Ja, de politiek moet dat regelen. En de bedrijven moeten het uitvoeren.
Als de politiek niet zoiets kan regelen, wie dan wel ? Als zoiets als dit simpele idee al te complex is voor politiek en bedrijven, wat kunnen ze dan wel ? Hoeveel vertrouwen moet ik hebben in een stelletje incompetente clowns als dit al te moeilijk is. Moeten we dan accepteren dat "alles is zoals het is" ? Dat er nooit verbetering kan worden gemaakt ?
Als er geld kan worden verdiend, kunnen bedrijven alles. Startups maken, startups financieren, startups opkopen, bedrijven uitbreiden, business units oprichten, bedrijven mergen, bedrijven opkopen, dochters afsplitsen, dochters verkopen, staatsbedrijven privatiseren, zorgverzekering privatiseren, noem maar op. Als dat allemaal kan, dan kun je ook netwerk en diensten scheiden.
En ja, er moet streng worden toegezien dat bedrijven de zaak niet om de tuin leiden.
Ooit naar de geschiedenis het Amerikaanse telefoonnetwerk gekeken ?
Die hadden een groot staatsbedrijf, genaamd AT&T. Net zoiets als onze PTT.
https://en.wikipedia.org/wiki/Breakup_of_the_Bell_System
In 1982 werd AT&T opgrbroken.
Er kwamen 7 regionale telefoon-providers. De zgn. RBOCs of Baby Bells.
Er kwam een long-distance bedrijf, genaamd AT&T.
Er kwam een research en technology bedrijf. Heette ooit Bell Labs. Daarna Lucent. Dat is nu Alcatel.
Daar kon het wel. Splitsing van acces (de RBOCs) en dienst (long-distance voice).
De RBOCs zijn daarna met hun gerommel begonnen. En hebben elkaar opgekocht. Nu zijn er nog maar 4 over. Dat was niet de bedoeling, denk ik. Daarom moet de wetgever goed opletten.
Ik denk dat de splitsing van netwerk en diensten grote voordelen heeft.
Er kan dan echte concurrentie tussen diensten ontstaan. Nu niet. Nu kan een provider iedere willekeurige prijs vragen, omdat hij controle over de klanten van zijn netwerk-dienst heeft. Kijk naar Netflix. ISPs zouden die het liefst de nek om willen draaien, en zelf een soortgelijk (minder goede) dienst voor meer geld willen verkopen. Kijk naar SMSjes. Providers willen het liefst WhatsApp van hun netwerk verwijderen, en 25 cent per SMS vragen.
Ja, het is lastiger troubleshooten.
Maar dat is nu ook al het geval. Ik ben klant bij xs4all. Iedere keer als er wat was, dan zeiden de xs4all-helpdesk-medewerkers: "Ja, dat ligt aan KPN, kunnen wij niks aan doen". Altijd wachten op KPN. Altijd afhankelijk van KPN. Ik vermoed dat mijn ADSL lijn sneller kan dan nu het geval is. Maar de KPN heeft nog een lager "profiel" op mijn lijn staan. Xs4all kan niks doen, da's de KPN. Ondertussen kan ik de KPN zelf niet eens meer bellen. Ik zie niks veranderen, hoogstens een kleine verbetering als netwerk en diensten gescheiden worden.
Zelf een partij oprichten is natuurlijk een non-argument in iedere discussie.
Bedrijven gaan niet de handdoek in de ring gooien. Bedrijven zijn kolossen die altijd maar door gaan. En met gescheiden netwerk en diensten zullen er altijd nieuwe bedrijfjes bij kunnen komen.
Bedrijven kunnen niet stemmen ? Nee, maar bedrijven kunnen wel lobbyen. En lobby heeft 100x meer invloed dan 1x in de 4 jaar stemmen. Een probleem in Nederland, maar een nog groter probleem in de anonimiteit van de EU. En een ramp voor de democratie in de US.
DNS hoort voor mij bij de netwerk-infrastructuur.
Een grotere vraag is: wat doe je met email. En wat doe je met "transit". Dat wordt nu allemaal door dezelfde ISP aangeboden die voor je access zorgt. Maar het zou ook door een ander kunnen worden aangeboden. Email gebeurt nu al (een hoop mensen gebruiken gmail of hotmail). Maar je zou ook transit per gebruiker kunnen regelen. (Beetje lastiger, en meer gerommel met ip-addressen, maar het kan). Inderdaad, je zou zelfs DNS-service als dienst kunnen zien, en niet door je access-provider laten verzorgen.