Nederlands mobiel dataverbruik stijgt met 31 procent in jaar tijd

Nederlanders hebben in het derde kwartaal van 2021 346 petabyte aan mobiele data verbruikt. Dit is 31 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal mobiele aansluitingen is gestegen naar 22,9 miljoen aansluitingen; dit is 1,3 procent meer dan een kwartaal eerder, schrijft de ACM.

Volgens de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt zijn de marktaandelen van de drie mobiele providers met eigen netwerken hetzelfde gebleven. KPN en T-Mobile hebben beide een kwart tot dertig procent van de markt in handen. VodafoneZiggo heeft twintig tot vijfentwintig procent marktaandeel. Virtuele providers hebben in totaal tien tot vijftien procent marktaandeel.

Het aantal verstuurde sms'jes blijft dalen; het afgelopen kwartaal werden er 546 miljoen sms'jes gestuurd. Ook het aantal mobiel gebelde minuten is gedaald, met 5 procent tot 11,6 miljard. Dit is nog steeds veel meer minuten dan dat er vast wordt gebeld. Via een vaste lijn werd er in het afgelopen kwartaal voor 1,8 miljard minuten gebeld.

ACM Telecommonitor 2021 Q3 mobielACM Telecommonitor 2021 Q3 mobielACM Telecommonitor 2021 Q3 mobielACM Telecommonitor 2021 Q3 mobiel

De groei in de uitrol van glasvezel die de ACM eerder zag, blijft doorzetten. In het afgelopen kwartaal kregen 175.000 huishoudens een nieuwe aansluiting, zegt de ACM. Nu hebben ruim 4,26 miljoen huishoudens een glasvezelkabel tot aan de meterkast. Het aantal klanten dat daadwerkelijk een glasvezelabonnement afsloot, groeide niet zo sterk. 1,8 miljoen klanten hebben een glasvezelabonnement, 18.000 meer dan een kwartaal eerder. In de markt voor breedbandinternet zijn KPN en VodafoneZiggo de grootste providers met beide 35 tot 45 procent marktaandeel, daarna volgt T-Mobile met 5 tot 10 procent. Delta Fiber is nog iets kleiner, met maximaal 5 procent marktaandeel.

ACM Telecommonitor 2021 Q3 breedbandACM Telecommonitor 2021 Q3 breedbandACM Telecommonitor 2021 Q3 breedbandACM Telecommonitor 2021 Q3 breedband

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-12-2021 • 10:10

87

Lees meer

Reacties (87)

87
86
37
1
0
6
Wijzig sortering
ook niet gek als je ziet hoe webdevelopers tegenwoordig omgaan met de resources. Niet geoptimaliseerde afbeeldingen, bergen aan ads en belachelijk grote javascript en css files
Dat is eigenlijk met alles zo sinds ongelimiteerde data. Kijk eens hoe groot games tegenwoordig zijn. Niets word nog echt geoptimaliseerd...
De installatiegrootte is geen bottleneck meer dus prioriteiten liggen nu gewoon ergens anders: de laadtijd en installatietijd worden soms geoptimaliseerd ten koste van de installatiegrootte. Maar men kan vandaag de extra development tijd voor optimalisaties inderdaad ook wel moeilijker verantwoorden. Dit betekent echter dat er meer tijd overblijft voor andere features, is dit geen technologische vooruitgang dan?
Uiteindelijk werd er vroeger hetzelfde gezegd over het gebruik van c vs assembly, java ipv c enz.
.oisyn Moderator Devschuur® @GoGoris27 december 2021 10:59
Maar men kan vandaag de extra development tijd voor optimalisaties inderdaad ook wel moeilijker verantwoorden
Sorry maar dit slaat echt nergens op :). Het is eigenlijk precies andersom; een game vandaag de dag heeft veel meer code en content (in data, niet in speeltijd) dan 20 jaar geleden, dus er is ook veel meer te optimaliseren. Uiteindelijk wordt je game gewoon afgerekend als het op de consoles niet de beoogde 30 of 60 fps haalt.

