Door Hayte Hugo

Redacteur

Odido's 5G-thuisinternetabonnement

'Alternatief voor dure glasvezel'

19-10-2024 • 06:00

338

Klik&Klaar

De dagen dat je moest wachten tot je YouTube-video bufferde of je webpagina laadde, liggen dankzij 4G al jaren achter ons. 5G was daarop de overtreffende trap, zeker nu eindelijk de 3,5GHz-band in Nederland actief is. Snelheden van (ver) boven de 1Gbit/s zijn normaal geworden, waarmee het netwerk in ieder geval op papier een concurrent is geworden voor de vaste netwerken van Nederland.

Klik en Klaar Zyxel modemrouter
Klik&Klaar Zyxel-modemrouter

Odido wil van die papieren werkelijkheid een 'echte' maken. Sinds deze week verkoopt de provider namelijk Klik&Klaar Internet, een thuisinternetabonnement dat gebruikmaakt van het 5G-netwerk van de provider. De kritische lezer zal wellicht opmerken dat dergelijke thuisinternetabonnementen al bestaan, en die heeft – deels – gelijk. KPN heeft het, Ziggo ook en Odido zelf eigenlijk ook al.

Toch zijn er belangrijke verschillen. De varianten van KPN en Odido zijn 4G-oplossingen en vooral bedoeld voor buitengebieden. Daardoor zijn ze niet zo snel, maximaal 100Mbit/s en dat is alleen als je een buitenrouter hebt, en in het geval van Ziggo alleen voor zakelijke klanten. Klik&Klaar is óók een oplossing voor het buitengebied, maar daarnaast ook te gebruiken als alternatief voor Ziggo's coaxnetwerk of KPN's koper- of glasvezelnetwerk. Althans, dat zegt Odido.

Als je de cijfers naast elkaar legt, zou dat zomaar eens kunnen. Odido adverteert met een snelheid van 'tot wel' 300Mbit/s, inclusief dekkingskaart, maar eigenlijk zou je dat bescheiden kunnen noemen. Klik&Klaar heeft namelijk geen snelheidsbeperking. Die eerdergenoemde 1Gbit/s wordt misschien wat lastig, omdat het om een binnenrouter gaat en isolatie en snel 5G niet zo goed samengaan. Meer dan 300Mbit/s is echter zeker mogelijk. Tweakers kreeg voor publicatie een Klik&Klaar-router opgestuurd en heeft de router kunnen testen. Hierbij werd een downloadsnelheid van 485Mbit/s gehaald in een drukke woonwijk in Den Haag. In een woning uit 1930, weliswaar, met energieletter F. Hierbij moeten we wel wat kanttekeningen plaatsen; hier komen we later op terug.

Odido Klik&Klaar Speedtest thuis Den Haag

Voor de tweaker met 8Gbit/s symmetrisch glasvezel klinkt 485Mbit/s wellicht wat antiek, maar we moeten niet vergeten dat de gemiddelde Nederlander niet zo'n abonnement heeft. Volgens de recentste ACM Telecommonitor heeft driekwart van Nederland een downloadsnelheid van tussen de 99Mbit/s en 1Gbit/s. Dat is een vrij breed gebied, maar het geeft wel aan dat niet iedereen zit te wachten op 1Gbit/s of meer.

Langzaam, maar ook stukken goedkoper

Klik&Klaar is goedkoop. 400Mbit/s kost bij Ziggo 53 euro per maand voor een tweejarig abonnement, exclusief korting. 200Mbit/s kost bij KPN 50 euro, 1Gbit/s is 52,50 euro per maand. Voor dat geld kun je twee Klik&Klaar-abo's afsluiten, die 25 euro kosten. Starlink, waarmee je Klik&Klaar ook zou kunnen vergelijken, kost eveneens 50 euro per maand, exclusief apparatuur. Nederlandse klanten kunnen snelheden van tussen de 80 en 176Mbit/s verwachten, meldt SpaceX.

Provider 100Mbit/s 200Mbit/s Klik&Klaar 400Mbit/s 600Mbit/s 1Gbit/s 2Gbit/s 4Gbit/s 8Gbit/s
Odido 35/45 euro N.v.t. 25 euro per maand 40/50 euro N.v.t. 45/55 euro 60/65 euro N.v.t. 85 euro
KPN 42,50 euro 50 euro N.v.t. N.v.t. N.v.t. 52,50 euro N.v.t. 67,50 euro N.v.t.
Ziggo 43,50 euro 48 euro N.v.t. 53 euro N.v.t. 60 euro N.v.t. N.v.t. N.v.t.

Bovengenoemde prijzen zijn voor glasvezel- of coaxnetwerken, op basis van een tweejarig contract, exclusief kortingen. De tarieven bij Odido zijn afhankelijk van het glasvezelnetwerk. Een Odido-abonnement via KPN's netwerk is vaak duurder dan via bijvoorbeeld ODF's netwerk, vanwege de verschillende tarieven die glasvezelnetwerken hanteren.

Het 5G-thuisinternetabonnement is niet alleen voordelig in vergelijking met vaste netwerken, het is ook goedkoper dan een mobiel Unlimited-abonnement via Odido, opvallend genoeg. Het Unlimited Basis-400Mbit/s-abonnement kost 32,50 euro per maand, het Premium-abonnement zonder snelheidsbeperking kost 45 euro per maand. Met daarbij de kanttekening dat je op die abonnementen ook kunt bellen en sms'en, en bij Premium bepaalde streamingdiensten inbegrepen krijgt. O, en bij die mobiele abo's kun je ook in de EU roamen, iets dat niet kan met Klik&Klaar. Meenemen naar de camping mag, mits die camping maar in Nederland staat. Odido merkt op dat een mobiel Samen Unlimited-abonnement, waarbij je hetzelfde mobiele Unlimited-abonnement van een andere klant krijgt, 20 euro per maand kost. Denk overigens niet dat je met Klik&Klaar een voordelig, snel 5G-abonnement hebt voor je smartphone. De meegeleverde simkaart heeft een 097-nummer waarmee op een telefoon geen werkende dataverbinding te bereiken is. Je telefoon geeft aan dat er een 4G-verbinding is, maar apps kunnen er niks mee. Overigens krijg je bij Klik&Klaar een eigen IPv4-adres, al is het er wel eentje dat elke maand wijzigt.

'Witte adressen, alternatieven te duur, eenvoud'

Tisha van Lammeren, Odido's chief commercial officer consumer, zegt dat de provider drie redenen had om Klik&Klaar te introduceren. Zo zijn er zo'n twintigduizend adressen in Nederland waar geen snel vast internet is, waardoor klanten aangewezen zijn op dure satellietdiensten die kunnen oplopen tot 95 euro per maand. "En die prijzen moet je dan slikken", zegt Van Lammeren. "De tweede reden is dat de prijs voor snel vast internet inmiddels kan oplopen tot 40 of 50 euro per maand, waarbij je er ook nog eens jaren aan vastzit. Dat vinden wij te veel." De derde reden is 'eenvoud'. Het aansluiten van een nieuw vast netwerk, omdat je bijvoorbeeld overstapt van coax op glas, is voor veel mensen een te grote belemmering, zegt Van Lammeren. "'Wat ik nu heb is duur, maar werkt nog wel', zeggen ze dan."

Klik&Klaar is de oplossing voor die problemen, zegt Van Lammeren, vanwege de prijs, de flexibiliteit van het contract en het gebruik van 5G in plaats van bekabelde verbindingen. "Je steekt de stekker in het stopcontact en je bent klaar." Voor de tweaker met een uitgebreid thuisnetwerk ligt dat laatste wellicht wat genuanceerder. Vaste netwerken komen vaak via de meterkast binnen en het thuisnetwerk van mensen is daarop ingericht. Odido raadt juist aan Klik&Klaar bij het raam te plaatsen, op een plek waar de ontvangst het beste is. Extra kabelwerk is daardoor wellicht wel nodig. "Maar voor veel klanten met glasvezel of kabel is die router in de meterkast ook het enige wifipunt. Dan is de meterkast wellicht niet de beste plek. In je woonkamer is dan misschien beter. Dat is het voordeel van Klik&Klaar, die kun je dan gewoon in de woonkamer plaatsen. Bovendien kun je het bereik met onze wifi-extenders vergroten."

Klik en Klaar simkaart

Zyxel-router

Odido werkte meer dan een jaar aan Klik&Klaar, zegt Van Lammeren. "Eigenlijk wilden we het eerder introduceren, maar we hadden echt die 3,5GHz-band nodig om het netwerk genoeg snelheid en capaciteit te kunnen geven." Daarnaast had de provider tijd nodig om de IT in orde te krijgen en de geschikte modem te zoeken. Uiteindelijk is dat de Zyxel NR5307 geworden. Deze heeft 4x4 MIMO-antennes, twee 2,5Gbit/s-lanpoorten en ondersteunt vanuit Zyxel Wi-Fi 7. Vooralsnog is de Odido-versie beperkt tot Wi-Fi 6. Odido zegt de routers mogelijk op een later moment wel nog Wi-Fi 7-ondersteuning te geven.

In theorie heb je die modemrouter natuurlijk niet nodig om 5G op je thuisapparatuur te gebruiken; een smartphone kan ook als hotspot werken. De 5G-modemrouter heeft echter meer en betere antennes, zegt Odido, waardoor het bereik en de wifiprestaties van de Zyxel beter zijn dan op je smartphone. Dit lijkt te kloppen; op het kantoor van Tweakers in Amsterdam-Duivendrecht is het bereik op de smartphone niet zo best. Bij mijn bureau krijg ik via mijn Samsung Galaxy S21 FE speedtestresultaten van zo'n 40Mbit/s tot 100Mbit/s. Via Klik&Klaar, pal naast de Galaxy, ligt dat op zo'n 125Mbit/s tot 288Mbit/s. Daarbij varieert de gemeten ping tussen de 21ms en 35ms. Til overigens niet te zwaar aan deze Klik&Klaar-resultaten; de router staat naast mijn bureau, enkele meters van het dichtbijzijnde raam vandaan. Bovendien is de app ook niet gebruikt om de beste plek te zoeken. Het gaat er hier vooral om dat de modemrouter inderdaad betere antennes lijkt te hebben dan smartphones. Bovendien is het veel efficiënter en makkelijker om de modemrouter te gebruiken in plaats van een smartphone te moeten opofferen.

Klik en Klaar met zwarte hoes
De Zyxel met zwarte modemhoes

Nu we het nog over die modemrouter hebben; Odido zegt bij de Zyxel te hebben gelet op de prestaties van het apparaat 'om echt een router van hoge kwaliteit' te kunnen aanbieden. Daardoor is de Zyxel 'aanzienlijk' duurder dan de modemrouters die glasvezelklanten krijgen. Odido wilde niet zeggen hoeveel duurder, maar de tarievenlijsten lichten een tipje van de sluier op. Als je een glasvezelmodemrouter niet inlevert, stuurt Odido je een factuur voor 75 euro. Lever je de Zyxel NR5307 niet in? Dan moet je 200 euro betalen. Het is niet duidelijk of dat de prijs is die Odido ook betaalt aan Zyxel, maar als dat wel zo is, dan duurt het minstens 8 abonnementsmaanden voor die kosten er voor Odido überhaupt uit zijn. O, en vind je het niks om zo'n Zyxel pontificaal in je woonkamer te plaatsen? Dan heeft Odido ook modemhoezen voor 25 euro per stuk, voor wie dat wil.

Testlab

Zo'n router willen we als Tweakers natuurlijk maar al te graag testen. Hier hebben we ook een uitgebreide wifitestopstelling voor, al liepen we bij de Zyxel wel tegen een klein probleem op. In onze kooi van Faraday is het idee dat je geen straling van buitenaf hebt, maar daardoor hebben we er ook geen 5G in. We hebben wel de wifidoorvoersnelheid getest; daarbij kwamen we uit op een maximale downloadsnelheid van 1,86Gbit/s en een upload van 1,95Gbit/s. Wi-Fi 6 hoeft dus niet de belemmering te zijn voor je snelheid.

