Gebruik van 3G-repeaters bij KPN is vanaf 1 januari 2021 verboden

Zakelijke KPN-gebruikers met een 3G-repeater mogen die apparatuur vanaf 1 januari 2021 niet meer gebruiken. De repeaters werken op de 2100MHz-band en KPN moet die band de multibandveiling van deze zomer op een andere manier delen met andere providers. Gebruik is daardoor straks illegaal.

3g repeater kpnHet gaat specifiek om de 3G Signaal Herhaal- en de 3G Femto-repeater. Dat zijn zakelijke repeaters die het 3G-signaal bijvoorbeeld binnen een pand kunnen verbeteren. KPN waarschuwt klanten dat het gebruik van die repeaters per 1 januari 2021 verboden is. Overigens mogen providerklanten al langer geen repeaters gebruiken die bij derden zijn gekocht. Daar hadden ze al geen vergunning voor.

Ook het Agentschap Telecom waarschuwt voor gebruik van de repeaters. Deze instantie laat KPN geen licentie meer afgeven voor het gebruik van de repeaters. KPN's apparaten draaien namelijk op de 2100MHz-band. Deze zomer vond echter de frequentiebandveiling voor 5G plaats. Daardoor kregen zowel KPN als T-Mobile en VodafoneZiggo toegang tot onder andere de 2100MHz-band. Dat betekent dat de apparaten die daar nu gebruik van maken storingen kunnen gaan opleveren voor apparaten van andere providers.

Het Agentschap Telecom waarschuwt dat het gebruik van de repeaters illegaal is vanaf volgend jaar. De instantie voert sinds 2017 steeds vaker steekproefsgewijze controles uit op het gebruik van repeaters. Klanten die de betreffende repeaters in gebruik hebben, zouden inmiddels een brief van het Agentschap Telecom moeten hebben ontvangen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-11-2020 • 14:51

161

Reacties (161)

161
147
63
8
0
68
Wijzig sortering
Dat hele repeater verhaal is sowieso krom, je mag het wel kopen, je mag het legaal bezitten echter mag je het niet aanzetten.

Wij hadden er als bedrijf 1 gekocht bij een firma, die heeft controle gehad van het agentschap telecom, die hebben tijdens de controle het klantenbestand geconfiskeerd, en iedereen in dit bestand een "stop met het gebruik van de repeater" brief gestuurd, met daarbij een lichte dreiging dat er steekproefsgewijs gecontroleerd zal worden. Echter de firma waar het gekocht is blijft vrolijk doorgaan met verkopen, om het verkopen niet aan banden gelegd is.

Of je verbied het, van koop tot gebruik, of je staat het toe. Niet de halve situatie die we nu hebben.
Dat was niet krom. Je mag namelijk met toestemming van de rechthebbende wel gebruik van een repeater maken. Dus als jullie je aan de regels gehouden hadden, zoals deze geacht worden bij jullie bekend te zijn, dan hadden jullie contact opgenomen met je telecomaanbieder en hen verzocht schriftelijk te bevestigen dat jullie gebruik mogen maken van een apparaat dat signalen uitzend op de door aan hen vergunde frequenties.

Wat er nu speelt is dat er 3G repeaters in gebruik zijn waar KPN toestemming voor gegeven heeft dat deze gebruikt mogen worden, terwijl de frequenties waar het apparaat op kan zenden niet meer van KPN zijn en/of de nieuwe eigenaar van het spectrum geen 3G meer op uitzend, maar 4G of 5G.

Iedere burger wordt geacht de wet te kennen. Als jij de wet niet wilt volgen, dan krijg je de gevolgen.
Helaas ga je die toestemming nooit krijgen. KPN geeft bijvoorbeeld aan dat dit inderdaad nodig is maar dat ze geen formulier hebben om het aan te vragen en ook geen om toestemming te geven.

Ook vreemd is dat Vodafone geen toestemming geeft aan anderen maar wel dezelfde repeater zelf op kan komen hangen. Tegen vijf keer zo hoge kosten, dat wel. Misschien is dat dan ook meteen de reden.

Bij veel Sligro en Makro winkels is er binnen nauwelijks ontvangst om deze reden, zij willen het probleem wel oplossen maar krijgen geen toestemming van de providers.
Ik heb wel eens het idee dat winkels (niet specifiek Sligro of Makro) het eigenlijk wel best vinden als het bereik binnen slecht is. Ook als het officiële standpunt van de winkelketen is, dat ze 'het wel op willen lossen', hebben de locale franchisenemers vaak meer zoiets van.. 'Je komt hier om te winkelen, niet om te appen.'

Voorbeeld: De lokale AH biedt 'gratis eigen WiFi' aan (Natuurlijk om je gedrag nog beter in kaart te brengen, maar toch). Geen gek idee want het pand heeft heel slecht bereik. Toch is de lokale WiFi zo brak en traag, dat het onbruikbaar is. Al jaren.

