KPN stopt eind maart definitief met ondersteuning 3G-netwerk

KPN stopt per 31 maart met het ondersteunen van 3G-netwerken. Klanten kunnen vanaf die datum alleen nog maar van het 4G- en 5G-netwerk gebruikmaken, of eventueel van een 2G-netwerk wanneer de nieuwere netwerktechnologieën niet op een toestel ondersteund worden.

Door de voor 3G gebruikte frequenties 'vrij te maken', komt er meer ruimte voor de modernere 4G- en 5G-technologieën, zo laat KPN in een blogpost weten. De betreffende provider en de meeste concurrenten zijn al grofweg vier jaar bezig met het opnieuw inrichten van de 3G-band. Er zouden dan ook 'steeds minder mensen' gebruikmaken van 3G. Voordat 3G niet meer ondersteund wordt, belooft KPN in alle regio's in Nederland voor een goedwerkend 4G-netwerk te zorgen.

Mocht een klant geen toegang hebben tot 4G of 5G, dan moet diegene het doen met 2G. Dit netwerk blijft nog 'tot tenminste april 2025' beschikbaar. KPN waarschuwt dat deze technologie daarentegen meerdere nadelen heeft, waaronder een slechte geluidskwaliteit tijdens het bellen en een algeheel langzamere internetverbinding. Ook is het via een 2G-verbinding niet mogelijk om tegelijkertijd te bellen en internetten.

KPN is niet de eerste provider die het 3G-netwerk afbouwt ten gunste van andere frequenties. VodafoneZiggo faseerde de betreffende band begin 2020 al uit. Vooralsnog levert T-Mobile nog wel telefonie en internet via het 3G-netwerk, maar bouwt dat langzaam af. Dezelfde provider biedt daarnaast sinds eind 2020 al geen 2G-ondersteuning meer.

Door Yannick Spinner

Redacteur

18-02-2022 • 18:06

177 Linkedin

Submitter: Chocoball

Reacties (177)

177
174
94
6
0
69
Wijzig sortering
Gebeurt dit ook in andere landen of loopt Nederland hier op voorop?
Ook in (delen van) andere landen is 3G al uitgefaseerd, soms door één provider, soms door meerdere/allemaal. Bijvoorbeeld India, Maleisië, Italië, Noorwegen, Slowakije zijn al providers die geen 3G meer aan bieden.

Hier kan je een mooi overzicht zien van wanneer 3G (en ook 2G) wordt uitgefaseerd door providers in landen: https://www.emnify.com/blog/global-2g-phase-out
Stiekem hoop ik dat 2G nog wel in de lucht blijft als fall back voor oude telefoons. Tot nu toe kon je elk gsm-mobieltje sinds de vorige eeuw nog op het netwerk krijgen (als de juiste de band wordt ondersteund).

Maar aan alles komt natuurlijk een eind.
Es zijn vooral veel (oude) iot apparaten die daar nog gebruik van maken en daarom zal dat ook een stuk langer in de lucht blijven.
Idd, alarmcentrales bijvoorbeeld. Benieuwd hoeveel mensen niet weten dat de alarmering niet meer werkt
Als ze 2G zouden uitschakelen zouden dat soort dingen inderdaad een probleem worden. Maar met 3G is daar praktisch geen sprake van.
Het grootste voordeel van 2G is dat de kanalen maar 200 kHz breed zijn en dat betekent dat een relatief zwak signaal volstaat. Gecombineerd met de lage frequentie betekent dat een groot bereik.
Wat maakt dat een smaller kanaal een zwakker signaal toestaat?
Minder bandbreedte betekent dat je minder storing (ruis) meeneemt. Bij GSM is er nog wat anders, het is een heel simpele modulatie-methode (eigenlijk gewoon aan of uit om nullen en enen weer te geven). Nieuwere technologie gebruikt complexe methoden (Kwadratuur modulatie). Daarmee neemt de spectrale efficiency toe (meer bits door dezelfde hoeveelheid frequentieruimte) maar er is wel een goed signaal voor nodig. Overigens is die spectrale efficiency de echte reden waarom de mobiele netwerken steeds worden gemoderniseerd. De operators betalen voor het huren van bandbreedte en kunnen die met nieuwere technologie efficiënter inzetten.
Gebruikers profiteren uiteindelijk wel mee.

