Satellietbedrijf met schotels in Burum begint rechtszaak tegen verplaatsing

Inmarsat, een Brits bedrijf voor mobiele satellietcommunicatie, begint een kort geding tegen de Nederlandse staat. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat het zijn schotels in het Friese Burum moet weghalen. De overheid wil dat de schotels verdwijnen wegens de komst van 5G.

Inmarsat zegt op zijn eigen website dat het gaat om een juridische procedure waarin het de rechter gaat verzoeken "de wijziging in de spectrumtoewijzing zoals uiteengezet door de Nederlandse regering te beoordelen, in het licht van een schending van nationale en internationale wetgeving door de voorgestelde aanpassing van het nationale frequentieplan."

Het gaat om een deel van het spectrum dat aan 5G zal worden toegewezen, maar dat deel zet Inmarsat nu nog in voor communicatiesystemen voor de veiligheid van de scheepvaart en de luchtvaart. Inmarsat is van mening dat beide samen binnen de spectrumband kunnen werken en ziet dus niet de noodzaak om zijn schotels te verplaatsen. Het draait om de 3,5GHz-frequentieband, die sinds 1990 ook wordt ingezet voor de noodsignalen.

Inmarsat zegt te streven naar een minnelijke schikking met de Nederlandse overheid, zodat het deze nood- en veiligheidssatellietdiensten voor de zeelieden kan handhaven. Naar eigen zeggen probeert het bedrijf al achttien maanden tot een oplossing te komen. "Tot op heden is dat echter niet mogelijk gebleken vanwege de halsstarrige houding van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Mocht het ministerie de gesprekken willen hervatten om te komen tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing, dan vervolgt Inmarsat haar constructieve opstelling in het belang van de gebruikers van de vitale veiligheidsdiensten van het bedrijf", schrijft Inmarsat.

Als het toch op een gedwongen verplaatsing uitloopt, zegt het bedrijf alvast dat het gekozen tijdpad voor de verandering van frequentiegebruik, zoals dat in het nationale frequentieplan staat voorgeschreven, niet realistisch is. Volgens Inmarsat is een lange overgangsperiode nodig om de verplaatsing uit te kunnen voeren. Het ministerie van Economische Zaken wil dat providers uiterlijk vanaf 1 september 2022 de 3,5Ghz-band moeten kunnen inzetten voor 5G.

De bezwaren draaien niet zozeer om de fysieke verplaatsing, maar vooral om de garantie van een nieuw gastland waar de schotels minstens tien jaar kunnen blijven staan en dat de dienst voor de scheepvaart gewaarborgd blijft. Gerard Luursema, locatiedirecteur van Inmarsat, zegt tegen het Financieele Dagblad dat niemand die garantie wil geven. "We komen van de regen in de drup als we de boel verhuizen en er komt alsnog een 5G-antenne naast ons station die het signaal verstoort", zegt hij.

Luursema ontkent dat zijn bedrijf te laat is gaan handelen, omdat al bijna vijftien jaar bekend is dat bij 5G de 3,5Ghz-band gebruikt zou gaan worden. "Er is altijd gesteld dat bestaande gebruikers mogen worden beschermd. En het signaal zou nood-, spoed- en veiligheidsdiensten niet in de weg mogen zitten."

Mona Keijzer, de staatssecretaris van Economische Zaken, zei vorig jaar in een Kamerbrief dat ze heeft benadrukt het scenario van co-existentie niet wenselijk te vinden. Er zou dan een exclusiezone van 75 kilometer rondom het grondstation in het Friese Burum komen waar providers de 3,5GHz-band niet mogen gebruiken. Maar Keijzer gaf ook aan bereid te zijn steun te bieden bij het verwerven van een geschikte locatie in het buitenland en eventuele nadeelcompensatie toe te kennen. Volgens Luursema is er sinds november vorig jaar echter geen constructief gesprek meer geweest.

Burum is vooral ook bekend van de aanwezige satellietschotels van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD, maar daar is eerder een oplossing voor gevonden. Die zullen naar het buitenland verplaatst worden, al is nog niet duidelijk naar welk land ze zullen gaan.

Door Joris Jansen

Redacteur

29-03-2021 • 14:54

92

Submitter: PeacekeeperNL

Lees meer

Reacties (92)

92
85
46
7
0
18
Wijzig sortering
Ben ik de enig die valt over de laatste alinea... Waarom zouden we de schotels van de AIVD en de MIVD in het buitenland willen?

Welk land vertrouw je zodanig dat je de communicatie van de dienst die jouw burgers bespioneert of de dienst die andere landen bespioneert, door hun land wilt laten lopen?
Een zeer terecht punt!

