Mercedes toont EQS-suv met actieradius van maximaal 660 kilometer

Mercedes heeft de EQS-suv gepresenteerd, de suv-versie van de EQS-liftback. De accu's en elektrische motoren zijn vergelijkbaar met die van de liftback, maar de suv is groter en kan met een extra zitrij worden uitgerust. Eind dit jaar moeten de eerste auto's in Europa geleverd worden.

De EQS-suv komt in drie verschillende specificaties en heeft altijd een 400V-107,8kWh-accu, net als de liftback. De suv komt als achterwielaangedreven EQS 450+, met 265kW of 360pk vermogen en 568Nm koppel. De EQS 450 4Matic heeft vierwielaandrijving en net zoveel vermogen, maar met 800Nm meer koppel. De EQS 580 4Matic is voorlopig het meest krachtige model, met eveneens vierwielaandrijving, 400kW of 544pk en 858Nm.

Het 450+-model krijgt vanwege het gebrek aan een extra motor voor de vierwielaandrijving een WLTP-actieradius van maximaal 660 kilometer. De overige twee modellen kunnen maximaal 613 kilometer rijden op een volle accu. Die accu kan in maximaal 10 uur volgeladen worden met een 22kW-driefaselader. De auto's ondersteunen ook snelladen tot 200kW, dan duurt het 31 minuten om de accu tot 80 procent vol te laden. De 450+ kan na een kwartier snelladen 250 kilometer rijden. De EQS-liftback kan met dezelfde accu 770 kilometer rijden.

De EQS-suv is 5,125 meter lang, 1,959 meter breed en 1,718 meter hoog. De wielbasis bedraagt 3,210 meter. Daarmee is de suv 10 centimeter korter dan de liftback, enkele centimeters breder en 20 centimeter hoger. De suv kan daarnaast met een extra zitrij worden uitgerust, waardoor de auto plek biedt voor zeven inzittenden.

Net als de liftback kan ook de suv met het MBUX Hyperscreen worden uitgerust, een scherm dat uit drie panelen bestaat. In de liftback heeft dit een diagonaal van 56". De passagier krijgt bijvoorbeeld een 12,3"-oled om 'dynamische content' te bekijken. De auto kan middels camera's zien wanneer de bestuurder op dit scherm kijkt en dimt dit scherm dan. MBUX, het besturingssysteem van de auto, heeft een octacore-cpu en 24GB geheugen. De EQS-suv krijgt ondersteuning voor ota-updates en bestuurders kunnen zo extra functies van de auto binnenhalen, sommige tegen betaling.

De EQS-suv wordt in de Verenigde Staten gemaakt. Volgens AutoWeek moeten de eerste auto's dit jaar nog in Europa worden afgeleverd. Hoeveel de EQS-suv moet kosten, is nog niet bekend.

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-04-2022 • 15:23

165 Linkedin

Lees meer

Reacties (165)

165
155
61
8
0
78
Wijzig sortering
De zoveelste elektrische SUV die ongetwijfeld een krankzinnig prijskaartje zal krijgen.

Bij elk bericht over een elektrische introductie, hoop ik iets te lezen wat de markt voor particuliere rijders aanboort en/of het gamma van niet-SUV's wat vergroot.

EDIT: Als elektrisch rijden ook de verontrustend afwachtende particulier wil overhalen, komen we er niet met enkel deze modellen. Dringend nood aan een grote(re) keuze betaalbare gezinswagens.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 19 april 2022 15:31]

Zelfs voor een leaserijder is elektrisch niet altijd de keuze. Stel je hebt een budget van 35.000 euro en vrije keuze, dan kan je een a-merk luxe benzine auto met wat opties krijgen met 22% bijtelling, of een klein elektrisch autotje voor 33k met 18% bijtelling met vrijwel geen opties, want er moet ook nog 2k overblijven voor een laadpaal thuis. Dan betaal ik dus liever 80 euro meer voor een mooie benzine auto dan die andere optie.

Ik begrijp wel dat de regering elk jaar 4% wilt aanpassen, maar nu stimuleert het totaal niet meer.

[Reactie gewijzigd door Sluuut op 19 april 2022 19:44]

Zelfs voor een leaserijder is elektrisch niet altijd de keuze. Stel je hebt een budget van 35.000 euro en vrije keuze, dan kan je een a-merk luxe benzine auto met wat opties krijgen met 22% bijtelling, of een klein elektrisch autotje voor 33k met 18% bijtelling met vrijwel geen opties, want er moet ook nog 2k overblijven voor een laadpaal thuis. Dan betaal ik dus liever 80 euro meer voor een mooie benzine auto dan die andere optie.

Ik begrijp wel dat de regering elk jaar 4% wilt aanpassen, maar nu stimuleert het totaal niet meer.
Je reactie klopt niet helemaal denk ik. Het zakelijk leasen van een auto gaat vaak niet over een bedrag zoals jij aangeeft. Het is een combinatie van factoren en een catalogus waarde van een auto kan als factor worden meegenomen.

Vaak wordt er gewerkt met catalogus waarde, afschrijving, restwaarde, “brandstof” verbruik en vraag/aanbod van de auto. Dit wordt omgerekend naar een x-bedrag per maand en dat is dan inclusief of exclusief brandstof. Dit op bedrag wordt vervolgens aangepast op basis van het aantal kilometers dat er gereden wordt per periode (vaak per jaar berekend) en het aantal maanden van het contract.

Een contract met 60 maanden a 10.000 km per jaar heeft ex brandstof heeft een totaal ander maand bedrag dan dezelfde auto met een contract voor 48 maanden met 40.000 per jaar.

Een Kia EV6 van ongeveer €51.500 euro. Met een contract van 48 maanden en 40.000 km per jaar. Inclusief laden binnen NL. Kost de werkgever €933 per maand en heeft als bijtelling €283 euro per maand voor de berijder, dit op basis van de huidige 16% bijtellingsregeling.

Een vergelijkbare auto qua prijs (Kia Sportage) met het zelfde contract kost de werkgever €1042 per maand en de berijder een kleine €333 per maand op basis van de 22% bijtellingsregeling.

