ACM wil overname deel netwerk Delta Fiber door Glaspoort nader onderzoeken

De Nederlandse markttoezichthouder Autoriteit Consument & Markt wil meer onderzoek doen naar de plannen van Glaspoort om een deel van het glasvezelnetwerk van Delta Fiber over te nemen. De ACM is bang dat de concurrentie tussen vaste telecomnetwerken afneemt.

Delta Fiber kondigde in mei dit jaar aan dat het zo'n 200.000 glasvezelaansluitingen wil verkopen aan Glaspoort, een joint venture van KPN en pensioenfonds ABP. De aansluitingen zitten in dunbevolkte gebieden, verspreid over meerdere regio's, aldus de bedrijven destijds. Waarom Delta Fiber die aansluitingen wil verkopen, is onduidelijk. Ook is niet bekend hoeveel geld er met de plannen gemoeid is.

De ACM is bang dat de overname nadelige gevolgen kan hebben voor consumenten, zoals prijsverhogingen. KPN concurreert in deze gebieden alleen met de glasvezelnetwerken van Delta en VodafoneZiggo. "Na de overname blijft in deze gebieden alleen concurrentie over tussen de netwerken van KPN (en Glaspoort) en VodafoneZiggo, terwijl er op dit moment nog drie concurrerende netwerken zijn", zegt de toezichthouder.

Bovendien heeft KPN sinds 2020 ten minste zeven glasvezelnetwerken van kleinere concurrenten overgenomen, waarmee de marktpositie van de provider steeds groter wordt. "Dat kan ten koste gaan van de onderhandelingspositie van telecomaanbieders zonder eigen landelijk dekkend netwerk, zoals Odido en Budget Thuis, en uiteindelijk leiden tot een opwaartse prijsdruk voor consumenten", zegt de ACM. Het merendeel van die overnames hoefden niet bij de ACM gemeld te worden vanwege de geringe omzet. "De ACM pleit al langer voor een wetswijziging zodat zij in de gelegenheid is om ook kleinere overnames door een grote speler te kunnen onderzoeken, wanneer er een risico is voor de mededinging."

Omdat de geplande overname van nu via Glaspoort loopt, moest deze wel gemeld worden, zegt de toezichthouder. Als Glaspoort en Delta hun plannen willen doorzetten, moeten ze een vergunning voor de overname aanvragen, waarna de ACM het risico voor de mededinging verder gaat onderzoeken. De toezichthouder heeft dan dertien weken om een besluit te nemen. Die periode kan langer worden als de ACM vragen heeft over de aanvraag en moet wachten op antwoorden.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

31-10-2024 • 12:06

92

Lees meer

Reacties (92)

92
92
28
2
0
60
Wijzig sortering
De ACM is bang dat de concurrentie tussen vaste telecomnetwerken afneemt.

Waar zijn ze dan geweest de gelopen 25 jaren ?? :/
Het hele idee van concurrentie op fysieke infrastructuur is zot.

We hebben maar 1 waterleiding, 1 elektriciteitsaansluiting en 1 gasaansluiting. Niemand komt op het idee er hiervan eentje bij te leggen om de concurrentie te bevorderen. Maar als het om data gaat dan is het opeens heel normaal om een coax netwerk en 2 glasvezel netwerken in de straat te hebben?

E-fiber (nu Open Dutch Fiber) heeft hier vorig jaar eindelijk glasvezel aangelegd. KPN heeft jarenlang geweigerd iets te doen. en wat gebeurt nu? KPN weigert diensten over het E-fiber netwerk aan te bieden en gaat nu hun eigen netwerkt er naast leggen.

Dat is niet concurrentiebevorderend. Dat is KPN die met een anti-competitief beleid, en diepe zakken, een kleine concurrent kapot gaat maken door hun klandizie te verwateren. En dan zitten we over 5 jaar weer met een monopolist opgescheept.
Nu is ODF tegenwoordig van Odido, dat is in ieder geval geen "kleine" concurrent. Meerdere fysieke infra is inderdaad van den gekke, maar helaas veroorzaakt door de "vrije marktwerking" die in de jaren 90 van de vorige eeuw is ingezet. Daar zijn "diensten" en "netwerk" overgelaten aan de markt en zie waar we nu staan. Gebieden in NL met 3 glasvezelnetwerken in de straat en gebieden waar naast coax er geen alternatief is. Dat terugdraaien zou betekenen het opkopen van alle netwerken in NL wat onbetaalbaar is.

Ik zie de oplossing in het verplicht scheiden van netwerken en diensten, voor alle partijen, maar ook daar zal het nodige wel op aan te merken zijn. Misschien moeten we gewoon nog even 5 jaar volhouden, dan ligt vrijwel overal glas en kan je in ieder geval uit meer diensten-leveranciers kiezen.

@SubSpace heeft helemaal gelijk ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 31 oktober 2024 14:12]

Open Dutch Fiber is niet van Odido. Er is een overeenkomst voor alleenrecht voor het eerste jaar na aanleg, ofzo. Daarna kunnen andere partijen ook diensten aanbieden op ODF.
Diensten zijn niet overgelaten aan de vrije markt voor betere concurrentie. Dat was om de diensten (in handen van de overheid) te verkopen om zo de staatskas te vullen.
Daar zijn vast wel wat bobo’s beter van geworden maar voor Nederland als geheel is het helaas een verarming geweest.
Ik vind deze discussie altijd wel een beetje grappig. Enerzijds hoor je "we hebben geen keus" en anderzijds "het is raar dat er meerdere netwerken worden aangelegd".