We hebben Klik&Klaar ook op verschillende locaties binnen en buiten het kantoor van Tweakers getest, met verschillende speedtestdiensten. Wat valt op? De snelheid verschilt vooral heel erg per dienst. Zo hebben we tests gedaan met iPerf3, een dienst die je zelf laat kiezen hoe je wil testen. Bijvoorbeeld Speedtest.net en Fast.com maken dergelijke netwerkkeuzes voor je, waardoor het lastiger is om tests met elkaar te vergelijken. Met iPerf3 hebben we een Serverius-server gebruikt, met vijf parallelle streams, 120 seconden lang. Dat deden we drie keer, om zo tot een gemiddelde te komen. Dit hebben we binnen het kantoor van Tweakers gedaan, wat een wat ouder pand is waar ook een drukkerij van DPG in zit, in DPG's nieuwe Nederlandse hoofdkantoor Mediavaert, en buiten Mediavaert, in het zicht van een Odido-5G-3,5GHz-mast met eigen 10Gbit/s-glasvezelverbinding.

Deze resultaten laten de impact van HR+++-glas en drukte zien; buiten verdubbelt de downloadsnelheid ruim, de upload gaat zelfs meer dan tien keer sneller. Binnen het kantoor van Tweakers zien we echter hogere snelheden. Mogelijk waren we hierbij met een andere mast verbonden met minder drukte, wat het snelheidsverschil kan verklaren. Je ziet als gebruiker in de Klik&Klaar-app niet met welke mast je verbonden bent en je hebt ook geen keuze om een andere app te selecteren. In de modemrouterinstellingen krijg je wel iets van diagnostische informatie te zien, maar dit is zeker niet bedoeld voor de gemiddelde consument. Ook hier krijg je niet de optie om met een andere mast te verbinden, maar je ziet onder meer wel welke band er wordt gebruikt en hoeveel MHz er per band wordt ingezet.

Klik en Klaar snelheid verdubbelt bij verplaatsen modem
Het verplaatsen van het modem met
enkele centimeters kan al een significante
impact hebben op de snelheid.

Zoals we net schreven, verschilt de snelheid echter sterk van de speedtestdienst die je gebruikt. Buiten hebben we Speedtest.net, Cloudflares speedtest en Netflix-dienst Fast.com gebruikt. Waar we volgens iPerf3 'slechts' 92/109 haalden, meldde Speedtest 517/119, kwam Cloudflare met 354/126 en gaf Fast.com zelfs 860/230 aan. Nogmaals, we waren buiten, dus heel representatief voor binnensnelheden is dit niet. Maar het geeft wel aan dat Klik&Klaar snel kán zijn, afhankelijk van waar je bent, welke mast je gebruikt en welke dienst je inzet. Your mileage may vary is hier dus van pas. Ook leuk om te melden: die buitentests deden we met een powerbank met USB-C-35W-Power Delivery, waarbij we een vermogen van 27W zagen. Zo is de vaste aansluiting dus ook mobiel te gebruiken.

Qua ping zien we ook sterk wisselende resultaten. De unloaded ping schommelt tussen de 20 tot 30ms, maar de loaded ping kan bij up of down daar een factor tien boven zitten. Dit zou je wel eens kunnen merken tijdens het multiplayergamen. Odido zegt dat onlinegamen mogelijk is, maar mogelijk is natuurlijk een rekbaar begrip. Tijdens een potje Call of Duty: Warzone schommelde de ping zo rond de 22-32ms, vergelijkbaar met mijn vaste VDSL-aansluiting. Schakelen tussen Klik&Klaar en VDSL leverde dan ook geen merkbare verschillen op. Odido werkt overigens aan standalone-5G, die mogelijk de ping verlaagt. Het bedrijf kon hier echter nog geen aanvullende details over geven.

Speedtest en Fast.com met Klik en Klaar
Twee speedtests op hetzelfde moment, totaal andere uitslagen

Wensenlijstje

Hoewel Odido een jaar aan Klik&Klaar heeft gewerkt, is het product volgens de provider nog niet helemaal klaar af. Zo heeft het abonnement, in tegenstelling tot andere vastinternetabonnementen van concurrenten en Odido zelf, nog niet de mogelijkheid tot tv. Je kunt wel streamingdiensten toevoegen aan het abonnement, maar lineaire tv is er nog niet bij, zelfs niet als app. Ook overweegt de provider een router die je buitenshuis kan plaatsen, voor mogelijk hogere snelheden. Odido wilde het abonnement echter nu naar de markt brengen, vandaar dat deze elementen er nog niet in zitten. "Nu kunnen we kijken naar welke klanten er zijn en welke behoeften zij hebben. Zo kunnen we het product later mogelijk uitbreiden."

Hoewel Van Lammeren zegt dat Klik&Klaar een alternatief kan vormen voor glasvezel, benadrukt ze dat de provider nog steeds blijft inzetten op glasvezel, via partners zoals ODF en KPN. Klik&Klaar gebruikt echter Odido's eigen 5G-netwerk, waardoor de provider er in theorie meer aan overhoudt dan glasvezelklanten. Voor die glasvezelklanten moet Odido immers nog geld overmaken naar ODF, KPN, of van wie de aansluiting ook is. Vanuit dat licht bekeken, zou je kunnen stellen dat het voor Odido beter is om zoveel mogelijk klanten over te zetten naar Klik&Klaar.

Tisha van Lammeren Odido
Tisha van Lammeren, chief commercial officer consumer Odido

"Ons doel is niet winstmaximalisatie op de korte termijn", reageert Van Lammeren daarop. "Wij willen wat het beste is voor de klant en gaan dit ook meenemen bij onze verkoopprocessen. We gaan ze bijvoorbeeld vragen waar ze het product voor gaan gebruiken, wie er bij hun in de straat is, hoeveel mensen er thuis zijn. Hebben ze een ODF-lijntje en hebben ze thuis meerdere kinderen die allemaal online zitten? Ga dan vooral voor glasvezel. Hebben ze een kostbaardere KPN-lijn en gebruiken ze hun internet niet zoveel? Dan is Klik&Klaar misschien beter voor ze."

800.000 abonnees

Klik&Klaar wordt dus niet hét vastinternetproduct van Odido, maar een vastinternetproduct. Wel een product waar de provider veel van verwacht. "In andere landen bestaat dit product al langer, daar zie je dat zo'n tien procent van de markt ervoor gaat. In Nederland zijn 8,4 miljoen huishoudens, dus dat komt neer op een potentieel van 800.000 abonnees." Zeker niet alleen voor het buitengebied en die witte adressen, maar ook ver daar buiten.

De vraag is natuurlijk in hoeverre dat haalbaar is. Klik&Klaar blijft qua mogelijkheden inferieur aan kabel en glasvezel. De snelheidsmonsters zal het dus nooit aantrekken. Daarnaast lijkt het een hogere latency te hebben én is het abonnement 'ondergeschikt' aan mobiel. Odido zegt namelijk niet te verwachten dat er veel netcongestie, of drukte, zal ontstaan op het mobiele netwerk, maar dat áls dat gebeurt, smartphonegebruikers voorrang zullen krijgen. Woon je pal naast een concertzaal? Dan kun je met Klik&Klaar bij een Taylor Swift-concert wel eens tegen netwerkproblemen aanlopen.

Wil dat zeggen dat Klik&Klaar per direct gedoemd is om te falen? Nee. Het blijft een relatief goedkoop product, ongeveer de helft van de prijs van vaste concurrenten. De snelheid zal voor een groot deel van Nederland voldoende zijn, en het is een 'eenvoudig' product. Je hoeft niet na te denken over welke snelheid je wilt, je zet de modemrouter neer, zoekt een stopcontact en je hebt internet. Bevalt het toch niet? Het is maandelijks opzegbaar, dus je kunt snel weer overstappen op de vertrouwde vaste aansluiting.

Of het een succes wordt, hangt nu vooral af van KPN en Ziggo. De kans lijkt klein dat zij met een vergelijkbaar product komen. Ze hebben immers al veel geïnvesteerd in hun eigen vaste netwerken, iets dat Odido niet heeft. Bovendien lopen zij achter op Odido als het gaat om het 3,5GHz-5G-netwerk, dat, volgens Odido, wel nodig is om de benodigde capaciteit en snelheid te kunnen bieden. Zeker Vodafone heeft die band amper in gebruik. Ziggo en KPN hebben wel kwalitatief gezien het betere vaste product, alleen betaal je daar als consument op dit moment ook een flinke prijs voor. Verlagen zij die tarieven, of verhoogt Odido de prijs van Klik&Klaar? Dan klikken consumenten waarschijnlijk snel naar de vaste-vaste netwerken, en is het snel klaar met het 5G-thuisabonnement. Maar blijft er een significant prijsverschil? Dan is 800.000 abonnees wellicht wel haalbaar.

Lees meer

Reacties (338)

338
337
164
6
0
147
Wijzig sortering
Hier een "buitengebied" ervaring. Ik heb het gelijk besteld en betaal dus 20 euro i.p.v. 25 euro per maand omdat ik al een Odido mobiel abonnement had, ook hun glasvezel heb ik sinds 2 weekjes. Ik gebruik de 5g modem van Odido als secundaire WAN connectie. Snelheden? 1000 down en 150 up. Dat haal ik overdag, rond 19:00 maar ook midden in de nacht. Dit is op een gigabit connectie omdat de SFP+ poorten van mijn router al zijn gevuld. Dit is relatief dicht bij een zendmast, maar wat een heerlijke connectie om "er zo bij" te hebben. De zendmast waar ik het over heb is nog niet zolang terug geupdate en dat merkte ik al op verschillende telefoons en providers, snelheid ging flink omhoog.

Voor veel mensen zou dit (afhankelijk van de te halen snelheid) makkelijk een regulier internet abonnement kunnen vervangen, zelfs als je NLZiet en Netflix gebruikt. Ping is hier max 40 geweest en regelmatig 20 of minder. Al met al ben ik geschrokken (in de goede zin) van de kwaliteit van het product, de simpelheid, geen enorme aankondiging met pre-orders, de afwerking en de resultaten. En bevalt het niet? Dan stuur je hem naar een maand weer terug!

Ben nog wel benieuwd of je hem eigenlijk mee mag nemen de caravan of camper in (binnen Nederland). Volgens mij wel, maar specifiek kon ik daar zo snel niets over vinden.

200 euro voor een 5G modem/router met Wifi 6 en blijkbaar aankomend 7 en 2x een 2.5gbit poort kan je eigenlijk ook weinig van zeggen. Hij is dichtgetimmerd zodat je hem niet "even als extra AP" kan gebruiken zonder sim-kaart. Maar Unifi vraagt voor hun 4g (geen 5) externe backup modem/module al 300+. Stroomverbruik ligt hier trouwens tussen de 7-8 watt. Dat is zeer netjes naar mijn mening.

Er staat dat je een eigen IP krijgt, ik zit volgens mij echt achter CG-Nat, maar dat maakt niet uit. Ik gebruik nu Tailscale en dat werkt als de brandweer :) (niet op de modem/router zelf maar op devices erachter). Dus als Wan 1 down gaat, kan ik zo door op Wan 2.

Het is lang geleden dat ik op de techmarkt iets heb "gekocht" en dacht, dit is nu echt een toevoeging of een hele goede prijs. Bij dit product zit dat snor, ben er echt blij mee en hoop dat de prijzen zo blijven hier en daar (datalimieten ook). Overigens niet allemaal Torrents en Usenetfiles naar binnen trekken, daar zijn ze (terecht) tegen, dat is niet handig als de zendmast vaak nog maar een gigabit uplink heeft en verspreid moet worden over je dorp/stad.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 19 oktober 2024 08:51]

Yorinn Forum Moderator General Chat @Kecin19 oktober 2024 09:23
Ben nog wel benieuwd of je hem eigenlijk mee mag nemen de caravan of camper in (binnen Nederland). Volgens mij wel, maar specifiek kon ik daar zo snel niets over vinden.
Op https://www.odido.nl/internet/klik-en-klaar staat specifiek de volgende zin met uitleg;
Internet voor thuis en waar je maar wil.
Klik&Klaar Internet heeft alleen een stopcontact nodig. En je kan het 5G-modem neerzetten waar je maar wil. Zo geniet je ook in je caravan, zomerhuisje of waar dan ook in Nederland van snel en goed internet. Zonder gedoe met hotspots of openbare wifi. Wel zo makkelijk.
Het lijkt me dus dat je hem gewoon mee mag nemen op vakantie (binnen Nederland).
Jij gebruikt het als sen secundair product maar ik gebruik een 5G modem van Tadaam als primair product en ben toch tegen een hele hoop zaken gestoten.

- ‘s avonds supttert TV heel vaak. Soms 10sec geen internet ondat masten overbelast zijn.
- Sonos speaker connecteerd via wifi maar verliest vaak signaal. Sonos support zegt dat ze geen 5G modems ondersteunen.
- Veel last van lag en Jitter waardoor video calls haperen.
- gamen ging niet want ping was te hoog. Multiplayer server kick.

Misschien is de 5G van odido beter. Maar tweakers zou ipv van topsnelheden te testen de hele klik&klaar setup onder de loep moeten nemen.

Ook begrijp ik niet dat ze zo focussen op klik en klaar. Ik wil best wel een 5G antenne (of modem) buiten, op het raam of op het dak plaatsen als blijkt dat ik zo goedkoop internet verkrijg. Starlink-lite zeg maar.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 19 oktober 2024 09:40]

- ‘s avonds supttert TV heel vaak. Soms 10sec geen internet ondat masten overbelast zijn.
Waarvan maak je gebruik en heb je dat op elke tv? Bekabeld aangesloten of op wifi en is het niet de wifi-afstand die het dat doet?

- Sonos speaker connecteerd via wifi maar verliest vaak signaal. Sonos support zegt dat ze geen 5G modems ondersteunen.
Sonos ligt de laatste tijd sowieso onder vuur hierdoor. Het modem zou zichzelf prima moeten kunnen manifesteren met Sonos op de wifi. Maar er kunnen specifieke bugs inzitten bij Sonos of de router, dit was bij Unifi ook het geval een hele poos terug

- Veel last van lag en Jitter waardoor video calls haperen.
Zelf niet meegemaakt, maar ik kan me dat in een druk gebied wel voorstellen. Zodra er meer belasting op de mast komt zal je dat merken

- gamen ging niet want ping was te hoog. Multiplayer server kick.
Begrijp ik, zelf heb ik best een nette ping over de 5g, maar niets vergelijken met glasvezel natuurlijk. (20-40ms vs 4-10 ms)

Mijn ervaringen zijn alleen op 5g gebaseerd, als ik dit zou moeten kiezen of een ADSL verbinding of Ziggo dan was bij mij de keuze snel gemaakt. Alle diensten die kunnen bufferen zijn eigenlijk top, daar merk je niets van.

Je mag ook je eigen 5g modem gebruiken zolang die aan de voorwaarden voldoet (bijvoorbeeld een antenne op het dak) :
Ook mag de simkaart alleen gebruikt worden in combinatie met een CE-gecertificeerd modem, welke voldoet aan de relevante ETSI en 3GPP standaarden.
Ja het internet valt dan uit, dus ook geen verbinding via wifi op uw smartphone of tablet.

Sonos heeft laten weten via support dat het geen bug is. Ze hebben ze naar een pagina geleid waar zwart op wit staat dat Huawei routers op 5G niet compatibel zijn.
Scheelt dat er bij Odido Klik&Klaar een Zyxel modem wordt geleverd. Dít Sonos probleem is dus een non-issue (en daarmee off-topic)
Eeuhm, Sonos ondersteund wifi, het AP gedeelte van jou modem zend gewoon wifi uit. Wat maakt het Sonos uit hoe jou modem met de buitenwereld verbonden is?

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 19 oktober 2024 21:04]

Wifi is een standaard, maar wel een complexe, en als je heel veel verschillende partijen hebt die die standaard implementeren dan gaan er gewoon compatibiliteitsproblemen zijn

Voor Sonos is dat niet anders https://support.sonos.com...mpatible-network-hardware
In die lijst staan al tenminste 2 switches. Dit gaat niet enkel over wifi. Ga je nu beweren dat er dezelfde compatibiliteitsproblemen zijn met ethernet? :o

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 oktober 2024 14:22]

Je mag ook je eigen 5g modem gebruiken zolang die aan de voorwaarden voldoet (bijvoorbeeld een antenne op het dak) :
Ook mag de simkaart alleen gebruikt worden in combinatie met een CE-gecertificeerd modem, welke voldoet aan de relevante ETSI en 3GPP standaarden.
Sprekk je hier over Tadaam? Is dat dan toegelaten?

[Reactie gewijzigd door GunterO op 22 oktober 2024 09:14]

Heb je voor het Sonos probleem al eens geprobeerd STP (Spanning Tree Protocol) aan te zetten op je switches?
https://support.sonos.com...ttings-to-work-with-sonos
Dit verhielp bij ons op kantoor een aantal problemen met de Sonos.
STP is alleen nodig om loops te voorkomen, wat alleen kan voorkomen als je twee (of meer) switches in je netwerk hebt en er een ring van maakt. STP zorgt er dan voor dat er geen loop kan ontstaan door een poort uit te zetten en die weer aan te zetten mocht dat nodig zijn. Ik zie dus niet in waarom thuis STP aan moet staan voor een Sonos?
Dit deden ze met 4G voor thuis ook. En op een later tijdstip introduceerde ze een geüpgrade versie met externe antenne. Die ik overigens ook nogsteeds heb en gebruik.
Dus Netflix is oke maar .torrent niet? Staat dat ook in de voorwaarden?
Ja. Het downloaden en/ of uploaden van veel zeer grote bestanden, zoals intensief gebruik van nieuwsgroepen en torrentwebsites. Twijfel je of je datagebruik valt onder ‘redelijk gebruik’, neem dan contact met onze Service: www.odido.nl/service.
Bron: https://assets.odido.nl/x...n-klik-klaar-internet.pdf
Uhm, nou als ik dus een backup maak dan zou dat dus niet onder fair-use kunnen vallen? Denk niet dat ze dat kunnen verbieden, maar misschien dat ze wel kijken naar specifiek torrent gebruik.
Je doet toch incrementele backups? Het zal ongetwijfeld prima zijn, want niet iedereen begint tegelijk de eerste versie van een grote backup.
Foto- en videomateriaal kan je helaas niet incrementeel backuppen 😅
Ik neem aan dat je niet met elke backup alle foto's/video's die je ooit hebt gemaakt upload. Alleen wat je die dag geschoten hebt. Dus is nog steeds gewoon incrementeel.
Ah, dat is gedacht vanuit een consumentenprincipe, en dan is het helemaal waar.
Ik werk thuis als zzp-er, en dan worden er nog wel eens gigabytes aan video en fotomateriaal verstuurd. Aangezien we nog geen glasvezelverbinding hebben en alleen een dun VDSL lijntje, zou deze oplossing ideaal zijn.
Maar als dit dan niet onder FUP mag, dan is dit product niet geschikt voor mensen zoals ik vrees ik.
Ook als hobbyist fotograaf/videograaf kun je aan veel data komen hoor.

Ik heb nog ff de voorwaarden gelezen, hoewel ze de "redelijke hoeveelheid" niet benoemen, benoemen ze wel dat als je meer dan 2TB verbruikt per maand je op drukke momenten een lagere prioriteit krijgt.

Dat gezegd hebbende, ze benoemen specifiek bij "onredelijk gebruik" het gebruik voor zakelijke en/of commerciële doeleinden. Dus het is in de basis sowieso niet geschikt voor zzp-ers.
Als ZZP-er hoef je echt niet meteen een zakelijke lijn aan te schaffen. Zelf werk ik bijvoorbeeld niet met een BTW-KVK-nummer, maar word ik verloond (je kunt discussiëren of je dan wel een ZZP-er bent, maar dat laat ik nu even in het midden). Dus een zakelijke lijn zou voor mij nooit een optie zijn.

Ik denk overigens, hoewel ik dat nog nooit echt gemeten heb, dat ik per maand zeker niet over de 2TB ga. En zolang dat niet structureel is, denk ik niet dat je gelijk benadeeld wordt als je er iets overheen gaat een beetje.
Als je twijfelt of je datagebruik valt onder ‘redelijk gebruik’, neem dan contact met hun Service.
Gaan we zeker even doen.
Er staat niet dat het niet mag. Er staat dat het gezien kan worden als een te grote belasting. Er staat namelijk ook "veel gebruik", en niet "Elk gebruik".

Je moet dus niet als een zool illegale films van 60GB per stuk gaan downloaden elke week, of elke dag een backup maken van vele gigabytes.

Wil je echt geen fair use policy, dan zit je vast aan vast internet. KPN hanteert bijv. geen fair use policy voor vast internet thuis. Andere providers durf ik niet te zeggen. Ik weet dat Odido nog wel eens rare voorwaarden aan klanten wil schotelen, dus die zullen ook bij vast internet ongetwijfeld een FUP hebben. Zeker ook omdat ze bandbreedte huren van KPN.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 19 oktober 2024 20:32]

Een stukje ‘beperkingen’ is in het artikel dan wel op z’n plaats. Bij meer dan 2TB per maand moet je maar afwachten of je nog wel een fatsoenlijke snelheid haalt en als je over een magische grens upload en download of zelfs torrents en newsgroups specifiek) dan krijg je een streng gesprek en wordt uiteindelijk je abbo opgezegd. Oja, en zakelijk gebruik wordt geweerd, thuiswerken en de hele dag Teams en onedrive syncen hebben ze liever ook niet?

Het leek ook te mooi om waar te zijn, ik had bijna besteld maar met de TB uploads en downloads naar de backups en mijn video content verwacht ik er niet alles van wat je zou hopen.
Geen idee, maar het wettelijke deel was ook niet het issue. Met Netflix download je alleen, met torrents ga je ook uploaden.
Hoeft niet hoor, maar het is wel het model.
Ben nog wel benieuwd of je hem eigenlijk mee mag nemen de caravan of camper in (binnen Nederland).
“ Klik&Klaar Internet heeft alleen een stopcontact nodig. En je kan het 5G-modem neerzetten waar je maar wil. Zo geniet je ook in je caravan, zomerhuisje of waar dan ook in Nederland van snel en goed internet. Zonder gedoe met hotspots of openbare wifi. Wel zo makkelijk.”.

bron: https://www.odido.nl/internet/klik-en-klaar

(Vraag me zelf af of zo’n ding in de trein meenemen gaat werken. Inpluggen in een stopcontact….)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 19 oktober 2024 09:50]

Vraag me zelf af of zo’n ding in de trein meenemen gaat werken
Daar ben ik ook wel benieuwd naar.
@Hayte Kunnen jullie dit nog eens testen?
Kan me best wel situaties voorstellen waarbij dit handig kan zijn
Inpluggen in een stopcontact…
Of je neemt je eigen powerbank mee ;)
Duitse IC's hebben al heel lang wcd's bij elke stoel, Nederlandse treinen ook steeds vaker.
Powerbank zou ook een optie kunnen zijn maar heb geen idee wat het stroomverbruik van de router is maar vermoed dat de powerbank een flinke knaap moet zijn.
Dan mag je blij zijn met je thin&light laptop:-)
Je kunt natuurlijk ook gaan zeulen met een trolley of rolkoffertje..
Volgens mij schrijven ze zelf dat ze een powerbank met USB-C PD met 35W hebben gebruikt.
Ik heb dit niet expliciet getest, maar ik hotspot regelmatig met mijn telefoon in de trein om op mijn laptop te kunnen werken, bijvoorbeeld naar kantoor. Zolang ik bereik heb, werkt dat prima :)
(Vraag me zelf af of zo’n ding in de trein meenemen gaat werken. Inpluggen in een stopcontact….)
Sommige treinen hebben (of hadden) gewoon stopcontacten.
Juist elke trein in eerste klas. Het punt meer is dat de stroom er is, maar ik benieuwd ben of hij een beetje verbinding kan houden “in beweging” en ook goed om gaat met ‘hand-off’ tussen cellen.

Omdat het zo goedkoop is en maandelijks opzegbaar, ga ik het maar eens uitproberen.
Waarom in de trein niet gewoon een hotspot op mobiel?
Mijn telefoon wordt zo heet daarvan en ik heb twijfels bij de kwaliteit van zowel de 5G als Wifi antennes van mijn telefoon. (iPhone Mini 13)

Voor een kleiner stukje in de trein doe ik dat wel en ik vind het “meh”. Het werkt, maar vind het geen geweldige ervaring. Voor een rit van Utrecht naar Maastricht zou het erg prettig zijn als ik ononderbroken zou kunnen werken.
(Vraag me zelf af of zo’n ding in de trein meenemen gaat werken. Inpluggen in een stopcontact….)
Lees het artikel. Het werkt ook met de juiste powerbank.
Dan moet ik ook een powerbank meenemen :-) (en kopen)
Andersom is logischer... 8-)

Als je met je auto op pad wil moet je tanken of laden.
Als je met je telefoon op pad gaat is het handig als hij opgeladen is. Als de accu het geen dag volhoudt is een powerbank handig.
Als je een "vast" apparaat mobiel wil maken moet je dus ook iets doen!