Mij maak je niet wijs dat de lokale ondernemer dit niet opgelost zou kunnen krijgen.
'Retail is detail' zegggen ze wel eens in Engelstalige landen. Detaillisten gaan echt niet investeren in repeaters voor hun bezoekers, echt niet. Zij willen het probleem hoogstens oplossen, tegen minimale kosten, als ze er zelf baat bij hebben.
Waarom zou er toestemming moeten worden gevraagd om een repeater te gebruiken die enkel binnen je eigen pand effect heeft? Als je in je eigen woning iets met het 2100Mhz-band zou willen dan gaat dat, tenzij anderen daarmee hinder ondervinden, toch niemand wat aan?
Het is niet dat straling denkt "Oh hier is een muur, dus ik ga niet verder". Dus wat je zegt binnen eigen pand klopt niet. Iets dat straling afgeeft gaat ook vrolijk buiten verder, waar het interferentie kan veroorzaken.
Gedeeltelijk is dat natuurlijk niet waar. De repeaters zijn juist nodig omdat het signaal wat door de muur komt niet sterk genoeg is.
Anoniem: 217290 @sampoo25 november 2020 16:32
Ehhh dat is nou precies de reden dat die wetgeving er is..
Dat signaal komt niet alleen binnen jullie muren maar ook daar buiten. Of woon jij in een kooi van faraday?
Sommige mensen wonen inderdaad in een kooi van faraday. Dat is ook exact de reden dat zij naar dit soort repeaters grijpen. Een vriend woont in een wat kleiner dorp en zodra hij z'n huis in stapt valt het 4G-signaal compleet weg. Andersom gebeurt hetzelfde. Zodra hij de deur uitstapt dan valt het wifi-signaal weg. Het zal wel aan de gebruikte isolatiematerialen liggen. Maar in dit soort gevallen maakt het dus weinig uit op wat voor frequentie je binnen iets uitzendt.
In de praktijk is het praktisch onmogelijk om zo'n zender af te stellen dat die 'enkel binnen je (sic) pand effect heeft'. Daarom is het gebruik gewoon verboden.
Misschien dat ik het niet helemaal snap hoor, maar elektromagnetische straling (zelfs op een wat hogere band als de 2100Mhz band) gaat volgens mij gewoon rechtdoor 'tot de energie op is'. Die zal niet spontaan stoppen omdat 'dit het einde van jullie gebouw is'.

Muren helpen natuurlijk wel, maar ja, ik heb ook muren met de buren, maar kan nog steeds de WiFi van 4 huizen verderop ontvangen.
Omdat je daarmee het signaal van de eigenaar van die bewuste frequentie verstoort. Ook binnen je eigen pand kan je niet zomaar radioapparatuur gebruiken op elke gewenste frequentie. Daar zijn strenge regels voor en dat is maar goed ook. Om een voorbeeld te noemen: jij hangt een dergelijke repeater in je pand en stoort daarmee Vodafone. Iemand in je pand belt 112 en kan deze niet bereiken door jouw repeater. Wil je dat op je geweten hebben?
Als het signaal buiten niet meetbaar is zal de RCD ook niet moeilijk doen..
Mja, in Nederland misschien niet, maar wel hierbuiten? Bedrijven verkopen tegenwoordig globaal... Ik kan hier ook opvoersetjes voor brommers kopen, je mag er alleen de openbare weg niet mee op, en bij de legerdump liggen talloze messen ed waar je niet mee over straat mag lopen. Ik meen dat er zelfs een vreemde wet is die verbiedt om met een metaaldetector op gemeentelijke grond te komen (waar je verder wel mag lopen/rijden, helemaal lastig...).
Ik denk dat je doelt op gemeenten die per APV een verbod hebben ingesteld op het gebruik van metaaldetectors. De meest logische verklaring daarvoor lijkt mij het dwarszitten van (drugs)criminelen die hun fortuin begraven onder de grond (ik meen dat zo'n artikel het vaakst voorkomt in APV's in het zuiden van het land).
Verbod op gebruik metaaldetectoren wordt vaak in APV opgenomen voor gebieden waar explosieven (m.n. uit WOII) in de bodem kunnen liggen. Moet voorkomen dat detector fanaten explosiegevaarlijke granaten of vliegtuigbommen opgraven.
Kijk, dank voor deze verduidelijking.
De WOII reden lijkt mij heel wat plausibeler dan crimineel geld. Criminelen verstoppen denk ik liever briefgeld of usb sticks met bitcoin dan vrachtwagens vol dubbeltjes, kwartjes etc.... Gelukkig ben ik geen crimineel dus ik zou het verkeerd kunnen hebben :)
hierom mag je ook vrijwel nergens magneet vissen.
Dat hele repeater verhaal is sowieso krom, je mag het wel kopen, je mag het legaal bezitten echter mag je het niet aanzetten.
Dat is natuurlijk met een heleboel dingen.
Je kunt een auto kopen die (veel) harder kan dan je mag rijden.
Je kunt een drone kopeen waarmee je op een heleboel plaatsen niet mag vliegen.
Specifiek op telecom gebied: Je kunt een portofoon kopen waar je niet mee mag zenden, omdat je geen zendlicentie hebt.
Etc...
Is in dit geval de vergelijking niet eerder zo:
Je koopt een auto die alleen maar 200km/u kan rijden?
Je koopt een auto terwijl je geen rijbewijs hebt lijkt me meer op zijn plaats.
Anoniem: 435630 @PPie25 november 2020 16:32
Die is een hele kromme vergelijking, in dit geval koop je een auto en mag je die vervolgens niet gebruiken.
Je kunt prima auto's kopen die je niet mag gebruiken op de openbare weg. Er worden in de handel speciale racewagens verkocht zonder typegoedkeuring. Op het circuit, leef je uit. Maar sleep het ding wel op een aanhanger naar dat circuit getrokken door een normale auto.
De vergelijking gaat niet op omdat deze 'auto' nergens in Nederland (waarschijnlijk nergens in de EU) legaal te gebruiken is, ook niet op een circuit. Er bestaan geen circuits voor, zeg maar.
Zie het eerder al een tolweg, je mag er niet op rijden zonder toestemming (betaling) van de eigenaar.