Als je keuze wil hebben is het juist goed dat je niet afhankelijk bent van 1 or 2 spelers. Dus als je KPN, Ziggo + ODF/Delta in jouw meterkast hebt, is er een redelijke kans dat je een normaal tarief krijgt.

Of je gaat inderdaad de kant van de electra op waar ze 10 jaar onvoldoende hebben geinvesteerd en we nu met netcongestie zitten. Als je dat ook voor telecom had gedaan zaten we nu nog met DSL te kijken.
In NL hebben we hele hoge internet, TV en telefonie prijzen, dus concurrentie heeft gefaald.
Ja... dus, moeten we ook maar geen concurrentie willen? :?
Met gebrekkige concurrentie betalen we nu voor 3 netwerken (sommige hebben zelfs dubbel fiber voor de deur), dus er mag op zijn minst over nagedacht worden. De concurrentie, zoals die nu is werkt niet en volgens mij heeft de ACM dat zelf aangegeven.
Hoe wil je concurrentie realiseren zonder dubbel (of zondoig driedubbel) fiber? De uitspraak van de ACM gaat over duopolie Ziggo/KPN, niet dat er geen derde speler mag komen. Die derde speler is juist de reden waarom Delta zijn vezeltjes niet aan KPN mag verkopen.

Als je met "betalen" de aanlegkosten bedoelt, over de tijd dat een infrastructuur in de grond zit zijn die verwaarloosbaar. Totale onzin om daarop te besparen en dan geen concurrentie te hebben.
Ik zeg nergens dat er geen concurrentie mag zijn, alleen dat die heeft gefaald en dat er over nagedacht moet worden. Daarnaast zijn er genoeg gemeentes die niet willen dat de stoep nog een keer open gaat en er wordt nog steeds gesubsidieerd voor internet in de buitengebieden.
Die derde speler is juist de reden waarom Delta zijn vezeltjes niet aan KPN mag verkopen.
Je loopt op de muziek vooruit, er komt een onderzoek. Er is nog geen besluit. Aangezien Ziggo, Odido en KPN zo ongeveer even groot zijn, is mijn aanname dat geen van die partijen het zou mogen overnemen als KPN dat ook niet mag. Maar de vraag is, wat dan? Er is geen 4e grote partij en het is een slecht signaal naar investeringsmaatschappijen. Als zij hun netwerken niet kunnen verkopen, dan gaan die niet meer investeren omdat hun eigendom dan onverkoopbaar blijkt. Lastig verhaal.
Ik denk dat het netwerk op zich prima verkoopbaar is, bijvoorbeeld aan een buitenlandse speler die nog niet op de Nederlandse markt actief is. Verkoop aan een bestaande partij heeft evenwel als voordeel dat die bestaande partij hogere prijzen kan gaan vragen en zal daarom meer opbrengen.

Ik denk wel dat we hier een conflict zien tussen snel rendement en rendement op termijn. Investeringsmaatschappijen willen vaak na een jaar of 5 cashen. Pensioenfondsen, waar KPN mee werkt, denken in termen van tientallen jaren. Dat is waarschijnlijk waarom Delta nu wil handelen: Als het met KPN moet concurreren moet de prijs omlaag en dan moet de investering op langere termijn terugverdiend worden, vindt een investeringsmaatschappij nooit leuk.
Welke buitenlandse partij zou voor een minderheidsaandeel gaan van slechts 200K aansluitingen verspreid door NL? Dat is er simpelweg geen één. Als ze nu geconcentreerd op één plek zouden zitten zou de kans marginaal groter zijn. Zonder schaalgrootte gaat dat niet gebeuren. Maar nu is het even afwachten wat ACM er van vindt.
Er is geen noodzaak om Delta in stukjes te verkopen, dat dat nu gebeurt is omdat heel Delta nooit door de ACM goedgekeurd zal worden. Het marktaandeel van Delta als geheel is groot genoeg om voor een buitenlandse partij interessant te zijn.
5 to 10%. Zeker niet te verwaarlozen, maar de moeite niet waard voor een nieuwkomer, veel meer dan dat zal het ook nooit worden. In NL zou ik alleen Ziggo zien die de hele hut zou kunnen en willen kopen. Maar als KPN dat niet mag, gaat ook dat niet gebeuren.

ACM meldt in de gegeven link dat er 7.38Mio aansluitingen zijn, het marktaandeel Delta zit dan ook tussen de 350K en 730K aansluitingen door heel NL heen. En dat is dan de 4e speler naast Ziggo (40-45%), KPN (30-35%) en Odido (10-15%).

