KPN: glasvezeluitrol zit in laatste fase, nu focus op aansluiten van woningen

KPN zegt dat zijn glasvezeluitrol in 'de laatste fase' zit. Daarbij is de focus verschoven van het aanleggen van de 'basisinfrastructuur' naar het aansluiten en activeren van woningen en kantoren. KPN kan nu glasvezel aanbieden bij 63 procent van de Nederlandse huishoudens.

Het bedrijf spreekt over een 'accentverschuiving' die in 2024 is ingezet, waarbij er minder wordt gefocust op het aanleggen van 'de basisinfrastructuur in de straat' naar het aansluiten en activeren van huishoudens en bedrijven. Glasvezelaansluiters zoals KPN plaatsen eerst alle glasvezellijnen in de straat onder de stoep, waarna de 'glasvezelsprietjes' nog een periode boven de stoeptegels uitsteken. Later worden bij huishoudens afspraken gemaakt om de glasvezelkabel daadwerkelijk door te trekken naar het huis van de bewoner, bijvoorbeeld in de meterkast. KPN gaat nu meer van dergelijke glasvezelsprieten wegwerken.

Op dit moment kan KPN met zijn eigen netwerk bij 56 procent van de Nederlandse huishoudens glasvezel aanbieden. Dit is 4 procentpunt meer dan vorig jaar en 10 procentpunt meer dan een jaar eerder. De operator spreekt zelf over een recordjaar, terwijl er in 2023 meer huizen werden aangesloten.

Naast KPN's eigen netwerk, biedt de operator ook glasvezeldiensten aan over andere netwerken, voornamelijk Glaspoort. Dit is een joint venture waar KPN in zit. KPN kan via Glaspoort glasvezel aanbieden bij 63 procent van de Nederlandse huishoudens. Het bedrijf wil eind volgend jaar bij 'ongeveer' 80 procent van de Nederlandse huishoudens glasvezel kunnen aanbieden. Op basis van de groei van de afgelopen twee jaar, zou KPN uitkomen op 73 procent. Het bedrijf wil de komende twee jaar dus versneld huizen aansluiten op het glasvezelnetwerk.

Verder meldt KPN bij de jaarcijfers een Nederlandse 5G-dekking te hebben van 98 procent. Dit is 1 procentpunt meer dan een jaar eerder en 3 procentpunt meer dan in 2022. Het bedrijf meldt ook minder 'gefundeerde privacyinbreukklachten', met 37 van zulke klachten. Dit was in 2023 nog 55 en het jaar daarvoor 66.

KPN had in 2024 een omzet van 5,22 miljard euro, bijna 200 miljoen meer dan een jaar eerder. De ebitda-al-winst was 2,50 miljard euro, bijna 90 miljoen meer dan een jaar eerder. De vrije kassastroom was 900 miljoen euro. Dat is iets meer dan de afgelopen jaren.

KPN jaarcijfers 2024

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-02-2025 • 14:04

144

Submitter: rneeft

Lees meer

Reacties (144)

144
144
48
0
0
89
Wijzig sortering
Ben benieuwd, zit al klein 8 jaar te wachten op glas in mijn jaren 80 wijk.. hele stad heeft verder al wel glas :S
Ik heb het hier ook gemerkt. Woon in een nieuwbouwwijk in een klein dorpje. In de buitengebieden en het dorp hier ligt overal kpn glasvezel, maar in deze nieuwbouwwijk (opgeleverd 2021) kan ik alleen adsl 5mbit krijgen. Gelukkig is er nog ziggo, 5g heb ik nog niet aangedurfd, ik heb met mijn telefoon geen bereik binnen.
Ja, het is jammer dat er geen externe antenne meer ondersteund wordt door Odido. Dan is 5G op veel plekken een interessantere optie dan nu.
Een buiten 5g modem was mij de prijs echt wel waard. Haal zomaar 500mbit met klik en klaar, terwijl ik iets van 6km van een mast af zit.
In stedelijke gebieden in de buurt van rivieren zie ik dat het achterloopt. Zelfs in universiteitssteden waar je zou verwachten dat ze al lang overal glasvezel zouden hebben. Het is natuurlijk een dure hobby om dat water heenwerken. hier ligt inmiddels al weer bijna een jaar vezel voor de deur, in januari zou het actief zijn. De stoep heeft opengelegen, er was een bak zichtbaar, ik kreeg goede hoop. Maar verderop in de straat steken de sprieten nog uit de grond dus om een of andere reden is de aanleg stilgelegd, lijkt het
Lange tijd. Ik woon in een klein dorp, maar daar ligt gevoelsmatig al wel 15 jaar glasvezel internet in de woonwijken. Buitengebied is anders. De nieuwbouwwijk uit 2021 waar ik woon is ook gewoon opgeleverd met glasvezelaansluitingen.
Net 2e lijn afgezegd bij KPN, ze beloven al maanden dat er hier zeer binnenkort glasvezel komt. Tijdens afzeggen wist de beste man niet of er dit jaar een aansluiting gerealiseerd gaat worden hier.
Hier precies hetzelfde. Jaren 70 wijk beetje afgelegen van de rest, geen glas. Rest van de stad veel wijken al wel. Vanuit onze wijk rij je gelijk de polder in en daar hebben ze wel allemaal glas. Dus voor snel internet heb je alleen keus uit ziggo. Ontvangst Odido is hier ruk dus 5g van hun is ook geen optie. Ziggo dreigen dat je over gaat stappen heeft ook geen nut voor korting, want er is geen alternatief.
VDSL levert zeker ook een verbinding waar je tegenwoordig niet meer blij van wordt? Als je daar nou 100Mbps mee binnen kunt trekken, is het nog tot daaraan toe.
Ik haal zelf 200 Mbit/s op VDSL (Vplus), maar dat heb ik niet veel voorbij zien komen. Met pairbonding zou ik zelfs 400 Mbit/s moeten kunnen halen. Er zijn ook weinig providers die überhaupt een abonnement van meer dan 100 Mbit/s aanbieden op VDSL.

