KPN, T-Mobile en Vodafone doen mee aan mobiele veiling

KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile doen alle drie mee aan de veiling voor de drie frequenties voor mobiele netwerken die volgende maand begint. Hun deelname is geen verrassing, omdat het nu al de providers met een eigen mobiel netwerk zijn.

De drie providers hebben hun deelname bevestigd tegen Telecompaper, maar noemen verder geen details. Het is onbekend of er meer deelnemers zijn; het ministerie van Economische Zaken, dat de veiling houdt, zal het aantal deelnemers en hun namen pas vrijgeven na afloop van de veiling. Er is geen uitdager bekend. Bij de laatste grote veiling, voor de 4g-frequentie op de 800MHz-band in 2013, deed Tele2 mee, maar die provider is samengegaan met T-Mobile.

De veiling begint op 29 juni en betreft drie frequenties: 700, 1400 en 2100MHz. De 700MHz is vooral voor goede dekking vanwege de lage frequentie. De 1400MHz is een aanvullende frequentie voor als het druk is op andere frequenties en dient alleen als downlink. De 2100MHz is lang in gebruik geweest voor 3g en was ook het onderwerp van de umts-veiling in 2000.

De vergunningen lopen tot 2040, maar er is ook een capregeling die vastlegt hoeveel frequentieruimte aanbieders van mobiele communicatie de komende tien jaar maximaal mogen gebruiken. Hiermee is ook bepaald hoeveel vergunningen deelnemers van de veiling maximaal kunnen kopen.

Providers kunnen maximaal 40 procent van een beschikbare frequentie in handen krijgen. Daardoor zijn er altijd drie providers die op een frequentie diensten kunnen aanbieden. Providers moeten dekking bieden in 98 procent van alle Nederlandse gemeenten en daarbij moet de minimumsnelheid in 2022 overal 8MBit/s zijn. Dat gaat omhoog naar minimaal 10Mbit/s in 2026.

De frequenties die nu geveild worden zijn niet allemaal nieuw. Zo was de 700MHz-band eerder al in gebruik voor digitale tv. Er moet minimaal 900 miljoen euro opgehaald worden met de veiling. Dat bedrag is lager dan de 3,8 miljard euro die de veiling voor 4g-frequenties in 2012 opbracht, maar dat komt vooral omdat met de huidige veiling nog niet alle voor 5g relevante frequenties onder de hamer gaan. Op zijn vroegst in 2022 wordt de 3,5GHz-band geveild. Een deel daarvan wordt nu nog gebruikt door door het afluisterstation in Burum van Nederlandse inlichtingendiensten. Voorlopig is er ook nog geen veiling voor hogere frequenties, voor 5g op mmWave. Het is nog niet duidelijk wanneer Nederland vergunningen in de daarvoor benodigde 26GHz-band gaat veilen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

27-05-2020 • 17:07

80

Submitter: robcoenen

Reacties (80)

80
78
41
1
0
21
Wijzig sortering
Gaat Tele-2 dan nog wel 5G aanbieden of komt dat na die overname door T-Mobile ook te vervallen?
Tele2 zal helemaal niks meer aanbieden alles wordt overgezet op Tmobile, je mag als tele2 gebruiker nu denk toch ook al op mobiele netwerk van mobiele ?.
Je kunt nog steeds als nieuwe klant een abonnement afsluiten bij Tele 2.
Tele2 werkt al enige tijd via het T-mobile netwerk. Net als bijvoorbeeld Hollandsenieuwe via het Vodafone netwerk werkt.
Voor 3g is dat zo.
De 4g is van tele2 en dus ook van t-mobile. Dit wordt teruggegeven aan de staat.
Voor 3g is dat zo.
De 4g is van tele2 en dus ook van t-mobile. Dit wordt teruggegeven aan de staat.
Dit klopt niet helemaal. Dat de tele2 masten stuk voor stuk worden uitgezet en de tele2 klanten toegang wordt verschaft tot het t-mobile 4g netwerk dat klopt, maar er wordt niets teruggegeven aan de staat. De frequenties zijn in handen van T-Mobile en ze zijn al begonnen om die toe te voegen aan de T-Mobile masten (ook al is dit tot nu toe nog maar op heel weinig masten al gebeurd.)
Anoniem: 328026 @Carlos0_027 mei 2020 20:54
Niet helemaal. Roaming gaat nog via Tele2. Dus bijna in elk land 3G anno 2020.
Tele2 gaat daar binnenkort ook mee stoppen en dat via T-Mobile, en dus ook 4G, regelen.
Anoniem: 328026 @supertanno27 mei 2020 23:32
Heb je hier een bron van? In fat geval stap ik nog snel over naar Tele2 🙈
Heb je hier een bron van? In fat geval stap ik nog snel over naar Tele2 🙈
Nee, dat heeft hij niet, met alle buitenlandse isp's moeten er wel contracten gemaakt worden, deze kunnen nog lang niet over zijn voor tele2, dit betekend hoe graag t-mobile het ook wil, dit nog niet kan regelen, dat is nu helemaal de harde waarheid.
Logisch, met alle buitenlandse isp's moeten er wel contracten gemaakt worden, deze kunnen nog lang niet over zijn voor tele2, dit betekend hoe graag t-mobile het ook wil, dit nog niet kan regelen, dat is nu helemaal de harde waarheid.
Tele2 gaat over op tmobile netwerk, dus opbegeven moment krijg je ook de naam tmobile te zien in je scherm
Dat hoeft niet hoor. Als je bij bijvoorbeeld simpel zit, die ook op het tmobile netwerk zit, dan zie je er simpel staan. Dat is bij elke virtuele provider zo.
Ja maar Tele2 is overgenomen door tmobile, simpel is niet overgenomen maar op zich zelf staande virtuele provider.
Hollands nieuwe is ook een virtuele provider en Vodafone is eigenaar.

Zolang het label nog tele2 is, zul je tele2 zien staan. Lijkt me de klant anders verwarrend.
Tele-2 is gewoon T-Mobile nu. Als tele2 klant zul je vanzelf ingeschakeld worden op het T-Mobile netwerk. In principe is daar ook geen nieuwe simkaart voor nodig tenzij dat uiteindelijk wel een must wordt. Momenteel bied T-Mobile ook alleen 5G ready voor hun duurste abonnementen dus na de introductie van 5G zullen we pas weten hoe het zit met Tele2 klanten. Waarschijnlijk zul je alleen 5G krijgen als je verlengd met een T-Mobile abonnement en niet jou bestaande houd. Ik geloof dat 25 euro per maand nu onbeperkt data geeft via Tele2. Ik weet niet of er al geswitched is naar T-Mobile maar enkele maanden geleden voor ikzelf de overstap deed zat ik nog echt vast aan de Tele2 masten die al een flink lagere snelheid hadden en minder bereik ten opzichte van T-Mobile 4G & 4G+.

Tele-2 zal zelf nooit 5G aanbieden want tegen die tijd zal het merknaam waarschijnlijk gewoon verdwijnen zoals bedoeld was. Je zou waarschijnlijk wel jou abonnement kunnen blijven verlengen zonder wijzigingen maar ik verwacht geen 5G ondersteuning.

Edit: Ik corrigeer mijzelf even. Op deze pagina zie je de beloftes van Tele2 & T-Mobile. Of dit betekent dat bestaande Tele2 klanten via tele2 5G krijgen of worden aangesloten op T-Mobile abonnementen is niet helemaal duidelijk. Wellicht dat T-mobile gewoon zegt, laten we iedereen van 5G voorzien of eventueel tegen een meerprijs te upgraden naar 5G. Valt me wel op dat nog steeds op de site staat dat ze als eerste in Nederland 5G landelijk gaan aanbieden. Theoretische is Vodafone hun voor. Maar praktische zullen ze waarschijnlijk op de 700 band wel sneller echte 5G bieden met dedicated masten die voor 5G zijn bedoeld zonder een gedeelde netwerk met 4G

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 23 juli 2024 14:26]

Alleen heeft Vodafone in feite niets anders gedaan dan 4G+ in een 5G jasje aanbieden.
Het wachten is op de echte 5G netwerken :)
Joh, jij hebt er echt veel verstand van. Er is qua architectuur toch veel anders, draait alleen op dezelfde 4G frequentie en is nog steeds OFDM. Wat heb je liever 10MHz op 700 wat KPN of TMobile beweren of 20MHz op 1800 wat Vodafone nu doet. Vodafone maakt hier echt de betere keuze.
Punt is dat hetgeen wat Vodafone nu aanbiedt niet alle voordelen aanbiedt van 5G en heeft in mijn ogen geen meerwaarde tov 4G+ (waar T-Mobile en steeds meer ook KPN qua bereik de bovenliggende partij zijn tov 4G. Bron: eigen dekkingspaginas van de providers). Er wordt gezegd dat voordeel van 5G vooral capaciteit én latency moeten zijn tov 4G, dus wil je, om in jouw bewoordingen te reageren, met je übermens verstand uitleggen waar dat te vinden is bij Vodafone?
Was niet de bedoeling als übermensch over te komen. 5G heeft een breed scala aan frequentiebanden van 700MHz tot 26GHz (in EU). De echte 5G voordelen haal je simpelweg niet met maar 10MHz 700. De 700MHz is voor 5G vooral bedoeld voor een basis dekking voor kritische diensten. Overigens heeft KPN geen betere 4G dekking/bereik, ze zijn meester in het manipuleren van hun eigen dekking predicties, dus deze cijfers zijn veel te optimistisch. Landelijk gezien ontlopen de 3 partijen elkaar niet veel, maar per regio kan er wel een verschil zijn. Ben bij alledrie meerdere malen klant geweest en er zijn verschillende abbo's in mijn gezin, en vaak ben ik met VF diegene met het meeste 4G bereik.
In een reactie hierop wil ik zeggen dat ik het over 4G+ heb. Het is inderdaad dat met betrekking tot 4G ze elkaar niet ver ontlopen, we hebben het als Nederlanders best goed wat dat betreft.
Ik vermoed/verwacht dat T-Mobile de frequentie ruimte gaat aankopen eventueel gefinancierd door Deutsche Telecom en dat Tele2 daar op mee draait.
Ik denk dat DT zelfs de bieding doet voor T-Mobile, de voor financiering komt ook van hun vandaan.
Ze zijn op dit moment druk bezig het Tele2 netwerk uit te schakelen en alle klanten over te zetten naar het T-Mobile netwerk. Tele2 is dan gewoon een virtuele provider op dat netwerk. Al iets meer dan de helft van Tele2 staat inmiddels uit. Als ze 5G gaan aanbieden (wat ze natuurlijk uiteindelijk wel gaan doen) loopt dit volledig via het netwerk van T-Mobile, met alle frequenties die daar dan bij horen.
Lijkt me uitstekende gelegenheid om onderling afspraken te maken. Zal niet mogen. Maar wat zal de straf zijn?
Uitsluiting van de veiling. Of nadien ongeldig verklaard en kavels inleveren. Dat kan geen enkele partij zich permitteren en niemand zal dit risico nemen
Dat zijn afspraken die inderdaad niet mogen.

Wat de overheid had moeten doen (en dat met alle nuts-zaken) is zelf eigenaar zijn van de infrastructuur en de gebruikers (providers) laten betalen voor gebruik.

Nu zijn we overgeleverd aan de grillen van deze bedrijven. Net als met kabel/glasvezel/telefoonkabel, elektriciteit, gas, water, etc etc.

De gehele privatisering is wat de basis betreft in mijn ogen belachelijk.
Overheid en ICT.... Je wilt toch niet dat de overheid verantwoordelijk is voor zulke kritische infrastructuur? Van veel kleinere ICT projecten maken ze nog de grootste fuck-ups.

En waarschijnlijk ben je te jong om te weten hoe telecom er uit zag voor de privatisering.
Dat is geen argument om de nuts-voorzieningen over te laten aan commerciële bedrijven. Dus aan de willekeur van bedrijven. Zie glasvezel dat grotendeels de nek om is gedraaid door het voormalige staatsbedrijf KPN. Voor heen de PTT.