[Reactie gewijzigd door Inkjet op 19 februari 2022 08:32]

Minder storing van de overige zendmasten omdat voor 2G je op verschillende frequenties kan opereren per sector op een zendmast. Daardoor overlappen de frequenties van verschillende masten/sectoren elkaar dus niet en dat zorgt voor minder storing / betere signaal ruisverhouding van het signaal.
Geen expert, maar in general zou ik zeggen omdat je met ook minder externe storingsbronnen/ruis meeneemt. (Die vallen sneller buiten de band als de band smaller is)

Dus je signaal/ruisverhouding is beter voor een zwakker signaal.
Ja met 2G heb je een betere ontvangst, zelfs als je geen 4/5G dekking meer hebt, komt het GSM-signaal nog gewoon door. SMS werkt daardoor veel betrouwbaarder, dan 1 of andere message-dienst, via internet.
Zal wel nog effe duren. Want ik dacht dat flitspalen ook nog op 2G werken (Want 4G hiervoor zou ook overkill moeten zijn).

Daarnaast heb je ook de vereiste dat 112 altijd moet bereikbaar zijn. Door 2G uit te schakelen, is je oude baksteen daar ook niet meer nuttig voor.
Er zijn ook Kermit en NMT telefoons waarmee je geen 112 meer kan bellen dus dat lijkt me niet echt een reden.

IOT apparaten die leunen op 2G moeten op den duur over naar LTE-M, welke specifiek voor dit doel bestaat.
Ik zie weinig redenen om 2G op korte termijn uit te schakelen, met een simpele GSM ben je vaak beter bereikbaar, dan met 4/5G.

En volgens mij zijn er maar bar weinig IOT-apparaten die gebruik maken van 2G, ik zou iig mij niet zo kunnen bedenken, om wat voor een apparaten het dan zou gaan. Wat nu nog via 2G communiceert zijn alarminstallaties, maar dat zijn geen IOT-apparaten.
Ik zie weinig redenen om 2G op korte termijn uit te schakelen,
Geld?
met een simpele GSM ben je vaak beter bereikbaar, dan met 4/5G.
Que? Bereikbaarheid heeft voornamelijk te maken met signaal bereik en dat is meer afhankelijk van de frequentie dan de technologie.
En volgens mij zijn er maar bar weinig IOT-apparaten die gebruik maken van 2G, ik zou iig mij niet zo kunnen bedenken, om wat voor een apparaten het dan zou gaan. Wat nu nog via 2G communiceert zijn alarminstallaties, maar dat zijn geen IOT-apparaten.
Je zou nog wel eens versteld staan…
De realtime-vertrektijdenschermen bij bus- en tramhaltes werken op 2G. Dat zijn er over heel Nederland gezien behoorlijk wat.
Uit het artikel
Vooralsnog levert T-Mobile nog wel telefonie en internet via het 3G-netwerk, maar bouwt dat langzaam af. Dezelfde provider biedt daarnaast sinds eind 2020 al geen 2G-ondersteuning meer.
Dus KPN 2G netwerk gaat er uiteindelijk ook gewoon uit. Al hebben ze wel meer klanten met oude apparatuur die afhankelijk zijn van 2G.
Bereik van LTE (VoLTE) is tegenwoordig beter als dat van GSM. GSM heeft een positieve signaal over ruis verhouding nodig, terwijl LTE nog met een negatieve werkt. Daarnaast kan LTE profiteren van UL 4-way receive diversity (o.a. bij Vodafone) terwijl GSM dit niet heeft. Het meeste sterke punt van oude GSM toestellen is het hebben van een goede externe antenne. Geen enkele smartphone heeft dit nog.
Nee. In Europa zijn we niet alleen ...

Hier nog een mooi lijstje!

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 18 februari 2022 18:42]

In België alvast nog niet. Daar worden wel al bepaalde frequentiebanden gebruikt om zowel 3G als 4G/5G aan te bieden waardoor er dus minder spectrum beschikbaar is voor 3G.

Eigenlijk zou een operator 3G nog niet mogen uitschakelen zolang ze VoLTE niet ondersteunen op alle toestellen

[Reactie gewijzigd door DeevieP op 18 februari 2022 18:52]

Ik vind dat in principe geen probleem zolang ze maar 2g óf 3g in de lucht hebben óf net als een operator uit India een app aanbieden waarmee je kunt bellen en gebeld worden (JioCall heet het geloof ik) en dit zal dan je data niet moeten aanspreken vind ik.
VoLTE is een open standaard die op het toestel moet worden geïmplementeerd.
Als een toestel fabrikant VoLTE correct heeft geïmplementeerd en open heeft gezet voor een bepaald netwerk dan gaat dit gewoon functioneren.

Probleem is alleen dat heel veel toestel fabrikanten zich alleen richten op netwerken van markten waar ze actief toestellen verkopen. Een chinese fabrikant die alleen in china verkoopt zal nooit snel iets voor de Europese markt gaan doen dat kost alleen maar geld.

Daarnaast zijn er heel veel fabrikanten die de software van reeds geïntroduceerde toestellen slecht ondersteunen en geen VoLTE client meer inbouwen. Of de LTE chipset heeft niet de juiste functionaliteiten om VoLTE te ondersteunen.

Er zijn heel veel redenen waarom VoLTE niet werkt op een bepaald toestel en dit is niet puur een netwerk operator probleem in heel veel gevallen licht het issue aan de telefoon zijde.

Hier op de Nederlandse markt zijn eigenlijk vooral Samsung en Apple de aanbieders die betrouwbaar VoLTE implementeren voor alle netwerken. Bij andere merken zou ik persoonlijk eerst controleren of de telefoon fabrikant VoLTE voor je netwerk heeft geïmplementeerd.

[Reactie gewijzigd door robert_paats op 19 februari 2022 11:33]

In Duitsland hebben alle providers 3G uitgezet eind vorig jaar (2021).
Voor de rest in Nederland heeft Vodafone 3G al uitgezet en tmobile 2G (al werkt 2G nog steeds bij tmobile).

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 18 februari 2022 18:39]

Eh... ?

"Voor de rest in Nederland heeft Vodafone 3G al uitgezet en tmobile 2G (al werkt 2G nog steeds bij tmobile)."

Dus T-Mobile heeft 2G uitgezet, maar het werkt nog wel?

Wat bedoel je nu?
Eh... ?

"Voor de rest in Nederland heeft Vodafone 3G al uitgezet en tmobile 2G (al werkt 2G nog steeds bij tmobile)."

Dus T-Mobile heeft 2G uitgezet, maar het werkt nog wel?

Wat bedoel je nu?
https://www.t-mobile.nl/2g-uitzetten
Het zou toen ook officieel uit moeten gaan, maar het is nog steeds in de meeste gebieden beschikbaar voor consumenten. Het zou nu eigenlijk alleen nog mogelijk moeten zijn voor bedrijven/zakelijk tot ergens in 2023.
Het is wel een gekke situatie moet ik zeggen, want je zou denken dat ze het doen om meer in te zetten op 4g/5g, maar als het netwerk alsnog in de lucht blijft kan dat dus nog niet. Ik snap niet zo goed waarom je dit alleen voor consumenten zou afsluiten -voorlopig-, beter zeg je we ondersteunen het niet dus reken er niet op en op 1 juni 2023 gaat het definitief verdwijnen.
Ik vind het sowieso stom, want ik kan nog genoeg plekken hier in Nederland opnoemen waar ik totaal geen 4G doorkrijg, maar wel 2G. Wat mij betreft zouden ze eerst eens moeten werken aan het oplossen van dat soort problemen voordat ze 2G uitzetten.
Ook geen 3G? want T-Mobile zendt 3G op dezelfde frequentie (900Mhz) uit als 2G en in tegenstelling tot KPN en Vodafone zetten zij in op voorlopig behoud van 3G ipv 2G.
Nee, 3G krijg ik niet door.
vreemd, ik heb zelf eigenlijk geen situatie meegemaakt waar ik zowel geen 4G als 3G bereik had bij T-Mobile al moet ik zeggen dat de situaties waarin ik de eerste niet had ook verminderd zijn.

Even ter verduidelijking, ik ben zelf voorstander van de algemene strategie van T-Mobile om 2G uit te zetten en niet 3G, ik heb namelijk liever 3G als backup dan 2G.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 20 februari 2022 13:50]

2G werkt hier nog prima met Tele2 (ook T-Mobile) op mijn consumentenabonnement, alleen werkt mobiele data niet meer. Maar bellen en sms'en is geen enkel probleem.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 20 februari 2022 13:05]

Je schreef er niet bij dat mobiele data dan niet meer werkt. Ik vulde je bericht alleen aan met mijn ervaring. :)
Ahzo, net even getest en inderdaad. op Tmobile 2G geen mogelijkheid iets te versturen (en de speakers hebben ouderwets dat signaal verstoring). En bij KPN kan ik wel wat via 2G versturen via internet.
Ok, dus je zin klopte niet, maar ik begrijp je nu.
T-Mobile zou per 1 Juni 2021 het 2G netwerk uitschakelen, maar tot op de dag van vandaag lijkt dat maar op weinig plekken echt uitgezet te zijn en kun je dus nog steeds prima gebruik maken van het 2G netwerk :+
T-mobile NL heeft nog maar een paar kanalen 2G, die dus nauwelijks ten koste gaan van 4G/5G bandbreedte, maar daadoor wel niet VoLTE toestellen blijven ondersteunen. En dat is toch bijna 25% van de mobieltjes markt. Zelfs nieuwe toestellen worden niet altijd ondersteunt. De fabrikant en de provider moeten hiervoor beide wat configuraties etc uitvoeren, en blijkbaar is dat niet voor alle toestellen interessant. En soms werkt modelA van merkX wel bij de ene provider, maar niet bij de andere, voor VoLTE.
In de VS, Australië en Oost-Azië hebben veel providers zowel 2G als 3G al uitgefaseerd. Hier in NL blijft overal tot nu toe één van beide behouden.
in de meeste landen is 2G al jaren geleden uitgefaseerd
Zonde, 4G is in mijn omgeving 0-1 bar, terwijl 3G 3-4 bars geeft.
Belangrijke telefoongesprekken doe ik met 3G, lastig.
Kijk even hier:
https://antennekaart.nl/k...001&zoom=11&providers=kpn

En zoek je omgeving op.

KPN doet alleen 3G op 900 MHz.
4G heeft vaak als hoofdband 1800 MHz.

Via de hoofdband worden het aantal bars/streepjes weergegeven. Echter zegt dat niets over de banden die er ook bij komen.

3G: 900 MHz = 3-4 bars
4G: 1800 MHz (+ 800 MHz + 1400 MHz + 2100 MHz + 2600 MHz) kan 0-1 bars geven, omdat er alleen naar 1800 MHz gekeken wordt dan voor de weergave van de bars.

Je kan ook 800 MHz only 4G hebben en 4 bars en 10mbit halen, of 1800 MHz met 0 bars + andere banden 100+mbit halen met een speedtest.

Kijk op de kaart boven, dan weer je het zeker.

Ook hier zou je nog een check kunnen doen:
https://netco-fpi-info.fourstack.nl/maps/zendmasten

Ook op antennekaart kun je de sectoren weergeven, linksboven in het menu layout. Hoe meer naar je toe gericht hoe meer kans op betere dekking.
Bedankt voor de uitleg. Uit jouw verhaal begrijp ik dat bij 4G het aantal bars niets zegt over de kwaliteit van de ontvangst? Dus ondanks mijn 0 bars, mijn voice verbinding net zo stabiel is? Want die ervaring heb ik niet.

Ik ben een leek in telecommunicatie, dat was al duidelijk natuurlijk.
Klopt, daarom moet je op https://antennekaart.nl/kaart/4g kijken.
Als je weet wat er in je buurt staat, kun je leren wat wel en niet kan.

Eventueel kun je hier vragen stellen:
[KPN Mobiel] Ervaringen & Discussie - Deel 2

Even een @neeecht tag als je wilt dat ik het direct lees.
Wat is dan precies het probleem? Na de overstap verbindt je telefoon dan toch met de 4G dienst op die frequentie? Ze schakelen alleen de ondersteuning voor 3G uit, de frequenties blijven gewoon in gebruik natuurlijk.
Ik vraag mij dan af... Hoe zit het dan met alle "slimme meters" in huizen die via 3G data doorzenden naar de leveranciers?
Bij mij is er zelfs een 2G kaartje in gezet nadat bleek dat 3G het lukte om de meter te bereiken.