Maar het is duidelijk niet een apparaat voor jou, dus wat boeit het?
Wat ben je aggro, joh.

Ik heb gewoon een use case bedacht die voor mij interessant is. Maakt het jou nou uit hoe ik hem van stroom voorzie?
Wat ben je aggro, joh.
Het spijt me dat het zo op jou overkomt, zo was het niet bedoeld.
Een beetje powerbank komt een eind, en in de trein heb je ook nog wel eens een stopcontact.
Ik gok van wel, ik heb hem namelijk ook aan de praat gehad met een powerbank (lang leven power delivery)
Intussen eentje in huis gehaald. Heb hem thuis en op kantoor getest. Voor de duidelijkheid, de stroom maak ik me niet zo'n zorgen over. Dat is juist een fijne randvoorwaarde die aanwezig is in treinen. Wat me wel opviel: na inpluggen duurt het relatief lang voor hij helemaal is opgestart.

Dwz. het is niet wereldschokkend, maar waar een telefoon binnen 10 seconden ofzo van inschakelen/uitschakelen een netwerkfix heeft, start de Zyxel meer in een minuut of 2 op. Ik heb er niet met een stopwatch bij gezeten, maar het voelt redelijk lang. Op zich niet raar, het is geen mobiele router, zoals ik ook wel heb gehad en echt bedoeld om permanent aan te staan.

Dat leidt tot de volgende vraag, hoe gaat hij om met handoff van masten. Ik heb op korte termijn geen lange treinreizen gepland staan, maar zal op de eerstvolgende mezelf maar trakteren op een upgrade naar 1e klas en gaan testen/vergelijken met mijn telefoon-hotspot.

(Overigens, geheel off-topic, maar dit is ook echt iets dat ik zou voorstellen aan de NS: Een trein met "werkplekken" in 1e klas. Lijkt mij echt heel wenselijk en nuttig. Hoe ziet dat er uit? Draadloze lader voor je telefoon, een schotje op hoofdhoogte voor wat extra privacy/geluidsdemping en een stevige, ruime tafel. M.i. zou dit echt goudgeld opleveren op een traject als Schiphol - Eindhoven, of de langere ritten naar het oosten/noorden)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 oktober 2024 13:07]

Kan je ook alle router/wifi mogelijkheden uitschakelen op dit apparaat en hem doorlinken naar je bestaande router? Ik zou eventueel mijn Ziggo verbinding kunnen stoppen tot hier glas ligt en daarmee aardig wat besparen.
Ja, ik heb de DMZ aangezet richting mijn Unifi Dream Machine. Dan slaat die het routerstuk eigenljk over (je krijgt voor die machine wel een IP lease van de DHCP van de Zyxel natuurlijk). Werkt (tot dusver) perfect.
Top, dan kan ik alles idd in stand houden. Bedankt, ik bestel 'm en kijk of het hier voldoet. De dekking is niet super volgens de kaart maar met maandelijks opzegtermijn is dat ook geen issue om te kijken of het goed werkt.
Anoniem: 201953 @Kecin19 oktober 2024 23:47
Interessant. Ik betaal nu ook €25. Zou nu dus al over kunnen overschakelen voordat de KPN stopt met VDSL. De glasvezel wordt veel duurder. De snelheid daarvan heb ik niet nodig.
De dekkingskaart geeft razendsnel aan wat niet verwondert, ik heb vrij zicht op de antenne.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 19 oktober 2024 23:48]

maar wat moet je (als consument/prosumer) met een secundaire wan? Ik kan me niet herinneren dat mijn internet er de afgelopen jaren uberhaupt ooit heeft uitgelegen...dan kan 20 euro per maand weinig zijn. Maar imho nog steeds 240 euro per jaar weggegooid geld.

[Reactie gewijzigd door Tusk op 19 oktober 2024 10:23]

Het mijne lag er gisteren nog uit. De
provider: Odido.

Bij alle providers komen storinkjes voor, meestal maar van een paar uurtjes. Dus vaak kan het zijn dat je het niet eens gemerkt hebt, want je was niet thuis. Of het gebeurt ‘s nachts.
ik heb een elke 10 mins een alive ping op mijn home asssitant. Als die offline gaat, krijg ik een mailtje. En ik heb geen mailtjes gehad :) (Behalve als ik zelf aan het kloten was).

Nu 2 jaar odido glas en daarvoor 3 jaar kpn glas. Daarvoor Ziggo (In een andere woonplaats), maar toen had ik nog geen Home assistant. Maargoed N=1 :)
Als mijn verbinding eruit ligt krijg ik wel meldingen in mijn monitoring systeem.
Ik ben de afgelopen 3 jaar 1 keer down gegaan door toedoen van provider; T-mobile.
Dit was tijdens de overschakeling van tmobile naar odido (onderwater) dit was ongeveer een week voor de officiele overname
Dit is natuurlijk vanuit jouw situatie gezien. Het ligt er ook aan waar je woont. Zelf heb ik Ziggo zakelijk en het grote voordeel hiervan is dat ik bij storing meteen kan overschakelen naar een 4G sim en omdat het een zakelijk abonnement is krijg ik voorrang op reparaties (4G is snel zat voor eventjes). Ik heb een bedrijf wat in de lucht moet blijven en ik werk regelmatig vanuit huis. Maar hier geen co-op gaming en geen LAN-party's. Latency is voor mij niet super belangrijk. Ik speel de meer grote titels zoals Assassin's Creed waarbij lage latency niet zo belangrijk is, maar het systeem moet wel 'up' blijven.

Goed. Het klik&klaar van Odido is dan wel weer een geschenk uit de hemel voor heel veel mensen en zeker als je in een buitengebied woont. Dat voor een hele lage prijs kun je hier geen buil aan vallen. Wellicht niet voor iedereen geschikt vind ik een FUP van 2 TB heel redelijk. Er zijn maar weinig mensen die daar overheen gaan, al kijk je elke dag uren naar Netflix. Ik zou het ermee kunnen doen. Dat staat gelijk aan élke dag opnieuw de Witcher 3 downloaden bijvoorbeeld of om de 3 dagen een heel grote game downloaden van 180 GB.

Top artikel weer! Zijn we weer op de hoogte :)
Zelf heb ik Ziggo zakelijk en het grote voordeel hiervan is dat ik bij storing meteen kan overschakelen naar een 4G sim
Dat kan ik ook, ik zit nog bij het oude xs4all (via KPN) en dat zit al heel lang in mijn gewone abonnement.
En dat is inderdaad best handig bij storing.
Daar waar ik bijna nooit last heb van storingen. Ik heb de 4G module maar één keer nodig gehad in al die jaren ;)
Ja dat kan ook, ik heb em ook maar 1x gebruikt, het zat standaard bij mijn abbo dus kwam toen wel ff van pas.
Verder ook nooit problemen (afkloppen)
200 euro voor een 5G modem/router met Wifi 6 en blijkbaar aankomend 7 en 2x een 2.5gbit poort kan je eigenlijk ook weinig van zeggen
Wat is 200 euro? De router krijg je in bruikleen, toch?
Hier een "buitengebied" ervaring. Ik heb het gelijk besteld en betaal dus 20 euro i.p.v. 25 euro per maand omdat ik al een Odido mobiel abonnement had, ook hun glasvezel heb ik sinds 2 weekjes.
Is de glasvezel zo onbetrouwbaar dat je een tweede verbinding nodig hebt?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 19 oktober 2024 10:26]

Als je het niet terugstuurt als je je abonnement stopzet dan gaan ze ervanuit dat je het voor de prijs van 200 euro over wil nemen, dat factureren ze je dan ook bij het niet tijdig terugsturen van het modem :).

De internetverbinding die ik heb is niet onbetrouwbaar, maar in mijn homelab is het leuk om mee te experimenteren, extra back-up voor het geval dat, ik kan lekker meerdere hardware in productie testen zonder dat mijn vrouw vraagt waarom ze geen DNS respons krijgt o.i.d.

Dus geeft me veel vrijheid om te klooien in het netwerk. Mocht er wel internetstoring zijn dan blijf ik nog even op door meerdere UPS'en en de zendmast.
Ik vraag me wel oprecht af wat dit toevoegt, je hebt al een mobiele telefonie/data van Odido, wat stopt je om niet gewoon persoonlijke hotspot te maken van je mobiel? Snelheden zullen vast iets lager zijn, ping zal vast iets hoger zijn maar wat je zelf al zegt ‘om er zo bij te hebben, oftewel een backup lijn haal ik daar een beetje uit.

Als ik nu op de camping in Nederland zit of trein of onderweg ben en filmpje wil kijken dan verbind ik mijn iPad of laptop gewoon met mijn persoonlijke hotspot. Enige voordeel is dat je niet steeds van je mobiele apparaat een hotspot hoeft te maken (Maar voor de aantal keren dat ik dit nodig heb is dit niet echt een probleem) en de wifi zal iets beter werken (denk ik).

Ik zie zeker wel een markt hoor, niet de 10% zoals je in buitenlandse markten ziet omdat je daar veeel meer afgelegen adressen hebt zonder vaste aansluiting dan in Nederland. Maar voor studenten zonder hoge eisen kan dit best een goedkoop instap abonnement zijn of de cordcutters zonder lineaire TV met alleen streamingsdiensten.

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 19 oktober 2024 10:53]

Ik vraag me wel oprecht af wat dit toevoegt
Moet het per sé iets toevoegen ?
Er zijn mensen die het gewoon leuk vinden om mee te klooien, en wanneer je het kan betalen zeg ik waarom niet ?

Daarentegen, dat er mensen zijn die daar plezier uit halen voegt voor hen dan toch iets toe ?
Absoluut, helemaal mooi voor iedereen die hier even mee wil spelen. Bedoel er ook niet mee dat als je dat wil dat je het niet moet doen, maar meer van, ik weet niet of dit een succes gaat zijn voor Odido. Ze zijn natuurlijk een commerciele partij die dit niet doet zodat er een select groepje even mee kan klooien. Ze zullen wel een redelijke gebruikersgroep willen om dit rendabel te maken, als dat straks 1 a 2% van de markt zal zijn weet ik niet of dat voldoende zal zijn om het product online te houden.

Ik bedoel het dus meer in perspectief van wat de afzet groep zal zijn. Uiteraard snap ik als Tweaker zijnde dat dit best leuk kan zijn.
Ik denk juist dat er wel eens een run op kan komen, dat juist best veel mensen dit gaan proberen in ieder geval, al is het alleen maar vanwege de prijs.
Kan mee naar de camping is ook wel een goeie vind ik, ik weet nog wel hoeveel mensen een digitenne hadden op campings.

Ergens hoop ik ook dat dit een enorm succes gaat worden, wellicht gaan er dan hier en daar wat prijzen naar beneden, misschien maakt het wel iets los.

Maar ik reken er niet op.
Ik vind het eigenlijk nu al iets 'toevoegen' hahaha ;)
Dit was ook mijn initiële gedachtte, totdat ik dacht, maar ik ga ook wel eens weekend weg in Nederland of in het buitenland en gebruik dan altijd mijn mobiele hotspot. Ik heb het niet gecheckt maar volgens mij kan dit alleen maar in Nederland terwijl mijn mobiele abonnement door heel europa kan. Als je erbij optelt hoevaak komt dit nou voor komt en het kost 'weer' 20 euro extra. Dan moet het dus al je hoofd internetverbinding worden, ik zie niet veel mensen die even als extra doen.

Zoals ik al zei, ik zie een markt voor de echte budget mensen zoals studenten, of de hele prijs bewuste mensen.

Ik gun dit product zeker om een succes te worden, ik heb alleen nog mijn bedenkingen. Als er er een run op komt, dan zal Vodafone en KPN hier ook mee komen op korte termijn en dan kan het wellicht een leuk alternatief worden.

We zullen het zien! :)

[Reactie gewijzigd door SirMemeAlot op 19 oktober 2024 21:32]

Geen CGNAT hier.
Ik heb het bij bestellen nagevraagd bij Odido, en ik zou een eigen IP-adres krijgen.

Dat heb ik, en ik neem aan iedereen met Klik&Klaar. Mijn firewall staat er direct achter met als enige echte compromis dubbel NAT.
De Zyxel firmware kent IP-passthrough / bridge functionaliteit, het liefst zie ik dat Odido dit ook gaat ondersteunen.

Tot die tijd gebruik ik de DMZ optie om Home-Assistant, VPN e.d. toegankelijk te houden. Aangevuld met DDNS op de firewall is dit niet ideaal maar werkt het meer dan prima.

In deze DMZ opstelling en WiFi uitgeschakeld, ligt het stroomverbruik trouwens op 5 Watt.

[Reactie gewijzigd door dev-random op 19 oktober 2024 10:58]

Hier nog een 'buitengebied' ervaring: K&K voor een maandje genomen omdat KPN koper met 55/5 hier de max is. Helaas haalt de Odido bij het beste raam ook maar zo'n 50-60 down.

Glasvezel wordt ieder jaar weer uitgesteld.. blijft jammer.
Klopte dat met hun dekkingskaartje?
Ongeveer wel ja, het hele dorp is op de kaart bedolven onder verschillende kleuren blokjes :P
dat is niet handig als de zendmast vaak nog maar een gigabit uplink heeft en verspreid moet worden over je dorp/stad.
Kunnen ze niet eens QoS implementeren zodat bulk traffic niet zo'n probleem is?
Dat gebeurd al. Mobiel(e telefoon) verkeer heeft voorrang op de klik&klaar dienst.
Ik ga het ook proberen, want KPN glasvezel is zeer goed en stabiel maar zwaar aan de prijs.56 euro of 20 is nogal een verschil per maand.
Als je al een Odido abbonement hebt op dat adres krijg je nog eens 5 euro korting. Ik heb zojuist besteld...
Ah ok, dat is heel mooi. Ja wat goedkoop zeg he? 25 is al goedkoop. Ik denk dat ik het ook maar ga nemen wanneer mijn jaarabbo KPN glasvezel 100mb/s van 42 euro afloopt. Ik zou gek zijn als ik dat niet zou doen.
Geinig om te lezen dat iedereen hier heel netjes en krampachtig benoemd dat je dit alleen binnen Nederland mag gebruiken.

Ik woon zelf in België, maar onze tuin is de landgrens. Aangezien men bij ‘ons’ met de uitrol van glas zo ver is als Nederland aan het begin van dit millennium ga ik dit product toch thuis uitproberen. Aangezien ik voor een standaard koper 300MB/s verbinding al snel €60,- per maand kwijt ben. Dat zijn natuurlijk compleet idiote prijzen.

Volgens de dekkingskaart, waar op de site van Odido ook gewoon snelheden net over de landgrens beschreven staan zou ik den supersnelle verbinding moeten hebben. Dus ik ben erg benieuwd!
Maar kun jij met een Belgisch voordeuradres dan Odido bestellen? Of gebruik je even een NL adres voor de bestelling?
Dat laatste inderdaad. Ouders, schoonouders en andere familie woont in Nederland.
Goeie hack. Zo heb ik ooit Digitenne van KPN weten te bestellen, terwijl hij destijds op ons adres in NL nog geen ontvangst zou hebben. Met de kleine antenne misschien niet, maar wij hadden zo'n grote antenne hangen dus dat kwam helemaal goed. In jou geval denk ik dat ook.
Als ik dergelijk slechte pings zou krijgen kan ik net zo goed naar Ziggo toe, en draadloos is altijd gevoelig voor interferentie en dus het weer en pings zijn nooit goed stabiel te krijgen.

Zoals ik elders al zei:
Zolang het geen minimale stabiele ping van 2-5ms kan halen op de beste servers met vrijwel geen jitter en zonder CGNAT is het geen alternatief en zeker niet voor een vergelijkbare prijs. Basta.
Ben nog wel benieuwd of je hem eigenlijk mee mag nemen de caravan of camper in (binnen Nederland). Volgens mij wel, maar specifiek kon ik daar zo snel niets over vinden.
Tot zover ik weet werkt het niet in een camper omdat de modem eenmalig een zendmast kiest om mee te verbinden. Dus als je aan het rijden bent verliest hij verbinding met de zendmast.
Hij verbindt niet zoals met een telefoon automatisch naar een nieuwe.

Je kan hem natuurlijk wel gewoon meenemen in de camper en als je op je bestemming bent opnieuw aanzetten en dan zal die gewoon weer werken.
Is het buitengebied als er een 5g toren in de buurt staat?
Lijkt me toch dat als ze er een 5g toren kunnen neerzetten dat ze ook de glasvezel 20 meter verder kunnen trekken, maar misschien zit ik daar helemaal fout in, of begrijp ik "buitengebied" verkeerd.
Ik vraag me af hoe dit in een nieuwbouwwijk als bij ons is. 4G en 5G is vaak binnenshuis heel zwak door het vele beton, ijzer en 3 dubbele beglazing. alle providers hebben bij redelijk wat huizen hier maar een net 1 of 2 streepjes bereik.
Hier ook zo'n huis (weliswaar vrijstaand), maar dat mocht de pret niet drukken. Op mijn telefoon heb ik ook altijd "volle bak" overigens, dat is niet zo te vergelijken 1 op 1 door de (ik neem aan) betere antennes in de Zyxel router voor in iedergeval ontvangst.
Als ik het goed begrijp staat er ook een Max van 32 cliënten.
In 1e instantie lijkt dat heel wat, echter

Als Domotica hobbyist schrik ik toch van wat ik zo aan “WiFi” apparatuur rond heb slingeren in mijn huis. Nee, ik haal de 32 niet maar zit ook niet bepaald “ruim in mijn vel”.

Zit wel aan het apparaat te denken, omdat glasvezel wel beloofd maar nog steeds niet gelegd is. (Ben het wachten moe).
Zal echter wel een “Pass through” gebruiken en mijn eigen Fritzbox willen blijven gebruiken.

Iemand ervaringen hier mee?
Gaat gewoon werken. Fritzbox inpluggen, heb je wel dubbele nat. Zet die in de DMZ met een vast IP en klaar :).
Eigenlijk zegt zo'n test op het kantoor in de Randstad niet zo heel veel, zeker met het oog op de beoogde klanten in het buitengebied. Misschien een idee om een echte test te doen, bijv. op een van de Waddeneilanden, oost Groningen of in Drenthe?
Een betere tip lijkt me dat de oostgroningerwaddenbewoner even een speedtestje doet met een Odido/Ben SIM op de gewenste plek.
Als je op https://antennekaart.nl/k...6&zoom=10&providers=odido kijkt zie je in ieder geval dat Oost-Groningen (en eigenlijk het hele land) vol hangt met n78-antennes. Dus snel 5G.
De Waddeneilanden niet, overigens.
De sites op de Waddeneilanden worden in de komende twee maanden allemaal omgebouwd. Dus daar komt het ook beschikbaar. Wel is het zo dat Odido geen glasvezelverbindingen naar de masten op de eilanden heeft. Ze doen het met straalverbindingen vanaf het vaste land, dus de snelheid zal minder zijn.
ach die nieuwe 80ghz staalverbindingen doen een hoop goed...
Hebben andere providers die glasvezelverbindingen wel? Ik kan me herinneren dat T-Mobile op bv Ameland tot een jaar of tien geleden ronduit ruk was, maar Vodafone, KPN en Tele 2 (jawel!) waren prima.
KPN heeft bv. overal glas liggen op de Waddeneilanden naar de zendmasten toe. Ik vind dit overigens nog steeds een grote pré tegenover Odido die amper glas heeft liggen en op de Waddeneilanden afhankelijk is van straalverbindingen vanaf het vaste land.
Wat betekenen die 2 getallen onder elkaar bij zendmasten? bijvoorbeeld 28/78 in het blauw. Andere zie ik 3/28 in het rood.
De kleur is de operator. Blauw Odido, groen KPN, rood Vodafone.
De cijfers zijn de band. 28 is een lage band. 78 is de 3.5 GHz band met hoge capaciteit.
Heel Noord-Friesland moet die N78 antennes nog krijgen zie ik.
Met het installeren van die nieuwe antennes zal mijn huidige 5G verbinding ook sneller gaan gok ik?
Goede kans, als je een beetje bij zo'n antenne in de buurt bent en gunstig t.o.v. bebouwing en antenne.
En ze bouwen het alleen als het "nodig" is. Dus voldoende gebruikers tegelijk.
Ik ken wel iemand met een eigen bedrijf in de randstad die geen goede internet verbinding kon krijgen op kantoor, ik kan me voorstellen dat diegene hier wel blij mee is.
Op "rare locaties" zoals bedrijfsverzamelgebouwen en industrieterreinen kan dit wel eens heel erg praktisch blijken.
Mijn ervaringen met Klik & Klaar op zo’n lokatie zijn helaas niet positief: als de mast te ver weg staat dan wordt het een trage 4G verbinding met beperkte upload (in mijn geval 2-10mbps).
Het hangt heel erg af van de locatie, bebouwing en afstand tot de dichtstbijzijnde mast. Helaas staan de meeste masten juist niet in de buitengebieden of bij industrieterreinen. Dus testen op de locatie.
Ik vraag me wel af hoe lang het goed blijft werken. Als er ineens 5 bedrijven met alle werknemers op 1 enkele mast gaan werken zal het verkeer toch snel dichtslibben.
Tsja wat is relevant. Er zijn zoveel variabelen die dit beinvloeden kan, you mileage may vary is idd nog de beste uitspraak.
Ik woon in een dorp in het midden van het land en hier is de dekking bij mij thuis al een hele tijd niet goed, en aan de andere kant van het dorp heb je zelfs een heel stuk geen dekking, in een veel groter deel dan wat hun dekkings kaart aangeeft.
Klopt K&K zou hier net buiten de randstad niet werken omdat de dekking bagger is. Heb zeer recent Odido een rotschop gegeven omdat ik vanwege geen dekking een wifi hotspot in de tuin zou moeten hangen. Nu met KPN heb ik tenminste weer buiten maar ook binnen 5G netwerkdekking en kan ik in de tuin een Youtube filmpje kijken wat met Odido nagenoeg onmogelijk was.
Ja dat lijkt mij ook een groot gemis hier. Je gaat in een stad wel de mogelijkheid hebben om glasvezel of op zijn minst kabel te gebruiken. Dit is een oplossing voor mensen die dat niet hebben, dus lijkt het me logisch dat je deze dan ook test op plekken waar dat dan gebruikt gaat worden.

Bovendien is het telefoonbereik in dat soort gebieden vaak ook een stuk minder, waardoor je snelheden ook snel achteruit gaan en het zo maar kan zijn dat het ook niet sneller is dan wat er al ligt.

En in dat geval zou je het met starlink moeten vergelijken bijvoorbeeld. Want dat lijkt mij de andere serieuze concurrentie.
Buitengebiedje hier, midden in het Groene Hart. Wel 5G dekking alleen bar slecht. 8.37 mbps down en 1.92 mbps upl. KPN blijft maar zeggen en volhouden dat we hier optimaal snelheid hebben. Ik ken niemand in het dorp die snel internet heeft. Meeste hebben het gewoon via wifi lopen en bellen ook via wifi aanstaan, want dat is ook bar slecht hier.
De uitlatingen van de chief commercial officier mag je wel met een korreltje zout nemen. Zoals altijd.
Tisha van Lammeren, Odido's chief commercial officer consumer, zegt dat de provider drie redenen had om Klik&Klaar te introduceren. Zo zijn er zo'n twintigduizend adressen in Nederland waar geen snel vast internet is, waardoor klanten aangewezen zijn op dure satellietdiensten die kunnen oplopen tot 95 euro per maand. "En die prijzen moet je dan slikken", zegt Van Lammeren.
Starlink kost 50 euro per maand, als je de eenmalige hardware kosten niet meeneemt. En ja, dat is inclusief hardware iets duurder maar dan heb je wel een stabiele verbinding die niet afhankelijk is van hoe druk het bij je in de buurt is (school, winkelcentrum, etc), afstand tot de zendmast, etc. Dit werd ook in de podcast behandeld.
"De tweede reden is dat de prijs voor snel vast internet inmiddels kan oplopen tot 40 of 50 euro per maand, waarbij je er ook nog eens jaren aan vastzit. Dat vinden wij te veel."
Een glasvezelabonnement voor een gezin voor 4 met een gemiddeld media gebruik kost bij Odido 40 euro per maand. Dit is hun 1000mbit abonnement, wat ze zelf aanbevelen bij hun kiessysteem.
De derde reden is 'eenvoud'. Het aansluiten van een nieuw vast netwerk, omdat je bijvoorbeeld overstapt van coax op glas, is voor veel mensen een te grote belemmering, zegt Van Lammeren. "'Wat ik nu heb is duur, maar werkt nog wel', zeggen ze dan."
Waarom ervaren mensen deze belemmering? Een glasvezelprovider zou je dit toch uit handen moeten nemen? Ik ben het wel eens met dat dit een relatief makkelijke oplossing is voor veel mensen. Maar het is wel een beetje een probleem wat ze zelf hebben bedacht lijkt het, in deze stellingname.

