technisch gezien is het volgens mij niet zo'n probleem. Het is puur beleid. KPN zegt trouwens zelf ook dat als je in een puur Delta gebied zit en je wilt de KPN ervaring, dat je dan Solcon kunt nemen.
Ik snap de achtegrond van je vraag niet. Solcon is geen partij met eigen vezels in de grond, en wederverkoopt dus andere netwerken, waaronder KPN, Glaspoort en Delta. Delta erbij nemen is als wederverkoper niet zo'n rare, want Delta is geen rechstreekse concurrent van Solcon. Dat ze dochter zijn van KPN, hindert kennelijk niet om als onafhankelijk bedrijf zakelijke beslissingen te nemen.

KPN is een partij met eigen netwerk en werken samen met de pensioenfondsen in Glaspoort. Die kiezen er dan voor om Delta niet te wederverkopen, want Delta is een directe concurrent en onderhandelen over onderling eerlijke voorwaarden is dan een stuk lastiger. Ik vermoed dat KPN liever hun eigen vezel naast die van Delta legt om de concurrentie te bevorderen, dan Delta gaat wederverkopen.
Mijn punt is dat als je dus ergens zit waar een andere club dan KPN het vezeltje in de grond heeft gepropt, je dus niet (tijdelijk) KPN glasvezel kan afnemen, maar dat KPN aangeeft dat je maar moet wachten tot zij ooit zelf glas komen aanleggen of in de tussentijd naar Solcon kan. Terwijl ze prima de dienst kunnen aanbieden tot ze zelf hun kabeltjes getrokken hebben. Blijkbaar is dat 'oh zo verschrikkelijk dure koper' nog steeds rendabeler dan tijdelijk via de concurrent leveren.
Dat zou kunnen, maar dikke kans dat contractonderhandelingen te lastig zijn:
  • KPN wil zijn diensten bij Delta aanbieden
  • Maar dan wil Delta ook diensten op KPN aanbieden
  • KPN staat er evenwel om bekend duurder te zijn dan Delta
  • Maar Delta wil niet meer aan KPN betalen dan KPN aan Delta betaalt.
... en dan kan het zo maar zijn dat partijen niet tot een overeenkomst komen, zelfs al zou Delta gebruiken goedkoper zijn dan het eigen koper in de lucht houden.
Zou kunnen, we zullen het nooit weten vrees ik. Maar ik vind het bar onhandig en behoorlijk zonde van middelen en arbeid. Er stond een week lang een dieselaggregaat te stinken in de straat. En maar roepen dat ze zo duurzaam bezig zijn.
Odido levert wel diensten via Delta, maar omgekeerd niet voor zover ik weet. Dus zo hoeft het niet te gaan als kpn via Delta wil elveren

Delta is van een investeringen maatschappij dus die zullen de boel wel gaan verkopen als ze klaar zijn met hun aansluitingen, dus wordt het KPN of Odido/ODF?
De PON-techniek heeft te veel voordelen t.o.v. AON om deze niet in te zetten.
Kun je dat nader toelichten?

Want, meerdere vezels naar ieder huis, omdat op elke vezel PON voor de eigenaar van dat ene netwerk beter uit komt: dat schiet voor mijn gevoel z'n doel ruim voorbij.

En inderdaad moet je ook uitkijken met wat er in de straatkasten komt / moet. Hier lijkt alles vrij rechtstreeks naar een 'wijkcentrale' te gaan, maar ik ben bang dat dat sindsdien bij veel aanlegprojecten is wegbezuinigd. Kun ik eigenlijk ergens zien welke techniek er in m'n eigen wijk ligt?
Er is het technisch argument: De passieve splitter in PON is relatief goedkoop en kan dichtbij de huizen geplaatst worden, dat scheelt enorm in de hoeveelheid vezels in de straat die aangelegd en onderhouden moeten worden. In de centrale sluit je op één poort 16 huizen aan, dat geeft besparingen in de hoeveelheid benodigde apparatuur, benodigde energie en zo voorts.

En er is het argument van welke techniek de meeste steun in de industrie krijgt: De hele industrie lijkt op PON in te zetten, dus een glasvezelaanbiederj die in AON zou geloven, wordt vanzelf bijgestuurd door de industrie die naar PON over wil.

Wat betreft de techniek: Je kunt kijken welke mediaconverters in jouw buurt gebruikt worden, als je er op googelt, dan vind je snel voor welke techniek ze bedoeld zijn. Verder: Als bij jou snelheden van meer dan een gigabps verkrijgbaar zijn, dan is de techniek XGS-PON. Is de maximale snelheid 1 gigabps, dan kan het zowel AON of GPON zijn. Alle glasvezel wat KPN na 2021 heeft aangelegd is GPON of XGS-PON.
PON is ook interessant omdat je als investeerder altijd kan zeggen dat een andere "niet op jouw netwerk kan" en je dus geen dark fibers hoeft te gaan verhuren aan een concurrent die er meer uit kan halen dan jijzelf.
Ik dat dar daar het échte voordeel van PON zit. Voor degene die het netwerk aanlegt, dan.
Gelukkig blijven de glasvezelgravers nog altijd vanuit elk huis een vezel naar de wijkcentrale trekken. De splitter hangt in de wijkcentrale. Dus je kunt als provider kiezen om pon of aon aan te bieden. Ik hoop dat ze dat blijven doen.
dat scheelt enorm in de hoeveelheid vezels in de straat die aangelegd en onderhouden moeten worden.
Meerdere vezels per huis - van verschillende aanbieders - scheelt in het aantal vezels dat aangelegd en onderhouden moet worden. Oh nee.. wacht.. dat doet het niet |:(.

@dmantione Ik waardeer zeer dat je keer op keer zo inhoudelijk gedetailleerd reageerde. Je schetst heel duidelijk waarom de tendens zo sterk is. (Dat kan ik - helaas - ook niet met je oneens zijn ;).). Tegelijkertijd schets je, voor mijn gevoel althans, ook meteen waarom hij eigenlijk, maatschappelijk gezien, niet fijn is.

Wellicht is nog 't best haalbare wat momenteel kan, dat gemeentes alleen vergunning afgeven indien vezels rechtstreeks naar de wijkcentrale lopen. Gemeentes kunnen nl. eisen stellen die het herhaaldelijk moeten openen van de straat verminderen en hebben daarin ook de verplichting verder te kijken dan het belang van de individuele aanleggende partij.
Trek inderdaad de vergelijking door naar het stroomnet. Stel dat Eneco en Essent stroom en gas aanbieden hier en beiden eigen bekabeling en gasleidingen in de straat zouden leggen. Dat zou waanzin zijn! Maar met glasvezel is het wel een goed idee? Delta is net klaar hier en over een tijdje komt KPN de straat weer openbreken om hun kabeltjes erin te proppen. Wat als partij 3 en 4 komen!?
Concurrentie zou niet moeten plaatsvinden op dit niveau... Het slaat nergens op.
Wees blij dat er keuze is, je hebt nu kans om in ieder geval meerdere kabels naar binnen te trekken waar je niks voor betaald. Als jij gaat verhuizen, dan kan een potentiële koper met zakken geld dit een dealbreaker vinden / jouw huis overslaan omdat je garbage internet hebt cq nee hebt gezegd voor aanleg. En nee, niet iedereen wilt naar de 1e beste aanbieder die nu al kabels heeft gelegd. Helemaal fijn is als jij verhuist en erachter komt dat de vorige bewoners nee hebben gezegd tegen glas. En ja, het verhoogt de waarde van je huis.
Welnee, de mensen staan te springen om huizen, of er nou 5 of 6 kabeltjes naar binnen piepen boeit ze echt niets. Wat is de toegevoegde waarde van (zeg) 5 glasvezelkabeltjes t.o.v. 5 aanbieders over 1 glasvezelkabeltje? Meer boren, meer scheve stoeptegels, meer verzakkingen, meer kans op fouten tijdens de aanleg. Onze netbeheerder komt binnenkort de gasleiding verwijderen die ons huis binnengaat. Dat wordt lachen als die knakkers door een berg kabels heen moeten.
Mijn idee is om het medium, de infrastructuur, open te breken. Niet concurreren met eigen kabeltjes maar op de kabeltjes. Neem Delta. KPN doe het niet over het Delta lijntje, maar Solcon wel. Solcon is van KPN, dus technisch gezien is er geen beperking. Is mijn kort-door-de-bocht conclusie. Pure onwil.
Voorlopig moet je maar bidden of er een partij een tweede netwerk aan komt leggen, dus de kwestie die je voorlegt bestaat niet, en zal waarschijnlijk nooit bestaan. Er zijn maar een paar landelijke spelers en de kans is groot dat die ook nog gaan fuseren. Als er uiteindelijk twee landelijke partijen over blijven dan mogen we van geluk spreken en dat is dan in combinatie met de coax van Ziggo het aanbod waar uit gekozen kan worden.
Delta is hier net klaar en KPN heeft aangekondigd dat ze op korte termijn ook gaan starten. Feest. Hopen en bidden? Nou, mocht de markt ooit echt opengebroken worden dan kan zelfs Deutsche Telekom hier komen graven! Je weet nooit wat de toekomst brengt.
Trek inderdaad de vergelijking door naar het stroomnet.
Kan niet, het stroomnet is van de overheid en daarmee ben je eigenlijk direct klaar met vergelijken. Voor meerdere gas en elektriciteitsinfrastructuren is Nederland te klein. Dat zou n.l. betekenen dat de huidige infrastructuur ook op de schop en dus dieper in de grond zou moeten om te voorkomen dat je situaties krijgt die je nu al met regelmaat ziet bij de aanleg van glasvezel.

Ondanks dat er nog wel eens andere infrastructuren worden getroffen bij de aanleg van glasvezel is de impact minder dan wanneer er zich meerdere van die infrastructuren in de grond zouden liggen. Bij meerdere fibers is de kans op issues een heel stuk kleiner.

Daarnaast, we zien nu al hoe het gaat bij netbeheerders rond capaciteit, vraag en aanbod etc. datzelfde zien we gelukkig ook al jaren lang bij het Openbaar Vervoer. Achterstalligonderhoud aan het spoor (Prorail a.k.a. overheid), veel uitval van haltes en ritten bij het busvervoer (B.V. Provincie dus overheid).

Mensen klagen nu al massaal op toko's als bijvoorbeeld de Autoriteit Persoonsgegevens en de ACM dat ze lang bezig zijn met onderzoeken, conclusies en het afhandelen van zaken. En dan wilt men een soortgelijke toko ook over digitale infrastructuren laten gaan? Let wel, zoiets zou dan uitkomen bij een tent als een RDI die net als de ACM, AP etc. een enorm te kort heeft aan personeel en qua prioriteiten nou niet echt het beste voor heeft met de consument.
Waarmee wil je het dan vergelijken? We hebben het over vitale infrastructuur en vitale processen die vallen onder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Net als (bijvoorbeeld) regionale distributie van elektriciteit en gas dat is. Dit houdt in dat ze onder het wakend oog (of blok aan het been) van de ACM vallen.
Gelukkig is de ACM veel te druk met netbeheerders pesten dan met internetaanbieders... Maar wie heeft bedacht dat het een goed idee is om het infrastructuur gedeelte volledig te beleggen bij commerciële partijen!?
En dat dankzij de regering eind jaren 80 vorige eeuw. In mijn optiek is het ook onomkeerbaar, voor alle Telco's is de last mile hun echte kapitaal. Als de BV Nederland dat terug wenst te kopen, kost dat een astronomisch bedrag, ik heb het ooit een becijferd op zeker 15-20 miljard euro. En dat geld is er domweg niet, buiten dat de EU er ook iets van vindt denk ik. Je hebt 100% gelijk ook met je voorbeeld, maar ik zou geen één manier weten die kan werken. Onteigenen is in mijn optiek geen optie overigens.