Uiteraard kun je afspraken maken om Nederlands rechtsgebied te creëren op buitenlands grondgebied, het omgekeerde van wat er tijdens het Lockerbie proces bijvoorbeeld gebeurde. Ook zijn er bondgenoten die je op dit moment vertrouwt.

Maar het het blijf natuurlijk behelpen. Het zet de deur op een kier voor juridisch getouwtrek, het maakt maakt de beveiliging complexer en het creëert een afhankelijkheid. Dat laatste is nu wellicht geen probleem, maar dat is niet de instelling waarmee je een veiligheidsapparaat zou moeten inrichten.

Zijn er geen boorplatformen die op de nominatie staan om afgedankt te worden en die om te bouwen zijn? Het zal ongetwijfeld veel duurder zijn dan een landlocatie, maar veiligheid mag best een prijs hebben. Het zou een beetje lijken op de SBX.

[Reactie gewijzigd door Crisium op 23 juli 2024 21:06]

ik ga er dan even vanuit dat je die 'boorplatformen' wilt bouwen/verplaatsen naar een stukje nederlands water (dus maximaal 12 zeemijlen uit de kust. dan praat je dus over +/- 22km.

Uit het artikel maak ik ook dat de safe-zone zo'n 75km is. dus zelfs als je hem daar zit heb je langs de kust nog steeds een strook van 50km waar geen 5g mogelijk wordt.
ik het beste geval valt daar het grootste deel van de provincie Friesland onder, kun je een ander deel afvangen door de Waddenzee.
De kans dat er dan nog 5g is op onze marinebasis in Den Helder is vrij klein.


En na dit alles (of eigenlijk voor dit alles) moet je je nog afvragen of een sat-station op zet wel mogelijk is in verband met alle weersomstandigheden etc.
De Waddeneilanden ga je toch heen om te ontstressen, heb je geen 5G nodig ;)

Maar zonder gekheid, boorplatforms staan nu ook buiten de 12-mijlszone. In de veel grotere Nederlandse Exclusieve Economische Zone, houdt Nederland het recht voor kunstmatige eilanden te creëren. Een dergelijk station zou ik daar ook toe rekenen.

In Friesland komen nu ook al buien van zee aan land. Ik weet niet hoe gevoelig de in gebruik zijnde banden zijn voor atmosferische omstandigheden, maar de SBX-1 laat zien dat grote antennestations op zee in principe mogelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Crisium op 23 juli 2024 21:06]

Anoniem: 1578568 @theBazz29 maart 2021 15:28
Kan natuurlijk prima zijn dat we al jaaaaren andere faciliteiten hebben die het zelfde misschien wel efficiënter bereiken, maar dat gewoon niet openbaar bekendgemaakt is of gaat worden.
Of het is al jaren uitbesteed aan een bevriende natie, die toch al routinematig alles controleert. Kunnen we daar net zo goed een kopietje of uittreksel opvragen wanneer er stront aan de knikker is toch?
Dat heeft bijvoorbeeld als voordeel dat je altijd met een recht gezicht kunt zeggen dat je bepaalde data niet opgeslagen hebt.
totdat je volledig afhankelijk bent van die vriend en er een keer ruzie uitbreekt, dan heb je ineens geen poot meer om op te staan omdat die vriend je vrijwel letterlijk het mes op de keel kan zetten omdat je niet op eigen poten kunt staan.

Ik dacht dat we deze les inmiddels wel geleerd hadden, zeker met het recente pandemie verhaal en de productie van medicijnen en andere strategische grondstoffen die vrijwel volledig in China plaatsvonden. Werdt ineens vervelend toen China ons tog maar even de deur wees want eigen land kwam eerst.
Wat nu als het meerdere bevrienden staten zijn? Dan kun je de data vergelijken.
Wat nu als het meerdere bevrienden staten zijn? Dan kun je de data vergelijken.
Dat verkleint het risico maar maakt je nog steeds afhankelijk. Uitbesteden aan andere landen is leuk, kan voordeliger zijn in de kosten, kan ook nog eens efficienter zijn maar verzwakt wel je onderhandelings positie op het moment dat je de kennis of techniek zelf niet meer in huis hebt.

Energie, Voedsel, Medicatie, Communicatie zijn allemaal basisblokken van onze samenleving geworden. We zijn het gewoon aan ons zelf verplicht om in ieder geval een minimale bezetting en/of productie capaciteit van elk van deze industrieëen binnen eigen landsgrenzen te houden.

