Ik begrijp het wel, want zo werkt kapitalisme.
Dit is dus niet helemaal waar, hè? Ik wil geen complete discussie over kapitalisme openbreken op Tweakers, maar wel ingaan op jouw commentaar gerelateerd aan het onderwerp; KPN.
KPN was 'vrugah' een complete overheidsinstantie. Onderdeel van de PTT. Dat was dus alles behalve kapitalisme. Vanuit deze banden heeft KPN nog enorm veel voordeel kunnen trekken en hun monopoly ontwikkeld. Dat is dus echt alles behalve kapitalistisch. Kapitalistisch is de vrije markt. Dit is vrij letterlijk overheid-gestart.
KPN is nu (helemaal) niet meer van de overheid, maar een dusdanig sterke verstandhouding met de regering dat KPN niet eens overgenomen mag worden door een buitenlandse partij, i.v.m. de overduidelijke machtspositie en het risico voor de veiligheid van iedere Nederlander in zo'n geval.
Hoewel er geen eigenaarschap meer is van de regering bij KPN, is het wel degelijk nog steeds een indirecte instantie. Niet heel anders dan hoe zorgverzekeringen "privé" zijn, maar gewoon van de regering een boekje krijgen met alles wat ze minimaal moeten bieden voor welk maximum tarief.
Daarnaast heeft uitgerekend KPN, steun van de regering gehad om uit te rollen in specifieke gebieden waar ze dit vanuit eigen winstoogmerk niet zouden doen omdat de investering zich niet (snel genoeg) terug zou verdienen. Alleen Ziggo/Vodafone daar hebben is dan weer niet goed genoeg, natuurlijk. Dus ja, KPN die zijn investeringen lekker vergoed krijgt door de regering? Óók niet echt kapitalistisch en daarmee ook enige kans verwijderd voor concurrentie om die gebieden anders te voorzien van een alternatief. Want zonder die overheidssteun kan niemand natuurlijk de competitie aangaan.
Dus, hoe je ook denkt over Kapitalisme of wat dan ook (Nederland is overigens een socio-kapitalistisch land, geen kapitalistisch land, dus om iets in Nederland kapitalistisch te noemen is vreemd ansich), de monopoly van KPN is zeer zeker NIET dankzij kapitalisme tot stand gekomen.
KPN is dan ook vanuit de regering verplicht (wegens al hun voordelen) om hun netwerk open te stellen voor andere providers om hun producten daarop aan te bieden, wat, wederom, alles behalve kapitalistisch is. Dat is juist de socio-kant van de samenleving.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie.