NPerf: Delta en Odido hebben beste vaste netwerken van Nederland

Delta en Odido hebben volgens netwerktester nPerf de beste vaste netwerken van Nederland. Delta heeft de hoogste download- en uploadsnelheden, terwijl Odido als beste internetprovider uit de browsetest komt.

NPerf heeft een analyse opgesteld op basis van bijna 402.000 snelheidstests die via zijn site, Android- en iOS-app zijn uitgevoerd. De tests hebben plaatsgevonden tussen 1 juli 2023 en 30 juni 2024. Het is niet heel verrassend dat Delta en Odido als beste uit nPerfs test komen, aangezien ze de enige providers zijn die momenteel 8Gbit/s-abonnementen aanbieden.

Voor de analyse zijn de vier grotere Nederlandse providers meegenomen: Delta, Odido, KPN en Ziggo. Het bedrijf laat in een grafiek zien hoe de tests zijn verdeeld over de providers. Het grootste deel van de tests, 42 procent, is afkomstig van Ziggo. Dan volgt KPN met 33 procent. Bij Odido is 15 procent van de tests afgenomen en bij Delta 10 procent.

Grafiek nPerf
Bron: nPerf

NPerf heeft gekeken naar de hoeveelheid gegevens die in één seconde van de server wordt ontvangen, als maatstaf voor de beste downloadsnelheid, schrijft het bedrijf. De gemiddelde downloadsnelheid bij Delta komt neer op 272Mbit/s. Daarna volgt Ziggo met 255Mbit/s. Op de derde plaats staat Odido met 236Mbit/s en KPN eindigt op de vierde plaats met 186Mbit/s.

Ook bij de uploadsnelheid komt Delta er als eerste uit met 235Mbit/s en Odido als tweede met 208Mbit/s. Daarna volgen KPN en Ziggo met respectievelijk 162 en 51Mbit/s. Verder wijzen de tests uit dat Delta de laagste latency heeft, met gemiddeld 15ms.

Bij de browsetest is gekeken naar de gemiddelde laadtijd van een pagina van 1s. KPN en Odido deden het allebei even goed op dat vlak. Ook bij de streamingtest via YouTube zaten de uitslagen van de twee providers dicht bij elkaar.

snelheidtest nPerf
Bron: nPerf

Door Loïs Franx

Redacteur

09-08-2024 • 12:09

197

Lees meer

Reacties (197)

197
196
70
5
0
118
Wijzig sortering
Het is niet heel verrassend dat Delta en Odido als beste uit de test komen, aangezien ze de enige providers zijn die momenteel 8Gbit/s-abonnementen aanbieden.
“Beste” en “snelste” zijn geen synoniemen…
Daarnaast zijn "snelheid" en "bandbreedte" ook geen synoniemen. Ik vind het altijd tenenkrommend als die twee door elkaar worden gehaald in dit soort artikelen. Als je het internet zou kunnen vergelijken met een snelweg, dan is staat de bandbreedte voor het aantal banen en dus het aantal auto's dat per seconde langs komt. Maar het aantal banen zegt nog helemaal niets over hoe hard je er mag rijden en dus hoe lang je erover doet om van a naar b te komen.
De snelheid van je internetverbinding kan je uitdrukken in latency. Dat is met aantal ms dat een pakketje erover doet om afgeleverd te worden bij de ontvanger. En in dat perspectief is het het glasvezelnetwerk van KPN met een gemiddelde latency van 2ms veel sneller dan het glasvezelnetwerk van Odido met een gemiddelde latency van 6ms. En sowieso is glasvezel vele malen sneller dan het kabel netwerk van Ziggo waar de latency geregeld boven de 25ms uitkomt, of de latency van 4g dat gemiddeld tussen de 60 en de 100ms is.

Die latency merk je met zo'n beetje alles op het internet. Dit is de hele reden dan mobiel internet ondanks bandbreedtes van 450mb/s nog steeds veel langzamer is dan thuisnetwerken. Als je snel internet wilt kies je voor een provider/technology met een lage latency.
Ze zullen inderdaad vast het snelste zijn, maar ik geef Odido toch nog een dikke onvoldoende totdat ze IPv6 aanbieden. Als ze dat soort dingen niet voor elkaar kunnen krijgen, heb ik zware twijfels over hoe goed hun netwerk daadwerkelijk in elkaar zit.

Toen Odido nog T-Mobile heette hebben ze ook geprobeerd al hun verkeer via Duitsland te routeren om hun Duitse peeringpartner meer macht te geven, met packet loss en allerlei klachten tot gevolg. Voor mij nog een reden om ver bij die partij erg te blijven als het op glasvezel aankomt.

Een Volkswagen kever met een raketmotor kan wel de snelste auto zijn, maar ik zou hem niet per se het beste noemen :+

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 9 augustus 2024 14:16]

Lichte context

Het was niet toen het nog T-Mobile hete, maar toen het nog in eigendom was van T-Mobile Duitsland. Die heeft hun kindje (de Nederlandse tak) misbruikt voor hun eigen doeleinden. Het is al een aantal jaar geen eigendom meer van die partij.

Het feit dat odido/delta 8gbit aanbied en kpn bijvoorbeeld niet, zou niet mee moeten spelen met de browsertests.Impact op deze test is waarschijnlijk eerder de latenties (opzetten van verbindingen etc) alsmede hoe goed de peerings zijn met verschillende CDN netwerken en server parken.

Odido lijkt goed te scoren op alle gebieden, en daarmee kan je zeker wel zeggen dat het geen volkswagen met een rakket motor is.

Wat betreft je IPV6 comment, das fair. Maar ik zet ipv6 altijd uit als een provider of server provider het aanbied. Dit is wellicht verouderde kennis/habbits, maar vaak zag je dat ipv6 op oudere hardware gerund werd bij providers/hosting partijen. Ookal kan je ipv6 en ipv4 opdezelfde hardware naast elkaar laten draaien.

Ik denk niet dat geen ipv6 hebben een argument is van dat odido op oude hardware draait, want ipv6 wordt echt al megalang ondersteund op netwerkapparatuur wat enterprise grade is. 10 jaar geleden op onze school netwerk lab hadden we 100mbit apparatuur wat al ipv6 kon.

Sommige providers die ipv6 aanbieden is weer geen native ipv6, die gebruiken dan soort proxy technologie om via ipv4 naar een ipv4->ipv6 gateway te gaan en dan heb je vaak ook slechtere performance. Dus ipv6 is ook weer niet altijd ipv6.

Native ipv6 apparatuur wat runt op zelfde hardware als ipv4 routers/gateways is uiteraard het beste.... Maar over het algemeen geeft het je geen performance boost en soms zelfs een negatieve performance boost omdat helaas nog niet heel het internet om is. (in het buitenland zie ik zelfs providers die ipv6 only hebben, en ipv4 via een gateway met GCNAT :X )


Mijn algemene ervaring met odido is verder goed, behalve de dramatische installatie-ervaring. Ik kwam van Tweak, waar ik ook erg tevreden was. Latency's zijn iets omhoog gegaan ten opzichte van tweak, maar daarentegen bieden ze nu wel 8gbit aan wat ik dan ook gebruik.

Ik heb ook ziggo, als backup verbinding, en het is echt een wereld van verschil. Ziggo doet gewoon niet meer mee heb ik t idee in de strijd om het beste. verschillen tussen kpn/odido/delta zijn erg klein in praktijkervaring. Ik weet daarnaast dat KPN ook iets vervelender is met peeringen met grote CDN/Streaming partijen waardoor dat wellicht terugkomt in de "browser ervaring".

(Context over mn ziggo mening in de comments below, maar TLDR: Hogere baseline latency door DOCSIS modulation latency. En de latency is erg gevoelig voor congestie/storing op de kabel, die je deelt met je buurt. Daarmee is het dus erg gevoellig voor "bufferbloat". Dat wil zeggen, als iemand in de buurt of bij jou in huis iets download, krijg je veel sneller latency spikes dan met een glas netwerk. Als ik met 4gbit download/upload op mijn 8gbit connectie. Zijn de pings nog steeds identiek. Niet eens een 1ms spike. Met ziggo zie je als iemand met 500mbit download op een 1.2gbit verbinding dat de latency al verdubbeld. En als je het maxed, dan vaak 100ms+.


EDIT:
Ik vraag me ook af of provider geleverde apparatuur hier een grote rol speelt. Als deze data gebaseerd is op echte gebruikers en geen gecontroleerde test. Dan neemt het ook mensen mee die op WiFi zitten etc. En naar mijn ervaring is provider geleverde apparatuur bijna altijd de oorzaak als ik hoor van mensen dat ze last hebben van hun internet, en nooit echt het core netwerk zelf.

M.a.w. Deze test representeert misschien eerder welke provider hun apparatuur het minste problemen veroorzaken. Wat voor de gemiddelde nederlander die geen eigen apparatuur gebruikt heel belangrijk is natuurlijk. Maar mijn ervaringen zijn puur op basis van eigen apparatuur. Direct fiber in de router wanneer t kan. Via ziggo de modem in bridge modus en nu met odido gebruik ik alleen de XGS ONT

[Reactie gewijzigd door marco282 op 9 augustus 2024 18:56]

Om toch nog iets meer info uit je uitgebreide post te trekken: wat is er mis met Ziggo? Waar ik zit hebben we niet echt keus. Zelfs de upload die Ziggo ons biedt is verreweg de hoogste die we kunnen krijgen, dus ik kan niet fatsoenlijk vergelijken.
Latency vooral. Coax voegt op het laatste stuk echt wel veel jitter, packet loss en latency toe. In een nieuwbouw wijk waar het alleemaal net is aangelegd zal dat meevallen en zul je sub 30ms prima halen, maar op oudere bekabeling en wijk apparatuur is het gegarandeerd matiger.
In een nieuwbouwwijk hoop ik eigenlijk ook glasvezel te vinden, dus dan moet je wel hele specifieke eisen hebben om nog voor Ziggo te kiezen (of je moet hem idd als backup gebruiken). Maar ik moet zeggen: als ik ping google.nl intik in een command prompt, kom ik gemiddeld op 16ms uit. De coax ligt hier sinds beginjaren '80. Ik neem aan dat mijn doodsimpele testje niet vergelijkbaar is met wat jij doet?
Wat @supersnathan94 aangaf, klopt in mijn aanziens wel. Ik zit zelf in nieuwbouw, op de docsis 3.1 met een 1200/120mbit abbo (zakelijk) van ziggo als backup. En de latency schommelt tussen de 16-24ms als ik google bijvoorbeeld ping.

Ten eerste haalde ik via tweak 3ms, via kpn 4ms, via delta 2ms en via odido 5ms. Maaar, die latencies zijn continu hetzelfde, continu 3ms bijvoorbeld +/- 0.5ms (dus weinig jitter). Bij ziggo heb je echt uitschieters en is de base line standaard al hoger.

En wat betreft wat die latencys en jitter veroorzaakt. Ik heb daar geen direct technische kennis van. Maar vanuit mijn algemene kennis en "best guess" zal dit vooral liggen een de vertragingen die toegevoegd worden door de modulatie van het signaal. Het is glasvezel tot aan de wijk kast, vandaar wordt het signaal gemoduleerd in het docsis 3.1 signaal. Dit is een soort signaal wat over de coax (eigenlijk 1 grote antenne) verstuurd wordt. Deze "antenna" deel je met je buren en daar zit vaak signaal verlies en storingen in.

Als het netwerk in de buurt "idle" is, dan is dat meestal 8-10ms wat alleen gaat om het stukje wijk kast naar jou. Dit alleen al is meer dan wat alle andere providers hebben. Hier komt hun native netwerk latency dan nog bij op. Zit je in de buurt met veel ziggo klanten, of grootverbruikers, kan deze latency flink oplopen. Of als je zelf maximale uit je verbinding wilt halen, kan deze latency ook oplopen.

Zit iemand dus te gamen, en iemand anders begint ineens een 500mbit downloaden (bij 1gbit abbo). Dan heeft coax er meer moeite mee om die latency voor gamen laag te houden, dan glasproviders.

Er is een test "bufferbloat" test. Wat dus kijkt hoe je latency veranderd onder load.

Odido veranderd niet (+0 ms voor upload en download):
https://www.waveform.com/...13-486d-ad11-f6540e63d9f1

Ziggo wel (+88ms voor download, +15ms voor upload)
https://www.waveform.com/...7f-4d41-98c6-a144a689e7e0

Maar de dagen van dat ziggo echt veel storingen hadden zijn wel zo goed als over voor mij. Ik had vroeger erg veel problemen met chello. Maar het blijft een inferieur product, als je glas aansluiting thuis hebt (mits de core network van je glas provider niet shit is).

Odido's hogere latency dan tweak is ook wellicht te verklaren door gebruik van XGSPon vs standaard glas netwerk. Daarintegen heeft KPN weer PPPoe over de standaard ethernet liggen wat ook weer latency toevoegd.

[Reactie gewijzigd door marco282 op 9 augustus 2024 19:00]

Wat hier in de buurt vast ook niet helpt is dat iedereen Ziggo heeft, omdat zij als enige fatsoenlijke bandbreedte leveren. Het schommelen van de latency klopt hier ook: ik kreeg resultaten tussen de 14 en 21ms.

Dat die latency bij coax door van alles beïnvloed wordt, wist ik nog niet. Dus dank daarvoor! Weer wat geleerd ;).
In grote delen van de stad Utrecht was je tot kort geleden veroordeeld tot Ziggo als je hogere snelheden dan ADSL wilde krijgen. Het voelt niet lekker om een appartement te huren wat flink aan de prijs is en de keus is altijd ADSL tot 40 mbit ( 24 mbit in praktijk) of Ziggo. Godzijdank ligt hier ook eindelijk glasvezel in de grond, iets wat mijn ouders 16 jaar geleden al hadden.

Bij Ziggo speelt voor mij ook de zeer gebrekkige service mee. Ik snap dat dit niet mee wordt genomen in de test zoals in het artikel.
Apart dat je met latency zo hoog zit op Ziggo. Ik zit met dezelfde test gemiddeld rond de 9 ms. Wel wat jitter inderdaad, heel af en toe wel een spike naar 15 ms.
Heb je het dan over een Idle connectie (dus geen speedtest oid) en dan pingen? Als er weinig verkeer in de buurt is, en goede kabels, en moderne apparatuur in de wijkkast. Kan ik 9ms baseline wellicht wel snappen. Maar als je verkeer op de lijn gooit (bijvoorbeeld speedtest) dan schiet dat met kabel providers zo goed als altijd gigantisch omhoog ten opzichte van glasnetwerken. (bijvoorbeeld die bufferbloat test).
De coax ligt hier sinds beginjaren '80
De vraag is een beetje of die specifieke kabel er ook daadwerkelijk altijd al lag.

Het kan namelijk zo zijn dat deze tussentijds met werkzaamheden wel degelijk is vervangen en dat ie nu verder van elektra af ligt bijvoorbeeld.

Ook Digitenne (vroegâh) gaf bijvoorbeeld veel storing in bepaalde regio’s.
Ziggo (en voorgangers) zijn nooit echt bezig geweest met het vervangen van kabels. Als die vervangen is, dan is het meestal omdat de bestaande kabels echt te veel storing gaven. Wijkkasten (of het interieur daarvan) worden wel vaker vervangen. Dat is ook veel gemakkelijker omdat daar geen vergunningen voor nodig zijn om de straten open te leggen.
Coax is op zich een mooie kabel (geweest). De rek is er nog steeds niet uit, maar glasvezel is wel superieur. Het is alleen nog de vraag hoelang de kabels meegaan. Een goede coax kabel in die in een storingsarme route ligt kan zo'n 50 jaar mee.
Ziggo (en voorgangers) zijn nooit echt bezig geweest met het vervangen van kabels. Als die vervangen is, dan is het meestal omdat de bestaande kabels echt te veel storing gaven. Wijkkasten (of het interieur daarvan) worden wel vaker vervangen. Dat is ook veel gemakkelijker omdat daar geen vergunningen voor nodig zijn om de straten open te leggen.
Coax is op zich een mooie kabel (geweest). De rek is er nog steeds niet uit, maar glasvezel is wel superieur. Het is alleen nog de vraag hoelang de kabels meegaan. Een goede coax kabel in die in een storingsarme route ligt kan zo'n 50 jaar mee.
De meeste Coax netwerken zijn in de helft van de jaren 70 tot 1980 aangelegd en nu echt wel aan het einde van hun technische levensduur of daar zelfs al over heen. De uitwendige invloeden spelen een grote rol waar een kabel die droog in een gebouw ligt makkelijk een jaar of 60 meekan. Wordt de voor kabel in de grond of langs de gevel sterk verkort.
Met DOCSIS 4.0 zijn snelheden tot 10 gbps down en 6 gbps up mogelijk. Er zit dus nog steeds rek in de COAX technologie. Die snelheid zal niet met alle kabels gehaald kunnen worden, maar de goede kabels met een storingsarme route kunnen met die techniek nog gemakkelijk een 10 tot 20 jaar mee. Ik denk niet dat consumenten en midden en kleinbedrijf binnen die tijd die snelheden nodig gaan hebben.

De technische levensduur van glasvezel is nog theoretisch. Binnen gebouwen is de conditie gunstig, maar in de grond is dat wat anders. Of een glasvezelkabel inderdaad gemakkelijk 60 jaar mee kan valt te betwijfelen. Als je op internet gaat zoeken kom je meestal een levensduur van 10 tot 30 jaar tegen. Het gros noemt een levensduur van 20 à 25 jaar. De levensduur wordt vooral beperkt door de mantel.
Voor coax wordt meestal zo'n jaar of 50 genoemd. In gunstige gevallen zal een jaartje of tien extra geen probleem zijn.
Destijds was het coax netwerk suprieur aan isdn en asdl lijnen en heeft die overleeft. In het glasvezeltijdperk zal coax uiteindelijk ten onder gaan, maar voorlopig kan het nog wel een aantal jaartjes mee.
Dat is ook veel gemakkelijker omdat daar geen vergunningen voor nodig zijn om de straten open te leggen.
Mja. Dat was bij ons ook het probleem. Jammer was alleen dat toen ze er daadwerkelijk waren de kabel gewoon onder de straat door werd geschoten en dat die vergunning dus nergens voor nodig was.

En dat is nu toch al zeker 10 jaar geleden. Dus de kans dat het vergunningsloos gebeurd is, is groot. Als het gebeurd is tenminste.
Ook voor het boren/boogzinkeren/rakketeren (schieten) is een vergunning nodig. Er is geen gemeente (die ik ken) die je zonder vergunning in de straten laat werken.

Nog los van de degeneratiekosten die je de gemeente moet betalen als aannemer.
Ik kan me niet voorstellen dat 'ie ooit is vervangen. Het stuk naar de straat naar ons huis zeker niet en het stuk dat in de straat ligt denk ik ook niet. Misschien het deel van de straat naar de wijkcentrale wel. Dat is overigens wel verreweg de grootste afstand.
Het stuk naar wijkcentrale is compleet verglaasd. Ziggo doet in principe alleen nog koper van de straatkast naar binnen. Wijkcentrale tot straatkast is bijna altijd ook al glas.

Dat is ook de reden dat ze met glasvezel-kabel netwerk mogen adverteren. Net dat streepje.
De straatkasten, waar een tiental huizen opzitten, zijn echt (bijna) nergens verglaasd. Dan zou Ziggo zo goed als alle straten open moeten maken om naar al die straatkasten glas te leggen. En de coax segmenten zijn veel groter dan 1 straatkast (zitten vaak 100 tot 300 modems in).
Ze hoeven de straat niet te openen om een nieuwe kabel te leggen. Ze gebruiken de oude en schieten de nieuwe er achteraan.

Ziggo zelf geeft aan dat alles tot de straatkast is verglaasd, dus dat neem ik dan maar aan. Overigens zitten daar meestal maar een 20-50 tal aansluitingen in. Dat zijn die kleine grijze dingkies. Daar krijg je geen 300 aansluitingen makkelijk heen.

https://www.ziggo.nl/zakelijk/internet/glasvezel
In de meeste straatkasten zit gewoon een coax versterker, verder niets. Komt coax in en deze wordt verdeelt naar de woningen.

En ik heb het over coax segmenten, niet over hoeveel aansluitingen er in een kast zitten. Meerdere kasten is samen 1 segment.

En ik ben erg benieuwd hoe je de oude kunt gebruiken om een nieuwe erachteraan te schieten? Je moet niet zomaar de marketing afdeling van Ziggo na roeptoeteren. Je kunt niet een kabel schieten aan de hand van een oude kabel. Je mag helemaal niet zomaar overal schieten, weet je wel wat er allemaal in de straten en stoepen ligt aan kabels en leidingen? Daarnaast schiet (rakketeer) je meestal een meter of 10 maximaal, verder is niet te doen omdat je een rakket niet kunt sturen. Maar als jij wel de oplossing hebt mag je die aan me presenteren, dan kun je enorm veel geld verdienen. Ik moet namelijk overal graafploegen inuren of dure boringen doen voor zulke afstanden.
Ik zit nu bijna 1 jaar met Ziggo. Voor ons zijn de grootste tegenvallers de prijs en de uploadsnelheid. Hun 1Gbit/s dl en 100Mbit/s ul kost €79,50 p/m (dit is vol prijs dus zonder aanbiedingen). Wij gaan begin september overstappen naar Odido, wat voor ons is 1Gbit/s dl en 1Gbit/s up voor €65,- per maand. Alle extra TV zenders hebben wij niks aan, alleen opnemen hebben wij nodig.
Het is niet heel verrassend dat Delta en Odido als beste uit de test komen, aangezien ze de enige providers zijn die momenteel 8Gbit/s-abonnementen aanbieden.
“Beste” en “snelste” zijn geen synoniemen…
Helemaal mee eens. Ik heb liever een zeer stabiel netwerk dat op 100 Mbps werkt, dan een netwerk met 10% packetloss dat op 10 Gbps werkt.

Nou zal het wel meevallen, maar eerlijk is eerlijk, mijn gevoel (geen meetgegevens) was dat toen ik nog Ziggo had, de verbinding net iets stabieler was dan bij Odido.

Wel trager en duurder, maar goed.
toen ik nog Ziggo had, de verbinding net iets stabieler was dan bij Odido.
Hier exact andersom. Elke keer dat klinkers uit de straat gingen hadden we weken lang problemen met het internet bij Ziggo. Bij odido nog nooit een probleem gehad.
Bij mij ook, maar omdat de Ziggo kbel door de glasvezel gravers doormidden was gehakt.
Werd de volgende werkdag dag al gerepareerd.
Hier hetzelfde, al ging het hier zelfs om een ziggo fiber backbone. Waren de glasvezelgravers van open dutch fiber doodleuk doorheen geknald met hun grondboor. Gelukig weren de ziggo netwerken in "ringen", waardoor het ziggo netwerk er niet helemaal uitlag. Werd wel erg langzaam, maar beter dan helemaal niks.
Iedere serieuze netwerkboer werkt in ringen tot op bepaalde hoogte. Uitval van 1 apparaat kan anders een hele wijk platleggen. Spanning tree protocol pakt dan de snelste route.

Gaat er iets stuk dan heb je altijd nog de route de andere kant op, maar door bandwidth constraints kan het dan wel trager worden.

Werkt alleen niet op het laatste stuk als je FttH een point to point is.
Dikke kans dat ze dan met het straatwerk de onderliggende grond hebben beroerd waardoor de kabel iets is “uitgerekt” bij de aansluiting met het erf. Klinkt gek, maar dat hebben wij ook gehad. Iedere keer als de auto er overheen reed, pats boem internet weg. Of als het hard regende en grondwater de boel net verschoof.

Ziggo schiet echter wel zo een nieuwe in als dit gebeurt. Dus je kunt het ze een keer vragen. Duurt wel ongeveer 12 weken afhankelijk van vergunningen.

Uiteindelijk
Het zou kunnen, maar sinds een aantal jaren heeft KPN glasvezel aangelegd (zelfs gratis in huis!) en zijn we overgestapt. Ziggo is wel veel beter als het gaat om TV (de mediabox next was echt een super product).

Maar ik betwijfel het of ze nieuwe kabel leggen. Ze waren wel bereid om onze cisco modem te vervangen met de witte router en destijds konden we ons ook gratis inschrijven voor de mediabox next (ik hoorde dat je het later alleen kon krijgen met het duurste abonnement, dus wij hadden zeker geluk. De horizon box was pure troep).
NPerf heeft gekeken naar de hoeveelheid gegevens die in één seconde van de server wordt ontvangen, als maatstaf voor de beste downloadsnelheid, schrijft het bedrijf. De gemiddelde downloadsnelheid bij
En daarnaast, hangt dit niet samen met welke snelheden mensen kiezen? Zelf heb ik 100Mbit/s glasvezel bij KPN, omdat ik (eerlijk gezegd) niet meer wil betalen en 100 op dit moment genoeg is.
Bij mij omgekeerd. Voor de veruizing bij Ziggo regelmatig een paar procent packetloss. Na verhuizing bij ziggo geen packetloss maar +6ms ping. Vervolgens op glasvezel van inmiddels glasnet en nu zowel stabiele verbinding, geen packetloss en zeer lage ping
Ik vraag me wel af hoe groot de invloed is van 8gbit op de testresultaten. Als verreweg de meeste tests op een mindere lijn, of zelfs via Wifi zijn uitgevoerd, heeft het volgens mij maar beperkt invloed. Ik denk gewoon dat beide providers gemiddeld genomen net iets meer snelheid voor het geld bieden dan bijv. Ziggo en daardoor iets hoger eindigen. Ik heb zelf een glasvezellijn van Caiway wat onderdeel is van Delta, ik haal niet altijd de 500 mbit die ik afneem maar dat ligt voornamelijk aan de beperking van mijn wifi access points (ac).
Ze hebben het duidelijk niet over de "klantenservice", ik kom van TWEAK en ben geforceerd over gegaan naar ODIDO (ODI NO !). Wat een ellende is dat. (en wat was TWEAK goed)

Dus "beste" netwerk zou kunnen, als je maar geen rare of af en toe klachten krijgt, want dan ben je de pineut bij ODIDO.
Grappig: ik ben juist gillend bij Tweak vertrokken toen het nog TweakDSL was vanwege het gepruts (toen!) bij die club… :)
Ik heb eigenlijk nog nooit goede ervaringen gehoord met DSL-providers. Misschien dat men ze bejubelde voor mijn tijd toen men nog aan inbellen gewend was, maar wat ben ik blij dat DSL nu eindelijk sterft, zeg. De minimumkwaliteit van de slechte glasvezelnetwerken in Nederland lijken toch een stuk hoger te liggen dan bij het vroegere DSL-netwerk.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 9 augustus 2024 14:10]

Dat is maar net waar je woont.

Ik moet zeggen dat ik altijd zeer tevreden ben geweest met de stabiliteit van DSL. Eerst ADSL 8/1 in 2005 (latency was 14ms, echt niet slecht), later VDSL, helaas met iets hogere latency vergelijkbaar met kabelinternet (18/19ms) van UPC destijds. Maar qua snelheid een stap vooruit (50Mb down/10 up). Daarna vectoring DSL (100/30, ping van 7ms). Downtime was zeldzaam, ik denk dat we vaker een stroomstoring hebben meegemaakt dan uitval van DSL.

Toen kwam er glasvezel in 2020, midden in de COVID periode en werden we als 1 van de eersten van de wijk gemigreerd naar glas. Ik heb meer dan anderhalve maand met een wegvallende verbinding gezeten. Werken in Citrix was niet te doen. Uiteindelijk trok de aannemer van KPN de straat na anderhalve maand klagen weer open en konden alle glasaansluitingen opnieuw gelast worden. Maar daar stopte het niet, want binnen enkele maanden fikte de lijnkaart van de GPON kaart in de PoP weer door en zaten we weer zonder internet. We hadden best wel pech dus met de overstap naar glas, inmiddels draait het eindelijk stabiel en ben ook ik zeer content met glas.

Mocht ik weer verhuizen en er is een leuke snelheid op DSL verkrijgbaar, dan zou ik die zo weer afnemen. Ik kijk geen TV, dan red ik mij prima met een DSL lijntje.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 9 augustus 2024 18:12]

Wat moet je met de klantenservice dan? Als het werkt, dan heb je ze toch niet nodig?
Net als met mijn verbinding bij Ziggo: als het werkt - geen vuiltje aan de lucht.
Is er een probleem.... dan heb ik echt een probleem, want het ligt altijd aan mijn bekabeling of computer volgens support.
Dit is natuurlijk een beetje onzin. In best veel gevallen werkt er iets in ieder geval niet naar de wens van de klant. In dat geval zal er klantenservice moeten zijn om betere beleving te bieden.
Mensen zijn niet perfect en er kan en zal van alles mis gaan wat je ook leest met de slechte ervaringen die sommige mensen hebben met providers op het internet maar ook op tweakers.
Als je geluk hebt gaat alles goed, zo niet dan moet je waarschijnlijk wel goed contact hebben of problemen blijven veel langer spelen.
Als jij manager/directeur zou zijn van een bedrijf zou je dan geen klantenservice aanbieden?
Laatst was er een storing met landelijke gevolgen, die al vanaf 2:30 bezig was. Intussen was het 9:00 uur en toch, stond er doodleuk op de site en op het schermpje van de klantenservice-medewerker, dat er geen storingen zijn.
Idd, als het werk niet nee. Maar heeft mij 3 weken gekost om weer internet te kirjgen. Dus 3 weken niets........
Ik zocht naar een reactie als deze. Dit was ook meteen hetgeen waar ik aan moest denken. Leuk dat ze in tests het "beste" netwerk hebben. Tegelijkertijd regent het klachten over odido. Ik zou er m'n schoonmoeder nog niet lid van laten worden. En ze krijgen een vreselijk slechte beoordeling.

Ik blijf er in ieder geval ver van weg.
Overstappen naar Glasnet, heb ik gelukkig gedaan toen Tweak 'stopte'. De medewerkers bij Glasnet zijn naar mijn ervaring en die van andere technisch onderlegt. In dit topic ervaringen, en ook medewerkers van Glasnet volgen het topic.
Het is per gebied verschillend, elk provider heeft zijn "mindere" gebieden.
Hier Odido en geen issue,s de verbinding is 100% stabiel al jaren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 9 augustus 2024 12:27]

Dat geloof ik meteen.
Maar de tekst suggereert dat Odido en Delta het beste zijn, omdat ze de snelste abonnementen aanbieden. Terwijl die twee niet hetzelfde zijn: je kan bijvoorbeeld een 8 Gb abonnement hebben die ieder half uur een keer klappert, of een 100 Mb abonnement dat in een jaar tijd nooit een storing heeft: dan is die laatste toch beter, lijkt mij :)
Dat haal ik dus niet uit de tekst dat de snelle lijnen "onstabiel" kunnen zijn.
De latency is ook beter, als de verbinding zou "klapperen" was dat in algemeen ook hoger.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 9 augustus 2024 13:00]

Klopt. Maar je kan er ook niet uithalen of en hoe vaak er storingen zijn (geweest): er wordt een conclusie getrokken (“beste”) op basis van snelheidstesten.
Dat vind ik wat raar: voor de conclusie “beste” zou je verwachten dat er wat factoren meer meegenomen zouden worden. Zoals stabiliteit van de verbindingen, aantallen storingen, performance gedurende de dag.

De conclusies die nu getrokken worden zijn gebaseerd op mensen die op een knopje drukken: doen ze dat als ze een storing hebben? Om aan vrienden te laten zien hoe snel hun verbinding is? Om hun telefoon te testen?
Dat is bij de andere providers precies hetzelfde.
Jawel, maar het maakt de metingen arbitrair: je wil toch onder vergelijkbare condities de verbindingen meten?
In principe heb je wel gelijk. Maar het feit blijft die cijfers zijn er niet. Dan zou je bij iedereen langs moeten en dan een testopstelling neerzetten. Of een veel kleinere groep. Beide ook niet ideaal. Dus nee het is niet perfect maar in dit geval zou de bulk eigenlijk 99% van die verschillen moeten uit middelen.
Ik denk dat je de context fout interpreteert, je leest het expres fout. Er wordt gezegd op basis waarvan conclusies worden getrokken. Dat jij het daar niet mee eens bent en meerdere factoren beter en preciezer wil zien is een tweede. Het ding is dat het zeer waarschijnlijk wel iets zegt al kun je inderdaad niet een totaal oordeel vellen over een provider op basis van alleen deze tests/data.
Tja. Als er beweert wordt dat er iets “het beste” is verwacht ik dat er meer criteria zijn dan alleen de snelheid.
Misschien dat ik daar te rechtlijnig in ben. Maar ik hou er niet van dat er een zeer beperkte set wordt gebruikt en op basis daarvan een predicaat geclaimd wordt. Niet dat dat iets nieuws is hoor :)
Maar dat is ook wat men meet hoogste gemiddelde download en upload.

Er is een rede waarom ziggo slecht scoort terwijl de download een van de beste is. De upload kunnen ze niet bieden dus die blijft enorm achter.

Moet zeggen dat ik 250 ook laag vind voor de glas aanbieders. Laat zien dat heel veel mensen slecht wifi hebben.
Precies dit. Je kunt een terrabyte lijn hebben liggen. Maar als je met een oude laptop via WiFi een speedtest doet waarbij die oude laptop op dat moment iets groots download en een windowsupdate installeert, dan zegt dat niets over je lijn.

Je meet hiermee hoogstens welke provider de meeste speedtests op de snelle verbindingen/wifi heeft laten doen.

Als je een 100Mbit pakket hebt terwijl de provider 8Gbit kan leveren, dan komt er uit deze test dat de provider "slecht" scoort omdat er 100Mbit uit de test komt omdat de klant (terecht) niet voor een sneller abonnement wil betalen.
Ik gebruik speedtest achtige tools vooral als er iets niet naar behoren werkt. In mijn geval zouden dit soort tests juist een worst-case scenario geven.
Beetje jammer inderdaad. Er worden op basis van wat random speedtests conclusies getrokken die kant noch wal raken. Beste en Snelste zijn inderdaad geen goede woordkeuzes hier, maar op basis van NPerf een 'conclusie' van een momentopname.

Denk dat NPerf in vergelijking met een Fast.com of speedtest.net veel minder gebruikt worden.
Niet alleen dat. Er zijn veel te veel randvoorwaarden die zo te zien niet meegenomen zijn en het beeld totaal kunnen vertekenen.

Volgens mij begint het glasvezelaanbod bij Delta bij 250 MBit/s - bij KPN is dat 100. Daarnaast geen idee wat de connectie naar de router/modem is: bedraad of wireless en met welke snelheden dat gebeurd. Ergens zie ik staan dat het met een app gebeurd zou zijn, dus dan zou het WiFI zijn met alle mogelijke fluctiaties van dien.

Het is een leuk op statistiek gebaseerd persberichtje, maar eigenlijk zegt het helemaal niks. Behalve dan voor degenen die goed uit de test komen, die kunnen hun reclameuitingen gaan aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Calypso op 9 augustus 2024 14:54]

Dat was precies mijn eerste reactie ook.
Wat zegt de uitkomst van een speedtest iets over de "kwaliteit" van een internet provider?
Voor mij persoonlijk zijn zaken als de mate van beschikbaarheid en de eventuele tijd waarin een verstoring wordt verholpen en hoe een helpdesk daarmee omgaat en hoe die bereikbaar zijn van belang voor het bepalen van de kwaliteit.

Als ik bovenstaande test dus goed begrijp zou een provider helemaal bovenaan kunnen komen te staan als ze de 1e 100MB van iedere up en download in een rete snelle proxy/cache opvangen en vervolgens met 25Gbps naar een klant doorsturen.
Echter...Alles wat buiten de cache valt of groter is dan de 100MB wordt vervolgens via max 100Mbps verzonden of ontvangen met een overboeking van 1 op 100. 99% van alles wat je ontvangt en verstuurt gaat dan giga snel, behalve wanneer een sessie meer dan 100MB verstuurd of ontvangt, dan kakt de performance enorm in en moet je blij zijn als je op een goede dag op een continue download snelheid van 1MB/s uitkomt.
Zo'n provider zou dan in deze test als "beste" uit de test komen. Hij is immers het snelste met de niets zeggende speedtest, maar als je een ISO van 4GB download ben je 5,9999x sneller af met een Ziggo 600/60 aansluiting dan met deze 25Gbps/25Gbps ultra giga internet pijp van Provider X. Verder lukt het bij deze provider niet eens om een 4K Netflix stream te kijken, laat staan als je dat met 4 mensen tegelijk in huis wilt doen. De eerste 100MB van je stream staan direct klaar, maar daarna zit je naar een bufferfeest te kijken en toch is deze provider de beste uit de test.
Zal het niet vooral komen door de manier waarop de providers met limieten omgaan?

Als ik op een 100 Mbps abo bij KPN zet dan zal de test niet veel sneller uitvallen toch? :+
Maar wat heb je liever: 100 Mb stabiel of 8 Gb die om de haverklap wegvalt?
8gbps die stabiel is. En ik heb met Odido eigenlijk niet echt problemen alleen dat hun WiFi router bagger is(tenzij er ineens een flinke storzender is bijgekomen). Maar dat kan je zelf oplossen.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 9 augustus 2024 16:25]

Maar de hogere maximale snelheden kunnen wel bijdragen aan hogere gemiddelde testuitslagen (al betwijfel ik dat eigenlijk, want hoeveel 8Gbit/s-abonnementen zouden er zijn afgesloten?).
Wel het minst stabiele als ik kijk naar mijn omgeving, maar dat is natuurlijk niet te meten.
Je kan dan wel een snelle provider hebben, maar als de service ruk is, dan heb je er nog niks aan. Het voormalige T-Mobile was in mijn beleving een prima provider, met een goede service & netwerk. Maar als ik zo de ervaringen van Odido links & rechts hoor, dan zou ik daar niet gauw naar overstappen. Misschien over een jaartje, als de overname compleet achter de rug is, dan zou ik Odido kunnen overwegen.
Ja het aantal storingen zou ook moeten meewegen in de benoeming "beste"
En wederom zoals vaak alleen de grootste providers

Net als veel breedband vergelijkers worden de kleine niet meegenomen (soms lijkt dat wel bewust).
Dit is tweakers toch?
Dit lijkt op een gekopieerd persbericht zonder enige moeite..
"Beste" en "snelste" worden door elkaar gebruikt. Wat echt 2 verschillende dingen zijn. En we weten helemaal niets over de omstandigheden
Tweakers is ook in mijn ogen steeds meer "only in name" nog tweakers. En ik zeg dat niet alleen omdat ik de beginjaren heb meegemaakt..niet uit nostalgie dat zit wel gevoel bij 🤔Dit is een voorbeeld.. Ben het dus met je eens @BMW-M

[Reactie gewijzigd door scorpio op 13 augustus 2024 08:16]

Dit is getest met smartphone app. Dus pratische allemaal verbonden met wifi.
Is de test dan nog wel zo betrouwbaar.
Ik ben pas overgestapt van KPN (AON 1gbit) naar Odido (ODF XGSPON) en de latancy is verdubbeld.
Van ~3.6ms naar ~7.0ms ping naar Google.nl (Bedraade PC).
Tevens meerdere sites getest en vergelijkbare resultaten.

[Reactie gewijzigd door vDorst op 9 augustus 2024 12:32]

Natuurlijk is de test via wifi niet betrouwbaar. Het artikel verwijst naar de 8Gbit/s abonnementen, maar probeer uberhaupt maar eens een wifi access point of router te vinden die daadwerkelijk snelheden hoger dan 1Gbit/s haalt. En als je al die hoge snelheden kunt halen moet je op de router / het AP zitten, sta je er 10 meter vanaf of zit er een muurtje tussen kun je het ook al vergeten.

Deze "tests" zijn dus, zoals altijd, totaal onbetrouwbaar. En dat nog los van het feit dat een ISP die niet eens IPv6 ondersteund als "beste" wordt aangemerkt. Terwijl ze niet eens toegang verlenen tot het gehele internet.
Het gaat er bij 8 gbit helemaal niet om dat je 1x 8 gbit snelheid haalt maar dat je bijvoorbeeld met 6 etages hoog 1 gbit per afdeling hebt. Dat is fantastisch. Want van 1 gbit glasvezel op een heel gebouw met techneuten wordt je niet gelukkig.

Over IPv6 ben ik het met je eens. Je zou dan SixXS kunnen overwegen. Maar dat is al 7 jaar dood (en terecht, moet gewoon native kunnen).

Dat is een flink verbeterpunt voor Odido. Eentje waar ze helaas niets mee doen.
dat is leuk maar als consument heb je geen 6 etages. daarvoor heb je bedrijfs-abonnementen.
Ik weet niet precies wat voor techneuten jij hebt in je gebouw. Maar 1 gbit is zelfs dan normaal voldoende.

Sterker nog ik zou daar (even niet naar de extra service kijken) prima een MKB op willen draaien.
Dat was het niet. We hadden 2x 1 gbit redundant en eentje was op drukke dagen saturated. Wat trouwens pas merkbaar was toen er ook daadwerkelijk eentje uit lag.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 9 augustus 2024 17:36]

Ik dacht dat IPv6 werd doorgegeven via IPv4. Merk je daar als eindgebruiker ooit iets van, dat IPv6 niet ondersteund wordt?
Nee, doorgaans niet (al doet Ziggo het wel zo als je IPv6 only hebt). Dat is tunneling of CGNAT of whatever en dat heeft altijd nadelen: overhead, hogere latency, of problemen met NAT. Moet gewoon native kunnen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 9 augustus 2024 17:38]

Een ping van 7 is echt niet slecht hoor
Een ping van 7 is slechter dan 3, en het artikel gaat over welke het beste is. Bovendien kan een ping van 3 tegenover 7 een voordeel zijn in spellen waarbij je de eerstvolgende server tick net iets eerder haalt, althans in spellen waarvan de servers geen extrapolatie toepassen op het netwerkverkeer en andere technieken om het "eerlijker" te maken (vaak wordt 30ms als mikpunt gebruikt waardoor je zelfs nadeel hebt als 3ms ping hebt). Overwatch doet dat bijvoorbeeld. Quake niet.

Niet om te yappen maar als bedrijven met winstoogmerk moeite nemen om iets aan deze lage getalletjes van latency te doen, hoeft dit niet gebagatelliseerd te worden.
Zelfde ervaring hier, maar dan van 7 naar 15 (KPN naar Odido).
Geen idee wat jullie infra lokaal is, maar ik haal 3-4 ms met pingen naar www.google.nl middels standaard odido router vanaf mijn gaming pc.

Pinging www.google.nl [142.251.36.3] with 32 bytes of data:
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=3ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=3ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=3ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=3ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=3ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=3ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=3ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119
Reply from 142.251.36.3: bytes=32 time=4ms TTL=119

Dat is trouwens met een 1 Gbps up / down abbo bij odido wat ik jaren heb.

[Reactie gewijzigd door Tac op 9 augustus 2024 12:48]

Dat is beter dan de Ziggo ping van tussen de 25 en 60. En Ziggo's coax is ook heel instabiel en onbetrouwbaar. Paar jaar geleden Stadia gespeeld en continue problemen. Iemand die op glasvezel speelde had geen enkel probleem.
De vraag is of dat significant is. Is dat enkel bij Google - of is toevallig het pad naar Google ongunstiger, maar het pad naar (bv.) www.nu.nl weer gunstiger.

Ook kun je afvragen of het verschil van 3 ms. echt een verdubbeling is, of dat er bij "alle" sites 3 ms. is bijgekomen, of niet.

Een ping van 7 ms. is sws prima voor >90% van de gebruikers
Nou ja de eerste keer resolved je dns natuurlijk maar dat wordt eruit gehaald en daarna zijn het vaak zeer korte paden als je niet naar een buitenlandse site gaat zonder CDN. 99% zit in AMS of dat nu Google, nu.nl/dpg of iets anders is. De ene server zal iets sneller reageren maar het stukje naar de servers is vaak redelijk gelijk. Vaak is 1 ping naar een grote site zoals Google/8.8.8.8 dus wel degelijk een benchmark.
Apart. Bij de consumentenbond bungelt Odido helemaal onderaan in de lijst. Dat heeft uiteraard ook te maken met de (beroerde?) service van Odido zoals ook RADAR al een paar keer heeft besproken.

Drie jaar geleden de overstap naar T-Mobile (nu dus Odido) overwogen maar ervan afgezien omdat ze nog geen IPv6 hadden, ze gaven toen aan dat het wel heel snel zou komen. Ik kijk net op de website van Odido en zie dat ze dit nog steeds niet in orde hebben. Ook de optie 'opnemen in de cloud' was heel lang niet beschikbaar. Odido zal technisch wel goed zijn maar up-to-date zijn is er niet bij.
Odido zal technisch wel goed zijn maar up-to-date zijn is er niet bij.
Nee dat ook niet. Begin dit jaar Odido eventjes gehad, maar het bijgeleverde Zyxel modem had veel latency spike problemen (ping spikes >500ms meerdere keren per minuut). Veel mensen op forum klagen er over; maar na maanden nog niet opgelost. Ik ben na 1 maand weggegaan, maar ik zie dat het nog steeds niet opgelost is.

Maar ook met eigen modem was het niet fijn. Ik zag een stuk meer packet loss dan ik nu bij KPN zit. Ook regelmatig wisselende routes of public IP wisselingen. Ze besteden service aan huis allemaal uit, beroepen zich er vaak op, en als dat niet oplost lijkt het alsof ze het niet meer weten. Service, contracten, was ook allemaal ellende.

Dat terwijl ik bij KPN alles soepel heb aangevraagd, geen 1 monteur heb gezien.. Kabeltje inpluggen en werkt gewoon prima.
'Beste' is relatief, dus slechte testen, dit. Ik zou het artikel hier aanpassen.

Latency, jitter, packet loss, stabiliteit zouden voor de term 'Beste' ook inbegrepen moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 9 augustus 2024 12:23]

Ho Ho, dat doen we alleen op een Tweakers site he. ;)
"Das war einmal"
Als je de punten meeneemt in de test die ook inbegrepen zouden moeten zijn in de test, dan staat odido dik onderaan met de problemen die ze al meer dan een jaar hebben.....
Waarschijnlijk heeft Odido an sich geen "globale" problemen maar heb jij een regionaal probleem met Odido ? En andere providers hebben andere regionale problemen.

Dat is dan geen reden waarom ze "dik onderaan" moeten staan.


ter referentie: heb hier Odido thuis via glasvezel, over hun eigen glasvezel-net. 0 problemen in 1,5 jaar (Groningen). YMMV
Heb geen odido, maar internet staat er vol mee dat het een landelijk probleem is en zelfs odido is met een onderzoek bezig ;) dus ja, ze zouden wel dik onderaan moeten staan omdat ze ruim een jaar niks hebben gedaan eraan en mensen niet normaal kunnen gamen zonder enorme latency
Jawel hoor, kan ik wel. Groetjes een Odido-klant.

Ik begrijp je punt wel, maar elke aanbieder heeft wel ergens problemen. In mijn regio is Ziggo in mijn optiek onbruikbaar, in een andere regio zweren ze erbij.
Wat een sensationele titel om dan appels en peren te vergelijken 8)7. Het KPN netwerk bestaat ook nog uit een oud DSL kopernetwerk met een (bijna) landelijke dekking. Dat zie je ook duidelijk terug in de latentie-cijfers. Die zouden bij KPN veel lager moeten zijn. Het zou een veel eerlijkere vergelijking zijn om ook onderscheid te hebben tussen de coax-, dsl- en glasvezelnetwerken.
Het spijt me, maar Tweakers slaat met deze titel en artikel de plank volledig mis. Link-snelheid naar de CPE bepaalt niet de kwaliteit van het netwerk, sterker nog, het is het minst relevant.

Veel relevanter zijn interconnectiviteitstrategie met andere netwerken met behorende lage(re) latency, packetloss, stabiliteit, hoe hoog is de upstreamcapaciteit en daarmee overboeking, hoe gaat men om met onderhoudsmomenten, hoe is meegelvererde CPE-support... enfin... Zowel "nperf" als Tweakers zijn in deze niet serieus te nemen.

[Reactie gewijzigd door Yordi- op 9 augustus 2024 12:29]

Wat ik mij afvraag: als je die snelheidstest doet met een IOS of Android app op je telefoon, wat test je dan? De snelheid/kwaliteit van het netwerk of de snelheid/kwaliteit van je WiFi verbinding?

Ik heb een Ubiquity Dream Machine Pro en die doet zelf elke dag een snelheidstests en regelmatig pingtests om de stabiliteit van de verbinding te meten. Dat vind ik iets betrouwbaarder dan met een app op mijn telefoon. Ik heb denk ik geen 1Gb WiFi toch? Dus wat wordt er nu getest?
Dan is het toch bijzonder dat Odido bij Rader tot 2x toe negatief in het nieuws worden gezet en KPN en Ziggo niet.
Eerste gaat over mobiel ontvangst en heb je niet gezocht naar de andere partijen? Want 0 klachten over Ziggo is ondenkbaar
Eerste gaat vervolgens ook over wifi en glasvezel en niet alleen over mobiel.

Ja natuurlijk zijn er bij Ziggo en KPN ook klachten (hoog stroomverbruik zeer belangrijk met huidige prijzen), maar die 2 zijn niet uitgeroepen tot de beste en Odido hangt bij Consumentenbond ergens onderaan het lijstje en bij Radar vrij recent niet positief in het nieuws dat dan is het toch bijzonder dat ze nu de beste zijn?
Dit is slecht zeg, puur op snelheid? Dit zijn juist twee providers welke zeer slecht zijn in service and latency.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.