Nuon gaat internet via stopcontact aanbieden

De eerste stap op weg naar breedband internet via het stopcontact lijkt gezet. Op TV Gelderland teletekst pagina 113 staat dat Nuon binnenkort internet via het elektriciteitsnet zal testen bij 250 huishoudens. In Duitsland en Spanje was het al langer mogelijk om te surfen via het stopcontact, en dat is binnenkort ook mogelijk voor de mensen in de Arhemse wijk Rijkerswoerd. Volgens Nuon zal de snelheid van de verbinding vergelijkbaar zijn met die van ADSL of de kabel:

TV Gelderland teletekst - inverted

Als je meer wilt weten over deze test kan je sinds kort ook terecht bij De Gelderlander waar een uitgebreider artikel is neergezet over dit onderwerp .

Met dank aan Lost 95 en M. Zandbelt voor de tip!

Door Hielko van der Hoorn

19-07-2001 • 00:13

93

Bron: Teletekst

Reacties (93)

93
86
63
22
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 14464 19 juli 2001 00:14
Ik ben benieuwd wat voor snelheden dat haalt en hoeveel het gaat kosten. Nog even en we krijgen ook nog TV via het stroomnet :Y)
Zal geen probleem zijn denk ik, hier in Nederland wordt de bandbreedte bij ADSL en op de kabel veschrikkelijk geknepen :( In Duitsland concureert dit met ADSL daar, en die is 8mb down/1mb up.
op de kabel veschrikkelijk geknepen
Ik neem aan, dat je hierbij refereert aan de Com21 modems op de UPC-kabels. Daarbij heeft het 'knijpen' van de snelheid namelijk niet zoveel met het modem zelf te maken, maar wordt de max. snelheid (net zoals op elk shared netwerk) gewoon gelimiteerd door een beperkt frequentiegebied waar alle users op komen te zitten.

Om de afwijking van de max. snelheid niet teveel te maken, wordt de snelheid van het modem al wat geknepen. Dat vind ik eigenlijk niet goed te vergelijken met KPN, die gewoon maar één achtste van de snelheid levert en soms ook nog beweert de enige aanbieder van ADSL te zijn. Bovendien vind ik, dat ze het woordt 'ADSL' in de commercials wel wat minder moeten gebruiken, want ze leveren helemaal geen fullrate ADSL.

Btw, 'ASDL' in het teletekstbericht. Waarom maakt iedereen die fout toch? :)
Dat vind ik eigenlijk niet goed te vergelijken met KPN, die gewoon maar één achtste van de snelheid levert en soms ook nog beweert de enige aanbieder van ADSL
Cistron is toch een (de?)andere aanbieder? Maar ja die maken dan ook niet echt veel reclame, terwijl ik er juist wel goede dingen over hoor. (Hier in R'dam)
Btw, 'ASDL' in het teletekstbericht. Waarom maakt iedereen die fout toch?
ISDN, ASDL, lekker makkelijk :P
<op de kabel veschrikkelijk geknepen> Ik neem aan, dat je hierbij refereert aan de Com21 modems op de UPC-kabels. Daarbij heeft het 'knijpen' van de snelheid namelijk niet zoveel met het modem zelf te maken
Of het nu Com21, Terayon, of wat voor modems dan ook zijn, de verbindingen worden gewoon geknepen.
Als ik zie dat ze in Belgie in op de kabel een download limit hebben van 10Mb en ik zie hier in NL snelheden staan van 256kb - 1,5 Mb kan ik maar tot 1 conclusie komen; er wordt gewoon afgeknepen!
Nee, ook in Belgie garanderen de providers geen 10Mb omdat zij, net zoals hier in NL van een hoop externe (bekende) factoren afhankelijk zijn.
Maar het laat wel een beetje zien wat er mogelijk is.
Over ADSL, exact het zelfde verhaal!
Er is (voor zover ik weet) nog maar 1 provider die de ADSL verbinding niet knijpt en dat is Cistron.
Verder is de snelheid van ADSL alleen afhankelijk van de afstand tussen jou en de centrale.
Hoe korter bij de centrale hoe hoger de max. snelheid, en die ligt altijd dan nog tussen de 1,5 Mbit en 9 Mbit.
Cistron is toch een (de?)andere aanbieder? Maar ja die maken dan ook niet echt veel reclame, terwijl ik er juist wel goede dingen over hoor. (Hier in R'dam)
Dat ze geen reclame maken is meer dan logisch, ze hebben nog steeds (financiele)problemen waardoor een vlekkeloze uitrol van ADSL niet mogelijk is. Ze hebben nu al TE veel mensen die graag ADSL bij cistron willen en die het gewoonweg niet kunnen krijgen vanwege de verschillende problemen die ze hebben. Reclame maken zou dom zijn, omdat ze dan zeggen dat ze het hebben maar het niet kunnen aanbieden! Dat schiet dus helemaal niet op.
Btw, 'ASDL' in het teletekstbericht. Waarom maakt iedereen die fout toch?
Ik denk dat die mensen aandelen ASML hebben :D
Tja mischien mdat het gebaseerd is op adsl ?

Maar als je dat fout vind, vind je het woord miereneuker ook vaut ....
}>
Chache?

Ten eerste: weet je hoeveel problemen een klant kan opleveren, en als je de beloofde service niet nakomt, hoeveel een klant je dan wel niet kan kosten?

Ten tweede: KPN hindert Cistron ontzettend. Zo kost het Cistron meer geld om een degelijk netwerk op te zetten, dat heeft weinig tot niks te maken met een falend management beleid. Klanten kosten geld (modem, installatie, servers, al die andere techniek, de kabeltjes)... Voor een bedrijfje wat internet verkoopt in een tijd waar juist die sector op z'n gat ligt, is 't niet zo fijn... weinig geld van investeerders beschikbaar.

[Edit]
OFF-TOPIC? Kijk eens naar de reacties hierboven... Die zijn net zo, of misschien nog wel erger off-topic dan mijn reactie... :?
HermeS, de laatste tijd zie en hoor je heel veel reclame voor kabelinternet (@home etc.) en ADSL (MXStream bijv.). Ook KPN heeft nog geen landelijke dekking voor ADSL, de kabelbedrijven hebben dit ook niet. Dit is natuurlijk bedoelt om naamsbekendheid en produktbekendheid te krijgen.
Uiteraard is het wel treurig voor de velen in het land die op deze manier lekker gemaakt worden met (vaak sneller en goedkoper) breedbandinternet terwijl het (nog) niet leverbaar is.
10 Mbit per seconden bedoelt hij. Dat kan in Belgie inderdaad. In Nederland heb je bij kabel maximaal 3,8 Mbit (Bij @Home). Ze garanderen het wel niet, maar ik haal die snelheid altijd. ADSL gaat tot de 8 Mbit, maar om dat te halen moet je toch wel een verrekt goede lijn hebben. Internet via het stroomnet?? Hoe gaan ze dat dan doen? In de wijkcentrale regelen denk ik, want de stroomvoorziening is echt "shared". Bij kabel is dit alleen het allerlaatste stukkie tot je huis.
Eigenlijk heeft het allemaal geen toekomst. Gewoon een glasvezelverbinding tot aan je huis waar alles doorheen gaat. Als de overheid dat nou aanlegt en bedrijven erop laat, krijg je een geweldig systeem. Zweden heeft dit al met als gevolg dat iedereen daar zo ongeveer 3 een 10 Mbit lijn aan zijn huis heeft hangen. Das een stuk beter dan al die bedrijven die er tot nu toe weinig van bakken...
In de wijkcentrale regelen denk ik, want de stroomvoorziening is echt "shared". Bij kabel is dit alleen het allerlaatste stukkie tot je huis.
Kabel of stroom, dat maakt geen verschil. Beiden lopen ze via een wijkcentrale, mocht je ooit de rekening niet betalen, dan wordt je van daaruit afgesloten, terwijl je buurtjes nog wel stroom of kabel hebben. Het principe is dus hetzelfde.
het is pas dom, als ze geen reclame maken in gebieden waar ze al zitten, elke extra abonee op een bestaan netwerk is puur chache. en als ze zelfs dat niet aan kunen is er sprake van falend management beleid. die moeten ze dan bijv, binnen 3 maanden oplossen.
download limiet 10 mb? bedoel je de maximale download snelheid? max dowload limiet van 10 mb is wel erg weinig hou je niet eens een dag uit laat staan een maand!!
Com21 kan max. 8 Megabit aan.
Het snelste ADSL van Deutche Telekom is slechts 786 down, 128 up.... dus welke provider in Duitsland doet dan 8 Mbit/s down? Cistron doet het ook in Nederland trouwens....
In Duitsland concureert dit met ADSL daar, en die is 8mb down/1mb up.
ja maar electric inet in duitsland mag dan wel zo snel zijn, maar heeft wel een fair use policy van 250meg...daar zit je als snel/grootverbruiker ook niet op te wachten...(was een artikel op t.net, maar heb maar ff niet gezocht...)
De snelheid van het dataverkeer via de elektriciteitskabels loopt op tot maximaal 2 megabit per seconde. Dat is 36 maal sneller dan een standaard analoog modem van 56 kilobit per seconde en ook vele malen sneller dan een ISDN-verbinding.
Ik ben benieuwd wat voor snelheden dat haalt...
Als je kan lezen zie je de text "Volgens Nuon wordt de voorziening net zo snel als ADSL of internet via de kabel."
Ja dat is dus tussen 2 kb/sec (van KCMA) en 8 mbit (van Cistron ADSL). Das nogal een verschil. Hier hebben we dus weinig aan :(
Ik denk dat het zoiets zal worden als ADSL Fast (1024/256)
Je zou zeggen dat je een enorm hoge snelheid zou moeten kunnen realiseren... Lijkt me dus dat de bandbreedte gewoon enorm ingeperkt wordt per user...
Hoge snelheid --> hoge frequenties --> meer technische problemen.

