Overname Tele2 door T-Mobile zet frequentieveiling in 2019 op losse schroeven

De voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile zet de frequentieveiling die op de planning staat voor 2019, op losse schroeven. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in een commissievergadering van de Tweede Kamer.

Keijzer hoopt dat de veiling in 2019 kan doorgaan, maar kan daarvoor geen garantie geven. De staatssecretaris wacht met het opstellen van de Nota Mobiele Communicatie, die nodig is voor de frequentieveiling vanwege de geplande overname van Tele2 door T-Mobile.

Op dit moment kijkt de Europese Commissie naar de overname. Als de Commissie snel met een beslissing komt, kan de veiling vermoedelijk in 2019 plaatsvinden. Als de beslissing langer op zich laat wachten, omdat de Europese Commissie langer onderzoek wil doen, zal Keijzer de veiling ook moeten uitstellen.

Dat komt doordat het van belang is voor de politiek om te weten of T-Mobile en Tele2 samengaan, voordat de veiling plaatsvindt. Het aantal huidige aanbieders van mobiele netwerken zou daarmee van vier naar drie gaan en dat was zes jaar geleden reden om in de veiling ruimte te maken voor een nieuwkomer om goede frequenties te kunnen kopen. Dat werd toen Tele2.

Na de beslissing van de Commissie adviseert toezichthouder ACM aan Keijzer hoe de veiling eruit moet zien. Pas daarna komt de Nota Mobiele Communicatie en kan het ministerie de veiling gaan voorbereiden.

De veiling zal gaan over de 700MHz, 1400MHz en 2100MHz. De 700MHz-band was voorheen voor digitale tv, de 2100MHz-band was in de afgelopen tien tot vijftien jaar in gebruik voor 3g. Keijzer hoopt voor de veiling ook duidelijkheid te hebben over het vrijmaken van de 3,5GHz-band, dat de belangrijkste band voor 5g lijkt te worden. Keijzer benadrukte in de commissievergadering dat er nog geen uitsluitsel is over die band, die de inlichtingendiensten gebruiken voor het afluisteren van satellietverkeer in het Friese Burum. Het gebruik van die band is daarom verboden in de noordelijke helft van Nederland, ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle.

De staatssecrataris noemde meer dan eens de oplossing van Ierland, dat een groot deel van het spectrum in de 3,5GHz-band gaat veilen en een klein deel beschikbaar houdt voor Defensie. Het is onbekend of die oplossing zou werken in Nederland.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-02-2018 • 12:08

145

Reacties (145)

145
140
76
11
0
46
Wijzig sortering
Hopelijk wordt de overname verboden. We hebben juist meer aanbieders nodig, niet minder!
Klinkt logisch, maar we hebben ook serieuze concurrenten nodig. Tele2 is een kleintje, en de vraag is in hoeverre die opgewassen is tegen KPN en Vodafone.

Toegegeven, een 4de grote partij zou wenselijk zijn, maar dat gebeurt niet. Orange bijvoorbeeld is al uit de Nederlandse markt gestapt. Het was simpelweg niet winstgevend genoeg.
Tele2 heeft een (bijna compleet) landelijk 4g netwerk. Wat is daar niet serieus aan?

Waar overigens nog steeds aan gewerkt wordt.

[Reactie gewijzigd door The Anarchist op 22 juli 2024 13:35]

Wat er niet zo best aan is? Ze zijn te klein om winst te maken.
Tele2 gaat juist erg goed, ze zien groei en dat is aannemelijk met de resultaten van vorig jaar. Ja het schommelt enorm, maar dat heb je in een markt met veel concurrentie. Tele2 is een prima provider, heeft het 4G netwerk prima op orde. Ik vind het gewoon zonde dat Tele2 wordt verkocht aan T-Mobile. Dit is niet echt super voor de consument, minder concurrentie, dus minder variatie in de prijzen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524929 op 22 juli 2024 13:35]

'Dat heb je in een markt met veel concurrentie'...

-Vodafone
-KPN
-T-mobile
Anoniem: 524929 @Typhone15 februari 2018 13:17
'Dat heb je in een markt met veel concurrentie'...

-Vodafone
-KPN
-T-mobile
Dat klopt, die providers zullen altijd proberen om elkaar te verslaan, dus veel concurrentie. Volgens mij kan Tele2 hier prima mee omgaan, aangezien de resultaten meevallen en de prijzen prima in orde zijn. Dit kan minder gaan worden als er in de toekomst een fusie zal plaatsvinden, maar dat weten we nu natuurlijk nog niet.
Voordat Tele2 er was gingen de prijzen alleen maar omhoog.

Artikelen van enkele jaren geleden zeggen voldoende:
nieuws: 'Telecomprijzen werden mogelijk hoger door overnames KPN en T-Mobile'
nieuws: NMa doet inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile om prijsafspraken

Prijsafspraken hebben ze niet gevonden. Maak d'r was wel een groot gebrek aan concurrentie. Indien 1 bedrijf de prijzen omhoog hoogde deed de rest hetzelfde.
Anoniem: 524929 @bkor15 februari 2018 13:34
"Voordat Tele2 er was gingen de prijzen alleen maar omhoog."
Dat geeft dan toch aan wat concurrentie doet? Hoe corrupt het is? Goed punt... En een goed argument om de overname stop te zetten. De gevolgen moeten we nog maar zien.

Toevoeging:
Zonder Tele2 dus minder variatie in de prijzen, zoals te verwachten is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524929 op 22 juli 2024 13:35]

Haha ja in der daad.. terwijl je eigenlijk zou willen dat één de prijzen omlaag deed en de rest volgde.
En dat komt natuurlijk omdat ze allemaal zo veel mogelijk winst willen pakken.
Het zijn erg grote bedrijven met erg hoge running costs dus echt 'concurreren' zit er gewoon niet in op zo'n schaal met zo'n soort service die landelijk dekkend moet zijn om beetje serieus alternatief te kunnen bieden. Die bedrijven weten dondersgoed dat die paar concurrenten die ze hebben óók meer omzet/winst willen maken om hun service etc. te kunnen verbeteren.
Goed met Tele2 Nederland? Op de jaarcijfers van 2017 staat Tele2 Nederland al vermeld als discontinued operation.. (omdat het al vanuit gaat dat het samengaat met T-Mobile).

Ze hebben tot nu toe wel een goede omzet gedraait, maar wel tot dit jaar verlies geleden sinds de aankoop van het 4G frequentie.
Tele2 Zweden ziet het zelf ook meer als een lasten post.

Je zou tele2 newsroom eens kunnen raadplegen en de rapporten door kijken daar staat het een en ander vermeld.
Ze hebben begin december al inderdaad wat dingen aangegeven over de fusie. Vanwege de voorgenomen fusie werd er een miljardenafschrijving gedaan. Als je kijkt naar de resultaten van voor die tijd, zat er positieve groei in mid 2017 (omzet/winst en het aantal klanten). Tele2 heeft zelf een afschrijving gedaan vanwege de fusieplannen en hierdoor minder winst gemaakt.

Van de overige rapporten heb ik niks kunnen vinden.
Ik als zakelijke klant van tele2 ben 100% tevreden waarbij ik binnen de proefperiode mijn abonnement bij T-Mobile al opgezegd heb. Over de consumenten tak kan ik niets zeggen maar zakelijk is het een hele fijne partner. Ik hoop dus ook dat de overname niet door gaat.
als je op die site afgaat dan is geen enkele provider een optie, het door jou genoemde fijne T-Mobile wordt ook maar door slechts 19% van de klanten aangeraden.

[Reactie gewijzigd door J-roenn op 22 juli 2024 13:35]

Anoniem: 1042333 @J-roenn16 februari 2018 23:28
37% smart, 2na hoogste in de markt.

https://www.emerce.nl/wir...te-sim-only-provider-2018

#keepittothefactsthanks

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1042333 op 22 juli 2024 13:35]

Misschien even een klein weetje @terracide ....

Consumenten zijn goed in klagen, maar weigeren vaak om bij positieve ervaringen hun mening te delen. Tenzij hier een beloning tegenover staat. Persoonlijk vind ik reviews wanneer het gaat om diensten niet eens meer de moeite waard om te lezen. Bij een dienst zijn teveel variabelen waarmee je rekening moet houden en de meeste reviews zijn op basis van net die ene ervaring en klantcontact.

Op basis van jou beredenering kunnen we er hier op Tweakers misschien dus beter vanuit gaan dat jij helemaal geen mobiel abonnement hebt aangezien het bij alle providers stikt van de slechte ervaringen.
Op bellen.com wordt elke provider afgefikt in de reviews. Zelfde op internetten.nl

Bij flink wat van de verhalen krijg je de indruk dat het probleem misschien niet bij de provider, maar achter het toetsenbord zat.
Klopt, Het moederbedrijf wilde jaren geleden al af van de Nederlandse tak, maar niemand wil het en dus besloten ze alles of niets te spelen met een eigen netwerk en een erg lage prijs. Het aantal klanten blijft uit en je ziet dat het allemaal nog meer geld kost, ondanks dat ze wel wat gegroeid zijn qua klanten gaan ze onderuit. Een ander bedrijf die momenteel enorm veel geld strooit om klanten te behouden is Ziggo die enorm veel kosten heeft aan alle rechten die ze betalen, dat ze sinds vorige jaar met het standaard pakket al 7,50 duurder zijn als je twee TV's wilt aansluiten in vergelijking met KPN die altijd een euro duurder was dan Ziggo.

Het grote voordeel van Ziggo is dat ze het alleen recht hebben op kabel , maar helaas toch veel klanten moeten terugwinnen. KPN had namelijk in 2017 112.000 nieuwe tv klanten en dat kost ziggo met zijn rechten gewoon geld. Dit is ook waarom Ziggo Sport wordt aangeboden aan derden, puur om die kosten terug te verdienen. Nu zie ik Ziggo niet snel omvallen, maar ze staan onder druk. De Partij van Deutsch Telecom oftewel T-Mobile heeft het vorige jaar goed gedaan en is gegroeid ,net zoals KPN die veel klanten zag terugkomen.

Een nieuwe partij gaat het moeilijk krijgen, voornamelijk omdat de onderkant van de markt geen goede markt is waar alleen klanten zitten die steeds verhuizen van aanbieder en dus gedwongen blijven goedkoop te blijven en dus niet kunnen uitbouwen met service. Een nieuwe partij zal zich dus kapot gaan tenzij het een grote organisatie is met veel geld achter zich, maar dan echt groot en daarvoor gewoon 10 jaar voor uit kan trekken. Ik denk aan AT&T of Vodafone groep, oeps die laatste heeft het ook niet gered en AT&T zie ik die gok ook niet nemen als de Vodafone groep het ook al niet heeft gered. Een andere partij is America Movil die ooit KPN wilde overnemen of mischien weer Telefonica ,die had ooit een Alice had en ook niet verder kwam.

Ik ben benieuwd als de deal rond is of we uberhaupt een derde partij gaan krijgen en T-Mobile thuis wat is online was is door de klanten van Vodafone al 10x groter geworden en met de klanten van Tele2 worden ze nog groter.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 22 juli 2024 13:35]

Nee, zo best is die dekking niet. Bij mijn huidige opdrachtgever wordt het zakelijk gebruikt en we zitten met enorm veel dekkingsproblemen door het land.
Zeker geen Vodafone gehad? Dan ben je helemaal nergens bereikbaar, En mensen klagen dat de klantenservice van Tele2 traag is, misschien is dat zo maar je krijgt tenminste antwoord. Bij Vodafone gaat alles in 1 groot zwart gat. Vodafone is duur, super slecht netwerk en bagger service. Ben sinds een paar maanden over naar Tele2 en heb niks te mopperen over bereik (of dat nou door fallback op T-Mobile komt, geen idee maar boeit me ook niet). En moet je eens proberen bij Vodafone premium SMS te laten blokkeren op je zakelijke aansluitingen, weigeren ze want "kan niet".
Ik heb alle aansluitingen daar weggehaald en overgezet naar Tele2.
Jaren Vodafone professioneel gebruikt (ca 150 aansluitingen in NL) en weinig klachten over dekkings problemen gehad in NL, alleen in de UK wat meer. De premium nummers stonden gewoon uit, maar geen idee of SMS daar onder viel (hoewel ik die toch zou doorrekenen aan de gebruiker dus echt veel boeit het niet)
Eigenlijk de enige problemen met VF waren de absurd hoge roaming kosten (geen goede non EU contracten toen, resulterend in een aantal gebruikers met 500-2000 euro maandelijkse kosten). Daarnaast de problemen na hun 2016 platform upgrade waardoor er vrij lang niet individueel kon worden doorberekend wat een dure grap was omdat allles op mijn budget kwam.
Vodafone gebruikten ze eerder zonder veel problemen.
Het probleem met Tele2 is nog steeds dat ze geen fatsoenlijke 4G roaming aanbieden, alleen in Zweden, de Baltische staten en Kroatië (Tele2 op netwerk). Nu is daar wel Finland bijgekomen waar je 4G kan roamen op het DNA netwerk en in Denemarken op het TDC netwerk.
Dit was vorige zomer een van de grote problemen en ook veel klachten gingen hier naar Tele2 toe.. op heden niet veel verder gebeurt dan Finland en Denemarken.

Laat ze dit en een paar andere oplossen en ze zijn echt concurrerend, maar op dit moment valt het reuze mee en is alleen door de prijs omlaag te stellen dat andere providers ook omlaag zijn gegaan..
Ben benieuwd wat het gaat brengen maar dat het samengaan van Tele2 en T-Mobile als 1 netwerk is nog geen uitspraak gedaan dus snap ook niet dat dit elke keer wel zo wordt verteld...
(Belang van Tele2 Zweden wordt 25% en de rest voor Telekom Deutchland dus Tele2 blijft nog inspraak hebben.