Wat betreft de installatiegrootte, dat heeft ook gewoon te maken met de honger naar 4k en hoge resolutie textures (die met afstand de bulk van de data vormen)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 13:33]

Dat lijkt me redelijk maar wat is de reden dat game updates met bugfixes altijd zo belachelijk groot zijn. Fixes in de sourcecode zou dat toch niet moeten veroorzaken of of sneaken ze er nieuwe content in?
Niet alle game logic staat in de executable. Dat zijn meestal scripts of behavior graphs die gewoon tussen de content staan. En vaak wordt de volledige content weer geaggregeerd in grote files. Als een stukje content dan ineens meer of minder ruimte nodig heeft, dan schuift alles op. Hoewel dit dan wel weer is op te lossen met een beter packaging proces (waarbij je alleen de daadwerkelijk veranderde chunks opnieuw aanlevert), kan het ook gewoon gebeuren dat sommige veranderingen een cascade van andere veranderingen veroorzaken in gerelateerde content dat verwijst naar die veranderde content.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 13:33]

Dank voor de uitleg .oisyn, Helder! Zou mooi zijn als hier ook innovaties in komen. Kan enorm veel bandbreedte besparen en maakt het voor de incidentele gamer ook een stuk plezieriger.
Ik wil gewoon zeggen dat ik het ergens wel snap, gamers verwachten snelle releases, met meer content en betere visuals zonder dat er veel rek is op de prijs. Niet allemaal maar veel games komen er ook mee weg. Het wordt er niet gemakkelijker op om rendabel te zijn in de wereld van aa games.
Bij games kan ik de toegenomen grootte door hogere kwaliteit graphics nog wel begrijpen. De omvang van bijv. Windows vandaag de dag snap ik een stuk minder.

Maar volgens mij is het probleem niet alleen op de desktop/laptop terug te vinden. Kijk ook eens hoe groot sommige (eenvoudige) apps zijn voor op je mobiel...

En als ik naar bijv. sommige WordPress thema's en plugins kijk dan heb ik er genoeg door de jaren heen afgeserveerd omdat ze een oneindige hoeveelheid bestanden aan het laden zijn ipv dat het enigszins geoptimaliseerd is.

Optimalisatie lijkt haast een verloren vaardigheid geworden óf er wordt gewoon niet meer om gegeven.
Als ik de klachten lees bij alle nieuwe games die gereleased worden, heb ik niet de indruk dat er extra tijd in gestoken wordt die nu vrij komt door niet te optimaliseren. Ik heb meer de indruk dat dit richting de winst voor de aandeelhouders gebruikt wordt.

En het stomme is, er zijn nog genoeg plekken in de wereld waar wel data limieten zijn, niet alleen mobiel, maar ook op de vaste lijn. En uiteindelijk gaat het om de gebruikerservaring willen klanten terugkeren.
Dat wordt helaas ook gezien als een probleem met de provider en niet met de leverancier van apps e.d.
Inderdaad en hoe vaak zal het niet voorkomen dat het zelfs aan de eigen infrastructuur in huis ligt? Bijv een WiFi router die ver weg in een meterkast staat verstopt en aan de andere kant van de woning dus nagenoeg geen signaal afgeeft...

Toen ik in een appartementengebouw met de meterkasten centraal in de gang heb ik veel van de buren (oud én jong) geholpen om hun WiFi punt naar binnen de woning te verplaatsen zodat het WiFi signaal en de snelheid binnen de woning goed werd. Velen hadden daarvoor al veelvuldig gemopperd op Ziggo / KPN.
Mensen willen kwaliteit en devices vragen kwaliteit, want een hoge resolutie scherm kost nu eenmaal meer data om alle pixels goed te vullen. Als je gaat optimaliseren, beginnen mensen te klagen over artifacten of blurry beelden. Ik ben het met je eens dat het beter kan, maar het wordt al snel marginaal.
Ja zeer irritant. Van het weekend ff mijn Xbox One aangeslingerd; eerst een Xbox update van 4GB downloaden, vervolgens een gamer erin gedaan; krijg ik de vraag of die de game wil updaten, hoppa een download van 50GB!!! Kortom ruim een half uur later kon ik pas de game spelen :( Zeer irritant, waardoor ik steeds minder m'n Xbox gebruik & liever via Stadia speel; instant gaming, zonder irritante updates & laadtijden, ideaal!
Stadia is een voorbeeld van waarom datagebruik omhoog gaat, waar dit artikel over gaat...

