KPN en Glaspoort legden vorig kwartaal 137.000 nieuwe glasvezelaansluitingen aan

KPN en Glaspoort hebben vorig kwartaal 137.000 nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd. Daarmee dekt het netwerk van de twee partijen 62 procent van de huishoudens in Nederland, zo claimt KPN.

KPN deelt de cijfers tijdens de bespreking van zijn kwartaalcijfers. De provider heeft naar eigen zeggen 110.000 nieuwe fiber-to-the-homeglasvezelverbindingen aangelegd in het derde kwartaal van 2024. De overige 27.000 nieuwe aansluitingen zijn afkomstig van Glaspoort. In totaal is het netwerk van de twee bedrijven nu goed voor 5,186 miljoen aansluitingen. KPN levert overigens ook abonnementen via de glasvezelnetwerken van derde partijen. Met die aansluitingen meegerekend, kunnen 5,377 miljoen Nederlandse huishoudens een glasvezelabonnement afsluiten bij de provider.

Hoewel het bedrijf nu dus ruim vijf miljoen ftth-aansluitingen heeft, hebben niet alle huishoudens daadwerkelijk een glasvezelabonnement bij KPN. Vorig kwartaal zijn ongeveer 37.000 nieuwe glasvezelabonnementen afgesloten bij de telecomprovider. Daarmee heeft het bedrijf nu 1,787 miljoen klanten met een dergelijk abonnement.

Tegelijkertijd hebben 38.000 klanten hun abonnement op het kopernetwerk opgezegd. Netto heeft het bedrijf dus ongeveer 1000 internetklanten verloren. KPN heeft momenteel 1,031 miljoen klanten met een abonnement via een koperaansluiting. De nettowinst steeg afgelopen kwartaal met 3,0 procent ten opzichte van een jaar geleden, naar 231 miljoen euro.

KPN Q3 2024

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

28-10-2024 • 17:43

132

Lees meer

Reacties (132)

132
132
21
1
0
102
Wijzig sortering
Even voor de duidelijkheid: boven de grafiek staat “homes passed” dat betekent dus dat het tot de voordeur ligt. Dit betekent dus niet dat je daadwerkelijk glasvezel in je huis hebt. Je kunt dan wel een glasvezelabonnement afsluiten, maar hebt geen glasvezelverbinding/snelheid.
Toch?

Ik snap dan goed waarom ze 5 miljoen aansluitingen hebben, maar slechts 1,8 miljoen abonnees. Bij mij in de wijk ligt namelijk al (>6) maanden de glasvezel in de voortuin tot de gevel, maar doortrekken tot binnen schijnt toch een klus te zijn.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 28 oktober 2024 17:57]

Van tot aan de voordeur tot in huis heeft bij mij bijna een jaar geduurd.
Ik wacht al drie jaar op het laatste stukje in de meterkast. Delta was vooruitstrevend met kabel in straat leggen en in de tuin tot de voordeur persen. Maar daarna laten ze het volledig afweten.

Ik hoop dat KPN het overkoopt/overneemt. Heb nul vertrouwen in Delta.
Nou,

Hier ligt delta en kpn tot in de meterkast. Recentelijk overgestapt van glasvezel delta naar glasvezel van kpn maar bij aansluiting blijkt dat de door KPN mensen het zaakje binnen helemaal niet goed hebben aangesloten. Moet er alsnog een monteur komen die op z’n vroegst over 3 weken tijd heeft…Ik hoor dit vaker in de omgeving. Nog geen onverdeeld succes dus.
Datzelfde gebeurt hier in Utrecht met zowel ODF als KPN. Als VVE hadden we geluk en zijn we als een van de eersten door ODF aangesloten. Maar overal in de wijk steken nog groene en oranje kabels uit de grond.
Toen ik dit huis kocht had ik al KPN binnenhuis en al, ondertussen kwam Delta ook langs om aan te leggen, Delta gaat alleen je brievenbus vol duwen met "deals" voordat ze dat laatste stukje dus echt aanleggen, hangt nog steeds zo'n sprietje voor me deur daar knap ik echt van af.
Hier hetzelfde verhaal maar dan met KPN. Glas ligt al jaren in de straat maar wacht ook al meer dan 3 jaar op een reactie van KPN wanneer ze deze naar de meterkast trekken. Ik zou graag over willen stappen naar glas.
Bij mijn broer in de straat steken ook overal glasvezeltjes uit de grond op de erfgrens van de voortuin / straat. Best apart.
En ook daarna duurt het nog een hele tijd totdat het beschikbaar is (OK, N=1 straat).
Op 9 december zal het 2 jaar zijn om van de voordeur naar in huis te gaan... Terwijl ik wel half april een mailtje had gekregen dat ik aangesloten zou zijn, tot op heden knippert er een mooi, rood ledje op het kastje en wanneer het komt, Joost mag het weten.
Begin september zou men de kabels komen lassen (terwijl dit al gebeurt zou zijn), maar nooit iemand gezien. KPN zou zijn naam beter naar "Loze Beloftes en Leugens Nederland" kunnen veranderen, dan klopt het enigzins.
Rood ledje had ik ook, kwam een monteur met een nieuw kastje week later. Geen effect. Kwamen twee monteurs week later met lasapparatuur, niet nodig werkte gewoon. Bleek er wat in de buurtkast niet goed gestaan te hebben.
Kastje is hier al 2x vervangen het afgelopen half jaar. Eind augustus is de straat open gegooid en wat bleek? De aanvoerkabel is er en de kabels naar de flat, ze zijn alleen niet gelast en kunnen dus niets doorgeven, de kabellasser was waarschijnlijk ziek die week. De straat is dus opengegaan, er is een "box" in de grond gegaan met de kabels en vervolgens is de straat weer dichtgegooid zonder de kabels te lassen. Hoe dom kan men zijn? Zo dom dus, het kan zo een mop zijn, welke het ook was in de jaren 70...
Ze zeggen dat ze de boel doormeten op afstand. Maar ik zou dan verwachten dat dit soort problemen aan 't licht komen.
Klopt, is ook al meerdere keren gebeurt en wordt het ook gemeld aan KPN Netwerk, er gebeurt alleen niets met de info, gisteren heb ik zowel een klacht bij KPN en bij KPN Netwerk ingediend. Het had allang moeten werken en daar was de dame van KPN het ook mee eens. Deze week krijg ik, als het goed is, nog te horen wat ze er aan gaan doen. Bij mij is het nu van "eerst zien en dan geloven", heb er al zoveel tijd ingestoken, dat het nu wel eens resultaat mag geven....
Van 10 huizen verder tot hier duurt nu al 10 jaar. Laatst weer gevraagd bij Delta en KPN.
Delta: kost je €12000
KPN: beginnen we niet aan. (Nu adsl 4Mbit)
Ziggo? Odido Klik en klaar
Precies, ligt zowel bij mij in Amsterdam als mijn vriendin in Utrecht al ruim half jaar niets te doen. N=2 maar toch
Even voor de duidelijkheid: boven de grafiek staat “homes passed” dat betekent dus dat het tot de voordeur ligt. Dit betekent dus niet dat je daadwerkelijk glasvezel in je huis hebt. Je kunt dan wel een glasvezelabonnement afsluiten, maar hebt geen glasvezelverbinding/snelheid.
Het is meer andersom. Als ze in een wijk glasvezel aanleggen, dan telt elk huis waar de vezel tot bij de gevel komt. Daarvoor hoeven ze niet naar binnen. Je kan pas een abonnement afsluiten als die kabel ook echt naar binnen komt en van een kastje/stekker is voorzien. Daarvoor betaal je bij de aanleg/actie niet veel maar als je de monteur later wilt laten komen betaal je alsnog de hoofdprijs.

Het enige/voornaamste waarbij je wel 'glasvezel' hebt maar geen fysieke glasvezel aansluiting is 'glas to the cradle', glas tot de straat/wijk aansluiting. Iets wat de kpn een paar jaar geleden flikte.
Als het glas in de straat ligt krijgen ‘oude’ abonnees met een pstn aansluiting voorrang. Nieuwe klanten zullen wachten tot de kabelaars het laatste stuk in huis leggen. Dit kan best snel gaan in woonwijken waar meerdere bewoners kiezen voor glas.
Ik heb dezelfde ervaring. KPN liet in 2021 de straat opbreken en de glasvezelkabel leggen, maar die steekt nog altijd net voor mijn voorgevel de grond uit. Intussen al een stuk of vijf keer mensen over de vloer gehad van KPN die schijnbaar alleen kwamen kijken. En geen van allen op de hoogte waren van eerdere afspraken.

Blijkbaar werkte ook geen van hen direct voor KPN, allemaal onderaannemers. Kan me nauwelijks voorstellen dat dit goedkoper is dan gewoon 1 keer iemand langssturen en het goed te doen, maar ik ga daar niet over. Voorlopig haal ik nog 100 Mbps over de koperlijn en dat is voor mij genoeg.
G.fast wordt al lang niet meer gebruikt door KPN. Is ook gewoon duurder om te realiseren dan gewoon een glasvezel trekken.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 oktober 2024 06:53]

Hier met ODF is het precies andersom, glasvezel ligt al 1 jaar in de meterkast maar het is onmogelijk om de lijn in de wijkcentrale te activeren omdat deze onder een spoor door moet. :+
Gestuurde boring en opgelost.
Dat mag niet van Prorail
Lijkt me niet zo gek toch, Coax had 7 a 8 miljoen huizen aangesloten en had op de hoogtepunt rond de 3,5 miljoen aansluitingen. Niet iedereen hoeft perse over te stappen, er zijn op dit moment nog genoeg alternatieven. Soms hebben ze zelfs meerdere glasvezels in huis en nog coax.
Zal een geld kwestie zijn. De glasvezel tot aan je voordeur brengen laten ze door arbeidsmigranten doen voor minimumloon en aansluiten door duurdere krachten.
Klopt. Ik werk zelf voor een "echte" Infra partij en weet daardoor dat die gasten van Glaspoort echt niet weten wat ze doen. Die rammen gewoon een schep in de grond zonder eerst goed te controleren wat er al ligt qua leidingen e.d. op de betreffende plek. En dat gaat dan geregeld mis. Soms raken ze met hun geklungel de kabel van een andere glas/koper partij, maar soms ook het electriciteitsnet of zelfs het gasnet of de waterleiding.
Of zoals in mijn regio een ziggo meeraderige fiber backbone waardoor het halve dorp zonder internet zat. Gewoon knallen met die grondboor, kunnen ze goed |:( . Heb nog nooit zo'n boze ziggo storingsdienst aan het werk gezien (om de ellende te herstellen).
Dat is echt niet voorbehouden aan glaspoort. Dat er infra kapot gaat door graafwerkzaamheden is vele tientallen zo niet honderden keren per dag de praktijk.

Clic is niet alwetend danwel helemaal accuraat
Vind het idioot dat ik niet kan kiezen welke provider ik wil, ik zit vast met odido. Graag wil ik gewoon keuze hebben. Wordt het lijntje ooit eens open gegooid voor andere? Of moeten ze eerst hun eigen lijntje leggen?
ODF heeft op hun site een lijstje staan met andere providers die leveren over hun netwerk, idd heeft Odido alleen het eerste jaar exclusiviteit. Freedom is wel de bekendste van de alternatieven (onder Tweakers dan).
bedankt voor de reacties, dan wacht ik nog even. Ik kijk ook af en toe idd op de site met postcode checks etc. Dus dan ben ik al goed bezig. :)
Geldt die exclusiviteit voor het eerste jaar, dat die kabel aangesloten is of eerste jaar van een internet abonnement, dan kan je lang wachten.
Eerste jaar dat de kabel er ligt. Je hoeft dus niet eerst Odido klant te worden.
Je zit alleen het eerste jaar vast aan Odido - behalve natuurlijk als je voor langer een abo hebt afgesloten natuurlijk - daarna zou je via ODF ook andere providers moeten kunnen kiezen. Ik zou zeggen: doe eens een postcodecheck.

Overigens heb ik verdomt weinig last gehad op het netwerk van Odido, hoewel ik nog met een oude modem / router werk (Fritz!Box voor DSL, netwerkdraadje van de WAN poort naar de ONT). Ga nu KPN proberen vanwege goede aanbieding en voor vergelijk met Odido. Meteen naar 4 gbps puur uit nieuwsgierigheid.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 28 oktober 2024 17:56]

Kijk zo af en toe eens bij providers zoals https://freedom.nl/. Zij werken met veel belichters samen. In veel gevallen heeft een provider op een netwerk een jaar (of zo) een 'monopolie' en kan/mag daarna ook voor andere providers worden gekozen.

Niet dat je nu direct voor Freedom.nl moet kiezen, ze is technisch wel een heel goede maar niet de goedkoopste. Als/zodra zij bij jou op het glasvezelnetwerk diensten kunnen leveren, dan zouden er ook anderen kunnen komen en kan je misschien wel kiezen.
Hey, blijkbaar leveren ze ook over het Delta-netwerk dat wij hier hebben! Ik dacht dat daar niemand anders over leverde.

Bestaat er ergens ook een check welke aanbieders er beschikbaar zijn op een bepaald adres?
Thanks! Blijkbaar levert Odido dus ook bij ons. Zo leer je nog eens wat :)
Mark my words: glasvezel gaat de doodsteek van KPN worden. Het is al langere tijd spannend omdat het in Nederland een grote provider is, maar internationaal natuurlijk niet. In een wereld die steeds Europeser wordt is dat een uitdaging.