Als je in die basis voorziet kun je altijd nog samenwerking aan gaan met andere landen om je capaciteit of efficientie uit te breiden BOVENOP de bestaande garanties die je van eigen bodem hebt.
Volgens mij zijn we al deels afhankelijk van intel van bevriende geheime diensten. Voor wat hoort wat, maar afhankelijkheid kun je ook afbakenen met bijvoorbeeld een contract, of meerdere bronnen gebruiken. In deze globalistische wereld zijn we immers ook afhankelijk van onze export (en dus handel), of bijvoorbeeld van China als exportland.

Ik begrijp enige skepsis maar gezien we niet weten welke geheime dienst, kunnen wij hier als burgers verder niet over oordelen. We missen gewoonweg de relevante data. We zullen de overheid moeten geloven dat ze een gedegen risicoanalyse hebben uitgevoerd. Weet wel: onze politiek wilde lang niet tornen aan Burum. Deze kwestie loopt immers al jarenlang.
Maar in hoeverre kan je China een bevriende staat noemen. Ik ga er vanuit dat de VS of de UK bepaalde “diensten” delen met Nederland om vrije”officiële” toegang te krijgen tot AMX.
Offtopic: misschien is Nederlands niet je moerstaal (moedertaal of "native language"): "met een recht gezicht" kennen wij niet als uitdrukking in de Nederlandse taal. De Engelse uitdrukking "with a straight face" vertaald zich in het Nederlands als de uitdrukking "met droge ogen". Gewoon mijn twee centjes ;)
"Met een strak gezicht" noemen ze dat hier in Nederland, aangezien Nederlands blijkbaar niet je moerstaal is...
Dat voorbehoud schrijf ik, omdat er veel mensen zijn met een breed palet aan talen en ik respect wil tonen als er een foutje insluipt maar ook geen leermoment wil ontnemen. "Met een strak gezicht" zou ook kunnen en is meer letterlijk vertaald. Is "met droge ogen" in deze context foutief?
Oplettend, dankjewel. Diezelfde website geeft aan:

Ja dat wordt nog steeds door juristen, medici en journalisten met droge ogen beweerd.
Yes, that is something that jurists, practitioners and journalists are still saying while keeping a straight face.
https://context.reverso.n...erlands-engels/droge+ogen

Sowieso dank voor de verbetering en/of aanvulling! :)
Daar was ik al eerder over gestruikeld: nieuws: 'Inlichtingendiensten verplaatsen satellietstation van Burum naar bui...

Het is de macht van de telco-lobby die dit er door gedrukt heeft. Over een jaar of 10 komen de frequenties misschien wel weer beschikbaar omdat de telco-lobby nog veel meer andere frequenties heeft geconfisqueerd en deze bandbreedte niet meer zo breed gebruikt wordt.
"macht, lobby geconfisqueerd" klinkt wel heel erg negatief zo.

Heeft deze frequentie niet gewoon een wetenschappelijke/natuurkundige grondslag die er toe geleid heeft dat deze in de 5G specificatie is vastgelegd?

Is het trouwens sowieso niet beter dat belang van mobiel internet voor ons allemaal (of in ieder geval de Noorderlingen) blijkbaar boven het belang van "spionage" gaat?
Gezien het brede spectrum dat de mobiele telefonie nu gebruikt en vooral dat de huidige gebruikers er uit worden geknikkerd leert mij dat zij de frequentie voor zichzelf willen hebben.

Als er iets van het wetenschappelijke over bleef, dan zouden de andere gebruikers ook niet uit die band geweerd worden.

Over het natuurkundige kan ik duidelijk zijn, die wint altijd, zo niet dan toch. Dat is de frequentie waarop iedereen vrij is. Dat is de frequentie waar de magnetron op werkt. Dat is een frequentie waarmee water kan worden opgewarmd. Dat is de 2.45 MHz.

Enneh, ja, ik gebruik daar bewust een negatieve toon. Vooral omdat de huidige telecom naar mijn idee te veel voor zichzelf opeist:
Dat ze een groot deel van de am-banden hergebruiken voor nieuwe technieken snap ik. Maar wel jammer dat ze in 1 keer alles gebruiken. Het zou mooi zijn als de beste kortegolf en lange golf banden voor de analoge techniek bruikbaar blijven.
Dat ze een groot deel van de FM en TV banden hergebruiken voor nieuwe technieken snap ik. Maar wel jammer dat ze in 1 keer alles gebruiken. Ook hier zou het mooi zijn als de beste frequenties voor de analoge techniek bruikbaar blijven. Bijvoorbeeld 2 of 3 analoge tv-kanalen voor 1 landelijke en 1 regionale zender.
En zo ook voor de satelliet communicatie zoals vanuit Brunssum wordt/werd gedaan. Dat was best wel harmonieus, daar zou ook best wel wat 5G tussendoor kunnen fietsen. Maar nee, zij moesten het weer allemaal helemaal confisqueren.