[Reactie gewijzigd door Muncher op 19 oktober 2024 08:02]

De kosten als je al klant bent van Odido zijn 20 euro per maand. Dit staat niet in verhouding met een (stabiele) Starlink verbinding van 50 euro per maand excl. apparatuur. Het glasvezel van Odido wat ik net heb besteld is als je klant van Odido bent 30 euro per maand. Een tientje minder, misschien niet veel, wel 25%. Betreft het aansluiten, ga je in Nederland op vakantie in bijv. 1 of ander huisje met een crappy park-wifi neem je dit kastje gewoon mee.
Zo kunnen we allemaal natuurlijk wel redenen verzinnen waarom wel en niet.

Ik heb dit nu enkele dagen getest en als je je internet gewoon gebruikt voor (in mijn situatie) IPTV, Netflx en andere streamingssites, 2 Mobielen een Tablet en een Switch online alles tegelijk ervaar ik geen enkele hapering in beeld of in het netwerk op mijn apparaten.

Ja als je tooltjes er op loslaat, dan zal je ongetwijfeld schommelingen zien, maar in de praktijk met bovenstaande situatie 0 problemen ervaren.

Buiten dat, dit product is geen week oud. Firmware updates zullen van de band af rollen om hem zo stabiel mogelijk te maken.

Ik kijk F1 zondag avond nog even af of dat soepel verloopt via mijn IPTV en zo ja, dan gaat na 18 jaar een streep door mijn Ziggo contract, zo tevreden ben ik hiermee.

Hier nog een screenshot van mijn snelheid:
https://i.postimg.cc/nrFb...gn-Ofg2-FLtj0-M5e-F0v.png

[Reactie gewijzigd door Vinny4K op 19 oktober 2024 08:56]

De kosten als je al klant bent van Odido zijn 20 euro per maand. Dit staat niet in verhouding met een (stabiele) Starlink verbinding van 50 euro per maand excl. apparatuur.
Odido maakt zelf de vergelijking tussen glasvezel en glasvezel, niet tussen klik en klaar en glasvezel in het verhaal van de chief commercial officier.
Het glasvezel van Odido wat ik net heb besteld is als je klant van Odido bent 30 euro per maand. Een tientje minder, misschien niet veel, wel 25%. Betreft het aansluiten, ga je in Nederland op vakantie in bijv. 1 of ander huisje met een crappy park-wifi neem je dit kastje gewoon mee.
Zo kunnen we allemaal natuurlijk wel redenen verzinnen waarom wel en niet.
De 30 euro per maand is de goedkoopste versie en kost alleen 30 euro als je al klant bent. Als je uitgaat van een gemiddeld huishouden van 4 personen, dan kom ik volgens Odido uit op 40 euro per maand voor hun 1000 mbit verbinding (dat is wat zij dus zelf adviseren, niet iets wat ik zelf willekeurig heb uitgekozen). Als Odido zich wil vergelijken met andere situaties, dan lijkt het mij wel handig dat ze dat wat onderbouwen ipv alleen maar te zeggen "het is duur". Tweakers had daar ook naar kunnen vragen bijv.
In het artikel staat al dat de meeste huishoudens in Nederland geen gigabit-verbinding gebruiken. Zelf hebben wij (gemiddeld huishouden van 4 personen, gamende pubers) dat goedkope 100mbit Odido-glasvezel abonnement met 5 euro korting vanwege een Ben-abbo op hetzelfde adres.

Ik zou niet weten waarom ik op dit moment zou overstappen op een mogelijk instabiele klik&klaar verbinding. Misschien op een later moment als de ergste kinderziektes eruit zijn en een buitenantenne mogelijk is.
In het artikel staat al dat de meeste huishoudens in Nederland geen gigabit-verbinding gebruiken. Zelf hebben wij (gemiddeld huishouden van 4 personen, gamende pubers) dat goedkope 100mbit Odido-glasvezel abonnement met 5 euro korting vanwege een Ben-abbo op hetzelfde adres.
Die gigabit verbinding stelt Odido zelf voor als je door hun keuzemenu gaat op de site. Gigabit is inderdaad wat veel vind ikzelf.
Ik ga dit wellicht toch uitproberen, ik betaal nu €85 pmnd all in one pakket bij KPN (XS4all)
Mijn snelheid ? 80/15 Mbit VDSL2 met pair bonding, waar ik van haal 70/15Mbit.
Ik woon alleen...

Geen glasvezel hier, wel Ziggo maar omdat de Ziggo kabel vanaf mijn huis naar de straat/verdeel kast stuk is en ze deze niet willen repareren of vervangen is dat ook geen optie.

Aan de snelheid heb ik genoeg, het zijn de idiote prijzen waardoor ik denk dat meer mensen hier misschien wel oren naar hebben.
Makkelijk oplossing ligt aan wat voor huis je hebt. Als die zeer goed is geïsoleerd dan heb je bijna geen ontvangst. En dan is het nog een gedoe om het goed werkend te krijgen.
Starlink kost 50 euro per maand, als je de eenmalige hardware kosten niet meeneemt. En ja, dat is inclusief hardware iets duurder maar dan heb je wel een stabiele verbinding die niet afhankelijk is van hoe druk het bij je in de buurt is (school, winkelcentrum, etc), afstand tot de zendmast, etc. Dit werd ook in de podcast behandeld.
En dat klopt uiteraard niet. Je hebt bij Starlink het "voordeel" dat er gewoon veel minder mensen om je heen verbinding maken met die satteliet. Maar ook daar, mochten er veel mensen op hetzelfde moment met dezelfde satteliet veel bandbreedte aan het verbruiken zijn als jij, ga je dat wel degelijk merken.
Een glasvezelabonnement voor een gezin voor 4 met een gemiddeld media gebruik kost bij Odido 40 euro per maand.
Eens kijken: 40-25=15, dat is dus een meerkost van 15 Euro per maand of 180 Euro per jaar. Met die 180 Euro kan ik alweer wat leuke dingen doen.
Waarom ervaren mensen deze belemmering?
Als er nog geen aansluiting voorzien is in huis, dan is dat geen kleine werkzaamheid om een nieuwe kabel tot in de woning te krijgen. Het is ook maar te hopen dat de werkmannen die het doen, alles netjes afwerken, zeker wanneer je zelf altijd alles netjes hebt gehouden. Je moet er ook nog eens voor thuisblijven, en ik heb al van mensen gehoord dat het hen 2 dagen vrijaf heeft gekost. 1 dag voor de kabel binnen te brengen, een andere voor de aansluiting te realiseren. Dat is ook niet niets. Dan durft men al wel eens beslissen om toch maar bij het oude te blijven als men dat hoort.
Die glasvezelprijzen heb je alleen in niet-KPN-gebied hoor. In KPN-gebied zijn alle glasvezeloplossingen veel duurder. Starlink heb je heel weinig aan zonder de hardware, die niet meerekenen is een beetje creatief boekhouden. Het is niet dat de meesten die al hebben liggen.
Niet perse. Ik betaal gewoon €40,- voor 1Gbit bij Odido via KPN glas.
Dat is afhankelijk of Odido eigen apparatuur in de PoP van KPN heeft gehangen. Als ze dit niet hebben gedaan wordt het al snel + 10 euro hoger.
Waarom zou de snelheid van Starlink niet afhankelijk zijn van wat de mensen "in de buurt" doen?
Ik denk dat Odido makkelijker zenders bij kan plaatsen dan dat Musk speciaal boven jouw wijk 50% meer satellieten laat vliegen.
Dekking van Starlink is al prima, hoeft niets bijgeplaatst te worden. Odido bereik is hier in de wijk al jaren belabberd (1 streepje) waar niets aan gedaan kan worden lijkt het.
"Dekking van Starlink is al prima, hoeft niets bijgeplaatst te worden."
Dekking en capaciteit zijn twee verschillende en ook losstaande aspecten.
Dekking en capaciteit is prima van Starlink, hoeft niets bijgeplaatst te worden.

Dekking van Odido is hier matig, de capaciteit is sub-optimaal.

8-)
"De tweede reden is dat de prijs voor snel vast internet inmiddels kan oplopen tot 40 of 50 euro per maand, waarbij je er ook nog eens jaren aan vastzit. Dat vinden wij te veel."
Die prijs dat klopt maar hoezo jaren aan vast zit? Het is toch 1 jaar contract daarna maandelijks opzegbaar dus waar komt 'jaren' vandaan?
Glasvezel bij Odido kost ook al snel 40 euro per maand :Y)
Klopt. Daar gaf ik ze ook geen ongelijk in. Voor de 'jaren' kun je zelf voor kiezen lees in de reacties op mij.

Nu zeggen ze 800.000 potentieel.

Ik zou zeggen veel meer. De normale consument (dus niet een die hard Tweaker) en mocht je het ook niet al te breed hebben. Laten die massaal vast internet opzeggen. Koop Odido klik&klaar pak er NLziet bij. Lekker goedkoop en je zit niet jaren vast :).

Stel 800.000 doen er dit. Gaat het dan niet extreem druk worden op de 5G?
Ik ben er vooral blij mee omdat dit kpn en ziggo gaat dwingen normale prijzen te vragen voor het langzaamste internet.
Laten we het hopen. Al heb ik zo mijn twijfels. Als ik kijk naar de mobiele tak in elk geval. KPN 0 GB en onbeperkt bellen voor 15 euro. Elders, de budget providers zullen we maar zeggen (op het netwerk van KPN) nog geen 10 euro en je hebt wat GBs aan data.
Ik vraag me af of deze prijzen op de lange termijn houdbaar zijn. De concurrentie tussen KPN en Ziggo is hevig, en alsnog liggen de prijzen hoger dan bij Odido. Met dit soort prijzen lijkt Odido marktaandeel te "kopen". Ik kan me haast niet voorstellen dat over een aantal jaar deze prijzen nog steeds gelden.
Je laatste zin haalt je oproep al onderuit. Het 5G netwerk dat gebruikt wordt voor dit kent ook limieten, het blijft uiteindelijk een radiosignaal in de lucht dat je met anderen moet delen. Als een halve stad massaal hun vaste verbinding op zegt en al hun streaming/downloading/thuiswerk etc via klik&klaar gaat doen gaat het netwerk onderuit, daar is het nu gewoon niet op gebouwd.

Ik heb dit vorig jaar kunnen merken met een stroomstoring in de wijk, ineens ging iedereen tegelijk op hun telefoon doen wat ze daarvoor op de vaste verbinding aan het doen waren en de verbinding hapert direct tot het onbruikbare toe. Niet voor niets dat providers bij grote tijdelijke evenementen extra masten plaatsen :) . Zie dit als een aanvulling op vaste (glasvezel) netwerken voor moeilijke locaties of mensen die onderweg zijn, niet als vervanger van dat vaste netwerk.
Je zit met een FUP welke naar ik heb begrepen tussen 1 en 2 TB ligt. Waar dus ook je TV over moet gaan. Het modem gebruikt 7 a 8W. T.o.v. glasvezelrouter is dat fors. Dat behoort nagenoeg niets te gebruiken. Ik zit zelf op minder dan 2W met SFP+ module. Een draadloze radio, vooral in geval van versturen, zal uiteindelijk natuurkundig gezien altijd meer stroom verbruiken. Overigens gebruikt dit K&K product vrijwel volledig glasvezel, enkel de last mile naar klant niet.
Bij meer gebruik van 2TB (=FUP) zal je een lagere prioriteit krijgen op de zendmast bij congestie. In het voorbeeld van een buitengebied zal je dus niet snel last hebben van de FUP.

7 watt voor een apparaat dat een 5G signaal moet omzetten naar en WiFi signaal en router in één is lijkt me dit niet zoveel.