In plaats van dat je een texture 1x downloadt, ga je 'm nu elke frame opnieuw downloaden.
Met Stadia gebruik je tussen de 2,7 en 4,5 Gb per uur inderdaad, was een artikel over hier op Tweakers:
nieuws: Stadia voegt lage resolutie toe voor mobiel gebruik

Echter, het betekend wel dat je meteen kunt spelen als je het wil, en als je data bundel het aankan, maar met een 50 Gb update van een spel heb je ook een forse data bundel nodig.
Dit artikel gaat over mobiel data ipv data uit vaste lijn. Ja stadia kan via mobiele lijn maar dat is veren van ideaal.
Als je je Xbox gewoon in slaap zet worden updates automatisch gedownload. En je kan nog gamen zonder Internet verbinding.
Ja doet mijn playstation ook maar toch zet ik hem helemaal uit altijd, net als dat nu ook de schakelaar van die verlengsnoer uit staat(Het is allemaal extra stroom verbruik).
Ja een klein beetje maar alle kleine beetjes zijn veel bij elkaar, en niet perse noodzakelijk om daarvoor te betalen :).
De tv/ ps5 etc heeft dus helemaal geen stroom op dit moment, gaat wel weer aan als ik thuis kom van kantoor(Mijn pc thuis het zelfde & Nas gaat pas aan rond 17:00 tot 00:00).
Mijn energie rekening van Eneco was vorige maand 17 euro, door niet alle onnozele kleine dingetjes 24/7 in stopcontact te laten zitten. of aan te laten staan(Ik woon dan alleen dus scheelt wel weer).

Maar goed dan moet je soms wachten met een update, maar daar zit ik niet mee.
Al gaat tegenwoordig wel wat sneller met 300/30 van ziggo, waar ik voorheen de 75/10 had(Al maakte ik mij dan nog niet druk ik 20min ofzo moest wachten).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 13:33]

Maar jij hebt je XBOX toch niet aan mobiele data hangen (waar dit nieuwsbericht over gaat) mag ik hopen?
Of pak gewoon een PC, alles automatisch up to date. ;)
De data bundels van tegenwoordig maken daarvoor ook weinig uit... 8gb perdag merk je nergens meer wat van
bij ons, in Belgie , heb je dan nog 2 GB over voor de rest van de maand. |:(
Hangt van je abo af, niet? Ik heb 200Gb bij Telenet.
Hangt van je abo af, niet? Ik heb 200Gb bij Telenet.
Mobiel 200GB?
Yep, met 5 simkaarten gedeeld weliswaar, maar die gebruiken allemaal nagenoeg niks. In praktijk zou ik 180 à 190Gb per maand kunnen gebruiken (ik kom zelf op +/- 30Gb uit :) ). Abo is OneUp.
Jahaa, zo kan ik het ook :) (B anders is het bit ;) )

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 13:33]

8gb per dag heeft 90% van de mensen nog niet eens in gebruik, alleen de hele fanatiekelingen die alles via de mobiele data doen(Ook tv/netflix kijken etc).
Dit zullen dan ook de gene zijn met een onbeperkt data abonnement, maar het grote gros zal nog gewoon steken op bundels tussen de 10 & 15gb uiterlijk.
Precies dus 8gb is meer dan genoeg:)
Dus ook geen geklaag dat de bundel leeg loopt van wat websites
En filmpjes die automatisch beginnen met spelen... |:(
Ja dit is sowieso echt heel erg irritant, dan gaat het mij niet eens om de data.
Ik dacht dat ik het uit had gezet bij IOS

https://tekdeeps.com/how-...back-in-ios-15-in-safari/

Echter als ik hier op tweakers zit, en zit ik iets te lezen waar net video ook onder zit, begint die meestal nog met spelen(Youtube filmpje).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 13:33]

Apart, het lijkt me toch een instelling, bij mij (edge for Android) speelt niks automatisch af
Ja zou idd zeggen instelling is, nog eens in de gaten houden(Of nog steeds zo is).
Het scheelt wel dat ik mijn geluid altijd uit heb staan van de telefoon, maar toch vervelend als filmpje begint te spelen als je het niet wil :).
Zou je zeggen. Maar toch heb ik het op tweakers regelmatig. Misschien door scrollen dat je het soort van aanraakt, maar soms zit ik halverwege de reacties en dan begint de video ineens met spelen.
Niet geoptimaliseerde afbeeldingen, bergen aan ads en belachelijk grote javascript en css files.
Daar valt inderdaad wel iets aan te doen, zie o.a. deze css-tricks. Ben je echt milieubewust dan laat je je website hier screenen. Het zou mooi zijn als opdrachtgevers dit meenemen als vereiste. Veel meer dan een zonnepaneel is ten slotte niet nodig als je je lezers wilt informeren.
Leuk project met die zonnepaneel en die website is echt super responsive, leuk gedaan!
Ik word praktisch uitgelachen omdat ik nog steeds liever een website pakketje heb van 3mb dan een van 3gb... :+

Tevens draait mijn zooi allemaal op minimaal server vermogen. Groen!

