Wifi blijkt grootste knelpunt bij gigabitinternetverbindingen

De wifiverbinding vormt vaak de grootste beperking bij het benutten van snelle internetverbindingen. Dat blijkt uit een studie. Bij aansluitingen boven de 800Mbps blijkt de draadloze verbinding zelfs in alle gevallen de zwakste schakel.

Het onderzoek, dat ruim twee jaar in beslag nam, analyseerde meer dan 22.000 metingen over meer dan 50 breedbandnetwerken. Hierbij werden gelijktijdig de prestaties gemeten tussen zowel het draadloze apparaat en het toegangspunt als tussen het toegangspunt en het isp-netwerk.

De resultaten tonen een significant verschil tussen de theoretisch beschikbare internetsnelheid en de daadwerkelijk haalbare wifidoorvoer. Bij gigabitverbindingen kan dit verschil oplopen tot wel 600Mbps, wat betekent dat gebruikers slechts een fractie van hun beschikbare bandbreedte kunnen benutten. Bij verbindingen boven de 800Mbps bleek de draadloze verbinding altijd de zwakste schakel te zijn. De onderzoekers hebben hun meetmethoden en data openbaar gemaakt om verder onderzoek te stimuleren.

Door Andrei Stiru

Redacteur

05-11-2024 • 09:19

410

Submitter: ANdrode

Reacties (410)

410
410
113
8
0
273
Wijzig sortering
Het grootste probleem bij WiFi vaak gewoon is dat meeste WiFi AP's gewoon niet geschikt zijn voor veel devices en maximale throughput. Ik heb hier in huis twee WiFi 7 AP's van Unifi hangen, mijn laptop haalt hierop prima 900Mbit up/down op mijn 1Gbit Odido verbinding. Zelfs met kabel haal ik eigenlijk niet meer.

Maar ja, ik was laatst bij een (wat minder IT gerichte) vriend en die had extenders van KPN gekocht/gekregen, daar kon je maximaal 100mbit doorheen pompen. Tja, daar ging het nut van zijn 1Gbit verbinding.

Providers moeten gewoon ophouden met troep te verkopen.
Geen idee wat de performance van die extenders is, maar 1 Gb internet heb je niet voor één gebruiker. Als 5 mensen flink downloaden/uploaden over wifi dan is 1 Gb nog steeds wenselijk, ook al zitten de individuele gebruikers een stuk lager.
maar 1 Gb internet heb je niet voor één gebruiker.
Sorry wat? Volgens mij heb ik de gigabit lijn simpelweg zodat downloaden snel is. In een gemiddeld huishouden komt het niet bijzonder vaak voor dat 2 mensen maximaal de lijn proberen te benutten.

Lijkt mij wel wenselijk dat je wifi netwerk ook voor 1 gebruiker gigabit vol kan benutten.
Septillion Moderator Duurzame Energie & Domotica @incapable5 november 2024 10:04
Dan moet je dat device lekker met kabel aansluiten.

Het hele feit dat de gemiddelde gebruiker Wifi en internet als synoniem van elkaar ziet is naar mijn idee juist het probleem. Je internetverbinding en je wifi zijn gewoon twee losse zaken met losse beperkingen. Waarbij data door een gedeeld medium drukken met beperkt vermogen gewoon super uitdagend is, zelf met goede apparatuur. En het hele feit dat ISP's meedoen aan die internet==Wifi hype helpt het maar niet mee. En dat ze draadloze extenders leveren maakt het probleem alleen maar erger. Die dingen zijn de duivel en zouden verboden moeten worden...
Precies dit. Er is veel commentaar op sommige providers omdat ze de snelheid niet halen of het internet instabiel is. Vrijwel altijd is het een brakke WIFI. Daarom altijd bekabelen. Toen ik mijn overbuurman had aangegeven dat ze meteen even een UTP kabel mee moesten trekken bij de aanleg van de omvormer van de zonnepanelen (ding stond op zolder) vroeg hij ook doodleuk aan de installateur: "Kan je meteen even een WIFI-kabel meetrekken?". Voor veel mensen geldt "LAN=WIFI=Internet".

De oplossing is meestal COAX vervangen door UTP en extra bekabelde access-points die samen een netwerk vormen. Voor een low-bandwidth Zigbee protocol is mesh prima. Voor WIFI (vooral met de complexiteit van de moderne WIFI netwerken) is het gewoon een lapmiddel.
Zo heb ik hier in huis de 'bandbreedte-vreters' bekabeld (mijn werk pc, die van mijn echtgenoot, game pc, NAS). De rest (mobiele telefoons etc) kan prima op wifi.
Unshielded Twisted Pair? :+
Over coax kan ook 2,5 Gbps;
utp-coax converters
Ook een standaard opmerking, ik heb wel internet op de telefoon (wifi icoon) maar toch werk het niet.
Waarop ik zeg je hebt wel wifi maar geen internet. Geen hond die dat verschil snapt. |:(
Amen!
Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Het hele feit dat de gemiddelde gebruiker Wifi en internet als synoniem van elkaar ziet is naar mijn idee juist het probleem
Zelfs de helpdesk van KPN bleef maar vragen of de WiFi het niet deed,
terwijl ik heel duidelijk had gezegd dat de lijn zelf er uit lag, en dat wifi zelfs uitgeschakeld stond op het modem :x
"Zelfs" ? Dat klopt niet.
Op de helpdesk van dit soort bedrijven zitten schoolverlaters met een script voor hun neus.
Helemaal mee eens!
Gelukkig hier in het huis destijds al UTP laten leggen, dus de TVs zijn bedraad en de de backbone naar de wifi accesspoints, NAS en servertje ook. Blijft de Wifi vrij voor de echte mobiele apparaten.

Overigens bij de vergelijking van bekabeld vs Wifi wordt vaak vergeten dat de Cat5 kabel 1GBit full-duplex is. En dat elk bekabeld apparaat die voor zichzelf heeft. De meeste switches en routers zijn tegenwoordig snel genoeg. En de 2.5GBit+ netwerkapparatuur begint ook betaalbaar te worden.

Kortom: zorg voor wat UTP kabels, met name voor je backbone en wellicht voor die TV waar je 4K streaming mee doet.
En waarom geen STP of S/FTP kabels?
De meeste tv's hebben maar een 100mb netwerk kaart moet je oplossen met usb netwerk adapter dan krijg je gb verbinding
De beste reactie wat mij betreft. Als je wifi niet werkt moet je niet naar je ISP gaan maar dit zelf oplossen. Dat ISP's dit nu aan het doen zijn is onderdeel van het probleem. Gebruikers verwachten nu dat het bij de wifi verbinding er nu bij zit. En willen ook niks extra betalen hiervoor.
Ik heb een gigabit fiber verbinding zodat ik al mijn games en updates redelijk snel kan downloaden. Vroeger begon ik downloads voor ik ging slapen en stelde ik een shutdown timer in windows in. Nu duurt het een kwartiertje voor een 100GB download en heb ik nog bandbreedte over voor youtube.
Ik heb een gigabit fiber verbinding zodat ik al mijn games en updates redelijk snel kan downloaden. Vroeger begon ik downloads voor ik ging slapen en stelde ik een shutdown timer in windows in. Nu duurt het een kwartiertje voor een 100GB download en heb ik nog bandbreedte over voor youtube.
En hoe vaak doe je dat? Hier op het werk moeten we regelmatig/dagelijks 100den GB downloaden van data providers. Dat gaat prima over een 1 GB lijntje met een stuk of 10 routers tot de internet switch. De vertragingen zitten meestal aan 'de andere kant'
Over datzelfde GB lijntje zitten ook nog zo'n 400 man te werken.
Inderdaad.
Ik had een tijd een 1GB verbinding via de kabel. Lang verhaal kort, ik zit nu met een 100mbit lijntje opgescheept. Wel daar kunnen we dus met 3 personen vlotjes op zitten videobellen. Ik heb een redelijk oud mesh setje er op zitten met matige snelheden, maar voldoende om te zitten teamsen enzovoort, met verschillende gebruikers.
Ik heb de indruk dat het vooral belangrijk is dat je de capaciteit die je verwacht ook de hele tijd hebt. Als je 99,9999% van de tijd effectief 100mbit hebt en je verbruikt 3*12=36Mbit dan heb je ruim voldoende he. Als je pakweg 12Mbits nodig hebt down om te videobellen of streamen en je hebt er op het uiteinde van je meshnetwerkje nog 40 van de originele 100 dan is dat voldoende.
Ik denk som ik moet investeren om dat 100mbit probleem op te lossen maar ik zou begot niet weten wat ik met pakweg 300mbit zou doen. Zelfs af en toe eens een download van een gigabyte of zo dat valt nogal mee.
MInstens één keer per maand.
Ik ben single, woon alleen, en heb 1Gbit/s internet omdat ik dat wil. Voor mijzelf.

Altijd fijn, mensen die vinden wat anderen moeten doen.
Ik 2gbit. Maar omdat ik vaak thuis werk en als devvert grote datasets van een SQL server moet dowloaden telt elke bit/sec.

(Intern alles 2,5GBit bekabeld, anders heb je er nog steeds niets aan.)

Dus, schaam je niet. Gewoon lekker de snelheid pakken die je zelf wil. Ik zou 5Gbit pakken maar dan word de interne infrastructuur zo duur en het datacentrum houd dat toch ook niet meer bij.

[Reactie gewijzigd door Crew One op 5 november 2024 11:42]

Mij schamen doe ik sowieso niet. Is mijn geld waarvan ik bepaal hoe ik het uitgeef :-)
Ik heb altijd op plaatsen gewoond waar de maximale (theoretische) snelheid op zo'n 25mbit lag. Ik zwoer dat nooit meer te doen. Het moment dat het sneller kon op m'n nieuwe adressen heb ik direct een gigabit aansluiting genomen want ik wil nooit meer rate limited zijn door zoiets knulligs.

Daarbij heb ik gedeeltelijk bekabeld (desktop, NAS, etc) en mesh WiFi voor de laptops en mobieltjes. Kan niet beter.

Heb ik het echt nodig? Waarschijnlijk niet. Is het leuk om m'n Steam games te zien downloaden met honderden Mbs per seconde? Jazeker.

[Reactie gewijzigd door IamGrimm op 5 november 2024 11:28]

Mesh wifi heb ik niet, de rest wel.
Hangt een Unifi access point aan het plafond (model overkill).

Voor mij is het ook als ik iets wil downloaden, dan zo snel mogelijk.
2 of 8 gbit kan ik ook nemen, maar gezien de kosten vind ik dat dan weer niet nodig.
Altijd fijn, mensen die zich aangesproken voelen terwijl dat helemaal niet hoeft.
Ik lees dit soort reacties wel vaker en vraag mij oprecht af: wat is voor jou de aanleiding dat je denkt dat andere mensen een mening hebben over wat jij moet doen?

Dit onderzoek zegt helemaal niks over wat jij wel of niet moet doen, naar mijn gevoel. Het zegt alleen dat bij snelle internetverbindingen de bottleneck vaak wordt gevormd door Wifi. Dat zegt niet dat je trager internet zou moeten nemen. Je kunt natuurlijk ook je Wifi verbeteren. Je kunt ook apparaten bekabeld aansluiten. En je kunt ook gewoon bewust (te) veel betalen, maar dat je daarmee in elk geval weet dat jouw internetaansluiting niet de bottleneck vormt.
sowieso, met games downloaden en updaten is gewoon elke MB download mooi meegenomen.
Er zitten maar 24 uur in een dag, mijn tijd 's avonds is al beperkt.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 5 november 2024 15:37]

Met snel internet is ook niets mis, zolang je er maar goed over na gedacht hebt.

Er zijn ook zat mensen die een duurder pakket kiezen om sneller te kunnen browsen en mailen.
Zo had ik het er met mijn schoonvader een keer over dat die het middel pakket van Ziggo hadden was toen iets van 200mb/s. Nou dan zouden wij met ons 4-en wel het duurste hebben.
Waarop ik antwoorde nee het goedkoopste en dat is voor ons nog veel te snel, maar ze bieden niets goedkopers aan. :+
Ik zei youtube is iets van 10mb/s keer 4 is 40. Alles daarboven is overkill.
Voor als ze wat willen downloaden zetten ze het maar voor het eten aan. Dat gebeurt zo weinig dat ik daar geen geld aan wil uitgeven. (2 of 3x per jaar)
Eens dat je dat snelle internet over je huishouden verdeelt, over meerdere gebruikers / devices dus. Maar dan ook verdeeld over bekabeld en WiFi en met meerdere goede access points.

Als die 5 mensen die je noemt gezellig samen op zo'n doorsnee WiFi router in de meterkast zitten, dan hebben ze niet elk die genoemde 100mbit beschikbaar (wat samen ook lang geen Gbit is), maar delen ze 'm min of meer..
Ik gebruik een gigabit lijn makkelijk met 1 gebruiker dus dat ben ik niet met je eens. Als vrijwilliger bij een filmfestival moet ik een aantal keer per jaar flink wat gigabytes downloaden en uploaden.

[Reactie gewijzigd door Blinkin op 5 november 2024 10:07]

Ik heb mijn 1gbps lijn echt helemaal voor mijzelf en mijzelf alleen.

Heb wifi 5 thuis dus draadloos (lees: 99% van de tijd) benut ik de snelheid niet, maar die ene keer in het jaar dat ik een nieuwe game of film wil downloaden (vooral voor games die tegenwoordig 100GB zijn) is het fijn dat het snel gaat. Zo snel dat ik er tevreden over ben (uiteraard pakken wij daarvoor een UTP kabel uit de kast).

Goed, dat is mijn use case. Andere zullen andere use cases hebben.

(Wat uiteraard meespeelt is dat KPN van 200mbps naar 1000mbps gaat en niets ertussen, want het zijn wel slimmeriken.)

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 5 november 2024 13:06]

Zelfs als je met een halve studentenflat (50 personen) allemaal tegelijk Netflix kijkt, kom je nog lang niet aan de capaciteit van 1Gbps.
Met name de veel lagere latency en de hogere downloadsnelheid, waardoor websites en dergelijke gewoon meer responsive zijn, is het grote pluspunt van glasvezel.
Providers willen daar ook wel mee ophouden, echter blijven mensen collectief hun provider bellen over problemen met hun lokale netwerk. Tevens wil de gemiddelde consument daar geen fatsoenlijke investering in doen "want ik betaal toch X per maand voor internet" en verwacht die consument dat het hele huis voorzien is van snelle wifi zonder extra kosten (wat gewoon niet kan).

Als je de consument de werkelijke rekening van fatsoenlijke AP's, UTP kabel, werkuren voor aanleg van kabels etc gaat voorstellen belt die gewoon een concurrerende provider waarvan de marketing afdeling "wifi overal" belooft en waar de monteur alsnog troep in de woning plaatst om die belofte enigszins na te komen. Daarom verkopen de providers troep, als de ene het niet doet doet de ander het wel en vechten ze om de klant.

Wat ik nooit begrijp is dat die mensen wel gewoon netjes voor hun elektricien en loodgieter betalen en niet allerlei werkzaamheden gratis eisen bij hun energiemaatschappij en waterbedrijf. Je betaalt niet X per maand aan de Essent om extra stopcontacten in de bijkeuken te eisen, waarom zou dit bij internet eigenlijk anders zijn?
Vreemd genoeg moet bij computers altijd alles gratis zijn. Een PC repararen wordt vrijwel altijd door een handige buurjongen, neefje, ... gedaan en daar wordt dan meestal hartelijk voor bedankt, maar niet betaald (hooguit onderdelen). Zo is het ook met het WIFI netwerken. Meestal wordt er een "handig" iemand gebeld en mag het vooral niets kosten. Maar wel klagen als het niet werkt.

Zo heb ik bij een buurman een laptop gerepareerd. Nieuw scherm en achterkant er op met originele onderdelen. Hij de onderdelen besteld en ik een middagje sleutelen. Daarna laptop opgehaald en enkel "bedankt". Hij heeft zelf een autogarage, dus mijn auto voor de beurt daar naartoe. Ik vraag niet om korting, maar je verwacht dan toch i.i.g. een vriendenprijsje. Gewoon vol de uren gedeclareerd voor het standaard uurtarief en ook nog marge op de onderdelen. Heb er niks van gezegd, maar dit zie ik vaker gebeuren. Daarom ben ik ook niet meer zo scheutig met mensen uit de brand helpen (tenzij het echt goede vrienden/familie is).

Ik heb bovengemiddeld kennis van netwerken en ik zeg meestal tegen kennissen dat ze gewoon voor UTP moeten gaan (waar het kan). Dat vinden veel mensen ouderwets of teveel gedoe, maar als ik aangeef dat ik het ook zo heb gedaan dan hebben ze meestal niet meer zo'n vertrouwen in mijn kennis. Daar ben ik dan weer blij mee :)
Het Gaat verder. zelf vrienden en familie reken ik de helft van mijn gebruikelijke uurtarief aan.
Anders blijf je bezig met mensen uit de nood te helpen. Ik zit voor het werk al 60uur per week met mijn neus tussen de netwerken, dan ga ik dit in mijn vrije tijd echt niet gratis doen.

Ik slaag er wel meer en meer in om een degelijk gemanaged netwerk te verkopen aan vrienden en familie.
De mond tot mond ervaringen van mensen die de overstap gemaakt hebben maakte het net iets makkelijker

[Reactie gewijzigd door Soul__assasin op 5 november 2024 14:13]

Ik help enkel nog goede vrienden/familie en dat doe ik gratis. Maar ik geef wel aan dat er geen garantie en SLA op zit. Ik wil ook best wat adviseren, maar vaak vinden ze het spul dat ik aanbeveel toch te duur (meestal bekabeld Unifi als het wat groter/complexer wordt). Als een andere kennis dan een extender aanraadt en het niet werk, dan durven ze meestal niet meer te bellen. Dat laatste heb ik het liefste.

Ga ook nooit lopen pochen op je smart-home. Dat is de volgende trend in het "kan het ook voor bijna niks"? ;)
Het helpt als je vakgebied wat minder mainstream is dan spul wat mensen thuis hebben staan. Ik als programmeur en Linux beheerder heb qua IT kennis nauwelijks overlap met de Windows computers en Android telefoons die Jan Gemiddeld als "IT" beschouwd. Het standaard antwoord op de vraag of ik even naar z'n computer kan kijken is dat hij zelf waarschijnlijk meer verstand heeft van Windows dan ik. Ik kan er wel Linux voor m op zetten. Oh, dan hoeft het ineens niet meer :+
Zelfde hier
Heb alle Windows spullen waar het kon eruit gedonderd
En als mensen mijn oplossingen leuk vinden, zeg ik altijd dat ik ze alleen in Linux oplever.
Dat willen er maar heel weinig.
En inderdaad hele huis bekabelen met UTP is het beste, maar ook flinke klus. De meeste willen toch een een goedkope handige Wifi oplossing, en dat resultaat krijg je dan ook .....
Windows en Android valt ook gewoon onder IT. Linux is niet zaligmakend
Zeker.. Maar Linux is wel zaligmakend als je niet bij jan-en-alle-buur-man Windows-computer problemen wilt oplossen :-)
al eens gekeken naar TP-link omada? vaak iets budget vriendelijker dan Unifi en minstens even goed
Zelfs Deco is goed genoeg in 95% van de gevallen, strooi met 2-3 van die dingen door het huis, bij voorkeur met een wired backhaul en het werkt goed genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Er zit ook een app bij met een prima UI waardoor ze meestal zelf ook wel de boel kunnen managen.
Zijn dat die TP links die in dat botnet meedraaien?
Kende het ook niet tot @Soul__assasin het hier noemde... klik ik door en zie ik een screenshot van de Unified Management Interface,. dan begrijp ik waar TP-link zijn inspiratie heeft opgedaan: In het Unifi management dashboard. Beter goed gejat dan slecht bedacht?
Tp-link heeft als ik het goed heb jaren de hardware van unifi gemaakt… eens hun concurrentiebeding verlopen was zijn ze zelf in die markt gesprongen.

Het blijven “chinezen” ;-)
'Dat klinkt leuk kan je dat voor ons ook doen?!' - een uur geleden nog gehoord. :+
De mond op mond ervaringen van mensen die de overstap gemaakt hebben maakte het net iets makkelijker
Ik denk dat je mond-tot-mond-reclame bedoeld, of je geeft voor de helft van het geld wel een hele bijzondere ervaring :)
Idd .. hoewel @Soul__assasin bij zijn verwoording blijft is dit botweg geen juist taalgebruik.
Sorry .. je bedoelt vast wat ik begrijp 8)7

Bron en 1 bron is geen bron
hehe ik bedoelde wel degelijk ervaringen. ik vraag nadrukkelijk om geen reclame te maken.
maar als ze dan hun ervaringen wel luidkeels verkondingen komen de mensen toch bij mij terecht.
hehe ik bedoelde wel degelijk ervaringen.
Welke mond gaat bij die ervaring op welke mond?

Ik denk echt dat je 'mond tot mond' bedoelt: dat betekent dat mensen iets doorvertellen.
Strikt genomen zou je van mond-tot-oor moeten spreken; je luistert met de oren en niet met je mond.
Mond tot mond: Via de mond wordt reclame gemaakt,... de volgende hoorder (met dat oor) verteld het met zijn mond weer verder.

Van mond (via oor) tot mond (via oor) tot mond tot mond tot mond.. etc etc.
Ja, mond-op-mond leer je bij de EHBO-cursus :).
Je kunt mond op mond ook ergens anders leren hoor...
Ik help vrienden gratis, maar helpen is minder dan 50% van het werk doen, doe ik eigenlijk gewoon alles dan ook het normale tarief. Begrijpt bijna iedereen en de enkeling die het niet begrijpt is toch degene waar ik liever niet kom..
Daarom vraag ik ook altijd naar het budget als ik wordt gevraagd om mee te denke of te komen kijken bij vrienden / familie. Als het budget 0,00 euro is dan houdt het voor mij al op. En voor een paar tientjes manage ik eerst de verwachtingen. Moet het ook nog netjes worden weggewerkt dan vraag ik ook wat ze er voor over hebben: meest simpele kabelgootje is al niet gratis meer vandaag de dag...
Een prijs spreek je dan ook van tevoren af.
Nou dit snap ik dus niet, als je iemand uit de brand helpt met iets dan hoef je daar misschien niets voor terug (althans ik niet) maar als die ander mij niet ook wil helpen voel ik me wel een beetje rot hoor. En is er geen sprake van een gelijkwaardige relatie.

Als jij daar ok mee bent onder de noemer: "maar je hebt niks afgesproken" is dat uiteraard jou manier van ermee omgaan. Voor mij is een virend/buurman waar ik goed mee kan, geen bedrijf en wil ik niet het gevoel hebben te moeten prijsvergelijken. Als die persoon niks terug wil doen is dat helemaal prima maar ik hoef er ook niet voor te kiezen met je om te gaan in dat geval! (tenzij hij het enige autobedrijf in het dorp heeft then you facked ;) )

Ontopic: hadden ze hier 2 jaaar voor nodig! :O Ik had je dit in 2 dagen kunnen vertellen, het staat letterlijk in de stats van de router.
Oh nee dat is helemaal prima hoor, ik heb vaak genoeg gratuit iemand uit de brand geholpen, maar als er niets is afgesproken is achteraf een compensatie verwachten dus ook niet fair. Dat je geen vriendenprijsje krijgt op de auto zegt meer over de ander dan over jou. Het was dan ook geen aanval op jouw karakter.

[Reactie gewijzigd door IamGrimm op 6 november 2024 13:20]

Bij een zakelijke deal doe ik dat ook zeker. Maar als je vrienden/kennissen helpt, dan verwacht je dat dat andersom ook gebeurd. Als dat niet gebeurd is dat ook prima, maar dan help ik de volgende keer ook niet meer.
Vreemd genoeg moet bij computers altijd alles gratis zijn. Een PC repararen wordt vrijwel altijd door een handige buurjongen, neefje
Heel veel mensen willen ook zo goedkoop mogelijke fietsreparaties. M.a.w. zo vreemd is dat gedrag niet.
Je haalt me de woorden uit de mond. Exact diezelfde ervaring. Zo gaat het kennelijk altijd. Mensen willen graag geld spenderen aan zichtbare zaken, zoals een vloer, inbouwkeuken, nieuwe tuin etc. Vervolgens moet het qua techniek (wifi, internet, tv etc) allemaal perfect werken maar het mag niks kosten.

Je ziet zo vaak dat mensen klagen over niet werkende (technische it gerelateerde) zaken. Wanneer je vervolgens de situatie ter plekke bekijkt zie je bekabeling uit het jaar kruik, onafgeschermde connectoren, stokoude antenneversterkers, twintig jaar oude cat5 (waar de muizen ook al een hapje uit hebben genomen), en een meterkast die bestaat uit één grote "knoop" antieke kabels".

En dan zijn (sommige) mensen zelfs zo schofterig, wanneer je ze voor niks helpt, om je achteraf het verwijt te maken: "hij blijft zo lang zitten".

Ik doe daarom al lang wat Johan Derksen gisteravond heeft laten zien: laat ze de t*ring krijgen, ik ga naar huis .
Precies dat, ik heb aan voltijd baan, en heb geen zin om iedere avond bij iemand te zitten om "iets te fixen" zonder tegenprestatie. Als je 10 euro vraagt is het al te veel... Maar als je zelf eens iemand nodig hebt...
Zo herkenbaar, daarom gestopt met support!
Dat is altijd al zo geweest, ik zit sinds 1982 in de ict en weet niet beter.
Ik ben dan ook heel snel gestopt met het helpen van anderen hun ict problemen.
Als je een schilder of loodgieter laat komen moet je die ook gewoon betalen maar om de een of andere reden denken mensen zodra het om hun pc gaat daar ineens heel anders over. Ik heb heel wat verbaasde gezichten gezien als ik zei dat ik niet voor niets kwam.
Ook is het zo dat het jaren de gewoonste zaak van de wereld was dat als iemand bij je binnen kwam ze meenden even op je pc rond te kunnen kijken, ik zit bij jou toch ook niet in de kast was mijn antwoord dan. Gewoon afblijven.
makkelijk om altijd maar die gierige jan en alleman de schuld te geven van je eigen falen.

als 'de professionals a la kpn en ziggo' het maar blijven promoten dan denken jan en zijn maten dat het wel snor zit, DIE hebben geen flauw benul

als kpn (en alle andere zaken morgen die experia-troep eruit zouden flikkeren en zeggen; vanaf nu heeft de klant 2 keuzes, unify meuk inclusief kpn support+ OF helemaal geen wifi (alleen een media converter en geen enkele support behalve de wiki pagina) tegen een beetje korting.

zul je eens zien hoe het zit met 'gratis wifi hele huis' ja in eerste instantie koopt men een jaar lang nog steeds mediamarkt troep maar daarna komen ze toch al snel weer bij het oude.

en over providers en betalen, omdat ik graag gewoon even heel eenvoudig zonder moeite wat in huis wilde dat geen experiabox was heb ik kpn+ genomen dus een fritzbox en extra support, (jaar contract) en heb er NU (na 4 maanden) al spijt van.

de verkregen fritxbox doet het slechter dan mijn tplink routertje van 80 met openwrt
Ik weet niet of dat zoveel gaat helpen, ook de nieuwere generaties experia boxen zijn niet zo slecht en prima geschikt voor consument gebruik, mits, en dit is waar ik het veel vaker mis zie gaan dan bij de hardware, correct geplaatst.

Laat was ik bijvoorbeeld bij een kameraad van me in een nieuwbouw appartement, klacht 'slechte wifi' kom eens langs om te kijken, kom je daar, staat de router (in dit geval inderdaad een nieuwe experiabox, zo'n zwarte) in een meterkast met aan 3 zijden beton.......

Ja dat werkt natuurlijk niet goed. Met een losse UTP eens op een vrije plek in de woonkamer gezet en ineens wat het bereik stukken beter en stabieler.

De meeste consumenten hebben dan ook vaak helemaal geen (semi) professionele unifi oplossingen e.d. nodig, tenzij ze speciale eisen hebben. Een correcte installatie en plaatsing lost over het algemeen al heel vaak de problemen die de consument ondervind op. Maar vaak is het initieel dan, 'oh het is toch draadloos', dan kan het ook wel uit het zich staan in deze kast, meterkast of achter de bank. Want dat is mooier. Zonder te bedenken dat obstakels ook het signaal degraderen, zeker dikke muren.
Geef dan ook alle bevriende n00bs gewoon het advies om bedraad netwerk aan te leggen.

9 van 10 willen toch laminaat, dan kan ook meteen makkelijk sleuven in het zachtboard ondervloer snijden, en daar de kabels in verwerken, voor €50~€100 koop je 100m Cat6a kabel, en nog eens minder dan €50 voor een goede tang en connectors en RJ45 wand doosjes op Ali.

Kan je later zelfs ook nog eens upgraden naar 2.5\5\10Gbit, geen last van je buren op dezelfde frequenties en veiliger als je vlan's gebruikt, en je kan nog steeds een of meerdere AP's plaatsen voor je mobile apparatuur.
Zeker, het begint met de wifi punten in de werk ruimte te zetten en de wifi punten onderling met utp te verbinden. Stoppen met wifi versterkers via wifi, want als de buren dat links en recht ook hebben moet je niet teveel verwachten. En met UTP kun je ook de 2e eens zo ver weg zetten. En het hoeft echt geen ap te zijn van het duurste merk
Je snapt mijn punt niet. "De professionals a la KPN en Ziggo" zijn bedrijven, geen personen. De marketing afdeling van zo'n bedrijf roept "bij ons gaat alles werken, ons spul is top", vervolgens komt de monteur ter plaatse in de werkelijke situatie en is de goedkope troep die ze meenemen soms gewoon niet toereikend. Je kunt dat aan een consument uitleggen tot je een ons weegt, die consument belt gewoon de marketing afdeling van de concurrent die hetzelfde belooft.

Als KPN hun Experia meuk eruit gaat flikkeren en zich met Unify bezig gaat houden tegen meerprijs gaan ze klanten verliezen aan concurrenten die wel allerlei beloftes maken en zich veel problemen met beheer van Unify op de hals halen. Provider modems zijn vaak dichtgetimmerd en worden op afstand beheerd met eigen systemen met een simpele reden. Als je zo'n Experia ding reset naar fabriek wordt alles terug gezet op KPN en werken de standaard functies op het KPN netwerk direct, spul van derden moet nog ingesteld worden en dat kan een gemiddelde consument gewoon niet wat weer extra werk, kosten en tijdverlies op levert.

Ik geef niet de gierige jan en alleman de schuld, ik vertel gewoon hoe het in de praktijk gaat. Wij weten hier op t.net wel hoe je een netwerk op tuigt. De consument gaat tegenwoordig vooral voor goedkoop, daarom kopen we massaal bij Ali en Action en gaat de Blokker failliet, ondanks dat die betere kwaliteit producten verkoopt. Je kunt het allemaal goed willen doen, onder de streep bestaan KPN, Ziggo en al de rest om geld te verdienen, niet als liefdadigheids dienstverlening. Blijkbaar is er gewoon geen markt voor een goede ISP die fatsoenlijke netwerkapparatuur voor een correcte prijs levert, mensen blijven de marketing afdelingen geloven, eisen kortingen, gratis werk, gratis versterkers etc en daar ga noch ik, noch jij iets aan kunnen veranderen vrees ik.
Hier in de UK ook leuk. De router die ik van Plusnet krijg (dezelfde meuk als BT) klapt er minstens 1 keer per dag uit er valt niks op in te stellen (zelfs geen DNS). Dezelfde router met OpenWRT draait maandenlang super stabiel en alles valt aan te passen, kan zelfs adblocker.

Het is dus niet enkel de hardware van de provides die te wensen overlaat. De software kan ook bijzonder slecht zijn. Software die letterlijk gratis wordt weggegeven is van een compleet ander niveau, zo enorm veel beter.

Als mijn internet nu wegvalt (zelden) dan wacht ik wel even tot de ISP de boel fixed. Met de ISP software was de eerste stap altijd kijken of de router nog te bereiken is en zoniet het ding rebooten.
Misschien is dat juist omdat de providers het aanbieden en er bar weinig duidelijk aanbod is van "thuisnetwerkbedrijven" (want de gemiddelde consument weet denk ik niet wie ze daarvoor moeten bellen)? Daarbij kan de loodgieter nog wel een extra radiator plaatsen zonder je hele huis te slopen, dat wordt bij het aanleggen van utp door je huis al heel wat lastiger. Ik denk dat de meeste mensen daar, onafhankelijk van kosten, niet op zitten te wachten.

[Reactie gewijzigd door hoeksmarp op 5 november 2024 10:17]

Daarbij kan de loodgieter nog wel een extra radiator plaatsen zonder je hele huis te slopen, dat wordt bij het aanleggen van utp door je huis al heel wat lastiger. Ik denk dat de meeste mensen daar, onafhankelijk van kosten, niet op zitten te wachten.
Dit dus.

De oorspronkelijke bewoner van onze woning heeft bij de bouw van de woning het vinkje 'leg loze leidingen voor ooit' niet aangevinkt, dus alle leidingen naar de bovenste verdiepingen zitten vol. Wil ik een UTP naar de bovenverdiepingen leggen moet ik gaten in het plafond boren. En daar zit ik dan weer niet op te wachten.
Waarschijnlijk valt dat best mee, er is ergen een ruimte waar de afvoer e.d. naar boven gaat. Daar zou je omhoog moeten kunnen, en dan via de zolder weer omlaag.
Huis slopen? Waar heb je het over?

