Het zijn net de infotainment systemen van auto’s. Ze kunnen hele mooie auto’s bouwen maar software daar zijn ze geen kei in.
KPN was een telco. Ze waren het bedrijf dat vaste telefoonnetwerken aan elkaar knoopten en veel point to point voice verbindingen opzetten (en in rekening brengen). Alleen is (vaste) telefonie achterhaald door het internet. Dus nu is het een databedrijf.
Ziggo was een kabelaar: veel beeld- en geluiddata vanuit een centraal punt naar alle huishoudens brengen. Eenrichtingsverkeer. Maar toen internet opkwam, en de koperkabels van KPN beperkt waren, hebben ze er een tweerichting datanetwerk van gemaakt.
Beide partijen zijn eigenlijk databedrijven, de inhoud was bijzaak. Totdat lineaire tv plaats moest maken voor streaming content.
Vind het nog steeds een gemis koop je een dure tv met een tuner. Kan je het niet gebruiken. Eigenlijk zouden ze de tv boxen moeten weg doen. Netwerk kabel in de tv en de tv z’n werk laten doen.
Lineaire tv heeft z'n langste tijd gehad. De klassieke tv tuner, die het signaal uit de lucht of van een kabel haalt, is bijna niet meer.
Ziggo heeft nog DVB-C, maar dat zal ook een einddatum krijgen. Het wordt allemaal IPTV.
Maar laat het decoderen van IPTV aub niet over aan de tv's! Zelfs de duurste tv krijgt een brakke SoC, zodat het smart deel van de tv vaak de sluitpost is: traag, en snel niet meer up to date.
Laat tv's domme tv's worden, zodat ze met gemak 10 tot 15 jaar meegaan.
Laat het slimme deel over aan Apple of Google, die maken goede mediaspelers met goede processoren erin, en zorgen jarenlang voor updates. Zo is de Apple TV 4 uit 2015 anno nu nog steeds voorzien van de nieuwste tvOS versie.
Laat het tv deel over aan NL Ziet, Videoland, Kijk, ..., dan kunnen KPN en Ziggo zich bezighouden met data. Of, als ze ook content willen doen, laat ze een standaard mediaspeler gebruiken, want ze zijn ook niet goed in het maken van software.
Maar owee dan kan de klant misschien wel zelf opnames maken en hebben ze de plus pakketten niet meer nodig.
En kunnen ze zelf reclames doorspoelen.
KPN en Ziggo bepalen niet of je reclame door kunt spoelen of niet, dat doet de aanbieder van de content, dus NPO, RTL en SBS.