KPN en Glaspoort hebben vijf miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel

KPN en joint venture Glaspoort hebben samen ruim vijf miljoen fiber-to-the-homeglasvezelverbindingen. Dit komt neer op 60 procent van alle Nederlandse huishoudens. Van die 5 miljoen huishoudens hebben 1,75 miljoen een glasvezelabonnement bij KPN.

De provider sloot het afgelopen kwartaal 134.000 huishoudens aan op glasvezel, terwijl Glaspoort er 35.000 aansloot, aldus KPN in zijn kwartaalcijfers. Daardoor is het netwerk van beide bedrijven samen gegroeid tot 5,049 miljoen huishoudens. KPN biedt ook via derde partijen glasvezel aan, waardoor 5,235 miljoen huishoudens een KPN-glasvezelabonnement kunnen afsluiten.

KPN ftth glasvezel cijfers h1 2024

KPN H1 2024Hoewel het bedrijf ruim vijf miljoen ftth-aansluitingen heeft, hebben niet alle huishoudens daadwerkelijk een KPN-glasvezelabonnement. 1,75 miljoen huishoudens hebben een dergelijk abonnement, een toename van 186.000 ten opzichte van een jaar eerder. In totaal hebben KPN en Glaspoort 2,335 miljoen geactiveerde glasvezelaansluitingen; bijna 600.000 klanten hebben dus een glasvezelabonnement via een externe provider via KPN's glasvezelnetwerk. Een jaar geleden had KPN nog 2,061 miljoen geactiveerde glasvezelaansluitingen.

Het aantal huishoudens met een KPN-DSL-abonnement nam over dezelfde periode met 114.000 af tot 1,069 miljoen. Het aantal huishoudens dat een mobiel en vast abonnement van KPN combineert, nam in een jaar tijd met 127.000 toe tot in totaal 1,659 miljoen.

De vaste aansluitingen leverden KPN het afgelopen kwartaal ook meer op; de omzet steeg met 4,2 procent tot 466 miljoen euro. De omzet van mobiel steeg met 16 procent tot 224 miljoen euro, al komt dit deels door de overname van Youfone. Als die overname buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de omzetgroei 7 procent.

De volledige omzet van KPN was in het afgelopen kwartaal 1,39 miljard euro, 4,5 procent meer dan een jaar eerder. De ebitwinst was 357 miljoen euro, 5,7 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst nam met 5,1 procent toe tot 227 miljoen euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-07-2024 • 09:07

167

Lees meer

Reacties (167)

167
166
56
2
0
93
Wijzig sortering
Ik ben erg benieuwd wat men verstaat met "ruim vijf miljoen ftth-aansluitingen heeft" want hier in de straat ligt glasvezel maar veel woningen zijn daar niet op aangesloten. Ik zou het graag willen maar dan moet ik een rug aftikken en dat ga ik niet doen. Dat verdien ik niet terug. Ziggo is op dit moment nog een goed alternatief, weliswaar met lagere uplink maar voor mijn verbruik voldoende.

Edit: ik zie dat je nu toch wel gratis een aansluiting kan regelen: https://netwerk.kpn.com/toestemming/

[Reactie gewijzigd door SURFivor op 24 juli 2024 10:22]

Dat er nog ruim 1 miljoen mensen zijn met een DSL verbinding. Ik had niet verwacht dat dat aantal nog steeds zo hoog zou zijn.
Hier bij ons zijn er veel mensen die van een 100Mbps ADSL naar een evensnelle glasvezel verbinding zijn gegaan. Die tellen dus mee in deze cijfers. Wat is het voordeel daarvan eigenlijk, behalve de uploadsnelheid?

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 24 juli 2024 09:14]

Voor KPN, stroomverbruik, ruimte die vrijkomt, minder storingen. Een koper-pop kost veel meer ruimte dan een glasvezelpop en je hebt er meer van nodig op koper, glas gaat (in theorie) tot zo'n 60km zonder versterkers (passief dus). Daarnaast heb je met (XGS)PON een gedeeld medium, dan zit je met 16 of 32 aansluitingen op één vezel, dat kost dus ook maar één netwerkpoort en dus ook maar één laser. In Loosdrecht zijn ze blijkbaar al zover, ik kwam laatst deze tegen op Funda. De verkoop van vastgoed zal ook een mooie meevaller zijn voor KPN.

VDSL komt vaak uit een wijkkast vlak bij jouw huis, qua stabiliteit (bij mij in ieder geval) is dat óók prima. Maar de responstijd op glas is wel veel prettiger dan op koper.
Bijkomend voordeel voor KPN is dat een (groot) deel van de koper infra al dusdanig oud is (jaren 60) dat deze nodig aan vervanging toe is.
Vroeger kon je op netco fourstack zien wat voor soort adsl/glasvezel netwerk er in jouw straat was - en of er binnenkort een verbetering op komst was. Is er ergens nog een overzicht van welke glasvezel netwerken er in jouw straat zit? Er zijn toch ook andere glasvezel netwerken naast KPN?
Hier staan Odido, KPN en Ziggo naast elkaar, maar dan mis je Delta nog als grote partij. En dan ook nog een berg lokale initiatieven. Ik ken geen site eerlijk gezegd die een totaalbeeld geeft. Odido dekt in ieder geval ODF ook af als partij. Was Fourstack niet alleen KPN?

Delta staat hier ...

Deze lijkt aardig compleet te zijn met de controle, maar lijkt erg "Odido" gekleurd ... Op mijn postcode krijg ik Ziggo en KPN niet te zien ... Geen huidige provider invullen, dan krijg je alles te zien!

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 24 juli 2024 17:18]

Volgens mij levert odido ook glasvezel in gebieden waar ze zelf geen netwerk hebben, maar wel gebruik kunnen maken van KPN? Zouden die aansluitingen in deze getallen meegerekend zijn?
Vink, maat van me in de buurt waar KPN de vezel levert heeft inderdaad Odido. In het artikel staat de zin:
KPN biedt ook via derde partijen glasvezel aan, waardoor 5,235 miljoen huishoudens een KPN-glasvezelabonnement kunnen afsluiten.
KPN heeft een marktaandeel van ongeveer (even kiezen voor "Internet" links in het figuur) van 35-40%. Ik ga er dan ook vanuit dat die 60% die in dit artikel genoemd wordt inclusief de Odido's, Freedom en zo zal zijn. Maar dat is dus een educated guess ...
Dan mag KPN ook de abonnementsprijzen wel eens verlagen
Je gaat geen verschil merken in de praktijk, je leest vaak stabieler internet maar ik heb ondanks dat ik al meermaals gevraagd heb nog niet ontdenkt wat ze er precies mee bedoelen. Geen idee wat de ping was op DSL dus of dat een voordeel heeft met glasvezel weet ik niet, maar ga je in de praktijk ook niks van merken.

Ze hebben met glasvezel gewoon wat meer mogelijkheden om de concurrentie aan te gaan met de coax kabel waar DSL echt wel aan de limiet zit van de ontwikkeling en snelheid.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 24 juli 2024 09:32]

Mensen merken het pas, wanneer ze terug gaan van glasvezel naar kabel of DSL. Mijn ouders zijn in de 70 en hebben niets met computers. Ze wonen in Kabel Noord gebied en zijn dus geruisloos over gezet op glasvezel. Ze merkten geen verschil. Vorige maand waren ze een paar dagen op vakantie in Frankrijk. Waar ze zaten was alleen een DSL aansluiting met wifi. Mijn vader doet verslag over hoe ze het hebben gehad en noemt tussen neus en lippen dat het internet op vakantie toch duidelijk minder was dan thuis. Ik heb de beste man nog nooit iets horen zeggen over de kwaliteit van het Internet! Het verschil was dus blijkbaar zo merkbaar dat hij het nodig vond om er iets over te zeggen. Het kan brakke wifi geweest zijn, afstand tot de DSLAM etc. maar het was voor het eerst dat ik de man hoorde over de kwaliteit van de aansluiting.
Dat is echt appels en stenen vergelijken (nee geen peren, die lijken er te veel op)
Frankrijk loop echt achter als het om internet gaat.
In Frankrijk gebruiken ze nog heeel veel ADSL. In Nederland is dit zo goed als volledig uit gefaseerd voor (V)VDSL. Nadeel van VVDSL is dat je veel dichter op de DSLam moet zitten. Die investering is in steden nog wel rendabel. Maar het buitengebied niet.
Daarnaast zijn zij veel minder ver gedigitaliseerd. Dus is (snel) internet veel minder belangrijk.

Ik denk dat je het heel goed merkt of je van 200Mbps BVDSL of glas naar een 15Mbps ADSL gaat. Maar dat dit niets te maken heeft met koper of glasvezel maar met de Mbps.

[Reactie gewijzigd door ewoutw op 25 juli 2024 03:08]

Zeker Frankrijk loopt achter, vooral op het platteland (waar ze nogal veel van hebben). En het is geen minitel natuurlijk O-) .
Heb even gekeken naar cijfers, maar 59% van de Fransen zou een glasvezelaansluiting hebben (link). De bulk daarvan is in steden en of ze daar gebruik van maken is natuurlijk vers 2, maar dat is hier natuurlijk ook zo. Genoeg mensen maken nog gebruik van Ziggo (de andere kleine kabelaars zijn al grotendeels over op glas) of in het buitengebied van KPN (geen andere keus). Dat zal in Frankrijk dus ook hetzelfde zijn. Heel gek maar ik denk dat Starlink in dat soort gebieden populair gaat worden.

Ik hoop dat iemand in Den Haag het licht gaat zien, en de infra en de providers gaat splitsen, net als bij electra en gas. Dus de macht breken wat KPN probeert te behouden door te overbouwen en woekerprijzen voor haar netwerk te rekenen. Dus een entiteit dat haar kosten met bijvoorbeeld een 10% opslag mag rekenen en moet werken met periodiek aanpasbare eisen aan bereikbaarheid, uptime en minimum snelheid. Maar ik geloof ook nog in Sinterklaas }>

[Reactie gewijzigd door dirkdejager73 op 25 juli 2024 11:34]

Hoe zie je dat voor je? De toenmalige PTT is verzelfstandigt met netwerk en al, met de kabelaars in het kielzog. Eén partij opkopen kan niet, dan pleeg je oneerlijke concurrentie. Ik denk dat het opkopen van alle connectivity in NL (dus Ziggo, Odido, Delta, KPN) minstens de helft van de martkwaarde van die partijen gaat kosten en vermoedelijk veel meer gezien alle investeringen in glas. En dan is het ineens simpel, dat geld is er niet bij de BV Nederland, alhoewel dat zeer wenselijk zou zijn. Toch dat briefje aan Sinterklaas maar maken dus :)
Ik zat te denken aan keihard socialistisch nationaliseren, maar inderdaad dat gaat knaken kosten.
Ik kruip in de pen naar Spanje _/-\o_
Ik ken Frankrijk, ik heb er gewoond. Ik ken ook de glasvezel statistieken. In Frankrijk gebruiken ze nergens meer ADSL. Het is altijd VDSL, alhoewel loop length een probleem kan zijn. Ik woonde er toen de knop werd om gezet. Frankrijk heeft nu 85% FTTH beschikbaar. Er zijn nog 6,8M DSL aansluitingen op 32M abonnementen. Er zijn 22.2M FTTH abonnementen

Voor de statistieken verwijs ik naar ARCEP

https://www.arcep.fr/file...atoire_HD_THD_T1_2024.pdf

https://www.arcep.fr/cart...esultats-provisoires.html

https://www.arcep.fr/cart...a-connexion-internet.html
Ik zou camping wifi niet gaan vergelijken met een huisverbinding. Heb regelmatig meegemaakt in die grote all in resorts dat ze daar Gigabyte verbindingen hebben maar dat je internet continu wegvalt of paar mbit haalt door overbelaste AP's of slecht internet. Dat is dus echt niet vergelijkbaar met een thuis aansluiting in Nederland

Heb zelf tijdens een aanbieding van Tweak het wel eens 3 maanden naast elkaar gehad(naast coax), en los van de upload snelheid niks van gemerkt.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 24 juli 2024 11:57]

Dit. Het zal voor de overgrote meerderheid geen bal uitmaken.
Een ping van 20ms naa 3ms ga je echt wel merken. Het wordt allemaal wat 'snappier'.
Welnee joh, de meeste mensen merken daar niks van. Zolang DNS maar snel is en dat kan toch wel door local DNS caching. Het laden van websites duurt veel langer dan die latency. Ik heb jaren lang kabel en glas naast elkaar gehad.
Tot op heden heb ik DSL dubbele lijn / pair bonding.
Hierdoor is de up- en download redelijk.
Kijk uit naar Glas / ftth aansluiting - mei 2025 - mijn maandelijkse kosten gaan dan zakken :-)
Anoniem: 201953 @g_v_rijn24 juli 2024 14:38
Ik betaal nu maar €25 voor 50/10 DSL. Of en wanneer glasvezel hier wordt aangelegd is onzeker, veel duurder wordt het zeker (nieuwe apparatuur en veel hoger maandtarief). Ik kijk er niet naar uit😕
Duurder wordt het altijd, bijvoorbeeld door een inflatiecorrectie of jaarlijkse stijging. KPN heeft echter wel het beleid dat klanten kosteloos omgezet worden naar glasvezel zonder wijziging in het abonnement. Er zijn enkele hele oude abo's die niet over kunnen en dus omgezet moeten worden en daarmee duurder worden. Deze pakketten komen echter amper voor, we spreken dan over abonnementen uit rond 2010 of zelfs eerder die juist veel te duur zijn voor wat ze leveren ten opzichte van moderne abonnementen.

Dat glasvezel duurder is dan koper voor de klant is gewoonweg niet waar. Misschien bij andere providers maar niet bij KPN.

Toen ik nog als monteur werkte twee jaar terug heb ik vaak zelfs mensen geholpen aan een goedkoper abonnement toen ik de migratie naar glasvezel kwam uitvoeren. Niet met speciale kortingen of iets maar puur door van een oude propositie over te gaan naar de meest recente. Scheelde soms een euro per maand, soms wel een tientje. Op jaarbasis loopt dat toch op.

[Reactie gewijzigd door NHendriks op 24 juli 2024 22:48]

Anoniem: 201953 @NHendriks24 juli 2024 22:58
Glaspoort is wel gedeeltelijk van KPN, maar niet exclusief. Ik betaal €25 bij een andere provider die gebruik maakt van het KPN netwerk.
Gaat de KPN mij een vergelijkbaar abonnement leveren? Natuurlijk niet. Toen Glaspoort een jaar geleden de komst aankondigde was er een site met de providers. €45-€50 per maand waren de kosten, de KPN was de duurste. Daar komen vaak nog de kosten van het 'modem' en aansluitkosten bij.
Ik heb even op de site van mijn provider gekeken. €55 voor 50/50 en mogelijk nog €340 'kosten'. Zo goedkoop als ze zijn met VDSL zo duur zijn ze met glasvezel. Van mij mag het nog jaren zo blijven😁. Waar ik woon staan woningen gemiddeld zo'n 50m uit elkaar, over een lengte van 2km, dat wordt een dure grap. Er zou 3 jaar van tevoren worden gewaarschuwd dat de analoge aansluiting eruit gaat. Ik heb nog niets gehoord. Wel wilde mijn provider per 1 april de €25 naar €35 verhogen. Dat hebben ze niet gedaan, mogelijk omdat er goedkopere opties zijn, klanten zoals ik zouden weglopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 24 juli 2024 23:37]

latency is heel merkbaar in de praktijk.
Precies, voor een doorsnee gebruiker (Annie op facebook en NPO Start) maakt het geen biet uit. Stabiliteit hangt af van de nukken van haar eigen routertje.
Alleen gebruikt Annie niet haar eigen routertje zoals een Tweaker (die geen Facebook gebruikt) doet, maar gebruikt ze net als ieder andere huis, tuin en keuken gebruiker de router van haar provider.
Natuurlijk ga je verschil merken in de snelheid. Zo kan ik nu na de overgang naar glas eindelijk grotere bestanden versturen/overhevelen/backuppen naar de cloud. Dat was met mijn (zelfs al bonded) DSL lijntje onbegonnen werk.
Hoe bedoel je dat dat? Gaat 1 Gbit op glasvezel sneller dan 1Gbit op kabel? Lijkt me stug.
1gbit upload via kabel? Hoeveel kost dat tegenwoordig?
Ik ben in ieder geval blij met 1gbit down&up glasvezel na tijden op een belachelijke upload snelheid te hebben gezeten.
Haha nee maar het punt is natuurlijk dat het gros van de mensen geen grote bestanden naar de cloud hgaanuploaden en niet zoveel hebben aan dat voordeel. Qua downloaden merken ze geen verschil. Maar ik snap dat als je dat wel wil doen de huidige kabel niet op kan tegen glasvezel!
Ik denk niet dat je 1Gbit upload haalt op een DSL kabel.
Klopt verre van zelfs (100) maar zie mijn andere reactie.
Ho dat heeft met de standaard DOCSYS te maken. Er zou in een aantal jaren best een Gbit uploadsnelheid gehaald kunnen worden over de DSL-kabel. Vraag is alleen hoeveel downloadsnelheid providers in dat pakket zouden zetten.
Klopt maar de vraag is natuurlijk of die investeringen nog gedaan gaan worden.
in de principe van snelheidsmeting is tuurlijk geen verschil, maar wanneer latency een rol erbij speelt dan is er zeker wel een verschil bij het constant versturen van kleine pakketjes. Gbps zegt namelijk meer over wat voor grote pakketjes jij kan sturen, maar niet hoe snel ze aankomen. Bij kabel kan het probleem van hoge latency sneller voorkomen
Nee, 100Mb op glas is 100Mb synchroon (in Belgie niet meen ik). De vergelijking was met DSL (A-synchroon 120/20 met dus maar 20Mb upload. De tijd om een volledige backup te maken ging daarmee van 2 weken (...) naar 2 dagen. Nou heb ik 1Gb glas, de doorlooptijd is dus nu "acceptabel" - de andere kant accepteert ~300Mb....

[Reactie gewijzigd door DjoeC op 24 juli 2024 12:17]

Snap ik in jouw geval. Ik denk alleen dat het voor het voor het overgrote deel van de consumenten niet relevant is. Ik ben van 40 upload naar 100 gegaan en merk dat het idd wat sneller gaat maar in de praktijk voor mij niet noemenswaardig omdat ik zelden grote bestanden upload naar de cloud.
Opzich een leuk verhaal. Maar alle (x)dsl providers die ik ken hebben geen cap op de upload. Je krijgt altijd het technische hoogt haalbare. Dat maakt het niet synchroon. Ze kiezen er wel voor om meer frequenties voor download te gebruiken dan voor upload.
Maar ik ben heel lang heel tevreden geweest met 50/66mbps in de praktijk. De lijn kon wel 230Mbps aan, maar mij abonnement niet.

Het grote verschil zit hem in de latency. ~25 tot ~10ms voor xDSL en >5ms op glas.
Daarnaast heeft glas de mogelijkheid voor meer capaciteit (bits per seconde).
je leest vaak stabieler internet maar ik heb ondanks dat ik al meermaals gevraagd heb nog niet ontdenkt wat ze er precies mee bedoelen.
Ik ben een tijd terug overgegaan van VDSL naar fiber en hield hetzelfde KPN-abbo. Wat ik zie bij downloaden is dat de snelheid nu wel superstrak op hetzelfde nivo blijft, bij VDSL schommelde het wat. Maar die pieken en dalen geven op een download van 10 minuten wat seconden extra vertraging. Dus technisch gezien klopt het wel, maar praktisch gezien merk ik er niks van.
Bij webpagina's laden al helemaal niet.
Grappig dat er veel over snelheid en ping gesproken wordt op basis van metingen. Mijn ervaring is dat je in de praktijk weinig verschil merkt. Ik ben van 100/30 koper overgezet naar 100/100 glas. Volgens het log van mijn FritzBox viel het koper een paar keer maand even weg (reconnect), glas doet dit minder. Maar ik merk er niets van in het gewone gebruik, internet en streamen. Alles werkte prima op koper en nu ook weer op glas. Alleen betaal ik een beetje meer.

[Reactie gewijzigd door Prisma16 op 24 juli 2024 15:18]

Tegenwoordig is op de meeste huishoudens de koperlijn ook verglaasd tot aan de wijkkast. Alleen dat laatste stukje is nog een koperdraad. Dus ja, ping is dan vaak vergelijkbaar met die van glasvezel. Ik had een ping van rond de 11 Mbps naar Google via VDSL en met glasvezel is dat rond de 6 Mbps. Bij Ziggo was het een stuk hoger.
Precies. Mijn internet is trouwens al jaren stabiel dus ik vraag me af in hoeverre dat echt een valide punt is.
Mijn ervaring is dat de ping met DLS beter was.

Ik ging van 4ms op DSL, naar 10 ms bij glas.
Dat KPN op termijn z'n oude kopernetwerk uit kan schakelen.
als ze nog steeds vertikken om buiten de bebouwde kom aan te leggen dan zie ik dat niet zo snel gebeuren.
Dit snap ik dus totaal niet. Ik ken voorbeeld bij Utrecht. De gehele gemeente heeft in 2012 bij ieder adres een glasvezelpaar aangelegd; behalve de buitengebieden. Buitengebieden welke bij uitstek perfect zijn voor glasvezel. Nu is Delta Fiber bezig de 'vergeten buitengebieden' aan te leggen, maar weer niet hele stukken. Denk dat weer enkele honderden huizen buiten de boot vallen en afhankelijk blijven van een oude gedateerde 'Casema jaren '90' coax (nu Ziggo) door complete verwaarlozing een baggerverbinding hebben.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door phubert op 24 juli 2024 10:29]

Het is eigenlijk heel simpel: kosten/baten. Als jij 1km moet graven voor 1 glasvezel aansluiting dan leg je veel liever eerst 500 meter vezel waarmee je zomaar 70 huizen kunt bedienen.

Dat de bewuste huizen in buitengebieden wel kabel en/of koper hebben heeft te maken dat dat vaak nog aangelegd is in de periode dat het nog overheid was die het aanlegde - nu zijn het commerciele bedrijven en die kijken naar wat het oplevert.

Ik durf te wedden dat als jij perse glasvezel wilt in een buitengebied dat je het kunt krijgen. Als je de portemonnee trekt en de aanlegkosten betaalt. Schrik dan niet van het bedrag...
De door mij genoemde gebieden liggen de adressen/fysiek aansluitpunt minder dan 100m uit elkaar waarvan soms 10-20 in straal van 100 meter. Tegenwoordig graven ze nog amper en schieten ze de leiding wat aanzienlijk sneller gaat.

Van de genoemde gebieden weet ik dat de bewoners bereid zijn gelijk abonnement te nemen en/of bijdrage te betalen in aanleg (ja geen 1800 euro wat Deltra vraagt).
Er moet nog steeds heel veel gegraven worden hoor - en ook bij "schieten" heb je nog een heel vergunningentraject. Afgezien nog van de risico's - heb het al meermalen meegemaakt dat er "door" een andere kabel geschoten werd.

Punt blijft staan dat het een kosten/baten afweging is, want je hebt te maken met commerciele bedrijven. Er zijn allerlei redenen waarom andere gebieden interessanter zijn, behalve de kosten van aanleg is het ook het verwachtte gebruik etc.

Uiteindelijk zullen het soort gebieden wat jij aangeeft echt wel voorzien gaan worden van glas - ze hebben alleen wat minder prioriteit bij de partijen die aanleggen.
Idd. Bij mijn broer schoten ze de riolering aan gruzelementen (gresbuizen). De vervangende reparatie kostte E3500.
Same here! Ik heb een huis gekocht op 500m van mijn bestaande huis, met de aanname dat daar ook glasvezel gaat komen. ODF gaat hier wel aanleggen, bij nieuwe huis niet.

Huizen aan de andere kant van de straat van mijn nieuwe huis krijgen wel glas (de even nummers), maar de oneven nummers niet. Zit soms letterlijk 75m tussen.

Ik probeer ODF zo ver te krijgen om (betaald) het glas aan te leggen. Dat weigeren ze tot op heden.
Ik denk dat dat niet aan ODF ligt maar dat ze er simpelweg geen vergunning voor hebben gekregen.
Hier in Den Haag is (in eerste instantie) heel Den Haag in gebieden opgedeeld en verdeelt tussen KPN en ODF.
En in feite mag dit niet volgens de telecommunicatiewet. Een gemeente mag vertellen op welke wijze de provider zijn netwerk moet aanleggen, bijvoorbeeld maximum aantal meters per dag, niet op de maandagen of dat de eigen aannemer het straatwerk weer doet om maar wat te noemen, de gemeente mag echter niet weigeren. Enkel bij speciale trajecten zoals bijvoorbeeld een dijk of een spoorlijn mag er geweigerd worden omdat beiden vitale infrastructuur zijn.

De gemeente mag niet de stad opdelen en ieder gebied aan een andere partij gunnen.

Wat wel zou kunnen is dat ze samen met de twee netwerkbeheerders een tijdspad hebben besproken om overlast te voorkomen. Twee providers die tegelijk aanleggen en dan op dezelfde dagen zouden moeten gaan aanleggen en schieten en noem maar op is haast onmogelijk om goed te organiseren aangezien het een enkele netwerkbeheerder soms al niet lukt met de wirwar aan onderaannemers.
Kpn en odf hebben dit samen met de gemeente zo afgesproken. https://www.gpkl.nl/gemee...ar%20sneller%20uitgevoerd.
Idd vreemd dat ze dit zo afspreken met de gemeente Den Haag, hoewel ik begrijp waarom, zo krijg je geen concurrentie, men gaat nu nooit meer in het gebied van een ander aanleggen....

[Reactie gewijzigd door jeanj op 25 juli 2024 13:27]

Jawel hoor, KPN heeft al aangekondigd over ODF te leggen.
Ah, dat het samen afgesproken was wist ik niet. Dan zou het inderdaad mogen.

Dat KPN over ODF legt is niet nieuw, in het Regentessekwartier in Den Haag is dit al eerder gebeurd.
Als je denkt verbouwereerd te zijn het volgende voorbeeld spant de kroon. Ik ken 2 plaatsen waar Delta nu glasvezel gaat aanleggen, maar, door onvolledige lijst bij Delta worden lukraak huizen in dezelfde straat overgeslagen. En soms zit de voordeur/meterkast 5 meter van elkaar verwijderd. 8)7
Hier in de wijk (Utrecht-Zuid) is pas dit jaar ieder huis voorzien van een glasvezelpaar. Mooi sprietje naast de voordeur, maar daar heb ik niet zoveel aan als ze hem niet komen afmonteren voor 2025 ...
Dit heeft mijn buurvrouw al +10 jaar, zelf heb ik gelijk KPN/Reggefiber binnengelaten en aan laten sluiten. De buren hadden destijds niet gereageerd dus aansluiten zou later (op verzoek) plaatsvinden (of bij aansluiten abonnement). Nu ze aanvraag hebben ingediend tot aansluiten (postcodecheck geeft aan het is beschikbaar) gaat monteur steeds weg omdat de 'sprieten' niet binnen zijn aangesloten op einddoos. Telkens wordt melding gemaakt dat KPN verzocht wordt deze naar binnen te brengen, nu al 10 jaar verder...
Om die reden zou ik ook direct voor 1 jaar internet nemen, het goedkoopste abbonement om maar glas binnen te krijgen. Of ik het direct zou gebruiken is een 2e, maar dan is de boel al wel binnen.
Bij mij was het jaar voorbij en toen had ik nog steeds geen glasvezel terwijl er bij het afsluiten destijds stond "Binnenkort glasvezel en het wordt automatisch omgezet". Telefonisch ook bevestigd.

Zou het contract ook nog automatisch omgezet worden in een contract zonder korting. Toen ik hierover belde gingen ze nog moeiljk doen ook terwijl ik exact hetzelfde aangaf als nu hier. Ik heb het afgesloten, omdat er stond "binnenkort glasvezel", een jaar betaald en nog geen glasvezel.
Ik was dan ook echt overgestapt (met tegenzin) naar Ziggo als zij zelf niet zouden beseffen dat dit niet helemaal correct is (juridisch vast dichtgetimmerd, maar moreel ging het naar mijn inziens nergens over).

Heeft nog best geduurd voordat het eindelijk werkte. Zoals bij vele lag de kabel er op een gegeven moment wel, maar het afmonteren duurde daarna nog best lang.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 24 juli 2024 15:48]

Hier net zo.
Dat jaartje 'geforceerde' Odido neem ik maar voor lief.
Kan ik daarna naar een ander.
Ik heb het abonnement ook afgesloten, ingaand bij de aansluiting ...
Mijn vader wilde ook geen glas aansluiting (vanwege zijn tuin, een grasveld), en toen er binnen 4 weken nummer 2 langs kwam al helemaal niet. Gelukkig heeft hij gebeld met Delta (die had ie al afgezegd) en hebben zowel Delta als Glaspoort de aansluiting in huis gemaakt. Ze gaan nooit weg bij ziggo, maar zo kan ik tenminste elk jaar gaan dreigen....
KPN of ODF? Deze zijn beide flink actief in Utrecht stad.
Bij mij in Utrecht west hebben ODF en KPN alle 2 de stoep opgebroken binnen 4 manden van elkaar. ODF heeft al opgeleverd. KPN heeft nog niets van zich laten horen.
Je kan de de vezels onderscheiden door de kleur. KPN is oranje en ODF is blauw/groen achtig.
Oranje KPN sprietje hier. Voor zover ik weet ook de enige die hier aanlegt.
Was het maar waar. Een groot gedeelte van de binnenstad van Utrecht heeft nog steeds geen glasvezel. Niet van de gemeente en niet van een andere partij. Men is nu wel bezig, in 2024....
Hier heeft E-fiber in de hele gemeente inclusief alle buitengebieden glasvezel aangelegd. KPN die heeft toen ineens besloten, toen besloten om dan maar ook het centrum te gaan verglazen. Ze hadden 10 jaar eerder wel de vergunning aangevraagd maar nooit aangelegd oid. Hoe dan ook, ze hebben e-fiber het voorwerk laten doen om vervolgens de investeringen van E-fiber minder rendabel te maken.
Wat ook niet helpt is dat veel buitengebieden niet eens kunnen profiteren van slechte coax omdat dit vaak niet eens is aangelegd in het buitengebied.
Kwestie van tijd als ik het hier lees:
Om ervoor te zorgen dat Nederland ook in de toekomst digitaal vooroploopt, vervangen wij overal ons kopernetwerk door glasvezel.
Stabieler internet, modern medium en de mogelijkheid om te kunnen upgraden naar een snellere verbinding?
Ping, stabiliteit, betere mogelijkheden voor eigen router etc.
voor de meeste thuisgebruikers is alleen een stabiele verbinding van belang. En dat kan ook perfect via adsl.
De overstap zal voornamelijk financial zijn. Of gedwongen om dat de koper verbinding er uitgaat.
ik zit zelf op een adsl lijn van 10 mbit, 4 km van de wijkcentrale. Ik ben hardstikke blij met het nieuws dat ze hier glas gaan leggen. Ik woon in een buitengebied in groningen. In het dorp hebben ze glas maar daarbuiten niet. Geen coax dus we hebben een schotel voor TV. maar de ADSL lijn is zwaar ruk. Als ik een nieuw spel wil spelen dat net uit is. ben ik eerst een dag aan het downloaden tegenwoordig. Zeker als de huidige games 50 GB of meer zijn. Dus zeg niet dat glas niet voor de gewone gebruiker is. Mijn ouders streamen tegenwoordig ook meer dus overdag downloaden is geen optie meer want dat kan de lijn gewoonweg niet aan.
Anoniem: 201953 @BBRemi24 juli 2024 14:52
Je moet ookt niet zo ver van de centrale gaan wonen😉
Ik woon ook in een buitengebied in Groningen. 50/10 is meer dan voldoende voor mij. Betaal slechts €25, de lang geleden aangekondigde glasvezel kost gauw het dubbele.
Geen situatie is gelijk. Gemiddeld genomen heeft de gewone gebruiker weinig tot niets aan glasvezel.
Met 50 Mbit kun je alles wel doen. 10Mbit is echt wel krap, 1 apparaat laten videostreamen en je lijn zit vol.
De pingtijden gingen bij mij ook omlaag.
Er zijn hogere, duurdere pakketten voor te verkopen dan via koper en sommige gamers vinden de lagere reactietijd fijner, al verschilt dat niet zoveel met een DSL aansluiting(5ms tegenover 10ms).
latency is een heel groot voordeel.
mwah.... ligt aan je behoefte, ik schat dat 95 van de 100 (of meer) het echt niet merken of ze nu 5 (glas) of 20ms (coax/dsl) latency hebben naar een datacenter 150km verderop.

Even de diverse zakelijke redenen zoals ziekenhuis operaties, CERN, handelen op de beurs etc daargelaten

voor de gewone consument:
Online gaming of cloud gpu gaming: zeer zeker, hoe lager de latency hoe beter uiteraard.

Maar daarna houdt het voor de gewone consument wel op
Web diensten zoals netflix, youtube, websites, whatsapp etc: nope, haast (zo niet helemaal) onmerkbaar
Video of Telefoon verkeer werkt verbazend goed zelfs met 150ms vertraging
Of daar nu aan de basis (van je huis naar het eerste grote internet hub in je regio) 5 of 20ms tussen zit ga je bij de meeste dingen gewoon echt niet merken.
downloads starten veel sneller, sites laden veel sneller, je gaat sneller van 0 naar 100 in download snelheid, etc.
Als je van 20 naar 5 gaat maakt het niet zoveel voor zaken als telefoonverkeer, maar ik heb DSL lijnen meegemaakt die op een goede dag maar net de 50 halen en daar merk je echt wel verschil mee. Zeker als je belt met mensen die ook nog eens een brak routertje hebben die nog een sloot latency toevoegt telt het allemaal wel op.
Dat KPN zijn koper netwerk uit kan schakelen.
Je ping is doorgaans beter met glas, bovendien heeft glas minder energie nodig om data te transporteren.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 24 juli 2024 10:57]

Tot voor afgelopen november zat ik ook op ADSL, dat is nu eenmaal je optie als de glasvezel er niet ligt t.o.v. kabel. Dat was heel netjes 200/30 mbit, dus ook geen enkel probleem om te gebruiken in 2023.
Ik had ooit dezelfde lijn (pairbonded). Was op papier 200/30 Mbps en in de praktijk haalde ik 230/60. Prima snelheden. Toen kwam FttH (ook KPN) langs. Op dag 1 van oplevering meteen om laten zetten (wat een weekje of twee duurde) en nooit meer omgekeken.

DSL zou voor mij duurder zijn al zou het nog beschikbaar zijn. Bij Freedom kost pairbonded DSL met maximale bandbreedte 59 EUR per maand. Een 200/200 Mbps FttH-verbinding kost 57 EUR per maand en maakt het flexibeler om enkel eigen apparatuur te gebruiken (=2 EUR korting bovenop de lagere prijs).

Verder is de extra bandbreedte van in totaal 1000/1000 Mbps wel fijn, ook al betaal ik daar 8 EUR per maand meer voor. :P

Het grootste voordeel van DSL en FttH voor mij is dat ik op geen enkele manier TV hoef af te nemen. Daar heb ik totaal niets mee. Op coax ontvang je bij Ziggo altijd een DVB-C FTA-signaal waar iemand voor moet betalen. Sowieso ga ik dat niet zijn. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 16:00]

Het is mij al paar gelukt om te bellen en aan te geven het abbo te willen opzeggen. Dan kom je bij een afdeling terecht die je probeert te behouden. Gevolg: hogere snelheid (gigabit) en lagere abbo kosten. Het is wel handig dat er wat te kiezen is op het netwerk, ik ben Odido dankbaar voor hun acties ;)
Meer snelheid kost een provider nagenoeg niks extra, data ook niet maar het wegvallen van inkomsten merken ze wel. Van die kennis moet je als klant gewoon gebruik van maken.
Tsja, hier zit ik op een 100/30 xDSL verbinding (via Youfone, maar onderwater KPN). Zeer stabiel, haal de volle snelheid en switch elk jaar van contract (op naam van mijn vrouw, dan weer die van mij etc.). Daardoor betaal ik effectief iets van 17euro per maand voor deze verbinding, welke meer dan zat is voor ons thuiswerken en streambenodigheden.
Ik vind het niet verbazingwekkend, aangezien de prijsvechtende aanbieders nog steeds de laagste prijzen en beste aanbiedingen hebben op het kopernetwerk. En op veel plaatsen in het land voldoet de snelheid die dat kopernetwerk kan leveren nog steeds (ruim) aan de behoefte van de klant.
Er zullen ook nog steeds voldoende plekken zijn waar er of helemaal geen alternatief is of het enige alternatief coax is en daar geen gebruik van wordt gemaakt (omdat of DSL genoeg levert of uit een "haat" naar Ziggo/...).

Als DSL 100 of 200 Mbit/s down kan leveren is dat uiteraard ook prima. Maar op mijn adres geeft KPN (& Odido etc over de telefoonlijn van KPN) aan dat ze maximaal 27Mbit/s down kunnen leveren. En als dat "landelijk" zou zijn dan zou ik die 1M DSL klanten ook extreem hoog vinden (er vanuit gaande dat op een (groot) deel van die locaties ook coax beschikbaar is van oudsher of intussen ook glasvezel).
Ik denk dat we langzaam in de situatie gaan komen dat wat nog op DSL draait, de gebouwen zijn die lastig op glasvezel zijn aan te sluiten. Bijvoorbeeld flats waar een ingewikkeld ontwerp in het gebouw nodig is om de glasdraad bij iedere woning te krijgen.
Niet alleen dat, maar glas is duurder. Mijn moeder zit ook nog op dsl ondanks dat er ondertussen ook glas ligt. Maar wat zij met internet doet ervaart ze totaal geen beperking van die dsl en op glas zou ze meer moeten betalen, dus logisch dat je niet overstapt dan.
neeeee dat klopt niet want kpnnetwerk zegt:
"Ben ik duurder uit met glasvezel?":
Een glasvezelabonnement is niet duurder of goedkoper dan een abonnement via een ander netwerk.De prijs hangt af van welk abonnement je neemt en welke provider je uitkiest. Via onze providerpagina zie je welke providers abonnementen aanbieden op ons netwerk.
Ik weet niet precies wat voor abonnement ze hebben maar wellicht is het een legacy ding. Als je een nieuw abonnement afsluit zal het vast dezelfde prijs zijn inderdaad.
nee, is altijd hoger maar ze willen het niet toegeven haha.
Als je even duur uit bent, heb je niet goed ingekocht. KPN is buitengewoon duur met DSL, zodat ze je deze sigaar uit eigen doos kunnen geven, wie enigszins slim is, zit dan ook niet bij KPN voor DSL. Helaas betekent dat wel dat de prijs omhoog gaat met glasvezel.
kpn is zeker duur met dsl maar iets duurder met glasvezel(nee ik tel welkomstcadeau's niet mee)
Anoniem: 201953 @DieMitchell24 juli 2024 15:06
Ik betaal €25 voor 50/10. De provider heeft een prijsverhoging per 1 april aangekondigd, maar tot nu toe niet doorgevoerd.
Hun glasvezel met dezelfde snelheid kost €55. Daar komen nog €170 kosten bij.
KPN liegt.
Mogelijk kan een 5G-oplossing uitkomst bieden. Met de nieuwe 3500 MHz frequenties kan dat voor veel glasloze gebieden een oplossing zijn of worden.
3500GHz is leuk voor in het stadion, maar binnenshuis komt het niet ver.
Ik vermoed dat in de meeste stedelijke gebieden wel glas zal komen. Juist op het platteland is 3500 MHz wel geschikt voor een vast opgestelde router met antenne.
Vergeet niet dat het lastige ook komt omdat dat de glasvezelbedrijven en hun aannemers hun eigen zaken niet op orde hebben of krijgen. Om een verbinding in een woning te realiseren moeten ze hun administratie over de woningen op orde hebben, zorgen dat hun planning klopt, zorgen dat ze genoeg gekwalificeerd personeel hebben en op het juiste moment inhuren, enz.

Zoals ik de uitrol zie gebeuren ligt de prioriteit bij een home passed realiseren. Als het een telecombedrijf rond die werkzaamheden, om welke redenen dan ook, niet lukt om dan ook de glasvezel in de woningen te krijgen dan gaat de prioriteit naar beneden. Dat die vele glasvezelkabels voor de huizen die na 1 of 2 jaar nog steeds geen aansluiting in de huizen zijn gemaakt komt niet zomaar alleen door de gebouwen of eigenaren. En dat zijn voorlopig nog heel veel kabels, ook in wijken met zeer recente gebouwen die bij het ontwerp al geschikt gemaakt zijn om nieuwe aansluitingen makkelijk te kunnen realiseren.
Kan ik beamen. Toen hier glas gelegd werd, zei de NL voorman dat ze voornamelijk aan het "handdoekje leggen" waren, als een dolle glas in straten trekken, wijk in, wijk uit waarbij het aansluiten van huizen geen enkele prioriteit had. Pas als in een straat een paar huizen "over" wilden kwamen ze het laatste stukje "schieten" naar de voordeur en dat voor een paar huizen tegelijk. En er kwam weer een andere ploeg om het naar binnen te brengen. Tussen glas in de straat en een werkende glasverbinding zat zeker anderhalf jaar qua tijd ...
Met een beetje overstappen ben je echt veel voordeliger uit op koper.
En meer snelheid heb je als non tweaker echt niet nodig.

Sterker nog als er een goedkoper en trager alternatief was dan had ik daar voor gekozen. Ik vind 33*12=396E per jaar nog veels te veel om wat NL ziet te kijken en wat apparaten aan te sturen. En dat zou met een 20mb verbinding al gewoon goed gaan ipv de overkill die ik nu al heb op koper.

[Reactie gewijzigd door Taipau666 op 24 juli 2024 09:33]

20mbps is leuk totdat je een game van 100gb naar binnen moet trekken
of als je al met 2 man op 4k zit te streamen
en glasvezel is meer als alleen "oh leuk, snellere download". Je hebt namelijk ook veel lagere ping waardoor veel dingen heel veel sneller laden.

[Reactie gewijzigd door DieMitchell op 24 juli 2024 15:13]

Ik snap dat het misschien niet voor jou interessant is en jouw use case. Maar ik heb het hier over non tweakers met veel lagere behoeftes en meer geduld, in ruil voor lagere kosten.
ik heb het ook over non-tweakers, zie voorbeelden in mijn reactie.

[Reactie gewijzigd door DieMitchell op 24 juli 2024 16:27]

Terugkerende items als reactie op nieuwsberichten van KPN en Glaspoort:

Hier hebben ze in het buitengebied keurig aangegeven dat ze samen zorgen dat er glas komt. Opgegeven, aangemeld.. maar na enkele weken bleek dat onze adressen zomaar uit het systeem waren verdwenen, zowel bij Glaspoort als bij de aannemer. Geen enkel bericht gehad, beide kunnen alleen aangeven: ja jullie adressen zullen niet worden voorzien van glas want het staat niet in het systeem.


Ik gok dat wij niet de enige zijn waar geen glas wordt gelegd, dus zo houden we (ze) dat hoge aantal DSL aansluitingen nog wel een poosje hoog.
Hier hetzelfde, huisnummers 2-14 van dezelfde postcode wel aangesloten, huisnummer 16-72 niet en bij 74 en hoger en zijstraten weer wel.

Aanvraag gedaan voor glas aansluiting, gezien hij toch in de straat ligt. Maar helaas.
KPN: geen glas in de buurt
Delta FN: we zitten in de buurt maar het gaat je minimaal 15000 euro kosten.
En nee, jullie huisnummers staan niet op de lijst voor een aansluiting in de komende 5 jaar en de lijst wordt eerder kleiner gemaakt.
Anoniem: 201953 @rscheper24 juli 2024 15:10
Hier heeft Glaspoort al meer dan een jaar geleden de komst van glasvezel aangekondigd. Ze gaven de mogelijkheid toestemming te geven voor de aansluiting. Ook was er een website met tarieven van verschillende providers.
Wanneer je nu de postcode checkt krijg je 'In onderzoek'.
Ik kan niet anders. Nog geen glasvezel beschikbaar en ik wil geen Ziggo.
Omdat ze me een aantal jaar geleden schandalig hebben behandeld aan de telefoon. Alle storingen zouden aan mij liggen. Ik ziggo opgezegd. Halverwege de opzegtermijn werd een firmware update geïnstalleerd die alle problemen heeft opgelost. Dus het lag toch niet aan mij.
oh dat soort mensen heb ik ook aan de lijn gehad, jammergenoeg zitten die bij elke provider. Budget thuis heeft zelfs geprobeerd mij wijs te maken dat ik naar glasvezel moest overstappen vanwege dsl snelheid wat ineens van 100mbps naar 60mbps ging want dat lag aan "kopermoeheid".
Er zijn nog veel gebieden waar geen glasvezel beschikbaar is, en voorlopig ook niet beschikbaar wordt gemaakt.

Hier in de omgeving was er bijvoorbeeld een glasvezelproject met voldoende animo waarbij vervolgens enkel de makkelijke dorpskernen zijn aangepakt en daarna de stekker uit het project getrokken werd toen de buitengebieden aan de beurt waren (ondanks dat de contracten voor de glasvezel aansluiting al getekend waren).

Gelukkig is de ADSL snelheid hier in de loop der jaren toegenomen van 1,5Mbit/s naar 8Mbit/s (kan eventueel nog verhoogd worden i.c.m. 4g modem), maar het blijft behelpen met zulke snelheden.
De meeste van deze 1 miljoen huishoudens hebben volgens mij geen optie om ftth te nemen, of ze hebben die optie niet bij KPN. Ik dat laatste hier in mijn straat. Ik heb ftth van Odido. Mijn buren willen ofwel KPN, ofwel Ziggo. Zolang KPN hier geen glas aanlegt, zullen alle veel huidige KPN klanten nog bij KPN blijven.

Kortom, een deel van die 1 miljoen huishoudens kan uberhaupt niet over op ftth. De anderen willen alleen een "bekend" bedrijf.
KPN ziet een glasvezel tot de erfgrens aanleggen als 'aansluiten'. Terwijl klanten er pas gebruik van kunnen maken als ze werkelijk een aansluiting in hun woning beschikbaar hebben. Dus iedereen die van KPN een vaste internetvervinding wil of klant is en een dsl-verbinding heeft zal niet zomaar een glasvezelverbinding kunnen gebruiken. Ik zie het gebeuren dat nieuwe klanten wegens het lange wachten en andere moeite die kpn opwerpt (zoals onduidelijkheid of ze wel willen of kunnen aansluiten) toch maar voor een dsl-verbinding kiezen en bestaande klanten niet makkelijk kunnen overstappen van dsl op glasvezel.

Het is eerder vreemd dat we maar de term aansluiting blijven gebruiken voor miljoenen kabels die los in de grond liggen en de telecombedrijven niet werkelijk in de woningen beschikbaar hebben gemaakt.
Dat noemen ze HP (Home Passed). De reden is dat je een aannemer er niet op af kunt rekenen als iemand zijn deur niet opendoet. Ik heb ook zo'n buurvrouw die gewoon de deur niet opendoet want ze wil geen vreemde mensen in huis. Dan blijft de vezel er liggen totdat er een bewoner komt die wel glasvezel wilt.
Als je kan aamtonen dat KPN duidelijk een verschil maakt tussen termen als homes passed en aansluitingen dan lees ik dat graag. De bron van KPN is er niet duidelijk over en ook tweakers gebruikt in dit nieuws verschillende termen: fiber-to-the-homeglasvezelverbindingen en aansluitingen.
Ga er maar vanuit dat die 5 miljoen HPs zijn. Dat zijn namelijk de adressen waar er geleverd kan worden.
Omdat vooral in de buitengebieden (dorpen die wat meer afgelegen liggen) nog veel koper ligt. Zo ook bij mij. Delta heeft inmiddels wel glas gelegd. Maar daar wil ik niet heen. En Glaspoort heeft (eindelijk) een backbone neergelegd in ons dorpje. Zal niet lang meer duren tot ik eindelijk over kan op glas. En met mijn vdsl lijntje haal ik nog altijd 200/30Mbit. Ik mag niet klagen.
Niet alleen dat, zelfs de wat grotere dorpen vlakbij de stad Groningen en kleine steden in de provincie (delfzijl, appingedam etc) hebben nog geen glasvezel.
ik ook niet.
maarja ik heb al glass liggen nou zie je maar dat kpn iedereen verglast omdat als je al hebt liggen bij je toekomstige of bestaande woning dat je dan gewoonweg de keuze hebt om het aan te sluiten voorheen was glass peperduur omdat het aanleggen ook betaald moest worden maar omdat ze nu dus bijna iedereen aangesloten hebben hoef dat dus niet meer.En ook alle gemeenten hebben daar aan bijgedragen om dat te verwezelijken.ikzelf heb ook dus kpn als provider..

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 24 juli 2024 17:57]

Komt omdat op sommige plekken de aansluiting op glasvezel niet zo snel gaat. Hier in het hoge noorden zou glasvezel erg handig zijn (heb op het moment 50mbit down 10mbit up). Alleen duurt het en duurt het steeds langer met de aansluiting, wacht al bijna een jaar.
Hoewel het bedrijf ruim vijf miljoen ftth-aansluitingen heeft, hebben niet alle huishoudens daadwerkelijk een KPN-glasvezelabonnement. 1,75 miljoen huishoudens hebben een dergelijk abonnement,
Hoeveel van de ruim vijf miljoen aansluitingen zijn actief of hebben een glasvezelabonnement anders dan bij KPN?
Dat is een goede vraag. Wij hebben sinds kort zowel ODF als Glaspoort in de meterkast, maar toch gekozen voor ODIDO tezamen met ODF.

Veel interessantere prijs pmnd, momenteel betalen we zelfs maar 25mnd voor een 1000/1000 verbinding, na 10 maanden zal dit rond de 40 komen te liggen maar nog steeds veel betaalbaarder. (We hebben ook 2 mobieltjes via ODIDO)
En na 8 maanden bellen om te vragen naar de verlengopties dan krijg je weer korting...
Belachelijk dat gemeenten het toelaten dat er 2 kabel systemen van hetzelfde type netwerk gelegd worden. Ben blij dat onze gemeente daar een stokje voor heeft gestoken en een inschrijving heeft gedaan waaruit een glasvezel boer is gekozen (ODF in ons geval).

Wil KPN bij ons leveren, dan zullen ze via ODF moeten anders jammer dan.

Moet je voorstellen dat je voor elke stroom/gas leverancier een aparte meterkast aansluiting nodig gaat hebben en de daarbij behorende kabel infrastructuur in de straat.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 24 juli 2024 11:10]

Persoonlijk ben ik er wel blij om.

Dit zal toch de concurrentie verder aanmoedigen.

Bij ons zijn ze trouwens binnen een maand beide aangelegd, hoewel ik weet dat bij andere huishoudens (wij wonen in Hoorn) dat verschillend kan zijn.
Belachelijk dat gemeenten het toelaten dat er 2 kabel systemen van hetzelfde type netwerk gelegd worden.
Niet zolang er geen afgedwongen scheiding is tussen infrastructuuraanbieder en dienstaanbieder.
Dat gaat vanzelf gebeuren als de bedrijven geen keus hebben dan netwerk te delen. Is toch ook met telefoon lijn (ergo DSL), waarschijnlijk gedeeltelijk onder dwang van ACM destijds misschien.

Overigens zijn bijvoorbeeld delta en ODF niet onderdeel van een specifieke aanbieder dus feitelijk is dat al (gedeeltelijk) zo.

Dat KPN niet wil betalen voor gebruik ander netwerk is hun keuze.

Waarom is het verhaal altijd hetzelfde dat de consument en ook gemeenten zich laat intimideren door dergelijke bedrijven? Je mag alleen KPN als s je ons glasvezel netwerk (laat) aanlegden. Antwoord zou direct moeten zijn: ok dan gaan we wel met een ander. Succes verder.

Het is mij een raadsel waarom men nog steeds accepteert dat Ziggo alleenrecht heeft op de kabel. Maar wie weet komt daar oor verandering is omdat meer mensen vertrekken naar glasvezel mede door prijsverhogingen.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 24 juli 2024 12:47]

Volgens de financiële stukken zijn er 2,335M actieve FTTH aansluitingen, waarvan 557K FTTH wholesale zijn die dus door andere ISPs worden gebruikt.
Standaardvraag bij deze aantallen is hoeveel aansluitingen zijn daadwerkelijk klaar om te gebruiken. Een opgerolde kabel bij de erfgrens is geen aansluiting. En een huisaansluiting zonder aangesloten verdeelpunt en dus zonder internet is ook geen aansluiting. Toch worden ze vrolijk mee geteld in deze getallen.
Ik heb precies dezelfde vraag.
Staat in de tekst links van het tweede plaatje @synoniem , of lees de reply van @Raindeer even vlak boven je ...
Weet niet of het pech is of dat het overal zo gaat. Maar er wordt 0,0 gecommuniceerd door kpn of aannemer voor het graven. Ben op vakantie en ineens zie ik dat personen met hesjes mijn oprit aan het openmaken zijn. Terwijl er gewoon een auto nog opstaat. De kabel steekt nu uit de grond bij de garage maar niet in de buurt van de meterkast. Dus moet het dan weer open? Van kpn hoor je niks. Heb nu odido glasvezel dus gelukkig kpn glas maar als alternatief. Ook bij odido was de communicatie drama. Graven in mei werd september. Bijzonder hoe dit gaat allemaal met glasvezel aansluitingen.
Ik kreeg netjes een persoon aan de deur van Volkert-Wessel en later ook een brief van KPN, ze leggen de vezel (hier in Den Haag) bij de kabel van Ziggo in de koker langs de gevel, maar ik wilde het via een andere weg, want mijn modem staat niet in de huiskamer. Allemaal geen probleem, fijne communicatie en Bulgaren hebben het netjes afgeleverd onder leiding van dezelfde voorman die aan de deur was geweest van Volkert-Wessel.
Dan heb je nog geluk. Bij ons trekken ze gewoon de bestrating zonder overleg er uit en rammen ze bij het terugplaatsen gewoon je klinkers kapot. Vervolgens gaat (en ik overdrijf niet, ik heb het bijgehouden) nog 12x de boel opnieuw los omdat er op magische wijze kabels kapot gaan en de boel niet werkt. Totaal hier 4 maand kpn gehad toen die rotzooi maar weer opgezegd want een stabiele verbinding leveren kunnen ze niet (nee het ligt aan u meneer, terwijl de hele straat dezelfde problemen heeft).

Van gras kunnen we naast ons huis niet meer spreken maar meer een soort ratjetoe van geroerde grond en puin. Overigens is de gemeente wel behulpzaam want 1x klagen en 2 dagen later staan ze al op de stoep om de boel weer netjes te maken (glaspoort bellen heeft geen zin).
De vraag is hoeveel mensen een abonnement op die glasvezel aansluitingen hebben genomen.
Je zult uiteindelijk moeten. Ze schakelen het dsl netwerk beetje bij beetje uit.
Welnee, er is nog DOCSIS 3.1 - da's het enige wat anno 2024 hier in deze middelgrote studentenstad (!) geleverd wordt met redelijke bandbreedte. Volgens mij klopt er geen reet van dit soort overzichtjes, die DSL gaat voorlopig nog niet uti hoor.
Nu heeft Docsis niets met DSL te maken ... Docsis is kabel, xDSL gaat over de koperdraden van meestal KPN. De kabelaar zie ik voorlopig ook niet verdwijnen en ik geloof ook dat xDSL nog geruime tijd onder ons zal zijn, plannen maken is één, een dergelijke complexe logistieke operatie gaan uitvoeren is twee.

Overigens vermoed ik dat die overzichtjes wel zullen kloppen, als beursgenoteerd bedrijf onzin laten zien is meestal geen goed idee. Maar toen ik doorhad wat HP en HC betekende ... Homes Passed telt het aantal huizen wat je zou kunnen aansluiten omdat de vezel voor de deur langsloopt, terwijl homes connected het daadwerkelijk aantal aangesloten huizen telt. Die valt bij mij in de categorie "rijk rekenen". In het artikel staat het ook. 5 Miljoen "HP" waarvan er nog niet de helft (2.335) aangesloten is ("HC").

Met dank aan @Raindeer ... Weer wat geleerd :)

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 25 juli 2024 22:21]

Bijna! Maar net niet! Er zijn drie categorieën
- Homes Passed: We liggen voor de deur, maar nog niet in de meterkast. Om daadwerkelijk de klant aan te sluiten moeten we een nog een eind door de straat graven, de oprijlaan op en dan ergens de appartementenvilla de weg naar de meterkast van een appartement komen.
- Homes Connected - We hebben al het graafwerk gedaan en liggen tot in de meterkast van het appartement, maar die vervelende bewoner weigert om zijn Ziggo Coax op te zeggen en glasvezel klant te worden.
- Homes Activated - Deze mensen zijn verstandig, daar hangt een modem in de meterkast en wordt er betaald voor een abonnement.
Wie heeft er naast deze partijen nog een glasvezels in de grond? 60% in 2024 klinkt als bar weinig.
Hier duurt het nog even, de kabels liggen er al sinds enkele maanden maar de aansluitingen in de woningen komen pas half 2025, begin 2026 (oorspronkelijk zou het half 2026 worden).

Want dit is een jaren 70 appartementen complex, en de woonmaatschappij kwam met de conclusie "mensen moeten zelf aangeven of ze glasvezel verbinding in huis willen".

Natuurlijk wordt hier dus veel valse informatie verspreid, dat mensen voor de aansluiting moeten betalen (nope, mitst ze dat nu doen) of dat ze verplicht over moeten naar KPN (ook nee) en dat ze prima bij hun DSL kunnen blijven (tot 2027, KPN heeft aangekondigd die kabels hier weg te halen).

En meeste weten niet eens dat er Ziggo is (kosten terzijde, dit gaat meer erom hoe "goed" geïnformeerd mensen zijn hier)

Dat men bang voor kosten is snap ik wel aangezien bijna alles hier onder de sociale huur valt, maar je legt het die mensen ook niet uit (verklaart de allerlei ongewenste troep dat hier in de brievenbus valt)

En dan zal zo'n bewoner straks "nee" tegen glasvezelverbinding in huis zeggen, gaat deze persoon weg en dan zit de volgende nieuwe bewoner die het misschien wel wil met gebakken peren (want de woonmaatschappij hier is zo incompetent als wat, dus verwacht niet dat ze helpen)

Dat wordt nog wat.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 24 juli 2024 10:40]

Ik ben ooit interrnet opgegaan met een inbelmodempje, later na terechte klachten van mijn echtgenote nam ik een ISDN aansluiting met een QUATROVOX belcentrale en sinds begin van deze eeuw ADSL met voortdurend snelheids upgrades. Nu al enige jaren een VDSL 100/30 verbinding via Fritzbox 7590, die in mijn situatie nog uitstekend voldoet.
Een half jaar geleden werd de straat opengebroken voor Delta glasvezel en ik heb een keurige aansluiting laten maken, maar gebruik die voorlopig niet. De abonnementskosten zijn namelijk aanzienlijk hoger dan die van mijn prettige en stabiele VDSL lijntje.
KPN maakt nu plannen om mijn koperen kabeltje te vervangen door glasvezel en zal de straat opnieuw opengebroken moeten worden. Dan heb ik straks dus twee glasvezelaansluitingen en dus veel keuzemogelijkhedern.
Is er ook een website waarop je kunt zien op welke postcodes het kopernetwerk uitgezet gaat worden?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.