Om exact die rede slaat @dmantione de spijker dan ook op de kop, infrastructuur is van een partij en wens je daarmee te concurreren, dan leg je er een vezel naast, hoe onwenselijk dat in de praktijk ook is. Die kans op synergie lijkt helaas verkeken.

Deze link vond ik net ergens. De waarde van het telefonienetwerk (toen was er nog nauwelijks glas) werd in 2001 becijferd op 10-20 miljard gulden.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 14:26]

Heel simpel: Als je één netwerk heb en dat af moet nemen, bepaalt de eigenaar van het netwerk hoe het aangelegd wordt, welke apparatuur ingezet wordt, hoe het beheerd wordt en ga zo verder. Zelfs als je het netwerk dus reguleert heb je met die keuzes te maken en kun je dus niet goed concurreren door slimmere keuzes te maken.

Bij meerdere aanbieders ontstaat er concurrentie wie goedkoop een netwerk kan aanleggen, goedkopere apparatuur gebruiken, het netwerk slim beheren e.d., wat tot ware concurrentie op alle vlakken leidt.

Netbeheerders zijn een compromis: Ook een netwerkbeheerder maakt keuzes en dus kosten waarop niet geconcurreerd kan worden, tegelijk is een netbeheerder in overheidshanden niet op winst uit en zal streven naar lage kosten voor de aanbieders. Een netbeheerder is evenwel monopolist en wordt niet door marktkrachten geprikkeld om te innoveren.
De netbeheerders hebben de ACM die (als blok aan hun been) de boel een beetje in de gaten houdt. Ik blijf erbij dat de vitale infrastructuur niet volledig in handen van commerciële partijen zou mogen zijn. Zou mooi zijn! Een A27 naast de A27 waar je net iets harder mag rijden maar ook net wat meer voor moet betalen.
'je stelt dat voor concurrentie meerdere glasvezels tot in elke woning nodig zouden zijn'

Dit is nu zeker al het geval, meerdere klanten van ons hebben nu 3 glasvezelkabels in hun bedrijf liggen van 3 verschillende providers (KPN /Open dutch fiber /Delta).

Bij ons in Hoorn is de straat ook al 2x open geweest (Glasvezel KPN en Glasvezel opendutchfiber). Ook moesten ze 2x bij mij in huis wezen om de glasvezel af te monteren. Ik heb nu 2 glasvezelpunten in de meterkast (Van KPN en Open dutch fiber).

Open dutch fiber kan je verschillende providers kiezen, de KPN glaslijn is specifiek voor KPN.
Dat is niet geheel waar toch? Een Odido/T-Mobile gebruikt ook op plekken het glasvezelnetwerk van KPN, maar hebben hun eigen apparatuur in de PoP. Dat maakt het toch wel degelijk anders?

Veel Odido klanten hebben namelijk een hogere ping dan KPN. KPN gebruikt overal gewoon AMS-IX voor, terwijl Odido in veel gevallen langs Duitsland gaat, omdat het goedkoper is...

Je betaalt niet alleen voor vezeltje, maar ook voor het TCP/IP-gedeelte. Ik heb liever dat ik gewoon voor alles langs AMS-IX gestuurd wordt en zo een lagere ping heb, dan dat ik door Duitsland ga om Amsterdam te bereiken. Dat slaat nergens op.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:26]

Je zit nu onzin te verkondigen. Ten eerste zit KPN niet op AMS-IX. Ten tweede zit Odido wel op AMS-IX en is dat verhaal met verkeer routeren over Duitsland allang verleden tijd. Dat hele routeren over Duitsland was van korte duur, omdat er destijds ook wel werd ingezien dat dat verre van optimaal was.

Pingtijd is niet per se gerelateerd aan de route die het verkeer volgt. Er zijn legio redenen waarom pingtijden hoger (of lager) kunnen zijn. Het technologietype kan al een verschil maken (PON vs AON bijvoorbeeld), gebruikte CPE's maar ook (al dan niet regionale) congestie.

[Reactie gewijzigd door Fr1ek op 22 juli 2024 14:26]

Het was een voorbeeld, niet perse waarheid. Punt was, je betaalt niet alleen voor het vezeltje. Jij bevestigt zelfs mijn punt. :)

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:26]

Op zich waar, maar dat is een aflopende zaak: Het kon met AON, maar niet met GPON en XGS-PON. AON wordt al weer afgebroken.
Het kan in veel gevallen nog steeds en het blijft ook in veel gevallen kunnen.
Het wordt pas een probleem als KPN in een gebied gebruik maakt van straatkasten. Andere operators kunnen daar niet in, maar in de "traditionele" wijkcentrales kunnen ze wel. In die situatie kunnen operators zelf bepalen welke technologie ze willen gebruiken, omdat het eigenlijk een rechtstreekse verbinding is tussen wijkcentrale en huisaansluiting. Bij straatkasten zijn operators aangewezen op KPN WBA, omdat ze zelf de belichting niet kunnen doen.

Sowieso is KPN niet actief klanten aan het overzetten van AON naar XGSPON. Er is nog lang geen sprake van afbraak van AON. En waarom zouden ze ook, dat kost nl. onnodig veel geld. Elke omzetting betekent interactie met de eindklant (of misschien zelfs een andere ISP) tbv. het vervangen van de mediaconverter door een ONT. Als je dat op schaal doet mik je een berg geld over de balk voor weinig voordeel.
Ook de dienstverlening is anders. Je betaald bij KPN meer omdat ze een betere service kunnen/willen leveren op hun diensten. Je hebt verschillende soort Wholesale klanten waarbij het ene uiterste puur wederverkoop is en het andere uiterste eigen dslams en ONT's plaatst (zgn ODF). Die laatste partijen huren dus alleen het passieve netwerk en regelen zelf de actieve apparatuur. Voor het mobiele netwerk geldt precies hetzelfde alleen daar hoor je nooit iemand over. Daar heeft Odido ook een grote vinger in de pap samen met KPN.

[Reactie gewijzigd door Speculum op 22 juli 2024 14:26]

Toen de overheid KPN de bruidsschat van de bestaande koperen "cable plant" kado gaf had men ook voor een ander model kunnen kiezen. Bijvoorbeeld het model wat voor electriciteit is gekozen, met gescheiden bedrijven die de infrastructuur beheren, en andere die er diensten op aanbieden.

Het huidige model maakt echte concurrentie onmogelijk, omdat er maar twee bedrijven zijn met een cable plant waar schaal mee te behalen is: KPN en Ziggo. KPN heeft een rijke historie in het doen van concurrentiebelemmerende investeringen, waarvoor de kosten gewoon bij de consument neergelegd worden. Het mooiste voorbeeld is het kopen van Reggefiber en vervolgens de uitrol van fiber stilleggen omdat de koper plant nog niet uitgemolken is.

De grootste gotspe is dat de ACM is meegegaan in het creëren van dit duopolie, omdat zij het niet als probleem zag dat er twee monopolies zouden ontstaan, een op kabel en een op fiber.
Ik lees alleen nog steeds geen oplossing. Feitelijk zijn er twee wegen voorwaats mogelijk:
  • Gescheiden verantwoordelijk tussen netwerkbeheerder en dienstleverancier, net zoals bij het energienet
  • Geen gescheiden verantwoordelijkheid
Wat jij voorstelt dat KPN alle investeringen doet en dan verplicht netwerk moet openstellen tegen een gereguleerd lager tarief is natuurlijk onrealistisch. Dat is economisch onhaalbaar.
Of de investering doen en het open stellen voor hetzelfde tarief voor alle ISP's? (inclusief dus KPN zelf)
Als kon de investering in pakweg 30 jaar op glasvezel terugverdient moet hebben, kun je toch 3 virtuele providers toelaten die gezamenlijk 90% van de kosten op moeten hoesten (incl. rente derving en rekening houdend met indexatie) Dan heeft KPN 20% voordeel, de anderen betalen ieder 30%. KPN heeft wel het risico en het hele voortraject. Een andere verdeling kan natuurlijk ook, Delta Netwerken doet toch niets anders? Met het 'openstellen' van het netwerk? Alleen zijn de virtuele providers over het netwerk van Delta wel altijd duurder dan Delta of CAIW zelf.
Toen de overheid KPN de bruidsschat van de bestaande koperen "cable plant" kado gaf ...
Groot misverstand, de waarde van de aandelen waren met de beursgang iets van 11miljard euro, waarvan de helft toen gecashed is en de rest later. Hoezo kado geven? Het model "netwerkbedrijf" splitsen van "dienstenbedrijf" had inderdaad een heel aardige geweest maar is niet voor gekozen. De situatie waar we nu in zitten met in sommige straten 3 glasvezelaanbieders hebben we dan ook te danken aan de toenmalige regering die daarvoor fors meer geld kon incasseren.

KPN is net als Ziggo een commercieel bedrijf, het opkopen van marktpartijen waar mogelijk is dan ook een strategische keuze die je die bedrijven niet kwalijk kan nemen, dat is een gevolg van hetgeen eind jaren 80 van de vorige eeuw is bedacht. En uiteraard komt de rekening bij de afnemers te liggen, waar zouden ze dat anders kwijt kunnen? Dat het heel anders had gemoeten daar zullen de meeste mensen het wel mee eens zijn, maar bedrijven handelen zoals ze ooit zijn begonnen, met winstoogmerk.

Kom net een leuk artikel tegen uit 2001, leuk om even door te lezen. De kosten om de infra terug te kopen werden toen al geschat op 10-20 miljard gulden.

Nog één waar ik naar op zoek was: ACM vindt er ook wat van: De ACM acht het daarom van groot belang dat alle huishoudens in Nederland in de nabije toekomst de beschikking krijgen over minimaal één glasvezelaansluiting, naast de veelal reeds aanwezige kabelaansluiting, om de concurrentie op de Nederlandse telecommarkt op lange termijn optimaal te kunnen waarborgen. (Pagina 3/36 bovenaan)

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 22 juli 2024 14:26]

Lang leve de ACM! Altijd een club waar je op kunt bouwen om Nederland een stukje ingewikkelder te maken.
Ik hoor niks dat het netwerk van Ziggo is opengesteld, dus ja je hebt het over echte concurrentie, maar bent bij KPN verkeerd zou ik dan zeggen.
Het lijkt me niet zo krom als het het kopernetwerk vervangt waar wel andere aanbieders op toegelaten moeten worden.
De overheid had het netwerk dienen aan te leggen. Commerciële partijen mogen dan services aanbieden op dat netwerk.
Prima toevoegingen! Die passen daarentegen niet in dit artikel. Voor dit soort nieuwsberichten kijken we strikt naar de kwartaalcijfers en eventuele duiding waar nodig. Dit is daarentegen bijna een achtergrondverhaal, dat kan niet in ieder artikel waarin KPN genoemd wordt. Wel een +2 voor extra context!
Niet iedereen krijgt te maken met hogere kosten. Zelf zat ik ooit bij Telfort. Bij het omzetten van Telfort naar KPN heeft de KPN mijn Telfort abonnementsprijs overgenomen. Inmiddels heeft KPN de koperdraad vervangen door Glasvezel. Daarbij heeft KPN mij kosteloos en tegen dezelfde Abonnementsprijs als de VDSL (50/10?) op 200/200 glasvezel gezet.

Natuurlijk hebben de KPN en de andere aanbieder mij proberen te vertellen (met veel onzin en kletspraat) dat ik een ander abonnement nodig had voor glasvezel. Ik vond zelf van niet en blijkbaar had ik gelijk. Als ik hetzelfde abonnement nu zou afsluiten ben ik (na 1 jaar) meer dan € 15 per maand extra kwijt dan mijn "Telfort VDSL" abonnement.

Waar je wel een punt hebt is de concurrentie. Nieuwe abonnees zijn nu inderdaad duurder uit dan voorheen. Al was de keuze al een stuk minder na de consolidatie van de KPN dochters naar KPN.