En dat laatste is totale onzin. Dat kun je namelijk niet weten en je gokt. Ik ben geboren in 1969. In een tijd dat de overheid alles in handen had qua infrastructuur. En het werkte gewoon...

Kleine toevoeging op de leeftijd. Ik ben geboren op de dag die gezien wordt als de geboortedag van het internet.

[Reactie gewijzigd door jqv op 23 juli 2024 14:26]

Is die eis voor een minimumsnelheid op een bepaald percentage dekking op 4G er nu ook al? Dat halen ze nu op 4G namelijk lang niet.
Ik haal thuis soms een half mbit, meestal niks, kan niet eens bellen vaak. Midden in een provinciehoofdstad. Enkel vodafone heeft er een beetje normaal bereik, binnenkort maar switchen. Vind het echt abnormaal dat precies mijn straat een dode plek is. Vraag mij af of ik zelfs een beetje normaal 112 zou kunnen bellen.
112 heeft niks met je provider te maken, als je 112 belt kan je telefoon met elke provider verbonden worden.
Ondersteunt je telefoon of provider geen voice over WiFi?
Jawel, gebruik ik ook. Maar achterin de tuin bijvoorbeeld is mijn wifi signaal zwak. Heb een abo met onbeperkt internet, maar als ik daar zit en even iets op wil zoeken kan dat niet. Ik vind het bespottelijk. Nog 3 maanden, had nooit een 2 jaar sim only abo af moeten sluiten, maar per maand opzegbaar.
Vervelend. Ik neem aan dat je Tele2 hebt? Mogelijk kun je dan roamen op het netwerk van T-Mobile.
T-mobile van mijn werksim heeft ook geen bereik, kpn van mijn broer vrijwel niks. Alleen mijn schoonvader met vodafone heeft 30mbit. Ik vind het echt slecht, heb bij familie in de flevopolder, in zo ongeveer het minst dichtbevolkte gebied van Nederland bereik, maar in een provinciehoofdstad niet. Achja, 3 maanden nog.
Bij ernstige dekkingsproblemen laat de provider je meestal gaan. (Als dit aantoonbaar is). Mijn vrouw kreeg dit bij T-Mobile aangeboden, als zelfs de wifi pilot waar we inzitten niet zou werken voor haar. Dat vind ik wel echt service!
Wifi problemen zijn alleen heel makkelijk op te lossen door extra accespoints te installeren, bijv aan de tuinkant van de begane grond en op elke verdieping 1.

Ik vind het wel lachen bij mensen die over WIFI klagen dat ze vaak verwachten dat 1 modem op de begane grond het hele huis van goed wifi bereik moet voorzien en zeker als dat een nieuwbouw is met goede isolatie. Daar is de techniek niet toe in staat: de drukke 2.4Ghz wifi komt goed door muren heen, maar wordt ernstig verstoord door veel andere apparaten die op de 2.4Ghz band werken (waaronder wifi netwerken en huishoudelijke apparaten) & de 5Ghz werkt heel goed, maar komt vanwege de hoge frequenties niet goed door muren heen zeker niet door meerdere (voordeel hiervan is dat je niet of minimaal door de wifi netwerken van de buren gestoord kunt worden, maar je hebt wel meerdere accespoints nodig om zelf in huis goed dekking te hebben).

(Ik zeg niet dat jij dat doet, maar vaak verwachten mensen die klagen over wifi bereik dat namelijk wel.)

[Reactie gewijzigd door elponchis op 23 juli 2024 14:26]

wat sommige mensen zeggen is dat je het contract had kunnen laten openbreken vanwege slecht bereik, zo ver ik weet gaan de meeste providers hier gewoon in mee, gezien je reacties vraag ik me af of je dit in het verleden al geprobeerd hebt.

