Spanje krijgt 2Mbit lijn via het stopcontact

In Spanje kunnen gebruikers via het electriciteitsnet het internet op, met een gegarandeerde snelheid van 2Mbit. Dit is echter niet het eerste initiatief tot het bieden van internet via het stopcontact. Eerdere initiatieven in Engeland en Amerika werden afgeblazen wegens teveel technische obstakels. Een Duits project is (met wat vertraging) nog steeds in ontwikkeling. Voor zover bekend is deze test van het Spaanse Iberdrola de eerste echte gebruikersproef:

De Spaanse elektriciteitsproducent Iberdrola wil zijn klanten via het stopcontact toegang tot het internet geven. Dat geeft volgens het bedrijf een gegarandeerde snelheid van 2 megabit per seconde, dat is 36 maal sneller dan een standaard analoog modem van 56 kilobit per seconde. Dat heeft Iberdrola woensdag bekendgemaakt in Madrid.

In een proefproject kunnen tien gezinnen via de normale leidingen van het huishoudelijke elektriciteitsnet de verbinding met internet maken. De klanten, die aan het project deelnemen, kunnen uit elk stopcontact in hun woning de internetverbinding leggen. Zij kunnen ook meer dan een computer gelijktijdig aansluiten zonder dat dit leidt tot overbelasting.

Bedankt Herman voor de tip. Het complete bericht vind je terug bij De Telegraaf.

Door Dries Arnolds

Frontpage Admin

15-02-2001 • 14:12

112

Bron: De Telegraaf

Reacties (112)

112
111
56
18
3
39
Wijzig sortering
In nederland hebben ze geloof ik in Utrecht een proef gedaan, ik geloof dat ze het ook bij een proef hebben gelaten omdat het niet echt practisch uitvoerbaar was en er te veel aanpasisngen in het net zelf moesten worden aangebracht om het grootschalig te exploiteren
Enkele jaren terug experimenteerde Nortel in samenwerking met het Britse NorWeb ook met surfen via het stopcontact. In Nederland deed onder meer het energiebedrijf Edon mee met de proef. Deze is uiteindelijk eind vorig jaar afgeblazen vanwege te veel technische obstakels.
http://www.webwereld.nl/nieuws/dysta/3932.phtml
Hoe zouden de dat met security gaan regelen?
Anoniem: 18370 @RobzQ15 februari 2001 14:27
Goed punt!!!! Er is een tijd geleden bij slashdot een discussie geweest of mensen uberhaupt wel klaar zijn voor 100Mbit internet verbindingen. Je bent niet echt blij als je dan een DoS attack krijgt.
Ik denk dat de snelheid van de verbinding van gebruiker tot provider er niet zoveel toe doet. De grootste vertraging komt vaak vanaf de delen van internet die verder weg zitten. Dus een 100Mbit verbinding van gebruiker naar provider geeft wel snelheid op dat stuk, maar niet meer na de provider.

De verbindingen tussen de providers moeten daarvoor een stuk sneller gemaakt worden, en dat is iets waar gigantische investeringen voor nodig zijn. Maar misschien dat deze techniek gebruikt kan worden om bundels te vormen, waardoor bijvoorbeeld 1000 stroomkabelpaden van punt A naar B gebundeld worden tot één dikke 2 Gbit pijp.
Kijk maar eens naar de volgende link:
http://www.gigaport.nl/ne/ne_main_net.html
Een drietal jaren geleden was dit dus al in een klein stukje van Texas aan de gang. Iedereen laaiend enthousiast. Maar wegens veel grote problemen, zoals redelijk veel ruis en hoge investerings kosten is dit toen maar afgeblazen. Jammer wel eigenlijk het is namelijk een heel goed idee. Eigenlijk zou je als land een stuk van je begroting op zij moeten leggen en insveteren in glasvezel naar ieder huis. Plaats je je eigenland namelijk gelijk aan het topje van de internet revolutie (zover die er nog steeds is).

Kan je namelijk stukken beter concurreren met andere landen. En natuurlijk wordt iedereen beter met CS. :)
zie zweden toch?

wordt door de regering toch best wel gestimuleerd. Daar hebben/hadden ze als doelstelling dat ieder huishouden voor 2004 (weet nie precies) de beschikking moet hebben tot een breedband aansluiting.

Zoiets was het in ieder geval :)
Het grootste probleem in Texas is dat in de VS je slechts 110 volt hebt in tegenstelling tot 230volt hier.
Mjah, als de zogenaamde 'technische opstakels' opgelost zijn, waarvan ik betwijfel of dit niet gewoon de grote telecombedrijven zijn die dit tegen houden(opdat dit hun inkomsten drastisch zou kunnen beinvloeden).. opgelost zijn kan in het in NL prima gan werken, die deskundigen beweerden namelijk dat het elektriciteitsnetwerk in NL er uitermate geschikt voor is. Het hele filtering probleem is al opgelost en stroompieken/dalen hebben er niet zoveel te maken omdat het over een onbeinvloedbare frequentie gaat. Maar ja, het is een heel gedoe.. er moet namelijk heel veel apparatuur rond die elek. centrales en knooppunten komen, om nog niet te spreken over alle troep die per elek huisje geinstalled moet worden.. maar ja we wachten af :)
HUH ik ben effe confused hoor... de laatste keer dat ik keek had het stopcontact 2 aders en een aarde draad in sommige gevallen... Hoe krijgt men daar dan grote hoeveelheden aan data door?! (Fysieke limiet COAX, ook 2-aderig, ligt al bij 12Mbit op max. 100 meter ofzo...)
Als je met de hele buurt 2Mbit krijgt, trek je toch een ranzige hoeveelheid data?!! Hoe trekt die kabel dat??
Ennum, eletrieke kabels interfereren toch met datastromen?

Maarja, voordeel van dit grapje is, dat je verlanglijstje nu wel heel snel bij Sinterklaas is ;)
Ben erg benieuwd naar gebruikte techniek. 'T is rete ingewikkeld om zo'n bandbreedte over een aderpaartje heen te denderen waar ook nog eens netspanning overheenloopt bij 50...60 Hz. Daarnaast, dit aderpaar is nog niet eens twisted, waardoor het ultragevoelig is voor externe storingen. Ik las hierboven dat er tests gedaan zijn met 650 Mbit/s ?!?! lijkt me stug hoor, met zo'n gevoelig medium. De enige geschikte techniek voor data overdracht over dit soort kabel bij ca. 2 mbit is OFDM (Ortogonale Frequency Division Multiplexing). Hierbij planten ze bovenop de netspanning (VER boven de 50 Hz en het enorm aantal netharmonischen dat erbij hoort) een enorme reeks carriers (toch minstens 4000 stuks voor 2 mb) die ieder weer quadratuur gemoduleerd wordt. Erg ingewikkeld. Dit is overigens een vergelijkbare techniek als het nieuwe terrestriele televisienet dat momenteel in Nederland gebouwd wordt door Nozema (DVB-T).

Er zullen enorme ingrepen gedaan moeten worden aan de infrastructuur van het electriciteitsnet want de afstand die bij dit soort bekabeling overbrugd kan worden is zeer beperkt, dus verder als een wijkhuisje komt men niet.

'T is dus zeker niet zaligmakend allemaal, maar heeft wel tot voordeel dat in de woning geen kabels meer aangelegd hoeven te worden, immers de wandcontactdoos komt overal.... :)
Ik loop nu stage bij en bedrijf wat oa lichtnetmodems ontwerpt, maar die halen die 2Mbit echt niet en harder kan niet, het word dan veel te storingsgevoelig.
Als we sneller willen dan zullen we veel complexere technieken toe moeten passen(sneller is voor onze toepassingen niet nodig).

Het is gewoon veel te gevoelig voor storingen buitenaf, wat denk je als je zelf zendamateur bent, of je buurman dan kan je dat internetten wel shaken.
Maar het lijkt me toch beroerd hoor, als je magnetron gehackt wordt o.i.d. :D
Dit vind ik nou leuk! :)
Ik hoop echt dat dit doorzet... in de toekomst geen monteurs kosten meer te betalen om ISDN / ADSL aan te leggen(of je moet het zelf doen). Lekker alles via het stopcontact! hoppa, iedereen op het net! zelf m'n oma :)
Volgens mij vergeet je de monteur die in je stoppenkast een router installeerd.
Anders zou iedereen bij je in de beurt op het zelfde IP surfen.
Die router zit dan natuurlijk al in je elektriciteitsmeter, dan kan die van afstand worden afgelezen zonder meteropnemeer.
Met de liberalisering van de stroommarkt waarbij je kunt kiezen tussen verschillende aanbieders zal zo'n meter er beslist komen.
Die router zit dan natuurlijk al in je elektriciteitsmeter
Nu wordt 't gevaarlijk: Straks word je nog per MB afgerekend.
'The Source' reageert op 'source', hehehe

Anyway. De kosten die gerekend worden als installatiekosten en als maandelijks fee zullen in de toekomst heel erg hard dalen. Op dit moment doe ik onderzoek (afstuderen) naar broadband toepassingen.

Uit een onderzoeksrapport van Forrester - july 2000 blijkt dat blijkt dan in NL en Noorwegen tegen het einde van 2001 de maandelijkse kosten als zijn gedaald tot onder de 30 EURO. De eenmalige install kosten bedragen nu nog rond de 200 EUR gemiddeld. Die zullen zullen in 2003 nog maar 70 EUR bedragen. Dus er is hoop.
Anoniem: 15061 @source15 februari 2001 15:56
Jaaah! :Y)

Kan ik ook bij ons thuis iets krijgen. Kabel hebben we hier in't boerenland nie, onze schotel is te oud en daarvoor moet je trouwens toch inbellen, en ADSL wouwen ze hier nie aanlegguh.

Krijgen we zelfs internet in de stal en hooischuur!
Niet te overdreven he mannen.

Dit is nog maar een test, maar het stopcontact is wel lekker universeel en overal waar een pc staat heb je er een! Dus geen geklooid meer met wegwerken van kabels.

Bovendien hebben ze een ENORME limiet gesteld op de datarate /seconde. In Engeland werd bij kleine proeven een rate van 650Mbit gehaald, natuurlijk kan geen enkele hdd dit aan, maar het is blijkbaar zo gemeten. Dus wat betreft vertraging, dat zal met meerdere computer niet gebeuren lijkt me. Bovendien zal de gemiddelde ping wel een stuk lager komen, want enorme afstanden zijn door licht / electriciteit altijd snel te overbruggen. Maar ookal zou het NU al prima werken in Spanje, voordat het goedgekeurd is en alles is aangepast in nederland, daar kun je nog wel meer dan 2 jaar op w8en denk ik.

Voorlopig is @home hier prima bezig in mijn buurt, optimale download 300Kb/s en ping 45 gemiddeld. Er is helaas geen melding gedaan van de upload limiet, als die ook 2mbit is zou je bijna complete gameservers thuis kunnen laten werken.

Kort gezegd, superinteressant, maar de tijd zal het ons leren!
was het niet zo dat in duitsland lantaarn palen gingen werken als antennes en uitzend posten. dit dataverkeer was zo op te vangen :+
we hebben internet, wanneer riolering komt weten we nog niet!!
Hehe Internet via de riolering lijkt me wel kick.
- Zo traag als dikke stront.
- Je upload is altijd hoop ik voor je vele malen hoger dan je download
- Iedereen zit je in de zeik te nemen
- Gehackt worden is er niet meer bij
- 24 Uur per dag Online op het Shiternet
- Een eigen STP server (Shit Transfer Protocol)
- Chatten via I Shit On You
- Een Brise Wall om Smellers tegen te gaan
- Een 1000 Megashit lijn van @hoop
- Concurrerende providers Bifart ,Smellow

Mjah.. ach... fantasie..... :Z

-=@@D=-
Als ze dat hier nou ook eens zouden proberen te realiseren, want ik word een beetje doodziek van al die kwakkelende k*tverbindingen hiero in Nederland. Op die manier zou iedereen eindelijk eens over een goede verbinding kunnen beschikken.

Maar Sapnje? Hmmm.. ben er een paar keer geweest, maar dankzij stroomuitval heb ik toch meerdere malen in de lift van het hotel vastgezeten. Ach, als je dan toch geen stroom hebt, kun je in ieder geval helemaal niet meer door werken :)
Ik dacht dat Spanje ook 1 van de landen was waar juist het minste geïnternet werd. Waarom krijgen zij dan als eerste deze leuke dingen... :'(
Waarom krijgen zij dan als eerste deze leuke dingen...
Of het leuk wordt is ook nog maar de vraag...
Misschien gaat het wel enorm tegenzitten en is het niet meer te realiseren. Kijk maar in NL daar zouden ze ook wel ff maxstream aanbieden en moet je kijken wat een rotzooi het is..
Spanje is qua IT een van de modernere europesche landen. In Spanje is het al heel normaal om een hypotheek of lening uit de pinautomaat te halen...
dion_b Moderator Harde Waren @Anoniem: 22315 februari 2001 17:24
Simpel- omdat de concurrentie van kabel en ADSL afwezig is. Hier in NL weet je nooit zeker of je investering terugbetaalt- daar is minder kans dat ze opeens op de cuncurrent overstappen.
Ik begrijp niet waarom iedereen hier zo gigantisch enthausiast over is... Dit is gewoon een breedband verbinding, die net iets sneller is als chello (ongeveer evensnel als @home), en dan heb ik het alleen nog over de verbinding NAAR de provider. Want het is ook nog goed mogelijk dat de provider niet genoeg bandbreedte heeft naar het internet en dan is het nog steeds traag.

Ook voor alle boeren die denken dat ze nu eindelijk een breedband verbinding kunnen krijgen, dan heb ik slecht nieuws voor je...
Om internet over het electriciteitsnet moeten er net als bij adsl en kabel aanpassingen worden gemaakt aan het netwerk, dus krijgen eerst de grote steden het eerst. Terwijl de arme boertjes die helemaal geen breedband mogelijkheden hebben (weer) moeten wachten.

Het enige positieve is dat je nu kan gaan kiezen tussen:

-kabel
-adsl
-sateliet
-electriciteitsnet
-campus aansluiting

Maar voor de rest, tja, niet echt super ofzo...
simpel: de infrastructuur van stroomkabeltjes naar de huizen is al een stuk verder dan bijv. kabelinternet of MXstream. Je kunt dus in één klap (niet letterlijk, hehe) een hoop huizen en kantoren voorzien van internet, die anders misschien nog lang niet aan de beurt zijn voor kabel of MX
Nope, internet via het electriciteitsnet vereist ook aanpassingen in dat net.
En zoals bij kabel en adsl geldt; als eerste komen de meest rendabele gebieden aan de beurt, dan de middelgrote steden en daarna..... niets want het kost teveel geld voor een te kleine doelgroep.
Is een logische oplossing om het kabelmonopolie van de Hollandsche kabelaars tegen te gaan. Niet op de kabel zelf, maar op het electriciteitsnetwerk. Krijg je ook geen gezeur met wie nou waar welke rechten heeft...
"kabelmonopolie van de Hollandsche kabelaars" aangezien sommige kabelaars ook de energie voorziening in handen hebben zie ik het niet zitten b.v. Essent => @home

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.