De voorgenomen overname van Tele2 door T-Mobile zet de frequentieveiling die op de planning staat voor 2019, op losse schroeven. Dat zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in een commissievergadering van de Tweede Kamer.
Keijzer hoopt dat de veiling in 2019 kan doorgaan, maar kan daarvoor geen garantie geven. De staatssecretaris wacht met het opstellen van de Nota Mobiele Communicatie, die nodig is voor de frequentieveiling vanwege de geplande overname van Tele2 door T-Mobile.
Op dit moment kijkt de Europese Commissie naar de overname. Als de Commissie snel met een beslissing komt, kan de veiling vermoedelijk in 2019 plaatsvinden. Als de beslissing langer op zich laat wachten, omdat de Europese Commissie langer onderzoek wil doen, zal Keijzer de veiling ook moeten uitstellen.
Dat komt doordat het van belang is voor de politiek om te weten of T-Mobile en Tele2 samengaan, voordat de veiling plaatsvindt. Het aantal huidige aanbieders van mobiele netwerken zou daarmee van vier naar drie gaan en dat was zes jaar geleden reden om in de veiling ruimte te maken voor een nieuwkomer om goede frequenties te kunnen kopen. Dat werd toen Tele2.
Na de beslissing van de Commissie adviseert toezichthouder ACM aan Keijzer hoe de veiling eruit moet zien. Pas daarna komt de Nota Mobiele Communicatie en kan het ministerie de veiling gaan voorbereiden.
De veiling zal gaan over de 700MHz, 1400MHz en 2100MHz. De 700MHz-band was voorheen voor digitale tv, de 2100MHz-band was in de afgelopen tien tot vijftien jaar in gebruik voor 3g. Keijzer hoopt voor de veiling ook duidelijkheid te hebben over het vrijmaken van de 3,5GHz-band, dat de belangrijkste band voor 5g lijkt te worden. Keijzer benadrukte in de commissievergadering dat er nog geen uitsluitsel is over die band, die de inlichtingendiensten gebruiken voor het afluisteren van satellietverkeer in het Friese Burum. Het gebruik van die band is daarom verboden in de noordelijke helft van Nederland, ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle.
De staatssecrataris noemde meer dan eens de oplossing van Ierland, dat een groot deel van het spectrum in de 3,5GHz-band gaat veilen en een klein deel beschikbaar houdt voor Defensie. Het is onbekend of die oplossing zou werken in Nederland.