Een telecomprovider legt een flink bedrag neer om te mogen zenden, en vervolgens ga jij dat verstoren met een repeater.
Vergelijking is perfect recht. Je kan zat auto's kopen die je niet mag gebruiken op de openbare weg. Typegoedkeuring, APK, verzekering, etc.
Die auto's mag je prima gebruiken in een domein waar ze het publieke domein niet verstoren (circuit bijvoorbeeld), net als repeaters (kooi van faraday bijvoorbeeld).
Vergelijking gaat helemaal op, voertuigen mogen alleen gebruikt worden in de openbare ruime als ze goedgekeurd zijn. Het gebruik van de 2100Mhz repeater is niet goedgekeurd in de openbare ether.
In Belgie biedt Belgacom, dacht ik, een apparaatje aan dat je kan aansluiten op hun internet modem. Dit versterkt dan 3/4G lokaal als je slecht bereik hebt op jouw locatie. Ik neem aan dat deze antenna dan ook op 3/4G frequenties werkt. Bij het verliezen van een licentie worden die dingen dan ook ineens 'illegaal'... Dat is zot
Dat had ik dus van Vodafone, een femtocell. Hebben ze paar jaar geleden op afstand uitgeschakeld. Met de verwijzing naar wifi bellen wat op een handvol goedgekeurde toestellen werkt. Echt jammer want was een prima oplossing, heb binnen op werk gewoon nauwelijks bereik.
Erg onhandig, dat ben ik met je eens, maar het is een risico wat bij het systeem hoort, waarbij regelmatig gekeken wordt of bepaalde frequentiegebieden nog wel bestaansrecht hebben, hoe ze het beste tot hun recht komen, etc. Dit had je vooraf kunnen weten.

Anderzijds is het ook weer zo dat dankzij dit systeem veilingen en verschuivingen van 3G, 4G, 5G plaats kunnen vinden etc, en er ruimte komt voor nieuwe ontwikkelingen zoals Internet of Things apparaten die bepaalde frequenties krijgen toegewezen.

Ontwikkelingen waar we uiteindelijk allemaal van profiteren.
Je had natuurlijk ook gewoon een repeater bij je provider kunnen regelen. Wij hebben er daar meerdere van in gebruik.
Deze zijn netjes ingeregeld in het mobiele netwerk, zodat ze geen storing veroorzaken en de buren hebben er mogelijk ook voordeel van. Daarnaast moet de provider ze dan zelf vervangen of iets anders regelen als ze niet meer de frequentie bezitten waarop de repeater werkt. Maar meestal kunnen deze repeaters meerdere frequenties aan.
Ja, je betaald er mogelijk wat meer voor, maar daarvoor krijg je wel service en garantie dat het blijft werken.
Of je verbied het, van koop tot gebruik, of je staat het toe. Niet de halve situatie die we nu hebben.
Ala gedoogbeleid...
Ze kunnen het niet verbieden ivm. de export en doorvoerhandel. Het gebruik is wel verboden. Overigens mag je het niet eens aansluiten en uit laten staan, want de telecomwet zegt dat het niet gebruiksklaar mag zijn. Dus netjes in de doos laten zitten.
Het is omdat de provider een kaart maakt van kanalen. Het gebruik van de beschikbare kanalen is hierbij zorgvuldig opgebouwd. Als je hetzelfde kanaal gebruikt op 2 plekken te dicht bij elkaar, gaat het storen omdat een gebruiker op die plek 2 verschillende cellen 'ziet'.

Het netwerk is dus opgebouwd uit cellen en ze houden er rekening mee dat telefoons geen meerdere cellen op hetzelfde kanaal kunnen zien. Er zitten daarom 1 of meer cellen tussen met andere kanalen als een soort lappendeken. Als je zelf het signaal gaat lopen boosten dan gooi je dat in de war omdat de cel een groter bereik krijgt. Ook met een indoor repeater kan dit via de ramen andere klanten gaan storen. Dat is dus de reden dat ze normaal niet mogen zonder vergunning, naast gewoon het simpele juridische verhaal: de provider is de eigenaar van de frequentie (huurt deze van de staat) dus die heeft zeggenschap erover. Als ze hem zelf toestaan of leveren dan houden ze er gewoon rekening mee en testen ze of het geen nadelige gevolgen heeft voor andere klanten. Daarom mogen die van jullie dus wel.

En dan heb je ook nog het punt dat een 3G repeater geen 5G signaal kan zien en dus het 5G bereik van een andere provider kan gaan storen door er overheen te gaan tetteren. Dat is hier dus de reden dat deze repeaters niet meer mogen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 18:59]

Nee die zijn niet illegaal om dezelfde reden dat deze voorheen ook legaal waren. De licentiehouder van de frequenties heeft de apparatuur geplaatst en zal dit dan ook in hun dekkingsmodel hebben ingebouwd. KPN is niet langer (de exclusieve) licentiehouder van de 2100 Mhz frequentie en daardoor is het illegaal geworden. Als T-Mobile in de toekomst de frequenties van die repeaters zou moeten delen of verliezen worden ook die illegaal.
Ben je dan lekker mee. Ik heb jaren in een heel nieuw pand gewerkt waar veel warmtewerende (en dus ook GSM-straling werende) beglazing aanwezig was. Die repeaters waren de enige manier om voor ons en de vele klanten die dagelijks over de vloer kwamen enige vorm van dekking te kunnen bieden. Heb ze daar een alternatief voor? Want zo exotisch is die use-case niet...
Contact opnemen met de providers voor indoor dekking. Helaas moet je dan bij ze alledrie wezen als je ook dekking voor je klanten wil.