Ik neem aan dat huidige "slimme meters" wel 4G gebruiken, maar er zullen vast duizenden in zijn gezet met 3G.
Netbeheerders doen dit vaak via een eigen CDMA netwerk. Dat gaat niet via kpn (,Vodafone of t-mobile).
CDMA wordt beperkt gebruikt, het is nog een vorm van 3. Nieuwere aansluitingen zitten op 4G/LTE
Zit geen 3G in slimme meters is CDMA of GPRS of tegenwoordig LTE-M
Je bent waarschijnlijk van CDMA terug gezet naar GPRS (2G)
Ah! Dank voor verduidelijking.
Kerel die hem plaatste zei toch echt 3G. Wellicht om het "simpel" te houden qua uitleg.
Op mijn slimme meter staat "LTE", dus die snapt idd 4G.
Zeker, de recent geplaatse slimme meter op mijn unit voor stadsverwarming gebruikt LTE-M.
En wat als er geen 4G-dekking is? Ga je dan terug naar 2G? Ik zie op https://www.kpn.com/netwerk/dekkingskaart.htm nog gaten in de dekking.
Dat zijn doorgaans zeer afgelegen gebieden zoals natuurgebieden, waarom zou je daar bijvoorbeeld 5G willen ?

Om de vogeltjes in 4K te streamen op internet?

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 februari 2022 09:16]

Wildlife camera's, mensen die met hun laptop gaan wildcamperen, en misschien ook wel de één van de eerste redenen waarvoor de GSM werd gebruikt in de eerste plaats? Namelijk om communicatie te hebben in afgelegen natuurgebieden in Finland waar houthakkers werken (die af en toe wel eens een ongeval meemaken, ver ver weg van hulpverleners in uitgestrekte gebieden en met helicopters bereikt worden).
In al de Scandinavische landen is vanaf het begin een supergoed werkend netwerk. Zelfs midden in de wildernis heb je nog bereik, dus geen onzin verkopen, zij liggen ver voor op tav Nederland.
Hangt best wel af van het land en waar je je bevindt. In de steden en bewoonde gebieden is alles inderdaad top en zelfs daarbuiten is er al tijd wel enig bereik, maar als je ergens in de middle of nowhere gaat hiken, val je toch snel terug op 2G heb ik de indruk. Vaak goed genoeg voor een sms of te bellen, maar verwacht maar niet dat je overal effectief iets kan opzoeken. (Source: Ik woon in Zweden)
Wild kamperen in een beschermd natuurgebied? Mensen die echt gaan wild kamperen vertrouwen niet op GSM voor communicatie. Ze zetten vaak hun telefoon of uit of in vliegtuigmode zodat hij niet per ongeluk af gaat. Daarbij GSM is niet bedoelt om overal gegarandeerd communicatie te hebben, want daar is oa Iridium voor bedoelt en ook daar is 100% dekking niet te garanderen helaas.

Je weet toch wel dat al die real life series op Discovery, History en Nat Geo in scene zijn gezet cq drama series? Het zijn letterlijk de GTST varianten voor mannen net zoals wat WWE doet?
De genoemde zaken kunnen ook met 2G, ik heb nergens gezegt dat er totaal geen communicatie mogelijk is, en wildkamperen is niet toegestaan in Nederland.

We hebben het over Nederland daar zijn natuurgebieden klein.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 19 februari 2022 13:34]

Vandaag leerde ik dat in een natuurgebied woon.

