Apple moet van de Europese Commissie iPhones beter interoperabel maken met apparaten van derden. Zo moeten smartwatches, koptelefoons en tv's van andere merken beter overweg kunnen met iOS. Apple zegt dat de maatregelen het bedrijf 'vertragen'.
De Europese Commissie zegt Apple 'te assisteren' bij het voldoen aan de Digital Markets Act met twee maatregelen die ervoor moeten zorgen dat Apples producten interoperabel genoeg zijn. De eerste maatregel is dat negen connectiviteitsfuncties van iOS meer opengesteld moeten worden voor externe bedrijven.
Smartwatchmakers moeten bijvoorbeeld iPhone-notificaties met afbeeldingen kunnen tonen, iets dat voorheen alleen mogelijk was met Apple Watch-smartwatches. Apple moet het ook mogelijk maken dat apparaten van derden bestanden kunnen sturen naar en ontvangen van iPhones via AirDrop. Ook andere vormen van peer-to-peerwifiverbindingen moeten mogelijk worden met externe apparaten en iPhones.
Apple moet het ook mogelijk maken dat gebruikers net zo makkelijk koptelefoons van externe merken kunnen koppelen aan iPhones, zoals dat met AirPods kan. Het bedrijf moet de NFC-chip ook iets meer openstellen, zodat gebruikers een smartring of slimme armband geschikt kunnen maken voor draadloze betalingen. Het moet voor ontwikkelaars ook mogelijk worden om functionaliteit in te bouwen zodat gebruikers met de NFC-chip bankkaarten kunnen scannen.
De tweede maatregel stelt dat Apple duidelijker moet communiceren over hoe interoperabel de producten zijn. Ontwikkelaars die willen werken met iPhone- of iPad-functies moeten van Apple duidelijke technische documentatie krijgen, stelt de Commissie. De Commissie wil ook dat Apple ontwikkelaars duidelijker informeert over interoperabiliteitsaanvragen.
Apple is wettelijk verplicht deze maatregelen door te voeren onder de DMA. Het bedrijf zegt tegen Reuters dat de maatregelen het bedrijf 'vertragen met bureaucratie', waardoor Apple op een langzamer tempo zou kunnen innoveren in Europa. Die innovaties zouden ook 'gratis' aan concurrenten weggegeven moeten worden 'die niet volgens dezelfde regels hoeven te spelen'. Als Apple de maatregelen niet doorvoert, riskeert het bedrijf een boete van 10 procent van zijn jaarlijkse wereldwijde omzet. Eind vorig jaar stelde de Commissie de maatregelen al voor, waarna marktpartijen konden reageren. Nu zijn de regels definitief.