Hier lokaal kan ik enkel nog uit twee fysiek verschillende glasvezel netwerken kiezen, die toevallig op dezelfde prijs uitkomen. De extra providers die op deze twee lijnen beschikbaar zijn, zijn inderdaad niet goedkoper dan de originele aanbieder op die netwerken. Dit komt natuurlijk door de constructie die je hebt genoemd.

Wat nog out-of-the-box oplossingen kunnen zijn:
  • 5G internet voor thuis internet
  • starlink
Dank voor je reactie. Je benoemd precies waar voor mij de "pijn" zit:
Als ik hetzelfde abonnement nu zou afsluiten ben ik (na 1 jaar) meer dan € 15 per maand extra kwijt dan mijn "Telfort VDSL" abonnement.
En dat vind ik ronduit schofterig. Er wordt een verhaal verteld waarbij de nietsvermoedende consument het idee zou kunnen krijgen dat ze door meer te betalen met hogere snelheden via glasvezel beter af zijn, terwijl velen in de praktijk niet meer doen dan een mail sturen, een beetje sociale media turen, en poezenfilmpjes op dumpert kijken :)

Zoals ik eerder aangaf: ik krijg het idee dat met de glasvezelpakketten het aanbod van kleine abonnementen voor de niet veeleisende gebruiker steeds kleiner word.
Wat ik irritant vind is dat zulke infrastructuur formeel in bezit is van KPN. Dus ook het koper in je huis. Dit mag je dus niet zomaar weghalen. Zelfs als KPN jouw huis afschakelt, deelt KPN je dat niet mee, en zal desgevraagd slechts 'no comment' zeggen. Dat koper moet je dus formeel gezien laten zitten tot in het einde der dagen omdat het niet van jou is, en KPN ook niet wil toegeven dat je er nooit meer diensten over kunt afnemen. Je kunt er enkel achter komen door vast te stellen dat je ondanks een koperaansluiting je geen koperdiensten meer kunt afsluiten.

Heel vreemd dat dat zo gaat, en ze je kennelijk niet verplicht zijn te informeren over de status van die infrastructuur op jouw terrein en hun rechten niet vervallen zodra ze je afschakelen.
Eigendom kan verjaren. Stel mijn abonnement beëindigt en stuur mijn bruikleenmodem niet terug. Als de internetaanbieder het niet terugvraagt, verandert dat aanvankelijk niets aan het eigendom. Er rust evenwel geen bruikleenovereenkomst meer op (die heb ik geschonden), ik eigen het modem me toe.

In dat geval begint er een teller te lopen: Na 3 jaar ben je eigenaar van het modem. Tenminste, als je te goeder trouw hebt gehandeld, wat hier neerkomt op niet wist dat je het terug moest sturen. Hou je het modem stiekem achter, dan duurt het 20 jaar voordat je je de eigenaar mag noemen.

Mijn inziens begint ook bij het koper in je huis de verjaringsteller te lopen zodra KPN het kopernetwerk uitzet. Je handelt te goeder trouw want je beheert rechtmatig het koper waar de eigenaar niets meer om geeft. Dus ik zou zeggen dat je je na 3 jaar eigenaar kunt noemen.
Voor infra zit er een uitzondering in de wet, maar als jij naar precedent kunt wijzen ben ik benieuwd.
Ik heb twijfel bij die constatering over prijs. Ik heb alleen internet, en ik schakel iedere keer over rond black friday naar het bedrijf met de grootste kortings-pot. Dat is lang niet altijd KPN.
Al met al is het een paar honderd euro "korting" per jaar.

Ik weet niet of het lange termijn gaat houden. Maar politiek is altijd langzaam. Uiteindelijk zal KPN ook dit netwerk wel weer moeten delen (ondanks eigen investering). Ik denk dat KPN dat weet, dus houden ze nu zelf al de ACM rustig.

Het was beter geweest als glasvezel gewoon door een samenwerkingsverband of een netwerkbeheerder was gebouwd. Maar ja dan moet politiek opschieten....
Uiteindelijk zal KPN ook dit netwerk wel weer moeten delen (ondanks eigen investering). Ik denk dat KPN dat weet, dus houden ze nu zelf al de ACM rustig.
Louter uit nieuwsgierigheid, waarom zou KPN dat moeten? Het netwerk is 100% van KPN, daar heeft de staat eind vorige eeuw aandelen voor op de markt gezet en een flinke zak geld voor ontvangen. Onteigenen is iets wat we in het westen niet eenvoudig doen. Ik zie geen manier om de kroonjuwelen van KPN uit hun handen te trekken.
Als het marktaandeel van KPN te groot wordt, dan zou dat kunnen. Het lijkt me evenwel onwaarschijnlijk, nu naast Ziggo, ook ODF en Delta landelijke ambities hebben. Alleen als KPN die andere netwerken over zou nemen, dan zou een situatie kunnen ontstaan dat KPN verplicht zijn netwerk zou moeten open stellen, maar ik verwacht dat KPN geen van beide over zal mogen nemen. De wetgeving probeert een monopolie namelijk liever te voorkomen i.p.v. de gevolgen te verzachten.
Het breedband marktaandeel van KPN is van 100% eind vorige eeuw gezakt naar rond de 35-40% (bron: ACM). ODF of Delta overnemen zou een substantieel verschil maken, maar ook ik denk dat ze daar never toestemming voor krijgen. En daarmee is het nagenoeg onmogelijk om qua aandeel te stijgen. 't Enige wat ze nog kunnen doen is partijen zoals Youfone kortgeleden overnemen, wat daar alleen een administratieve verschuiving betekende.

Daarnaast heeft KPN al aangegeven hun netwerk open te stellen voor wie maar wil meeliften tegen een tarief waar het ACM iets van mocht vinden. (ik voel de reacties al aankomen). De gevolgen verzachten is een slecht idee gebleken, in de tijd dat KPN hun netwerk verplicht moest openstellen is er weinig geïnvesteerd omdat KPN al het financiële risico liep. Sinds die verplichting er af is, worden er miljarden in glas geïnvesteerd. Voorkomen van een monopolie is inderdaad een betere aanpak.
Omdat voor monopolisten er bijzondere regels gelden. Of kpn en monopolist is weet ik niet, maar mocht het zo ver komen dan kan er denk ik zat onder anti monopolie regels.
Met een marktaandeel van 35-40% is daar inmiddels geen sprake meer van ...
Top, concurrentie is alleen maar goed.
Daardoor kun je bij bijvoorbeeld Odido, Online.nl of Budget Alles-in-1 een internetabonnement afsluiten op het glasvezelnetwerk van KPN. Maar in de praktijk ben je bij deze bedrijven duurder uit dan bij KPN zelf.
Dit klopt toch niet? Zonder klant oordeel, en op he tkpn netwerk, zie ik Odido glasvezel aanbieden vanaf 35 euro, kpn is minstens 42.5.

Met klant oordeel wordt het bij Odido nog aantrekkelijker.

Feit is inderdaad wel dat het verschil met vdsl groter was, dankzij de regulering van de prijzen.
Om in te gaan op je laatste quote, dit is precies waarom mijn aanmelding bij Odido zo lang duurde. KPN Netwerk kun je niet bellen want die sturen je naar KPN, die zeggen vervolgens weer dat Odido contact op moet nemen. Je kan blijven bellen en doen maar er zat geen por in 3 weken lang. Vreselijk irritant. Vervolgens wordt ik ook nog eens telefonisch door KPN geduwd richting een abbonnement internet bij KPN zelf, want dan "zijn de lijntjes ook wat korter, meneer".
Technisch gezien legt KPN Netwerk de glasvezel aan. Dat is een gescheiden entiteit van KPN de serviceaanbieder etc.
Logisch als de lijn er niet meer nodig is en als de kwaliteit van de glasvezel beter is, om dan de ouder koperlijjn uit beheer te nemen. Kost anders alleen onnodig geld voor onderhoud.

Ik vind 59 procent overigens erg hoog. Zijn dit allemaal mensen die ook een glasvezel abonnement daadwerkelijk afnemen of KUNNEN ze dit afnemen omdat het beschikbaar is?
En vergeet elektriciteit niet. Die oude koperlijnen vreten elektriciteit vergeleken met fiber lijntjes.
Ongeveer dit dus:

Energiebesparing van 500 huishoudens
Dankzij de glasvezelstraatkasten en PoP-stations wordt een enorme winst geboekt op het stroomverbruik. KPN bespaart op deze twintig plekken circa 1.400 MWh per jaar aan stroom wat overeen komt met het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 500 huishoudens.

Bron: https://www.overons.kpn/n...trales-voor-straatkasten/
Let wel even op dat het Genexis ONT ongeveer 8 watt en dus ongeveer 70 kWh per jaar verbruikt per consument. Voor wie er niet mee bekend is, dat is het kastje waar de glasvezel binnen komt. Deze heeft een eigen stroomaansluiting. Dit staat dus los van de Experiabox/modem die daarachter staat (die DSL klanten ook hadden).

In de context van 1,642 miljoen gebruikers is dat 115 miljoen kWh oftewel 115.000 MWh aan extra stroomverbruik. KPN bespaart er 1400 Mwh, de consument verbruikt ondertussen 82x meer.

VDSL gebruikt overigens ook street cabinets die vervolgens niet meer nodig zijn. KPN zal nog 113600 MWh moeten besparen voor we kunnen spreken van een vooruitgang in duurzaamheid. (Geen idee hoe ver ze daar mee komen, lijkt mij een goede vraag voor KPN).

Overigens zijn er nog 1,18 miljoen koperklanten, dus daar komt nog 82 miljoen kWh bij straks.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:26]

Ik heb recent lopen meten: Ik heb een maand geleden ook noodgedwongen de overstap van DSL naar glas gemaakt. Wat ik wilde weten is of ik de Genexis mediaconverter aan mijn 12V-UPS kon hangen waar ook mijn Fritzbox op is aangesloten. Piekgebruik is niet zo'n probleem omdat de UPS dit uitmiddelt over tijd, de UPS wordt weer gevoed door de adapter die bij het Fritzdoosje werd geleverd.

Ik kwam uit op een gemiddeld gebruik van 3 watt, gemeten op de 12V-ingang (dus inefficiëntie van de voeding buiten beschouwing), de conclusie was dat de adapter van de Fritzbox voldoende reserves had om ook de mediaconverter te trekken. Aan het stopcontact meet ik nu 9W voor UPS, Fritzdoosje en mediaconverter gecombineerd, de adapter kan 25W leveren.

Dit is dus een praktijkmeting, die uit je linkt lijkt een specificatie te zijn. Ik heb overigens de verbinding tussen mediaconverter en Fritzbox op 100 megabps ingesteld, het abonnement is niet sneller en 100baseTX is gebruikt iets minder energie dan 1GbaseT.
Ik denk niet dat dit slim is, want je hebt ook te maken met overhead je mist nu een stukje snelheid die normaal gecompenseerd wordt. Ik zou die mediaconverter en fritzbox dus gewoon op 1 Gbit laten staan.
Ondertussen is KPN aan het overstappen naar dit modelletje nieuws: KPN gaat bestaande Genexis-glasvezelkastjes vervangen met Nokia-model
Power consumption:
• Standby mode: 4.11 W
• Typical mode: 7.84 W
Waarbij dan natuurlijk even de vraag is in welke verhoudingen er gebruik kan worden gemaakt van standby mode. De meeste netwerken hebben eigenlijk altijd wel activteit maar de vraag is even of lage activiteit ook met standby mogelijk is.

Overigens is 1,642 miljoen * 4.11W natuurlijk ook een énorm stroomverbruik; 58325 Mw.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:26]

Je vergeet daarbij wel dat het VDSL-modem (dat in een Experiabox zit ingebakken) ook stroom gebruikt. Wanneer de Experiabox via ethernet zijn internet krijgt, zal hij dus minder stroom gaan verbruiken.