Je bespaart met een elektrische auto dus €50 per maand. Wat een kleine €2400 per 48 maanden is. Hiermee zou je dus je eigen oplaadpunt thuis kunnen realiseren. Met reeds zonnenpanelen en het verkopen/doorbelasten van je verbruik van het laden van je auto aan je leasemaatschappij ben je nog goedkoper per maand uit!
Bijtelling hangt af van catalogus waarde op het moment van aankoop, niets anders. Of de auto direct gekocht is door de zaak, of er geleased wordt, en eventueel voor welk bedrag, is daarvoor allemaal niet relevant.
Klopt dat beweer ik of ontken ik dan ook niet.

Wat ik wel zeg is dat één elektrische auto leasen niet meer geld hoeft te kosten dan een bijvoorbeeld een benzine auto. En dat een elektrische auto dan ook voor een leaserijder een prima alternatief is. Helemaal als er wordt aangegeven om €80 per maand extra te willen te betalen per maand. Dan is denk ik beter onderzoek de beste keuze
De marges op dit soort auto's zijn nou eenmaal veel groter dan op de gemiddelde gezinswagen van €22.000.

Voor deze auto's moeten hele productielijnen worden opgebouwd, accu's worden ontworpen en geproduceert, nieuwe software geschreven, laad infrastructuur werkend krijgen etc...

Dat kost nou eenmaal een bak geld, en dat verdien je terug door éérst dure auto's te verkopen aan mensen met (te) veel geld. Dat heeft Tesla ook gedaan: eerst dure sportwagen, dan dure Sedan, dan middelprijs Sedan.

Een paar jaar terug klaagde iedereen hier op Tweakers dat de Model S te duur was. Toen kwam de Model 3 voor €45.000 en klaagde iedereen ook nog. Nu zitten we al met meer dan tien verschillende soorten auto's tussen de €30.000 en €40.000. Het komt!

Je moet juist blij zijn dat er mensen bereid zijn om €100.000 over de balk te smijten waardoor er in de toekomst ook goedkope auto's met weinig marge gebouwd kunnen worden op dezelfde platforms.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 19 april 2022 16:01]

CD-spelers, elektrisch bedienbare ramen, airconditioning, cruise control. Dit allemaal is geïntroduceerd bij de dure modellen. Niet alleen om de reden die je noemt, maar ook omdat men eerst kleinschalig wil beginnen om ervaring op te doen met nieuwe technologie, en pas daarna opschalen.
Niet alleen daarom. Je wilt als fabrikant ook gewoon geld verdienen. Een optie toevoegen aan de standaarduitrusting van een auto van een ton waar je er misschien 10000 van verkoopt is veel gemakkelijker in de prijs te verdisconteren dan diezelfde optie in de prijs van een kleine stads auto.
Daarnaast moet het luxe segment zich onderscheiden door voor te lopen, zodat de mensen bij wie het geld tegen de plinten klotst de dure variant nemen.
alleen stijgt de gemiddelde prijs van een wagen wel al een tijdje boven de inflatie uit, wat er op neer komt dat auto's duurder ipv goedkoper worden
Inderdaad absurd, maar blijkbaar vinden we het allemaal ok. Want auto's zijn niet aan te slepen, ook niet in het duurdere (>= E-)segment. En ondertussen maar klagen dat we geen geld hebben :D
Naja bereid zijn. Vaak krijgen ze enorm veel belastingvoordeel dus uiteindelijk betalen jij en ik die bak van honderdduizend euro netjes mee.
Moderne auto zit ook degelijke computer in voor de motormanagement en entertainment en accessoires en veiligheid systemen. De duurdere bakken hebben dan luxere systeem en verschil met EV is dat naast die systemen er batterij regen en motor aansturing gemanaged worden. Bij ICE moet het hele motor proces geregeld worden. Ook ICE hebben rij assistentie als optie. Naast level 1 tot 3 autonoom functies.

Ik heb geen EV ook geen hybride. Maar heb ook "ipadmini" iets met auto eraan vast.
Even iets stoms, maar als je dan toch een nieuwe auto wilt waarom lease je hem dan niet gewoon?
Als je er echt voor gaat zitten en tijd voor maakt zijn er gouden pareltjes op het gebied van private lease zelfs in het elektrische segment.
Omdat ik nog geen enkel lease-voorstel ben tegengekomen dat op het einde van de rit voordeliger is dan aankoop.
Of evenduur, of marginaal duurder..allemaal niet mogelijk, gek is dat ook niet.
Je ziet hele leuke aanbiedingen ja. Maar dan volgen de kleine lettertjes.
Eenvoudigste uitvoering, maximaal 10K kilometers. Minimaal 5 jaar anders enorme boetes
Klopt. Een vrij simpele uitvoering is in de lease, met beperkte km's, inderdaad goedkoper. Dat zijn de lokkertjes. Zodra je een iets duurder model wilt komen er opeens hele andere bedragen naar boven......
163 pm voor een kale citigo, 2 jaar, 15k km, gatis zomer/winterband wissel.
Met een theoretisch bereik van 260 km met een volle accu. In de praktijk moet je hem echt ieder 200 km laden, mogelijk vaker. En dat laden duurt 5.5 uur.
Die 15000 km is dus een lachertje. Dat ga je met deze auto dus nooit per jaar rijden. Ze kunnen ook wel 30000 aanbieden.
Hij kan vast handig zijn voor iemand, maar je kan zelfs vanuit Utrecht delen van het land niet bereiken.
Dit was een benzine… super goedkoop
349 voor 10.000 toch
Ik heb mijn auto vorig jaar ingeleverd en dat is wat ik betaalde. Super aanbieding, ze zijn echt wel te vinden af en toe
Is dat een nieuwe of een oude auto? Want ik kan voor die prijs geen nieuwe vinden (vanaf €188 voor 5 jaar).
Kijk je dan ook even naar de nieuwe regels die per 1 april om zijn gegaan omtrent je nieuwe hypotheek?

Je kan zomaar een ton minder lenen als je een private lease auto hebt. Beetje lullig als het je overkomt omdat je een lease auto hebt
Private lease moet je gewoonweg niet aan beginnen hoe goed de voorwaarden ook zijn. Als het financieel even tegenzit moet je blijven betalen. En met covid en het vele thuiswerken staat de auto netjes voor de deur geld te slurpen.

Iedereen die zoiets doet verklaar ik voor gek. Ik lease als zelfstandige met bruto geld en belastingaftrek maar met zuurverdiend netto geld een auto leasen? No way in hell dan koop ik wel een leuk tweedehandje van een paar duizend euro.
Dus private lease is slechter dan prive kopen; maar zakelijk lease is wel beter? Als je zelfstandige bent zou ik hem ook gewoon kopen, is ook goedkoper (als je het geld hebt).
Probleem is dat je die ineens moet betalen, inclusief de btw terwijl je de auto over meerdere jaren afschrijft. Dus dan ben je vrij beperkt qua budget zeker als je net een bedrijf opstart. Als je least kun je een dikkere bak rijden en alle financiele kosten zijn aftrekbaar (dus rente e.d.). Bij elektrische auto zijn de kosten zelfs 120% aftrekbaar (wel Belgie heb ik het nu over).

Maar inderdaad zelf kopen is altijd beter en goedkoper, zowel prive als zakelijk alleen prive neem je natuurlijk veel meer risico. Als ik failliet ga en die auto niet meer kan betalen ben ik prive niet aansprakelijk. Prive is het toch een hele zware last op je schouders, een private lease bak.

En wat ik zeg privé betaal je het met zuur verdiende netto geld, na belasting. Als ik zakelijk 1000 euro lease per maand, stel ik factureer 85 per uur dan heb ik dat in anderhalve dag al terugverdiend. Privé moet je er een week voor werken.
Alles wat je zegt is precies hetzelfde als bij private lease.
- Bij lease betaal je belachelijke prijzen per kilometer, ik heb alles uitgerekend en daarom mijn elektrische auto gewoon zakelijk gekocht (ja hij is duur).
- De droom van aftrekbaarheid zit bij veel zelfstandigen. De regel is simpel: kosten maken kost geld. Kosten maken omdat je kan aftrekken is simpelweg geldverspilling.
- Zakelijke auto is alleen in theorie aftrekbaar. In de praktijk betaal je net zoveel bijtelling als je voordeel met het aftrekken. Dus je schiet er echt niks mee op.

Net zoals die arme particulieren die veel te dure iPhone abonnementen nemen, heb je ook zelfstandigen die al te graag "dikke bak" rijden wil rijden, en dat goedpraten met de illusie van aftrekbaarheid. Een ondernemer focussed op omzet maken, en als hij een goed jaar achter de rug heeft, bouwt hij een buffer op voor slechte jaren. Hij gaat niet impulsief een "dikke bak" leasen, om daar 5 jaar aan vast te zitten.

Ten slotte: je bent WEL persoonlijk aansprakelijk bij falissement! Zowel met een eenmanszaak als met een BV. Ga jij de curator uitleggen waarom jij zo nodig een auto van €100k moest rijden terwijl je die nooit had kunnen betalen.
Overigens, ook een rare gedachte om kosten te maken "omdat je bij falissement van alle verantwoordelijkheid af bent".
Niet iedereen kan een zaak beginnen en direct even 50k neertellen voor een EV. Dat jij die luxe wel hebt is je gegund maar voor de meeste ondernemers onrealistisch.

En wat je zegt is de eerste 3 jaar van een BV (Belgie). Na 3 jaar ben je niet meer aansprakelijk.
ik ben oprecht geïnteresseerd waar jij kijkt en welke je bedoeld want ik vind ze niet.
Zou de BKR een probleem zijn?
ik ben het helemaal met je eens hoor, daar gaat het niet om, maar de prijs van de accus is gewoon zo hoog, dat je als consument bijna 2x de aanschafprijs van een ICE instapper kunt rekenen als je een goed bereik wilt hebben.

Daar komt natuurlijk nog een beetje bij dat het sommetje voor ene particulier ook wel weer heel anders is om het interessant te houden. Ik reken me om de maand best suf en ik kom niet op een prijs uit die aantrekkelijk is qua verbruik (prijs elektra). zelfs met de huidige dieselprijzen (ik rijd 1 op 32 gemiddeld) kan ik voor 6 cent per KM diesel tanken. aan onderhoud heb ik in 180.000KM gemiddeld iets meer dan 1 cent aan kosten gehad. Alles met alles (afschrijving, onderhoud, wegenbelasting, verzekering, diesel) rijd ik nu voor 20 cent per kilometer in mijn auto.

Ik krijg geen sommetje rond waarin ik voor dat geld elektrisch kan rijden in een auto van ongeveer dat formaat (een Astra Station Wagon met 1600 liter bagageruimte als de stoelen geklapt worden, en er mag een caravan van 1350KG achter hangen)

Als particulier vind ik die caravan, de bagageruimte en de kosten per KM belangrijk. En op elk van die punten gaat het mis :-)

[Reactie gewijzigd door Arokh op 19 april 2022 16:48]

aan onderhoud heb ik in 180.000KM gemiddeld iets meer dan 1 cent aan kosten gehad.
Dus ongeveer 1800 euro voor 180.000 kilometer? Wat voor banden rij jij dan? Zelfs met m'n 115pk dieseltje moest ik al elke 40.000km de banden wisselen, dus bij een 180.000km zou ik dan al met m'n 5e setje bezig zijn. En dat zou mij toen echt niet zijn gelukt voor een 1800 euro.

Komen de overige onderhoudskosten nog bij, waaronder de verplichte APK.
Rijdt ook 1op32 in een Astra station, terwijl eigenlijk heel eerlijk 1op20 al heel wat is en dan de roetfilter al goed smerig wordt.
1 op 32, mét caravan kilometers... Wind mee, berg af, het kan allemaal! Zelfs Opel komt niet verder dan gemiddeld 1 op 22, maar er bestaan Tweakers die rustig 1 op 32 rijden mét caravan. Sprookjes bestaan nog :)
niemand hoeft het te geloven hoor, dat maakt mij niet zo gek veel uit.

Met caravan rijd ik gemiddeld helaas maar 1 op 11, dat mag je rustig weten. Ook heb ik die caravan nog maar kort in bezit, dus die heeft nooit meegeteld tot en met 2021, dus mijn gemiddelde verbruik zal nu anders gaan worden afhankelijk van hoeveel ik met dat ding ga rijden.

check mijn overige rteactie hier net, daar ga ik er iets dieper op in, maar als je toch niet gelooft hoef je dat ook niet te doen. Doet er niet toe. (mijn 306 cabrio rijdt ik trouwens 1 op 16 mee, waar andere mensen niet meer dan 1 op 12 rapporteren, ik heb geen idee hoe mensen zo onzuinig kunnen rijden).
Hier effectief 1 op 32 diesel gemiddeld op een afstand van 15 000 km maar daar heb ik wel een 13,6 Kwh batterijpack voor nodig.
Hoe een Astra zonder batterijpack dan 1 op 32 moet halen is mij ook een raadsel, aan het kijken naar actueel verbruik bij cruise control aan 90 in plaats van gemiddeld verbruik? Of een gigantische afwijking tussen wat de auto zegt en wat hij effectief verbruikt?
ik reken altijd vanuit wat ik daadwerkelijk tank. Ik gebruik de rem erg weinig (niet voor niets pas na 150.000 eerste keer kosten gehad aan de remmen). Als ik 100 op de teller rijdt, haal ik 2.4 liter per 100 KM volgens de klok (ik maak wel eens wat screenshots tijdens het rijden zodat ik het niet vergeet en het goed kan vergelijken door de tijd heen), dat compenseert het hogere gebruik weer buiten de snelweg.

Ik heb een Astra K Sports Tourer trouwens, uit 2016. hij wordt dit jaar dus 6.

Ben er aan het begin van de oorlog nog 2x mee naar Oekraïne gereden om heel veel hulpgoederen te brengen, rustig aan 8000KM gereden, dat was nog net iets beter dan 1:32 gemiddeld (helemaal vol heen, helemaal leeg terug, dus gemiddeld met halve belading). Zuinig rijden is voor mij ook echt een sport, en mede daarom zou ik een elektrische auto ook leuk vinden om daar het maximale uit te proberen te halen.
Als ik dat even omreken, een liter diesel bevat +/- 10kWh aan potentiële energie per liter dus met 3,125 liter zit je aan +/- 31,25 kWh potentiële energie. Echter diesel omzetten naar bewegingsenergie is en blijft een ineffecient proces waar het meeste verloren gaat aan warmte. Ik gebruik even 25% wat heel gunstig gerekend is, normaal zit diesel tussen 15 & 20%.

Dat wilt zeggen dat je van de 31,25 kWh nog 7,81 kWh overhoud wat je effectief aan beweging uitgeeft, de rest is voornamelijk verloren gegaan aan warmte wat met name door de radiator afgevoerd word.

7,81 kWh per 100km, een doorsnee EV heeft er gemiddeld 20 kWh voor nodig en Mercedes stunde onlangs met een proefwagen die 1000 km haalde met een gemiddeld verbruik van 10 kWh/100 km.

Ik wil best geloven dat zuinig rijden een sport van je is maar je cijfers zijn wel héél extreem.
VW had 22 jaar geleden al die Lupo die gemiddeld 1 op 37 reed en ze hebben er zelfs een gehad die 1 op 50 haalde, zonder elektrische hulpmotoren oid.

Mijn cijfers zijn extreem, dat ben ik met je eens, maar echt, ik schep er alleen over op als ik echt zo zuinig kan rijden. Ik lul niet uit mijn nek, ben al zo ontzettend lang lid van Tweakers, ben geen tiener meer die stoer wil doen ;--)
Een prestatie als het zou kloppen en wil het best geloven hoor. Maar als gemiddelde vind ik het wel lastig.
Dat je bovengemiddeld zuinig rijdt en er bewust mee bezig bent is al heel wat en scheelt een hoop geld en vervuiling.

Met mijn hybride auto rijdt ik weleens 11kw per 100km, maar veel meer is er echt niet uit te halen. Heuvel af telt niet.

[Reactie gewijzigd door Powrskin op 20 april 2022 19:10]

---never mind---

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 20 april 2022 10:13]

Ik krijg gelukkig nooit meldingen over vieze roetfilter (mijn moeder in haar Corsa wel heel erg, die rijdt vooral in de stad met haar diesel. Die had ze nooit moeten kopen, maar de restwaarde is na hele korte tijd nu al zo weinig dat het zinloos is om hem om te ruilen).

Ik rijd inderdaad heel zuinig, ben er altijd op aan het letten. Heb ooit bij Hyundai nog eens een wedstrijd gewonnen van zuinig rijden, dat leverde me toen nog een tankbon op :-) Dus zuinig rijden kan ik wel ja :-)
ik heb mijn eerste bandenwissel bij 150.000KM gehad (alleen de voorbanden, achter zijn ze nog goed) en dat was ook meteen de eerste keer remmen voor. Dat was samen rond de 400 euro, verder tot nu toe gewoon beurtjes gedaan, nooit pech gehad tot nu toe.

Ik reed Michelin Energy Saver. Beste banden die ik ooit heb gereden. Er zit voor nu Continental onder, omdat de Energy Saver niet leverbaar was helaas.
Dat is behoorlijk extreem! Volgens de ANWB, heb het net even gecontroleerd, gaan banden een 30.000 tot 40.000 kilometer mee. Met 150.000 kilometer zit je wel heel erg veel boven het gemiddelde. Niet erg geloofwaardig, maar het kan, iemand moet de uitzondering zijn.
Ik werd door de mannen van de KwikFit erbij geroepen om te kijken op welke punten de abnden nu echt moesten, en ze hadden helemaal gelijk. De remmen waren ook echt tot op de mm op, ik had niet 1000KM later moeten komen. Maar je hebt gelijk, het is extreem.

Maar ik rijd ook extreem :-) qua remmen, optrekken en belading, ik let extreem goed op. :-) deels uit zuinigheid van toen ik student was, maar ook omdat ik het tof vind.
Tips?
Heel langzaam optrekken?
Zorgen dat die toeren per minuut niet hoog gaan of juist snel jouw topsnelheid bereiken?
Je gaat dan ook nooit 120km/u rijden ofzo?
Nee klopt. Ik rij eigenlijk altijd rond de 100 op cruise control, al gebruik ik bij heuvels etc. de cruise control niet, omdat ik dan zelf beter kan anticiperen.

Optrekken doe ik langzaam, zo min mogelijk remmen. Lekker remmen (als het moet maar wel kan) op de motor, dan verbuik je helemaal niets voor dat stuk.

Niet per se altijd zo hoog mogelijk schakelen, ik heb 6 verscnellingen, maar de 6 is net niet geschikt om 80 te rijden bijvoorbeeld bij mij.

Veiligheid staat voorop, dus ik probeer rotondes niet te hard te nemen, sommige mensen doen dat te hard om snelheid te behouden.
Bedankt voor de info!
Variabele kosten per km gaat prima.
Onderhoudskosten zijn lager.
Dat bereik is meer psychologisch dan iets anders. Als we hier kijken wordt er per dag Max 150km gereden behalve bij vakanties en bezoek aan de verder wonende familie. In dat laatste geval 15 minuten aan de snel lader en je bent er ook. Ja het is extra tijd maar een open brug op het traject heeft vaak hetzelfde effect. Een auto met 200 km range zou voor ons dus voldoen. En die zijn er. Ook nog redelijk betaalbaar.
Het is doodzonde dat sedans en stations aan het uitsterven zijn.
Er wordt nogal gemopperd op SUV's, maar SUV's zijn niet per definitie groot, er zijn ook kleine SUV's en er zijn joekels van sedans. Het is de vorm die bepaald of het een SUV is.
Dat ze populair zijn is niet zo gek, in een SUV zit iedereen wat rechterop, dus is er meer ruimte voor benen en bagage. Bovendien hebben SUV's een hoge instap en dat vinden veel mensen (niet alleen ouderen) gewoon prettig. En SUV's zien er wat stoerder uit, dat spreekt kennelijk ook een grote groep mensen aan. Ze verbruiken meer, maar dat is ook het enige echte nadeel dat ik kan bedenken.
Het heeft niks met afmeting te maken. Ik vind het model SUV gewoon niet mooi.
Mee eens plus de meeste zijn geen SUV's maar crossovers zoals de Renault Capture en Peugeot 2008 en daar kun je nog niks in kwijt.

Doe mij maar ook maar een station.
Ze verbruiken meer, maar dat is ook het enige echte nadeel dat ik kan bedenken.
Wegligging is gemiddeld genomen ook veel slechter dan een sedan of station.
Nou, "veel" is wel een flinke overdrijving. Het zwaartepunt ligt iets hoger, maar relatief gezien zitten de wielen ook meer op de hoeken en is het onderstel afgestemd op die andere dynamiek. En als het al een wat slechtere wegligging oplevert, dan is het verschil alleen merkbaar voor types die dat graag opmerken. Het gros van de automobilisten komt niet in de buurt van situaties waarin die wegligging belangrijk wordt.
Goed, dan hoor ik bij de types die dat verschil graag opmerken. Als je ook nog even wilt lachen en een flinke overdrijving wilt zien:
https://www.youtube.com/watch?v=CTQ-YljDT0I
Desondanks rijdt een X5M heel veel beter dan de gemiddelde sedan of station...

Alleen is er niemand die in een gemiddelde auto rijdt. Want welke auto zou dat dan moeten zijn?
Dit.

Ik snap dat het voor auto fabrikanten het makkelijkst is om een grote mastodont vol te bouwen met accu’s, zeker gezien de enorme populariteit voor SUV’s (wat in mijn ogen een bijzonder slechte ontwikkeling is, maar dat terzijde).

In het geval van Mercedes: waar blijven de elektrische A, C en E klasses? Er is notabene nog niet zolang geleden een gloednieuwe generatie C klasse op de markt verschenen, zonder een elektrische variant in het gamma :'(.
De lijst Mercedessen wordt anders steeds langer, EQA, EQB, EQC, EQE, EQS, EQS limousine, EQV.
De EQE is toch een E-klasse maar dan electrisch?
Volgens mij moet je de EQ reeks meer zien als de elektrische versie van de GL.. reeks
Met de EQE en de EQS zijn er twee limousines geïntroduceerd. De rest zijn nog steeds wel SUVs ja.
Ach ja, dit is gewoon geen auto voor dat gedeelte van de markt.
De Mercedes GLS (waar dit de elektrische tegenhanger van is) was er ook niet voor iedereen.

Daar kunnen we natuurlijk elk bericht over blijven zeuren maar dat brengt je helemaal nergens.

Wil je goedkoper elektrisch rijden dan zijn er tegenwoordig ook best wat opties, vast ook weer niet voor iedereen maar ze beginnen echt wel te komen.
MG5? Onder de 30k, relatief groot, 400km actieradius.

Uiteraard kan de actieradius beter, maar als de particulier echt verontrust is kan deze misschien ook wat bijdragen door de 3 keer per jaar dat hij ver weg wil een paar uur extra reistijd voor lief nemen?
Die is pas erg recent op de markt lees ik?

Mooi wel. De automarkt zal een grote variatie aan dat soort wagens tussen 20K-30K nodig hebben om verder te kunnen elektrificeren dan salarisrijders. Ook om binnen 4 jaar de tweedehandsmarkt te overspoelen, hopelijk.
Uiteraard kan de actieradius beter, maar als de particulier echt verontrust is kan deze misschien ook wat bijdragen door de 3 keer per jaar dat hij ver weg wil een paar uur extra reistijd voor lief nemen?
Los van de neerkijkende toon op particuliere rijders kan ik je verzekeren dat totaalkost per km een veel grotere prioriteit is dan 2x per jaar extra reistijd. En die totaalkost per km is gewoon nog veel te hoog.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 19 april 2022 16:59]

Helemaal niet neerkijkend op particuliere rijders hoor. Maar mijn indruk is juist dat de kostprijs per km lager ligt dan bij ICE. Ik rij dan zelf Tesla, maar die heeft in de afgelopen 3 en een half jaar 0 euro aan onderhoud gekost. En met circa 200wh per km is dat circa 5 cent per kilometer (wel thuis en op kantoor laden, niet snelladen). Geen wegenbelasting (ok, dat is een kunstmatig beleidsverschil), en een hoge restwaarde. En geen zaken als bij 80k koppelingsplaten vervangen, of 130k distributieriem etc.

Mijn indruk is dat de elektrische auto duur is in aanschaf, maar daarna redelijk goedkoop te rijden valt.
Wat wel echt een struikelblok is, is een eigen oprit oid. Elke avond bij thuiskomst aan de stekker kunnen hangen zonder veel gedoe is wel een voorwaarde voor prettig elektrisch rijden.
De lagere kost van onderhoud wordt vaak overschat merk ik. Mijn 11 jaar oude auto heeft nog geen garage gezien op 1x distributieriem vervangen na, olie verversen is snel zelf gebeurd voor € 60 per jaar. Remschijven vervangen komt er bijna aan, maar dat gaat het verschil niet maken op 11 jaar. (Ik rij 18.000 km / jaar)

Ik geloof gerust dat in het hogere segment elektrisch rijden in de buurt komt van brandstofrijden.
Maar als je voor weinig geld wil rijden en geen fancy rijhulpsystemen of statusmerken hoeft, kan je met bewuste keuzes veel goedkoper af zijn als ICE-rijder. (Zonder in een roestbak zonder comfort te moeten rijden)

Ik wil gerust concessies doen op gebruiksgemak (steeds laadkabels pluggen, langere reistijden,...) als elektrisch rijden even kostenefficiënt is als ICE-rijden.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 19 april 2022 17:43]

Dat u het onderhoud zelf doet is prima en voor u dan wat goedkoper. Hoeveel mensen kunnen dit zelf, denk je, en hoeveel gaan naar de garage? Het zelf uitvoeren van een onderhoud is zeer uitzonderlijk en in België zelfs afgeraden vanwege de Carpas, waar garagisten alles moeten opzetten wat er aan een auto gebeurt is. Dus een onvolledige geschiedenis resulteert in een veel lagere 2de hands waarde of zelfs onverkoopbaar als er geen historie kan gevonden worden. Geen Carpas = geen verkoop. Onderhoud is dus zeker wel een ding, en veel duurder. Voor de prijs van uw oliewissel is mijn volledig jaarlijks onderhoud bij de merkgarage afgehandeld (e-208). Uw wagen is dus echt wel duurder in onderhoud. En de efficiëntie zit in het verbruik alleen al, vroeger toen ik nog van dat vieze sap in mijn auto moest gooien (ik ben nu toe aan mijn 2de EV)was ik veeeel meer geld kwijt en dan kijk ik nog niet naar de vervuiling die een oudere verbrandingsmotor de wereld in helpt...
Die is pas erg recent op de markt lees ik?
In elk geval oneindig veel langer op de markt dan de EQS, want die is er nog helemaal niet.
Waarschijnlijk letten journalisten en fabrikanten net wat beter op als Mercedes iets nieuws met een S badge uitbrengt, dan weten ze wat er over x jaar de norm is geworden (journalisten) en ze na moeten streven (de fabrikanten) dus ik snap wel dat Twekers dit post :)
De reacties hier lezen vaak ook als bijzonder tunneldenken. Ja EV's zijn prachtig, maar buiten onze nederlandse rijke vaccuum werkt het totaal anders.
De typische burgerbak Renault Megane (hatchback/liftback) is er voor zo'n 40k https://www.renault.nl/el...lectric/samenstellen.html
Maar ook met de bedroevende effectieve kofferbak-ruimte.
Wil je wel kofferbakruimte voor een gezinswagen, dan kom je uit bij een ID4 (va 45k) of een Enyaq (va. 43k).

Maar ja, de echte gezinsbak is natuurlijk een tweedehandse, geen nieuwe. Gemiddelde is een auto ook 11 jaar in Nederland...

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 19 april 2022 15:54]

Volgens mij moet je even opzoeken wat ironie is, hij zegt alleen iets over kofferbakruimte toch?.
Hij geeft aan dat de Megane een burgerbak is, maar zegt verder nergens dat de VW of Skoda dat niet zijn.
Hij zegt alleen dat dit deze een grotere kofferbak hebben.

Waar is de ironie?
Mijn Ford stationwagen kostte nieuw 18K. Als er elektrische varianten van bestaan die kostenefficiënter zijn. (= max. 6.000 euro meer bij aankoop voor mijn gebruik), zie ik dat graag.
En wanneer was dat? ALs ik nu zie voor NL heb je bij ford nog de fiesta en transit, beide hebben geen station wagen model.

De goedkoopste anno 2022 is de Focus Wagon 1.0 EcoBoost 100pk Trend Edition Business die 28 000 euro kost.
vergelijkbaar met een MG 5 stationwagon € 32.990

https://www.autoweek.nl/c...105&id2=100519&id3=105465
Als je maar 6000 euro over de hele levensduur denkt te verdienen aan elektrisch rijden moet je gewoon benzine blijven rijden en wachten tot elektrisch goedkoper wordt. Als we eerst de echte kilometervreters in een elektrische wagen proppen is dat netto beter voor het klimaat.
Lol, wat een troll-reactie.

Ik ben gewoon iemand die niet om luxe of status in auto's geeft, maar wel zijn eigen geld in een auto moet steken en geen gesubsidieerde salariswagen onder zijn gat geschoven krijgt.

TCo is dus voor mij het belangrijkste en daarin kan de elektrische auto de ICE-auto totaal niet in bijbenen voorlopig (als je geen 40+ K aan een auto wil geven). Ook al zijn er betaalbare EV's, ze halen het qua kostenplaatje simpelweg niet bij branstofauto's van dezelfde comfortklasse.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 19 april 2022 21:03]

https://iselektrischgoedk...wbpi=111&aspi=22&ohpi=400

Verander de parameters voor jouw situatie en je zult zien dat het of weinig scheelt, of dat elektrisch goedkoper is.
Het is met die website die me toont dat elektrisch verre van voordelig is. Ik haal niet de prijs per maand die ik nu aan mijn benzinewagen uitgeef.
Ik vind dat dashboard dus erg mooi, die MBUX Hyperscreen, meningen verschillen uiteraard. Echter heb ik in een filmpje van MKBHD de EQS gezien. Zelfde MBUX Hyperscreen, maar ik kan niet begrijpen dat anno 2021-22 die interface zo sloom is. De inputlag is niet normaal... Ik kan niet begrijpen dat Mercedes Benz dat verkoopbaar vind en niemand er ook maar een opmerking over maakt behalve MKBHD dan.
Zie https://youtu.be/wUqZQTp_gpI?t=705

[Reactie gewijzigd door robbinkg op 19 april 2022 15:32]

Qua design vind ik het al een geval "overdaad schaadt", maar als daarnaast de performance er ook nog onder te lijden heeft, heb je als fabrikant gewoon gefaald. De S-Klasse zou afwerking ten top moeten zijn, je halo-model dan een onderbemeten CPU/GPU meegeven mag bij zulke prijzen echt niet.

Mercedes is echter al eventje het spoor bijster wat kwaliteit betreft. Niet dat ze slechte auto's afleveren, maar er wordt op zoveel vlakken gespaard en geschraapt dat je tegenwoordig niet eens hoeft te zoeken waarop precies. Daarnaast zijn ze zwaar getroffen door de chipcrisis, ik zou niet uit durven sluiten dat ze dus een zwakkere maar beter verkrijgbare chip hebben gekozen dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Echter is dat geen excuus voor een model wat altijd als compromisloos werd gepresenteerd.
Heb je al eens gereden in een EQS?

Ik rijd zelf in een Tesla model X momenteel, onlangs proefgereden in een EQS 350.
De snelheid van de interface is me niet opgevallen, maar waar Mercedes duidelijk niet op heeft bespaard is afwerking en vooral de perfecte wegligging. De manier waarop de auto de oneffenheden in de weg verborgen houdt voor de passagiers is onovertroffen. Ook gaspedaal response is veel vloeiender dan bij de Tesla, de EQS stuurt superlicht zonder afstandelijk te worden.
En de prijs is misschien niet voor de massa, maar hij is er "al" vanaf 91k.
Ik ben meer bekend met de kleinere modellen, A- C- en E-Klasse. Wat de EQS betreft moet ik het met video's doen, zoals degene gelinked door robbinkg. En ik heb helaas genoeg ervaring met Volkswagen om niet-responsieve touch screens frustrerend te vinden. Het kán sneller, dus het moet sneller. Het is een S-Klasse :)

Dat de rest van de auto klasse is, zeker het onderstel en de wegligging, geloof ik direct. Rij zelf een C-Klasse en dat is al genieten. Echter merk je met de nieuwe generaties wel dat ze een flink spaarprogramma hebben opgezet. Vooral qua interieurkwaliteit is het twee stappen naar voren, eentje terug. Het is niet alles goud wat er blinkt.
Exact dezelfde gedachten altijd gehad, ook met tv's ook altijd trage meuk. verschrikkelijk
Ik ken het scherm in het echt en had precies die verwachting na de MKBHD video.

In de praktijk bleek dat allemaal echter helemaal zo erg niet, als je met 100 km/h op de snelweg rijd is het juist wel fijn dat het zoomen niet zo super vloeiend gaat als op een iPad maar een kleine delay heeft zoals in de MKBHD video, dat scheelt corrigeren enz.

De rest van de controls voelen gewoon instant, er zit geen noemenswaardige vertraging als je drukt op het touchgedeelte voor “Volgend nummer” dan dat mijn eigen auto dat heeft met een knopje.
Oh, ik merk daar helemaal niets van in de reguliere mbux systemen, wellicht dat die dan minder geavanceerde functies heeft, en maar 2 schermen ipv 3.
200kW snelladen?
Is dat dan over 400V? (voltage van de accu)
Oftewel 500A laadstroom voor 30 minuten continue?
Bizar...
Dat is het piekvermogen. Dat haal je vaak alleen als de accu bijna leeg is.
Voor "80% opladen" (waarschijnlijk vanaf leeg) (volgens de bron van 10 tot 80%) geven ze 31 minuten. Voor een 107,8kWh accu is dat dus 86,24 kWh 75,46 kWh. Oftewel een gemiddeld laadvermogen van 167 kW 146 kW.

Dat is ongeveer vergelijkbaar met nieuwe modellen van andere merken die een 400V accu gebruiken.

[Reactie gewijzigd door RocketKoen op 19 april 2022 16:26]

De dure luxe-elektrische voertuigen die uitkomen zijn het antwoord op Model S van Tesla. (waar we 10 jaar op hebben moeten wachten)
De modelen die het antwoord zijn op de bijna betaalbare tesla's, die zullen ook nog wel komen, over een jaar of 10... VW is wel hard bezig met een inhaalslag.
De andere waarheid is gewoon dat we minder zullen/moeten/mogen gaan rijden.
Ik wil gewoon een stoer/sportief ogende hatchback, of een station maar die zijn al helemaal uitgestorven lijkt het terwijl die door het langere dak al aerodynamischer zijn dan deze rijdende paleizen.
Is er geen markt meer voor sedans en stations? Of een coupé?
Ik zal wel een ouwe lul zijn maar ik vind die SUV's maar suf en je ziet bijna niks anders meer.
Het is lastig, omdat de batterijen onderin moeten
Wanneer geeft men nu eens de echte range aan, met airco aan of verwarming in de winter, dan gaat er zomaar 100km vanaf he.
Dit zijn altijd testresultaten van een genormeerde EU test. Ze hebben allemaal exact dezelfde test onder exact dezelfde omstandigheden gedaan. Dus dat betekent dat je geen appels met peren aan het vergelijken bent.

Helaas is de uitkomst van de test niet erg representatief voor de daadwerkelijke actieradius. Maar daar heeft elke EV dus evenveel last van. De Amerikaanse EPA normering komt volgens mij iets dichterbij de range in de praktijk. Dus die kan je ook nog gebruiken.
Ja dus? Iedere auto wordt op dezelfde manier getest. Juist zonder allerlei toeters en bellen die niet bij iedere auto gelijk zijn. Dan kan je ze tenminste vergelijken.
Dat gebeurt met een ice auto ook. Als je dat niet doet is er geen peil op te trekken. Het maakt me weinig uit of een auto 600 of 800 km op een lading/tank doet. Ik weet in ieder geval wel dat een auto met een standaard 600 km range verder komt dan een met een 400 km range.
Of je dat nu is stadsverkeer doet, op een 80 km weg in de polder of op aan autobahn door de alpen.
Daar gaan we weer, een geweldige open deur en al veel vaker besproken hier. De WLTP test is een gestandaardiseerde test die probeert in de buurt te komen van de werkelijke waarde, maar die feitelijk vooral dient om verschillende auto's met elkaar te vergelijken. Die test is noodzakelijkerwijs generiek en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende gebruikers-situaties. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen winter en zomer, wel zie je vaak beide verbruiken vermeld worden in publicaties.

Bovendien laat je zelf al zien hoe lastig het is om een "echte range" aan te geven, want afgaande op jouw post is dat dus het bereik met verwarming aan in de winter. Welke winter, in welk werelddeel? En waarom is dat het "echte" bereik, in de zomer haal je toch veel meer?

