Ben jij wel eens in Westerbork geweest? Ja dat concentratiekamp, of ja het monument ervan. Wist je dat je daar je mobieltje uit moet zetten en dat ze daar best strikt op controleren?
Weet je waarom? Omdat Astron daarnaast zit. Iets wat ooit door Prins Klaus is bedacht om het imago van Westerbork op te "krikken" is nu uitgedraaid tot een fiasco. Een fiasco m.b.t. de kwaliteit van het signaal wat ze daar kunnen ontvangen. Want elke keer als er een buslading toeristen daar wordt gedumpt kunnen ze bij Astron niks meer terug zien van het -180dB signaal wat ze eruit proberen te pikken (helaas kan ik de FFT's niet delen, maar het is een wereld van verschil).
Dit heeft niks met bureaucratie te maken. Het apparatuur wat ze daar hebben, dat hele station is bedacht voor een bepaalde functie. Dat stukje van het spectrum hebben ze heel lang geleden gereserveerd voor dat station. Lang geleden leek het bijna ondenkbaar dat een consumenten toepassing ooit in dat bereik zou komen, maar het is wel gebeurd. De wet zit nu eenmaal zo in elkaar, klaar.
Buiten dat, laat zien hoe slecht sommige mensen geïnformeerd zijn maar toch even hun mening moeten geven, op die 3,5 GHz band zit nog veel en veel meer. Onder die lijn zijn er een hoop licenties afgegeven, sommige lopen zelfs tot 2026.
https://www.rijksoverheid...3-5-ghz-band-in-nederland
Grappige is, Telecom providers zelf zitten al op die band met een p2p verbindingen. Commerciële RADAR zit op die band. Satellietwagens zitten op die band. En het ergste van allemaal, er zijn een hoop WiMax licenties afgegeven voor die band. Je kan wel met de vinger naar Burum wijzen, maar er is nog veel en veel meer aan de hand en er moet een hoop gebeuren om dat recht trekken.
Om dan nu alvast station maar te gaan aanpassen terwijl de rest van die band niet vrij is, is wel erg voorbarig.
Daarnaast, de 1,8GHz band hadden ze al opgegeven en nu moeten ze de 3,5GHz ook opgeven. Nou zo blijf je aan het opschuiven, dit is geen oplossing. Op een gegeven moment houdt het op en moeten techbedrijven maar met andere oplossingen komen.
Buiten dat detecteer ik een hoop FUD vanuit de Telecombedrijven. Zoals je in het PDFje hierboven kan lezen is het ministerie er mee bezig, maar goed die dingen hebben nu eenmaal tijd nodig. Je kan niet zomaar een hele RADAR installatie vervangen. Je kan niet zomaar P2P radio verbindingen vervangen. Maar goed, elecombedrijven moeten het weer via de media spelen en moeten de publieke opinie beïnvloeden want ze willen maar al te graag die licenties naar zichzelf trekken.
Dan komt als eerste de vraag, waarom moet die proef in Groningen? Eindhoven is het tech hart van Nederland, waarom niet daar dan? In Groningen loop je nog eens het risico dat je masten omvallen vanwege een aardbeving, lijkt me niet echt een ideale plek om zoiets te testen.
De veiling is in 2019 en het ministerie heeft allang gezegd dat ze ermee bezig zijn en dat er mogelijk een beleidsaanpassing zal komen. Nog voldoende tijd om met een fatsoenlijk beleid te komen, waarom dan ineens die druk erop? Is het omdat telecombedrijven de hand van het ministerie willen forceren? Is het omdat telecombedrijven zo graag zien dat die WiMax licenties worden opgeheven zodat deze in de handen van de gevestigde orde kunnen komen?
De hele situatie is absurd, dat dit zo breed in de media wordt gezet met halve waarheden is absurd. Zorg er eerst eens voor dat dat stukje WiMax en Satcom in orde is en daarna kunnen we Burum verwijten van bureaucratie.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 15:55]