Maar ik heb lange tijd gewacht op glasvezel, wordt al bijna 2 jaar “binnenkort” aangelegd. Vorige week maandag kwam de verlossing: Klik & Klaar internet via 5G van Odido. Er is nu een beste run op, dus wachttijden etc, maar op die administratieve probleempjes na denk ik dat dit de markt gaat opschudden. Waarom? 800Mbit upload 125 Mbit download voor €20 per maand, en nog maandelijks opzegbaar ook. Kortom enorm concurrerend met wat glasvezel biedt en ja, dat zal zeker komende jaren nog (net) sneller zijn, maar voor de gemiddelde consument totaal onnodig. Dit soort snelheden tegen zo’n spotprijs is ongekend dus ik vrees met de verbeteringen van het netwerk dat 5G internet voor thuis de nieuwe standaard gaat worden zodra er ook TV overheen gaat (hoewel vrijwel niemand onder de 30 nog regulier tv kijkt, maar goed).

Dus kortom tegen de tijd dat het glasvezelnet in heel Nederland is aangelegd en de investeringen moeten worden terugverdiend, heeft Odido zijn 5G inmiddels geüpgraded naar 6G ;) en is iedereen over als dit zo goed blijft gaan.
Draadloos zal nooit dezelfde stabiliteit en bandbreedte bieden als glasvezel. Als je even in het forum kijkt hier op Tweakers dan gaat het enthousiasme op en neer als eb en vloed, net zoals de latency. 5G voor thuis de nieuwe standaard? Ik geloof daar werkelijk niets van. Als backup, of als je echt niks fatsoenlijks kunt krijgen wellicht ...
Ik heb het nu al een week en geen enkel probleem gehad. Laat ik hem even omdraaien; jij hebt dus ook geen 5G op je smartphone vanwege de latency, stabiliteit en bandbreedte?

Het hele ding is dat die dekking nagenoeg perfect geworden is in Nederland de afgelopen jaren en qua bandbreedte komt het al aardig in de buurt van glasvezel en is kabel / adsl al gepasseerd… ik denk echt dat het heel snel kan gaan als Odido dit structureel tegen deze prijs aan kan bieden.

95% van de consumenten heeft de bizarre bandbreedte die glasvezel biedt niet nodig, en zelfs zo’n 5G verbinding is al overkill. Dat soort zaken is echt internet uit de ‘00s / ‘10s, bandbreedte gaat langzamerhand geen issue meer zijn omdat wat je als consument wil kunnen niet meer door bandbreedte gelimiteerd kan worden.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 28 oktober 2024 21:41]

Laat ik hem even omdraaien; jij hebt dus ook geen 5G op je smartphone vanwege de latency, stabiliteit en bandbreedte?
Dat is appels en aardbeien vergelijken, ik ben nog nooit een bedrade smartphone tegengekomen, jij wel? Kijk even naar het bandbreedte gebruik in NL en B, dan zie je dat dat mobiel nooit zal passen, zelfs geen klein beetje. Kwestie van tijd voordat er restricties komen en prijzen omhoog gaan bij Odido. Als product bedoeld voor de periferie vind ik het een sympathiek product, maar voor de rest? En nee, het komt niet in de buurt van glasvezel. Niet qua bandbreedte, niet qua stabiliteit en niet qua latency.

Voor mij hoeft "zoveel" bandbreedte ook niet, niet op glas en niet op 5G, maar ik bepaal niet voor iemand anders wat "genoeg" is, dat mag iedereen zelf weten. Lees hier nog even mee en je leest zeer diverse ervaringen, ik heb nog niet het idee dat het een eclatant succes is.
De tijd zal leren wie gelijk krijgt. Laten we beiden dit bericht bookmarken voor oktober 2029 ;)
Niet zo moeilijk om te weten wie gelijk krijgt. Bedraad is gemiddeld genomen stabieler en lagere ping dan draadloos. Daarnaast kan het mobiele netwerk het helemaal niet aan als iedereen over 5G TV gaat kijken en internetten.
Dat was inderdaad tot de komst van 5G het uitgangspunt, vond ik ook altijd. Maar met mijn ervaringen met dat Klik & klaar nu, en de snelheden die ze überhaupt leveren voor deze prijs, hebben mij van gedachten doen veranderen :)

Tel daarbij op dat bedrade verbindingen altijd ingewikkelder zullen zijn om aan te leggen omdat je ieder huis los moet verbinden. Kortom ik voorspel dat een groot deel van de markt over 5 jaar op 5G (of nieuwere draadloze verbindingen) zit.

Natuurlijk zal er altijd een beperkte zakelijke markt blijven, maar voor de gewone consument zie ik het voordeel van glasvezel oprecht niet meer.
Tel daarbij op dat bedrade verbindingen altijd ingewikkelder zullen zijn om aan te leggen omdat je ieder huis los moet verbinden.
Met de komst van "PON" is dat inmiddels niet meer zo. Natuurlijk gaat elk huis naar een Distributiepunt om de hoek, maar daar stap je met een aantal aansluitingen op een "treintje" over één vezel. Met PON kan je afhankelijk van welke versie je precies hebt tot (theorie) 128 aansluitingen over één vezel transporteren. Dat beperkt de aanlegkosten aanzienlijk, naast het feit dat je (veel) minder lasers nodig hebt in je netwerk. Tweede is dat in NL het percentage "homes passed" al behoorlijk hoog is en nog veel verder zal stijgen. Die kosten zijn al gemaakt en beïnvloeden de aanleg dan ook niet meer (sunk costs).

Iets heel anders wat meespeelt, de bandbreedte op 5G is niet onbeperkt, wat voor glas eigenlijk eindeloos is. Een extra kleurtje erbij levert wéér eenzelfde bandbreedte op. En bij elke veiling van frequenties moet je maar hopen dat je minstens hetzelfde scoort als de vorige keer. Lees hier even welk risico je daarmee loopt.
We kunnen er een eindeloos welles/nietes spelletje van maken, Odido richt zich erop om wél een substantieel deel van de adsl/kabel/glas internetters te gaan bedienen, en in het klik en klaar topic dat nog geen twee weken geleden geopend is, staan inmiddels meer dan 90 pagina’s ervaringen. Ook nog veel startproblemen, maar het zit ook vol met mensen die net als ik aangeven: “als het zo goed blijft gaan, gaat mijn vaste internet er binnenkort uit”.

Het enige dat ik zei was dat ik denk dat dat Odido inderdaad gaat lukken en dat over een jaar of 5 KPN het door de forse glasvezelinvesteringen die een stuk minder worden afgenomen dan verwacht flink moeilijk gaan krijgen.