Met je eens dat ALS er wat gaat gebeuren, het meest voor de hand liggende is een volledige aankoop van Delta. Maar ze vallen letterlijk tussen servet en tafellaken. We gaan het zien.
Dat zijn niet de juiste cijfer want dat gaat om het aantal internetklanten, wie klant is bij Odido kan over het netwerk van Delta gaan. Gekeken naar de netwerken is de volgorde KPN/Glaspoort, Ziggo, Delta, ODF. Delta is dus de 3e speler van Nederland met 1,5 miljoen aansluitingen. 1,5 van de totaal 8,2 miljoen woningen lijkt mij in ieder geval een best redelijk begin om de Nederlandse markt te kunnen betreden.
Goed punt, dat geeft massa. Blijft lastig dat een nieuwkomer op prijs moet concurreren op plekken waar concurrentie aanwezig is of komt. Je moet jezelf letterlijk de markt invechten op een relatief kleine footprint in NL met dalende prijzen in de markt als gevolg. Fijn voor ons, maar dat vergt diepe zakken van met name de nieuwkomer en heel veel geduld.
Hi, hiervoor werkzaam bij de groene, nu in de hoogspanning Electra, het is wel degelijk van de zotte om meer dan 1 glasvezel netwerk te hebben, er moet wat mij betreft een scheiding komen, iedereen mag diensten aanbieden maar wel over glas, 1 partij die zelf geen belang heeft gaat dat beheren. glas is simpelweg superieur, weg met die oude bende. dan over de Electra, we hebben een vrij goed Electra netwerk, maar de overheid is sinds een jaar of 10 vol gas gaan subsidiëren op elektrische auto's warmtepompen, zonnepanelen etc. tel daar de standaard stijgende vraag, het stijgende aantal woningen (en dus aansluitingen) bij op en je loopt vast. aangezien de aandeelhouders de gemeentes zijn zou je verwachten dat het wel goed gaat, niet dus: zeer lange vergunning trajecten voor extra trafo's. en elk jaar een bescheiden investering, terwijl bij netbeheerders draait het niet om kleine maar grote investeringen, nu lopen we achter de feiten aan, gebrek aan materiaal, personeel, etc. simpelweg omdat we al jaren een politieke partij hebben die geen problemen oplost, maar vooruit schuift, omdat ze te laf zijn om keuzes te maken, ook als die een beetje pijn doen.. en mensen blijver er lekker op stemmen..
Je hebt totaal gelijk. Eigenlijk hadden we in de jaren ‘90 niet de gemeentelijke kabelnetwerken moeten verkopen aan Liberty, maar aan de Rijksoverheid. Idem met PTT dat privaat ging als KPN, toen had de koper-infrastructuur naar de Rijksoverheid moeten gaan en de diensten erover via KPN.

Dat hoeft verder niet eens publiekelijk onderhouden of uitgebreid te worden, kan prima via een private constructie als Liander, Enexis etc.

Maar goed, die vogel is gevlogen en de infrastructuur zou nu zo duur zijn om over te kopen dat niemand daar happig op is.
Ik ben het met je eens dat 2 glasvezels zot is, maar het principe klopt wel.
De overheid had moeten besluiten (regeren) dat er maar 1 mag komen, punt. Als je dat niet doet is het jammer maar terecht dat er meer komen... Op sommige plekken in het Groninger buitengebied zelfs 3 ! (Delta, KPN en ViberQ die laatste is inmiddels failliet :+ )
Om voor water en elektra een hele infra optuigen is wat lastiger, maar er bestaat ook al lang blokverwarming en gezamenlijke zonnepanelen/windmolens in combi met een accu(coöperatie)constructies zijn er inmiddels ook. In principe kun je tegenwoordig met een clubje huizen concurrerend off-grid...
Of dat wenselijk is, is een ander verhaal...
En daar komt nog eens bij dat de providers een netwerk aan het aanleggen zijn dat bewust moeilijk te delen is! Om aan te geven wat het gevolg is: in Zwitserland kan je sinds 2021 voor €70 / maand een 25 Gbps internetverbinding krijgen!

Vroeger ging er van ieder huis een telefoonkabel naar een wijkcentrale. In deze wijkcentrale kwamen duizenden lijnen samen, en stond alle apparatuur van KPN. Toen ze geprivatiseerd werden, moesten ze ook concurrentie toelaten. Dat was heel eenvoudig: ze werden verplicht om iedere geinteresseerde partij apparatuur te laten plaatsen in de wijkcentrale. Als jij goedkoper telefonie van Tele2 wilde, dan werd jouw telefoonkabel in de wijkcentrale fysiek losgetrokken van KPN en aangesloten up de apparatuur van Tele2. Tele2 moest KPN nog wel betalen voor de onderhoud van de kabel tussen de wijkcentrale en jouw huis, maar daar bleef het bij. Hierdoor was er daadwerkelijk gezonde concurrentie mogelijk, zónder ieder keer opnieuw de straten open te halen.

In het begin van de glasvezel-aanleg ging het ongeveer hetzelfde: één fiberpaar per huis naar de wijkcentrale, en vanaf daar in de apparatuur van de provider. Dit wordt een Active Optical Networks (of AON) genoemd. Superflexibel, maar omdat ieder huis een eigen kabel en een eigen switchpoort nodig had is het relatief duur.

Tegenwoordig gaat het anders. Er is geen kabel per huis, maar net als coax per groep huizen. Er komt één fiber uit de wijkcentrale, die gaat naar een straatkast, en in de straatkast zit een passieve verdeler die een identiek signaal door sturen naar een stuk of 32 huizen. Dit heet een Passive Optical Network (of PON). Het oorspronkelijke voordeel is dat het goedkoop is om aan te leggen: minder switchpoorten nodig, minder kilometer fiber, makkelijk uit te breiden door een extra huis in een straatkast-splitter te prikken.

Maar hier komt nog een extra dingetje bij. De netwerkeigenaren hebben geleerd van de geschiedenis. Het netwerk delen zoals KPN verplicht werd? Dat is met PON onmogelijk. Ook al hang je een tweede set apparatuur in de wijkcentrale, er gaat alsnog maar één fiber naar de straatkast! Het is bewust fysiek onmogelijk gemaakt om toegang te krijgen tot het aderpaar van een huishouden, dus zal er nóóit gezonde concurrentie komen. Het beste resultaat is een "virtuele provider": je maakt gebruik van dezelfde netwerkapparatuur als de netwerkeigenaar, maar de pakketjes van jouw provider krijgen een apart labeltje. Ergens in een datacentrum (of hopelijk de wijkcentrale) is er een switchpoort die alle provider-pakketjes uitpoept en waar ze er hun eigen ding mee kunnen doen, en ze moeten alsnog een vrij groot bedrag betalen voor het gebruik van het netwerk en de apparatuur. Daadwerkelijk iets innovatiefs aanbieden is onmogelijk.

