Consultatie voor 3,5GHz-veiling die 300 miljoen euro moet opbrengen begint

De Nederlandse overheid is een consultatie gestart voor de 3,5GHz-frequentieveiling voor 5G. De veiling moet minimaal 300 miljoen euro opleveren en minstens drie providers moeten frequentieruimte afnemen. Vanaf 1 september 2022 mag de frequentieruimte ingezet worden.

De consultatie draait om het blok van 3450MHz tot 3750MHz dat binnen de 3,5GHz-band geveild gaat worden voor 5G-gebruik. Deze veiling moet in het eerste kwartaal van 2022 plaatsvinden, de winnende providers moeten vanaf 1 september 2022 de 3,5GHz-band kunnen gebruiken voor 5G. De veiling gaat bestaan uit drie fasen. In de eerste fase worden drie vergunningen van 60MHz geveild, in de tweede fase worden twaalf vergunningen van 10MHz geveild. Op die manier wordt de volledige 300MHz geveild.

In de laatste, derde fase kunnen de winnaars uit de eerste twee fasen bieden op de precieze plekken die ze willen in de frequentieband. De Europese Commissie wees er eerder op dat voor efficiënte inzet van 5G, grote, aaneengesloten frequentieblokken van voorkeur zijn. De Commissie zegt dat deze blokken 'bij voorkeur' minimaal 80MHz tot 100MHz groot zijn.

Met de opzet in drie frasen krijgen 'alle potentieel geïnteresseerde partijen' volgens de overheid de kans om op frequentieruimte te bieden. Zo kunnen partijen die veel of juist minder frequentieruimte nodig hebben bieden, zegt de overheid. Tegelijkertijd mag een provider maximaal veertig procent van de te veilen frequentieruimte winnen. Zo moeten er minimaal drie winnaars uit de veiling komen. Wel is er een voorgestelde reserveprijs van in totaal 300 miljoen euro. Na de veiling worden alle winnende partijen bekend gemaakt, inclusief het biedproces. Voorafgaand aan en tijdens de veiling maakt het ministerie van Economische Zaken geen informatie bekend over de deelnemers.

Als onderdeel van de 3,5GHz-veiling worden er geen nieuwe, specifieke dekkingseisen gesteld. In de eerdere 5G-veiling zijn er namelijk al dekkingseisen gesteld, namelijk dat op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente 'kwalitatief goede mobiele dekking' moet worden geleverd. De eerdere 5G-veiling leverde 1,23 miljard euro op. Dat was hoger dan het minimumbedrag van 915 miljoen euro dat destijds was vastgesteld.

De consultatie is op maandag gestart en loopt tot en met 28 juni. Na de consultatie publiceert het ministerie de definitieve veilingregelgeving en start de aanvraag- en beoordelingsprocedure.

Vanwege de 3,5GHz-veiling is het Nederlandse Nationaal Frequentieplan gewijzigd, om ruimte te maken voor de 5G-aanbieders. De huidige gebruikers van de 3,5GHz-band moeten daarom binnen de frequentieruimte verhuizen, of moeten diensten elders aanbieden. Een van de huidige 3,5Ghz-gebruikers, Inmarsat, is het hier niet mee eens en heeft een rechtszaak aangespannen tegenover de Nederlandse overheid. Het is niet bekend wanneer deze rechtszaak dient. Inmarsat heeft in het Friese Burum een satellietgrondstation staan voor onder meer noodcommunicatie met boten op zee.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-05-2021 • 17:23

86

Lees meer

Reacties (86)

86
75
34
5
1
27
Wijzig sortering
Leuk en aardig, maar uiteindelijk zijn wel alsnog diegene die er voor moeten betalen via (verhoogde)abonnementsgelden.
Leuk en aardig, maar uiteindelijk zijn wel alsnog diegene die er voor moeten betalen via (verhoogde)abonnementsgelden.
We waren bij vorige veilingen landen die inderdaad de frequenties gratis uitgaven in te voorkomen dat de gebruikers de rekening moesten ophoesten.