Het is nu gewoon afwachten naar wie de appeltaart gaat ;)

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 30 oktober 2024 12:31]

Lijkt me leuk eerlijk gezegd :) Een belofte hier op Tweakers een jaar of 10 geleden heeft me 8 jaar daarna nog een appeltaart gekost :) Ga ik voor!
Die appeltaart staat natuurlijk.
31 oktober 2029 via DM lijkt me dan het handigst?
Als je een paar honderd Mbps haalt consequent via die 5G voor thuis is het best prima natuurlijk. Maar vooral gamers met games te installeren van soms al groter dan 200GB, die merken toch zeker wel 100 Mbps vs 400 Mbps vs gigabit. Niet life changing, maar wel wat zichtbaar profijt dat je niet uren moet wachten op een nieuwe game en zo de eerste avond verliest aan de download tijd, maar binnen het uur die hebt staan en de eerste avond al mee kan doen.
De 95% geloof ik trouwens wel in, tegelijk is de 5% nog altijd wel 400.000 huishoudens in Nederland. En dan heb je er nog heel veel in die 95% welke gewoon meedoen met de 5% of vanuit het verleden toch graag een vaste aansluiting willen. Kan om de gekste redenen zijn zoals wil geen internet kastje in het raamkozijn. Heb je al vaste telefonie op de 5G voor thuis, gekscherend dan toch nog even een stap verder, zijn er instructies hoe je je fax machine erop aan kan sluiten? Zo loopt die 5% toch voorlopig nog wel verder op.
Ja en nu komt dus het leuke, ik haal 800/850Mbit download met Klik & Klaar. Stabiel (tot nu toe). Er zijn zelfs mensen die snelheden boven de 1Gbit rapporteren in het klik en klaar topic. €20/maand als je al bij Odido zit!

Zelfs als het de door Odido beloofde snelheid van 300mbit is, is dat een goede deal. KPN rekent voor een 1Gbit lijn (ok ook upload, dat is waar) €52,50 per maand en voor 200Mbit €50 per maand.

Kortom waar is je voordeel van glasvezel?

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 29 oktober 2024 17:26]

Als klik & klaar dat altijd en overal in Nederland zou kunnen bieden 800/850 Mbps ook als er miljoenen huishoudens voor kiezen dan is het waarlijk spectaculair natuurlijk, maar het is nu wat vroeg in de productcyclus hiervan om te weten waar je straks gemiddeld op komt als dit product populairder wordt. Zelf zetten ze begrijpelijk wat lager in, verwachtingen moeten realistisch blijven, je kunt niet voor elke 100 abonnees in een gebied een nieuwe mast bijplaatsen. En dat stuk populariteit verdient het zeker, begrijp me niet verkeerd, super dat die markt wat opgeschud wordt, heel goed voor ons consumenten :Y)
Het punt is dat de beloofde 300mbit voor €20 per maand al 50% meer is dan de 200Mbit waar je bij kpn €50 voor betaalt.

Die 800 noemen ze zelf niet eens, dat is een leuke bonus. Maar onder die 300 zakken zie ik niet snel gebeuren als ze nu in veel gebieden effectief 800 bieden, vandaar dus mijn stelling dat het een grote bedreiging gaat vormen voor glasvezel.
Zullen ze ook in heel Nederland dekking moeten gaan geven, dat is nu nog niet het geval, net zoals glas aansluitingen.
Draadloos en bedraad concurreren niet met elkaar.
Glasvezel is iets heel anders, voor de doorsnee Nederlander die niet verder dan Netflix komt is zelfs een DSL verbinding voldoende.
Ik zou zeggen kijk eens naar Klik & klaar en zie wat je krijgt voor het geld. Er zijn nog wat opstartprobleempjes, maar ze breken de markt echt open denk ik, en daardoor is draadloos vanaf nu dus wel een bedreiging voor bedraad.
Dit wordt al jaren gezegt, zelf bij de komst van 4G was dat het geval, maar toch komt het moeizaam van de grond.

Je hebt ook nog Starlink.
Draadloos is geen vervanger van glas, de reden dat andere technieken zoals xDSL uitgefasseerd zijn/worden komt omdat er geen rek meer in zit, glasvezel heeft dit probleem tot heden niet.

5G van Odido is prima als glas niet leverbaar is maar het blijft geen vervanger.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 oktober 2024 15:33]

Ik heb nu twee weken KPN glasvezel.
Hulde aan KPN dat dit zo makkelijk verliep.
Van straat open maken tot aansluiting in de meterkast.
De bewoners hier werden steeds goed geïnformeerd per brief en mail hoe het traject verliep en wat de huidige status was.
En zelf mijn Synology router aangesloten.
Ik heb het denk ik 2 jaar. Mijn tegels in de voortuin moeten ze nog steeds goed leggen, ze zijn nu het dossier nr kwijt....
Ik heb afgelopen weekend de aansluiting in mijn vaders huis gedaan (aansluitpunt van een regionale glaspartij).
Super simpele instructies (behalven het moeten 'wiebelen' om het element over de aansluiting te schuiven). En alles ging automatisch over in de systemen van KPN.

Dat viel mij heel erg mee. Is inderdaad een compliment waard.
Dat zwarte kastje zet glasvezel om naar digitaal Wan aansluiting.
Maar ik ben nu zo enthousiast geworden.
dat ik het nu ga aansluiten op het witte
glasvezel kastje met een Patch cover tk01 met stp mudele met een Fritsbox router 5590 fiber
Dus dat zwarte kastje gaat er weer vanaf
Snap ik. Scheelt ook weer een stekker.

Misschien hadden ze daar nog een standaard voor af kunnen spreken. Zoals PoE voor dat kastje, vanaf de modem.

Edit: Helaas heb ikzelf ruim een jaar geleden bij Odido een klein los kastje gekregen, in plaats van zo'n cover.

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 29 oktober 2024 08:19]

Dat is er ook wel maar niet beschikbaar voor consumenten vanwege de prijs.
Zolang die glasvezels geen aansluitpunt in de huishoudens hebben is er niet te spreken van dekking. Er is hooguit een poging tot dekking, waarbij de leverancier zich nog moet bewijzen werkelijk een aansluiting in het huishouden te kunnen realiseren. Als een fabrikant van paraplu's stelt 60% van de bevolking dekking te geven terwijl ze voor een groot deel alleen nog maar het metalen geraamte hebben weten te maken gaan we ook niet doen alsof ze werkelijk 60% afdekken.
Centrum Den Haag en nog steeds geen glas. Vorig jaar heeft Dutch Fiber glas aangelegd voor Odido maar ik wil niet overstappen.

Schaam je KPN!!!
Centrum Den Haag is heel vervelend en duur om open te breken. Dat is het nadeel van dichtbevolkte steden.

Het komt vast ooit, maar qua bevolkingsdichtheid is het aanleggen van glas een beetje een bellcurve: aanleggen in het centrum van een grote stad kan net zo onhandig en duur zijn als het aanleggen in boetengebied, je wilt qua investering een middenweg zoeken.
Het is maar net waar in centrum Den Haag. Ik weet van straten waar zelfs 2 glasvezelnetwerken liggen: Die van t-mobile/odido en kpn. En helaas ook straten waar adsl nog steeds het beste is wat je daar kunt krijgen.