De provider van de eerdergenoemde Zwitserse 25Gbps-internetverbinding heeft een goede blog post over de telecom-geschiedenis in Zwitserland: hun KPN-equivalent is gedwongen om per huis in één bundel vier fibers aan te leggen (1 voor KPN, 1 voor de stroomleverancier, 2 reserve/open markt), en deze beschikbaar te stellen in een wijkcentrale. Het resultaat hiervan is vrij duidelijk.

Overigens is het niet een all-or-nothing dingetje met AON en PON. Je kan alsnog een flink deel van de kostenbesparing halen door je AON op te zetten als een PON-netwerk: hang de passieve splitters gewoon in de wijkcentrale in plaats van in de straatkast, en stop bij aanleg een aantal extra lege hulzen in de grond tussen de wijkcentrale en straatkast zodat je eenvoudig en goedkoop achteraf extra fibers kan toevoegen. Het graven is ten slotte het duurste, een paar lege buizen kosten geen drol.
Er is natuurlijk een groot verschil tussen de waterleiding, elektriciteitsaansluiting en de gasaansluiting aan de enen kant en de dataverbinding aan de andere. Namelijk dat de eerste 3 bewust in publieke handen zijn gebleven, terwijl de laatste aan de markt is overgelaten. Het gevolg is dat de commerciële bedrijven forse winsten maken op last van de klant die een voor hem essentiële dienst afneemt. En nu KPN het koper langzaam afsluit is het voor velen de keuze tussen een dure KPN glasaansluiting of een dure ziggo aansluiting.
Dus een Eneco, Vattenfall maken geen winsten? En een van de oorzaken van onz huidige electra probleem is dat de hoogspanning en middenspanning bedrijven, niet vooruit mochten investeren (en dus de prijzen verhogen) maar alleen het nu mogen berekenen. (Dus geen investeringen en in een keer een grote verhoging) Op het gebied van telekom zijn we inderdaad afhankelijk van investeringen en van mensen die willen verdienen maar zijn meer echte alternatieve : Draadloos, kabel, glas en satelliet, maar nu klagen we dat we 2x glass hebben? KPN heeft zijn netwerk open, maar rekent hoge tarieven. ODF heeft het eerste jaar niet open , maar investeert uitsluitend in rendabele gebieden. Tja daar wil KPN ook dubber verdienen natuurlijk. Ook een tele2 / Versatel legde vroeger kabels in dezelfde gluuf als KPN aan het graven was. Dit is gewoon een veel hardere markt.
U heeft heel weinig kennis van het energienetwerk zo te lezen. Eneco en Vattenval zijn leveranciers, geen netwerkbeheerder en al helemaal geen netwerkeigenaar. Ziggo en KPN zijn dat wel. Dat is het verschil dat u niet ziet.
Volgens mij gaat, in de toekomst, KPN alleen het koperlijntje afsluiten, als er bij jou ook een KPN glasvezel ligt, en dat voor dezelfde prijs.
Ik weet niet wat u mij wijs wil maken, maar ja ze gaan alle koper afsluiten en nee ze gaan niet voor dezelfde prijs glas leveren dan ze over koper deden. En zeker niet het netwerk open stellen voor een vergelijkbare prijs als het koper. Misschien moet u die prijzen nog eens bekijken?
Je spreekt jezelf tegen. Voor fatsoenlijke concurrentie heb je meerdere aanbieders nodig.

En al waar jij het over hebt is in semi staatshanden en ook niet zonder problemen. Je pleit er dan voor dat de staat ook het data netwerk nationaliseert.
ACM heeft geprobeerd om Ziggo te forceren de kabel te openen. Dat is echter uiteindelijk door de rechtbank geblokkeerd. Daarbij denk ik dat ze juist hebben geleerd van het verleden en het nu voor willen zijn. Vandaar ook dit onderzoek.
Ze hebben KPN anders voldoende dwars gezeten in die 25 jaren. Het failliet van ACM kwam bij mij op het moment dat ze besloten dat Ziggo hun netwerk niet hoefde open te stellen voor derden, om dat er "voldoende concurrentie" is. Terwijl er nog steeds voldoende gebieden zijn waar amper een alternatief te vinden is. Als ik één ACM dwaling kan aanwijzen is deze het wel.
Dat komt niet door ACM maar door de rechtbank (zie ook quote van @Gropah ). Daarbij KPN genoeg dwars gezeten, die heb ik even gemist. Ze hebben 7 kleine glasvezel providers opgenomen, ze hebben reggefiber overgenomen. Wat mij betreft hebben ze zich teveel gefocussed op kabel op te stellen en KPN uit zijn voegen laten groeien. Leuk die 'open' glasvezel als vervolgens de grootste alle partijen die boven het maaiveld komen op mogen kopen. Dat lijkt me aardige schijn concurrentie.
KPN heeft lang genoeg verplicht toegang moeten bieden aan derden met een door ACM (en OPTA) voorgeschreven prijs. KPN liep daar de financiële risico's terwijl alle marktpartijen daarop risicoloos konden meeliften. Toen die verplichting verviel is KPN gaan investeren. En ja, daar kunnen we wel wat van vinden, maar dit is ingezet door de marktwerking die we 40 jaar geleden zo graag wilden. De focus is juist NIET op de kabel geweest, Ziggo kan bijna heel NL bedienen met breedband internet - wat geen één partij kan in NL - zonder ook maar één partij op hun netwerk toe te laten.

De cijfers wijzen uit dat KPN en Ziggo ongeveer even groot zijn (35-40%) qua internet en dat bij mobiel KPN en Odido vergelijkbaar zijn en ietsje groter dan VF/Ziggo. Blijkbaar is de concurrentie dus wel zodanig dat het speelveld tussen de groten gelijk verdeeld is.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 31 oktober 2024 14:24]

Een gelijk marktaandeel en daadwerkelijke concurrentie zijn 2 verschillende dingen. Met mobiel hebben de 3 partijen allen een landelijk dekkend netwerk, aan jou de keus wie je neemt. Als bij jou thuis allleen coax, KPN of Delta glasvezel ligt heb je geen keus en als ze er wel ligt is er drie keer betaald. Nee, een fatsoenlijk publieke voorziening er van maken is nergens voor nodig hoor.
Een gelijk marktaandeel en daadwerkelijke concurrentie zijn 2 verschillende dingen.
Zeker. En ik zou er ook graag een fatsoenlijke publieke voorziening van maken, maar ik zie op dit moment niet hoe je dat zou kunnen bereiken, behalve wellicht het verplicht scheiden van diensten en netwerk. Die publike optie is vakkundig om zeep geholpen in de vorige eeuw.

Wat ook wel een interessante wordt, als KPN die 200K aansluitingen niet mag overnemen, wat gaat de investeerder achter Delta dan doen? Dat overnamebod geldt dan wellicht ook voor de andere grote partijen.
Dat is wel het slachtoffer rol zoeken, KPN kreeg gewoon vergoeding voor de klanten die bij andere providers op het KPN netwerk zaten. Kan me ook niet herinneren dat die verplichting is vervallen? Ze hebben nu nog steeds een open kabel toch?

Mooi inderdaad dat er nu concurrentie komt, Odido die ook snel klimt in het markt aandeel. Laten we hopen dat de consument hier van profiteert :)
Mwa, is al een paar dagen: review: KPN en Ziggo hoeven hun netwerken niet open te stellen

En uiteraard kreeg KPN een vergoeding, maar elke investering in glas lag het financieel risico eenzijdig bij KPN. Na de opheffing van de verplichte openstelling is KPN als een dolle gaan uitrollen met glas, dus daar lijkt toch wel iets in te zitten ...
En ziggo zit nog steeds alleen op zijn "eigen" netwerk. Glaspoort/KPN heeft de verplichten zijn netwerk open te stellen.
Je weet toch, dat de hoogste rechter heeft bepaald, in de rechtzaak van de ACM tegen Ziggo, dat Ziggo zijn kabel niet hoeft open te stellen. Beetje zielig om de ACM hiervan de schuld te geven.
Waar zeg ik dat? Ik zeg dat concurrentie heeft gefaald in mijn eerste reactie en dat er over nagedacht moet worden hoe dat beter te doen. Ik leg nergens een schuldvraag neer.
Precies dat dus, maar uiteindelijk tekenen ze toch bij het kruisje met boterzachte eisen aan de providers. De consument is de dupe (alweer)
het ACM moet gewoon de belichter van de vezels, of dit nu KPN, Glaspoort, Delta, ODF, of weet ik veel wat er tegenwoordig allemaal is... een maximum tarief opleggen voor WBA diensten.. probleem ook opgelost toch?
Precies. Laat ze dan gewoon de kabelmaatschappijen andere partijen toe moeten laten op hun netwerk.

Persoonlijk vind ik concurrentie op de fysieke infrastructuur van de zotte, laat dat gewoon door 1 (staats)partij doen qua aanleg, beheer en ontwikkeling waarna het voor iedereen op dezelfde voorwaarden toegankelijk is. Ik denk dat we daar veel meer bij gebaat zijn.
Weet iemand om welke gebied(en) en postcodes dit gaat?
In het oorspronkelijke bericht staat: Het gaat om 'dunbevolkte gebieden verspreid over meerdere regio's' Geen vermelding waar precies. Hier kan je wel terugvinden waar Delta precies zit, dus met enige moeite en wat inzicht zijn die locaties wel te achterhalen.
Dunbevolkt klinkt als de buitengebieden. Daar is in het algemeen een eigen bijdrage vereist om aangesloten te worden. Ben benieuwd wat KPN daar mee gaat doen.
Dat zou echt walgelijk zijn.

Hier ken ik mensen die wonen in buitengebied en hier hebben mensen met aansluitingen 1000+ euro betaald om een glasvezel upgrade te krijgen vanaf koper via een kleine lokaal glasvezel initiatief.

Gaat KPN dit nu voor een prikkie opkopen als die dat nog niet gedaan heeft?
KPN koopt niet zomaar lokale netwerken op voor een prikkie.
Die 1000+ euro eigen bijdrage lijkt veel maar als je het uitsmeert over 20 jaar kost het een paar euro in de maand. Dat doen niet alleen kleine initiatieven maar ook Delta KPN en Odido en zelfs coaxer Ziggo.
In elk maand abo van iedereen zit een bedrag van rond de 15 euro alleen voor de kabel. Ziggo geeft een groot deel daarvan aan de aandeelhouders, glasvezelaars doen dat ook maar iets minder en investeren meer in de grond in de hoop later grotere bedragen uit te kunnen keren aan de aandeelhouders...
@Mathi159
De meeste lokale initiatieven (mits goed bestuurd) krijgen die 1000+ aanlegbedragen terug van de opkoper.
En als je hele goede bestuurders hebt is dat bedrag wat bijvoorbeeld KPN er voor betaalt, zelfs veel hoger, aangezien die lokale netwerken meer waard zijn geworden vanwege inflatie en (mits goed aangelegd/loze mantelbuizen) extra 5G mogelijkheden.
Ik heb een glasvezelaansluiting van Delta en mijn gemeente/woonplaats staat er niet tussen, dus 100% nauwkeurig is het niet. Of ze hebben van mijn woonplaats al denkbeelding afscheid genomen... :+

