'Inlichtingendiensten verplaatsen satellietstation van Burum naar buitenland'

Het satellietstation in het Friese Burum, waar Nederlandse inlichtingendiensten schotels hebben voor het afluisteren van dataverkeer, wordt verplaatst naar een nog onbekend buitenland. Dat stelt de NOS op basis van bronnen.

Het land dat het satellietstation gaat huisvesten, heeft volgens de bronnen bepaald dat geheim moet blijven om welk land het gaat, schrijft de NOS. Over deze verhuizing zou het Nederlandse kabinet al een akkoord hebben bereikt met het desbetreffende land. In de zomer gaf minister Bijleveld-Schouten van Defensie nog aan dat de verhuizing uiterlijk in augustus 2022 moet zijn gerealiseerd.

Deze verhuizing hangt samen met de wens van telecombedrijven om de gebruikte 3,5GHz-frequentie in te kunnen zetten voor 5g. Het satellietstation in Burum gebruikt onder meer die frequentie en dat zou het gebruik van 5g in Noord-Nederland hinderen. Vorig jaar noemde de NOS al locaties als de Alpen of de Pyreneeën. De MIVD-directeur zei toen dat het station vanwege de dekking in ieder geval ergens in Europa zal komen.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-12-2019 • 20:43

133

Submitter: Timon989

Reacties (133)

133
127
61
3
0
42
Wijzig sortering
Ik snap er echt niks van hoe je als land een middel wat toch wel essentieel is voor je soevereiniteit onderbrengt in het buitenland.
Omdat ons koninkrijk misschien uit meerdere landen bestaat. Dus wie zegt dat het buiten de soevereiniteit en gecontinueerd gebeid is waar ze het gaan bouwen.

https://upload.wikimedia....Saba_with_cloud_cover.jpg

Mount Scenery zou een goede optie zijn. Af gelegen en Woont bijna niemand (volgens mij maar honderd mensen) geen last van radio storing
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mount_Scenery

Nederland heeft een privé zee kabel naar die rots met 400 bewoners liggen de overheid heeft daar Waarschijnlijk een van de duurste internet aansluiting ter wereld voor zichzelf gecreëerd.

Ze hebben die zeekabel vast uit liefdadigheid voor 400 mensen aangelegd??? En daarom
Houden ze hem ook Strict in eigen beheer en geeft Ze geen openheid over de capaciteit van techniek van de kabel

Gewoon commerciële ptp verbinding door lucht naar Sint Maarten van 1gig zijn veel goedkoper.

En noem mij 1 dorp/stad waar de overheid meer dan 20duizend euro per inwoner uitgeeft een internet aansluiting. Zonder dat groot nieuws is. Hier zijn grotere dorpen die geen budget krijgen/hebben voor een goede aansluiting.
De uiteindelijke kosten liggen met € 8,9 mln. hoger dan de begrote aanleg- kosten ($ 8,8 mln. / € 6,4 mln.), er is geen sprake van een verdubbeling van het budget.
BZK heeft naast de aanlegkosten tevens middelen beschikbaar gesteld voor de zekerstelling van de kabel (snelle reparatie bij bijvoorbeeld kabelbreuken) en het operationeel werkend opleveren van de kabelinfrastructuur. Zonder deze investeringen zou de kabel er wel liggen maar zou deze nog niet of nauwelijks kunnen worden gebruikt. Daarbij zou het kapitaalvernietiging zijn
1 Qracao.com, 9 december 2013
Tweede Kamer, vergaderjaar 2013–2014, Aanhangsel 1
ah-tk-20132014-1041 ISSN 0921 - 7398 ’s-Gravenhage 2014

indien de kabel in de toekomst door schade niet meer bruikbaar zou zijn. De structurele beheer- en ontwikkelingskosten van de zeekabel worden in de exploitatie van Saba Statia Cable System (SSCS) B.V. gedekt.
Met de extra middelen is onder meer een dubbele aanlanding gerealiseerd op ieder eiland om zo de betrouwbaarheid van het systeem (extra redundantie) te vergroten. Verder is geïnvesteerd in een betere bescherming van de kabel. Ook is de route van de kabel gewijzigd om de impact op het milieu te minimaliseren. Met deze middelen zijn eveneens reserveonderdelen aangeschaft. Verder zijn enkele noodzakelijke aanpassingen bekostigd in de infrastructuur op het eiland zelf om de lokale verbindingen tussen de zeekabel en betrokken operators tot stand te brengen.
In de begroting van BZK van 2011, 2012 en 2013 zijn de uitgaven
https://www.rekenkamer.nl...tatia+Cable+System+BV.pdf

http://www.fiberatlantic.com/system/gJ2m9
The fiber optic submarine telecommunications cable system Saba, Statia Cable System (SSCS) became ready for service around 2013. Currently, we do not have any information regarding the system's technical specifications.The system is owned and/or operated by SSCS B.V..

The cable system is operated by Saba Statia Cable System BV (SSCS BV) , a company owned by the Dutch Ministry
Ik doe zo maar een suggestie en speculeren maar wat in het wilde weg. Maar als ik de Nederlandse overheid was had ik het wel geweten.
Ook omdat je dan kan verantwoorden waarom je die dure kabel hebt aangelegd. Voor een paar ambtenaren, boswachters, natuurpark beheerders. en geneeskunde studenten

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Dat is niet Europa. ;)

Ik gok dat het Turkije wordt. Daar vallen ze niet op :X

Elk ander land wat het geheim wil houden gaat dit zowiezo opvallen.
Het Franse deel van Sint Maarten is gewoon Europese uni

En Mount Scenery is gewoon Nederland net zo als Texel maar als je het geheim willen houden door net doen als of het Duitsland wordt en gewoon op Mount Scenery bouwen is de beste cover. Waarbij het buitenland lijkt maar gewoon Nederland is. Niet veel mensen/landen hebben het besef dat die ene bergpunt/rots naast Sint Maarten niet van Sint Maarten of Frankrijk is maar 100% Nederland net zoals Texel.

The Bottom (Nederlands oorspronkelijk: Botte) is de hoofdplaats van het Nederlandse eiland Saba. Bij de laatste volkstelling in 2001 had het dorp 462 inwoners

Met 462 eiland bewoners is het hele project best onder de pet te houden.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Het Franse deel is onderdeel van de EU, maar dat maakt het nog geen Europa.
Je hebt gelijkt hoor en waarschijnlijk is de kans dat het bijv Helgoland word wat midden in Noordzee groter dan dat ze alles naar Saba verhuizen.

Maar ja Saba ziet er zo lekker James Bond uit met jungel en een vulkaan Waarin ze dan een bunker kunnen bouwen en dan dat gesloten en gevaarlijke vliegveld.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Helgoland

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Saba

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Ook een stuk goedkoper dan bij een ander continent gaan zitten.
Nou ja de infra naar Saba ligt er al ;-) die hebben eigen dikker zeekabel dat moeten we bij helgoland nog maar afwachten.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Wel al je personeel en technici steeds heen en weer vliegen tenzij je ze zo gek krijgt om haard en huis achter te laten en op Saba te gaan wonen ;)
Zou wel goede economische en werkgelegenheid stimulans voor de gemeente daar zijn. Ik Kan me zomaar voorstellen dat ze dat ook als Nederland gemeente eisen. Want dat is wel wat de overheid hier ook doet. Hier verplaatsen regelmatig kazernes of kantoren naar een regio of gemeente die economische achter blijft.

Die rots/vulkaan is net zo als Texel en de mensen daar zijn wel gewoon echt Nederlander zoals jij en ik. Het is niet zoals Sint Maarten een ander land binnen het koninkrijk.

Ik zit dan als Nederlander liever binnen nederland op het tropische Saba dan het koude Duitse helgoland 😅

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Probleem wordt denk ik bij zowel Saba als op Helgoland dat beiden veel te klein zijn, zit je niet veel te dicht op de bevolking?
Leeuwarden of spelonk op Bonaire misschien ook een idee. Dat is groter dan Texel en er wonen maar 18 duizend mensen.

Daar heb heb vlaktes waar je de hele dag niemand tegen komt.
http://www.groetenuitleeuwarden.nl/uitdeschaduw/bonaire.htm

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bonaire

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Wel al je personeel en technici steeds heen en weer vliegen tenzij je ze zo gek krijgt om haard en huis achter te laten en op Saba te gaan wonen ;)
Je bedoeld voor een paar jaar goed betaald op een tropisch eiland zitten met een dikke Internet pijp? Inderdaad, geen idee wie dat nou zou willen doen :)
Emigreren klinkt leuk en ik heb het zelf ook gedaan, maar velen willen het helemaal niet of omdat ze er of gewoon geen zin in hebben, of de ouders hebben wat extra hulp nodig, of de kinderen zitten halverwege een school etc.. ieder heeft zo zijn eigen redenen.
Je emigreert niet, je verhuist alleen naar een andere gemeente

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Het ligt wat ingewikkelder dan dat, zo heb jij ook een verblijfsvergunning nodig als jij naar Saba wilt verhuizen.
Volgens mij is het net zo als op Bonaire (zelfde gemeente) Zodra je een verblijf plaats hebt en hier bij de gemeente bent uit geschreven kan jij je daar in schrijven.

Maar je hebt gelijkt dat wat lokale regeltjes zijn. Met betrekking aow en ww en belasting zijn iets anders.
Maar verblijfsvergunning Is echt niet nodig. Gewoon hier uitschrijven en daar inschrijven.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Ik teken er er voor.
Rust, natuur en lekker op me zelf. veel technische engineers kunnen vaak beter opschieten met techniek dan met mensen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Jij wel, ik niet. Mijn vrouw zal geen fatsoenlijke baan kunnen vinden daar, en ik heb al helemaal geen behoefte om op zo'n klein eiland te zitten. Texel ben ik na een lang weekend ook wel weer zat van en dat is 12x zo groot (en ik heb voor mijn werk op alle waddeneilanden gezeten, en was ik blij dat die klus klaar was.)
Kan ik goed begrijpen.
Maar ik vermaak me prima als ik kan duiken. Beetje heen weer vliegen tussen de eilanden voor boodschappen (Sint Maarten is maar 13 min vliegen) het werkt op de eilanden een beetje als een bus. Om het uur vertrek er wel een klein vliegtuigje.

Het is heel andere manier van leven. Wat vandaag niet komt komt morgen of volgende week.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

LOL, ja en om eerlijk te zijn erger ik mij kapot aan die instelling, ik heb ook een tijd in Zuid-Amerika gezeten en als je met mensen afsprak om ergens om 8 uur te zijn, dan bedoel ik dat ik er ook echt om 8 uur ben, zij bedoelen dat als het hen uitkomt en ze onderweg niets anders tegenkomen dat er een kans is dat ze ergens tussen 9 en 11 langskomen. Ik vind Zwitserland heerlijk, als je om 8 uur afspreekt zijn mensen er ook gewoon om 8 uur.
Ja hun parallelle en ons synchroon tijdsbeeld botsen enorm. Daarom moet ook altijd zorgen dat alternatief achter de hand hebt. Soort van dubbel afspraken maken als Pietje er nog niet is kan onder tussen bij Jantje langs.

Of je gaat een uurtje fietsen dan hoef je dat savonds niet te meer te doen.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Ach die grote schotels verplaatsen is niet eenvoudig. Daarnaast zul je ze moeilijk kunnen verbergen, ze zullen snel zichtbaar wordne op een nieuwe locatie.
Of even wachten opnieuw sat beelden waar je ineens wat schotels ziet of gebied dan ineens onduidelijk gemaakt is.
Offtopic: toch grappig om te zien dat niet alle (ei)landen binnen het Nederlands Koninkrijk een burgelijke stand hebben :P
Ja mooi hè, die laatste telling ;-) 20 jaar gelden 🥳

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Zo afgelegen is Mt Scenery niet, je kunt gewoon naar de top klimmen (langs de radiomasten en satellieten trouwens :)). Onderweg kom je nog een steentje tegen ter hoogte van de Vaalserberg ;)
Klopt maar hoe vaak per week kan Je kan er als onbekende zomaar naar toe vliegen zonder de overheid het weet. En hoeveel mensen/toeristen komen er per jaar. Als bewoner kan je met Winair mee liften. Maar er geen onbekende die het eiland op komt of verlaat zonder dat overheid weet wie het is.

Daarnaast zijn er zijn sowieso maar een paar piloten op de wereld die er überhaupt mogen landen en is het voor piloot die er nog nooit geweest zijn zelf moord en is de kans heel groot dat ze niet niet overleven. Het is namelijk de gevaarlijkste Landingsbaan ter wereld en hij officieel gesloten.

https://youtu.be/qr6iekl9it4


https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Juancho_E._Yrausquin_Airport

Als Nederland overheid kan daar veel doen zonder dat rest van de wereld iets door zou hebben.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Omdat ons koninkrijk misschien uit meerdere landen bestaat. Dus wie zegt dat het buiten de soevereiniteit en gecontinueerd gebeid is waar ze het gaan bouwen.

https://upload.wikimedia....Saba_with_cloud_cover.jpg

Mount Scenery zou een goede optie zijn. Af gelegen en Woont bijna niemand (volgens mij maar honderd mensen) geen last van radio storing
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Mount_Scenery

Nederland heeft een privé zee kabel naar die rots met 400 bewoners liggen de overheid heeft daar Waarschijnlijk een van de duurste internet aansluiting ter wereld voor zichzelf gecreëerd.

Ze hebben die zeekabel vast uit liefdadigheid voor 400 mensen aangelegd??? En daarom
Houden ze hem ook Strict in eigen beheer en geeft Ze geen openheid over de capaciteit van techniek van de kabel

Gewoon commerciële ptp verbinding door lucht naar Sint Maarten van 1gig zijn veel goedkoper.

En noem mij 1 dorp/stad waar de overheid meer dan 20duizend euro per inwoner uitgeeft een internet aansluiting. Zonder dat groot nieuws is. Hier zijn grotere dorpen die geen budget krijgen/hebben voor een goede aansluiting.


[...]

https://www.rekenkamer.nl...tatia+Cable+System+BV.pdf

http://www.fiberatlantic.com/system/gJ2m9

[...]


Ik doe zo maar een suggestie en speculeren maar wat in het wilde weg. Maar als ik de Nederlandse overheid was had ik het wel geweten.
Ook omdat je dan kan verantwoorden waarom je die dure kabel hebt aangelegd. Voor een paar ambtenaren, boswachters, natuurpark beheerders. en geneeskunde studenten
dit klopt wat veel mensen niet weten is dat je aan de evenaar beter satalieten kan ontvangen dan in NL...
de kans om lek singalen rest singalen te pakken met mega grote schotels is omdat je de schotel recht omhoog richt makkelijker.
ik weet dat het op curacau mogelijk was met een grote schotel 6 meter RTL-4 (veronique) te ontvangen van de astra 1A 19.2E
de antennes waren wel ens waar niet gericht op de cariben maar door de plaats kon je met een grote schotel genoeg rest singaal op vangen om er een bruikbaar beeld uit te krijgen :)

om een idee te geven wat je kan met extrame sat dx hier een linkje.
http://www.dxsatcs.com/co...12-450-e-central-slovakia
hier nog een uitleg http://www.astra2sat.com/...ritish-tv-radio-overseas/

[Reactie gewijzigd door bluegoaindian op 23 juli 2024 16:22]

Waarom is dat beter aan de evenaar? Je kunt overal toch je schotel recht omhoog richten? Wat maakt de evenaar bijzonder?
Omdat de communciatiesatellieten in een geostationaire baan om de evenaar heen cirkelen. De verzendschotels zijn dan wel 'schuin' naar het noorden of zuiden gericht, maar die bundels zijn vaak breed genoeg om buiten het gebied ook nog het signaal te ontvangen.

Als je op de evenaar je schotel recht omhoog richt heb je altijd wel een satelliet in het zicht, dat is op ruim 50 graden noorderbreedte wel anders.
Ah check, dank je!
Wat dat tegenspreekt is dan men over een akkoord met een land spreekt, maar Saba gewoon een Nederlandse gemeente is (nee, geen land binnen het koninkrijk). Op Saba kan Nederland gewoon bouwen wat het wil. Het één sluit het ander niet uit natuurlijk: Misschien niet dan de afluisterschotels, maar heeft de overheid andere geheime plannen met die kabel.
ik heb echt geen idee. Ik speculeer maar wat met Saba omdat Het een vulkaan is met tropische regenwoud en bijna verlaten en we het over spionage hebben heeft het zoon lekker hoog James Bond gehalte.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 16:22]

Maar op Mount Scenery is ook een vulkaan. Vanuit je Wiki-link: 'De vulkaan geldt nog steeds als potentieel gevaarlijk.' Ik weet niet of dat nou zo'n goed idee is :p

Puik uitzoekwerk over die kabel en de kosten trouwens.
Kijk even op Google Maps waar Europa ligt, hint, niet in de West.
Omdat ons koninkrijk misschien uit meerdere landen bestaat. Dus wie zegt dat het buiten de soevereiniteit en gecontinueerd gebeid is waar ze het gaan bouwen.
Het artikel zegt:
De MIVD-directeur zei toen dat het station vanwege de dekking in ieder geval ergens in Europa zal komen.
Of het politiek of economisch "deel uit maakt van Europa" is denk ik niet zo belangrijk. Als het gaat over dekking bedoelen ze geografische dekking, en geografisch maakt Saba geen deel uit van Europa.
Gewoon commerciële ptp verbinding door lucht naar Sint Maarten van 1gig zijn veel goedkoper.
"De prive-kabel naar saba"- oftewel scss loopt langs Saba inderdaad. Of het op Saba aan land komen in 2013 een economisch zinvolle keuze was, is een goede vraag. Het is echter niet alsof die zeekabel er alleen voor Saba ligt. Zeekabels worden niet dagelijks gelegd en mischien dacht men dat het een goede investering voor de toekomst was om op dat moment mee te liften.
Idd waarom dan niet op een (oud) boorplatform op zee ofzow.
Idd waarom dan niet op een (oud) boorplatform op zee ofzow.
gevoelige elektronisch speelgoed (wat bij afluister stations vaak toch wel van toepassing is) kan erg slecht tegen zout water. En dat zit op volle zee ook in de lucht. (in de vorm van damp en hele fijne spray). Die rotzooi komt overal, en is echt een ramp voor electronica.

(dat heb ik van wat mensen die in die wereld werken, althans, erg leerzaam wat ze allemaal voor toeren uithalen voor systemen die ze echt nodig hebben)
Bescherming is nog wel te doen maar zo'n platform is niet bepaald stationair, wat voor een Land-Earth-Station uiteraard wel een vereiste is!
De meeste platforms drijven niet en zijn heel erg stationair.
Stationair in de zin van stevig / trillingsvrij.
Stevig zijn ze wel, maar trillingvrij zou best een probleem kunnen zijn. Zeker bij ruwe zee.
Bijna alle platformen in de Noordzee zijn meer dan stabiel genoeg om op een sateliet gericht te houden. Denk dat toegankelijkheid (permanent bemensde lokatie) en fysieke beveiliging/bewaking van de plek meespelen (permanent bemensd, redundantie, ondersteunende voorzieningen etc)
Zeker wel. Er bestaat zelfs een website: https://womenoffshore.org/
Das dan nieuw voor mij, toen ik er werkte was dat nog niet zo, bedankt voor de info.
Van Dale met een maatje meer :+
Voor mij is bemensde een doodnormale term. Dat jij t niet gebruikt en liever bemande gebruikt is prima en zou ik niet over vallen (of zou willen 'verbeteren' door te zeggen dat t 'bemensd' moet zijn. Maar om er actief commentaar op te hebben en je eraan te ergeren omdat het volgens jou allemaal PC gezever is zegt denk ik meer over jou.
En als er alleen woorden uit de Dikke van Dale gebruikt mogen worden in reacties krijg je het druk met reageren.
En hoe denk je dat ze dat hier doen?
wikipedia.org/wiki/HavenCo

Midden op zee en totaal geen last van zout water met hun serverpark.
Ik snap er echt niks van hoe je als land een middel wat toch wel essentieel is voor je soevereiniteit onderbrengt in het buitenland.
Hoezo, verwacht je dat we op afzienbare termijn in oorlog zijn met een van die landen waarin de Pyreneeën of de Alpen liggen?
Nou, zou niet de 1e keer zijn... ligt er toch dichtbij ;-)
Ik snap er echt niks van hoe je als land een middel wat toch wel essentieel is voor je soevereiniteit onderbrengt in het buitenland.
Omdat het nogal duur is om je eigen satellieten en vliegdekschepen op te tuigen. Daarom verdeel je de taken en hebben wij geen tanks meer maar wel meer vliegtuigen. Binnen de nato heeft Nederland zijn eigen taken, wij zijn bijvoorbeeld erg goed in onderzeeërs die in ondiep water opereren, mijnenvegen, digitale infiltratie en bescherming van schepen. En daarom hebben we geen front line tanks meer en hebben we maar heel weinig luchtmacht die vijandig gebied kan infiltreren. Je wil je concentreren op een aantal taken.

De plaatsing in Friesland was in veel opzichten niet optimaal. Ergens in Polen is veel zinniger.
[...]
De plaatsing in Friesland was in veel opzichten niet optimaal. Ergens in Polen is veel zinniger.
Nu misschien wel, in 1973 was dat politiek gezien toch wat minder gunstig. ;)
De luisterpost Burum is niet exclusief Nederlands. De informatie die daar wordt opgevangen wordt door verschillende landen gebruikt. Daar Europa als één gezien mag worden, is het niet vreemd om de luisterpost naar het buitenland te verplaatsen.
Zwitserland lijkt mij geen logische optie, daar die geen lid van de unie zijn.
Zwitserland lijkt mij geen logische optie, daar die geen lid van de unie zijn.
Vooral omdat ze geen lid van de NAVO zijn. Voor een satellietluisterpost in een NAVO-land tussen 10° west en 60° oost zou de Sierra Nevada een mooie plaats zijn: Lekker zuidelijk, relatief dunbevolkt gebied, stabiele regio.
Ik vermoed eerder een plekje in de Pyreneeën (Franse kant). Gezien de verhoudingen tussen Frankrijk en Amerika en Frankrijk binnen Europa ligt dat meer voor de hand. Bovendien is de infrastructuur daar redelijk goed. Het blijft echter maar speculeren.
Omdat we eigenlijk geen land meer zijn, maar een economische gemeenschap, continent en wereld. Er zijn slechts een paar entiteiten die we moeten monitoren, dat hoeft niet vanuit Friesland (ironisch genoeg ook geen NL ;))
Dat men in Fryslân een andere taal spreekt wil nog niet zeggen dat het niet bij Nederland hoort...
Dat knipoogje. Precies daarom! :)
Dit is nu al de tweede keer vandaag dat ik zie dat iemand schrijft dat Friesland geen Nederland is; Heb ik iets gemist ofzo. :?
Vroeger was Friesland groter dan Nederland nu. Kijk eens op een oude landkaart van Noord Europa en u ziet Friesland uitgestrekt van Nood Holland, over het huidige Friesland en Groningen via Noord Duitsland zo Denemarken in.
Dat Kinderachtige gel*l over de niet-bestaande-Friese taal slaat feitelijk dus nergens op.
Je bedoelt Magna Frisia? Ja. Dat ging van het Zwin tot de Wezer. Een echte kust-natie met notabene Utrecht als de centrale macht. Helaas helemaal weggespeeld door o.a interne strubbelingen. Bovendien ingelijfd door het Frankische rijk. De Friese cultuur en taal is o.a door het ontstaan / groter worden van de Waddenzee zowat weggevaagd in het huidige Noord-Holland. Vandaar dat ze enkel nog in Friesland en hier en daar in Duitsland voorkomen. In Groningen en Duitsland zijn ze de taal kwijtgeraakt door hun eigen toedoen enzovoort.

Ah, wat als het anders was gegaan.

[Reactie gewijzigd door Ivysaur op 23 juli 2024 16:22]

Kan me herinneren ergens gelezen te hebben dat in diezelfde tijd door Karel de Grote (Charlemagne) is besloten dat Friezen voor alle tijden tot vrije mensen verheven en verklaard, zo lang de vogels vliegen, en de wolken langs de hemel gaan.

Hehehehe, moet je daar nu mee aankomen, denk dat geheel NL ineens Fries is.
Het echte Friesland van het Atland van voor de grote vloed van 2194 voor christus is niet meer te achterhalen. Maar als je Thet Oera Linda Bok leest ging het van Frisland ten westen van IJsland tot Geertmania in India.
Ik kom niet uit Friesland maar regelmatig duiken zulke berichten op. En dat vind ik gewoon flauwekul om iedere keer zo over Friesland te schrijven.
Nu botst de frequentie ook met frequentie die van de metrology voor buien detectie?
Buiendetectie draait veelal op 5GHz als i kme niet vergis, want op de 5GHz banden moet je effectief stoppen met zenden als er een weerradar opgemerkt wordt in het spectrum.
Enkel op de UNI-2 band in de 5GHz, op die band is DFS verplicht. De UNI-1 band en UNI-3 band hebben die beperking niet. Maar op de UNI-3 band mag je dan weer niet meer zoveel vermogen als de andere 2 banden uitzenden. Conclusie, enkel UNI-1 band is echt bedrijfszeker.
Inderdaad typisch iets voor ons land om dat zo te doen.
In Nederland hebben we een stukje Schots grondgebied, het Lockerbie Court in Kamp Zeist. Zo kun je net zo goed ergens in het buitenland een Nederlandse exclave kunnen maken waarop je de schokels neerzet. In Noord-Schotland zou bijvoorbeeld kunnen.
Noem mij kortzichtig, maar als iemand informatie communiceert die de inlichtingendiensten niet mogen onderscheppen, dan verwacht ik niet dat dat via 3,5 GHz middels satellieten wordt verstuurd, dusdanig dat ook nog eens eventuele encryptie te kraken valt.
Andere Staten doen dat wel, die schotels zijn niet voor niets gebouwd.
Ik denk dat die satellieten ook worden gebruikt voor militaire verbindingen (hoe bestuur je die drone anders?) en ik weet ook dat er piraten waren die meeliftten door aan de rand van de band' wat extra signaal me te sturen.
Bij de militairen kan puur het aanwezig zijn van het signaal al wat verraden.
Nee hoor niet kortzichtig, maar daar heb je niet altijd iets over te zeggen. Je kunt zelf vrij lastig bepalen hoe iets van A naar B wordt verstuurd.
Klopt. Maar als je in een grot zit in een zeker land - en dan bedoel ik niet België - dan is de kans op de aanwezigheid van koper/glas niet zo heel groot. Je hoeft niet eens de encryptie te kunnen ontcijferen, de aanwezigheid van het signaal is al een gegeven op zich. Het in kaart brengen van dit soort signalen en de dwarsverbanden met andere gebeurtenissen vertellen een verhaal op zich vermoed ik.
Ik gok op Zwitserland, lekker hoog in de Alpen.
Ik gok op Spanje. Veel relatief onbewoond binnenland, Zwitserland lijkt me niet voor de hand liggend, want geen deelnemend lid van "Europa". Wellicht Frankrijk als doekje voor het KLM bloed, maar daar zou ik zelf ver vandaan blijven, altijd gezeik met Fransen. Daarnaast, de meeste Telecomsatellieten staan boven de evenaar, dus zuidelijker levert een relatief "makkelijker" te ontvangen signaal op. Nog zuidelijker kom je terecht in wat vervelende landen. De andere optie is één van de ABC eilanden, geen onderdeel van het Europees grondgebied, maar die wel een bijzondere status binnen Europa innemen (Europees burgerschap bijvoorbeeld). Ik denk dat de gemiddelde politicus dat met droge ogen dan ook tot Europa rekent. 't Kan lang of kort duren, we komen er wel achter :)
Je wil ook de juiste hemel kunnen zien. Te westelijk, en satellieten boven Azië kan je niet meer ontvangen. Geen idee waar ze naar willen luisteren overigens - misschien wel Inmarsat en iridium. (Thuraya gaat een beetje onhandig want die zenden verschillende bundels naar verschillende stukjes grond - kan je alleen Nederlandse gesprekken afluisteren).
Iridium zal dan geen issue zijn gezien de zeer lage baan. Maar inderdaad, de satellieten die het Midden-Oosten bestrijken mis je volledig vanuit de ABC eilanden, die lijken mij dan ook niet heel voor de hand liggend. Vergeet niet dat de schotels door de enorme diameter enorm zachte signalen oppikken die met normale ontvangers/antennes in de ruis zitten.Vandaar mijn primaire gok Spanje/Frankrijk, ik denk dat je daar dezelfde satellieten kan "zien" als vanuit Burum. :)
De NAVO heeft ongetwijfeld ook satellietluisterposten in de Verenigde Staten voor het tappen van verkeer boven Amerika.
Waarom niet midden in de jungle van Frans Guyana? Woont geen kat, ligt praktisch op de evenaar en is volwaardig onderdeel van Frankrijk en derhalve EU.
Zelfde issue als de eerder genoemde ABC eilanden, te ver westelijk. Ik kan me voorstellen - maar weet dat uiteraard niet - dat er enige interesse is in het Midden-Oosten en wat daar gebeurt. En wat de Russen uitspoken. En die "zie" je niet vanuit die hoek ... Een leuk eiland in Griekenland zou wellicht ook nog een aardige zijn als ruil voor de EU steun bedenk ik net :) Gelijk een aardige vinger richting Erdogan.
Dat is trouwens niet eens zo gek omdat daar al een ESA lanceerbasis en grondstation staat voor tracking.
Noorwegen als relatief neutraal land, waarbij je ook nog ruimte genoeg hebt om geen last te hebben van 5G. Met een open verbinding naar Nederland.

Overigens Italie waarbij Italie veel geld krijgt (wa tze goed kunnen gebruiken).
Italië is een nettobetaler aan de EU. Zo armlastig zijn ze daar dus niet.
En ruim voldoende groene stroom. Ook een voordeel voor een goed imago :P

[Reactie gewijzigd door SCS2 op 23 juli 2024 16:22]

In Italië staat in Fucino ook al een groot complex voor het Galileo Project/GNSS, daar is nog genoeg ruimte om nog een veld met schotels bij te bouwen en de infra ligt er al.
Ik ben benieuwd op welke supergeheime buitenlandse locatie midden in de nacht tientallen enorme schotels gaan verschijnen...

Serieus, waarom is het toekomstige land geheim? Bang dat ze het verkeerde land hebben uitgezocht 8)7
Als je dit als consument al gewoon kan krijgen (Signal Transparent Surface)...
(@dakka idd security by obscurity)

Dan moet je er niet gek van staan te kijken dat een afluisterstation helemaal niet hoeft te lijken op een setje antennes en schotels :)
Waarschijnlijk is het zo'n "publiek geheim" dat ze het niet aan de grote klok willen hangen maar omwonende weten dit allang en iedereen die er bij betrokken is ook. Eigenlijk is het gewoon onzin net als het ontkennen dat er kernwapens in Volkel liggen. Dat wist de hele wereld al lang.

Aangezien die schotels vrij groot moeten zijn zit verbergen er niet in denk ik. De spionage satellieten houd je niet voor de gek.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 23 juli 2024 16:22]

Toch helpt het een beetje om niet alles aan de grote klok te hangen. De meeste Nederlanders weten wel dat we hier kernwapens hebben liggen, die niet van ons zijn. De meeste mensen weten echter niet dat we een kernmacht zijn zonder kernwapens, waar we die paar die we van de VS lenen niet voor nodig hebben. Wat juist de reden was dat Pakistan ons kwam bespioneren voor de kennis.

Net zo goed hoe we best onbekend toch een belangrijke speler zijn in de spionagewereld.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 16:22]

Of je moet het op z'n Goldeneye's gaan doen :+
Of je moet het op z'n Goldeneye's gaan doen :+
Dat is trouwens een echte schotelantenne, de Arecibo-radiotelescoop in Mexico.
Volgens wikipedia staat dat ding in Puerto Rico.
Security by obscurity heeft zichzelf keer op keer bewezen de beste verdediging te zijn tegen pottenkijkers, ik wil jou wel met wat beters zien komen... [/s]
8)7
Mogelijk krijgen we gewoon data van een huidige spionagenetwerk. En hoeft er dus niks te veranderen omdat alles er al staat.
"Het satellietstation in Burum gebruikt onder meer die frequentie en dat zou het gebruik van 5g in Noord-Nederland hinderen."
Ik meende dat er juist wordt afgeluisterd op o.a. deze frequentieband. En dat het afluisteren wordt bemoeilijkt bij de invoering van 5G en de ruis die dat tot gevolg heeft. Daarom is er ook een groot stiltegebied nodig toch? Zo ongeveer heel noord Nederland.
Een uplink gaat echt niet het 5G van noord Nederland platleggen.
Of het ik het helemaal gemist?
't Is net andersom ... Het 5G signaal maakt Burum onbruikbaar als afluisterstation ...
Juist. Dat dacht ik dus ook 😅
Dat zal dan een lokatie worden waar ze geen 5g met 3.5ghz hebben.
Dat zal dan een lokatie worden waar ze geen 5g met 3.5ghz hebben.
of in elk geval niet dichtbij ;)
@Koekiemonsterr 'Het land dat het satellietstation gaat huisvesten, heeft volgens de bronnen bepaald dat geheim moet blijven om welk land het gaat', is erg relatief. De suggestie wordt nu gewekt dat dat voor altijd is... Het moet denk ik voorlopig nog even geheim blijven, daarna vallen die schotels echt wel op ;)
Er zit ook nog een commerciële bedrijf naast de inlichtingendiensten die verantwoordelijk zijn voor de internationale veiligheid van de scheepvaart. ben zeer benieuwd of die geforceerd worden de tent te sluiten.

edit: er vanuit gaande dat die ook de frequenties gebruiken.

[Reactie gewijzigd door mellowpimp op 23 juli 2024 16:22]

Zonder dat ik de details ken, de tweede harmonische (die dus in de 3500MHz valt) is bij mobiele telefonie ontstellend goed onderdrukt met filters, het verschil van de grondfrequentie (rond de 1700MHz) en die 3500MHz is daarvoor groot genoeg. De betere consumentenspullen halen rustig rond de 60-70dB onderdrukking van harmonischen (veelvouden van de grondfrequentie), mijn inschatting is dat bij mobiele masten daar minstens 80dB onderdrukking wordt gehaald.

Tweede, het outputsignaal van de schotel zal momenteel vele malen "harder" zijn dan de onderdrukte harmonischen. Kortom, van die 1750Mhz signalen en de harmonische ervan zullen ze inderdaad geen last hebben. Het wordt uiteraard een ander verhaal als de 5G grondfrequentie op dezelfde 3500MHz zit, dan overstem je het huidige signaal uit de schotels met gemak.

En datzelfde geldt overigens ook voor de mobiele telefoons zelf. Het vermogen op de grondfrequentie (1750MHz) is wellicht hoog, maar ook de onderdrukking op 3500MHz haalt zeker die 60-70dB, meer dan genoeg voor de schotels.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 16:22]

In theorie heb je gelijk, maar er zijn zat (chinese) telefoons die het met de bandpass filters niet zo nou nemen.
Of inderdaad wat slechtere/openere ontvangers die de signalen wel zien.

3500 MHz staat wel al aan in de UK en ga je mij zeggen dat die signalen met zulke schotels niet ontvangen kunnen worden?
En dan ga je zeggen, ja maar de richting van de schotels is omhoog, nou dan was 10 km diameter om de schotels ook zat geweest om 3500 MHz te weren.

Er zijn commerciele afspraken met Nederland gemaakt en daar wordt nu een oplossing voor gezocht.
Maar ga niet doen alsof het voor de veiligheid is ofzo. Alsof een irc-fish scriptje niet genoeg is om je text maanden dan niet jaren versleuteld te houden.
3500MHz signalen hebben - gechargeerd - al moeite om door papier heen te komen. Daarnaast gaat een 3500Mhz signaal kaarsrecht vooruit. Een mobiel uit de UK komt met zijn signaal dan ook niet eens in de buurt van die schotels. Als je echter bovenin een flat zit op 50km van Burum, haal je dat echter makkelijk. Verhoog je jouw diameter van 10km (dat is een straal van 5km) naar minimaal 50km, dan heb je al een aardige lege vlek op de kaart. En dat is denk ik nog te weinig, ik denk dat de straal minstens 50km moet zijn, je rekent immers naar het midden toe. Dan heb je het ineens over een oppervlakte van pi*straal2, 7850km2. En dat is ineens zo'n 23% van het landoppervlakte van NL, of 20% van het totaal inclusief water. Ziedaar het probleem.

Toevoeging: Zelfs met een slecht bandpass filter, is die 3500MHz eenvoudig te onderdrukken. Het is intens veel moeilijker als de grondfrequentie en de harmonischen bij elkaar in de buurt zitten zoals bij frequenties op de korte golf en daaronder. Hoe groter het verschil in frequentie, des te makkelijker wordt het filterwerk.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 16:22]

Heeft dit te maken met de wetten in nederland? data verkregen via dat grondstation en het behandelen daarvan? of heeft dit te maken met een vernieuwing o.i.d?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.