Er zijn genoeg dorpen op die kaart die gaten hebben.
Om voor 2 huizen 5G te hebben is simpelweg onrendabel en bovendien mensen houden die masten tegen om wat van reden en daar kan je providers niet de schuld van geven.
Dan ga je inderdaad naar 2G
Pff, moeilijke vraag.
Klanten kunnen vanaf die datum alleen nog maar van het 4G- en 5G-netwerk gebruikmaken, of eventueel van een 2G-netwerk wanneer de nieuwere netwerktechnologieën niet op een toestel ondersteund worden
Was er maar een artikel dat het ons kon vertellen
Mocht een klant geen toegang hebben tot 4G of 5G, dan moet diegene het doen met 2G
Nee ik denk dat we het niet te weten gaan komen…
Zijn dat niet ook dezelfde gaten als bij 3G nu?
Ze waarschuwen voor slechte geluidskwaliteit en langzaam internet bij gebruik van 2G. Echter is het bereik van 2G doorgaans beter dan 4G/5G waardoor je zelfs op de meest belachelijke plaatsen waar geen mobiel internet is kunt bellen. En dat is soms toch wenselijker dan geluidskwaliteit of snelheid. Om maar te zwijgen over de mensen zonder smartphone en M2M toepassingen. Laat dat 2G netwerk nog maar even in de lucht zou ik zeggen.
Maar dit gaat over 3G. 2G is her en der al uit.
2G is alleen " uit" bij T-mobile. Bij KPN en VF zal het waarschijnlijk nog enkele jaren actief blijven.
Her en der hangt dus van je provider af.
Hier met mijn toestel op "2G only" zit ik gewoon op GSM900. Zelfs een E-symbooltje. RX power -60 dBm. Serving PLMN is 204-16 dus echt T-Mobile.
Dus ja, die is er nog steeds.
(Nou gauw weer alles aanzetten).
Vandaar ook de “uit” tussen haakjes ;)
Het is ook niet uit bij T-Mobile. IoT toepassingen kunnen er nog steeds mee werken.
Daarom had ik “uit” ook tussen haakjes ;)
Om maar te zwijgen over de mensen zonder smartphone
Dat zijn er echt maar heel weinig. Het is waarschijnlijk goedkoper om alle mensen die nog geen 4G capable device hebben een smartphone te geven, dan om een oud netwerk in de lucht te houden voor die kleine groep.
Klinkt leuk maar niet iedereen wil zo'n ding, geloof het of niet :D.
Ik heb hier nog voldoende dump phones liggen tot aan 2075 maar m'n huidige Nokia gaat maar niet kapot. Bovendien hoef ik maar eens in de 10 dagen op te laden. Ik snap dan ook niet dat iedereen altijd maar bereikbaar "moet" zijn.

En nee, geen alu hoedje, heb gewoon een PC/laptop, camera en ja, zelfs connected verwarming (al staat dat uit bij mij)
Zelfde situatie hier: Nokia 6230i. Eerste exemplaar ging vorig jaar kapot, maar ik had er toch nog twee liggen (plus nog 1 of 2 andere domfoons). Ik hoop dat 2G nog lang blijft.

Ben bij een domfoon gebleven omdat ik geen zin heb om 24 uur per dag aan een scherm gekluisterd te zitten. (Voor wie nu zegt “dat heb je zelf in de hand”: dit is hoe ík dat in de hand houd. Andere mensen hebben misschien meer zelfdiscipline.)
Veel mobiele seniorentelefoons waren tot voor kort simpel GSM, geen smartphone. Als je ook nog weet dat veel senioren nog gewoon in hun decennia oude interieur wonen (kijk op Funda), dan kun je wel nagaan dat die telefoons niet worden vervangen. Dat gebeurt pas als de laatste provider stopt met GSM ondersteuning of als ze wordt wijs gemaakt dat ze een nieuwe telefoon moeten door hun huidige provider.

Een smartphone is een trackingapparaat waar do-evil bedrijven een slaatje uit slaan door een profiel te maken en jouw gegevens te verkopen.

Over de straling zijn de wetenschappelijke gegevens verdeeld, er zijn niet voor niets normen over de maximale belasting. Ik zou toch maar niet in een flatje op de hoogste verdieping een meter onder een zendmast gaan wonen. In het verleden is meermaals voorgekomen dat bijvoorbeeld normen voor vervuiling naar beneden moesten worden bijgesteld na alweer een schandaal.
Ik heb met KPN eigenlijk overal tenminste 4G tegenwoordig en op de meeste plekken ook 5G. De laatste keer dat ik 2G (Edge) heb gezien was een paar kilometer over de Duitse grens toen m’n telefoon krampachtig nog probeerde op KPN te blijven.
De gevolgen zijn er wel….

Onze auto (Ford 2016) heeft een 3G modem en een week of 2 terug ontving een bericht op m’n telefoon: let op! Binnenkort vervalt het 3G netwerk en is er geen communicatie met uw auto meer mogelijk.

Nou lekker dan!
Wat nazoek werk lijkt dit al sinds november 2021 te spelen in de USA; daar biedt Ford een oplossing als in een 4G modem tegen $310 incl plaatsen.