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door MIB75 op 31 oktober 2024 12:21]

ACM zit al veel te lang op haar handen, waarschijnlijk mede veroorzaakt door (ontbrekende) wetgeving: hier in Berghem hebben we Caiway, dochter van Delta en binnenkort helemaal Delta. Hier valt niets te kiezen. Wanneer je bijv. Ziggo of KPN wilt kan dat alleen via de ouderwetse koperleidingen. Glasvezel is alleen mogelijk via Caiway/Delta. ACM heeft het al veel te ver laten komen.
Daar had je nog een kabelstichting. Toen kon je meerdere providers nemen. Maar dat heeft Delta een aantal jaren geleden uitgekocht, en alles wat niet in hun straatje pastte is eruitgegooit. Nieuwbouwwijken met alleen glas moesten terug naar DSL, want die glasvezel pastte niet in het caiway straatje en coax lag er niet.

En dat is wat overal gebeurt: 'Voorlopig veranderd er niets'. Ondertussen wordt het pakket uitgekleed, de dienstverlening afstandelijker en je wordt in een standaard productportfolio gedrukt, tegen hogere prijzen.

[Reactie gewijzigd door DJSmiley op 31 oktober 2024 14:10]

Toen kon je meerdere providers nemen
Dat kan nog, maar niet via het aanwezige glaskabelnet, alleen via ouderwets koper...
Geschiedenis lijkt zich te gaan herhalen? Doet beetje denken aan 10 jaar geleden Reggefiber.
nieuws: Marktwaakhond neemt overname Reggefiber door KPN onder de loep

Paar jaar later ACM toch niet zo blij (oke de glasvezels van Glaspoort liggen er al)
nieuws: ACM: gedrag KPN leidt tot vertraging uitrol glasvezel

En 2 jaar daarna toch wel positief
nieuws: ACM is positief over uitrol glasvezel, maar wil dat partijen beter sa...
Ik zit in zo'n buitengebied met alleen glas van delta, gelukkig. Want daarnaast is er alleen een oud koperkabeltje van KPN, waarover ik nog geen 1Mb download haalde. Geen coax en matige 4g dekking.
Als KPN die vezel overneemt, zijn ze weer monopolist, net als met het kopernetwerk. Dat is volgens mij wat ze willen, hun positie terug die ze met de koperdraadjes hadden.
Ik hoop dat ACM het blokkeert en dat KPN alsnog een eigen vezel binnen brengt.

[Reactie gewijzigd door macaidwin op 31 oktober 2024 15:32]

Glasvezel had beter door een nutsbedrijf kunnen worden uitgerold imo, waarbij alleen de daadwerkelijke kosten aan providers zouden worden doorberekend. Daardoor zou er maar 1 vezel in huis komen waarover alle dienstverleners hun aanbod hadden kunnen leveren. Dat had enorm bespaard in de kosten (meerdere keren de straat open voor weer een nieuwe vezel inclusief alle overhead) en er was nog steeds concurrentie en innovatie mogelijk.

Wat je nu bij Delta bijvoorbeeld ziet is dat ze hard roepen wij hebben een open netwerk voor iedereen maar dat ze er vervolgens zoveel voor vragen dat bijvoorbeeld Odido via Delta 10 euro per maand duurder is dan via glaspoort/kpn. Bovendien is odido zelfs 10 euro duurder dan dat men de diensten van Delta zelf afneemt, dus men kan op het glasvezel netwerk van Delta nooit goed concurreren.

Wij stappen nu er afgelopen maand glasvezel van kpn is binnengelegd over van Delta 100mbit (+/- 40 euro per maand) naar Youfone 100mbit (22 euro per maand) waarbij ook het voordeel is dat dubbel NAT niet nodig is zoals bij Delta omdat wij een eigen Ubiquiti router gebruiken. Over een jaar kijk ik weer verder wat dat het aanbod is. Ik had ook nog even gekeken naar Odido, maar die was met deze aanbieding duurder en ik heb het idee dat Odido minder stabiel is.
Is het niet een beetje kortzichtig denken van de ACM?
Stel dat die gebieden die nu van Deltafiber zijn te weinig klanten hebben, omdat bijvoorbeeld de provider van hun keuze er niet op zit. (tenslotte hebben Delta en Caiway niet zo'n beste naam)
KPN kan op dat glasvezelnetwerk veel meer klanten trekken door de lagere prijzen die ze vragen voor toegang aan andere providers dan Deltafiber doet plus hun eigen merk.

Dan wordt toch alleen maar na overname door Glaspoort dat glasvezelnetwerk beter gebruikt?

Wat is dan het probleem?
Het glasvezelnetwerk beter gebruiken is geen doel, dat is in handen van één speler, die vervolgens vorstelijke tarieven kan en zal vragen. Doordat er vezeltjes naast legt, zal Delta omlaag moeten met zijn tarieven en kan Delta dan ook meer klanten trekken.
Een multi-glasvezel aansluiting is de oplossing.
Ziggo begint ermee en KPN doet mee met de proef.

https://www.bam.com/nl/pe...svezelinfrastructuur-voor
Ze schrijven het leuk in dat artikel, in principe is het gewoon 1 kabel met 4 aders.
Bij regulier glasvezel ligt er een kabel met 2 aders waarvan maar 1 in gebruik is. Zo revolutionair is 4 aders in een kabel niet, dat kan ook met de bestaande glasvezels wel. Verschil is dat naast KPN en VodafoneZiggo ook Delta en Odido aan kunnen schuiven in het project als ze willen.
Persoonlijk vind ik trouwens dat gewoon onze overheid heel Nederland van glasvezel had moeten voorzien.
Dan krijgt gewoon iedereen een aansluiting ongeacht waar die woont en kunnen die huizen de op het platteland staan ook gewoon bekostigt worden uit 1 grote pot met geld. Dan kan daarna een commerciele glasboer gewoon de lijn huren. Lijkt me uiteindelijk veel goedkoper dan dat elke commerciele glasboer de grond open maakt (met alle overlast van dien) en er zijn eigen kabel neerlegt.