Hoeveel precies? Dat weet ik zo niet. Maar ik heb wel eens een VDSL-modem gebruikt dat in SFP formfacfor zat. Volgens mij kan een SFP-module maximaal 2,5W verbruiken. Dus daar is alweer bijna 1/3 van die 8W mee weg te strepen.

Echter bestaan er ook XGS-pon modules in SFP-vorm. Die moeten het met dezelfde 2,5W doen. Nou werden die VDSL-modems vrij heet, dus ik gok dat die aardig aan hun max power budget zaten (ook geen geweldige ervaringen mee). Een SFP voor AON wordt nauwelijks warm, en voor PON heb ik ze nog niet nodig gehad (zijn ook schreeuwend duur).

Ik vermoed dat die 8W het maximum is (bij bijvoorbeeld opstarten en laden van de capacitors). Typisch verbruik zal wellicht op 40% liggen (is meestal ook zo bij AP’s, camera’s en telefoons die via POE gevoed worden). Dus laten we zeggen 3,5W. Misschien niet het meest efficiënte apparaat, maar het verschil is dus verwaarloosbaar.

Maar…. veel koper verbindingen zijn pairbonding. Dus daar heb je niet alleen 2 modems (dus dubbel verbruik) in je Experiabox. Maar ook feitelijk 2 lijnen. Vaak ook nog met vectoring, dus ook nog een rekenkaart in de hoofdverdeler of kabelverdeler om de ruis weg te rekenen en te cancellen door middel van antiruis.

Lang verhaal kort: zelfs in het meest gunstige scenario valt het extra verbruik best wel mee. En in een minder gunstig scenario ben je zelfs met PON dus beter af. En qua efficiëntie is het natuurlijk helemaal een ander verhaal. Want zelfs met gelijk verbruik hebben we het over maximaal 400Mbit’s (eerder 100 a 200) vs maximaal 10Gbit’s aan bandbreedte per aansluiting.
Die 10gbit is dan wel gedeeld met de rest vd wijk middels TDM ;) We hebben het per slot van rekening over PON. dsl is een dedicated point to point verbinding.
Overboeking heb je ook op DSL. Wellicht niet op de last mile, maar de DSLAM of centrale heeft echt geen 1:1 capaciteit. Volgens mij heeft een DSLAM ook maar maximaal 10Gbit/s backbone.

Zelfs als dat ruimte biedt om zonder overboeking te werken, dan is de totale capaciteit dus hetzelfde, maar ben je sterk gelimiteerd op het stukje naar de klant toe. En op een OLT poort zitten geloof ik ook minder huishoudens dan op een DSLAM.

Wat heb je liever? 1Gbit/s tussen je switches en 100Mbit/s naar je clients. Of gewoon alles 1Gbit/s?

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 22 juli 2024 14:26]

Ik kan het nog eenvoudiger voor je maken: overboeking heb je (in sterke mate) op iedere "goedkope" internetverbinding bedoelt voor particulier gebruik. Of dat nou glasvezel (aon/pon) , kabel, dsl of 4g/5g is. Dat heeft nou eenmaal met het kostenplaatje te maken. Het is een illusie om te denken dat één van die soorten verbindingen een merkbare lagere overboekingsgraad heeft dan een ander.
En op een OLT poort zitten geloof ik ook minder huishoudens dan op een DSLAM.
Maar je vergeet voor het gemak even dat bij PON er een extra overboeking bestaat: er is overboeking in het optische netwerk en er is de traditionele overboeking in de areapop en city pop. Dat vertroebelt het beeld waardoor het netwerk voor de leek heel wat lijkt, maar effectief een veel lagere gezamelijk throughput heeft dan een AON netwerk.
Wat heb je liever? 1Gbit/s tussen je switches en 100Mbit/s naar je clients. Of gewoon alles 1Gbit/s?
Ook dit is weer veel te simpel gesteld. Leuk dat je linkspeed 1gbit is op de nics, maar ondertussen maakt PON gebruik van TDM (time division multiplex), dus een "echte" schone 1gbit link is het niet.
Wat je zegt klopt allemaal. Echter doel ik op 2 vergelijkingen:

Vergelijk je PON met DSL (of zelfs bonded DSL), dan is het stroomverbruik vergelijkbaar. En zelfs met overboeking op zowel de backbone als in de last mile met TDM zijn er bij GPON (en zeker XGPON en XGSPON) snelheden mogelijk door het gehele traject van eindgebruiker naar bijvoorbeeld een IX waar je bij DSL alleen maar van kan dromen.

Vergelijk je PON met AON, dan heb je helemaal gelijk. Maar dit is qua aanleg wel duurder en vooral qua stroomverbruik een stuk minder interessant voor een provider. Dus wellicht aan de kant van de klant is het stroomverbruik vergelijkbaar, maar in de POP totaal niet.

En het zal KPN vast ook niet slecht uitkomen dat bij een volledig PON netwerk (dus niet PTP aangelegd met AON maar omgebouwd naar PON) het een stuk lastiger is om als concurrent eigen apparatuur te plaatsen en een vezel naar de POP te leggen, zodat je alleen de infra naar klanten toe van KPN hoeft te huren.

Begrijp me niet verkeerd. Ik betreur de overstap naar PON, daar AON een superieur en simpeler systeem is. Maar PON is altijd nog een stuk beter dan DSL of zelfs DOCSIS (wat eigenlijk de kopervarianten van AON en PON zijn).

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 22 juli 2024 14:26]

Ik haal twee punten uit je reactie:
Vergelijk je PON met AON, dan heb je helemaal gelijk. Maar dit is qua aanleg wel duurder en vooral qua stroomverbruik een stuk minder interessant voor een provider.
Hier twijfel ik niet aan, en dit is ook waar kpn mee schermt als argumentering voor de keuze voor PON. Des te meer bevreemd het mij als ik ODF (voorheen e-fiber) in mijn regio AON netwerken zie aanleggen. Waarbij ik moet opmerken dat kpn bij de aanleg van pon netwerken zich meestal beperkt tot de bebouwde kom, terwijl odf ook het gehele buitengebied meepakt, en er hier zelfs in de meest afgelegen plaatsen glasvezel in de grond ligt (soms kilometers kabels gelegd voor een paar boerderijen). Zoals ik eerder aangaf wordt het één en ander veelal aangelegd door mensen uit verre landen die het voor een laag uurloon doen, maar ik heb niet het idee dat dit bij kpn anders is. Dus hoe de financiële onderbouwing in elkaar steekt is me een raadsel. Het lijkt me dat AON uitrollen kennelijk toch uit kan, gezien odf / e-fiber geen filantropische instellingen is.
En het zal KPN vast ook niet slecht uitkomen dat bij een volledig PON netwerk (dus niet PTP aangelegd met AON maar omgebouwd naar PON) het een stuk lastiger is om als concurrent eigen apparatuur te plaatsen en een vezel naar de POP te leggen, zodat je alleen de infra naar klanten toe van KPN hoeft te huren.
Dit steekt me ook behoorlijk, en is wat mij betreft iets waar de overheid jaren geleden al proactief beleid in had moeten voeren, bijvoorbeeld door de uitrol van AON af te dwingen of het pon netwerk in een semi-publieke organisatie te huisvesten waar iedere provider diensten van af kan nemen. Jarenlang werd door verschillende politieke partijen "marktwerking" als de heilige graal gezien. Met PON netwerken wordt precies het tegenovergestelde bereikt.
@sdk1985 .

Je maakt helaas de fout die heel veel mensen maken.Die kijken alleen wat er op de voeding staat.
Staat er 12v 1A dan is dat 12W.maximaal wat de voeding kan leveren.

Dit wil niets zeggen over het apparaat dat er op wordt aangesloten. Dat kan ook iets zijn dat maar 1W gebruikt.

Wil je weten wat iets echt gebruikt dan zul je dit moeten meten,
Als je een Fritz!box 5590 hebt kun je de Genexis ONT vervangen door XGS-PON SFP-glasvezelmodule (SC-UPC) van AVM en dus de glasvezel direct aansluiten op de FB.
En het eindpunt voor de klant voor glasvezel gebruikt ook stroom, maar dat is voor rekening van de klant, dus dat interesseert KPN niet.
Vreemd argument. Of je nou een VDSL-router hebt, of een glasvezelrouter, dat maakt voor het stroomverbruik (aan de kant van de klant) nauwelijks verschil.
Je vergeet dat een glasvezelaansluiting niet direct op de router aangesloten zit. Er zit een apart kastje tussen dat weer een aparte voeding heeft. Vanuit dat kastje gaat dan weer een kabeltje naar je KPN router (experiabox) die ook weer een eigen voeding heeft. De oude VDSL aansluiting ging direct die Experiabox in, geen extra voeding nodig.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 14:26]

Een beetje Tweaker heeft natuurlijk een router waar wel direct een glasvezelkabeltje in kan, zoals bijvoorbeeld een Fritzbox 5590 Fiber. ;)
Wellicht, maar de meeste consumenten niet. Daar gaat je energiebesparing.
En waarom zou je dat doen? Je moet een duurdere router aanschaffen en het levert je geen enkele winst op. Vanaf je router loopt er weer gewoon een UTP kabel naar bijvoorbeeld je settopbox...
Een Fritzbox heeft heel veel snaakse mogelijkheden die een Experiabox niet kan bieden. Als Tweaker hoor je daar oren naar te hebben.
Wie heeft het over een Experiabox? Ik had het over willekeurig welk merk maar als je per sé een Fritzbox wilt dan kun je die ook aanschaffen zonder dat er per sé een glasvezel aansluiting op zit om dezelfde redenen die ik al aangaf...
Dan in het enige argument een kleine energiebesparing. Ik heb overigens mijn Fritzbox 7590 zonder glaspoort gewoon aangehouden, het ding kan nog vele jaren mee.
En het modem daarin verbruikt geen stroom?

Geef mij maar een los modem. Dan kan ik een router zonder modem aansluiten. Kun je tenminste ook een WRT variant flashen.
Dat modem blijft gewoon stroom verbruiken waarschijnlijk, ook al gebruik je het niet. Maar het had tenminste geen eigen voeding met weer eigen verliezen.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 14:26]

Ik zou altijd één voeding voor beide apparaten gebruiken: Een geschakelde voeding is altijd weinig efficiënt bij lage belasting, dat kan zo maar naar 50% zakken. Het is allemaal 12V: Mediaconverter, Experiabox en in mijn geval Fritzbox, dus dat kan prima op dezelfde voeding gezet worden, alleen even onderzoeken of deze voldoende capaciteit heeft. Juist omdat het tientallen procenten in efficiëntie kan schelen, kan het verschil merkbaar op je stroomrekening zijn.
Dat ligt aan de implementatie. Je hebt ook prima routers die wel direct glasvezel pakken. Een SFP+ module voor glas verbruikt ongeveer de helft dan voor koper met dezelfde snelheid. En de NTU in je meterkast kan ook prima passief zijn.
bij vdsl heb je alleen een router nodig bij glas zit er een actieve converter tussen die stroom nodig heeft dus ik snap @ATS argument wel echter vraag ik het mij af hoeveel zo een converter verbruikt aan stroom
Met allemaal een aparte voeding (die ook verliezen heeft) denk ik dat dat zomaar kan optellen tot meer dan het VDSL elektriciteitsverbruik waar ik oorspronkelijk op reageerde.
Om dan de "beestjes" maar even bij naam te noemen:

Aan alléén een (L3) Router heb je in het geval van VDSL helemaal niets doordat er ook nog gemoduleerd moet worden (is het omzetten van het VDSL signaal naar een, door een L3 router te verwerken formaat / protocol). Ook dat component in het apparaatje wat in de volksmond tegenwoordig 'router' genoemd wordt is technisch gezien een stroomverbruiker, net zoals de WiFi antennes en de (L2) switch poortjes in zo'n ding dat zijn. Al die zaken hebben in principe niets met een 'Router' te maken.
Klopt maar er zijn mensen die elke avond hun modem uitschakelen want stroom. Sommigen zijn haast panisch bezig met elk stekkertje in huis terwijl het op het totaal verwaarloosbaar is.
Elke watt die je 24/7 verbruikt kost jaarlijks 8,7 kWh. Zeg met 30 cent per kWh dus EUR 2,60. Stel elk apparaat verbruikt 5W, dan bespaar je dus zo'n 10 euro per jaar door het uit te laten behalve wanneer echt nodig. Dat is weliswaar klein bier bij 1 of 2 apparaten, maar het tikt snel aan als je veel apparaten in huis hebt. Zo panisch of verwaarloosbaar is het dan ook weer niet. En het schaalt had met elke extra watt, dus zeker zo'n ONT met 8 W = 16 euro per jaar bij 24/7.
Veel mensen zijn penny-wise pound-foolish zoals dat mooi in het Engels gezegd kan worden.
Ze gaan zeer zuinig om met hun kleine centen (hier een euro besparen, daar enkele euro's besparen)
en ondertussen verliezen ze ergens anders honderden euro's per jaar... :

- rijgedrag (ecologisch rijden kan tot wel 10% energie besparen en als je 10000km op een jaar rijdt
tikt dit zeer snel aan)
- slim routes kiezen/combineren. (hier kan ook veel tijd ,afstand en energie mee gewonnen worden)
- energieverbruik door verwarming (bijvoorbeeld ramen laten openstaan voor verluchting terwijl de
verwarming net hard gewerkt heeft om alles warm te krijgen)
- eten koken. (je vuur hoeft niet op max te staan om water te doen koken, je bent het gewoon extra
snel aan het verdampen eens het kookt. Een deksel gebruiken houdt de warmte ook beter bij)
een waterkoker gebruikt ongeveer de helft van de energie om water te koken tov een microgolf.
- ...

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 22 juli 2024 14:26]

Dat is zeker waar, maar het is een subset van de groep die kritisch met standbygebruik omgaat. Door er zo’n punt van te maken dat een deel er wat onlogisch mee omspringt maak je daar een groter probleem van dan nodig.
vreemde reactie, een modem verbruikt amper stroom en met een koperlijn heb je ook een modem....
Nee, de oude VDSL lijn ging direct in je Experiabox. Geen apart modem met weer een aparte voeding nodig.
Toch denk ik dat je Experiabox meer energie verbruikt als hij data over VDSL moet sturen naar de centrale een kilometer verderop, dan als hij data naar de mediaconverter via de WAN-poort moet versturen op nog geen meter afstand.
Ook dat inderdaad, goed punt. Het helpt KPN op die manier ook weer om de uitstoot iets te verminderen door lager verbruik, en daarmee hun duurzaamheid te verbeteren. En dat is voor iedereen weer gunstig.
Ik geloof dat een VDSL aansluiting 6 of 7 keer zoveel elektriciteit gebruikt als een PONnetje, met de schaal van KPN levert dat toch wel wat op ja.
Om over het stroomverbruik van het antieke Ziggo netwerk maar te zwijgen met de vele groepsversterkers die energie vreten! Hoogtijd voor modernisering dus naar FTTH voor Ziggo win win situatie zou ik zeggen.
die energie vreten
Wat een onderbuik onzin weer. Een groepsversterker verbruikt nog geen 20 watt.
Los van wat er aan de straat kant gebeurt, verbruikt een kabelmodem wel iets meer dan een VDSL modem of Fiber 'modem/router'.
bron: whitepaper energyconsumption telecommunication access networks

Eens, marginaal, want VDSL, kabel en fiber verbruiken 6W, 9W en 11.4W en met data over de lijn 11W, 11W en 13W.

Ik dacht ook dat fiber minder ging verbruiken dan VDSL... Who knew :-)

Je kan stellen, "maar dat is maar 2W verschil". Maar doe dat voor 1M klanten en je hebt 2MW extra nodig, 24/7, dus per dag 48MWh.

Ter vegelijking; dat "verschil" voor 1M klanten is dus gelijk aan
- 800 EV's die je dagelijks kan laden - ervan uit gaande dat deze een 60kWh batterij hebben die volledig leeg was.
- elke dag het jaarverbruik van 16.5 gemiddelde gezinnen uit 2021
Een beetje flauw om over vermogensverschillen van 2watt een pleidooi te menen moeten houden. Als je daar al over valt, dan kan je beter je bed niet uitkomen. Op die manier zijn er eindeloos veel voorbeelden te noemen van verbruik wat vele malen hoger uitvalt dan de door jou genoemde 2watt. Wat te denken van al de "online gamers" die vele honderden watts verstokende videokaarten gebruiken, of een playstation 5 die gemiddeld 200watt verstookt (waar er ook miljoenen van verkocht zijn).

Of wellicht hebt je weleens nagedacht over crypto mining??
The CBECI estimates that global electricity usage associated with Bitcoin mining ranged from 67 TWh to 240 TWh in 2023, with a point estimate of 120 TWh.
Je merkt al, om over 2watt te beginnen is een beetje flauw.
Een pleidooi? Lees nogmaals: ik noem het verschil marginaal, maar maak de objectieve opmerking wat het verschil in realiteit is. Draai of keer het hoe je wil, maar feiten zijn feiten.

Ik zie in jouw profiel dat je steeds positief bent naar Ziggo toe. Daar heb ik helemaal niets op tegen, maar wees aub geen blinde "fanboy" die niets als goeds wil horen en mensen die objectieve feiten naar voor brengen maar al te graag de grond wil instampen met non-argumenten. De zon verbrandt meer energie dan wat we op aarde ook maar verbruiken; moeten we daarom niet meer kijken naar ons energieverbruik?

Ik haal een whitepaper naar boven die de client kant van internet toegang vergelijkt. Daar haal ik het verschil in stroomverbruik uit. Dat verschil in stroomverbruik maak ik "vatbaar" door te vergelijken met andere verbruikers. Ik zeg niet dat die andere verbruikers beter of minder goed zijn...
Ik haal ook niet aan hoeveel klanten Ziggo heeft en hoeveel stroom Ziggo verbruikt; sterker, ik noem Ziggo niet eens. Ik heb het over "kabel".

On topic gaat het hier ook over Fiber, wat blijkt dat deze meer dan VDSL verbruikt aan de client kant. Vermoedelijk zal deze aan de straat-kant minder verbruiken? Dat weet ik niet en heb ik ook geen uitspraken over gemaakt. Ditto over de kabel; ik heb geen idee wat de straat-kant verbruikt. Mogelijks is deze zelfs veel efficienter dan de rest. I don't know... Misschien had je dat kunnen opzoeken en een constructieve discussie kunnen voeren.
Dus als je er even niet meer uitkomt dan maak je je gesprekspartner uit voor "blinde fanboy"? En dan verwacht je ook nog eens dat ik een "constructieve discussie" met je ga voeren meneer 2watt?? Nee, daar heb ik helaas geen tijd voor. Zet je televisie maar helemaal uit, dan bespaar je waarschijnlijk meer dan 2watt en hoef je je medemens ook niet lastig te vallen met een hele spreekbeurt om een 2watt argument sterk te maken. Succes ermee.
Dat bedoel ik dus te zeggen ik had het ook over groepsversterkers i.p.v. groepsversterker. Een coaxnetwerk is gewoon een heel in efficiënt netwerk.
Omdat er nu steeds meer Remote PHY wordt toegepast zijn de coax-netwerken relatief kort geworden en daardoor ook met veel minder vermogen te gebruiken. Daarbij is de 'groepsversterker' alleen nog maar een enkele fiber-naar-coax converter met een hoop uitgangen naar alle woningen van de groep. Men hoeft niet meer te bundelen en over 1 dikke uplink coax door te zetten, dat koste indertijd de hoofdmoot van het stroomverbruik.
Kijk daar is er weer iemand die ergens de klok hoort luiden maar niet weet waar de klepel hangt ;(
De duurzaamheidsbesparing komt vooral voort uit mooi weer verschuiving.

Als gezegd is dat op schaal een stuk minder omdat iedereen daarvoor thuis zijn eigen converter/installatie moet hebben.
Mijn genexis, fritzbox, switch en ziggokastjes, staan 24/7 bij elkaar 30W te verstoken om ons te voorzien in telefonie en tv. Toch snel 250kWh/jaar dat voorheen niet opbrandde. Dat met het vermogen ook meer functies mogelijk worden, is dan een ander verhaal.
Had VSDL(2?) niet de eigenaardigheid/mogelijkheid dat de DSLAM gevoed wordt door de modem bij de consument thuis?
Wat nodig is omdat die in een straatkast zit waar niet zoveel stroom beschikbaar is.
klopt het scheelt enorm veel energie en dat maakt KPN nog groener. Het is alsof je van een gietijzeren centrale verwarming naar een hoge rendement ketel gaat en het scheelt onderhoud, kosten etc.
Inderdaad veel minder energie , onderhoud en storingen bij FTTH.
ik denk dat ze nog een hoop mensen met koper netwerkjes verteld hebben dat ze gewoon over moeten stappen anders hebben ze niks meer


ik denk niet dat ze zomaar het koper uitzetten als er geen glas voor handen is.
Dat valt wel mee. Veel van de mensen met alleen een koperlijntje van KPN hebben wel coax liggen. En nemen dan hun diensten af van bijvoorbeeld Ziggo.

Het gaat hier om uit uitzetten van de koperlijnen, het is niet gezegd dat er daadwerkelijk gebruik van die koperlijnen werd gemaakt.
Nou onderschat ik waarschijnlijk compleet hoe ingewikkeld dit is, maar zijn alle koperlijnen waar geen actief abbonement op zit niet altijd afgesloten? of was het wassen neus toen ik 10 jaar geleden 2 weken moest wachten voordat ik een VDSL signaal op het kabeltje in de muur had?

Er komen hier naast glas ook een koper en coax lijn uit de grond in de meterkast, nog nooit gebruikt maar begrijp ik nu goed dat daar een actief signaal op zit? Dan natuurlijk een mooie besparing voor KPN, maar m.i. wel een aantal jaar te laat gezien de vermogens waar in andere comments over wordt gesproken...
Hoeveel stroom kan Ziggo besparen door de spanning van de COAX af te halen? meen me te herinneren dat die vroeger iets meer "kiettelde" dan de telefoonkabel...

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 22 juli 2024 14:26]

Als je vroeger van ADSL overging naar VDSL dan moest je omgezet worden in de wijkcentrale. Dus ik zou dat geen wassen neus willen noemen.

Ik weet niet waar KPN wel of geen actief signaal op heeft zitten. Zo lang geleden is het nog niet dat ze de analoge telefonie uit hebben gezet. Daar stond vroeger wel stroom op, ook als je het niet afnam.
Er stond geen stroom op maar spanning, stroom gaat pas lopen bij het gebruik.
Daar heb je helemaal gelijk in. In het dagelijkse taalgebruik zeggen we dan dat er stroom op staat maar natuurkundig gezien is dat onjuist.
KPN haalt de spanning eraf. Niet de stroom.
De reden waarom je moet wachten is dat er actief iets moet gebeuren om je verbinding in orde te krijgen.
Op administratief niveau en op Hoofdverdeler of kabelverdeler niveau. In beide situaties dient er een verbinding gemaakt te worden tussen 2 delen. Dat gebeurd door een monteur van KPN.

1 ) Het actieve deel waar pas signaal op komt zodra een klant aangeeft een verbinding te willen.

2 ) Het passieve deel wat in verbinding staat met een kabelverdeler of uiteindelijk de klant.