Ik zie wellicht nog wel een business model voor een bedrijf dat dit goedkoop wil aanbieden voor alledrie de grote partijen via roaming ;)
Ja dit is echt een usecase waar 5G mmWave heel goed van pas kan kopen.. Samen met beheerd networking (helemaal beheerd door de provider, binnen het gebouw snel 5G mmWave via provider picocells en buiten naadloos roamen met je laptop op het mobiele netwerk).

Ik ben benieuwd wanneer ze dat gaan aanbieden, denk dat het nu nog niet gebeurd omdat de laptops er niet klaar voor zijn.
De dekking van mmWave is vrij brak. Een relatief dunne muur kan deze al tegenhouden. Het kan bestaande oplossingen zeker niet zomaar vervangen.

Ter vergelijk: kijk eens hoe veel minder ver 5 GHz wifi reikt t.o.v. 2.4 GHz wifi. Bij 26 GHz mmWave zal dat effect nog een stuk extremer zijn. Loop je achter een metalen boekenkast door dan valt je signaal al weg.
Klopt maar in een kantooromgeving is dat alleen maar heel prettig. Je hangt gewoon veel access points op en je hebt een veel hogere dichtheid dan zelfs 5G WiFi. Juist door het korte bereik kan je veel meer AP's ophangen die elkaar niet storen. Betekent dat je per client veel meer bandbreedte hebt (die sowieso al enorm hoog is op mmWave)

Het zou me niet verbazen als dit binnen een jaar of 2-3 al gemeengoed wordt bij bedrijven. Managed networking over 5G. Door de hoge bandbreedte die exclusief door providers te gebruiken is, zit hier meer toekomst in dan WiFi (zelfs met de flinke toename van WiFi bandbreedte die er aan zit te komen met WiFi 6E). Er wordt sowieso al gewerkt aan concepten waarin 'op het bedrijfsnetwerk' zijn niks meer betekent (Google's BeyondCorp idee) en dit concept is door COVID en het thuiswerken alleen maar meer aangejaagd.

Bovendien hebben de providers dan weer een goede melkkoe die dit keer eens niet de consumenten treft.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 18:59]

5G repeaters, of Voice-over-WiFi.
Voice-over-WiFi gebruikt vergunningsvrije banden. En KPN mag natuurlijk ook repeaters leveren voor frequenties waar ze wél vergunningen voor hebben.
Tegenwoordig hebben veel providers toch een mogelijkheid om terug te vallen op Wifi? Op de iPhone vind je die instelling onder Instellingen - Mobiel netwerk - Bellen via Wifi. Wifi is vaak toch al en dan ben je ook van deze repeaters af.
Bellen via wifi Op een beperkte hoeveelheid telefoons. Die moeten type voor type getest worden ofzo.

Dan ga je bv algauw whatsapp of teams bellen gebruiken.
Als de boetes laag genoeg zijn kun je als bedrijf het wellicht permitteren om de kans op controle in te calculeren en over gaan op de orde van de dag.
De boete is niet mals volgens mij, het AT doet niet zo kinderachtig.

Pakkans is wel marginaal denk ik
Wet economische delicten (immers overtreding telecomwet). Begint bij 20.000 EUR per geval.
Dat met die pakkans kon nog wel eens tegenvallen.
Doelde er meer op dat die repeaters geen heel sterk signaal zullen hebben en dus lastig op te sporen zijn als je niet gericht kan zoeken
Als ze buiten geen (of nauwelijks) meetbaar signaal leveren kun je gewoon je gang gaan.
Het mag nog steeds niet, maar niemand komt zomaar indoor speuren naar illegale zenders.
Maar controleapparatuur is wel veel gevoeliger dan het eerste beste telefoontje.
Toch maar een legale oplossing zoeken dus, behalve in de kelder.
Dat met die pakkans kon nog wel eens tegenvallen.
Ik vraag me af of ze nog steeds structureel rondjes rijden door het land zoals in de jaren '80 en '90. Toen reden er toch eigenlijk ontzettend veel lui rond waardoor je al binnen een hele korte tijd de sjaak was.

Vandaag de dag lijkt het er vooral op dat ze vooral nog in de regio's rijden waar jij zit (Drenthe, Overijssel etc.) gezien de etherpiraten op de 3 meter.
Zul je vreemd van opkijken. Dingen zijn niet zo heel erg moeilijk te detecteren en gezien ze een brief hebben kunnen sturen naar alle getroffen bedrijven zal KPN ze ook de klantenlijst hebben gegeven.
Een boete is geen afkoopsom om er daarna mee door te mogen gaan. Kan een duur geintje worden, als ze je doorhebben en elke week langskomen.
En lekker storen op de rest van de communicatie die wel geregistreerd en goedgekeurd gebruik maakt van deze band.
De boete is een stuk hoger dan gewoon netjes de wet op te volgen en KPN te vragen om nieuwe 4G/5G repeaters. Maak je je werknemers ook een stuk blijer mee.
Dus vooral heel veel "stout, mag niet!" maar geen oplossing? Wat als je nog steeds dekking nodig hebt die KPN niet kan bieden?
moet het wel werken. ik heb het bij KPN nooit gezien. steek ik een tbombile kaart in dezelfde telefoon en dan staat het zelfs automatisch aan. en natuurlijk heb je het probleem dat het alleen werkt voor werknemers in het pand. bezoekers zijn dus alsnog genaaid. lekker klantvriendedelijk.