[Reactie gewijzigd door Testuser2 op 20 oktober 2024 16:17]

25 euro hier voor de eerste 9 maanden bij een 1 jaar contract. (1gig)
In april een jaarcontract getekend bij Odido, waarvan het eerst halfjaar €30, daarna €35.
Bij de start 100/100mbit, en in juni/juli verhoogd naar 140/140
En dan krijg je er een crappy Zyxel EX5601-T1 modem bij. Sinds de energiecrisis (met hoge prijzen) schakel ik mijn netwerk ( WiFi accespoint, 16 poort switch, modem) met 1 druk op de knop uit. Als alleenstaande maak ik maximaal 3 a 4 uur gebruik van internet per dag. Waarom moet mijn netwerk dan nog 20 uur extra aan staan om zodoende onnodig energie te vreten = extra €.

Het uitschakelen vind de Zyxel EX5601-T1 niet leuk. De modem krijgt bij het opstarten geen internet signaal. Ik moet dan bijna elke dag naar https://192.168.1.1/ om login naam en wachtwoord in te vullen om vervolgens de modem te resetten. Alleen via deze weg krijg ik de Zyxel EX5601-T1 aan de praat.
Ik heb de Zyxel EX5601-T1 nu 1,5 maand en raak het beu en Odido zegt geen andere modem te kunnen leveren. Mijn vorige ADSL modem deed altijd trouw opstarten. Dus mijn vraag is hoe goed test Odido hun modems nu echt?
In het artikel staat er omschreven dat hun 5G modems uitgebreid getest worden maar ook op mijn genoemde situatie?
Sommige apparaten moet je ook niet uit willen zetten.
Bridge mode en een eigen router er achter hangen ? wellicht nog veiliger ook, en die router kun je wel gewoon uit en aan zetten.
Wat vraagt die Odido modemrouter aan energie dan wanneer deze amper tot niets staat te doen ?

Ik vind dat je op zoek bent naar een probleem...
mwa. ik heb hier 2Gbps voor 30 euro per maand. En dan de korting voor de combinatie met mobiel nog niet eens meegerekend. Dat is voor de eerste 10 maanden van het jaar, welliswaar, maar een prima deal.
40 euro en 17 cent, om precies te zijn. :)
Ik ga er eens een belletje aan wagen om het een maand te proberen...
Providers zijn over aan het stappen naar meer-jaren contracten. In ieder geval KPN en Ziggo geven nu alleen nog maar hun maximale korting als je voor 2 jaar tekent.

Maar je kunt inderdaad wel gewoon nog voor 1 jaar tekenen dus je hoeft er niet meerdere jaren aan vast te zitten inderdaad. Beetje creatief van Odido dus om hun eigen optie zo aantrekkelijk mogelijk neer te zetten. En ik vind het eigenlijk ook echt een slim plan, misschien dat ik het zelf wel eens probeer, al is het maar om mijn nieuwsgierigheid te voeden en te kijken hoe het hier presteert. Zo te zien kost het echt maar 25 euro per maand (geen inschrijfkosten of zo) en je kan het direct weer opzeggen.
“KPN en Ziggo geven nu alleen nog maar hun maximale korting als je voor 2 jaar tekent.”

KPN geeft bij 12 maanden abbo 6 maanden korting en voor 24 maanden krijg je 12 maanden korting. Korting is hetzelfde.

Dus het is een keuze maar uiteindelijk heb je in beide gevallen voor 50% van de contractduur een korting.
Bij 2 jaar KPN vast krijg je een TV, game console, sapcentrifuge of dozijn getrainde hamsters. Bij 1 jaar heb je keuze uit minder van dat soort goodies, zo is er zeker wel meer korting of incentive op langere contracten.
Omdat de consumentenprijs van dat product gelijk is/iets hoger is als de korting die geven voor die twee jaar.

Ps5 ligt rond de 430 euro de korting die je bij twee jaar krijgt ligt ook rond de 400 euro.

Dus je kiest ervoor om het product indirect in twee jaar te betalen of je spaart in twee jaar de korting en koopt dan het product.
En 2x een inflatiecorrectie wat het voordeel weer teniet doet.
1 maand contract met opzegtermijn van 1 maand. Dus geen jaar.
Mooi product en in sommige usecases het overwegen waard imo.

Wat mij tegenhoudt om daadwerkelijk mobiel/glas of klik&klaar van Odido te nemen is dat ze géén ipv6 doen.
Wat mis je met ipv4? Ik lees er je reactie prima op ;)
Precies dit. Wat merk je als gebruiker wanneer je op ipv6 zit ipv op 4? Ik hoor het graag.
Niet in plaats van, je hebt beide nodig. Elke provider die nu nog steeds geen native IPv6 levert is gewoon te laat in mijn ogen. Die tijd is al zeker een jaar hier.

IPv4 adressen zijn al een tijdje op en de kans dat een dienst (website, cloud, whatever) niet meer op IPv4 kan draaien wordt echt steeds groter. Partijen die IPv6 uit blijven stellen zijn gewoon echt al te laat.

Dat grote bekende websites nu allemaal nog exclusief op IPv4 bereikbaar zijn doet niet ter zake. Dat iemand hier Tweakers kan lezen ip IPv4 doet niet ter zake.

Een andere reden is wanneer je zelf een aantal diensten host naar de buitenwereld toe. NAT op IPv4 is altijd al meer een work around geweest dan een goede oplossing. Gaat te ver om dat hier allemaal uit te typen. Met IPv6 kan je clients rechtstreeks benaderbaar maken, zonder een firewall die moet NATten.

Voorbeeld daarvoor is meer dan 1 service die op poort 443 ontsloten moet worden. Nu moet je daar behoorlijk veel moeite voor doen met SNI, een HA Proxy er tussen of iets soortgelijks. Met IPv6 hoeft dat niet.

Multiplayer games via NAT met dat smerige uPnP werkt veel vaker niet dan wel, wanneer je met meerdere PC's vanuit hetzelfde huishouden wilt verbinden. Oplossing? IPv6!!

Ik begrijp dat dat laatste edge cases zijn, maar je bent een tweaker of je bent het niet O-)

IPv6 is letterlijk in elk opzicht een verbetering. Het is eigenlijk schandalig dat het zo lang duurt voordat al die providers het fatsoenlijk ondersteunen.
Het is eigenlijk alleen Odido en Vodafone, de rest van de Nederlandse providers doen inmiddels IPv6: KPN, Delta, Ziggo. Vodafone mobiel zal niet heel lang meer duren, hun Duitse en Britse netwerken hebben het inmiddels.

Het Odido netwerk zal ongetwijfeld vertraagd zijn door de overname (T-Mobile heeft logischerwijs de laatste jaren niet meer in het netwerk geinvesteerd), maar de komende jaren zullen ze wel moeten om bij te blijven.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 oktober 2024 19:13]

Ik ben overgestapt van Ziggo juist omdat ze (nog steeds) geen IPv6 leverde. Er waren toen ook hele wijken die IPv6 kregen, maar daarvoor in de plaats geen eigen IPv4 meer hadden maar met de wijk of straat achter een IPv4 NAT kwamen te zitten. Compleet kansloze en onacceptabele configuratie wat mij betreft. Ik geloof dat ze daar wel mee gestopt zijn want het zat echt vol met problemen. Ze waren toen al enkele jaren bezig met de migratie. Zijn ze dan echt klaar en zitten alle Ziggo klanten op IPv6? Zou mooi zijn!

Het geeft wel aan hoe ingewikkeld het kan zijn, ik denk niet dat ze bij Ziggo incompetent zijn namelijk, ik geloof oprecht dat het gewoon een hele zware klus is. Het is tevens de reden dat ik zo hard uithaal naar een Odido en anderen die er zo lang mee wachten, want ze zijn nu al te laat. Misschien zijn ze bezig maar blijkbaar niet hard genoeg.
Als IPv6 hebt maakt het niet meer uit dat je IPv4 achter CG-NAT zit, je gaat dan immers over IPv6 hosten.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 20 oktober 2024 10:12]

|:(

En het deel van de wereld dat dan niet op IPv6 zit kan daar niet bij. Inkoppertje natuurlijk.

Verder werkt dit deels of helemaal niet meer op IPv4 met CG-NAT:
- DDNS werkt niet meer.
- Multiplayer games hebben mogelijk problemen
- p2p werkt niet meer
- voice chat kan problemen ondervinden
- verhoogde latency door extra NAT laag
- uPnP werkt grotendeels niet meer
- IP blocks door je buren

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb nergens verkondigd dat IPv6 een vervanger voor IPv4 is. Uiteindelijk zal het dat wel zijn maar zover zijn we nog niet. Mijn eerste zin van mijn eerste post over dit onderwerp luidde:

"Niet in plaats van, je hebt beide nodig."
Ik denk overigens dat je je toch iets beter moet inlezen hoe IPv6 precies werkt. DDNS, P2P, voice chat, een port open zetten in je firewall, etc werkt allemaal gewoon over IPv6. NAT zorgt idd voor latency (niet alleen CG-NAT, ook de NAT op je eigen router), en daarom gebruik je dus juist IPv6 voor low-latency toepassingen.

Mensen die naar jouw server willen verbinden kunnen een IPv6 tunnel nemen, of je faciliteert het zelf door bv Cloudflare.

CG-NAT is primair een issue voor als je server wil draaien, niet als client. Het grootste deel van de wereld zit achter CG-NAT en kan prima gamen.

Je hebt idd beide nodig, maar met CG-NAT heb je gewoon ook IPv4 naast je IPv6. Wat je niet hebt is je eigen publieke adres, maar door het IPv4 tekort zal iedereen die sowieso moeten gaan delen, en dat is ook prima. Je devices op je lokale netwerk zitten immers ook zonder problemen al jaren achter 1 gedeeld IP adres.
Dat doet wel ter zake. Ik ben nog geen enkele beperking tegengekomen in mijn internetgebruik vanwege IPv4. Ik praat niet goed dat Odido te ver achterloopt. Maar op dit moment mis ik, en vele anderen, helemaal niks.

Ik was oprecht benieuwd naar wat ik mis zonder IPv6. De voorbeelden die je noemt doen voor mij niet ter zake. Dus ik mis niks bij Odido en ben wel goedkoper uit dan bij concurrenten met IPv6 ondersteuning.
Ik vind dat echt heel erg kortzichtig. Met alle respect }>

Je kan toch zelf ook bedenken d at wanneer je wel iets tegenkomt, dat je te laat bent? Het is niet zo dat je het zelf kan regelen, even de helpdesk bellen of via een control panel het even aanzetten. Als een site of dienst niet werkt omdat het niet op IPv4 zit, ben je in prinicpe gewoon de klos.

Goed, je kan gaan zitten kloten met een VPN en IPv6 tunneling, maar dat doe je ook per device. Niet voor je huishouden. Misschien dat er oplossingen zijn om het OPNsense of pfSense regelen maar dan ben je wel kneedeep aan het klooien om een work around te vinden. Maar dat is toch gewoon echt geklooi? Bovendien is het een halve oplossing, het laat je alleen naar buiten over IPv6, maar zelf iets hosten op IPv6 kan niet want je hebt geen eigen IPv6 blok op een firewall waarmee je het door kunt laten naar je eigen website of app. Dat IPv6 blok kan je overigens aanvragen of kopen ik weet neit precies hoe dat zit maar de overige nadelen blijven. Het is een halve oplossing op z'n best.

Enige wat je kan is overstappen naar KPN of een andere provider die fatsoenlijk IPv6 ondersteunt maar dat duurt ook weer even.

Edit: wat een toeval! Strato outage is op IPv4, IPv6 is wel bereikbaar. Nu is dual stack uiteraard niet bedoeld voor hogere beschikbaarheid, maar het is wel soms wel een mooie bijkomstigheid:
canonball in 'Klanten klagen over onbereikbare websites en e-maildiensten gehost door Strato'

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 20 oktober 2024 09:59]

Het is bewust kortzichtig. Het is gewoon niet mijn probleem. Voor mij werkt alles wat ik wil doen met m'n internetverbinding prima. Ik begrijp ook het dilemma dat eigenlijk het hele internet al op IPv6 had moeten zitten en providers als Odido daar een vertragende factor in zijn. Maar het is gewoon niet mijn probleem. Wanneer het me wel (vaak) gaat belemmeren, kan ik opzeggen bij Odido.
Nou... tot afgelopen februari had ik VDSL van Odido maar wegens einde kopernetwerk moest dat glasvezel worden. Maar ja, daar zit een meerprijs aan. Internet is meer dan snelheid alleen, de maat was wat ipv6 betreft vol, als Odido 45 maand wilde vragen, kan ik dat gebrek ook niet meer verantwoorden met lage prijs.

Ik ben naar BudgetThuis overgestapt, kost me 43,50 per maand, zou bij Odido €45 per maand zijn, maar omdat ook al elektriciteit bij BudgetEnergie afneem, komt er nog €3 korting bij.

Resultaat van overstappen: Ik heb én gewoon IPV6 én ben €4,50 per maand goedkoper uit.

Dus als je VDSL hebt zou het nog kunnen dat je goedkoper uit bent, geniet ervan zo lang het duurt, zit je inmiddels op glasvezel dan vermoed ik dat dat niet het geval is.
Ik ben al langer klant en geniet nog van de toenmalig vaste lage prijzen. Helaas elk jaar iets duurder ivm inflatiecorrectie. Maar nog steeds betaal ik slechts circa 92 euro per maand voor 1Gbit internet, tv en twee dikke telefoonabonnementen.
Bij een Ziggo bijvoorbeeld kost alleen internet en tv al €74 per maand en dan moeten er dus nog twee mobiele (Vodafone) abonnementen bij a €38. Totaal €112.

Bij KPN zou dat €65 kosten exclusief mobiele abonnementen a €42. Totaal €107.
Het is vervelend als je een VPS huurt en een (duur) IPv4 adres als extra erbij moet nemen om er vanaf je Odido verbinding bij te komen.

Je kan vanaf een Odido verbinding niet meer verbinden naar de andere particuliere gebruikers die alleen over IPv6 kunnen hosten (game servers, p2p, etc) - daar zijn er inmiddels honderden miljoenen van, oa die met DS-Lite.

Het is sowieso voor alle servers vervelend dat de Odido gebruikers nog IPv4 gebruiken, dat zorgt ervoor dat ze (relatief dure) IPv4 infrastructuur moeten aanhouden.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 oktober 2024 22:21]

Als jij toevallig een IP-adres deelt met een zich misdragende gebruiker (of in geval van CGNAT, een reeks) en we als moderatoren dat adres of die reeks blokkeren, dan ben jij als keurig nette Tweaker hier snel uitgeschreven dankzij je IPv4.
Dat is een vergezocht probleem in mijn ogen. Misschien is de kans op het winnen van de loterij wel groter.
Die doet het inderdaad niet. Verder ben ik nog geen site tegen gekomen die niet werkt. Natuurlijk zou ik het liefste ook gewoon meegaan met de tijd. Maar dat komt vanzelf wel. Ik ondervind er in ieder geval geen hinder van.
Jij niet, maar vele anderen wel.
Als je dan toch écht IPv6 nodig hebt ga je toch via een tunnelbroker.

Ik heb van 2003 t/m 2022 altijd meerdere IPv6 tunnels gehad bij meerdere brokers, nooit een probleem gehad om IPv6 only sites te bereiken.
Het moeten opzetten van een 3rd party IPv6 tunnel is nogal een gedoe voor iets wat standaard is bij alle concurrenten. Bovendien zit je met allemaal issues dat sites als Netflix etc denken dat je ergens uit het buitenland komt - je wil gewoon de juiste ASN laten zien.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 19 oktober 2024 18:57]

Netflix kijken over IPv6, ja dat is ook echt wel een must. 8)7
Dat gaat automatisch, als je IPv6 hebt is dat de hoogste prioriteit verbinding.
Dat gaat automatisch, als je IPv6 hebt is dat de hoogste prioriteit verbinding.
Dat snap ik wel, maar ik vroeg om een usecase en Netflix is voor mij geen usecase. Nogmaals ik werk met IPv6 (tunnels/native) sinds 2003 maar het is redelijk uitzonderlijk als iets niet werkt zonder IPv6 en al helemaal niet waar geen alternative oplossing voor is.

Natuurlijk ieder apparaat in huis een eigen adres zonder NAT is leuk maar zelden noodzakelijk voor particulier gebruik.
Als je naar IPv6 servers moet verbinden wel natuurlijk, en het belast de IPv4 infrastructuur onnodig.
Ja idd dit is een vervelend gemis. Je kan geen IPv6 servers bereiken, en bent niet zelf bereikbaar over IPv6.
Een praktijktest met vpn of tunnels die nodig zijn omdat er geen poorten doorgezet kunnen worden, mis ik ook. En over de 2TB fup wordt niks gezegd, dat had zelfs getest kunnen worden.
In de FUP staat dat je na 2TB geen voorrang krijg op het netwerk TOV andere klik en klaar klanten, en niet alle odido abonnees. Zoveel impact zal dat voor 99.99% van de gebuikers niet maken denk ik.
Dit geldt alleen als er congestie is op de zendmast, in het buitengebied zal je hier bv weinig last van hebben.
"Een praktijktest met vpn of tunnels die nodig zijn omdat er geen poorten doorgezet kunnen worden, mis ik ook"
@Hayte * Raven is daar ook nieuwsgierig naar
Je kunt portforwarding doen, alleen moet je wel wel rekening mee houden dat je IP elke 24 uur veranderd. De Sessie wordt namelijk standaard na elke 24u opnieuw opgebouwd. dus je moet op je domainnaam provider met een API of Curl call je dns record updaten om vindbaar te blijven.

Voor veel dingen die je vanuit thuis zou hosten is dat prima denk ik. als je echt 24/7 time critical zaken hebt draaien stop je die meestal wel in een echte DC en niet thuis.
Ik woon in een pand waar ik geen eigen vaste aansluitig kan krijgen. Ik heb dit meteen na het tweakers nieuwsbericht gehaald.

De verbinding is niet fantastisch snel, maar sneller dan de 70mbit die ik via het gebouw vast pak.

Wel grappig om te zien hoe de snelheid varieert als je door het huis loopt. Bij mijn PC pak ik 110 mbit, bij de TV maar 20, en op de gang buiten mijn appartement bij het raam rond de 200mbit. 3x raden aan welke kant de zendmast staat :+

Ik gebruik het nu als supplement voor snelheid naast mijn vaste lijn in combinatie met Speedify. Zo kan ik net iets sneller grote bestanden binnen harken in de avond na werk, in plaats van dat ik de PC s'nachts aan moet laten om zo morgen te kunnen gamen oid. En mijn Asus router heeft een dual WAN feature met fallback, dus voor de grap heeft het kastje van de week al aan de router gehangen en als de vaste lijn van het gebouw eruit klapt, schakelt mijn router automatisch over naar de 5g optie.
Wel grappig om te zien hoe de snelheid varieert als je door het huis loopt. Bij mijn PC pak ik 110 mbit, bij de TV maar 20, en op de gang buiten mijn appartement bij het raam rond de 200mbit. 3x raden aan welke kant de zendmast staat
Ik ben de afgelopen 4 jaar afhankelijk geweest van 4G via een Huawei router. Daarbij ben ik eens per abuis tot de ontdekking gekomen dat door hem op zijn kant te leggen de snelheid verdubbelde.
Ik liep door huis met dat ding aan een verlengsnoer om het op allerlei plekken met speedtest te proberen. Mn vriendin keek me echt aan alsof ik een debiel in een veld was die met stokjes opzoek was naar aardestraling.
Haha, je bent een Tweaker of niet.
Maar als je dit als vervanger van je thuis internet gebruikt is dat inderdaad wel goed om te doen. Al zal de winst vooral zitten aan de buitenmuren van je woning.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 19 oktober 2024 07:47]

Digitale wichelroedeloper :*)
Welke router heb je precies?
Denk overigens niet dat je met Klik&Klaar een voordelig, snel 5G-abonnement hebt voor je smartphone. De meegeleverde simkaart heeft een 097-nummer waarmee op een telefoon geen werkende dataverbinding te bereiken is. Je telefoon geeft aan dat er een 4G-verbinding is, maar apps kunnen er niks mee.
Dat heeft niks met dat 097-nummer te maken, die kan best werken in een smartphone. 097-nummers zijn alleen verplicht voor data only toepassingen, ze zouden boetes riskeren als ze gewoon een 06-nummer zouden leveren voor dit alleen voor internet bedoeld product. Dat mag namelijk niet om te voorkomen dat de reeks bedoeld voor traditionele mobiele nummers (06) te snel uitgeput raakt.
Mogelijk heeft het abonnement andere apn instellingen die nodig zijn om de internet verbinding te laten werken, anders vraag ik me af hoe de internet verbinding niet zou werken in een gewone smartphone (tenzij ze echt de hardware controleren en je blokkeren als het niet dit 'modem' betreft).

Verder wel een interessant product. Ik vraag me al af hoe de snelheid en stabiliteit zich zal ontwikkelen als dit populair wordt. Leuk dat ze met 5G meer bandbreedte hebben maar het blijft een gedeeld medium en op je vaste lijn gebruiken de meeste mensen toch meer data dan op hun mobiel (meer mensen die bv streaming diensten gebruiken er op en die diensten defaulten ook naar hogere kwaliteit op een tv dan op een telefoon). Wel goed om te zien dat ze reguliere mobiele abonnementen prioriteit geven, het zou in principe dus niet zo moeten zijn dat je als reguliere Odido-klant last gaat ervaren van extra drukte op het netwerk.
Mogelijk heeft het abonnement andere apn instellingen die nodig zijn om de internet verbinding te laten werken, anders vraag ik me af hoe de internet verbinding niet zou werken in een gewone smartphone (tenzij ze echt de hardware controleren en je blokkeren als het niet dit 'modem' betreft).
Wellicht doet de router iets dat die alleen kan doen met diens sleutelmateriaal, zoals een VPN-verbinding opzetten.
Wat dat betreft ben ik nog wel benieuwd hoe dit product zich verhoudt tot de vrije modemkeuze. Volgens mij moeten ze vanwege die wet alle gegevens vrijgeven om met andere apparatuur (wat prima een smartphone met hotspot kan zijn) te kunnen werken.
Heb het modem hier staan. Het gebruikt inderdaad een APN fwainternet voor de toegang.

Daarnaast is er nog een tweede APN aanwezig voor management en updates van de router.
Dus het werkt wel als je de simkaart in je telefoon steekt? Ik heb het ook besteld, maar onderweg wil ik het inderdaad via een telefoon hotspot gebruiken en thuis is de meegeleverde modem.
Dat heb ik nog niet getest. Volgens mij zijn er al wel mensen die het getest hebben op het telefoon, even op het forum kijken bij Internetproviders en Hosting.
Is mogelijk een oplossing voor op vakantie (binnen Europa). Camper oplossing bijvoorbeeld?
Nou dat blijft beperkt tot Nederland dan. Roaming zit er niet bij.
Dat staat er dus, je kunt het niet in het buitenland gebruiken.
Na afloop van mijn huidige Alles-in-1 jaarcontract via VDSL bij KPN overweeg ik ook Wi-Fi via 5G, gezien de prijsstelling. Al zal het op jaarbasis in mijn geval weinig financieel voordeel opleveren, rekening houdend met het televisie- en telefoonabonnement wat ook onderdeel is van het genoemde Alles-in-1 pakket. Nog los van de jaarlijkse kortingen en/of cadeautjes die overstappers krijgen.
Iets als NLZiet niet net zo'n prima optie? Die tv-kijk-opties bij providers zelf zijn vaak achterlijk duur, voor soms niet eens terugkijken.
Daar heb ik ook naar gekeken, maar zover ik na kan gaan, kun je daar erbij enkel geselecteerde programma's van NPO en RTL terugkijken en niet willekeurige programma's opnemen en langer bewaren, al dan niet met reclames. Reclame vrij kijken is daar uiteraard onderdeel van het premium pakket.
Je kan inderdaad niks 'opnemen' maar je kan in principe gewoon het meeste terugkijken, programma's vrijwel altijd zonder reclame.

[Reactie gewijzigd door MsG op 19 oktober 2024 11:02]

Het is zeker een optie, die ik best eens wil uitproberen. Ook vanwege de maandelijkse opzeg mogelijkheid. Maar afhankelijk van de gekozen actie i.c.m. cashback's kom ik met een Alles-in-1 pakket (incl. opnemen en telefoonabonnement) maandelijks uit op nog geen vier tientjes per maand. Qua kosten maakt het in mijn geval daarom weinig verschil. Maar nieuwe tech uittesten is altijd leuk natuurlijk. :-)
Als je 1 mobiel abo neemt van Odido krijg je nog eens 5 euro korting op je internetprijs en 2,50 op je mobiel + extra data.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.