Het is niet allemaal zo makkelijk als men soms denkt. Ik krijg het idee dat de 'er ligt al een drel koper dus wat is het probleem?' mentaliteit overheerst, en niet wordt stilgestaan bij de technische uitvoering ervan.
Anoniem: 14842 19 juli 2001 00:19
Dit is dus echt compleet belachelijk! Eerst zijn ze (de energiebedrijven/deskundigen) het er allemaal over eens dat het NL electriciteitsnetwerk hiervoor niet geschikt is en nu komen ze plots met dit :? Ruik ik hier kartelvorming? Waren een paar maatschappijen bang voor concurrentie ofzo? ... In NL was de techniek niet voorhanden in en DLD wel? Beetje raar verhaal vindt ik...

Dessalnietemin vind ik dit natuurlijk nog wel een goed initiatief. Stroom hebben we hier in Drenthe ook al, dus dan moet internet via het stopcontact ook lukken! ;) Hopelijk blijft het nu niet bij die proef, zoals Bredband met zijn 100Mbit verbindingen, dat schiet ook niet op.

EDIT: Meer info vind je hier. Een quote uit dat artikel:
Stroomproducenten in Nederland lopen vooralsnog niet warm voor internet via het elektriciteitsnet. Volgens de organisatie van Nederlandse kabelbedrijven VECAI zijn er een aantal technische problemen die invoering in de weg staan. Aanpassing van het stroomkabelnetwerk zou grote investeringen vergen. Ook een woordvoerder van stroomproducent Essent zegt dat het Nederlandse elektriciteitsnetwerk niet geschikt is voor datatransport.
Anders lees je even de tweede alinea van het Teletekst bericht.. :Z

De technologie staat niet stil namelijk, dat heeft NUON ook laten weten, eerder was het nog niet mogelijk, nu dus wel. Is toch niets vreemds aan..

Kartelvorming... sure
Als je op mij wilt reageren toon dan ook even genoeg respect door mijn link even te bekijken. Gepost op
22 Februari 2001
. Dat is nog geen 5 mnd. geleden! En ook al was het een jaar geleden, de energiebedrijven weten ver van tevoren van nieuwe ontwikkelingen.

Ten tijde van schrijven van het door mij gequote bericht was NUON al wel degelijk op de hoogte van de mogelijkheden! Je maakt mij niet wijs dat ze in tijd van enkele maandjes plots een compleet proefproject op kunnen zetten door nieuwe technologie. En als dat wel zo zou zijn, dan stond die nieuwe technologie op T.net, want dat moet dan wel erg innovatief zijn! ;)

offtopic:
P.S. Ik had die 2e allinea dus ook wel al gelezen, dat doe ik namelijk meestal voordat ik reageer
Vindt het toch wel erg knap dezelfde snelheden te kunnen halen als kabel en ADSL. Waarom?...Zowel de telefonie als tv-kabel is afgeschermd koper...Elektriciteit niet...hoe willen ze een bandbreedte aan kunnen bieden (hogere frequenties) zonder verlies en nog beter zonder interferentie. Lijkt mij wel erg interessant om ervaringen van gebruikers hierover te horen. Kan me namelijk voorstellen dat door een vervuild stroomnet bepaalde apparatuur vreemd gaat reageren. Is toch zo dat een elektriciteits bedrijf "schone" elektriciteit behoort te leveren? Weten jullie hier wat meer over?
Anoniem: 6894 @Elbert19 juli 2001 10:06
Kan me namelijk voorstellen dat door een vervuild stroomnet bepaalde apparatuur vreemd gaat reageren.
Ik vraag me ook af wat er gebeurt, indien er een piekspanning over het stroomnet je kant op komt. Er bestaan natuurlijk stroomblokken die zo'n piek op kunnen vangen, maar wat gebeurt er indien die piekspanning je internetverbinding raakt? Gaat je snelheid omhoog/omlaag, of brand er iets door, of wordt dat ook op een of andere manier afgevangen, of...
Anoniem: 1936 19 juli 2001 00:24
Krijgen we dan ook meldingen op hun website als:

In uw postcodegebied zijn nog geen stopcontacten aanwezig. Helaas kunnen wij nog geen internet via het stopcontact bij u aanbieden.

:P
En worden we straks bedolven onder de reclame's voor Groen Internet...
Het is te hopen dat het datalimit niet zo belachelijk laag wordt als in duitsland. Over de prijs ben ik ook benieuwd, en natuurlijk wat er nodig is om een stroomcentrale geschikt te maken en nog belangrijker: wat dat kost. (aan tijd en geld). Als dit namelijk laag ligt kan dit wel eens een serieuze concurrent worden van ADSL en Kabel internet. Die breiden het netwerk niet zo snel uit. Veel mensen schreeuwen om internet voor een vast bedrag en dan nog het liefst breedband, er is nog markt zat. Concurrentie is goed voor de klant!! :9
Anoniem: 10212 19 juli 2001 10:12
Nuon gaat internet via stopcontact aanbieden
Connection reset by stofzuiger :+
Ik zie een boel mensen blij zijn "We kunnen hier geen kabel krijgen, maar hebben wel een stopcontact" maar volgens mij gaat dat niet op. Zoals altijd zijn er aanpassingen nodig. Verder heb ik ooit ergens gelezen dat er een glasvezelkabel naar het transformatorhuisje gelegd moet worden, ik weet niet of dit klopt maar zou heel goed kunnen en dan zou dus weer de wet van de grote aaantallen gaan gelden (oftwel drukbevolkte gebieden worden eerst aangesloten).
Het principe van internet via het stopcontact is al in 1997 ontwikkeld door het Canadese Northern Telecom (Nortel) en het Britse Norweb. Op

http://www.computable.nl/artikels/archief7/d4 2jb7bq. htm

kun je een artikel lezen wat daar toen al over ging. Een stukje hieruit over de werking.

De nieuwe technologie gebruikt een signaleringsschema om de data te scheiden van de storing van de elektriciteitsstromen. Hierdoor kunnen gebruikers online zijn terwijl er ook stroom voor het lichtnet wordt geleverd. Glasvezelkabels verzorgen het dataverkeer tussen de aangesloten huishoudens en speciale subcentrales.

Bandbreedte opwaarderen:
Deze tussenstations zijn weer gekoppeld aan een centraal schakelstation dat 200 verbindingen tegelijk kan bedienen op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Nortel beweert echter dat de bandbreedte door middel van insteekkaarten opgewaardeerd kan worden tot een minimumsnelheid van 500 megabit per seconde. Volgens Peter Dudley, vice-president van Nortel, zijn de voornaamste voordelen van Internet-via-het-stopcontact de hoge snelheid, de algemene verkrijgbaarheid, de continuïteit van de verbinding en de lage kosten. Deze blijven volgens Dudley beperkt tot 325 dollar voor een speciale PC-kaart, die authentificatie en beveiliging afhandelt.
hhmmm..
UPC afdeling Ede e.o. was dat vroeger niet Nuon telekabel??
wel opvallend nu UPC op het randje van de afgrond hangt..
Yep, in Arnhem was het ook Nuon/telekabel...ik had eerst Telekabel, maar dat werd overgenomen door Chello.... Sindsdien is het wel een stuk stabieler moet ik zeggen, maar de topsnelheid is van 400KB/s terug naar 190KB/s, nog altijd een acceptabele snelheid. Wat erger is, is dat de upload van 32KB/s via 24KB/s naar 16KB/s is terug gegaan en de mail- en newsservers zijn bagger. Dus NUON do it again, maar wel stabieler dan eerst dus!
UPC ligt niet op 't randje van de afgrond, ze hebben voor de komende jaren genoeg geld. 't Gaat alleen niet zo goed op de beurs...;-)

(zo'n groot bedrijf 'verdwijnt' niet zomaar opeens)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.