Mobieledataverbruik in Nederland stijgt weer na korte stagnatie

Het mobieledataverbruik op Nederlandse mobiele netwerken steeg dit voorjaar weer, nadat het driekwart jaar min of meer gelijk was gebleven. De stijging is rond de 8 procent. Waarom het dataverbruik ineens weer steeg, is onduidelijk.

In totaal gaat het nu om ongeveer 4,6GB per maand per simkaart die in gebruik is, zo is uit te rekenen uit de cijfers van de ACM Telecommonitor. Die telt al het dataverbruik op 3G, 4G en 5G bij elkaar op en maakt daar geen onderscheid tussen. De trend van afgelopen vijftien jaar was al omhoog, maar afgelopen kwartalen leek zich een trendbreuk af te tekenen, omdat het dataverbruik drie kwartalen op rij ongeveer gelijk bleef.

In het recentste kwartaal, afgelopen voorjaar, kwam het dataverbruik uit op 597.000.000GB, als totaal van alle netwerken in alle maanden. Het dataverbruik per simkaart steeg sinds begin 2023 van 3,7GB naar 4,6GB per maand. Daarin zitten naast de simkaarten in smartphones ook de simkaarten in machines met een 097-nummer en dataonlysimkaarten in onder meer tablets.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-10-2024 • 14:48

37

Lees meer

Reacties (37)

37
37
16
0
0
17
Wijzig sortering
Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat 5G overal steeds beter dekkend en vooral steeds sneller is?

Een iPhone heeft bijvoorbeeld standaard een soort smart connectivity aan staan, en springt wanneer 5G een betere verbinding biedt over van wifi naar 5g.

Ik merk in ieder geval dat ik ook flink meer data gebruik hierdoor en zet mijn 5G daarom thuis ook maar uit dmv een automation.
Een iPhone heeft bijvoorbeeld standaard een soort smart connectivity aan staan, en springt wanneer 5G een betere verbinding biedt over van wifi naar 5g.
Hij springt niet over, maar gebruikt het als assistentie. Downloaden van apps en andere grote zaken (foto synchronisatie met iCloud), zal ie altijd voorkeur geven aan Wifi. Voor een mailtje of whatsapp bericht kan 5g vaak prima, want dat is hoogstens een paar KB.
Dat is de wifi assistentie inderdaad.

Maar als je ik pak maar een zijstraat, op je balkon 2/3 streepjes bereik hebt en ~20mbps en hij ziet dat je ook volle bak 5G aangestraald krijg, met >100mbps.

Ik zie vaak mijn wifi logo verdwijnen en mijn 5G in beeld komen, ik denk dat dan de assistentie niet in werking treedt. Maar daadwerkelijk een andere verbinding gekozen word.
Idem hier, vaak op m'n balkon. Ik vind het fijn - vooral omdat bestaande verbindingen die via WiFi moeten (lokale connecties) blijven bestaan.
Dat zou inderdaad een plausibele verklaring kunnen zijn voor de toename in dataverbruik. Ik merk het zelf bijvoorbeeld als ik videobel met iemand die eerst een tragere verbinding had. Voorheen verliep het gesprek via een satellietverbinding, maar zodra die persoon kon overstappen naar Starlink, ging de snelheid aanzienlijk omhoog.

Het resultaat hiervan was dat de 1 GB-datalimiet veel sneller werd bereikt, terwijl de gesprekstijd hetzelfde bleef. Dit komt waarschijnlijk doordat de videobel-applicatie meer data verbruikt wanneer er meer bandbreedte beschikbaar is.
Het resultaat hiervan was dat de 1 GB-datalimiet veel sneller werd bereikt, terwijl de gesprekstijd hetzelfde bleef. Dit komt waarschijnlijk doordat de videobel-applicatie meer data verbruikt wanneer er meer bandbreedte beschikbaar is.
Dynamic bitrate video. 1 stream heeft aan de hand van de beschikbare bandbreedte op de lijn meerdere kwaliteiten beschikbaar. Het is een soort delta op een basislaag van (waarschijnlijk) 120P. Dit zorgt ervoor dat er “altijd” realtime data beschikbaar is van een minimale kwaliteit (dus heel blokkerig) en dat eventuele extra kwaliteit daarbovenop geplaatst kan worden om de blokken meer detail te geven. YT gebruikt dit ook en daardoor kan het begin van een video er even matig uitzien, totdat de verbinding lekker doorpompt.
Tsja, met de prijzen van unlimited abonnementen i.c.m. bundels waar Spotify en Netflix in zitten viel dat wel te verwachten natuurlijk. Ik gebruik zelf per maand zo tussen de 70 en 100gig mobiel. Dus ik zal ws ook goed meegeholpen hebben om het gemiddelde weer wat omhoog te trekken.
Tussen de 70 en 100gig? Hoe krijg je dat voor elkaar?
Netflixen op een redelijke resolutie gaat aardig snel ondanks dat het behoorlijk gecomprimeerd is.
Ik heb zelf ook niet deze hoeveelheid, maar de content die geserveerd word hedendaags word steeds groter en groter omdat er steeds meer toegang is tot hoge snelheden en ook veel opslagruimte op telefoons.

Apps (games) zijn tegenwoordig ook rustig een paar GB om te downloaden. YouTube kan er ook wat van, als je dat veel kijkt zonder op Wi-Fi te zitten ga je vanzelf hard.
Mwa, gewoon beetje internetten on the go?

Ik heb ook een vrij ongezonde verstandhouding met YT opgebouwd de afgelopen jaren (~25 uur per week), dus ik trek best wel veel muziek binnen op die manier en met die animaties erbij heb je het dan gewoon over best wel wat video waar je toch niet naar kijkt, maar tikt natuurlijk wel lekker aan.

sinds 29 oktober 2020 heb ik in totaal 5TB binnen getrokken over mobiel netwerk. Daarvan is 1,7TB voor rekening van twitch, 1.1TB YT, 500G Apple Music, 400G, discord, 300gig Teams, 250G fotos app.

tis niet eens hotspot data, dat is maar 32 gig in 4 jaar tijd.

Gemiddeld per maand dus ~100gigabyte in de afgelopen 4 jaar dus.
Ok... ik hou ook van content. Maar... heb je geen wifi ofzo? Hoeveel on-the-go ben je? En zit je dan in de trein ofzo?
Zeker heb ik dat wel. Gigabit lijntje glas, met daarachter een dikke unifi setup. Ben alleen in het buitenland dus het enige verbruik deze maand is een kleine 100 gig over de VPN.

Normaliter heb ik een thuisverbruik van 1TB/maand oid. Meestal streaming data van meerdere twitch tabs. Ik modereer voor zo'n 80 channels dus dat gaat best hard ;).

En on the go is vooral in de auto. Ik rijd best wel wat af voor werk, maar ook wel privé. Als ik een half uurtje moet supercharge gaat YT vaak ook aan, plus ik stream de reis nog wel eens in discord.

Op kantoor heb ik overigens geen wifi om meerdere redenen, 1 is beveiliging, Ik wil niet dat dat device op het netwerk kan waar je ook bij productiemachines kunt komen, 2 is dat het vaak veel sneller en stabieler is om het niet te doen vanwege QoS en beschikbare bandbreedte. Over het algemeen haal je wel een 20-50 Mbit/s, maar via 4/5G is enkele honderden mbps vaak geen enkel issue. Ook niet in Amsterdam op het bedrijventerrein.
Mijn 5G+WIFI data gebruik zit ook op dat niveau. Thuis gebruik ik WIFI omdat een aantal apparaten die ik wil bedienen dat nodig hebben, maar qua verbinding is 5G op de meeste plekken beter. Op kantoor heb ik WIFI op mijn telefoon al niet meer aanstaan. Ik zit er al aan te denken om voor de bediening van apparaten een dedicated iPad of zo te gaan gebruiken en mijn telefoon altijd op 5G te laten staan.
Tja, ik heb een FritzBox router dus even VPN aanzetten op de telefoon en ik kan de apparaten thuis ook via mobiel bedienen, het energieverbruik aflezen en zo.
Ik zit deze maand al op 80GB. Vrachtwagenchauffeur die 's avonds graag tv kijkt, een film aan zet of videobelt met de vriendin.
Ik compenseer dat met minder dan 0.25 GB😁
Vanaf 1 okt al 20gb op de klok.. En eigenlijk nog niet eens grootere verbruikers er bij...