Je beseft hopelijk wel dat de gaten in je muren om je radiateuren van warm water te voorzien groter zijn uitgevoerd dan de pijp voor datzelfde warme water? Daar past echt wel 1 UTP kabel langs.

Kleine uitsparing maken voor de kabel in het plastic geval dat deze gaten in de muur uit het zicht werkt en je hebt niks tot amper wat gesloopt. Hier zitten de gaten vlak langs de ramen, wat gelijk de rest van de kabel verbergt achter permanent hangende gordijnen.

Zo zijn er nog een heleboel truukjes meer om 1 UTP kabel uit het zicht te werken. Zo heb ik dat tenminste gedaan met de aanleg van mijn WiFi netwerk. 5 WiFi routers in AP-modus (TP-Link Archer modellen), allemaal aaneengerijgd via 1 enkele UTP kabel. Moeders de vrouw was daar op zich niet blij mee. Maar na genoeg verbroken verbindingen in de tuin (24m bij 60m) via "gemeshte" WiFi routers, toch een voorbeeld opstelling gemaakt met bekabeling. Dat bleef goed werken, dus was het ineens heel wat minder moeilijk om toestemming te krijgen voor de rest.

Sindsdien heb ik amper omkijken meer naar het hele WiFi netwerk hier in huis. En dat was heel anders toen alles "gemeshed" was.

WiFi is gebaseerd op radio-signalen. Wat radio-signalen geweldig maakt, is tegelijkertijd ook een bron van mogelijke storingen op elk moment van de dag. Storingen zorgen of voor verbroken WiFi verbindingen of extra 'overhead' op betsaande verbindingen. Ja, nieuwe WiFi standaarden zijn hier behoorlijk goed in geworden, maar het neemt niet weg dat het nog altijd is gebaseerd op radio-signalen.

DIe UTP kabel? Eenmaal (degelijk) aangelegd, dan doet deze kabel het met gemak 25 jaar zonder enig onderhoud of storing. De enige reden voor vervanging is opwaarderen naar glas-fiber bekabeling voor 100 GBit/sec. verbindingen. In dit huis liggen namelijk UTP kabels (CAT5e) die ik 25 jaar geleden heb gemaakt en deze doen het allemaal nog uitstekend zonder aan snelheid/bandbreedte in te boeten.
Veel oude huizen zitten overal nog coax kabels in die niet meer gebruikt worden, en die komen vaak ook nog op de goede plek uit. UTP kabeltje trekken is dan een fluitje van een cent.
Daar heb ik geen idee van. Bij mijn jaren 50 huis in ieder geval niet. Maar ik heb wel toen alle plafonds eruit lagen utp naar ieder kamer getrokken ;)
Tenzij het 25 meter is van meterkast naar woonkamer 2 hoog. Dan lukt het je nooit, dan mag je toch wel gaan uitzoeken waar die leiding halverwege de woning loopt
Als je de consument de werkelijke rekening van fatsoenlijke AP's, UTP kabel, werkuren voor aanleg van kabels etc gaat voorstellen belt die gewoon een concurrerende provider waarvan de marketing afdeling "wifi overal" belooft en waar de monteur alsnog troep in de woning plaatst om die belofte enigszins na te komen. Daarom verkopen de providers troep, als de ene het niet doet doet de ander het wel en vechten ze om de klant.
Misschien een idee dat ze 2 pakketen gaan aanbieden: goedkope troep pakket en premium pakket. Dat had ik als provider gedaan, goedkope troep aanbieden maar ook de premium spul. Dan bedien je 2 groepen. Diegene die paar emails en een beetje browst op het web heeft net genoeg internet daarvoor nodig, die andere groep wilt gewoon premium en snapt dat je daarvoor moet betalen.
Dit soort differentiatie in prijs werkt denk ik niet echt binnen 1 merk. Dan kan je beter twee merken aanbieden. Een merk dat kwaliteit levert en een budget merk. Dat zie je ook bij auto's, vliegtuigmaatschappijen, ... Die groep die premium wil koopt nu zelf wel fatsoenlijk spul en vervangt de router van de provider.
Misschien een idee dat ze 2 pakketen gaan aanbieden: goedkope troep pakket en premium pakket. Dat had ik als provider gedaan, goedkope troep aanbieden maar ook de premium spul.
Volgens mij kon ik vorige keer bij KPN kiezen voor een Fritz!Box met Fritz!Repeaters, maar dat was duurder dan de "gewone KPN repeaters". Ik heb zelf toen Fritz!Repeatrers gekocht. Helaas biedt KPN op dit moment geen Fritz!Box meer tegen een meerprijs. Ik zit op dit moment (met Fritz!Box) bij de lokale provider, als ik me ooit weer laat overhalen tot KPN zal ik zelf wel zo'n modem/router aanschaffen.
Dat is inderdaad mooi en ook de vrije modemkeuze heeft enorm geholpen. Wanneer hier in de wijk glasvezel aangesloten wordt ga ik ook Fritzbox kopen.
Niemand wil goedkope troep.
Je moet differentieren op specificaties.
Ofwel een netwerk dat betrouwbaar werkt tot bv 200 Mbps, en dan een premium aanbod dat het beter doet en bv 600 of 800 Mbps levert.
Maar allebei moeten ze betrouwbaar zijn en makkelijk werken.

En trager betekent toch niet 'troep'...

En laat ons maar stellen dat 90%+ van de mensen meer dan voldoende heeft aan een goed werkend en goed dekkend Wifi netwerk thuis dat 200 Mbps levert.
Wat ik bedoel met troep is echt modem cpu/chipset issues zoals bijvoorbeeld met die Intel Puma 6 en 7 chips, dat je latency daardoor heel hoog is en dergelijke. (Omdat de modem een hoge packetloss heeft, of door kleine buffer en dergelijke). Allemaal hardware die het eigenlijk net niet an kan of gewoon brak is. Dus hardware die geen stabiel internet kan garanderen.
Prima vraag: Bij de netbeheerders van energie betaal je aansluit- en kosten voor de Kwu en gasmeter, plus transportkosten.
Als je 1 x35 of 3x 25 amper.contract hebt, kun je dat ook gewoon gebruiken. Voor gas is dat hetzelfde een G4 of G6 aansluiting garanderen ook 60 en 100 kw per uur. Bij WiFi is dit toch een andere manier. Eigenlijk is net als bij de netbeheerders van energie de eindverbruiker verantwoordelijk is voor zijn of haar installatie. Samenvatting je krijgt waarvoor je betaald.

[Reactie gewijzigd door Joulz op 5 november 2024 18:47]

Waren die dingen bekabeld of via WiFi verbonden? Dit is namelijk wel heel laag.
Die extenders zijn gewoon wifi repeaters. Ze zijn sterk afhankelijk van het signaal dat ze van andere APs ontvangen.
Daarnaast krijg je dus sowiezo een stuk extra latency omdat hij signalen van beide kanten moet doorsturen.
Als je dat vervolgens gaat chainen met meerdere extenders gaat latency drastisch omhoog, en bandbreedte en betrouwbaarheid drastisch omlaag.
Tegenwoordig zijn het volgens mij geen 'ouderwetse' repeaters meer, maar gewoon mesh AP's met een (optionele*) 1Gbit bekabelde backhaul.

* Afhankelijk van modem, bij oudere modems is bekabeld aansluiten van minimaal 1 AP verplicht.

Dat ze marketing technisch voor de leek nog steeds 'Wifi versterkers' worden genoemd snap ik wel, ook al hebben ze als het goed is de beperkingen die repeaters vroeger hadden bij een correcte plaatsing en installatie niet meer.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 5 november 2024 10:26]

Je kan nog steeds letterlijk goedkope troep kopen en providers staan bekend dat ze het zo goedkoop mogelijk willen inkopen en zo duur mogelijk willen verkopen. Kijk even voor de grap naar alle modems van Ziggo, echt troep is het qua kwaliteit is het dikke stront door een trechter.
Alles kan, maar daar lijkt in het geval van KPN op dit moment simpelweg niet zo te zijn. Het is geen (semi) professioneel spul zoals Ubiquiti, maar voor provider hardware bedoeld voor de gemiddelde consument zijn die Super Wifi 2 punten vrij goed, mits je ze correct installeert. En je kan natuurlijk altijd beter kopen, maar daar is de prijs dan ook naar. Mijn 3 Access points kosten bijvoorbeeld 2x zoveel als een setje van 3 van die KPN punten, en de meeste consumenten gaan het verschil echt niet merken.

Dat wil natuurlijk niet zeggen over andere providers, Ziggo heeft natuurlijk inderdaad wat probleem modems gehad, maar ze zijn niet allemaal slecht. Wij gebruiken bijvoorbeeld klein zakelijke aansluitingen van Ziggo op locaties waar geen glas te krijgen is, en dan krijg je een modem die niet in de probleem series valt. Wat ik begrepen heb kan die dat modem ook als consument krijgen (als je maar genoeg klaagt wanneer je wel een probleem modem hebt).
Ziggo had 5 jaar geleden Deco's die je voor een mooie prijs mocht kopen. Geen idee wat ze nu aanbieden maar in die tijd waren m4's meer als voldoende voor het gemiddelde huishouden.
Het probleem is ook gewoon WIFI. Ik heb al heel veel huizen meegemaakt waar het vrijwel ondoenlijk is om een goede WIFI dekking te krijgen. Wellicht dat dit ligt aan de gebruikte materialen, maar toen ik in mijn huidige huis kwam heb ik meteen overal UTP naartoe laten trekken. Alle vaste apparatuur (televisie, mediaplayer, computer, omvormer zonnepanelen, ...) allemaal op UTP en daarmee nooit last.

In mijn nieuwe huis wordt dat een uitdaging, omdat er geen kruipruimte is (grrrr). Gelukkig zag ik wel dat naar heel veel kamers coax is gelegd en die ga ik denk ik overal vervangen door dubbel UTP. Dat wordt dan geen CAT6, maar CAT5. Dan heb ik bij de TV gewoon altijd een stabiele verbinding en ook voor de werkkamer is dit een prima optie. Kost wel even wat, maar daarna nooit meer gedoe.

Voor de mobiele devices is 1Gbit/s eigenlijk ook helemaal niet zo nodig. Met 100Mbit/s is het eigenlijk dikke prima als die tenminste stabiel is. Liever stabiel 100Mbit/s dan instabiel 800Mbit/s.
Je kunt evt ook nog een gigabit over de coax heen sturen, afhankelijk van je usecase misschien ook een optie:

uitvoering: Hirschmann Gigabit internet over coaxadapter - 2 stuks

Heb ik zelf ook gedaan. Dit werkt erg goed! En betrouwbaar, itt powerline ethernet.
Hier ook een gebruiker van diezelfde MoCa adapters. Ik heb ook nog geen mogelijkheid gehad om ethernet naar van mijn netwerkkast naar de woonkamer te trekken. De vorige bewoner heeft wel een mooie aanbouw gemaakt (wat onze woonkamer is) maar had alleen electra en coax getrokken en helaas geen ethernet.
Dat wordt dan geen CAT6, maar CAT5.
De meerprijs van CAT6 is niet significant ten opzichte van de gebruiksduur en het is toekomstbestendiger. Koop een doos van +300 meter en alle materialen, en je kan vrienden en familie daar ook heel blij mee maken. ;)
Het probleem van CAT6 is dat je meestal maar één kabel in een buis kwijt kan. Met CAT5 kan je er meestal twee in één buis trekken. Dat voorkomt extra routers (en extra verbruik) bij de televisie. Voor mijn media denk ik dat voorlopig 2x 1Gbit ruim voldoende zal zijn. Mocht dat niet meer zo zijn, dan vervang ik dan wel CAT5 door CAT6.

Het ging mij niet zozeer om de kosten. Het gaat me meer om dat je vaak maar 1 buis hebt waar je spul doorheen kan trekken (oude coax).

Ga je voor een nieuwbouwhuis (helemaal bij prefab), dan zeker zorgen dat je 2x CAT6 hebt. Voor dat prefab spul wordt vrijwel altijd van die geribbelde flexibele buizen gebruikt en daar is het heel lastig om daarna nog wat anders doorheen te trekken.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 5 november 2024 10:43]

Ik weet niet door wat voor rietje jij die kabels trekt, maar door een standaard geel PVC buisje kunnen prima 2 CAT6 kabels.

CAT5 is echt een no-no tegenwoordig, wua kosten maakt het echt geen reet uit
Je kunt je ook afvragen of dat wel wat uitmaakt. Ik heb hier een 30+ jaar oude cat5 utp kabel liggen. In een kabelgoot met allerlei andere kabels. Ooit aangelegd voor de allereerste @home COM3 kabelmodem (ca. 30 Mbps). Verbindt nu gewoon met gigabit snelheid.
Voor 1Gbit is cat 5 voldoende. Wil je hoger dan dat, gezien ODIDO steeds vaker steunt met de prijzen van 2.5 Gbit, dan kan cat 5 een probleem vormen. Voor 2.5GBASE-T and 5GBASE-T is cat 5E vereist. Al voldoen goede cat 5 kabels wel aan de cat 5e specificatie. Met cat 5e haal je wel snelheden van >2,5 Gbit, maar hogere snelheden worden gelimiteerd door kwaliteit van de kabels en afstand.
Dit komt omdat Cat 5E ontworpen is voor 100mhz, 2.5GBase vereist 100 mhz, 5GBase 200 mhz.
Cat 6, 5e cabling can support 5-Gbit/sec transmission thanks to new technology | Cabling Installation & Maintenance

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 5 november 2024 12:08]

Op dit soort korte afstanden (voor de meeste mensen, tenzei je in een mansion woon) is CAT5 ook absoluut geen probleem. Ik vermoed over 50m kun je prima die 1Gb halen.
Wat de meeste mensen vergeten is dat de specificaties over 100m is.
Je zou eventueel nog voor CAT5e kunnen geen, aangenomen dat deze ook minder stug is.
Ik weet niet door wat voor rietje jij die kabels trekt, maar door een standaard geel PVC buisje kunnen prima 2 CAT6 kabels.
Dat is ook mijn ervaring. Alleen met een bijzonder abnormale buis (oude gasleiding die aan beide kanten was afgezaagd) kon ik maar een enkele CAT6-kabel trekken, maar waarschijnlijk konden daar ook geen twee CAT5-kabels doorheen. Met gewone buizen heb ik sowieso nooit een verschil gemerkt tussen CAT5(e) en CAT6(e).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 november 2024 12:56]

Hoe en waarmee een huis gebouwd is maakt zeker verschil, in oudere (stads) huizen met houten vloeren e.d. is het vaak een stuk makkelijker om goed bereik te krijgen dan in moderne nieuwbouw.
Wij wonen in een woning uit 2009 met alles (gewapend) beton. Wifi is een ramp.
2018 hier, per verdieping minimaal een accesspoint.
Ja hier ook, maar doordat ze niet bedraad aangesloten zijn (heb geen vrije kabelgoten om een UTP kabel naar boven te trekken) gaat al het verkeer via Wi-Fi. Dat merk je op de 2e verdieping heel goed. Daar is de snelheid een stuk minder dan op de begane grond.
Ik lees ook de hele tijd dat gezeur van mensen die zeggen "leg toch gewoon een kabel". Wel kom maar leggen bij mij thuis, dat betekent breekwerk over verschillende verdiepingen en het openbreken van inbouwkasten. En terug plamuren, schilderen, timmeren door heel het huis. Ik ben geen data center, dat staat totaal niet in verhouding tot de extra mbits downloadsnelheid.
Ik hàd overal wachtbuizen gelegd toen we bouwden in 1998, maar toen ik die wilde gaan gebruiken bleken ze verstopt en onbruikbaar (een klassieker blijkbaar).
Dus dank allemaal voor het advies 'trek toch gewoon een kabeltje', ik ga dat gewoon niet doen :-)
CAT5E bedoel je hopelijk. Ik zou zoveel mogelijk glasvezel gebruiken en alleen indien nodig (voor PoE) voor S/FTP gaan. Tip: je hebt ook reverse splitters. Je CAT6 of CAT7 kabel kan dan prima de signalen mergen.

Ik heb zelf trouwens 1x CAT7 en 1x OM3 erdoorheen weten te trekken. Op een punt was dat lastig (want gaat om een scherp hoekje) maar het is me gelukt. Schade: CAT7 kabel ietsje gehavend aan het plastic, en een OM3 kabel (MM) aan een kant stuk. /care
Unifi is ook semi-pro spul natuurlijk. Dat is bedoeld om in een kantoor te hangen (alleen dan MKB) en flink wat data te verhappen zonder gezeur. Daarom gebruik ik het ook <3 En omdat het beheer veel fijner is dan met CIsco die alles achter licenties gooit.
Ik categoriseer mijn Unifi als pro-sumer. Alles lekker on-premisis beheren en niet afhankelijk zijn van een cloudservice, behalve dan de firmware updates. Lekker alles via PoE aangesloten, dus alleen maar UTP wat hier in huis ligt. Voor mij niks anders meer.

De firewall kan al 2.5 gig verstouwen en binnenkort mijn wifi7 ook. Wel jammer dat voor de wifi7 in Europa maar één 360 Mhz kanaal en één 180Mhz kanaal toegestaan is . ..
Ja prosumer bedoelde ik, niet semi-pro. Maar het is ook heel geschikt voor MKB natuurlijk. Alleen voor enterprise is het te beperkt.

Cisco heeft nu ook hun goedkopere range voor deze markt maar die is helemaal niet geschikt voor eindgebruikers. Het is het gebruikelijk gezeur met hen, licenties voor functies enzo. Dat hoorde ik tenminste van onze netwerk mensen.
Onderlinge link van mijn KPN SuperWifi2 APs is 1800mbit, en ik kan ook echt gewoon op volle snelheid mijn NAS benaderen via de wifi. Ik heb simpelweg geen mogelijkheid om te bekabelen, dus dit draait ook al een tijdje zo, naar volle tevredenheid. Waarschijnlijk heeft die vriend van je nog de witte Superwifi APs, en dan kan het wel wat minder zijn, maar 100mbit is eigenlijk zelfs voor die dingen te laag. Enne, het zijn geen extenders maar mesh APs.
Met de witte en zwarte ronde KPN Super WiFi punten kan je gewoon 800Mbps halen, en meestal de helft als je een verdieping hoger of 2 muurtjes verderop staat, gemeten op een Asus Zenfone 9. (iPhones (13, 14) halen meestel 100Mbps minder dan mijn Zenfone 9, nog steeds 700Mbps dus)

Ook van Super WiFi naar Super WiFi via draadloze verbinding haal je gewoon 400Mbit met een muur tussen de versterkers. Dat je vriend maar 100Mbps kan leveren via de versterkers ligt waarschijnlijk aan iets anders dan de hardware zelf.
Providers moeten gewoon ophouden met troep te verkopen.
Inderdaad, dit is eigenlijk het probleem en ook troep mee te geven zoals bijvoorbeeld een brakke modem. Voor niet technische mensen die geen idee hebben is het vreselijk en dan verspillen ze letterlijk geld.
Die "troep" werkt vaak best prima in een klein appartement. Daar volstaat een simpele WIFI router vaak prima. Er ontstaat vaak pas een probleem als er veel WIFI netwerken in de buurt zijn, maar de meeste problemen die ik gezien heb is vanwege de gebruikte bouwmaterialen, waardoor WIFI signalen niet goed door muren of vloeren kunnen. Dan is een betere router vaak wel aan te raden.
Providers moeten gewoon ophouden met troep te verkopen.
Providers zijn ook niet verantwoordelijk voor het Wi-Fi signaal in je woning. Ze bieden oplossingen voor de allround gebruiker maar wil je meer/beter dan moet je daar zelf in investeren.
Niet helemaal; je voorkomt daarmee wel dat één device die 1Gbps verbinding dichttrekt.

Voor thuis misschien niet héél spannend, maar je wil dat je internetaansluiting altijd sneller is dan wat je snelste device maximaal aan kan.

Bekabeld zou ik zeggen: 1Gbps naar internet/router en dan 100Mbps aansluitingen naar bekabelde devices. Die kunnen dan mooi 100Mbps per stuk trekken zónder last van elkaar te hebben.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 5 november 2024 10:06]

Mwah, daar heb je QoS voor.

Je kan beter kijken naar de toekomstbestendigheid. Dat als je sneller internet afneemt je niet gelijk al je apparatuur mag vervangen om er voordeel uit te kunnen halen.
Dan kan je toch veel beter alles gewoon op 1Gbit aansluiten en met QOS instellingen in je router zorgen dat belangrijke data voorgaat, anders betaal je voor Jan met de korte achternaam voor een 1Gbit verbinding waar je dus nooit voor meer dan een kwart van de bandbreedte gebruikt.
Dat geldt alleen voor verkeer dat door je router gaat. Alles binnen je huidige LAN (of, als je een hip thuisnetwerk hebt, VLAN) wordt geen QoS op toegepast tenzij je dat weer op je switch zélf gaat configureren.

En ja terwijl ik dit schrijf besef ik dat het ging om internet-verkeer, niet om lokaal verkeer. Maar toch, ook daar wil je dat je interne netwerk de verbinding naar buiten niet kan blokkeren.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 5 november 2024 14:25]

Maar juist omdat je binnen je LAN / WLAN geen QOS hebt is het toch handiger om 1Gbit te hebben t.o.v. 100mbit omdat je dan veel minder snel tegen limieten aanloopt.
Waren ze wel correct geïnstalleerd en gepositioneerd dan? Wat hoewel ik ook geen fan ben van provider hardware moeten die Super Wifi punten van KPN in een goede mesh setup toch wel (flink) wat meer kunnen dan dit. Het is niet het beste spul op de markt, maar wat KPN tegenwoordig levert is ook zeker niet slecht, maar het is en blijft consumenten hardware. Geen (semi) professioneel spul als Ubiquiti, maar daar betaal je dan over het algemeen ook flink meer voor.

Wat ik namelijk vooral zie is dat 'minder IT minded' mensen, maar ook zelfs Tweakers als wij, het spul simpelweg volledig verkeerd plaatsen, omdat bijvoorbeeld de vrouw het niet in zicht wil hebben. Of, wat ook voorkomt, gewoon verkeerd instellen (al is dit meer een dingetje van vroeger, want veel meer gaat nu automatisch bij moderne hardware).

[Reactie gewijzigd door Dennism op 5 november 2024 10:18]

Ik gebruik een wifi 7 deco set en haal netjes 930Mbit met mijn wifi 6 galaxy s24. Nu haal ik met een wifi 7 adapter ca. 3Gb van mijn 4Gb verbinding, dus ik haal niet het maximale uit mijn verbinding, maar het wel of niet halen van 1Gb is simpelweg afhankelijk van het gebruiken van de juiste apparatuur. Ik vind dit artikel erg minimaal, er valt genoeg te zeggen over het verbeteren van je wifi snelheden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van wifi 7 met MLO, of de 6Ghz band van Wifi 6e en 7 te gebruiken.
Tweakers heeft zelf onlangs nog meerdere reviews gepubliceerd waar de 1Gb rijkelijk werd overschreden, daar is ook niet naar gelinkt in het artikel. Weinig nieuwswaarde op deze manier.

Review:
review: TP-Link XE75 Pro - Sneller surfen in drukke wifiomgevingen
Providers moeten gewoon ophouden met troep te verkopen.
Klopt. Maar, in dat opzicht is troep dan ook het normaliseren van zulke 1Gbit verbindingen. Voor sommigen (wellicht vele Tweakers) is het handig. Maar voor de gemiddelde consument is alles boven 60-100 Mbit gewoon onzin, pure onzin.

We mogen wel eens kappen met de gedachte meer==beter. Voor jouw minder-IT-gerichte vriend is 1Gbit in alle gevallen gewoon nodeloos overdreven. Zulke personen kunnen rustig af met een 60Mbit lijntje, kun je alsnog rustig 2x 4k streamen en gamen tegelijkertijd.

Maarja, zelfs als je voorheen een 20Mbit lijntje had, is dit ondertussen al drie keer verdubbeld voor een Eurotje of twee meer - geheel automatisch. Hierdoor is het gat tussen de 100 Mbit en 1Gbit dusdanig klein geworden dat men al snel denkt; waarom niet. Popcorn prijzen, noem ik dit.
Het is niet omdat iemand minder IT-gericht is dat een snelle lijn onzin is. Ook niet IT-gerichte mensen kunnen grote downloads/uploads doen en bereid zijn om te betalen voor een snelle lijn zodat ze geen uren moeten wachten om meerdere tientallen GB's te verzetten. Omgekeerd ook trouwens: het is niet omdat je wel IT-minded bent dat je dat wel moet hebben.

Voorruitgang is goed, ook hier. Als de topsnelheden naar boven gaan gaan de meer budgetvriendelijke opties ook gemiddeld omhoog. IT-minded persoon hier met 20Mbps.
Ik heb zelf toevallig een KPN Superwifi punt. Met één zo'n ding haal ik al 650 Mbp/s up en down op een 1Gb up/down glasvezel verbinding, in zo'n beetje mijn hele 80m2 appartement. Werkt dus best prima nog :).
Je hebt uiteraard ook nog wifi signaal vervuiling van de rest van de wifi verbindingen in de buurt.
Dat is iets waar je ook rekening mee moet houden.

Unifi checked af en toe of er genoeg bandbreedte is met zo min mogelijk wifi signalen in de buurt.

AP's geleverd door de provider zijn meestal niet zo heel erg geavanceerd en zitten vaak op een default wifi kanaal vast en moet je haaandmatig gaan uitzoeken welke kanaal het beste is voor de meest optimale verbinding.
Bijna alle AP's kiezen zelf een kanaal, dat staat zelden vast (en bij een deel vd 5ghz band is dit zelfs verplicht)

Nadeel is wel, dat zogauw de netwerksituatie verandert (dus ook van de naburige netwerken), zoals toenemende drukte voor meer signalen en dus ruis kunnen zorgen, kunnen AP's onderling beginnen aan wat ik noem "de wifi-channel stoelendans", dan kan de boel ook even van slag raken en sommige apparaten (ja helaas ook tegenwoordig) switchen ook niet vlot mee, dan denk ik vooral aan bijvoorbeeld ESP's die soms willen blijven plakken op het oude kanaal.

Ik heb bijv al vrij lang mn channel vast, maar héél soms toch last van buurnetwerken die verspringen en in het weekend zie ik dan de latency alle kanten op vliegen, niks aan te doen, die devices ondersteunen enkel 2.4ghz :p (paar ESPs die via DDP led-data krijgen).

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 5 november 2024 12:33]

Hier eigenlijk hetzelfde hoewel de kpn wifi-punten tot nu prima functioneren (i.e. geen klachten) voor datgene waarvoor ze gebruikt worden.

Het merendeel van de apperatuur zit via een kabelconnectie op de router, al het overige (mobiel, tablets, laptop) gaat via Wifi.

Behalve kabels trekken, wat zou een betere oplossing zijn om de wifi-performance te maximaliseren?

Binnenkort maar eens wat testen in bij de wifi-punten doen.
Stoppen met troep verkopen of de waarheid vertellen... Er is niks mis met die troep tenzij dat je denkt die bandbreedte nodig te hebben wat in +90% van de consument gevallen niet is...

Als je dan iedereen die snelheid echt wil geven krijg je een giga platform kost dat menig consument niet nodig heeft.
Wat winnen ze (de providers) daarmee?

Het verdien model is veel beloven en weinig leveren. Hoeveel mensen zouden het max nuttigen als de hardware het zou toelaten?

Daarnaast willen ze veel APs verhuren voor lekkere extra inkomsten, tegen een lage kostprijs - aka snelheden.

Als alle consumenten opeens de beloofde snelheden gaan nuttigen dan liggen alle providers op hun gat. We overbetalen provider gigantisch (en nog klagen dat ze tekort komen...).

Maar eerlijk is eerlijk, ik persoonlijk ben er héél erg blij mee. Ik heb de goedkoopste 100 mbps glaslijn. De 'dure' infra wordt vooral betaald door mensen die 500 mpbs of 1 gbps oid afnemen. Zij gebruiken hun lijn doorgaans net zoveel/weinig als ik, maar betalen wel tig keer meer. 👍😉
Ik weet niet welke extenders hij heeft gekocht en hoe deze zijn aangesloten en of er wellicht nog een cat5 kabel in zijn netwerk zit maar met de super wifi 2.0 haal ik ook 800mb/s+ op een 1gb lijn met een galaxy s23.
Ik haal gemiddeld 200-600 Mbps up en down door het hele huis met wifi en super tevreden mee, maar zit bij een provider die geen 500 Mbps aanbied, maar 1000 Mbps.

Ik zou liever zien dat ik een 500 Mbps kan afsluiten ,want daar heb ik ruim voldoende aan en is al een overkill en zit te denken om na januari terug te gaan naar 200 Mbps wat ook altijd voldoende was, behalve als iedereen aan het downloaden was. Wat overigens ook weer aan te passen is door instellingen op de router.

Routers die ik gebruik zijn asus XT9 op begaande grond (+500-600 Mbps ) en eerste verdieping (350-450 Mbps) en op zolder de ASUS ZenWiFi XD6S (250-300 Mbps) .
Providers moeten gewoon kappen met de achterlijke race om de snelste te worden. Liever de focus op meer en betaalbaardere gigabitverbindingen dan de 2-4-8-10 gigabitverbindingen die je kan krijgen. Je huis is geen datacenter. Overal wordt er geadverteerd met 'het snelste' terwijl je load times nagenoeg hetzelfde zijn op 100-1.000-10.000 megabit/s, de draadloze verbindingen die iedereen gebruikt dat niet bijbenen en de apparatuur van de meeste mensen dat niet halen. Maarja, internetsnelheid wordt gemeten in bandbreedte, het enige waar een ISP zich een beetje duidelijk in kan onderscheiden. Ik denk dat als je 10mbit meepakt in de vergelijking dat ook nagenoeg niks uitmaakt, alleen zit je dan met je 4k netflix in de knoei.

Bestanden downloaden daargelaten, maar met de komst van streaming is dat al nihil en met 100mbit gaat iets downloaden vaak al richting de max wat een webserver per client wil gebruiken aan bandbreedte. Alleen de hele grote CDN's van een Steam e.d. hebben meer ter beschikking.
Ik heb hier sinds kort KPN 4gbit glasvezel met 3 Superwifi 2.0 punten. Die dingen gaan echt als de brandweer! Hier kom ik ook "slechts" tot 935 mbit. Het is ruim voldoende maar de bekabelde backhaul is maar 1 gbit helaas.
Het is niet alleen de providers erg veel van de veel al spotgoedkope wifi extenders/routers zijn helaas niet instaat om 1Gb verbindingen echt volledig te benutten. En helaas is het nu eenmaal zo dat mensen met minder kennis van zaken niet instaat zijn te bepalen wat ze nu echt nodig hebben kiezen al snel voor een goedkopere optie omdat ze toch de kennis niet hebben om de dure versie echt te gebruiken of te verantwoorden dus lekker goedkoop een oplossing vinden.

Als mede Unifi gebruiker ben ik het helemaal met je eens dat WiFi echt geen probleem hoeft te zijn, helaas is het vaak wel het probleem zo als deze studie aantoont. Het echte probleem is simpel weg dat voor de meeste mensen een draadloze verbinding al meer dan genoeg magie is om ze heel trots te maken dat ze het zelf aan de praat gekregen hebben. Dat de verbindingssnelheid "niet geweldig" is zal de meeste niet opvallen zo lang ze in ieder geval google, youtube en netflix kunnen openen dan is het een groot success.

De vraag is of dit echt een groot probleem is? Voor de provider is het geweldig men kan flink wat over subscription gebruiken om de kosten laag te houden en toch hoge snelheden te bieden. Als eindgebruiker die wel volledig gebruikt wenst te maken van de snelle verbinding is het erg fijn omdat de oversubscription je meestal niet echt in de weg zit en de kosten lekker laag blijven. Als gebruiker die het toch niet door heeft maakt het ook weinig uit want dat wordt toch niet opgemerkt. Nu kun je roepen ja maar dan had die gebruiker een goedkopere verbinding kunnen kiezen en kosten kunnen besparen, ja dat is waar maar als deze gebruiker daar echt omgegeven had dan had deze wel de moeite genomen om eens goed te kijken naar wat ze nodig hadden voor ze gewoon maar een extra snelle verbinding kozen.

Betuttelen en de gebruikers die de moeite niet willen nemen om eens te kijken naar of ze echt super snel nodig hebben proberen tegen te houden voor super snel te betalen is onzin, als mensen graag geld over de balk smijten lukt dat ze echt wel ook als het niet bij de ISP lukt.
Het is ook een kwestie van wanneer upgrade je.
Ik heb hier in huis overal Unifi NanoHD's hangen. Stabiele en goede WiFi maar wel maar WiFi 5. Dan kom je op de meeste apparaten op max 200 Mbit/s. Voor mij nog niet de moeite waard om te upgraden.
Voor de gemiddelde consument is een router niet iets dat je elke twee jaar upgrade om over te gaan naar de nieuwste techniek.
Ik haalde laatst zelfs op de U7-Pro's samen met de ipad pro 1,3 Gbps (odido 2Gbps verbinding). Ik was echt even verbaast.
De KPN wifi extenders gebruik ik zelf ook op een 1gbit verbinding. Haal ik in de praktijk 6-700mbit mee wat voor de meeste toepassingen ruim afdoende is. Heb een Netgear Nighthawk die tot 1 gbit over wifi kan, die gebruik ik voor downloaden.
Ik heb hier in huis twee WiFi 7 AP's van Unifi hangen, mijn laptop haalt hierop prima 900Mbit up/down op mijn 1Gbit Odido verbinding. Zelfs met kabel haal ik eigenlijk niet meer.
Een paar maanden geleden ben ik verhuisd, en heb nieuwe hardware gekocht omdat de oude geen updates meer kreeg. Twee keer Wi-Fi 7 met draadloze "aiMesh" backbone. Zelfs op de bovenverdieping - met twee draadloze hops dus - heb ik nu rond de 900 Mbit (speedtest.net) op mijn Pixel 8 smartphone die een vorm van Wi-Fi 7 ondersteunt. Als ik pal voor de router ga staan dan haal ik 1050 Mbit op mijn smartphone, en ik heb een 1000 Mbit abo.

Dus de stelling "Bij aansluitingen boven de 800Mbps blijkt de draadloze verbinding zelfs in alle gevallen de zwakste schakel" is nu dus al n=2 ontkracht.

Volgens mij had dit artikel wel de kanttekening kunnen maken dat deze test van twee jaar eigenlijk meteen al achterhaald is, omdat Wi-Fi 7 (IEEE 802.11be) pas in januari van dit jaar werd geïntroduceerd door de Wi-Fi Alliance. TP-Link bracht in april 2024 de Archer BE900-router en de Deco BE95-meshsystemen op de markt. Deze zomer kwamen andere mainstream merken als Asus, Netgear en Linksys met hun Wi-Fi 7 routers in de Tweakers Pricewatch te staan.

Dit is een beetje als zeggen dat uit twee jaar onderzoek blijkt dat een autobotsing met 60 kilometer per uur eigenlijk altijd dodelijk is, zonder te zeggen dat dit onderzoek vóór de introductie de autogordel gedaan is.

[Reactie gewijzigd door Sando op 5 november 2024 14:46]

Maar wat jij hebt hangen is net zoveel waard als 12 maanden 1gbit afnemen. Hoe ga je dat verkopen bij bovenstaande doelgroep?
Wat ik me dan direct afvraag, wat heeft de gemiddelde consument aan 1gbit? Helemaal niets is vaak het enige correcte antwoord.
@Da_Teach

De KPN superwifi komt prima uit de test.

Wel even de superwifi 2.0 op 160mhz zetten ipv auto dan kan hij perfect 940mb halen als jouw apparaat ook 160mhz aan kan. De superwifi 1.0 staant nog al eens door een eerdere fout op 20mhz en dan is de snelheid laag; deze kunnen maximaal op 80mhz en kunen 400/600mb halen.

Uitzondering de experiawifi, deze dingen werken gewoon niet goed.

Maar jij als beter onderrichte it man, hebt zeer zeker even gekeken naar de instellingen en de bekabeling voordat je de opmerking maakt "Providers moeten gewoon ophouden met troep te verkopen." Anders slaat deze opmerking kant noch wal.

Je kan provider apparatuur ook niet vergelijken met jouw thuissituatie. Een gemiddelde gebruiker wilt niet zulke bedragen uitgeven want voor hen is wifi gewoon wifi.
Via de glasvezel (1GBit/s KPN abonnement) en draad haal ik 950 MBit/s up/down op mijn desktop. Een paar meter naast modem haal ik ~900 MBit/s via WiFi. Op zolder door 2 betonnendekken heen met een (mesh) extender haal ik > 200 MBit/s, dat heb ik zowat overal op de eerste en tweede verdieping. Goed genoeg voor ons gezin en thuiswerken.
Persoonlijk ben ik van mening dat alles wat draadloos gaat, niet echt boeiend is en dus niet snel hoeft.

Mijn telefoon is draadloos, dat is dus een niet boeiend platform. Mijn werklaptop is draadloos, wat boeit mij het als de teams verbinding niet 1 gbit is?

Mijn pi met kodi en desktop PC zijn wel verbonden, want daar is het wel van belang dat ik daar een goede verbinding heb.

Ik heb dus ook maar 1 wifi punt en dat is op de router. Dan heb ik in de tuin geen wifi meer, ach, ik ga daar toch niet op mijn telefoon zitten.
Daarom gebruik ik dan ook alles bekabeld wat bekabeld kan. Alleen mijn mobiele apparaten gebruiken wifi.

Maar eerlijk gezegd is dat ook al een probleem want dan kom je ook niet zomaar boven de 1Gbit uit. Switches met 10 Gbit zijn nog steeds duur en 2,5Gb vind ik ook maar meh om nu in te investeren, want hier kan je al 10 Gbit internet krijgen voor 50 euro per maand.
Dat doe ik ook alleen ben ik met mijn TV laatst overgestapt op Wi-Fi omdat de bekabelde verbinding daar niet meer boven de 25mbps uit kwam. Met Wi-Fi heb je een veel snellere verbinding dan met het 100mbit poortje dat ze erin stoppen. Het zou fijn zijn als ze daar eens fatsoenlijke 1Gbit poorten in bouwden.
Hmm zelfs als je met je 100Mbit poortje niet boven de 25Mbit uit komt is er wel wat mis.

Maaar ik denk dat het voor een TV niet zo heel veel uitmaakt. 100mbit is meer dan zelfs een 4K stream. Zeker omdat hogere resoluties tegenwoordig AV1 of HEVC/h265 gebruiken wat veel efficienter is.
Dat zou je denken, maar ik ervoer hetzelfde. 100Mbit poort op mijn gloednieuwe topmodel Samsung tv en ik had toch last van buffering tijdens streamen via de ingebouwde Youtube app. Terug naar Wifi en het was opgelost. Ik heb een goed werkend Unifi netwerk in huis. Verbaasde me zeer.
Je ziet tegenwoordig veel chips met ingebouwde wifi (zoals de ESP32), en dan bekabeld netwerk via externe MAC/PHY/controller/whatever en dan via I2C of ander "traag" protocol naar die chip. Ja, dan snap ik dat wifi sneller kan zijn...
Is gewoon een kostending. Bij bulk producten als tv's levert het besparen op dergelijke componenten veel geld op. Dus ze stoppen gewoon de goedkoopste NIC erin.
Klopt. Maar ik zie veel mensen hier vol overtuiging zeggen dat 100 Mbit voldoende zou moeten zijn voor alle content, en die ervaring deel ik dus niet. Ik begrijp niet goed waarom de NIC zo slecht performed dat zelfs Youtube gaat bufferen, maar het verschil was merkbaar.
Goedkoopste van de goedkoopste Nic chip, slechte (optimaliseerde) drivers/software , trage/goedkope SoC etc. Dat iets voor 100mbit geschikt is, hoeft niet te betekenen dat dit gehaald word.
Zeker in een TV waar de kosten voor grotendeels in het paneel zit, zie je dit.

Een ander goed voorbeeld zijn routers. Oudere routers hadden vaak al een 1gbit WAN/internet poort maar in de praktijk kwam je niet eens in de buurt van 1gbit internet doorvoersnelheid. Wilde je 1gbit aan kunnen, moest je hele dure routers kopen of een pc ombouwen tot router.
En daarbij komt nog dat de doorvoersnelheid ook afhankelijk is van de CPU. Dus een router met een hele trage CPU haalt een lagere doorvoersnelheid dan een duurdere router met een snellere CPU.
Ik weet niet wat het is. Heb alles al opnieuw opgestart (tv, router), alles is geüpdatet. Haalde eerst rond de 80mbps, nu niet meer. Wellicht eens een ander kabeltje proberen. Voor nu werkt wifi iig sneller met rond de 150-180mbps (gemeten in Netflix).
Nou, hier precies andersom. Het 100 Mbit poortje is super stabiel met lage latency. De wifi verbinding, gewoon brak (4 meter van het access point) en onstabiel. Doe mij maar een kabel.
Ik ben voor dezelfde reden overgestapt op wifi. Ik hoorde later wel dat het vaak mogelijk is om een usb gigabit adapter aan te sluiten, dan kun je alsnog bekabeld werken.
Zijn dat vaak niet USB 2.0 poorten op TV's? ook niet echt om over naar huis te schrijven als je daar een gigabit adapter aanhangt...
Nee tegenwoordig vaak usb 3.0 zodat je er hard drives/usb sticks aan kunt hangen met hoge bitrate. Zeker op de duurdere modellen. Ik weet iig dat het bij LG werkt.
Heb ik naar gekeken maar dat werkt bij Samsung niet.
Er komt bij mij echt geen internet op de TV. Die smart TVs doen niets anders dan je data opnemen, reclame laten zien en het is allang bewezen dat de CIA met je TV mic mee kan luisteren (Snowden leaks). Nu ben ik voor het laatste niet bang, maar potentieel is het wel wat.
Daarom gebruik ik dan ook alles bekabeld wat bekabeld kan.
Zoals het oud-Hollandse spreekwoord luidt: "Waar het gaat, trek een draad" :D
Nieuwbouwwoning opgeleverd met een cat4 netwerkkabel 8)7
Hoe dan :?

Al jaar en dag gebruikt men cat5e kabels in nieuwbouw woningen (wat m.i. inmiddels wel geupdate mag worden naar cat6a btw)
Probleem hier is dat niet iedereen denk ik zin heeft om bekabeld internet door het hele huis aan te leggen, al zeker de meer casual huishoudens. Ben benieuwd wat hier de oplossing voor is, toch maar overal ethernet aanleggen standaard?
Nouja aanleg vind ik nooit zo'n probleem. Maar ik woon in een oud huis waar alle kabels gewoon aan de muren gehamerd zijn met van die 'ruitertjes'. Dus ik heb daar gewoon de ethernet kabel aan vast gehangen met tie-wraps :P

Maar als je het heel netjes wil doen en weg wil werken kan je tussen de kamers fiber aanleggen en dan in de kamer een switch of een media converter.

Vroeger had je ook nog POF (Plastic Optical Fiber), die wat dikker was dan glasvezel maar heel makkelijk aan te leggen en af te werken omdat je geen connectoren had. Maar dat zie ik tegenwoordig niet meer. Jammer want het lijkt me een mooie techniek voor korte afstand.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 5 november 2024 10:17]

“Vroeger” was ik het roerend met je eens. Maar nagenoeg alle apparaten hebben een gigabit NIC en de maximale snelheid is dan rond de 940 Mbps. Inmiddels heb ik Wifi7 access points (welke verbonden zijn via 2.5GE) en daar haal ik hogere snelheden over. Vooral bij laptops is het upgraden van een wifi kaartje goedkoop en simpel wat niet geldt voor de bedrade NIC.
Vooral bij laptops is het upgraden van een wifi kaartje goedkoop en simpel wat niet geldt voor de bedrade NIC.
Bekabeld werkt men vaak op een vaste plek. Een USB 3.0 2,5 Gbps ethernet adapter is best wel goedkoop, en kan je wegwerken op een plek waar je al een USB-C hub gebruikt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 november 2024 12:52]

Was daar serieus een onderzoek voor nodig? 8)7

WiFi is -en blijft- de zwakste schakel, zelfs bij sub-gigabit verbindingen. Ik heb mijn bekabelde netwerk zelfs een upgrade naar 2.5gbe gegeven nu ik glasvezel heb.
Zolang een overgroot deel van de mensen te lui is om naar hun apparatuur een kabel te trekken gaat dit ook niet veranderen door de overvolle frequentiebanden.

Daarnaast heb je meestal niet gigabit voor de snelheid van één enkel apparaat binnen je huis, maar eerder voor de lage latency en voor de totale bandbreedte welke beschikbaar is, verdeeld over meerdere apparaten.

[Reactie gewijzigd door thalx op 5 november 2024 13:22]

Het heeft niets te maken met lui zijn.

Lui zijn kan je pas zijn als je weet wat je moet doen en het dan uitstelt omdat je geen zin hebt.

Ik vermoed dat de meeste mensen niet over de kennis beschikken om te weten dat ze met een bottleneck zitten 'in first place'

Ik zou het eerder de fout noemen van de service providers en hun slechte installateurs. Als je een wifi box naast een electriciteitkast plaatst, naast dec telefonie, of op de grond, dan mag je wifi zo goed zijn als je wilt maar het gaat nooit correct werken. En zo lang ze met hun boosters afkomen als zogezegde oplossing, gaan ze de wifi ether nog meer vervuilen wat nog meer wifi vertraging of latency veroorzaakt. (mesh is wel goed - boosters zijn slecht, het zijn in feite repeaters)

Er zijn ook klanten dat gewoon op de verekeerde wifi verbonden zijn (2,4ghz) dan lukt het uiteraard ook niet om aan gigasnelheden te geraken.

Wat mij soms wel verrast is kabels, soms ligt het gewoon aan de kabel of de RJ45 aansluiting, en dan is een andere kabel plotseling de oplossing. Bij een andere klant was het probleem dat de RJ45 kabel samen liep in de goot met de andere elektrische kabels, waardoor die het ethernet signaal verstoorden in de kabel .

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 5 november 2024 13:54]

Ik vrees dat daarin ook een hoofdonderdeel van het probleem is dat de gemiddelde klant nooit de kennis zal hebben om zelfs maar het vermoeden te krijgen hoe sub-par de situatie is *totdat* de problemen er al zijn, en de provider het maar al te goed uitkomt als die kennis, naar hun beleving dan, "niet overgedragen HOEFT te worden".
Ik zie dat een beetje als een slapende-honden situatie...

En idd, het 2.4ghz voorbeeld is daar ook een goede illustratie van. Genoeg mensen zullen niet gewend zijn pro-actief te moeten (of uberhaupt kunnen) kiezen tussen 2.4ghz en 5ghz, tot ze al eens de situatie tegengekomen zijn met gescheiden SSID's, op zo'n moment komen daar *soms* vragen op in de trend van "Hey ik zie 2 netwerken, wat is dan het verschil?".

Het had best veel kunnen schelen vrees ik als we tussendoor niet te graag voor flexibiliteit en ease of use hadden gekozen (zegmaar "met zn allen"), wat naar mijn vermoeden mede een reden is waardoor WiFi verhoudingsgewijs zo populair is. het is ook best wel handig in zat gevallen, zéker als je er vanuit wil gaan dat er geen (direct) nadeel is.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 5 november 2024 15:53]

Daarom ook alles bekabelen wat bekabelt kan en alleen wifi voor de dingen waar geen kabel in kan.
Of je niet zo blindstaren op getalletjes, maar focussen op ervaren kwaliteit.

Dit noem ik ook wel de “ouders van de tweaker”-instelling: Nee, kind, wij hoeven geen glasvezel, ons internet is toch snel genoeg.

Ook wat waard.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 5 november 2024 09:22]

Precies dit.
Getalletjes zijn leuk voor vergelijkingen, maar je moet wel weten wat je meet en wat je er in de praktijk mee kunt. Net zoals de benchmarks en zo, of van die statische tests met SSDs. (kopiëren van en naar een RAMdisk is natuurlijk geinig, maar ik denk dat heel veel mensen dat nooit doen, dus je kan dat niet echt een 'praktijktest' noemen.) Uiteindelijk gaat het erom of je computer 'lekker snel opstart' of dat je AI-modellen een beetje rap inladen, of dat Photoshop snel opstart. (los van het feit of iedereen al die dingen in de praktijk doet, het geeft in elk geval een realistischer beeld dan die statische tests waar in het slechtste geval de firmware van de SSDs op aangepast kan zijn om goed te scoren.)

In het geval van je internetverbinding:
Het is natuurlijk goed om is een keertje een speedtest te doen om te kijken of je theoretisch in de buurt van je maximumsnelheid komt (desnoods om te controleren of je ISP alles goed heeft afgeconfigureerd en of je fysieke lijn wel oké is).

Daarna gaat het allemaal om beleving. Voelt alles 'kwiek', zijn je Netflix-streams en videoconference-zaken stabiel. Gaan je game-updates (van 20GB) vlot. De getalletjes die daarbij horen zijn natuurlijk geinig, maar uiteindelijk zijn dat maar getalletjes.
Ping, jitter en bufferbloat is ook een getal. Dat kan je prima meten. Routing verschillen ook met iets meer moeite. En die zal bij een slechte provider/router (Odido :( ) en/of WiFI apparatuur natuurlijk meteen door de mand vallen.

Maar je hebt wel een punt, veel benchmarks meten de "vol toeren" prestaties met zoveel mogelijk threads e.d. parallel om de hoogst mogelijke getalletjes te halen. Zie SSDs met sequentiele snelheden op 1MB blocks of IOPS op 64 Threads, of CPUs met Cinebench op 32 threads. Dat terwijl dagelijks gebruik vaak veel meer afhangt van I/O latency & 4K 1T snelheid op SSDs, of voor CPUs single t/m 6 thread prestaties, enz.
Klopt. Allemaal getallen die allemaal veel impact kunnen hebben. Maar uiteindelijk gaat het erom of die SSD/netwerkkaart/processor en waar we allemaal nog meer benchmarks van doen, 'snel aanvoelen' en hun ding goed (genoeg) doen.

Het werkelijk meten van al die data is uiteindelijk pas 'echt relevant' op het moment dat je performance aan het troubleshooten bent en ook exact weet hoe je die waarden moet interpreteren tegen je probleem aan. En het is leuk om tabelletjes mee te vullen, maar goed. Dan heb je tabellen met data waar je in de praktijk niet zo veel mee kunt.

Als je op YouTube kijkt zie je ook 'echte vergelijkingen' van SSDs. Daar hebben ze een in een computer een dure SSD een middel SSD en een goedkope SSD gestopt. (omstebeurt dus). En dan starten ze de computer op. Ze starten een spel op. Enzovoort. Gewoon 'echte dingen'. En dan zie je dat die hele dure SSDs in de praktijk maar marginaal sneller zijn. (laadtijd van 26 seconden ipv 29 seconden of zo). Procentueel best veel natuurlijk. Maar merk je 3 seconden op een wachttijd van bijna 30 seconden terwijl je naar allemaal fluffy laad-animaties aan het kijken bent? Ik betwijfel het. Zeker als je uit verveling naar je telefoon zit te staren ;).

Er wordt wel is gesteld "Ja, maar ik heb niet zo'n referentiesysteem. Dus die getallen zijn dan niet relevant voor mij." Dat is prima waar natuurlijk (en hetzelfde geldt voor die benchmarks). Je gaat op jouw eigen pc niet exact die getallen halen. Daarom is het zinvol om meerdere tests te doen/lezen en dan kom je eigenlijk altijd op dezelfde conclusies uit. (dat het allemaal niet zo veel verschilt.)

N.B. Met videokaarten en games wordt het dan wel gedaan. Daar wordt een spel gespeeld en wordt de minimum en maximum aantal FPS gemeten met bepaalde spellen in bepaalde standaardsettings. Dat is dus 'praktijk', want dat is wat je doet. Je koopt zo'n dure videokaart voor de FPS'en in je game. (of tegenwoordig voor AI-doeleinden.)

Dit gezegd hebbende zijn er natuurlijk wel een handje vol mensen die wel echt die platte throughput nodig hebben. Maar dat zijn vaak hele specifieke use-cases.
Ah ja je klinkt als mijn ouders.

'waarom wil je een kabel naar je kamer, mijn wifi werkt perfect'.

Vervolgens is het enige dat zij doen Google.com openen en was bij mij boven de ping ingame 140ms met een packet loss van 30%.
Dat klinkt als een matig wifi netwerk (1 router, of een wifi netwerk van Ziggo / KPN met repeaters).

Simpelste oplossing: een kabel naar je kamer.

Beste oplossing voor iedereen behalve jou: een goed thuisnetwerk, met bv een gewone wifi 6 mesh set, die je onderling bij voorkeur bedraad aansluit.

Wat geen oplossing is, is de internetsnelheid verhogen. Dus je ouders kunnen gewoon 400 Mbps houden (of zelfs 100 Mbps), zonder dat je dat tijdens het gamen zelf merkt.
Als men een kabel in de muur al een probleem vindt gaat men 6 mesh routers op alle muren helemaal rot vinden.
Meh, ik ben zelf een tweaker die gewoon genoeg heeft aan een 100mbit verbinding, dat kan ook he. Ja, het is wat langer wachten op game updates en installaties, maar heel praktisch gezien is meer dan 100mbit bij mij thuis nergens voor nodig. Misschien als straks mijn dochter ouder is, maar tegen die tijd zal de standaard-snelheid van het "middelste" abonnement bij de gemiddelde ISP vast wel hoger zijn dan 100mbit.
Onderlinge netwerkverbinding mag inderdaad wel flink rapper dan 100mbit, maar voor de verbinding naar buiten/binnen is het meer dan prima. Ik draai geen grote off-site backups vanuit huis en er zijn maximaal 2 streams in 4K aan tegelijkertijd, waarom zou ik dan extra betalen?
Maar ook die ouders zijn blij dat de familiecomputer die al 17 jaar in de serre staat gewoon z'n ding doet en geen last heeft van storing omdat de nieuwe jonge buren wél glasvezel hebben en hun stevige router het signaal van de 802.11a Linksys WRT-AP die ze al 15 jaar hebben eruit duwt.
Snel internet hoeft niet, maar een directe verbinding die niet zomaar wegvalt is wel veel waard.
Of je niet zo blindstaren op getalletjes, maar focussen op ervaren kwaliteit.
Zoals altijd een retestabiele verbinding? :)
veel TVs wijn gelimiteerd op 100mbit dat is best irritant als je alles wilt bekabelen.
veel TVs wijn gelimiteerd op 100mbit dat is best irritant als je alles wilt bekabelen.
Dat maakt niet echt uit, want de content die je afspeelt is ook eigenlijk nooit zwaarder dan 100 mbit. Een UHD HDR bluray is zo'n 82 mbit. Streaming is vaker rond de 15 mbit. Het gaat om de stabiliteit die een vaste kabel biedt, niet zozeer de snelheid. Dat is ook met content met lagere bitrates relevant. Met WiFi "deel" je namelijk één (of meerdere) antennes en frequenties met een veelheid aan apparaten. Met kabel heeft ieder apparaat z'n eigen directe verbinding.

In andere woorden: Je moet bij WiFi niet zozeer kijken naar de max. snelheden die je haalt, maar meer op de snelheid die je in de meest ongunstige omstandigheden, soms minder dan een seconde, haalt. Bij normaal afspelen merk je dat vaak niet zo, maar vooral bij doorspoelen kom je er dan achter dat veel apparaten dat soepeler kunnen op kabel dan via WiFi.

[Reactie gewijzigd door ikke26 op 5 november 2024 09:35]

Een UHD HDR Bluray is gemiddeld 82Mbit maar piekt zeker weten daarboven.

Ik heb lang mijn TV bekabeld aangesloten gehad en Plex haperde iedere keer bij drukke, snelbewegend scenes of scenes met erg veel details zoals waar uitgezoomd wordt over een groep vogels in Planet Earth of zo.

De technische maximale bitrate van Blu-Ray is dan ook 144Mbps per de officiële spec.

In het geval van mijn TV was de Wi-Fi dan ook beter dan een kabel aangezien de ethernet poort maar 100Mbps was.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 5 november 2024 09:46]

Een blueray ja, maar no way dat je streams daar zitten.
Met Plex wellicht wel, maar met de netflix-disneyplusminus-hbomax-youtubes van de wereld kom je daar niet aan, dus de gemiddelde gebruiker heeft het niet nodig.
En dan kunnen ze je 8000 euro kostende TV toch weer 30 eurocent goedkoper produceren door maar 100 mbit te doen :).
ivm streaming
  • netflix is idd rond de 18~20mpbs gemiddeld
  • Disney is 25mbps
  • Apple is 25~30mbps gemiddeld , pieken tot 65mbps
  • Amazon is gemiddeld 18mbps
ik had een gelijkaardig probleem, mijn tv heeft ook een 100mbps ethernet verbinding. Geen probleem zou je denken. Enkel als ik speedtest deed, zag je dat het niet stabiel was gemiddelde lager was 60~70 mbps , maar soms ook lager.
Soms bleef de streamingservice dan ook hangen in een lagere bitrate
Bij het testen van wifi kreeg ik meer dan 100mbps gemiddeld en stabieler... :+

Voor films is UHD nog het beste.

[Reactie gewijzigd door CaineTanathos op 5 november 2024 10:02]

Ik heb lang mijn TV bekabeld aangesloten gehad en Plex haperde iedere keer bij drukke, snelbewegend scenes of scenes met erg veel details zoals waar uitgezoomd wordt over een groep vogels in Planet Earth of zo.
Dit is toch apart. Plex comprimeert z'n data behoorlijk efficient (lossless uiteraard).
Die Blu-ray schijf is videodata die over de HDMI-kabel gaat (inclusief de geluidsband). Dat is dus wat anders dan wat Plex doet.

Mijn vermoeden zegt dat er wat anders aan de hand was dan een fysieke limiet van 100Mbit. (desnoods is die ethernetkaart van je tv gewoon gaar en dat hij zelfs die 100Mbit niet goed aankan in een stabiele stream.)

Ik zeg dus niet dat het per definitie niet klopt wat je zegt hè? Jij hebt de ervaring. Ik niet :)
Heb net even zo een vogel scene opgezet uit A Perfect Planet.

Een screenshot van het dashboard: https://imgur.com/a/GUw2AzY

Hoewel de Blu-Ray inderdaad in Plex staat als '86Mbps' piekt hij bij veel scenes makkelijk boven de 122Mbps.
Dit is wel interessant
En waar kijk ik naar? Waar is deze grafiek van, en hoe wordt ie gemeten en gegenereerd?
Dit is de grafiek van de Plex server, de server die het bestand doorstreamd naar de client op de Nvidia Shield, over mijn LAN.
En weet je ook hoe Plex die grafiek tegenwoordig rendert? Doet hij iedere seconde een gemiddelde? Of pakt hij microseconden en verrekend hij die of pakt hij counters van de netwerkkaart? Want ik vind die pieken en 'nul-dalen' erg vreemd voor een videostream.

Ik heb jaren geleden ook dingen met Plex gedaan. Die had ik op een VPS draaien. Die VPS had een netwerkverbinding van 200Mbit. (dit was ook ongeveer m'n downloadsnelheid als ik is wat grote zaken downloadde op die VPS.) Die Plex-grafieken piekte regelmatig boven de 300Mbit uit wanneer er meerdere streams bezig waren. Ik heb er nooit aandacht aan besteed omdat hij eigenlijk altijd deed wat hij moest doen. (nooit problemen gehad). Ik wuifde het eigenlijk altijd af als rekenfouten (dus gedeeld door lage getallen bij counter-resets e.d.), maar verder dus nooit naar gekeken omdat ik nooit issues had.

Maar goed. Goede kans dat Plex het tegenwoordig beter/preciezer doet dan vroeger. En het kan natuurlijk ook dat die VPS z'n capping niet helemaal jofel was met zaken als een videostream en grillig netwerkverkeer, dus dat die capping alleen goed werkte bij platte datastromen (zoals een ISO downloaden of zo)
Haha nee zo diep zit ik er niet in. Ik weet alleen dat ik vrij lang heb gezocht destijds waarom alles haperde, en het bleek de 100Mbps poort.
wat wel wat zichtbaar is (in deze kleine data set) is dat (bijna) elke piek een dip heeft daarvoor.
Alsof hij daarna weer wat moet 'inhalen'.
Een UHD HDR Bluray is gemiddeld 82Mbit maar piekt zeker weten daarboven.
Een UHD HDR bluray wordt doorgaans afgespeeld met een bluray speler, die met een HDMI kabel is aangesloten op je tv (eventueel via je AV receiver). Dit wordt dus niet gestreamd.

Een UHD HDR bluray rip kun je streamen. Er zijn mensen die dat doen. De meesten maken er echter een mkv van, en als je dat goed doet, dan zal je het verschil met het origineel niet zien of horen, of je moet met een loep naar de individuele pixels op je scherm zitten staren. En dat doe je niet, of je zou het in ieder geval niet moeten doen, je moet een film in z'n geheel beleven, het samenspel van beeld en geluid moeten je het verhaal in trekken.
Bovendien heeft de tcp/ip stack een hele boel overhead, reken maar 10-15% verlies , dus 100mbit haal je in de praktijk nooit op een 100mbit interface, eerder 85mbit als je kabel niet te lang is.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 5 november 2024 18:14]

Dit is inderdaad precies het punt. Met de kabel heb je geen last van objecten / mensen die toevallig in de weg staan, andere netwerken van de buren o.i.d. die erbij komen. Dat is altijd constant of in ieder geval zo constant als de internetverbinding.
Een UHD HDR bluray is zo'n 82 mbit
Mijn UHD Bluray rips komen regelmatig daarboven uit, waardoor het streamen vanaf mijn Jellyfin server gaat stotteren via mijn bekabelde TV.
Wat doe je op je TV dat meer dan 100Mbit nodig heeft?
Ethernet naar USB adapter in de USB 3.x poort van de TV stoppen.
UHD Bluray rips streamen vanaf een Jellyfin/Plex server
Maar waar loop je dan tegenaan met een tv?
Het zwaarste wat die tv zal doen qua bandbreedte is een 4K stream en daar is 20-30Mbit voor nodig?

Of heb je er een ander gebruik voor?
Het afspelen van (illegale) geripte bd's...

Voor de gewone sterveling is dat geen beperking.

Via Plex een bd op je tv afspelen gaat daarbij waarschijnlijk niet fout vanwege de bandbreedte, maar vanwege de beperkte SoC in je tv.

Wil je een bd rip op je tv afspelen, gebruik dan een Apple TV of Nvidia Shield.

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 5 november 2024 10:14]

Maar als je dat met een mechanisme als Plex doet, dan kom je toch ook bij lange na niet aan de 100Mbit? Plex comprimeert z'n datastream best goed in mijn ervaring.
En daarmee is meteen de noodzaak van het streamen van een bd rip weg, en kun je net zo goed de mkv versie uit je nieuwsgroep downloaden... (want de groep downloaders is volkgens mij groter dan de groep "eigen bd rippers").
Ik bedoel dus een lossless compressie van de datastroom.

Een 66 GB dual layer (en de tripple layers) Blu-ray heeft een maximum snelheid van 144Mbit aan ruwe data (beeld/geluid/ondertitels/metadata). Dus dat is data die wordt ingelezen van de schijf en die over de HDMI-kabel heen gaat.

De meest gangbare commerciële dual layer Blu-rays van 50GB hebben een maximum snelheid van 92Mbit aan ruwe data.
Plex comprimeert z'n datastroom voordat hij de lijn over gaat en decomprimeert hem voordat hij hem doorstuurt naar de videokaart. (anders snapt de videokaart het niet ;) )
Een 66 GB dual layer (en de tripple layers) Blu-ray heeft een maximum snelheid van 144Mbit aan ruwe data (beeld/geluid/ondertitels/metadata). Dus dat is data die wordt ingelezen van de schijf en die over de HDMI-kabel heen gaat.
Er gaat geen (of nauwelijks) gecomprimeerd beeld door de HDMI-kabel. Op het moment dat het beeld de HDMI-kabel in gaat, gaat het om een datastream van meerdere Gb/s (6.18Gb/s bij 4K 30Hz 24b).
Uiteraard. Het is de (gecomprimeerde?) data/bandbreedte die van de schijf afkomt en naar de HDMI-kabel wordt gestuurd.
Plex comprimeert z'n datastroom voordat hij de lijn over gaat en decomprimeert hem voordat hij hem doorstuurt naar de videokaart. (anders snapt de videokaart het niet ;) )
Plex server comprimeert, Plex client decomprimeert. Comprimeren kost vrij veel CPU, dus een Plex server moet krachtig zijn.

Als je een gecomprimeerde stream over de lijn stuurt, dan gaat dat zelden over de 30 Mbps heen. Dus dan is er geen netwerkprobleem als je een 100 Mbps ethernetaansluiting hebt. Maar dan heeft een bd rip ook geen voordeel ten opzichte van een mkv.

Overigens snappen videokaarten best wel veel. In mediaspelers en tv's hebben ze altijd hardware ondersteuning voor de meest gebruikte codecs, waaronder h.264 en h.265.
lokale blu-ray vanaf je NAS zie ik elders in de reacties opgegeven worden als reden om meer te willen
wat is het probleem dan, een switch maakt dat toch niets uit?
Je kan vaak ook een USB - RJ45 adapter aan je tv hangen. Ik haal via die weg 900mb/s op mijn tv. Stabieler, lagere latency en sneller dan de wifi.
Waarmee test je die die snelhied.
niet de persoon die je het vroeg, maar veel tv's hebben een interne webbrowser waarmee je dus gewoon een speedtestje kunt draaien via ookla of fast.com ofzo
mijn ervaring is dat die javascript te zwaar is voor de tv soc, waardoor ik maar 400mbit haal (op mijn iets oudere tv)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 5 november 2024 18:17]

Browser op je tv.
Dan heb je een van de weinige TV's die daadwerkelijk een USB3 interface heeft. Veel high-end TV's hebben nog (of alweer?) een USB2 interface.
De OLED lijn van Samsung is voorzien van USB3. Ik ben het met je eens dat het om de minderheid gaat, maar als je meer dan 100mbit nodig hebt voor je tv ben je gewoon een niche markt. Er staan 103 OLED's met USB3 in de PW. Lijkt me dat 1 daarvan wel voldoet aan je wensen.
Laat ik nou net geen Samsung hebben (die overigens flink oververtegenwoordigd is in de lijst met OLED + USB3) maar een LG (65G3). USB3 vs USB2 is simpelweg de workaround omdat veel fabrikanten geen Gigabit RJ45 meeleveren. Sure, 100mbit is voor streaming voldoende, maar is het prijsverschil van een 100mbit interface versus een 1gbe interface zo groot dan?
groot genoeg 99% van de tv's geen gigabit hebben. Ik denk dat 0,01% van de klanten de ethernet poort gebruikt. TV's zijn een massaproduct en de massa zit op wifi want dat is makkelijk.
Met een USB 2 kan je nog steeds 400Mbps+ halen ipv 100. Genoeg voor 4k remuxes.
De LG9c bijv geeft aan usb2.0 maar is getest een 3.0 usb. Specs willen dus nogal eens wisselen.
Hoe is dat irritant dan? Je prikt er een ethernet kabel in en je tv heeft internetverbinding. Meer is er toch niet aan? 100 mbit is zat voor een tv. Het is niet alsof je tv andere apparaten dan zichzelf ermee in de weg zit.
Zelfs dan is bekabelen nuttig want dan zit je TV de rest niet in de weg.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 5 november 2024 16:01]

Precies. Alle TV's hebben hier gewoon een fysieke kabel en ook de game console. Voordeel is wel dat het een nieuwbouwhuis is en we dus overal UTP hebben laten leggen bij de bouw, maar dan echt overal.

Nu heb ik geen Gbit verbinding, maar ook op de 600Mb downstream van Ziggo is het fijn dat alles gewoon via een kabel zit.

WiFi voor de telefoon, tablet en laptop, meer niet.
Ben ik helemaal met je eens, wij hebben ook overal netwerk naar toe gelegd... Totdat je bij de keuken aan komt.
Ik kan er gewoon niet bij dat moderne 'smart' keukenapparatuur alleen maar wifi heeft, en geen netwerk stekker. Wifi begrijp ik voor mobiele apparaten, maar als iets niet mobiel is, dan is het je vaatwasser, koelkast of magnetron wel. Of nog beter, de grootste stoorzender: de magnetron, werkt alleen maar met wifi!
Eerlijke vraag; wil je dat soort apparaten dan ook daadwerkelijk online hebben? Ik heb bewust gekozen voor offline apparatuur in de keuken, maar waarom zou de magnetron online moeten? Juist een magnetron is nogal snel klaar met verwarmen, dus daar blijf je vaak toch al bij? En de oven pingelt toch gewoon als 'ie klaar is? En de vaatwasser, die geeft een berichtje als 'ie klaar is maarja, als je niet in de buurt bent kan je 'm toch niet open zetten om de damp eruit te laten. Of gaat dat dan wel in de app?

Ik vind persoonlijk dat men erg doorgeschoten is met alles maar online willen hebben, het moet wel iets toevoegen. Maar ieder z'n ding!
Nou, 'online' betekent niet dat ze met internet verbonden hoeven te zijn, dat is nergens voor nodig vind ik, zo lang Home Assistant de boel gewoon aan kan sturen. (Desnoods de firewall dicht gooien naar internet voor die apparaten).
Maar ik wil de apparatuur wel geautomatiseerd kunnen starten.

Een paar voorbeelden:
- Vaatwasser aanzetten wanneer er genoeg zonne energie beschikbaar is. (Dat is dus meestal als ik op m'n werk ben)
- Oven kunnen voorverwarmen als ik bijna thuis ben, dan kan ik meteen m'n eten er in gooien als ik binnen kom.
- Apparatuur uit kunnen zetten als je iets bent vergeten uit te zetten. (Warmhoudlades kun je makkelijk vergeten)

En als je echt wil micro managen: de koelkast in de nacht uitzetten wanneer er geen zonne energie is, en zodra de zon er is, de koelkast weer aanzetten (tenzij de temperatuur te hoog wordt, dan moet hij alsnog inschakelen). Ditzelfde kun je ook doen voor je Qooker, warmtepomp en andere dingen die continu draaien maar waar je 's nachts niks aan hebt.

[Reactie gewijzigd door Indy81 op 5 november 2024 10:32]

Nou, 'online' betekent niet dat ze met internet verbonden hoeven te zijn, dat is nergens voor nodig vind ik, zo lang Home Assistant de boel gewoon aan kan sturen. (Desnoods de firewall dicht gooien naar internet voor die apparaten).
Maar ik wil de apparatuur wel geautomatiseerd kunnen starten.

Een paar voorbeelden:
- Vaatwasser aanzetten wanneer er genoeg zonne energie beschikbaar is. (Dat is dus meestal als ik op m'n werk ben)
- Oven kunnen voorverwarmen als ik bijna thuis ben, dan kan ik meteen m'n eten er in gooien als ik binnen kom.
- Apparatuur uit kunnen zetten als je iets bent vergeten uit te zetten. (Warmhoudlades kun je makkelijk vergeten)

En als je echt wil micro managen: de koelkast in de nacht uitzetten wanneer er geen zonne energie is, en zodra de zon er is, de koelkast weer aanzetten (tenzij de temperatuur te hoog wordt, dan moet hij alsnog inschakelen). Ditzelfde kun je ook doen voor je Qooker, warmtepomp en andere dingen die continu draaien maar waar je 's nachts niks aan hebt.
Op een dag moet je iets aan de oven of die vaatwasser doen. Een reparatie. Terwijl jij (of een vreemde monteur) het apparaat half uit de nis hebt getrokken, de stekker zit er nog in,... en dan toevallig schakelt Home Assistant het ding aan.
Levensgevaarlijk!

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 5 november 2024 11:09]

Haha, leuk.
Maar iedere zelf-respecterende monteur zal toch de stekker er uit trekken voordat hij aan een klus begint.
En ben je zelf de kluns die er wat aan gaat doen en niet de stekkers er uit trekt. Wat kan er gebeuren? De vaatwasser gaat aan? Dan word je misschien een beetje nat. De oven gaat aan? Dat merk je vanzelf wel dat het wat warmer wordt. Het is geen cirkelzaag ofzo dat meteen alles kapot maakt als het stroom krijgt.

En het gevaar van elektrocutie? Ja daarom moet je altijd de stekker er uit trekken of even in de meterkast de groep uitschakelen, dat is niet anders dan met ouderwetse apparatuur.
Soms zit de stekker achter het apparaat. Dat apparaat moet je dan eerst naar voren trekken voordat je bij de stekker kan.
Maar het kan natuurlijk ook dat iemand gewoon handmatig koffie wil gaan zetten, of de deegmenger wil gebruiken en dat jou Home Assistent dan net op afstand jouw programma uitvoert.

Het komt er op neer dat een ander niet weet of kan zien wat jij aan de schakelaar geknutseld hebt, het ding kan zo maar aan gaan.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 5 november 2024 13:58]

Ik snap wel wat je zegt hoor, je moet ook selectief zijn bij welk soort apparaten je dat kunt doen.

Een vaatwasser of oven geeft geen risico als je die er uit haalt wanneer ze zomaar aan springen. De bewegende delen zitten aan de binnenkant. En als je aan de binnenkant zit te klooien, dan word je hoogstens nat of warm. En een magnetron gaat niet aan wanneer de deur open is.
En zoals aangegeven, je kunt toch beter de keukengroep uitschakelen voordat je ze uit de keuken trekt. Meestal heb je er een reden voor: reparatie, en dan is het zowiezo beter om de stroom uit te schakelen.

Andere apparaten dan:
Een deegmenger of andere niet-inbouw apparaten is inderdaad gevaarlijk, maar ik zou niet weten waarom ik dat geautomatiseerd in zou willen schakelen. Je moet namelijk bij die apparaten er toch bij blijven om ze te bedienen.
Een koffiezetter zal ook niet geautomatiseerd inschakelen, alleen on-demand wanneer je dorst hebt. Maar dat doe je natuurlijk niet als je er mee bezig bent.

Het kan ook fout gaan hoor, ik heb zelf een keer het domme idee gehad om een dom tosti ijzer op een slimme schakelaar te zetten omdat de stekkerdoos moeilijk te bereiken was. Maar dan gewoon met de hand in/uit schakelen op je telefoon.
Het domme hier aan was: Na een stroom storing, schakelt de slimme schakelaar altijd in. Dus ik kwam een keer thuis toen alle klokken stonden te knipperen, en het tosti ijzer ingeschakeld stond voor 3 uur. Dat was even schrikken. Maar daar leer je van.
De koffiezetter of waterkoker is juist iets om te automatiseren: 15 minuten nadat mijn alarm afgaat is het water warm.
Waarom zou een koelkast aangaan als de temperatuur niet te hoog is??
Goede vraag!
De ideale temperatuur van een koelkast ligt tussen de 2 en 8 graden.
Daar schommelt een koelkast steeds tussen, en dat is prima. Het nadeel is alleen dat de koelkast gewoon gaat koelen als het 8 graden wordt. En dat tijdstip is willekeurig.

Dat laatste is het probleem. Dit kan goed midden in de nacht zijn, wanneer je geen zonne energie hebt.
Wat mijn idee is, is om de koelkast in te stellen op 2-3 graden wanneer er zonne energie is. Dan koelt hij hard en regelmatig, misschien niet super zuinig, maar dat is niet erg, toch zonne energie.

En dan wanneer de zon onder gaat, is de koelkast 2-3 graden. Dan zet je de koeling uit, en hopelijk (met goede isolatie), wanneer de zon weer op komt, is het niet warmer dan 8 graden geworden, en dan kan hij weer volop gaan koelen. Is het wel warmer dan 8 graden, dan zou je de koelkast naar 7-8 graden in kunnen stellen, dan hoeft hij niet hard te koelen.

Daar kun je dan zo'n 150kW per jaar mee besparen, dus zo'n 50 euro. Hetzelfde geldt voor de diepvriezer.

Zo maak je eigenlijk van je koelkast/vriezer ook een soort van thermische batterij
"Eerlijke vraag; wil je dat soort apparaten dan ook daadwerkelijk online hebben? "

Ik ben een beetje autistisch en als de ovenklok en de micrgolf clock niet in sync zijn dan word ik zot.
Nu ze Online zijn heb ik terug interne rust :-) winteruur/zomeruur is dan ook automatisch.
Persoonlijk heb ik de oven notificaties ook graag voor als ik het geluid niet hoor, of mij afvraag hoe ver het al is.

Luxeprobleem maar ik heb het toch graag.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 5 november 2024 18:20]

Tip: als je één schermpje uitschakelt, zie het het tijdsverschil niet meer.
Ik wist niet dat dat een mogelijkheid was. Ik heb inderdaad een OFF gevonden in de app. Thanks
Ik ook niet, maar mooi dat het gelukt is.
Of nog beter, geen smart spul in je keuken. Echt oprecht een eerlijke vraag: wat doe je daar mee?
zie mijn reactie hierboven:
Een paar dingen uit gemak, een paar dingen voor stroom besparing.
Wat voor snelheden zijn er nodig voor smart keukenapparatuur dat je dat bekabeld wilt hebben? Bij mij zitten alle smart apparaten op een apart IOT netwerk dat maximaal 1 Mbit throughput krijgt. Dat kan prima via Wifi. Persoonlijk vind ik dat een stuk fijner dan extra netwerk aansluitingen in mijn keuken.
Een goede vraag: snelheid is niet bijzonder nuttig. 1Mbit zou wel genoeg zijn, dat is het probleem niet.
Maar stabiliteit en energieverbruik is belangrijker dan snelheid.

Als de magnetron aan staat, is de wifi niet betrouwbaar.
Daarnaast verbruikt ieder wifi (7) punt 15W idle, ik zou graag, in de nacht en wanneer we beiden van huis zijn deze graag uitschakelen. Met 4 wifi spots in huis (dikke betonnen muren), is dat 60W.

Een week heeft 168 uur. Daarvan zijn we 50u van huis (werk & vervoer) en slapen we zo'n 56u. 63% van de tijd hebben we dus geen wifi nodig. Dat is dus 38W en dat is dus zo'n 332kWh per jaar, en zou dus zo'n 110 euro per jaar kosten (de helft kun je met zonnepanelen opbrengen, de andere helft, 's nachts, dus niet)

Dat vind ik wel een aanzienlijke reden om de accesspoints uit te schakelen als we niet (mentaal) aanwezig zijn.

Het enige waar voor ons de Wifi voor nodig zou zijn, is voor mobieltjes, tablets en smart speakers, maar die gebruik je toch niet als je slaapt of weg bent. Wanneer de rest bekabeld is kun je de Wifi prima uitschakelen.
Maar wat is dan het probleem om de wifi uit te schakelen als je weg bent of slaapt?
Stoppen de vaatwasser, koelkast en magnetron met hun primaire taken zonder internet verbinding?
Die stoppen niet zonder internet verbinding, maar dat is het probleem niet.
De vaatwasser en koelkast moeten automatisch inschakelen, ook wanneer ik niet thuis ben. Voornamelijk wanneer er genoeg zonnestroom beschikbaar is om de vaatwasser te draaien, en de koelkast weer flink af te koelen. En de oven zou ik graag op voorverwarmen zetten als ik bijna thuis ben.
Ah, vanuit energie perspectief. Dat had ik niet bedacht.

Heb je dan ook een bedrade thermostaat, of geen "slimme" thermostaat? Dat is bij mij een ander apparaat dat op de wi-fi zit.
Ja, de warmtepomp en wtw unit hebben een netwerk aansluiting. De thermostaten zijn nu nog niet aangesloten, maar hebben een zigbee module die ik nog moet installeren.
Lichten gaan via Zigbee.

Het enige nadeel is dat m'n P1 meter en watermeter op wifi zitten, daar kom ik niet onderuit. Daarvoor wil ik een klein low power wifi punt in de meterkast hangen.
Ik ben toch blij dat toen ik mijn keuken verbouwde, ik niet verplicht was om netwerkaansluitingen naar keuken te realiseren, zodat de oven zijn klokje met het internet kan synchroniseren.

Wat de "slimme" apparaten in mijn keuken doen, kan prima met Wifi.
Alle TVs, zelfs de duurste vziw, hebben allemaal een 100Mbit aansluiting. Dus tenzij je een USB naar Gigabit adapter gebruikt kun je die ironrisch genoeg beter via WiFi aansluiten :+
Voor een TV heb je toch ook niet meer dan een 100Mbit nodig? Vrijwel alles dat gestreamed wordt zit ruim hieronder.

[Reactie gewijzigd door Wyox op 5 november 2024 09:29]

Voor remote streaming wel, voor lokale streaming is het een ander verhaal.
Als jij lokaal dikke Blu-ray rips streamt, lijkt het me dat je dat sowieso bekabeld doet. En waarschijnlijk ook niet naar je tv naar naar een losse media streamer.

Maar dit is sowieso niet de standaard gebruiker en snap goed dat de tv boeren 100mbit blijven gebruiken omdat dat voor 99,999 procent van de klanten prima volstaat.
Als jij lokaal dikke Blu-ray rips streamt, lijkt het me dat je dat sowieso bekabeld doet. En waarschijnlijk ook niet naar je tv naar naar een losse media streamer.
Behalve mijn NAS, gaat alles via wifi hier. Wel inderdaad naar een Shield Pro omdat ik anders geen DTS:HD ondersteuning heb. Dat doe ik al enkele jaren zo en gaat echt prima. Maar daarvoor gebruik ik uiteraard niet het modem van de internetprovider ;).
Blueray straam 4k komt echt niet boven de 100mbit, (hooguit de helft zelfs minder) . dus die 100 aanasluiting van je TV/setupbox is echt genoeg genoeg
Maar wel gelijk alles wat vast kan vast aansluiten.
Zorg wel voor een eigen snelle backbone door je huis, en wellicht je media en NAS met meerdere poorten aansluiten (port trunk, etherchanel)
Ultra BluRay kan tot 144Mbit, er zijn een handjevol films die inderdaad over de 100Mbit gaan.
Bron

[Reactie gewijzigd door Madshark op 5 november 2024 11:58]

Lokale streaming van wat dan? 100 mbit/s is 45 GB per uur. Wat stream jij in hemelsnaam naar je TV?
Hoogste bitrate van media waarvan ik momenteel een lokale kopie heb is 99Mbps. En dat is geen echte uitzondering. In het verleden ook wel media van over de 120Mbps gehad O-). In beide gevallen kom je o.a. door wat overhead niet toe met een 100Mbps link.

Dit gaat dan om media met alle toeters en bellen. Dus 4K met HDR en een HD surround audio track met spatial data.
Meeste content voor lokale streaming is ook prima te doen. De meeste hoge kwaliteit rips die te vinden zijn tikken echt geen 100Mbit aan tenzij je zoals genoemd wordt echt Blu-ray rips streamt met alles er op en er aan.

Als je al Blu-ray discs streamt of hogere kwaliteit rips binnen haalt dan ben je al meer dan de gemiddelde gebruiker en dan geef ik je gelijk dat 100Mbit niet voldoende is.
Sony biedt voor hun TVs dus wel een dienst aan welke met veel hogere bitrates werkt. Ze raden zelfs minimaal 115Mbit aan, een snelheid welke je standaard dus alleen via WiFi haalt.
https://www.sony.nl/electronics/tv-ondersteuning-bravia-core

Ook als ik met mijn telefoon een 4K60 filmpje maak en deze onbewerkt op mijn NAS zet (want ruimte zat) dan is dit niet af te spelen via 100Mbit ethernet.
Wat ironisch is, want hun TVs ondersteunen dat vaak niet eens
Plex, 4K UHD blurayrips en de TV begint al te haperen op de wifikabel, kabelloos gaat het vloeiend
gebakken lucht als je het mij vraagt.
Een draadloze kabel? :Y)
Klinkt als een Oxymoron :)
Bij bepaalde blu-rays is dat te weinig.
Klopt en geldt ook voor bijvoorbeeld via mediaplayer afspelen van Full HD Blu Ray films, is 100Mbit ook voldoende.
Denk ik niet. De TV heeft de extra snelheid niet nodig. En als je hem met een kabel aansluit heb je (a) de betrouwbaarheid en (b) speel je wat ruimte vrij in het wifi-spectrum voor dingen die wel draadloos zijn.
Klopt, dat is 100Mb, maar toch zit er een kabel in. Werkt altijd, geen configuratie nodig. Plug&Play.

De soundbar (Sonos) er onder heeft ook gewoon een UTP kabel er in zitten.
Als je aan 100Mbit genoeg hebt maak je daarmee wel 'ruimte' vrij op WiFi voor andere apparaten maar het is inderdaad zeer ironisch.
Ligt ook aan je wifi setje. Ik heb mesh wifi Asus ZenPro ET12 op 6 GHz. Een unit beneden en een unit boven en dan beiden met UTP backhaul. Overal dik bereik. Maar beneden, TV, console en Sonos Playbar zit wel allemaal op kabel.

Maar de meeste mensen hebben 1 wifi routertje uit het jaar nul. Of van hun provider en die ligt ergens in het hoekje achter de TV. En die moet dan heel het huis dekken ook als ze op zolder werken bijv.

En dan nog degene die op de overvolle 2.4 ghz band werken....
Nieuw woning, 400m2, veel beton. Daar hebben we 8 AP's in hangen van Unifi. Door die betonnen vloeren en muren komt WiFi amper heen.
Dat is ook eigenlijk een voordeel, als je maar accepteert dat je meer accesspoints moet kopen. Heb je ook geen last van de wifi van de buren die jouw signaal verslechtert.
Eens. Huis is overigens vrijstaand, buren liggen op 15m afstand van onze woning. Komt geen signaal van buren binnen.

Overal in huis goed bereik met WiFi. Bandbreedte zit op zo'n 250Mb op een moderne telefoon en laptop via de 5Ghz WiFi.
400m2, ja dat is geen woning meer maar meer een kantoorgebouw :P

Dan heb je gewoon in elke ruimte een unit nodig met backhaul.
Mijn Ziggo all-in-one heeft ook een 5 ghz radio, niet zo negatief doen dus, werkt prima. /s

Serieus waarom geld uitgeven als het goed werkt. Ik snap ook wel dat dit een bottleneck is als ik meer wil dan een enkele Netflix stream of PCVR wil gaan gebruiken, maar dan upgrade ik mijn WiFI wel als ik er aan toe ben.
Ik heb ook alle apparaten via de netwerkkabel aangesloten, tv, gameconsoles, pc, etc. Gelukkig ook overal in huis UTP in de muur. Alleen smartphones en laptops via Wi-Fi.
Als het via netwerkkabel aangesloten kan worden en het is een apparaat dat niet draagbaar of makkelijk verplaatsbaar is dan sluit ik een kabel aan.
Als ik naar mijn eigen situate kijk zie ik dat telefoons meestel rond de 170 mbit blijven hangen. De laptops gaan tot 250, op eentje na, die haalt op een gunstige plek 500 mbit. Die 500 mbit is ongeveer het maximum wat mijn wifi aan kan. De beperking is dus niet zozeer aan de netwerk kant maar aan de kant van de toestellen. Heel erg is die beperking niet, want daardoor kan iedereen gewoon op zijn of haar maximale snelheid internetten, zonder dat men anderen stoort.

Bedraad kan ik de maximale snelheid wel halen.
iPhones zijn op dit punt in de regel niet langzamer dan iPads of MacBooks.
Laat ik nu net geen Apple spullen in huis hebben?
De wifi-snelheid is vooral afhankelijk van de netwerk chip en het aantal antennes in je device. De snelheid die je wifi netwerk aankan lijkt veel minder belangrijk. Zelf vind ik de snelheden in huis prima.
Eens. Ik heb op het werk ook de regel ingevoerd. Alles met een stekker aan de UTP. Er zijn werkelijk mensen die een grote CNC van meer als 8 ton (massa) aan de wifi hangen. Alsof het een mobiel apparaat is.
Lekker fijn al dat metaal in combinatie met WIFI :-). In dit geval zou ik zelfs voor fully shielded kabel gaan, kost wel iets meer maar met een hoop electrische apparaten om je heen is die kleine extra investering echt geen weggegooid geld.

[Reactie gewijzigd door Sicos op 5 november 2024 10:37]

Sja, hangt van je wifi apparatuur af. Met goede apparatuur ga je of kan je voorbij de 1Gbit/sec die via de normale kabel gaat (uitgaande van 1Gbit LAN) - als het puur om transfer speed zou gaan.

Hier op werk hebben we echt geen Enterprise wifi hangen maar de mobiele apparaten halen al 700-900Mbps met een Speedtest en ze zijn ingetraind op 1300Mbps. De internetsnehleid is max 1Gbps trouwens, en die trek je dus al bijna dicht met één moderne smartphone.

Goede wifi is echt helemaal prima voor zwaardere toepassingen, ondanks dat ik ook kabel heb liggen in huis voor de vaste pc en NAS, en voor de wifi AP's onderling (backhaul).

Ik heb dit gesprek vaak met klanten ook, die kabel willen omdat "wifi niet goed is/niet werkt". Zij baseren hun mening echter op hun ervaring en dus de essentie van dit artikel; een consumenten AP van een paar tientjes van een niet zo best merk of installatie op ongelukkige plekken (meterkast e.d.)
Ik hoop dat dit een grap is? Hiervoor hoef je toch geen onderzoek voor te doen.
Ik heb het onderzoek niet gelezen, maar als blijkt dat veel isps een wifi-router meeleveren die in totaal geen 1Gbit kan verwerken dan is dat wel een ding.
Dat een individueel apparaat het niet haalt is inderdaad niet heel schokkend. Dat verschilt van per item.
Maar ik ben van mening dat als je met 5-6 apparaten tegelijk bezig bent, dat dit dan wel die 1Gbit moeten kunnen voltrekken.
Ik ga er even vanuit dat als een ISP gigabit verkoopt de router ook daadwerkelijk gigabit kan routeren. Dat zou wat zijn hè.

Dat dit niet helemaal doorkomt op wifi ia niet zo gek, wifi is snel, maar voor gigabit heb je nu wel de duurste spullen nodig. Ook in je laptop.
Uiteraard. Maar dat wil niet zeggen dat die router 1Gbit draadloos op één apparaat kan verwerken. Mogelijk haalt die router het alleen bekabeld? Of dus misschien alleen als je meerdere Wifi-clients bij elkaar optelt?

Wifi-AC (wifi5) kan theoretisch al 1,3GHz op één node bereiken. Dat is ondertussen oude koek. Wifi-AX (wifi6) kan in theorie 9,6Gbit. Dus al zou je dus een 'brakke versie' daarvan hebben en dat hij maar een kwart daarvan haalt, kom je dus nog steeds boven de 1Gbit. Maar als die router dat niet kan op één apparaat houdt het op.
Een WiFi-adapter voor gigabit in je laptop kost je een whopping 20-30 euro. Een (mesh) router kost je honderd euro.

Zo duur hoeft je spul niet meer te zijn tegenwoordig. Als je het afgelopen jaar een redelijke router hebt gekocht is de kans dat je gigabit op bijvoorbeeld je smartphone moet kunnen halen redelijk aanwezig. Laptopfabrikanten bezuinigen vaak nog wel eens op de WiFi-adapter om de een of andere reden maar ook op dat vlak is WiFi 6E prima te krijgen tegenwoordig; voor 500 euro heb je een Ryzen 5 laptop die toch aardig in de buurt zou moeten komen zonder moeite.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 5 november 2024 10:05]

Om daadwerkelijk gigabit te halen met wifi heb je toch tenminste 3x3 MIMO nodig?
Haalt die BE200 dat?
ik haal met de be200 naar een lokale speedtest server (welk 10gbe is aangesloten) zo'n 2000 /2150. Dus dat moet redelijk zijn
Het onderzoek is in zodanige mate nuttig dat het aantoont dat wifi de zwakste schakel is in breedbandverbindingen. Als je nu zoals ik de keuze hebt tussen 400MBit of 1Gbit, dan zou je geld kunnen besparen door niet voor die 1GBit te gaan. Je haalt het toch niet.

Jezelf suf investeren in je Wifi netwerk is volgens dit onderzoek ook zinloos. 1GBit aantikken is zo goed als onmogelijk. Er zou wat voor te zeggen zijn als je met meerdere access points wel die 1GBit aan kan tikken maar daar lijkt het niet op.
Het onderzoek toont aan wat we allang wisten. Het is naar mijn idee geschreven door Captain Obvious.
Als je twee jaar lang 22.000 netwerken gaat onderzoeken en tot deze conclusie komt, dan is dat niet een enorme prestatie en de nieuwswaarde m.i. ongeveer nul.

Van de drie 'onderzoekers' zijn er twee met minder dan drie publicaties op dit platform.
Het is een onderzoek dat is uitgevoerd op wetenschappelijke wijze. Met andere woorden: er is een hypothese gesteld en die is uitgebreid onderzocht op een te reproduceren manier, waarvan de resultaten vervolgens door een gelijkaardig onderzoek te bevestigen of te ontkrachten zijn.

En dáár gaat het om, niet om 'ik denk dat het daar en daar aan ligt en ik heb er verstand van dus geloof mij nou maar!' zoals tegenwoordig de norm lijkt te zijn.
Zeker, maar dat maakt het nog niet nieuwswaardig.
Ik hoop dat dit een grap is? Hiervoor hoef je toch geen onderzoek voor te doen.
Het is inderdaad een weinig verbazend resulaat, maar in de wetenschap moet alles nu eenmaal onderzocht worden zodat het vast staat en het niet gebaseerd is op "iedereen weet toch" of "mijn onderbuik denkt".

Bij dit soort onderzoeken ben ik meer geinteresseerd in de orde van grote. Dat WIFI de bottleneck is weet ik wel, maar is dat 90% van de probleem of 10% van het probleem? Dit onderzoek noemt dat 800Mbps het omslagpunt is waarin WIFI eigenlijk altijd de bottleneck is. Daar kan ik wat mee.

Verder lijkt dit onderzoek vooral te gaan over het ontwikkelen van een meetmethode om dit soort vraagstukken te onderzoeken.
Tenzij je een samsung tv hebt, dan is de netwerkkaart er in je grootste knelpunt ;)

(max 100MB/s...in 2023 gekocht, Wi-Fi is ook maar maximaal 150MB/s)
TV heeft ook echt niet meer nodig, zelfs Netflix 4k trekt geen 100Mbit vol. Een bluray rip (50Gb voor 2 uur) is at max 50-60Mbit.
Het is natuurlijk geen goede vergelijking maar mijn Apple TV (gigabit) is wel echt veel sneller met het inladen van YouTube en het starten van videos in fatsoenlijke kwaliteit dan de ingebouwde Android TV (100mbit).
Als je games probeert te streamen met moonlight op 1440p (of god forbid 4K), met 60fps is ietsjes meer Mbit geen overbodige luxe, zeker niet als je een vermogen voor de tv hebt betaald en een snellere netwerkkaart nou niet echt de bank breekt voor een bedrijf als saumsung.

Kan zeker een Shield erbij kopen maar als ik makkelijk 200 euro kon besparen voor een paar euro's bij samsung?

[Reactie gewijzigd door Joshuffle op 5 november 2024 09:57]

Voor heel veel devices, en zeker ook TVs, is 100mbit snel zat. Steaming diensten komen maximaal tot 20mbit en die sporadische update download je gewoon op de achtergrond.

Precies hetzelfde geldt ook voor telefoons. Mooi dat je 800mbit aan kunt. En wat ga je er in de praktijk mee doen?

Gigabit is leuk voor PCs als je Linux distributies binnen haalt of veel met andere grote (media) bestanden werkt. Maar dan is het nog steeds luxe en zal het je op jaarbasis waarschijnlijk hooguit enkele minuten wachttijd schelen.

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 5 november 2024 10:01]

Zie mijn reactie hierboven, voor videogames streamen is het best handig om meer dan 100Mbit te krijgen, al was het maar 200, nu voelt het echt of ik op het randje zit tijdens het streamen met of zonder kabel.
Tenzij je een samsung tv hebt, dan is de netwerkkaart er in je grootste knelpunt ;)
Tenzij je een TV hebt. Bijna alle TV's zijn beperkt tot 100 mbit. Er staan 7 TV's met gigabit ethernet in de hele pricewatch.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 5 november 2024 10:00]

Ik kreeg van Delta een of ander driedelig deco setje bij mijn aansluiting. Die heb ik "strategisch" geplaatst en allemaal bekabeld naar het modem. Ik haal tussen de 300 en de 600 mbit adhv waar ik me in huis bevind.

Lijkt mij in ieder geval niet meer dan logisch. Wifi is langzaam. Mijn nassen, STB's, chromecasts en alle desktops zitten dan ook gewoon bedraad en alle bedrade apparaten die ik test halen netjes gigabit. Wifi is puur voor de mobiele apparaten.

Genoeg mensen die leven met <100 mbit wifi en daar niets van merken.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 5 november 2024 09:35]

Goh. Helpt dan ook niet dat makers van wifi routers adverteren met een doorvoersnelheid die nooit gehaald kan worden (oude TP-Link waarbij 600Mbps wordt genoemd op 2.4GHz-band bijvoorbeeld), wat zorgt voor een situatie waarbij een consument totaal geen benul heeft van wat er (vooral niet) gebeurt.

Om nog maar te zwijgen over congestie zodra er meer clients verbonden zijn, dan merk je een bizar verschil zodra je dingen overschakelt naar bedraad.
Daar stip je wel een goed punt aan inderdaad. Op mijn zoektocht naar mesh / wifi stations een aantal jaren geleden is me ook wel duidelijk geworden dat je maar beter de dubbele snelheid kunt halen als gewenst, dan je blind staren op de specificaties, die eigenlijk alleen gehaald worden wanneer de twee apparaten op hooguit 50 centimeter afstand van elkaar staan.

Neem daar nog afstand, muren en buren bij mee en je mag tevreden zijn wanneer de helft wordt gehaald. Dus als je optimaal draadloos wilt gaan, moet je interne netwerk gewoon de dubbele snelheid kunnen pompen van wat je via de muur binnen krijgt. En dan nog moet je de specs goed kunnen begrijpen (https://en.avm.de/products/mesh-wi-fi/fritzrepeater-3000-ax/). "Tot 4200 MBit".... juist.

Nu ik zelf problemen met het internet heb, is me aan de toonvoering van de provider ook wel duidelijk dat het gros gewoon nog altijd geen benul heeft van dergelijke zaken. De norm is immers nog altijd dat men het verschil nog niet weet tussen WiFi en Internet en dit dus als eerste gecontrolleerd dient te worden.
Als je snelheid wilt, hang je aan de kabel...
Dat is nog altijd de beste manier om zo snel mogelijk internet te hebben. Wifi is leuk voor je telefoon, tablet en andere mobiele devices, maar als het half kan: bekabelen. Scheelt meteen wifi-clients op je netwerk, want hoe meer clients, hoe minder het presteert ;)
Daarom ook minimaal inzetten op wifi IoT devices, en maximaal op Zigbee en Z-Wave, de AP's ontlasten.
Als je snelheid wilt, hang je aan de kabel...
En ook veiligheid en betrouwbaarheid. Kabelnetwerk lekt niet door de muren, heeft geen last van storing van andere netwerken of magnetrons (minder een ding op 5Ghz maar het kan daar ook gebeuren ivm harmonischen), kan niet gedisassociate worden door iemand die loopt te kutten. Enzovoorts.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 5 november 2024 09:56]

Wat voor een open deur is dit dan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.