Voor eind q2 is alles duidelijk, tot die tijd is het alleen maar speculeren en non info berichten schrijven en publiceren.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 13:35]

Tele2 is/was wel een serieuze concurrent? Is het niet zo dat Tele2 de data oorlog is begonnen? Toen Tele2 met 24gb aankwam was de data bundel van de grootste concurrent slechts 10 (of 12)gb. Laat staan de lacherige databundels van KPN en Vodafone welke toen rond de 8gb lagen (exclusief dataverdubbelaar bij koppelverkoop, dat hadden Tele2 en TMO ook niet). Ook vroeg tele2 16,7% minder voor een vergelijkbaar unlimited abbonnement (tot T-mobile met haar alles-onder-1-dak aanbieding kwam).
Je vind de €25 euro voor onbeperkt internet geen concurrentie?
Onbeperkt alle he, niet alleen internet }>

Ik heb voor €26 (dus 1 euro meer per maand) een maandcontract. Veel slimmer dan een 2 jarig contract waarin er vanalles weer kan gebeuren in telecom land.
Veel slimmer? Dat zou in deze situatie wel eens anders uit kunnen pakken. If anything, dan zou een tweejarig abonnement nu de 'veiligste' optie zijn: dan kun je zolang mogelijk van de lage Tele 2-tarieven gebruikmaken.

Bij T-Mobile verdwijnen momenteel allerlei voordelen voor hun eigen bestaande klanten waarvan het abonnement afloopt. Alleen klanten die meerdere Unlimited-abo's binnen één huishouden (gezinnen dus) hebben profiteren van de nieuwe kortingsstructuur (zie de verontwaardigde reacties op het forum van T-Mobile). De kleinere abonnementen (lagere korting) en mensen die alleen wonen ('samen'-korting voor vriendengroepen vervalt) gaan erop achteruit. Dat geeft je alvast een idee van wat ze gaan doen met aflopende abonnementen van Tele2, mocht de overname doorgaan.
Dat is niet waar de huidige maandcontracten gaan gewoon door. Het is aan je zelf of je stopt of niet.
Het staat een bedrijf vrij om tegen jou te zeggen dat ze van het contract afwillen als je een maandcontract hebt. Ze hebben net als jij 1 maand opzegtijd. Contracten werken niet eenzijdig.
Wat hakariki zegt. Een maandelijks opzegbaar abonnement werkt beide kanten op. T-Mobile heeft er geen enkel belang bij om de lagere Tele2 tarieven te blijven hanteren, en juridisch gezien hoeft dat dus ook niet. Ze hebben de afgelopen weken bewezen geen enkele moeite te hebben om (huidige) grote groepen klanten te benadelen. 1+1=2.
(gezinnen dus)
Volgens mij beschrijft T-mobile expliciet dat het niet per see voor families of gezinnen geldt. Er zijn genoeg situaties waarin mensen op 1 adres wonen; Studenten, twee onder één dak, Friends-huizen, etc.
Dat is leuk dat ze het niet zo expliciet beschrijven, maar als er max 2 rekeningnummers gebruikt mogen worden, houdt het snel op (tenzij je financiële afspraken gaat maken met je huisgenoten, en daar heeft niemand zin in). Feit is dat alle alleenwonenden nadeel hebben en dat is een grote (en groeiende) groep.

On topic: het punt dat ik maakte in de context van de overname is dat als T-Mobile al geen probleem heeft om een grote groep bestaande klanten te benadelen, zal dat voor oude tele2-klanten niet anders zijn.
T-Mobile al geen probleem heeft om een grote groep bestaande klanten te benadelen
Hoe benadelen ze deze dan? Je mag je groepskorting namelijk gewoon houden als bestaande klant.
Wanneer je verlengt, word je de groep uitgezet. En aangezien ze heel slim het Unlimited abonnement voor 35 EUR in de markt hebben gezet, maar op je contract 50 35 EUR noteren, is het geen reële optie om niet te verlengen. Want dan betaal je na je contactsperiode dus 50 EUR per maand, in plaats van 30 EUR (35 EUR - 5 EUR vriendenkorting). Dit geldt voor iedereen in de groep, dus je groep dunt vanzelf uit, of je moet geheel toevallig op dezelfde datum je abonnement hebben afgesloten. Juridisch gezien kan het allemaal, maar chique is het niet. Een paar maanden geleden werd de vriendenkorting nog hevig in een campagne gepromoot.

Check T-Mobile's eigen forum voor een bloemlezing van klanten die zich behoorlijk genaaid voelen door deze zet.
Nou voor die 12,50 korting maak ik die afspraken wel hoor. Ze controleren overigens ook nergens of je er ook daadwerkelijk woont, adreswijziging op my tmobile volstaat.
Je kunt ook gewoon direct bij Tele2 afsluiten. Dan kost het 25euro per maand zonder gedoe met adressen (dat is fraude) en bankrekeningnummers (waarvan ik geen zin in dat er beslag op wordt gelegd omdat iemand per ongeluk dure nummer gaat lopen bellen of apps koopt, wat via je telefoonrekening kan bij T-Mobile).
Daarom is het belangrijk dat je het ook doet met mensen die je vertrouwt, familie bijvoorbeeld. Ik denk dat dit gewoon grijs gebied is, omdat T-Mobile niet wil dat iemand uit Groningen een ´groep´ gaat vormen met iemand uit Maastricht die hij of zij niet kent. En dus met je familie -of naaste vrienden- gebruiken ervan ´gedoogt´.
Dat is niet eenzijdig. Dat betekent ook dat de telefoonmaatschappij van zijn kant het contract kan stoppen. Met een langer contract is dat dan weer niet mogelijk. Dus als het slechter wordt (vaker gebeurd) dan zit je met een langer contract goed.

edit:d/t

[Reactie gewijzigd door hakariki op 22 juli 2024 13:35]

Bel of SMS jij nog ja? :P

edit: Jongens, het is een grapje. Sjonge jonge zeg... :N

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 13:35]

Sinds mijn huidige baan bel ik iig wel weer vaak. Hoewel dit dus vooral voor mijn werk is kom ik maandelijks op zo'n 250 min, met uitschieters richting de 100 en de 500 minuten.

[Reactie gewijzigd door Coffee op 22 juli 2024 13:35]

Tele2 is een kleintje, maar beter dan niets. KPN, Vodafone en T-mobile zijn alledrie reuzen, die goed naar elkaar kijken qua prijsstelling. Concurrerend zijn ze alledrie niet.
De grootheid van t-mobile valt eigenlijk wel mee. De reden dat t-mobile tele 2 wilt kopen is vanwege de infrastructuur die tele2 nu heeft in Nederland. Tele2 levert op grote schaal veel verbindingen aan bijv delen van het Rijk en spir-it / de rechtspraak.

Door de aankoop van tele2 kan Tmobile met deze groei nog beter concurreren met ZiggoVodafone en KPN. Wat nu niet mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 22 juli 2024 13:35]

Het netwerk van T-Mobile heeft een veelvoud aan capaciteit dan Vodafone of KPN omdat ze simpelweg veel meer masten hebben.

De infrastructuur waar jij op doelt zijn vaste lijnen/infrastructuur en staat los van deze frequentie veiling.
Orange werd gekocht door Deutche telecom en werd omgevormd tot T-mobile.
Ze zijn dus niet gewoonweg uit de Nederlandse markt gestapt omdat ze zo klein waren, maar omdat het moederbedrijf in die periode in andere delen wou investeren zat en gewoon snelle cache nodig had.
Maar dan zou niet T-Mobile, KPN of Vodafone/Ziggo de vierde speler moeten overnemen, maar een nieuwe kapitaalkrachtige speler die de Nederlandse markt wil betreden.
T-Mobile is weer een grote.
Het zou bijvoorbeeld enorm helpen als nuet t-mobile maar caiway/Zeeland haar in handen kreeg ze zouden daarmee een landelijk 4g netser in huis halen samen met een kleine dsl/fiber partij gecombineerd met hun eigen servicegebied zou er een landelijke concurrent voor vodafone en kpn ontstaan t-mobile had die stap al gemaakt met de overname van Vodafonethuis

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 13:35]

3 vergelijkbare aanbieders is beter voor de concurrentie dan 2 grote en 2 kleintjes (waarvan 1 van die kleintjes te klein is om ooit winst te gaan maken waardoor er effectief maar 2 serieuze aanbieders zijn).
Maar die kleintjes hebben wel de beste aanbiedingen.
Ik hoop dat het Franse Free eens naar hier komt. Die hebben met succes de markt daar opengebroken. Ik betaalde er 2 euro voor ADSL, later 10 voor (100mbit) fiber.
Dat is allang niet meer zo, de Free DSL produkten zijn redelijk normaal geprijsd tov de rest. Wel lager dan NL, maar nadeel is wel dat het telefoonnetwerk in Frankrijk nogal antiek is, dus als je de pech hebt om nog op koper te zitten, zit je met max 5/1 Mbit.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 13:35]

Het gaat om de competitie. Free is nu een van de duurste providers, dat klopt. Maar door elk jaar te hoppen heb ik nooit meer dan een tientje/maand betaalt in de jaren met 100mbit fiber, en een jaar lang ADSL (bij Free) voor 2/maand.
Drie aanbieders per land is heel gewoon. Zie ook https://en.wikipedia.org/...twork_operators_of_Europe

Alle grote Europese landen hebben 3 of 4 aanbieders, dus onze drie is helemaal niet weinig.
Nou je kan inderdaad denken van ok meer inwoners kunnen meer operators beter aan en wij kunnen dat niet. Aan de andere kant hebben wij een hogere bevolkingsdichtheid en dus is de verhouding aantal klanten - kosten voor masten om heel het grondgebied te dekken veel positiever. Ondanks dat we eenl and zijn van 17 miljoen denk ik dat we wat dat betreft een voordeel hebben vergeleken met bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk.
Nederland is maar een klein land, ik betwijfel of er wel ruimte is voor meer dan 3 serieuze aanbieders.

Je hebt natuurlijk altijd nog de virtual providers die een netwerk huren.
Het ging prima toen er 5 aanbieders waren. Alternatief is een overheidsnetwerk en alleen maar MVNO's.
Overheid en IT, of dat zo’n geweldige combo is...komt er in de praktijk dan ook op neer dat de netwerken gebouwd gaan worden door dezelfde internationale telco’s die nou eenmaal alle technische netwerk expertise hebben, en krijg je weer allemaal geklaag over de concurrentie/corruptie/kostenoverschrijdingen/etc bij de aanbestedingen.
Alsof IT in grote bedrijven zoveel beter gaat dan bij de overheid. Maar daar komen de mislukkingen niet naar buiten.
Verschil is wel dat dan de aandeelhouder ervoor op draait, een bedrijf kan niet zijn prijzen verhogen als een IT project mislukt. Overheids netwerken (energie bv) worden op cost-plus basis gereguleerd.
Zat bedrijven die dan de prijzen verhogen hoor. Veel klanten kunnen toch nergens anders heen.
Welke concurrent? In Nederland zijn er op veel gebieden geen concurrenten of ze vormen een kartel. Vaste TV, boeken (verplichte vaste prijs), fietsen.
Ik ook, we zien al dat mogelijkheden van kortingen bij T-mobile minder wordt.

Daarvoor had je alleen de telefoon nrs van andere 2 T-mobile abonnees nodig om 5€ korting te krijgen, nu zijn de regels veel strenger.

Ik zit nu bij T-mobile omdat ik problemen had met netwerk van Tele2 thuis hopelijk wordt dat opgelost en ik kan weer terug bij Tele2, het is toch 10€ minder per maand.
Budget om te investeren zal daar door niet meer worden.

Tegenover KPN, Vodafoneziggo hoef je geen speler en voormalige virtual provider te zetten.

Bovendien kunnen 3 elkaar goed beconcurreren. Als reguliere consument voor onbeperkt internet gaan zullen de reuzen ook moeten bewegen.

Overigens bepaald de samenleving hoe belangrijk iets is. Kan me niet voorstellen dat 5G frustreren belangrijker is dan wat inlichtingen...... het is niet dat ze hier in Nederland gsm in conflict gebieden kunnen afluisteren.

Ze plukken alles uit ONZE ether want daar mogen ze sleepnet op loslaten.

Verstoring is niet het verhaal denk ik.

Naar mate hoge frequentie naar mate het minder ver komt en gevoelig is voor obstructie.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 22 juli 2024 13:35]

Hopelijk gaat de overname door en zijn we van die, door Ronnie Flex geïnspireerde, reclames af.
Heb je een adblocker nodig?
Dan moet je maar opletten met wie je in zee gaat. Ben dan nog blij dat het niet gaat om virusverspreidende reclames.
Ik ben een fan van het T-Mobile netwerk, het is stabiel en snel. Maar ik ben absoluut tegen een overname van Tele2. De eerste tekenen zijn al zichtbaar dat het totaal geen voordeel voor de consument op gaat leveren. Voordelen zoals T-Mobile samen zijn kapot gemaakt door een variant waarbij enkel mensen op hetzelfde adres voordelen zullen hebben, en voor absoluut voordeel zullen ze nog een 'onbeperkt' abonnement moeten afsluiten.
Verder moet je opeens na je bundel handmatig een 'langzaam internet bundel' aanzetten zonder dat dit gecommuniceerd is, doe je dit niet krijg je gewoonweg geen data door anders dan van T-Mobile servers en whitelisted ip adressen.
Dit speelt zelfs bij het zogenaamde 'Onbeperkt' abonnement, is je 5gb per dag op, dan zul je eerst een aanvuller (welke overigens gratis is) aan moeten zetten anders heb je eveneens geen data meer, de eerste aanvuller kan nog worden aangezet tijdens je dagbundel van 5GB, de tweede aanvuller van 1GB kun je pas aanzetten als je eerste aanvuller verbruikt is. Ofwel altijd downtime en zeer zeker niet onbeperkt, dit neigt eerder naar misleiding.
Plus dat de kortingen bij het abonnement per januari ook aardig versoberd lijken te worden.