[Reactie gewijzigd door beerse op 23 juli 2024 21:06]

Het "belang" van mobiel internet? 4G is snel genoeg voor zowat alles. Het ging niet alleen om spionage maar ook om een nooddienst voor zee- en luchtvaart. Dat lijkt me belangrijker dan dat jij youtube in 4K kan kijken op je mobieltje.
Was een semi-grappige/sarcastische opmerking, maargoed.

Je argument is te makkelijk, daarmee kun je helemaal terug gaan tot het eerste inbelmodem. Ontwikkeling houd je niet tegen en zal vanzelf tot andere toepassingen leiden als het eenmaal beschikbaar is. Vergeet niet dat de eerste 5G testen ook niet voor 4K youtube waren maar voor een zeer interessant landbouw project
Streaming werkt met buffers, daar heb je de lage latency die 5G gaat brengen helemaal niet voor nodig.

Daarnaast, nooddiensten zullen ze sowieso blijven aanbieden, en daar vind je volgens makkelijk een andere locatie voor.
Ik zie geen reden waarom schotels van Nederlandse inlichtingendiensten niet in de Spaanse of Franse Pyreneeën zouden kunnen staan. Allebei betrouwbare bondgenoten die niet zomaar ineens jouw schotel installaties zullen aanvallen.

Bovendien zal uiteraard alle communicatie van die schotels naar een analyse station in Nederland over een beveiligde verbinding gaan.
De locatie is van belang.
Als ik het goed heb doen de schotels van de inlichtingendienst niet zelf communiceren met een satelliet, maar luisteren ze mee naar communicatie welke van de satelliet richting grondstation van de provider gaat. Als je te ver van het grondstation gaat zitten is het signaal dus te zwak om mee te luisteren.
Misschien een domme vraag en een te simpele voorstelling maar als de 3,5GHz band voor 5G gebruikt gaat worden kunnen de AIVD/MIVD satellieten niet overschakelen op een andere frequentie. Andere landen zijn of gaan ook bezig met uitrollen van 5G. Krijg je daar dan niet het zelfde gezeik als hier? Midden in de Sahara zal je er geen last van hebben maar dat lijkt me om meerdere redenen alles behalve ideale locatie.
De AIVD/MIVD zelf heeft geen satelliet, ze luisteren daar alleen bestaande signalen af. Maar zoals we dus lezen in dit nieuwsartikel heeft de uitbater van satellietcommunicatie eigenlijk ook geen mogelijkheid om zijn frequentie aan te passen. Dit is omdat fysieke aanpassingen aan de satelliet vereist, wat natuurlijk heel lastig is gezien het feit dat hij al in de ruimte hangt :)
Anoniem: 1302638 @theBazz29 maart 2021 15:44
Net als ambassades en consulaten is er in de regel niks "fout" aan een buitenlandse aanwezigheid. Je moet daar wel strenge interne regels voor opstellen. Maar in het buitenland zijn is niet per definitie een risico.
Ik val er ook over omdat ik nergens lees dat 5G in andere landen de 3.5Ghz band niet zou gebruiken (en dat is ook waar men over struikelt).
Er zijn natuurlijk opties om dit diplomatiek op te lossen, zoals:
1) Nederland koopt er in het buitenland een stukje Nederlands grondgebied bij (een soort enclave). Zo zijn er naar verluid ook stukjes Verenigde Staten op vliegbasis Volkel en in Brunssum.
2) Quid-pro-quo-principe: voor wat hoort wat, zoals: Nederland stelt de technische faciliteiten voor een bepaald percentage beschikbaar aan andere landen, zoals een ruimte/radiotelescoop.

Edit: typo en zin iets anders verwoord

[Reactie gewijzigd door Polydeukes op 23 juli 2024 21:06]

Het is niet even een stukje.
Je wilt een zone van 75km om de ontvangers heen.
Het een sluit het ander niet uit. Die straal van 75 km hoeft geen eigen grondgebied te zijn natuurlijk.
Het Belgische gerecht start een onderzoek naar jarenlange spionage door Duitsland.
Dat was in 2015. Er zal weinig veranderd zijn. Ik zou geen enkel land vertrouwen...
Huawei wil dat wel faciliteren :+
De Amerikanen hebben overal ter wereld luisterposten dus het is niet uniek. Nederland kan in een bevriend land een basis bouwen.
Grappig, toen ik in de jaren '90 de wereldzeeën over ging, hier een paar keer mee gebeld. Dat koste toen fl25,- per minuut: daar ging mijn stagevergoeding..

Burum was op schepen een begrip. Niet alleen voor communicatie, maar ik dacht ook voor noodsignalen van bv. EPIRB's. (als je naar de kelder gaat, komt automatisch boven drijven en zend signaal uit).

