Gronings 5g-experiment krijgt geen vergunning om verstoring afluisterstation

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft woensdag in de Tweede Kamer gezegd geen toestemming te verlenen voor het Groningse 5g-experiment. Dit zou verstoring tot gevolg hebben van het afluisterstation in Burum.

Tijdens een debat heeft staatssecretaris Keijzer gezegd dat het Agentschap Telecom metingen heeft verricht op basis van een aanvraag van een experimentvergunning door de 5Groningen-pilot, en dat conclusie luidde dat in de 3,5GHz-band 'ontoelaatbare storingen' optreden. Dat zei de staatssecretaris in reactie op een ingediende motie waarin de regering wordt opgeroepen om testen op de 3,5GHz-band voor het einde van het jaar mogelijk te maken.

De pilot 5Groningen is opgestart door onder meer Huawei, KPN en T-Mobile, waarbij er geëxperimenteerd moet worden allerlei 5g-toepassingen. Zo is bijvoorbeeld het plan om drones in het aardbevingsgebied in te zetten voor smart farming.

De 3,5GHz-frequentie lijkt belangrijk te gaan worden voor 5g, maar vooralsnog mag deze niet worden gebruikt boven de lijn Amsterdam-Zwolle. Op dit moment mogen zendmasten in de gebieden boven deze lijn niet worden ingesteld op 3,5GHz, omdat de vrees bestaat dat de werking van het satellietstation in het Friese Burum zal verstoren. Vorige maand gaf staatssecretaris Keijzer nog aan dat het kabinet eventueel medio dit jaar met een plan komt om 5g mogelijk te maken op 3,5GHz.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-03-2018 • 10:55

112

Submitter: VirtualGuineaPig

Reacties (112)

112
109
78
12
0
16
Wijzig sortering
Weer??? Of beter: nog steeds???
1,5 jaar geleden zaten ze ook al te miepen, toen over 4G:
nieuws: Afluisterstation Burum zit ingebruikname 3GHz-frequenties voor 4g in ...
Het afluisterstation in het Friese dorp Burum zit de uitbreiding van 4G-frequenties in het noorden van het land in de weg. Het station wordt gebruikt door de AIVD, MIVD en de Amerikaanse overheid om satellietcommunicatie af te tappen.
En toen werd ook al aangekaart dat het met 5G ook gezeik zou opleveren:
Deze hindernis voor de verdere ontwikkeling van 4G zou ook zijn weerslag hebben op het vooruitzicht van de introductie van 5G, aldus Telecompaper.

[Reactie gewijzigd door 3dfx op 24 juli 2024 15:55]

Dit is al heel lang bekend ja, ik werkte destijds bij Worldmax (het bedrijf achter aerea). Het was toen al bizar om mee te maken dat Defensie kennelijk zomaar op je stoep kan staan met een bevel tot het staken van je activiteiten 'wegens nationale veiligheid', het feit dat we een door de staat uitgegeven EN betaalde licentie voor het gebruik van de 3.5G hadden deed er niet zoveel toe. Stoppen en wel nu.

Later bleek dat Burum last van de 3.5G had in het kader van afluisteren van met name buitenlandse communicatie en lag de oorzaak erin dat de gebruikte apparatuur ouderwets en achterhaald was waardoor men juist last had van onze 80 MHz spectrum. Ergo: bedrijf om zeep geholpen, alle mensen op straat en juridisch getouwtrek over schadeloosstellingen door de staat richting de aandeelhouders.

Fast forward naar 2018: defensie vond het wel best zo, er is dus geen spatader veranderd. "Wat? Investeren in betere spullen? Welneeeee, het gaat toch goed zo. Wat, telecom operators? Hahahaha, die zoeken het maar uit!"

[Reactie gewijzigd door Odie op 24 juli 2024 15:55]

Dat er geen geld is om te investeren in nieuwe spullen lijkt me duidelijk. Niet voor niets is het leger de laatste 10-20 jaar enorm afgebrokkeld. Nederland heeft ooit 213 F16's gekocht, daar zijn er minder dan 70 van over. Van de nieuwe JSF zijn er 37 besteld. Bij de tanks hetzelfde, van circa 1000 terug naar 0 en toen naar 18 geleased van Duitsland. Opmerkelijk want Nederland is juist een land met veel geld en weinig inwoners (BBP 18e van de wereld). Wij geven iets van 1,17% uit aan defense, de afspraak met de Navo is minimaal 2%. Of je het daar mee eens bent of niet, het is een politieke keuze.