Nee dit gaat absoluut geen voordeel opleveren voor de consument en we gaan weer terug naar de situatie 2007 - 2013 waarbij de prijzen en voorwaarden steeds nadeliger zullen gaan uitpakken voor de consument.
Ik hoop dat zowel de ACM als de Europese Commissie een dikke streep zetten onder dit plan, of tenminste de frequenties bij een overname verplicht dienen te worden ingeleverd zodat er alsnog een aanbieder kan bieden op de huidige Tele2 frequenties

[Reactie gewijzigd door netblade op 22 juli 2024 13:35]

Anoniem: 767041 15 februari 2018 12:17
van mij mag het overgenomen worden, miss word het dan nog goedkoper ook
Nee hoor, dan hebben de overgebleven 3 weer gewoon hun kartel, net als jaren terug toen ze het ineens allemaal met elkaar eens waren dat onbeperkt internet weg ging.
Ze hebben dan alle 3 weer snel minder aantrekkelijke aanbiedingen.
Dat is (meestal) niet hoe het werkt. Met minder concurrentie gaat de prijs meestal omhoog... iets met (semi)-monopolie positie.
Precies. Voordat telfort kpn werd waren ze verreweg de goedkoopste.
Nu 1 van de duurste...
Stilstand is achteruitgang.

KPN heeft praktisch niks gedaan met Telfort.
Ze waren een van de goedkoopste,
vervolgens stond alles een tijd stil, en nu volgt Telfort een beetje, maar dan niet eens marktconform.

Data zit daar nog vast op max 5gb, met daarnaast de onzinverkoop praatjes over verdubbelaars. Zwaar achterhaalde kinderachtige marketing, wat toch een beetje typerend wordt voor Telfort.
Tja...
En marketing.. Ik weet niet wat het is met telecom en reclames maar ze zijn allemaal behoorlijk slecht.
Tele2,Telfort,youfone,simpel.
Irritant en kinderachtig is eerder een trend dan een uitzondering en blijkbaar verkoopt het...
Lekker naïef, dikke kans dat het juist duurder wordt, er verdwijnt immers een concurrent van het speelveld.
Waarom zouden ze goedkoper worden, er is geen andere prijsvechter meer dan, kunnen ze het zelfs duurder maken als ze willen.
Ziggo en KPN worden ook niet goedkoper omdat zij een duopolie positie bezitten...
Ik zou het gelinkte artikel eens doorlezen over de overname van Tele2 door t-mobile.
Misschien had je jouw opmerking niet eens geplaatst.
Daarin komt naar voren dat na een veiling in 2000 het aantal bieders 5 was. Nadat enkelen werden overgenomen, gingen de prijzen omhoog.

Minder aanbieders was in dat geval dus hogere kosten voor de consument.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 13:35]

De prijzen zijn ook wel om andere redenen omhoog gegaan dan alleen minder concurrentie
.
Er is natuurlijk een enorme upgrade van de netwerken geweest, roaming kosten zijn omlaag gebracht, de interconectie tarieven zijn omlaag gegaan, met de toestelprijzen kunnen ze niet veel meer + de gemiddelde inkoopprijs per toestel is omhoog gegaan.

Tja en dit word nu eenmaal vaak doorberekend aan de consument. Deze overname kan ook positieve gevolgen hebben ,ze kunnen namelijk een betere vuist maken tegen kpn en voda die de '' compleet'' pakketten aanbieden. Daarnaast word de mobile infrastructuur nog beter en kunnen ze een goed mobiel alternatief aanbieden tov de vaste markt en ontstaat er daar meer concurrentie dan nu het geval is.

Ik ben daarom ook niet gelijk tegenstander op een verbod van de overname van tele2.
Goedkoper wordt het juist eerder bij meer concurrentie. Bij minder concurrentie wordt het eerder duurder en is er minder reden voor de bedrijven om te investeren in nieuwe technologie. In gebieden waar maar 1-2 partijen zijn is dit heel goed te zien (USA bijvoorbeeld), maar ook in Nederland is dit te zien met bijvoorbeeld het vaste netwerk.
Weet niet, minder aanbod is meestal minder gunstig voor de consument qua prijzen.

Praktisch: wat mij betreft mag zowel Tele2 als T-mobile verdwijnen. Wat een verschrikkelijk slecht bereik. Thuis komt doordat ik in een gat woon en daar heeft men een oplossing voor (bellen over wifi, werkt perfect). Maar zowel onderweg als bij klanten heb ik zo vaak dat de verbinding meerdere keren wegvalt...
Zo geredeneerd mogen KPN en Vodafone ook wel verdwijnen. Van beide netwerken weet ik gaten in de dekking te vinden, in het geval van Vodafone weet ik zelfs een gat in de binnenstad van een middelgrote Nederlandse stad te vinden waar de dekking zelfs midden op straat volkomen ruk is. En dan sta je op een plein met alleen laagbouw in de buurt. Dus als dat het criterium wordt, dan wordt Nederland één groot zwart gat als het om dekking gaat.

Overigens ben ik zelf klant bij T-mobile en ja, ik kom geregeld door gebieden met zeer matige dekking maar op de plaatsen waar ik c.a. 95% van mijn tijd doorbreng (thuis, werk e.d.) hebben ze meer dan voldoende dekking binnenshuis.
Het is waar dat je bij elke provider wel plaatsen kunt vinden waar weinig of geen dekking is, maar wij zijn nu 4 maanden over en zowel met Vodafone en KPN verloor ik zelden de verbinding en tegenwoordig tussen de 3 a 10 keer per dag. Ik zit overigens door bijna heel NL (Noord Holland, Zuid Holland, Utrecht, Gelderland, Noord Brabant, Overijssel, Limburg en af en toe Groningen).

Telefoon is al een keer gewisseld, geen effect.
helemaal geen last van zowel mobiel als thuis perfect
geen enkel probleem met Tele2 en Tmobile mbt dekking in NL! dat was vroeger wel anders...maar sinds 4G...is dat eigenlijk wel opgelost!

op vreemde plekken kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat er geen dekking is...maar die plek heb je dan zelf opgezocht! (bvb. de Veluwe of de duinen op de waddeneilanden!)
Rotterdam, Utrecht, Tiel, Den Bosch, Gorinchem, Naaldwijk. Allemaal plaatsen die ik inderdaad heb opgezocht en onder de categorie vreemde plekken vallen :+

Meestal verlies ik verbinding onderweg langs de A73, A50, A15, A12, A20, A50, A58 en A28. Bij Vodafone en KPN was dat heel incidenteel, bij Tele2 is dat helaas structureel :(
ik kom toch echt regelmatig in Tiel en Utrecht...en Gorinchem...nooit last van wegvallers! met een tele2 sim in mijn mobiel!
Het zal ook niet de hele plaats zijn, maar waar ik kom blijkbaar wel. En de weg er langs ook.
Vrees dat het tijd wordt voor een andere telefoon.
Helpt niet, via Nokia 930 naar Samsung Galaxy S8 gegaan. Dit bracht mij alleen het bellen over Wifi (wat overigens transparant en echt super werkt!).

En met zowel Vodafone en KPN had ik zelden uitval, dus andere provider zou het beste zijn, ware het niet dat de aanbesteding net vers is :(
Misschien is dat geen bug maar een feature. ONderweg ben je OFFline :P
Reken maar dat het daardoor duurder wordt (bij alle providers). Zeker niet goedkoper.
miss eerst ff lezen voordat je op je toetsenbord begint te rammen 8)7
En jij denkt dat ze die kosten terugverdienen door hun producten minder duur te maken?
Of wil de regering meer bieders om voor meer geld de frequenties te verkopen (die dan uiteindelijk weer door de consumenten opgehoest moet worden in een hogere abonnementsprijs?)
Meer bieders zijn nodig voor een gezonde concurrentie. Kijk maar de providers van internet, daar is praktisch sprake van een duopolie. Je ziet de aansluitkosten terugkomen, kwaliteit van modems zijn slecht en er niet overal dekking (afgelegen gebieden). Dat krijg je met te weinig marktwerking.
De overheid probeert, denk ik, hier de geleerde lessen toe te passen. Een gezonde markt maakt dat klanten voor een zo laag mogelijke prijs een zo goed mogelijke dienst/product kunnen aanschaffen omdat de klant anders naar de concurrent gaat.

De veiling is juist niet bedoeld om zo veel mogelijk poen binnen te harken - dan zou je semi-Amerikaanse toestanden krijgen. 1 of 2 providers kopen alle frequenties op, de rest kan niet meedoen waardoor die ene of twee partijen kunnen vragen wat ze willen.

Bij de vorige veilig was er een frequentie waar alleen nieuwkomers op mochten bieden, dat werd Tele2. Of de overheid dat nu weer wil/moet doen, dat moet dus blijken.
Amerika is een fundamenteel ander land dan het onze.
De veilingprijs wordt niet opgebracht door de consument maar door de aandeelhouders. Dit soort eenmalige kosten zijn niet van invloed op de consumenten prijs.
Huh, en wie denk jij dat die investering zo snel terug willen zien? Juist, de aandeelhouders en daarom moet de prijs gewoon omhoog.
Even een simpel voorbeeld waarbij voor een bedrijf alleen winstmaximalisatie geldt (en dus niet vergroten van marktaandeel of image building, etc).

Een bedrijf probeert te bepalen bij welke prijs de winst maximaal zal zijn. Als ze een prijs verhogen dan verdienen ze meer per product maar verkopen ze er minder. Als ze de prijs verlagen dan verkopen ze er meer maar verdienen minder per product.

Er is dus altijd een prijs waarbij de winst maximaal is (aantal producten X winst per product). Stel dat is € 10,-. Het bedrijf vraagt dus € 10,- en ze hebben de maximale winst die er te halen valt. Nu komt de overheid en die vraag 100M voor een vergunning (of geven een boete of ....). Het bedrijf wil dit zo snel mogelijk terug verdienen dus moet het zo veel mogelijk winst maken. Echter als ze de prijs verhogen (zoals jij suggereert) dan zal de winst juist omlaag gaan. Ze hadden namelijk al de optimale prijs waarbij de winst maximaal is. Het veranderen van die prijs zal altijd leiden tot een lagere winst.

Het is dus onmogelijk om dit af te wenden op de consument.

Wat uiteraard wél van grote invloed is op de prijs is het gebrek aan concurrentie maar dat staat los van de prijs die ze voor de vergunning betalen.
Volgens dit artikel: nieuws: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 kopen 4g-frequenties

Betaalde Tele2 160Miljoen (een fractie van de kosten dan de rest) voor de licenties, dat is 32miljoen per jaar. Inmiddels hebben ze meer dan een miljoen klanten dus kost ze minder dan 32 euro per klant per jaar. Daarnaast nog een stuk kosten voor de operatie (masten, elektra, netwerk etc.) en administratie (website, facturen, personeel). Die laatste kosten weet ik zo niet (en geen zin om op te zoeken).

Wat ik wil zeggen: Ik weet niet wat de optimale prijs is omdat ik de kosten van de bedrijfsvoering niet ken, en die zijn vele malen hoger dan alleen die van de licentieveiling.
Wat ik probeerde uit te leggen is dat die eenmalige kosten géén invloed kunnen hebben op die optimale prijs.

Stel ik ga met je mee dat Tele2 de prijs voor de consument met 32M per jaar heeft verhoogd. Blijkbaar kan dat zonder dat de klanten weglopen en hebben ze nu (vóór aftrek van de licentiekosten) 32M méér winst. Stel, de overheid besluit de licenties gratis weg te geven. Gaat Tele2 dan de prijzen verlagen en 32M winst weg gooien?

Nu verhoogd de overheid plots de licentie kosten naar 42M per jaar. Wat gaat Tele2 doen, de prijzen zo verhogen dat ze die 10M extra ophalen bij hun klanten? Als dat mogelijk is, waarom doen ze dat nu dan al niet. Ze laten namelijk 10M per jaar op straat liggen en geen enkel zinnig bedrijf zal vrijwillig minder winst maken dan mogelijk is*

wederom uitgezonderd andere strategieën als veroveren van marktaandeel, etc
Dit inderdaad, zodra de veiling voorbij is, zijn het 'sunk costs'.
Antwoord op je retorische vragen is eigenlijk elke keer 'waarschijnlijk wel ja'. Voor een bedrijf als Tele2 is groei belangrijker dan winst maken. Er zijn heel veel bedrijven voor wie winst maken niet belangrijk is (zo zijn Zalando, Bol, enz ook begonnen). Op basis van de groei gaat er een moment komen dat je kunt profiteren van je schaal en dan komen de centen binnen rollen. Op basis van die belofte kun je als bedrijf anno 2018 letterlijk voor miljarden gefinancierd worden.

De staatstaks die er nu op zit (eerste veiling was 6 miljard gulden als ik me niet vergis) wordt uiteindelijk door de consument betaald. Bij o.a. ADSL hebben we gezien dat met de tijd, wanneer de investeringen eruit zijn, de prijzen dalen. Eigenlijk hebben we dat mobiel ook gezien. Ik betaalde tijdens mijn studie 35 euro per maand voor sim only bij Vodafone voor 225 minuten of smsjes. Daar ging ik dan nog vaak overheen waardoor ik regelmatig 90 euro per maand kwijt was aan mijn telefoonrekening. Anno 2018 heb je voor 16 euro onbeperkt bellen. Dat is nogal een verschil.

Dus ja in telecom land is het eigenlijk heel natuurlijk dat je op termijn meer voor minder krijgt. Extra licentieveilingen remmen dit natuurlijke proces.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:35]

Ze willen voorkomen dat na het bieden een partij van de markt verdwijnt en er vervolgens frequenties ongebruikt achterblijven.
Ja het spekt de staatskas lekker inderdaad, maar aan de andere kant kunnen ze wel er voor zorgen dat er meer concurrentie op de markt is en de prijzen omlaag gaan (zoals ook gebleken was de afgelopen jaren) mocht er weer alleen 3 concurrenten zijn gaat de prijs weer omhoog (lees: prijsafspraken).
En zijn het geen prijsafspraken hebben ze wel een andere mechaniek gevonden om ons alsnog te bedonderen.
Prijs afspraken worden veelte zwak bestraft, ipv markt aandeel vergroting door lagere prijzen te bieden, grotere omzet door toename marktaandeel te creëren halen zij hogere omzet door collectief de prijzen te verhogen, ten kosten van de consument natuurlijk. Ze maken jaarlijks miljarden winst, krijgen om de zoveel tijd een fop boete.
Helaas zijn deze bedrijven een afspiegeling van de maatschappij, iedereen heeft er een mening over maar niemand doet er wat aan, want alles draait om geld... helaas.
Ja ze maken idd miljarden winst: :D
De winst kwam in de eerste helft van het jaar uit op 1,2 miljard euro, tegen een verlies van 5 miljard euro een jaar eerder.
En dan vergeten te vermelden dat die winst geldt voor het gehele Vodafone.
Niet alleen Nederland. Daar hebben ze zelf wat voor af moeten schrijven.
Deels de verklaring dat ze een jaar eerder 5 miljard verlies moesten boeken.

Maar dat vergeet je gemakshalve te vermelden.

Deze halve berichtgeving geeft aan dat je een politieke carrière na moet streven. Alleen vermelden wat je uitkomt , het geheel is niet van toepassing. En dan ook nog eens de Telegraaf linken.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 13:35]

Klinkt onlogish. Een hogere veilingprijs door concurrentie zou eerder leiden tot lagere winsten, dat is nu eenmaal het gevolg van meer concurrentie.

En aan de andere kant scheelt het ons als belastingbetalers wanneer de overheid meer geld binnenhaalt van de operators. Zelfs als de meerprijs maar voor 50% betaalt wordt uit de winst, dan nog is dat 50% die we niet via de belastingen hoeven op te brengen.
En aan de andere kant scheelt het ons als belastingbetalers wanneer de overheid meer geld binnenhaalt van de operators. Zelfs als de meerprijs maar voor 50% betaalt wordt uit de winst, dan nog is dat 50% die we niet via de belastingen hoeven op te brengen.
Wat een grap. De Nederlandse overheid gaat echt niet opeens minder belastingheffing als die veiling meer opbrengt dan verwacht. Die vinden gewoon een andere bodemloze put om geld in the gooien.

Was het maar waar, ik zou wat graag zien dat de overheid op andere manieren dan belastingen inkomsten genereert en in ruil daarvoor de belastingen verlaagt tot een punt waarop werken in Nederland niet langer het equivalent van moderne slavernij is met inkomensbelastingtarieven van dik boven de 50%.
Hoe kom je er bij dat de abonnementsprijs duurder wordt?
Tele2 is een nieuwkomer, en deze blies mij echt omver met de enorm lage prijzen in tegenstelling tot de concurrentie.
T-Mobile kwam met een onbeperkt (data) abonnement voor 35 euro per maand
Maar dan wel voor minimaal 24 maanden.
Tele2 komt met 25 euro per maand, ook voor 24 maanden. Maar voor 1 euro extra per maand, kan je je abonnement elke maand opzeggen.
Als jij één maandje onbeperkt wil, kost je dat "maar" 26 euro. (aansluitkosten niet meegerekend)
Heb je daar een bron van?
Heb je daar een bron van?
Inderdaad kom dan met feiten.
Onlangs ben ik van Simpel (t-mobile netwerk) overgestapt naar Tele2. Dit omdat ik met T-mobile in mijn omgeving nauwelijks bereik had. Betekend dit, wanneer tele2 overgenomen wordt, ik weer slecht bereik zal krijgen of zal T-mobile de masten van Tele2 gebruiken?
Vroeger gebruikte ze het T-mobile netwerk. Nu gaat de spraak over 4G over hun eigen netwerk en zoals ik hierboven al ergens meldde: dat is niet best! Maar bij jou werkt het blijkbaar (gelukkig). Ik ga er vanuit dat wanneer tele2 overgenomen wordt, de infrastructuur gecombineerd gaat worden, wat alleen maar gunstiger kan uitpakken.
"dat is niet best" kan ik niet onderschrijven. Ik heb meer ontvangstproblemen met hun verkeer via de 3G/3.5G van T-Mobile dan met de 4G van Tele2 zelf, die de afgelopen jaren heel druk uitgerold is.
Een half verhaal.
Waar je 4g hebt, gaat het via dat netwerk. Valt dat weg, dan stap je automatisch over op het t-mobile netwerk voor internet en telefonie.

Tele2 heeft alleen een 4g netwerk. De rest huren ze van t-mobile.
Dat zal de tijd moeten leren. Dat weten we pas als het zover is (en dan nog pas maanden later). T-Mobile en Tele2 delen ook veel opstelpunten dus ik denk dat ze die gaan samenvoegen en niet dubbele antennes en infra in de lucht gaan houden.

Je kunt trouwens bij T-Mobile een locatie indienen waar geen of slecht bereik is en hier wordt dan serieus op gereageerd is mijn ervaring.
Toen ze Dutchtone overgenomen hebben hebben ze hun eigen slechte netwerk gehouden en het Dutchtone netwerk ontmanteld. :(
Ze hebben toen ook veel locaties van Orange gewoon overgenomen en in hun netwerk opgenomen.
Ik denk niet dat het veel invloed gaat hebben aangezien T-Mobile los van de opstelpunten ook de 800 mhz frequentie kan gebruiken ( die zorgt voor een betere dekking).
Hoeveel last je ervan gaat hebben is meer de vraag hoe ze de klanten gaan overzetten.
Ik verwacht dat ze eerst doormiddel van binnenlandse roaming alle klanten van Tele2 en mvno's op het T-Mobile netwerk laten voor alle technieken. Dan gaan ze waarschijnlijk de opstelpunten ombouwen die ze willen behouden om capaciteit en dekkings gaten op te vullen in het huidige netwerk en hierna of simultaan met de ombouw gaan ze de tele2 frequenties omzetten naar het t-mobile netwerk
en dat was zes jaar geleden reden om in de veiling ruimte te maken voor een nieuwkomer om goede frequenties te kunnen kopen
hmmm.. klinkt bijna meer als een feestje voor vriendjes.. Waarom de veiling niet gewoon openstelling voor ieder die wil bieden, dat is hoe het hoort in een vrije markt.
Omdat je geen volledig "vrije" markt wil want dat leidt in dit soort situaties altijd naar monopolies. Ik zie nu al een nieuw verdienmodel: richt een telecom bedrijf op dat de gewilde frequenties voor nieuwkomers koopt en laat je dan voor veel geld overnemen door KPN, Vodafone of T-Mobile.
uhhh, dan zul je met je nieuw gestarte bedrijfje toch eerst de grote jongens moeten overbieden, en zoals je nu ziet gebeurd het overnemen/fuseren van wat grotere jongens ook gewoon. En als iemand dat wel op die manier wil doen, dan is dat hun goed recht want we hebben een vrije markt. Nu is er gewoon geen sprake van vrije markt omdat eigenlijk alleen de zowat monopolisten alleen maar mee mogen doen met de veiling.
Nu gebeurt het toch ook zo? Tele2 wordt overgenomen / fuseert met Vodafone. En natuurlijk kan iedereen bieden maar de overheid stelt gewoonlijk als eis dat de winnaar ook daadwerkelijk een netwerk opzet. Dat kost flink veel geld en daarin is lang niet ieder bedrijf geinteresseerd.
Anoniem: 1037073 15 februari 2018 13:32
Weer een aanbieder minder. Hoeveel zijn er nog over? Drie? T-mobile, Vodafone en KPN dacht ik.
T-mobile is vooral geïnteresseerd in de vaste taak van Tele2.

Ik mag dan hopen dat een van de volgende gebeurt:

Fusie niet door mag gaan

Tele2 mobiel en Tele2 vast gesplitst worden, en mobiel onafhankelijk blijft

Tele2 mobiel haar netwerk aan een andere aanbieder moet verkopen of frequenties moet inleveren.
Zullen we gewoon niet veilen en in plaats daarvan de aanleg van een 5G netwerk gewoon aanbesteden als publieke infrastructuur en dan de exploitatie van dat netwerk aan de markt overlaten? Dan heb je al snel meer aanbieders en kunnen we ook garanderen dat de buitengebieden ook snel worden aangesloten. De investeringen zijn veel kleiner en de dubbelingen in de dekking ook. Efficiënter dus, en meer ruimte voor innovatie op dienstverlening.
Ja want door de overheid georganiseerde publieke infrastructuur gaat altijd snel, voordelig en efficient. HSL-zuid zou pas sinds 2007 moeten lopen en dat is natuurlijk al 10 jaar genieten van een snelle verbinding. Iets waar pas sinds halverwege jaren 90 is besloten dat het er moest komen. De Noord-Zuid lijn zit ook al pas sinds 2009 in de pijplijn. :X

Gelukkig is de PTT in de jaren 80 geprivatiseerd ;).
Alle vitale infrastructuur in Nederland is zo'n beetje in overheidshanden. Alleen telecom niet. Waarom zou je daar anders mee omgaan? Het is essentieel voor het voortbestaan van onze economie en onze samenleving dat de digitale infrastructuur betrouwbaar is en open toegankelijk is. Dat is nu niet het geval. Dus is er veel voor te zeggen om het netwerk te splitsen van de dienstverlening en het op die manier op te lossen.

Bovendien: er is 1 systeem dat veel en veel slechter is dan de overheid in het efficiënt leveren van diensten en in innovatie, en dat is een commerciële monopolist. En daar zijn we in de telecom hard naar op weg.
Dat klopt niet, min of meer alles is geprivatiseerd. Zo regelt Tennet bijvoorbeeld voor heel Nederland het stroomnet.

Maar goed, antwoord op je vraag: Omdat bij telecom het tempo heel erg hoog ligt. De overheid kan daar niet snel genoeg op inspelen. 3g was nog niet operationeel en 4g zat al in de testfase. Verder klopt het dat er een flinke consolidatie binnen xDSL heeft plaats gevonden. Vroeger hadden we daar 3 netwerken voor (kpn, bbned, versatel) en ook het aanbieders is flink gedaald. Echter kabel is een volwassen alternatief. Opkomend zijn glasvezel (stopgezet door KPN) en 4g/5g. T-Mobile aast daarnaast op het vaste net van Tele2 (versatel) om zo ook huis aan huis beter te bedienen.

In theorie zou glasvezel een staatsnet kunnen worden, in de praktijk is bijna alles al verglaasd. Het zijn die laatste stukjes wat mist. Om daar naast weer een heel volwaardig landelijk dekkend glasnetwerk te leggen is naast heel duur ook een beetje dubbel op.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 13:35]

Ja want je wil echt dat iedereen zomaar een provider mag zijn, en elke frequentie mag gebruiken die je wilt.

Lekker zooitje zal dat worden
Dit vind je verder zelf een goed doordachte reactie?
Weet iemand misschien meer te vertellen over welke frequentie(s) er precies afgeluisterd worden van het satellietverkeer? Ik heb al zitten googlen maar vind hier zo snel geen informatie over.
In het frequentieregister kan je precies vinden welke frequentie waarvoor gebruikt wordt.
Mobiele telefonie werkt niet via de satteliet of op frequentiebanden die door sattelieten worden gebruikt en ik zie de link met afluisteren ook niet direct, dus wat bedoel je precies?

Edit: foutje, over het hoofd gezien. Kennelijk wordt de 3,5GHz band gebruikt voor een sattelietlink, behoorlijk lage frequentie volgens huidige normen. Nou snap ik je vraag alsnog niet, moet ik die opvatten als: op welke frequenties loopt het normale sattelietverkeer dat via die 3,5GHz link wordt afgeluisterd?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 13:35]

artikel gelezen? wordt namelijk verwezen naar dit afluisteren van satellieten.
De verbindingen tussen grondstations en satellieten zelf werken op hoge frequenties. Een omroep satelliet werkt zelfs met frequenties tussen de 10 ~ 13Ghz. (Die gebruikt worden om televisie via schotel aan te bieden).

In Burum gebruiken ze mogelijk dus een 3,5GHz verbinding naar een aantal satellieten, maar het blijft voor nu dus een raadsel waar ze die 3,5Ghz precies voor gebruiken. (Afluisteren, zover was ik wel)

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 22 juli 2024 13:35]

Hangt van de aanbieder af (Iridium, Inmarsat, GlobarStar, Thuraya). Die hebben allemaal eigen netwerken, waarvan niet allemaal een wereldwijde dekking hebben.

Thuraya specs:

De gebruikte C-band frequenties
Richting Frequentie
Aarde naar Ruimte 6425.0-6725.0 MHz
Ruimte naar Aarde 3400.0-3625.0 MHz

[Reactie gewijzigd door PageFault op 22 juli 2024 13:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.