[Reactie gewijzigd door flippy op 23 juli 2024 18:59]

Dat ligt dan aan jou of je toestel, want sinds de lancering een jaar of twee geleden werkt het welke dag weer perfect op mijn iPhone.
verklaart niet waarom het bij tmobiel wel werkt zonder gezeik en bij kpn niet.
Als je een telefoon gebruikt die niet ondersteund wordt op netwerk A, kan diezelfde telefoon wel ondersteund worden op netwerk B. Gebruik je een gangbare telefoon, dan is de kans heel groot dat het zowel op netwerk A en B probleemloos werkt.
apart, immers gebruiken ze beide hetzelfde protocol.
hoe weet je zo zeker dat beiden hetzelfde protocol gebruiken?
zijn er meerdere dan?
Laat KPN even checken of je gebruik voor VoLTE (bellen via 4G) geactiveerd is. De trigger voor Voice over Wifi zit daaraan gekoppeld.
VoLTE staat bij mij aan, maar KPN houdt de deur potdicht voor telefoons die niet bij hen te koop zijn. Jammer joh.
Zelfde bij Vodafone. Heeft tot nu toe bij mij ook bij geen enkel toestel gewerkt. Dus dat is geen oplossing voor indoor dekking.
Toch doet Vodafone het wel beter. De Nokia 8 van mijn vriendin die eerst van mij was, werkte in 1x en mijn 1+ 6T staat volgens mij ook op de witte lijst.
Mijn niet-vodafone Samsung S10+ doet anders gewoon VoLTE en VoWifi met een Vodafone SIM er in. Laatst zat ik nog in een bunker zonder GSM dekking, maar bellen en SMSen ging prima over Wifi.
Die ervaring heb ik ook. En de mensen rond mij met gangbare toestellen lijken er ook gewoon gebruik van te kunnen maken.
Misschien geen VOLTE actief, Hakan?
KPN houdt de deur potdicht voor telefoons die niet bij hen te koop zijn.
Onzin, neem een recent toestel en het werkt gewoon, loop naar een appel winkel en je probleem is binnen een paar minuten opgelost. En nee die l-pantoffels komen echt niet van papa telecom
Appels zijn ook bij hen te koop he? Maar mijn 1+ bijvoorbeeld niet. Ik zei namelijk niet dat ze bij KPN gekocht moeten zijn, maar dat KPN die zelf ook verkoopt.
verklaart niet waarom het bij tmobiel wel werkt zonder gezeik en bij kpn niet.
Goed dat je het zegt, aangezien het bij mij n.l. andersom het geval is.

Bij T-Mobile is het afhankelijk van je dekking (in mijn geval zou ik helemaal geen dekking moeten hebben wilt mijn telefoon gebruik maken van bellen via WiFi) terwijl het bij KPN gewoon geforceerd kan worden door aan te geven dat bellen via WiFi de voorkeur (boven 4G bellen) heeft.
aan te geven dat bellen via WiFi de voorkeur (boven 4G bellen) heeft.
In mijn toestel kan ik het enkel aan- of uit zetten, geen voorkeur toekennen.
Werkt hier prima met KPN. Kan wel zijn dat je nog een instelling op je router moet aanpassen.
Vodafone werkte direct zonder aanpassingen, maar KPN doet het blijkbaar anders.
(op Ziggo modem/router was dat de optie "Blokkeer beschadigde IP-pakketten", die moet uit.)
optie "Blokkeer beschadigde IP-pakketten", die moet uit.)
Is dat niet de optie blokkeer kpn pakketten :) ?
Dan richt je een beperkt openbaar wifi-netwerk in
Bezoek meld zich bij balie
Zet handtekening op presentielijst en ontvangt een dagcode
niet echt klantvriendelijk. is immers gezeik. en werkt ook niet echt tof in bijvoorbeeld een resturant of winkel.
Werkt bij ons prima bij onze bezoekers. Je moet natuurlijk wel het bezoekers wifi netwerk niet te beperkt configureren.
Dan ga je naar een andere provider
Soms heb je geen optie. Het hebben van een repeater oplossing zoals Vodafone ooit bood zou best handig kunnen zijn in bepaalde situaties.

Wifi bellen hoor ik sterk wisselende reacties over.

Overigens denk ik niet dat iemand erachter komt dat jij in je woning of bedrijfspand zo'n repeater gebruik ;).

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 23 juli 2024 18:59]

" hallo ik ben van de Agenstschap Telecom en kom voor de controle", "ja oke, nou zie je het zit zo, wij laten geen mensen van buitenaf meer toe ivm de corona. Dusse... ik wil u vriendelijk verzoeken weer terug naar uw auto te gaan./"

:)
Artikel 5:15 Algemene wet bestuursrecht

1 Een toezichthouder is bevoegd, met medeneming van de benodigde apparatuur, elke plaats te betreden met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner.
2 Zo nodig verschaft hij zich toegang met behulp van de sterke arm.
3 Hij is bevoegd zich te doen vergezellen door personen die daartoe door hem zijn aangewezen.
Ahw men.

Uiteraard was dit natuurlijk wel als grapje bedoelt. In principe hebben dergelijke controleurs net zo veel rechten als belastinginspecteurs en FIOD.
Uw verzoek is vriendelijk afgewezen. :)

Je kunt ze net zo lastig weigeren als politie of FIOD. Het betreft een wettelijke opsporingstaak, geen vrijblijvend adviesgesprek.
Dan stuur je een stagaire voor de delegatie uit die ze even allemaal van de stroom haald :)

er is geen verbod op ze in een ruimte hebben liggen
Ik denk dat je bij de rechter dan niet veel kans maakt. AT laat zien dat er een zender actief was in de buurt van je pand om 08:59, dat zij om 9:00 aanbelden, en dat om 9:05 de zender plotseling uit de lucht ging. Bovendien hebben ze een repeater in je bedrijfspand gevonden met overeenkomstige eigenschappen.

"Het woord is aan de advocaat van Scriptkid" - wat gaat die daar tegen in brengen? Het feit dat je ze uitgezet hebt is al een bekentenis dat je weet dat je fout zit. Een verdediging zoals "dat kastje is niet van ons, dat is van KPN, weten wij niets van af" zou meer kans maken. En juist daarom stuurt KPN je nu dus een herinnering.
Enige wat je moet doen is dus zorgen dat de apparatuur niet vindbaar is na uitschakelen. Dit kun je bewerkstellen in de tijd dat je moeilijk doet en eventueel politie bij moet komen.
niet te serieus reageren op humor :)
AT is gewoon bevoegd gezag. Als zij zich aandienen stuur je weinig meer }>
Je kan toezichthouders niet buiten de deur houden. Niet alle politie agenten zijn toezichtshouders.
Dat is het zelfde als het raampje niet omlaag draaien als je door de politie staande gehouden wordt.

AT heeft het wettelijke recht te controleren, daar ontkom je niet aan.
Zonder gerechtelijk bevel mag je ze sowieso weigeren, Corona of niet.
Thuis wel, een bedrijfsruimte mag je zonder machtiging tot binnentreden controleren. Daar moet een wettelijke bevoegdheid aan ten grondslag liggen, maar die hebben ze.

De douane laat zich ook niet wegsturen als ze een bedrijf controleren.
Als men gerede reden heeft om toch binnen te treden (bijv. duidelijk zien dat een signaal uit het gebouw komt), dan mag het volgens mij wel. Net zoals de politie ook binnen mag komen in een aantal gevallen zonder huiszoekingsbevel of equivalent daarvan.
Zou je een gebouw dan binnen moeten treden? Als het signaal rondom het gebouw hoger is zonder dat er een zendmast staat dan is het al duidelijk toch?
Nou nee, kan ook puur door de constructie van het gebouw komen, Kaatsing door ramen waardoor een tunneleffect ontstaat waardoor je bijvoorbeeld onder het gebouw of tussen twee gebouwen meer signaal hebt.

Ik heb begrepen dat er een dergelijk gebouw was met aluminium buitenschil waar zonlicht dusdanig op versterkt werd dat het op een zomers zonnige dag niet mogelijk was om bij de voordeur te komen, zonder bijna om te vallen van de hitte. Enorme bouwkundige blunder.
Moet je eens proberen in een bedrijfspand waar tientallen mensen werken. Die inspecteur wordt eerst binnen gelaten, doet z'n metingen en voordat de telecom-persoon die weet waar de apparatuur aangesloten is een stekker uitgetrokken heeft is die meting al lang gedaan.

Ik heb ook geen idee of je direct een boete krijgt of eerst nog een formele waarschuwing of zo, maar het punt is natuurlijk dat we ons gewoon aan de regels moeten houden. Jij wil niet dat iemand anders jouw telefoonsignaal verknalt, dan zet je ook geen zender aan op een frequentie die door iemand anders gebruikt wordt...
Je krijgt eerst een waarschuwing, wij hebben deze controle meegemaakt. Destijds had een IT-er de versterker gekocht (in NL) en zenders en ontvangers door het hele pand laten instaleren. desbetrefende IT-er was ondertussen niet meer werkzaam bij ons toen we bezoek kregen, dus niemand was op de hoogte dat dit zonder vergunning was gedaan. AT wist dmv metingen precies waar het vandaan kwam. Ze wilden dat we de stekkers er onmiddelijk uittrokken en kregen een waarschuwing.

Blijkbaar hadden in de omgeving mensen geklaagd dat ze slecht bereik hadden, dit soort installaties zorgen ter plekke wel voor beter ontvangst maar verstoort het signaal in de omgeving juist.
Overigens denk ik niet dat iemand erachter komt dat jij in je woning of bedrijfspand zo'n repeater gebruik ;).
Een repeater zendt radiosignalen uit. Voor zolang je anderen daarmee niet stoort kan het goed gaan. Maar in veel gevallen gaat het om breedbandrepeaters die sterk op netwerken van mobiele operators storen. Die klagen bij Agentschap Telecom en die weet jou en je repeater heel snel te vinden.
Soms heb je geen optie. Het hebben van een repeater oplossing zoals Vodafone ooit bood zou best handig kunnen zijn in bepaalde situaties.
Dan moest die SignaalPlus van Vodafone wel werken en dat deed het lang niet overal.
die ook geen dekking hebben.... |:(
De meeste nieuwe smartphones kunnen tegenwoordig overweg met WiFi bellen.
Werkt "perfect".
Totdat je signaal weer een beetje beter wordt en de wifi call afgesloten wordt, want het mobiele netwerk is er weer.
Meerdere malen gehad.

(PS Ik heb thuis [Utrechtse Heuvelrug] en op kantoor [Ronde Venen] geen goed netwerk bereik, Vodafone, T-Mobile, maakt niets uit, alleen KPN nog niet geprobeerd.)
Bij mij is het het tegenovergestelde. Mijn telefoon houdt halstarrig vast aan de wifi, ook al is het bereik ervan slecht en is het mobiel netwerk beter.