[Reactie gewijzigd door Redepi op 24 februari 2025 20:45]

Je mag al van geluk spreken als je 100 haalt, want hoger dan 50 zit er hier niet in. En ik ken genoeg adressen waar VDSL niet eens tot bruikbaar modern internet leidt… Ziggo en/of Odido zijn daar vaak de enige opties.
Same. Ik woon nota bene in een universiteitsstad en KPN heeft jaren geleden beloofd om de hele stad van glasvezel te voorzien. Maar tot op de dag van vandaag nog nooit iets gezien of gehoord in mijn wijk. Tussendoor is Odido/ODF maar begonnen en hangt er sinds een paar weken een kastje in mijn meterkast. Nu heb ik ook geen trek in een Odido verbinding, maar over een jaar kan ik kiezen welke provider ik wil en kan ik eindelijk van Ziggo af.
Same. Ik woon nota bene in een universiteitsstad en KPN heeft jaren geleden beloofd om de hele stad van glasvezel te voorzien. Maar tot op de dag van vandaag nog nooit iets gezien of gehoord in mijn wijk. Tussendoor is Odido/ODF maar begonnen en hangt er sinds een paar weken een kastje in mijn meterkast. Nu heb ik ook geen trek in een Odido verbinding, maar over een jaar kan ik kiezen welke provider ik wil en kan ik eindelijk van Ziggo af.
Als je kan kiezen tussen VDSL en Odido glas (zeker als dit via ODF loopt) dan zou ik je adviseren Odido zeker eens een jaar te proberen. Het zal je echt meevallen en voor het prijsverschil kan je in het ergste geval ook nog je mobiele bundels ophogen voor als Odido glas toch tegen valt.
Bedankt. Ik zit daar toch wel aan te denken om Odido glas te proberen voor een jaar en de eerste periode Ziggo erbij te houden. Voor de zekerheid. Want VDSL is beroerd hier, da's geen optie voor mij, ook niet als backup en mobiele ontvangst van zowel Odido als KPN zijn ook niet erg sterk hier binnen. Mijn vrouw en ik werken allebei een paar dagen per week van huis dus stabiliteit is belangrijker dan prijs. Ik heb toevallig een collega in de buurt wonen, ook een IT'er, en die zit met hetzelfde dilemma. Dus ik hoop dat hij het ff gaat proberen en dan aan mij verslag uit kan brengen, maar ik geloof dat hij hetzelfde van mij verwacht ;)

Mocht ik het proberen, dan moet ik nog wel ff wat zaken uitzoeken, want je zit nog steeds een beetje aan hun modem vast las ik. Ik kan de mediaconverter direct in mijn UDP Pro prikken lees ik. Maar je moet het odido modem erbij houden en het liefst samen met je Odido modem/router (wifi uit) in een DMZ zetten. Ik heb een heel Unifi netwerk draaien hier, dat ga ik natuurlijk niet vervangen door zo'n mager routertje. Ik ga nog maar eens wat gebruikerservaringen lezen... ;)
Wat is er dan precies mis met een Odido verbinding? (oprechte vraag)

Mijn ervaring is dat het bij Odido een stuk beter werkt dan bij KPN, de KPN verbinding hapert de hele tijd terwijl die van Odido heel erg stabiel is.
Ik ken een paar mensen met Odido in mijn stad en geen van 3 halen ze de beloofde upload snelheid en ik begreep dat het ook niet altijd even stabiel was. Misschien zijn het opstartproblemen omdat ze hier nog volop aan het uitrollen zijn, maar Ziggo levert doorgaans wel wat ze beloven en is rete stabiel. KPN heb ik alleen VDSL ervaring mee en die was niet best omdat ik te ver van de centrale zit.
Grappig, mijn ervaring met upc/ziggo is de beroerdste van alle internet providers. Momenteel Odido nadat kpn besloot XS4ALL op te heffen. Heb een 1gb glas connectie. Bevalt goed, stabiel en snelheid in orde.
Dan heb je het beter dan ik. ODF sprieten al meer dan een jaar voor de deur, documenten getekend voor appartementencomplex, maar er gebeurt niets.
wees gerust, zelfs als het er ligt kan het nog jaren duren (ben sinds begin 2022 bezig, verdeeldoos ligt op 3m van balkon en ligt daar al sinds 2021)

Vraag als je een keer belt met provider/kpn ook even wanneer de Copper Faseout komt, bij mij is dat over twee en een half jaar gepland en ik zie het al gebeuren dat de koperlijnen uitgezet worden zonder dat er uberhaubt fiber ligt.

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 24 februari 2025 20:16]

Zit al 14 jaar te wachten sinds ze een locaal project hebben tegen gehouden omdat hun dat wel even zouden doen.
Glasvezel ligt 50 mtr van me vandaan zit alleen een piepklein slootje tussen dat dat zo lang moet duren belachelijk.
Fijn dat er beweging in zit. KPN werkt wel op mysterieuze wijze.

Eerst kwam Delta naar ons dorp en kregen we een brief van KPN dat hun koper netwerk nog prima was en je daarmee op het beste netwerk van Nederland zat. Fast forward 2 jaar, na oplevering van Delta gingen ze ook opeens aanleggen en dat ging best snel. Binnen 9 maanden zat de kabel tot in de meterkast.
Om daarna een jaar niks meer te horen.

Heb toen eens contact opgenomen met KPN en die gaven aan dat er niks gedaan kon worden en het wel eens aan de centrale kon liggen (die basisinfrastructuur)
Blijkbaar had dat belletje wel iets losgemaakt, want een week of 2 later namen ze contact op om de overzetting te activeren.