Gevolg was dat de TelCos meer geld hadden en dan maar in het buitenland frequenties gingen kopen van dat geld, die dan alsnog betaald mochten worden.

Dus.... Uiteindelijk betaal je sowieso, dan liever in eigen land.
Zo denk ik er ook over....
Wat levert de overheid nou helemaal voor die minimaal €300 miljoen?
Het komt op mij over als een verkapte belasting.
De overheid bied een grondstof. Namelijk ruimte in het spectrum wat een beperkte voorraad is.
De overheid biedt helemaal niets, het is geen grondstof. Ze veilen het recht om een bepaalde frequentieband exclusief te mogen gebruiken voor een specifiek doel. Door de idioot hoge bedragen kan er bijna geen nieuwkomer met tussen zitten
Ze bieden wel wat. Het alleenrecht om gebruik te maken van een frequentie. Daar is een beperkte hoeveelheid van beschikbaar in Nederland en daarmee ontneem je de burgers het recht om die ruimte in het spectrum te gebruiken. Dan is het toch terecht dan men daar geld voor krijgt? Belasting komt alle burgers ten gunste.

Zie het als het recht om ergens iets te bouwen. In ruil voor de grond (niet de fysieke aarde maar de ruimte) betaal je de eigenaar (de overheid in dit geval).
Vergelijking met het ouderwetse tol heffen lijkt mij correcter: In de middeleeuwen kon iemand besluiten bij een belangrijke rivier (toegang over water = schaars) tol heffen. Daar hoefde hij dan geen inspanning voor te leveren, zoals de huidige tolwegen, die moeten geasfalteerd worden. Net zoals deze overheid: geen inspanning, gratis geld.De logica "iets is schaars dus mag je er geld voor vragen" snap ik niet. Er is ook een goede reden waarom men van het tolheffen is afgeschaft. Men mag best geld vragen, maar laat daar dan ook wat tegenover staan. Nu is het gewoon een extra belasting: we hebben geld nodig voor de grote pot, en zien mogelijkheden om een deel van de bevolking te laten opdraaien voor een pot die voor iedereen bedoeld is. Wees dan ook flink genoeg om het belasting te noemen.
Maar men vraagt niet het recht om iets te mogen gebruiken. Men vraagt het alleenrecht. Dus er word betaald voor het weren van andere gebruikers.

En dat is wel iets dat de overheid moet leveren en dus terecht geld voor kan vragen.
"En dat is wel iets dat de overheid moet leveren en dus terecht geld voor kan vragen."
Ah, dus dan is er een rekening voor het weren van anderen, en daar gaat dit geld aan op?
Nouja je kan het zien als huren van grond van de overheid voor het gebruik. Je krijg alleenrecht om met die ruimte iets te doen. En handhaving vanuit de overheid bij mensen die overtreden. Net als bij betreden van privé bezit staan er boetes op illegaal zenden in frequentie banden.
Als in: ze ontvangen dus ook geld voor de boetes, en daarnaast is de 300 miljoen ook nodig voor de handhaving? En vergelijken met het verhuren van grond snap ik ook niet. Eigendom van grond en het al dan niet te gelde maken door verkoop en verhuur bestaat al een poosje. En toen kwam er op een dag mobiele telefonie en besloot de overheid daar ook geld voor te vragen. Nu vraagt de overheid wel voor meer dingen geld, dat heet belasting, en daar is op zich niets mis mee. Maar waarom dit dan geen belasting genoemd mag worden, snap ik niet.
Net als grond is ruimte in het spectrum beperkt en bezit van ons allen. Dus alleenrecht op een deel van die ruimte is vergelijkbaar maar grond huren.

Je mag het noemen zoals je wil van mij. Zeg nergens dat je het geen belasting mag noemen.

Maar dat maakt het nog niet dat het onterecht is of 1:1 doorberekend gaat worden aan alle burgers
n3othebest's analogie is helemaal zo slecht nog niet hoor,niks mis mee.
Hij vergelijkt het met een grondstof (of denk jij echt dat hij niet weet dat het geen grondstof is?)