Maar goed soms maanden dat het onder de 50 blijft... Soms een uitschieter naar richting de 1tb
Wat TikTok toch wel niet allemaal doet met ons landje :P
Vlak de rotzooi van Facebook ook niet uit, die strooien ook met filmpjes tegenwoordig.
Ik merk in mijn omgeving dat er mensen zijn zonder een vaste verbinding. Ze doen letterlijk alles met hun mobiele abonnement. Ze zitten wel in stedelijke gebieden. Ik weet niet of het ook zo goed gaat wanneer je in dunbevolkte gebieden zit.
Met een hotspot op de telefoon?
Ik ook! Sinds ik drie jaar geleden in Amsterdam ben gaan wonen, heb ik mijn vaste verbinding eruit gedaan. Scheelt mij honderden euro's per jaar. Mijn verbruik is wel extreem hoog, zo rond de 400-500 GB per maand.
Ik vind 4,6 GB per maand anders nog best weinig, zeker als je het vergelijkt met andere landen.
Zeker als je alle IOT ook meerekent die nagenoeg niks nemen (zoals mijn auto's sim kaartje)
Dat is inderdaad vrij laag. Kan wellicht komen omdat we nooit echt lang onderweg zijn dus relatief makkelijk een WIFI verbinding kunnen gebruiken. Nederlanders vinden een half uur reizen vaak al veel. In veel andere landen wordt dat gezien als "om de hoek".
@arnoudwokke

Er is geen eenheid te zien bij de Y-as in de grafiek.
Misschien al opgelost of een lokaal probleem. Ik zie die wel.
Ik nog steeds niet. Wel een aantal, maar geen eenheid.
Zit je dan met je 100MB verbruik :+
met een 500MB abonnement... }>
en ongeveer overal wifi.
Anoniem: 201953 @beerse10 oktober 2024 16:34
Ik heb 250MB, zit nu met 15 dagen te gaan op 19MB verbruik😁
De abonnementen zijn goedkoop geworden, maar zo goedkoop als mijn €2,50 vind je niet meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 10 oktober 2024 16:35]

Ik gebruik zelf ruim 70GB per maand, dus ongeveer 2.3gb gemiddeld per dag. Ik zou echt niet meer terug kunnen naar een harde gb cap, wat een moeite voor die paar euros die je kan besparen.

Heb een unlimited plus abonnement bij odido voor maar €21 per maand
Zoals er al velen de vaste-telefoon de deur uit gedaan hebben en ook de kabel-tv niet meer wordt gebruikt, zijn er ongetwijfeld ondertussen ook mensen die thuis ook geen vaste internet verbinding meer hebben.

Zeker daar waar ze toch nooit thuis zijn of thuis de mobiele verbinding goed genoeg vinden. Daar zullen mensen ook de vaste internet aansluiting nog een keer overwegen. Daarmee zal het thuis verkeer ook via mobiele data lopen.

Toegegeven, hier nog wel vaste telefonie, al is dat via de isp. En ook dvb-c kabeltv gewoon omdat ik die nog gebruik.

[Reactie gewijzigd door beerse op 10 oktober 2024 15:52]

Ik heb hier Odido Unlimited Basis 300Mbit/s en gebruik heb 20GB data per dag. Ik heb Wi-Fi als 5G

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.