Gegeven die context zal defensie weinig mogelijkheden hebben... Die worden beperkt door de regerende partijen.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 15:55]

Oh dat geloof ik vast. Opmerkelijker is het dat men blijkbaar wel last heeft van het 3.5GHz spectrum in Nederland, maar blijkbaar niet van Duitsland.

Nog opmerkelijker (in mijn zeer beperkte en eveneens gekleurde optiek) is het dat men het afluisteren van het verkeer in het midden-oosten (Afghanistan werd destijds als hoofdreden genoemd als ik me niet vergis) als 'landsbelang' ziet. Sorry, maar Afghanistan is geen landsbelang, hoogstens NAVO belang. Als je die zandhazen niet kunt afluisteren, komt Nederland als land dan in direct gevaar?

Maar goed, ik verbaasde me er al over dat de partijen riepen dat men vrolijk op de 3.5GHz wilde gaan testen...
Na 9/11 is de rol van dit soort instanties weggedraaid van conventionele oorlog naar de 'war on terrorism'. Daar is het materieel ook grotendeels op aangepast. Tegen de taliban in Afghanistan heb je weinig aan 200 f16's maar wel wat aan (gepantserde) APC's en het afluisteren van communicatie. In die context is dat zo gek nog niet. Hoe het er nu voor staat hoor je weinig over. Tot heden heeft iemand in ieder geval iets goeds gedaan aangezien hier tot heden geen succesvolle aanslagen zijn gepleegd (itt UK, Belgie, Duitsland, Spanje, Frankrijk, enz).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 15:55]

Het afluisterstation in het Friese dorp Burum zit de uitbreiding van 4G-frequenties in het noorden van het land in de weg. Het station wordt gebruikt door de AIVD, MIVD en de Amerikaanse overheid om satellietcommunicatie af te tappen.
waarom zou amerika ons mobiele verkeer af mogen tappen in nederland? het is hun land toch niet?
Anoniem: 756549 @ard199815 maart 2018 12:24
Nederland is onderdeel van 9-eyes.
Dat zijn de VS, Australië, Canada, Verenigd Koninkrijk, Nieuw Zeeland, van de 5-eyes, uitgebreid met enkele Europese landen: Denemarken, Frankrijk, Noorwegen en Nederland.
ZE tappen niet ons mobiele verkeer af, het gaat om specifieke sattellieten.
Anoniem: 105188 @3dfx15 maart 2018 11:36
Nou nou nou, miepen zou ik het niet noemen. Het is gewoon een feit dat dat stukje uit het spectrum is gereserveerd voor hun. Daar is dat hele station op bedacht en het is niet alsof ze in een handomdraai ineens alles om kunnen gooien. Dus tja, ze zullen er rekening mee moeten houden.
[sarcasm]Ik denk inderdaad dat het nu heel goed denkbaar is dat 5G wordt afgeblazen vanwege Burum[/sarcasm]. Waar gaat het hier over, ook als de pilot niet doorgaat wemelt het strakst toch van de 5G masten en hebben ze er alsnog last van. Misschien had Burum iets minder bureaucratisch moeten reageren en dit ook voor henzelf als test omarmen.

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 24 juli 2024 15:55]

Anoniem: 105188 @CopyCatz16 maart 2018 02:14
Ben jij wel eens in Westerbork geweest? Ja dat concentratiekamp, of ja het monument ervan. Wist je dat je daar je mobieltje uit moet zetten en dat ze daar best strikt op controleren?

Weet je waarom? Omdat Astron daarnaast zit. Iets wat ooit door Prins Klaus is bedacht om het imago van Westerbork op te "krikken" is nu uitgedraaid tot een fiasco. Een fiasco m.b.t. de kwaliteit van het signaal wat ze daar kunnen ontvangen. Want elke keer als er een buslading toeristen daar wordt gedumpt kunnen ze bij Astron niks meer terug zien van het -180dB signaal wat ze eruit proberen te pikken (helaas kan ik de FFT's niet delen, maar het is een wereld van verschil).

Dit heeft niks met bureaucratie te maken. Het apparatuur wat ze daar hebben, dat hele station is bedacht voor een bepaalde functie. Dat stukje van het spectrum hebben ze heel lang geleden gereserveerd voor dat station. Lang geleden leek het bijna ondenkbaar dat een consumenten toepassing ooit in dat bereik zou komen, maar het is wel gebeurd. De wet zit nu eenmaal zo in elkaar, klaar.

Buiten dat, laat zien hoe slecht sommige mensen geïnformeerd zijn maar toch even hun mening moeten geven, op die 3,5 GHz band zit nog veel en veel meer. Onder die lijn zijn er een hoop licenties afgegeven, sommige lopen zelfs tot 2026.

https://www.rijksoverheid...3-5-ghz-band-in-nederland

Grappige is, Telecom providers zelf zitten al op die band met een p2p verbindingen. Commerciële RADAR zit op die band. Satellietwagens zitten op die band. En het ergste van allemaal, er zijn een hoop WiMax licenties afgegeven voor die band. Je kan wel met de vinger naar Burum wijzen, maar er is nog veel en veel meer aan de hand en er moet een hoop gebeuren om dat recht trekken.

Om dan nu alvast station maar te gaan aanpassen terwijl de rest van die band niet vrij is, is wel erg voorbarig.

Daarnaast, de 1,8GHz band hadden ze al opgegeven en nu moeten ze de 3,5GHz ook opgeven. Nou zo blijf je aan het opschuiven, dit is geen oplossing. Op een gegeven moment houdt het op en moeten techbedrijven maar met andere oplossingen komen.

Buiten dat detecteer ik een hoop FUD vanuit de Telecombedrijven. Zoals je in het PDFje hierboven kan lezen is het ministerie er mee bezig, maar goed die dingen hebben nu eenmaal tijd nodig. Je kan niet zomaar een hele RADAR installatie vervangen. Je kan niet zomaar P2P radio verbindingen vervangen. Maar goed, elecombedrijven moeten het weer via de media spelen en moeten de publieke opinie beïnvloeden want ze willen maar al te graag die licenties naar zichzelf trekken.

Dan komt als eerste de vraag, waarom moet die proef in Groningen? Eindhoven is het tech hart van Nederland, waarom niet daar dan? In Groningen loop je nog eens het risico dat je masten omvallen vanwege een aardbeving, lijkt me niet echt een ideale plek om zoiets te testen.

De veiling is in 2019 en het ministerie heeft allang gezegd dat ze ermee bezig zijn en dat er mogelijk een beleidsaanpassing zal komen. Nog voldoende tijd om met een fatsoenlijk beleid te komen, waarom dan ineens die druk erop? Is het omdat telecombedrijven de hand van het ministerie willen forceren? Is het omdat telecombedrijven zo graag zien dat die WiMax licenties worden opgeheven zodat deze in de handen van de gevestigde orde kunnen komen?

De hele situatie is absurd, dat dit zo breed in de media wordt gezet met halve waarheden is absurd. Zorg er eerst eens voor dat dat stukje WiMax en Satcom in orde is en daarna kunnen we Burum verwijten van bureaucratie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 24 juli 2024 15:55]

Ik snap niet dat ze het hele antenne park van het afluisterstation niet naar zee verplaatsen, daar is genoeg stille ruimte naast de olie/gas-platforms en buiten de scheepvaartroutes, want zo groot is de afluister poost bij Burum nou ook weer niet.

En voor onderhoud kam men makkelijk een tweedehands jack up boorplatform kopen en aanpassen.

Is het lastig voor Burum, ja best wel, maar zo zijn er wel meer in het verleden bedachten oplossingen waar men van dacht dat ze goed waren voor jaren, die veel sneller dan gedacht door de vooruitgang van techniek zijn achterhaalt, bv in 1983 dacht men dat 4 miljard IP adressen meer dan voldoende zou zijn, toch?

ik iig zou best wel eens een koste baten plaatje willen zien van het verplaatsen van Burum naar zee.
nieuws: Afluisterstation Burum zit ingebruikname 3GHz-frequenties voor 4g in ...

Link naar een kaart over 4g en buren.m Deze zal ook wel voor 5g van toepassing zijn.
Tja Volgens de kaart lijn Amsterdam Zwolle daarboven geen 4g.
Er gaan niet boven Groningen is nu 5g boven Groningen.
dan zetten ze wat schotels dichter bij Afrika zodat ze wat meer in de footprint van de betreffende satellieten zitten want daar zit het probleem, ze willen bepaalde telefonie en dataverkeer van Afrikaanse landen afluisteren dat waarschijnlijk via immarsat loopt. Alleen zitten ze officieel buiten het ontvangst gebied van de betreffende satellieten. En waarschijnlijk wil NL het niet eens maar de Amerikanen.
Moeten we daar weer land gaan innemen dan? Dat gaan we toch niet op grond neerzetten dat geen onderdeel van ons koninkrijk is?
Er op het continent afrika een heel mooi stukje grond ten westen van Marokko waar je dat prima zou kunnen doen.
Mooi gevonden! Blijkbaar hebben ze nog niet aan een oplossing gewerkt?
En wat voor een oplossing heb je dan voor ogen? Aan de Russen vragen of ze andere frequenties willen gebruiken zodat we ze beter af kunnen luisteren?
Ze luisteren verkeer van o.a. Inmarsat af die die frequenties gebruikt voor de uplinks naar hun satellieten. Het modewoordje Rusland kan hier rustig weggelaten worden.
Afluisterstation op een verlaten platform in de Noordzee inrichten o.i.d.
En dan gaat een Russische "vistrawler"gewoon in de buurt liggen storen.
5g innovaties aanbieden/pushen in rusland zodat ze wel moeten overstappen :+
Als testen al verstoringen gaan geven op die band, dan zal regulier gebruik toch nog veel meer problemen veroorzaken?

Hebben ze dan niet de verkeerde frequentieband gekozen?
Een sattelietpost is afhankelijk van de signalen die de satelliet uitzendt. Daar kan de overheid niet veel aan kiezen.

Het zou mooi zijn als die mensen in burum de satellietaanbieder bellen en vragen de frequentie aan te passen zodat ze beter kunnen intercepteren ;).
Als een sateliet goed afgeschermd is, zou er toch geen interferentie binnen mogen komen? De schotel staat gericht.
Anoniem: 310408 @Fairy15 maart 2018 11:19
Bij het beluisteren wil je vaak de signalen ontvangen die je niet zou mogen ontvangen. En daar werk je met ongelofelijk zwakke signalen.
En dan wil je zo min mogelijk 'ruis' van andere storende electronische apparatuur in de buurt. Noorwegen is daarom ook erg geschikt maar door de hoge breedtegraad kan je bepaalde satellieten beter wat zuidelijker in Nederland ontvangen.
Ascencion is ook zo'n ideale plek, midden in de Atlantische oceaan, een eilandje tussen Afrika en Brazilië.
Daar staat ook helemaal niks in de buurt wat kan storen en dit ligt nog weer wat zuidelijker om weer andere satellieten te kunnen beluisteren.
De satelliet staat misschien wel goed afgericht, maar in Burum proberen ze dat nou juist te onderscheppen in een gebied waar de satelliet eigenlijk niet op gericht is. En al te maken heeft van veel ruis, dan is elke extra storing zeer vervelend.
Dat verklaart een hoop. Dank :)
De schotels zullen vast goed gericht zijn. De signalen uit de buurt zijn echter bij de schotels vele malen sterker. Zo kunnen de signalen opgevangen worden zonder eerst te refelecteren op de schotel en die signalen willen ze helemaal niet ontvangen. Hier doe je niet veel aan behalve een verbod of de schotels even verplaatsen (gaat niet gebeuren) of de satteliet even aanpassen (gaat ook niet gebeuren).
Dat is erg jammer. Zal dit zorgen voor een vertraging in uitrol van 5G in Nederland?
Nee waarschijnlijk niet...behalve boven de lijn Amsterdam/Zwolle...de rest van NL kan gewoon gebruik gaan maken van 5G/3.5Ghz!
Het vervelende is dat juist boven die lijn 5G een hoop problemen kan oplossen. Nu is er bijvoorbeeld in grote gebieden geen fatsoenlijk internet te krijgen vanwege de lage bevolkingsdichtheid; dat zou 5G kunnen oplossen.
De 3,5Ghz band is toch juist bedoeld voor dichtbevolkte gebieden?

Voor dun bevolkt gebieden heb je de lagere frequenties zoals 700Mhz en 800Mhz.
In principe wel, maar ze wilden 5GHz gebruiken voor vervanging van bedraad internet (dat in die regio nog altijd idioot bagger is). En 10 000 mensen die gezamelijk op 800MHz proberen te verbinden met internet wil nog altijd niet.
Nee maar andere kant is dat 3,5 GHz veel minder goed bereik hebt dan met 800 MHz er zijn veel meer masten nodig, dus dit is geen goed alternatief voor dun bevolkte gebieden kosten en baten maken het totaal on rendabel
800 MHz is te traag om als serieuze vervanger te dienen voor een vaste internetverbinding.

Het is of meer 5G masten bouwen, of iedereen op een fiber aansluiten. Wat is er onrendabel volgens jou?
Te traag? Het huidige 4g haalt al 300 mbs down wat sneller is dan de meeste bekabelde verbindingen.
Die 300 mbit is een theoretische snelheid die behaald wordt door het combineren van 4 verschillende 4G frequenties.

4g800 heeft een maximale snelheid van 50mbit theoretisch.
Theoretisch tegen de 150 Mbps met qam256 + 4(?)MIMO. Op de "oude" manier waarop KPN/Vodafone het uitrolden was het maximum al circa 75 Mbps. Per sector van een mast, dus 225 Mbps voor de 3 sectoren van een hele mast. En da's in de oude situatie.

Echter er is veel meer ruimte op lagere frequenties dan 3.5 MHz, namelijk de banden in de 1800, 2100 en 2600 MHz. Binnenkort ook de 700 MHz-band (ongeveer evenveel ruimte op 800 MHz), en nog wat later waarschijnlijk ook de 600 MHz-band.
800 MHz is te traag om als serieuze vervanger te dienen voor een vaste internetverbinding.
Dat is maar net welke bandbreedte je beschikbaar hebt. Nu is die in blokjes van 10 MHz verdeeld. Zou je dat bundelen bij één provider, dan heb je het al over 225 Mbps. De gebruikte frequentie zegt niets over de snelheid, de beschikbare bandbreedte wel.
Dat klopt, het is echter onrealistisch dat er zoveel ruimte beschikbaar gaat komen voor 1 provider in de 800mhz band :P
Tuurlijk niet, maar het heeft niet zozeer met de frequentie te maken. Ook in band 42 en 43 (3500 en 3700 MHz) worden geen enorme bandbreedtes gebruikt. In de landen waar het nu is uitgedeeld gaat het om 15 en 20 MHz. Vergelijkbaar dus met band 3 en 7 in Nederland. Je hebt deze frequentie niet per se nodig, maar hij is nu eenmaal internationaal zo vastgelegd.
Ik weet niet waar jij woont, maar niet alles boven die lijn is dunbevolkt, en er zijn ook iets meer dan dunbevolkte gebieden waar internettoegang nauwelijks te verkrijgen is.
Ik woon in sidoarjo, klein plaatsje onder surabaya op Oost Java in Indonesië. Dus ver onder de lijn Amsterdam en Zwolle. O-). glasvezel hebben ze hier nog niet van gehoord, ik heb een adsl lijn waar ik 100-130 kb/s max over kan halen. Dus snachts als iedereen op bed ligt. Kabel snelheden zijn ietsjes beter maar kom totaal niet in de buurt van wat ik in Nederland zou hebben. 4G snelheden zijn hier ook niet super. Maar data kost ook geen ruk 16 gb data prepaid kost iets van een tientje. Netflix wordt actief geblokkeerd. Dus mijn data is ook niet zo heel hoog. En voor 50 cent koop ik hier een dvd, en veel series van Amerikaanse zenders zijn hier sameday als in Amerika op televisie.
Het vervelende is dat juist boven die lijn 5G een hoop problemen kan oplossen. Nu is er bijvoorbeeld in grote gebieden geen fatsoenlijk internet te krijgen vanwege de lage bevolkingsdichtheid; dat zou 5G kunnen oplossen.
Niet op 3.5 Ghz want hoe hoger de frequentie, hoe slechter het duur muren/objecten heen gaat. Als jij laagbevolkte gebieden op 3.5 Ghz wil gaan bedienen dan heb je heel veel masten nodig en masten zelf worden onderling ook weer verbonden (deel met Line of Sight technieken maar gros zit op glas). Dus nee het lijkt me niet dat 5 Ghz op de 3.5 Ghz frequentie de redding van dunbevolkt Nederland gaat worden.
Als dunbevolkt ook plat en onbebost is dan kun je er nog best een end mee komen. Met 4G is het met carrier aggregation al mogelijk om het mobieltje op 800 MHz te laten zenden maar op 2.6 GHz te laten ontvangen, daardoor overbrug je al grotere afstanden met hogere bandbreedte (mobieltje zelf levert niet genoeg vermogen om te zenden op de 2.6 maar door het hoge basisstation-niveau wel om te ontvangen). Met 5G zal deze techniek ook weer kunnen worden ingezet.
In gebieden met lage bevolkingsdichtheid kunnen ook lagere frequenties worden ingezet, dus ik zie hiet niet echt een probleem vooralsnog. KPN/Vodafone hebben bijvoorbeeld best wel wat spectrum dat bijna nergens in NL behalve op de drukste plekken wordt ingezet nu.
Over welk spectrum hebben we het dan? Want 800,1800 en 2600 wordt voor 4G ingezet in bijvoorbeeld stedum/loppersum en dat noem ik nou niet de drukte plekken van Nederland. Evenals 2100, 900 en 950 voor de overige technieken.
Vodafone heeft daar anders geen 1800 en geen 2600 MHz in gebruik, en het 2100 MHz-spectrum dat ze heeft is er maar voor de helft in gebruik (voor 3G).

KPN ook geen 2600 MHz in de kern van de gemeente iig (die andere plek lijkt eerder om aan vergunningsverplichting te voldoen, anders zouden ze er wel 1800 MHz inzetten), en maar 1/4e van 2100 MHz-spectrum. T-Mobile wel een stuk meer, maar die hebben nu unlimited dus moeten blijkbaar wel, maar zelfs die hebben nog een sloot aan 2600 MHz-spectrum :+

Hoe dan ook volgens mij nog best wel ruimte over nu, zeker genoeg voor wat testen met landbouw-IoT-dingetjes! En anders moeten ze die maar in Brabant doen ofzo...
Dat experiment kan gewoon in Zeeland gedaan worden, behalve aardbevingen hebben ze daar hetzelfde als in Groningen, veel vlakke ruimte en een relatief lage bevolkingsdichtheid.
Nou heeft KPN meer met Groningen dan met Middelburg, dat speelt ongetwijfeld ook mee.
Naast KPN zit ook de RUG en Hanze er in. TNO ook (niet alleen Groningen)
In Overijssel, Friesland en Groningen wordt momenteel in het buitengebied glas uitgerolt.
Ja, in de 3 dorpskernen die er jarenlang keihard voor hebben geknokt en nu massaal tientallen euro's per jaar extra betalen om het te financieren.

90% van die drie provincies qua oppervlakte zit nog altijd met extreem traag internet waar voorlopig blijkbaar niks aan veranderd gaat worden.
Waar dan? Dekkingsgraad van glasvezel in Groningen is momenteel nog om bedroevend te noemen (3 a 4% van de huishoudens, max?), en volgens mij is daar momenteel geen enkel schot in

[Reactie gewijzigd door jaapzb op 24 juli 2024 15:55]

Hoe zit het dan als ik met mijn 5G telefoon rondloop in Burum en de telefoon eens op flink vermogen contact gaat zoeken naar een basis station??
Of zoeken we eerst op een andere band ?
Een telefoon kan je rustig naast je hoofd houden, daar zijn allemaal stralingsnormen voor.
Zo'n zendmast antenne zend op een veel groter vermogen en dat is behoorlijk ongezond voor je lichaam om daar vlak naast te zijn.
Dat begint dan een beetje op een magnetron te lijken vandaar dat telefoons met 5g ook niet het probleem zijn maar de zendmasten/antennes wel.
Als de frequentie rond 3,5GHz zit lijkt het totaal niet meer op een magnetron.
Waarom niet? De enige reden dat magnetrons op 2,4GHz zenden is dat die frequentieband daarvoor vrij gegeven is. Op een andere frequentie zullen ze het even goed doen, totdat het AT hem in beslag komt nemen uiteraard.
Uh, nee. Magnetrons zenden straling op de frequentie waarop watermoleculen trillen, zodat het water in je eten opwarmt. Een magnetron op een andere frequentie werkt niet.
Dit is een heel oude misvatting die maar niet wil sterven. Watermoleculen resoneren op veeeeeel hogere frequenties. Een snelle google zoekopdracht leverde onder andere de volgende hit op: https://physics.stackexch...frequency-of-liquid-water
Een telefoon kan je rustig naast je hoofd houden, daar zijn allemaal stralingsnormen voor.
Zo'n zendmast antenne zend op een veel groter vermogen en dat is behoorlijk ongezond voor je lichaam om daar vlak naast te zijn.
Dat begint dan een beetje op een magnetron te lijken vandaar dat telefoons met 5g ook niet het probleem zijn maar de zendmasten/antennes wel.
Daar is nog heel wat discussie over. Er is een stroming die onderzoeken publiceerd dat het niet kwaad kan en een stroming die onderzoeken publiceerd dat het wel kwaad kan. Rara wie financieerd de eerste stroming? (De telecom sector).

Momenteel zie je steeds meer instanties aanraden om telefoons niet in broekzakken te dragen en om de telefoon niet bij het hoofd te houden (en dus een bedraadde headset te gebruiken). Dit omdat er een aantal onderzoeken zijn gepubliceerd die een link hebben gelegd tussen tumor vorming en straling. Er is met name angst voor jonge kinderen die met telefoons onder hun kussen slapen.

De WHO heeft mobiele telefoons in dezelfde kanker risico groep geplaatst als lood, chloroform en uitlaatgassen: http://edition.cnn.com/20...ho.cell.phones/index.html

Meest recente negatieve studie die ik ken:
There have been warnings before about a possible link between cell phones and cancer but none quite so clear as this: a $25-million study conducted by the U.S. National Toxicology Program (NTP), which found that male rats exposed to radiofrequency (RF) radiation developed “malignant gliomas in the brain and schwannomas in the heart” (PDF).
In other words: cell phone radiation gave them tumors.
We weten het nog niet is zo'n beetje het antwoord wat nu heerst en niet 'maak je geen zorgen' ;). Eigenlijk is iedereen geboren na 1990 een proefkonijn :Y) .

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 24 juli 2024 15:55]

Een mobieltje zendt nooit uit zichzelf zonder een mobiel netwerk te ontvangen waar het op "reageert".
Mid-band 5G is het interessants voor de hogere snelheden (meer bandbreedte), en dat loopt vanaf 3,5GHz.
Het artikel had wel mogen vermelden, hoe andere landen hiermee omgaan??
(Nederland zal niet het enigste land in de wereld zijn met een dergelijk afluisterstation.)
Noorwegen heeft ook zo'n dealtje, daar is het zelfs nog rustiger dan in Burum.
Ehhhh misschien een stomme vraag, maar waarom doen ze het niet ergens zuidelijk van Utrecht of iets dergelijks?
Omdat het Noorden een ideaal proefgebied was met veel platteland. Daar worden proeven gedaan met de landbouw en 5G netwerken. Ook de vaste internetverbingen zijn daar zo traag (als er geen ziggo ligt) dat 5G een leuke test is hierop is.

http://www.dvhn.nl/gronin...-5G-netwerk-22864927.html
"Op dit moment mogen zendmasten in de gebieden boven deze lijn niet worden ingesteld op 3,5GHz, omdat de vrees bestaat dat de werking van het satellietstation in het Friese Burum zal verstoren"

Weet iemand of 'die vrees' al onderzocht wordt? Ik mag toch hopen dat de minister zich baseert op feiten (en niet alleen vrees)
Dat staat er toch ook?
Tijdens een debat heeft staatssecretaris Keijzer gezegd dat het Agentschap Telecom metingen heeft verricht op basis van een aanvraag van een experimentvergunning door de 5Groningen-pilot, en dat conclusie luidde dat in de 3,5GHz-band 'ontoelaatbare storingen' optreden.
Oeps... Over heen gelezen.... 8)7 |:(
Zo worden we hier in Groningen weer mooi beperkt, erg jammer.
Ik vraag mij af waarom ze die satellietverbinding niet kunnen overschakelen naar een andere frequentie. Dan ben je van het gezeik af. En ja inderdaad, wat als Duitsland straks wel lekker 5G activeert, vlak over de grens? Dat zou toch wel weer een huzarenstukje Nederlandse hypocrisie zijn.
Nou, volgens mij was er ook gedoe over LoFar, die zouden er ook veel hinder van hebben en het netwerk feitelijk nutteloos maken...
Lofar zit op een heel ander deel van het spectrum volgens mij.
Het grootste probleem met Lofar zijn de windmolens die ze daar willen plaatsen.
Die wieken geven veel wisselende reflecties van allerlei ethersignalen, zoals DVB-H van digitenne.
Een constante storing kun je nog voor filteren, maar een wisselende (en slecht voorspelbare) verstoring is veel lastiger.
Ow ja.... windmolens waren dat inderdaad 😶
Emden ligt zo'n 65km hemelsbreed van Burum. Amsterdam 134km. Als ze iets boven Amsterdam dus die 3.5Ghz aanzetten voor 5G levert het problemen op, maar als ze datzelfde in Duitsland doen is het geen enkel probleem!
Misschien staat de Schotel in Burum wel gericht richting Amsterdam-Zwolle en niet richting de Duitse grens.
Als deze aanname klopt, ja, dat is de 5G in Duitsland geen probleem
helaas voor jou klopt die aanname niet, want die schotels staan alle kanten op:

https://www.nieuwemobiel....ege-afluisterstation.html
Ja, op dat plaatje.
Maar weten wij welke schotel op welke satelliet gericht is?
icm tijd van de foto en een satelliet overzicht is dat best uit te zoeken, mocht iemand zich genoeg vervelen.
Het gaat over de lijn naar Zwolle. Bij Amsterdam waarschijnlijk geen probleem, bij Zwolle wel
Daarom zei ik ook boven Amsterdam

En als je het kaartje kijkt bij dit item kijkt, kun je zien dat het een best groot deel van Nederland is.

nieuws: Nederlandse kabinet komt mogelijk medio dit jaar met plan voor 5g op ...
Ik vraag mij af waarom ze die satellietverbinding niet kunnen overschakelen naar een andere frequentie.
Als of iemand, die afgeluisterd wordt, medewerking zou verlenen, zodat de afluisteraar hem kan afluisteren. :)

Burum is namelijk een afluisterstation.
Kan iemand toelichten waarom deze band zo belangrijk is? Communiceren ze hiermee met hun eigen satellieten?

Mij lijkt het juist dat als je alles wil afluisteren dat je alle frequenties wil opvangen, en niet alleen 3,5GHz?

OF weten we niet precies waarom deze band zo beschermd is?
"Communiceren ze hiermee met hun eigen satellieten?"

Exact dat. De satellieten gebruiken het netwerk voor communicatie tussen elkaar en de grondstations.

"Mij lijkt het juist dat als je alles wil afluisteren dat je alle frequenties wil opvangen, en niet alleen 3,5GHz? "

Welke frequenties dan nog meer? Bedenk je ook dat elk kanaal afluisteren een tuner + demuxer kost om de communicatie mee te krijgen. Waarom zou je dat investeren voor allerlei frequenties waar bijvoorbeeld de scheepvaart mee werkt of zendamateurs?
Experimenten leveren dus minder op dan een afluisterstation, op zich logisch al vraag ik mij af waar het omslagpunt ligt mbt het belang van daadwerkelijk 5G.
En sowieso wat dat nou oplevert voor de overheid zo'n setje Amerikaanse oren daar in het noorden, al zal dit wel staatsgeheim zijn.
En ik een nieuwsgierige nukubu.

[Reactie gewijzigd door PalingDrone op 24 juli 2024 15:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.