[Reactie gewijzigd door nutty op 29 juli 2024 02:35]

Als iemand iets een grondstof noemnt terwijl datgene niet voldoet aan de definitie van grondstof, dan vraag ik mij inderdaad af of diegene weet wat een grondstof is.
Grondstoffen zijn typisch wol, steen en hooi :P
Aardolie is ook een klassieker, wat wil je zeggen?
Hij doelde op Catan denk ik :)
"Grondstoffen zijn materialen die in een proces gebruikt worden om iets te maken of te fabriceren. " volgens een landelijk bekende site. Ruimte op een frequentiegebied is geen materiaal.
Grondstof is misschien niet het jusite woord. Maar het is net als ruimte (grond om op te bouwen) wel een schaars product.
Het zou mooi zijn wanneer de 3 genoemd partijen allemaal een tientje bieden.
Totdat er 1 stiekem 11 biedt en alle ruimte krijgt....

Zolang ze geen prijsafspraken maken gaat dit niet gebeuren.
Dan gaat de koop niet door als ik het zo lees.
Waarom? Denk je echt dat je abonnement goedkoper wordt als ze het gratis mogen gebruiken?

300 miljoen aan kosten. Stel er zijn 16miljoen abonnementen (het zijn er vast meer) en dat gedeeld door 12 maanden. Dan kost dit 1,56 per klant per maand.
Nu weet ik niet hoelang de looptijd is. Stel dit is 5 jaar, dan is het ruim 31cent per maand aan deze kosten in je abonnements prijs.
Nee, dat niet, en ik chargeer natuurlijk. Het zou wel de ultieme dikke vinger zijn, maar daar krijgen ze gegarandeerd problemen mee, zelfs al valt er niet te bewijzen dat ze overlegd hebben.
Maar je hebt helemaal gelijk waar je zegt dat de kosten per abbo per maand niet veel voorstellen. En het zal nog wel een poos langer dan 5 jaar duren voordat er weer nieuwe veilingen zijn...
Uw alternatief is dat iedereen maar lekker kan uitzenden? Of dat de overheid zoals vroeger op school een cijfer opschrijft op het bord en dat de bedrijven het mogen raden?
Nee, uiteraard niet.
De overheid mag/moet dit soort zaken reguleren, maar dan wel tegen werkelijke, dan wel redelijke kostprijs.
Minimaal €300 miljoen is absurd naar mijn overtuiging.
Waarom belachelijk? Als de providers dit en meer betalen is het gewoon marktconforme prijs.

Hoe meer de overheid hier mee op haalt hoe lager de belasting voor burgers kan zijn.

Voor grote bedrijven is 300 miljoen echt niet veel geld.
Bedrijven hebben geen geld, ze halen het op bij jou en mij middels abbonementskosten. Dus ja het is gewoon een belasting. En noem mij een geval waarbij een eenmalige meevaller ingezet werd voor een structurele verlaging.
Nee, dat doen ze niet. Abonnementskosten hangen af van vraag en aanbod. Ze zijn niet 1:1 de gemaakte kosten van het bedrijf.

Uhm, elke eenmalige meevaller zorgt direct voor lagere staatsschuld en/of een directe eenmalige investering.
Als het bij die 300 blijft..
Uiteindelijk zal dit terugverdiend moeten worden, dat klopt. In feite is het gewoon belasting, maar dan met de garantie dat als je de belasting betaald je de enige bent die er gebruik van mag maken. Ze hadden natuurlijk ook het gratis kunnen weggeven en de wegenbelasting omhoog kunnen gooien, maar ik denk dat de spreiding van belasting over verschillende gebieden wel een elegante oplossing is.
Excuus maar daar ga ik radicaal voor liggen....
De wegenbelasting ( en overige heffingen op motorvoertuigen bezit/gebruik zoals BPM, accijnzen op brandstoffen en daaroverheen ook weer BTW) worden voor minder dan een kwart ingezet voor aanleg/onderhoud/ renovatie van het wegennet en verhogen van de verkeersveiligheid.
Het grootste deel komt in de pot 'algemene middelen' terecht... ( lijkt me op zich wel een WOB verzoek waard)
En de externe kosten door weggebruik zoals geluidsschade, millieuschade, gezondheidsschade etc. worden ook door die algemene middelen gedekt.

Ben erg benieuwd als je al die externaliteiten mee neemt of de belastingen op autorijden dan nog steeds dekkend zijn.
De term 'schade' is natuurlijk ook maar een term. Geluidsschade bv... reken er op dat omwonenden van windmolens dat ervaren ( samen met slagschaduw van de wieken)
Ik snap die ervaring overigens best wel maar 'we' hebben met zijn allen besloten dat energie duurzamer moet worden en dan ontkom je niet aan natuurkundig onwrikbare bijkomstigheden.
Ik erger me bv aan de foeilelijke zonnepanelen op de daken van de overburen.
Is dat schade? en zo ja.... waar kan ik die schade claimen?
Kortom: Als je ergens schade door ervaart dan moet je de rekening daar neerleggen waar die schade door wordt veroorzaakt.
Zoals je aangeeft, schade daar verhalen waar die wordt veroorzaakt. Dus schade aan luchtwegen door fijnstof verhalen op automobilisten.

Geen idee waarom je over windmolens en zonnepanelen begint.
Ik kan me nog herinneren dat de 3G frequenties geveild werden.
De bedragen van destijds zijn me even ontschoten maar die waren ook toen zeer hoog.
In die tijd speelde Inmarsat nog geen rol van betekenis. ( of mogelijk zelf geheel niet)
Of starlink hier mee te maken heeft weet ik zo even niet.
taatssecretaris Keijzer wilde minimaal 900 miljoen euro ophalen met deze veiling. Bij de vorige veiling, die van de 4G-frequenties, werd in 2012 een bedrag opgehaald van maar liefst 3,8 miljard euro. Dat was al fors meer dan de veiling van 3G. In 2000 werd er toen 2,7 miljard euro opgehaald.
Mijn voorspelling is dat de drie grote blokken naar KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo gaan.

Een gewaagde voorspelling, ik weet het :)
welke concurenten zijn er nog op de obiele internet markt eingelijk?
Er zijn in Nederland 4 bedrijven met een eigen netwerk, de 4e is Prorail met haar zogenoemde GSM-R netwerk. Dit netwerk is voor eigen gebruik. Het is denk ik niet waarschijnlijk dat prorail mee gaat doen, hoewel er de komende tijd weer flink geïnvesteerd wordt in dat netwerk.
https://www.prorail.nl/ni...eter-internetbereik-spoor
Er is nog een vijfde netwerk: CDMA op de 450 MHz band (Band 31). Dat wordt gebruikt voor smart meters.
De frequenties voor GSM-R liggen vast in gans Europa en bevinden zich tussen 876 en 880Mhz voor de uplink en 921-925Mhz voor de downlink. Voor de opvolger FRMCS (gebaseerd op 5G technieken) is al 5.6Mhz gereserveerd in de 900Mhz band en 10Mhz in de 1900Mhz band voor de Europese spoorwegen.

Dergelijke veilingen gaan om spectrum voor commercieel gebruik waar Infrabel of Prorail niks mee kunnen aanvangen zonder een landelijk dekkend netwerk te bouwen.
Ga jij anders nog even een paar stripjes lezen
bedankt voor je informatie
Je HAD Tele2. Meer niet.
ja dat weet ik helaas is die overgenomen
Klein kansje dat DeltaCaiway ook een eigen plekje op de mobiele markt wil hebben.
Verder misschien een Google oid maar ik verwacht inderdaad dat het gewoon bij KPN, T-Mobile en Vodafone blijft.
bedankt voor je informatie dan hoop ik dat deltacaiway een concurrent word
Die Nederlandse markt lijkt nog net te klein voor vier spelers.
voorheen met tele2 ging ook prima of draaide die verlies
Mijn voorspelling is dat de drie grote blokken naar KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo gaan.

Een gewaagde voorspelling, ik weet het :)
Tja, welke alternatieve providers met een eigen netwerk heb je nog meer. Niemand toch?
Tele2 is nu onderdeel van T-mobile, dus die zal niet meer meedoen. En de overige providers hangen aan het netwerk van KPN, t-mobile of Vodafone.
T-Mobile staat te koop https://www.providercheck...81/t-mobile-staat-te-koop
dus misschien valt de hele veiling wel in het water als KPN of Ziggo deze zou overnemen maar daar zullen ze wel geen toestemming voor krijgen
De PMSE (Programme Making & Special Events) sector zal ook belangstelling hebben.
Overigens ondersteunt 5G 100 MHz brede blokken op deze frequenties. Missschien willen sommige partijen daarom meer dan 60 MHz huren (want dat doe je eigenlijk).
Dat kan ook niet anders. Deze frequenties zijn namelijk niet voor een landelijke dekking maar voor capaciteit op dichtbevolkte en drukte plekken toe te voegen. Het heeft geen zin in deze frequenties in een klein dorp te gebruiken.

Er gaat dus nooit een nieuwe provider op bieden. Die gaat nooit zo enorm veel masten kunnen plaatsen om met deze frequenties landelijke dekking te kunnen geven.
Aangezien het hier om blokken spectrum gaat die vele malen groter zijn dan de blokken spectrum die in het verleden zijn geveild valt de op te leveren prijs me nog mee. Maar de kans bestaat natuurlijk dat dit bedrag tijdens de veiling flink hoger wordt.
We hebben in NL al een mooie 5G basislaag met 700MHz (behalve Vodafone dan). Maar met dit nieuwe 3.5GHz spectrum worden de snelheden pas echt spectaculair en kun je gigabitsnelheden halen op alle masten waar dit hangt.
Nog een bijkomstigheid is dat je op deze frequenties heel veel zendlokaties moet en wil gebruiken. Die kosten ook geld (voor de lokatie (huur), de apparatuur en de verbindingen.
Waarom draaien ze het niet om? De rechten gaan naar diegene die met de laagste kosten aan de gebruiker, de hoogste snelheid / meeste mb's garandeert over de looptijd van de rechten. Dan worden we er met z'n allen beter op.
Heb even mijn glazen bol opgewreven, en die zegt mij KPN, T-Mobile en Vodafone. Zien jullie nog meer kandidaten ? ;)

btw; bovengenoemde zitten voor consumenten op 700 en 1400MHz 5G
De provider die er de grootste zak geld voor neerlegt krijgt de rechten om erop te zenden. Toch moet die provider zich wel aan enkele eisen houden. Zo moet er verplicht gezorgd worden voor landelijke dekking en een minimale internetsnelheid. de snelheid uit 3.5GHz lijkt me niet nuttig voor consumenten, maar eerder voor hulpdiensten en elektrisch aangedreven voertuigen

[Reactie gewijzigd door Hackus op 29 juli 2024 02:35]

Het is ook een prima manier om diensten aan te bieden aan consumenten op drukke plekken. Verder kun je op deze hoge frequentie goed systemen maken die veel antennes hebben per sector , waardoor beamforming mogelijk is. Hierdoor krijg je nog meer extra capaciteit per zendstation. Denk aan het Rembrandtplein of het Neude, Schiphol, NS stations, sportstadions, Ziggo dome et cetera.

[Reactie gewijzigd door Inkjet op 29 juli 2024 02:35]

3.5 okee. Maar wanneer komt nou eindelijk die 60 GHz (mmwave) band beschikbaar?
60G is ISM toch? Komt niet door/om mensen heen, is moeilijk mee te werken.
Uhm, waarom zou je anders alleenrecht mogen hebben?

Als ze niet betalen staat het iedereen vrij om in de frequentie te gaan lopen zenden.

Ze betalen voor het alleenrecht en betalen de overheid (de burgers dus aangezien dit geld niet in andere belasting opgehaald hoeft te worden) omdat die het recht opgeven in die band uit te zenden.

Perfect logisch dus.
De burger betaalt het niet aan de overheid in belasting inderdaad.
De burger betaalt het weer aan de 3 providers in hogere abonnementskosten. Onnodig rondpompen van geld dus.

Gewoon eerlijk verdelen wie wat krijgt en klaar. Onnodig geld rondpompen doen we al genoeg in Nederland.
Nee, de burger kan kiezen of ze wel of niet aan de 3 providers betalen. De ene zal meer betalen dan de andere afhankelijk van hoe veel hij of zij het netwerk gaat gebruiken en nu al 5G wil of nog op 4G blijft.

Dus door deze veiling betaald de burger afhankelijk van het gebruik van het spectrum. Gebruik je meer ruimte betaal je meer, gebruik je minder betaal je minder.

Hoe wil je het anders eerlijk verdelen? iedere burger in nederland krijgt 1Hz in het spectrum?
Hoeveel frequenties je hebt/ 3= gelijke verdeling voor de 3 providers.
Maar waarom alleen die 3 providers? Wat geeft die 3 het recht om die banden als enige te mogen gebruiken?

Waarom worden mijn rechten als burger ingeperkt om die 3 bedrijven rechten te geven?
Jammer dat je het meteen op de man probeert te spelen maar helaas zit je er flink naast.

Daarnaast gaat deze 300 miljoen juist rechtstreeks naar de burgers en betalen juist alleen de gebruikers het.

Ofwel, de gebruiker betaalt. Mooi concept toch?

PS. Jouw account is 10 jaar ouder dan die van mij. Als jij mij dan als tiener inschat zeg je dus dat je zelf een twintiger bent. Dan ben ik in ieder geval een stukje ouder. Niet dat leeftijd ook maar iets met de discussie te maken heeft.

[Reactie gewijzigd door Philip Ross op 29 juli 2024 02:35]

Daarnaast gaat deze 300 miljoen juist rechtstreeks naar de burgers en betalen juist alleen de gebruikers het.
Dat is wellicht een beetje te kort door de bocht; de overheid is erg inefficient dus die 300miljoen wordt ten dele "intern" verbrand aan het hele circus wat hieromtrent wordt opgetuigd.
Oke, er gaat vast geld verloren ja. Maar in principe komt het grootste deel gewoon goed terecht
Want jij gelooft dat een 4e provider mee gaat doen?
Als het gratis is natuurlijk wel. Waarom niet? Geef mij ook maar een paar Hz om lekker een lokaal netwerk op te zetten.
Ik snap dat niet iedereen niet zomaar klakkeloos op een frequentie kan gaan zitten. Maar waarom daar nou geld aan moet vast zitten (die wij, jij en ik, gewoon doorberekend krijgen). Dat kan toch op een andere manier.
Geef eens een andere manier dan? Graag 1 waar de bedrijven die alleenrecht verwerven mij compenseren voor dat ik er niet langer gebruik van mag maken.
Waarom niet vriendelijker zijn voor de tech industrie? Waarom al die boetes? Waarom die irritante cookiewall? 🤙
Die cookiewall is juist de techindustrie die niet vriendelijk is naar de gebruikers. De overheid stelt alleen dat bedrijven niet zonder jouw toestemming allerlei tracking meuk mogen installeren. Dat ze daardoor opzettelijk een irritante cookie wall inzetten om jouw zo gek te krijgen dat je maar op accept klikt is echt vanuit die tech bedrijven bedacht.

Alternatief was gewoon geweest om geen tracking cookies te plaatsen....

Het is niet de overheid die die coockie wall verplicht. Het zijn de bedrijven die er zelf voor kiezen.

[Reactie gewijzigd door Philip Ross op 29 juli 2024 02:35]

Vertel eens. Wat is daar gezegd dan? Zo goed is mijn geheugen niet.

Maar overigens, het staat bedrijven toch volledig vrij om geen cookiewall te plaatsen? Enige dat ze moeten doen daarvoor is gewoon geen tracking cookies meer plaatsen.
Wat heeft de Tweakers cookiewall te maken met dit bericht?
Je ongenoegen daarover kan je uitten bij de AP en op t forum hier.
En waar ga jij de overige miljoenen vandaan halen om op de afgesproken datum een volledig werkend 5G netwerk mee in de lucht te hebben?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.