betreft het slechte bereik hoeft dit niet altijd aan de provider(s) te liggen, maar kan dit ook gewoon een politiek spel zijn van je provinciehoofdstad en dat de provider(s) dus geen extra masten of extra zendvermogen mogen gebruiken bovenop wat er nu aanwezig is

behalve dat kun je ook gewoon als je dat echt wil een 'mini-mast' in je huis laten plaatsen, kost wel iets, maar dan ben je wel verzekerd van bereik
Ik vind het raar dat zoveel mensen denken dat ik wifi en 4g door elkaar haal. Ik zeg dat ik geen 4g bereik heb in en om het huis, en dat dat irritant is aangezien ik ook niet overal wifi heb. En ik wil helemaal geen moeite en geld steken in een super goed wifi netwerk. Hierom heb ik onbeperkt data op mijn telefoon, zodat ik niet afhankelijk ben van wifi. Maar sinds ik een kilometer verderop ben gaan wonen ben ik dus wel afhankelijk van mijn wifi, want geen bereik.
Ik verwacht in een provinciehoofdstad gewoon bereik te hebben anno 2020.
Volgens mij haal je Wi-Fi en mobiele data door elkaar.

Wi-Fi is totaal niet iets waaraan je mobiele provider iets kan/zal veranderen, maakt niet uit bij wie je zit. Mobiele data is echter een ander verhaal. Als je Wi-Fi zo zwak is, zet je Wi-Fi dan eens uit in de tuin en je gebruikt je mobiele data.
Nee mijn mobiele data is thuis niet bestaand. Dus moet ik van wifi gebruik maken, iets dat ik in mijn vorige huis niet gebruikte. Maar mijn wifi signaal dekt niet mijn hele huis. Dus heel irritant.
Nee mijn mobiele data is thuis niet bestaand.
Ah je hebt dus helemaal geen mobiele dekking?

In dat geval zul je dus een dekkingsklacht moeten indienen, als hieruit blijkt dat de dekking niet toereikend is krijg je, sowieso bij T-Mobile, de mogelijkheid om je abonnement vroegtijdig te beëindigen en over te stappen op een andere mobiele provider met behoud van je nummer of kun je coulance krijgen. In dat laatste geval lost het natuurlijk niets op.
Maar mijn wifi signaal dekt niet mijn hele huis. Dus heel irritant.
En dat is dus niet iets waaraan je mobiele provider iets kunt doen. Wellicht wordt het dan dus tijd om daarvoor een accesspoint te plaatsen en niet te vergeten bovenstaande (dekkingsklacht) in te dienen.
@Ruw ER
Als je dat op je "device" niet hebt, fatsoenlijk 3G / 4G, dan kan je klagen bij je Provider.
Maar de Wi-Fi is van jouw Modem/Router, en voor het versterken van het signaal ben je zelf verantwoordelijk, door het plaatsen van een tussenstation.
Niet je provider.

[Reactie gewijzigd door Karloe op 23 juli 2024 14:26]

Ik had verwacht dat ik in een provinciehoofdstad wel netjes bereik zou hebben, dat dat wel tot die 98% dekking hoort. Dichtbevolkt enzo. Het is ook echt enkel onze straat en de straat erachter.

Ik mag dat toch gewoon slecht vinden?
112 bellen gaat via de provider die bereik/capaciteit heeft. Je kan dus best via een andere provenier bellen zonder dat je dat door hebt.
Dit geldt dus alleen voor 112, niet vóór reguliere gesprekken.
Is het een blinde vlek, of is het de constructie van je huis?

Zoek eens op de kooi van Faraday. Werkt perfect om radiosignalen je blokkeren of enorm te storen waardoor je dit probleem hebt.
Ik had toch die 3,5Ghz al geveild als ik de overheid was geweest en dan met de verplichting dat hij niet gebruikt kan worden boven de lijn Amsterdam Zwolle en in de jaren dat het niet kan een soort van korting geven.

Dan kunnen providers er nu al beleid op maken, en al beginnen met de uitrol van de 3.5Ghz.

Maar maybe zie ik iets over het hoofd waar ik niet aan heb gedacht?
Ja dat is een optie, maar dat doen ze dus niet. Los van dat zijn KPN en T-Mobile wel al rekening aan het houden met een aankomende uitrol van 3500MHz bij de locaties die ze aanpassen, qua ruimte, sterkte van de mast, dat soort dingen. Dus het kan wel sneller uitgerold worden.
De veiling zal dan voor de 700MHz band en de 2100MHz band niet heel spannend worden, tenzei een bepaalde provider heel graag meer wil hebben. In de 700MHz band is 30MHz ruimte. 10MHz per provider zal je dan zeggen. In 2100MHz is 60MHz ruimte, dat wordt dus zeer waarschijnlijk 20MHz per provider. De 1400MHz band is de enige waar wat speelruimte in zit, 40MHz totaal met 5MHz per licentie. Dus niet alle providers zullen daar even veel in kunnen krijgen. KPN is in ieder geval al actief zenders aan het plaatsen voor deze frequentieband op alle nieuwe Huawei locaties.
Ik denk dat T-Mobile alleen de 700 MHz en 2100 MHz gaat bieden.
Met 1400 MHz erbij wordt dat een te groot deel van het spectrum.

Tenzij Vodafone het echt niet wil, dat dan T-Mobile toch ook 1400 MHz neemt.
En dan bij de volgende ronde 1400 en/of 2600 MHz RRUs gaat meenemen.

KPN heeft 700/1400 MHz al overal hangen.
Met het minste aantal bandbreedte over de gehele breedte, is dit dus een zekerheid.
Daarom hangen de RRUs er al denk ik.

2100 MHz is niets anders dan gewoon betalen om deze band te kunnen blijven gebruiken.
Inclusief herinrichting zodat een 20 MHz blok mogelijk wordt.

https://www.acm.nl/sites/...ieveiling-advies-2019.pdf

Multibandveiling 700/1400/2100 MHz
153. Bij de aankomende multibandveiling zal het volgende spectrum worden geveild:
- 2x30 MHz in de 700 MHz band (703-733 MHz en 758-788 MHz) <-- Band 28
- 40 MHz in de 1400 MHz band (1452-1492 MHz) <-- Band 32
- 2x60 MHz in de 2100 MHz band (1920-1980 MHz en 2110-2170 MHz) <-- Band 1
Dus 3x10mhz (elke provider een 10mhz stukje) op 700
2x20 voor 2 providers (kpn en voda op 1400)
En elke provider 20mhz block op 2100?

Hoe is die 2100 nu precies opgedeeld?
Wat gaan ze met de resterende 70 Mhz doen dan in de 700 Mhz band?
Ja de frequentieblokken zijn sowieso gepaard, dus 30MHz wordt 60MHz, maar dan blijft er inderdaad nog veel ruimte over. Geen idee eerlijk gezegd, los van de mobiele netwerken weet ik niet heel veel van de indeling van de frequentieruimte.
Een deel van die ruimte gaat naar de overheid voor OOV toepassingen. (Openbare Orde en Veiligheid). Ik meen dat dit het laagste tukje in de band is.

In de wandelgangen heeft het huidige tetra netwerk (C2000) dat door MobilFunk Hyteta is uitgerold om de oude Motorola meuk te vervangen een levensverwachting van 5 jaar gekregen (maarja, overheid, dus zal wel 15 jr worden :P ). Hierna (of al tijdens) willen de OOV diensten een eigen datanetwerk. Een soort private LTE oplossing.
Providers moeten dekking bieden in 98 procent van alle Nederlandse gemeenten en daarbij moet de minimumsnelheid in 2022 overal 8MBit/s zijn. Dat gaat omhoog naar minimaal 10Mbit/s in 2026.
Vreemd, Europa wil graag voor iedereen 100Mbps in 2025 ook in de buitengebieden
Dat ga je met deze 5G verbindingen niet redden
Tweede Kamerstuk 2016: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-22112-2234.html

Huishoudens in zowel stedelijk als in buitengebied zouden daarom, volgens de Commissie, toegang moeten hebben tot een vaste of draadloze verbinding met een minimale snelheid van 100 Mbps (Megabits per seconde). Daarnaast acht de Commissie het noodzakelijk dat er een ononderbroken draadloze infrastructuur komt die gebruikers in staat stelt te kiezen tussen gradaties van betrouwbaarheid en kwaliteit en die een antwoord biedt op specifieke connectiviteitsvragen. De vijfde generatie mobiele communicatie, het zogenaamde 5G, zou dit mogelijk moeten maken.

Concreet stelt de Commissie de volgende niet-bindende doelen:
a) In 2025 moeten sociaal economische centra zoals onderwijsinstellingen, havens, vliegvelden, ziekenhuizen, en digitale (hightech) bedrijven voorzien zijn van een internetverbinding van minstens 1 Gbps;
b) In 2025 moeten alle huishoudens de beschikking hebben over 100Mbps vaste of draadloze aansluitingen met de mogelijkheid tot nog hogere snelheden;
c) In 2020 is volwaardig 5G beschikbaar in één grote stad per lidstaat;
d) In 2025 hebben het stedelijk gebied en de belangrijkste transport/verkeersaders ononderbroken 5G dekking.
Het zijn gelukkig niet bindende doelen. Anders was daar weer een enorme pot aan belastinggeld aan op gegaan.
Veelzeggender is nog het standpunt van het Kabinet over deze doelen:
Nederland is positief over het feit dat het actieplan geen bindende elementen bevat, maar wacht af of hier bindende elementen uit zullen voortkomen. Nederland zet bovendien vraagtekens bij het opzetten van een nieuw financieringsinstrument en wacht de voorstellen daarover af.
Met andere woorden, pas als het moet van Europa én er duidelijkheid is over het geld gaan we iets doen.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 23 juli 2024 14:26]

De (radio) ether wordt gesplitst in spectra, want je kunt moeilijk meerdere luchtruimen per aanbieder introduceren. Toch is dat met glasvezel (ook een vorm van ether) wel het geval. Meten met twee maten.
waar reageer je op? In glasvezel werk je ook met frequenties (kleuren licht) en dan kun je toch ook niet in hetzelfde spectrum met meerdere aanbieders op 1 glasvezel.
Precies mijn punt! Niet hetzelfde spectrum, maar wel verdeeld. Maar ondanks dat het kan, vechten de providers nog steeds om de unieke positie om per geofrafisch deel één (eigen) draadje te leggen naar de woningen, wat vergelijkbaar is met een uniek luchtruim voor iedere provider bij radio ether.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 14:26]

Dat kan maar is veel complexer. Wat nu al kan (en vooral in het verleden gebeurde) is dat een provider eigen apparatuur in de wijkcentrales plaatst. Dan kan die dsl of glas lijn dedicated op de eigen apparatuur worden gepatched. In de praktijk blijkt dit al kostbaar en dan hoeft er al veel minder gegraven te worden omdat je alleen de centrales van apparatuur en een goede verbinding moet voorzien.

Maargoed, we gaan offtopic.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 14:26]

Nope, ook op glas heb je "spectra" die je kan verdelen over providers.
wat ik me nu afvraag moet je een bedrijf zijn die met mobiele freqs werkt om mee te doen aan de veiling.
moet je uberhout een een bedrijf zijn om mee te doen met de veiling ?(aka kan een gewone persoon mee doen)
De eisen staan in de tender documenten.
Je KvK of persoonlijke titel is de makkelijkste, je bankgarantie met 6 nullen iets moeilijker. :X

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 23 juli 2024 14:26]

interessant maar 6 nullen is inderdaad moeilijk :p
Anoniem: 30722 @pe0mot28 mei 2020 07:09
Strikt genomen kom je er met 5 nullen ;) bieden vanaf 900.000!

En dan nog een netwerk bouwen en de concurrentie aangaan met de grote 3 (of het er op gokken dat ze je snel opkopen)
jahoor, iedereen mag meedoen. Als jij een miljard aan vermogen hebt om de veiling te winnen + een dekkend netwerk te bouwen dan mag je meedoen.
Ik moet nog extra betalen voor 4g bij ben
Aan de andere kant is Ben zelfs met die €1 of €1,50 alsnog competitief geprijsd.
Blijft een wat minder netwerk in mijn opinie, zelf alleen maar gezeik mee gehad.
Gezeik met het T-mobile netwerk?
Dan doe je iets niet goed of heb je een ongelofelijk oud abonnement, volgens mij rekent geen enkele provider meer 1,50 extra voor 4G al jaren.

Edit:

Oké lol inderdaad bij Ben betaal je gewoon nog voor 4g😂, best vreemd zelfs bij simpel betaal je daar niet voor.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 14:26]

Je verwacht het niet....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.