Mercedes-Benz brengt elektrische EQS-sedan uit voor prijzen vanaf 106.000 euro

Daimler heeft de prijzen bekendgemaakt van de EQS, het komende volledig elektrische aangedreven topmodel van de fabrikant. De twee modellen van deze sedan of liftback beginnen bij prijzen van 106.374 en 135.529 euro. Dat zijn Duitse adviesprijzen, inclusief 19 procent btw.

Moederbedrijf Daimler zegt dat het gaat om de EQS 450+ met een vermogen van 245kW en een duurdere EQS 580 4Matic met een vermogen van 385kW. De eerste versie is via een enkele motor enkel achterwielaangedreven, terwijl de duurdere versie twee motoren heeft waarmee zowel de vooras als de achteras wordt aangedreven. In Duitsland is de auto sinds dinsdag te bestellen en deze zal vanaf eind september in dat land leverbaar zijn.

De EQS kan snelladen met maximaal 200kW, wat relatief hoog is voor een 400V-accusysteem. Daarmee moet de auto in vijftien minuten tot 300 kilometer actieradius bij kunnen laden, of tot 280 kilometer bij het het EQS 580 4Matic-model. Van 10 tot 80 procent laden duurt met 200kW-gelijkstroom 31 minuten. Met wisselstroom kan de EQS tot 22kW laden, mits de gebruiker voor de optionele, krachtigere boordlader kiest. Standaard kan de EQS overweg met 11kW-wisselstroomladen.

Mercedes-Benz EQS

Het opgegeven bereik van de EQS zou 770km bedragen volgens de Europese wltp-norm, al zal dat vooral opgaan voor het minder dure model. Het duurdere model zal dat waarschijnlijk niet halen, omdat deze iets meer energie verbruikt per 100km. Beide modellen krijgen een accu met een relatief hoge capaciteit van 107,8kWh.

De autofabrikant benadrukt dat de EQS de eerste Mercedes-Benz zal zijn waarbij bezitters de optie hebben om volledig nieuwe functies te activeren via over-the-air-updates. Zodra de auto uitkomt, zijn er enkele ota-updates beschikbaar zoals een highlight-modus waarna het voertuig zichzelf introduceert en zijn uitrusting langsloopt. Ook is er een pakket dat nieuwe geluiden, nieuwe lichtanimaties na het openen en sluiten van de auto en meerdere mini-games als Tetris en Sudoku introduceert.

Rijders hebben ook de optie om via software beperkingen te ontgrendelen, bijvoorbeeld voor een betere achterasbesturing. Die is normaal gesproken beperkt tot een stuurhoek van 4,5 graden, maar dat kan worden verhoogd tot 10 graden. Daarmee wordt de draaicirkel van de meer dan vijf meter lange EQS verkleind tot 10,9 meter. Anders is dat 11,9 meter.

Een andere in het oog springende toevoeging die standaard op de EQS 580 4Matic zit en bij het andere model een extra 8568 euro kost, is het MBUX Hyperscreen. Dit scherm bestaat uit drie panelen met een totale diagonaal van 56". Het geheel strekt zich uit over bijna het gehele dashboard. Hiermee krijgt de passagier een eigen 12,3"-oledscherm waarmee hij de auto kan bedienen of entertainment kan bekijken.

De Mercedes EQS is 5,22 meter lang, 1,93 meter breed en 1,51 meter hoog. De Cw-waarde van de EQS is minimaal 0,20 en volgens Mercedes is dat een record voor een productieauto. Daarmee wil de fabrikant aangeven dat de auto een relatief lage luchtweerstand heeft.

Mercedes EQSMercedes EQSMercedes EQSMercedes EQS
Mercedes EQSMercedes EQSMercedes EQS

Door Joris Jansen

Redacteur

11-08-2021 • 08:43

463

Reacties (463)

463
434
149
17
0
222
Wijzig sortering
Rijders hebben ook de optie om via software hardwarematige beperkingen te ontgrendelen, zoals een verbeterde achterasbesturing.
Deze ontwikkeling vind ik erg negatief. Of je nu 10k of 100k hebt betaald, je hebt betaald, dus hoort het volledig van jou te zijn.
Inderdaad volslagen ridicuul.
Bij anderen betaal je voor een achteruitrijcamera en krijg je een achteruitrijcamera. Betaal je niet, wordt de camera ook niet op je auto geïnstalleerd. Zodra auto's zoals deze Mercedes economisch niets meer waard zijn en op de sloop terecht komen, zitten ze dus bomvol features waar geen mens gebruik van heeft kunnen maken omdat ze 'maar' een ton voor de auto hebben betaald.
Het is veel goedkoper om alle auto's exact hetzelfde te bouwen dan specifiek verschillend per klant. Dus hoe meer je kan standaardiseren hoe goedkoper het wordt.
Een camera kost peanuts tegenwoordig, dus ik snap wel dat ze die installeren en niet aan zetten.

Anders gezegd gebruik jij alle features van je telefoon?
En dat is precies de denkfout waardoor fabrikanten wegkomen met dit soort kul. Of ik alle features van mijn telefoon wel of niet gebruik doet er niet toe; zodra de fabrikant een paywall gaat plaatsen om bepaalde functies die zij softwarematig danwel fysiek al hebben aangebracht in het toestel te unlocken dan koop ik dat toestel niet. Dan vind ik het fysieke nog schandaliger dan het softwarematige, dat in sommige situaties uit te leggen valt.

Kennelijk is de betere achteras besturing geen kostbare feature, als het kennelijk gesloopt mag worden zonder dat het is gebruikt. Geef het dan vrij als iemand een kapitaal neerlegt voor jouw product. In plaats daarvan wordt een developer aan het werk gezet om softwarematig de boel slechter te maken en na betaling deze downgrade ongedaan te maken. Waardeloos.
Het kan zijn dat het materiaal niet veel kost, maar de ontwikkeling wel veel geld kost. Die ontwikkelingskosten verdienen ze dan terug door er een soort softwarelicenties van te verkopen. En dan is het niet vreemd om het qua hardware wel in elke auto te bouwen (want het materiaal is niet heel duur).

En uiteraard ben jij als consument vrij om een product wel of niet te kopen (en zo dus ook meteen jouw mening hierover duidelijk te maken aan de fabrikant).
Je kan als fabrikant ook besluiten dat je de consument het beste product wil bieden.
Stuk sympathieker.
Ik begrijp je reactie en dat zou in eerste instantie ook mijn reactie zijn, maar ik heb de ervaring nu vanuit Tesla dat je achteraf een autopilot (naar FSD) en acceleration boost update kunt kopen en dat is eigenlijk toch wel leuk. Beide zijn softwarematig, maar als je even een beetje geld over hebt (vakantiegeld...) kun je 'm activeren en een paar minuten rijd je weg met een betere auto.

En iets vergelijkbaars gebeurt eigenlijk ook al vaak met software en games. Veel DLC in games staat qua data al lang op je computer en het aanschaffen ervan is puur nog de activatie van die content.
Sinds wanneer is vakantiegeld geld dat iemand over heeft? Het is gewoon onderdeel van je salaris. Dat er mensen zijn die het als gratis geld voor zotte uitgaven zonder voorbedachte rade zien, baart me toch wat zorgen
Dat hangt er maar net vanaf hoe je werkgever je vakantiegeld geregeld heeft. Sommige bedrijven verwerken dat in het maandelijks salaris en dan kun je besluiten dat zelf apart te zetten, ik vind dat zelf niet een hele nette strategie, zo lijkt namelijk je maandsalaris hoger wat eigenlijk een vertekend beeld is.

De werkgevers waar ik voor gewerkt heb hielden het vakantiegeld zelf apart en dat kreeg ik dan eens per jaar uitbetaald. Dat was ieder jaar weer een flinke klap geld en dat was vrij besteedbaar aangezien ik mijn maandlasten en onverwachte kosten prima kan dekken met mijn salaris. Daarom heet het ook 'vakantie geld' het is geld dat je gebruikt om van op vakantie te gaan, of om een gekke grote uitgave van te doen, net wat je wil.

Om antwoord te geven op je vraag "Sinds wanneer is vakantiegeld geld dat iemand over heeft?", sinds zo lang ik mij kan herinneren. Mijn ouders hadden dat en ik heb dat. De vraag die open staat is of ik de regel of de uitzondering ben, echter als ik om mij heen kijk dan heb ik het idee dat ik meer de regel dan de uitzondering ben.
Al is een (redelijke) hoeveelheid geld neerleggen voor een verbetering van bestaande features of nieuwe features wel wat anders dan moeten betalen voor iets dat eigenlijk al in de auto zit, maar uit staat.
Wat Tesla echter ook doet is het terug draaien van al die gekochte features als de auto van eigenaar wisselt *1, "want" stelde Tesla "die nieuwe eigenaar heeft niet voor die features betaald". Totaal bezopen. Na die negatieve reclame hebben ze dat snel teruggedraaid maar wie zegt dat ze in de toekomst ook zo coulant zijn?

Ik vind dit een hele slechte ontwikkeling, een auto net als ieder ander ding dat je koopt behoort gewoon volledig functioneel te zijn zeker als je ruim een ton af moet tikken. Dat soort fabrikanten mogen hun auto's fijn houden wat mij betreft.

*1 Bron:
https://www.theverge.com/...tored-assistance-features
Een beursgenoteerd bedrijf zal gaan voor winstmaximalisatie. Als ze denken dit te kunnen doen door het beste product te maken zullen ze dat ook doen. Meestal is de markt echter verdeeld in groepen die verschillende hoeveelheden geld over hebben voor je product en die groepen willen ze allemaal maximaal aanspreken.
Bij deze hoeveelheden geld komt 'sympathiek' denk ik alleen voor in een PR strategie om, wederom, de winst te maximaliseren.
Een meesturende achteras is niet goedkoop (vgl alternatieven) en de ontwikkelkosten liggen bij de derde partij die dit levert (Bosch etc).

Het is puur dat electronica op de as dit regelt waardoor het makkelijk wordt om dit als feature te verkopen.

Als koper zou ik dus een dikke vinger geven naar MB. Koreanen en Japanners hebben al aangetoond dat het goedkoper voor klant en bedrijf is om modellen zonder complexe optiepakketten aan te bieden.
Het kan zijn dat het materiaal niet veel kost, maar de ontwikkeling wel veel geld kost. Die ontwikkelingskosten verdienen ze dan terug door er een soort softwarelicenties van te verkopen. En dan is het niet vreemd om het qua hardware wel in elke auto te bouwen (want het materiaal is niet heel duur).

En uiteraard ben jij als consument vrij om een product wel of niet te kopen (en zo dus ook meteen jouw mening hierover duidelijk te maken aan de fabrikant).
De weerstand die hierover ontstaat is dat je een koopovereenkomst aangaat voor een auto, met alle functionaliteit die er af-fabriek aan is toegekend. Een koopovereenkomst betekent zoveel als dat het jouw eigendom is, met enkel de eigenaar die de beslissing mag nemen over hoe dit eigendom wordt gebruikt.

Nu probeert de fabrikant d.m.v. een abonnementsvorm een koopovereenkomst deels om te buigen naar een leaseconstructie. Daarmee tornt de fabrikant wezenlijk aan het eigendomsrecht en de gebruiksvoorwaarden zoals deze tot op heden zij vastgelegd onder dit eigendomsrecht. Precies zo probeert Tesla in de VS bijvoorbeeld ook de tweedehands autohandel deels buitenspel te zetten, door 'optionele' software features uit te schakelen, als men erachter komt dat een andere eigenaar de auto in kwestie heeft overgenomen van de vorige. En de nieuwe eigenaar dus vervolgens ongevraagd weer een aanbod stuurt de boel tegen gepaste betaling opnieuw te activeren. De paarse broeken van Tesla zullen dit misschien wel 'slimme marketing' noemen, maar welbeschouwd is dit een combinatie van oplichting en chantage.

Natuurlijk ben je 'als consument vrij om een product wel of niet te kopen', maar de adder onder het gras is niet te missen: we gaan straks een situatie krijgen dát er voor een consument niets meer valt te kiezen, als deze praktijk gemeengoed wordt. Let wel: het aantal fusies tussen (voorheen) onafhankelijke autofabrikanten maakt, dat de keuze voor modellen misschien onveranderlijk groot blijft, maar de keuzevrijheid over hoe je over een auto kunt gaan beschikken, steeds kleiner wordt.

Ik zie de rechtszaken die dit ongetwijfeld gaat opleveren, met veel belangstelling tegemoet.

[Reactie gewijzigd door RRRobert op 22 juli 2024 14:08]

Koop dan geen enkele auto, tenzij je alle opties er bij koopt.

Want features uitschakelen die je niet hebt gekocht gebeurt al decennia in auto's.
Ik ben zelf werkzaam in de automotive als verkoper.

Tijdens de verkoop van een auto zijn klanten vaak zuinig als het om opties gaat. Op dat moment is elke €100,- veel geld, maar als ze de knoop hebben door gehakt en de beslissing is genomen willen ze vaak meer opties of zelfs een andere uitvoering. Of ik krijg later te horen had ik die optie maar wel genomen, maar op dat moment was die €500,- teveel.

Als je achteraf opties kunt ontgrendelen gaan klanten meer opties afnemen. De koop is gedaan, de ontlading is geweest en dan.... wat is die €1000,- nu extra. Terwijl bij de onderhandeling van de verkoop gaat het soms om de laatste €100,-

Ik ben wel van mening als je een platform kunt bouwen met alles opties erin dat dit uiteindelijk wel goedkoper is en dat je als merk meer opties gaat verkopen.
Dit is wel de toekomst waar we naar toe bewegen. Je kan nu opties afnemen, straks is het een kwestie van activeren (softwarematig). Verder in de toekomst zou het me ook niks verbazen als we softwarematig ook het vermogen kunnen afnemen / verhogen.
De volgende stap gaat zijn dat je een abonnement afneemt voor je luxe achteras (zie BMW met de Carplay licenties). En dat is het moment waarop dit te ver gaat.
Het zou me uiteindelijk niks verbazen als we die richting wel op gaan. Maar goed, zodra we het over softwarematige zaken hebben, ontstaat er ook een kans voor slimme techneuten om hier weer iets op te verzinnen dat je het buiten een autofabrikant kan activeren.
Dan hoop ik wel dat right to repair dan nog geldt, ook voor servicebeurten. Zo zijn er bij met name private lease contracten soms voorwaarden waar je de auto mag laten onderhouden. De officiële dealers zullen zo'n hack waarschijnlijk niet accepteren en ongedaan maken of de auto weigeren "omdat ze niet kunnen instaan voor een juiste werking en veiligheid".
Sorry - maar dit is echt niets nieuws en dit doen fabrikanten al jaren. Ze komen er idd gewoon mee weg. Op mijn A6 heb ik achteraf ook allerlei features geactiveerd - buiten audi om, dat dan weer wel :-)
Dat zijn toch vaak regio afhankelijke opties die 'hier' standaard uitstaan. Of heb je Quattro 'aangezet'?

En instap A6 heeft gewoon (veel) minder onderdelen en apparaten aan boord dan een full option.
Vooral zaken als Bluetooth, visuele indicatie van parkeersensoren, ... kon bij VAG modellen vaak aangezet worden. Elke A4 was in 2011 uitgerust met een bluetooth module. Je moest alleen betalen om die af-fabriek aan te zetten. Zo zijn er wel meer voorbeelden te verzinnen.
Zetelverwarming ook
Haha - als quattro kon...dat zou wel mooi zijn. Helaas gaat dat niet op
Buiten dat zitten er best veel opties op die normaal uitstaan. Weinigen weten dat de versie met de remmende cruisecontrol heeft ook alles aan boord heeft (op het radarzendpaneel, pookje en wat bedrading na) voor de adaptive cruise control...
Dit is al jaren zo.

Zoals het voorbeeld van de achteruitcamera die hier door iemand wordt gegeven. De bekabeling en elektronica zal wel aanwezig zijn zodat er enkel een extra camera moet worden geïnstalleerd en een optie geactiveerd in de software. De kabelboom is dikwijls volledig aanwezig, denk dan aan extra verlichting of speakers die niet geïnstalleerd zijn.

Denk ook aan andere features die softwarematig beperkt zijn. Bijvoorbeeld een duurder model met meer vermogen terwijl het motorblok identiek is aan het goedkopere model. Of automatische ontgrendeling van de auto, meedraaiende bochtverlichting waarvan de hardware gewoon aanwezig is, extra opties in de boordcomputer, ...

En autobouwers zijn niet de enige die dat doen maar het is niet altijd zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door D-Three op 22 juli 2024 14:08]

Gebruik je toevallig Windows? Daar doen ze dat ook mee en de bedoeling hiervan is eigenlijk dat er ook goedkopere opties beschikbaar zijn, van in feite hetzelfde product.
Had Mercedes, Microsoft of wie dan ook alles vrij gegeven, dan hadden ze er ook meer voor gevraagd.
Desondanks natuurlijk wat flauw van de fabrikant, maar zo werkt het nou eenmaal om een product - wat in de basis al erg duur is - net wat goedkoper te maken.
En ja vroeger deden ze dit ook; Bosch had bijvoorbeeld verschillende versies vaatwasmachines zo'n 15 - 20 jaar geleden die hardwarematig allemaal hetzelfde waren.
Alleen miste de goedkopere versies sommige knopjes voor bepaalde programma's ( zou je denken! )
Deze knopjes waren namelijk wel aanwezig, maar zaten verborgen onder de afwerking waar de knopjes doorheen kwamen.
Als je dat eraf haalde, dan kwam je er achter dat jouw vaatwasmachine nog meer mogelijkheden had, want al die extra knopjes hadden een eigen programma, die ook gewoon werkten op de versies die het niet zouden moeten hebben.
Maar volgens mij zijn er ook auto's die zoiets hanteren, zal er vast wel zijn ( geweest ) omdat het voor de productie goedkoper was.
Gaat het niet gewoon om het aanschaffen van de software license voor achteras besturing, net zoals je software voor je telefoon/pc koopt die features in de hardware aanspreken?
Het is natuurlijk jouw vrije keuze om geen apparaten te kopen, waarbij softwarematig beperkingen zijn ingebouwd. Maar besef je dat dit al jaren gebeurd. Ik kan me van vroeger herinneren dat IBM hardeschijven verkocht van 10MB en 20MB. Die was gewoon softwarematig beperkt dat die maar de helft van de tracks zag. Gebeurt dus al tientallen jaren en is niets nieuws.

Ook in de automarkt is het niet iets nieuws. Veel automerken hebben ook veel dezelfde motoren, maar die hebben enkel andere software die het uiteindelijke vermogen bepaald. Audi had een 2.0 TDI en die was leverbaar met 120pk, 136pk en 143pk. Hardwarematig identiek, maar de software bepaalde het uieindelijke vermogen. Die 143pk was echter wel een stuk duurder dan de 120pk. Er was ook nog een 170pk, maar die had een iets andere turbo. Toch was een 120pk motorisch probleemloos naar 170pk te tunen.

Tesla doet hetzelfde trucje met stoelverwarming, auto-pilot, ... Het zit er altijd in, maar je moet gewoon betalen om het te kunnen gebruiken. De fabrikant maakt gewoon een inschatting hoeveel mensen een bepaalde feature zal kopen. Als dat 80% is, dan is het gewoon goedkoper om het overal in te zetten. Ook is het verdienmodel natuurlijk prettig, want je kan het ook in een soort van abonnement aanbieden.

Waar ik een groter probleem mee heb is met de toegenomen complexiteit. In dit geval is het 4,5 of 10 graden, dus het moet toch al kunnen sturen. Als het 0 of 10 graden was geweest, dan was het een stuk vervelender geweest. Dit soort complexe constructies gaan vaak een keer kapot en dan zit je met onderhoud voor een onderdeel dat er eigenlijk niet had hoeven zitten.
IBM verkocht ook standaard AS/400's waarbij de processorcapaciteit softwarematig teruggeschroefd was. Die kon je softwarematig laten unlocken; dan belde IBM in en deactiveerde dat. Programma's die in batch-mode draaiden kregen wel de volledige processorkracht, dus er was al snel iemand die alles in batch-mode liet draaien, dat leverde toen een relletje op (en opschorting van de support...). Vanuit economisch perspectief van de fabrikant wel te begrijpen, maar het omzeilen is natuurlijk ook niet meer dan logisch.
De HP P420 (of 410) RAID controller had alleen ondersteuning voor RAID 6 als je daar een code voor kon inkloppen. Ook het gebruik van SSD als cache is met een code te activeren. En HP is niet de enige die dat deed en doet. ILO werkt ook grafisch met de juiste licentie, nog steeds dezelfde hardware. Dus een beetje Tweaker zou dit principe wel gewend moeten zijn, toch?
Helemaal met je eens. Het product bezit hardwarematig eigenschappen die softwarematig worden gedowngrade. We moeten 'gijzelsoftware' dus maar 'normaal' gaan vinden. En denk nu niet dat je voor die hardware niet al hebt betaald. Wachten op de hacks dus.

[Reactie gewijzigd door Xerpan op 22 juli 2024 14:08]

Maar... Waarom dienen die updates dan zo handen vol geld te kosten? Een navigatiesysteem in een auto kost al snel honderden euro's (begint niet vaak onder de 6-700 euro). Indien je wil 'upgraden' naar een écht bruikbaar systeem, wat een fabrikant graag als 'luxe' omschrijft, kom je vaak boven de 1000 euro uit, terwijl een smartphone van enkele honderden euro's vaak nog sneller, slimmer en responsiever is.
Een achteruitrijcamera met bijhorende software kost enkele euro's, maar tik je op je factuur af voor een paar honderd euro. Idem voor parkeersensoren, vaak een optie, of enkel standaard achteraan.
In mijn ogen wedden fabrikanten hier op 2 paarden:
- standaardisatie van het productieproces tegen een lagere productiekost. Waarmee ik volledig akkoord ben.
- optimalisatie van de winst d.m.v. dure opties, of zelfs de abonnementsvorm die wordt overwogen.
Resultaat: dubbele winst voor de producent.
Vroeger waren procesoptimalisaties en automatisering van productie een win-win voor consument en producent. Daar lijkt het nu niet meer naar. Ik kan begrijpen dat de auto-industrie zichzelf moet heruitvinden, wat gepaard gaat met hoge kosten. Maar dit lijkt me niet de oplossing. Wanneer binnen 10-20 jaar de hoogste kosten zijn afgeschreven, gaan producenten niet plots afstappen van dit soort verdienmodel.
Dan is een optie als Lynk&Co aanbiedt me interessanter. Een personal lease die je kan stopzetten wanneer je wil, en welke je kan delen met wie je wil.
Ik reageer maar op 'n klein deel van je reactie, namelijk wat iets kost versus de prijs die 'n consument uiteindelijk betaalt.

Je mag niet alleen kijken naar wat iets kost om te maken. Er zijn veel meer factoren van invloed die de uiteindelijke prijs bepalen. En willekeurige lijst: ontwikkelingskosten, personeelskosten, bedrijfsvoering, gebouwen, verzekeringen, licenties, gereedschap, ict, reclame, PR, transport, risicomarge, winstmarge, etcetera.

Het glas bier in een café is ook duurder dan de som van alle grondstoffen en duurder dan een flesje uit de supermarkt, dat is toch hetzelfde principe?
Een "captive market" maakt dingen ook duurder.
Een flesje water op een festival of vliegveld is veel duurder dan in een stad.
Klopt, mijn opsomming is niet limitatief.
Wat ik vooral zie is dat er een mogelijkheid is voor de tweede hands markt om features te unlochen die je wel belangrijk vindt terwijl de eerste eigenaar dat niet belangrijk vond.

Op die manier kun je als tweede gebruiker het product dus veel meer aan je eigen eisen en wensen aanpassen dan voorheen.
Klopt. Maar daar tegenover staat dat opties vaak keihard worden afgeschreven. Stel dat je een elektrische wagen koopt met 60kWh batterij, welke gelockt is op 40kWh, en enkele opties bezit waarvoor je nog dient te betalen.
- batterij van 60kWh unlocken: 2000 euro.
- achteruitrijcamera activeren: 400 euro
- gps met online verkeer en update van kaarten activeren: 1000 euro
- laterale airbags activeren (hoe zot is dit?): 300 euro
Ga je even grofweg 3000 euro opties activeren op een tweedehandsmodel?
Zo kan je nog heel wat futures bedenken die je zou willen. Vraag is: dien je op een model van 4 jaar nog de volle pot voor die opties te betalen? Ik denk dat de realiteit zal zijn dat mensen gewoon op zoek zullen gaan naar modellen welke deze opties al unlocked hebben, en waar de (particuliere) verkoper de afschrijving van die opties reeds mee rekende, zoals dat momenteel ook gebeurt.
Volgens mij worden de meeste opties tegenwoordig gewoon als abonnementsvorm aangeboden, dus kost jouw lijstje bijvoorbeeld 25 euro per maand. Dat is al een heel andere casus.

En je kan dus per maand kiezen of je een optie nodig hebt.

Voor vakantie kun je dan de grotere range unlocken. Voor dagelijks verkeer bijvoorbeeld de dynamische cruise control etc.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 juli 2024 14:08]

Precies dat is nou wat ik aantrekkelijk vind. Ik hoef niet het hele jaar door alle poespas, maar af en toe. En verwacht hetzelfde als bijv vpn, dat ik alleen in buitenland gebruik en op onveilige wifi. Of extra GB mobiel data als ik met vakantie ga; bij terugkomst heb ik veel minder behoefte.

Dus dit soort flexibiliteit komt nu naar ons toe. Mooi, eindelijk.
En voor eenieder die het niet wil: koop een andere auto, of beter nog: ontwikkel je eigen auto, en kijk of je er geld mee kunt verdienen. Er zijn vast meer azijnpissers te vinden.
Het hele punt is toch dat je voor zo enorm veel geld gewoon alles standaard mag verwachten. Nu betaal je EN een hele shitload EN ze knijpen je dan nog verder uit met idioot dure opties die eigenlijk al erin zitten.
Als dat zo zou zijn, dan is er vast wel een concurrent die in dit gat springt. Blijkbaar zijn klanten bereid dit te betalen. Of is er iets anders aan de hand.

Ik hoop nog steeds dat er een nieuwe partij opstaat, die een strategie hanteert van 1 standaard model voor 1 standaard prijs met alle features unlocked. Ik had mijn hoop gevestigd op Tesla of een van de andere nieuwe partijen.

Maar blijkbaar levert dit model niet genoeg geld op voor de eigenaren / fabrikanten / aandeelhouders (want daar doen ze het voor, niet voor de consument, dat is een klant). En dus blijft de keuze voor een dergelijke partij gewoon niet mogelijk. Het is aan de consumenten om hier een lijn te trekken.

Het lijkt op een kip/ei discussie: model bestaat nog niet in de markt, dus kunnen we het niet kiezen. We kunnen het niet kiezen, dus kiezen we voor een bestaand model; waardoor fabrikanten zeggen: kijk dit is wat de consument wil.
Prima voor jou maar reken er maar wel op dat je uiteindelijk meer geld kwijt bent terwijl je maar een deel van de tijd de opties kunt gebruiken.

Het doel van Mercedes en andere clubs die dit soort dingen aan gaan bieden is namelijk dat ZIJ er beter van worden en dat gaat 100% zeker weten ten koste van JOU (en mij en de andere klanten).
Da's het hele idee van kapitalisme.
Merken maken reclame dat ze je "vriend" zijn maar het gaat ze om geld.
Echt.
Klopt, helemaal mee eens. Maar er is nou eenmaal geen alternatief, dus kies ik wat ik denk wat het beste voor me is obv bestaande opties.

Zie ook mijn post aan Jahrastafari iets hierboven.
Anoniem: 1248692 @Batje411 augustus 2021 13:15
Sorry Batje4 maar eigenlijk reageer je nu net als die "azijnpissers" waar je naar schimpt. Het is nu niet omdat dit helemaal jouw ding is dat dit voor iedereen helemaal hun ding moet zijn.. Waarom zouden het dan azijnpissers zijn die dit niet als een evolutie/revolutie zien in de ontwikkeling.
Je hoeft geen sorry te zeggen hoor, ik begrijp je volkomen. Als we het echt willen, dan moet iemand een product ervoor gaan ontwikkelen. Zie ook mijn comment op jahrastafari.
Misschien had ik het woord azijnpissers niet moeten gebruiken, het leidt wat af denk ik.
Mercedes overweegt dit. Verder ken ik (nog) geen merk dat op maandbasis een abonnement aanbiedt voor extra opties te unlocken. Op deze manier kan het inderdaad interessant zijn. Maar of hier echt een verdienmodel in schuilgaat dat een producent interessant vindt, is me nog niet duidelijk.
Anoniem: 1248692 @maarte99711 augustus 2021 13:17
Ja hoor, je gaat via dat abonnement op 4 of 5 of 6 jaar evenveel betalen als wanneer je het gewoon zou kopen maar ongetwijfeld ga je dit daarna niet uitschakelen en dan is het kassa kassa
Interessante opmerking. Dit heeft idd impact op de 2de hands markt, en dat is nou eenmaal mijn markt. Ben ik bereid te betalen voor een feature dat 6 jaar geleden nog top of the bill was.

Ik rij auto's af van ongeveer 4 jaar oud tot een jaar of 20; ga ik al die jaren betalen? Ik laat nu al sommige dingen niet repareren omdat die niet hinderlijk stuk zijn; de auto wordt er niet onveiliger van, en ik mis het niet.

Zo'n maandelijkse afschrijving zet je wel aan het denken, en dus aan besluit om het misschien gewoon niet meer af te nemen.
Dan moet je "The age of access" van Jeremy Rifkin eens lezen; die beschrijft hoe corporaties steeds meer richting een abonnement-model gaan. Eerst kocht je LP's en CD's, nu heb je een voortdurend abonnement op Skype,youtube, Tidal, etc. Niet de verkoop van een auto maar private-lease. Etc. Het verhuren of achteraf software-matig inschakelen van opties past daar naadloos in. Niet eenmalig flink verdienen maar landurig kleinere bedragen...... Dat is natuurlijk wel in conflict met dat als je iets gekocht hebt (zeker als het tweedehands is) je er mee moet kunnen doen wat je wil.... maar dat geldt natuurlijk al voor de gepushte updates van IOS, Windows, Android, etc.
Waar ik meer moeite mee heb in dit model is dat fabrikanten bij hun abbo ervan uitgaan dat de waarde van hun feature gelijk blijft. Dat zou zo zijn, als zij blijven doorontwikkelen en de resultaten ervan met mij worden gedeeld; vergelijkbaar met iPadOS of Windows.
Dat kan met software. Ik heb nog geen model gezien waarbij je ook op hardware wordt bijgeschaald. Dus bijv dat je accu bij minder dan x % wordt vervangen, dat nieuwe meer rendabele electromotoren ter beschikking worden gesteld; etc.
Uiteindelijk wil ik best betalen voro persoonlijk vervoer; maar dan als dienst. Of bestaat dat al, en heet dat lease.
Heeft de batterij op 40kWh dan een langere levensduur?
Vaak wel. Door de slijtage te spreiden over 60kWh maar effectief 40kWh te gebruiken slijten de cellen minder snel. Zo had mijn Ampera een 13kWh accu waarvan 10kWh bruikbaar, om de levensduur te verlengen.
Ja, want softwarematig kan de batterij beter (of altijd) binnen zijn ideale lading van 30 tot 80% blijven. Dit heeft een positieve impact het aantal laadcycli en de levensduur van de batterij.
Elke batterij kent wat marge, zoals Yggdrasil aangeeft. De batterij van de eerste Hyundai Ioniq had een bruto capaciteit van 30kWh, een bruikbare capaciteit van 28kWh.
Het voordeel van zo'n dichtgeknepen batterij van 60kWh is dat de slijtage niet merkbaar zal zijn. Je bruikbare capaciteit van 40kWh zal stabiel blijven, omdat de batterij over verloop van tijd enkele kWh zal verliezen, van 60 naar 55kWh bv. Maar dat zal je zelf dus niet merken.
Daarnaast kan een batterij van 60kWh sneller laden, met minder impact op de cellen.
Nadeel is dat je natuurlijk een duurdere batterij krijgt (relatief gezien), en meer kostbare grondstoffen zult gebruiken. Maar misschien komen we ooit op het punt dat een batterij van 60kWh per kWh goedkoper wordt dan eentje van 30, zoals nu ook al bij SSD's en harde schijven gebeurt.
Andersom, de features zijn gekoppeld aan de eigenaar en moeten opnieuw betaald worden door de volgende eigenaar. In de praktijk dalen de inruilprijzen en moeten alle features per eigenaar volledig worden afgeschreven.
Je maakt de fout dat je denkt dat een fabrikant kijkt wat het kost en daar een marge op zet en dan aan jou verkoopt. Het werkt -vooral in het premium-segment- omgekeerd. Daar kijkt men wat men er voor wil betalen en dat bepaalt de prijs. Als men niet genoeg wil betalen voor een functie, waardoor er te weinig marge overblijft, dan wordt het gewoon niet ontwikkeld en/of aangeboden.
Ja, en dat is toch ook juist waar @maarte997 het over heeft? De prijzen zijn niet gerelateerd aan de kosten van de daadwerkelijke functie die er bij gekocht word.
Gedeeltelijk correct. Kan ondertussen misschien veranderd zijn maar 20 jaar geleden gesproken met iemand wiens job het was om de prijzen van opties te berekenen. De 2 belangrijkste parameters:
  • wat wil de klant er voor betalen
  • hoeveel vraagt de concurrentie er voor
Merken kunnen het niet altijd maken om niet dezelfde (belangrijke) opties aan te bieden als concurrerende merken het wel aanbieden. Merken kijken goed naar elkaar (en praten soms met elkaar... nieuws: EU legt BMW en Volkswagen miljoenenboete op wegens afspraken AdBlue-tech)
Die updates, extras of accesoires kosten vaak geen handen vol met geld, niet qua ontw. noch productiekosten. Ze zijn vaak de (extra) winstmakers op duurzame producten zoals auto's, camera's maar ook woningen.
Maar... Waarom dienen die updates dan zo handen vol geld te kosten? Een navigatiesysteem in een auto kost al snel honderden euro's (begint niet vaak onder de 6-700 euro). Indien je wil 'upgraden' naar een écht bruikbaar systeem, wat een fabrikant graag als 'luxe' omschrijft, kom je vaak boven de 1000 euro uit, terwijl een smartphone van enkele honderden euro's vaak nog sneller, slimmer en responsiever is.
Wat is de levensduur van een smartphone en wat als die eventjes niet werkt? Automotive systemen moeten nou eenmaal aan veel hogere eisen voldoen. In de luchtvaart is het nóg erger.
Mijn One Plus 3T gaat al 5 jaar mee...
Ik zie niet in welke hoge eisen de kostprijs van die een multimedia systeem goedpraat. Het is algemeen geweten dat merken dit als melkkoe gebruiken. Zulke systemen zijn vaak ook nog eens traag en onhandig in gebruik. VAG zei zelf dat ze moeten omschakelen van een autoproducent naar een softwareleverancier. Dat is iets dat Tesla hun duidelijk heeft gemaakt, en waar duidelijk al jaren het schoentje knelde.
En is die in die tijd nog nooit uitgevallen? Het voorbeeld van Tesla is zeer passend want ik heb in mijn Model 3 gehad dat het scherm uitviel en snelheid weergave daarmee weg was, gelukkig ging AutoPilot gewoon door. Idem in mijn Volkswagen met het digitale display. Op een telefoon kan dat gebeuren, in een auto is het onacceptabel en staan er op dat moment letterlijk levens op het spel alleen al door de afleiding.

Maar zelfs al staat jou telefoon nu 5 jaar continue aan met enkel restarts voor updates dan is het nog de vraag wat de kans daarvan is. Bij automotive moet de betrouwbaarheid vele negens achter de komma hoger liggen. Luchtvaart en ruimtevaart wordt zelfs elk risico gemitigeerd.
Hoe denk je dat een fabrikant ontwikkelingskosten terug verdient? ALs ze alleen geld zouden vragen voor de productiekosten van de hardware zouden ze dik verlies maken.
Klopt, zijnde dat Dacia een uitstekende navigatie aanbiedt voor, ik dacht 300 à 350 euro, waar andere merken rustig het dubbele vragen. Natuurlijk moet men rekening houden met ontwikkelingskosten, maar de meerprijs die je moet neerleggen staat vaak niet in verhouding met wat je krijgt. Net als de prijzenpolitiek van Apple. De upgrade staat niet in verhouding met de kostprijs. En het is aan de consument op te kiezen of ie akkoord gaat.
Wat je hier stelt is de crux, en een van de redenen waarom het kapitalistische systeem de (meeste) burgers niet meer ten goede komt. (En dan laten we het verschil van belasting heffing tussen corporatie en burger of kleine MKB buiten beschouwing, is weer een andere discussie)

Dacia is van de renault group;
Groupe Renault bestaat uit vijf bedrijven: Renault (2,4 miljoen auto's/lichte bedrijfswagens in 2019), Renault Samsung Motors (79.000), Dacia (736.000), Lada (413.000) en in 2017 werd Alpine weer herstart (4800).
Hetzelfde gebeurd in de supermarkt of de drogist, alle zakken chips zijn van 1 bedrijf. Nagenoeg alle shampoo's zijn van 1 bedrijf. Zelfs de bijvoorbeeld biologische producten, waar ze in elke reclame je slecht laten voelen wanneer je niet biologisch koopt; Doe je het niet; dan zijn de inkomsten alsnog voor hetzelfde bedrijf. Zo worden product segmenten uiteengezet, en zelfs op kleine en grote schaal mensen tegen elkaar uitgespeeld, enkel en alleen om je goed te laten voelen wanneer je het product koopt.

(Kort door de bocht) Conclusie: Bedrijven worden te groot, hebben (lobby) middellen waar sommige anderen Landen/Staten alleen maar van kunnen dromen. De vrije markt zoals ooit bedoelt bestaat niet meer; opbreken al die bedrijven, en meer duidelijkheid en overzicht voor de 'normale' burger.

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 22 juli 2024 14:08]

Hardware in een auto zal altijd duurder zijn dan afzonderlijke consumentenhardware omdat er verificatie/testen/garantieborging moet plaatsvinden.

Wisselen van hardware is daardoor een prijzige aangelegenheid met als gevolg dat een langdurig contract moet worden afgesloten met de leverancier die op zijn beurt een gegarandeerde productielijn moet handhaven over een periode.
Ik zag het ooit mooi uitgelegd: een auto moet 20 jaar mee. Je kan niet hebben dat alle dashboards uitvallen na 20 jaar omdat lijm op een LCD loslaat of zo.
Dat worden extreem duur reparatie dan.
Vandaar dat het er conservatief uit ziet.
[sorry, deze reactie is niet zichtbaar omdat je niet hebt betaald om deze te kunnen zien]
.
.
.
Ik gebruik niet alle features van een telefoon, maar er zit gelukkig geen slot op die bewust bepaalde features locked. Het zou ook wat zijn; je koopt een high end telefoon van 800 euro, maar om de de ultrawide camera te gebruiken mag je nog even 50 euro lappen waarna de fabrikant het slot verwijdert 8)7
Geen enkel probleem zolang diezelfde telefoon zonder UW camera 'toegang' dan 750 wordt. En mocht hij toch 800 zijn en 850 met UW camera dan prijzen ze zichzelf uiteindelijk uit de markt. Uiteindelijk bepaald de consument met z'n portemonnee waar een fabrikant mee weg kan komen.

Feit blijft dat het (heel vaak) goedkoper is om hetzelfde product te maken wat hardware betreft, om vervolgens prijs- & doelgroepdifferentiatie toe te passen via software locks/unlocks. Dat betekend meer winst voor de fabrikant en/of lagere prijs voor de consument. Mits concurentie goed aanwezig is zal daar vanzelf ook een deel van bij de consument terecht komen.

Verspilling van ongebruikte materialen in de hardware is overigens weer wel een dingetje. Vanuit dat opzicht is dit anno nu inderdaad niet zo wenselijk.

(Grappig die opmerking over "deze reactie niet zichtbaar want niet betaald". T.net heeft letterlijk exact dat net geïntroduceerd met die premium-artikelen... Het voelt 'wrang', maar prijsdifferentiatie toepassen is (bij andere producten) echt niet nieuw of raar. Zolang de afnemer zelf de keuze heeft is er imho niks mis mee. Als ik zou moeten betalen om jouw reacties te kunnen lezen zou ik dat waarschijnlijk ook niet doen ;) )

[Reactie gewijzigd door BramT op 22 juli 2024 14:08]

Er zijn wel laptops waar je geen h.264-codec hebt terwijl die wel in de hardware zit.
En ik vermoed ook wel telefoons die een nachtstand missen, terwijl dat software is en de fabrikant het wel aanbiedt in andere modellen met misschien wel dezelfde camera-app en -chip.
Goedkoper misschien, maar wel enorm veel slechter voor het milieu, er wordt iets geproduceerd dat niet tot z'n volle potentie gebruikt wordt.

Maar goed, daar heeft iedereen schijt aan, na het rapport van het IPCC kondigt China aan om 38 kolencentrales weer in te schakelen, Australië verandert niets aan hun strategie, er wordt een nieuw dorp aangelegd midden in het Groene Hart dat over een jaar of 50 ieder moment kan overstromen en onze eigen koning komt voor de 2e keer tijdens zijn vakantie in Griekenland weer voor een halve dag naar Nederland met het vliegtuig.
Mijn gedachte ook. Maar zulke zware auto's maken is het eigenlijke probleem.
Inclusief de "wapenwedloop" op de weg, die daarvan het gevolg is.
Hoe ironisch. We maken een elektische auto, omdat dat beter is voor het milieu. Maar vervolgens kiezen we voor massa productie, zo goedkoop mogelijk en laten we er allemaal dingen extra inbouwen omdat het goedkoper is om te standaardiseren dan om sommige artikelen er niet in te plaatsen. En dan locken we die dingen ook nog eens waardoor ze ongebruikt op auto's zitten.
De gedachte dat dit niet klopt vanuit milieu oogpunt is natuurlijk niet correct, omdat daimler-benz helemaal geen e-car maakt voor het milieu. Ze maken er een omdat ie verkoopt. En de systematiek voor monteren maar uitzetten past helemaal bij die filosofie. Milieu is niet het doel, geld verdienen is dat. Ongebruikt monteren is goedkoper dan op maat monteren.
En daarom zou dit soort verspillende paradigma's wetmatig verboden moeten worden.
Fabrikanten houden maar met 1 ding rekening en dat is kortetermijn winst en . "een na ons de zondvloed" mentaliteit.
bedrijven doen het al jaren dus nu mercedes het doet moeten ze het gaan maken?
En consumenten kopen alleen maar 'het goeikoopste' en letten nergens op duurzaamheid of een capabele bedrijfsvoering. Verbieden die consumenten!
Daimler moet net als andere autofabrikanten aan de CO2-richtlijnen voldoen anders betalen ze een behoorlijke boete per verkochte auto. Als het aan hen ligt zouden ze vrolijk dikke brandstofauto's zijn blijven maken want die verkopen nog beter, dus de conclusie dat ze een 'e-car maken' zoals jij het noemt vanwege het verkoopvoordeel lijkt me wat scheef voorgesteld.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 14:08]

Je doet je naam eer aan:

https://topgear.nl/autoni...-is-een-elektrische-auto/

Ik citeer:
Volgens ICTT stoot een elektrische auto, inclusief de winning van de delfstoffen, de productie en het rijden, in zijn leven de helft uit van een conventionele auto. Wat de veelgehoorde mythe doorprikt dat het veel milieubewuster is om in een tientallen jaren oude Land Rover rond te rijden dan een nieuwe Leaf aan te schaffen. Sorry.
Met wat voor auto werd er vergeleken, want ik kon het onderzoek er niet bij vinden?
Ik zag er namelijk ook 1 en die vergeleek een elektrische auto met de zwaarste diesel 7 serie, ik ben benieuwd wat een Golf bijvoorbeeld doet tegen een ID3.
Dit is slechts één artikel van de vele artikelen die je kunt vinden over het milieu vriendelijker zijn van elektrische voertuigen. Niet alleen qua rijden, maar ook als je de winning van de delfstoffen en de productie in ogenschouw neemt.
Het artikel neem ik met een flinke korrel zout. Een auto is niet onbeperkt houdbaar, dus het in leven houden en er mee rondrijden kan je recyclen noemen (en dat is het ook!). Recyclen is altijd beter dan vervangen voor het milieu!

Maar je snapt mijn reactie niet, je begrijpt niet de ironie van de zin
Nee, ik begrijp slechts heel weinig. Ook van deze post begrijp ik niet zoveel. Je stelt dat het in leven houden en rondrijden met een oude auto een vorm van recyclen is en dat dan beter voor het milieu is dan het vervangen door bijvoorbeeld een elektrische auto? Ik zou dat geen recyclen noemen, maar (her)gebruik.
Uiteindelijk zal je het oude voertuig toch moeten afschrijven en hopelijk worden dan de onderdelen van het voertuig gerecycled. Maar wat doe je dan? Je kan doorgaan met "recyclen", hergebruiken, en een tweedehands voertuig kopen. Koop je dan een tweedehands ICE of EV?
Of dit nu recyclen of hergebruik noemt is een kwestie van hoe je ertegenaan kijkt.
Ben je weleens in Cuba geweest en gekeken wat ze daar precies doen met de auto's? Hoe wil jij dat noemen? Als je in Cuba zegt dat je een auto moet afschrijven lachen ze je vierkant uit. Iemand met een echte Bugatti trouwens ook. Mijn motorfiets uit 1973 is nog lang niet afgeschreven, ze heeft juist weer een nieuw leven gekregen!

Aan de -1 die ik krijg lijken meer tweakers het niet te begrijpen. Dus je bent niet alleen :D
Natuurlijk is recyclen en zo lang mogelijk een apparaat/auto gebruiken duurzamer, maar een electrische auto is beter voor het milieu. In Cuba rijden leuk oude opgeknapte auto's rond, maar ik zou mijn kind er niet rond laten lopen met de uitstoot daar. Daarnaast wonen we in een ontwikkeld land, waarbij mensen geld hebben en dit willen uitgeven. Daarbij hoort dus een nieuwe of gebruikte auto die je na X jaar gaat inruilen.
Ja zo kan ik hem nog breder trekken, mensen zijn het slechtste voor het milieu. De aarde zou erg blij zijn als wij met zijn allen opzouten. Meer hoef je dan niet te beredeneren. Het gaat om ouderwetse vs nieuwe auto’s. En een elektrische auto is beter (minder slecht) voor het milieu, zo lastig is dat niet. Prima dat jij in je kolenstoker rondrijdt maar de techniek ontwikkelt en de tijd gaat vooruit.
Daarnaast is het niet zo verrot, zo wordt je namelijk opgevoed in de westerse wereld van het kapitalisme.
Huisje zoeken op Cuba zou ik zeggen :Y)
Onze manier van leven is zo onder andere omdat we met zo ontzettend (te)veel hier zijn, dat gaat niet meer veranderen. En weet jij nou wat ik voor “het milieu” doe adhv deze reacties? Een ding doe ik wel inderdaad, zoals niet rondrijden in oude vervuilende roetbakken. Daarnaast doe ik heel veel, en meer dan de meeste mensen durf ik wel te zeggen. Maargoed dit loopt op weinig uit verder. Draag je steentje bij voor het milieu. }:O
Ik geloof er zeker in, en ik ben niet de enige want over X jaar kun je geen benzine of diesel meer kopen. Dat heeft weinig met egoisme te maken. Er is straks geen keuze meer dus houdt maar lekker vast aan de oude techniek. Daarnaast verheerlijk ik niks door aan te geven dat ik veel doe om in ieder geval mijn eigen footprint zo laag mogelijk te houden.

Maar nu weet je ook al wat ik verdien en dat ik een EQS kan kopen, was het maar zo jongen. :)

Denigrend doe ik alleen naar hypocrieten die afgeven op mensen die hun steentje willen bijdragen, en lopen klagen over egoisme of verotte denkwijzen.
Ik heb geen enkel argument gezien, dus kom daar maar eerst mee. Je hebt het enkel over hoe egoïstisch en verrot iedereen blijkbaar is. Succes met doortrollen.
Dan kan je je dus ook onderscheiden door al die functies gewoon te activeren, zonder meerprijs. Betere concurrentiepositie tov al die fabrikanten die wel geld vragen voor de extra's.
Of de huidige auto wordt onder kostprijs verkocht en dat wordt goedgemaakt door de enorme marge op het ontgrendelen van deze features?
Des te meer een reden om die opties gewoonweg niet te kopen/huren. Des te eerder deze onzin stopt. Daarnaast geloof ik niet zo hard dat deze Electrische S-Klasse onder de kostprijs wordt verkocht. Dit zijn auto's met een dusdanig prijskaartje dat daar voor de fabrikant wel een marge op hoort te zitten. En dan nog, dan maken ze de vanafprijs 110.000 euro met alles actief. Dan blijf je dus nog steeds een betere deal dan je concurrent met een gelijkwaardige auto, waar je al die opties apart moet kopen/huren.

Ik kan best begrijpen dat bepaalde diensten per maand of per jaar geld kosten. Mijn CLA 45 AMG heeft ook diverse opties die je kan activeren via Mercedes Me. 1 van die opties is een trackingsysteem. Helaas wordt die door de verzekeraar niet geaccepteerd (Geen SCM keur), waardoor ik los trackingsysteem moest laten installeren en ook daar zit een hoger prijskaartje aan vast per maand voor de service. Maar er is ook een comfortpakket, waarmee je je ramen, dak op afstand kan openen en sluiten, je deuren kan ont-/vergrendelen en waar je bepaalde zaken in je app kan checken zoals bandendruk. Kost niet de wereld, 33 euro per jaar als je 3 jaar koopt, maar op 1 of andere wijze voelt dat wel vreemd. De optie is aanwezig, het is in aanschaf al geen goedkope auto en dan moet je ook nog per maand extra hiervoor betalen?
Nog ziets leuks, er zit DAB-radio in mijn C 220 d uit 2019. Echter heeft de vorige eigenaar die niet ontgrendeld en zal ik 238 euro af moeten tikken bij de dealer om dat te laten activeren. :+
Dat vind ik dus echt belachelijk. Kijk als er een nieuwe module of unit in moet, prima. Maar voor iets wat er al in zit, extra betalen om een vinkje aan te zetten? Nee. En daar snap ik de hacktools ook voor. Net als Carplay activeren. Gelukkig was dat wel actief in de mijne. Gisteren alleen een wireless module geïnstalleerd zodat ik de telefoon niet elke keer aan de kabel hoef te hangen. Nu nog zoeken naar een Wireless charging mogelijkheid voor de telefoon. Inbay is een mooie optie, maar die is weer niet voor de CLA 45 AMG. :(
Niks belachelijk, is gewoon een verdienmodel. Wil je het niet, dan koop je een ander model of merk. Supersimpel. De keuze is aan de consument. Als die met zijn allen besluiten hierin niet mee te gaan, dan houdt het vanzelf op. Maar dat gaat niet gebeuren. Om het dicht bij huis te houden: mensen betalen goud geld voor een paar GB exrtra opslag op hun iPhone.
Ik vind het belachelijk, jij niet. Dat mag. En dat we eigenlijk met zijn allen moeten besluiten niet mee te doen aan deze onzin, helemaal mee eens. Stond ook al in mijn eerdere reactie. En als mensen zelf dit soort hardware vrijschakelen, heb ik ook geen problemen mee. Moeten ze het maar niet inbouwen, kan het ook niet vrijgeschakeld worden.

En daarmee is je iPhone voorbeeld ook meteen onjuist. Je kan niet door het betalen van een x bedrag je 64GB magisch opwaarderen naar 128GB of meer. Want dat zit er niet in en kan er nadien ook niet ingezet worden. Om die vergelijking waar te maken, zouden alle iPhones standaard met 512GB aan boord worden uitgeleverd, waarbij standaard 64GB actief is. Na aanschaf kan je dan door extra te betalen nog eens van standaard 64GB softwarematig opwaarderen naar 128, 256 of de volle 512GB. Ow en als je de derde camera wil gebruiken ipv de standaard 2, moet je ook even extra aftikken. ;) Dat is niet het geval en daarmee ook niet toepasselijk als vergelijk.
Yes, punt voor jou, je hebt gelijk; het voorbeeld gaat mank op de door jou aangehaalde punten.

Het voorbeeld gaat wel op voor het feit dat mensen bereid zijn extra te betalen voor iets dat fysiek veel minder waard is. De prijs van de reepjes geheugen staat in geen verhouding tot de meerprijs van de telefoon. Toch wordt er volop betaald; dus mensen stappen blijkbaar hierover heen. Want mensen willen zich kunnen onderscheiden tov elkaar, en we zijn bereid daarvoor geld neer te leggen (blijkbaar meer geld dan de fysieke verschillen).
En ja, het blijft verschil dat de auto het unlocked vs een aantoonbaar ander geconfiggde iPhone. Daar heb je helemaal gelijk.

Fabrikanten hebben naast inkomsten te maken met kosten. Een standaardproduct dat alles kan, en dat met drukken op de knop verschillend gedrag vertoond; dat is vanuit hun perspectief een erg aantrekkelijk uitgangspunt. De huidige productielijnen zijn uiterst complex door alle losse opties. Reduceren van complexiteit betekent sterke afname kosten en mogelijkheid tot verdere automatisering en dus vervanging van arbeid door machines en daarmee nog verdere afname kosten.
Dat mensen bereid zijn meer te betalen voor een hogere spec is prima. Dat is een bewuste keus en dat de fabrikant daar meer aan verdient is ook zijn goed recht. Waar ik moeite mee heb is dat die hogere spec gewoonweg aanwezig is in het product en niet gebruikt mag worden, tenzij je extra ervoor betaalt in de vorm van een abo of eenmalige activatie. Er gaan al geluiden dat dit soort opties straks alleen nog in abovorm zitten en daarmee ook niet meegaan naar een nieuwe eigenaar. (Audi?) Uiteindelijk betaal je daar meer voor dan voorheen als je het in de aankoopspec zat. Als dat puur een software optie is, die moet worden onderhouden, dan heb ik daar nog enigszins begrip voor. Software moet onderhouden worden, fouten/bugs moeten worden opgelost enz enz. Maar puur een hardwarefunctie disablen door een flag te zetten en deze alleen aan te passen door een extra betaling gaat mij te ver.

Dat de huidige productielijnen door alle opties complex zijn, hebben ze zichzelf aangedaan. Fabrikanten slaan zichzelf hard op de borst over hoe goed je je auto naar smaak kan configureren. Des te meer smaakjes, des te beter. Dan moet je nadien ook niet mauwen dat je productieproces nodeloos complex is en dit veel extra geld kost. Als reductie van complexiteit lijdt tot makkelijkere productie, lagere kosten en een meer efficiënt proces, dan kan dat. Stel dat de complexe productie van een EQS met allerlei opties vanuit de consument spec 80.000 euro kost om te maken, dan heb je in dit geval 26.000€ marge op het product. Stel dat diezelfde EQS maar in 1 spec gemaakt wordt met alle opties aan boord geactiveerd en al 75.000€ kost, want simpelere productie, dan gaat je marge naar 31.000 euro. Win-win toch? Consument heeft een full-spec auto en de fabrikant heeft meer marge en zeer waarschijnlijk meer winst. Nog beter, als jij als enige fabrikant je auto full-spec uitlevert, geactiveerd en al, zal je concurrentiepositie verbeteren tov die fabrikant die alles apart nog eens laat activeren.

Waarom dan nog proberen de consument verder uit te knijpen om hem extra te laten betalen voor opties aanwezig zijn? Is het de hebberigheid van de fabrikant en zijn aandeelhouders?

Om die opties te kunnen activeren en deactiveren, moet je dus ook een waterdicht systeem hebben die dit faciliteert. Dit levert onnodig extra software op en daarmee kosten, die ook weer ergens betaald van moet worden. Want als je proces niet waterdicht is, rijden er straks allemaal auto's rond met geactiveerde opties, waar niet voor betaald is. Dat kan natuurlijk niet! Daarnaast zal je ook moeten bekijken hoe je straks met oudere auto's die abo's gaat vormgeven. Iemand die een nieuwe EQS koopt zal zijn hand mogelijk niet omdraaien om 100€ per maand te betalen om opties te activeren. Maar iemand die over 10 jaar een 5de hands EQS koopt, zal dat veel te duur vinden. Ga je dan dat abo goedkoper maken, om nog maar wat geld binnen te halen? Dat voelt ook weer niet eerlijk naar de vorige eigenaren, die wel het volle pond hebben betaald.
Ik snap wat je bedoelt. Tegelijkertijd denk ik dat de realiteit is en blijft dat fabrikanten er zijn voor de eigenaren; dus idd: de aandeelhouders. De rest is marktpositionering en strategie.
Het is wachten op de eerste marktpartij die aandeelhouders tevreden kan stellen obv one size one featurepak one price strategie. Ik had mijn hoop gevestigd op Tesla of een van de andere nieuwe partijen, maar helaas; de verlokkingen van de abbo opzet zijn blijkbaar te groot.

Persoonlijk: voor mij nog brug te ver. Ik rij mijn auto's af tot ze ongeveer omvallen. De een is 21jr oud (Merc) en de ander 10 jr (BMW); en beiden rijden nog prima.

Kortom: ik zie de ontwikkelingen aan, en wacht vol spanning af.

Dank voor je prettige info wisseling!
Ik rij nu een 2009 Abarth 500 die helemaal aangepast is (showcar) en sinds kort een 2018 CLA 45 AMG Shooting Brake. Voorlopig ben ik wel voorzien van genoeg mobiliteit zonder deze abo's. ;) Misschien over 10 jaar de EQS 2de hands. :P
Niet goedkoop inderdaad misschien, maar 'connected' services vereisen nu eenmaal een hardwareinfrastructuur en IT-mensen en andere administratieve kosten.

Ik spreek me niet uit over de hoogte van de bijdrage die je daarvoor betaalt, maar dergelijke services moeten uiteindelijk wel een prijs hebben me dunkt.

edit: joekel van een dt-spellingsfout :)

[Reactie gewijzigd door grrfield op 22 juli 2024 14:08]

Dat snap ik ook. Daarom ben ik op zich ook niet tegen connected services. Wel tegen hardwarebeperkingen, terwijl de hardware gewoon aanwezig is in een auto. Betalen voor DAB-radio, betalen voor Carplay, betalen voor parkeerhulp, enz enz.
Ik rij vanuit fiscaal oogpunt auto’s van 15 jaar of ouder. Maar dan wel bij voorkeur een luxe auto. Ik ben toch heel benieuwd hoe dat gaat met zo’n auto wanneer die 15 jaar oud is. Mercedes heeft qua onderdelen een naam hoog te houden (vrijwel elk onderdeel is na 15 jaar nog nieuw leverbaar), maar ze zullen toch al die tijd een server in de lucht moeten houden, zolang er nog auto’s rond rijden. Of zullen ze op enig moment gewoon alle opties vrijgeven?
Wij spreken hier over een auto dat kost een klein appartmentje..
Niet in Nederland, hier is een appartementje 2 van deze auto's.. .
Correct en dan nog meestal voor een iets klein. Echter, dat appartementje blijft zijn waarde behouden terwijl die blikken doos al meteen 20% verliest in waarde zodra hij de showroom verlaat. Eigenlijk absurd dat we zoveel geld geven aan iets wat zo snel waarde verliest
Ik begrijp vanuit de fabrikant dat het lekker makkelijk is alle auto's hetzelfde en goed verdienmodel dat extra betalen voor unlocken. Maar dit vind ik enorm tegenstrijdig met het idee 'elektrisch rijden milieubewust'. Over massaconsumptie gesproken, al die camera's wel installeren en vervolgens niet gebruiken en weggooien op de sloop.
Zo'n cameraatje is waarschijnlijk peanuts ten opzichte van duizenden kilometers (of misschien al bij tientallen kilometers) met een benzine-auto rijden wat betreft wel of niet milieubewust zijn. Mocht je echt milieubewust willen zijn (en toch auto wilt rijden), dan zijn er andere auto's waar veel minder poespas op zit dan op een 'topmodel' als dit.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 22 juli 2024 14:08]

Als je echt milieubewust bent pak je met je vouwfietsje de trein. Auto kopen en gebruiken is alles behalve milieubewust, of het nu elektrisch is of niet. Beide zijn een enorme aanslag op het milieu.
Wanneer heeft de overheid de laatste nieuwe spoorlijn aangelegd? :+ En kijk nu eens naar de wegenaanleg (Betuwelijn tel ik NIET mee)
Misschien laat de 2e of de 3e eigenaar het wel activeren. Het hoeft dus niet perce ongebruikt gesloopt te worden.
het idee is niet: electrisch rijden is milieubewust. Het idee is: de consument vindt milieu belangrijk, dus ik ontwikkel een nieuw verdienmodel met electrische auto's.

De markt is nog nieuw, dus we gaan zien wat uiteindelijk de gemiddelde productvorm gaat worden. Ik denk dat we steeds meer richting abbo betalen gaan; dus je betaalt een bedrag per x periode, en daarvoor krijg je vervoer met een y aantal extra's. En 1x in de zoveel tijd betaal je wat bij voor een eenmalige upgrade van je vervoer (lees: een nieuwe auto).
Als ie peanuts kost, kunnen ze hem toch ook gewoon aan zetten? Je bevestigt alleen maar dat je dus extra betaalt voor onzin.
Als je hem nodig hebt betaal je er gewoon voor, dan maakt het toch niet uit of het er wel of niet op zit als je hem niet gebruikt. De reden is natuurlijk eenvoudig om te draaien.
Ik betaal toch voor de auto inclusief de hardware van de camera, die volgens jou peanuts kost en er daarom op wordt gezet? Waarom mag ik die dan niet gebruiken?
Je betaald niet voor de auto met camera je betaald voor een auto waar een camera op zit. Als je hem wil gebruiken kost dat extra. Dus óf de auto moet duurder worden zodat je hem kan gebruiken, of hij is goedkoper als je hem niet gebruikt. Dat is toch niet zo gek?

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 juli 2024 14:08]

Je geeft zelf aan dat het geen drol kost dus waarom moet de prijs dan omhoog? Ik wil de kostprijsonderbouwing wel zien. Mijn aanname is dat die prijzen puur kunstmatig zijn en echt niet strikt voor, in ons voorbeeld, de kosten van de camera.
De camera kost misschien peanuts om te fabriceren, maar de research & development-kosten of de software-kosten en eventuele firmware updates voor de camera zijn daarmee niet ineens gedekt.
Anders gezegd gebruik jij alle features van je telefoon?
Op zich heb je wel een punt, echter zie ik niet dat telefoons ineens gestandaardiseerd worden. Sterker nog: iedere nieuwe iteratie heeft weer een pak nieuwe functies!
Ik zie je naam 911GT2.....

Bij porsche zit er werkelijkwaar niet 1 draadje te veel in.....
Alles af fabriek bestellen, daarna is nagenoeg NIETS meer mogelijk en kan je beter een nieuwe bestellen...
Ik heb andere ervaringen.

Ik heb achteraf een andere klasse alarm in laten bouwen (fabrieksalarm), een ander stuurwiel laten inbouwen. Trakhaak laten toevoegen (dus heen trekhaak van trekhaakcentrum.nl).

Dus nee ik deel die mening niet.

[Reactie gewijzigd door 911GT2 op 22 juli 2024 14:08]

Kijk even op het porsche forum.....

Ik heb een cayenne e-hybrid.

Trekhaak achteraf inbouwen ? Dan mag je heel de accu er uit klauwen....... onbetaalbaar
Stoelgeheugen (slechts 3 schakelaars in de deur) was een optie van 300 , achteraf niet in te bouwen.
Sportmodus ? kan in de software maar niet het dashboard klokje en console...
Telefoon activeren ? kan in de software voor 300 maar dan komt er wel een dakconsole bij van 1300.....

bij porsche is nagenoeg niets voorbedraad om zaken achteraf toe te voegen

Alles wat in de tequipment store staat is te doen , maar dan heb je het inderdaad over een stuurtje , alarmmodule, en in jouw geval is een trekhaak ook niet spannend.
Stoelgeheugen was 10 jaar terug al niet in mijn Passat in te bouwen en komt meer omdat men bang is om in de canbus systemen te komen en het dus niet doen.
Anoniem: 176636 @Chorro11 augustus 2021 09:31
Wat een onzin, op een Tesla Model S zitten ook autopilot maar ondertussen moet je hier wel voor betalen. Dit doen automerken al jaren en sinds de komst van softwarematige opties nog erger geworden.
Je betaalt niet voor Autopilot bij een Tesla. Je betaalt voor Enhanced Auto Pilot à 3800 euro (Navigeren met Autopilot, Auto Lane Change, Automatisch inparkeren, Summon, Smart Summon) en Full Self Driving à 7500 euro (Alle functies van Standaard Autopilot en Enhanced Autopilot, Verkeerslicht- en stopbordherkenning, en ooit Automatisch rijden op straten binnen de bebouwde kom).

Ik rij een Model X zonder die twee opties. En ik mis er niks aan in dagelijks gebruik. Ja er zitten leuke gimmicks tussen, maar in Europa zijn de nuttige features door regelgeving nie heel interessant.
Anoniem: 176636 @OMX200011 augustus 2021 09:42
Prima als het zo heet, het gaat om de essentie. Je moet er voor bijbetalen en dat is helemaal prima.

Je geeft doeltreffend mijn punt aan, Jij mist er niets aan, kortom blij dat Tesla dit zo doet anders had je nog meer dan 7k moeten betalen voor twee opties die je toch niet gebruikt.
Ik heb enhanced autopilot en je mist (nog) niets. Automatisch inparkeren is af en toe handig maar de rest is nog niet interessant.

In de VS zijn ze wel een stuk verder.
Het mist in het artikel, maar is interessanter dan het elektrische deel...
In de VS zijn ze wel een stuk verder.
Daarentegen kommt deze auto in ieder geval in Duitsland met level 3 (krantje lezen achter het stuur), iets dat zelfs Tesla in de VS nog niet heeft.
https://mbpassion.de/2021...-mit-level-3-drive-pilot/
Heel vet! Als tesla niet opschiet wordt mijn volgende elektrische auto een Mercedes.
Dus omdat Tesla en anderen het doen is het een normale gang van zaken. Merkwaardige redenering.
Anoniem: 176636 @Chorro11 augustus 2021 09:41
Dat zeg ik niet, ik zeg alleen dat het aan de orde van de dag is. Niets vreemds aan dus. En ook zeer begrijpelijk. Niet iedereen wil deze functie dus zou beetje lullig zijn om dit te verdisconteren in de standaard prijs...
Toch zijn die auto’s wel al voorbereid op een camera. De kabelbaan ligt er vaak al. Is dan alleen stekker er in en camera fysiek installeren.

Het is namelijk goedkoper om voor een type een enkele kabelboom te maken dan voor elke bestelde auto een andere kabelboom
Je ziet hier alleen een ding over het hoofd. De kosten zitten niet alleen in de hardware en assemblage. Er hoort ook een heel stuk software bij.

Ik vind het best wel schappelijk om een prijskaartje aan goede software te hangen. Als je de software niet wilt gebruiken, dan koop je de software toch niet?

Om het even te vergelijken met een computer. Met een gemiddelde laptop kan ik heel veel dingen doen, ik kan office toepassingen doen, fotoshoppen, gamen noem het maar op. Moeten alle office applicaties en games die op PC uit komen nu ook gratis worden?
productie technisch is het makkelijker en goedkoper allemaal dezelfde auto's te produceren.
Dus dezelfde componenten in de auto te plaatsen die je achteraf activeert of niet.

Mercedes is hier niet nieuw in andere fabrikanten doen dit ook (en nee niet alleen Tesla)
Dat je een autopilot oid locked daar valt nog iets voor te zeggen aangezien dat vooral een softwarematig systeem is. Maar de maximale draaicirkel achter een paywall zetten is wel heel bizar, dat is gewoon de rijeigenschappen van de auto bewust negatief beïnvloeden. Dat gaat veel te ver en mag wat mij betreft direct verboden worden.

Ook wat Tesla doet met de maximale accu capaciteit locken geldt trouwens hetzelfde voor. Direct verbieden.
Verbieden?! Laten we niet nog meer van dit soort bijzondere wetgeving introduceren die niemand helpt. Het enige verschil is dat in plaats van thuis te activeren je hiervoor naar de dealer moet, daar een paar uur arbeid voor rekent en dan kan je auto het opeens. De fabrikant gaat zijn productieproces er echt niet voor wijzigen hoor..

Of de auto het kan is niet relevant. Er worden al jaren auto's verkocht met mogelijkheden die niet gebruikt worden omdat het in de software niet geactiveerd is. Als je het wilt koop je het, als je twijfelt denk je er nog even na en anders neem je de optie niet. Geen probleem toch? Linksom of rechtsom gaan ze gewoon geld aan je verdienen hoor..
Waarom zou de overheid leveranciers niet kunnen dwingen wat het beste is voor de burger? De overheid kan overal een stelling nemen, en het verbieden van deze meerprijs opties die digitaal verlopen, is net zo goed iets waar ze over kunnen buigen.

Persoonlijk heb ik geen moeite met het betalen voor opties, maar dan wel specifiek op de auto en enkelmalig. Zodat ik op termijn mijn duurbetaalde opties kan doorverkopen. Dat men het in hun hoofd haalt om licenties ala office 360 begint te berekenen is een absolute no go.

Natuurlijk kun je stellen dat ik dan maar een ander merk moet kiezen maar deze spatjes die absoluut tegen het belang van de eigenaar zijn worden maar wat graag overgenomen door andere partijen zodra men realiseert hier langdurig mij mee te kunnen uitmelken. En dus zoals eerder geopperd ter bescherming van de consument zou men hier als overheid zeker naar mogen kijken.
Waar wordt de burger precies mee beschermd? Zo lang de auto doet wat er geadverteerd is de burger beschermd. Geactiveerde opties worden volgens mij gewoon overdragen op een nieuwe eigenaar, maar dat zal bij een abonnement structuur niet zo zijn. Echter betaal je daar ook niet voor bij een abonnement.
Jij wilt dat de overheid fabrikanten dwingt om de basisprijs te verhogen zodat opties goedkoper/gratis worden? Hoe helpt dat de consument die die opties helemaal niet wilt hebben?
Hoera, my thoughts exactly. +3 want spot on.

Het is een verdienmodel, niet meer, niet minder. En wil je het niet, dan koop je het niet. Wil je het wel, dan koop je dat wat bij je past en waarvoor je bereidt bent te betalen / kunt veroorloven.
aar de maximale draaicirkel achter een paywall zetten is wel heel bizar, dat is gewoon de rijeigenschappen van de auto bewust negatief beïnvloeden. Dat gaat veel te ver en mag wat mij betreft direct verboden worden.
Wanneer gebruik jij op je auto de maximale draaicirkel, als je op de snelweg rijd? Dat zou een levensgevaarlijk stunt zijn. Gelukkig is een kleine draaicirkel vooral handig bij een U-turn of bij het parkeren. Je weet wat je koopt en en als je een kleinere draaicirkel wil kan je een verbetering kopen. Daar is niks bizars aan en dat gebeurt al zo voor vele jaren
Het is niet alleen maximale draaicirkel, op hogere snelheid meer stabiliteit en bij gebruik minder slijtage aan banden en loopwerk.

Dit is voor te stellen doordat b.v. in een bocht naar rechts op hogere snelheid zowel voor- als achterwielen in dezelfde stand staan, itt tot tegengesteld voor de kortere draaicirkel.

Dat systeem is aanzienlijk duurder in hardware en klanten kopen geen verbetering want het is dezelfde as waar MB nu een killswitch op heeft gezet om meer geld te kunnen trekken.
Met die redenering kunnen we net zo goed maar een handjevol bedrijven behouden die alles voor ons produceren. 1 smartphone fabrikant, 1 automerk, 1 bedrijf voor witgoed etc. Waarom kiezen mensen voor een bepaald product, of in dit geval, optie? Omdat ze die wel gebruiken of het gewoonweg willen. Deze redenering van autofabrikanten is puur gericht op kosten besparen en dus (nog) meer geld verdienen. Het milieu en klimaatverandering zullen er ook wel bij gehaald worden om dat argument extra kracht bij te zetten. Feit blijft wel dat er op deze manier heel veel onnodig materiaal wordt verbruikt. En iets wat me nu te binnen schiet: wat als blijkt dat een onderdeel aan vervanging toe is maar dat een gelockte optie betreft? Iets aan de ophanging oid? Gaat Mercedes dat dan gratis voor jou vervangen? Of mag je dat alsnog zelf betalen?
Zat bedrijven die bijna alles maken zoals een Foxconn bijvoorbeeld ;)
Vanafprijs 106000 euro
En dan heb je nog niet eens de volledige auto.
Geld is niets meer waard kennelijk
Zoiets ja, het valt immers nu al op dat bij vele auto's de richtingaanwijzer feature duidelijk niet is geactiveerd! :+
De standaard draaicirkel is de draaicircel die we kennen. Dure modellen als de BMW 7 hebben deze kortere draaicirkel al 10 jaar, als optie...
Zit er dan een ander mechanisme of is het een feature flag in de firmware van de auto?
Een heel ander mechanisme; los van de kortere draaicirkel kan hij ook bij hogere snelheden de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen zetten b.v. bij het veranderen van vak op de autostrade.

Moet best wel een apart gevoel zijn, nog niet kunnen ervaren :-)
Dan snap ik de meerprijs. Voor een feature flag betalen daarentegen...
Ja welkom bij de weggooi maatschappij. Consumentisme ten top. Corona heeft hier nog niks aan veranderd helaas.
Dan noem je voorbeelden van voorwerpen die je ziet, zoals de camera. Bij anderen betaal je ook voor allerlei zaken die wel in de auto aanwezig zijn maar niet werken, maar die zie je dan gewoon niet.
Bij anderen betaal je voor een achteruitrijcamera en krijg je een achteruitrijcamera. Betaal je niet, wordt de camera ook niet op je auto geïnstalleerd.
Maar ik zou toch niet uitsluiten dat de bedrading wel gewoon gemonteerd is, en de boordelectronica geschikt is om de achteruitrijcamera aan te sturen. Iedere auto zit bomvol dingen die niet gebruikt worden, behalve als kopers bepaalde opties aangekruisd heeft.
draai het eens op. elke 2e hands auto kan je alle features van unlocken
Denk je nu echt dat Mercedes zich zorgen maakt.
Voor meer dan 1 ton vliegen ze over de toonbank.
In de rij staan om er een te bemachtigen.
Tesla wordt gewoon US zooi
't Is een goede BPM-hack. Je betaalt geen BPM op features die je op dag 1 aanschaft.
Wie betaalt er BPM voor een elektrische auto?
Er zit idd geen BPM op, wel is het voordelig voor de bijtelling.
Je vergeet het woordje "nog". Zodra de overheid merkt dat ze inkomstenverlies lijden komt dat vanzelf wel weer terug.
Sowieso ben ik heel benieuwd wat de overheid gaat doen als 'iedereen' elektrisch rijdt. Stel over 10 jaar is 60% van alle gereden kilometers elektrisch. Dan mist Den Haag miljarden aan benzine en diesel accijns. Stroomprijs verhogen wordt raar, want dan wordt tv kijken ook duurder, plus zonnepaneeltjes op het dak en gaan. Krijgen we straks wegenbelastingen van 250 euro per maand ofzo?
Procentueel is de belasting op stroom al hoger dan die op benzine. De prijs van benzine bestaat voor zo'n 59% uit accijns en BTW, de prijs van diesel voor zo'n 50% en de prijs van LPG voor zo'n 36% (bron). Dat resulteert in een totale opbrangst voor de staat van zo'n 8.2 miljard euro.

De prijs van stroom bestaat voor zo'n 75% uit energiebelasting, ODE en BTW (bron).
Personenauto's rijden in Nederland zo'n 125 miljard kilometer per jaar. Uitgaande van een efficiency van 6 km/kWh/ is dat zo'n 20 miljard kWh. Met de huidige energie belastingen van 15 cent per kWh levert dat dus 3 miljard euro op.

Echter, dan hebben we het alleen over het personenvervoer. Slechts 14% van de personenauto's in Nederland rijdt op diesel, tegen zo'n 80% op benzine. Toch wordt er in Nederland meer diesel verkocht dan benzine. Dat verschil komt uit het vrachtvervoer. Exacte cijfers kan ik niet vinden, maar het lijkt me redelijk om aan te nemen dat slechts de helft van het totale brandstofverbruik in Nederland naar het personenvervoer gaat. Met een conversie naar electrisch rijden neemt de opbrangst va de brandstof accijns dus met zo'n 4 miljard euro af, terwijl de opbrengst van de energie belastingen met zo'n 3 miljard stijgt.

Volgens mij vallen de 'miljarden aan benzine en diesel accijns' dus wel mee. Het gat in de BPM en motorrijtuigenbelasting is veel groter. Maar dat zijn allemaal tijdelijke regelingen die al afgebouwd worden, dus ook dat valt wel mee.

Het is zelfs budgetneutraal of winstgevend met de huidige belastingtarieven. Immers, de milieschade neemt af en de daaraan gerelateerde kosten ook. (Zelfs als we het klimaat buiten beschouwing laten zijn er bijvoorbeeld alle mensen met ademhalingsproblemen als gevolg van uitlaatgassen.) Ongeacht wat we doen met een overstap van de verbrandingsmotor naar electriciteit of niet zal daar voor betaald moeten worden. Het probleem daarvan is echter dat die schade er al is en die niet even snel zal verdwijnen als de opbrengsten van de brandstofaccijns. Het begrotingsgat dat in de toekomst moet worden gedicht bestaat dus voornamelijk uit de kosten die reeds veroorzaakt zijn door de verbrandingsmotor in de afgelopen eeuw.
Zoals binnenkort ik België zal je dan waarschijnlijk betalen op basis van het gewicht van je wagen. Op zich wel eerlijk, vermits een wagen van 2,5 ton de weg sneller zal verslijten dan een model van 1,5 ton.

Voor ICE wagen telt dat niet, dan mag je blijven aftikken op basis van motorinhoud en uitstoot.
Dat is in Nederland al tientallen jaren zo dat je betaalt op basis van gewicht.
de discussie die al raren gevoerd wordt, km heffing.
Zeer waarschijnlijk wel ja, en dan ben je helemaal afhankelijk van het stroom net want dan kook je ook niet meer op gas etc.
Nee, rekeningrijden is daar de oplossing voor. Net zoals bij brandstof is het afhankelijk van je gereden kilometers en je kan er ook mee gaan sturen door een gedifferentieerd tarrief te hanteren. Rijden tijdens het spitsuur op de drukste punten in het land zal duurder zijn. Op Zondagnacht over een lege snelweg rijden zal gratis zijn.
Qua bijtelling is dat al sinds 2013 dacht ik zo, en er zit een langzame afbouw in, kun je zo opzoeken hoe lang die voordelen nog duren.

https://fleetgo.nl/kb/bij...he_auto_2022_2023_en_2024

Vanaf 2026 is het daarmee klaar, mits er geen verlengingen of nieuwe regels komen. Heeft dan toch 13 jaar geduurd. (eigenlijk 2031 want als je in 2026 koopt hou je 5 jaar dat tarief)

Zelfde verhaal m.b.t de wegenbelasting, tarief is nu nog 0 voor EV's, maar komt ooit een einde aan ofc.
Dan huur je ze, zoals FSD bij Tesla.
Dat zie ik niet snel gebeuren. Al jaar en dag zijn veel opties achteraf in te bouwen. Neem trekhaken, velgen, parksensoren voorstoelen verwarming. Auto’s worden al volledig uitgerust al dan niet dat een module ingebouwd moet worden.

BMW heeft ook opties die dmv abonnementen aangeschaft kunnen worden. Tesla heeft dat ook.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 22 juli 2024 14:08]

Ze willen juist helemaal van BPM af. Helaas is dat heel moeilijk omdat als je nu opeens nieuwe auto's de BPM afschaft zou de 2e hands auto markt enorm in prijs inzakken. Dat weer ten nadelen voor de grote lease maatschappijen etc die enorm verliezen gaan leiden dan. De BPM is zo een Nederlandse uitzondering die al jaren een doorn in het oog is. Dat het bij elektrische autos er niet op zit is in ieder geval een goed begin.
BPM is de nederlandse Versie maar in Denemarken weten ze ook dat ze extra belasting kunnen heffen op auto's.
Maar dan is het alleen als je hem least, en dan ben je sowieso al duurder uit.
Het leasebedrijf leeft namelijk niet van de lucht.
Hoeft niet. Ik had een trekhaak achteraf laten inbouwen. Lease maatschapij rekende 2 euro in de maand extra. Ik betaalde geen extra bijtelling en de lease maatschapij weet ook dat een auto met trekhaak voor meer weg kan na 4 jaar dan een auto zonder trekhaak.
Tot 2023 niemand, vanaf 2023 waarschijnlijk iedereen.
Waarschijnlijk? Op nb. https://www.rijksoverheid...chafbelasting-2018---2020 staat
U betaalt bpm voor een motorrijtuig. De bpm is lager voor auto’s die minder CO2 uitstoten. Voor volledig elektrische auto’s betaalt u geen bpm. Dit blijft in elk geval zo tot en met 2024.
Dit blijft in elk geval zo
Ok 2024, maar het is nog niet zeker of het parlement dan deze regeling gaat verlengen. Het doel is om de aanschaf van EV's te bevorderen door ze belastingtechnisch voordeliger te maken. Als die regeling zijn doel heeft bereikt dan schaffen ze hem af. Als het parlement vindt dat de markt nog steeds stimulering nodig heeft dan verlengen ze hem. In elk geval is het een tijdelijke maatregel en zal de BPM over EV's ooit terugkomen.
'regeling'? Ik denk dat je de lagere bijtelling/MRB verwart met de BPM. BPM moest onder druk van de EU zo'n 20 jaar geleden een instrument vanuit milieuoogpunt worden, men mocht niet meer 'zomaar' een extra belasting op een goed heffen zoals een motorvoertuig. In 2013 werd het volledig afhankelijk van de CO2-uitstoot, die is logischerwijze 0 op een BEV en dus betaalt men 0 BPM. Er is dus geen sprake van een "speciale regeling" die EV's lichter belast zoals dat wel voor de bijtelling en MRB geldt. Men noemt het in de volksmond wel 'vrijgesteld van BPM', maar dat is eigenlijk technisch incorrect, het is 'effectief niet belast door BPM'.

Op dezelfde manier dat je voor alcoholvrijbier ook geen alcoholaccijns betaalt. Het zou wat raar zijn om dan te zeggen 'alcholvrijbier is belastingtechnisch voordeliger, tegen de tijd dat iedereen alcoholvrij drinkt zal men wel die speciale regeling afschaffen en ook daar accijns gaan heffen'. Het is juist het omgekeerde: datgene wat men wil destimuleren wordt specifiek belast (alchol in drank, CO2 productie in een voertuig), als dat verdwijnt, verdwijnt ook de basis van de belasting.

Het zou natuurlijk kunnen dat men wel iets verzint om elektrische auto's te gaan belasten, maar dat moet wel een motiveerbaar onderscheid zijn wat dus de heffing rechtvaardigt (om toegestaan te worden door de EU). Aangezien men bij de EU ook streeft naar homogene belasting (niet wisselend per lidstaat) zie ik het niet als realistisch (laat staan waarschijnlijk) dat men Nederland zal toelaten iets arbitrairs voor EV's te gaan introduceren, dat zou dan vanuit de EU moeten komen en die hebben zover ik weet geen plannen. De opbrengsten uit de BPM zijn ook maar een paar miljard dus dat is een druppel op de gloeiende plaat in de begroting, daar hoeven ze het ook niet voor te gaan herinvoeren natuurlijk. Het meest voor de hand ligt natuurlijk belasting op ge- en verbruik, oftewel rekeningrijden en accijns op stroom, beiden zijn nog een aardige uitdaging. Maar altijd nog minder moeilijk in te voeren dan een aanschafbelasting.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 14:08]

Dan leg mij eens uit waarom het zgn grijskenteken bestaat, waarom de bijtelling bestaat en waarom je als ondernemer geen bpm hoeft te betalen? De groot gebruiker hoeft geen bpm te betalen. De CO2 uitstoot heeft ook helemaal niks met de cataloguswaarde te maken, hoezo wordt de bpm dan geheven over de cataloguswaarde, ook al zijn er opties waardoor de auto schoner wordt.

Hoe kan het dat de overheid een tijdelijke wet heeft aangenomen waardoor de bpm, mrb en btw op een ev komt te vervallen. In 2024 verloopt die wet waardoor de mrb en btw terugkeren en de bom terug gaat naar het minimale tarief.

Dat ze op last van de EU er een milieu ding van hebben gemaakt wil niet zeggen dat het uiteindelijke doel ook zo is. Milieuheffing betaal je nog steeds via de mrb.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 14:08]

Dan leg mij eens uit waarom het zgn grijskenteken bestaat, waarom de bijtelling bestaat en waarom je als ondernemer geen bpm hoeft te betalen? De groot gebruiker hoeft geen bpm te betalen.
Je geeft daarmee al aan dat BPM slechts arbitrair is, het kwam ooit voort uit een luxebelasting, een bestelauto is geen luxe dus via 'grijs kenteken' vrijgesteld van BPM. Later werd BPM een mileutaks en gezien het economische voordeel had men geen behoefte om grijs kenteken in te trekken. Men hoeft niet te belasten he, men wilde het blijven doen, en dat kon alleen als mileutaks.

Bijtelling is een apart gegeven: als een werknemer deels een goed of dienst ontvangt in plaats van cash salaris, dan is er sprake van betaling in natura. Dat wordt ook als inkomsten gezien, en daar betaal je ook inkomstenbelasting over. Die wordt berekend als een percentage van de catalogusprijs en dat is je 'bijtelling' op je loonstrook, vandaar de naam. Dit is trouwens ook het geval bij fitnessabonnementen, korting op de bedrijfskantine en veel expats krijgen huisvesting via hun werkgever, dus een auto is slechts een van de vele voorbeelden.
De groot gebruiker hoeft geen bpm te betalen.
Vind ik wel te kort door de bocht. Grijs kenteken is een kleine fractie van het totale wagenpark, en veel leaserijders zijn ook grootverbruikers. Ook kopen grijze kentekens minder snel een luxe-variant van hun bestelbus, terwijl personenwagens vaak groter dan nodig worden verkocht (zie de opmars van SUV's). 1 dikke bestelbus is nog altijd minder erg dan een veelvoud aan SUV's.
De CO2 uitstoot heeft ook helemaal niks met de cataloguswaarde te maken, hoezo wordt de bpm dan geheven over de cataloguswaarde, ook al zijn er opties waardoor de auto schoner wordt.
Dat is enkel van toepassing op bestelauto's omdat er geen WLTP normering verplicht is voor die voertuigen en je dus niet op basis daarvan de BPM kan berekenen. Dit is trouwens afhankelijk van EU-wetgeving, niet de onze, omdat de EU beslist welke voertuigen WLTP-plichtig zijn. Normale auto's hebben BPM op basis van CO2-uitstoot gekoppeld aan de cataloguswaarde, zodat het meeschaalt met het budget. Anders zou iemand die een auto van 20k koopt evenveel belasting moeten betalen als iemand die een van 100k koopt, terwijl het voor de persoon die 20k betaalt veel harder aankomt.
Hoe kan het dat de overheid een tijdelijke wet heeft aangenomen waardoor de bpm, mrb en btw op een ev komt te vervallen. In 2024 verloopt die wet waardoor de mrb en btw terugkeren en de bom terug gaat naar het minimale tarief.
Ik kan dit niet helemaal volgen, de garantie tot 2024 staat in het klimaatakkoord, niet in een wet. Daarnaast staat er niet in dat het erna zal terugkeren, er staat alleen dat men daarna opnieuw een klimaatakkoord moet opstellen (wat vaste prik wordt de komende decennia). Als het klimaatakkoord 'verloopt' (wat dat ook mag inhouden want het is een akkoord, geen wet) dan verandert dat niets aan de wetgeving omdat die een nieuw wetsbesluit vereisen om veranderd te worden. Immers de 0 BPM voor BEV's is een voortvloeisel uit de geldende wet (zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0005806/2021-01-01) en die bevat niet zoiets als 'tot 2024'.
Dat ze op last van de EU er een milieu ding van hebben gemaakt wil niet zeggen dat het uiteindelijke doel ook zo is. Milieuheffing betaal je nog steeds via de mrb.
Alleen het punt is dat ook al kunnen ze nog zo veel doelen hebben, ze kunnen niet naar een soort luxetaks of vergelijkbaar terugkeren. Gezien de homogenisering van de Europese belastingen. Dus men moet wel iets van een schaal toepassen die motiveerbaar is op een BEV, zoals CO2 dat is voor een ICE. En dat zie ik dus niet gebeuren op een aankoopheffing, maar wel op een ge- en verbruiksheffing. Ik wil niet beweren dat BEV's altijd laag belast zullen blijven, maar dat er een verschuiving gaat plaatsvinden van de BPM en MRB naar een ander systeem.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 14:08]

Je geeft daarmee al aan dat BPM slechts arbitrair is, het kwam ooit voort uit een luxebelasting, een bestelauto is geen luxe dus via 'grijs kenteken' vrijgesteld van BPM. Later werd BPM een mileutaks en gezien het economische voordeel had men geen behoefte om grijs kenteken in te trekken. Men hoeft niet te belasten he, men wilde het blijven doen, en dat kon alleen als mileutaks.
Ja daarmee vervalt de rest van je verhaal al. Wel een toevoeging, de BPM moest wel doorgezet worden want anders zouden huidige eigenaren immense waardeverlies leiden. Zoiets kan je niet van de ene op de andere dag laten vervallen, zeker niet als de percentage zo hoog is.
Bijtelling betaal je ook over elektrische auto's, ongeacht of je hem least of koopt (zakelijk). 12 % bij 0 uitstoot, 22 % bij alle andere.

Bijtelling gaat over catalogus waarde, die is lager als je achteraf opties kunt aanvinken.

[Reactie gewijzigd door GforceNL op 22 juli 2024 14:08]

Lagere bijtellings tarief geldt tot 40000 Euro. Alles na 40000 euro is 22%. Brandstof bolides, met uitzondering van waterstof (gezien deze in feite een elektrische auto betreft), zijn 22% over het hele bedrag.
We hadden het over BPM, niet over de bijtelling.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor elektrische autos. Ook bij conventionele auto’s zie je dit steeds vaker.
Nee is het niet. Je kan de auto met die features ook gewoon voor die prijs aanbieden, want de hardware is er al. Dan stijgt de BPM ook niet. Het is puur een manier om meer geld in het laatje te brengen, wat ik persoonlijk schofterig vind voor onderdelen die in de auto zitten. En al helemaal voor een S-Klasse, een auto waar je dergelijke luxe standaard verwacht.
BPM staat al een tijdje helemaal los van de aanschafprijs, BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot, en voor EV's geldt vooralsnog sowieso een nultarief
BPM is al jaren volledig gebaseerd op CO2-uitstoot. Uitsluitend opties die invloed hebben op de CO2-uitstoot, zoals grotere wielen, hebben invloed op de BPM. De cataloguswaarde heeft geen enkele invloed op de BPM.
Je weet nu in ieder geval dat je dus veel te veel betaald als je deze optie niet 'aanvinkt'
Nou, je betaalt belasting (of bijtelling) op de catalogus-waarde van jouw auto. Die kan op deze manier dus lager uitvallen. De extra features koop je vervolgens pas daarna en daarmee betaal je enkel nog BTW voor de onderdelen. Het kan dus zomaar voordelig worden.

Overigens nodigt dit wel steeds meer uit om de software in de auto custom te maken door root-aanpassingen zelf te doen. Of je daar uiteindelijk blij mee moet zijn...
Waarschijnlijk slaat ook de BTW neer in Duitsland en niet in Nederland voor extra features achteraf.
Ik bedoel meer dat je uiteindelijk ook gewoon voor de ontwikkeling en productie van die achteras betaald, zonder dat je hem daadwerkelijk gebruikt.
Tis sowieso al veels te veel. Ze blijven je bedonderen.
Software is ook een product waar gewoon kosten aan zitten. Je betaalt toch ook voor apps?
Dat gaat op voor software inderdaad, maar dit lijkt een softwarematige beperking te zijn van hardware, de hardware heb je dus gewoon gekocht.

[Reactie gewijzigd door Bender op 22 juli 2024 14:08]

Dit dus. Ik heb er volledig begrip voor dat ik bijvoorbeeld een annual fee zou moeten betalen voor autopilot of voor grote softwareupdates. Het is dan een service waar continu onderhoud aan uitgevoerd moet worden en dat kost gewoon ontwikkelaars en dus geld. Om dat gelijk te trekken naar de IT: Ik snap dat bijvoorbeeld Fortinet een jaarlijks bedrag vraagt voor UTM, omdat het een threat protection product is wat dagelijks onderhouden wordt. Als ik echter voor een zeker merk switch een licentie moet gaan kopen om poort 25 tot en met 48 überhaupt te kunnen gebruiken, terwijl die poorten er fysiek gewoon op zitten, heb ik daar geen begrip voor.

TL;DR: De scheiding zit wat mij betreft echt tussen een fysiek product/product wat geen continu onderhoud behoeft en een service die continu onderhouden moet worden om actueel te blijven.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 22 juli 2024 14:08]

Nadeel van een abonnement is dat zij ermee zitten dat jij het aan en uit kan schakelen. Alles softwarematisch is te hacken. Dus dan zet je hem even uit als hij een onderhoudsbeurt krijgt en daarna weer aan.
Ik ben benieuwd wanneer de software-updates komen om jailbreaking-kwetsbaarheden tegen te gaan :+
offtopic, zelfs die switch die jij hier beschrijft is nog logischer dan de functies op deze auto.

Stel je bent een klein bedrijf en je groeit snel maar wilt niet een vermogen aan switches uitgeven dan is zo'n switch met 48 poorten (24 actief) prima. Je gebruikt eerst de 24 poorten en belt daarna de fabrikant, ik heb meer nodig, je betaalt dan pas wanneer je het nodig hebt. In andere woorden een gespreide investering.
IBM doet (deed?) dat al jaren: je single-CPU-machine uitleveren met 'tientallen' CPU's, en de extra CPU's (of RAM) met een licentiesleutel vrijgeven.
hoe werd daarop gereageerd, zo'n concept klinkt prima als een pay as you grow model
Maar als jij poort 25 tot 48 niet gebruikt is het toch fijn als je daarvoor een korting kan krijgen? Mocht je het over 2 jaar wel nodig hebben dan hoef je geen nieuwe switch te kopen maar activeer je gewoon de extra poorten. De hardwarematige kosten voor poort 25 tot 48 zijn waarschijnlijk minimaal en ik denk dat de best veel (MKB) klanten 10-20% overhebben om later snel te kunnen bijkopen zonder arbeidskosten.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 14:08]

Sinds wanneer heeft hardware geen onderhoud nodig?! En sinds wanneer zit er geen garantie op hardware wat op de een of andere manier ook gewoon bekostigt moet worden?

Met een pessimitische blik kunt je ook stellen dat je aan vele software leveranciers betaald voor onderhoud en updates omdat het initiele product gewoon fouten bevat en dus continu aandacht nodig heeft. Dat moet je met een auto eens doen, dan is de wereld te klein (zie de ID3).
De kosten zitten waarschijnlijk niet in het aan/uit zetten van de feature (software) maar in de hardware.
Het vervelende is dat er dus onderdelen geproduceerd worden die nooit gebruikt zullen worden, en dat lijkt me slecht voor het milieu, niet duurzaam.
Je kan het ook anders beredeneren. Als je zo graag milieubewust wil zijn moet je geen auto kopen. Als je toch als milieubewust persoon persé een auto moet hebben dan doe je er goed aan om alle opties erbij te kopen. Anders ben je bewust onduurzaam bezig.
Veruit de meeste mensen zit met één of 2 mensen in een auto, 99% van de tijd. Dus je zou kunnen zeggen dat ongeveer de helft van de hele auto nooit of nauwelijks gebruikt zal worden.

Lekker boeiend. Er waren eerst vooral benzine en diesel autos van Mercedes, met alle zelfde klachten en minpunten. Nu zijn er Elektrische auto's! En dat is een stap vooruit.

Dat de rest je niet aanstaat doet daar niks aan af.
Tot bepaalde punt ben ik met jou eens, maar paar graden meer kunnen draaien valt daar echt niet onder..
Ik weet niet of dat bij Tesla bij alle modellen nog zo is. Er zijn ook fysiek verschillen dus.

Het Tesla model vind ik juist afwijken van hoe het eraan toegaat bij de Duitsers, waar iedere scheet een optie is. De optielijst bij Tesla is echt minimaal. Maar tegelijkertijd voelt het vreemd dat opties via software aan/uit gezet kunnen worden, terwijl we dat natuurlijk in "computerland" al gewend zijn.
Toch bestaat dit al heel lang (tientallen jaren), alleen wordt het nu beter zichtbaar doordat het met software in- of uitgeschakeld wordt. Vroeger had je bijv. simpelere knoppen of blinde plaatjes op je dashboard, terwijl alle techniek erachter wel de extra mogelijkheden en functies bood. Zo bevatte veel auto’s gewoon cruise control zonder dat je hem kon gebruiken, een climate controle terwijl je alleen de standaard airco kon gebruiken of bediening op het stuurwiel waarvoor je enkel de knopjes hoefde aan te sluiten.
Ik vind het niet zo'n probleem.

Als ik mag kiezen tussen een versie van 100k die de mogelijkheid heeft later features van het duurdere model aan te schaffen of een versie van 102k die die mogelijkheid niet heeft kies ik toch echt voor de eerste.
Net als met mijn Fiëstaatje, daar zijn 100 en 125 PK versies van. De 100 is een elektronisch geknepen 125. Als Ford een aparte 100 PK motor had moeten ontwikkelen was beide versies duurder geworden. En als extraatje heb nu ik de keuze om die 25 PK later 'bij te kopen'. Prima geregeld imho.
Deze ontwikkeling vind ik erg negatief. Of je nu 10k of 100k hebt betaald, je hebt betaald, dus hoort het volledig van jou te zijn.
Deze truc is al zo oud als de weg naar Rome hoor. Mercedes doe dit nu met achterwielbesturing, maar met andere onderdelen gebeurt het al tientallen jaren. Voorbeeld: mijn auto heeft een motor die 130 pk levert. De fabrikant levert dezelfde auto, met exact dezelfde motor (maar een iets ander chipje) die 'slechts' 110pk haalt, voor duizend Euro minder. Die is heus niet goedkoper om te maken - integendeel zelfs.
Is dat erg? Nee, het geeft je als klant keuzevrijheid. Heb je genoeg aan die 110 pk (of in het geval van de EQS: de 4,5 graden stuuruitslag van de achteras) dan hou je je geld in je zak. Wil je meer, dan moet je dokken. En je kunt die keuze bij de EQS dus ook nog achteraf maken, dat maakt het alleen maar leuker.

De verkoopprijzen van auto's zijn allang niet meer gebaseerd op een optelsommetje van kosten plus marge. Ze beginnen bij een verkoopprijs, onderzoeken wat klanten van een auto met die prijs verwachten, en gaan kijken hoe ze dat het efficientst kunnen bouwen. En dan kan het zomaar gebeuren dat het bouwen van één achterasconstructie goedkoper is dan twee aparte (goedkope en dure). Als je de electronica toch moet aanpassen om extra stuuruitslag mogelijk te maken voor duurdere modellen, is 't een koud kunstje om dat ook achteraf nog te laten ontgrendelen.
Dit gedrag heeft er mede toegeleid dat de chiptuning markt is ontstaan. Het zou met dan ook niet verbazen dat je straks hackers hebt die dit voor je kunnen ontgrendelen. Of je het moet willen is een andere vraag, ik blijf zelf liever weg bij merken die de opties met abonnementen ontgrendelen. Een keer betalen vind ik niet zo erg, ik weet immers wat ik te besteden heb of kan er anders voor sparen. Ik zie mezelf niet maandelijks een bedrag vanaf mijn spaarrekening storten om voor de opties te betalen.
Het voordeel van een abonnement voor een optie is dat je het kunt stopzetten als je de feature niet meer nodig hebt. Dan is het maar net afhankelijk van hoe lang je de auto gebruikt, of je er ook daadwerkelijk wat mee opschiet.

Los daarvan: er zijn nogal wat mensen die sowieso al maandelijks betalen voor hun auto, hetzij via een lease-constructie of dmv een lening. Dan maakt het dus niet veel uit of je een optie neemt via een abonnement of een eenmalig bedrag.
Ik niet helemaal. Stel je koopt aan auto voor een x bedrag dat op dat moment prima in je budget valt. Je kiest ervoor niet alle features meteen erbij te kopen en later via de software te activeren, tegen betaling. Dat lijkt mij fijner dan naar de garage te moeten gaan en het e.e.a. in te moeten laten bouwen tegen veelal hogere kosten.
Cisco doet niet anders met licenties op zijn hardware. Bij software zelf gebeurt het ook vaak, je download het hele pakket, maar afhankelijk van je licentie staan features aan of uit.
Niet dat ik het daarmee goed wil praten ofzo, maar het is niet iets nieuws ofzo. Zelf heb ik er niet echt een mening over.

Je zou het ook zo kunnen benaderen: Je koopt een auto van X euro. Zonder feature Y. Maar je stemt er in toe om feature Y wel in te laten bouwen (dat is onderdeel van je koopcontract) maar niet zonder bijbetaling te mogen gebruiken.
wel leuke uitdaging om deze dan zelf te unlocken
Wat een onzin. Er zijn ook 5 edities van Windows 10, je betaald voor de features of functionaliteit die jij nodig hebt of die jij de Euros waard vindt. Een laptop met Windows 10 Pro of Home heeft exact dezelfde hardware, en het kost nul of geen moeite voor een Dell om Pro ipv Home te leveren. Maar dat is wel ok?!

Los van de hardware en price-setting is het toch ook niet gek om voor de R&D te betalen en de eventuele hogere kosten voor Mercedes in garanties en service (want extra functionaliteit en dus iets extras wat kapot kan)?

Bovendien zou je met het oog op de hopenlijke lange levensduur van een EQS kunnen denken dat een volgende gebruiker/eigenaar het alsnog wil gebruiken. Dan zou dat zomaar kunnen, en maakt het een wat meer "basis" EQS aantrekkelijker in de 2e hands markt. Zou zomaar eens goed kunnen zijn voor de duurzaamheid als hardware via software upgrades kan krijgen of aantrekkelijker gemaakt worden... want de koper van vandaag is niet de koper van over 3-4 jaar.
Van BMW gaat al 30 jaar het gerucht dat de 316, 318 en 320 exact dezelfde motor hebben. Het is nou eenmaal goedkoper om in serie te produceren en achteraf te knijpen. Dus helemaal nieuw is het niet.
Niet nieuw, zelfs op mijn dik 15 jaar oude seat waren ineens allemaal nieuwe features beschikbaar na vervanging van de computer.
Je kunt het ook andersom zien: auto’s worden gebouwd met alle denkbare features geïnstalleerd, met dito prijs. Als jij dan zegt “neuh, die en die feature hoef ik niet” dan wordt die uitgeschakeld en jij krijgt een korting op de auto want je gaat natuurlijk niet betalen voor iets dat je toch niet gebruikt.
Ik had eerst precies hetzelfde. Totdat ik bedacht dat het wel fijn kan zijn dat het technisch mogelijk is om later alsnog opties aan te schaffen die je eerst niet nodig vond.

Je hebt er initieel nier voor betaald, en vond ze ook niet nodig. Voortschrijdend inzicht kan je later wel een bepaalde optie willen hebben.

Dan kan het dus alsnog. Bij mijn huidige Mercedes had ik achteraf ook graag nog een aantal opties willen hebben waar ik spijt van heb dat ik ze niet genomen heb.

Vanuit de fabrikant ook interessant natuurlijk. Je kunt altijd achteraf nog bepaalde opties aanbieden. Ben wel benieuwd of de dealer er dan nog aan verdient.
Je zit hier in het luxe segment. Deze praktijken zijn volkomen normaal en mensen die deze auto kunnen betalen klagen hier niet over.
Is niet anders dan al langer in auto's gebruikt.
Stoelverwarming is standaard voorbereid in de meeste auto's. Optie wordt pas weergegeven als de dealer hem activeert. Al zou je een stoel aansluiten op de juiste aansluiting, dan nog is die via de boordcomputer niet zomaar aan te zetten.

Je moet het als voordeel zien. Acheraf is de optie gewoon nog aan te zetten.
Deze discussie rijmt op die van de Smart TVs: daar jammeren mensen dat ze eigenlijk alleen een monitor willen en niet willen betalen voor extra smart functies die ze niet willen. Hier is ervoor gekozen de prijs lager te houden voor mensen die die functionaliteit niet willen - en ja hoor: alweer is het niet goed!
Het is voor een fabrikant veel eenvoudiger een beperkt aantal modellen te bouwen dan per klant dat ding te configureren - zelfs tot het punt waar b.v. een pure monitor duurder is dan datzelfde ding met smart TV functies. Dit kostenvoordeel komt in principe de klant ten goede (bij gelijkblijvende winst voor de aandeel houder, het kan ook zijn dat fabrikanten dat voordeel zelf proberen te behouden). Het voelt inderdaad beroerd aan: de hardware zit in je auto, maar is alleen voor nog meer geld dan je al voor dat ding betaalt te gebruiken, maar is waarschijnlijk uiteindelijk goedkoper dan bij de goedkopere modellen die hardware weg te laten...
Deze ontwikkeling vind ik erg negatief. Of je nu 10k of 100k hebt betaald, je hebt betaald, dus hoort het volledig van jou te zijn.
Volgens mij moeten we ergens heel fundamenteel gaan vastleggen dat mensen het recht moeten hebben om de spullen in hun leven te gebruiken zoals ze willen. Ik gebruik met opzet niet het woord "eigendom" want we gaan steeds meer toe naar een wereld waarin spullen verhuurd worden en software een dienst is zodat niks meer jouw eigendom is en de normale eigendomsrechten niet gelden.

Als ik iedere dag in een auto rijdt (los van de vraag of ik koop of huur) vind ik dat ik het recht zou moeten hebben om op alle knopjes te drukken en alle software aan te passen of te vervangen. Fabrikanten hoeven daar niet aan mee te werken maar ze mogen het ook niet tegengaan. Dus geen versleutelde firmwares die je niet kan vervangen zonder het apparaat te 'bricken'.

Ja, dat gaat verder dan de huidige rechten van huurders maar in mijn ogen is het noodzakelijk gezien de steeds grotere invloed die dit soort systemen op ons leven hebben.

Ik weet niet of de grondwet de juiste plek is of dat we het aan 'de rechten van de mens' moeten toevoegen of nog ergens anders, maar voor mijn gevoel is dat ongeveer het niveau waarop dit moet worden vastgelegd. Het recht om je spullen te repareren moet daar ook ergens in de buurt komen te staan samen met het recht om broncode in te zien van ieder apparaat en iedere applicatie. Ja, dat gaat ver maar gezien de de enorme macht van de techbedrijven en hun software lijkt me dat hard nodig als we niet in een mix van Kafka en Wall-E terecht willen komen (onredelijke tech-dictators gecombineerd met onbegrijpelijke software en falende apparatuur en niemand die het verschil kan zien, yum).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:08]

Tesla doet exact hetzelfde maar daar hoor ik niemand over.... :?
Dat doen meer merken, bijv met een abonnement ;)
Maar is misschien wel te hacken :+
Dan was dat allang een ding geweest. Heb verscheidene hacks gezien, maar niet waarmee men hardware feature van de auto kon unlocken.

Vroeger kon dat wel overigens, met mijn BMW 5-serie van die tijd bijv. BMW is er al vroeg bij met zulke blokkades. Kon toen nog gewoon met een tool i.c.m. ODB-2 stekker vinkjes aan en uit zetten. Maar zo werkt dat tegenwoordig niet meer.
Bij mijn Passat B8 occasion gewoon de file-assistent kunnen laten activeren, wat normaal een opties is van om en nabij de 1000 euro als ik het me goed herinner. Dat is bij Volkswagens sowieso een ding. Er zijn hele theorieën over welke opties je moet aanvinken om zo goedkoop mogelijk alle benodigde hardware aan boord te krijgen, om daarna achteraf de boel te laten activeren (bijna gratis).

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 22 juli 2024 14:08]

Bij de BMW G20/21 kan je nog steeds sport+ op de automaat activeren moest je het niet hebben, maar dit is geen aankoopbare feature.

Automatisch grootlicht is wel zo'n aankoopbare feature, die ik niet genomen heb. Ik heb echter wel het knopje en dan krijg ik de boodschap de feature aan te schaffen voor 180EUR :( Verder is er helemaal niets aankoopbaar, waarbij onnnodig hardware is voorzien.

Nu is de code voor het automatisch grootlicht nog niet bekend, ik vermoed dat het deels komt omdat deze feature in vele landen standaard is.

[Reactie gewijzigd door poing op 22 juli 2024 14:08]

Dat automatisch groot licht is een feature die standaard op mijn Mazda CX-30 zit, maar thank god heb kunnen uitschakelen. Die feature vind ik behoorlijk vervelend, of ik snap die feature gewoon niet. Ik heb het knopje op het stuur, en daarmee kan je 'm aan en uit zetten dacht ik, maar ik vind het behoorlijk irritant op de snelweg waar auto's met groot licht rijden, en vervolgens naar mijn idee te laat het groot licht uit gaat.
Je hebt betaalt zonder die specifieke optie.
Achter wel te bestellen. Stel je koopt nu 100PK bestelt . Maar na 1 jaar wel
Bij een goedkope auto kan ik mij voorstellen dat je sommige upgrades inbouwt. Voor een auto van 100k is dat absurt.
je hebt betaald, dus hoort het volledig van jou te zijn.
Ja en nee, voor het fysieke deel, ja dat is van jou. Van het software deel, is dat nooit van jou, daar heb je alleen een licentie voor onder voorwaarden. Je kan software pakket xyz hebben waarbij je puur een basis licentie hebt, als je daar echter een key in propt waarmee je meer kan werkt het wel, maar ben je illegaal bezig omdat je die key niet rechtmatig heb verkregen (via licentie).

Ik zal geen uitspraak doen over of dit wenselijk is of niet, maar dit is hoe de (Nederlandse) wet werkt. Software werkt anders dan andere producten qua eigenaarsschap en copyright.
Ik denk dat het zelfs nog mooier is. De eerste eigenaar zal wellicht de optie lichten, maar dan krijgt de volgende eigenaar die optie dus wellicht niet…
dat is bij mijn weten al jaren zo, zo kan je met vagcom best wel wat opties instellen waarvoor je normaal gezien extra zou betaald hebben.
Steeds meer functie en diensten verdwijnen straks achter een betaal muur(abonnementen) helaas!
Ik ben zelf hier totaal geen voorstander van.
Straks mag je meer dan € 100,- van salaris betalen om je producten die je aangeschaft heb volledig te maken.
En als je x niet kan betalen verdwijnt die functie weer! |:(
Slechte ontwikkeling vindt ik dat!
Je zou dus eigenlijk hopen dat de autofrabrikant gewoon een auto bouwt met alle opties erin en die ook gelijk levert. zodat je alleen nog de kleur, velgen, type accu en kleur van het leder/stof uitkiest. Voor de rest zit alles erin.

Daarnaast is de prijs wel bizar, je moet bedenken dat deze wagen geen BPM heeft, alleen btw.
Nee dat zie je verkeerd dat kan best met een abbootje van 50-300€ per maand ;)

Net als CarPlay bij BMW, het zit verdorie in je auto en wordt notabele gestuurd door je telefoon maar nee is niet gratis en standaard
Het gaat nog veel erger worden,
We gaan in de toekomst betalen voor een maandje verwarmde stoelen of een andere feature.
Natuurlijk is het maar mijn mening maar ik vind dit echt verwerpelijk.
Maar mag je de camera door te hacken activeren?
Volgens mij was het decennia geleden al zo dat in de VW motoren het verschil tussen TDI motoren met en zonder rode lettertjes (scheelde tientallen PK's) ook alleen een softwareschakelaar in de motormanagementchip was

Het aantal mensen dat zich hier zo druk over gemaakt hebben, dat ze van kwaadheid geen VW meer kochten moet klein geweest zijn, anders hadden de aandeelhouders wel geklaagd.
En wat handige jongens konden hun auto bijna gratis sneller maken door die chip te "tunen".

Dus niets nieuws; fabrikanten doen dit al jaren en consumenten hebben het gewoon gepikt.
Kan me niet voorstellen dat deze ontwikkeling doorgaat. Duitse auto's hebben altijd al vele opties gehad waar je extra voor moest betalen. En eigenlijk is dit precies hetzelfde, met dit verschil dat het een software geactiveerde optie betreft. Het ervaart anders, en ik denk dat de meeste mensen zich een beetje getilt voelen. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat deze trend doorzet, gewoon omdat klanted het niet waarderen. Het vraagt om een software hack.

Afgezien daarvan, kan ik niet anders zeggen dan dat dit een prachtige auto is. Efficient, goed bereik, schitterende uitvoering. Blij te zien dat de duitse auto industrie weer terug komt. Nu nog een versie die de gemiddelde aardbewoner zich kan veroorloven.
Enerzijds is het volkomen logisch: de fabrikant probeert de winst te maximaliseren door de drempel naar de consument te verlagen: niet direct eenmalig 595 euro, maar jaarlijks 75 bijvoorbeeld.

Ik ben vooral huiverig voor zaken als de achteras: wat als het defect raakt of een storing optreedt, wie neemt dan de verantwoordelijkheid? En wat doet het met de reparatiekosten (en dus verzekering) van schades...
Ja precies. Als we daar heen gaan is het dus hardware als service. En zit er dus geen dienst achter. Normaal gesproken huur je dan iets en in dat geval zou je dus niet ook de onderhoud moeten betalen, dat is juist het voordeel van huren.

Dus of het moet op afbetaling zijn en dan wordt je eigenaar. Of het is een doorlopende dienst met dus ook doorlopende kosten voor de dienstverlener. Of je huurt iets maar dan is de duur beperkt en mag je verwachten dat je geen onderhoud hoeft te betalen.
Ja precies. Ik zie het al voor mij, straks koop je een auto met achterbank maar hij start niet als er iemand op zit, want je hebt niet betaald voor de extra passagiers optie.
En als je het doorverkoopt mag je koper weer voor alle opties opnieuw betalen aan Mercedes.
Heel netjes van Mercedes. Vooral de range is erg netjes voor het basis model.
Het is zeker een wat langere range. Voor mezelf heb ik het idee dat ik 1 keer naar Parijs moet kunnen: 500 km. Maar natuurlijk moet je daar niet meteen zonder energie zitten en dus begin ik met een bereik van 600 km pas serieus te kijken. Tel daarbij dat ik wat langer doe met auto's en ze niet nieuw koop dus een begin-bereik van 800 km is mijn doel. Dat komt hiermee echt wel in zicht.

Nu nog een reële prijs voor zo'n auto. Als ze als gebruikte auto van een jaar of 3 beschikbaar komen voor € 20.000,- met dan een bereik van 600 km, dan zou het zomaar mijn volgende auto kunnen zijn.
Waarom eigenlijk? Is het niet veel prettiger voor lichaam en geest om na 2 uur rijden even 10 minuten te wandelen, benen strekken, bakje koffie etc? Dan kom je 10 minuten later aan, who cares.

Waar komt dat haastige leven toch vandaan? Wat brengt dat je?

Kun je een benzine S-klasse van 3 jaar oud wél voor 20.000 euro kopen? Waarom zou dat voor deze EQS dan wel gelden denk je?
Heb je wel eens een lange rit gemaakt achter het stuur van een S klasse?
Wel achter het stuur van 5-series, Audi Q7 etc. Fysiek maakt dat een enorm verschil, dus zo'n S-klasse zal helemaal wel komfortabel zijn qua weinig windruis, topstoelen etc. Maar dan nog, concentratie op de weg is iets anders dan fysiek comfortabel zijn. Elke 2 uur even stoppen is altijd een goed idee.
Met de directie op de achterbank rij je op comfort dan is 4 uur goed te doen, maar die wil meestal wel elke 2 uur stoppen voor koffie ;)
Dan loop je natuurlijk zelf ook even een rondje.
Ja, in een woord fantastisch! Naar Midden-Duitsland, ff een vrachtwagen ophalen waarvan de chauffeur niet meer verder mocht rijden.
Ik snap wel dat je in een keer door wil rijden. Ben net op vakantie geweest en eigenlijk een keer per dag gestopt om te lunchen verder gewoon twee keer 700km per dag gereden. Zonder verdere stops.

Iedereen in de auto vind dat prima. Ik blijf lekker in mijn ritme, dus dat snap ik wel.

De hoop om deze auto over 3 jaar voor 20K te kopen lijkt me ijdel inderdaad. Het dubbele lijkt me al aan de lage kant.
Je concentratie gaat gewoon flink achteruit, ook al denk je zelf van niet. Het gaat heel lang goed totdat het een keer goed fout gaat. Niet per se vanwege je eigen fout maar ook je reactievermogen op fouten van anderen gaat achteruit. Iedereen die roept dat hij uren achter elkaar kan blijven rijden zonder concentratieverlies, overschat zichzelf.
Dat is wetenschappelijk gewoon aangetoond.
Voor professionals is er de rijtijdenwet en die zegt max 4,5 uur achterelkaar rijden.
Uiteindelijk hangt vermoeidheid ook veel van de auto en het verkeer af.
600 km zonder pause (in een s klasse met allerlei toeters en bellen en weinig verkeer) is wat anders dan een VW Polo van 1980 op een zwarte zaterdag.
Klopt, daarom is er dus een vuistregel dat je anno 2021 om de twee uur rijden even pauze neemt. Het is onmogelijk dat iedereen voor zichzelf gaat berekenen hoe lang hij kan gaan rijden, want daar komt dan ook weer overschatting bij kijken.
Klopt helemaal. Iedereen heeft na 2 uur auto rijden minder concentratie. Echter... Niet iedereen heeft hetzelfde startpunt.

Voorbeeld: jij begint op 100% en na 2 uur rijde is dat bijvoorbeeld 80%
Anderen zijn naast auto rijden met veel andere dingen bezig (telefoon?) en beginnen op 70% en na 2 uur rijden 50%
Wie is er dan beter geconcentreerd?

Nogmaals, iedereen heeft minder concentratie na 2 uur, maar het belangrijkste is welk effect dat heeft. Dat is niet niet zo eenduidig te oordelen. Ook de onderstaande ' discussie' over overschatten is relevant, maar dat ligt niet eenzijdig aan diegene die langer door rijdt, dat doet ook diegene die op de telefoon speelt, met de kinderenbezig is en meer.

Kortom, die wetenschap klopt, maar het is wel iets genuanceerder.
Ik ben sws minder geconcentreerd als het met een slakkengangetje van 80km/u gaat, maar als het met 180 km/u gaat ben ik vele malen meer gefocust, uitgaande van rechtoet-rechtaan autobaan rijden dan.

Maar je hebt helemaal gelijk, sommige mensen beginnen al met een achterstand qua besturen van een voertuig, angstige mensen, of mensen die in gesprek zijn met iemand(bellen of in de auto), enz.
Als ik aan het rijden ben, ben ik aan het rijden, en niet aan het kletsen of met telefoon ''dingen'' bezig.
Het is ook een groot voordeel dat ik een motorrijder ben, dan kijk je op een andere manier, (en zie meer) en houdt er een defensievere rijstijl aan over..
Een auto is een moordmachine als je jezelf overschat op het gebied van uithoudingsvermogen en concentratie. Het past in het rijtje van mensen die menen nog prima te kunnen rijden na alcohol gedronken te hebben of prima twee dingen tegelijk kunnen doen, zoals rijden en Whatsappen.
Dat bedoel ik dus met die overschatting. Het gaat niet om jou, het gaat erom dat IEDEREEN na twee uur rijden flink in concentratievermogen achteruit gaat.
Dan mogen ze wel eens snel de rijtijdenwet aanpassen als ik jou mag geloven. Immers mogen beroepschauffeurs 4,5u rijden of 6u rijden/werken voor ze 45 minuten pauze moeten nemen.

Daarop voortbordurend: Meer dan een uur achter een bureau is echt slopend voor de concentratie, je mag dat bij mij wetenschappelijke komen onderzoeken.

Oftewel: Ieder zijn vak. De een kan het wel, de ander niet. Met de juiste aanleg/gevoel voor autorijden/comfort is het gewoon te trainen. Internationale chauffeurs doen op een rijdag zo tegen de 800km of soms nog iets meer. Met een vrachtwagen die 80/90 mag afhankelijk van het land waarin je rijdt. En vaak week in week uit 3500+km. No problem.
Dan heb je het over beroepschauffeurs. Daar ging het niet om.
En inderdaad, achter een bureau verlies je ook concentratie maar dan loop je niet het risico om met 120 km/h per uur tegen een andere weggebruiker te rijden.
De één kan inderdaad langer rijden dan de ander, maar zoals gezegd is zelfoverschatting hier een sleutelwoord. De één kan ook meer alcohol verdragen dan de ander, maar toch accepteren we dat niet dat mensen dat zelf gaan inschatten. Vandaar een richtlijn dat je na twee uur gewoon even pauze moet nemen.
In mijn vele ritten door Duitsland ben ik menig hardrijder wel nog tegengekomen nadat die met 190 langsraasden. Eerst moest ik dan in een file staan, totdat je langs een wrak reed wat niet eens meer als auto herkenbaar was. De bestuurder kwam ik dan weer tegen als die in een ambulance of lijkzak geschoven werd. Niet zelden waren er dan ook nog onschuldige anderen slachtoffer.
Haha niet in mijn auto hoor, die is sterk genoeg.
Niet zelden waren er dan ook nog onschuldige anderen slachtoffer.
https://www.ad.nl/auto/fo...elste-test-ooit~a05a2260/

Ik zou er niet vanuit gaan dat er na een crash met 190 nog iets van je over is. Dan mogen ze de stukjes bij elkaar in de kist gooien, of uit het wrak trekken.

Beetje meer realiteit van jouw kwetsbaarheid lijkt me wenselijk. Overigens maakt het weinig uit wat voor auto je rijdt. Je lichaam is niet gebouwd om dergelijke krachten aan te kunnen. Je hart scheurt gewoon.
Je gaat nooit van 190 naar 0 natuurlijk.
Totdat je met je o zo stoere 190 tegen een uitwijkende vrachtwagen aanrijdt.
Ik hoop het voor je. Je lerend vermogen lijkt echter 0, dus ik zou daar niet zo zeker van zijn. Als ik de ongelukken soms zie langs de Autobahn.... Brrrr..... Dat waren voor een groot gedeelte zelfoverschattende automobilisten.

Je kent m he, rij niet sneller dan je beschermengel kan vliegen.
Heerlijke zelfoverschatting.

Totdat je een keer hard in de remmen moet voor een auto die jouw snelheid niet goed inschat, en hem ervoor gooit. Je bent niet alleen op de weg.

Maar goed, de meesten leren pas als het een keer mis is gegaan.
Dat ligt eraan tegen wie je aan knalt, versus een vrachtwagen delf je sowieso het onderspit. Sowieso denk ik niet dat het een gezonde mindset is om te denken aan "de minste pijn" bij een verkeersongeval.

Je kunt er prima van weg lopen met "weinig pijn", en na enkele weken neurologische klachten ontwikkelen. Heb je nog jaren "plezier" van.

Maar ik zie aan de stijl van je reacties dat je nog in de fase zit waarin veel, en lang achter elkaar rijden vooral heel stoer is, en een zware auto met 190 door Duitsland heen loodsen je ongelooflijk veel genot brengt. Laten we hopen dat je veilig genoeg rijdt om die fase te overleven.
Dan plug je 'm tijdens die lunch even in, en val je daarna de laatste 350 km aan.
Niets bijzonders, lukt je waarschijnlijk met een Hyundai Ioniq 5 ook.

Bespaart je zo een flink aantal uur per jaar als je hier ook veel rijdt. Nooit meer langs de benzinepomp.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 22 juli 2024 14:08]

Dat dacht ik eerlijk gezegd ook, maar ik ben nu een aantal keer met een Tesla op wintersport geweest en irriteerde mij eigenlijk helemaal niet om 2x vaker te moeten stoppen vergeleken met een bezine of dieselauto. Het went erg snel en even de benen strekken voor 10 minuten is als je er staat toch ook wel weer fijn. Uiteindelijk is meer natuurlijk altijd beter maar het is lang niet zo storend als ik in eerste instantie had gedacht.

Ben nog wel benieuwd wat er gaat gebeuren als de superchargers voor iedereen open zijn i.p.v. alleen tesla's, tijdens drukke momenten zoals richting wintersport of terug was het af en toe nog wel eens in de rij aansluiten voor een plekje vrij was.
om 2x vaker te moeten stoppen
Wat je probeert hier te zeggen dat je gedwongen was om te stoppen
?

Overigens probeert !GN!T!ON volgens mij te zeggen dat het met niet irriteerde, dat staat namelijk letterlijk in de reactie
Precies, wat ik probeerde aan te geven is dat ik eerst erg huiverig / pessimistic was over de range, maar dit bleek dus erg mee te vallenen (mij i.i.g.) niet te storen. Even een kopje koffie drinken, wc break en weer door. Waarom theduke vind dat dit niet in mijn eerdere comment stond geen idee, als ik het terug lees en in de context van de rest van de thread lijkt mij het obivious, maar goed.
Dat punt geldt ook voor jou?
Jij MOET ook stoppen als je tank leeg is.
Alleen kan jij wat verder rijden voor dat je tank leeg is.
En met 5 minuten ben je weer onderweg met een bak koffie in de hand. Daarbij is een Mercedes S-klasse, waarvan ik aanneem dat dit de elektrische uitvoering is met hetzelfde of nog beter comfort, een auto waarmee je makkelijk 700km aan een stuk rijdt. Zelfs de ICE versie is al stil, de stoelen zijn eerder zetels met massage, verwarming, ventilatie, koeling, etc, etc. Dus dan moeten stoppen na een uur of 3 omdat je accu leeg is, kan soms wat teleurstellend zijn en onnodig voelen.
Dat je met een Mercedes gemakkelijk uren aan een stuk kan rijden ga ik zeker niet betwisten.
Of het voor je fysiek goed is, dat is een ander topic. De ene stopt liever na 2 uur en iemand anders kan gemakkelijk 3 uur rijden zonder merkwaardig concentratieverlies.
Zoiets is gewoon persoonsafhankelijk.

We zijn wel op een punt gekomen dat ICE heel zuinig is geworden en grote afstanden kunnen afleggen.

Elektrisch rijden staat nog in zijn 'kinderschoenen' en door de vooruitgang wordt het bereik steeds groter en groter.
Kijk eens over 5 à 10 jaar hoever ze dan staan.
Misschien overstijgen ze wel het bereik van een ICE en tanken ze even snel als aan de pomp.
Kijk eens over 5 à 10 jaar hoever ze dan staan.
Met hun enkels in het water misschien?
Misschien overstijgen ze wel het bereik van een ICE en tanken ze even snel als aan de pomp.
Ongeacht of ze dat wel of niet doen, door blijven gaan op de oude voet is gewoon geen optie. Zelfs niet als we daarvoor enige mate van comfort tijdens de vakantie voor moeten inleveren.
Ja want een nieuwe s-klasse heb je voor 130k (goedkoopste). Deze gaat straks in Nederland veel meer kosten, helemaal als de bpm gaat vervallen of er iets anders voor in de plaatst komt.
Ik geef je gelijk. Mààr... Deze EQS laadt maar aan 400 volt met maximaal 200kWh. Dat vindt ik beperkt voor een topmodel van Mercedes. Andere merken zoals Porsche en 'zelfs' Hyundai bieden modellen met 800 volt laden aan. Een Ioniq 5 doet het voor de helft van de prijs.
Dit model zou je dus gewoon aan 350kWh moeten kunnen laden. Dat neemt echt de zorgen weg tijdens de 10 minuten benen strekken na 2 uur rijden. Rijbereik wordt dan zelfs voor dit soort dure luxe reiswagen minder belangrijk. Je gaat minder snel struikelen over 500km range wanneer je er 600 zou wensen, als je weet dat je op 10 minuten enkele honderden kilometers kan tanken. Even plassen en een klein toertje rondwandelen en je zit daar al aan.
Hij laadt niet met 200kWh. Hij laadt met 200kW. Als je dat een uur doet, heeft ie 200kWh aan energie naar binnen geslurpt.
Om te beginnen gaat het mij niet om de haast. Het gaat mij om de range die wordt geboden. Vooral om te vergelijken met wat ik nu heb. Na 2 uur rijden is er niet altijd de gelegenheid om te tanken.

Daarnaast hoef ik geen mercedes s-klasse. Ik wil een gebruikte auto van ongeveer 4 jaar oud voor zo'n € 20.000,-. Daarbij dan de gewenste range. Nu ze beschikbaar is in de mercedes s-klasse, ga ik er van uit dat ze over een jaar of 10 door druppelt in de middenklasse auto's. En daarmee komt voor mij pas een elektrische auto in zicht.

Wat voor mij wel geldt is dat ik die auto dan in de vakantie met caravan er achter door Europa sleur, zoals ik dat ook met mijn huidige auto doe. En ja, dan weet ik ook dat de range naar beneden gaat.
Misschien dat een KIA e-Niro (nieuw 39.000) of Skoda Enyaq (nieuw 35.000) na 4 jaar wel 2e hands te krijgen zijn rond de 20.000? De Tesla S en model 3 lijken niet veel te zakken in prijs op de 2e hands markt.
Dan kom je 10 minuten later aan, who cares.

Waar komt dat haastige leven toch vandaan? Wat brengt dat je?
10 min pauze houden is niet verplicht en voor de meeste is langer doorrijden ook geen probleem. Of iemand die 10 min pauze houd is aan hem of haar en die keuze zal je moeten accepteren.

Je drukt gelijk iemand in een hoekje met je laatste opmerking. Net als wappie. Dat is helemaal verkeerd en haast heeft hier dus ook niks mee te maken.
Ik druk helemaal niemand in een hoek. Ik stel oprecht een vraag, namelijk wat dat oplevert, die 10 minuten tijdswinst.
Dat doe je wel. Als je vraagt, " Wat levert dat op" doe je net alsof de 10 min pauze een vereiste is, ik MAG 10 min pauze houden, dat ik dat niet doe is dus mijn winst.

Neem jij je 10 minuutjes maar, ga er geen probleem van maken als anderen dat niet doen :(
@EvaluationCopy heeft zeker wel een punt. Sommige mensen vinden langer rijden geen probleem, maar dat haalt niet weg dat het onverstandig is. Calculeer op een rit van 400km gewoon een half uur extra om wat rust te nemen. Plasje, natje hapje. Vele malen gezonder en veiliger.

Overigens vind ik jou houding best aanvallend terwijl hij gewoon wil weten waarom die range van 600 do belangrijk is. “Neem jij je 10 minuten maar” lekker volwassen.
En ondertussen ga jij mij exact voorschrijven wat ik moet doen. Als volwassenen onder elkaar zeker? ? ? Zal ik jouw anders wat adviseren? Als jij mij wil vertellen wat ik moet doen zal je eerst mijn sugar daddy moeten worden.

Ik kan niet oneindig mijn plas ophouden, dus ik moet toch een keer stoppen en dat is vaak na 300km. En dan strek ik direct mijn benen, maar dat is +/- 5 min.
Omdat het niet altijd mogelijk is. Soms is er geen oplaadpunt, werkt het niet of ga je de bergen in waarin je range flink korter is. Ik heb hetzelfde lijstje als @beerse , alleen doe ik er nog eens 100KM bovenop omdat de WLTP niet de werkelijke range is.
Ik heb sindskort een hybride (GTE) met een mini accu met 25-30KM werkelijke range (50 op papier) en heb tijdens mijn reis 2x op een rustplek geprobeerd te laden puur als test bij een paal van Eon en beiden werkten niet. Waren oostblok landen, maar de wereld is groter dan West-Europa. Het komt nog wel, maar we zijn er nog net niet om met zijn allen over te stappen op volledig elektrisch. Een gok voor mijzelf om op de tweede handsmarkt eentje te kunnen kopen met voldoende range ook voor de vakantie is nog +/- 10 jaar. Dan zouden ze in die landen ondertussen de infrastructuur ook af moeten hebben *nobele hoop*.
En wat nog leuker is, doe het in 2 dagen. Overnacht ergens, zie je ook nog wat van de wereld.
'gebruikte auto van een jaar of 3 beschikbaar voor €20 000'.
Hmmm
Een tweedehands tesla (oud model) met meer dan 400 000km word aan 50%-80% van de nieuwprijs verkocht. Dus je kan het wel vergeten om zo'n dure wagen voor maar €20 000 te kopen.
Het gaat nog JAREN duren, voor ze zo'n wagen met dat bereik en die afwerking voor zo'n prijs verkopen.

Als het er ooit zal komen.
Enige waar je op kan hopen, is een echt basic basic versie met een klein bereik voor stadsverkeer, maar niet om verre reizen mee te maken doorheen verschillende landen (tenzij je om de zoveel km's fast charging gebruikt (die je dan een premium vragen)).

Chinese merken, dat is waar je in de nabije toekomst zal moeten naar kijken ivm betaalbaarheid voor een deftige elektrische wagen van rond de €20 000.

De grondstoffen zijn drastisch gestegen, een chip tekort die nog enkele jaren zal aanhouden en vooral: China bezit het grotendeel van de grondstoffen die nodig zijn voor batterijen. (zeer veel Afrikaanse mijnen zijn in handen van de China).

Als zelf officiele verkopers van merk garage's u mededelen dat men verwacht dat een 'wagen bezitten voor prive gebruik' in de toekomst minder zal voorkomen. Auto delen en abbo voor auto gebruik zal meer en meer voorkomen en de standaard zijn binnen 20j ofzo.
Vwb het Tesla deel, die zijn tweedehands nu nog relatief duur omdat er nog een fiscaal voordeel aan hangt en ze de enige serieuze tweedehands elektrische auto zijn.
(Voor velen is een Leaf of i3 te klein)

Nu komen praktische alle merken met “serieuze” elektrische auto’s (id4, ioniq 5, i4, eQ4 etc), instap al voor iets meer dan 40k, ben benieuwd wat die auto’s over 3 jaar kosten.
Als je nu kijkt naar één van de eerste modellen die echt kan concurreren met 'klassieke' familiewagens, kom je uit bij de Hyundai Ioniq. Prijzen tweedehands beginnen nu rond de 17-18 000 euro, met een reëel rijbereik van 200-250 km. Deze modellen zijn van rond 2017-2018. Als je kijkt dat de catalogusprijs begon bij 36 000 euro, zie je dat je met 3 à 4 jaar afschrijving aan de helft van het aankoopbedrag zit.

De door jouw genoemde modellen zullen binnen een drietal jaar ook rond die prijzen tweedehands zitten. En dan komt een elektrische wagen toch echt wel binnen het bereik van vele mensen. Als een Dacia Spring (start bij 17 000 euro) binnen een jaar of 3 tweedehands mogelijk rond de 8-9000 euro zit (incl. batterij), dan begint er een tweedehands aanbod te komen voor (bijna) iedereen.
50% van een model 3's nieuwprijs is gewoon 20000. ja dat duurt nog wel eventjes voordat die 400k gereden hebben, maar ook een model s met 400k op de teller is voor 40k al wel verkrijgbaar, en dat is rond de 35% van de nieuwprijs.
Denk dat het meer een inflatie dingetje is. De prijzen zijn gestegen omdat het geld door alle injecties minder is waard geworden. De lonen moeten hard gaan stijgen en dat zie je ook in de cao afspraken. Straks lsvhen we om 30k.

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 22 juli 2024 14:08]

Nu nog een reële prijs voor zo'n auto. Als ze als gebruikte auto van een jaar of 3 beschikbaar komen voor € 20.000,- met dan een bereik van 600 km, dan zou het zomaar mijn volgende auto kunnen zijn.
Nu heb ik recent een Mercedes certified occasion gekocht, met ICE én accu, en zelfs dan is die 800km wel heel theoretisch hoor (eerder 700km met bewust rijden), en die kreeg ik ook niet voor €20k mee. Hoe je dat soort verwachtingen kan stellen aan een EV die je thuis en op het werk kan 'bijtanken' terwijl hij toch stilstaat, geen idee.

Of heb je geen oprit? Dan moet je sowieso niet een auto van deze klasse kopen, dat is vragen om ellende.

(moet er overigens ook niet aan denken om 600 kilometer in één rit af te leggen)
Een reële prijs? Dit is de elektrische tegen/samenhanger van de S klasse.
Dan is dit een volstrekt normale prijs.

De elektrische tegenhangers van de A of de C klasse zullen lager uitkomen.
Tip: ik snap dat je Parijs als je range doel kiest, maar eindstation voor een lege batterij zou ik niet doen. Het laden daar is absurd slecht.
Ik ben zelf met de Tesla 3 LR naar Parijs gegaan een week geleden. Ik heb 2 pitstops gedaan, maar de auto moet je eigenlijk al weer wegrijden voordat je terug bent van het toilet.

Supercharger netwerk in Frankrijk is ook gewoon prima. Stekker insteken en niet meer over nadenken.

Zo’n stuk rijden zonder pauze is overigens gewoon een moreel illegale usecase. Lekker fris rijd je dan rond in Parijs zeg zonder pauze. Fijn voor al die voetgangers.
Hoezo? Ik ga na 250km eens verzitten en dan ben ik 200km later in Parijs. De laatste keer dat ik me herinner moe te zijn geweest na autorijden was na een dag van 15u reizen in Stockholm te zijn aangeland. Heb toen wel de toeristische route gepakt met 2x de boot. Gewoon omdat ik dat leuk vond.
Een gebruikte S-Klasse van drie jaar oud voor 20k. Droom maar lekker verder.
Het basismodel van een ton wel te verstaan ;)
Deze zal mooi staan als taxi :+ en zonder gekheid - bedrijfsmatig is full electric (gok ik) een stuk voordeliger in het wagenpark dan mechanische delen die meer onderhoud nodig hebben :)
Google anders even op “taxi Tesla Schiphol”. Dan lees je hoe blij ondernemers zijn met een elektrische taxi. Goed, dat heeft vooral met de kwaliteit, onderhoud en reparaties van Tesla te maken, van Mercedes verwacht ik meer.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 14:08]

Wat de taxi’s even vergeten te vermelden is de belachelijke hoeveelheid voordeel die ze hiervoor hebben gekregen (geen bijtelling, geen wegenbelasting, auto aftrekbaar, gratis superchargen) en ze nota bene dagelijks superchargen met een eerste model ev. Goede stress test wel. Erg veel medelijden heb ik echter niet met ze.

Ik verwacht ergere taferelen met mercedes. Die stond in de lijstjes ook erg veel bij de garage begreep ik. Op techniek vrees ik dat ze een jaar of 5 achter lopen.
Je noemt een paar economische voordelen waar een ondernemer helemaal niets aan heeft als een groot deel van het wagenpark stil staat en de fabrikant de reparaties niet aan kan.
Bedrijfsmatig afhankelijk zijn van praktisch het eerste model van een autofabrikant, dat is gewoon ondernemersrisico. Dat is net als een klusjesman die zijn materieel uit China besteld en dan klaagt dat hij niet kan werken omdat het stuk is of niet goed werkt. De Schiphol taxi chauffeurs in Ioniq's en Leafs heb ik niet horen klagen over kwaliteit maar enkel over bereik.
Wat een grap. Ze verkopen het alsof je een feature erbij kan unlocken, maar feitelijk beperken ze gewoon de draaicirkel van je auto en moet je achteraf nog eens dokken om dat terug normaal te maken?
Bizar inderdaad, wat is het volgende: Ruitenwissers unlocken, handig als het regent. Verlichting unlocken, kun je ook in het donker rijden!
Nee de functies die jij opnoemt kun je afnemen voor de kleine abonnementskosten van €250,- in de maand.
Bij het uitgebreider abonnement van €500,- in de maand kun je ook toegang krijgen tot extra veiligheidsmaatregelen, dan worden alle airbags geactiveerd. ;)

Opties en functies activeren is al jaren lang iets waar autofabrikanten gebruik (misbruik) van maken. Daarbij is de overheid hier in Nederland het grootste probleem, een auto wordt nog steeds als luxeproduct gezien. Ik sta altijd nog versteld van het aantal nieuwe auto's wat er in Nederland worden verkocht.
Volkswagen doet dit al heel lang, de 1.9 tdi werd met 70pk tot iets van 150pk geleverd maar de motor was exact het zelfde. Gewoon software aanpassen en je had veel meer PK's
Dat gebeurd momenteel ook al bij de meeste autos en bij zowat alle motoren. Apple Carplay, Android Auto, GPS updates, ... Motors die in een hele range van modellen zitten die gaan van 90 to 180 pk.

Ipv een optie te kiezen en die wordt dan geïmplementeerd, is die hier automatisch geïmplementeerd maar dan uitgeschakeld. Hoe ze het nu doen klinkt gewoon ongelooflijk belachelijk en dan ZEKER omdat het basis model 100k kost.
Kan iemand deze auto even fixen voor Bjorn Nyland om de range te testen? :)

Ik zou er echt wel eentje willen, maar het zal waarschijnlijk blijven bij het spelen met de configurator. Zelf ben ik eerder fan van 4x4, maar dat gaat natuurlijk wel ten koste van de range.

Een belachelijke optie is wel het 10 graden draaien van de achterwielen ipv 4 door een OTA update.

edit: Ik heb me even laten gaan met de configurator op de Duitse site en kom op 187.770,10 euro. Ik wil wel eens meerijden met iemand :)

By the way @Koekiemonsterr volgens de configurator op mercedes.de zou de 4x4 705km ver komen en het basismodel maar liefst 843km.

[Reactie gewijzigd door bbc op 22 juli 2024 14:08]

je weet dat 4matic de 4x4 van Mercedes is, en ook deze wordt geleverd met 4matic zoals er in het artikel staat
Mooie bak alleen de neus van de auto lijkt zo 'zielig'. Ze mochten 'm wel wat stoerder maken, maar er zal natuurlijk wel een reden achter zitten (aërodynamica).
Wel ik denk het feit dat er nauwelijks luchtweerstand is dat dat veel invloed heeft op het ontwerp.
Vind het wel meevallen, dat elegante koplamplijntje wat helemaal doorloopt, en die luchtgaten voor de wielen met stoere schotjes zodat er geen konijn door kan. ;)
zucht....
Je koopt een auto van meer dan 100.000 euro.
En dan kan je een optie bijkopen voor spelletjes als Tetris...
Iets dat absoluut niets meer met een auto te doen heeft...

Moet tegenwoordig elke auto, ijskast, wasmachine, motorboot, vliegtuig, frisdrankenautomaat, fototoestel, gps, ... een kloon zijn van een smartphone en zijn app's?
Hij was al een tijdje te bestellen hoor, alleen moest dat via de dealer. Er zijn er al enkele uitgeleverd. Wat Tweakers eigenlijk wil zeggen is dat de configurator op mercedes-benz.de online is gezet. Als je de configurator afloopt kan je hem alsnog nog steeds niet online bestellen. Je kan die configuratie uitprinten en daarmee naar de dealer en die kan hem dan bestellen voor je.
In de foto's staat die kerel met gebogen knie in een rusthouding wat impliceert dat hij staat te tanken en er even bij moet blijven. Missertje van Mercedes, die kerel is binnen 10 seconden ingeplugd en gaat rustig een bakkie doen ;)
Gelukkig eindelijk een auto voor Jan met de pet met een behoorlijke range

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.