Dan moet ik manueel wifi uitzetten om het gesprek terug richting 4G te forceren.
Dat is een mogelijke WiFi configuratiefout aan je netwerkkant, bijvoorbeeld een te hoog zendvermogen.
Aan de keukentafel in mijn oude appartement had ik beroerd wifi bereik, de rest van het huis was helemaal prima, zelfs een verdieping hoger op het dakterras boven diezelfde keukentafel.

Intussen woon ik in een ander appartement / andere stad / ander land en speelt het probleem niet meer 😊

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 18:59]

Als je het zendvermogen verminderd verplaats je het probleem toch gewoon naar een paar meter dichterbij het access point? 🤔
Nee het idee hier is dat je router wel hard genoeg kan zenden, maar je telefoon niet. Dus die ziet wel het signaal van je router, maar zijn antwoord bereikt je router niet. Door het bereik van je router te verkleinen kom je in de cirkel dat je telefoon ook hard genoeg kan terugzenden.
Ah zo! Ik had gedacht dat er altijd wel grote verschillen tussen APs zijn, en dat mobiele apparaten een manier zouden hebben om rekening te houden met het eigen zendvermogen.
Totdat je signaal weer een beetje beter wordt en de wifi call afgesloten wordt, want het mobiele netwerk is er weer.
Meerdere malen gehad.
Telefoon in vliegtuigmodus zetten, alleen WiFi aanzetten en je belt alleen nog via WiFi. Hier n.l. precies het zelfde maar dan met T-Mobile.
Krijg je dan geen handover naar dat netwerk?
Als de provider het fatsoenlijk ondersteund wel ja. Ik heb het nog nooit voor elkaar gekregen op verschillende telefoons (en 2 providers).
Mijn S8 en S10+ doen gewoon prima Voice over WiFi in combinatie met Vodafone en T-mobile. Heb je Voice over Wifi wel aan gezet op je telefoon? Op sommige staat dat standaard uit.
Als de smartphone van Apple of Samsung is (Ik chargeer een beetje). Ik vraag me af of je de 50% gaat halen als je alle smartphones die de afgelopen maand zijn verkocht gaat controleren. Helaas geven de providers dat soort statistieken niet vrij.
Alleen als ze goedgekeurd zijn door de provider.
je mag niet zomaar uitsturen... met AM/FM radio kan je nog bezoek krijgen van de controledienst, en ferme boetes.
Niet ideaal, maar wij hebben voor zakelijk nu voip en wi-fi (binnen) / 4G (buiten).

Voordeel is dat ik geen tweede telefoon voor het werk meer hoef mee te zeulen, omdat ik klanten mijn prive nummer niet wil geven, of een telefoon met dual sim ondersteuning moet kiezen en daarin de sdcard op moet geven.
Als bedrijf kan je prima een oplossing maken/krijgen samen met KPN.
Dit zijn de oude 3G repeaters. Inmiddels zijn er zakelijk bij verschillende telecom providers 4G repeaters te huur/koop die wel voldoen aan alle eisen.
Het is dat de verouderde apparatuur die in de 2100MHz band werkt niet meer mag.
Het is de overheid die zegt 'mag niet'. Daar kan KPN ook niks aan doen.
Het is de overheid die zegt 'mag niet'. Daar kan KPN ook niks aan doen.
Overheid? Is het niet iets dat zelfs op CEPT niveau is bepaald en door de overheden moet worden overgenomen?

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 23 juli 2024 18:59]

Zeker, dat zijn verdragen en worden door de overheden geimplementeerd.

Wel grappig dat ik een downmod krijg voor het noemen van een verifieerbaar feit.
Zeker, dat zijn verdragen en worden door de overheden geimplementeerd.
Klopt :-)
Wel grappig dat ik een downmod krijg voor het noemen van een verifieerbaar feit.
Geen downmod van mij in ieder geval.

Vaak van lui die het niet zo op wet, regelgeving, feiten etc. hebben.
Veel gebouwen die dit hebben zijn voorzien van IR werend glas, staal, etc...
Die hebben die oplossing genomen omdat er anders binnen vrijwel geen bereik is.
Buiten zal er van deze cellen dus ook vrijwel geen overlast zijn.
Ik zou me er niet zo druk over maken.
Tja, een bank overvallen is ook een oplossing als je geld tekort komt maar dat mag ook niet. KPN mag en kan gewoon repeaters leveren voor frequenties waar ze wel licentiehouder zijn.
Uiteindelijk zijn die repeaters gewoon zenders in het mobiele bereik. Daarvoor moet je een vergunning hebben. Voor het toestel dat je in je hand houdt heb je een abonnement waarmee je de vergunning van de provider gebruikt.

Die provider is met handen en voeten gebonden aan de zenders, frequenties en ook de maximale sterkte waarmee gewerkt mag worden. Dit om er voor te zorgen dat de zelfde frequentie in een volgende cel iets verder weg wel goed werkt.

Als iedereen dan met repeaters gaat werken die dus in een bepaalde lokatie de frequentie van andere cellen gaat gebruiken zonder dat deze frequenties zijn afgestemd, krijg je dus storing op beide plekken waar bij elkaar de zelfde frequentie gebruikt wordt.

In het verleden heeft de kpn blijkbaar een niet actief gebruikte band laten ge-/mis- bruiken voor deze repeaters. Maar nu ze zelf deze frequentie niet meer beheren, is ook dat gebruik niet meer toegestaan.