[Reactie gewijzigd door NoobishPro op 23 juli 2024 13:33]

Ik begrijp je 'tegenwoordig' niet zo, er is echt niet zoveel veranderd met 'tegenwoordig' als met 3 jaar geleden... Het is niet zo dat ineens niet meer geminified, gegziped of wat dan ook wordt.
Ik ben geen kenner van deze markt maar het verbaasd me dat het percentage virtuele providers aanmerkelijk lager is dan ik had verwacht, mede omdat deze in het geheel genomen op basis van maandprijs goedkoper zijn dan "de grote 3"
Ik tel dan de prijs per maand zonder allerlei "gratis" dingen als kortingen of telefoons die je op het eind 3x heb betaald.
Het zelfde geld voor prepaid als je ziet wat b.v. Kruidvat of de Aldi per minuut rekenen t.o.v. van KPN of T-Mobile om er maar wat te noemen zie dat er ook daar een behoorlijk verschil zit.
Ik ben geen kenner van deze markt maar het verbaasd me dat het percentage virtuele providers aanmerkelijk lager is dan ik had verwacht,
Hetzelfde had ik ook, maar toen vroeg ik me af, wat zijn eigenlijk virtuele provoders?
Simyo en Telfort zijn b.v. 100% onderdeel van KPN, Ben is weer 100% onderdeel van T-Mobile. Zijn dit dan nog wel virtuele providers?
Bij virtuele providers moet je denken aan Lebara of Youfone zo uit mijn hoofd zijn dat de enige die ik kan vinden welke geen "dochter zijn van een van de grote 3" misschien zijn er meer.
MVNO’s zijn goedkoper in de vergelijking als je alleen maar mobiel
wil , maar combinatie vast/mobiel/televisie en nog meer diensten pakt snel gunstiger uit voor de “groten”.
Ik heb sinds kort glas + tv van T-Mobile, maar bij Ben blijven met m'n telefonie is nog steeds aantrekkelijker dan naar T-Mobile over te gaan.
Kan me dat voorstellen als je niet heel veel belt/data verbruikt.

Maar nou ken ik de aanbiedingen van Ben niet uit mijn hoofd.
Onbeperkt bellen + 10 GB voor 12 Euro.
Maar ik had niet goed gekeken. De onbeperkte bundel van T-Mobile + maximaal glas thuis kost me dan €25 + €25
Als T-Mobile bij jou 1Gbit aanbiedt is dat in combinatie met een onbeperkt mobiel abonnement best aantrekkelijk.
Ik kwam daar vorige week achter en heb 't eens vergeleken met ziggo max + tele2 onbeperkt en dat scheelt echt enkele tientjes per maand en daar bovenop een bijna 2 keer zo snelle thuis verbinding.
Enige waar je wat op inlevert dan is het aantal TV zenders.
Ik heb (een kleine maand) glasvezel van T-Mobile. 1000 Mbit, snelste pakket. Daar kan ik dan €15 korting op krijgen als ik onbeperkt bellen neem voor €25. Dat laatste kost me dan effectief €10,- per maand. Probleem is alleen dat ik in juni mijn Ben abonnement voor 2 jaar heb verlengd. 10 GB + onbeperkt bellen voor €12,- per maand, wat op zich ook geen slechte deal is. Dan zing ik die 18 maand nog wel uit, of ik waag er eens een telefoontje aan of T-Mobile iets kan regelen met Ben.
Dan verdiend T-Mobile als nog aan u Ben is tenslotte ook een dochter van T-Mobile
Ja, dat schreef ik al eerder.....
Om allerlei redenen is het steeds moeilijker om een mvno te runnen:
- vaak niet direct toegang tot nieuwe technieken zoals 5G en VoLTE
- certificatie nodig van Apple en Samsung om bepaalde technieken zoals bovenstaande aan te kunnen zetten
- zaken als unlimited zijn heel moeilijk aan te bieden omdat men toch per data-eenheid moet betalen, wat het lastig maakt om te concurreren met MNO's soms