En zodra het glasvezelnetwerk er een jaar ligt, kijk dan eens bij je favoriete provider (of freedom.nl) en doe nog eens de postcodecheck. Na een jaar (of zo) vervalt vaak het monopolie van de eerste provider en kan je kiezen.
ACM, gooi de kabelmarkt open, heb je dubbel concurrentie naast glasvezel.

edit: ACM :)

[Reactie gewijzigd door Blaze85 op 28 oktober 2024 20:07]

De kabelmarkt is nauwelijks nog relevant te noemen.
Bovendien heb je al concurentie, naast KPN netwerkNL heb je ook ODF die glasvezel aanlegt.
Er zijn steeds meer mensen met meer dan 1 glasvezel aansluiting in de woning.
Kabelinternet (Ziggo) is sowieso passe, glasvezel is nu de norm.
Wat is dat toch met je behoefte om in het Topic van Ziggo en elke andere poging die je maar kan vinden om Coax af te doen als passe en glasvezel de hemel in te prijzen? Begrijp dat echt niet. Coax kan weliswaar niet alles wat glasvezel kan, maar voor gemiddeld Nederlands internet gebruik presteert het nog ver boven wat nodig is. Je moet het zelf weten natuurlijk, als jij hier energie uit haalt :+
Je ziet iets over het hoofd, nog even los dat coax technisch gezien een mindere oplossing voor de consument dan glasvezel is er ook nog een andere factor.
En dat is dat een kabel netwerk veel duurder is om uit te baten dan een glasvezel netwerk, de terug kerende kosten ook wel OPEX genoemd.
Dat betekend dat na aanleg een glasvezel aanbieder minder geld kwijt is aan het uitbaten van zijn netwerk t.o.v. coax.
Omdat ook het aantal klanten van Ziggo langzaam maar zeker terug loop, heeft Ziggo een groot probleem.
Hogere kosten verdelen over minder klanten, naarmate de tijd verstrijkt zal het er voor Ziggo niet beter op worden.
Zou zeggen toon dit eens aan met cijfers i.p.v. hearsay. Je kan prima gelijk hebben overigens want ik weet hoe het technisch werkt en je hoeft minder/geen wijkversterkers etc te bouwen. Maar deze kosten zijn er allang uit. Verder als ik het middenpakket wil bij KPN met TV of Ziggo ben ik amper goedkoper uit, dus dan mag glasvezel dit wel laten zien. Kijk je naar budget fighter zoals Odido dan ben je inderdaad iets goedkoper uit bij een volledig pakket (internet only is niet te vergelijken want bij Ziggo krijg je ondanks de naam alsnog TV omdat dit technisch schijnbaar niet van elkaar te scheidden is).

Maar ik ben heel benieuwd naar je onderbouwing op basis van cijfers en de conclusies die je daar uittrekt.
Het artikel kan ik even niet zo 1 2 3 terug vinden helaas.
Er werd beschreven dat het netwerk van Ziggo duurder is om uit te baten om grofweg twee redenen:
Stroom verbruik, het coax netwerk heeft veel componenten die stroom nodig hebben, zeker in de vergelijking met een modern XGS-Pon glasvezel netwerk zou het verschil aanmerkelijk zijn in de kosten.
Een ander aspect in het artikel was is dat vanwege de leeftijd van het Coax netwerk en de vele componenten die er nodig zijn ook de onderhoudskosten hoger liggen.

En dat is puur op de kosten, de techniek van Coax geeft anno nu ook de nodige uitdagingen:
https://www.totaaltv.nl/n...-zit-met-dvbc-in-de-maag/

Ik ben het wel met je eens dat niet bij iedere glasvezel aanbieder je direct kosten bespaard.
Zelf zat ik bij Odido en nu TriNED, 2.5 Gb internet voor 50 Euro per maand.
Ik weet hoe het DVB-C techniek werkt hoor, dus ik begrijp ook wel dat het duurder is, maar dat zegt niks over het totaal. Kijk hoeveel de aanleg kost van glasvezel en hoeveel rente ze daar over zullen moeten afdragen want z'n bedrag prima kan compenseren of zelfs duurder kan maken. Het coax netwerk heeft zichzelf inmiddels lang betaald.

Dus ik hoor en lees overal van alles maar er zijn maar weinigen die het echt onderbouwen vs. onderbuik en beetje eigen redenering gebruiken.

Kortom, je kan best gelijk hebben dat een netwerk duurder is in onderhoud maar dat geeft mij niet het gehele plaatje en aan het einde van de dag maakt het wat betreft prijs nagenoeg niet uit of ik KPN of Ziggo neem maar enkel als ik Odido internet only neem want als ik daar een pakket neem met wat opties zal het prijs verschil ook binnen een 10tje vallen.
Glasvezel netwerken worden door investeerders en pensioenfondsen voornamelijk gefinancierd.
Glaspoort KPN is zo een voorbeeld ABP een van de grootste pension fondsen van Nederland zit daarin.
Dit zijn vaak leningen tegen een gunstig rente percentage omdat de investeerder(pensionfonds) een gegarandeerde ROI heeft en dit geen financieel risicovol product is.

Om de vergelijking tussen de netwerken te kunnen maken moet je de CAPEX en OPEX kosten weten.
CAPEX zijn de kosten van de realisatie, hier is ZIggo/Coax inderdaad nog in het voordeel, hun netwerk licht er al.
OPEX zijn de kosten van de uitbating van het netwerk, operationele kosten, hier is glasvezel in het voordeel, vanwege lager stroom verbruik en lagere onderhoudskosten.

Er komt dus een moment dat ondanks de investeringskosten, de totale kosten CAPEX en OPEX opgeteld van glasvezel naarmate de tijd verstrijkt lager liggen dan die van COAX, combineer daarbij de teruglopende klanten op COAX.
Per klant moet je met een CAOX meer kosten maken omdat het een duurdere techniek is, en je heb minder klanten om die kosten over te verdelen geen houdbare situatie.

De makkelijkste vergelijking die ik kan maken is stel we printen allebei 100 pagina's per dag.
Jij heb je printer gratis gehad en koopt een cardridge voor 100 euro waarmee je 1000 printjes kan maken.
Ik koop een laser printer voor 150 euro en mijn toners kosten 30 euro en ik kan daarmee 1000 printjes maken.
Denk dat je al aanvoelt waar dit naar toe gaat.
Ik weet hoe CAPEX en OPEX kosten werken, en ik snap ook wel wat je wil uitleggen. Maar wat ik dan graag wil, want ik lees dit soort zaken vaak en dit komt ergens vandaan. Maar niemand kan dit echt met cijfers toelichten. Ja, pensioenfondsen kijken naar lange termijn en hebben ruimte om te investeren maar i.p.v. 10% bijv 8% over 7 miljard zijn nogsteeds enorme bedragen.

Coax is wellicht in OPEX hoger, maar wellicht door slimmigheid ligt de ARPU ook wel hoger en zo kan je nog wel 100 theoretische voorbeelden bedenken. Dit kan VodafoneZiggo ook bedenken en kunnen ook wel een toekomstig plaatje schetsen en zullen daarbij kijken, willen we overstappen op glasvezel, willen we een partij overnemen of gaan we uit de Nederlandse markt stappen. Maar tot dusver als ik ook weer naar de cijfers kijk van KPN, die hebben dacht ik 1000 klanten erbij in een kwartaal hoeft VodafoneZiggo zich daar echt niet zo druk om te maken en enorme investeringen te gaan doen.

