Daimler onthult interieur van elektrische Mercedes EQS met 56"-dashboardscherm

Autofabrikant Daimler heeft het interieur onthuld van de Mercedes-Benz EQS, een volledig elektrisch aangedreven, nog niet uitgebrachte sedan. Waarschijnlijk het meest opvallende kenmerk is het dashboardscherm met een formaat van 56". Dit is een optionele toevoeging.

Het gaat om het zogeheten MBUX Hyperscreen. Dat is de naam van een breed, langgerekt scherm waarin meerdere schermen in feite in elkaar overlopen. De breedte bedraagt meer dan 142cm en volgens de fabrikant is het gebruikte glas 'gebogen in drie dimensies' zodat inzittenden zonder vervormingen elementen op het scherm kunnen zien.

Volgens Daimler worden aan de hand van de context meteen de juiste instellingen op het scherm getoond, zodat de rijder niet eerst door submenu's hoeft te bladeren of eerste stemcommando's hoeft te geven. Het systeem wordt aangedreven door een niet nader genoemde processor met acht cores en er is 24GB aan ram beschikbaar.

De fabrikant stelt dat de auto veelvuldig gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, waarbij de auto zelf zaken opmerkt en daar instellingen op aanpast. Zo kan de EQS tot 350 sensoren hebben die allerlei elementen in kaart brengen, zoals lichtomstandigheden, snelheid, temperatuur, stoelbezetting, de gesproken taal of de oogbewegingen van de chauffeur. Al deze data wordt beheerd en gestuurd door algoritmes, op basis waarvan er beslissingen worden genomen.

Het MBUX Hyperscreen behoort niet tot de standaarduitrusting van de EQS. Het is beschikbaar als een optie. Normaal gesproken krijgt de EQS de huidige MBUX-generatie, waarbij het gaat om een combinatie van een 12,3"-scherm achter het stuur en een 12,8"-scherm in een verticale oriëntatie in het midden. Op 15 april wordt de EQS officieel onthuld.

Mercedes-Benz EQS interieur

Door Joris Jansen

Redacteur

29-03-2021 • 14:09

202

Reacties (202)

202
199
91
10
0
95
Wijzig sortering
Ik snap die trend van touch screens in auto's niet. Een fysieke knop kan ik op gevoel vinden, zonder mijn ogen van de weg te halen. Een touch screen kan je alleen bedienen als je er naar kijkt. Vanuit user experience en veiligheid bezien dus een ongelofelijk slecht idee om een touch screen in een auto te plaatsen!
Dit is een overgangsfase. De bedoeling is dat je uiteindelijk niet of nauwelijks interacteerd met je auto. Je auto doet alles autonoom en als algoritmes slim genoeg zijn, hoef je ook niks te corrigeren. Voor de rest is alles spraakgeluid. “KITT draai meest recente album van Camila Cabello”. Zelfs geluidsvolume hoef je niet te vertellen, omdat je auto weet dat je het graag op 56% hebt.
Voor een overgangsfase zijn geen schermen nodig. Maar dat is hier nieteens het probleem. Ik weet niet of je weleens in een Mercedes A, of zelfs E hebt gezeten tegenwoordig? Mercedes is vól op de wow-factor gesprongen. Veel schermen, kleurtjes, ledstrips, gekke features overal en dus ook héél veel knopjes.

Dat is heel leuk, zeker tijdens een proefrit of zelfs de eerste maand. Maar waar Mercedes compleet de plank misslaat is dat ze naast veel schermpjes, animaties en gimmicks ook al die dingen op verschillende manieren laten besturen. Touchpad en capacitive knoppen op en rondom het stuur, soort touchpad en capacitive dingen en andere varianten op interfaces in de middenconsole en dan zijn natuurlijk de schermen ook nog eens touch. Zo heb je voor sommige functies drie tot zelfs vier manieren om ze te bedienen, die allemaal anders werken. De A-klasse heeft dat een beetje, maar de E klasse is echt een zooitje geworden. Zodanig dat je je gaat irriteren na verloop van tijd, want zo goed werkt het eigenlijk allemaal niet.

We hebben dus auto's met extreem veel afleiding, dat alleenmaar erger wordt omdat er geen rekening gehouden is met ergonomie en een logische interface. Het is vooral een gimmickauto geworden en dat viel mij vies tegen. Ik hou wel van high-tech en moderne dingen, maar dan moeten ze wel werken. Je betaalt er bij Mercedes ook op vlakken voor waar je zelf helemaal niet bij stilstaat. Zo is het audiosysteem door de ruimte die nodig is voor de gimmicks flink onderuit gegaan. Teveel reflecterende materialen en bezuinigingen op de speakers zelf. Ook bij het duurste audiopakket op de E klasse. Die ledstrips zijn leuk, maar de prijs die je ervoor betaalt vind ik te hoog. Zeker omdat er auto's van 30k zijn die standaard met een betere geluidskwaliteit komen dan een auto van een ton.

Ik ben bang dat ze, zo te zien, met deze EQS nog verder doorgeschoten zijn in een pad dat eigenlijk nu al problematisch is. Natuurlijk leeft het merk nu nog op de wow factor in de auto's en de merkwaarde. Maar uiteindelijk na een kilometer of 100.000 ben je die gekkigheid helemaal zat en de vraag is, wil je dan nog een Mercedes of koop/lease je iets dat simpeler is, maar wel altijd werkt?

We hebben ook overal discussies, Europees breed en ook vooral in Duitsland, omdat de Duitse merken zelf ook hard bovenop de touchscreenmarkt zijn gedoken nu, dat de touchscreens en andere besturingselementen extreem afleiden en voor ongelukken zorgen. Als je dan als Mercedes hiermee uitkomt dan vraag ik mij af wat je dan wil vertellen. Het maakt mij niet uit dat ze crashen, voetgangers en fietsers aanrijden, zolang ze maar cool zijn als ze het doen? Het jammere van dit soort auto's is de kortzichtigheid. Jammer dat dat goed scoort bij potentiele kopers. Reviews/tests die de basis ook wel een beetje dekken, zijn er gelukkig wel.
Wat jij zegt vind ik juist de meerwaarde die BMW en Mercedes bieden (Mercedes met de nieuwste generatie MBUX ook al niet meer, die is enkel touch).

In de A klasse, die je als voorbeeld neemt, heb je een touch screen waardoor je bij stilstand zéér simpel complexere taken kan uitvoeren in MBUX, maar je hebt wel nog je controller op de middenconsole, zodat je makkelijk tijdens het rijden aan kan met muscle memory of als je geen gebruik wenst te maken van de touchscreen, zo alles bedienen.
Verder heb je diezelfde bediening ook aan het stuur, zodat je je hand zelfs niet van het stuur moet halen.
Ik vind deze keuze top! De fabrikant moet voor mij niet uitmaken of ik touch gebruik of de controller, dat beslis ik zelf wel en in welke situatie.

Mijn C klasse heeft de laatste COMAND er in zitten, die gelijkaardig is aan MBUX maar dan zonder de touchscreen. Ik vind het heerlijk dat ik alles via mijn stuur kan bedienen, en het is ook gewoon het veiligste.
MBUX heeft natuurlijk ook een goed voice-control Ik heb tijdens het rijden in een A-klasse nooit het touch-screen gebruikt, altijd de middencontroller wat heerlijk werkt. Als ik ergens naar toe wil navigeren deed ik dat voor 95% altijd met voice-contol. Ik heb de touch-controls op het stuur nooit gebruikt om het middelste scherm mee te bedienen.

Wat ik vooral jammer vind is dat het middelste scherm niet meer op dezelfde hoogte als het linkerscherm is (ook bij de S), je bent meer afgeleid als je ietsjes naar beneden moet kijken.
Ik heb de NTG5.5 ook wel de laatste command online genoemd waarbij de eerste MBUX NTG6.0 is, dat idee dat MBUX een nieuw platform is, marketing. Wat ze hier tonen is al een 3 of 4de iteratie van NTG 6.

Maar waar ik op wou toekomen, reeds vanaf NTG 5.5 worden spraakcommando's, tenzij de héél simpele, doorgestuurd naar de cloud voor herkenning. Dat wil zeggen als ik zeg navigeer naar de Mediamarkt in Eindhoven dat hij, na wat wachten op de 4G verbinding om mijn spraakopdracht integraal door te sturen, navigeert naar de Mediamarkt in Eindhoven. Maar evengoed als ik zeg navigeer naar Koning-Albertlaan 488 Brussel => tegenwoordig slikt hij dat soort adressen alsof het niets is (inclusief huisnummer) waarbij hij meer en meer meteen navigeert ipv eerst 10 opties te geven. Die cloud service die erachter zit is echt gigantisch vooruitgegaan in het laatste jaar. Tegenwoordig slikt hij straatnamen waarvan ik niet goed weet hoe ze correct uit te spreken.

Bijgevolg, ook al heeft NTG 5.5 dat touch verhaal niet, doordat ik letterlijk nooit meer een adres manueel moet ingeven boeit het mij niet. Voor de rest heb je nog wat swipe knoppen en center touch om van radio te wisselen of een ander nummer te selecteren, wat moet ik nog meer doen met dat infotainment systeem als ik aan het rijden ben? Niets. Hoogtens als ik iemand wil bellen maar tot mijn grote verbazing, ook als ik zeg bel Jantje Dekoster dan belt hij Jantje Dekoster, al komt hij daar wel nog vragen (maar niet altijd) om een nummertje te nemen waarbij Jantje Dekoster op 1 staat.

Het is een grote maar, maar als die voice deftig werkt, wat het nu eindelijk doet omdat ze achterliggend cloud gebruiken, dan heb ik geen touchscreen of 85 knoppen meer nodig voor het infotainment systeem.