Ik zou nu geen MVNO willen zijn :(
Wat me opviel in de sportschool vorig jaar was dat veel jongeren zelfs voor alleen Whatsapp niet het aanwezige wifi gebruiken omdat ze toch allemaal een onbeperkt abonnement hebben.
Openbaar wifi is zoieso en stuk minder veilig, ik wel voor een bank en ik mag niet eens gebruik maken van een openbaar wifi netwerk. Wij moeten een hotspot maken van onze telefoon in dat geval. Vaak zal het luiheid en gemakzucht zijn maar dat is in dit geval een geluk bij een ongeluk.
Ja ik heb het echt over scholieren, deze streamen ook non-stop muziek op de fiets naar school via hun JBL Charge of Extreme op de pakjesdrager :9

Apart wel, een telefoon van 800 euro in de zak en een speaker van 300 achterop de fiets, toen ik naar school fietste was het duurste wat ik bij me had denk ik mijn C&A jas.
U vergeet de macbook nog en de +200€ oortjes (we worden oud :X
Ja zie ook dat mijn broertjes hun kinderen een Playstation of tablet geven, weet niet of dit een goede ontwikkeling is, vroeger was het erg lastig om dat Lego setje van 30 gulden te krijgen voor je verjaardag, ooit een keer een Shell tankstation gehad, had ik wel 10 jaar plezier van, dat wel :D
Als je moet inloggen of die wifi pokketraag is zoals op veel plaatsen snap ik dat volledig.
Wifi in de meeste sportscholen is niet bepaald om over een huis te schrijven. Mijn sportschool is daar 1 van. Ook is het tegenwoordig de norm dat men allemaal onbeperkt internet tot hun beschikking hebben en Wifi een bijzaak is.
Dataverbruik t.o.v. 2020 zal een enigszins vertekend beeld geven. De lockdown, met name in het voorjaar was nogal zwaarder dan in 2021.

(Ook kan ik me voorstellen dat 2020 juist een opleving in mobiele minuten gaf, vanwege diezelfde lockdown)

Meer benieuwd waar het staat t.o.v. 2019.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 13:33]

Een heel erg vertekend beeld, mensen die geen wifi thuis hebben zullen veel meer mobiele data verbruikt hebben als ze thuis zitten, terwijl mensen die wel wifi thuis hebben juist veel minder mobiele data verbruikt hebben.
Je bedoelt mensen die thuis geen internet/tv hebben ?
Ik las het andersom, maar bij een zware lockdown wordt er inderdaad minder mobiele data verbruikt.

Alleen gaat het hier alleen om het derde kwartaal, was er toen een lockdown in 2020?

[Reactie gewijzigd door JDx op 23 juli 2024 13:33]

id, zal heel veel op mn wiefie.... en belde meer.
Het zijn statistieken zoals ze ook voor die situatie gemeten zijn. Het is dus niet zomaar vertekend als het overeen komt met de werkelijkheid. Hooguit kan je stellen dat de wijziging anders had kunnen zijn, maar er is geen als dan.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 13:33]

Dat de "vaste lijn" internet tijdens een lockdown stijgt kan ik mij voorstellen. Video thuiswerken slurpt data. Verbinding maken met de bedrijfsserver, documenten delen en e-mailen. Bellen via de bedrijf VOIP.

Misschien dat de mensen nu meer mobiele data verbruiken als ze uit verveling met de auto rondtoeren op navigatie, zoeken naar leuke plekjes om te bezoeken?
Gebeurd ook uit luiheid door thuis WiFi niet aan te zetten of boven waar slecht WiFi is.
Dat het aantal mobiele belminuten is gedaald kan te maken hebben met het gebruik chatdiensten, waar voorheen nog gebeld werd om "korte berichten" mede te delen. wordt nu steeds vaker, door bedrijfsleven en particulieren chat diensten zoals WhatsApp, of andere chatapps 8-) gebruikt.
Moet zeggen dat het mij deels verbaasd. Door al het thuiszitten is mijn verbruik aanzienlijk verminderd omdat ik nu vaker op wifi (of computer) kan internetten. Ik heb afgelopen maand maar 30% gebruikt van wat voorheen normaal was voor mij.
346 petabyte klinkt hoog. Maar ik heb zo'n vermoeden dat over de vaste aansluitingen nog veel meer data wordt verstookt.
Je zou denken nu met Covid thuiswerken etc stagneert het, maar ik betrap mij er ook wel op door thuis gewoon geen WiFi aan te zetten.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 13:33]

Raar, mijn mobiele data verbruik is zowat naar 0, zit alleen maar thuis op het wifi
Waarom raar? U bent de enige niet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.