Nederlandse Defensie wil 6MHz aan ruimte claimen in frequentieband slimme meters

Het Nederlandse ministerie van Defensie wil 6MHz aan frequentieruimte claimen in de 450MHz-band. Die band is nu in gebruik voor slimme meters met simkaarten die werken met de cdma450-standaard.

Defensie wil de frequentie gebruiken voor onderlinge communicatie, blijkt uit de reactie op een consultatie van Defensie die door Telecompaper is ontdekt. Daarbij wil Defensie 6MHz van de beschikbare 20MHz aan ruimte in die frequentieband hebben voor gebruik met portofoons. "Deze band lijkt hiervoor geschikt", schrijft Defensie. Een exacte techniek heeft het ministerie nog niet bepaald. "Vooralsnog wordt daarbij de DMO- communicatiemode als meest prominente gebruik voorzien. Lte zal mogelijk als standaard worden gebruikt, maar ook andere Defensie-specifieke standaarden worden overwogen."

Frequentieruimte in die band heeft als voordeel ten opzichte van hogere frequenties dat deze een beter bereik biedt en dat het signaal beter doordringt in gebouwen en door natuurlijke barrières. Daar staat tegenover dat deze ruimte niet geschikt is voor een hoge bandbreedte. Dat maakt de frequentieruimte geschikt voor communicatie van weinig data van machines binnenshuis, waaronder slimme meters. De frequentieband loopt van 450 tot 470MHz en zit dichtbij die van bijvoorbeeld veel afstandsbedieningen, die werken op 433MHz. Smartphones werken momenteel op frequenties vanaf 800MHz.

De consultatie gaat erover dat het ministerie van Economische Zaken de licentie voor de frequentie aan energieleveranciers met vier jaar wil verlengen. Die loopt nu af in november 2020. Diverse partijen pleiten voor een verandering. De Britse Joint Radio Company, die de belangen van energiebedrijven behartigt, pleit voor een langere vergunning dan vier jaar, omdat het telkens moeten wisselen van frequenties voor slimme meters zou leiden tot hogere kosten voor energie.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

03-05-2018 • 10:40

85

Reacties (85)

85
84
54
9
1
13
Wijzig sortering
Is 6 MHz niet erg breed hiervoor?
Klopt dit is een heel breed stuk van de frequentieband.

Algemeen is het zo dat digitale communicatie zoals Defensie zowel in NL als in BE vaak gebruikt zich bevind in de 380-400MHz band (naast C2000 en ASTRID) ofwel in de 450MHz band (private PMR)

in de 380-400MHz band (loopt in principe tot 430MHz maar dat wordt gebruikt voor civiele trunking toepassingen) wordt er voornamelijk MPT1327 en TETRA (Terrestrial Trunked Radio) toegepast omdat de toestellen enkel op deze frequenties worden ontwikkeld. Beide technologieën werken met 25KHz bandbreedtes per carrier.

In de 450MHz band zit wel wat meer 'geweld'; daar zit vanouds PMR (analoog) spraakverkeer op 25KHz, nu meer en meer op 12.5KHz ivm spectrum efficiency.
Heel veel van de analoge PMR netten zijn de laatse jaren vervangen door digitale netten met hogere beveiliging en spectrum efficientie, zo heb je DMR(12.5KHz TDMA), dPMR(12.5KHz) en NXDN (6.25KHz)
vooral de DMR standaard heeft de laatste jaren grote stappen gezet, en heeft momenteel een trunking toepassing: zogenaamde Tier 3 DMR, deze is vergelijkbaar met TETRA, maar de basestations zijn goedkoper waardoor je in theorie goedkoper een groot (landelijk dekkend) systeem kan neerzetten.
vermoedelijk is dat laatste waarvoor defensie het wil gaan inzetten want enkel voor DMO (direct mode) heb je mijns inziens geen 6MHz kanaalbreedte nodig.

Een ander opzicht zou kunnen zijn dat ze nu 6MHz gaan claimen in deze band omdat ze bandbreedte zijn kwijtgespeeld in de TETRA band door de (lopende) vernieuwing van het C2000 netwerk, en dat daardoor hun DMO kanalen (die zich meestal op de randfrequenties bevinden) zijn weggevallen.

[Reactie gewijzigd door Baggeraar op 22 juli 2024 19:32]

Wellicht ook het vermelden waard dat de 70cm amateurband loopt van 430MHz tot 440MHz. De laatste jaren zijn er niet heel veel 'radioactieve' zendamateurs meer, maar hebben wel een behoorlijk bereik van > 40km, zeker als je met repeaters werkt en een max RMS vermogen van 50W kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door fastedje op 22 juli 2024 19:32]

Niet zoveel 'radioactieve' zendamateurs ? Max vermogen van 50W ? F licentie is 'slechts' max 400 watt. En momenteel een stuk of 40 analoge, 28 DMR, 10 D-Star en 10 YSF repeaters actief. Zeker wel activiteit dus
En in de 70 cm amateur band is zelfs een nationale repeater met meerdere zenders en een groot aantal ontvangers, zelfs in België en Duitsland en op het eiland Curaçao?
En zelfs een speciale ontvanger naar Engeland?
De hoofdzender staat op de Gerbrandy toren ook wel bekend al Lopik op grote hoogte zodat die in het gehele land en daar buiten te horen is. De radioamateurs hebben tussen 430 MHz en 440 MHz het primaire gebruik.
De 70 cm amateurband is internationaal en in alle landen voor de radioamateurdienst.
In Nederland zijn zo'n 13000 radioamateurs met licentie.

[Reactie gewijzigd door mailtrain op 22 juli 2024 19:32]

Dankjewel voor de toelichting!
Hangt ervanaf hoeveel kanalen je wil hebben om te kunnen frequency hoppen. ;)
Hoppen doe je op ELF, Extreem LAGE fgrequentie.
Die van mij heet "ground hopping"... :)
Google kent het blijkbaar niet! :O
Dat krijg je met "militaire geheimen";)
Maar stel je voor: Een onderzeeër in de arctic, of patrouille in ver vijandig gebied, geen radio mogelijk want onderschepbaar of te storen. Dan richten ze een ELF zender en draaien aan de knoppen frequentie en amplitude tot de golf OP de locatie van de sub valt. En contact!
De draaggolf "stuitert" of "Hopt" over het aardoppervlak.

Deze is meer in jouw richting:
https://duotechservices.c...-frequency-hopping-system
Ik weet hoe het werkt, dit heb ik ooit voor mijn radiozendamateurexamen moeten leren. Ooit, in een ver en grijs verleden ;).
30 jaar geleden MTS-E! (bestaat da nog?) :)
Wat was je call?
Vergeet de overhead door encryptie niet, de kanalen zullen ooknog wel wat breder zijn
Anoniem: 479654 @chaoscontrol3 mei 2018 10:54
Ligt eraan hoeveel kanalen men nodig heeft, waarschijnlijk wil men dit gaan gebruiken voor short range spraak en dataoverdracht.
Met behulp van wideband technieken zoals FHSS en DSSS kan je berichten versturen onder het ruisniveau, waardoor anderen dit moeilijk kunnen detecteren (dit lijkt met voor militaire doeleinden wel interessant). Dit vraagt echter een grotere bandbreedte.
Anoniem: 479654 3 mei 2018 12:07
Euhm... net even in het frequentieregister gekeken en defensie heeft al reeds 10,44MHz bandbreedte toegewezen in de band 440-470MHz. Het betreft de volgende banden:

- 440-442MHz (2MHz)
- 448-450MHz (2MHz)
- 455-455,74MHz en 455,74-456MHz (1MHz)
- 459-460MHz (1MHz)
- 461,3-465,74MHz (4,44MHz)

Totale bandbreedte: 10,44MHz

Bron: http://nfr.agentschaptelecom.nl/nfr/content/freqPortal.do

Lijkt het nu het geval te zijn dat men nog 6MHz erbij wil hebben?

Utility Connect BV zit trouwens met zijn modems in de band: 451.3-455MHz

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 479654 op 22 juli 2024 19:32]

CDMA 450 zit in de laatste band, dat klopt dan niet?
http://x264.nl/dump/52-22...017-01-22-cdma450-kpn.jpg 2 kanalen duidelijk zichtbaar.
Waarom kunnen die dingen niet op normale mobiele frequenties werken of verbonden worden met wifi? iedereen heeft wel wifi thuis.
omdat die meters ook staan op locaties waar geen wifi/internet is. in ons geval hangt er zo´n slimme meter in een opslagloods waar verder geen internet aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door RenaldoN op 22 juli 2024 19:32]

Maar wel aangesloten op stroom? Dankan je die bekabeling gebruiken voor gegevens overdracht.
Electriciteitkabels gebruiken voor data overdracht is leuk binnen een gebouw (en zelfs daar heeft het de nodige problemen), maar over grote afstand naar de leverancier toe? Ik geloof niet dat dit betrouwbaar en storingsvrij genoeg kan. Bovendien is het ook netvervuiling, een zo'n aansluiting is verwaarloosbaar natuurlijk, maar wat nou als er even een paar miljoen huishoudens dat gaan doen?
Het moet natuurlijk maar tot aan de straatkast/cabine lopen. Van daaruit zijn er genoeg mogelijkheden om het door te sturen. Er zullen in die cabines wel systemen zijn om alles in de gaten te houden en te signaleren als er iets mis loopt. Dan kunnen die verbindingen gebruikt worden om door te sturen

Maar dat zal wel iets te simpel gedacht zijn. Anders gingen de nutsmaatschappijen dat wel al gedaan hebben ;)

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 22 juli 2024 19:32]

Dit systeem hebben we (de netbeheerders) getest. Het bleek echter ondergeschikt en te storingsgevoelig (invloed op het netwerk etc.) t.o.v de methode met simkaart waar dit bericht over gaat.
Niet alleen voor meters, ook voor vast internet als consument:
nieuws: Nuon gaat internet via stopcontact aanbieden
Nu is dat een bericht uit 2001, en toen was de vergelijking nog met ADSL 1 op 8 Mbit/s, maar slimme meters hebben nog veel minder bandbreedte dan dat nodig. En toch, zelfs dat lukt blijkbaar niet, wat wel verklaart waarom Internet over het net nooit van de grond kwam.
Dat gebeurt toch al op zeer beperkte bandbreedtes door diezelfde nutsmaatschappijen? Energiemaatschappijen kunnen hun meters op afstand uitlezen. En daar gebruiken ze niet mijn internetverbinding voor. Ik heb natuurlijk geen idee wat voor snelheid je op zo'n stroomnetwerk kan halen, maar dat dataoverdracht mogelijk is is al bewezen.

[edit 11:57]
Oh, ik lees nu iets over gsm-modules. Had eigenlijk geen idee dat daar een draadloze verbinding voor gebruikt werd. Ook knap, want ik woon in een gehucht waar m'n eigen mobiel al moeite met de verbinding heeft. :-)

[Reactie gewijzigd door Arumes op 22 juli 2024 19:32]

Dan zullen een hoop audiifielen het hele huis vol gaan hangen met filters om deze signalen te blokkeren.

Goeie business voor netfilter fabrikanten, voornamelijk de hele luxe modellen.
Of een mu-metalen kastje om die slimme meter zetten.. ;)
In het buitengebied zijn strengen drukriool gemalen die soms via een powerline techiek over een voedingkabel communiceren met een centrale gateway waar de data omgezet wordt naar 3/4g. De strengen kunnen makkelijk langer dan een kilometer zijn maar in de praktijk is gebleken dat dit soort systemen vaak lastig storingsvrij te krijgen zijn.

Binnen een wijk naar de centrale transformator met lage bitrates lijkt me technisch mogelijk maar ook hier zal de praktijk wellicht uitgewezen hebben dat verstoringen teveel problemen veroorzaken.
Wie zegt dat ik zo'n meter op mijn interne (wifi) netwerk wil hebben? Wat als er een exploit/vulnerability op gevonden word? Is er wel een mogelijkheid om dergelijke dingen te patchen op afstand?

Zelf ben ik niet echt thuis in het hele Internet of Things gebeuren. Maar van wat ik lees, is het wel iets wat nog in de kinderschoenen staat.
Een beetje netwerk savvy kan zo iets wel afschermen, apart vlan, firewall rules e.d. Echter voor een gemiddelde consument is het gewoon bijna gevaarlijk.
De gemiddelde consument hangt zijn hele netwerk vol met onveilige troep dus dan maakt het ook niet meer uit. De echt security bewuste mensen zullen sowieso wel de mogelijkheid hebben aparte vlans te maken.
VLAN's om je eigen apparatuur te beschermen ok, maar wat als dat apparaat op internet moet via mijn verbinding om dingen te versturen? Dan komt ie er mooi niet op. Als een gehackte meter allerlei geintjes gaat uithalen op internet komen ze in de eerste plaats bij mij voor de deur te staan. Internettoegang via mijn router geef ik alleen aan eigen vertrouwde apparaten of aan apparaten van mensen die ik goed genoeg ken, zo'n meter zal daar nooit onder vallen.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 22 juli 2024 19:32]

De meterkast is een vervelende plaats in huis met betrekking tot bereik. vooral hoge frequenties.
Daarnaast zou ik niet mn digitale meter over de zeik willen hebben iedere keer als ik een SSID of wachtwoord verander.
ik neem aan dat je dan de slimme meters bedoeld? Niet iedereen heeft dat, genoeg mensen, plekken of bedrijven die geen WIFI hebben. Je kunt mensen niet verplichten een wifi verbinding beschikbaar te stellen voor een slimme meter. Als je je wachtwoord wijzigt, dan kan je toch niet eisen als energie club dat je de slimme meter gaat configureren?
Er is lang niet overal WiFi beschikbaar. Denk aan buitengebieden.
De nu gebruikte (2G?) frequentieband is echt overal beschikbaar. Het is een sterk signaal met een landelijke dekking, en deze is altijd in de lucht.
Bovendien is dit ook nog eens goedkoper en zuiniger dan een 3G/4G signaal.
Fout gedacht. Lang niet iedereen heeft WiFi thuis, en bij verhuizingen krijg je ook gedoe. Bij slechte verbinding krijg je gedoe, plus dat je router een poort open moet hebben staan zodat je van buitenaf bij de meter kunt: veiligheidsrisico en de meeste mensen snappen niet hie ze dat moeten instellen, als dat al kan op de router.

Lage frequentie gaan beter door beton en dergelijke. Met mijn mobiele telefoon heb ik in mijn nieuwbouwhuis slecht ontvangst omdat de gebruikte frequenties niet goed door de muren komen.
Zie onder, ik vind het dan wel weer vreemd dat ze het doordrukken van de 'slimme' meter misbruiken om kosten door te rekenen.

Ik zal zo lang als het niet hoeft mijn ferraris-meter houden.
flexibel voor mij en (digitaal/privacy) veilig voor mij.

As defensie dat wil gebruiken en dat is onderbouwd, geen enkel probleem mee.

Even zo met die 5g-band die in groot deel van BovenNederland niet gewenst is.
Nou,moeten die meters wel op 5GHz werken want de 2.4 GHz band staat bij mij uit. Kom je op visite en kan je smartphone geen 5 GHz aan, kan je lekker op je databundel blijven tokkelen.

Plus de energieleveranciers mogen dan ook wel bijdragen aan mijn internetfactuur? Mijn abo gebruiken zodat zij hun werk kunnen doen? Ze kosten immers al genoeg hoor...
defensie appartuur moet en alle tijden werken ongeacht reeds aanwezige transmissies op bepaalde bandbreedtes.
Het vrijmaken van een frequentie band is koren op de molen van de vijand die :
1- weet welke band afgeluisterd moet worden.
2- appartuur kan ontwikkelen om bepaalde communicatie te storen/jammen/manipuleren.
Het vrijhouden van zo'n band voor Defense heeft eigenlijk de omgekeerde reden: het betekent dat andere gebruikers van de band niet mogen klagen als Defensie hún stoort.

Dat gezegd hebbende, Defensie is niet zo geweldig competent als het aankomt op het delen van frequentiebanden (of luchtruim). Ze hebben er nogal een handje van om veel te claimen en weinig te gebruiken.
Misschien is het net zoals de brandweer. De brandweerauto hoeft niet elke dag door die straat heen maar op het moment dat het nodig is het wel fijn dat ze die weg hebben verbreed.
Defensie zal hier echt wel een fatsoenlijke encryptie overheen gooien. Al zit je wel met hacks van het protocol en het peilen van de radio's. Maar ik mag toch hopen dat ze daar over nadenken.
Je mist het punt. Als de Defensie-apparatuur dusdanig ondermaats is dat die al onbedoeld gestoord wordt door slimme meters, dan is het nog makkelijker voor een vijand om het opzettelijk te storen.
Jouw punt staat ook niet in het artikel?
Ik reageerde ook niet op het artikel, maar op Deakers en SpiceWorm.
Anoniem: 455617 @Deakers3 mei 2018 12:49
defensie appartuur moet en alle tijden werken ongeacht reeds aanwezige transmissies op bepaalde bandbreedtes.
Heel logisch. Vanuit dat oogpunt zou ik het persoonlijk logisch vinden indien ze apparatuur gebruiken die op een hele reeks verschillende frequentiebanden kunnen werken zodat ze van frequentieband kunnen wisselen indien er op een bepaalde band teveel storende signalen zijn. Of miscchien zelfs sowieso continue van frequentie wisselen om storen/afluisteren een stuk moeilijker te maken.
Het vrijmaken van een frequentie band is koren op de molen van de vijand die :
1- weet welke band afgeluisterd moet worden.
2- appartuur kan ontwikkelen om bepaalde communicatie te storen/jammen/manipuleren.
Ik denk niet dat het veel uitmaakt zolang Defensie met systemen met slechts een beperkte frequentieband werkt. Een eventuele vijand heeft snel genoeg gepeild welke band dat is en dan kunnen ze die makkelijk storen. Het feit dat ze vantevoren weten welke band het is zorgt er alleen voor dat ze nog net ietsie pietsie sneller kunnen gaan storen.
Ik weet niet waarom Tweakers iets roept over de 433 Mhz frequentie van afstandsbedieningen. De 20 Mhz band loopt van 450 Mhz omhoog, dus tot 470 Mhz, niet omlaag. Daar zit dus 17 Mhz tussen - je zou er nog twee andere 6 Mhz banden in kwijt kunnen.
Ik lees het gewoon als voorbeeld van een product/dienst dat gebruikt maakt van een lage frequentie, omdat het niet veel data hoeft te versturen. Persoonlijk maak ik in ieder geval niet uit de tekst op dat Tweakers hiermee wil aangeven dat het gaat botsen, maar dus puur te voorbeeld.
Omdat het een frequentie is die in de buurt ligt en dus de eigenschappen ervan, zoals bereik in open veld en binnenshuis, en geschiktheid voor communicatie op lage snelheden, vergelijkbaar zijn. Voor de (vele?) Tweakers die bekend zijn met 433-MHz-toepassingen zet dit de informatie in het artikel in perspectief.
Bijzonder. Eerst iedereen op kosten jagen door slimme meters "verplicht" te maken en vervolgens mogen netleveranciers om de zoveel jaar nieuwe gsm modules plaatsen. Na mijn mening is 4 jaars veels te kort, een slimme meter gaat veel langer mee. Zie dit als bedrijven (dus particulieren!) op kosten jagen. Of zit ik verkeerd?

ps. ik ben blij met mijn slimme meter, heeft mij veel inzicht gegeven in mijn stroomverbruik.
Huh? Op kosten? Ik kreeg m gratis....
Niks is gratis, ook als je iets 'gratis' krijgt, dan betaal je ervoor :-)

Je gratis slimme meter betaal je via de vaste leveringskosten. Mochten ze dus iedere 4 jaar alle meters moeten vervangen, gaat dit tarief natuurlijk omhoog. Dus ook al komt de 'monteur gratis langs', je betaalt het toch.
Nee, er wordt juist bespaard op de kosten.
Wat denk je dat verwerken van (met de hand ingevulde) meterstanden en controle (met huisbezoek) van de oude meters kost?
Dat zou goed kunnen, maar het ging erom dat hij de meter 'gratis' krijgt. Maar dat is niet juist, je betaalt dit toch uiteindelijk zelf.
Dat er nu kosten worden bespaart geloof ik graag, en dat zal dan ook weer in het vastrecht worden verrekend.
Maar uiteindelijk zijn alle 'gratis' zaken die je krijgt gewoon door jezelf betaald.
Nou ja, gratis niet natuurlijk, maar ik hoefde niets extra's te betalen tov. wat ik normaal al betaal.
Voor nieuwe meters heb je mogelijk gelijk (vergeet niet de extra IT kosten, het feit dat slimme meters meer faalwijzen kennen en de gasmeters batterijen hebben), voor traditionele meters die al geplaatst zijn is er geen positieve financiële business case.
De deurbel gaat.
"Goedemorgen. Ik kom uw energiemeter vervangen. U krijgt vandaag een 'slimme meter'."
"Goedemorgen. Ik dacht het niet."
"Hè? Hoe bedoelt u?"
"Ik weiger de 'slimme meter'."
"Maar uw huidige meter moet toch echt vervangen worden. Uw meter is onlangs afgekeurd."
"O ja? Die meter hangt er al sinds 1977 en nu is ie ineens niet goed meer?"
"Ja, kijk maar. Het staat hier op mijn tablet."
"Wat gek. Want mijn energiemeter staat niet op de lijst met afgekeurde meters bij Verispect".
"Als u geen slimme meter wilt, heb ik ook een gewone digitale meter."
"O? Daar staat niets over in de brief en folder die u mij stuurde. Wat is het verschil met een slimme meter?"
"Er zit geen modem in, dus hij kan geen verbinding maken met het energiebedrijf."
"Maar hij registreert wel hetzelfde? "
"Dat wel ja."
"Hoe kan ik zien dat er geen modem inzit?"
"Dat kan u niet zien, maar dat vertel ik u nu."
"Niets persoonlijks, maar dan weiger ik die ook."
"Oh… nou… eh…. Goedemorgen dan maar."
"Goedemorgen."
Binnen een dienst waar je voor betaald bestaat er niet zoiets als gratis.

Je bedoelt: ik heb niet direct moeten afrekenen, blijkbaar zit het al in mijn maandbedrag verwerkt...
Ook al staan die kosten niet apart op je elektriciteitsrekening, dat betekent niet dat je ze niet betaalt...
nop, de oude meter of nieuwe slimme meter is gewoon weg niet jouw eigendom.
daar betaal je gewoon weg voor om te mogen gebruiken. ;)

puntje 3 op het tarieven blad van enexis b.v.
(zelf even opzoeken als je andere beheerder hebt.)
3 Meetdienst
Voor de meetdienst geldt een vast bedrag per dag
bestaande uit de kosten voor de 3-jaarlijkse
meteropname, de meterhuur en het meteronderhoud.
https://www.enexis.nl/con...iefbladen-netwerktarieven

wat neer komt op: € 0,07854 per dag ex BTW.
wat zo een +/-35€ per jaar is. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 18:03]

Ja maar dat betaalde ik toch ook al voor die oude ferrarismeter? Dan is het bedrag nu hetzelfde en komt er niet nog eens wat bij toch..
ja en nee.

er is een discussie geweest of je wel nog hoefde te betalen voor de meter als je dat al meer had gedaan als X jaar.
dus toen hebben ze voor het milieu als reden maar snel de slimme meter in de discussie gegooid.

en de kosten voor huur beginnen nu ook te stijgen.
iemand betaald die meter, alleen de zon komt gratis op. ;)
Precies, en met de hoeveelheid zonnepanelen die ik heb, verdien ik die meter in no time terug.
Wat is dit voor onzin verhaal, en wat heeft dit met slimme meters te maken want die zie ik niet terug in mijn airspy spectrum,

430-450 mhz is een amateur band, en staat bekend als de 70 cm en is deels vergunningsvrij. (lpd zoals sleutels van auto's, weer stations, etc.) rond 446 mhz zit de zgn PMR band met 16 kanalen en tussen 450 en 470 mhz zitten voornamelijk duizenden digitale bedrijfsnetwerken en dgps. Defensie kan zoveel willen maar waarom zouden ze 6 mhz nodig hebben, als het alleen om een digitaal spraaknetwerk gaat is 25 Khz genoeg. Frequenties kun je na x aantal KM's hergebruiken of willen ze een landelijk netwerk net zoals C2000 met in elk gehucht 3 zenders. Kunnen ze beter de bestaande VHF frequenties die ze allang hebben gebruiken, die hebben een behoorlijke range. Krijg sterk het idee dat defensie nauwelijks efficiënt omgaat met wat ze nu hebben.

Bovendien bedrijven zullen niet staan te juichen om hun dure (trunking) netwerk op te geven, dat zou ook miljoenen gaan kosten.
Anoniem: 479654 @Terrestrial3 mei 2018 12:02
De amateurbanden in dit deel van het frequentiespectrum loopt van 430-436MHz met primaire status en van 436-440MHz met secundaire status. Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0036375/2017-04-01#Bijlagen

Overigens heeft defensie al 6MHz bandbreedte gereserveerd in de band 440-470MHz volgens het frequentieregister.
Jammer dat ze 6 MHz willen, de standaard is in blokken van 5 MHz. Maar mogelijk vragen ze bewust meer dan dat ze willen...
Anoniem: 479654 @robertwebbe3 mei 2018 12:11
Welke standaard refereer jij aan?
Dat betekent dus dat het op de 14MHz die over blijft wat krapper wordt. Zolang dit geen problemen gaat geven, waarom niet? :)
Ik kan me voorstellen dat dit om wat meer lokaal gebruik gaat dan de grote HF (3-30MHz) manpack radio's met zweepantenne, bijvoorbeeld portofoons en overige interpersoonlijke communicatie. De gevraagde band ligt dicht tegen de frequenties die gebruikt worden door consumer portofoons aan (PMR446 bijvoorbeeld) en zal mogelijk dus specifiek voor een soortgelijk doel ingezet gaan worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.