Lang verhaal kort. Ik zou graag eens onderbouwing willen zien i.p.v. totaaltv bronnen of theorie. TotaalTV is ook gewoon 1 persoon op een zolderkamer die wat sensatie artikelen schrijft op basis van zijn ervaring. Ze kunnen zeker waar zijn, maar kan ook theorie zijn en praktijk kan weer heel anders zijn.
Ziggo maakt zich druk om de ontwikkelingen, ook omdat de groei van markt aandeel van glasvezel al lange consistent is.

Voor ons al buiten staanders is het lastig om precies te duiden hoe de vlag erbij hangt.
Echter met logisch nadenken en het boerenverstand zie je duidelijk dat de situatie onhoudbaar is voor Ziggo:
Hierdoor steeg het totale aantal breedbandklanten van KPN naar 2,84 miljoen, wat een marktaandeel van 37,1 procent opleverde. KPN heeft daarmee de kloof met marktleider Ziggo bijna gedicht, die nu nog een marginaal groter marktaandeel van 37,6 procent heeft. Ziggo verloor in dit kwartaal 27.000 klanten, net zoals in de voorgaande periode.
Mijn lezering, Ziggo blijft consequent klanten verliezen, diverse nieuws berichten onderschrijven dit door tijd heen.
De totale breedbandomzet steeg met 7,2 procent tot 661 miljoen euro. Deze groei werd voornamelijk gedragen door KPN, VodafoneZiggo, Odido en Delta Fiber. Zij profiteerden allemaal van een groeiend klantenbestand, behalve VodafoneZiggo. Laatstgenoemde wist met prijsverhogingen de daling van het aantal klanten te compenseren en alsnog meer omzet te realiseren.
Mijn lezing Ziggo probeert het lijf te redden met de klanten die ze nog hebben.
Echter de kosten per klant stijgen, je moet de kosten van het onderhoud van het coax netwerk verdelen onder minder klanten.
Het klanten bestand blijft krimpen, op een gegeven moment zullen ze de gestegen door moeten reken aan de kanten, dit zal verdere leegloop van het klanten bestand weer teweeg brengen.
Een vicieuze cirkel.

De dingen die ik neerzet zijn geen theorieën, maar feiten, enige wat mist zijn de exacte cijfers.
Als Ziggo wil overleven kunnen ze het beste een glasvezel operator overnemen zoals Fiber operator, kunnen ze zelfs nog DVB-C aanbieden.
Of een partij zoals ODF waar Odido een groot aandeel in heeft, ook had Delta overnemen een goede keuze geweest, echter is KPN daar al mee aan de haal gegaan.

Bron:
https://www.emerce.nl/nie...037%2C6%20procent%20heeft.

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 29 oktober 2024 13:33]

Zeker zal VodafoneZiggo gaan nadenken over de situatie, maar ik denk dat ze met hun 'boerenverstand' wel hadden zien aankomen dat als ze een waardige concurrent zouden krijgen dat ze wat aandeel in de markt zouden verliezen. Ze hebben nogsteeds ruim 3 miljoen klanten, en als ik de resultaten van KPN zo lees wat vaak een graadmeter is voor die van Ziggo wordt de leegloop steeds meer aan banden gelegd gezien KPN er dacht ik maar 1000 nieuwe klanten bij had.

Mijn lezing is dat VodafoneZiggo nu inderdaad wat klappen wat zal gaan vangen, wat neem ik aan wel voorzien is en ingecalculeerd door paar slimme koppen binnen deze bedrijven maar dat de het stof straks weer zal gaan liggen en het weer stuivertje wisselen met markt aandeel zoals de markt al 10 jaar is.

Glasvezel lijkt allemaal zo mooi, maar als ik kijk naar al mijn vrienden/ouders interesseert het ze allemaal niet. Dan is de vraag, als ik naar glasvezel ga, werkt mijn Sonos dan nog wel of kan ik dan nog wel televisie kijken of overstappen hoeft niet, bevalt prima waar ik nu zit. Hier op Tweakers zou je snel een gekleurde mening krijgen gezien iedereen hier de voordelen kan en wil benutten. We kunnen niet binnen de bedrijven kijken, maar wat we nu allebei doen zijn geen feiten zoals je ze noemt maar hooguit mening gebaseerd op topje van de ijsberg. Ja Ziggo krijgt klappen, maar of het ze heel veel pijn gaat doen. Ik verwacht van niet, maar we dat kunnen we alleen beoordelen als we in de toekomst kunnen kijken.

P.S. Delta wil hooguit 200.000 aansluitingen aan KPN verkopen, maar dan heb ze nog 1,4 miljoen over. Nogsteeds mooie 'stepping stone' voor Ziggo in de glasvezel.
@SirMemeAlot Ziggo heeft gegokt op dat het aantal overstappers zou meevallen van kabel naar glasvezel.
Gezien de trend die nu al jaren aan de gang is, dat mensen overstappen van kabel naar glas, en niet terug komen is die gok verkeerd uitgepakt.
De trend is nu al jaren achter elkaar dat het klanten bestand van Ziggo langzaam maar gestaag slinkt, er geen reden om te denken dat die trend zal stoppen.
(Ziggo is namelijk niet relevant voor mensen vanwege de prijs, en de snelheden)

Glasvezel is interessant voor twee doelgroepen op twee vlakken:
- De gene die beste en snelste internet verbinding willen.(Tweakers)
- De rest van Nederland, op basis van de prijs, Ziggo is gewoon duur.
En vooral de laatste en grootste groep klanten loopt hierdoor langzaam weg bij Ziggo.
Overigens hoor ik ook van een hoop niet technische mensen dat de extra snelheid een argument is, hoewel de meerderheid die extra snelheid nooit nodig zal hebben weegt ook dit mee in hun beslissing, want ook de beleving telt mee in het consumenten gedrag.
Denk niet dat je over een gekleurde mening kan spreken als ik benoem dat de klanten langzaam maar zeker weglopen bij Ziggo, het aanhoudende verlies in marktaandeel van Ziggo maakt dat wel duidelijk.

En of je Sonos, smarttv of je chromecast via Ziggo, KPN of Odido aansluit maakt niet zo uit, in principe werkt het allemaal zonder problemen.
Het zijn vooral ouderen die bang zijn om provider te hoppen, en die betalen de rekening:
https://www.totaaltv.nl/n...nder-snel-providerhoppen/
Een grote groep mensen mijn omgeving stapt over van Odido naar KPN en visa versa om de welkom aanbiedingen elke keer mee te pakken, scheelt je toch ruim meer dat 150 euro op jaar basis.
(Precies zoals het artikel van TotaalTV beschrijft zijn het de ouderen die blijven hangen bij Ziggo, 40 jaar en jonger is er eigenlijk niemand meer die bij Ziggo is blijven hangen sinds KPN en Odido hier hun glasvezel verbindingen hebben opgeleverd)

Laat ik het anders formuleren, als ik aandelen zou hebben in Ziggo zou ik er afstand van gaan doen, omdat het lange termijn perspectief gewoon uitermate beroerd is.

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 30 oktober 2024 12:35]

Dan ben je al rijkelijk laat met het dumpen van je aandeel, want die zijn in de afgelopen 10 jaar meer dan gehalveerd ;).

Tijd zal het leren of de marketing van glasvezel gaat winnen van die van coax en wat voor konijnen Vodafoneziggo nog uit de hoge hoed kan toveren en/of hoelang glasvezel deze strijd met wss onder kostprijs aanbieden van lijnen om marktaandeel te krijgen. KPN heeft in ieder geval geen goede resultaten laten zien en VodafoneZiggo nog minder dus het lijkt erop dat Odido dit kwartaal de lachende 3e is, al is het daar dus nog afwachten of ze deze prijzen kunnen houden of straks een keer flink moeten verhogen.

P.S. ik heb het al gezegd maar TotaalTV is niet meer dan een roddelblad en niet serieus te nemen als bron hier. Dit is geen X of de Tina.
Ik zei als ik aandelen zou hebben, zou wel duidelijk daarmee moeten zijn dat ik die niet bezit met die uitspraak.

Tsja je kan TotaalTV een roddelblad vinden, echter in het laatste artikel van ze over de situatie kan ik nou niet uitspraken vinden, waarbij er geen feiten zijn die de uitspraken ondersteunen:
https://www.totaaltv.nl/n...-kan-klanten-niet-binden/

En voor het geval je het had gemist, glasvezel is goedkoper om uit te baten dan Coax, en hoe meer mensen overstappen hoe lager de overhead kosten ;)

Enige wat Ziggo heeft wat ze nog lang in de race kan houden, is dat Ziggo geen Ziggo is maar UPC, en dat bedrijft zit in meerdere landen en bezit het nodige kapitaal om lang vol te kunnen houden.
De vraag is echter of op de langere termijn dat intresant is, je blijft niet eeuwig actief in een land waar er enkel sprake is van krimp.
Vandaar de knipoog erbij.

Nu ga je een artikel erbij pakken die letterlijk uit het persbericht van VodafoneZiggo komt, no shit dat die feitelijk is. Het gaat erom dat hij vaak artikelen plaatst met wat cijfers en daar volledig eigen meningsausje overheen gooit zonder onderbouwing of omdat het in het populaire mening straatje past. Maar je bent vrij om dit zelf wel volledig aan te nemen natuurlijk. Als voorbeeld noemt hij niks over de toegenomen zakelijke internet verbinding en mobiele klanten maar alleen kostenbesparingen en prijs verhogingen als reden dat omzet nog redelijk stabiel is gebleven.

Nu begin je weer over OPEX/CAPEX kosten zonder onderbouwing met cijfers. Als jij zegt dat glasvezel goedkoper is om uit te baten dan coax moet je die bewering onderbouwen. Wie beweert -> Bewijst.

Bedoel je het moederbedrijf Liberty Global en Vodafone Group? Het is inderdaad afwachten of zij in dit land de portemonnee willen gaan trekken en investeren of het gaan leeg zuigen en laten doodbloedden. Tijd zal dit leren :)

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 30 oktober 2024 13:26]

U vraagt, wij draaien.

Opex kosten per huis per jaar, per huishouden:
- FTTH/Glasvezel, $53
- HFC/Coax, $107
- DSL, $144
Bron: https://fiberbroadband.or...-Analysis-White-Paper.pdf
Pagina 12

Aanvullend wil ik erbij vermelden dat het hier gaat om de Amerikaanse markt.
Bij ons kunnen de kosten nog verder verschillen, omdat onze elektriciteit duurder is, dit is in het nadeel van Coax.

En ik doelde hier specifiek op het moederbedrijf Liberty Global eigenaar van UPC, de samenwerking Vodafone is ontstaan om tegenwicht te kunnen bieden op triple pay bundels die KPN en T-Mobile aanboden.
Saillant detail: het Glasvezel netwerk van Odido/T-mobile was van Vodafone, Vodafone moest dit verkopen van ACM toen ze gingen samenwerken met Ziggo.

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 30 oktober 2024 14:26]

Je pakt er ook wel even een onderzoek bij, van de 'Fiber broadband Association'. Voelt wel een beetje wij als WC eend adviseren WC eend. Ik heb helaas niet de tijd om alles te lezen maar ik vraag me heel erg af hoe ze bovenstaande berekening hebben gemaakt gezien ze zeggen: 'Older networks
may have 4-5 amplifiers from the final node to the home, each of which is a potential failure point and
consumes power'. Verder hangt het dus ook erg af denk ik van de lengtes hoeveel amplifiers er gebruikt moeten worden die in Amerika wel stuk langer zullen zijn dan in het dicht bevolkte Nederland. Ik weet ook niet hoe ze in Amerika aanleggen of dit bovengrond is of ondergronds dat zal ook weer invloed hebben.

Nogmaals je zal vast gelijk hebben, want nieuwere techniek en zal het ongetwijfeld beter zijn want anders zouden we niet overstappen. Maar alsnog zou het wel fijn zijn als dit eens goed uitgezocht kan zijn wat de verschillen zijn ipv aannames doen op basis van totaaltv en rapporten van de Fiber broadband Association.
Het maakt niet zo heel veel uit met wat voor bewijs feiten en onderbouwing ik aan je lever.
Om een voor mij niet bekende reden zit je zwaar in je weerstand om de realiteit te accepteren of er over in gesprek te gaan, je vind 100 en 1 redenen waarom je de schets van penibele situatie waar Ziggo in zit ontkent of bagatelliseert.
Ondertussen heb ik naar jou argumenten gekeken, en die zijn buitengewoon zwak en missen vaak enige onderbouwing.(En ik bedoel dit oprecht niet om naar je uit halen, dit van mijn kant enkel feedback)

Dus gewoon een eerlijke vraag, waar zit jou weerstand, waarom voel je sterk te behoefte om mijn argumenten en bronnen te ontkrachten, terwijl je zelf geen alternatief verhaal heb wat je kan onderbouwen met feiten ?

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 30 oktober 2024 15:10]

Haha dit is te makkelijk, weet niet hoeveel je weet van onderzoeken maar daar zal iedereen je vertellen dat je bron wel onafhankelijk moet zijn. Zo ken ik er ook nog wel een paar en daarbij is TotaalTV totaal niet wetenschappelijk, straks nog je nog met een artikel van Telegraaf of de Tina. Dus feitelijk onderbouwing heb je nog niet aangeleverd.

Ik zit dus niet in de weerstand maar ik zou graag deze beweringen die ik wel vaker op Tweakers lees. Daarbij zeg ik ook dat ik best geloof dat ze waar zijn, maar waar halen we dat vandaan....