Er liggen tenslotte ook niet meerdere stroomkabels, waterleidingen, gasleidingen dus waarom wel voor een glasvezel kabel?

[Reactie gewijzigd door Sicos op 31 oktober 2024 14:33]

In principe kunnen ze ook gewoon 4 verschillende providers over 1 ader jagen door gewoon verschillende golflengtes van licht te gebruiken... is dat niet XGPON of zoiets?
Volgens mij is de Technische term dan WDM (Wavelength Division Multiplexing)
(X)GPON is naar mijn weten vooral verschillend in dat de verschillende wavelengths gecombineerd worden om zo een asymmetrische snelheid te verkrijgen in plaats van dat de wavelengths gebruikt worden om de aanbieders/apparaten onderling te scheiden.

Vanuitgaande dat ik dit allemaal goed onthouden heb dan O-)
op de website van de ccc emf (denk 2024) staat er een leuk filmpje waarin een technieker "The last mile" helemaal vanuit het perspectief vanuit de provider uitlegd, het gaat in het filmpje over britse netwerken maar ik denk in het algemeen da de techniek zo goed als overal hetzelfde is. het enige verschil dat ik kan zien is echt lokaal moet de kabel boven de grond of er onder.

maar waar ik meer in geinteresseerd was is dat tegenwoordig met een aparaat dat met de grote van een golfkarretje het in princiepe kan gebeuren in 1 dag zonder dat hier hele een straat een half jaar lang open moet.

maar hoezo gaan de snelheid en dienstverlening er op uit als providers terug datalimieten invoeren zo mag ja als particulier bij telenet bij een bepaald abbonement maar 150gb per maand binnenhalen aan snelheden die we over 10 jaar terug al hadden. ik ben eens benieuwd of hier cijfers over zijn van "het gemiddelde datagebruik" of dergelijke, want eerlijk gezegd ik tik elke maand toch minstens 1tb aan en er zijn perioden dat ik in de helft van de maand al aan 3tb zit, ik weet ergens dat dit voor een deel veel is maar langs de andere kant eens dat alle games in elke client hun update gehad hebben en er nieuwe ml modellen zijn die ik binnenhaal. maar op die manier wil men mij mee in de cloud krijgen cloudnative heet dat tegenwoordig.

euhm nee danke als ik in de wolken wil zijn dan doe ik dat op mijn eigen manieren.

[Reactie gewijzigd door sint_ignucius op 31 oktober 2024 15:37]

Ah dat filmpje zal ik later dan nog eens opzoeken, thx voor de tip. Refresher kan bij mij wss geen kwaad :)

De belgische situatie heb ik al heeeel lang vreemd gevonden, tenminste, sinds na de inbeltijd ben ik als verwende nederlander nooit gewend geweest te moeten letten op de hoeveelheid verstookte bandbreedte (voor een vaste verbinding)
Gevoelsmatig is buiten frankrijk belgie en de VS het toepassen van datalimieten nogal 2000's maar dat kan best vertekend zijn omdat ik een verwende hollander ben die sinds ca 2000 al kabel gebruikt.
Technisch kan dat, maar dan moeten partijen apparatuur delen, er moet dus een partij zijn die de apparatuur beheert, waardoor je toch weer van 1 partij afhankelijk bent. Bij de hier beschreven oplossing beperk je dat tot de fysieke glasvezel en omdat de fysieke vezel door de beheerder van het gebouw beheerd wordt, is dat probleem behoorlijk goed opgelost.
In principe kunnen ze ook gewoon 4 verschillende providers over 1 ader jagen door gewoon verschillende golflengtes van licht te gebruiken... is dat niet XGPON of zoiets?
De glasvezel is een transportmiddel, net als een snelweg. Bij KPN zitten meerdere providers die dezelfde snelweg gebruiken, maar andere voertuigen aanbieden. Dat gaat gewoon met één kleur licht over eenzelfde vezel. "Vroeger" met AON was jouw vezel alleen voor jou, één snelweg met één voertuig dus.

PON (of GPON, of XGSPON) kan je vergelijken met een trein met daarachter wagonnetjes. XGSPON heeft een snelheid van 10Gb en je kunt (theorie) daar 128 wagonnetjes achter hangen die elk één aansluiting bedienen. En dat kan prima Freedom, Odido en KPN door elkaar zijn, als de belichter (KPN in mijn voorbeeld) maar dezelfde is. Elke aansluiting van de trein krijgt dezelfde informatie binnen, maar omdat jouw "wagonnetje" aan jouw aansluiting gekoppeld is, krijg je alleen de inhoud te zien van jouw wagonnetje. Daarom moet je serienumner van jouw glasvezelding thuis (ONT) bekend zijn. Voordeel van PON is dat er veel minder vezels en netwerkpoorten nodig zijn voor eenzelfde aantal aansluitingen.