Zo zijn we van 0 glasvezel naar 2 gegaan in 5 jaar tijd ¯\_(ツ)_/¯
Tsja standaard gedrag. Ik zag het ook 2 keer gebeuren met UPC/Ziggo. Op het moment dat er glas werd aangelegd volgede er een paar spam folders met dat hun netwerk goed genoeg was en dat de prijs omlaag ging.

En meerdere vezels is natuurlijk prima, meer concurrentie en/of meerdere gelijktijdige aansluitingen. Backup VDSL eruit en backup glas is hier zeer welkom.
Yep. De noodzaak was er een beetje af nu Delta er zit, maar ik vind 2 vezels helemaal prima gezien ik 90% vanuit thuis werk.
Haha jij maakt mij aan het lachen! Want daar heb je 2 gigabit voor nodig?
Nee, daardoor kun je redundant aansluiten.
(Overigens zou ik dan zelf kiezen voor de waarschijnlijk goedkopere optie via de telefoon als hotspot, maar dat vereist handmatig ingrijpen bij uitval van de vaste lijn.)
Hier ging ook twee keer de straat open voor glas. Eerst ODF (voor Odido), alleen het het naar de woningen brengen gebeurde niet. Toen KPN, die begon al snel te dreigen dat ze het koper gingen uitzetten (ik haalde wel de 100 Mb met VDSL).
Uiteindelijk zette KPN wel door naar de meterkasten (van de geïnteresseerden) en toen ODF het nog eens wilden proberen waren de invoer en kabelgoten te vol met bossen KPN glasvezel. Dat te gaan uitbreiden is voor de VVE geen optie.
Zo gaat dat vaak.
1. Er gebeurd niks. Dus gebeurd er niks.
2. Bedrijf X kondigd aan dat ze glasvezel gaan leggen. Bedrijf Y leest dit ook in de krant en wordt opeens wakker.
3. Na een maand komt nu ook bedrijf Y met een (beter) voorstel, om bedrijf X het leven zuur te maken. Uiteindelijk heb je twee aansluitingen en heeft ieder bedrijf meerkosten.
Zo hebben wij straks 3 glasvezels bij ons in het kantoor.
Wel leuk voor een eventuele failover.
Een kantoor sluit je toch niet aan op een consumenten verbinding?
Waar haal jij weg dat het gaat om een conumenten verbinding bij ons?
Gaat ons bij zakelijke fiber van Delta, DDFR en Glaspoort.
Sinds wanneer levert Delta en Glaspoort zakelijke glasvezel?
Bedoel je niet een FttH met een zakelijk abonnement? Zakelijke lijnen worden alleen op verzoek gegraven en binnen gelegd en betaal je >400 per maand voor een gigabit inclusief internet. Zitten ook compleet andere SLA's op en garanties op de ringen qua overboeking.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 24 februari 2025 16:30]

Glaspoort rolt ook uit op industrieterreinen, dat is hier namelijk ook het geval. Ze zijn op dit moment hier druk bezig met de uitrol.

De rest van het dorp hier heeft KPN glasvezel, maar de industrieterreinen hebben nog koper (bonding VDSL).
Dat gaat glaspoort nu voorzien van glas. Als ik bij KPN.com ga kijken krijg ik ook de melding dat er glas van Glaspoort aangelegd gaat worden.
Glaspoort rolt ook uit op industrieterreinen, dat is hier namelijk ook het geval. Ze zijn op dit moment hier druk bezig met de uitrol.

De rest van het dorp hier heeft KPN glasvezel, maar de industrieterreinen hebben nog koper (bonding VDSL).
Dat gaat glaspoort nu voorzien van glas. Als ik bij KPN.com ga kijken krijg ik ook de melding dat er glas van Glaspoort aangelegd gaat worden.
KPN rolt uit waar ze de eerste zijn voor concurrenten komen, om die wijken minder interessant te maken voor de concurrenten (en om VDSL er uit te kunnen gooien over 2 jaar). Ook rollen ze uit waar ze bang zijn dat veel VDSL klanten over zullen stappen als een concurrent glas gaat aanleggen.

Daar waar je geen keus hebt, laten ze je bij voorkeur op je oude verbinding zitten en cashen ze maandelijks door.

Het is een commercieel bedrijf en het gaat over winst maken, en door aan te leggen in gebieden met veel potentiële klanten verdient KPN het netwerk vanaf dag 1 al terug.
In dit geval hebben de concurrenten de buitengebieden jaren terug voorzien van glas (KabelNoord). Dus daar zijn al veel koperlijntjes buiten gebruik. En op sommige industrieterreinen hier lag al zakelijk glas (met stevige prijzen), waardoor veel kleine bedrijfjes gewoon de goedkopere koperlijnen in gebruik hebben gehouden. Glaspoort/KPN is hier dus niet de eerste, er zijn duurdere alternatieven.

Andere dorpen hier krijgen een aansluiting van Delta. Of je daar nu zo blij mee moet zijn...
Delta levert consumenteninternet, zakelijk internet voor de prijs die je noemt en daarnaast nog MKB-internet voor 100 euro per maand (gigabit met meer overboeking dan de zakelijke variant). In dat laatste geval zit er vaak nog een partij tussen.
ze lopen vaak door dezelfde geul naar dezelfde wijkcentrale, weinig failover.
Bij ons is dan daadwerkelijk 3x de straat opgemaakt op een nieuwe mantel te leggen.
Met daarbij ook naar een losse wijkcentrale.
Ze liggen fysiek los van elkaar en Delta heeft z'n eigen wijkcentrale ergens neergezet. Waar die van KPN staat weet ik niet.
Maar je hebt wel concurrentie, en minder kans op monopolistengedrag van een van de providers. Ook veel waard.

Dat is ook op te lossen met goede regulering, maar voor de huidige GPON-lijnen is dat niet goed gelukt - de wholesale prijzen daarvan zijn erg hoog.
Gebeurde in mijn woonplaats ook. De seconde dat het erop begon te lijken dat Delta als eerste de gemeente zou gaan verglazen werd iedereen door Ziggo doodgegooid met folders over hun "glasvezelkabel netwerk" en hoe dat beter was en of ze alstublieft niet wilden stoppen met 100 euro per maand overmaken naar ze voor alles in één complete. Overigens stond er geen aanbieding, korting of iets anders van waarde in de folder. Alleen een lulverhaal.

De deal van delta was eigenlijk te goed en ik denk dat ziggo dat niet zag zitten. Geen aansluitkosten, gratis mesh routers én gewoon een lager maandbedrag voor symmetrisch gigabit glasvezel dan ziggo rekende voor 400/40.
Goed, delta heeft gelukkig doorgezet.

Een tweede aanbieder in de vorm van kpn is er nog niet, maar ik vermoed dat dat komt omdat kpn in mijn woonplaats geen grote speler is

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 februari 2025 15:07]

KPN is in mijn woonplaats wel een grote speler, maar doet nog steeds helemaal niets om hun netwerk fatsoenlijk te maken. Hun VDSL is hier zéér wisselend van wijk tot wijk.
Intussen is Delta in 2023 gelukkig begonnen met de aanleg van glasvezel, maar ze doen het wel op hun dooie gemakje. Naar verwachting worden we in juni of zo aangesloten. Die verwachting lag eerst op december 2023.
KPN is in mijn woonplaats wel een grote speler, maar doet nog steeds helemaal niets om hun netwerk fatsoenlijk te maken. Hun VDSL is hier zéér wisselend van wijk tot wijk.
Intussen is Delta in 2023 gelukkig begonnen met de aanleg van glasvezel, maar ze doen het wel op hun dooie gemakje. Naar verwachting worden we in juni of zo aangesloten. Die verwachting lag eerst op december 2023.
KPN weet blijkbaar waar het strand bij Delta. Normaalgesproken zou KPN zorgen dat hun eigen klanten versneld glasvezel krijgen in zo'n gebied door met prioriteit uit te rollen en nog voor Delta live gaat te willen leveren.

NB. Delta sluit volgens mij je huis nog steeds alleen aan als je klant wordt, KPN sluit iedereen die toestemming geeft aan op het glasnetwerk, ook als je geen klant wordt. Dus zelfs als KPN wel gaat komen kan eerst een jaartje Delta best de moeite zijn, om straks een concurrent voor KPN in huis te hebben.
Delta sluit volgens mij je huis nog steeds alleen aan als je klant wordt…
Dat klopt hier in ieder geval wel. Contract hebben we allang getekend, want ik vind het prettig om een (bedrade) concurrent te hebben voor Ziggo.
Het hele idee van 2 glasvezel kabels is natuurlijk belachelijk.

Aan de ene kant mag je niks meer bouwen en boeren mogen ook niks meer, maar dat KPN nog maar een keer de straat in een hele omgeving open gaat graven is allemaal geen probleem. Blijkbaar speelt het belang van concurentie dan zo hoog dat iemand bij een gemeente daar toch toestemming voor geeft.

Alsof je ook nog maar extra waternetwerk of elektra gaat aanleggen terwijl je net klaar bent aanleggen van een prima infra. 8)7
De meningen verschillen hierover; een veelgehoorde opvatting, die ik deels deel, is dat het natuurlijk een veel beter idee was geweest om landelijk één glasvezelnetwerk aan te leggen, ook in de buitengebieden, (AON) waar vervolgens providers gebruik van kunnen maken. Ik zeg bewust aon omdat gpon concurrentie op één glasvezelnetwerk bemoeilijkt.

Maargoed, we leven in de tijd waarin vrije marktwerking als de heilige graal word gezien (door sommigen) en we daardoor met een enorm versplinterd, en deels dubbele glasvezelnetwerken zitten. Kapitaalvernietiging als je het mij vraagt.
Ik had alleen Delta of KPN ook prima gevonden, maar soms geeft het leven je een extra glasvezel verbinding ;)
Wonderlijk ja... Maar hier ligt nu Delta glas en nog lang geen planning van KPN, dus ik zit nog op hun koper. Ze zijn ook nog aan het werk geweest om het stroomnet te verzwaren en loze gasleidingen weg te halen, maar je zal zien dat binnenkort de boel weer open kan.
Hier ook meegemaakt, precies na het verlopen van het alleen recht van Delta, komt KPN langs om ook glasvezel aan te leggen. Schouwing is reeds gedaan en over groefweg 6 tot 8 weken komen ze de kpn kabel leggen.
Goed dat ze overgaan naar aansluiten ipv aanleggen. Enigste waar wederom niks over word gezegd is het aanpassen van “oude” AON aansluitingen naar XGS-PON om zo ook hogere snelheden mogelijk zijn. In mijn woonplaats is het noordelijk deel nog AON terwijl de rest al wel op XGS-PON zit. Misschien een luxe probleem maar ik vind het irritant.
Sinds 2018 woon ik in nieuwbouw in Gouda. FTTH van KPN én delta (voorheen Rekam).
- Delta = XGS-PON
- KPN = AON
Nu is voor mij 1GB voldoende en kies ik meestal voor abbo's met snelheden tot max 500 MBit. Ik ben wel echter wel benieuwd wanneer KPN omschakelt naar XGS-PON in mijn postcodegebied.
Het is inderdaad een luxeprobleem, aangezien 37% van de huishoudens nog niet eens glasvezel voor kpn-providers in de wijken beschikbaar heeft.
Dat is inderdaad vervelend voor de huishoudens die geen keuzen hebben alleen je mist wel een beetje mijn punt. Namelijk dat KPN in 2023 groots aankondigde dat het alle AON aansluitingen om te zetten naar XGS-PON vanwege mogelijkheden en energiebesparingen. Nu ruim een jaar laten hoor je daar helemaal niks meer over. Ze spreken dan wel van focus verschuivingen maar daar hoort ook je netwerk energie zuinig maken en klanten opties geven bij.
Maar goed zal wel onder de noemer bedrijf strategie geheimen vallen :9
Ik ben het met je eens dat ze bij KPN wel vaker beweringen doen waarbij onduidelijk is wat ze er in de praktijk mee bedoelen. Wat dat betreft mis ik ook bij deze bewering de kritische vragen over de eerdere 'fases' en beweringen. Juist omdat ze geen duidelijke verantwoording afleggen als ze weer nieuwe beweringen doen en andere plannen bekend maken.
Ik vermoed dat je dit artikel bedoelt: https://www.overons.kpn/n...etsnelheid-van-nederland/

Dat groots aankondigen dat men alle AON aansluitingen zou omzetten valt wel mee als ik het zo lees, men heeft het vooral over de nieuwe gebieden waar XGS-Pon is uitgerold. Als je hier wat anders in las... tja.
Men is vrij vaag over een tijdsplan ja, wat ook wel logisch is, er zijn waarschijnlijk meer dan duizend pop locaties die van nieuwe apparatuur voorzien moeten worden, waarbij de bestaande AON ook nog moet blijven opereren, dat doet je niet even in een jaartje.
dat is niet het artikel waar ik het over heb. In dat artikel gaat het specifiek over het omzetten van AON naar XGS omdat KPN het A mogelijk wil maken om hogere snelheden aan te bieden in de toekomst en B omdat XGS veel minder stroom verbruikt dan AON en dus in hun strategie past qua energiezuinig zijn.
Ik zal het eens opzoeken en als ik het vind hier ff linken.

Ik kan mij voorstellen dat zoiets niet in een jaar aangepast is maar je hoort er ook helemaal niks meer over.

Aanvulling : Link naar artikel waarnaar ik refereer.

https://community.kpn.com...n-605795?tid=605795&fid=5

[Reactie gewijzigd door Darkventures op 24 februari 2025 17:42]

Versneld apparatuur afschrijven is ook een beetje zonde, zeker als de tijd en beschikbare budget ook in het aansluiten van wijken zonder glasvezel zou kunnen zitten. AON -> XGS-PON is ook niet echt een makkelijke migratie want je moet niet alleen de apparatuur in de PoP vervangen maar ook bij alle consumenten thuis. Dus veel planning, huisbezoeken van monteurs, etc..
pon gaat niet perse over hogere snelheden, dat kan ook prima met aon (p2p). Maar dat doen "ze" niet gezien bijv. 10gbit over aon een stuk duurder is dan pon. Het gaat over een lager kostenplaatje dan bij aon omdat je glasvezelkabels met de buren deelt. Leuk die hogere snelheden van pon, zolang je buren niet enorm veel data gaan stoken, want dan is het voorbij met de pret .
Hier zit dat oranje kabeltje al bijna 2 jaar tussen de tegels en kpn blijft het uitstellen. Dus ik ben overgestapt naar odido die wel de kabel kwam aansluiten
Als het er al ligt kan je toch aanvragen en dan komen ze het installeren?.. of zie ik dat verkeerd
Ik weet niet precies hoe het werkt, maar ik had net zoiets. Jarenlang max 500Mb gehad tegen een te hoog tarief. Volgens KPN was het onmogelijk om meer te leveren.
Vervolgens kwam Odido die de dubbele snelheid voor de helft van de prijs kon leveren.
De keuze was snel gemaakt.
Andere apparatuur, techniek. Willen we meer of minder Huawei?

Plus, max snelheid zegt niets over de overboeking.
Voor zover ik weet gebruiken Odido en KPN dezelfde techniek. Wel kan het voorkomen dat Odido betere/nieuwere apparatuur in de kasten ophangt dan wat KPN een aantal jaar geleden heeft opgehangen, en die apparatuur moet eerst worden afgeschreven. Daarnaast moet het backbonenetwerk van de provider ook klaar zijn voor meer verkeer natuurlijk.

Die overboeking is wel een interessant punt. In mijn ervaring heb ik bij Odido nog nooit snelheidsmindering van meer dan 100mbps meegemaakt, zelfs op de allerdrukste momenten. Ze hadden natuurlijk die achterlijke geldverdienpoging gedaan toen ze probeerden al hun verkeer via Duitsland te routeren met gigantische packet loss en traagheid tot gevolg, maar buiten dat bleef hun glasvezel altijd wel snel. En het is ook niet alsof KPN geen overboeking doet, alle consumentenproviders en een aantal goedkopere zakelijke providers doen daar aan.

Misschien wel een keer een leuk artikeltje van Tweakers: welke overboekingsfactor leveren de verschillende providers en wat merkt de klant daar daadwerkelijk van?
Ik volgde het Odido glasvezel topic op GoT een tijdje omdat ik ook Odido kreeg (via ODF). Odido gebruikt Huawei ONTs en TP-Link routers. KPN niet, die gebruiken Genexis en Nokia. Ik ben zit bij Odido, en ben blij met de vrije modemkeuze. Want Huawei of TP-Link ga ik niet gebruiken.

Ook las ik nog wel 'ns dat iemand via hetzelfde netwerk van provider switchde, en dan ineens wel een veel hogere snelheid kon krijgen. Ook wisseling van techniek. De reden kan prima zijn de reden die jij noemt (afschrijven hardware vs. opnieuw aanschaffen).

De routing via Duitsland is m.i. meer iets van het verleden. Toen heette het nog T-Mobile, en die naam dragen ze inmiddels niet meer; dat scheelt ze geld.

Verder zoeken ze investeringsmaatschappij om hen over te nemen; je weet dan hoe laat het is. Ze harken nu klanten binnen, en met investeringsmaatschappij die denkt enkel aan kortetermijn.

Stel je hebt overboeking 1:32, je woont in een gebied waar Ziggo populair is, en de mensen zijn om wat voor reden(en) dan ook tevreden over Ziggo. Dan kun je prima 24/7 (ook tijdens piekuren) je DSL lijntje saturaten, ook met een slechte overboeking. Want 'iedereen zit op Ziggo'. Hetzelfde zou ook kunnen met glasvezel en zelfs met de LTE/NR van Odido's Klik & Klaar. Overboeking is er natuurlijk altijd, zelfs 1:1 is overboeking.
1:32? Overboekingen zijn veeeeeeeeeeeeel hoger. Al die mensen die denken een gigabit lijn nodig te hebben voor hun 15Mbit 4K Netflix stream in de avond of hun teams meeting van 3Mbit.
Ik las dat het dat was bij KPN, dus vandaar het voorbeeld. Je hebt trouwens een gegarandeerde minimum snelheid; dat komt op hetzelfde neer.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 24 februari 2025 16:35]

Die 1:32 overboeking is op een (XS)GPON switch.omdat je daar hardwarematig de bandbreedte met maximaal 32 aansluiting deelt. Maar die switches zitten weer op een andere switch waarop alle PON switches zitten en daarmee ga je met X Gbit de POP uit. Uiteindelijk hangt het hele internet van "overboeking" aan elkaar. Uiteindelijk merk je er weinig van omdat de providers continue monitoren hoe vol del lijnen zitten.
Bandbreedte is toch enorm overschat. Ik heb ook glasvezel projecten gedaan en bedrijven met 2000 gebruikers kunnen prima uit met een zakelijke Gbit lijn.
Voor zover ik weet is dat toch alleen zo als iedere klant ook de maximale snelheid op (XS)GPON haalt? Als je 32 klanten op een gedeeld medium hebt waarvan er maar één 8gbps heeft en de rest allemaal op 100mbps zit, dan is de overboeking bijna 0.

Natuurlijk merk je er erg weinig van totdat iedereen massaal gaat downloaden (Apple/Windows/Xbox/PlayStation updates willen dit nog wel eens veroorzaken) en zelfs dan merk je er waarschijnlijk weinig van met de snelheden van tegenwoordig. Als ik consistent 50mbps op mijn gigabitlijn mis, zal ik daar in de praktijk niks van merken tot ik een speedtest doe.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 februari 2025 17:37]

Dat is ook zo.
Maar je hebt wel op 10 plekken in het netwerk overboeking totdat je op de bestemming bent en weer terug met het datapakketje. Dat gebeurd met die pon switch, dan de switch erachter, dan op het corenetwerk etc.

Maar daar merk je als consument niets van. Als je met een compleet bedrijf met 2000 man op een ftth zit ipv zakelijke lijn met goede sla merk je het wel 😀
Met 2000 op 1gbps zou ik ook wel liever de prijs voor overboeking afkopen ja :)

Al ben ik benieuwd hoe een 1gbps-lijn zonder overboeking zich op drukke momenten verhoudt tegenover zo'n 8gbps-lijn op XGS-PON. Als het beschikbaar is, is het qua prijs is het wellicht het proberen waard met de schrikbarende getallen die ze vragen voor een lijn zonder overboeking. Aan de andere kant, als je 2000x loon betaalt, kan zo'n zakelijke lijn hopelijk ook wel weer uit :+
Zelfs met overboekingen moet de provider zich aan de wet houden. Als het consistent misgaat, dat wil zeggen dat men consistent niet de beloofde minimumsnelheid haalt (wat in Nederland vaak de abonnementssnelheid is, deze moeten providers laten zien als je je internet afsluit), kun je een melding maken of zelf je recht halen. Dan moet het wel consistent gebeuren natuurlijk; er zijn regels* die aangeven hoe lang en hoe vaak je wat voor afwijkingen mag aantreffen. Af en toe een dip kan gebeuren, maar continu significant trager internet dan beloofd is niet toegestaan.

*=zie deze wet. Belangrijk zijn eisen zoals "minstens 1 op de 10 tests moet 90% van de internetsnelheid halen verdeeld over drie dagen binnen een week met maximaal 1 per uur"

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 24 februari 2025 17:34]

Odido gebruikt routers van Zyxel, TP-Link hebben ze nooit gebruikt.

En in gebieden waar ze een Huawei ONT leveren, zal de OLT (in de PoP) ook wel van Huawei zijn, lijkt me. Dus of je er echt mee opschiet om dan een eigen ONT te gebruiken is de vraag.

Overigens gebruikt Odido in gebieden waar ze via KPN WBA leveren ook de Nokia en Genexis (dat kan ook niet anders).
Je kan het pas aanvragen wanneer het bij KPN als aangesloten is geregistreerd. Anders krijg je koper, met de belofte dat je het na aansluiting kan overzetten.
Korreltje zout omdat ik het niet zeker weet, maar het kan zijn dat ze genoeg mensen per blok tegelijk aan willen sluiten oid.

Bij mij in een appartementen complex heeft Odido glas naar de deur gelegd en niet lang daarna bij iedereen naar binnen aangesloten. Voor mij was het dus ook het eerste jaar behoorlijk goedkoper dan de competitie (15e/maand).

Wel moet ik zeggen dat de ethernet kabel momenteel wat creatief neergelegd is en weggewerkt moet worden. Als je iemand hier voor gaat betalen om het te doen dan is dat goedkope eerste jaar meteen een stuk kleiner (oudere gebouwen hebben geen ingebouwde ethernet poorten, alleen coax/telefoon)
Hier is een dik jaar geleden de straat opengemaakt om glasvezel erin te leggen. Ver onder de stoep met geen enkel sprietje bij de huizen eruit. Is dus ook niks meer van te zien.
Geen idee wie dat aangelegd heeft.

Volgens de KPN site staan we niet eens geplanned voor aansluiting.

Vage bedoeling...
In Nijmegen centrum liggen de kabels van KPN ook al 2 jaar maar wordt maar niet geactiveerd.
Yup..
3 jaar geleden toestemming gegeven voor de FTU... Nog steeds geen ftu in m'n woning. Vorige week contact met VWT opgenomen. Ze hebben het geëscaleerd en ik zou deze week iets moeten horen...
Ironische is dat ik zelf voor een andere onderaannemer werk die de FTUs aansluit, ook voor kpn... En dan zelf 3 jaar lang achter hun broek aan moeten zitten waar mijn aansluiting blijft.
Heel herkenbaar. Zo heb ik er bij KPN en bij ODF (Odido) achteraan moeten zitten terwijl de rest van het appartementencomplex wel al aangesloten was.
klopt idd van die onderaanemers. volgens mij zei een contactpersoon van die onderaannemer dat het eind 2025 zou worden aangesloten. weet jij daar mee over?
Raar.. wij hebben bij ons thuis (Nijmegen Dukenburg) inmiddels al bijna 4 jaar werkende glasvezel.
Er zijn meer aanbieders (alhoewel niet veel). Maar bij ons in de straat is de boel van Delta.
Ja precies dit. Vrij zeker dat het bij ons (in Het Broek in Arnhem) KPN was. Geen sprietjes niks. Zeker al 2 jaar geleden de stoep open gehad en alles is er toen in gegaan. Vervolgens niks meer van vernomen. Op de site staat er dat glasvezel eraan komt alleen dat het nog aangesloten moet worden voor ons adres ;)
Er kan dus bij 37% van de huishoudens nog geen aansluiting voor KPN-gebonden dienstverleners gerealiseerd worden omdat KPN daar nog niet eens begonnen is met aanleg. De vraag is dus nog steeds hoeveel dekking KPN eigenlijk in Nederland wil realiseren en wanneer ze dat realistisch afronden.

We zijn in Nederland al ruim 30 jaar bezig met verglazing naar huishoudens. Ik weet niet hoeveel fases KPN daarbij al doorlopen heeft maar als ze met dit soort aantallen al een laatste fase aankondiging om toch maar weer meer te richten op gebieden waar ze al actief zijn, zonder verantwoording dat hun plannen toch altijd kunnen wijzigen, lijkt dit meer op een zoveelste wijziging.
We zijn in Nederland al ruim 30 jaar bezig met verglazing naar huishoudens.
Geen idee waar je dit vandaan haalt, maar rond de eeuwwisseling was er nog een enorme 'breedband' uitrol met coax en VSDL gaande. Vrijwel niemand had toen toegang tot glas. Dat is pas rond 2005-2010 een beetje op stoom gekomen waarbij in 2010 rond de 200.000 actieve glasvezel abonnementen waren.
In de vorige eeuw waren er al meerdere lokale projecten. In en na de dot-com bubbeld kwamen er grotere investering, zowel in plannen als aanleg. Begin 2000 werden investeringen groter, zoals met bijvoorbeeld BBned in Amsterdam en Rotterdam en in kleine gemeenten.
Dat KPN toen nog vol inzette op dsl doet daar weinig aan af. En dat enkele telecombedrijven pas heel laat zeer grote investeringen zijn gaan doen net zo min. KPN heeft zelfs meerdere concurrenten opgekocht om concurrentie van glas te beperken. Maar dat zegt meer over KPN dan hoe lang er in Nederland al investeringen worden gedaan.

[Reactie gewijzigd door kodak op 24 februari 2025 16:08]

Ik weet ook wel dat er vorige eeuw glasvezel was. Alleen was de investering toen zo laag dat ik het niet definieer als 'bezig zijn'. De focus lag doen vrijwel volledig op koper.
Als we gaan doen of de eerste investeringen irrelevant zijn omdat andere bedrijven zich liever nog investeerde in bestaande communicatiemiddelen dan gaat het nmm om selectief wegkijken. Als KPN het heeft over een laatste fase dan lijkt het me redelijk om dat ook te kunnen vergelijken met hoe lang we al bezig zijn (of tegen werken) dat men nu pas op dit punt is en nog steeds geen duidelijkheid geeft waneer het afgerond is en om hoeveel huishoudens dat dan gaat.
in 2007/2008 is er een Europese pilot uitgerold voor FTTH in Amsterdam Oost en ik kan me heel goed herinneren dat dit destijds een groot ding was in de buurt omdat niemand het wilde. De stoep een jaar lang open voor een techniek waar niemand "klaar voor was".

Mn zuur verdiende centen gingen linea recta naar een abonnement van toenmalige ISP InterNL-Net. 100 eurotjes voor een 100/100 lijntje...
Odido heeft hem bij mij al naar binnen gebracht maar door enorm slechte communicatie (niemand sturen, opzeggen bij ziggo wat geregeld zou worden krijg ik ineens van ziggo bericht dat ik blijkbaar toch niet weg ga bij hun en ik wist nergens van want dat had odido gedaan) opgezegd bij odido. Maar kabel is dus al binnen en begreep dat kpn eigen glasvezel zou gaan leggen. Stompzinnig als er al glas ligt en bij meerdere huishoudens ook al binnen ligt. Kwestie van die lijn exploiteren maar dat schijnt alleen odido te mogen. Ik wacht maar weer af, huidige 100mbit lijn werkt prima.
Veel gemeentes geven een jaar monopolie in de afspraken, als motivatiemiddel.

De huidige 100mbit lijn gaat verdwijnen, of je het nu wilt of niet. De zaak is dat je een alternatief krijgt voordat dit gebeurt. (Copper FaseOut, ik krijg aan de telefoon zo nu en dan CFO te horen).

Odido wil mij een "5g stick" aanbieden als werkend alternatief maar ik ga niet achter CGNAT zitten met als enige garantie "maximaal 300mbit" (is hier niet te halen, ik zit recht onder de mast dus verbind met een ver weg, telefoon doet ~20 a 50mbit).

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 24 februari 2025 20:24]

Dat de dsl gaat verdwijnen weet ik. Zit nu alleen maar te wachten tot kpn of zelf glasvezel gaat aanleggen of de huidige glasvezel gaat/kan/mag exploiteren.
Zowel KPN als Delta hebben ons dorp maar opgegeven in de verglazing of verdere modernisatie, gelukkig is Glasdraad hier ingesprongen en hebben we een paar weken terug de 40% (net) gehaald. Schouwen begint binnenkort en de planning is om tussen de zomer en einde van het jaar het dorp aangesloten en opgeleverd te hebben (in de woning)

Hebben we iniedergeval ISP keuzevrijheid! Ook wel blij mee. Zou zou het mijn inziens eigenlijk moeten gaan, ISP los van de vezelboer.
ISP is ook los van de glasvezelboer.
Helaas moeten ze wel betalen voor de huur van de lijn, en bij KPN is die gemiddeld hoger dan bijvoorbeeld bij een ODF.
Hoezo, kpn is toch zowel de glasvezelboer als de isp? Zelfde voor delta. Die leggen hun eigen glasvezel en laten niemand anders toe op hun draadje.

Sommige dorpen de bizarre situatie dat er 3 vezels binnenkomen. Dat gaat toch nergens over?
Uh, Nee. Officieel zijn de netwerkbeheerders los van de ISP. Met KPN is dat nu verwarrend geworden, maar voorheen heette dat onderdeel KPN Netwerk. De netwerkbeheerders zijn ook verplicht om hun netwerk open te stellen voor andere ISP's, in ieder geval KPN, tegen een door de ACM goedgekeurde netwerkvergoeding. Een ODF is bijvoorbeeld een losse partij, waarop vaak Odido wordt aangeboden, waar je abonnement op dat netwerk goedkoper is omdat ODF een lagere netwerkvergoeding vraagt aan Odido dan KPN op zijn eigen netwerk. Maar op het netwerk van zowel KPN als ODF bieden ook andere ISP's hun diensten aan.

(Ik ga hier even niet in op het kabel verhaal met bijv Ziggo, want dat is een andere discussie (en techniek)).
Delta heeft het opgegeven omdat KPN had aangekondigd ook te gaan leggen. Dat is op een deel van Voorne ook gebeurd. Je mag in je handen knijpen dat Glasdraad is ingesprongen.
In de hele gemeente ligt er glas. Alleen hebben ze het dorp waar ik woon overgeslagen. Ondanks het feit dat de weg hier in de laatste 5 jaar al twee keer volledig open heeft gelegen. Navraag bij KPN leverde op dat de opbrengsten niet opwegen tegen de kosten voor het aanleg van de glasvezelkabel. Nu is er twee jaar geleden een initiatief geweest voor "Glasvezel in de buitengebieden" maar dit zou € 1800 kosten per huishouden voor de aanleg. Is er niet doorheen gekomen omdat de animo daarvoor (veel) te laag was.

Gelukkig biedt Ziggo wel voldoende snelheden qua internet en andere mogelijkheden (TV en bellen).
Odido is jouw oplossing. Die bieden betere snelheid, zonder extra kosten.
Over welke kabel? DSL?
Hier is hij wel in de straat gekomen, echter gijzelen ze de verbinding door 4750 euro te eisen om hem onder de weg door te boren en in de woning aan te brengen.

Als de vorige bewoonster het wel direct genomen had, waren de kosten "slechts" 1800 euro idd.
Mijn broertje woont in Zwolle en daar is het ook al jaren het zelfde verhaal: KPN wijst naar de gemeente en de gemeente wijst naar KPN.. erg slechte communicatie. de sprietjes steken daar in de wijk overal de grond uit.. al jaren er lijkt totaal geen beweging in te zitten. Hij had DSL met de geweldige snelheid van 14/3 Mpbs.. Hij was het zo zat dat hij is overgestapt naar Starlink..
Ik heb er zelf in Groningen ook last van. Het pand waarin onze (boven)woning zit is een kleine twee jaar geleden volledig gerenoveerd, en hierbij is ook de koperaansluiting verdwenen, en is intern alles al op glasvezel voorbereid. Echter steekt er sindsdien nog steeds een oranje draad uit de stoep en hebben we na al die tijd dus nog steeds geen vaste aansluiting (daarom hebben we afgelopen najaar direct een Odido 5G voor thuis abonnement afgesloten).

Inmiddels hebben we al zeker 10+ keer met KPN Netwerk en Orsatel (de onderaannemer) aan de lijn gehangen en is er meermaals een monteur van Orsatel aan de deur geweest, maar het probleem is dat het glasvezelknooppunt verderop in de straat ligt. Om onze woning aan te sluiten moet de weg open, en daar moet de gemeente weer toestemming voor geven. Net zoals bij jouw voorbeeld is het tot nu toe alleen maar doorverwijzingen en afschuiven van verantwoordelijkheid. Ik heb er een hard hoofd in, maar het zou erg fijn als KPN eindelijk eens zoden aan de dijk gaat zetten dit afronden zoals ze nu beloven.

Ironisch genoeg heeft mijn ouderlijk huis in Zwolle dan al wel weer ruim 5 jaar een werkende glasvezelaansluiting.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.