In nederland: gebeld met de dealer; geen terugkoppeling nog. Ford NL zwijgt verder via e-mail, Twitter en telefoon…
Vreemd waarom deze niet terug schaalt naar 2G.
Dat kan de auto/modem misschien wel, maar doordat in de VS de komende maanden alle 3G-netwerken afgesloten worden heeft Ford USA het abonnement met de bijbehorende clouddienst opgezegd. En blijkbaar communiceren alle Fords wereldwijd met deze clouddienst, dus zitten ook de auto's in landen waar 3G nog gewoon in de lucht is allemaal zonder app-ondersteuning binnenkort. Het ligt in dit geval dus niet alleen aan het uit de lucht gaan van 3G in Nederland...
Lekker dan. Je auto is net 5 jaar oud en dan krijg je dit.
Kijk, bij consumenten elektronica vind ik t al schandalig, maar kan ik t nog enigszins begrijpen.
Maar met een auto?!
KPN heeft de 2100 MHz frequenties die vrijkwamen na het uitschakelen van 3G daar omgezet naar 4G. Ik ben benieuwd wat ze met de 900 MHz frequenties die volgende maand vrijkomen gaan doen. Meer 2G? 4G? 5G? 4G met DSS?
Ik denk 5G gezien de uitrol van 4G reeds in de 800 lag destijds voor maximaal bereik? (KPN wilde eerst bereik + stabiliteit en daarna pas maximale snelheden; juiste keuze imho al was niet iedereen het daar mee eens.) 5G in 900 erbij uitrollen voor extra dekking zou mij het meest logische in de oren klinken. Maar ale.
Waar ik benieuwd naar ben dat wanneer 2g en 3g volledig wordt afgebouwd hoeveel auto’s geen communicatie meer hebben en hoeveel problemen dit gaat geven?

Zelf rij ik een volvo v60 uit 2015 en heb een abonnement met vodafone. Vodafone is gestopt met 3g en dat geeft problemen met alle apps te gebruiken in 2g. Je moet vaak 10 minuten of meer wachten voordat deze is opgestart via de simkaart die je in de auto plaatst. Ik kan daardoor bv de onboard wifi al niet meer gebruiken en moet ivm snelheid de hotspot op mijn telefoon gebruiken.
Daarnaast zit er van volvo uit ook nog een systeem in die met o.a. een app communiceert waar je bv je auto open of dicht kan doen, stand kachel mee kan aan zetten, routeplanner van te voren mee kan configureren, etc. Weet niet waar dit op werkt, gezien het van volvo zelf is, maar vermoed ook 2g en/of 3g.
Dit gaat dan voor veel auto’s problemen geven. Auto’s die nog goed zijn maar niet meer verkocht kunnen worden.
Vooralsnog nemen ze dit dus blijkbaar voor lief aangezien de baten opwegen tegen enkele klanten die hierdoor problemen ondervinden
Auto’s die nog goed zijn maar niet meer verkocht kunnen worden.
??

Want?
Overigens, iets nieuwere Volvo, V40, maar volgens mij ongeveer zelfde navi systeem: Hotspot van je telefoon aanzetten, auto met die hotspot laten verbinden: klaar is klara. Alle Apps ( voor zover je daar nog van mag spreken, maar goed: ́t lokale weer en restaurantjes enzo, handig op vakantie) doen het weer, en ook de Navi is weer voorzien van online up to date verkeersinfo.

Ja, er gaan zeker dingen mis lopen, maar een vorige auto had een Navi dat uberhaupt niet meer kon worden ge-update. Fijn. Luxe wagen, 6 jaar oud, met een tom tom tegen de voorruit. Zo ging dat 10 jaar geleden nog!

Volvo On-Call met de SOS knop zat toch wel blijven werken?

(oveigens: lokatie, standverwarming, dat soort dingetjes zijn prima via 2G te doen; dat zijn slechts berichtjes van het formaat: Hallo, ik ben het, zet de kachel aan op 20 graden. Of hallo, navigeer naar postcode 1033AA 54.
Volvo on call en SOS lopen via eigen 2g/3g mobiel systeem. Je moet een abonnement hebben bij volvo om het te benaderen via de app. Maar je hoeft er geen sim kaart in te stoppen.
Modellen vanaf 2017 a 2018 zitten nog goed met max 4g. De oudere modellen hebben max 3g.

