'Apples M5-chip komt dit jaar naar Pro-modellen; Gezondheid-app krijgt AI-agent'

Apple wil de iPad Pro en MacBook Pro eind dit jaar met een M5-chip uitrusten. Dat schrijft Bloomberg-journalist Mark Gurman. Het Amerikaanse bedrijf werkt ook aan de M6-chip, die een eigen modem zal bevatten. Ook zou de vernieuwde Gezondheid-app een AI-agent krijgen.

Gezondheid-app in iOS 18. Bron: Apple App Store
Gezondheid-app in iOS 18. Bron: App Store

Gurman schrijft in zijn nieuwsbrief dat de iPad Pro een van de eerste Apple-producten wordt met een M5-chip. De nieuwe varianten van de tablet worden op dit moment getest en de productie moet tijdens de tweede helft van dit jaar op gang komen. Wanneer precies, is niet duidelijk. De MacBook Pro krijgt eind dit jaar ook een M5-upgrade mee. Gurman zegt niet wanneer deze release zal plaatsvinden.

De Bloomberg-journalist schrijft ook over de ontwikkeling van een nieuwe Gezondheid-app, waar Apple al minstens sinds 2023 mee bezig is. Het project zou volgens de journalist ondertussen heel wat wijzigingen hebben doorgemaakt en deels gerealiseerd worden door de AI-divisie binnen het bedrijf. De Gezondheid-app zal een AI-agent bevatten die analyses uitvoert op gezondheidsdata van gebruikers en aanbevelingen doen over hoe diezelfde gebruikers hun gezondheid kunnen verbeteren. De agent zou getraind worden met behulp van dokters die bij Apple zelf werken, maar Apple zou ook input van externe medische professionals inschakelen. Deze professionals zouden video’s over diverse gezondheidsonderwerpen maken en ook tips geven. De Gezondheid-app wordt volgens Mark Gurman volgend jaar uitgebracht en zou onderdeel van iOS 19.4 worden.

Door Jay Stout

Redacteur

31-03-2025 • 10:31

73

Submitter: eprillios

Lees meer

Reacties (73)

73
70
31
2
0
36
Wijzig sortering
Ik heb de huidige iPad Pro M4* maar meer power is het laatste wat dit apparaat nodig heeft. iPad OS blijft toch duidelijk het ondergeschoven kindje van Apple, ze willen die apparaten waarschijnlijk gewoon niet te nuttig maken. Het voornaamste is dat de multitasking is zoals die van de iPhone, dus bijvoorbeeld apps op de achtergrond worden willekeurig gestopt (wel minder vaak met meer geheugen). En het is nog steeds niet mogelijk om meerdere bronnen met geluid zomaar tegelijk af te spelen.

*iPad Pro uit 2018 vervangen omdat het scherm niet meer goed werkte, het nieuwe OLED scherm is een super upgrade!
Met alle kracht die de iPads nu hebben, lijkt het me goed als ze iPadOS en macOS eens gaan verenigen. Is het niet als één OS, dan in elk geval dat macOS als omgeving fungeert zodra er een muis is aangesloten, dus zeg maar een soort desktopmodus binnen iPadOS. Maar volledig verenigen tot één nieuw iPadOS/macOS (dus geen afzonderlijke desktopmodus) mag natuurlijk ook.
De 2 OS-en verenigen lijkt me een heel slecht idee, je ziet nu al dat de iOS achtige ideeen die in macOS sijpelen de laatste jaren echt geen verbetering zijn voor desktop gebruik.

Dan inderdaad liever een manier om te switchen tussen iOS mode en macOS mode, beetje zoals een Steam Deck van en naar desktop mode kan switchen. Apple zou het zo kunnen opzetten dat macOS gewoon als VM draait (met acceleratie van alle hardware natuurlijk, maar dat zou technisch gewoon te doen moeten zijn), en dan in en uit geswapt wordt als je tussen de twee switcht. Ik denk dat de enige reden dat ze het nog niet gedaan hebben is omdat ze hopen dat je 2 apparaten van ze koopt in plaats van 1.
Ik denk dat de enige reden dat ze het nog niet gedaan hebben is omdat ze hopen dat je 2 apparaten van ze koopt in plaats van 1.
Dat zou best eens heel goed kunnen kloppen. Uiteraard zijn er ook manieren om daar op een andere manier aan te verdienen, bijvoorbeeld door de desktopmodus op iPads achter een abonnement te zetten.
Het lijkt me te simplistisch om te stellen dat er maar 1 reden zou zijn waarom ze de twee apparaten niet samenvoegen. De echte wereld is toch genuanceerder, meestal is het een combinatie van factoren.