Inderdaad (zie andere post) zijn er bepaalde verplichtingen i.v.m. SAR die niet zo maar aan de kant kunnen worden geschoven. Ben benieuwd waar dit op uit draait.
Aan de andere kant, veiligheid van op die schepen is natuurlijk essentieel, de manier waarop je die veiligheid creëert is dat niet.
Als jij als bedrijf 'er maar op hoopte' dat er voor jouw een uitzondering gemakt zou worden, waardoor alle mensen in Friesland en Groningen en wellicht zelfs nog een stukje verder geen gebruik kunnen maken van de beste 5g band, waardoor we bepaalde boerderijen bijvoorbeeld straks alsnog van glasvezel moeten voorzien?
Terwijl je ook gewoon had kunnen investeren in andere frequenties,

Als spaceX middels starlink voor enkele tientjes per maand al internet verbindingen kan leveren dan moet je misschien daarop investeren. waar het vroeger misschien duizenden of 10duizenden kostte om zo'n instatie op je schip te zetten is het ombouwen nu waarschijnlijk goedkoper dan gebruik te blijven maken van dit achterhaalde bedrijfje die in plaats van door te ondernemen, zijn winst bij de rechter denkt te halen.
Kunnen ze die schotels niet gewoon op een ongebruitkt boorpplatfrom in de noordzee zetten? of een onbewoond waddeneiland?
De wadden zijn nog te dicht bij land, het gaat om een straal van 75 kilometer. Als je zo ver in zee zit, kom je in internationaal water; legaal gezien is dat lastig. D'r zou bijvoorbeeld een duikboot van een buitenlandse mogendheid bij kunnen komen en de zaak afluisteren of saboteren.
Dat valt reuze mee, want de Noordzee is een zogenaamd "continentaal plat", d.w.z. het maakt geologisch onderdeel uit van het Europese continent. Dat bekent dat het "Verdrag inzake het continentale plateau" van toepassing is:

https://nl.wikipedia.org/..._het_continentale_plateau

... en op basis daarvan heeft Nederland een exclusieve economische zone:

https://nl.wikipedia.org/...clusieve_Economische_Zone

Dat betekent dat Nederland het recht heeft kunstmatige eilanden in zijn deel van de Noordzee aan te leggen die dan vervolgens een eigen 12-mijlszone kennen en daarmee geen internationaal water meer zijn.
Afluisteren kan je sowieso in een behoorlijk brede cirkel. De verbinding met het grondstation vereist een grote schotel, maar de 'cellen' voor de telefoons niet; immers moeten die in je zak passen. En de encryptie op satteliet telefoons is redelijk waardeloos (met name omdat die sats tientallen jaren in de 'lucht' blijven en dus nooit worden geupgrade!)

Als je met een sat phone belt, moet je er gewoon vanuit gaan dat alles wordt afgeluisterd tenzij je er nog een eigen encryptielaag bovenop gooit.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 21:06]

Ik denk dat het ze niet zozeer gaat om waar ze heen moeten, het gaat er om dat ze hun huidige schotels moeten weghalen. Iemand moet dat betalen... Ze zijn al veel te laat en nu komen ze er achter dat ze mogelijk niet eens hun diensten kunnen verlenen. Waarom zelf daar drukte over maken als je het iemand anders kunt opleggen. Bijvoorbeeld de Nederlandse overheid...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 21:06]

Aan het op zee zetten van dit soort faciliteiten hangt natuurlijk wel een heel ander kostenplaatje. Je gaat het terugzien in de onderhoudskosten, zowel door de beroerde bereikbaarheid als door de toename van benodigd onderhoud doordat alles ineens midden op zee staat, met de toegenomen weersinvloeden en zout dat dat meebrengt. Ik kan me voorstellen dat ze daar niet op zitten te wachten.
Anoniem: 1322 @ATS29 maart 2021 16:12
Yep, en reken maar dat men een slachtofferrol aanneemt: Alles draait prima maar nu moeten wij weg van de overheid. We kunnen nergens heen zonder flinke investeringen..

Ik ben benieuwd wat de rechter hier van vindt...
Ik vermoed dat de overheid jaren heeft geroepen: nee joh komt wel goed en we regelen wel wat voor jullie. Een paar regeringen verder en zijn ze het ineens vergeten.
Volgens dit document https://www.rijksoverheid...-van-bestaand-gebruik.pdf zijn de vergunningen voor het gebruik van die band verlopen, op 1 na. Het is in ieder geval duidelijk dat er in 2018 al over gesproken werd, en voor Inmarsat al duidelijk zou moeten zijn dan een verlenging van die vergunning er niet aan zat te komen.
Kijk, dat is nu informatie die eigenlijk in het artikel had moeten zitten!
Uit een brief aan de tweede kamer van de verantwoordelijke staatssecretaris van eind vorig jaar:
Ik heb tijdens het debat op 6 februari 2020 ook gewezen op de verantwoordelijkheid van Inmarsat en dat ik het gerechtvaardigd vond om aan het bedrijf dat al vanaf 2007 weet dat de 3,5 GHz-band beschikbaar zou komen voor mobiele communicatie, te vragen maatregelen te treffen.
Ik denk dat dat een probleem zou zijn voor de benodigde infrastructuur. En hoeveel ongebruikte boorplatformen zijn er die in bruikbare staat verkeren?
Er zijn massa's ongebruikte boorplatformen te vinden - de helft van de boorplatforms die op de Noordzee te vinden waren liggen ondertussen ergens in een haven - olieprijs was te laag om ze rendabel te houden. Hoeveel er nog in bruikbare staat zijn weet ik niet, ik gok de meeste, maar iig zal er wel 1 tussen zitten.
Kunnen ze die schotels niet gewoon op een ongebruitkt boorpplatfrom in de noordzee zetten? of een onbewoond waddeneiland?
Niet op een boorplatform:
"Haagse bronnen melden wel dat een booreiland op zee niet geschikt is, omdat er daar ook verstoring kan optreden." Zie: https://nos.nl/artikel/22...uist-naar-buitenland.html
Een onbewoond waddeneiland? Alle fatsoenlijke waddeneilanden zijn bewoond; andere eilandjes (heel het waddengebied) horen bij UNESCO werelderfgoed; daar zet je natuurlijk geen schotels (met dijken) neer.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 21:06]

Ik vroeg me eigenlijk af of ze niet gewoon een stukje grond over de grens in Duitsland kunnen kopen. Locatie ongeveer hetzelfde, wetgeving een stuk vriendelijker. Het is minder dan 100km verder, weet niet hoeveel dat uitmaakt bij deze frequenties.
Nee laat het gewoon binne die zone geen 3,5GHZ, meer 4g/5g of de andere freq.
De overheid heeft te voorbarig de frequenties geveild.

En binnen dat bereik alles verglazen.
Deze hoogwaardige banen zijn best gewenst buiten de randstad.

Ps: De locatie is mooi vanwege het vlakke land and de breedtegraad, zo pak je heel veel sats vanaf 1 locatie.
Backup locatie is in het VK dacht ik.
Welke hoogwaardige banen? Kabels in de grond graven zijn geen hoogwaardige banen. En glasvezel is leuk, maar niet echt praktisch als je mobiel moet zijn.
Het belangrijkste argument om destijds voor Burum te kiezen was het laagste stoornivo gemeten in Nederland. Dorpje en een paar boeren er omheen. Wil je veel zwakke sats ontvangen dan draait alles om het S/N level.

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 23 juli 2024 21:06]

ja, schuiven naar duitsland gaat ook niet 123, met storing van de vele aantallen windmolens en zonneparken daar.
Verglazen?

Glasvezel hier in de regio word door on/laag geschoolde Roemenen/Bulgaren aangelegd dus welke banen laat staan hooggeschoolde?

En daarnaast werkt mijn mobieltje zo lastig met glas :+

Én als laatste een straal van 75KM betekend een totale cirkel van 150KM breed, wat effectief betekend dat je dus 4-5G wilt verbannen uit een gebied wat oa Groningen, Assen, Leeuwarden, Heerenveen, ect. ofwel een heel groot deel van de provincies Friesland en Groningen/ noordelijk Nederland beslaat?

Edit: Blijkbaar was ik nog voorzichtig, onderstaande link naar een afbeelding met een circkel met straal van 75KM vanaf het adres van Inmarsat in Burum. Ofwel dat is zo'n beetje heel Noordelijk Nederland :|
https://tweakers.net/foto...2TNeO6NZkcOHRJx3HHjvk.jpg

[Reactie gewijzigd door sapphire op 23 juli 2024 21:06]

En daarnaast werkt mijn mobieltje zo lastig met glas :+
Je moet het vezeltje wel lang genoeg nemen. :P
Nee je leest het iets verkeerd.

Burum behouden, dus die banen.

En 75km is vooral een halve cirkel richting zuiden.
En dan alleen die bandbreedte slot die aanstaande is in de veiling.

4/5g is nog steeds mogelijk in andere Frequenties.
Het is nu ook functioneel toch in 4G.

Dus zo beperkend is dat helemaal niet.


Het is vooral een veiling die minder omvat, dus iets minder inkomen daar.
Naar eigen probeert het bedrijf al achttien maanden tot een oplossing te komen.
Als het toch op een gedwongen verplaatsing uitloopt, zegt het bedrijf alvast dat het gekozen tijdpad voor de verandering van frequentiegebruik, zoals dat in het nationale frequentieplan staat voorgeschreven, niet realistisch is.
18 maanden plus nu tot 1 september 2022 is drie jaar. Als Inmarsat het al 18 maanden weet, dan is het argument dat die weinig tijd heeft om zaken te veranderen niet sterk.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 21:06]

Het gaat om de communicatieapparatuur voor de gebruikers, die heeft een levensduur die vele malen langer is dan de gemiddelde GSM.

Het economisch belang van 5G (rofl) botst met de Search-And-Rescue diensten die Inmarsat aanbied.
Het gaat om de communicatieapparatuur voor de gebruikers, die heeft een levensduur die vele malen langer is dan de gemiddelde GSM.
Dat blijkt toch anders, als bepaalde frequenties niet meer ondersteund worden. Het lijkt mij dat dat de levensduur aanzienlijk verkort. Dan hadden ze beter die eerdere 18 maanden kunnen gebruiken om alvast een migratietraject op poten te zetten.

Verder is het natuurlijk afhankelijk van afspraken die gemaakt zijn over de het gebruik van de frequentieruimte in Nederland, en onder welke omstandigheden dat ophoudt.
Nederland heeft ook een zorgplicht met betrekking tot SAR verkeer.
Dat is vastgelegd in verdragen.

De materie is nogal zwaar ... ITU Radio Regulations 2020 @ https://www.itu.int/pub/R-REG-RR-2020
Volume I, Chapter II, RR5-86, page 120 Frequency Allocation 2700-3600 MHz :X

Edit: Heb bijna medelijden met de rechter die dit mag uitvlooien.

[Reactie gewijzigd door MyrddinLXXIIX op 23 juli 2024 21:06]

Kom zeg. Als ik jouw nu gewoon eens mededeel dat je over twee jaar moet verhuizen, zonder verdere onderbouwing of recht van spreken. Zou jij dan verkassen?

Nee, volgens mij ligt de bal bij het ministerie. Die zullen met een oplossing moeten komen. Vriendelijk vragen is (terecht) niet voldoende.

Of een betere vergelijking: Je buurman zegt ineens: ik zou eigenlijk over twee jaar wel mijn auto op jouw oprit willen gaan parkeren. Jij zegt, dat is goed, ik wil best mijn oprit aan je verhuren. Vervolgens blijft het stil :)

[Reactie gewijzigd door PrinsPace op 23 juli 2024 21:06]

Het bedrijf stelt niet dat het pas 18 maanden weet van het einde van de licentie. Ook lees ik niet dat er geen juridische onderbouwing zou zijn om een bevindingen te kunnen verwachten of dat die niet gegeven zou zijn. Het enige wat je leest is wat het bedrijf wel wil vertellen.

Dat het bedrijf graag zo weinig mogelijk geld kwijt is aan verandering is begrijpelijk. Maar ik lees niet dat ze zelf geen ondernemersrisico hebben gekozen door dit bedrijfsmodel te kiezen of te hopen dat onderhandeling ze wel iets zou opleveren. Het lijkt daarbij ook een bedrijf dat niet perse afhankelijk is van de huidige locatie terwijl dat voor de mobiele netwerken en het economische belang niet makkelijk gezegd kan worden.
Nou, ze zijn dus eigenlijk best wel afhankelijk van de locatie. Burum heeft een erg laag storingsniveau en waarschijnlijk behoorlijk uniek in Nederland. En economisch belang van extra snel internet met een klein bereik in een gebied dat erg dun bevolkt is?
Een exclusiezone van 75 kilometer rondom het grondstation in Friesland is geen klein gebied. Dat gaat om duizenden vierkante kilometers, waarin miljoenen Nederlanders wonen en werken. De tijd dat er in provincies als Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord Holland en Flevoland nauwelijks handel was ligt al wat eeuwen achter ons.
Nou, laat ik het zo zeggen dan: Het gaat specifiek om de 3,5Ghz-frequentie die dus een vrij beperkt bereik heeft in vergelijking met de 700Mhz en ongeveer 5³ x zoveel vermogen nodig heeft voor dezelfde dekking. Anders gezegd zal het bereik met hetzelfde vermogen ongeveer 3V5x zo klein zijn als de 700Mhz-band. Met andere woorden, er kan gewoon 5G ingezet worden in het noorden, zelfs op de 2,6Ghz-band, maar de extra capaciteit die binnen een kleine straal van de zendmast met 3,5Ghz geleverd zou kunnen worden net ff niet.

Om daar nou een economisch belang aan te koppelen dat groter is dan de hele zoektocht naar een vergelijkbare locatie wat 3,5Ghz-storing betreft en verhuizen etc, vind ik niet terecht. De Inmarsat-installatie is dusdanig uniek, maar ook belangrijk voor scheepvaart-communicatie en SAR-operaties, dat ik denk dat dat belang zwaarder zou moeten wegen dan de 3,5Ghz toevoeging aan de 5G-technologie. Immers is daar ook een economisch belang: Het levert werkgelegenheid op.

Ter aanvulling, ik kom van oorsprong uit die regio en ken dus de situatie daar. Vaak zijn het de geïmporteerde mensen uit de randstad die zulke technologie eisen en het ontbreken ervan door omstandigheden als levensbedreigend zien. De locals kijken vaak iets verder dan hun neus (of smartphone) lang is.
Wat een vreemd verhaal? Wat heeft de komst van 5G te maken met een heel ander soort communicatiemiddel?
Als je het artikel leest, ze gebruiken dezelfde frequentie. 5G zou het signaal van Inmarsat verstoren.
Omdat deze beide in hetzelfde frequentiegebied opereren:
Het gaat om een deel van het spectrum dat aan 5G zal worden toegewezen, maar dat deel zet Inmarsat nu nog in voor communicatiesystemen voor de veiligheid van de scheepvaart en de luchtvaart.
de frequentie waar beiden op werken (staat ook in het artikel)
Hierdoor kan er geen GSM mast op die frequentie staan in een bepaalde straal om de schotels, wat zou inhouden dat er voor nederland een enorm gat in de 5g dekking komt op de 3.5Ghz (en volgens mij ook deels over de duitse grens). En dan nog is de kans op storing/interferentie tussen de twee, niet helemaal weggenomen.
Door deze schotels wordt Nederland nu 1 van de weinige landen waar de 3,5GHz band niet kan worden ingezet voor 5G, terwijl dat wel de standaardband gaat worden (beste frequentie om zowel goed dekking en en hoge snelheid te kunnen halen. Hogere frequentie betekent dat je veel meer antennes neer moet zitten dan wat nodig is voor het aantal gebruikers, lagere frequentie betekent lagere snelheden omdat er dan weer teveel gebruikers op 1 cel zitten.
Met een verhuizing naar een ander land zal het probleem niet zo 1-2-3 opgelost zijn denk ik? Want elk land wil op termijn 5G gaan uitrollen... Alleen in andere werelddelen zoals Amerika worden andere frequenties gebruikt, maar het gaat hier om geostationaire sattelieten. Die kunnen vanaf daar niet zo goed gezien worden, het moet wel redelijk in de buurt zijn, dus in Europa of Afrika (geostationair = boven evenaar, dus de beste positie is een strook van noord naar zuid). En dan ga ik er nog vanuit dat de spotbeam naar het grondstation gedraaid kan worden. Maar dat kan vast wel. Nederland lag al verbazend ver noordelijk voor zoiets trouwens.

Met andere woorden: Amerika of Azie is geen optie. Europa gebruikt 3,5Ghz overal en de meeste landen in Afrika zijn niet bepaald politiek stabiel, bovendien is China daar druk invloed aan het kopen. Ik vraag me af wat de opties dan zijn die overblijven.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 21:06]

Kunnen ze geen andere lokatie voor 5G bedenken?
Je hebt daar in de buurt wel meer telescopen, oa de LOFAR radiotelescoop, zeer gevoelige apparatuur, wordt gebriukt voor sterrenkundig onderzoek.
LOFAR is de grootste radiotelecoop in z'n soort en in Nederland zit het knooppunt.
Als ik Inmarsat was had ik gelijk naar Starlink gebeld of ze een whitelabel product willen leveren. Zou veel besparen :+
Veel Tweakers hebben het over het verplaatsen naar een booreiland o.i.d.
Men vergeet dan, dat er nog steeds een deel van de (Nederlandse) 3,5GHz-frequentieband gereserveerd moet worden voor Intelsat.
Dat zou dus ook gewoon voor/op de huidige locatie kunnen.
Tja, het gaat hier toch om nood signalen van schepen en zo. Sommige van ons hebben misschien de verhalen van de Titanic gehoord of gelezen. Of anders de bijgaande film gezien.

Ergens is er toch iets dat zegt dat die nood signalen toch ergens terecht moeten komen. Natuurlijk kunnen de zaken aan deze kant wel worden aangepast, maar als dat tot gevolg heeft dat ook de nood-zenders van de schepen moeten worden aangepast, dan is dat toch wel een organisatie. En het gaat hier wel om nood signalen met een serieus bereik. Als zo'n schip in de haven licht en het nood signaal gaat af...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.