Ergo, allemaal dezelfde kleur licht, maar eigenlijk komt het oude multiplex principe van vroeger weer om de hoek kijken.
Getverdemme. Meer dan 10 jaar geleden ben ik van KPN naar Ziggo gegaan. Mijn keuze toen was en is: Nooit meer KPN! Ik woon in het oosten van het land. In 2014 het bericht gehad dat Ziggo zou verdwijnen uit mijn dorp. Het coax netwerk was van Gogas. En deze ging samen met CIF glasvezel aanleggen. Hierdoor verplicht verplaatst naar glas van Caiway (de provider op het Gogasglas). Vorig jaar ben ik overgestapt naar Delta (zuster / dochter van Caiway). Betekent dit dat ik nu weer naar KPN (=Glaspoot = KPN ) ga?????? Dit wil ik niet. Heb ik keuze? Naar welke concurrent kan ik?
Of neem geen internet meer of ODIDO 5G ?
Nee dat is een lekker alternatief, hoge instabiele pings/jitter met kans op haperingen in meetings of games dan wel CGNAT die andere problemen met zich meebrengt laat staan weersinvloeden. :+
Geen internet meer????? Waarom niet? Waaron Odido via 5G? Radiospectrum is schaars. Ik heb nu glasvezel met snelheid van 1 Gbit/s via Delta (XGSPON) en dat bevalt goed. Wat gaat dit straks kosten als KPN straks de alleenheerser is?
Terug naar de coax?

Ik snap ook niet heel goed wat dit nu zo nodig verslechterd aan de concurrentie, als ik mijn adres (caiway glas) via pricewise kijk, kan ik of naar verschillende caiway zusters, of coax via ziggo, of ultrasloom DSL...

enige wat er uitspringt is dat ik kennelijk ook via odido een glas-abbo kan krijgen, maar dat ongetwijfeld een samenwerking met delta/caiway zijn.

concurrentie op de internetmarkt is er nauwelijks, simpelweg omdat iemand dat netwerk moet aanleggen en onderhouden, en alle diensten daar bovenop nauwelijks meewegen.
Echte concurrentie krijg je door onafhankelijke infrastructuur. Zoals je zelf constateert: Bij Delta zijn vooral Delta-dochterbedrijven actief, en bij KPN is dat item dito. Als dit doorgaat zal KPN/Glaspoort geen eigen glasvezelnetwerk meer aanleggen en heb je dus de keus uit KPN of Ziggo, terwijl je als het niet doorgaat de keus zal hebben tussen Delta, KPN en Ziggo.
Behalve dan dat de huidige KPN optie (ADSL) niet echt een optie te noemen is voor de gemiddelde tweaker, kpn beweert 200 mbps te kunnen leveren, maar dat zijn altijd "tot xxx mbps" beweringen.

Prima voor sommige mensen, maar voor iedereen die een beetje gamet of met meerdere mensen tegelijk thuiswerkt wordt ADSL toch echt krap.
Dat is helemaal waar dit over gaat: KPN zegt we gaan ons koper door vezel vervangen. Delta zegt "... maar wij willen niet met jullie gaan concurreren, willen jullie dan misschien onze vezeltjes kopen? Kunnen wij er nog een mooi bedrag voor vangen, kunnen jullie lekker hoge abonnementsprijzen vragen!"

Het zou zelfs kunnen dat door deze stap de ADSL langer in de lucht blijft, want zo lang dit speelt gaat Glaspoort natuurlijk niet de schop in de grond steken.
En niet te vergeten; veelal enkel middels pairbonding, wat de afstand/snelheisverhouding en betrouwbaarheid zeker niet altijd ten goede komt, naast dat het niet de eerste keer zal zijn dat iemand een aanvraag weet te maken bij een wijk/rijgkast die al (over-)bezet is...
Ik heb nu al 10 jaar glasvezel van Caiway/Delta. Snelheid is 1 Gbit/s via XGS PON voor 40 Euro per maand. Wat weet dit straks kosten als KPN de alleenheerser is.
KPN van 10 jaar geleden is niet de KPN van nu. Glasvezel via KPN is snel en stabiel. Je kan wel 'nooit meer' zeggen, maar je merkt nu dat je niet in de toekomst kan kijken. Tijden veranderen en providers ook.
KPN van nu????? Gladvezel is op dit moment gewoon 10 Gbit/s XGS PON, meestal 1 Gbit/s per gebruiker. KPN is gewoon de opkoper en uiteindelijk de monopolist, zonder concurrentie.

Ik betaal nu 40 Euro per maand, terwijl de kosten veel lager zijn. Hoeveel per maand gaat dit bij KPN worden?
Ga je weer naar ziggo?
Nee, Ziggo is niet meer in mijn dorp. Plus de wet van Shannon (C>= B log 2(1+SNR) zegt dat glasvezel het beste is. Ik zit nu op 1Gbit/s XGSPON voor 40 Euro per maand. Met KPN monopolie gaat dit veel meer kosten. Ik gok op 80 Euro per maand.
40 euro is alleen voor nieuwe klanten..

(volgens mij 1 of 2 jaar) daarna vervalt die korting.
Betaal zelf momenteel 78 euro voor 1Gbit Internet, telefoon, tv.

Overigens geen zin om ieder jaar te verhuizen.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 31 oktober 2024 20:09]

Je begrijpt dat tien jaar een lange tijd is in telecomland, en dat een andere techniek ook de boel doet veranderen?
Er is sinds kort Odido internet via 5G. Misschien wat voor jou?
https://www.odido.nl/netwerk/5g
Leuk om hier misschien wat dieper in te duiken voor de auteur. Wat zijn de recente jaarcijfers? Hoe heeft dit betrekking op de recente berichtgeving dat ze aantal aansluitingen naar beneden bijstellen? Lijkt er op dat er wat problemen zijn gezien de recente berichten! Ben erg benieuwd in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Slechdt op 31 oktober 2024 12:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.