Ze verdienen overigens al bij aan bijvoorbeeld de keyboard/trackpad cover die ze verkopen zodat je enigszins productief werk kan doen met zo'n apparaat.
MacOS heeft toch al jaren een soort van mobile/iPad view van je apps toch?

Zodra de iPad Pro desktop software capabilities krijgt dan word mijn Macbook overbodig.
Welke "desktop software capabilities" mis je dan?
Buiten stores software installeren, software kunnen ontwikkelen (al dan niet voor iOS/OSX, zoals je op Macs ook kan doen)... Er is buiten softwarematige beperkingen geen enkele reden waarom een iPad Pro niet gebruikt zou kunnen worden om iPad Pro apps te bouwen, of cross-platform apps, maar daar zijn maar zeer, zeer beperkt mogelijkheden voor; koop je een MacBook (zelfs een oudere), dan kan dat wel.
Buiten de store om gaat Apple echt niet doen want dan slachten ze hun kip met het gouden ei. Ze halen het met bakken binnen via de app store. Ik weet zeker dat de Mac het ook niet zou kunnen als ze dachten dat ze weg konden komen met het verwijderen van deze mogelijkheid.

Microsoft heeft het ook ooit geprobeerd met Windows 10S maar hun store was nog veel slechter dan die van Apple.

Ik denk dat voor software ontwikkeling het probleem is dat Xcode lastig te porten gaat zijn zonder de UI compleet op de schop te gooien.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 1 april 2025 05:57]

Ik zeg ook niet dat Apple geen redenen heeft, maar als mensen vragen: wat kan een iPad Pro dan niet, dan zijn dit duidelijk aanwijsbare dingen. Pure beleidskeuzes, de hardware kan het prima aan.
We weten allemaal hoe Microsoft tablet UI elementen in Windows 8 heeft gepropt. Het werkt gewoon niet goed voor een desktop. Andersom ook, een desktop UI is niet geschikt voor een tablet.

Maar als je bedoelt het onderliggende systeem, dan zie ik voor en nadelen in met betreft comptabiliteit van programmas. Het installeert maar het werkt niet (goed/optimaal)
Je kan op een M serie Mac al sinds dag 1 iPad applicaties draaien. Over het algemeen werkt het wel maar muis is geen 100% substitutie voor touch, knoppen zijn vaak achterlijk groot en de schermverhouding van iPadOS staat vast dus vensters hebben vaak een beetje 'rare' maat.
In de praktijk wil je gewoon een native app voor je OS en geen 1:1 port.
Vergelijk je nu de interface van Windows 8 met iPadOS/macOS? Wat een vreemde vergelijking. Het ontwerp van zowel iPadOS als macOS ligt wat uit elkaar, maar niet zó ver dat samenvoegen niet mogelijk is. Sterker nog: Apple heeft al iPadOS-elementen in macOS gestopt. Windows 8 is een totaaaaaal ander ontwerp en dus niet vergelijkbaar.
Ik maak geen vergelijking tussen windows 8 en mac/ipad os. Ik maak een bruggetje naar een vergelijkbare situatie mocht dit de realiteit worden.
Maar de situatie is niet vergelijkbaar, want het idee en ontwerp van Windows 8 waren totaal anders dan iPadOS en macOS, die redelijk dicht bij elkaar liggen.
alsjeblieft niet, iPad mag van mij bets macOS maar ik wil geen dichtgetimmerde iPad/iOS functies op mijn MacBook :+
Even voor mijn nieuwsgierigheid: welke 'dichtgetimmerde' functionaliteit weerhoudt jou ergens van?
De iPad Pro heeft een erg krachtige chip.. en zou ideaal zijn voor mobiele software ontwikkeling (als in onderweg / reizen etc). alleen bijna alles wat je daar voor nodig hebt is offline niet makkelijk te installeren.. Er is in sommige situaties wel om heen te werken, maar makkelijk is anders.. Dat is één van de functionaliteiten die me tegenwoud.

Het anders is het draaien VMs, al is dat recentelijk aan het veranderen. Maar nog steeds niet dat je echt kracht van dat apparaat kan gebruiken.

Dus.. Ik kijk elk jaar naar een iPad Pro en constateer elk jaar waar dat het nog niet mogelijk is mijn werk op het apparaat te gaan doen..
Dat is dan wel een zeer specifieke workflow, voor een heel select deel van de bevolking. Daarnaast is het ontwikkel landschap ook heel gefragmenteerd met verschillende programmeertalen en omgevingen dus wat voor de een werkt is voor een ander weer onwerkbaar.

Microsoft Office draait op iPad, Photoshop draait op iPad, Logic pro en Final cut draaien op iPad. Ik vind het moeilijk vol te houden dat productief werk op zo'n apparaat per definitie onmogelijk zou zijn. Sterker nog: kijk naar de gemiddelde bedrijfslaptop, die is meer dichtgetimmerd dan een iPad en zelfs daar krijgen mensen hun werk nog op voor elkaar...
Microsoft Office op de iPad is niet te vergelijken met Microsoft Office op een Mac. Zelfde geldt voor in ieder geval Photoshop. Logic pro en Final cut heb ik geen ervaring mee dus kan ik niets over zeggen. Ik kan hier nog Lightroom aan toevoegen, waar Lightroom Classic veel meer mogelijkheden biedt dan Lightroom op mijn iPad.

Kortom, leuk dat een versie van die software draait op een iPad, maar dat betekent niet dat die software ook een vervanging is van dezelfde software pakketten op een Mac.

[Reactie gewijzigd door jmvdkolk op 31 maart 2025 15:23]

Als 95% van de gebruikers er mee overweg kan en hun werk kan doen is het voor die mensen toch genoeg?
Het gaat er niet om wie de feature checklist het langst heeft, maar of een tool bruikbaar is.
Natuurlijk wil marketing je laten geloven dat je niet zonder de features van dit jaar kan, maar voor veruit de meeste mensen heeft Office sinds de eeuwwisseling al een overdaad aan functionaliteit. Geen wonder dat Microsoft alles achter abonnementen gooit, ze kunnen zelf ook niet meer nieuwe features verzinnen. Zelfde geldt voor Photoshop.
Als 95% van de gebruikers er mee overweg kan, dan kan je die keuze maken. Dan kan je er ook achter komen dat als je die 5% niet bedient, dat je dan aan sommige organisaties niet meer verkoopt omdat die dan op zoek gaan naar alternatieven voor die 5%. Ik vermoed dat dit is waarom Microsoft nog steeds installeerbare Office software heeft, omdat een beperkt deel van de gebruikers niet genoeg heeft aan de Web versies en aan de iPad versies.
Bij Photoshop probeert Adobe om zijn gebruikers te overtuigen dat Photoshop op de iPad goed genoeg is. En dat is zo voor een beperkt deel van de groot-gebruikers. Als Adobe die groot-gebruikers wil kwijtraken, dan moeten ze vooral de Mac versie schrappen. We zullen dan zien wat er gebeurt met Photoshop. Dat Adobe deze keuze nog niet gemaakt heeft zegt mij dat ze die markt nog niet kwijt willen raken.

Wat ik zeg heeft helemaal niets met marketing te maken. De Office pakketten online en op een iPad bevatten heel veel oude functies niet of niet goed. 90% van de functionaliteit van Office wordt door een gemiddelde gebruiker niet gebruikt. Maar als je niet de 10% dekt die iemand gebruikt, dan heb je niets.
Als 95% van de gebruikers er mee overweg kan, dan kan je die keuze maken. Dan kan je er ook achter komen dat als je die 5% niet bedient, dat je dan aan sommige organisaties niet meer verkoopt omdat die dan op zoek gaan naar alternatieven voor die 5%.
Dat was vroeger de 'wijsheid', maar of dat nou nog steeds zo is? Misschien bij ouderwetse bedrijven. Bij mij
op werk geven veel mensen de voorkeur aan Google apps wat ook niet functioneel identiek aan Office is.
Microsoft software heeft ook zat functionele 'gaten', maar die zijn kennelijk minder belangrijk dan die bij de concurrentie vinden de marketing afdeling van Microsoft en managers die een keuze moeten verdedigen...
Waarom is een bedrijf ouderwets als er mensen werken die meer nodig hebben dan Google apps kunnen bieden? Wat is dat voor vreemde wijsheid? Prima als voor jullie de Google apps voldoende zijn. Laat anderen ook in hun waarde zou ik zeggen.
Ouderwets als in denken dat Microsoft alles is wat er bestaat.
Er zijn zoveel betere oplossingen, maar die krijgen in ons conservatieve bedrijfsleven amper voet aan de grond. Maar ik begrijp dat je dat niet mag vinden zonder 'anderen niet in hun waarde te laten'?
Ik denk dat jij geen idee hebt wat er in het bedrijfsleven allemaal gebruikt wordt als je denkt dat de gedachte is dat Microsoft alles is wat er bestaat. Ik werk bij zo'n "ouderwets" bedrijf met 300.000 werknemers wereldwijd en werk samen met heel veel multinationals. Je moest eens weten hoeveel er geexperimenteerd wordt met andere tooling en applicaties. Maar bottom line zijn al die andere tools en applicaties nog geen 100% vervanging van Microsoft Office, en heeft dat ook nog een plek.
@bzzzt je vroeg 'Even voor mijn nieuwsgierigheid: welke 'dichtgetimmerde' functionaliteit weerhoudt jou ergens van?' moet je niet zeuren dat het specifiek is.. Dat is wat mij tegenhoudt.. Fijn dat dat Office werkt op een iPad... daar heb ik niks aan..

Maar gebruik ik best wat open source software die niet in de iOS store zit. Bijvoorbeeld Gimp. En dat is algemeen wel een ding.. iOS en iPad zijn erg gesloten voor OSS. Het zou Apple enorm sieren als ze aan die groepen eens beginnen met gratis developer certificaten te verstrekken.
@bzzzt je vroeg 'Even voor mijn nieuwsgierigheid: welke 'dichtgetimmerde' functionaliteit weerhoudt jou ergens van?' moet je niet zeuren dat het specifiek is.. Dat is wat mij tegenhoudt.. Fijn dat dat Office werkt op een iPad... daar heb ik niks aan..
Jij niet en dat is (voorlopig nog) jammer, maar ik lees vaak commentaar dat mensen hun werk niet zouden kunnen doen maar in de praktijk zijn dat toch vaak de niche scenarios.
Maar gebruik ik best wat open source software die niet in de iOS store zit. Bijvoorbeeld Gimp. En dat is algemeen wel een ding.. iOS en iPad zijn erg gesloten voor OSS. Het zou Apple enorm sieren als ze aan die groepen eens beginnen met gratis developer certificaten te verstrekken.
Die certificaten kosten geld als 'drempel' tegen App store spammers. Denk je echt dat dat de beperking is om een Gimp port te bouwen? Er zijn honderden uren porteer werk nodig en dan zou 100 euro per jaar een issue zijn? Genoeg bedrijven/mensen die dat wel zouden willen sponsoren en als die er niet zijn heeft kennelijk niemand behoefte aan Gimp.
Het zijn in jouw ogen niche scenarios. Er is meer in de wereld dan Office en Zoom.

Ja dat is een drempel voor sommige OSS projecten. Gimp is misschien een voorbeeld waarvoor het niet zou hoeven gelden, maar ik vermoed dat het niet te compilen is voor iPad omdat het niet mogelijk is om de libraries te draaien op iPad vanwege het gesloten karakter. Maar DarkTable is bijvoorbeeld wel een voorbeeld waarbij dit speelt. En dan hebben het er nog niet over dat GPL-3 en de iOS App Store license niet samen gaan...
Het is prima mogelijk een tool als Gimp op een iPad te draaien, maar heeft het zin om code die voor een heel ander device in een heel andere context te werken compleet te verbouwen? Wat heb je aan een Gimp port die compleet niet als een iPad app werkt? Of een Gimp port die dat wel doet maar totaal niet meer op Gimp lijkt qua UI/functionaliteit?
En wat licenties betreft: daarom is GPL bij veel bedrijven ook niet populair.
Op iOS *moet* je de App Store gebruiken.

Op MacOS is er de Mac App Store, maar het handvol apps dat ik ooit geinstalleerd heb gehad valt op 1 hand te tellen. Sommige apps kunnen niet eens, vanwege de sandboxing requirements (doorgaans van die nuttige utilities)
De Mac app store kwam pas toen iedere fabrikant z'n eigen distributie had opgezet.
Vrijwel alle belangrijke productiviteit apps (zie mijn vorige reply) voor iPad staan gewoon in die store. Of je het nou leuk vindt of niet, het is beschikbaar en je kan er gebruik van maken. Het is voor maar weinig mensen een echte belemmering.
Dat is een cirkel-redenering: voor mensen die nu iPad gebruiken is het geen belemmering om iPad te gebruiken…

Maar ik zou mijn Mac niet willen inruilen omdat veel tooltjes gewoon niet werken in de sandbox.

Uiteraard helpt het niet dat Apple 30% van je inkomsten afpakt, geen upgrade pricing mogelijk maakt en app review een moeras is, maar dat is niet de hoofdreden.
Ik zei toch niet dat alle dichtgetimmerde functies erin moeten?
Eén OS is geen goed idee. Maar sinds Apple iPadOS van iOS heeft afgesplitst hebben ze er amper wat mee gedaan. Ik zou zeggen: introduceer basis features uit macOS wel in i(Pad)OS.
Het feit dat je bijvoorbeeld nergens smart albums hebt (zoals in Photos) is me al een doorn in het oog. Waarom zijn er geen uitgebreidere foto opties (denk Aperture) op de iPad? Waarom is Files niet meer als Finder?

Apple kan wel blijven volhouden dat je én een iPad én een Mac moet maar dan moeten ze gewoon stoppen met dure iPads met nieuwste processors die helemaal niets toevoegen. Overigens precies de reden dat ik een iPad Air heb genomen. Het idee van "Pro" is echt belachelijk.
Dit geldt al voor de IPad Pro M2, ik heb echt nog nooit een programma gehad waarbij de power niet genoeg was. Ik kon helaas niet voor de M4 gaan omdat ze op mijn werk alleen fysieke simkaarten hebben en de M4 heeft alleen een E-sim slot. Helaas geen OLED scherm voor mij dus ;(
Denk dat een MacPad een groot succes zou worden. Naar mijn gevoel gaat de laptop als product type sowieso binnen enkele jaren uitsterven. Lijkt me wel het beste om gewoon een nieuwe productlijn te starten, als hybride tussen de iPad en de MacBook.
Laat ze maar een iets grotere iPad Pro maken. 14.1 inch lijkt me top, dan zet je net wat makkelijker twee schermen naast elkaar open. En dan behoud ik ongeveer hetzelfde formaat als mijn huidige 2017 pro.

[Reactie gewijzigd door WastedPenguiNL op 31 maart 2025 16:23]

Grotere bottlenecks zijn wat mij betreft:

iPad: bestanden management en iPadOS graag wat meer op macOS laten lijken
MB Pro: touchscreen please!

Ik denk dat dit meer extra klanten gaat opleveren, dan kosten door het kannibalisatie effect.
Touchscreen MBP hooguit als optie svp. Geen vingers op mijn (nano coated) scherm. Grootste bottleneck zie ik in throttling en koeling.
Alsjeblieft geen touchscreen op de MBP .. Of hoogstens als optie.
Ik heb nu een Lenovo Yoga laptop met touchscreen en merk dat ik het touchscreen vrijwel nooit gebruik.
Ik denk dat Apple op dit moment precies weet wat het ze op gaat leveren. De reden dat ze het niet uitbrengen is waarschijnlijk eerder dat jouw stelling dat ze dit 'moeten' veranderen niet correct is.
Wat ik zelf echt een enorm nadeel vind van de iPad Pro's is dat ze ingestoken zijn als een apparaat voor 1 persoon. Je kunt niet net als bij macOS gewoon meerdere profielen maken zodat je makkelijk met meerdere personen gebruik kunt maken van het ding.

Zeker gezien de prijs van een iPad Pro is het zo jammer. Qua hardware, met een perfect scherm, de pen input, en zo'n Magic keyboard zou dit de ideale gezinscomputer zijn.

Maar dat je gewoon niet makkelijk met meerdere mensen toch gescheiden kan werken op de hardware houd mij wel af van een upgrade. De prijs is zo hoog dat ik niet maar gewoon een iPad Pro per persoon ga aanschaffen.
Dat is wel een frustrerende keuze als je dat wil, maar aan de andere kant: je deelt je telefoon doorgaans ook niet met het gezin en je hoeft natuurlijk niet per se een pro model voor ieder gezinslid te kopen.
naja ik vind een tablet we iets anders als een telefoon, maargoed daar staat iedereen anders in. Qua frequentie mbt gebruik zie ik een iPad veel meer als een gedeeld apparaat.
het is gewoon zo gemakkelijk de tablet even aan de kinderen te geven zonder te moeten vrezen dat ze vanalles gaan mispeuteren.
Of als je de tablet samen met je partner gebruikt, dan kan je elk mails instellen in de mail app, accounts in andere apps, nu lukt dat maar voor 1 persoon.
Wij gebruiken de tablet te weinig om voor iedereen een aparte aan te schaffen, maar wel genoeg om er 1 in huis te hebben die dus door meerdere personen gebruikt wordt.

In tegenstelling tot de telefoon, die is met een telefoonnummer ook een echt persoonlijk toestel vind ik, de tablet is meer een gezinstoestel.
Helemaal mee eens, hopelijk gaat dat een keer veranderen.
https://medium.com/@mingc...-high-end-m5-03e0810e52f2 Hier wat info over die nieuwe M5 chip.
Geen major upgrade, het blijft 3nm, maar gebruikt TSMC's nieuwe N3P node. Dat zou max zo'n 10% verbetering moeten geven in performance of power consumption.
Tja als een bepaald type al in gebruik is zou het gek zijn als een bedrijf niet werkt aan het volgende model, anders loop je achter, en zo gaat het maar door.
Erg benieuwd naar de AI Agent die in de Gezondheid app zal zitten, ik gok wel dat we dit in Nederland nog niet kunnen testen in iOS 19.4 gezien de problemen die er nu al zijn met de EU.
Ik blijf het een enorm slecht idee vinden om tech bedrijven toegang te geven tot health data en daar AI modellen mee trainen en analyseren. Aan de andere kant, kan het op basis van data en sensoren natuurlijk heel een aantal mogelijke issues 'zien' en je daarover kan informeren. Het voorkomen is beter dan genezen. Wat ik mij wel afvraag, wat het successverhaal nu is na al een hoop gebruik.

Mijn onderbuikgevoel zegt dat we teveel delen en hier te weinig echt voor terug krijgen.
Als je de Apple presentaties/reclamespots volgt zie je dat ze de laatste paar jaar regelmatig begonnen zijn met wat korte interviews van mensen die 'gered' zijn door val/botsingdetectie of hartritme detectie en daardoor (soms ernstige) incidenten hebben overleefd.
Ik heb ook nergens gelezen dat Apple gezondheidsdata zonder toestemming gebruikt voor AI training. Heb je daar een bron bij?
Reclames zou ik zelf niet bestempelen als goeie voorbeelden. Anderzijds,... ik vraag me dan ook wel af hoeveel successverhalen men zelf hierover zouden schrijven. Het is meer een gedachte dan een waardeoordeel overigens.

AI gebruiken voor medische data als klant aan een techbedrijf is wel een waardeoordeel, maar puur uit eigen mening natuurlijk. Ik heb dit zelf ook niet gelezen, of naar gezocht. Ik heb er geen bron van dus. Het is natuurlijk om een goed werkend systeem te krijgen dat je veel data nodig hebt, en zeker met medische problematiek. We weten heel veel, maar nog steeds meer niet. AI is natuurlijk wel een fantastisch middel om te kijken naar verbanden. Ik ben geen wiskundige of statischtische kanjer, dus ik wil er verder ook geen harde uitspraken over doen. Het enige waar ik vooral op tegen ben is dat medische data niet voor niets zo goed beveiligd wordt, en zeker als het over geestelijke gezondheid gaat, vind ik dat we al een paar bruggen te ver zijn gegaan met data verzameling.

Helaas is in verleden natuurlijk ook gebleken dat data ook zonder consent gewoon gebruikt/misbruikt wordt. Daar zijn zat voorbeelden van Meta te noemen. (Een van de eerdere, als voorbeeld is een MIT studie die Facebook gegevens verzamelde van profielen om te kijken welke sexuele voorkeur ze hebben, zelfs als ze zelf een andere aangave). In de verschuivende denkbeelden vind ik dit toch wel een lastige.
Helaas is in verleden natuurlijk ook gebleken dat data ook zonder consent gewoon gebruikt/misbruikt wordt. Daar zijn zat voorbeelden van Meta te noemen.
Vind de manier waarop Apple omgaat met data (zowel in wat ze zeggen als welke technische maatregelen ze treffen om zaken privé te houden) toch wel van een andere orde.
Lijkt me niet heel handig om alles dan maar over een kam te scheren.
Hoewel ik het eens ben dat Apple wel wat beter omgaat met data dan Facebook, ben ik het met de tweede statement iets minder eens. Sure, je kan ze niet helemaal met elkaar vergelijken, maar zoals je kan zien kan de wereld ineens heel anders reageren met iemand anders aan het roer. Daarmee wil ik zeggen dat we geen glazen bol hebben, en je altijd moet bedenken, dat zelfs wanneer het in huidige tijdsgeest alles goed gaat, het effect op een mogelijke verandering zou kunnen zijn, en of dat risico acceptabel is of niet. Mijn mening, in dit geval, is van niet. Daarom kies ik zelf niet om dit nog te willen. Wat een ander doet, maag diegene natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Mocht ik in een omgeving zijn waar mijn mening invloed kan hebben op dit soort beslissingen, schroom ik zeker niet om hiervan te willen wegblijven.
Tsja, krijg een beetje hetzelfde gevoel als over electronische patientdossiers hierbij. De technologie om het veilig uitwisselen mogelijk te maken bestaat al lang, maar de publieke opinie heeft het heel lang tegengehouden. Ondertussen overlijden er jaarlijks een aantal mensen omdat bepaalde gegevens niet beschikbaar waren.
Hetzelfde zou je kunnen zeggen van telefoon/smartwatch apps met gezondheidsdata, hartritme monitor en alarmeringen.
Het wegblijven van dit soort ontwikkeling kan ook een negatieve impact hebben op het leven van anderen. Ik zou niet degene willen zijn die dit onder alle omstandigheden probeert te blokkeren omdat gegevens misschien ooit wel eens een keer in de verkeerde handen zouden kunnen vallen omdat je daarmee anderen indirect kan schaden.
Snap niet waarom ze niet wisselen naar een 1x per twee jaar een nieuwe generatie chips uitbrengen het verschil is steeds dusdanig klein en voelt ook minder goed nadat je iets gekocht hebt er al weer wat nieuws uitkomt. Verder is ook de M3 die ik momenteel heb al echt een powerhouse voor 90% van het gebruik.

Dus meer tijd is meer innovaties van product tot product
Mja mn macbook m1 air wordt een beetje oud .. maar hij werkt nog prima :Y) .. dus mischien als de m6 macbook air uitkomt ..wordt t tijd voor een nieuwe macbook ;)

Ik heb in 2019 nog een ipad air 3 gekocht , maar die heb ik aan mn moeder geschonken, omdat ze iets groter nodig had dan dat klein scherm op mn telefoon :Y)

T is jammer dat de ipad's geen volledige mac OS had kunnen zijn .. anders had ik zonder problemen een ipad pro gekocht ... nu spendeer ik het geld liever in een betere iphone in combinatie met een macbook air

[Reactie gewijzigd door Metallize op 31 maart 2025 11:32]

Hier hetzelde met mijn M1 Macbook Pro, er zijn een paar redenen om te upgraden maar dat zijn allemaal nice to have’s ipv must haves.

De Ryzen AI chip is daarnaast ook interessant, maar er zijn maar weinig windows laptops beschikbaar die qua kwaliteit ook maar een klein beetje dichtbij een macbook komen.
Het Amerikaanse bedrijf werkt ook aan de M6-chip, die een eigen modem zal bevatten.
Wat voor gevolgen zou dit hebben voor de gebruiker? Of is dit meer een voordeel voor Apple zelf, zodat ze niet meer hoeven te betalen aan de huidige leverancier van de modems?
Apple heeft meer dan genoeg uitgegeven om die modem ontwerpen in-house te krijgen, dat zal zich niet in een paar jaar terugverdienen.
Een voordeel van modem in de CPU is dat er weer een chip minder in hoeft dus toestellen kunnen kleiner, goedkoper of met bv grotere batterij uitgerust worden. Ook energiebeheer kan beter afgestemd worden op het specifieke product dan met een 'off the shelf' onderdeel. Daarnaast heeft Apple dan geen afhankelijkheid op code van derden dus security fixes kunnen sneller uitgerold worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.