@fapkonijntje Wat betreft de audio systemen Burmester maar evengoed Canton en B&W bij de concurentie, ik heb daar al veel over geschreven maar dat heeft op zich niets te maken met al die schermen, of toch niet rechtstreeks. Die audio merken maken geen luidsprekers voor de automotive market, het is gewoon een naam die erop gekleefd word terwijl het achterliggend goedkope speakertjes zijn wat verkocht word als optie voor 1000 euro. Het is niet dat die schermen de "ruimte" innemen waar de audio voor moet inboeten, eerder dat het audio department volledig door marketing is overgenomen. Volledig op te lossen door die audio paketten integraal over te slaan en meteen aftermarket te gaan waarbij aftermarket niet meer ruimte inneemt dan origineel. Als je graag die zilveren speaker frontjes hebt met "Burmester" op, die zijn perfect aftermarket te krijgen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 juli 2024 02:21]

Trotse eigenaar van een vader met een moderne S-klasse hier:

Ik vind de bediening in de Mercedes juist een verademing vergeleken met dat wat ik heb gebruikt van bijvoorbeeld Tesla en VW. En dat terwijl de S-klasse waarschijnlijk nog veel meer features heeft dan een A of E. De functies die tijdens het rijden belangrijk zijn, zijn direct beschikbaar en worden niet omgeven door afleidende gimmicks. De touchpads op het stuur zijn even wennen, maar kun je daarna zonder nadenken gebruiken om meer ingewikkelde functies te bedienen.

Van alle touchscreen-only auto's, heb ik overigens het liefst nog een Tesla. De UI is duidelijk een stuk verder dan dat van de concurrentie en doordat de knoppen een redelijk formaat hebben, kun je ook vrij eenvoudig 'blind' de juiste toets aanslaan.
Noem eens één functie die tijdens het rijden "echt" belangrijk zijn en die je met een knop (zou) moet (en) bedienen. Ik denk dat het wel meevalt, tenzij je favoriete liedje in een album kiezen onder "echt" belangrijk vallen.

Ik ben tot nog toe echt vrij weinig tegengekomen die ik liever zou bedienen met een knop tov een goed ontworpen touchscreen.

Eerlijk is eerlijk, het is voor vrijwel iedereen een persoonlijke smaak kwestie of je nou knoppen of touchscreen gebruikt, ook voor mij.
Radio volume en climate control zijn bijvoorbeeld twee functies die tijdens het rijden toch behoorlijk belangrijk zijn. Je wil tijdens het rijden bijvoorbeeld snel het volume aan kunnen passen om beter te horen waar een ambulance vandaan komt bijvoorbeeld. En als de zon net achter de wolken vandaan komt, is extra ventilatie geen overbodige luxe (je concentratie gaat hard achteruit als je het heel warm/koud hebt).

Daarnaast is het niet eens belangrijk of knoppen wel gebruikt zouden moeten worden, maar of het in de praktijk wordt gedaan. Als dat zo is, dan kun je het maar beter zo eenvoudig en veilig mogelijk maken. Dat is wat mij betreft in de Merc systemen goed gelukt, terwijl VW je afleidt met een hoop overbodige functies die je sowieso al bijna niet gebruikt.
Het volume kun je toch altijd met je knoppen op het stuur regelen?

Één keer indrukken en het volume gaat op mute in mijn geval.

Wat betreft de temperatuur, ik heb sinds kort de gemakken van voice commands ontdekt. Één keer op een knop van het stuur drukken en zeggen: "ik heb het koud/warm". Geen moment mijn ogen van de weg halen. Heerlijk. Maar, ik moest er zelf ook eerst aan wennen, eerlijk is eerlijk. Mijn voorkeur ging vroeger ook naar een draai knop. Nu heb ik het niet meer nodig
Maar dat is toch ook precies mijn punt? Dergelijke knoppen zijn het duidelijkst en het beste bereikbaar in een Mercedes, terwijl dat bij veel andere merken absoluut niet het geval is.

Ik ben ook fan van de stemcommando's, maar ik moet ook bekennen dat als dat een keertje niet lekker werkt, het gelijk erg vervelend is. Dan druk ik toch liever op het knopje dan dat ik ga ruziën met de stem van mijn auto.
Jij verward veiligheid met je eigen voorkeuren. Leuke dingen kunnen erg onveilig zijn. Het ging hier om veiligheid, niet of jij het kon waarderen. VW is qua ergonomie ook vrij slecht, maar mensen, vooral in Nederland, vinden het prettig omdat ze het gewend zijn. Persoonlijke voorkeur staat niet gelijk aan objectieve kenmerken. Jij haalt dat door elkaar.
Ik heb een E en een X samen met de S in lease, geef mij maar de E ten alle tijden. Hoewel ik het met je eens ben dat misschien ietwat meer knoppen had gemogen, ik heb nooit het gevoel dat ik het spoor kwijt ben. De noodzakelijke knoppen zijn knoppen. En extra functies zitten wat dieper maar zelden dat ik daarna zoek. Ik deel deze mening dan ook niet. En gezien ze qua lease ongeveer hetzelfde zijn blijft de Mercedes in de lease en ben ik in afwachting van de nieuwe Audi GT. Tesla laat het voor mij op ieder front gewoon afweten, kwaliteit, afwerking, service, functionaliteit (ik ben lang en de Tesla's zijn gewoon onprettig).
Doe mij inderdaad maar een model 3 of model Y met 1 touchscreen, lekker clean!
Lekker clean en lekker onveilig. Zeker door de stupide plaatsing van belangrijke informatie. Welk gekkie bij Tesla verzonnen heeft dat informatie zoals je snelheid zo ver weg van je blikveld moet staan heeft totaal geen benul van veiligheid.

Clean of mooi zijn geen vervanger voor een veilige indeling.
Met FSD hoef je de snelheid ook niet in de gaten te houden, en de weg ook niet echt...
Ik hoop dat dit sarcasme is?
Je hebt gelijk dat je in een e-klasse veel functies op meerdere manieren kunt bedienen. En je kunt de wide screen cockpit op diverse manieren indelen (wat je wilt zien, themes, etc.). Ik vind dat overigens een voordeel - zo kun je kiezen wat je zelf het prettigst vindt.

Ik heb mijn E250 nu 4 jaar, Persoonlijk vind ik dat het over het algemeen erg goed werkt. In elk geval veel beter dan de BMW 5 series die ik hiervoor had.

Uitzondering is de touchpad op de midden console (herkenning van mijn handschrift is niet geweldig, maar dat snap ik want ik kan het zelf ook niet lezen...). Die gebruik ik dus nooit.

Tijdens de rit kijk ik vooral naar de headup display en gebruik ik voice control of de touch controls op het stuur.

Ik ben benieuwd wat jou zo afleidt en wat er volgens jou niet goed werkt. En welke auto van 30k er een betere audio installatie heeft dan het Burmester systeem in de Benz.
En waarom is het in de overgangsfase dan geoorloofd om in te leveren op veiligheid?
Dat is een goede vraag. Je ziet dat fabrikanten/ontwerpers graag vooruitlopen op de werkelijkheid. Ze moeten door wetgeving in toom worden gehouden. Als dat er niet is, dan zie je soms innovaties die niet altijd veiliger zijn.

@DonJunior Ik denk dat het ouderwetse autorijden gaat verdwijnen, maar je zult wel een bepaalde groep houden dat graag nog in ‘oldtimers’ wil blijven rijden. Het zal wel een duurdere hobby worden omdat benzine veel duurder gaat worden en je ook waarschijnlijk een milieucompensatie moet betalen. Er zijn te veel auto liefhebbers, dus in jouw leven zul je vast nog in een gewone auto kunnen rijden. ;)
Je ziet dat fabrikanten/ontwerpers van dit soort merken nooit vooruitlopen op de werkelijkheid, ik snap die interpretatie, de merken doen hun best om te doen alsof. Maar de realiteit is dat ze altijd zoeken naar iets om de auto's beter te verkopen. Dit soort trucjes scoren dan heel goed. Vooruitlopen op de werkelijkheid zou zijn heel de touchscreens uit de auto's wegdoen en de hele interface tussen bestuurder en voertuigfuncties herzien tot we écht autonoom rijden. Gelukkig zijn er (populaire) merken die dat al een jaartje of twee doen en al sinds 2014 eigenlijk de touchfeatures uitzetten als het voertuig boven de 5km/h uitkomt.

Maarja veel merken die de markt volgen zouden dan mogelijk klanten kunnen verliezen, dus ze zouden niet durven.

Tesla heeft dat grote scherm in het midden ook niet voor het futuristische, maar vooral omdat de Model 3 op budget gemaakt moet worden en één zo'n scherm een extreem goedkope manier is om een heel dashboard te bouwen. Natuurlijk staat het cool, maar dat is niet waarom het zo gebouwd is. Al die knopjes, electronica en andere dingen die achter een normaal dashboard liggen (en dat is tegenwoordig nogal wat) hoeven ze zo niet te bouwen. Gewoon een plastic plaat met een stuur en scherm. Goed bedacht van ze hoor. Zo kan er meer geld naar andere componenten, zoals de accu's. En natuurlijk de marges. Veilig is het absoluut niet, maar veiligheid was ook zeker niet het speerpunt van Tesla bij het ontwerpen.

Het is zoals altijd, zolang er geen wetgeving komt voor dit soort zaken of het geen kritisch argument is voor autobakkers om zich aan te conformeren, omdat de klant het niet vraagt, gaan ze écht niets doen aan veiligheid op dit vlak.
Veilig is het absoluut niet, maar veiligheid was ook zeker niet het speerpunt van Tesla bij het ontwerpen.
Hmmmm, hoewel ik initieel enorm moest wennen aan het Model3 scherm kijk ik er amper meer naar -tijdens- het rijden. Als ik dat afzet tegen andere/ eerdere auto's (A4 2010 / Zoe/ MB B250e) dan speel ik veel minder met de knopjes. Ja misschien 2x per jaar omdat ik de ruitenwissersensor nog steeds ruk vind.

Dus afgezien van kostenbeparing herken ik (N=1) deze stelling niet.

Los daarvan heb ik juist begrepen dat een Tesla (in 2019) tot de veiligste behoorde?
Hmmmm, hoewel ik initieel enorm moest wennen aan het Model3 scherm kijk ik er amper meer naar -tijdens- het rijden. Als ik dat afzet tegen andere/ eerdere auto's (A4 2010 / Zoe/ MB B250e) dan speel ik veel minder met de knopjes. Ja misschien 2x per jaar omdat ik de ruitenwissersensor nog steeds ruk vind.

Dus afgezien van kostenbeparing herken ik (N=1) deze stelling niet.
Je verward persoonlijke voorkeur met veiligheid. Je hoeft je niet bewust te zijn van afleiding om afgeleid te zijn. Genoeg onderzoeken van die al tientallen keren hier in de reacties gelinkt zijn. Ik vind sommige onveilige dingen ook leuk en zie daar zelf ook het kwaad niet van in. Maar dat betekent niet dat dat er niet is. Als mens zit je er namelijk, vooral met dit soort inschattingen, altijd héél erg naast.
Los daarvan heb ik juist begrepen dat een Tesla (in 2019) tot de veiligste behoorde?
Het gaat hier over de veiligheid van de interactie van de bestuurder met het voertuig. Niet over crashtests.
Ik denk dat het vooral erin is geslopen. We begonnen met losse navigatie systemen (de ouderwetse TomTom), daarna smartphones en nu bakt men maar zelf een touchscreen in.

Dat dit inlevert op veiligheid is verder ter discussie. Ja, touchscreens zijn blind moeilijker te bedienen maar hoe bedient een normaal persoon knoppen in de auto? Ik denk niet dat veel mensen die blindelings bedienen (ik zeker niet). Een dergelijk (peer-reviewed) onderzoek heb ik nog nooit gezien. Tevens kun je wel touchscreens gaan verbieden maar ondertussen gebruikt men dan weer telefoons in de auto's. Hoe ga je dit handhaven?

Dus om je vraag te beantwoorden: toen navigatie systemen waren toegelaten.
Een draaiknop/joystick zoals Mazda dat heeft is de meest veilige uitvoering waar ik ooit in gereden heb. Na een korte periode van wennen weet ik op tast mijn knop te vinden en weet ook precies hoeveel klikjes of draaitjes ik moet geven om bijvoorbeeld naar huis te navigeren of mijn playlist te starten en te shuffelen.

(al is "Hé Google, navigeer naar huis") uiteraard nog een stuk sneller met Android auto :)
Inderdaad, heb een Mazda 6 met het oude systeem (NB-1), maar ook met MMI: super bedienbaar.

Probleem met touchscreens is 2-voudig:
- je moet kijken waar je moet tikken, dit kan je niet op de tast doen. Dus je blik is een tijd van de weg. Goede software met goede layout kan deze tijd verminderen, maar niet terugbrengen tot 0.
- om gemakkelijk aanraakbaar te zijn, moet het touchscreen dichtbij genoeg staan, maar daardoor moet je blik verder van de weg naar je scherm. Dus de tijd verlengt ook weer en je blik moet ook opnieuw focussen.

Om goed te kunnen zien, moet het scherm dus zo ver mogelijk en bovenop je dashboard staan. Maar dat is niet compatibel met touch.
Dat vind ik goed bij mijn Mazda en zeker ook bij de nieuwere Mazda's: scherm staat hoog (nog beter is met voorruitprojectie of zelfs zogezegde projectie op de weg) en MMI staat direct naast je.
Maar je hebt dus een draaiknop met scherm? Hoe is dat minder gevaarlijk dan een normaal touchscreen?
Euh nee, of toch ja.
Ik heb een draaiknop in mijn middenconsole tussen mijn stoelen, achter mijn versnellingspook.
En mijn radio, met touchscreen heeft wel 2 draaiknoppen: links voor volume en rechts voor vanalles.
zoals in mijn auto:
https://img2.caricos.com/.../2014_mazda_mazda6_12.jpg

In de vernieuwde Mazda 6 staat het scherm nog hoger:
https://www.theautochanne...vid-colman-video.3-lg.jpg
Ik denk dat waar het om gaat is dat als jij aan het draaien bent met de fysieke knop, je wel degelijk naar het scherm kijkt voor de keuzes die je maakt bij het draaien aan het wieltje, en dus maakt het vrij weinig uit of je aan een wieltje draait om keuzes op je scherm aan te geven of dat je direct het scherm aanraakt om de keuze te maken. In beide gevallen kijk je niet naar de weg.
Het klopt dat ik bij het draaien aan de MMI knop op het scherm kijk, maar er zijn toch grote verschillen:
- ik kan naar de weg blijven kijken terwijl ik de knop zoek. Zoeken is trouwens een groot woord want mijn hand valt er gewoon op in tegenstelling tot een knop op een touchscreen.
- het scherm staat veel hoger, waardoor mijn blik veel minder lang van de weg moet. Sterker nog, meestal kan je 1 oog op de weg houden.

Natuurlijk is dit allemaal niet zo veilig als 100% je blik op de weg houden, maar wel veel veiliger dan puur touchscreen.
Ik heb hiervoor een Passat met RNS510 gehad, goed systeem, maar veel gevaarlijker want touchscreen en veel lager gemonteerd om goed bereikbasr te zijn. Geloof me, dat verschil is zeer groot!
Ik denk dat het bij deze auto (nog) niet anders is maar ik zou wel graag regels/wetten zien die ieg voor de nabije toekomst verplicht knoppen voor enkele cruciale functies.
En misschien enkele "semi-cruciaal" zoals radio. (niet nodig om te kunnen rijden natuurlijk maar in de praktijk wel iets dan (bijna) iedereen bij elke rit sowieso gebruikt.
Maar ik denk voor zo'n wet er is we al zelf rijdende/vliegende auto's hebben.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 23 juli 2024 02:21]

Ik denk niet dat die wet er komt. Een wet wordt vaak expliciet 'hoog over' gehouden omdat deze anders technologische vooruitgang niet overleeft. Daarnaast is er voor echt belangrijke zaken al regelgeving. Zo moeten nieuwe voertuigen een SOS noodknop hebben (ECall). Volgens mij moet dit verplicht een knop zijn.
Ik heb het niet nagekeken maar ik weet dat Tesla er specifiek voor Europa een knop voor heeft ingebouwd.
Een blik op de middenconsole en ik weet de juiste knop te vinden van radio of ventilatie. Dat is een fractie van een seconde. Uiteraard check ik eerst of alles OK is op de weg. Je kijkt even waar je moet zijn, en daarna focus je weer op de weg. Dan kun je de rest af zonder kijken. Moet je meer doen, dan is het afwisselend kijken en bedienen.

Met een touchscreen heb je het risico dat je vinger gaat schuiven als je niet oplet. Ik moet er niks van hebben, begrijp niet dat het zo'n vlucht heeft genomen.
Wat jij noemt van de radio kan ik doen met de knoppen op het stuur zonder weg te kijken van de weg. Onder andere volume hoger of lager, andere zender kiezen of naar volgend vorige liedje. Voor alle andere mogelijkheden heb je geen knoppen in je middenconsole.

Je hoeft echt niet alles met de touchscreen te regelen. De meest basale radio/media functies kan je prima met de stuurbediening doen en lijkt me veiliger dan een van je handen weg te halen van het stuur om een knopje te draaien of in te drukken.
Maar je doet het dus met een knop. Ik heb nog zo'n antiek ding zonder knoppen op het stuur, dus dat is geen optie voor mij.
Dat snap ik, gaat er ook in dat als je een touchscreen hebt in een nieuwe auto deze ook voorzien is van knoppen op het stuur waarmee je de meeste dingen wel kan regelen wat betreft media/radio/volume/cruisecontrol. Het is dus niet zo dat je helemaal geen knoppen meer hebt. Zelfs een Tesla 3 die minimalistisch is heeft knoppen op het stuur en op de hendels links en rechts. Dus je hoeft geen gebruik te maken van het touchscreen tijdens het rijden voor de meest basale acties.

Zoeken naar een nieuwe liedje van je favoriete artiest op Spotify is dan de tegenovergestelde actie van meest basale actie in een auto. Dat wil je niet doen tijdens het rijden, en dat zou je ook niet met knoppen makkelijker of met minder afleiding kunnen doen.

Edit:typos

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 juli 2024 02:21]

Jammer, ik had liever een andere trend gezien: de telefoon kunnen docken en voor alles in de auto kunnen gebruiken, van boord computer tot navigatie. Maar ook auto’s worden niet meer gemaakt om heel lang mee te gaan helaas. Ben benieuwd wat nog allemaal werkt aan dit systeem na 10 of 15 jaar.
Ik gooi gewoon een beetje gut-feelings:

Omdat tot nu toe nog niemand (lees: veiligheids instantie voor goedkeuring auto's / politiek / <vul maar in>) er nog geen halt toe roepen denk ik? Zo lang er vanuit die hoek niks over wordt gezegd gaan de designers en autofabrikanten lekker los. Auto's met zulke mooie grote touch displays zijn overigens niet weggelegd voor de gemiddelde autobezitter qua prijs. Dan is het dat veiligheidsprobleem vooralsnog niet goed te meten (op grote schaal). Daarnaast zal er vast wel onderzoek naar gedaan worden op dit moment aangezien er aardig wat Tesla's rond rijden.
Heeft ook te maken met het feit dat beleidsmakers dit aan zich hebben laten voorbij gaan. Factoren die de veiligheid compromitteren bij het autorijden moeten wettelijk afgeblokt worden net zoals dat is gedaan met bellen achter het stuur of alcoholconsumptie om maar enkele voorbeelden te noemen.
Waarom mogen auto's 240 kunnen in Nederland?
Ik krijg altijd de bibbers van dit idee.. ik wil graag autorijden.. ik vind autorijden leuk.
Als men toch zo graag 'autonoom' rijdt.. waarom pakt men dan niet gewoon de trein, de bus of een taxi? (om maar een paar voorbeelden te noemen)
Nee ik wil graag roeren in de vernsellingsbak, tussengas geven en genieten van het echte rijden.
De toekomst is wat dat betreft voor auto-rij-liefhebbers niet echt rooskleurig. ;(
Voor de rest van de wereld des te rustiger tho! ;)
Ik voorzie een entertainment park waar je nog met de “ouderwetse” auto’s zelf mag rijden. Soort circuit, maar minder racerig :)
Nou dan hoop echt dat ik dan al van tevoren overleden ben
Het draait alleen om geld verdienen , die vergroening van nu
Groene stroom was eerst ook duurder omdat men dacht dat doen de mensen wel (niet dus)
En de meeste die nu zeggen dat ze elektrisch rijden , rijden die auto van de zaak en omdat de bijtelling voor elektrisch veel minder is (was) deden ze het (dus ook alleen om het geld)
Het gaat over selfdriving, niet welk type motor in de auto zit :)
Dus nog erger !!!!!!! 8)7 8)7
Ik wil graag zelf bepalen wanneer, waarvandaan en waar naartoe ik ga zonder eerst naar 2 andere plekken te moeten gaan waar ik niet wil zijn en maar af moet wachten wanneer dat vervoer gaat vertrekken (of net vertrokken is) of uberhaupt wel vertrekt.
Maar verder vindt ik het heerlijk dat ik niet aan een versnellingspook hoef te prutsen en vaak niet eens gas hoef te geven omdat de auto dat zelf voor me regelt.

Of schrijf je ook nog steeds brieven op papier en reken je sommetjes uit je hoofd inplaats van een email programma of een rekenmachine ;)

Zo zie je maar weer, smaken verschillen.
Smaken verschillen, maar je vergelijking op het einde slaat kant nog wal.
Wat heeft een rekenmachine te maken met het graag zelf willen autorijden. Het genieten van mooie wegen en toffe auto's.
Ik was een beetje te snel, ik doelde daarmee eigenlijk op het 'automatiseren' van handelingen in een auto. Een zelfrijdende auto kan nog steeds een toffe auto zijn en ook daarmee kan je genieten van mooie wegen.
Laat ik vooropstellen dat ik heel erg blij ben met de Adaptive CruiseControl op de leasauto.
Voor het forensen is het ideaal.. maar in het weekend of tussendoor wil ik graag zelf rijden.
Ik ben daarom bang dat mensen die over een paar jaar nog zelf willen rijden aangewezen zijn op oldtimers/occasions.
Vooralsnog voelt dat als 'verre' toekomst. Er zijn legio merken die nog niet eens een goede automatische verlichtingsgedrag hebben. Mijn Hyundai i30 uit 2017 doet zelfs vol in de regen geen lamp aan. Idem met mist. Die tech is al zeker 10 jaar beschikbaar, en toch is het blijkbaar verrekte moeilijk om een computer voor ons te laden denken. Er zijn tegenwoordig meer autos te vinden op de weg die te weinig licht voeren dan vroeger.

Spraaktech van Mercedes is nog zo'n voorbeeld van wat steeds maar niet lekker werkt. Er zijn genoeg reviews te vinden waarin het gewoon niet werkt of de auto zich aangesproken voelt omdat de reviewer het merk noemt.

Don't get me wrong; ik ben helemaal voor ondersteuning door computers, maar om alles nu te vervangen door touchscreen en te zeggen dat het een overgangssituatie is, gaat me te ver. Het is op dit moment gewoon marketing; het ziet er gelikt uit en de premuim bedrijven willen vooruitstrevend zijn/lijken. Het gaat nog wel een aantal generaties autos duren voordat t echt sneller en beter werkt dan de aloude knoppen. Laat de overgangssituatie dán beginnen, niet nu.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 23 juli 2024 02:21]

omdat je auto weet dat je het graag op 56% hebt
Dat vind ik knap, want bij mij hangt het heel sterk van van het nummer moment van de dag, humeur, drukte op de weg, of ik ergens voor het eerst of vaker ben geweest, hoe hard ik de muziek zet.

Als ik het zelf al niet weet hoe kan de auto dat dan weten?

Tevens als het een overgangsfase is waarom dan al volledig over naar touche terwijl mens en machine nog niet zo ver zijn.
Zolang wij nog zelf moeten rijden en de aandacht bij de weg moeten hebben heb ik graag een paar knoppen en niet te veel schermen.
Pas als de auto autonoom rijdt en ik niets meer hoef te doen met rijden dan zou ik zulke schermen wel lekker vinden, maar dan kan het stuur ook weg.
Dat wordt constant geschreeuwd, voornamelijk door knop-liefhebbers en onderbuikers, maar ik hoor niks over bronnen (zij het onderzoek of ervaringen van mensen die jaren met touchscreens rijden).

Er wordt dan een voorbeeld aangehaald met een 'wat-als' scenario dat gewoon zo weinig voorkomt dat het net zo aannemelijk is dat een knopje afbreekt, of onbedoeld ingedrukt wordt.

Sommige functies zijn misschien handig om zelfstandig te houden, zoals bijv. je stuur en de pedalen, en misschien ruitenwissers en basis verlichting (hoewel dat automatisch nu al jaren lang zo goed werkt dat dat minder relevant is en de lampen eigenlijk altijd aan staan). Maar de rest is zo optioneel dat het niet uit maakt of het wel of niet aanwezig is, of het wel of niet 'blind' te bedienen is en of het wel of niet 'touch' is.

Vaak zijn het auto-fans of mensen die de hele dag in hun auto zitten die er een hele sterke mening over lijken te hebben, en dat kleurt wat er dan geschreven en gezegd wordt zo sterk dat het al bijna niet meer de moeite is om er wat mee te doen.
Toevallig is er nog zeer recent een artikel geweest van de Belgische VRT dat "het geschreew van de knop-liefhebbers en onderbuikers" dus wel gelijk geeft :P Hierbij ook nog een linkje naar de echte studie voor de niet-herkauwers onder ons.

Als knop-liefhebber was ik er helemaal zeker van dat dit het geval was maar miste ik gewoonweg factuele data en onderzoek. Gelukkig is dat er nu en kunnen we beginnen werken aan een veiligere weg zonder scherm-wrijvers. :P

Edit: typo's

[Reactie gewijzigd door jackarleth op 23 juli 2024 02:21]

Aan de andere kant zien we dan niks over de knoppendrukkers die bij het verkeerslicht wegrijden en op zo veel knopjes rammen dat het mislicht, de ruitenwissers en de sproeiers aan gaan terwijl de motor afslaat. }> Ik denk dat het nogal eenzijdig is; er zijn ook zat mensen die dan nog steeds op zo'n ranzig resistive infotainment systeempje zitten te drukken voor navigatie bijv, dat is er ook al heel lang en zou dan hetzelfde probleem moeten hebben, maar daar horen we dan weer niemand over.
Dat heeft ook dezelfde problemen, daarom is er een waarschuwing dat je je navigatie niet moet bedienen terwijl je rijdt.

En "de knoppendrukkers die bij het verkeerslicht wegrijden en op zo veel knopjes rammen dat het mislicht, de ruitenwissers en de sproeiers aan gaan terwijl de motor afslaat."? Ik zie veel gekkigheid op de weg die te maken heeft met mobieltjes en "andere dingen doen dan autorijden" in zijn algemeenheid, maar dit is gewoon onzin, je bent nu dingen aan het verzinnen om je gelijk te halen..
Ik hoef geen 'gelijk te halen' Ik snap ook niet waarom je zo nodig op de man moet reageren, dat slaat toch helemaal nergens op?

Er zijn zat mensen die slecht autorijden, en tijdens vrij normale handelingen krampachtig en angstig reageren en lukraak op van alles rammen. En dat je een waarschuwing krijgt dat je die niet moet bedienen tijdens het rijden is leuk maar dat CYA geneuzel heeft vrij weinig met gedragsverandering te maken. Boven dien krijg je dezelfde waarschuwing niet voor andere zaken die net zo afleidend zijn. Het argument dat je knoppen 'op de tast' bedient is ook maar subjectief op z'n best. Als rijden echt rijden is, dan is radio luisteren ook 'andere dingen doen'. Je zou kunnen beredeneren dat het luisteren een passieve activiteit is, maar mensen dromen ook daar bij gewoon prima weg. Maar stel dat je alleen het wisselen van station neemt, dan moet je dus naar je radio zitten kijken. Is dat dan niet net zo afleidend? Waar ligt de grens?
Dit onderzoek richt zich dan ook vooral op het gebruik van infotainment. Dit heeft dan ook niks met normale knoppen te maken, maar met afleiding door het uitzoeken van media. Staat ook meermaals genoemd in de paper.

Voor overige controls is er helemaal geen onderzoek zoals dit. Ruitenwisser instellingen, lampen, airco en weet ik wat allemaal nog meer.

Derhalve is dit onderzoek ook niet in de context waar je wel op doelt. Infotainement lijd altijd af. Of dit nu met fysieke knoppen is of niet.

Ik kan namelijk op mijn stuur met een knopje een ander nummer kiezen, toch kijk ik wel naar het scherm of dit het juiste nummer is.

De handeling is hetgeen wat afleid. Niet of het een fysiek knopje is of niet.
OK, hij is gepost 1 minuut nadat jij je post hebt gemaakt, maar wanneer ik dit lees staat er een post net boven die van jou die een link heeft naar onderzoek:
https://www.vrt.be/vrtnws...-keer-gevaarlijker-dan-r/

Ook op Tweakers zijn al eerder (ook in artikels) links naar onderzoeken voorbij gekomen.
Dus zeker geen wat-als scenario's
Ook zijn er al artikels geweest over scenario's waar het echt is fout gegaan.
nieuws: Duitse Tesla-rijder is veroordeeld voor aanpassen ruitenwissers via t...

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 23 juli 2024 02:21]

Uit dat tweakers stukje:
Overigens kunnen de ruitenwissers via het stuur worden geactiveerd, maar het aanpassen van de intervalsnelheid moet via een submenu op de console in het midden.
Met andere woorden: iemand vond het nodig een of andere sub-instelling met de hand aan te passen tijdens het rijden. Dat is een gevalletje van een bestuurder die denkt 'ja, maar ik mag dat wel, die regels zijn voor andere mensen'. Als je in je auto-configuratie menu op een of andere Peugeot 206 je interval aanpast op een 2-regelig LCD met cursor knoppen ben je net zo onveilig bezig. Als je echt zo nodig een 'speciaal interval' wil hebben dan ben je sowieso al wel ver verwijderd van gewoon autorijden.

Op dit moment is goede informatie gewoon afwezig of heel eenzijdig, en het idee dat touchscreens = slecht, knopjes = goed komt alleen maar voort uit voorkeur. Afleiding is altijd te vinden, en is in alle gevallen slecht. Dat geldt niet alleen voor handsfree bellen, maar ook voor roken achter het stuur, muziek luisteren achter het stuur, eten achter het stuur, drinken achter het stuur, kinderen in de auto hebben, navigatiesysteem in de auto hebben enz.

We kunnen vooral in gradaties denken, en dan denk ik persoonlijk dat zolang je de primaire zaken op orde hebt, de rest weinig uitmaakt en puur op smaak en persoonlijk gedrag aan komt.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 juli 2024 02:21]

Zeker waar, maar ik ben nog geen auto tegengekomen waar ik het interval niet via de ruitenwisser hendel kan aanpassen. Nu loop ik wel 8 jaar achter op nieuwe auto's. Misschien is dat daar ondertussen schering en inslag.

Zelf zou ik dat graag houden op de hendel, maar dat kost meer. En autobouwers moeten overal besparen tegenwoordig willen ze nog mooie winsten kunnen uitkeren.
Ik heb geen flauw idee wat zo'n ruitenwisserhendel Mazda kost, maar als ik hem 2dehands wil vervangen, kost me dat toch wel 60 euro: https://www.autoparts24.n...uitenwisser-schakelaar/1/
Links nog zo eentje.
Cruise Control schakelaar op stuur, 120 euro: https://www.autoparts24.n...D_0035_475304/?sm=2&pos=B
Kachel bedieningspaneel 400 euro: https://www.autoparts24.n...013&yearMax=2018&keyword=

Stel dat het Mazda een 10e kost van dit, dan zitten we toch al snel op een paar honderd euro voor alle knopjes en hendels. Wat kost een 10" touchscreen?
Ik vind het geen leuke trend, maar tenzij er wetgeving komt, zal die zich verder doorzetten.
Ik heb er wel een paar gehad waarbij het met een onnozele 'draaiknop' moest, net als met sommige modellen die dat voor de verlichting hebben. Aan de andere kant is dat Tesla verhaal ook erg overtrokken; https://www.reddit.com/r/..._setting_the_wiper_speed/

Je kan overigens ook gewoon met allebei je handen op het stuur de knop op de hendel met je pink 10x indrukken om snel te wissen, of je laat hem op automatisch staan en dan gaat het vanzelf goed. Toevoeging: ik heb niet zo vaak/lang in een model 3 gereden om in te schatten of dat een gigantisch probleem is op lange termijn, maar ik had er zelf geen last mee.

Stel dat je in zo'n klassieke configuratie bende komt waarbij je 4 menu's diep moet graven voor een dagelijkse instelling, dan is dat een ander verhaal. Dat is overigens meer iets wat je bij meer dan genoeg auto's alsnog moet doen als je bijv de voor en achter wissers afzonderlijk of tegelijk wil aansturen. Dan heb je wel 2 fysieke knoppen, maar die praten gewoon over de CAN-bus en als de instellingen zeggen: "doen we niks mee" moet je nog steeds naar een of ander cursor-driven menu.

Onder aan de streep is het allemaal vrij idioot: de hardware is er eigenlijk altijd al wel voor aanwezig, maar er zitten software lockouts op, zelfs voor onnozele zaken ls aux audio inputs.

Ik weet niet precies wat de regels en wetten er over zeggen, maar je zou denken dat bepaalde basisfunctionaliteit niet 'optioneel' of 'moeilijk' mag zijn. De vraag is dan of dat ook voor stomme zaken als ruitenwissers geldt, en hoe dat dan getest wordt. Of zou men gewoon elke lukrake ruitenwissercombinatie op straat mogen laten rijden? (zelfde voor climate control uiteraard, daar zijn ook meer dan genoeg knullige opstellingen van te vinden waarbij je met 4 schuifknoppen, 3 draaiende regelaars en 2 drukknoppen de juiste combinatie moet maken om je voorruit op de juiste temperatuur te krijgen)

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 juli 2024 02:21]

Tegenwoordig holt iedereen een beetje Tesla achterna bij EVs. Tesla, iPad (touchscreens) zijn "cool" dus moeten wij dit ook hebben om futuristisch te zijn. Plus het sausje van wit en blauwe lichtstrips zodat men weet dat het elektrisch en modern is. Zoals de looks van een PS5.
Nou zou ik de PS5 misschien wel verwachten ergens op de achtergrond in de film Alien. Die is wat meer retromodern, zoals ze vroeger dachten dat modern nu zou zijn.
Ergonomisch vreselijk al die touch screens in een auto.
Een fysieke knop kun je blindelings vinden, dus je kunt naar de weg blijven kijken.
Weinig gebruikt spul dat je gebruikt als je stil staat prima, maar veel gebruikte knoppen zoals klimaatregeling moeten gewoon fysieke knoppen blijven.

En daarnaast als je deze auto tweedehands koopt. 15 jaar later, scherm kapot. "Nee meneer die oude techniek wordt niet meer gemaakt en er zijn geen onderdelen meer". Kun je niets meer met de auto. Belachelijk. Doe mij maar een 'normale' auto waarbij je componenten wel kunt vervangen.
Wat jij "normale" componenten noemt zijn na 15 jaar ook wat moelijker te verkrijgen hoor. In auto's worden niet vaak "standaard" onderdelen gebruikt maar juist aangepast voor de eisen/wensen van het specifieke model. Ik ga er ook niet van uit dat Mercedes je na 15 jaar geen vervangende scherm meer kan leveren, want dan koopt niemand een dergelijke auto. Juist bij dit soort merken kun je jarenlang terecht voor onderdelen.

Wat betreft de fysieke knoppen. We hebben het hier dus alleen over het instellen van de temperatuur, ik kan me geen enkel andere knop bedenken die je blindelings moet terug kunnen vinden en niet aanwezig is op je stuur of stuurstang. Blijkbaar ben ik een uitzondering dat ik niet de hele tijd mijn temperatuur in de auto wil aanpassen. Standaard op 20 graden. Stem commando als het iets kouder/warmer moet. Wat is het probleem? welke knop zou je willen bedienen en mis je bij een dergelijke touch screen?
Ik snap die trend van touch screens in auto's niet. Een fysieke knop kan ik op gevoel vinden, zonder mijn ogen van de weg te halen. Een touch screen kan je alleen bedienen als je er naar kijkt. Vanuit user experience en veiligheid bezien dus een ongelofelijk slecht idee om een touch screen in een auto te plaatsen!
Nah ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt.
Ik heb een elektrische auto van 4 jaar geleden. Daarin dus veel schermen maar ook nog knoppen (Alles van de klimaatbeheersing bijvoorbeeld).

Die knoppen kan ik (na 2 jaar) nog steeds niet op de tast vinden en daar moet ik dus ook gewoon naar kijken. Dat geld ook voor de auto die ik hiervoor had, wel eens gereden in auto's met 60 fysieke knoppen op het dashboard en dat lukte daarom dus ook niet op de tast.

In mijn huidige auto kan ik wel met de draaiknop het iDrive systeem bedienen zonder dat ik moet drukken op het scherm. Een systeem wat wel een groot scherm heeft maar bruikbaar blijft via een dergelijke knop zoals iDrive lijkt mij dan ook een wenselijke en veilige tussen oplossing.
Anoniem: 696166 @Donstil29 maart 2021 15:52
De waarheid ligt niet in het midden, volgens onderzoek is het erg gevaarlijk
De waarheid ligt niet in het midden, volgens onderzoek is het erg gevaarlijk
Dat ging meer over het statement dat knoppen op de tast altijd maar te vinden zijn.
Zie ook de rest van mijn bericht.
Er speelt natuurlijk veel meer mee hè. Hoe is de ergonomie van je voertuig bijvoorbeeld. Als die bagger is, zijn die knopjes weinig redding. Maar een touch screen heeft veel langer en meer focus nodig dan een knopje. Het gaat helemaal niet om het op de tast vinden, dat is iets wat iemand er ooit bij verzonnen heeft en wat men nu aan het papegaaien is.

Het verschil zit 'm erin dat als je je knopje hebt gevonden, dat het instellen of indrukken veel sneller afgehandeld is dan via een touchscreen. Voor een touch screen moet je onbewust langer zoeken naar je knopje en doet het er langer over voordat je feedback hebt, naast een onzekerheidsfactor of er wel registratie van je aanraking heeft plaatsgevonden. Zo ben je voor een knopje een paar milliseconden afgeleid en voor een touchscreen schiet dat omhoog maar meerdere seconden. Ook omdat je hersenen er veel harder voor moeten werken en zo'n schermpje veel meer prikkels heeft. Prikkels die knopjes niet hebben.
Dat helemaal. Bovendien is zo'n scherm echt niet duidelijker dan een verlichte drukknop, zeker in slechte of veranderende lichtomstandigheden.
En het gaat nog sneller stuk ook!
Ik snap ook iet dat men een vaste knop wil hebben op het dashboard om....wat precies te doen? de temperatuur lager instellen is het enige wat ik me kan bedenken, voor de rest van de belangrijke zaken heb je hoe dan ook knoppen op het stuur (volume, next, prev media, richting aanwijzer, aanzetten ruitenwissers enz). Het instellen van de temperatuur is bij dit soort auto's vaak heel simpel met een stemcommando.

Ik was niet blij met mijn vorige auto, een Peugeot 308 met vrijwel geen knoppen en een touchscreen. Wat een bagger systeem was dat, traag, werkte niet intuïtief, je was echt lang bezig om iets simpels te doen. Toen wilde ik eigenlijk ook niet naar een auto met een touchscreen maar wilde ik knoppen hebben. Nu in Tesla 3...wat een verademing is dat (is ook een andere prijscategorie, dat snap ik ook wel). Het scherm is snel, intuïtief en makkelijk te bedienen. Had ik zelf niet verwacht, maar zo zie je, een slechte implementatie van een touchscreen kan je ervaring (en veiligheid) verslechteren.

Nu wil ik dus nooit meer terug naar een auto met allerlei fysieke knoppen op het dashboard.
Tja, je vergelijkt een Tesla met een Peugeot 308, volgens mij heb je er niet veel van begrepen.
Het is alsof je een Apple iMac Pro wordt vergeleken met een Asus Eee pc. Totaal niet realistisch.
Volgens mij geef ik in mijn reactie aan dat er een verschil in prijscategorie zit, en dat ik me daar bewust van ben. Dus wat heb ik niet begrepen volgens jou? ik heb ook in andere auto's gereden met een touch screen die goedkoper waren dan de Peugeot 308, en die waren en stuk aangenamer, intuïtiever en sneller.

Het punt wat ik wilde maken is nog steeds geldig, een slechte implementatie van een touchscreen kan een behoorlijke negatieve invloed hebben op je keuze voor een auto met fysieke knoppen of een touchscreen. Ik wilde na de Peugeot 308 geen touch screen meer. Ik ben er inmiddels achter dat touchscreens in een auto een stuk beter ontworpen en gemaakt worden.

Als laatste nog het verschil in prijscategorie. Een Apple iMac pro is, 2000 euro? Een asus eee pc iets van 350 euro? Bijna 6x duurder. Een Tesla 3 is nog niet eens 1.5x duurder dan een Peugeot 308 dus dat valt nog mee. Wie is onrealistisch met zijn vergelijking?
Omdat je meer informatie ter beschikking hebt of gewoon minder als je dat wil. Als het goed werkt dan heb je geen fysieke knop nodig en doe je het ook gewoon blind. Stel dat je een auto koopt en de fysieke knop die je al jaren gewoon bent komt op een andere plek te staan in je nieuwe wagen dan is dat wennen en in het begin vloeken. Met de touchscreen zet je de knop de plaats waar die in je vorige wagen stond en klik je gewoon sneller blind dan met een nieuwe fysieke knop op een andere plaats.
Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar als je de volgende keer in de auto stapt, probeer eens echt zonder te kijken de radio op een andere zender te zetten (en dan bedoel ik niet via het stuur) of de temperatuur op 18 graden te zetten. Onbewust kijk je toch altijd even ter verificatie dat je ook echt wel de juiste knop te pakken hebt. Maar omdat je met een fysieke knop een bevestiging op gevoel hebt, hoef je vervolgens niet meer te blijven kijken om de verandering door te voeren, en hier zit het gevaar van een touch-screen, je weet niet of dat je verandering goed is doorgevoerd. Dit wordt enigzings verbetered met haptische feedback, maar hier zijn we nog niet voldoende aan gewend om er op te vertrouwen en dus kijk je (te lang) om je verandering bevestigd te zien. Alleen een spraak bevestiging zou dit nog verder kunnen verbeteren, maar ook dan wil je niet dat elke kleinste verandering 'gemeld' wordt, want dan staat die spraak bevestiging waarschijnlijk binnen de kortste keren uit.
Precies. Deja vu naar vroeger toen ik nog een navigatie op een PDA had, probeer maar eens wat aan te wijzen en in te voeren op die golvende weg A6 in de Flevopolder. Niet te doen, je hele arm gaat op en neer. Een ronde draai/drukknop hou je gewoon vast.
Ik zou het niet willen in mijn auto maar helaas is de trend anders. Marketing en misschien kosten?
Helemaal mee eens. Ik heb een Peugeot 308 gehad waarbij b.v. de climate control uitsluitend via touchscreen te bedienen was. In tegenstelling tot vaste knopjes verplaatsen cq krijgen de knopjes een andere betekenis al naar gelang het menu waar je in zit. Hopeloos.
Ik hoop ook dat ze snel het gebruik van dit soort touch screens tijdens het rijden illegaal maken. Het is sowieso al illegaal onder onnodig afleiden, maar bijv. smartphones mag je niet vasthebben of bedienen tijdens het rijden, een dashboard of radio mag je wel bedienen
Dit zijn gewoon drie schermen achter een glasplaat van 56inch. Het is niet daadwerkelijk een 56inch scherm zoals in de title wordt insinueert.
Yep. Uit de bron:
With the MBUX Hyperscreen, multiple displays merge seamlessly to create an impressive curved screen band over 56 inches wide. The area perceived by the occupants measures 2.6 sq. ft.
Is echt zonde, want het design is erg mooi. Dat je drie schermen ziet is dan wel een afknappertje..
Loopt toch wel erg mooie in elkaar over. En ik denk dat een scherm in die vorm maken (nog) behoorlijk onmogelijk is.
onmogelijk niet, veel te duur zeker wel.
Mercedes zijn klasse wagens waar de prijs op de 2 de plaats komt.
Mercedes heeft zijn kopers.
Ook bij Mercedes komt de kostprijs echt niet op de 2e plaats. Het is een beursgenoteerd bedrijf waar geld verdient moet worden. Dat de kopers de meerprijs willen betalen is natuurlijk wat anders.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 23 juli 2024 02:21]

Bekijk hun prijzen,dan weet je genoeg.
Ik ken de auto's vrij goed en ook de prijzen. Maar Mercedes neemt hele sluwe marketingbeslissingen hoor. Veel sluwer dan veel concurrentie. Neem een A-klasse, je zit met een door Renault ontwikkelde motor die lekker betaalbaar is. Dezelfde motor die in een Dacia Duster zit met een kleine softwareaanpassing. Zowel in de nieuwe als vorige A-klasse (1.3 en 1.2, zowel diesel als benzine). Je krijgt de fancy onafhankelijke ophanging ook pas vanaf het A250 (50k+) model, ondanks dat je dat niet uit het foldertje kunt halen. Tot die tijd krijg je een torsie-as achter. Ik kan je vertellen, als je het weet, is het verschil niet te ontkennen. Natuurlijk zijn er goede torsie-as uitvoeringen, deze is vrij gemiddeld. De schakelbak is ook niet zo'n toppertje. In de duurste modellen doen ze dezelfde trucjes uithalen. In de E klasse zitten relatief lage kwaliteit drivers in de speakers. Puur kostenbezuiniging want al die capacitive onderdelen waren belangrijker. Nee, bij Mercedes komt prijs op de 1e plaats, naast de marge en daarna pas komt de rest. Ze zijn alleen ontzettend goed in kopers te laten geloven dat dat niet zo is.
En welke speakers mogen dat wel zijn in de E.
Benieuwd.
Hier een uitgebreide geluidstest, inclusief metingen, inclusief navraag bij Mercedes.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 02:21]

Daar heb ik niets aan,ik heb standaard Harmon kardon met 12 JBL lansing inbouw speakers. verspreid over heel de wagen

Juweeltje om naar te luisteren.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 23 juli 2024 02:21]

Mercedes teert nog altijd op het kwaliteitsimago van de jaren 70-80.
Daarna is het eerst sterk achteruit gegaan (electronica en roest), daarna weer verbeterd, op dit moment weet ik niet zo goed.
Ook al kost een auto 1 miljoen, dan stopt een fabrikant er ook niet voor meer dan 1 miljoen aan spullen en uren in.
Bekijk hun prijzen,dan weet je genoeg.
ik lees hier;
"Bekijk hun prijzen, dan kun je gebaseerd op je eigen portemonnee, en een portie afgunst een geëmotioneerde ongefundeerde conclusie trekken "
Ik ben dik tevreden over Mercedes cla Coupe..
waarom zou het onmogelijk zijn? we kunnen netjes ronde schermen maken, dan is een vorm als deze ook mogelijk. Ik denk alleen dat het de wagen nog een stuk duurder zou maken dan ie al zal zijn.
Het lijkt nu net of de fabrikant alleen maar op die 56” zit qua marketing.

Op hun site staat wel uitleg:
With the MBUX Hyperscreen (optional), three displays merge almost seamlessly into one another to create an impressive screen band over 56 inches wide: The driver display (screen diagonal: 12.3 inch), central display (17.7 inch) and front passenger display (12.3 inch) appear as one visual unit.
Die 56” is dus gewoon de breedte en hoe het oogt.
appear as one visual unit.
Nou ik zie meteen dat het 3 losse schermen zijn dus dan hadden ze iets beter hun best moeten doen qua overgang tussen de schermen ofzo.
https://www.youtube.com/w...b_channel=Autogef%C3%BChl
Dat staat ook in het artikel toch?
Het gaat om het zogeheten MBUX Hyperscreen. Dat is de naam van een breed, langgerekt scherm waarin meerdere schermen in feite in elkaar overlopen.
Of is dit aangepast in het artikel?
Het is dan ook een "56""-beeldscherm. Het nieuwe hieraan is wellicht dat ze drie individuele beeldschermen op een 56" glasplaat lamineren. Dit is wel een prijzige productie aangelegenheid. Je wilt immers de interne reflectie zo laag mogelijkhouden.

Sinds dat on-board beeldschermen worden gelamineerd aan de front plate glass en de helderheid van de schermen enorm zijn toegenomen. Kiezen steeds meer fabrikanten voor een design zonder zonnekap over het instrumentenpaneel. Of dit de nieuwe Porsche Taycan is of de nieuwe Lucid Air.
Als het scherm kapot is, is de auto dan total loss?
Yikes. Wel cool. Maar de uitvoering vind ik wat kitsch.
Het zou al een stuk beter zijn met de LED strips in een neutrale warm-witte kleur, in plaats van dit "futuristisch" blauw. Staat ook totaal niet met de houten strip in het midden. Ga dan óf voor klassiek, of voor futuristisch, met carbon of mat zwart oid.
Alle coole ledjes moeten blauw zijn toch? Dat het de meest energieverspillende kleur is die het felste in je ogen schijnt maakt niet uit. De blauwe led is als laatste uitgevonden, dus dat is cool en moeten we overal gebruiken!?!
De LED’s zijn niet blaauw maar RGB, je kan zelf de kleur instellen.
Tevens schijnen ze naar beneden dus zullen je ook niet in je ogen schijnen.
Uitzetten is ook een optie.

[Reactie gewijzigd door Zwatelaar op 23 juli 2024 02:21]

Bij RGB is er ook een blauwe LED :P

Het ging me meer om de populariteit van blauwe kleurtjes sinds we blauwe LEDS fatsoenlijk toepasbaar hebben. Je ziet het echt overal. Mijn beeldscherm, die port replicator, mijn draadloze headsetjes. Windows taakbalkjes. Demo schermen. Dit soort toepassingen.

Altijd maar blauw, want blauw is cool enzo. De meest onzuinige kleur en de kleur die het meeste invloed heeft op o.a. je dag-nacht ritmes.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 02:21]

Blauw laten ze altijd zien in de pers foto's maar je kunt zelf de kleur instellen die je wilt, waaronder de warme wit kleur die jij prefereert.
Als je de optie koopt die dit mogelijk maakt uiteraard :) Alhoewel ze in persfoto's altijd de meest complete versie laten zien natuurlijk. 'Vanaf €xx..' , -'Oooh! U wilt die versie uit de brochure, jaa dan komt er nog wel even dit en dit en dit en dat bij, kashing:)"

[Reactie gewijzigd door ChiLLeR op 23 juli 2024 02:21]

De markt van de S-klasse is niet gericht op het inwisselen van functies om zo de prijs te drukken. Ome Sjeik wil gewoon alles, plus net wat meer -> Maybach
Of nog beter, GEEN LED strips... het hoeft toch geen kermis te zijn in de auto..
Ik zie meer dat het drie afzonderlijke schermen zijn met een glasplaat ervoor.Dus wat dat "in elkaar overlopen"mag betekenen geen idee.Het is een beetje schreeuwerig allemaal.
Eens. Vind het ook niet echt fraai. Om dat dan 56" te noemen is idd een beetje gek. Het afgerond design helpt ook niet echt. Het ziet er eerder uit als een kermis.
Prachtig! Gewoon geweldig...

Dit interieur is toch om van te smullen, hiervan krijg je toch echt het premium gevoel wat hoort bij een dure auto.
Smaken verschillen gelukkig .. ik vind het er vooral kermis uitzien.
Inderdaad, ik snap ook helemaal niet waarom auto fabrikanten zo'n lichtshow willen creëren.
Het was persoonlijk echt bizar toen ik bij een collega in de auto zat en hij overschakelde op 'sport mode' in zijn Megane? De gehele interieur verlichting veranderde naar rood en je hoorde (nep) motor gerommel uit de interieur speakers. De auto was nog net zo sloom als altijd en ik niet op kon houden met lachen.
Nu zal deze mercedes hopelijk niet zo 'fake' zijn maar het is het eerste waar ik aan denk als ik RGB overkill zie...

Waar zijn die autofabrikanten aan het denken? Ik zal wel oud worden :O
Vind het ook wel netjes gedaan, maar het maakt me niet hebberig eigenlijk. Voelt niet meer echt als een auto. Begrijp de focus op zoveel informatie ook niet als je van A naar B tuft.
Nee, maar dan ben je de doelgroep ook niet. Ik ben ook niet in de markt voor een EQS, want dat is me iets te groot voor mijn doeleinden. Maar een EQE zou me wel erg goed passen, of nog beter de SUV varianten hiervan die gaan komen in 2022. Al wetende dat het dan uitgevoerd wordt met deze infotainment is wel mooi om te zien. Ja, ik kick gewoon op dit soort ontwikkelingen. Ik vind de huidige MBUX al mooi, maar dit is wat betreft next level.
Sorry maar nee. Wanstaltig wat mij betreft. En premium is toch wel zo'n ontzettende slappe autoverkopers kreet zonder inhoud.
Prima toch? Anders zouden we allemaal dezelfde smaak hebben en dat maakt het te saai. Het woordje premium mag jij een autoverkopers-kreet vinden, maar je begrijpt wel gelijk wat ik bedoel. En daar gaat het om in communicatie.

Ik weet gewoon zeker dat het weer premium aan gaat voelen bij MB. Ik rij nu al vanaf 2017 zelf Benz en ik heb vele merken al gereden. Niks voelt voor mij zo ‘premium’ als het merk Benz. Of het nu een E, GLE en S is, allemaal hebben ze datzelfde gevoel als je instapt en ermee gaat rijden. We hebben het dan hier wel over het hoge segment. Heb één keer CLA gereden en dat was qua comfort een héél stuk minder, wat ook logisch is.
Maar waar vergelijk je je Mercedes mee hè? Je noemt een GLE, E en S. Auto's die net onder de ton of erboven zitten. Met een Toyota Corolla? Dan snap ik dat Mercedes wat meer 'premium' aanvoelt. De auto's kosten ook een veelvoud meer. Dit is net zo'n stupide vergelijking als een macbook vergelijken met een 300 euro Windows laptop. Slaat nergens op.

Maar ik rij ook weleens in een Mazda 3 en als ik die vergelijk met een Mercedes A klasse dan vind ik de Mazda er op best wel veel punten beter uitkomen. Premium interieur met mooie materialen, betere stoelen in de Mazda, beter geluid in de Mazda, afhankelijk van de banden is de Mazda gek genoeg stiller in sommige situaties. Wegligging die niet onder doet. Allemaal 'premium' kenmerken.
Nouja héél simpel digenlijk: E met een A6 of een 5-serie. S met een A8 of een 7-serie etc. GLE met een X5 of Q7, GLE Coupé met X6 of Q8 etc. Je had zelf de tegenhangers wel kunnen vinden, toch? Ik ga geen vergelijk maken met een Mazda 3 oid, want dit zou wel erg oneerlijk zijn.

En zoals ik al aangaf, ik heb ook CLA gereden en dit was een héél stuk minder. Het zou zomaar kunnen dat een Mazda beter comfort heeft (én meer). Als jij een Mazda premium vindt aanvoelen, dan is dit ook prima. Maar zodra je E, S, GLE etc. hebt gevoeld dan weet je pas wat ik bedoel. En als je het met een elektrische auto vergelijkt, zoals we nu zouden moeten doen met bijv. een Model S, dan blaast deze MB (en ook de EQE straks) de Tesla omver in looks, interieur, comfort, rijgedrag etc. Het is héél simpel: als je gaat shoppen voor een elektrische auto (dik) boven de ton, en je hebt de keus uit diverse merken, dan gaan de meesten voor een MB, BMW of Audi en geen Tesla. Want het wordt weleens vergeten dat die laatste in een dikke uitvoering ook dik over de ton gaat.
Volkomen waardeloos. Alle autofabrikanten proberen nog meer displays in hun auto te proppen, maar gebruiksvriendelijk is het absoluut niet. Je kan niet blind aan een fysieke knop draaien of indrukken, je moet naar het scherm kijken om te zien waar je op drukt, spraakherkenning werkt in autos nog altijd niet goed genoeg en dus moet je als bestuurder je aandacht van de weg afhalen om zaken als verwarming, radio etc te bedienen. Grote schermen zorgen ook voor meer afleiding tijdens het rijden. Waarom kan het niet een nette combinatie van de twee zijn? Al is het een scherm met uitsparingen waar fysieke knoppen in zitten.
Bij Mercedes niet helemaal waar. In principe kan je alles wat via het scherm met touch moet ook via het stuur direct of indirect bedienen. Ik rij een EQC en daar is het touch screen (gebruik ik nooit) via stuur (doorgaans) of bediening met knoppen via middenconsole.
Daarbij kan heel veel ook al via spraak (temperatuur, HUD aan/of, radio wisselen, bellen, etc.). In mijn ervaring werken die basale zaken juist behoorlijk goed via spraak. Enkel navigatie met bepaalde straten is soms lastig).

Kortom: gelukkig kan veel meer dan enkel via touch screen bediend worden! Juist bij Mercedes (Tesla gaat wel heel veel in het 'clean' design met zo veel mogelijk via touch screen, maar dat is hun keuze.

[Reactie gewijzigd door InterCC op 23 juli 2024 02:21]

Ik draaide vroeger in mijn auto zelfs de dashboard verlichting helemaal weg. Zo min mogelijk licht in de cabine, dan zie je het meeste buiten.
Ik heb toch wel een vraag...

hoe vaak ga je de temperatuur zitten aanpassen bij een vol automatische climaatsysteem (wat standaard is bij dit soort auto's)? Los van het feit dat je in een electrische auto waar het hier over gaat je direct warme lucht hebt en niet eerst moet wachten totdat de auto opgewarmd is.

Spraakherkenning niet goed?....knop op het stuur indrukken: "ik heb het koud"....temperatuur gaat met 1.5 graden omhoog....heeft bij mij altijd gewerkt, nog nooit een misser.

Dat je een radio volledig met knoppen kan bedienen is niet mogelijk, misschien in een radio van 20 jaar geleden, en dat kon vrijwel niemand blind, daar moest je ook voor naar de radio kijken. De afgelopen decennia zijn vrijwel alle radios met een touchscreen te bedienen. Van station wisselen, volume enz kan je altijd met je stuurbediening regelen.

Ik ben het wel met je eens dat een scherm afleidend kan en gaat werken. Het scherm aan de kant van de passagier zou je bijvoorbeeld zo moeten maken dat die niet zichtbaar is voor de bestuurder (daar heb je prima oplossingen voor die verwerkt worden in het glas), dat zal een stuk minder afleiden als de passagier iets aan het doen is.
Niet dat dit voor exact deze auto geldt, maar wanneer je in een menu op het touchscreen moet gaan zoeken om de richting van je climate control roosters in te stellen dan is de boel gewoon onnodig gecompliceerd. Zaken als stoelverwarming en stoelventilatie moeten vaak ook via het scherm, dat wil je gewoon aan en uit kunnen zetten tijdens het rijden, en spraakbediening werkt misschien op een rustige vlakke weg in een luxe stille auto, maar er zijn ook zat autos die minder stil zijn in het interieur en hier werkt spraakherkenning voor geen meter. En ook in stille mercedessen is mijn ervaring nog altijd niet positief. Mijn laatste ervaring hier mee is een 2020 E klasse en ik moest meerdere keren instructies herhalen.
Wat betreft de radio, ik wissel regelmatig van station, een paar programmeerbare fysieke presets hebben tot nu toe altijd op mijn autoradios gezeten en vind ik een zeer groot gemis in veel moderne autos. Ook een draaiknop om even snel het volume omlaag te draaien ipv meerdere seconden een knopje op het stuur in te moeten drukken vind ik veel handiger, zeker met kinderen in de auto. Fysieke knoppen zijn gewoon enorm handig, al geven ze je een paar naar wens programmeerbare knoppen, ik zou het bijvoorbeeld enorm handig vinden om dmv een knop 5 a 10 seconden de achteruitrijcamera te kunnen zien tijdens het rijden wanneer ik een aanhanger trek om te kijken of alles goed gaat, de lading vast zit of dat ik goed de bocht om kom oid. Maar als dit al mogelijk is, dan moet je hier voor door het menu, en dat is naar mijn mening onhandig.
Ik denk dat het eerder een gevoel is dat je de knoppen mist, maar ook een persoonlijke kwestie. Ik heb bij al mijn vorige auto's de stand van de roosters één keer ingesteld en daarna kom ik er eigenlijk nooit meer aan. Als jij dat wel bij elke rit 2 of 3 keer wil aanpassen dan is een fysieke knop wel handig. In mijn geval kan ik dit met een directe knop op het touchscreen oproepen om het eens aan te passen. Dit zou ik overigens niet tijdens het rijden doen, dat gaat teveel afleiden, maar zoals ik al zei, ik pas het één keer aan een dan is het voor mij goed.

Stoelverwarming is er wel eentje die een eigen knop zou kunnen hebben, maar vergeet niet dat je soms ook meerdere standen hebt. In mijn geval 3 standen. Moet je dan per stoel 4 knoppen hebben om het uit, op 1, 2 of 3 in te stellen? Of toch één knop met de stand tonen op het scherm, want dan moet je ook naar het scherm kijken, en dan kan je het net zo goed direct met één touch op het scherm aanpassen (geen menu voor nodig, het is direct aanpasbaar vanuit het hoofdscherm in mijn geval).

Wat betreft de spraakherkenning, het is nog niet 100% goed, daar ben ik het me eens, zeker als je plaatsnamen of bedrijfsnamen noemt gaat het vak mis. Maar bij directe opdrachten werkt het vrijwel probleemloos moet ik toegeven, en ik was zelf ook best sceptisch wat dat betreft. Een auto die een enorm kabaal maakt binnen en die spraakherkenning heeft ben ik nog niet tegengekomen, en al helemaal niet in een electrische auto zoals deze van Mercedes.

Het wisselen van een radio station heb ik altijd vanuit mijn stuur gedaan. Niet bij alle auto's was dat even intuïtief, maar in mijn huidige auto is het dezelfde actie die je neemt voor forward, backward van media en werkt net zoals met de scrollwheel van een muis, naar links of rechts, ipv scrollen, voor mij is dat prima, maar dat is een persoonlijke voorkeur.

Ook bij volume heb ik geen knoppen maar een scrollwheel, dat is vrijwel hetzelfde als een knop met als voordeel dat je de handen aan het stuur houdt wat de veiligheid bevordert. Ook hier is het denk ik een voorkeur wat heel persoonlijk is.

Ik was vroeger ook heel erg gehecht aan knoppen en had echt een hekel aan slechte ervaringen met touchscreens. Toch zie je dat ze steeds beter en intuïtiever worden. Ik zou eerder pleiten voor een "standaard" voor de knoppen en functies op een stuur. Dat zou pas mooi zijn, als alle auto's minimaal dezelfde knoppen en functies hebben op het stuur. Maar ik vrees dat ook daar veel tegenstand zal zijn van autorijders en van interieur designers die vrijheid willen.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 juli 2024 02:21]

Zo kan de EQS tot 350 sensoren hebben die allerlei elementen in kaart brengen, zoals lichtomstandigheden, snelheid, temperatuur, stoelbezetting, de gesproken taal of de oogbewegingen van de chauffeur.
Het zal in de toekomst nog lastig worden om een ‘domme’ auto te kopen die niet allerlei privé data doorstuurt.
Dat probleem is nu eigenlijk al, als je een nieuwe auto koopt zit daar tegenwoordig al vrij snel een app bij met een simkaart aan boord. Ook voor lease auto's zien we dat we van de baas steeds vaker zo'n kastje mee moeten nemen om gebruik te meten. Spijtig deze ontwikkeling, alleen privacy wetgeving kan dit nog wat terug gaan inperken.
Dat idee leeft bij mij ook steeds meer. Ik betwijfel zelfs of ik nog wel een auto wil kopen. Misschien probeer ik vol te houden met auto's die niet 'connected' zijn, maar op den duur haak ik misschien wel af. Dan pak ik de bus wel. Wat meetelt is dat ik intussen 56 ben. Over een goeie 10 jaar hoop ik met pensioen te kunnen en dan boeit het me niet dat ik er met het OV iets langer over doe.
Maar wie weet wat er dan intussen veranderd is mbt privacy.
Ov kan je ook niet echt bepaald ongemerkt mee reizen.
Dan weten ze waar en hoe laat ik instap en uitstap. Dat is het zo'n beetje. Vooralsnog werken de camera's in trein en bus niet met persoonsherkenning. Of eyeballtracking. Of één van die andere 350 sensoren.
Wil ik echt ongemerkt reizen, dan wordt het zonder mobiel/smartwatch per muildier :+
Da’s dan pas echt verdacht. :)
Tuurlijk niet. Ik doe ook een oude jas aan en doe mijn capuchon ver over mijn hoofd. Onherkenbaar!
Je hoeft een auto niet weg te doen he. Er zijn genoeg mensen die een oldtimer of youngtimer op de baan hebben, sommige modellen van de laatste 20, 30 jaar zijn goed genoeg gebouwd om nog jaren mee te kunnen gaan. En je spaart er de wegenbelasting mee :) .
Klopt. Ik rij een Focus uit 2010 (benzine). Staat nu 290000 op de teller. Rijdt als een zonnetje.
Dat die sensoren erin zitten wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk data doorsturen. Ze kunnen heel goed lokaal met die data klooien (al betwijfel ik het).
Pfoe, rijden in het donker zal geen pretje worden. Hopelijk zijn het OLED schermen zodat het backlight niet je hele interieur verlicht.
Verder wel een mooie stap om het next level tech te maken. Ik ben nog steeds geen fan van touchscreens in je auto maar die trend is niet te stoppen.
Precies mijn gedachte, buiten Nederland kom je op plekken waar het 's nachts echt pikdonker kan zijn.
Heb zelf veel door het oosten van Europa gereden en wanneer je dan een vrachtwagen inhaalt storen zelfs je spiegels al enorm. De binnenspiegel kan dan wel dimmen maar moest dan vaak een stukje met mijn hand voor de linker buitenspiegel rijden om verblinding te voorkomen.

Saab had dat destijds al prima begrepen door hun "night panel" knopje op het dashboard, wanneer je dat indrukte ging het hele dashboard op zwart behalve de kilometerteller (en eventuele waarschuwingslampjes).
Zweden kan 's nachts ook pikkedonker zijn en juist in die situaties wil je geen last hebben van je interieurverlichting.
Ben heel benieuwd naar hoe dit in de praktijk gaat bevallen, mocht het OLED zijn dan is er uiteraard wel een minimaal oplichtende interface van te maken maar al die extra schermen kunnen hopelijk wel gewoon uit.(iig dat bijrijderpaneel)
Ik neem aan dat ze wel een 'darkmode' hebben die automatisch de interface omschakeld zodra het buiten donker is. Zo doet de concurrentie dat ook.

/Verplichte opmerking: Nu tweakers nog.....
in het filmpje dat @DonJunior DonJunior plaatst hoor je zeggen dat het inderdaad OLED is.
Eh... Oled heeft geen conventionele backlight. Zwart is echt zwart.

[Reactie gewijzigd door Deem op 23 juli 2024 02:21]

Eh... Oled heeft geen conventionele backlight. Zwart is echt zwart.
Eh, dat is toch wat er staat?

"Hopelijk zijn het OLED schermen zodat het backlight niet je hele interieur verlicht."
Ik denk dat ie dat ook bedoeld.
Het midden- en passagierscherm zijn inderdaad OLED.
De cockpit zelf dan weer niet.

Overigens ook vreemd vind ik dat, maar goed.
In de Golf 7.5 heb je ook als optie een 'virtual cockpit' maar het feit dat die zwarttintent dus grijzig blijven daar stoor ik me (vooral) 's avonds altijd enorm aan. Dat is, buiten dat het een eerste-wereld-probleem is (daarvan ben ik me wel bewust), erg lelijk.
Van de drie schermen zijn de middelste en de rechter oledschermen. Het linkerscherm dus niet.
Ik kan me zo voorstellen dat de mensen die aan zo'n auto werken en de miljoenen (als niet miljarden) die daar in zitten daar vast wel rekening mee gehouden hebben :+
Klopt maar dan kan men nog steeds beslissen dat vanuit kosten oogpunt OLED te duur is.
Uiteraard, dat hebben we in het verleden ook al wel gezien waarbij de brandstoftanks 'goedkoper' waren uitgevoerd met alle gevolgen van dien. Maar of dat met een model in een hoog segment ook gebeurt is nog maar de vraag.
+1 ik heb zelf (lang geleden) wel eens blauwe led in mijn tellerbak geïnstalleerd. Was verschrikkelijk op donkere wegen! Zelfs met de dimmer minimaal. Nee, liefst zo min mogelijk licht in de cockpit en als wel, en rustige kleur als rood.
Ik vraag mij af wanneer de health features geintroduceerd gaan worden. Aangezien health tracking helemaal "hot" is op dit moment.

Eye tracking zodat de auto ingrijpt wanneer de bestuurder in slaap valt. Een weegschaal in je stoel die aangeeft dat je te zwaar bent :P
Hartslagsensor in het stuur.
"U bent al 2 uur onderweg, graag even stoppen en de benen strekken"
Bestuurder negeert advies.
"stoelmassage sequence geactiveerd"

[Reactie gewijzigd door Valinor op 23 juli 2024 02:21]

Ben ik de enige die dit juist helemaal niet mooi vind?

Dit ziet er nu leuk uit maar na 10 jaar is het gewoon oude meuk. Ik vind alles achter een scherm stoppen ook juist een zwaktebod als het op design aankomt. We weten niet wat we willen dus maken we er maar een heel groot scherm van.

Een goed ontworpen dashboard met echte fysieke instrumenten en knoppen en een scherm waar het echt nut heeft vind ik veel mooier en tijdlozer. Waarschijnlijk in de praktijk ook een stuk handiger want zoals ik al vaker heb gezegd; "knoppen" op een touchscreen hebben nou eenmaal geen feedback.

En wat betreft de hele auto volproppen met AI, microfoons etc. als er iets is waar ik totaal geen behoefte aan heb dan is dat het wel.
Nee hoor. Foeilelijk vind ik het.
Enne, met wat pech staat de zon verkeerd en glinstert die bende in je bek.
Ben ik de enige die
Wijze les nummer 1:
Op het internet ben je nooit alleen!
Helemaal fancy en zie het in steeds meer auto's verschijnen, ik vraag me daarbij af hoe zit het na 10 jaar in extreme hitte en kou, lijkt me niet dat je voor een paar tientjes een nieuw display hebt.

De kleine pixel displays van 10 jaar oud vallen al uit of regels die missen.

Daarnaast wat al eerder geopperd is fysieke knoppen vind je op de tast, kunnen verlicht worden met een simpele led welke niet afleidt.

Bij vorige modellen met schermen zelfs op donkere modus vind ik ze nog teveel indirect licht op leveren maar misschien is dat doordat ik brildragers ben en dit het licht breekt oid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.