Van de Verschillende providers zijn er een aantal al met 2g gestopt en andere met 3g. Het is de bedoeling dat 2/3g landelijk voor all providers stopt in de komende jaren.

T-mobile heeft 2g 2021 al uitgezet maar voor 3g nog onbekend.
Neem je kpn gaat 2g in 2025 uit en 3g in 2022.
En bij vodafone 2g in 2025 en 3g is al uit.

Dus vermoedelijk in 2025 alles op 2g en 3g dan uit.
En de vermoedens zijn dat 4g over 10 a15 jaar uit gaat.
Het is maar net waar je je auto voor gebruikt denk ik. of een rijdende WIFI hotspot of van A naar B te komen. voor mij die laatste.
Los van waar je de auto voor gebruikt, het is toch geen verkeerde gedachte om een auto die toch bedoelt is om bijvoorbeeld 15 jaar mee te gaan zo te bouwen dat de functionaliteit ook 15 jaar behouden kan blijven en sommige van die functionaliteiten zoals SOS zitten er zelfs wettelijk verplicht op, maar niemand die het boeit dat het systeem halverwege de levensduur van de auto niet meer werkt. Doe er om mij een cartridge in voor je mobiele verbinding, dan kon je nu vrij simpel de oude eruit halen en een nieuwe 5G cartridge erin zetten, maak die cartridges een industrie standaard en de consument is weer blij.
Dan zal Volvo, verwacht ik, wel een upgrade aanbieden en anders doet een derde partij dit wel.
Ik dacht dat KPN ook HD Voice op 2g zou introduceren ; https://www.overons.kpn/n...dere-generaties-vervangt/

Blijkbaar in de koelkast gezet?

Overigens kom ik nooit meer op 3g of 2g terecht, ik wordt enkel van 5g soms teruggegooid naar 4g bij mindere dekking.
Volgens mij nog niet, lijkt me stug maar wie weet is de investering te hoog om voor een techniek als 2G te investeren.
Ik hoop dat ze het wel doorzetten, als je geen Samsung of Apple wilt is de keus niet ruim te noemen met VoLTE ondersteunende toestellen op het KPN netwerk.
Een bericht van een paar maanden geleden belooft toch precies datgene ...
@netblade deelde die link ook, maar het is een belofte en nergens staat een datum wanneer het zou komen.
8)7 Niet gezien ... Mea Culpa en zo. Als dat niet heel vlot komt, hoeft het ook niet meer. 2025 klinkt nog wel ver weg, maar dat is al over 2 jaar en een beetje. Qua bandbreedte zal het inmiddels wel kunnen aangezien de grootste kudde op 4G/5G zal zitten. We zien het wel!
Ik denk dat KPN koning is in "in oude technologie investeren" hoor.. *kuch* DSL > glasvezel overal.
Wel jammer dat VoLTE zo gebrekkig ondersteund wordt. Mijn telefoon ondersteunt VoLTE prima, maar KPN ondersteunt mijn toestel niet. Als ik bel heb ik nu iig nog 3G, maar volgende maand dus niet meer...
Ik heb exact hetzelfde probleem, maar dan bij Tele2. Gelukkig hebben die (nog) wel een 3g netwerk.
En ik heb een probleem met 4G waardoor mijn microofon soms niet werkt als ik bel. Dus 3G was de perfecte oplossing. Ugh... geen zin om een reparatieverzoek in te dienen.
En hoe zit dat met providers die via KPN netwerk diensten leveren? Bijvoorbeeld Lycamobile, daar krijg je max 4G en geen VoLTE of VoWiFi. Dus vanaf 31 maart schakelt de telefoon bij die klanten naar 2G tijdens het bellen?
Correct. Tenzij die providers ook met een oplossing komen om over 4G te bellen. Voor een partij als Lyca of Lebara meestal weer een investering.

Waarschijnlijk waren partijen als lyca en Lebara ook de laatsten die toegang kregen tot het 4G netwerk toen KPN dat uitrolde. Die zullen wel nog een tijdje op 3G zijn blijven hangen totdat ze ook toegang kregen tot 4G. Dat was met KPN Prepaid ook zo, bleef je ook lekker op 3G hangen ipv 4G.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee