De pilot 5Groningen, een project voor 5g-experimenten in Noord-Groningen, gaat volgens de organisatie gewoon door, ook al heeft de staatssecretaris gezegd dat er geen sprake kan zijn van het gebruik van de 3,5GHz-frequentie.
Volgens 5Groningen zijn er naast de 3,5GHz-frequentie ook nog andere frequenties beschikbaar waarop getest kan worden met 5g. Het gaat dan bijvoorbeeld om de 700 MHz- en de 26GHz-band, waardoor er volgens de organisatie nog altijd getest kan worden met 'internet-of-thing-apparaten, laag energieverbruik en snelle reacties.' De organisatie stelt echter dat de 3,5GHz-frequentie wel noodzakelijk is om de maximale snelheid van 5g te testen.
Door deze beperking is er kritiek op de staatssecretaris, die woensdag in de Tweede Kamer een motie ontraadde waarin de regering werd opgeroepen om de pilot toegang te geven tot de 3,5GHz-band. Marco Smit, bestuurder van het Economic Board Groningen, is hier niet blij mee: "De uitspraak van de staatssecretaris is teleurstellend voor de provincie Groningen, maar ook slecht voor de positie van Nederland als koploper op het gebied van 5g. Tientallen Groningse bedrijven hebben al plannen ingediend om hun innovaties te testen met 5g en daar willen we mee door", aldus Smit.
Volgens de staatssecretaris kan de 3,5GHz-frequentie niet worden gebruikt, omdat het anders de MIVD en de AIVD zou verhinderen om via het afluisterstation in het Friese Burum de satellietcommunicatie te onderscheppen. Om hierbij verstoringen te voorkomen, mogen er vooralsnog geen zendmasten boven de lijn Amsterdam-Zwolle worden ingesteld op 3,5GHz. De pilot 5Groningen zegt met het ministerie van Economische Zaken in gesprek te willen gaan om tot oplossingen te komen.