Tussen beide moet een verbinding gemaakt worden omdat tussen beide gemuteerd kan worden.

Maar bij het actieve deel is het zo dat deze uitzichzelf niet actief is , maar wordt gevoed vanuit een actieve DSLAM/lijnkaart. Op 1 DSLAM kunnen een paar honderd verbindingen actief zijn.

[Reactie gewijzigd door cng op 22 juli 2024 14:26]

Het Ziggo netwerk bestaat uit vele groepsversterkers die stroom vreten. Coax is op zijn zachts gezegd nou niet bepaald een duurzame techniek te noemen!
Hou toch eens op met die onzin. Zoals ik bij je eerdere reactie ook al aangaf, groepsversterkers "vreten" helemaal geen stroom. Je praat onzin.
Super bedankt voor die link, dat is precies waar ik nieuwsgierig naar was!
KPN zet alleen koper "uit" op plekken waar ze natuurlijk een alternatief als glasvezel hebben. Ja gaat niet je klanten naar de grootste oranje coax concurrent sturen.
IK heb het erover waar mensen al klant van oranje coax zijn en dus geen koper afnemen van KPN.
KPN is echter wel leveringsplichtig ik vermoed dat ze niet zomaar een bestaande aansluiting zonder alternatief van KPN kunnen/mogen/zullen verwijderen.
Dat is al enige tijd niet meer zo, sinds 2013 of 2014 of zo. Reden was het 112 kunnen bellen, maar die leverplicht is met de opkomst van mobiele telefonie vervallen.
denk dat je dit heel erg onderschat. heel veel buitengebieden hebben alleen een telefoon lijn en geen coax
KPN zet alleen koper uit als er glasvezel ligt, een alternatief hebben ze, wordt ook ruim van tevoren aangekondigd dat de levering gaat stoppen en de keuze hebt voor omzetten naar glasvezel of het contract verbreken.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:26]

Ik vind dit nogal bezwaarlijk. Zoals in het artikel op nu.nl beter beschreven staat, worden mensen zo verplicht een duurder contract af te sluiten, terwijl ik schat dat zeker 75% van de abonnees helemaal geen 500mbit of meer aan bandbreedte nodig hebben. Er is juist een grote groep waarvoor een klein abonnement van 50mbit of 100mbit voldoet en die liever weinig betalen dan ~ €55,- per maand aan een snel glasvezelabonnement.

Daarnaast heeft kpn met haar xgs-pon / pon zich een redelijke monopoliepositie toegeëigend. Waar de concurrentie op d xDsl nog levendig was, is de keuze bij PON beperkt en de abonnementen van concurrenten in prijs niet lager dan die van kpn (zie het nu.nl artikel).

Daarnaast zijn er mensen (ik ken genoeg voorbeelden) die al decennia lang kpn dsl abonnee zijn, en daarmee het email adres van kpn als hun hoofd email adres gebruiken (vaak ouderen van dagen). Die hebben totaal geen behoefte aan een snel glasvezel abonnement maar kunnen niet overstappen naar ziggo omdat ze daardoor hun email adres kwijt zouden raken, en kunnen daardoor geen kant op.

Kortom: prima dat er glasvezel uitgerold wordt en dat men dsl uitschakelt, maar wat ik mis is een alternatief voor xdsl in de vorm van een 50/100mbit abonnementje, heel simpel, met tv erbij, voor zeg €35,- - €40,- per maand all-in. Want vergeet niet: voor (sommige) tweakers is het leuk, al die supersnelle glasvezelpakketten, maar voor heel veel mensen, die geen affiniteit met IT hebben en een internet abonnement een noodzakelijk kwaad is, is €55,- (of meer) per maand heel veel geld voor iets wat ze nauwelijks gebruiken, en het geld waarschijnlijk beter voor andere dingen kunnen gebruiken.
Je bent niet helemaal op de hoogte net als nu.nl gebruikers maar wat roepen.
- Glasvezel heeft ook 50mbit...
- KPN heeft de laatste jaren de prijzen al gelijk getrokken, ook voor bestaande klanten.
- Mensen met KPN mail gaan moeiteloos over naar glasvezel.

Even praktijk voorbeeld:

Mijn ouders hebben DSL en ze betalen even veel als glasvezel ondanks ze niet overkunnen omdat er geen glasvezel ligt, en de enige provider die pair bonding aanbied is daar KPN, alle andere providers leveren niet meer op dat adres(ja zakelijk is nog mogelijk wat een vermogen kost).

Coax ligt daar niet, enige wat ze kunnen is 4g voor buitengebied erbij nemen.
Voor hun blijft DSL wel actief, KPN sluit alleen af als glasvezel aanwezig is.

je mag er iets van vinden wat je wil maar als er nog 2 klanten op een DSL centrale zitten waar de overige 400 aansluitingen ongebruikt zijn mogen ze het van mij opdoeken want daar wil ik niet aan mee betalen(zeker omdat ze een alternatief hebben die evenveel kost maar door hun koppigheid geen glasvezel kabeltje naar binnen wilde).

Of ze mogen de stroomkosten en onderhoud om de centrale actief te houden uit eigen zak betalen.
Het werkelijk uitfasseren duurt sowieso nog wel even.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:26]

Ik weet niet waar jij dat zie, maar vooralsnog bied kpn als kleinste glasvezelabonnement een 100mbit abonnement aan voor €55,- per maand (incl tv). Dat is fors en ik vind het persoonlijk een belachelijke prijs voor wat je krijgt. Zoals gezegd: glasvezelabonnementen zijn relatief duur.

En niemand beweerd dat een kpn dsl abonnee zijn/haar kpn mail adres niet kan meenemen naar een glasvezel abonnement. Ik geef juist aan dat doordat veel mensen al vele jaren een kpn dsl abonnementje afnemen, en hun kpn mail adres gebruiken als hoofd email adres, ze niet naar een andere (goedkopere) provider (bijv ziggo) kunnen omdat ze daarmee hun mail adres kwijtraken. Wellicht moet je zelf mijn eerdere reactie nog maar eens goed lezen.

Daarnaast vind ik je beredenering op zijn zachts gezegd merkwaardig.
KPN heeft de laatste jaren de prijzen al gelijk getrokken, ook voor bestaande klanten
Dus je hebt er geen probleem mee dat dsl klanten, die eerder een relatief kleine prijs betaalden voor een klein abonnement, nu ineens evenveel als glasvezelklanten betalen. En vervolgens vind je dat mensen maar moeten overstappen want glas kost "evenveel". Nee dus, dat deed het niet, die prijzen zijn kunstmatig verhoogd.

Geen glasvezel willen heeft niets met koppigheid te maken. Vind het ook weer merkwaardig dat je zo over je ouders praat. Voor veel mensen is een dsl lijntje prima en ook ik zou er nog goed mee uit de voeten kunnen. Overigens is het niet zo dat die nieuwe glasvezelnetwerken uit het niets zijn aan komen waaien. Dat heeft, ondanks dat het over PON gaat, een hoop geld gekost, alsook een hoop bloed- zweet en tranen, vaak bij mensen die vanuit verre oorden hier voor het minimumloon komen werken om al die kabels de grond in te krijgen.

Het eerlijke verhaal is dat door glas abonnementsprijzen gestuwd worden en voor de eenvoudige kleinverbruiker de keuze in goedkope abonnementen steeds kleiner wordt.
Nogmaals er is geen verschil tussen DSL en glasvezel, de prijzen zijn gelijk getrokken, dit is zelfs in het nieuws geweest jaren geleden (kan artikel even niet vinden).

Internet + TV
Adres van mijn ouders(DSL):
100/30
€ 55 euro

Mijn adres (glasvezel)
100/100
€ 55 euro

KPN had vroeger 50 mbit daar betaalde je € 2,5 minder voor in de maand, dit abonnement kan je niet meer afnemen, mijn ouders hebben "automatisch" 100mbit "gekregen" op DSL.

Op gegeven moment kwamen ze met je krijgt een kostenloos gratis upgrade 50>100mbit.

KPN past "inflatiecorrectie" of "onderhoud aan het netwerk" toe, inmiddels door alle prijsverhogingen is het gelijk aan glasvezel.
Mijn ouders hebben altijd DSL gehad en nooit overgestapt van provider.

Alleen de switch van ADSL > VDSL is het abonnement gewijzigd, toen gingen ze van 6 naar 50 mbit.

Vroeger waren er meer providers op dat adres maar niemand kon pairbonding aanbieden behalve KPN, ze konden maar 30-40 mbit garanderen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 14:26]

Dat doen ze hier in Den Haag zeker! Letterlijk wordt er gezegd "binnen een jaar nadat we glas hebben aangelegd, wordt de koperlijn uitgeschakeld".
Ik heb dat nergens gelezen (wel dat ze het op termijn gaan doen), wel ambitieus qua planning als dat zo is.
Heb nauw contact gehad met uitvoerder Volkert-Wessel en KPN uitvoerder, omdat ik een andere plek de glas in huis wilde laten komen en toen is mij dit duidelijk gezegd.
Het kost gewoon tijd om een hele telefooncentrale uit te faseren. Daarbij is in Den Haag is de helft van de stad door ODF gedaan waar ook KPN koper ligt. Dan gaat KPN echt die telefooncentrale niet uitfaseren zodat iedereen via ODF glasvezel of coax van Ziggo gaat nemen. En die telefooncentrales overlappen een groot deel van KPN glasvezel en ODF glasvezel. Dat is niet 1 op 1.

Die uitvoerder/Aannemer krijgt een paar honderd euro per gemaakt aansluiting, die heeft er een groot financieel belang bij om je hele straat aan de sluiten. Liefst met een mooi praatje dat je snel moet zijn omdat je anders zonder internet komt te zitten of de boot gaat missen.
Het heeft hier wat langer geduurd dan een jaar, maar niet heel veel langer.
Enkel kunnen, KPN heeft geen marktaandeel van 59% namelijk.
Ik verwacht dat het gaat om kunnen afnemen. Iemand die alles via Coax heeft maar wel de glasvezeloptie heeft, kan prima worden afgesloten van de analoge koperlijn van KPN. Deze mensen zullen het verder ook niet door hebben.
Die is dan toch al afgesloten van de analoge koperlijn op het moment dat die buiten gebruikt kwam.
Kunnen afnemen denk ik. Bij mij in Amsterdam kwam RJ Infra (in opdracht van KPN) langs om al die lijnen om te zetten in het appartement complex (kosteloos). Overigens gebruik ik niks van KPN.
Het buiten werking stellen doen ze door de aansluiting in de straatkast te ontkoppelen?
Zijn er ook plannen om de koper kabels naar de panden volledig te verwijderen of iemand weet?
Waarom zou je dat doen, die kabels verwijderen? Toch de ondergronds kabels.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 14:26]

Het koper wat niet meer in gebruik is zal bij een eventuele sanering worden verwijderd. KPN zal het niet actief gaan verwijderen maar alleen uitschakelen in de gebieden waar FTTH is uitgerold.
Dat ze alleen de straat openbreken om de kabels weg te halen lijkt mij ook niet inderdaad. Maar zijn er wel afspraken dat ze weg worden gehaald als de straat toch open ligt voor andere werkzaamheden (van KPN of hun onderaannemers)? Het lijkt mij dat zoiets ook gebeurt met de gasleidingen in de toekomst?

Voor mij persoonlijk zou het fijn zijn als ik het lelijke ISRA-punt niet meer in de hal heb naast de voordeur.
Dat gebeurt alleen als er eenvoudig geld aan te verdienen valt, je ziet het met name bij zware stroomleidingen als de verbruiker verdwijnt (fabriekspand dat gesaneerd wordt). Voor die lichte telefoonkabeltjes krijg je wel wat knaken maar het is natuurlijk verlieslatend tegenover de arbeidskosten tegenwoordig. Dus ga er maar niet vanuit dat ze hiervoor iets op poten gaan zetten, hooguit als men iets weggraaft en er ligt toevallig alleen die telefoonkabel bloot dan is het knip knip inderdaad.
Als de kabel niet meer verbonden is op hun net, kan je dat punt dan zelf niet verwijderen?
Heb ik wel gedaan. Weg die zooi.