De WLTP is het beste wat we hebben en als jij met een standaard op de proppen kan komen die het "echte" bereik weergeeft, overal in de wereld, voor allerlei scenario's, klimaten, en landschappen, dan ben je voor mij een held! Echt, ik kom je hoogstpersoonlijk een taart dan wel een krat Grolsch brengen.
Ja dat die wltp standaard is weet ik wel, maar totaal niet reeel. Die wordt in de beste omstandigheden gemeten. Je kan vast een auto meenemen naar een gebied waar je de verwarming of de airco aan moet zetten en een kind die telefoon oplaad.
Dan kom je wel wat meer in de richting.
maar totaal niet reeel
Vandaar mijn vraag: hoe maak je hem reëel? Voor de eigenaren in Engeland, waar het niet vaak vriest, voor eigenaren in California, wat het nooit koud is, voor eigenaren in Noorwegen, waar het vreselijk koud kan zijn, voor eigenaren in Spanje, wat het bloedheet kan zijn.
En ik zou me eens verdiepen in de test-cyclus die ze gebruiken voor elektrische auto's. En daarna een antwoord formuleren op mijn vraag: hoe zou je die test moeten verbeteren om een realistischer verbruik te krijgen.
Noem dan eens één test, eentje maar, die hier op Tweakers is gepresenteerd, die wél reëel is. Eentje, dat is genoeg. Dus eentje die niet van die stomme dingen laat zien die 99,99% van de computer gebruikers never nooit gebruikt. Dus bijvoorbeeld zo iets geks als een benchmarktool, denk aan 3DMark. Alsof ik ooit videos ga zitten monteren... 8)7

Probeer het eens. En bedenk dan ook eens waar die WLTP voor is.
Ik rij nu 3 jaar elektrisch, eerste was een LEAF en nu een E-2008, ik zit vooral op de snelweg, voor mij is voor de winter 2/3e vd WLTP tot dusver het reële bereik, dan houd je je aan de snelheid maar trek je wel stevig op.
Nou is dit model een luxe bakbeest en slecht voorbeeld, maar het 'instapmodel' heeft al 360PK en veel EV's hebben een krankzinnige acceleratie (dankzij eigenschappen van elektromotoren waarschijnlijk, snap ik). Maar in de jaren 90 waren acceleratietijden van (meer dan) 15 seconden naar de 100 volkomen normaal en vermogens van pakweg 60pk niets ongewoons; zou het electrische auto's niet ook veel efficienter maken als ze minder aan zulke bizarre prestaties ontworpen worden? Of staat dat technisch niet met elkaar in relatie?
Waar blijven de compacte/lichte én gewone 4 persoons betaalbare gezins-EV's die op hun sloffen in de winter 700km halen?
helemaal eens, nu geilt men erop dat je binnen 4sec op de 100 zit. Lijk mij dat dat ook ten koste gaat van je range. En ja het is een brushless motor en die zijn snel.
Los van de range, je banden slijten toch ook sneller als je continu dat vermogen op de weg moet houden? Worden onderhoudskosten ook lager als je het vermogen van EV's zou beperken?

Edit: valt me nu ook op dat de afmetingen op de cm nauwkeurig bekend zijn, maar geen woord over het gewicht...

[Reactie gewijzigd door Fustje op 19 april 2022 16:27]

Ik heb de vergelijking voor BEVs niet meer gemaakt, maar bij het uitzoeken van mijn nieuwe benzine auto viel het al heel snel op dat het verbruik bij meer PK juist lager werd. Nooit voldoende om binnen ormale levensduur de meerprijs terug te verdienen, maar als het je om milieu te doen is moet je zeker niet terug gaan naar 60pk motoren in een middenklasser. Eerder naar de 120-150pk, daar lijkt de sweetspot prijs/verbruik te liggen.
Eens.

Overigens dat ding weegt maar liefst 2620 kilo leeg. Bizar gewoon (de X van Tesla trouwens 2509 kilo).
Als dat tegen je aanrijdt heb je (of je auto) ook een uitdaging.

Banden- en remstof dat dat genereert is trouwens ook niet best voor het milieu en is misschien nog wel het discussiepunt voor de nog groenere toekomst.
Mooie crossover!
Zo zie je maar hoe smaken kunnen verschillen.
Ik vind het een spuuglelijk gedrocht.
Ja dit kun je geen SUV noemen, maar dat snappen nog een hele hoop mensen niet.
Een SUV is een wagen met offroad functionaliteit.
Met de bodevrijheid van deze crossover, kun je bijna geen enkel zand pad nemen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sport_utility_vehicle
Met deze definitie durf ik mijn verhoogde XC70 nog geen eens SUV te noem.
Prachtige wagen. Prijstechnisch in Nederland waarschijnlijk niet voor zo heel veel mensen interessant. Als je ziet dat een elektrische medium-size suv zoals de bmw ix3 met wat opties al over de €100.000 heen gaat, zal dit model snel richting de €120k gaan.

Daarnaast zijn er altijd mensen die bigger = better aanhangen, maar dit formaat auto's is in Nederland ook gewoon niet zo praktisch.

De EQC is een enorme teleurstelling qua tech en range, maar voor zijn toekomstige broertje en de bmw iX3, all electric Volvo xc60 en Audi Q6 etron die eraan komen zie ik veel meer potentieel.
Is de ix3 echt 20k duurder in NL dan in BE ?!
Crimineel als dat zo is, waarschijnlijk puur BPM.

Vader heeft hem besteld en krijgt hem volgende maand. Ben wel jaloers , heerlijk normaal design met goede oplaadsnelheid en range.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 19 april 2022 16:10]

Crimineel als dat zo is, waarschijnlijk puur BPM.
BPM op een EV is 0 (nul) euro. Dat kan het niet zijn.
De iX3 is in NL goedkoper dan on BE. Mijne mankeert een trekhaak en verwarmd stuur en komt op 77415€ (Duurste model met getint glas achteraan).
Heb wel geen shadowpack of andere fancy cosmetische upgrade. Maar veel hoger dan 80k krijg je ze niet.
Prachtige wagen. Prijstechnisch in Nederland waarschijnlijk niet voor zo heel veel mensen interessant.
De ICE-tegenhanger (GLS) is dat met volgens de NL website een vanafprijs van net geen 135k ook niet echt.
Maar goed. Er is blijkbaar een markt voor. Dus waarom niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee