Klinkt leuk voor die 63%.... maar waarom leggen ze toch gebieden aan waar veel mensen al keuzes hebben?
Er zijn nog hele gebieden waar 0,0 concurrentie te vinden is, daar kun je dus ook prima klanten scoren!
Heel simpel: snel marktaandeel krijgen.
De eerste partij die in een gebied snel glasvezel neerlegt pakt het merendeel van de klanten. Dat maakt de aanleg van het nieuwe netwerk rendabel omdat je heel veel slapers op de netwerken hebt die blijven hangen, daar waar zij nu aangesloten worden.
Dus uitrollen doe je nu VOOR een concurrent dat kan. Dus krijg je er lucht van dat een concurrent gaat uitrollen op een postcode, dan zorg je dat jouw netwerk eerder wordt aangekondigd en dat er al medewerkers langs de deuren gaan om klantjes te winnen, nog voordat je uitrolt. De andere partij weet dan dat hun uitrol niet meer zo snel winstgeven kan worden en trekt zich terug.
Of een gebied is erg belangrijk omdat je er nu al heel veel klanten hebt, en ondanks dat er een concurrent uitrolt wil je toch proberen je klanten te behouden: dan is een 2e netwerk zinvol.
Of in het geval van KPN als je een heel gebied uit wilt gaan schakelen op koper, zodat je de bijbehorende centrale locaties op kan geven (wat veel kosten scheelt). Dan probeer je ook echt glas in dat hele gebied te krijgen wat die centrale bestrijkt. Na 3 jaar mag de koperkabel dan uitgezet worden. In stedelijke omgeving is dit al snel aan de hand.
Gaat niemand in een gebied uitrollen, dan vind KPN de oude lang afbetaalde xDSL verbinding "nog heel erg de moeite waard", zodat ze de resources die zij hebben elders in kunnen zetten waar wel concurrentie dreigt. Iedereen weet dat het op die plaatsen een melkkoe is met heel weinig kosten, waarop klanten ook heel weinig reden hebben om over te gaan stappen.
Juist daarom is het "klik & Klaar" mobiel 5g voor thuis internet pakket van Odido zo interessant en daarom heeft Odido ook op het platte land bijna overal de 3500 MHz-5g frequentie uitgerold: Snel draadloos internet voor 25,- per maand zonder actie aanbieden, waardoor zij in die gebieden wel de 5g masten met glasvezel (of snelle microwave verbinding) moeten verbinden, maar zij niet hoeven te investeren in het uitrollen van glasvezel naar ieder huis toe....want dat is niet snel rendabel.
Laatste vraag is nog: bij hoeveel adressen steken er nog steeds slechts sprietjes uit de straat. In mijn eigen wijk dreigde Delta uit te gaan rollen. En ondanks verhalen dat er elders al jaren sprietjes uit de grond steken, maar de finale afmontage of het binnenbrengen in huizen niet gebeurt was KPN opeens zo klaar met het aansluiten van klanten.
[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 30 januari 2025 15:22]