Hier nog klein stukje over onafhankelijkheid van een onderzoek:

Onafhankelijkheid
Onderzoek hoort onafhankelijk te zijn. Dit houdt in dat er geen rekening wordt gehouden met voorkeuren en meningen van betrokkenen of van de onderzoeker(s). Als onderzoeker is het daarom belangrijk dat je afstand houdt van het onderwerp en objectief blijft.

Het is soms lastig deze objectiviteit te bereiken, omdat onderzoekers ook maar mensen zijn. Daarom wordt ook vaak gezegd dat een onderzoek intersubjectief moet zijn: verschillende onderzoekers moeten het eens zijn over de resultaten. Onderzoek moet tot vergelijkbare resultaten leiden als het opnieuw wordt uitgevoerd door een andere onderzoeker.

Tip: Bekijk wie voor het onderzoek heeft betaald en welke achtergrond de onderzoeker heeft. De frisdrankindustrie sponsort bijvoorbeeld onderzoek naar de relatie tussen het drinken van light frisdrank en gewichtsafname, en sigarettenfabrikant Philip Morris sponsort onderzoek naar het verminderen van de risico’s van roken.

Het is niet ondenkbaar dat deze opdrachtgevers het onderzoek voor hun eigenbelang in een bepaalde richting hebben geduwd. Dat blijkt ook uit onderzoek naar de onafhankelijkheid van onderzoek naar de negatieve effecten van frisdrank. Als de onderzoekers niet onafhankelijk waren, was de kans 5 keer zo groot dat ze geen relatie konden aantonen tussen het gebruik van frisdrank en gewichtstoename.
Bron: https://www.scribbr.nl/on...20en%20objectief%20blijft.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 30 oktober 2024 15:31]

Je argument is buiten gewoon zwak, en komt over als door emotie gemotiveerd.
Zeker met betrekking tot de Opex kosten, onderbouw maar wat er niet klopt er aan.
En dat het niet onafhankelijk is, is geen argument.

Dus nogmaals mijn vraag, vanwaar de weerstand.
En reageer aub wat meer op de inhoud.
Als je dezelfde energie zou stoppen in je eigen inhoudelijke argumenten voeren, in plaats van zonder inhoudelijke argumenten en voornamelijk uit emotie en ode onderbuik mijn bronnen te ondermijnen, zouden we een zinvolle dialoog kunnen hebben.

Want inhoudelijk heeft het rapport waarover de Opex kosten van glasvezel tegen die van caox word gezet, alle onderbouwing er in.
En kan je zo de legitimiteit toetsen van hun argumenten ;)
Dat het mogelijk niet onafhankelijk is, diskwalificeert het rapport niet.

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 30 oktober 2024 15:44]

Okay, deze discussie is wel klaar. Je gaat nu alles omdraaien, ik beweer niks. Wat moet ik onderbouwen? Jij beweert dat Opex kosten lager zijn, niet ik.

En onafhankelijk onderzoek voor jouw schijnbaar geen argument is daar kan ik echt niks mee.

Nogmaals ik heb geen weerstand ik vraag alleen onderbouwing. Maar heb al door dat dit niet gaat komen dus ik stop ook met deze discussie, want op deze manier komen we niet verder. Het zal me verder echt een worst zijn of het klopt wat je zegt of niet, als het maar ergens op gebaseerd is en niet iets wat je ergens anders in comments leest en klakkeloos aanneemt voor waarheid.
De onderbouwing heb je je gehad.
Alleen stop jij vooral heel veel energie in het diskwalificeren van een ander zijn argumenten en bronnen, zonder zelf inhoudelijk met legitieme argumenten te komen.
(Dat het onderzoek niet onafhankelijk diskwalificeert het niet, je kan zelf de legitimiteit van hun berekeningen toetsen en daar op in gaan, echter dat inhoudelijke niveau lijk je niet te kunnen bereiken)

De gehele discussie is een zwaktebod geweest van jou zijde, zeker als je naar je inhoudelijke argumenten kijkt.
Verstandig dat je de discussie stopt, zou zeggen reflecteer eens over je inhoudelijke manier van hoe je in discussie aangaat.
Succes verder.

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 30 oktober 2024 15:54]

Meer bronnen bevestigen dat de hoogtijdagen van kabelinternet nu echt wel voorbij zijn. Ziggo is straks aan het rijtje van Kodak, V&D en recent Nokia toe te voegen. Als ik hun was zou ik als de wiedeweerga gaan investeren in glasvezel. Maar ik denk dat ze daar al te laat voor zijn. Naar verwachting is rond 2028 en dat is helemaal niet zo ver meer weg. 2/3 van de verbindingen glasvezel!
Bron: https://www.emerce.nl/nie...431-procent-aansluitingen
Voorlopig leveren ze sneller en goedkoper internet dan KPN. Een zeer tevreden overstapper.
Wellicht in de Randstad, in het "buitengebied" blijft het bij 1 aansluiting.
Ik denk dat je de ACM bedoelt. AFM is voor de financiële markten.

Kabelmarkt heeft de ACM geprobeerd open te gooien, maar niet gelukt. Zie dit artikel
November even de black friday deals afwachten en dan stap ik ook over naar KPN.
Te kort... hier nog altijd alleen Ziggo als optie, ODF zegt te komen, al 2 jaar.
KPN roept dat ook, maar ze komen maar niet...

(ODF doet alleen Odido, dus dat kom er hier niet in... wel de fiber, niet odido)

[Reactie gewijzigd door pOZOR jED op 28 oktober 2024 17:55]

Als je ODF wilt hebben, moet je 1 jaar Odido nemen. Daarna ben je vrij om te kiezen.
Of een jaar wachten en dan direct naar de provider van je keuze.
Dat dus... nadeel: het aanleggen duurt nu al 2 jaar.
Dus voor het hier bruikbaar is, gaat nog wel een poosje duren, steekt nog altijd niet uit de stoep, laat staan dat het in mijn meterkast zit.
Heb zelf TriNED via ODF, er meer keuze.
Ik kan ook voor Freedom internet kiezen als ik zou willen.
De reden dat ik voor Trined ben gegaan is 2.5Gb voor 50 euro de maand.
Misschien niet de juiste plek, maar ik vraag het toch. Heb dus laatst een brief van DELTA en Glaspoort gekregen dat ze glasvezel willen aanleggen. Kan ik ook tegen allebei gewoon ja zeggen?
Ligt eraan, wat er in die brieven staat. Als er een contract verplichting min staat, moet u goed nadenken.

[Reactie gewijzigd door Japie api op 28 oktober 2024 19:37]

Brief van Glaspoort:

Alleen met toestemming van jou (of de pandeigenaar) kunnen we jouw pand aansluiten op glasvezel.

De werkzaamheden die nodig zijn om je pand aan te sluiten zijn kosteloos.

De aannemer komt binnenkort langs om jouw pand te bekijken.

Het pand blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar.

Je bent niet verplicht een glasvezelabonnement te nemen wanneer de aansluiting is geinstalleerd.
Jazeker, gewoon doen! Bij Delta kan wel een afname verplichting gelden. Wel even op letten dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.