Klein detail: Overal waar deze repeaters binnen gebouwen in gebruik zijn omdat de gevel van het gebouw als goede kooi van faraday werkt, is er niemand die het op straat kan meten. Dat geldt dus vooral voor gebouwen waarbinnen er dus geen enkele mobiele telefoon werkt als de repeater uit staat. Ook niet een beetje, ook niet dicht bij het raam, ook niet van andere operators. Dergelijke gebouwen zijn schaars.
Wat heb je nog aan een KPN 3G repeater op de 2100MHz-band als KPN geen licentie (meer) heeft op die band?
Naar alle waarschijnlijkheid helemaal niets, maar leer mij bedrijven kennen: voordat het bericht dat zo'n repeater uit moet bij de juiste (evt inhuur) persoon terecht gekomen is en er daadwerkelijk een actie is uitgevoerd ben je zo weken verder. Ondertussen staat dat ding dus lekker iemand anders signaal te verzieken.
Op kantoor heb ik nog een paar picocellen (1900Mhz) hangen, echter is er al 2 jaar niemand meer op kantoor die een dual IMSI SIM heeft die daar ook gebruik van mag/kan maken. Niemand heeft de moeite genomen om die dingen eens op te ruimten. Noem het luiheid, noem het desinteresse. Ik verwacht niet dat indien het prive gebruik in de band wordt opgeheven dat de reden zou zijn dat die dingen eindelijk eens worden opgeruimt.
Exact. Ze doen het gewoon ook technisch niet meer, want die repeater moet ook een 'paal' kunnen bereiken en die 'paal' luistert straks niet meer op de oorspronkelijke frequentie. Dus die kastjes gaan niet meer werken en dat valt binnen panden snel genoeg op denk ik.
Die zou je technisch gezien ook voor andere netwerken kunnen gebruiken. De meeste repeaters zijn vrij dom wat dat betreft. Ze kijken wat er binnenkomt en sturen dit door. Als er opeens een andere provider op die frequentie zit, dan geven ze die gewoon door.

Je komt dan alleen met een juridisch probleem: Toen KPN de eigenaar was van die frequentie vonden ze het misschien goed, de nieuwe provider wellicht niet.

Maar het probleem is meer het gebruik van zowel 3G als 5G op dezelfde band. Daar raken die repeaters van in de war omdat ze het 5G signaal niet herkennen en daar gaan ze dan overheen blaffen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 18:59]

Wacht, ze verkopen repeaters die vast staan op een bepaalde frequentie in plaats van een variabele frequentie terwijl ze weten dat ze die frequenties kunnen verliezen?

Zeker zoals gebruikelijk weer de goedkoopste van de goedkoopste meuk (net als routers) in plaats van fatsoenlijk spul aan je klanten te leveren......
Er is betaald voor die kasten, voor legaal gebruik. Als die eigendom zijn van een bedrijf maar verkocht door KPN is KPN dus fout bezig geweest. Door iets te verkopen wat na een tijd niet meer bruikbaar is.

Die wapens kun je nog steeds prima gebruiken, maar waren bij aankoop al verboden. Deze dingen waren helemaal legaal.

Zoiets als: Jij koopt een telefoon, waarvan de verkoper weet dat die over 2 jaar niet meer gebruikt MAG worden. Als je dat wel doet ben JIJ strafbaar. De verkoper verkoopt dus iets dat niet volledig vrij te gebruiken is.

[Reactie gewijzigd door Fijinees op 23 juli 2024 18:59]

Hoezo? Die kasten waren legaal, nu niet meer. Als er een wapeninleveringsactie is, krijg je ook geen geld van de overheid voor je ingeleverde pistool
Het lijkt me dat een repeater die niet via KPN is gekocht/gehuurd per definitie niet legaal is. Je maakt tenslotte gebruik van frequentie ruimte die door de overheid aan KPN is toegewezen en dus ook gebruik daarvan ook exclusief voor KPN netwerk is bedoeld. Als Jan en alle man zomaar repeaters gaan plaatsen zorgt dit voor verstoring waar een KPN dus geen invloed op heeft.

Als je indoor dekking wilt zul je altijd dit bij je provider moeten aankaarten, of zoals een paar keer al aangeven is, gebruik maken van bellen over WiFi.
Klopt helemaal. Alleen zijn ze dus wel illegaal vanaf 1-1-2021 omdat de vergunning van KPN verloopt. Dat geldt overigens niet alleen voor de repeaters, maar ook voor de normale 3G-only masten van KPN. Die moeten ook uit.
Het gaat om 3G repeaters, die dingen zijn al zolang niet meer in de verkoop dat alle partijen die ze gekocht hebben de investering al lang en breed terug hebben. Verwacht je ook geld terug wanneer je autoradio in de toekomst geen FM meer kan ontvangen?

Ten slotte heeft KPN hier ook geen schuld aan, zij hebben niet vrijwillig hun licentie opgegeven. Ze hebben hem bij een veiling niet opnieuw gekregen.
Verwacht je ook geld terug wanneer je autoradio in de toekomst geen FM meer kan ontvangen?
Als ik de auto minder dan een paar jaar geleden nieuw heb gekocht, dan wel ja.

Voor een oudere auto verwacht ik dat niet. Meestal kun je daar dan weer wel vrij goedkoop een nieuwe radio in (laten) zetten.
Ja, ons allemaal niet aan de wet houden, dat is een goed idee zeg!
Ik denk dat je met je tweede zin duidelijk maakt dat je er alleen in zit voor jezelf, zelf nadenken zou betekenen dat je begrijp dat de wereld niet alleen om jou draait. Wellicht zelf ook eens iets mee doen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.