KPN en ABP zijn begonnen met joint venture die 3800 zendmasten gaat beheren

De joint venture van KPN en pensioenfonds ABP is officieel van start gegaan. Dat meldden de twee bedrijven op vrijdag. Het gedeelde bedrijf heet Althio en gaat een netwerk van 3800 mobiele zendmasten en daklocaties beheren.

Althio is begonnen nadat KPN eerder deze maand onder voorwaarden toestemming kreeg om Open Tower Company over te nemen van ABP, schrijft het bedrijf in een persbericht. Het nieuwe bedrijf gaat 3800 zendmasten en daklocaties beheren die voorheen in handen waren van KPN, Novec en Open Tower Company.

De twee bedrijven kondigden de komst van hun joint venture vorig jaar al aan. KPN krijgt een aandeel van 51 procent in de joint venture, terwijl ABP de overige 49 procent in handen krijgt. Het netwerk van Althio is toegankelijk voor alle telecomproviders, benadrukt het bedrijf. Het is niet de eerste samenwerking tussen KPN en ABP. De twee bedrijven richtten eerder al Glaspoort op, een joint venture die een glasvezelnetwerk aanlegt.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

14-02-2025 • 14:31

20

Submitter: tabletmen

Reacties (20)

20
20
11
0
0
9
Wijzig sortering
Klopt het artikel? De bedrijven richten eerder al Glaspoort op. Maar in dat artikel staat APG en niet ABP. Terwijl "de twee bedrijven" refereert naar KPN en ABP. APG is een ander pensioenfonds dan ABP
Dat bewuste artikel waarin gesproken werd van APG is niet helemaal correct; Glaspoort is een joint venture met ABP.
APG is de pensioenuitvoerder die voor pensioenfonds ABP het werk doet.

van hier
Glaspoort is een joint venture van APG (de pensioenuitvoerder van ABP) en KPN.

[Reactie gewijzigd door W1ck1e op 14 februari 2025 14:51]

Om het helemaal correct te zeggen: APG is een pensioenuitvoeringsorganisatie, onder meer voor ABP. Een ‘pensioenuitvoerder’ is bijvoorbeeld een pensioenfonds, zoals ABP. O-)
Ik heb toch echt de link geciteerd. En ik heb gewerkt bij ABP (voordat het APG heette) en bij APG.
Neemt niet weg dat wat ik schreef het enige juiste is. Zie ook https://www.pensioenduide...-zijn-pensioenuitvoerders.
ik blijf het gek vinden dat voor KPN de ACM toch iedere keer weer lijkt te denken dat het geen monopolie heeft.
Op de markt is het een van de grotere en iedere stap die het probeert te doen mond logischerwijs uit in een stapje dichterbij een monopolie.
In dit geval is het netwerk toegankelijk voor andere telecombedrijven. Het is de vraag of dat financieel ook aantrekkelijk genoeg is, KPN staat erom bekend dat toegang tot hun netwerk veel duurder is dan bij andere netwerken.
Geen idee hoe bepaal je zo iets ? Als consument krijg je natuurlijk geen korting en een grote klant die een miljoen gebruikers heeft natuurlijk wel.
Ik heb wel eens gezien dat een concurrent een aanbesteding won van de partij die de hardware had en eigenlijk hetzelfde duurder aanbood.
Voornamelijk dat laatste is een vaste tactiek die gebruikt wordt, het relatief veel vragen voor een verbinding waardoor het voor (zeker startende) partijen niet interessant is om die af te nemen. Ook niet om gewoon een voet aan de grond te kunnen krijgen. Monopolie valt zelden op 1 punt, het zijn meestal meerdere acties om te zorgen dat de concurrentie weinig kans heeft van slagen (om niet te zeggen geen kans)

Met deze opzet voldoen ze aan de letter van de wet (het is een open netwerk) maar zij weten ook dat de kosten de concurrentie de nek omdraait om er gebruik van te maken.
Wat maakt dat KPN een monopolie positie heeft volgens u?

Als ik de ACM mag geloven is KPN niet de enige sterke partij.

[Reactie gewijzigd door PeeCee op 14 februari 2025 15:56]

Volgens de link die u stuurt heeft KPN maar 1 echte concurrent en dat is VodafoneZiggo... de andere zijn te versnippert om echt een impact te maken.

het grotere probleem zit hem in het netwerk / aanbiedingsgebieden. In grote delen hebben mensen maar keuze of uit een van de grote spelers of over het netwerk van 1 van die grote spelers. Doordat die grote speler een relatief hoge prijs voor het netwerk vraagt is de prijs die de consument uiteindelijk betaald nog steeds relatief hoog.

Kleinere aanbieders hebben weinig mogelijkheid om zelf kabel de grond in te drukken (ligt er al of niet interessant genoeg)

dus de monopolie is gebiedsafhankelijk waardoor er voor een deel van Nederland bijna altijd geld gaat van een abbo naar 1 van de 2 aanbieders.
Maar misschien moest ik mij voorzichtiger uitdrukken door in heel Nederland de situatie te omschrijven als een Duopolie...
Dat het probleem zit in het netwerk kan ik volledig met u eens zijn. Zoals @Svrooij86 het hieronder ook benoemd, zou leverancier infra los moeten staan van de dienstverlenende partij. Wel is de vraag of de uitrol van snel internet dan ook zo snel gegaan was als nu? Immers hebben bedrijven als Ziggo, Odido en KPN er veel baat bij waardoor het zo snel gaat.

Verder is er al jaren discussie over het gebruik van elkaars netwerk en de ACM de enige die hier iets aan kan doen, maar niet doet. De Lobby is sterker dan de integriteit.
Hier in de regio hebben ze ongeveer alle FttH verbindingen in handen wat resulteert in een €20 toeslag op ons internet abonnement….. ik noem dat een monopolie dat ze misbruiken. Helaas ziet de ACM dat anders en de consumenten hebben pech.

Strikte scheiding, tussen glas infra en diensten lijkt me de enige oplossing. Dus een onafhankelijke netwerkbeheerder (zoals met stroom en gas), dat zou ik graag zien. En dat lijkt me voor daklocaties en telecom masten ook de enige oplossing. Er is in Nederland geen plek voor telecom masten van 3 partijen.

Wij hebben een van de weinige providers die überhaupt transparant is over hoe die prijzen in elkaar steken. En om in de freedom internet termen te blijven, wat mij betreft moeten laag 1 en 2 (glas en belichting) worden afgepakt van de dienstverleners.
https://freedom.nl/nieuws...ezelnetwerken-hoe-zit-dat
Daar gaat mijn pensioen }>
Een mooie constante inkomstenstroom lijkt me een aardige basis voor een pensioenfonds.
Zoals van dividend van Shell aandelen, helaas hebben ze die gedumpt en zijn meer ‘groen’ gaan beleggen
Is dit niet voor KPN een snelle manier om cash geld in handen te krijgen?

Je verkoopt al je hardware (zendmasten in dit geval, maar kunnen ook kantoorpanden zijn) aan een ander bedrijf, liefst eentje waar je zelf een vinger in de pap krijgt. Vervolgens huur je die spullen weer terug, maar je hebt nu financiele middelen om schulden af te lossen of om te investeren in je core business.

Een "sale and lease back" constructie?
KPN had jaren geleden al zijn masten verkocht, daarna zijn ook weer KPN eigen locaties gebouwd die nu ook zijn over gegaan naar deze constructie. Dat zijn er niet zoveel als eerst.
Welke rendement haalt ABP met deze constructie?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.