Koper is al een jaar of 6 geleden afgeschakeld. Sterker nog, de hele telefooncentrale is al afgebroken.

Zwolle, Stadshagen.
Zo werkt het niet in Nederland. Hier (waar ik woon) is in 1 keer bijna alles in de grond vernieuwd en werden ondergrondse afvalcontainers geplaatst dus de hele zooi lag open en je moest omlopen om thuis te kunnen komen en je auto ergens anders parkeren. Toen alles weer netjes dicht was kwam na enige weken KPN zijn glas aanleggen 8)7 .
Zijn er ook plannen om de koper kabels naar de panden volledig te verwijderen of iemand weet?
Ik kan mij niet voorstellen waarom. Gaan ze in wijken die losgekoppeld worden van het gas ook de leidingen weghalen? Klinkt niet echt efficient.
Uiteindelijk? Koper is een waardevolle grondstof, dus wie weet. Als op enig moment toch alles open ligt omdat de riolering vervangen moet worden of zoiets?
Er bestaat zo’n term, kosten baten…
Uiteindelijk? Koper is een waardevolle grondstof, dus wie weet. Als op enig moment toch alles open ligt omdat de riolering vervangen moet worden of zoiets?
Riolering loopt niet altijd gelijk aan koperleidingen. Natuurlijk kan men van een stuk straat dat open ligt en waar oud koper is het daar opruimen. Maar ze gaan echt geen koperleidingen "naar de panden volledig verwijderen", wat de context van de vraag van @S-1-5-7 was (m.b.t. koperen kabels, waar men dat ook niet voor zal doen).

Koper is waardevol, maar niet waardevol genoeg om daar apart de grond voor open te breken (inclusief door privéterrein heen, waar je weer afspraken met eigenaren en/of van VvE's voor nodig hebt). De benodigde arbeid is duurder dan dat het koper waard is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:26]

Koper is een waardevolle grondstof, dus wie weet.
Ja maar wat er in de grond ligt is vooral PVC en weinig koper. Immers hoeft het weinig stroom te vervoeren, het zijn met name signaal kabels. En heel veel aparte aders die allemaal hun eigen isolatie hebben. Dat is per bundel dan weer geisoleerd, en daar zit weer een hele dikke mantel omheen. En met de stamkabels voor een hele wijk ook nog eens stalen bepantsering voor als er een domme aannemer met zijn graafmachine loopt te klooien.
ja de regering wel oude gasleidingen laten verwijderen op kosten van de gebruiker. laten zitten is volgens hun een groot gevaar
Ze halen gewoon de straatkasten weg. Het is veel te duur om alles op te ruimen, dan moeten alle straten weer open.
(Officieel moet het wel, maar in de praktijk gebeurd het niet).
:P Zou best goed zijn wanneer de wet verplicht dat een eigenaar zijn rotzooi moet verwijderen.
Volgens de Telecomwet is er een gedoogplicht (artikel 20.5.2). Stukje leesvoer ...
Zeer slechte ontwikkeling. Degenen die worden afgesloten van de DSL-koperlijnen worden hierdoor gedwongen een relatief dure glasvellijn of kabelverbinding te nemen. Daardoor krijgt deze groep vrij plotseling te maken met veel hogere maandelijke lasten voor de internetverbinding en daardoor flink op kosten gejaagd. Wie in het verleden via een prijsvergelijker jaarlijks wisselde van DSL-aanieder zal na het uitschakelen van een koperlijn al snel rekening moeten houden met een verdubbeling van de kosten (of meer dan dat). Uiteraard is er een beperkte markt voor snel glasvezelinternet (zakelijke gebruikers en enthousiastelingen), maar het overgrote deel van de huis-tuin-en keuken DSL-gebruikers ziet een internetverbinding als niet meer dan een basisvoorziening en wil vooral goedkoop en betaalbaar. De mogelijkheid om daarvoor te kiezen wordt hierdoor ontnomen.
Zeer slechte ontwikkeling. Degenen die worden afgesloten van de DSL-koperlijnen worden hierdoor gedwongen een relatief dure glasvellijn of kabelverbinding te nemen.
Hoezo relatief dure glasvezellijn ?? De prijzen voor koper en glasvezel zijn hetzelfde :)
Lees je eerst eens in voordat je iets zegt...
Zeer slechte ontwikkeling. Degenen die worden afgesloten van de DSL-koperlijnen worden hierdoor gedwongen een relatief dure glasvellijn of kabelverbinding te nemen.
Dit is onzin namelijk. De aanleg van glasvezel door KPN is kosteloos voor de gebruiker en KPN kent geen onderscheid tussen DSL en glasvezel qua abonnementen, de prijzen zijn gelijk. Met andere woorden, het enige wat de overgang van DSL naar glasvezel de klant kost is wat tijd voor de aanleg -- meer niet!

En voordat je iets zegt, ik kan het weten want ik werk voor KPN als monteur en zit dus dagelijks in dit wereldje te werken.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 22 juli 2024 14:26]

Nee, het is zeker geen onzin. Wat je schrijft is waar voor KPN zelf. KPN is dan ook erg duur met DSL. Gebruik van het glasvezelnetwerk voor andere aanbieders is duurder dan het kopernetwerk, die gaan dan ook niet dezelfde prijs hanteren. Ik betaalde €29 per maand aan Odido, dat zou bij glasvezel €45 worden. Ik ben naar BudgetThuis overgestap en dan heb ik dankzij de combinatiekorting met elektriciteit het kunnen houden op €43,50 per maand. Nog altijd fors duurder dan DSL.
Dit is onzin namelijk. De aanleg van glasvezel door KPN is kosteloos voor de gebruiker en KPN kent geen onderscheid tussen DSL en glasvezel qua abonnementen, de prijzen zijn gelijk. Met andere woorden, het enige wat de overgang van DSL naar glasvezel de klant kost is wat tijd voor de aanleg -- meer niet!
Geen onzin. In de eerste plaats: gratis bestaat niet en uiteindelijk worden zaken volledig doorberekend aan de klant/afnemer. In de huidige situatie kost het goedkoopste internet only DSL-jaarcontract volgens prijsvergelijker internetten.nl dat ik kan vinden inclusief kortingen en een cashback €21,83 p.m (bij Youfone, dus een label van KPN). Dit tarief kan voor de gebruiker van een DSL-koperlijn laag blijven door jaarlijks te wisselen van aanbieder. Op de website van KPN lees ik het volgende over de kosten: "Bij ons betaal je voor glasvezel net zoveel als voor standaard internet. De uiteindelijke prijs hangt wel af van de snelheid die je kiest. Ben je al een trouwe KPN-klant? Dan is de overstap naar glasvezel voor jou helemaal gratis. ". Het (tijdelijk) gelijk blijven van de prijzen geldt dus alleen voor bestaande KPN klanten (en die betalen al veel te veel voor het gebodene). Tot op heden zijn de budgetaanbieders die leveren via het glasvezelnetwerk van KPN niet of nauwelijks goedkoper dan KPN zelf (een vergelijkbare ontwikkeling is te zien bij het glasvezelnetwerk van Delta). Een internet only standaardabonnement in de goedkoopste variant kost bij KPN €42,50,- p.m. Dat betekent dus dat een gebruiker die nu gebruik maakt goedkope DSL-lijn van een budgetaanbieder na het 'uitschakelen' van de koperlijn meer dan waarschijnlijk per aansluiting te maken krijgt met tenminste zo'n € 200,- jaarlijkse extra kosten.
Er is toch ook T-Mobile, Libertel en Telfort? Die zitten toch op 4G en 5G?
Alledrie bestaan ze niet meer (onder die naam)...
T-Mobile, Vodafone en (geen idee hoe Telfort nu heet). Wij hebben Verizon thuis een tijdje als trial gehad. Ik denk dat 5G een prima alternatief is op DSL, juist voor de mensen die het niet zo vaak gebruiken. Ik twijfel zelf tussen Verizon en Starlink voor als we gaan camping. Beiden zijn echt meer dan zat voor de kleingebruikers.
T-Mobile is Odido, Telfort is KPN geworden. :) Wilde niet pedant doen hoor, maar er zijn nog maar 3 netwerken nu.

Dat gezegd hebbende kan 4G/5G thuis een prima alternatief zijn, enige is dat de latency duidelijk hoger is. Maar voor beetje surfen werkt het in de praktijk prima. Zelf ook paar weken gedaan toen mijn glasvezellijn er uit lag.
Er waren er altijd vijf. Waar is die provider van Leslie Nielsen gebleven?
Dat was Dutchtone, die werd Orange en is toen vrij snel door T-Mobile (nu Odido) overgenomen. Het laatste "vierde" netwerk dat we hadden was Tele2 maar die is ook door T-Mobile/Odido overgenomen, jaar of vijf geleden nu.
Dus eigenlijk is er alleen nog KPN/PTT, Vodafone/Libertel en T-Mobile/Odido? Dan is er niet echt enorm veel keuze, maar opzich begrijpelijk voor een land als Nederland. En voor vast internet is er dus alleen KPN en Delta (niet Airlines)? Ik begreep dat Delta niet alleen in het zuidwesten opereert, maar in heel Nederland. Met slechts twee vaste providers en drie mobiele providers zou er wel voldoende keuze moeten zijn voor een simpel budget internetabonnement. Bij ons is het basic abonnement van Verizon maar US$ 35 per maand geloof ik. Prima voor een budgetverbinding, alleen moet je wel goede 4G/5G dekking hebben.
Nee, voor vast internet is er juist meer keuze. Sowieso Ziggo (coax), KPN (dsl en fiber), Delta, ODF, maar er zijn ook kleinere glasvezelnetwerken. En bovenop die netwerken bieden tientallen providers hun diensten aan. Voor internet only abonnementen kom je denk ik wel op een vergelijkbaar prijsniveau, alleen dan via dsl of glasvezel.
Je kan bij sommige gewoon elk jaar je provider bellen en vragen om een korting. Ik doe dat bij een andere dienst en dat kost me nu een mail, waarbij ik de vorige mee stuur. Maar ik ken mensen die dat bij ziggo deden, en ik heb daar zelf een lager abonnement afgesloten en betaal daar nu een aantal maanden ook opeens minder voor.
Jammer eigenlijk, al dat koper dat nog in de grond ligt zou toch nog wel voor iets leuks gebruikt kunnen worden.
Het gaat niet puur om de waarde van de kabel, maar ook de netto winst die je overhoudt als je de kosten voor het saneren er vanaf haalt. Met de arbeidskosten tegenwoordig is dat niet eenvoudig meer winstgevend te krijgen. Je zag nu al dat de glasvezel overal door buitenlandse (vooral Turkse) werkploegjes werd uitgevoerd, om kosten nog een beetje laag te houden.
Je wil niet weten hoeveel kabels er nog in de grond liggen die niet meer in gebruik zijn. Was in mijn tijd in Amsterdam al zo bij de ombouw naar een nieuw elektriciteitsnet. Het oude koper bleef gewoon liggen en als de gelegenheid zich voordeed opgeruimd.
Ik vraag me wel af of ik kan zien of bij mij thuis de koperaansluiting al is uitgeschakeld. Is dat gewoon meten of er spanning op staat, of kan ik het online ergens zien? Ik zou namelijk de aansluiting die in de muur zit (en waarvan de kabel uit de kruipruimte komt) willen gebruiken om een tweetal extra CAT-kabels in te trekken vanuit de meterkast. Nu ligt er nog een switch. Als ik die extra kabels trek, kan ik die switch uitfaseren.

Ik kan me voorstellen dat als er nog signaal op staat en ik gooi die kabel in mijn natte kruipruimte, dat dit gedoe oplevert. Als ik dat kan voorkomen door een jaartje te wachten, doe ik dat.
Eerste vraag: heb je al glasvezel?
Zo nee is het antwoord sowieso nee.
Ik heb al een jaar of 4 glasvezel. Er valt bij mij niks uit als ik alles los trek. Echter hoop ik ook bij kpn in de wijk kast niets te slopen als ik die kabel in de kruipruimte gooi (waar soms water in staat). Die aansluiting is eigendom van kpn, ook al zit die in mijn muur. Als ik zeker weet dat hij netjes is afgesloten, trek ik die kabel eruit.

Aan de andere kant... Wat gaat er kapot als ik dat gewoon doe.
Als het in het water komt? De wijkcentrale waar wellicht ook je glaslijn op zit.
Gewoon loskoppelen bij je ISRA punt. Dan kan je de bekabeling in huis gewoon zelf gebruiken.
Zijn ze ook bij die 3 miljoen adressen langsgegaan om het achtergebleven ISRA-punt weg te halen?
Normaal moet je hier een sloopaanvraag voor doen, maar mag je die in dit geval zelf weghalen?
En hoe kom je er dan achter of je oude koperlijn is uitgeschakeld?
Als je abonnement wordt afgesloten gaat al redelijk snel de prik er vanaf. Ik zou niks weghalen tenzij het in de weg zit.
M'n ISRA punt zit inderdaad in de weg. Laag bij de grond in de woonkamer, in de weg voor een mooie hoge plint.

Overal waar ik zoek lees ik dat KPN de eigenaar is van je ISRA punt en dat je er zelf dus niet aan mag zitten, en als je het wilt laten verwijderen je voor de kosten opdraait. De heren die de KPN glasvezel kwamen aansluiten konden me er niets over vertellen; ze spraken geen Nederlands en ook maar matig Engels.
Ah ik zocht dat woord en had geen zin om het op te zoeken. Maar ik heb nog een kabel liggen die bijna de doorsnee van een kippen ei heeft met z’n plastic buisje .
Waarom zou je die kabel uit de grond halen.
Het gaat mij niet om de kabel in de grond, maar om het punt in huis. Bij mij zit dat in de woonkamer, laag bij de grond, als ik een hoge plint wil plaatsen, zou ik daar een hap uit moeten zagen voor het ISRA punt.
Bij mij lig die gewoon los onder de vloer op de grond . Je zou even contact op kunnen nemen, hoe daar van af komt.
In principe kun je die natuurlijk ook zelf weg halen. Als er geen spanning meer op staat is dat helemaal makkelijk, anders oppassen dat er geen kortsluiting komt. In het verleden waren de normale telefoon lijnen beveiligd tegen kortsluiting. Als je een zakelijke ISDN aansluiting hebt moet je wel opletten, die gebruikt een veel hogere spanning.
Als je een zakelijke ISDN aansluiting hebt moet je wel opletten, die gebruikt een veel hogere spanning.
ISDN Bestaat niet meer. :)
Net als dat de KPN nu de normale telefoon afsluit, maar mensen zich zorgen maken over het bekende aansluit punt.
Ik had natuurlijk gewoon kunnen schrijven dat ze de draden moeten kortsluiten, en die gewoon en die gewoon door muur terug kunnen duwen.
Maar ik wilde geen voorstellen doen die niet zijn aan te bevelen.
Volgens mij is het een en ander van KPN te rooskleurig.
Bij mij gaan ze in jan/feb de glasvezel aansluiten.
Afgelopen jan/feb. 2024, dus.
Dat is niet gebeurd.
De glasvezel spriet steekt nog uit de grond.
Echter, volgens websites heb ik glasvezel op mijn adres en kan ik glasvezel aanvragen / afsluiten.
Dat wil ik allemaal niet.
Ze kunnen mijn huidige abonnement overzetten naar de glas kabel met behoud van alle eigenschappen die ik nu ook heb (dus ook dezelfde prijs).
Hiervoor hoef ik geen nieuw abonnement af te sluiten.
Maar er moet nog wel iemand langskomen voor die laatste 2 meter en vooralsnog is KPN (Netwerk) zeer onduidelijk omtrent wanneer dat moet gaan gebeuren.
Hier zouden ze in Jan/Feb 2018 langs komen , is ook nog steeds niemand geweest
(Zowel Delta als KNP)

Glasvezel ligt ook al jaren klaar in de straat om aangesloten te worden
zelfs de site (ikgavoorglasvezel.nl) van het project is al lang uit de lucht.

Hoe lang is zo'n contract eigenlijk geldig, ik heb toen (2016) ingegaan op een aanbieding voor 6 maanden 500/500 TV en telefoon voor 10 euro per maand, kan ik ze daar nog steeds aan houden als ze het eindelijk komen aansluiten?
Ze kunnen mijn huidige abonnement overzetten naar de glas kabel met behoud van alle eigenschappen die ik nu ook heb (dus ook dezelfde prijs).
Hiervoor hoef ik geen nieuw abonnement af te sluiten.
Dat kan ook gewoon, een omzetting van koper naar glasvezel staat los van het abonnement wat je afneemt
Ik werd dood gegooid met aanbiedingen, meerdere keren, misschien wel vier of meer mensen aan de deur gehad. Ze sluiten dat pas aan als je interesse toont.
De kabel ligt er al, waarom zou je de moeite doen om die werkelijk af te monteren en aan te sluiten als iemand geen gebruik maakt.
In steeds meer gebieden zal aanleg van glasvezel tot aan de gevel gebeuren. Op het moment dat iemand dan een KPN abonnement neemt komen er twee monteurs, de aansluiting wordt dan pas gerealiseerd en die tweede monteur rond de installatie van modem, TV ontvangers e.d. binnenshuis dan af.

Het kan dus best zijn dat iemand een abonnement via glasvezel kan bestellen terwijl deze nog buitenshuis ligt. Meestal zal die dan wel netjes ingegraven zijn en niet open en bloot liggen.
Het zal allemaal best zo kunnen zijn, ik spreek gewoon uit mijn eigen ervaring. En op een gegeven moment stonden er twee man te kijken hoe de derde de glasvezel afmonteerde ik mijn woonkamer.
Maar ik toonde interesse, dus deden ze meer moeite dan iemand die ze deur wijst .
Het eerste wat bij me opkwam koperverbindingen. Dan ligt er aardig wat koper in de grond. zou het niet zo moeten zijn, gezien het tijdperk waar we in zijn beland KPN hier zelf verantwoordelijk is voor wat er in de grond aan koper ligt, en dit netjes moet opruimen.
( KPN, Roemenen) hier vorig jaar glas draadje getrokken in mijn woonplaats. Maar te zwijgen wat ze aan schade hebben aangericht in o.a de meterkast.
2 weken geleden zijn er herstel werkzaamheden in de meterkast uitgevoerd
Ze hadden gewoon van de woning boven mij een gat naar beneden geboord, werkelijk een stuk uit het plafond. Idem waar de kabel de meterkast binnen komt hebben ze in het midden een gat uit de kruipruimte een gat geboord.
Er waren genoeg loze buizen die ze hadden kunnen gebruiken, zowel ook naar boven. Die (monteur ?) die hier bezig zijn geweest in mijn woning wist niet eens wat een trekveer was.
Er loopt ook een schade claim tegen KPN
Toen ze hier vertrokken waren lag alles in de meterkast bezaaid met brokstukken en betongruis.
Mijn modem, NAS,router,Switch, en monteur met de Noorder zon vertrokken vanaf vorig jaar hebben ze ook tot 4 maal toe de stoep open gegraven
Zover ik heb begrepen lopen er nog rechtszaken inzake deze glasvezel en ligt dit project stil wat betreft de aanleg van de orange sprietjes.
Dan nog te zwijgen over de agressieve verkoop en hoe vaak ze hier niet aan de deur stonden met hun aanbiedingen smoezen en verhalen waarom ik zou moeten overstappen naar het glas draadje.
Ik heb hier Ziggo 300/100 Mbit wat prima is
Ziggo 300/100 Mbit

Welke abonnement is dat?
Je “ Mijn modem, NAS,router,Switch, en monteur met de Noorder zon vertrokken” ? Dief!

Om met Finkers te spreken: Taalwetenschappelijk gezien luistert de plaatsing van leestekens akelig nauw, want één verkeerde komma of letter maakt van Jezus nog een ketter.
Lekker dan. Apparatuur weg.
Dacht daar laatst nog aan.
Heb een nas bij een famie-lid staan als off-side backup.
Daar gaan ze over op glas, maar stel er komt een monteurtje zaken weg halen/vervangen.
Monteur die kwam kijken had al eens gezegd dat bijna alle kabels uit de meterkast konden.
Zag het wel gebeuren dat hij gelijk alles ruimt incl mijn nas die mijn famillie trouwens ook als extra online opslag gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Jurriën31 op 22 juli 2024 14:26]

Ik ken 100/25, 200/30, 400/40 en 1000/100. Die 300/100 zou ik ook wel willen, hoe heet deze precies?
Er is niets verdwenen, of gejat. Ik bedoel dat alles onder het boorgruis zat, en de monteur was vertrokken
Sorry ik maak hier een foutje, Ziggo is 200/30
Dat was een dode mus :) Die 30Mb is een ware showstopper ...
@Houtenklaas
Hoe bedoel je een een ware showstopper ...
NAS'je backuppen naar geografisch gescheiden locatie duurt met 30Mb upload best lang, 100Mb zou dan pak hem beet 3X zo snel gaan. 30Mb voor huis-tuin-keuken gebruik lijkt mij meer dan zat, maar ja, ik ben geen huis-tuin-keuken gebruiker blijkbaar.
Ik ga het toch maar zeggen maar ik vind het jammer dat deze optie verdwijnt vooral als je dichtbij de centrale zit en gewoon 100/30Mbit haalt is DSL prima vooral als je het niet breed hebt als gezin bijvoorbeeld of alleen woont en niet zoveel snelheid nodig bent en daar dan 10 tot 15 euro minder voor betaald per maand dan voor glasvezel 100/100mbit.

Ik hoop dat Glasvezel snel even voordeling word als DSL vooral op de lagere snelheden zodat het ook echt toegankelijk blijft voor iedereen. Ik ben om die reden juist overgegaan naar Ziggo vorige jaar.

Ik kreeg een "super goeie aanbieding via folders/verkopers aan de voordeur" ik moest 10/15 euro meer betalen per maand voor 70mbit meer upload want DSL zou uitgeschakeld worden. Nu voor alsnog via de blackfriday deal "gered" door Ziggo maar zodra die verloopt hoop ik dat de Glaspoort toeslag ervan af gegaan is en het even duur internet word als geleverd word via Reggefiber. (aan de andere kant van mijn woonplaats) ik vind GPON helemaal niet fijner dan FTTH van Reggefiber vooral omdat er een KPN/Glaspoort toeslag op zit. :o
Ik kreeg een "super goeie aanbieding via folders/verkopers aan de voordeur" ik moest 10/15 euro meer betalen per maand voor 70mbit meer upload want DSL zou uitgeschakeld worden.
Negeer de folders (iemand moet die "persoonlijke aanbiedingen" ook betalen), en vergelijk prijzen op het internet. Kijk enkel naar de totaalprijs die je betaalt in de "vaste" periode van vaak één jaar. Waarschijnlijk ben je met glasvezel alsnog goedkoper uit als het enkel om internet gaat.

Op overstappen.nl zie ik dat het goedkoopste abonnement bij Ziggo per jaar +80 EUR duurder is dan het goedkoopste FttH-alternatief. Daar zullen wat variabelen in zitten m.b.t. waar je woont, maar ik verwacht dat Ziggo eigenlijk altijd wel duurder is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:26]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.